Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

10. 11. 2018. 17:00   >>  14:31

Zloglasni zatvor iz kog nema povratka: Zatvorenici samo sat vremena mogu da vide nebo, plaču, vrište, lupaju glavom o zid

"Tamo leže oni koji imaju i po nekoliko doživotnih kazni. Treba živeti s tim između četiri hladna betonska zida", kaže bivši direktor zatvora "ADX" u Americi i otkriva u kakvim uslovim zatvorenici žive...

Najčuvaniji zatvor u SAD-u nalazi se u u Florensu u Koloradu. Zatvorenici se smatraju najnasilnijim i smešteni brojni opasni teroristi. Mnogi od njih već su bili zatvoreni, ubijali su zatvorsko osoblje ili posetioce.

Takozvani "ADX" ima dvanaest visokih tornjeva s kojih zatvorenike 24 sata dnevno nadziru patrole pod teškim naoružanjem.

U njemu su, između ostalih, smešteni Ramzi Jousef, koji je planirao bombardovanje njujorškog Svetskog trgovinskog centra još 1993. godine, Zakarijas Mousaoui, pripadnik Al Kaide i saučesnik u pripremama za teroristički napad na Svetski trgovinski centar 11. septembra, i Džokhar Čarnaev (21), koji je s bratom aktivirao dve bombe na završnici bostonskog maratona 2013. godine. Od posledica eksplozije poginule su tri, a povređene su 264 osobe. Osuđen je na smrtnu kaznu, a u ADX-u čeka izvršenje.

"ADX je nešto što traje do kraja života. I, prema mom mišljenju, to je mnogo gore od smrti ", priča Robert Hud, bivši čuvar zloglasnog zatvora.

Četristo zatvorenika dane provodi svako u svojoj malenoj betonskoj ćeliji. Obroke dobijaju kroz male otvore u vratima. Krevet je od betona, a uz njega imaju tanak dušek i ćebe.

U ćeliji imaju jedan prozorčić, ali zatvorenici kroz njega ne mogu da vide ništa osim zgrada. Imaju betonski sto i stolicu koji ne mogu da se pomeraju.

U nekim ćelijama imaju radio prijemnike i crno-bele televizore na kojima mogu da prate verski, obrazovni ili program od opšteg interesa. Pisma i razgovori se nadgledaju sve vreme, a zatvorenici mogu nakon nekog vremena da dobiju zatvorske poslove, kao što su čišćenje toaleta.

Samo sat vremena dnevno mogu da vide nebo. Tada napuštaju svoju ćeliju i imaju zavezane noge, ruke i lance oko stomaka. Rekreacija u kavezu na otvorenom omogućena im je u tom satu, ali i ona se odvija u malenom prostoru.

Zatvorenici ne mogu međusobno da se vide ni da komuniciraju. Oni najgori smešteni su u H delu koji je pod posebnim merama sigurnosti. Njima je strogo ograničena sva komunikacija sa spoljnim svetom, a smeju da ih posete samo advokati i najbliži članovi porodice.

Zatvorenici su tokom posete udaljeni od posetilaca staklenim prozorom i komuniciraju putem telefona.

Pre nekoliko godina protiv Kancelarije za zatvore pokrenuta je tužba u kojoj je stajalo kako godine provedene u ovako teškoj izolaciji uzrokuju nestanak bilo kakvih društvenih sposobnosti kod zatvorenika.

Obrazložili su da mnogi zatvorenici u "ADX-u" konstantno plaču, vrište i lupaju glavom o zidove svojih ćelija.

"Neki se seku žiletima, naoštrenim kostima od kokoši ili bilo čim drugim što im može poslužiti. Neki gutaju sve te opasne predmete, kao i delove televizora, radija… Zatvorenici imaju zamišljene razgovore s glasovima koje čuju u glavi. Neki razmazuju vlastiti izmet po zidovima ćelije ili izmetom gađaju čuvare", pisalo je u tužbi.

Otkako je zatvor otvoren 1994. godine šest zatvorenika je počinilo samoubistvo, većina njih vešanjem o čaršave.

"U tom besmislu u kom ne rade ništa i ništa ne čitaju naravno da postaju paranoični i pomalo ludi. Osim toga, skoro svi imaju po nekoliko doživotnih kazni. Trebate živeti s tim između četiri hladna betonska zida", ispričao je bivši direktor za CNN.

Izvor: 100posto.hr

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari