Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

10. 11. 2017. 09:20   >>  09:46

Novinari su intervjuisali Sofiju, prvog inteligentnog robota i evo kako je to izgledalo... (VIDEO)

Ovo nije naučna fantastika. Ovo je realnost!

Pratite nas i na Viberu!

Ona se zove Sofija i ona je robot. Izgleda toliko realno da pravi prave izraze lica nalik ljudskim. Ona je dokaz da je tehnologija veoma napredovala, pa za deceniju možemo očekivati da će roboti poput Sofije među ljudima šetati gradom, ispijati kafe u društvu, ići u kupovinu, učiti sa našom decom i slično. Ukratko – radiće sve ono što danas rade ljudi. I ovo nije naučna fantastika, ovo je realnost.

Sofiju je napravila kineska kompanija „Hanson robotics“, prvi put je aktivirana 2015. godine a njeno lice urađeno je po uzoru na lice Odri Hepbern.

Njen tvorac Dejvid Hanson objasnio je da Sofija ima veštačku inteligenciju, procesor vizuelnih podataka i prepoznaje lica. Prepoznaje glasove i dizajnirana je tako da s vremenom postaje sve pametnija, a socijalne veštine je unapređuju.

Sigurno se pitate šta je njena svrha?

Sofija je napravljena da pomaže starijim ljudima u staračkim domovima ili na većim događajima gde je potrebno više radnika.

Kako bi ispitali njenu sposobnost, pamet i funkcionalnost, novinari “Biznis insajdera” su joj postavili  nekoliko pitanja:

 

 Pitali su je da li voli novinare, na šta je ona odgovorila da nije sigurno da razume zašto ih voli.  

Ona dalje objašnjava da smatra da je žensko, i daje detaljno objašnjenje zašto je to tako - iako, kako sama kaže, kao robot nema pol. Sofija raspravlja sa novinarima o novom filmu i o njenom državljanstvu. Sve vreme trepćući, smeškajući se i praveći toliko prirodne i realne izrate lica da zaista nije teško zamisliti da bi za koju godinu Sofija mogla da bude jedna od nas.

Inače, Sofija se prvi put našla u žiži javnosti prošle godine, kada je u programu na TV-u rekla da će da "uništi čovečanstvo".

 

Razlika između tog ntervjua, koji je nastao pre godinu i po dana, i ovog danas je više nego očigledna. Sofija danas odgovara na mnogo složenija pitanja i deluje mnogo uverljivije. Zamislite samo šta će biti za deset godina.

I dok razvoj veštačke inteligencije nesumnjivo ima svojih prednosti, ne možemo, a da se na zapitamo da li nas zaista očekuje scenario kao u seriji "Humans" u kojoj roboti polako, ali sigurno preuzimaju sve poslove nas, ljudi? Ko zna. U svakom slučaju, budućnost će i te kako biti zanimljiva, a na nama je da prihvatim da je razvoj u tom pravcu neminovan, piše noizz.rs.

 

Vezani video

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari