Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

29. 12. 2017. 15:00   >>  09:52

Legenda o kićenju jelke: Šta simbolizuje zvezda na vrhu?

Običaj ukrašavanja zimzelenog drveta potiče iz perioda starog Rima, a u etnološkim zapisima, smatra se paganskim. Bira se zimzeleno drveće jer ono simbolizuje završavanje zime i dolaska proleća.

Smatra se da su Nemci doneli jelku i Amerikancima i Kanađanima još u 19. veku, a sigurno je da se germanskim uticajem jelka prvi put našla i u Srbiji, u istom stoleću.

Rusi, međutim, čuvaju legendu u kojoj se krije glavni razlog kićenja jelke u ruskoj tradiciji.

Kada se Isus Hrist rodio u pećini u Nazaretu nebo se otvorilo, a čitav

svet utišao kako bi dočekao rođenje Spasitelja. Jedna jedina, sjajna zvezda na nebu vodila je trojicu mudraca sa Istoka sve do Bogorodice i njenog sina koji će spasiti čovečanstvo. Mudraci su se poklonili budućem Spasitelju i doneli svoje darove. Nakon toga, stigli su i pastiri, pa su se i oni poklonili prinoseći svoje poklone.

Pratite nas i na Viberu!

Iznad pećine rasla su tri drveta – bor, kedar i jela.

Znajući koliko važnom trenutku prisustvuju, drveće je poželilo da i ono nešto pokloni novorođenom Isusu i pridruži se slavlju celog sveta.

Kedar je tada zatresao svoje grane i pred pećinu su pale njegove iglice ispunjavajući čitavo mesto divnim mirisom.

Bor je zatresao svoje grane i na zemlju su pale najljepše šišarke kojima se mogla naložiti vatra i tako zagrejati malog Isusa i njegovu majku.

Jela tada je gorko zaplakala. Ona nije imala ni mirisnih iglica ni toplih šišarki da daruje. Ona zapravo nije imala ništa što bi bilo vredno poklanjanja i zbog toga je bila strašno tužna.

Jeline suze videla je sjajna zvezda na nebu. Jako ju je dirnula iskrena tuga ovog skromnog drveta koje nema šta da pokloni malom Isusu, pa je poslala jednu malenu zvezdu da se spusti na sam vrh jelke.

Tada je jelka zasijala zvezdanom svetlošću obasjavajući čitav kraj i, klanjajući se, spustila zvezdicu pred pećinu da čitav svet vidi da tu leži budući spasitelj čovečanstva.

U čast ove stare ruske legende u ruskim crkvama se i danas pred Božić kiti jelka.

Prema verovanjima, zvezda koja se tradicionalno postavlja na vrh jelke predstavlja Vitlejemsku zvezdu, koja je tri mudraca dovela do štale u kojoj se rodio Isus Hrist. Pokloni koji se stavljaju ispod jelke ​​​​​​​takođe podsećaju na Hirstovo rođenje, jer je to najveći dar koji je ljudima dat, piše opanak.rs.

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari