Prva Srpska Televizija :: Zabava http://www.prva.rs/zivot/zabava/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Zabava http://www.prva.rs/zivot/zabava/rss.html Boja očiju otkriva nekoliko nezgodnih stvari o vašem zdravlju http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/121816/boja-ociju-otkriva-nekoliko-nezgodnih-stvari-o-vasem-zdravlju.html Znamo da su oči ogledalo duše, a da li ste znali da mogu biti ogledalo zdravlja?

Boja očiju može otkriti ponešto i o zdravstvenom stanju organizma, tvrde naučnici. Odavno se kaže da pogled može otkriti svašta, ali da li on može otkriti i kakvo nam je zdravlje.

Smeđe oči: 

Što je tamnija boja očiju, snažnija je prirodna zaštita od UV zračenja. Naravno, to ne znači da ne morate nositi sunčane naočare. U poređenju sa osobama sa plavim i zelenim očima, kod vas je manji rizik da obolite od tumora kože. 

Doduše, smeđooke osobe su manje tolerantne na bol od plavookih i zelenookih. Istraživanja sprovedena na "American Academy of Ophtalmology" pokazala su da su žene smeđih očiju za vreme porođaja osetile veću bol. I paranoja je učestalija pojava kod osoba sa smeđim očima.

"Nedefinirana" boja očiju:

Siva, zelena, ponekad čak i malo plava – vaša boja očiju varira i teško ju je definirati. Što se tiče zdravstvenog stanja, to zavisi koja nijansa boje prevladava. Ako su tamnije nijanse u pitanju, onda vredi sve jednako kao za osobe sa smeđim očima.

Zelene oči:

Istraživanja su pokazala da su osobe sa zelenim očima tolerantnije na bol nego one sa smeđim – i ređe pate od paranoje i depresije. Što je svetlija bolja očiju, manja je prirodna UV zaštita. Dakle, ne preporučuje se da ideš na sunce bez sunčanih naočara. 

Plave oči: 

Plavooke osobe imaju najveću toleranciju na bol te najmanju zaštitu od UV zračenja. Osim toga, osobe sa plavim očima sklonije su alkoholizmu – to pokazuju najnovija istraživanja, ali naučnici ne mogu još uvek da otkriju zašto… 

Crvenkaste očne jabučice: 

To nije neuobičajena pojava. Zapravo, svako ih je barem jednom imao, a uzrok mogu biti popucali kapilari, previše vremena provedenog ispred monitora ili alergija. Međutim, trajno crvenkaste oči mogu biti znak alkoholizma, a kod starijih osoba i depresije.  

Žućkaste očne jabučice:

Alkoholičari često imaju žućkaste jabučice – što ukazuje da jetra ne može preraditi dovoljno unesenog otrova. Žućkasto obojene očne jabučice tako mogu ukazivati i na neku drugu bolest jetre. 

Izvor: miss7.24sata.hr

]]>
Mon, 23 Jul 2018 10:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/121816/boja-ociju-otkriva-nekoliko-nezgodnih-stvari-o-vasem-zdravlju.html
Zbog čega o ovim temama ne smete govoriti preko SMS poruka?! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/109660/zbog-cega-o-ovim-temama-ne-smete-govoriti-preko-sms-poruka.html Neke teme ne smeju da se pominju u SMS porukama jer što mogu da budu neprimerene, mogu vam i mnogo naštetiti!

1. Prekid ljubavne veze

Bez obzira na to radi li se o dugačkoj ili kratkoj vezi, prekidanje SMS porukom jednostavno nije primereno. Ove vrste razgovora moramo obaviti licem u lice, a ako to nije moguće onda bar u telefonskom razgovoru.

Pratite nas i na Viberu!

“Ako ste bili dovoljno bliski da s osobom planirate zajedničku budućnost ili ležite nagi u krevetu, onda morate biti dovoljno civilizovani da raskinete lično ili preko telefona”, kaže stručnjak za veze Julia Spira.

2. Svađa (o bilo čemu)

Ponekad zbog umora planemo u sekundi. Čak nam i neka benigna rečenica iz SMS poruke u „pogrešnom“ trenutku može delovati kao povod za svađu. Međutim, nipošto ne bi trebalo da se svađate preko poruka. Baš kao i izgovorena reč, ona napisana nikada se ne zaboravlja, a kada smo nervozni u stanju smo da izgovorimo ili pak napišemo ono što zapravo ne mislimo.

“Recite partneru da želite da nastavite raspravu  kada dođete kući ili dogovorite susret. U SMS porukama mogu da se dogode nesporazumi, a to vas stavlja u lošu poziciju jer ne možete čitati znakove na licu i shvatiti nameru iza napisanih reči. Gledanje partnerovog lica i slušanje njegovog glasa podstiče izlučivanje hormona koji podižu raspoloženje i pomažu vam da se opustite pa ćete se lakše pomiriti, kaže psihoterapeutkinja Sara Mandel.

3. Prenošenje loših ili tužnih vesti

Svi se bojimo prenošenja loših i teških vesti poput gubitka posla ili smrti voljene osobe, ali moramo imati na umu da bi u tom trenutku trebalo da pružimo i podršku osobi kojoj ih javljamo. Tako ozbiljne stvari ne bi smele postati samo slova u SMS porukama. Nikada ne znate što osoba radi u tom trenutku, možda nisu u stanju ili situaciji u kojoj mogu da prime takvu vest.

4. Rasprava o osetljivim i privatnim informacijama

Izbegavajte da u SMS porukama šaljete bilo kakve podatke vezane za lična dokumenta, finansije, zdravlje i sve druge osetljive ili privatne informacije. Broj lične karte ili broj tekućeg računa nema šta da traži u memoriji vašeg mobilnog telefona ili SIM kartice.

5. Tračarenje

Iako je odavno dokazano da je sočni trač i bezazleno ogovaranje dobro za nas, ipak je bolje da to ne radite preko SMS poruke. Nikada ne znate kada vas to može dovesti u neugodnu situaciju, bez obzira na to što niste mislili ništa loše. Izgovoreni tračevi uvek ostaju u kategoriji "rekla-kazala" dok vam oni napisani u nekom trenutku mogu stvoriti probleme jer nikada ne znate ko može videti vaše poruke.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Sun, 22 Jul 2018 16:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/109660/zbog-cega-o-ovim-temama-ne-smete-govoriti-preko-sms-poruka.html
DANAS JE SVETI PROKOPIJE: Ne smete da psujete, ali je poželjno da radite OVO! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/100003/danas-je-sveti-prokopije-ne-smete-da-psujete-ali-je-pozeljno-da-radite-ovo.html Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog Prokopija, a malo je poznata činjenica da je srpski grad Prokuplje po njemu dobio ime. U nekim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Takođe se na ovaj dan nije kupalo...

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz četvrtog veka. Rođen je u Jerusalimu. Ime po rođenju bilo mu je Neanije, a bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana.

Prema legendi, u vreme progona hrišćana, Dioklecijan je odredio Neanija da s jednim odredom vojske ide u Aleksandriju i tamo zatre hrišćane. Na tom putu desio se jak zemljotres nakon koga mu se obratio Bog rečima: „Neanije, kamo ideš, i na koga ustaješ?”. Na njegovo pitanje: „Ko si ti, Gospode? Ne mogu da te poznam”, pokazao se u vazduhu presvetao krst, kao od kristala, i začuo se glas: “Ja sam Isus raspeti Sin Božji, ovim znamenjem koje si video pobeđuj neprijatelje svoje, i mir moj biće s tobom”.

Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. Kao pobedilac ušao je u Jerusalim i objavio majci da je hrišćanin. Izveden pred sudiju, on skide sa sebe pojas vojvodski i mač, i baci pred sudiju, pokazavši time, da je on samo vojnik Hrista Cara.

Posle velikih mučenja bačen je u tamnicu, gde mu se opet javio Gospod Isus Hristos, koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije. Jednog dana došlo mu je na tamnički prozor 12 žena i rekle su mu: “I mi smo sluškinje Hristove.” Optužene za ovo one su bačene u istu tamnicu, gde ih je sveti Prokopije učio veri Hristovoj, a naročito tome kako će primiti mučenički venac.

Zato se u činu venčanja pominje sveti Prokopije, pored bogovenčanog cara Konstantina i Jelene. U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

Brojna narodna verovanja vezana su za praznovanje ovog sveca.

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Danas se izbegava kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe se na ovaj dan nije kupalo.

Prokopije je krsno ime pojedinih rodova, a u nekim naseljima je zavetni dan. Kamenoresci i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. Izbegavaju se svađe i psovanje. Veliki svetac iz starog Zaveta.

Spada u red "ognjenih svetaca" u koje se ubrajaju još i Sveti Ilija i Ognjena Marija.

Po svim srpskim krajevima postoje razni običaji i verovanja u vezi ovog praznika i pridaje mu se veliki značaj, iako nije upisan crvenim slovom u kalendar. Postoje i porodice, doduše retke, koje slave svetog Prokopija kao krsnu slavu.

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sv. Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Danas se izbegava kopanje, cak i sahranjivanje. Takođe se na svetog Prokopija nije kupalo. U starini su Srbi rudari smatrali ovog svetitelja svojim patronom. Smatra se i zaštitnikom dece. Slavili su ga kamenoresci i bunardžije.

Izvor: telegraf, kurir

]]>
Sat, 21 Jul 2018 10:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/100003/danas-je-sveti-prokopije-ne-smete-da-psujete-ali-je-pozeljno-da-radite-ovo.html
Šta najviše volite da fotkate na odmoru? Fotografije sa letovanja otkrivaju mnogo o vašoj ličnosti! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/118834/sta-najvise-volite-da-fotkate-na-odmoru-fotografije-sa-letovanja-otkrivaju-mnogo-o-vasoj-licnosti.html Dok ste na odmoru, šta najviše volite da fotografišete? Dobro razmislite dok ne odgovorite, jer fotografije otkrivaju deo vaše ličnosti.

Pratite nas i na Viberu!

Nije svejedno da li se na vašim fotografijama nalazi lokalna znamenitost ili najviše volite da pozirate dok ispijate koktele u sumrak.

Turisti koji vole da se fotografišu pored spomenika i istorijskih znamenitosti veruju da su pametniji i zabavniji od okoline. 

Fotografije ispijanja egzotičnih koktela u sumrak pokazuju želju da se pohvalimo prijateljima kako se sjajno provodimo.

Grupni selfi biraju ljudi koji žele da pokažu da imaju mnogo prijatelja, a sebe obično smeštaju u sredinu. Oni koji fotografišu selfi lica dok leže na ležaljci, žele da pokažu da su originalni i zavodljivi, dok skakači uvis imaju potrebu da poruče da su slobodni, ali istovremeno žele da pokažu telo.

Ljubitelji fotografisanja sopstvenih nogu savijenih u kolenima dok leže na ležaljci pored mora ili bazena pokušavaju da izgledaju umetnički nastrojeni, ali je osnovni motiv zapravo želja da pokažu noge, preplanulost i destinaciju na kojoj se odmaraju, objašanjavaju novosti.rs.

]]>
Sat, 21 Jul 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/118834/sta-najvise-volite-da-fotkate-na-odmoru-fotografije-sa-letovanja-otkrivaju-mnogo-o-vasoj-licnosti.html
Da li sam ugasila peglu, šporet, zaključala vrata...? Jednostavnim trikom rešićete noćnu moru http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138137/da-li-sam-ugasila-peglu-sporet-zakljucala-vrata-jednostavnim-trikom-resicete-nocnu-moru.html Koliko puta se ovo zapitate, koliko puta se vraćate da proverite, zovete ukućane ili čak komšije da provere umesto vas?

Normalno je da čoveku ponekad padne na pamet da je nešto ostavio uključeno, a evo jednostavnog trika koji će vas poštedite panike.

Pre nego što izađete iz kuće mobilnim telefonom fotografišite šporet ili peglu, pa kad pomislite da to možda niste uradili, samo uđite u galeriju telefona, pogledajte fotku i utvrdite da se sve nalazi "na nuli" ili da je isključeno iz struje.

Konstantno proveravanje već može biti naznaka opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP) koji se može ispoljavati na razne načine, a jedan od njih je i stalna potreba za proveravanjem da li je u kući sve ugašeno i jesu li zaključana ulazna vrata.

Od ovog poremećaja pati dva do tri odsto ljudi.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138137/da-li-sam-ugasila-peglu-sporet-zakljucala-vrata-jednostavnim-trikom-resicete-nocnu-moru.html
Pažnja - ovo morate da znate ako koristite tečni sapun http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138133/paznja---ovo-morate-da-znate-ako-koristite-tecni-sapun.html Jedna prosta stvar može da reši čitav ovaj problem

Mnogi ljudi koristetečni sapun umesto običnog jer smatraju da je on, zbog ambalaže, otporniji na bakterije i da pruža više čistoće.

Međutim, to ne mora nužno da bude istina! I na bočicama tečnih sapuna i te kako mogu da se nakupe bakterije, pogotovo na plastičnim zatvaračima koje pritiskate da bi sapun izašao.

To pogotovo važi za bočice koje koristite po nekoliko puta.

"Svaka bočica može da dođe u dodir s bakterijama kroz okolinu. To može da bude putem prljavih ruku, prljavih krpa za pranje, prljave vode ili čestica u vazduhu prilikom ponovnog punjenja", rekao je Dan Rener iz strane kompanije za proizvodnju sapuna.

Upravo zbog toga bi trebalo redovno da perete i bočice za tečni sapun, a pogotovo one koje koristite više puta, i to bi trebalo da reši ceo problem.

Izvor: index.hr

]]>
Fri, 20 Jul 2018 14:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138133/paznja---ovo-morate-da-znate-ako-koristite-tecni-sapun.html
Padaju tolike kiše, a vodostaj na Dunavu i Savi nizak. Kako to? http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138107/padaju-tolike-kise-a-vodostaj-na-dunavu-i-savi-nizak-kako-to.html Koliko god nam smeta nestabilno vreme ono ipak veoma prija Dunavu i Savi. Jer da nisu pale ovolike kiše, evo šta bi se desilo sa našim rekama...

]]>
Fri, 20 Jul 2018 08:26:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138107/padaju-tolike-kise-a-vodostaj-na-dunavu-i-savi-nizak-kako-to.html
Zlatna rIBIZA: Uključite se u veliki nagradni konkurs! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138103/zlatna-ribiza-ukljucite-se-u-veliki-nagradni-konkurs.html Svi mladi ljudi puni energije žele da leto provedu na moru, a još više da odmor provedu na Zlatnoj Ibizi! Zato je Josh Zlatna ribica odlučila da ostvari svojim vernim potrošačima i tu želju i ovog leta čak 5 puta povede ekipu od troje na Ibizu. Ali to nije sve: još stotine i stotine vrednih nagrada očekuje sve koji se uključe u veliki nagradni konkurs Zlatna rIBIZA!

Dovoljno je da kupite bilo koji pakovanje JOSH Mix-a ili pakovanje novih Zlatnih ribica sa ukusom sira i da unutar pakovanja pronađete kod. Potom taj kod unesite na sajt www.ribica.rs ili na Josh Viber public account i tako osvojite bodove.

Za vreme trajanja konkursa, učesnik može poslati neograničen broj kodova.

Svake nedelje, učesnik sa najviše bodova osvaja put na Ibizu za troje, a niže rangirani neku od sjajnih nedeljnih nagrada: 15 bicikala, 150 peškira i 250 majica koje je dizajnirao Dechko Tzar ili paket Bambi Josh proizvoda.

Zlatna ribica ostvaruje ovog leta želje, zato nemojte da propuštate prilike, kupite JOSH, šaljite kodove i uživajte u nagradama koje vas čekaju!

]]>
Thu, 19 Jul 2018 15:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138103/zlatna-ribiza-ukljucite-se-u-veliki-nagradni-konkurs.html
Ovako pametni ljudi kupuju svakodnevne potrepštine: Kako da nabavite sve što vam treba za najmanji mogući novac! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138071/ovako-pametni-ljudi-kupuju-svakodnevne-potrepstine-kako-da-nabavite-sve-sto-vam-treba-za-najmanji-moguci-novac.html Mnogo novca nam prilikom kupovine svakodnevnih potrepština odlazi tako da i ne primetimo.

Većina mesečnih prihoda odlazi na kućne potrepštine, u koje ulaze hrana, proizvodi za ličnu i higijenu doma.

Ipak, prilikom kupovine odlazi nam i više novca nego što je potrebno. Ali, uz sledeće trikove, uvek ćete imati sve što vam treba, ništa nećete zaboraviti da kupite, a pritom ćete potrošiti najmanju moguću količinu novca.

1. Spisak je obavezan

Pre odlaska u prodavnicu, razmislite šta ste sve od namirnica i redovnih potrepština potrošili, zatim o tome šta biste jeli i kuvali i na kraju o stvarima koje ste prošli put kupili - i niste iskoristili. Još bolja ideja je da imati blokčić u koji ćete stalno zapisivati bez čega ste u kući ostali.

Nikad, ali baš nikad ne idite u kupovinu bez spiska stvari koje su vam potrebne. On će vas držati usmerenim i svi marketinški trikovi kojima prodavnice teraju kupce da više potroše na vas neće uticati.

2. Pratite akcije

Svaki put pre kupovine i nakon što ste sastavili listu onoga što vam treba, proverite akcije u prodavnicama. Često ćete u nekoliko različitih prodavnica naći akcije na više proizvoda s vaše liste, ali izaberite onu u kojoj su najveći popusti ili u kojoj je najviše proizvoda na akciji. Danas na internetu možete sve da pronađete - veliki lanci prodavnica imaju svoje sajtove, na kojima ističu dnevne, nedeljne ili mesečne akcije.

Takođe, ako su prodavnice blizu jedna drugoj, zašto ne biste obišli sve? Druga stvar je ako su prodavnice daleko i treba da koristite javni prevoz ili trošite mnogo benzina, ali ako su blizu, vaš mesečni budžet će vam biti zahvalan.

3. Upoznajte cene

Velika većina ljudi nije svesna pojedinačne cene većine proizvoda koje kupuje, pa zbog toga teško prepoznaje kad se isplati kupiti neki proizvod na veliko. Na primer, cena 1 kg belog šećera je u proseku 70 dinara, a na akciji ga možete kupiti po ceni od 50. Nije lako pratiti cene, to iziskuje vreme, ali velika prednost je znati cene, na primer, 10 proizvoda koje najčešće kupujete. Na taj način ćete znati kada treba da iskoriste popuste i kupite veću količinu proizvoda koje konstantno koristite. I tu dolazimo na broj 4...

4. Kupovina na veliko

Neke stvari je dobro kupovati na akcijama i to u velikim količinama:

- Namirnice koje nemaju rok trajanja ili imaju jako dug rok (med, pirinač, sirće, so, gustin, šećer, alkoholna pića, instant kafa, začini, semenke, suvo voće, kafa, testenina, konzervisana hrana)

- Sredstva za čišćenje

- Papirni asortiman (toalet papir, maramice, salvete)

- Energija (LED sijalice, baterije)

- Sredstva za ličnu higijenu (četkice za zube, pasta za zube, dezodoransi, brijači, tamponi, ulošci, pena za brijanje, sapuni, šamponi, gelovi za tuširanje, štapići za uši)

5. Napunite zamrzivač

Zamrzivač je sjajno ulaganje za svakoga. U njemu se može čuvati više vrsta hrane koje zamrzavanjem ne gube ili gube jako malo hranljivih materija, a omogućavaju ljudima da kupuju hranu koju jedu u velikim količinama jer imaju gde da je drže. Hrana često poskupljuje, ali plate uglavnom ostaju iste, pa napravite zalihe - kupuje na akcijama i zamrzavajte meso, ribu, sveže povrće i domaću testeninu.

Još nekoliko sjajnih trikova za pametnu kupovinu:

- Odredite koliko ćete potrošiti i držite se toga

- Kupujte voće i povrće kojima je sad vreme sazrevanja - sad su najjeftiniji

- Na rafovima je u visini očiju uglavnom postavljena roba koju trgovci najviše žele da prodaju, i to je gotovo uvek roba koja se prodaje po znatno višim cenama. Zato obratite pažnju i na proizvode na višim i nižim policama - tu su uglavnom isti proizvodi drugog proizvođača koji mogu da budu i duplo jeftiniji, a pritom su istog kvaliteta

- Planirajte vremenski termin kupovine u skladu sa vašim navikama. Umesto da svaki dan posećujete prodavnice zbog nužnih namirnica, radije idite u nabavku jedanput nedeljno ili dvaput mesečno. Tako ćete uštedeti i vreme

- Veliki deo prehrambenih namirnica često završi u smeću jer zaboravimo da ih imamo, pa se pokvare. Kako biste maksimalno iskoristili kupljene namirnice, uvek uzimajte proizvode koji se nalaze najdublje na polici (najudaljenije od ivice police) ili koji se nalaze na dnu naslaganih proizvoda - one obično imaju najduži rok trajanja, jer se roba u većini slučajeva slaže da je najbliže kupcu namirnica koja ima najkraći rok trajanja

- Prilikom svake planirane kupovine, ponesite sa sobom veću torbu ili korpu za namirnice. Tako ćete uštedeti novac koji biste dali za kese ili cegere, ali i poštedeti okolinu suvišnog otpada.

Izvor: 24sata.hr

]]>
Thu, 19 Jul 2018 16:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138071/ovako-pametni-ljudi-kupuju-svakodnevne-potrepstine-kako-da-nabavite-sve-sto-vam-treba-za-najmanji-moguci-novac.html
TEST: Pogledajte čoveku u UŠI i znaćete sve TAJNE njegove LIČNOSTI! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/120430/test-pogledajte-coveku-u-usi-i-znacete-sve-tajne-njegove-licnosti.html Ako želite da saznate kakav je nečiji karakter i čemu je sklon, pogledajte toj osobi u uši. Po njima možete identifikovati karaktere skoro kao po otiscima prstiju. Uši su formirane u trenutku rođenja i tokom života trpe zanemarljive promene, ističu stručnjaci.

Narcisoidne osobe imaju okruglaste uši, vole da budu u centru pažnje, i sve će učiniti da to i postignu. Važno im je odobravanje okoline za sve što rade, druželjubivi su, raspoloženi i tokom života imaju mnogo prijatelja.

Dominantni ljudi imaju izražene i veoma zaobljene ušne resice, dok su kod povučenih osoba resice spojene sa glavom. Izgledaju ravne, kao da ih i nema.

Povodljivima je ušna školjka u obliku polumeseca. Takve osobe su uvek spremne da pomognu i prijateljski su raspoložene. Međutim, problem je što previše slušaju druge, njihove ideje i savete, pa gube svoje stavove i odluke.

Obazrivi i ljudi od poverenja imaju uši četvrtastog oblika. Vrlo su odgovorni, na njih uvek može da se računa jer vode računa o tome da nikoga ne razočaraju.

Inteligentni i brižni imaju mladeže na ušima. Za njih je karakteristično da dobro brinu o svojim roditeljima kada ostare, pišu novosti.rs.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 15:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/120430/test-pogledajte-coveku-u-usi-i-znacete-sve-tajne-njegove-licnosti.html
Danas je Sveti Sisoje, zaštitnik dece: Evo šta tačno znači kada na današnji dan pada kiša! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/99851/danas-je-sveti-sisoje-zastitnik-dece-evo-sta-tacno-znaci-kada-na-danasnji-dan-pada-kisa.html Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavaljaju Svetog prepodobnog Sisoja Velikog. Ovaj svetac je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece, pa se za ovaj dan vezuje veliki broj običaja i verovanja.

Danas je dan prepodobnog Svetog Sisoja Velikog. U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cenjen od majki i žena jer važi za zaštitnika dece i brzog pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je većina običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sa decom. Mnoge majke praktikuju da poste sedaqm dana pred praznik da bi se pričestile, a „sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki.

Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima naše zemlje i do danas je sačuvao verovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da danas deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovečno.

Takođe, uvreženo je verovanje da na ovaj dan treba obaveznozapaliti sveću ovom svecu da bi vam “krenulo u životu”.

A ko je bio Sveti Sisoje Veliki?

Prepodobni Sisoje Veliki bio je rodom iz Misira u današnjem Egipatu i učenik Svetog Antonija.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe, da je bi krotak i nezlobiv kao jagnje. Zato mu je Bog dao veliku blagodat, da isceljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove, i mrtve vaskrsava.

Još za života se pročuo kao iscelitelj i čudotvorac, pa su mnogi dolazili kod njega po savet i lek. Šesdeset godina je Sisoje živeo u pustinji.

Umro je u dubokoj starosti, 429. godine. Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Izvor: Dnevno.rs

]]>
Thu, 19 Jul 2018 13:03:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/99851/danas-je-sveti-sisoje-zastitnik-dece-evo-sta-tacno-znaci-kada-na-danasnji-dan-pada-kisa.html
Vrisak u studiju! U toku šou programa žena pala s trapeza nakon što ju je muž ispustio! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138058/vrisak-u-studiju-u-toku-sou-programa-zena-pala-s-trapeza-nakon-sto-ju-je-muz-ispustio.html Jedna tačka u šou programu u Americi mogla je da se završi kobno! Pogledajte zbog čega su se i publika i sudije uhvatile za glavu, i zbog čega je posle vriska zavladao muk.

Tajs je slabovidi gimnastičar koji zbog svog hendikepa nije želeo da prestane sa vežbanjem i nastupima. On svoju tačku na trapezu izvodi sa koleginicom Meri. Oni su se takmičili u šouprogramu "America's Got Talent", ali njihova tačka je pošla po zlu.

Pogledajte kako je to izgledalo...

]]>
Thu, 19 Jul 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138058/vrisak-u-studiju-u-toku-sou-programa-zena-pala-s-trapeza-nakon-sto-ju-je-muz-ispustio.html
Novi javni toaleti u Beogradu: Govore četiri jezika, a evo i kako se pravilno koriste... http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138043/novi-javni-toaleti-u-beogradu-govore-cetiri-jezika-a-evo-i-kako-se-pravilno-koriste.html Lampice u četiri boje, svaka ima značenje. Četiri jezika govori. Evo kako se pravilno koriste novi javni toaleti u Beogradu!

]]>
Thu, 19 Jul 2018 08:46:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138043/novi-javni-toaleti-u-beogradu-govore-cetiri-jezika-a-evo-i-kako-se-pravilno-koriste.html
Instagram uveo opciju: Kako da obrišete nekoga, a da ne sazna http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138023/instagram-uveo-opciju-kako-da-obrisete-nekoga-a-da-ne-sazna.html Korisnici koji imaju javni profil odavno se žale na činjenicu da ne mogu da uklone pratioce koje više ne žele na svom Instagramu.

Ako imate privatni profil, već neko vreme možete da birate da li želite da dozvolite nekoj osobi da nastavi da vas prati, uz pomoć samo par klikova.

Sada je Instagram uveo tu opciju i za javne profile, koje su do sada čak i blokirani korisnici i dalje mogli da razgledaju uz pomoć privatnog pregledača.

Aplikacija je nedavno uvela "Mute", opciju koja vam dozvoljava da nastavite nekoga da pratite, ali da vam ne izlaze njegovi postovi, a sada vam daje više kontrole nad time ko gleda vaš sadržaj na toj mreži.

Ako imate Android uređaj, jednostavno uđite u svoj spisak pratilaca, desno od njihovih imena videćete tri vertikalne tačkice. Kliknite tu, i biće vam ponuđena opcija da tog pratioca uklonite.

Za sada, Instagram ovu opciju još uvek nije uveo za iOS, ali se to očekuje u narednom periodu.

"The Verge" podvlači da ta osoba neće biti ni na koji način obaveštena da ste je uklonili sa svog spiska pratilaca.

Izvor: mondo.rs

]]>
Wed, 18 Jul 2018 17:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138023/instagram-uveo-opciju-kako-da-obrisete-nekoga-a-da-ne-sazna.html
Prekrstiš se, priđeš kamenu i udariš glavom tri puta o kamen... i čuda se dešavaju! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138018/prekrstis-se-pridjes-kamenu-i-udaris-glavom-tri-puta-o-kamen-i-cuda-se-desavaju.html Kada se obavi neobičan ritual pred kamenom mudrosti, kažu meštani da se rezultati brzo primete. Ko udari glavom jače prvi put, drugi put udara slabije, jer čovek postaje mudriji, kaže jedan meštanin. Od kada datira priča o kamenu mudrosti, ko dolazi i zbog čega do kamena, saznajte u prilogu Exploziva.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 15:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/138018/prekrstis-se-pridjes-kamenu-i-udaris-glavom-tri-puta-o-kamen-i-cuda-se-desavaju.html
Mesec rođenja određuje da li ste beskompromisni, manipulatori, nežni, hrabri... http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/109341/mesec-rodjenja-odredjuje-da-li-ste-beskompromisni-manipulatori-nezni-hrabri.html Mesec vašeg rođenja je, najverovatnije, uticao na vaš karakter, još više nego znakovi zodijaka. Za razliku od astrologije, o tome postoje određeni naučni dokazi.

Nema sumnje da temperament, karakter, sudbina žene zavisi ne samo od njenog vaspitanja i preživljenih životnih trenutaka. Rođenje, u određenom mesecu, može dosta da ispriča o ženi. Dakle:

Januar

U ovom mesecu dolaze na svet najstrpljivije i najizdržljivije žene. Često su one obdarene crtama stoičkog, muškog karaktera. One se, sigurno, neće žaliti i deliti otkrovenja. Radije će same, ponosno i samostalno, rešavati sve svoje probleme. Januarske žene ne vole sve što se tiče čišćenja i sređivanja kuće, ali u kuhinji i spremanju jela – imaju talenta.

Februar

Februarske žene su uporne, tvrdoglave, osetljive i mogu biti osvetoljubive. Imaju poprilično složen karakter. Kod njih se dešavaju nervni lomovi, ali u isto vreme, prisutan je poprilično visok nivo samokontrole. One se ne boje poteškoća, odluke donose ekspeditivno, ne razmišljajući dugo. Zbog žurbe nisu uvek tačne. Odlično manipulišu ljudima, i zato često imaju dobru karijeru.Veoma vole decu.

Mart

Martovske žene – najosetljivije žene. Veoma su osećajne i ranjive. Često pokazuju tvrdoglavost, što na kraju ide na njihovu štetu. Umeju da budu nesigurne i često se smatraju nesrećnima. Ovim ženama je, zbog njihove stidljivosti, zaista teško da dođu do uspeha. Priroda im je podarila krhkost i šarm, zato one, tako često, privlače muškarce-zaštitnike.

April

April je mesec hrabrih, upornih i motivisanih žena. Savršenim dodatkom smatra se racionalnost i praktičnost. One uvek znaju šta žele, zato polako, ali sigurno postižu željeno. Ove žene nikako ne podnose nestabilnost. Emocije i osecanja su im uvek na prvom mestu, iza uma.

Maj

U maju se rađaju samostalne i zahtevne, beskompromisne i odlučne žene. Ne opraštaju lako, nikome, može lako doći i do razvoda, mada će, kasnije, neminovno žaliti. To su tvrdoglave žene-lideri, zato je njima lakše zauzeti kancelariju šefa, nego pronaći muža. Za prioritet stavljaju sve materijalno.

Jun

Junske žene su veoma oprezne. Često su ranjive i nesigurne, ali pri tome, toliko su dobre da nikad neće biti osvetoljubive. Ne vole sukobe, imaju dobru intuiciju, koja im pomaže izbegavanju konflikata. Postupaju prema raspoloženju.

Jul

U ovom mesecu rađaju se skromne i stidljive žene. Često brinu i stalno se bave samoispitivanjem. Ceo njihov život je potčinjen raspoloženju. Skromne i romantične, u stanju su duboko osećati, ali nikad to ne pokazuju. Dom i porodica su, za ove žene, najvažnija životna stvar.

Avgust

Najponosnije i najnezavisnije žene su rađaju u ovom mesecu. One su dobre i plemenite, ali veoma željne moći. Vole da budu u centru pažnje, veoma cene nezavisnost. Imaju veliku harizmu i uprkos mnoštvu zainteresovanih muškaraca, najviše vrednuju porodične odnose. Vrlo su iskrene i pristojne žene, zato su, često, podložne prevari.

Septembar

Septembarske dame – emotivne i temperamentne. Od drugih žena razlikuju se razboritošću i proračunljivošću. Izuzetno su samoljubive i pomalo škrte, zato se teško odvajaju od novca i vraćaju dugove. Vole biti u društvu, ali uvek traže sopstvenu korist. Veoma su ljubomorne, izuzetno su pedantne i znaju veoma dobro da kuvaju.

Oktobar

U oktobru se rađaju veoma jednostavne u komunikaciji, odgovorne i oštroumne žene. Umereno su praktične, ali u isto vreme i velikodušne. Odluke donose veoma oprezno. Imaju dobru memoriju. Veoma su principijelne i ne opraštaju izdaju, mada uvek pokušavaju sačuvati porodicu, u kojoj zauzimaju lidersku poziciju. Odlične su domaćice.

Novembar

Proračunljive i sebične žene. Veoma su jake ličnosti sa visokim nivoom intuicije. Njihovi supružnici će morati prihvatiti činjenicu da se njihovo mišljenje neće često uzimati u obzir. Ekonomične su. Veoma su strastvene u ljubavi, seksualne i temperamentne. One znaju voleti duboko i jako.

Decembar

Decembarske žene su – emotivne žene sa eksplozivnim karakterom. Uporne i neustrašive, nezavisne i direktne, one će postizati uspeh prevazilazeći sve prepreke. Veoma su komunikativne, romantične, idealistične, dobre su prijateljice. Ne odlikuju se štedljivošću i veoma su temperamentne, tako da u porodičnom životu često imaju poteškoće.

Izvor: uspesnazena.com

]]>
Wed, 18 Jul 2018 11:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/109341/mesec-rodjenja-odredjuje-da-li-ste-beskompromisni-manipulatori-nezni-hrabri.html
Koji kućni posao najviše volite? Odgovor otkriva nešto važno o vama! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/121788/koji-kucni-posao-najvise-volite-odgovor-otkriva-nesto-vazno-o-vama.html "Srećnici" koji rade u kući tri sata dnevno moraju da budu spremni na poražavajući bilans - osam godina života provešće u ovim aktivnostima

Koliko minuta svakog dana posvećujete kućnim poslovima? Ako ste prosečan muškarac, na bavljenje domaćinstvom će vam "otići" 1,4 časova dnevno, dok dame imaju tu "privilegiju" da na kuvanje, čišćenje i raspremanje troše 2,3 sata. "Srećnici" koji rade u kući tri sata dnevno moraju da budu spremni na poražavajući bilans - osam godina života provešće u ovim aktivnostima. A evo šta o vama govori najmrskiji kućni posao.

Pratite nas i na Viberu!

* Čišćenje kupatila - Spontani ste i ne podnosite planiranje, ne razumete ljude koji sve svoje obaveze zapisuju u notes i nigde ne idu bez kalendara. Takođe, ako vam je važno da kupatilo bude na prvi pogled uredno, ali vam se ne mili ribanje pločica, vi ste osoba koja obraća pažnju na širu sliku, a ne zamara se detaljima.

* Raspremanje ormara - Divite se ljudima koji redovno sklanjaju vansezonske stvari i oslobađaju ormar za garderobu koja odgovara trenutnoj sezoni? Tako i sada obećavate da ćete spakovati letnje stvari u kutije, a na prve police rasporediti zimsku garderobu, ali nikako to ne uradite. Kod vas je sve pomešano, ali vas to ne izluđuje, što govori o vašoj veseloj prirodi.

* Brisanje prašine - Opsesivno-kompulsivni ljudi brišu prašinu svakog dana, ali ni to im nije dovoljno, jer izgleda da kad god pogledaju komode, one nisu potpuno čiste. Velika je šansa i da nisu, pa su ljudi koji ne podnose ovaj posao realistični jer ne žele da se bore sa nečim što će svakako odneti pobedu.

* Usisavanje - Metodični ljudi obožavaju usisavanje jer ono podrazumeva odmah vidljiv rezultat. Izbegavanje ovog posla govori o umetničkoj prirodi koja ne trpi da ponavlja iste dosadne pokrete pola sata.

* Pranje sudova - Zavidite Džejmiju Oliveru koji u spremanju svojih kulinarskih majstorija uprlja mnoštvo sudova ne razmišljajući o tome ko će počistiti. Ako biste radije spremili tri jela nego oprali tri tanjira jer vas pomisao na ovo poslednje izluđuje, kreativni ste.

* Slaganje veša - Neki ljudi vole ceo proces oko pranja veša, od ubacivanja garderobe u mašinu, preko kačenja, do peglanja. Ali, ako vam je slaganje veša nakon što se osušio besmisleno, znači da ste pragmatični. Zaista, ima nešto sizifovsko u slaganju veša, pogotovo ako je reč o stvarima koje ćete kasnije svakako peglati.

* Raspremanje frižidera - Zvuči paradoksalno, ali ako vam je frižider stalno u neredu i nikako da ga raspremite, to je zato što se perfekcionista, pa čekate pravi trenutak da se uhvatite u koštac sa neredom, a taj trenutak nikad ne dolazi.

Izvor: novosti

]]>
Tue, 17 Jul 2018 13:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/121788/koji-kucni-posao-najvise-volite-odgovor-otkriva-nesto-vazno-o-vama.html
Da li je ovo realno? Mirjana Kika Milošević, žena ČUDO! http://www.prva.rs/zivot/zabava/smesni-video/137968/da-li-je-ovo-realno-mirjana-kika-milosevic-zena-cudo-.html Kada od šoka zaista zastane dah!

Mirjana Kika Milošević, raspametila je ceo svet svojim umećem! Njena bodi art dela su neverovatna umetnost i graniče se sa mogućim! Na svoj Jutjub kanal postavila je "rukotvorinu" na telu, od koje zaista, ali zaista zastaje dah!

Jednom rečju: GENIJALNO!

Od sebe je pravila "drvenu lutku", a taj video je izazvao oduševljenje, nevericu i nagrade. Da li će upravo ova drvena lutka postati vaša nova noćna mora?

]]>
Tue, 17 Jul 2018 16:00:00 +0100 Zabavni video http://www.prva.rs/zivot/zabava/smesni-video/137968/da-li-je-ovo-realno-mirjana-kika-milosevic-zena-cudo-.html
Hrvatska predsednica od sinoć u centru pažnje! Evo zbog čega ceo svet priča o Kolindi Grabar Kitarović (FOTO) http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/137887/hrvatska-predsednica-od-sinoc-u-centru-paznje-evo-zbog-cega-ceo-svet-prica-o-kolindi-grabar-kitarovic-foto.html Kolinda Grabar Kitarović u hrvatsku fudbalsku reprezentaciju je od početka Svetskog prvenstva, a sinoć je bila u Moskvi i uživo bodrila fudbalere komšijske zemlje. Bila je u svečanoj loži, a o njenom navijanju tokom meča, ali i podršci fudbalerima posle meča i dalje se priča...

Društvene mreže gore, a u centru pažnje je ni manje ni više nego predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Fotografije, gifovi, videi masovno se dele, a evo i zbog čega...

Kolinda je sedela u svečanoj loži u društvu predsednika Rusije Vladimira Putina, francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika FIFA-e Đanija Infantina. Iako se vatreno navijanje uglavnom očekuje od muškog dela publike, dominantnija je ipak bila Kolinda!

Svaki njen pokret pomno se pratio. Publika je hvatala svaki njen korak, a u pojedinim trenutcima su se neke stvari i preuveličano prenosile.

Evo priče u slikama o nezvaničnoj "mis mokre majce" Svetskog prvenstva u fudbalu, kako su je mediji proglasili...

U svečanoj loži sve oči su bile okrenute ka njoj...

Insinuiralo se da je njena ruka otišla gde ne treba, ali da li je to baš tako?

Mnogi su kao fotografiju dana izdvojili trenutak kada je predsednica Hrvatske zagrlila predsednika Francuske...

Iako Hrvatska nije osvojila prvenstvo, Kolinda nije propustila priliku da poljubi pehar...

Ono što ju je stavilo u prvi plan jeste "majčinski zagrljaj" ali i razlog zbog kojeg su je proglasili za "mis mokre majice"

I trenutak koji je proglašen "filmskim". Prava ljubavna scena:

U pet tačaka jedan Tviteraš objasnio je zbog čega je tolika pažnja usmerena ka predsednici Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović:

1. Nije propustila ni jedan meč

2. Putuje ekonomskom klasom

3. Uvek stoji uz navijače

4. Ceni fudbal

5. Voli sve

]]>
Mon, 16 Jul 2018 08:59:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/137887/hrvatska-predsednica-od-sinoc-u-centru-paznje-evo-zbog-cega-ceo-svet-prica-o-kolindi-grabar-kitarovic-foto.html
NAUČNICI TVRDE Ako ne želite da vam deca budu gojazna evo kada treba da ih pravite! http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/137879/naucnici-tvrde-ako-ne-zelite-da-vam-deca-budu-gojazna-evo-kada-treba-da-ih-pravite.html Ako muku mučite s kilogramima, možda za to možete da "okriviti" svoje roditelje jer su vas napravili u pogrešno vreme.

Naime, bebe koje su začete u zimskim mesecima imaju manju šansu da u odraslo doba budu debele, pokazala je nova studija. Naučnici sa Univerziteta ETH u Cirihu i objavili u "Nature Medicine". Zaključak studije je da muškarci koji su izloženi niskim temperaturama pre nego što imaju seksualni odnos imaju više smeđeg masnog tkiva u spermi.

Takvo masno tkivo može da se prenese na buduću bebu. A kada ta beba odraste upravo zbog ovog tkiva verovatno neće postati gojazna. U istraživanju naučnici su analizirali 8400 odraslih pacijenata. Otkrili su da ljudi rođeni između jula i decembra (što znači da su začeti tokom hladnijeg perioda u godini) imaju mnogo više smeđe masnog tkiva nego ljudi koji su rođeni između januara i juna (odnosno začeti su u toplom periodu), piše britanski Metro.

Sličan eksperiment napravili su i sa miševima umesto s ljudima. Određeni broj životinja ostavili su na hladnoći , a ostale na sobnoj temperaturu. Zatim su miševi krenuli u reprodukciju. Temperatura ženskih miševa nije uticala na nivo braon masnog tkiva. A miševi koji su nekoliko dana proveli na hladnoći, napravili su bebe koje su imale više braon tkiva nego ostali.

Tamno masno tkivo je karakteristično po tamnijoj boji što je aktivnije i što ga više ima, lakše će se održavati standardni okvir telesne mase.

Izvor: 100posto.hr

]]>
Mon, 16 Jul 2018 08:33:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/137879/naucnici-tvrde-ako-ne-zelite-da-vam-deca-budu-gojazna-evo-kada-treba-da-ih-pravite.html