Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

08. 05. 2018. 17:00   >>  16:09

Uz pomoć ovog vitamina sećaćete se svojih snova?

Svi se ponekad probudimo znajući da smo sanjali nešto živopisno i intrigantno, ali toga se ujutru sećamo u tragovima. Naučnici veruju da su otkrili koji vitamin pomaže da se snovi upamte...

U članku objavljenom u časopisu "Perceptual and Motor Skills" naučnici su objavili da su sanjari koji su uzimali visoke doze vitamina B6 pre odlaska u krevet svoje snove bolje zapamtili. U istraživanju univerziteta u Adelajdu učestvovalo je 100 ljudi. Pola njih je pre spavanja dobilo 240mg vitamina B6 pet dana zaredom, a pola placebo. Nijedna grupa nije znala šta uzima.

"Učesnici 'obogaćeni' vitaminima rekli su posle da su njihovi snovi bili jasniji i pamtljiviji i da se sećanje nije gubilo kako je dan odmicao. Vitamin B6 nije uticao na živopisnost, bizarnost ili boju njihovih snova niti je uticao na druge aspekte njihovih spavačkih navika" rekao je vodeći autor studije psiholog Denholm Aspi i dodao: 

"Radi se o malom uzorku ispitanika, ali rezultati jasno pokazuju da se grupa koja je uzimala vitamin B6 bolje seća svojih snova od onih koji su dobijali placebo".

Aspi tvrdi da prosečna osoba provede šest godina života sanjajući, što znači da bismo mogli da ih produktivnije iskoristimo ako naučimo da ih kontrolišemo.

"Lucidno sanjanje, kada znamo da sanjamo dok san još traje, ima mnoge potencijalne koristi. Na primer, lucidnim sanjanjem bi se mogle prevladati noćne more, lečiti fobije, rešiti kreativni problemi", kaže Aspi.

Ali da bismo mogli delotvorno lucidno da sanjamo, prvo treba da redovno pamtimo snove. To bi možda moglo da se postigne većom količinom vitamina B6 u ishrani. Tog vitamina ima u celim žitaricama, bananama, raznim mahunarkama, avokadu, spanaću, krompirima, mleku, siru, jajima, crvenom mesu i u ribi.

Snova se inače teško prisećamo jer moždani procesi koji nam omogućuju stvaranje dugoročnih sećanja noću nisu aktivni.

Izvor: 24sata.hr

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari