Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

05. 10. 2015. 12:29   >>  11:37

Bonton poklanjanja cveća - Kada se koji nosi i šta koji cvet znači

Nije sve u tome da cvet bude lep. Ima nešto i u tome šta poklanjanje baš tog cveta poručuje...

U današnje vreme cveće za ljude ima posebno značenje, iako je sama simbolika na neki način zaboravljena. Svaki cvet ima svoju boju, miris i dušu i nadahnjuje svakog čoveka na ovoj planeti, bez obzira da li se radilo o umetniku ili o piscu.

Darivanje cvijeća ide daleko u istoriju, negde između 12. i 13. veka, kada je samo tumačenje cvetnih poruka usavršeno u Kini i Japanu. Evropa je upoznata s darivanjem cveća tek u 18. veku, a najviše se ono darivalo da bi se izrazila ljubav.

Da li znate kojih pravila moramo da se pridržavamo kada darujemo cveće nekome? Da li ste sigurni da znate odgovor na ovo pitanje?

Bonton darivanja cveća

Cveće ćete ponijeti na dar domaćici samo ako ste privatno pozvani. Ako je reč o službenom pozivu, bilo na zabavu, koktel ili večeru domaćici ne nosite cveće već joj šaljete naknadno nakon večere.

Muškarac poklanja samo sečeno cveće, nikako cveće u saksiji ili korpi. Saksije su rezervisane jedino za dar žene ženi, a i neoženjeni muškarac koji često zalazi u neku kuću, bez poziva, može da se oduži cvećem u saksiji.

Izbor cveća potpuno je prepušten ukusu onoga ko daruje. Jedino je pravilo da to budu odabrani lepi primerci s dugom drškom, da mogu da se, bez teškoća, stave u vazu. Pravilo je da ih u buketu bude neparan broj.

Neka ograničenja pri izboru: buket sastavljen samo od crvenih ruža ili crvenih karanfila ne daruje se tuđim ženama. S obzirom na simboliku crvene boje može nastati nesporazum, i zato takve bukete rezervišite isključivo za svoju ženu. Ljiljani i hrizanteme smatraju se mrtvačkim cvetovima i ne stavljaju se u bukete.

Ako se u goste dolazi u dvoje, cveće uvek predaje muškarac. Omot od papira sklonićete još pre nego što pozvonite, jer može da se dogodi da vam otvori sama domaćica, pa tada može da bude neprijatno. 

Cveće ne morate da predajete lično, možete da ga pošaljente i pre svečanosti na koju ste pozvani, a i posle. U tom slučaju ćete ćete staviti čestitku na kojoj se posebno ne potpisujete, već navedete samo razlog svoje pažnje. Na taj način možete da postupate prema domaćici nekog službenog prijema ili večere.

Na narednim stranama pročitajte simboliku svakog cveta...

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari