Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

13. 02. 2018. 16:00   >>  15:39

Kada se telo brani: Evo zašto se ježimo, kijamo i zevamo?

Telo nas brani od mikroba, bola, vlage. Neki od načina odbrane su neugodni, neki prijatni. Predstavljamo vam devet najčešćih reakcija tela...

Na koje nas načine telo brani i od čaga?

1. Zevanje – Jeste li znali da je glavni zadatak zevanja da ohladi mozak kada se pregreje ili kada previše radi?

2. Kijanje – Najčešće kijamo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. To se naše telo rešava smeća.

3. Rastezanje – Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše telo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti dana koji je pred nama, kako bi se poboljšala cirkulacija, a i naše raspoloženje.

4. Štucanje – Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucavicom.

5. Mioklonički trzaj – Znate ono kad ležite u krevetu, taman počnete da tonete u san i odjednom se stresete kao da vas je udarila struja? Ovaj ludi fenomen je rezultat usporavanja disanja i usporavanja pulsa. Neverovatno je da naše telo te znakove tumači kao najavu skore smrti, pa vas pokušava spasiti tako što će vas protresti!

6. Smežurana koža – Ovo se događa kada se telo susretne s povećanom vlažnosti – ono pretpostavlja da će okoliš biti klizav. Koža se smežura kako bi bilo lakše uhvatiti se za glatke površine. Pametno, zar ne?

7. Gubitak pamćenja – Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sećanja. Naš mozak automatski će hteti da obriše sećanje kako ne bismo patili.

8. Ježimo se – Ježimo se kako bismo redukovali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi bilo lakše da se zagrejemo se u hladnim uslovima.

9. Suze – Suze nam služe i kao štit kada strano telo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici veruju da plačemo, jer telo pokušava da nam skrene pažnju od bola koji nas obavija.

Izvor: Avaz.ba/nadlanu

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari