Prva Srpska Televizija :: Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/rss.html Švedska i svetska književna senzacija: "Devojka koja je ćutala" http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/144274/svedska-i-svetska-knjizevna-senzacija-devojka-koja-je-cutala.html Vulkan izdavaštvo predstavlja uzbudljiv i napet roman "Devojka koja je ćutala". U pitanju je svetska senzacija koja pokreće snažne emocije i ostavlja bez daha. Knjiga koju potpisuju Hans Rosenfelt i Mikael Jort, kao stvorena je za ljubitelje majstorski napisanih kriminalističkih trilera.

Vulkan je prethodno objavio nekoliko naslova ovog autorskog dvojca: "Čovek koji nije bio ubica", "Čovek koji je gledao žene" i "Čovek koji nije bio tamo".

Kolege ga mrze, kriminalci ga se plaše, čitaoci obožavaju – on je jedan jedini, neodoljivi Sebastijan Bergman. Postoji televizijska serija Wallander, zasnovana na njegovim doživljajima.

Serijal knjiga o Bergmanu preveden je na više od 35 jezika širom sveta i prodat u milionima primeraka. 

Kada se u idiličnoj, predivnoj, beloj kući u Švedskoj dogodi brutalan zločin – Sebastijan Bergman je jedini koji bi mogao da reši misteriju. Ipak, ovaj neprikosnoveni stručnjak našao se u ćorsokaku jer nema osumnjičenih. Sebastijan će otkriti da ipak postoji jedan svedok: devojčica Nikol videla je šta se dogodilo, ali je pobegla, strahujući za sopstveni život. Nema je već tri dana, a tragovi vode u veliku šumu iza kuće. Svi su svesni da je moraju pronaći pre nego što bude prekasno, i zato traže pomoć javnosti.

To je mač sa dve oštrice – ubica će saznati da svedok ipak postoji. Trka s vremenom je počela: da li će Sebastijan pronaći ubicu pre nego što završi započeto, ljubitelji intrigantnih trilera saznaće u romanu "Devojka koja je ćutala".

Hans Rosenfelt i Mikael Jort su švedski scenaristi, režiseri i pisci. Udružili su se 2010. godine da napišu serijal kriminalističkih romana sa Sebastijanom Bergmanom kao glavnim likom. Rosenfelt se u početku bavio glumom da bi kasnije prešao na pisanje scenarija, Kreator je brojnih popularnih švedskih TV serija koje su emitovane širom sveta.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 07:15:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/144274/svedska-i-svetska-knjizevna-senzacija-devojka-koja-je-cutala.html
Šest prvih mesta na Svetskom prvenstvu u plesu za naše mlade plesače http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/144213/sest-prvih-mesta-na-svetskom-prvenstvu-u-plesu-za-nase-mlade-plesace.html Baletski studio "Art centar" osvojio je na Svetskom prvenstvu u plesu šest prvih mesta u konkurenciji od 20 država i 1000 igrača.

Osamdeset igrača iz Surčina, uzrasta od 4 do 16 godina učestvovalo je na Svetskom prvenstvu koje je održano u Skoplju 10. novembra u Pozorištu makedonske opere i baleta.

Svetsko prvenstvo organizovala je Svetska asosijacija za ples WADF (World artistic dance federation).

Oni su se takmičili u kategoriji moderan balet i mjuzikl u različitim uzrasnim kategorijama.

Koreografije koje su osvojile zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu radila je Ivana Ivanovski Ilić.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 10:42:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/144213/sest-prvih-mesta-na-svetskom-prvenstvu-u-plesu-za-nase-mlade-plesace.html
Čuveni novogodišnji spektakl za celu porodicu “Krcko Oraščić – ostvarenje sna” http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/144210/cuveni-novogodisnji-spektakl-za-celu-porodicu-krcko-orascic--ostvarenje-sna.html Porodični spektakl “Krcko Oraščić – ostvarenje sna” doživeće svoju premijeru 22. i 23. decembra u Kombank dvorani. Čuvena bajka nemačkog pisca E.T.A. Hofmana koja više od dva veka osvaja srca dece širom sveta, prvi put će se realizovati u modernoj verziji.

igrani tim okupljen oko svetski priznate primabalerine i balet majstora Ašhen Ataljanc, uz scenario i režiju pozorišnog reditelja Marka Manojlovića, raskošnu scenografiju i specijalne efekte napraviće do sada neviđenu predstavu za decu u srpskoj produkciji. U ulozi Krcka naći će se mladi glumac Stevan Piale a devojčice Klare balerina i glumica Anisja Gavrilović.

Čuvenog koreografa Marijusa Petipa, koji će se u predstavi pojaviti kroz lik Klarinog dede, igraće naš veliki glumac Zoran Cvijanović, dok će svojim glasom predstavu obojiti talentovana Lena Stamenković učesnica Dečje pesme Evrovizije 2015. godine.

Klasična priča o borbi dobra i zla koja fascinira najmlađe dobiće novo savremeno ruho, uz spoj igre, muzike, sporta i glume. Više od 100 dece stvoriće pravu čaroliju na sceni.

Bajka prati 12-godišnju devojčicu koja od svog dede dobija na poklon drvenog lutka - Krcka Oraščića. Razmažena Klara koja se nadala da će joj deda pokloniti najmoderniji tablet, razočara se kada ugleda drvenog vojnika i u hiru ga baca. Deda tada odlučuje da uvede Klaru u tajanstvene svetove dobra i zla u kojima će devojčica prolaziti kroz mnoga iskušenja u njenom nastojanu da popravi polomljenog Krcka. U njima uz pomoć svemoćnog kristala Krcko oživljava, zli miševi prave pometnju i prete velikim bitkama, a da li će Klara kroz ljubav otkriti prave vrednosti saznaćemo do kraja ove neodoljive avanture.

Učesnici predstave su pored glavnih glumaca i polaznici Škole igre Ašhen Ataljanc, počev od najmlađih pa do srednjoškolaca, profesionalni baletski igrači, mladi karatisti iz Karate kluba Diplomatik. Predstavu koja će se realizovati u koprodukciji Kombank dvorane, Centra savremenog stvaralaštva – Mistria i Škole igre Ašhen Ataljanc, podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda kao i Ministarstvo za kulturu Republike Srbije.

Više informacija možete pronaći OVDE.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 09:59:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/144210/cuveni-novogodisnji-spektakl-za-celu-porodicu-krcko-orascic--ostvarenje-sna.html
"Zvuk nemačke kulture" u Beogradu: Interaktivna orkestarska turneja kroz Jugoistočnu Evropu http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143980/zvuk-nemacke-kulture-u-beogradu-interaktivna-orkestarska-turneja-kroz-jugoistocnu-evropu.html Turistička organizacija Nemačke (GNTB) od 6. do 24. novembra će interaktivnim uličnim spektaklom uživo u četiri metropole jugoistočne Evrope promovisati Nemačku kao zemlju muzike. Regionalne kancelarije GNTB organizuju na javnim mestima u Pragu, Budimpešti, Beogradu i Beču manifestacije koje privlače pažnju i koje će kulturu Nemačke na poseban način opipljivo dočarati prolaznicima, zaljubljenicima u kulturu.

Događaj u Beogradu će biti izveden tokom petka i subote 16. i 17. novembra od 17 do 21 časova u Knez Mihailovoj ulici, u visini broja 9.

Posebnu atrakciju predstavlja jedinstvena prilika koju dobijaju prolaznici i posetioci - da "samostalno diriguju" čuvenim lajpciškim Gevandhaus simfonijskim orkestrom. Na velikom LED ekranu projektuje se trominutni video zapis orkestra koji izvodi delove Prve simfonije u D-duru Gustava Malera, koji je istu komponovao baš u Lajpcigu. "Dirigent" se kreće na interaktivnoj površini dirigentskog podijuma. Virtuelni orkestar uz pomoć fleksibilnog dijalog-medija reaguje na pokrete dirigenta i ubrzava ili usporava svoje izvođenje. Dirigenti kasnije putem personalizovane internet stranice dobijaju video zapis svog velikog nastupa.

Koncept obraćanja predstavnika Turističke organizacije Nemačke baziran je na sledećim uslovima: "Tržišta jugoistočne Evrope trenutno predstavljaju izvorne regione sa najvišim stopama rasta kada je u pitanju dolazni turizam u Nemačkoj. Naše dugoročne prognoze predviđaju i dalje snažan potencijal rasta, do šest miliona noćenja u 2030. godini. Posete gradovima i putovanja motivisana kulturom su najpopularniji razlozi posete Nemačkoj među turistima iz Srbije. Naša kros-medijalna 'roadshow' kampanja fokusira se na iskustvenom i emotivnom obraćanju ovoj dinamično rastućoj ciljnoj grupi koja već pokazuje interesovanje za Nemačku kao destinaciju kulture."

Više detalja o događaju je možete pogledati OVDE

Sa velikom radošću i zadovoljstvom vas očekujemo narede nedelje!

]]>
Fri, 9 Nov 2018 07:45:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143980/zvuk-nemacke-kulture-u-beogradu-interaktivna-orkestarska-turneja-kroz-jugoistocnu-evropu.html
Maksimalno uključite svoja čula i doživite Cineplexx u četvrtoj dimenziji http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143977/maksimalno-ukljucite-svoja-cula-i-dozivite-cineplexx-u-cetvrtoj-dimenziji.html Maksimalno uključite svoja čula uz MX4D tehnologiju koja stiže u Cineplexx bioskope! Osetite svaki efekat okoline poput kiše, snega, magle, mirisa... isključivo iz udobne bioskopske fotelje! Od 15.novembra doživite film kao nikada do sada uz revolucionarnu američku tehnologiju u bioskopima Cineplexx 4D Delta City u Beogradu i Cineplexx Promenada u Novom Sadu.

Slika i zvuk više nisu dovoljni! 4D iskustvo je korak napred u doživljaju odlaska u bioskop, koja poziva publiku na pravu filmsku avanturu. Upravo zato, Cineplexx 4D Delta City će se zajedno sa Cineplexx Promenadom od 15. novembra naći u prestižnoj grupi odabranih bioskopa na svetu u kojima je moguće gledanje filmova u ekskluzivnoj MX4D tehnologiji.

Najsavremenija tehnologija je u savršenom skladu sa događajima na platnu. Pitate se kako? Nova, četvrta dimenzija filma, dobija se uz pomoć čak 14 različitih specijalnih efekata i njihovom savršenom kombinacijom, koju proizvodi ekskluzivna oprema u posebno opremljenoj MX4D sali.

Osetite silu uz moćnu tehnologiju koja ostavlja bez daha! Uživajte u adrenalinskoj groznici dok vam vaša sedišta uz pomoć specijalnih EFX generatora, uzrokuju jače lupanje srca i svojim pokretima dočaravaju jurnjavu automobila. Udišite miris okeanskog vazduha, osetite vetar, kapi kiše i napregnite se da u magli prepoznate junake filma.

Radovi se bliže kraju, kako bi sve bilo spremno u planiranom roku za prve 4D projekcije za sve goste bioskopa. Filmovi, koji će među prvima biti prikazani u 4D verziji su, nastavak „Fantastičnih zveri“, sjajne animacije „Grinč“, „Spajdermen - Novi svet“ , „Ralf razbija internet – Razbijač Ralf 2“, neverovatan triler „Lovac ubica“, porodični bajkoviti film „Krcko Oraščić i četiri kraljevstva“, naučno-fantastične avanture„Smrtonosne mašine“ i „Bamblbi“, kao i film koji nam dolazi iz DC univerzuma „Akvamen“ .

Američka MX4D tehnologija je višestruko nagrađivana i jedna je od retkih koja je odobrena od strane najvećih holivudskih studija, uključujući Universal, Marvel, Sony Pictures, Paramount Studios, Disney i Warner Bros što garantuje veliki broj blokbastera koji bioskopsku publiku očekuju u narednim mesecima.

Pripremite se da od 15. novembra osetite i gledate film čitavim telom, jedino u bioskopima Cineplexx 4D Delta City i Cineplexx Promenada.

]]>
Fri, 9 Nov 2018 10:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143977/maksimalno-ukljucite-svoja-cula-i-dozivite-cineplexx-u-cetvrtoj-dimenziji.html
DELIMO tri majice iz filma "Overlord" http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143957/delimo-tri-majice-iz-filma-overlord.html Film "Overlord" je u bioskopima od 8.novebra pa požurite da ga pogledate! Za one koji su oduševljeni ovim filmskim ostvarenjem imamo odlične poklone...

Ukoliko je i vas oduševio film "Overlord" onda sada imate priliku da osvojite majicu. Delimo tri majice, a na vama je da budete najbrži.

Da biste dobili ovaj vredni poklon potrebno je da pošaljete ime i prezime na poklon@prva.rs, sa naznakom"Overlord".

Ukoliko još uvek niste pogledali ovaj film, evo zbog čega ne biste smeli da ga propustite:

OVERLORD (OVERLORD)

U bioskopima od 08. novembra 2018.

Režija: Julius Avery

Uloge: Wyatt Russell, Bokeem Woodbine, Pilou Asbæk

Scenario: Billy Ray, Mark L. Smith

Žanr: akcija, horor, misterija

Veče uoči Dana D, američki padobranci iskrcavaju se iza neprijateljskih linija, kako bi odradili zadatak od suštinske važnosti za uspeh invazije. Ali, kako se približavaju svojoj meti, shvataju da se tu dešava nešto mnogo više od nacističke okupacije sela i obične vojne akcije. Tako će se naći u borbi sa natprirodnom silom, koja je deo nacističkog eksperimenta.

Producent horora “OVERLORD”, čuveni Džej Džej Abrams, izjavio je o filmu: “Ono što mi se najviše sviđa u vezi sa radnjom filma je što je jedna klasična priča o Drugom svetskom ratu pretvorena u monstruozan i zastrašujuć horor. Reč je o izuzetno jedinstvenom zapletu. Ideja da se izmešaju žanrovi stvorila je neverovatno napet ali istovremeno i uzbudljiv film.”

]]>
Fri, 9 Nov 2018 07:02:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143957/delimo-tri-majice-iz-filma-overlord.html
Nova knjižara Delfi i Lagunin klub čitalaca u Knez Mihailovoj ulici! http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143914/nova-knjizara-delfi-i-lagunin-klub-citalaca-u-knez-mihailovoj-ulici.html Beograd je u svom srcu dobio knjižaru kakvu zaslužuje! Na tri nivoa, uz enterijer koji krasi najveće svetske knjižare, Delfi knjižara "Borislav Pekić" u Knez Mihailovoj 48 je sve što jedna oaza knjige treba da ima.

Na jednom mestu naći ćete hitove domaće i strane književnosti u izdanju Lagune, knjige drugih izdavača, naslove na engleskom jeziku kao i izuzetan izbor gift programa i kartolerije!

Ponudu novootvorene knjižare čine i edukativne i zabavne igračke za najmlađe, ali i veliki izbor filmova i muzike. Poseban deo knjižare odvojili smo za sve "gejmere", jer je kompanija GameS, naš partner specijalizovan za prodaju konzola, igara i igračke opreme, izložila najnovije igrice i konzole za fantastični zabavu. Prijatelji iz Gamesa će do kraja ove nedelje svim kupcima u knjižari omogućiti 15% na sve igre i prateću opremu čije cene nisu već snižene.

Knjižara "Borislav Pekić" biće novi dom i za 600.000 članova Laguninog kluba čitalaca koji će moći da koriste sve pogodnosti koje im donosi članska kartica.

Knjižara je počela sa radom u ponedeljak, 5. novembra i tim povodom pripremili smo brojna iznenađenja i popuste. Sve do nedelje, 11. novembra moći ćete da kupite skoro 150 odabranih naslova Lagune sniženih za čak 50%.

Među njima je moderni klasik Roberta Bolanja "2666", "Neimarov šegrt" najvažnije savremene turske književnice Elif Šafak, "Videla" dobitnice Bukerove nagrade Elenor Katon, "Putovanje u Mali Dribling" Bila Brajsona i mnogi drugi. Takođe, pojedini naslovi na engleskom jeziku biće sniženi do 75%, dok će gift program biti snižen do 40%.

Uz svaku kupovinu očekuje vas i pokon iznenađenje!

Autori najpopularnijih knjiga u Srbiji će dočekati čitaoce u novootvorenoj knjižari i potpisivati svoje knjige:

Petak, 9. novembar

13.00 – Lea Stanković

17.00 – Vuk Drašković

18.00 – Uroš Petrović

19.00 – Nele Karajlić

Subota, 10. novembar

12.00 – Ljubivoje Ršumović

14.00 – Mirjana Bobić Mojsilović

16.00 – Vanja Bulić

Nedelja, 11. novembar

14.00 – Marko Vidojković

Knjižara Delfi u Knezu, krije još iznenađenja!

Do kraja godine počeće da radi i nivo na prvom spratu čime će biti obogaćena ponuda muzičkih izdanja, a moći ćete u miru i uz knjigu da popijete i najbolju kafu u gradu u modernoj kafeteriji sa pogledom na Knez Mihailovu!

Čekamo vas u novootvorenoj knjižari Delfi "Borislav Pekić" da je ispunimo nezaboravnim susretima, lepim pričama i uspomenama. Dobro došli!

]]>
Thu, 8 Nov 2018 07:10:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143914/nova-knjizara-delfi-i-lagunin-klub-citalaca-u-knez-mihailovoj-ulici.html
Novi roman Miloša Latinovića: Šekspirov klijent http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143912/novi-roman-milosa-latinovica-sekspirov-klijent.html Svim ljubiteljima autora Miloša Latinovića, Vulkan izdavaštvo predstavlja novi roman posvećen večnom Šekspiru, pod nazivom "Šekspirov klijent". Ova izdavačka kuća do sada je objavila više naslova koje potpisuje Latinović: "Sto dana kiše", "Na pogrešnoj strani reke", "Šekspirijens" i "Četiri ludila".

Na stranicama knjige "Šekspirov klijent" autor ostaje u svetu umetnosti i teatra, s tim što ovog puta pripoveda o sudbinama junaka koji su živeli u različitim epohama i na različitim prostorima. Njihove borbe su iste – svi oni nastoje da pronađu smisao sopstvene egzistencije. Na taj način, Latinović nas podseća da, u okviru stvarnosti, postoji i jedna nepromenljivost, a to je vremenska cikličnost.

Strast prema pozorištu i večnom Šekspiru, mogućnost da se umetnost razume kao jedino zadovoljstvo u svetu koji nam je dat, kontrapuntski odnos glasova junaka koji se sjedinjuju kad god junaci promišljaju o umetnosti, a onda razmimoilaze u tišini njihovih unutrašnjih konflikata, predstavljaju uporišne tačke romana. Sukob između prošlog i sadašnjeg, želja i mogućnosti, razuma i strasti, razrešava se saznanjem da će sve na ovom svetu jednom proći, osim tragova ljudskog duha odenutih u ruho umetnosti.

Miloš Latinović autor je šest zbirki priča, pet romana, dve knjige eseja, desetak dramskih tekstova, više od sto književnih priloga. Knjiga "Priče vetrova" prevedena je na rumunski i nemački jezik. Brojni prozni tekstovi koje je napisao prevedeni su na engleski, mađarski, slovenački, slovački i makedonski jezik. Žiri Društva književnika Vojvodine proglasio je roman "Dželat u raju" za knjigu 2008. godine u Vojvodini. Za poetsko-proznu zbirku "Zvezde i ostrva", Latinović je dobio nagradu Stevan Pešić 2012. godine.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 07:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143912/novi-roman-milosa-latinovica-sekspirov-klijent.html
Održana premijera filma "Ono što nas ne ubije": Publika je jedva dočekala povratak devojke sa tetovažom zmaja http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143903/odrzana-premijera-filma-ono-sto-nas-ne-ubije-publika-je-jedva-docekala-povratak-devojke-sa-tetovazom-zmaja.html Premijera filma ONO ŠTO NAS NE UBIJE održana je juče u beogradskom bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center i u bioskopu Arena Cineplex u Novom Sadu. Uz premijeru filma predstavljeno je najnovije izdanje knjige izdavačke kuće “Čarobna knjiga” po kojoj je film snimljen. Veliki broj posetilaca i zvanica iz javnog života koji su imali prilku da prvi pogledaju ovaj akcioni triler imali su samo reči hvale za ovo ostvarenje.

Film je ekranizacija četvrte knjige koja nosi naziv ONO ŠTO NAS NE UBIJE koja je nastavak Milenijum serijala. (Muškarci koji mrze žene, Devojčica koja se igrala vatrom i Kule od karata).

U filmu ONO ŠTO NAS NE UBIJE pratimo Lizbet Salander koja spašava nedužne žene od nasilnih muškaraca i ispravlja nepravdu. Uhvaćena u mrežu kriminala i zločina suočava se sa starom porodičnom tajnom. Kroz radnju filma saznajemo jednu porodičnu tajnu i upoznajemo dve potpuno različite žene. Na momente pomišljamo da je Lisabet u svojim spasilačkim pohodima zaboravila da spase jednu jako bitnu osobu, svoju sestru, ali stvari nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled.

U otkrivanju istine pomaže joj novinar Mikael Blomkvist. Strah, napetost i nove pretnje s kojima se suočavaju će primorati beskompromisnoga lovca na istinu i genijalnu ekscentričnu hakerku na opasnu igru. Lizbet Salander je snažna žena, koja nailazi na mnogo prepreka, na trenutke nam se čini da gubi, ali uvek nastavlja dalje ka ostvarenju svojih ciljeva. Samu radnju filma opisuje veliki broj akcionih scena i automobilskih trka. Svi glumci su u toku snimanja filma bili u odličnoj fizičkoj formi da bi zajedno sa kaskaderima realizovali sve ono što priča od njih traži.

Dejvid Finčer, reditelj prvog filmskog naslova, ovaj put je preuzeo ulogu izvršnog producenta. U ovom nastavku se maksimalno trudilo da se zadrži autentičnost knjige, što se vidi po mnogo većoj zastupljenosti švedskih glumaca i ekipe filma.

U filmskoj verziji kultni lik Lizabet Salander igra glumica Kler Foj, a Mikaela Blomkvista švedski glumac Svevir Gudnason. U filmu se pojavljuje i bosanska glumica Andreja Pejić, javnosti poznata kao najpoznatiji svetski transrodni model.

Film je u svim bioskopima od 08.11.2018.

Pogledajte trejler

 

]]>
Thu, 8 Nov 2018 09:03:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143903/odrzana-premijera-filma-ono-sto-nas-ne-ubije-publika-je-jedva-docekala-povratak-devojke-sa-tetovazom-zmaja.html
Predstava "Dar" o dečaku Kosti koji je poseban i drugačij - koji ima dar http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143845/predstava-dar-o-decaku-kosti-koji-je-poseban-i-drugacij---koji-ima-dar.html Predstava DAR je druga predstava pozorišne trupe URA. Milena Đorđević, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu je idejni tvorac projekta “Dar”, koji se bavi autizmom, inkluzijom, a na neki način i ostalim vidovima posebnosti i invaliditeta.

Miloš Đorđević, glumac u stalnom angažmanu Narodnog pozorišta u Beogradu, po prvi put potpisuje profesionalnu režiju i dobija nagradu “Miroslav Belović” za najbolju režiju upravo u ovoj predstavi.

Komad DAR prikazuje dečaka Kostu i njegovu porodicu od njegovog rođenja do puberteta. To je priča o ljubavi, različitostima i prihvatanju sebe i drugih. Kosta je poseban i drugačiji. On ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrednostima, a sve nas podsetiti na smisao našeg postojanja na svetu. Kroz predstavu, na nesvakidašnji, duhovit i dirljiv način publika će moći da se podseti da treba malo usporiti u životu i gledati u one do kojih nam je stalo, kao i da je tr4enutak ono što čini život lepšim, i da ga ne treba propuštati.

Predstava se igra 13.novembra 2018 u 17h u Akademiji 28.

Igraju: Stojan Đorđević, Milena Đorđević, Milan Kovačević, Maja Ranđić, Boba Latinović, Jelena Ćuruvija

]]>
Wed, 7 Nov 2018 07:16:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143845/predstava-dar-o-decaku-kosti-koji-je-poseban-i-drugacij---koji-ima-dar.html
Poboljšajte život uz nove naslove iz popularne psihologije http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143627/poboljsajte-zivot-uz-nove-naslove-iz-popularne-psihologije-.html Ljubitelje popularne psihologije najlakše je prepoznati po upotrebi izuzetno mudrih i motivišućih rečenica koje imaju pokretačku snagu i u najtamnijim trenucima života. Uvek nasmejani, smirenog tona i nepopravljivi optimisti, ipak su u stalnoj potrazi sa srećom. Na tom putu često se oslanjaju na proverene tehnike i modele kojima su ovladali čitajući svoje omiljene knjige. Upravo zato, Vulkan izdavaštvo pripremilo je nove naslove koji će nam pomoći da bolje razumemo svet oko sebe i pronađemo unutrašnji mir.

Mladi ste, uspešni i puni ambicija ali ujedno i zapanjeni otkrićem koliko je na vrhu prazno? A možda ste upravo dobili otkaz, dotakli dno, prijatelji su vas napustili? Knjiga Ego je neprijatelj Rajana Holideja otkriva da, gde god bili i šta god radili, vaš najveći neprijatelj već živi u vama – ego. Ukoliko se jednog dana osećate kao da stojite na ramenima džinova, a već narednog pokušavate da skupite komadiće iz ruševina, ovo je prava knjiga za vas.

Henrik Feksevs je fascinantna ličnost. Neki ga opisuju kao pomalo luckastog ekscentrika, ali ako pročitate njegovu knjigu Manipulacija i moć, otkrićete da on savršeno dobro zna o čemu priča. A uz to je i duhovit. Knjiga dokazuje da čitanje misli nije mit, samo je malo drugačije od onoga što većina ljudi zamišlja. Položaj tela, intonacija govora, korak, pogled i pokreti otkrivaju naša osećanja. Često će ti neverbalni signali biti u direktnom sukobu sa porukom koju izražavamo rečima. U knjizi Manipulacija i moć otkrićete tehnike koje možete da primenite u najrazličitijim aspektima svakodnevnog života: na razgovoru za posao ili na prvom sastanku, ali i u svim drugim situacijama kada želite da predstavite vaše ideje i utičete na druge ljude.
Svi želimo da budemo najbolja moguća ljudska bića. Želimo da znamo šta smo uradili pogrešno i šta možemo da uradimo bolje. Želimo da pronađemo odgovore na tajna pitanja i da ih zatim primenimo na život. Voleli bismo da otkrijemo istinu. Svako duhovno putovanje počinje s tri suštinska pitanja:
Ko sam ja?
Šta je stvarno?
Šta je ljubav?
Knjiga Tri pitanja Don Miguela Ruisa idealna je za one koji su spremni da vide istinu o sebi, rešeni da pitaju šta je ono stvarno i da prođu kroz nepoznata vrata. Život jedva čeka da počne novi razgovor s vama. Ako ste spremni da slušate i da se menjate, vaš svet može da se transformiše.
Od autora bestselera Raj ipak postoji Toda Burpoa stiže nova knjiga Bog ipak postoji koja će odgovoriti na pitanja koja vas muče čitavog života. Sa kojeg god kraja sveta da dolazimo, razmišljamo o nevoljama koje su nas snašle i glasno se pitamo da li je Bog dovoljno veliki da izađe na kraj s prljavštinom i jadom s kojima se suočavamo. Ili je previše dalek da bi brinuo naše brige? Jednostavno ne znamo. Umorni smo od ustaljenih fraza i želimo jasne i jednostavne odgovore, da nas reše sumnji i unutrašnje borbe, a Tod Burpo nam daje mudra rešenja koja će na najlepši način učvrstiti našu veru.
Alan i Barbara Piz, autori bestselera Odgovor, podeliće sa vama savete, mudrost i pokazaće da promena života počinje postavljanjem pravog pitanja. Čitanje knjige Odgovor prvi je korak da krenete putevima o kojima možda nikada ranije niste razmišljali. Naučićete kako da postavite prioritete među svojim idejama, prevaziđete prepreke i izbegnete da vama manipulišu drugi. Bračni par Piz pomoći će vam da izaberete sopstveni put, a ne onaj niz koji neko drugi pokušava da vas gurne. Pokazaće vam kako da preuzmete kontrolu nad svojim životom i postanete ličnost kakva želite da budete.

Ovo su samo neki od naslova koji redovno opominju da je osnova svake promene u nama samima. Knjige iz popularne psihologije uneće novu dozu optimizma, pokrenuti vaše najlepše misli i osećanja i pomoći vam da vedrije koračate kroz život.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 07:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143627/poboljsajte-zivot-uz-nove-naslove-iz-popularne-psihologije-.html
Književni klub o romanu "Beži, Zeko, beži": Maestralno delo o američkom društvu XX veka http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143648/knjizevni-klub-o-romanu-bezi-zeko-bezi-maestralno-delo-o-americkom-drustvu-xx-veka.html Četrdeset peta tribina Laguninog književnog kluba održana je 2. novembra u knjižari Delfi SKC, gde smo po staroj, dobroj navici razgovarali o kultnom romanu Džona Apdajka „Beži, Zeko, beži“, sa izuzetnim poznavaocima američke književnosti: dr Biljanom Dojčinović, profesorkom na Katedri za opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu i Vasom Pavkovićem, književnim kritičarem.

Nekada košarkaški as u srednjoj školi, Hari Zeka Angstrom je 1959. napunio 26 godina i zaposlen je kao demonstrator "magičnih kuhinjskih noževa". Zarobljen u drugorazrednim životnim okolnostima, sa trudnom ženom alkoholičarkom i malim detetom, u kući prepunoj pepeljara i neopranih čaša, izgubio je svaku nadu da bi stvari mogle da krenu nabolje. U jednom trenutku impulsivno beži iz svog doma u Pensilvaniji, u bezumnom pokušaju da se oslobodi svog osrednjeg života.

Apdajk čitaoce izvodi iz ušuškanosti srednje klase u Americi krajem pedesetih godina i uvodi ih u svet želje, neprilagođenosti, zebnje i traganja za nečim neizrecivim.

U junu ove godine na Filološkom fakultetu u Beogradu je sa uspehom održana prva konferencija Društva Džon Apdajk izvan SAD.

Biljana Dojčinović smatra da je roman "Beži, Zeko, beži" veoma važan, kao i da je bitno posmatrati ga kao celinu.

"Citiraću Sašu Petrovića, najboljeg prevodioca Apdajka kod nas, koji je rekao da Apdajk piše kao vanbračno dete Virdžinije Vulf i Džejmsa Džojsa. On je naslednik modernizma i modernističkog načina pisanja, iako ga u nekim američkim katalogizacijama nazivaju realistom. Hari Zeka Angstrom je antijunak, kome se i u samom imenu ogleda taj strah od života, odnosno strah od prosečnosti (angst – strah, panika). Mi na neki način možemo i da se poistovetimo sa njim, u njegovoj potrazi za nečim nedokučivim, što će ga izvući iz takvog prosečnog života."


Objavljen sredinom prošlog veka, roman "Beži, Zeko, beži" u velikoj meri oslikava i američko društvo tog doba.

Za Vasu Pavkovića, Džon Apdajk je jedan od najznačajnijih pisaca koje je čitao.

"Ne bih se složio sa Biljanom. Za mene Zeka jeste junak, jedan kontroverzni muški junak, koji pokušava da promeni svoj celokupan život, jer se našao u svetu koji mu ne odgovara. On je jedan od najzanimljivijih likova koje je neki američki pisac stvorio tokom XX veka. Kroz tetralogiju o Zeki, mi vidimo koliko se on menja, a uporedo sa njim i američko društvo."

"Ono što se meni dopada kod Apdajka", kaže Pavković, "je što on spaja dve vrste romana, socijalni i psihološki, i pravi svoju verziju romana egzistencije, na majstorski način. Uz Foknera i Hemingveja, smatram da je Apdajk među tri najbolja američka pisca."

Zeka je bio nadimak i samog pisca, Džona Apdajka pa se postavlja pitanje koliko ima pisca u književnom liku.

"Sigurno je da lik u romanu ima mnogo težnji koje su mučile i Apdajka. On oseća da je u zamci. Mnogi Zekini strahovi su i njegovi strahovi. Apdajk je pisac detalja, oni dovode do velike istine, do moralne dvojnosti o kojoj on piše", kaže Dojčinović.

"Apdajk je velemajstor opisa, ali i dijaloga", nadovezao se Pavković.

"On uspeva detalje u svojim opisima da pretvori u simbole."

Zeku mnogi doživljavaju kao mizogin lik.

"Apdajk u svojim romanima prati ono što se i zaista dešava u američkom društvu, pa tako možemo videti i emancipaciju ženskih likova u svakom narednom romanu", rekla je Biljana.

"Možemo reći za Zeku da je mizogin, ali to je duh onog doba, koji Apdajk verno prenosi."

Naredna tribina Laguninog književnog kluba zakazana je za 7. decembar, a tema će biti roman Majkla Ondačija "Engleski pacijent", ovenčan Zlatnim Bukerom. Ovaj roman je na popustu 30% do 7. decembra u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 07:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143648/knjizevni-klub-o-romanu-bezi-zeko-bezi-maestralno-delo-o-americkom-drustvu-xx-veka.html
Tršćanski partizanski hor „Pinko Tomažič“ konačno u Beogradu! http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143529/trscanski-partizanski-hor-pinko-tomazic-konacno-u-beogradu.html U subotu, 1. decembra od 20 časova u Kombank dvorani nastupiće sastav od skoro 100 članova, pevača i muzičara, poznatih po jedinstvenom spektaklu i atmosferi koja publiku dovodi do usijanja.

Najveći slovenački partizanski hor je važan kulturni segment slovenačke zajednice u Italiji, koji izvodi pesme na teme NOB-a sa naglaskom na jugoslovenske i slovenačke partizanske borbe.

Od svog osnivanja (1972) hor je promenio više od 500 članova, što pevača, što muzičara. Hor je imao preko 1.000 nastupa širom sveta, u postjugoslovenskom periodu neki od njihovih najvećih koncerata su održani 2012. i 2013. godini u Cankarovom domu i u areni Stožice u Ljubljani, kao i koncert iz novembra 2017. godine zajedno sa čuvenim horom “Aleksandrov” iz Moskve.

Na čelu hora je dirigentkinja Pija Cah. Njihov standardni repertoar sadrži pesme jugoslovenskih i italijanskih partizana, kao što su Bella Ciao, Konjuh planinom, Sivi sokole, Hej brigade! (pesma grada Ljubljane), Na juriš!, Vstala Primorska, Na Kordunu grob do groba, Bilećanka (pozor, napisao ju je Milan Apih, celjski učitelj u zatvoru u Bileći 1940, onda je prevedena na SBHCG jezik), te pesme međunarodnog antifašističkog pokreta.

Pored hora, na koncertu će nastupiti i specijalni gosti iz bivših republika Jugoslavije, među kojima su Martina Feri, Dirty fingers, Ovce, Dragoljub Đuričić, Branka Šćepanović i Nikolina Kovačević.

Fantastična kombinacija tradicionalnog partizanskog hora i multimedijalnih radova, koji će publiku voditi kroz istoriju antifašističke borbe i njene predstavnike, pokazaće značaj i svevremenost ovakvih događaja!

Na preko 1000 koncerata širom sveta hor je zadobio srca hiljada ljudi, a spektakl koji očekuje sve posetioce prvog decembra u Beogradu je nezaobilazan događaj prednovogodišnje atmosfere!

Organizatori koncerta su:

Savez antifašista Srbije i Reflektor production

Ulaznice za koncert tršćanskog partizanski hor „Pinko Tomažič“ se mogu kupiti na blagajnama Eventima i Kombank Dvorane po ceni od 1.000 do 2.000 dinara kao i onlajn na www.eventim.rs.

]]>
Fri, 2 Nov 2018 10:47:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143529/trscanski-partizanski-hor-pinko-tomazic-konacno-u-beogradu.html
Doživite čarobnu Italiju na Ladies night događaju u bioskopima Cineplexx 8. novembra: Pokloni, koktel, romansa na velikom platnu http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143448/dozivite-carobnu-italiju-na-ladies-night-dogadjaju-u-bioskopima-cineplexx-8-novembra-pokloni-koktel-romansa-na-velikom-platnu.html Sve što vam je potrebno za romantično veče je mnogo humora, kulinarski obračun i „Romansa u Maloj Italiji”. Čekamo vas na Ladies night događaju 8. novembra od 20 časova da zajedno uživamo u romantičnoj komediji i specijalnom programu uz poklone i koktel dobrodošlice. Karte su u prodaji na blagajnama bioskopa Cineplexx!

Koktel dobrodošlice uz ukusne delikates zalogaje kompanije ZLATIBORAC su i ovog puta neizostavni deo naših događaja uz poklone partnera, koji će vas definitivno osvojiti! Najsrećnije dame nagradićemo vrednosnim vaučerima koje je obezbedila kompanija KATRIN, a o vašem licu i telu pobrinuće se kozmetička kuća AFRODITA, koja će obradovati izabrane dame poklon paketima svojih fantastičnih proizvoda.

Ukoliko imate želju da naučite italijanski jezik i posetite zemlju visoke mode i drevne istorije, Cineplexx je pravo mesto za vas te večeri! Svaku damu u Beogradu nagradićemo vaučerima sa čak 50% popusta za Premium kurs italijanskog jezika koji daruje Obrazovni centar EQUILIBRIO, koja će najsrećniju damu u svakom bioskopu nagraditi i potpuno besplatnim kursem italijanskog jezika.

Uživajte u prijatnom ambijentu i aromatičnim mirisima kozmetičkog salona Beauty Resort u Beogradu, koji ovom prilikom najsrećnije dame nagrađuje vaučerom za opuštanje za jednu osobu, kao i Romantic spa paketom za dvoje koji uključuje relaks masažu, korišćenje hidromasažne kade i romantičnu večeru.

Komedija koja nas vodi u svet jednog od najživljih kvartova u Njujorku, Malu Italiju! Baš poput Romea i Julije, ali bez tragičnog kraja i s puno više humora i priče, film donosi sve što nam je potrebno za romantično veče. Kada očevi dve konkurentske picerije saznaju da su se njihova deca međusobno zaljubila, odlučuju da organizuju kulinarski obračun.

Trejler filma:


Karte su u prodaji na blagajnama bioskopa Cineplexx.

]]>
Thu, 1 Nov 2018 09:49:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143448/dozivite-carobnu-italiju-na-ladies-night-dogadjaju-u-bioskopima-cineplexx-8-novembra-pokloni-koktel-romansa-na-velikom-platnu.html
"London" roman Vladimira Đurića Đure, novi Lagunin naslov http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143149/london-roman-vladimira-djurica-djure-novi-lagunin-naslov.html Među brojnim novim Laguninim naslovima, našao se i roman Vladimira Đurića Đure "London" , svojevrsno putovanje u središte avangarde. Autor će potpisivati roman na Laguninom štandu u nedelju od 12.00 na Sajmu knjiga.

Putovanje u središte avangarde.

Neobična ljubavna priča smeštena u novotalasni Beograd i London osamdesetih.

Jan se uči mistici kod dede Silana koji je šaman na Homolju. Kad se vrati u rodni Beograd, postaće pozorišni i filmski aktivista i zaljubiće se u mladu glumicu Klaru. Razapet između pitanja srca i svog nemirnog i radoznalog duha, Jan odlučuje da se oproba i u središtu avangarde: Londonu. Klara pak odlučuje da sledi svoja osećanja i tragove izabranika svoje duše.

Urbani roman za one koji traže odgovore na suštinska pitanja o životu. Šamanizam, seksualna magija, nju ejdž, Kastaneda, Hese, Endi Vorhol, muzika Šarla i Idola – sve je to pozadina ovog neobičnog proznog dela, čija je radnja smeštena u novotalasni Beograd i London osamdesetih godina 20. veka.

]]>
Sat, 27 Oct 2018 09:46:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143149/london-roman-vladimira-djurica-djure-novi-lagunin-naslov.html
Noć veštica u bioskopima: Taramountfilm i Prva.rs vode vas na projekciju filma http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143073/noc-vestica-u-bioskopima-taramountfilm-i-prvars-vode-vas-na-projekciju-filma.html Džejmi Li Kertis vraća se svojoj kultnoj ulozi Lori Stroud koja se nalazi u svojoj ultimativnoj borbi sa maskiranom osobom, koja je progoni već četiri decenije, od kada je uspela da izbegne sigurnu smrt u Noći veštica.

Majstor dobrog horora Džon Karpenter kao izvršni producent i kreativni saradnik na ovom filmu udružio je snage sa trenutno vodećim producentom horora u svetu Džejsonom Blumom (“Beži!”, “Podeljen”, “Paranormalna aktivnost”).

Čuvena glumica Džejmi Li Kertis je o svojoj ulozi izjavila: “Lori Stroud bila je pametna devojka kada je prvi put zatičemo, u srednjoj školi, tek na početku svog života. Verovatno se pripremala za odlazak na koledž i onda se pojavio Majkl Majers. Njen život se tada promenio u samo par sekundi a to nije mogla ni da pretpostavi. Ostatak njenog života je film koji sada prikazujemo. Četrdeset godina kasnije, ova žena je svesna da će se Majkl Majers vratiti i da ona i njena porodica moraju biti spremni...ali niko je ne sluša.”

Taramountfilm i Prva.rs vode vas u bioskop Cineplexx Ušće u subotu 27.10 na projekciju od 16h.

Svoje ime i prezime, kao i mesto stanovanja pošaljite na e-mail adresu: poklon@prva.rs.

Prva tri posetioca koji se prijave na ovu e-mail adresu dobiće po dve karte. Dobitnici će biti kontaktirani mejlom.

 

]]>
Thu, 25 Oct 2018 16:35:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/143073/noc-vestica-u-bioskopima-taramountfilm-i-prvars-vode-vas-na-projekciju-filma.html
Kreirajte svoju "Boemsku rapsodiju" i osvojite karte za "Queen veče" http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/142981/kreirajte-svoju-boemsku-rapsodiju-i-osvojite-karte-za-queen-vece.html Koga ne ponese melodija kada čuje neku pesmu grupe "Kvin" (Queen)? Ko ne lupka nogama kada čuje taktove pesme "We will rock you"?

Specijalno veče inspirisano legendarnom grupom "Kvin" će biti održano 3. novembra u Kombank dvorani. Pored projekcije filma "Boemska rapsodija", koji stiže na redovne repertoare bioskopa već 1. novembra, ovo veče će ulepšati i mini-koncert fantastičnog "Queen Real Tribute Benda", koji će biti održan pred samu projekciju.

Svi obožavaoci ove legendarne grupe i njihove još legendarnije muzike imaju priliku da budu deo grupe "Kvin" i pokažu svoje muzičko i plesno umeće u "Queen izazovu", koji organizuju portal B92 i MegaCom Film.

Za učestvovanje u izazovu je potrebno da snimite sebe ili svoju ekipu kako izvodite pesmu "Boemska rapsodija" u nastupu koji sami osmislite. Video-snimak bi trebalo da traje najmanje 20 sekundi, a najviše 1 minut. Četiri najkreativnija snimka ćemo nagraditi kartama za "Queen veče" u Kombank dvorani.

Pogledajte primer kako to može da izgleda.

Kako biste ispunili uslove za učestvovanje u izazovu, potrebno je da uradite sledeće:

1. Snimite se kako na kreativan način glumite “pevanje” uz pesmu Boemska rapsodija
2. Postavite snimak na svoj profil na Facebooku ili Instagramu koristeći hashtag #QueenIzazov (otključajte svoj profil kako bismo mogli da vidimo snimak)
Čekajte naš poziv!

]]>
Wed, 24 Oct 2018 13:14:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/142981/kreirajte-svoju-boemsku-rapsodiju-i-osvojite-karte-za-queen-vece.html
Film "Ono što nas ne ubije" od 8. novembra u bioskopima http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/142849/film-ono-sto-nas-ne-ubije-od-8-novembra-u-bioskopima.html U filmu "Ono što nas ne ubije" pratimo život glavne junakinje Lizbet Salander koja spašava žene od nasilnih muškaraca i ispravlja nepravdu. Odrasla u teškim okolnostima još kao devojčica bila je hrabra i samostalna. Kroz razvoj radnje filma na momente pomišljamo da je u svojim spasilačkim misijama zaboravila da spase najbitniju osobu, svoju sestru, ali stvari nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled.

U otkrivanju istine pomaže joj novinar Mikael Blomkvist. Međutim, oboje vrlo brzo upadnu u mrežu špijuna, sajber-kriminalaca i korumpiranih vladinih službenika. Strah, napetost i nove pretnje s kojima se svakodnevno suočavaju će ih primorati na opasnu igru. Lizbet Salander je snažna žena, koja nailazi na mnogo prepreka, na trenutke nam se čini da gubi, ali uvek nastavlja dalje ka ostvarenju svojih ispravnih ciljeva. Film sadrži veliki broj akcionih scena, automobilskih trka i nesreća.

U filmskoj verziji kultni lik Lizbet Salander tumači Kler Foj, a u filmu se pojavljuje i bosanska glumica Andreja Pejić, javnosti poznata kao najpoznatiji svetski transeksualni model. Dejvid Finčer, reditelj prvog filmskog naslova, ovaj put je preuzeo ulogu izvršnog producenta, a režiju je potpisao Fed Alvarez koji je ovoga puta okupio švedsku filmsku ekipu.

Film je ekranizacija četvrte knjige, koja je nastavak Milenijum serijala (Muškarci koji mrze žene, Devojčica koja se igrala vatrom i Kule od karata). Poslednja filmska ekranizacija koja je ostvarila uspeh kako kod publike tako i kod kritike bio je film Muškarci koji mrze žene iz 2011. godine.

Knjiga ONO ŠTO NAS NE UBIJE u Americi je ostvarila status bestselera. Kod nas je dostupna za čitaoce na ovogodišnjem sajmu knjiga u okviru izdavačke kuće “Čarobna knjiga”, a ilustracija za korice inspirisana je istoimenim filmom.

]]>
Tue, 23 Oct 2018 07:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/142849/film-ono-sto-nas-ne-ubije-od-8-novembra-u-bioskopima.html
Izdavačka kuća "Pčelica" na Sajmu knjiga http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/142642/izdavacka-kuca-pcelica-na-sajmu-knjiga.html Između poslednjeg i predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu Izdavačka kuća PČELICA je objavila nešto manji broj knjiga u odnosnu na svoju bogatu produkciju iz prethodnih godina. Razlog za to je odluka uredništva da se ovogodišnji izdavački plan realizuje kroz nekoliko zahtevnijih projekata po cenu manjeg broja pojedinačnih naslova. Logična posledica takve uređivačke politike su klavitetna izdanja sa jasnim edukativnim namerama i estetskim karakteristikama koje oslikavaju savremene dizajnersjke trendove, ali i poštuju tradicinalne estetske odlike prepoznatljivog akademskog stila u ilsutrovanju.

U godini obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata, Izdavačka kuća PČELICA, poznata po negovanju nacionalne istorije i kulture, objavila je čak dve knjige sa temom Velikog rata. U pitanju su strip ili grafički roman Sat i roman Mali vojnik Velikog rata. Prvo delo, iza koga stoji čitav autorski tim, koji predvode scenarista Dragan Lazarević de Lazare i ilustrator Vujadin Radovanović Vuja, predstavlja delo u kome je Prvi svetski rat prikazan kao nacionalna, ali i lična i porodična tragedija. Nasuprot toj tragičnosti, delo je okrenuto svetlosti, veri i budućnosti. Pored osnovnog teksta, ovaj strip sadrži i istorijski dodatak, sa bogatom foto-dokumentarnom građom, o Prvom svetskom ratu. Drugo delo posvećeno Prvom svetskom ratu, a koje Pčelica potpisuje kao izdavač, predstavlja istinitu biografsku priču o Milutinu Gavriću, najmlađem podoficiru Prvog svetskog rata, ali i svih vojski ovog sveta. Ovo delo vrhunskog literarnog kvaliteta, namenjeno starijim osnovcima, srednjoškolcima, ali i odraslima, potpisuje istoričar Zoran Milekić.

Edicija Naklon ženama, koju je ilustrovao nagrađivani akademski slikar i ilustrator Igor Krstić, a na čijim tekstovima je radila čitava grupa autora, predstavlja serijal biografskih knjiga o ženama koje su ostavile traga u oblastima kojima su se bavile – u nauci, umetnosti, borbi za ljudska prava, modi... Za predstavljanje na predstojećem Sajmu knjiga Pčelica je pripremila prvo kolo od šest naslova, a drugo kolo je u planu za narednu godinu.

Projekat koji se izdvojio svojim kvalitetom u ukupnoj produkciji je edicija naučnopopularnih ilustrovanih enciklopedija Čudesna planeta. Za sada je objavljeno prvo kolo od tri enciklopedije – Misterije, Katastrofe i Avanture, koje se bave najvećim nerazjašnjenim i neobjašnjivim pojavama u prirodi, istoriji, među ljudima, najvećim avionskim, drumskim, železničkim i nuklearnim katastrofama, a treća knjiga najvećim plovidbama, otkrićima i osvajanjima planinskih vrhova.

Od savremenih autora treba izdvojiti putopisnu knjigu Lidije Nikolić i Ane Novaković Na Rogu Afrike i Poruke na zidu – odabrani grafiti mladih, koje je sakupio i priredio dr Milutin Đuričković. Putopisna knjiga Na Rogu Afrike nastala je tokom i nakon boravka Ane Novaković u Etiopiji, u okviruUNESKO projekta osnivanja rezervata na jezeru Tana. Zanimljivo je da ova knjiga sadrži originalne fotografije koje svedoče o životu, kulturi, ljudima i prirodi Etiopije, a koje su nastale tokom ovog Projekta. Zbirka odabranih grafita Poruke na zidu nije prvi pokušaj prikupljanja i sistematizacije ove supkulturne pojave. Međutim, dr Milutin Đuričković, profesor književnosti, ne samo da se našao u ulozi sakupljača i klasifikatora, već i tumača grafita.

Iako pripada savremenim autorima, i to mlađoj generaciji pisaca, u posebnu grupu se izdvaja Miloš Petković sa svojom tetralogijom Patuljci i vile. U pitanju je prva tetralogija epske fantastike za decu. Ona obuhvata četiri knjige imenovane po godišnjim dobima – Proleće, Leto, Jesen i Zima, u koje je autor smestio uzbudljivu priču o avanturama vile Gaje Brezane i patulj-čarobnjaka Barbuta Riđobradog.

Poznata po svom školskom i predškolskom edukativnom programu, Pčelica je i ove godine obogatila tu oblast novim naslovima, među kojima se izdvajaju radne sveske za niže razrede osnovne škole Matematičko sazvežđe i popularna edicija Pravopisne vežbanke, koja obuhvata četiri radne sveske Veliko slovo, Upravni govor, Rečenični znaci i Rečce li i ne.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 08:57:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/142642/izdavacka-kuca-pcelica-na-sajmu-knjiga.html
Uručenje nagrade solistkinji Baleta Državne opere iz Beča, Gali Jovanović http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/142468/urucenje-nagrade-solistkinji-baleta-drzavne-opere-iz-beca-gali-jovanovic.html U četvrtak 1. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici, biće dodeljeno priznanje Vip poziva solistkinji Baleta Državne opere iz Beča, Gali Jovanović. Već osam godina zaredom, ovu vrednu nagradu zajednički dodeljuju kompanija Vip mobile i Beogradski festival igre, sa ciljem da naše baletske umetnike koji su svoju karijeru razvijali u inostranstvu, na trenutak vrate na domaću scenu i predstave publici u Srbiji. Odmah nakon uručenja nagrade planirana je projekcija II čina baleta „Žizela“ u produkciji bečke Državne opere. U ovom romantičnom baletu, tokom prethodne i tekuće sezone, Jovanovićeva uspešno igra ulogu Mirte. Projekcija počinje u 17h, a ulaz je slobodan.


Gala Jovanović je završila Baletsku školu u Beogradu u klasi Milice Bezmarević, 2006. godine. Usavršavala se u Baletskoj školi Opere u Beču, 2007. godine. Odmah naredne sezone, primljena je u ansambl Baleta Opere u Beču. U solistkinju je promovisana 2015. godine. Igra solističke uloge u predstavama “Don Kihot“, “Krcko Oraščić“ i “Labudovo jezero“ u koreografiji Rudolfa Nurejeva, “Romeo i Julija“ Džona Kranka, ali i u produkcijama koje potpisuju Jorma Elo, Tjeri Malanden, Kristofer Vildon, Moris Bežar, Helen Piket, i drugi. Na početku sezone 2017/2018, ponela je ulogu Mirte u baletu “Žizela“. Jovanovićeva je bila zaštitno lice 15. Beogradskog festivala igre, i na taj način je privukla veliku pažnju stare i nove festivalske publike, ali i brojne publike iz inostranstva.

Vip mobile i Beogradski festival igre svoje partnerstvo razvijaju već dvanaest godina. Kao glavni partner festivala, Vip je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, oslikava snagu saradnje. Kroz brojne projekte, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”, Vip doprinosi ukupnom razvoju umetničke igre u Srbiji.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 12:03:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/142468/urucenje-nagrade-solistkinji-baleta-drzavne-opere-iz-beca-gali-jovanovic.html