Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

07. 11. 2018. 15:00   >>  12:37

Natalijinu ramondu, cvet kojim Srbi obeležavaju Dan primirja, juče je iz poštovanja nosio i Nemac Jirgen Klop, trener Liverpula

Nežnim, bledoljubičastim cvetom sa imenom kraljice Natalije se u Srbiji obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Natalijina ramonda (Ramonda nathalie) je biljka čija je simbolika višestruka za srpski narod. Poznata i kao cvet feniksa jer i kada se potpuno osuši, ako se malo zalije, može da oživi, baš kao što je iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

Cvet koji je živ i kada je na oko mrtav je dobio ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović i opstaje na našim prostorima već milionima godina.

Raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija (2524 m), na kome je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe tokom priprema za proboj Solunskog fronta, protiv Bugara, u Prvom svetskom ratu.

Natalijinu ramondu otkrio je u okolini Niša doktor Sava Petrović 1884. godine, a u literaturu je uveo Josif Pančić. Reč je o endemskoj vrsti Zapadnog Balkana, a osim u Srbiji raste samo u Makedoniji i Grčkoj. Nalazi se na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.U narodnom govoru se naziva i vaskršnji cvet jer pored toga što osušena kada se zalije oživi kao feniks, cveta u vreme Vaskrsa. U Evropi, osim ramondi, svega dve vrste imaju ovu sposobnost anabioze.UEFA je neposredno pred početak meča Zvezda - Liverpul dozvolila domaćoj ekipi da nosi ovaj simbol na dresovima, a trener Liverpula Jirgen Klop je još jednom pokazao koliki je čovek i rešio je da i on na svoju opremu zakači Natalijinu ramondu.

Izvor: srbijadanas.com, lisa.rs

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari