Prva Srpska Televizija :: Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/rss.html Objavljene glavne teme panela na NEM-u 2018 http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/131327/objavljene-glavne-teme-panela-na-nem-u-2018.html NEM 2018, najveće okupljanje TV industrije u regiji CEE, održaće se od 11. do 14. juna šestu godinu zaredom u predivnom Dubrovniku. Do službenog otvaranja događaja ostalo je tek nekoliko meseci, te se polako objavljuju detalji bogatog programa NEM-a 2018.

Na ovogodišnjem New Europe Marketu održaće se sedam panela u kojima će učetvovati cenjeni i relevantni izlagači, ključni igrači TV industrije, a razgovaraće se o korisnim i zanimljivim istraživanjima i prezentacijama. Prepoznatljivi i nezamenjivi delovi NEM-a – soba za privatne screeninge i market – povećani su i modernizovani.

U sobi za privatne screeninge prikazivaće se dela kako svetske, tako i lokalne produkcije. Time se na ovogodišnjem NEM-u stavlja veći naglasak na sadržaj koji je u poslednjih nekoliko godina doživeo velike promene u odnosu na način na koji publika doživljava televiziju.

Važnost NEM-a 2018 za učesnike, istaknula je Anette Schaefer, potpredsednica TV poslovnih procesa za Europu za Deutsche Telekom AG:

"NEM je ključno okupljalište regije CEE za međunarodnu produkciju. Ne samo da povezuje proizvođače i kupce sadržaja nego je to i event na kojem se ključni igrači TV industrije mogu upoznati s novim poslovnim modelima i najnovijim trendovima u zabavnoj industriji.“

PRILIČNO KONTROVERZNE TEME?

Upravo kao i soba za privatne screeninge, neki paneli fokusiraće se na lokalnu produkciju i njenu važnost u smislu privlačenja i zadržavanja gledalaca. NEM 2018 baviće se i pitanjem sve veće digitalizacije i digitalnih sadržaja. Nadalje, postaviće se i pitanje oglašavanja na tržištu i kako postići ravnotežu između profita i zadovoljstva gledalaca.

Nešto novo, no zasigurno kontroverzno, biće diskusija o problemima piratiziranja u regiji CEE i uopšteno, kako se može poboljšati ovo nepoželjno stanje. Neposredno pre početka Svetskog fudbalskog prvenstva na NEM-u će se raspravljati i o sve većim cenama sportskih TV prava. Tu je, naravno, i panel o tome koje je i kakvo dečje iskustvo sa tehnologijom.

Osnivač NEM-a Sanja Božić-Ljubičić otkrila je što možemo očekivati od ovogodišnjeg izdanja eventa i panela:

"Svake godine Mediavision organizuje NEM kroz dva koraka ispred igre koju igramo i posla kojeg najviše volimo – medija. NEM je ponosan što može na jednom mestu spojiti važne igrače CEE regije, ali i sveta, kako bismo svi zajedno naučili iz vlastitih iskustava i grešaka. Činimo ovo svake godine i očigledno nešto radimo dobro s obzirom na to da se svi vraćamo po još! Dobrodošli na NEM 2018!“

OSIGURAJTE AKREDITACIJU ZA NEM 2018

Rezervišite svoju akreditaciju i smeštaj na zvaničnoj Internet stranici www.neweumarket.com/book-now i spremite se za najbolji spoj posla i sunca!

O NEM-u

NEM je najvažnija četvorodnevna konferencija u regiji CEE na kojoj se profesionalci iz TV industrije okupljaju kako bi se upoznali sa najnovijim poslovnim trendovima i podelili svoje najdragocenije formule za uspeh.

NEM se jednom godišnje održava u Dubrovniku i okuplja nacionalne televizije, Pay-TV kanale, kablovske i satelitske operatere, IPTV kompanije, produkcijske, distribucijske i tehnološke firme, medije i marketinške agencije i druge stručnjake u TV industriji. NEM se koncentriše na regiju CEE, a učesnici dolaze iz svih krajeva sveta.

Sa predstavnicima više od 2 000 firmi, NEM se ističe kao važna platforma za stručnjake iz područja medija, telekomunikacija i marketinga. Posetite NEM i steknite nova poslovna partnerstva i veze, i saznajte sve o ključnim izazovima u TV industriji.

]]>
Mon, 19 Mar 2018 18:04:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/131327/objavljene-glavne-teme-panela-na-nem-u-2018.html
Svečano otvoren 15. Beogradski festival igre http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/131240/svecano-otvoren-15-beogradski-festival-igre.html Petnaesti Beogradski festival igre, svečano je otvoren u Sava Centru nastupom izraelske kompanije „Vertigo“, koja se domaćoj publici predstavila komadom „Jedan, jedan i jedan“ u koreografiji Noe Verthajm.

Nakon spektakla trupe iz Tel Aviva, koja je po prvi put gostovala u našem regionu, organizatori Beogradskog festivala igre i generalni pokrovitelj festivala kompanija Vip mobile, priredili su tradicionalni koktel za brojne predstavnike kulturnog i javnog života.

Ovogodišnje izdanje festivala otvorila je koreografkinja i umetnička direktorka trupe „Vertigo“, Noa Verthajm, koja je pozvala publiku da uživa u 24 koreografske postavke 15 kompanija iz 14 zemalja. Zvaničnom otvaranju festivala, prethodila je predstava „Veliki krotitelj” Dimitrisa Papajoanua, dobitnika ovogodišnje nagrade „Jovan Ćirilov“.

„Ovogodišnji festival nosi slogan ’Prestonica’ što jasno stavlja do znanja da je jubilarni festival i ove godine centar umetničke igre u regionu, ali i šire. Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta. Pred nama su potpuno nova koreografska izdanja i nastupi kompanija iz čitavog sveta, koje smo dugo čekali da ugostimo. Zadatak festivala je uvek isti - da publici koja prati umetnički igru i dolazi sa velikim očekivanjima svake godine, otkrije nešto novo i do sada neviđeno. Nadamo se da ćemo i sada ispuniti taj zadatak,“ poručila je Jung.

„Kompanija Vip mobile je već jedanaest godina deo Beogradskog festivala igre, sa kojim smo se zajedno razvijali i širili svest o značaju kulture i igre, čime smo doprineli da Srbija postane domaćin jedne od najznačajnijih plesnih manifestacija u Evropi i nastavi da gradi sliku o sebi kao prestonici umetnosti“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.
Kao dugogodišnji pokrovitelj festivala, Vip mobile daje veliki doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji kroz projekte kao što je nagrada „Vip poziva“, koja je ove godine imala dva laureta – balerinu Galu Jovanović i prvaka baleta, pedagoga i balet majstora Baleta atinske Nacionalne opere Aleksandra Neškova.

Više informacija o ovogodišnjem izdanju Beogradskog festivala igre kao i kompletan program možete pogledati na linku www.belgradedancefestival.com.

Vip mobile

Vip mobile je najmlađi mobilni operater u Srbiji koji postavlja nove standarde na tržištu telekomunikacija. Zahvaljujući najsavremenijoj mrežnoj infrastrukturi, Vip korisnicima nudi širok raspon usluga iz domena mobilne komunikacije, kao i digitalnih, data i IT rešenja. Vip zapošljava 1.000 stručnjaka sa ciljem da pruži najbolje korisničko iskustvo za 2,2 miliona pripejd, postpejd i poslovnih korisnika. U 2017. godini kompanija je ostvarila udeo na tržištu od 24,2% i prihode od 231 miliona evra. Svojim odgovornim poslovanjem Vip je prepoznat kao pouzdan partner i incijator brojnih pozitivnih promena u društvu, kao i u oblasti zaštite životne sredine. Sa do sada uloženih 977 miliona evra kompanija predstavlja najveću grinfild investiciju u Srbiji.
Vip mobile je član A1 Telekom Austrija Grupe, vodećeg pružaoca digitalnih i komunikacionih usluga u regionu Centralne i Istočne Evrope sa više od 24 miliona korisnika u sedam zemalja, prihodima od 4.4 milijarde evra i više od 18.000 zaposlenih. Grupa je evropska jedinica kompanije América Móvil, trećeg po veličini provajdera telekomunikacionih usluga na svetu.
Za više informacija posetite www.vipmobile.rs i www.A1.group

]]>
Mon, 19 Mar 2018 07:19:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/131240/svecano-otvoren-15-beogradski-festival-igre.html
Održana promocija knjige "Poslednji potez" Ivana Ivanjija http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130991/odrzana-promocija-knjige-poslednji-potez-ivana-ivanjija.html Promocija knjige „Poslednji potez“ Ivana Ivanjija održana je 12. marta u Delfi Caféu u SKC-u. O delu koje nudi originalan i svež pogled na prelomne događaje oko Drugog svetskog rata pored autora govorili su pisac Pavle Zelić, novinar Miloš Vasić i urednica izdanja Jasmina Radojičić.

„Poslednji potez“ je kapitalno delo vrhunskog pripovedača Ivana Ivanjija. To je hronika jedne banatske jevrejske porodice kroz pet generacija, koja sticajem okolnosti četiri puta menja svoje prezime. Priča počinje u Austrougarskoj sredinom XIX veka, vodi kroz Prvi svetski rat i borbe u Albaniji, Kraljevinu SHS i Jugoslaviju, Nemačku između dva rata, okupaciju Jugoslavije, Jugoslaviju posle rata, njen raspad, pa sve do današnjih dana. Pojedine epizode se događaju u Austriji, Velikoj Britaniji i Kini.

„Ideja za knjigu rođena je u Beču. Sedeći u jednom društvu sasvim slučajno povela se priča o masonima i nakon te priče želeo sam da pišem o njima. Međutim, nije se sve dešavalo onako kako sam ja to zamislio. Junaci nisu hteli da se drže onoga što sam im ja predvideo, pa sam nastavio da pišem i sam radoznao gde će me ta priča odvesti. U ovom delu nema autobiografskih momenata. U romanu se javljaju i istorijske ličnosti kao Moša Pijade, Vladimir Velebit, Vladislav Ribnikar, nemački esesovski pukovnik Hetl i drugi. Dosta pažnje sam ipak posvetio masonima, čija je uloga u svim događajima koje opisujem prilično velika“, ispričao je autor.

„Ivan Ivanji je na maestralan način stvorio značajan roman srpske književnosti lomeći sudbinske istorijske poteze preko leđa muškaraca i žena iz jevrejske porodice Rotbart, odnosno Radvanji, odnosno Radvan. Ti ljudi su menjali prezimena i imena kako su ih političke i ratne okolnosti nagonile, rizikujući sve da bi ostali dosledni svojim idealima“, rekao je pisac Pavle Zelić. On je istakao da su svi junaci vrlo opipljivi, životni, aktivni sudionici svega što im se događa, da je sve te likove trebalo preplesti sa događajima u istoriji koji se ne smeju menjati i da su oni upravo zbog toga postali još zanimljiviji.

„Masoni se retko pojavljuju u srpskoj prozi i mislim da je Ivanji prvi put na pravi način dotakao pitanje masonerije kod nas. Mogu da kažem da su likovi vrlo uverljivi i da se iz ove knjige vidi životno i diplomatsko iskustvo Ivana Ivanjija što smatram veoma važnim“, zaključio je novinar Miloš Vasić.

Jasmina Radojičić je istakla da „Poslednji potez“ nesumnjivo roman velikog epskog naboja ali da je nju fascinirao autorov izuzetan osećaj za detalj. „Ivanji ne odustaje od detalja i to ovu priču čini uverljivom i istinitom. Ovo delo se bavi univerzalnom temom na način koji je blizak svima nama i između ostalog i u tome se krije njegova veličina“ objasnila je Jasmina Radojičić.

Roman„Poslednji potez“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

]]>
Wed, 14 Mar 2018 08:38:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130991/odrzana-promocija-knjige-poslednji-potez-ivana-ivanjija.html
DOBITNICI knjige „Reci mi koji si znak” http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130970/dobitnici-knjige-reci-mi-koji-si-znak.html U prikazu knjige „Reci mi koji si znak” na našem sajtu pozvali smo ljubitelje knjige da se prijave i osvoje poklon. Prvih petoro koji su se prijavili dobili su ovu knjigu i biće kontaktirani putem mejla.

Dobitnici su:
Ana Španović, Beograd
Ljiljana Stanisavljević, Beograd
Vasilj Cicmil, Novi Sad
Luna Stevanović, Beograd
Maja Petrović, Kragujevac

VAŽNO: Knjigu možete da preuzmete od petka, 16. marta isključivo u ovim Vulkanovim knjižarama (pogledajte spisak knjižara) u vašem gradu ili prvom većem gradu u blizini vašeg mesta stanovanja:
Beograd, CS Ušće, 2. sprat
Novi Sad, Zmaj Jovina 24
Kragujevac, TC Plaza
Niš, Roda centar
Pančevo, Aviv park
Šabac, Roda centar
Užice, Dimitrija Tucovića 155

]]>
Tue, 13 Mar 2018 11:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130970/dobitnici-knjige-reci-mi-koji-si-znak.html
POKLANJAMO knjigu „Reci mi koji si znak” http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130958/poklanjamo-knjigu-reci-mi-koji-si-znak.html Vulkan izdavaštvo i Prva.rs vam poklanjaju 5 knjiga „Reci mi koji si znak”.

Strast se podrazumeva ako ste rođeni u znaku Škorpije, i ne možete joj umaći: zaljubićete se do ušiju, sevaće varnice, ali na kraju, završićete slomljenog srca.

Frančeska to najbolje zna. Zbog toga se i vratila u Rim, grad koji je nikada nije izneverio. Kao ni horoskop u njenom omiljenom časopisu. Iako ne veruje baš sasvim u to, zvezde su nekako uvek u pravu. Susret sa neodoljivo privlačnim strancem ponovo će joj raspaliti maštu, jer iako to ne želimo da priznamo, svi negde u sebi tražimo nešto što podseća na ljubav.

Možda ipak nije sve zapisano u zvezdama...

Svoje ime i prezime, kao i mesto stanovanja pošaljite na e-mail adresu: poklon@prva.rs.
Prvih pet posetilaca koji se prvi prijave na ovu e-mail adresu dobiće po jednu knjigu. Dobitnici će biti kontaktirani mejlom.

VAŽNO: Knjigu možete da preuzmete od petka, 16. marta u Vulkanovoj knjižari u vašem gradu ili gradu u blizini vašeg mesta stanovanja (pogledajte spisak knjižara).

Knjižare Vulkan:
Beograd, CS Ušće, 2. sprat
Novi Sad, Zmaj Jovina 24
Kragujevac, TC Plaza
Niš, Roda centar
Pančevo, Aviv park
Šabac, Roda centar
Užice, Dimitrija Tucovića 155

]]>
Tue, 13 Mar 2018 10:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130958/poklanjamo-knjigu-reci-mi-koji-si-znak.html
ODRŽANA BEOGRADSKA PREMIJERA FILMA „LED“: Miloš Biković ispraćen višeminutnim aplauzima http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130781/odrzana-beogradska-premijera-filma-led-milos-bikovic-ispracen-viseminutnim-aplauzima.html Premijera filma “Led”, koji u Rusiji obara sve rekorde gledanosti, održana je sinoć u čak pet dupke punih sala u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center. Po završetku projekcije, publiku je pozdravio jedan od glavnih glumaca ovog ostvarenja, Miloš Biković, koji je tom prilikom ispraćen gromoglasnim aplauzima.

Podršku Milošu pružili su i njegovi prijatelji i kolege, među kojima su glumci Miodrag Radonjić, Nina Janković, Tamra Dragičević, Anja Alač, Anđela Jovanović, Radomir Vujović, reditelj Miloš Avramović, pop diva Jelena Tomašević sa suprugom Ivanom Bosiljčićem, voditeljke Sandra Perović i Kristina Radenković, modna kreatorka Suzana Perić i mnogi drugi.

Film “Led” se od danas nalazi na repertoaru svih bioskopa u Srbiji, dok će Novosađani imati priliku za druženje sa Milošem Bikovićem na večerašnjoj specijalnoj projekciji filma u bioskopu Arena Cineplex od 20 časova.

Inspirisan istinitim dogadjajima, “Led” je emotivna priča o devojci kojoj je ljubav pomogla da ustane iz invalidskih kolica i da postane šampion sveta u klizanju. Još od ranog detinjstva, Nadja je verovala u čuda. Zamišljala je kako istrčava na led uz ovacije publike i izvodi svoj najlepši ples. Zbog svoje vere i istrajnosti, ona postaje poznata klizačica. Na korak do najvećeg uspeha u karijeri, Nadja doživljava ozbiljnu povredu i završava u invalidskim kolicima. Vrativši se u rodni grad Irkutsk, ona ponovo pronalazi svoje snove – zahvaljujući snazi Sibira u njenoj krvi, ali i neočekivanoj ljubavi prema hokejašu Saši.

Trejler filma:


Film “Led” se nalazi na repertoaru domaćih bioskopa u distribuciji Dexin filma.

]]>
Fri, 9 Mar 2018 07:50:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130781/odrzana-beogradska-premijera-filma-led-milos-bikovic-ispracen-viseminutnim-aplauzima.html
Grupa Van Gog održala vrhunski spektakl u Pančevu: U inat licemerju http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130722/grupa-van-gog-odrzala-vrhunski-spektakl-u-pancevu-u-inat-licemerju.html Popularni rok sastav Van Gogh održao je sinoć u Pančevu akustični spektakl za pamćenje! Velika sala Kulturnog centra Pančeva bila je pretesna da primi sve koji su poželeli da uživaju u hitovima grupe Van Gogh! Ovaj koncert ostaće prvenstveno upamćen po novom stilskom i kreativnom pristupu muzici popularnog rokenrol sastava, kao i po neverovatnoj atmosferi koja se po rečima ljudi zaposlenih u KCP ne pamti da se sa ovolikom koičinom energije dogodila pod krovom pomenute institucije!

Iako navikla na britke i gromoglasne rifove najboljeg rok benda sa ovih prostora, publika različitih generacija sinoć se predala potpuno novom talasu dobro poznatih nota i stihova grupe Van Gogh! Dan pre svih i to "u inat osmomartovskom licemerju" kako je i glasio najavni slogan koncerta, poznati sastav je napravio vrhunski muzički događaj! Više od dva i po sata kroz nesvakidašnju interakciju koja je vladala između benda i publike i kroz mudro odabranu set listu, KCP se ljuljao u ritmu ljubavi! Ovaj akustični "zvučni paket" prvi je u nizu mnogobrojnih koncerata koje će grupa održati u Srbiji, regionu i inostranstvu tokom 2018. godine, u ambijentima kulturnih centara i pozorišta! Sinoć smo se uverili da Van Gogh i posle 32 godine na točkovima, sve što radi, radi maksimalno predano i posvećeno, na svoj poseban način, drugačije od drugih! Ako se po jutru dan poznaje, novi studijski album koji grupa najavljuje za 2018, sigurno će biti potpuno osveženje za uspavanu domaću muzičku scenu!

]]>
Thu, 8 Mar 2018 08:24:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130722/grupa-van-gog-odrzala-vrhunski-spektakl-u-pancevu-u-inat-licemerju.html
Premijera filma "Led" večeras u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130694/premijera-filma-led-veceras-u-bioskopu-cineplexx-usce-shopping-center.html Premijera filma “Led”, sa Milošem Bikovićem, Aglajom Tarasovom i Aleksandrom Petrovim u glavnim ulogama, biće održana u sredu, 7.marta u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sa početkom u 20 časova. Specijalna projekcija u bioskopu Arena Cineplex u Novom Sadu održaće se dan kasnije, 8. marta u istom terminu.

Inspirisan istinitim dogadjajima, “Led” je emotivna priča o devojci kojoj je ljubav pomogla da ustane iz invalidskih kolica i da postane šampion sveta u klizanju. Još od ranog detinjstva, Nadja je verovala u čuda. Zamišljala je kako istrčava na led uz ovacije publike i izvodi svoj najlepši ples. Zbog svoje vere i istrajnosti, ona postaje poznata klizačica. Na korak do najvećeg uspeha u karijeri, Nadja doživljava ozbiljnu povredu i završava u invalidskim kolicima. Vrativši se u rodni grad Irkutsk, ona ponovo pronalazi svoje snove – zahvaljujući snazi Sibira u njenoj krvi, ali i neočekivanoj ljubavi prema hokejašu Saši.

Svetsku premijeru film “Led” imao je u Moskvi na Dan zaljubljenih, 14. februara. Prema navodima najvećeg ruskog portala posvećenog dešavanjima u filmskoj industriji, najgledaniji film u bioskopskim dvoranama u Rusiji je bio film “Led” koji je imao dvostruko više gledalaca od američkog rivala “Pedeset nijansi – oslobođeni”. U okršaju ruskog i holivudskog filma pobedu je po svim kriterijumima odnela bajkovita ljubavna priča inspirisana istinitim događajima. Imajući u vidu prosečan broj gledalaca po projekciji “Led” je glavnog konkurenta ostavio daleko iza sebe, a odnos je 62 prema 28 gledalaca. Može se osnovano pretpostaviti da će ovaj film snimljen sa budžetom od 150 miliona rubalja postati bioskopski hit, navodi se u saopštenju.

Originalni naslov: Lyod

Početak prikazivanja filma: 08.03.2018.

Dužina trajanja filma: 108 min.

Država/Godina: Rusija/2018

Žanr: drama, mjuzikl, romansa

Glumci: Aglaya Tarasova, Miloš Biković, Alexander Petrov, Mariya Aronova, Kseniya Rappoport, Yan Tsapnik

Režiser: Oleg Trofim

Distributer: DEXIN FILM

]]>
Wed, 7 Mar 2018 10:14:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130694/premijera-filma-led-veceras-u-bioskopu-cineplexx-usce-shopping-center.html
Deca za decu: Scenski spektakl “U potrazi za snom” http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130667/deca-za-decu-scenski-spektakl-u-potrazi-za-snom-.html Škola igre Ašhen Ataljanc održaće se 24. marta u 11h, na velikoj sceni Centra za kulturu “Vlada Divljan” na Paliluli, i biće besplatna za decu iz socijalno ugroženih porodica, kao i za decu bez roditeljskog staranja sa područja Beograda. Predstava će biti sastav glume, muzike i plesa, a osim klasičnog baleta nudi i savremenu igru i hip hop.

Ovaj dečiji spektakl govori o odrastanju, ljubavi, poverenju, o devojčici koja je izgubila svoju baletsku patiku i u potrazi za njom svašta novo otkriva i pronalazi zajedno sa publikom. Učesnici predstave su polaznici Škole igre Ašhen Ataljanc, počev od najmlađih pa do srednjoškolaca, polaznici Škole glume Teatar 13, mladi karatisti iz Karate kluba Diplomatik kao i Beogradski igrački centar (više od 80 učesnika). Ono što odvaja ovu predstavu od drugih predstava za decu je to što su deca i njeni glavni akteri i samim tim lakše će približiti pozorište drugoj deci, što je i osnovni cilj ovog projekta. Podrška najmlađima u songovima je pop pevač I baletski umetnik Aleksa Jelić i operska pevačica Ana Marčetić.
Osim plesom, deca će doprineti predstavi i drugim talentima, kao što su sviranje, pevanje i gluma.

Režiju potpisuje Uroš Janković, a koreografiju Ašhen Ataljanc.

Škola igre Ašhen Ataljanc osnovana je 2011. godine, sa ciljem da na potpuno novi način predstavi poimanje igračke umetnosti, kao i da kroz specifične procese edukacije stvara nove, mlade igrače, širokog spektra znanja, koji vladaju svim stilovima igre i koji mogu da odgovore svim zahtevima bilo kog pozorišta ili baletske trupe u svetu.

Od svog osniivanja, škola se posvetila radu sa mladim igračima koji su želeli da prošire svoja znanja i poboljšaju svoje igračke tehnike, kao i radu sa decom različitih uzrasta, koja se kroz specifične, ali zabavne procese rada, tek pripremaju za ozbiljne i uspešne prve baletske korake.

U školi predaje odabrani tim pedagoga, koji svoje bogato profesionalno iskustvo i znanje, ne samo klasičnog baleta, već i svih ostalih stilova umetničke igre, prenose deci kroz svakodnevni rad na časovima, kao i kroz rad na pripremi školskih predstava i koncerata.

]]>
Wed, 7 Mar 2018 10:07:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130667/deca-za-decu-scenski-spektakl-u-potrazi-za-snom-.html
Animacija u filmu Zec Petar nikog neće ostaviti ravnodušnim! Simpatična družina zečeva stiže u bioskope od 29. marta! http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130658/animacija-u-filmu-zec-petar-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim-simpaticna-druzina-zeceva-stize-u-bioskope-od-29-marta.html „Zec Petar“ je igrano-animirana komedija koja po prvi put na veliko platno dovodi ljupku družinu zečeva nastalih od strane spisateljice Beatriks Poter, početkom XX veka. Centralna premijera održaće se u Beogradu u subotu 24.3. u bioskopu Cineplexx Delta City, sa početkom u 16.30 časova i tom prilikom posetiocima predstaviće se glumačka ekipa sinhronizacije.

Kako bi što uverljivije preneli lik zeca Petra na veliko platno, reditelj Vil Glak i producent Zareh Nalbandian su unajmili „Enimal Lodžik“ studio za animaciju koji su pre toga radili dugometražni LEGO film i „Ples malog pingvina“, ali i radili specijalne efekte za „Doktora Strejndža“, „Čuvare galaksije“, „Osmi putnik: Kovenant“, kao i filmove o Hariju Poteru.

Animatori su, sa druge strane, potražili inspiraciju za likove u originalnim ilustracijama koje je nacrtala sama kreatorka, Beatriks Poter. „Želeli smo da nađemo tu finu crtu u kompromisu između originalnih ilustracije i životinja u stvarnosti, da zadržimo duh originalnih priča i karaktera likova ali da ih nekako osvežimo i pomalo modernizujemo za XXI vek.“ izjavio je producent Zareh Nalbandian.

„Želeli smo da publika zaboravi da je ovo polu-animirani film, i da ga u potpunosti prihvati kao igrano delo. Zapravo, odmah pošto se naviknu da životinje nose odela i govore. Recimo posle prvih nekoliko minuta.“ izjavio je reditelj Vil Glak.

Kreatori su istovremeno snimali igrane scene i, relativno grubo, animirali likove koje su potom spajali u jednu celinu kako bi glumci i reditelj mogli da vide oživljeni svet Beatriks Poter. U želji da glumci imaju što bolju predstavu animiranih likove, a i kako bi imali neku vrstu vizuelne reference, produkcija filma je napravila visokokvalitetne igračke svih životinja koje su onda postavljali na setu na mesta gde će kasnije doći animacija.

Da bi što bolje dočarali svet iz knjiga Beatriks Poter, kreatori „Zeca Petra“ su snimali scene na lokacijama iz knjiga kad god je to bilo moguće. Takođe, deo filma je snimljen u Sidneju, u Australiji. Zanimljivo je još napomenuti da je „Zec Petar“ jedan od retkih filmova kome je omogućeno snimanje unutar „Harodsa“, čuvene prodavnice igračaka u Londonu.

Radnja filma prati zeca Petra i njegove rođake koji bezbrižno uživaju u bašti starog gospodina MakGregora i prave svakodnevni haos igrajući se sa povrćem. Međutim, problemi nastaju kada na farmu po svoje nasledstvo dođe mlađi gospodin Toma, koji je daleko bistriji i oštroumniji. Za Petra ovo predstavlja samo dodatni izazov, a nikako prestanak zabave. Ali mladi Gregor nije samo neverovatan neprijatelj, već i potencijalni suparnik. On se zaljubljuje u lokalnu slikarku Beu, koja je ujedno i zekina surogat majka. Sada, Petar ima dvostruko više razloga da otera uljeza što na kraju rezultira pravom bitkom, kako za farmu, tako i za naklonost lepe Bee.

Film je sinhronizovan na srpski jezik, a u glavnim ulogama našli su se glumci - Stefan Bundalo (Zec Petar), Aleksandar Radojičić (zeka Bendžamin), Tamara Aleksić (Bea), Teodora Ristovski (Lula), Iva Stefanović (zečica Lepa), Milica Janketić (Belorepka), dok je glas gospodinu Tomi Makgregoru dao Dejan Dedić.

Simpatična družina zečeva predvođena nestašnim Zecom Petrom stiže u bioskope od 29. marta.

]]>
Wed, 7 Mar 2018 09:02:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130658/animacija-u-filmu-zec-petar-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim-simpaticna-druzina-zeceva-stize-u-bioskope-od-29-marta.html
Laguna poklonila skoro 2 000 knjiga Svratištu za decu! http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130615/laguna-poklonila-skoro-2-000-knjiga-svratistu-za-decu.html Izdavačka kuća Laguna i knjižare Delfi mogu da se pohvale još jednom akcijom koja je izazvala veliku pažnju čitalaca i javnosti. Humanitarni karakter podstakao je najvećeg izdavača u Srbiji da pokrene akciju „Vi kupujete, mi poklanjamo!“ sa idejom da opremi Svratište za decu knjigama uz koje će mališani moći da uživaju.

Akcija je trajala od 16. novembra 2017. do 31. januara 2018. godine. U tom periodu svi oni koji su želeli da pomognu akciju, mogli su da izaberu i kupe jednu od 30 odabranih knjiga u knjižarama Delfi ili Laguninim klubovima čitalaca, a Laguna je istu knjigu poklonila Svratištu.

Život dece sa ulice često je protkan teškim sudbinama. Nasuprot tome, zaposleni u Svratištu daju sve od sebe da takve okolnosti ublaže i zamene lepšom svakodnevicom. Naša akcija izazvala je oduševljenje kod dece i izmamila velike osmehe kada im je Vuk Lazarević ispred Lagune uručio knjige.

Knjige je ispred Svratišta primila Jasna Bratičević koja je zahvalila na donaciji. U neformalnom razgovoru koji je vodila sa predstavnikom Lagune dogovoreno je da se saradnja nastavi u nekom novom obliku, jer je poznato da najveći izdavač u zemlji kontinuirano pomaže brojne ustanove u okviru svog društveno odgovornog poslovanja.

Znamo koliko je ljubavi i brige potrebno da bi deca bila srećna, a velika je stvar što su Laguna i knjižare Delfi osmislile ovu akciju i deci koja u Svratište dolaze svakodnevno detinjstvo učinili bar malo srećnijim.

U Svratište dolaze deca od 5 do 15 godina koja žive i rade na ulicama Beograda. Zbog načina na koji provode vreme na ulici i uslova u kojima žive, svakodnevno su izložena mnogim rizicima i problemima. U Svratištu deca mogu da odmore, održavaju ličnu higijenu, dobiju adekvatan obrok, čitaju knjige. Podršku im svakodnevno pruža stručni tim koji čine specijalni pedagozi, socijalna radnica, psihološkinja, medicinska sestra, pravnik i terenske radnice.
 
Svoju misiju da knjige donira onima kojima je pomoć potrebna Laguna i knjižare Delfi nastaviće i dalje.

]]>
Tue, 6 Mar 2018 10:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130615/laguna-poklonila-skoro-2-000-knjiga-svratistu-za-decu.html
Sat i po smeha na premijeri urnebesne komedije „Pidžama za šestoro“ http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130464/sat-i-po-smeha-na-premijeri-urnebesne-komedije-pidzama-za-sestoro.html Predstava „Pidžama za šestoro“ francuskog književnika Marka Kamelotija, u režiji Mihaila Laptoševića, premijerno je izvedena sinoć u prepunoj sali Kulturnog centra “Čukarica”

Predstava „Pidžama za šestoro“ francuskog književnika Marka Kamelotija, u režiji Mihaila Laptoševića, premijerno je izvedena sinoć u prepunoj sali Kulturnog centra “Čukarica”.

Neverovatna glumačka šestorka uz vrhunske zaplete i replike prikazala je priču o nedopuštenim ljubavnim vezama i izazvala neverovatne ovacije publike. Taman kad pomislite da ste shvatili ko je kome partner i ljubavnik, pojavi se novi lik sa novom pričom koja do kraja zakomplikuje situaciju.

Prostora za predviđanje šta će se tačno desiti pri svakoj novootvorenoj karti, jednostavno nema.

Sama predstava počiva na nizu zabuna koje nastaju zbog zamršenih ljubavnih, odnosno ljubavničkih odnosa, te jednog nadimka koji može biti skraćenica od dva imena- Suzan i Suzet.

Sve počinje u trenutku kad Bernard pokušava da pošalje svoju suprugu iz kuće, Žaklin, jer mu dolazi ljubavnica Suzan, a osim nje, i vrhunska kuvarica Suzet, koju je angažovao da napravi večeru.

Pored fantastičnih kolega na sceni, Milivoja Borlje u ulozi Bernara, Ane Vučić koja glumi suprugu Žaklin, Robreta, Bernarovog prijatelja tumači Aleksandar Stojanović, ljubavnicu Aleksandra Stojanović, Žorža - muža kuvarice igra Nemanja Simić, veoma upečatljivu ulogu kuvarice, koja zatečena novonastalom situacijom prihvata da glumi i da je ljubavnica, rođaka i sve što se od nje traži, uz naravno, novčanu nadoknadu, odigrala je Jovana Milovanović sa kojom smo razgovarali nakon premijere.

* Puna sala nasmejane publike je plemenit, ali zahtevan zadatak. Da li ste očekivali ovako dobru reakciju publike?

- Izuzetno sam zadovoljna kako je protekla premijera, jako sam srećna. Mislim da smo odradili odličan posao. Ponosna sam na ceo tim, svoje prijatelje klasiće, kao i na drugu postavu koja će igrati reprizu 06. marta 2018. istim kvalitetom i energijom – kaže Jovana Milovanović i dodaje:

- U današnje vreme, kada je smeha jako malo, a dosta brzog i stresnog života, uspeli smo da držimo ljude nasmejanima barem tih sat ipo, koliko predstava traje, što nam i jeste bio cilj koji smo postigli zahvaljujući odličnom vodvilju, ali i dobroj režiji Mihaila Laptoševića.

* Na momente, u pojedinim scenama se videlo da i sami teško zadržavate smeh?

-Da, i to se dešava. Iako prolazimo kroz proces spremanja predstave nedjeljama unazad, i dalje umemo da iznenadimo jedni druge na sceni nekim duhovitim postupkom. Nebrojeno puta mi se dešavalo da imam utisak da ću svakog trena da prasnem u smeh na neku u trenutku smišljenu maštovitu i originalnu improvizaciju ili samo čistu reakciju kolege..

* Znači, energije i maštovitosti na sceni ne fali?

- Naravno da energije ne fali. Mi smo mladi ljudi, puni novih ideja koje jedva čekamo da realizujemo.

* Postoji li ideja da se ovaj komad igra možda i van Beograda?

- Svakako nam je cilj da obiđemo Srbiju sa ovom predstavom. Za sada, u planu nam je prvenstveno repriza “Pidžame” u “Čukarici” za koju je ostalo još jako mala karata. Publika već zna za naše facebook i instagram profile preko kojih može da obavi rezervacije karata, ali i da “baci oko” na zakulisna dešavanja – kaže kroz smeh glumica.

Pokazalo se da publika i te kako voli vodvilj, brzu igru i zanimljive zaplete koji ih sasvim sigurno ponovo vraćaju u pozorište.

Izvor: novosti

]]>
Fri, 2 Mar 2018 10:44:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130464/sat-i-po-smeha-na-premijeri-urnebesne-komedije-pidzama-za-sestoro.html
Film "Izgrednici" Dejana Zečevića 1. marta na Festu! http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130297/film-izgrednici-dejana-zecevica-1-marta-na-festu.html Premijera najnovijeg filma reditelja Dejana Zečevića, "IZGREDNICI" biće održana 01. marta u 22h u Sava Centru, u okviru ovogodišnjeg FESTA.

Film "IZGREDNICI" rađen je po scenariju Đorđa Milosavljevića a u režiji Dejana Zečevića. Glavne uloge tri studenta pripale su glumcima Radovanu Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju, dok lik njihovog profesora tumači Svetozar Cvetković.  U ostalim ulogama tu su Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miroljub Lešo, Milena Đorđević i Miodrag Dragićević. Izgrednici prate priču o tri studenta koji radeći na svom eksperimentu, pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nereda, s vremenom dovodi do socijalne destrukcije, do pojave izgreda. Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama. Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, a za masku i šminku bila je zadužena Marija Kovačević Jovanović.
Film su podržali Filmski centar Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a i snimao se od početka decembra 2015. godine na raznim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.

REČ REDITELJA

Dejan Zečević je naš poznati filmski reditelj. Fakultet dramskih umetnosti, smer za filmsku i TV režiju završio je 1997. godine. Poznat je po nekonvencionalnim i karakterističnim filmovima, koji su mešavina žanrova, od horora do trilera i drame.

Poznati ste kao reditelj koji pravi filmove specifičnog žanra. Približite nam malo ovo ostvarenje, kome se film najviše obraća, da li je dovoljno direktan, da li je čak i surov u nameri da pokrene određena pitanja?

Film ovog puta nije jednog određenog žanra, više sam primenio autorski pristup, igrao se žanrovima kao što se stvarnost danas igra sa nama, sa ciljem da publika prepozna junake filma u svojoj okolini. Glavni junaci filma su studenti i profesor ali podjednako i prostori koji ih okružuju, stambene zgrade, amfiteatri, bolnice, zatvori, mediji. Koliko film govori o mladim generacijama i njihovim izborima pod uticajem “iskusnijih” toliko govori i o sistemu, upravo kroz prostorne personifikacije osnovnih stubova svakog demokratskog društva: obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe, mediji – u kome je najveću cenu platila porodica. Ne vidim ništa surovo u kritici građanskog društa kakvo smo postal, a o direktnosti neka da sud publika. Činjenica je da se mladi podmeću kao stubovi pod trulu konstrukciju. A kad se konstrukcija sruši, ostane samo šut.

Glavni junaci filma su mladi, studenti. Mislite li da mlad čovek danas ima slobodu izbora i koliko je u današnjem trenutku lako ili teško da se mladi ljudi nose sa posledicama svojih dela. Svo troje dolaze iz različitih društvenih miljea, u kojoj meri okruženje utiče na razvoj pojedinca?

Imam utisak da danas nas, ne samo mlade, neka orvelovska sila polako eutanazira i da nismo ni svesni toga da počinjemo da uživamo u toj bespomoćnosti. Ništa nam nije dobro a ništa ne bi ni uradili da se promeni nešto jer to zateva izlazak iz zone komfora. Mladi žive u matriksu, ratujući protiv onog što ih tišti na tastaturama i ekranima, a nema ko da im pokaže da može drugačije jer smo mi matori, zeznuli sve što se zeznuti dalo i legli da spavamo. Gde im je lako, preveliko breme smo ostavili mladima, koji kao junaci ovog filma moraju da nadju motiv da se trgnu i pobune, a time probude nas. 

Film je neobičan i po tehnici kojom je sniman. Crno-bela tehnika dodatno doprinosi stvaranju atmosfere kojom film odiše, ali je i retka u današnje vreme. Koji je razlog crno-belog izbora, kada se sve oko nas “koriguje” u dugine boje?

Crno bela slika eliminiše nepotrebne detalje, nema kićenja i ulepšavanja, skoncentrisan si na suštinu. Trudili smo se da kompozicijom, pa formatom 1:33, stara dobra kocka, kadriranjem istaknemo jedan geometriski, matematički pogled na realnost kako bi publika mogla da uđe u glavu naših junaka i vidi je na isti način.

Već ste radili film čiji scenario potpisuje Đorđa Milosavljevića. Šta vas spaja?

Imamo privatno vrlo sličan pogled na svet i sličan filmski ukus tako da nas je, posle filma Neprijatelj povezala priča ovog filma, a oba je eto prepoznala i producirala filmska kuća Biberche.

U filmu Izgrednici spojili ste mlade glumce sa doajenima. Kakva je vaša saradnja, koliko ste slobode davali jedni drugima?

Spadam u reditelje koji daju slobodu glumcima, zajedno sa njima istražuje, podržava njihovu kreativnost i pomaže im da iznesu te likove. Usmeravam ih, poštujem, čuvam... Najveća rediteljska odluka je izbor glumaca. Kada to dobro obavite onda je zadovoljstvo raditi sa njima, bili oni mlađi ili stariji. Debitanti ili bardovi. U Izgrednicima smo glumci i ja uživali, uopšte cela ekipa je bila jedna velika porodica profesionalaca sa kojima je zadovoljstvo bilo raditi na ovom filmu.

IZGREDNICI PREVAZILAZE RAZLIKU BIOSKOPSKIH I FESTIVALSKIH FILMOVA.“

Đorđe Milosavljević, scenarista

Napisali ste jednu savremenu i univerzalnu priču. Koliko je aktuelnost teme za vas važna?

Mislim da je za savremeni film aktuelnost teme, apsolutno, jako važna jer film jete svedok vremena u kome nastaje. Mi kao umetnici imamo obavezu da se obraćamo svojim savremenicima. Kako je rekao Orson Vels, vulgarno je praviti filmove za budućnost.

Ovo je film o mladim ljudima i njihovim iskušenjima. Da li, po vašem mišljenju, ima dovoljno filmova koji se njima obraćaju i da li je u današnjem vremenu film važan za odrastanje?

Filmovi su se u tom smislu, dramatično podelili. Bioksopski film se obraća mladoj, tinejdžerskoj publici, dok se festivalski film obraća njihovim roditeljima, pa i babama i dedama. Kao autori vidimo izvestan problem u bioskopskom filmu koji naginje ekstremnom eskapizmu i junacima koji su potpuno maskirani i distancirani od savremenog sveta. Naš film, Izgrednici je, u tom smislu, pokušaj da se prevaziđu razlike između bioskopskog i festivalskog filma i naravno, da se obratimo i mladoj publici. Jer mi smo, kao autori i ja kao scenarista, mi smo sazrevali kroz filmove i to je bio jedan od najvažnijih delova životnog iskustva, iskustvo koje dobijete gledajući filmove.

U poslednje vreme često čujemo kako više nema dobrih scenarija. Šta je, po vama, dobar scenario i odakle vi crpite inspiraciju?

Problem je što se scenariji ne čitaju. Pošto ja radim na fakultetu, sa punom odgovornošću mogu da kažem da svake godine nastaju zanimljivi i dobri scenariji. Kao deo spisateljske prakse, ja sam zahtevao od studenata da šalju scenarije na različite adrese. Ono što je zanimljivo jeste da se scenariji sa mukom čitaju, ili ne čitaju nikako. Utoliko je teza da nema dobrih scenarija zapravo da nema dobrih pročitanih scenarija jer se loše i aljkavo čitaju. A što se mene lično tiče, u suštinskom a i tehničkom smislu dobar scenaio je onaj koji ima dobru priču, u kome svaka scena ima svoj značaj za razvitak radnje, za pokazivanje karaktera junaka te priče i na kraju nosi nekakav kvalitet. Ponavljam, takvih priča ima, treba ih, naravno, samo pročitati.

„BOJA MI SE UČINILA SUVIŠNOM.“

Miladin Čolaković, direktor fotografije

Već dok sam čitao scenario za Izgrednike zamišljao sam crno-bele slike. Boja mi si činila suvišnim, čak ometajućim faktorom. Ovo je priča koja govori o tome kako destrukcija prostora dovodi i do destrukcije ponašanja. Specifično je to da je prostor u ovom filmu jedan od aktera. A to znači da ga treba tretirati na poseban način. U tom grafički znažnom urbanom pejzažu boja mi se učinila suvišnom. To sam predložio reditelju i on se složio sa mojom idejom. Odluka da snimamo u formatu 4:3 nije nastala istovremeno sa idejom o crno-belom filmu. Tokom procesa rada, dok sam fotografisao potencijalne lokacije, shvatio sam da je ovaj film vizuelno "vertikalan", kao i Novi Beograd. Budući da je opšte prihvaćeno da je slika u bioskopima horizontalna i da bi vertikalna slika bila preradikalan potez, odlučili smo se za ovaj skoro kvadratan format. Izuzetan vizuelni doprinos filmu dala je i izvanredna scenografija. Film je snimljen standardnom digitalnom filmskom kamerom, a zanimljivo je to da smo za određeni broj kadrova koristili specijalne "tilt-šift" objektive koji imaju mogućnost korigovanja perspektive.

„PROCES MONTAŽE ČINIO JE NIZ KREATIVNIH IZAZOVA.“

Milena Predić i Lazar Predojev, montažeri

Sam proces montaže nije bio preterano zahtevan, već ga je sačinjavao niz kreativnih izazova u pronalaženju adekvatnih rešenja za oneobičavanje žanrovskog obrasca, koje bi uz specifičnu likovnost crno bele fotografije 4:3 formata donelo jedan novi, donekle uznemirujući pogled na dehumanizujući uticaj urbanog okruženja na ljudski duh.  Stilizacija koju su Dejan Zečević i Miladin Čolaković dosledno primenjivali u procesu snimanja filma, apsolutno je odredila i način njegove sinteze u montaži - bilo je samo pitanje osmišljavanja odgovarajućeg ključa koji bi uz promovisanje postojećih vrednosti uspostavio i nove kvalitete. Iako formalno označava povratak starom, analognom i linearnom, takva likovnost, pomalo paradoksalno, zapravo predstavlja pravo osveženje i dragocen izvor neobičnih ideja i neočekivanih rešenja. 

O GLUMAČKOJ EKIPI

U filmu IZGREDNICI glavne uloge tumače mladi glumci čije su karijere u usponu, Marta Bjelica, Radovan Vujović i Mladen Sovilj, zajedno sa doajenima našeg glumišta Svetozarom Cvetkovićem, Predragom Ejdusom i Borisom Isakovićem. Svi su istakli da im je rad na ovom filmu veoma značajan, da su uživali snimajući ga i da su nestrpljivi da vide prve reakcije publike, kako zbog teme filma, tako i zbog načina na koji je urađen.

RADOVAN VUJOVIĆ (Aleksandar) je naš mladi filmski i televizijski glumac. Prvi put na filmu pojavljuje se 2002. godine, a veliku popularnost stiče ulogom u seriji i filmovima Vojna akademja.

Vaš lik u filmu je momak koji pripada ljudima koji su skoro na marginama društva. Recite nam nešto više o njemu i da li vam je i koliko bilo izazovno da oživite taj lik?

Bilo mi je zadovoljstvo i veliki izazov raditi na ovoj ulozi, jer je Aleksandar kompleksan i zanimljiv lik. On je deo jedne ispuštene generacije, mladić iz razorene porodice, bez majke, gotovo na ivici egzistencije, bez vidljive perspektive, bez pravog autoriteta, poljuljanog identiteta  i u okruženju koje je surovo i ne prašta. Ali uprkos tome što ga život u ovoj zemji tera da bude lošiji nego sto zaista jeste, on oseća šta je dobro, on daje sve od sebe da sredi svoj život, da se obrazuje, da bude ispravan, da nađe ljubav i zasnuje pravi i iskren odnos… Negde sam čuo da su mladi u Srbiji atipični u odnosu na ostale zemlje, da nisu buntovnici koji žele da ruše pravila i sistem jer pravila kod nas ne postoje, već teže redu, zakonu… Aleksandar mi se negde uklapa u tu priču. Ali takav put zahteva jaku volju, istrajnost i snagu za borbu protiv prepreka.

Glavni likovi u Izgrednicima su troje studenata koji vrše sociološki eksperiment, čiji je krajnji cilj izgred i izbor da li ga načiniti ili ne. Mislite li da se ovim filmom šalje prava poruka mlađoj publici i kako se vi nadate da će publika reagovati?

Mislim da ovaj film govori o jednom društvenom problemu koji se dešavao i dešava u našoj zemlji i koji će tek pokazati punu razmeru svojih posledica. Generacije odrastaju bez usađenih pravih vrednosti, izolovane od sveta, prepuštene same sebi, ogorčene od siromaštva i jako je teško biti ispravan, dobar i pošten u takvoj situaciji. To jeste naša realnost. Lako je naći opravdanje za bahatost, sebičluk, lenjost, laž, al svako od nas snosi odgovornost za društvo u kom živi i mora stalno da bude bolji ako želi da se stvari poprave. Put pravih vrednosti nikad nije lak, to je gorka, al istinita poruka koju šalje ovaj film i nadam se da smo uspeli da je pošaljemo publici.

I ranije ste sarađivali sa Dejanom Zečevićem. Kažite nam nešto više o vašoj saradnji i samom snimanju.

Snimanje je bilo jedno sjajno iskustvo za mene, prilika da se bavim svojim poslom na način na koji sam sanjao, temeljno i posvećeno. Zeka je divan saradnik, reditelj koji ima jasnu viziju šta želi, a opet ostavlja veliku slobodu glumcu za sopstveni kreativni proces. Atmosfera koju stvara na snimanju je uvek rasterećena, zabavna, al sa jasnim fokusom na posao koji treba da se završi tog dana. Ja sam se uvek osećao slobodno, zaštićeno, rasterećeno i to su idealni uslovi za rad.

MARTA BJELICA (Teodora) iako mlada glumica veliku popularnost je steka u televizijskim serijama Čizmaši i Sumnjiva lica a prvu veću filmsku ulogu imala je u drami Otadžbina.

U filmu Izgrednici tumačite glavnu žensku ulogu. Ona je mlada i buntovna. Upoznajte nas malo bliže sa njom i koliko vam je značilo što ste igrajući nju paralelno radili sa vašim mlađim kolegama kao i dvojicom osvedočenih umetnika, Predragom Ejdusom i Svetozararom Cetkovićem?

Teodora je neko ko je navikao da dobija ono što želi. Uljuljkana je u svom egocentrizmu i bahato uživa u  svojoj prividnoj samostalnosti. Drska je i zajedljiva, zapravo usamljena i nesposobna za uspostavljanje bilo kog odnosa, pa čak i sa samom sobom. Radovan, Mladen i ja igramo zajedno u predstavi, sada već par godina. Poznavali smo se dovoljno dobro da smo mogli dobro da radimo i na ovom projektu. Sa Cveletom sam uporedo radila na predstavi, a kasnije i na još jednom projektu. Tako da smo u medjuvremu postali i jako dobri prijatelji. Sve ukupno, divna saradnja sa svima. Bilo je divno raditi sa svima njima, pa tako i sa Predragom Ejdusom po prvi put. Bila mi je čast.

Vi ste mlada glumica koja je još uvek na početku karijere ali ste igrali u veoma ozbiljnim i "teškim" filmovima. Da li vas takve uloge inspirišu i koliko vas pripremaju za dalji nastavak karijere?

Izbegla bih tu reč karijera. Ne pripremam se ni na šta osim za ono što je deo mog posla. Sve što sam do sada radila je značajno iskustvo. Inspirišu me uloge koje su dobro napisane, saradnje koje su smislene i saradnici kojima je stalo. Do sada sam imala sreću da radim upravo tako.

Kažite nam nešto o radu sa rediteljem Dejanim Zečevićem.  

Sa Dejanom Zečevićem sam se pre ove saradnje susrela na snimanju serije "Čizmaši". Iako je i tada bila upečatljiva radost koju na snimanju ima, verujem da je njegov entuzijazam bio od velikog značaja svima na snimanju ovog filma. Imala sam utisak da je dugo želeo da snimi ovako nešto, što je meni povećavalo odgovornost prema ovom projektu.

Mislite li da će ovaj film angažovati mlađu publiku da promeni svoje stavove i da li to što je film rađen crnobelom tehnikom dodatno može da zaintrigira publiku?

Nisam sigurna koji je njihov stav. Moj utisak je da su neodlučni da ga zauzmu koji god on bio. Možda im se isuviše lako i često menja pa je za mene neuhvatljiv. Zato se nadam da bar može da ih inspiriše ili podstakne da zavole film kao takav. Mislim da je direktor fotografije Miladin Čolaković uradio posao tako da će publiku svakako zaintrigirati. Takodje bih volela da publika prepozna razlog odabira crnobele tehnike, kao nešto što je svrsishodno, što daje posebnu notu celokupnoj atmosferi filma, a ne kao neko umetničarenje, što nažalost često stoji kao epitet uz autorski film u zadnje vreme.

MLADEN SOVILJ (Danijel), talentovani mladi glumac, ostvario je zapažene uloge u pozorištu i na televiziji, a zapažene uloge imao je u filmovima Neposlušni, Bićemo prvaci sveta, Zverinjak i drugi.

Lik koji tumačite u ovom filmu nalazi se pred velikim životnim iskušenjima. Recite nam kako ste se pripremali za ovu ulogu i koliki je to bio izazov za vas?

Vrlo uzbudljiv zadatak. Rekao bih i vrlo redak, pogotovo na filmu. Klizav teren, neuhvatljiv i neukrotiv karakter. Upravo zbog toga sam se, podržan rediteljevom hrabrošću, odlučio da probam da ga odigram sirovo, intenzivno, nagonski, do kraja i preko kraja. Ne znam da li sam uspeo.

Mislite li da današnjem društvu i našoj kinematografiji fali više angažovanih filmova i filmova namenjenih mlađoj publici? Koliko je po vama umetnost važna za stvaranje samosvesnih ljudi?

Današnjem društvu fali više filmova. Svakojakih. Angažovanih i neangažovanih. Smislenih i besmislenih. Mlakih limunadica i najubitačnijih sadržaja. Svega manjka petostruko. I tek kada se to promeni, mi ćemo moći da se nazovemo tržište. A tek tada, kada bude dovoljno raznolikog sadržaja, ćemo moći da se zapitamo da li smo na pravom putu ili ne. Nad tim pitanjem ne možemo lamentirati dokle god nam je svaki novi film na nivou incidenta.

Podelite sa nama vaše utiske sa snimanja filma i radu sa ekipom koju čine delom mladi, a delom veoma afirmisani glumci.

Ako je rediteljska motivacija prava, dečačka, bez koristi, isključivo iz ljubavi prema filmu, onda će se on potruditi da oko sebe okupi bandu koja će sa istim žarom stvarati. Mislim da se to dogodilo u ovom slučaju. Igrali smo se, rizikovali, istraživali. Zglajznuli ili ne, to je ono što je vredno i što se pamti. Kako je lepo i važno biti okružen ljudima kojih se nešto tiče.

SVETOZAR CVETKOVIĆ (Profesor) je naš istaknuti filmski, pozorišni i televizijski glumac i producent. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti 1980. godine i od tada beleži veliki uspeh, čemu svedoče brojne domaće i međunarodne nagrade na pozorišnim i filmskim festivalima.

Vaš lik u filmu je profesor koji je autoritet svojim studentima i vodi ih kroz naučni proces i proces sazrevanja. Koliko vam je uloga bila zahtevna i koliko vas je inspirisao rad sa mladim kolegama?

Igrati profesora jeste već neki znak ozbiljnih godina koje nosite za sobom a kako sam i sam dve generacije studenata glume vodio na novoj akademiji u Boegradu, onda mi je bilo samo drago da sam mogao to i da igram, ma kako se taj moj profesor iz filma, verujem, razlikovao od mene kao profesora svojim studentima. Što se tiče pak Marte, Maldena i Raše, njih već vrlo dobro poznajem, znam koliko su ozbiljni u pristupu svome radu i radovalo me je da možemo biti zajedno u kadru. Oni su ne samo veliki profesionalci već i divni i razboriti ljudi.

Film Izgrednici je društveno-angažovan, crno-beli i po tome drugačiji od onoga što je domaća publika navikla da gleda u poslednje vreme. Kakve reakcije očekujete i nadate li se da će film probuditi mlađe gledaoce?

Ništa ja ne očekujem u našoj sredini od bilo kog filma i odnosa publike prema njemu. Spilberga da pitate šta očekuje kako će njegov film POST proći u Beogradu kod ovdašnje publike, imao bi potpuno pogrešne predikcije. Ja jedino očekujem da nekoga dotakne ovaj imidž filma I tri mlada lica koja fascinantno nose te svoje negativne likove što je strašno zahtevno I što oni izvanredno rade, te da ta njihova, onsno Zekina I Djoletova priča bar na nekoga utiče I sovesti mu šta je to što se oko nas dešava. Otkuda desnica, otkuda fašizam, otkuda destrukcija….

Važite za glumca jedinstvenog senzibiliteta i izraza. Koliko je umetnicima u današnjem vremenu teško da očuvaju posebnost i da li današnje kulturne prilike daju mladom čoveku šansu da se iskaže?

Ništa nije teško ako zavisite samo od sebe i omogućavate sebi prostor za ono što vam je na umu. Tu je moja generacija u velikoj prednosti, imali smo veliko tržište pa čak i po ratu, i po svemu ružnom što nam se desilo, nama je to tržište ostalo otvoreno i mi sami se u njemu možemo i dalje prijatno osećati. A nove generacije, ah toliko sam sjajnih glumaca upoznao u proteklih par godina, šta im se nudi? Kašičica soli i šećera u odnosu na gozbu koja je nama bila nuđena. A oni ipak guraju, ipak se bore i ipak rade. Neki od njih. Bojim se da će za par godina njihova budućnost biti adekvatna onima koji danas po Americi rade u kafićima i restoranima čekajući u redu da ih oči nekog producenta ili reditelja vide i tako dobiju svoju priliku.

Reditelj Zečević je izjavio da je film Izgrednici film za njegovu dušu. Kako ste vi doživeli ovaj projekat i saradnju sa ovim rediteljem.

JA sam doživeo taj ceo projekat kao njegov autorski projekat i zaista nešto što ga dira i kao reditelja autora ali i kao čoveka, u tom smislu možda će nekoga iznenaditi da je napravio ovakav film, to jest sigurno će mnoge iznenaditi, ali mene nije, ja sam oduvek doživljavao njega kao nekog ko čeka svoju priliku da načini crno beli film u formatu 4:3, da sedne i uživa u tome da ima i koristi takvu mogućnost. Mislim da je napravio zaista nešto SVOJE.

PROFIL FILMSKE KUĆE

BIBERCHE је dinаmičnа nеzаvisnа filmskа kućа osnоvаnа u Bеоgrаdu 2007. gоdinе оd strаnе pаrа filmskih autora; producentkinje Nikоline Vučеtić́ Zеčеvić́ & Dејаna Zеčevića, rеditеlja, sа višе оd dvadeset gоdinа iskustvа i sаmо јеdnоm idејоm – dа stvаrајu dоbrе filmоvе.

Оd оsnivаnjа filmovi koje je Biberche proizvelo, sa svojim saradnicima, osvojili su preko 50 nаgrаda nа nаciоnаlnim i mеdjunаrоdnim fеstivаlimа.

Filmografija:

Realizovani:

2017      IZGREDNICI, igrani film, režija Dejan Zečević

2017      NANA, dokumentarni film režija Miladin Čolaković

TAKVA SU PRAVILA, igrani film, režija Ognjen Svilčić

NEPRIJATELJ, igrani film, režija Dejan Zečević

Postprodukcija:
2018       ŽRTVA, igrani film, režija Marija Džidževa

2018      PETERNEK, dokumentarna serija, režija Miladin Čolaković

2019      AJVAR, režija Ana Maria Rossi
               

Predprodukcija:
2018      BOG U CIPELI, igrani film,
režija Ognjen Sviličić

2020      MARKO KRALJEVIČ, igrani film, režija Dejan Zečević

               

 

]]>
Wed, 28 Feb 2018 07:09:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130297/film-izgrednici-dejana-zecevica-1-marta-na-festu.html
U prodaji ulaznice za Dance Park festival! Obezbedite najpovoljnije dvodnevne ulaznice za 1 490 dinara http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130179/u-prodaji-ulaznice-za-dance-park-festival-obezbedite-najpovoljnije-dvodnevne-ulaznice-za-1-490-dinara.html Veliki rejv na otvorenom, dvodnevni festival Dance Park, zainteresovao je na hiljade rejvera. Za prave partijanere i one koji su već rezervisali 8. i 9. jun za nezaboravan provod, puštene su u prodaju najpovoljnije, early bird dvodnevne ulaznice za Dance Park festival po ceni od samo 1 490 dinara! Kontigent early bird dvodnevnih ulaznica je ograničen, zato požurite na prodajna mesta Gigs Tixa ili njihov sajt i obezbedite ih na vreme! Prva imena mega zvezda DJ scene već su objavljena a među njima su Umek, Ten Walls, Lea Dobričić, Ilija Đoković, Kristijan Molnar, Aleksandra Duende, Danijel Čehranov aka Last95, Dee, Goya, Nevena Jeremić, Nemax, Nemanja Vanović, Mancha, MarkPanic, Peter Portman, Space Motion, Teo Trunk, Tijana Kabić, Wet Dreams ekipa, Željko Ninić i Zwein!

Na pola puta između dva techno grada, rađa se nova festivalska zvezda - Dance Park Festival! Rezervišite petak i subotu, 8. i 9. jun  za istorijski rejv na parkingu Fashion Park Outlet centra u Inđiji. Uz neke od najznačajnijih svetskih DJeva biće organizovan najveći techno događaj na nesvakidašnjoj lokaciji koja će ugostiti na desetine hiljada partijanera, a velika iznenađenja tek slede! Na zadovoljstvo brojnih nestrpljivih fanova, Dance Park ekipa je tek počela sa prvim objavama izvođača, te nas uskoro očekuju objave mnogih svetskih, regionalnih i domaćih DJeva.

Podstaknuti ljubavlju prema muzici, žurkama i najboljoj publici, beogradski Raveolution i novosadski Green Love Festival koji iza sebe imaju preko 50 uspešnih žurki, udružuju snage u stvaranju nove techno festivalske magije! Na fantastičnoj lokaciji i uz najprestižnije svetske DJeve biće održan jedinstveni muzičko scenski doživljaj - mega rejv pod otvorenim nebom! Festival će ugostiti više desetina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva, a posetioce očekuju žurke pod otvorenim nebom uz najsavremenije audio-vizuelne efekte, vanserijski izvođači i organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada, kao i mogućnost boravka na lokaciji tokom oba dana trajanja festivala. 

Sve informacije pratite putem zvanične Facebook https://www.facebook.com/danceparkfestival/ i Instagram stranice Dance Park festivala https://www.instagram.com/DanceParkFestival. 

Early bird dvodnevne ulaznice u prodaji na http://gigstix.com/DanceParkFestival.

]]>
Mon, 26 Feb 2018 08:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130179/u-prodaji-ulaznice-za-dance-park-festival-obezbedite-najpovoljnije-dvodnevne-ulaznice-za-1-490-dinara.html
Zavoleli ste bestseler "Čovek po imenu Uve", a sada vam isti autor sprema novi roman! http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130154/zavoleli-ste-bestseler-covek-po-imenu-uve-a-sada-vam-isti-autor-sprema-novi-roman.html Od autora bestselera "Čovek po imenu Uve“, prodatog u više od 4 000 000 primeraka stiže nam priča puna topline, nade i praštanja.

"Moja baka vam se izvinjava“ Fridrika Bakmana je bajkovita priča, odiseja o dirljivom odnosu između bake i unuke. Ako ste voleli Uvea, zavolećete i ovu mudru i zabavnu baku. Elsa ima sedam godina. Njena baka ima sedamdeset sedam godina i malo je luckasta – između ostalog ima običaj da sa balkona gađa pejntbol kuglicama nepoznate ljude. Ona je takođe i Elsina najbolja, i jedina, drugarica. Elsa noću traži utočište u bakinim pričama, u Zemlji skoro budnih i Kraljevini Mijami, gde su svi drugačiji i niko ne mora da bude normalan.

Kada Elsina baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamerila, počinje Elsina najveća avantura. Bakina uputstva je vode kroz zgradu ispunjenu pijancima, čudovištima, opasnim psima i starim zakeralima, ali joj otkrivaju i tajnu o bajkama i kraljevstvima iz priča i o baki kojoj nijedna druga nije nalik. „Moja baka vam se izvinjava“ ispričana je sa istom komičnom preciznošću i toplinom kao i debitantski bestseler Fredrika Bakmana, "Čovek po imenu Uve“. To je priča o životu i smrti, i jednom od najvažnijih ljudskih prava - pravu na različitost.

Bakmanova nežna priča o dirljivom odnosu između bake i unuke predstavlja priznanje neraskidivim porodičnim vezama. Knjiga je bajkovita, gorko-slatka, nežna i duhovita, a Elsina priča puna topline, nade i praštanja ostaće vam u sećanju dugo pošto okrenete poslednju stranicu. Knjigu "Moja baka vam se izvinjava“ možete pronaći od četvrtka 1. marta na svim kioscima i u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

]]>
Mon, 26 Feb 2018 08:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130154/zavoleli-ste-bestseler-covek-po-imenu-uve-a-sada-vam-isti-autor-sprema-novi-roman.html
FILMOVI IZ SONI STUDIJA EKSKLUZIVNO SAMO NA FESTU 2018 http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130030/filmovi-iz-soni-studija-ekskluzivno-samo-na-festu-2018.html Filmski naslovi Advokat, Jahač, Putovanje života i trenutno najatraktivniji naslov Skrivena ljubav koji nam stižu iz holivudskog studija Soni na ovogodišnjem međunarodnom festivalu FEST 2018 imaće svoje premijerne i jedine projekcije jer se ovi filmovi neće naći na repertoaru domaćih bioskopa po završenom festivalu.

Najbolji film po oceni filmskih kritičara u Los Anđelesu, dobitnik nagrade Bafta za najbolji adaptirani scenario i film koji je nominovan za Oskara u nekoliko kategorija: za najbolji film, adapatirani scenario, najbolju pesmu i glavnu mušku ulogu, Skrivena ljubav reditelja Luke Gvandanjina je adaptacija romana iz 2007. Film je savršena ljubavna priča, koja prevazilazi podelu na polove, koja je potpuno osvojila kritiku i publiku sveta. Uspehu filma doprinela je odlična glumačka ekipa jer uz izvanrednog Timoti Šalamea u filmu igraju i Armi Hamer, Majkl Stalbarg, Amira Kasar i Ester Garel.

Izuzetno filmsko ostvarenje, kandidat za prestižnu nagradu američke filmske akademije je i film Advokat koji je režirao Den Gilroj. Denzel Vošington nominovan je za Oskara za glavnu mušku ulogu a uz njega su i glumci Kolin Farel, Karmen Ežogo. Ljubitelji filma će moći da pogledaju i film Putovanje života koji potpisuje italijanski reditelj Paolo Virzi. Helen Miren i Donald Saterlend kao Ela i Džon Spenser dali su pečat ovom projektu koji ostavlja snažan utisak na gledaoce.Film Jahač takođe je jedan od naslova koje treba pogledati na velikom platnu.Priča prati nekada zvezdu u usponu rodeo karavana i talentovanog trenera konja, mladog kauboja Brejdija koji saznaje da su mu jahački dani završeni . U pokušaju da povrati kontrolu nad svojom sudbinom, Brejdi se upušta u potragu za novim identitetom i onim šta znači biti čovek u srcu Amerike.U filmu igraju Brejdi Jandro, Tim Jandro, Lili Jandro.

Na ovogodišnjem Festu biće prikazan jedan od filmova o kojem se najviše pričalo na filmskom festivalu u Puli Fuck Off I Love You, koji potpisuje reditelj Anđelo Jurkas u kome jednu od glavnih ženskih uloga igra beogradska glumica Jana Ilić Milić.Film Fuck Off I Love You radnju fokusira na pisca koji se posle prekida ozbiljne veze setio da napiše knjigu o muško-ženskim odnosima. U toku pisanja zvoni na vrata bivših devojaka želeći da čuje i njihovu stranu kako bi odgovorio na večna pitanja o vezama, ne shvatajući pri tome u koliko se nemoguću misiju upušta.

Projekcije filmova mogu se pogledati u dvoranama Sava centra, Jugoslovenske kinoteke, Centra za kulturu Vlada Divljan, bisokopa Fontana i Dvorani kulturnog centra Beograda tokom trajanja festivala.

Trejler SKRIVENA LJUBAV


Trejler ADVOKAT

]]>
Thu, 22 Feb 2018 09:23:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/130030/filmovi-iz-soni-studija-ekskluzivno-samo-na-festu-2018.html
"Šta me snađe" u Beogradu http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/129891/sta-me-snadje-u-beogradu.html Interaktivna monodrama Anđelke Prpić “Šta me snadje”, dramskog pisca Nebojše Romčevića i reditelja Branka Đurića Đure u produkciji Dragoslava Ganeta Pecikoze, u ponedeljak 19.2. doživela je i svoju beogradsku premijeru za prijatelje, medije i kolege naše popularne glumice.

U punoj velikoj sali Doma omladine, publika je upoznala Anđelku u 12 uloga: mlade bankarke Jovanke Joke Jakovljević pred moralnom dilemom - prevariti ili ne prevariti svog muža ali i njene mame, bake, psihološkinje, kume, šefice, dobre i loše savesti, policajke, šefice sektora...

Pored medija, prijatelja i veliki broj poznatih ličnosti, medju kojima su, izmedju ostalih bili Andrija Milošević, Aleksandra Radović, Sergej Ćetković, Maja Noveljić, Nebojša Romčević, Marko Janketić, Milan Kalinić, Mina i Nenad Zimonjić, Rada Djurić, Ivan Tomić, Miloš Urošević, Vesna Dedić, Dejan Pantelić, Slavko Beleslin, Lena Kovačević, Darijan Mihajlović, Mićko Ljubičić... uživali su u izvedbi šarmantne Andjelke, na kraju je pozdravivši gromoglasnim aplauzom na bis.

-Ne mogu da kažem da nisam imala malu tremu, iako je ovo bilo već dvadeseto izvođenje. Prvi put sam izašla pred veliki broj svojih kolega i medija i to je za mene bila dodatna odgovornost. Sada sam dobila još jednu potvrdu da je trud kompletne ekipe na gotovo jednogodišnjoj pripremi ove netipične monodrame, vredeo. Radujem se veoma nastavku obilaska Srbije i regiona, a i sledećem izvođenju u Beogradu 22. marta, rekla je Andjelka koja je poslednji poziv na bis posvetila svim svojim kolegama koji su nas prerano napustili.

]]>
Tue, 20 Feb 2018 16:11:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/129891/sta-me-snadje-u-beogradu.html
FILM „LED“ SA MILOŠEM BIKOVIĆEM OBARA REKORDE GLEDANOSTI U RUSIJI: Karte u prodaji za premijeru u domaćim bioskopima! http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/129882/film-led-sa-milosem-bikovicem-obara-rekorde-gledanosti-u-rusiji-karte-u-prodaji-za-premijeru-u-domacim-bioskopima.html Premijera filma “Led”, sa Milošem Bikovićem, Aglajom Tarasovom i Aleksandrom Petrovim u glavnim ulogama, zakazana je za 7.mart u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sa početkom u 20 časova. Specijalna projekcija u bioskopu Arena Cineplex u Novom Sadu održaće se dan kasnije, 8.marta u istom terminu.

Karte za premijeru su već u prodaji na blagajnama navedenih bioskopa, a publiku će tom prilikom pozdraviti i Miloš Biković lično.

Inspirisan istinitim dogadjajima, “Led” je emotivna priča o devojci kojoj je ljubav pomogla da ustane iz invalidskih kolica i da postane šampion sveta u klizanju. Još od ranog detinjstva, Nadja je verovala u čuda. Zamišljala je kako istrčava na led uz ovacije publike i izvodi svoj najlepši ples. Zbog svoje vere i istrajnosti, ona postaje poznata klizačica. Na korak do najvećeg uspeha u karijeri, Nadja doživljava ozbiljnu povredu i završava u invalidskim kolicima. Vrativši se u rodni grad Irkutsk, ona ponovo pronalazi svoje snove – zahvaljujući snazi Sibira u njenoj krvi, ali i neočekivanoj ljubavi prema hokejašu Saši.

Svetsku premijeru film “Led” imao je u Moskvi na Dan zaljubljenih, 14. februara. Prema navodima najvećeg ruskog portala posvećenog dešavanjima u filmskoj industriji, najgledaniji film u bioskopskim dvoranama u Rusiji je bio film “Led” koji je imao dvostruko više gledalaca od američkog hit filma “Pedeset nijansi – oslobođeni”. U okršaju ruskog i holivudskog filma pobedu je po svim kriterijumima odnela bajkovita ljubavna priča inspirisana istinitim događajima. Imajući u vidu prosečan broj gledalaca po projekciji “Led” je glavnog konkurenta ostavio daleko iza sebe, a odnos je 62 prema 28 gledalaca. Može se osnovano pretpostaviti da će ovaj film snimljen sa budžetom od 150 miliona rubalja postati bioskopski hit, navodi se u saopštenju.

Trejler filma

 

]]>
Tue, 20 Feb 2018 09:50:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/129882/film-led-sa-milosem-bikovicem-obara-rekorde-gledanosti-u-rusiji-karte-u-prodaji-za-premijeru-u-domacim-bioskopima.html
46. FEST U BIOSKOPU CINEPLEXX DELTA CITY: Filmovi reditelja iz svih delova sveta od 26. februara do 5. marta http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/129858/46-fest-u-bioskopu-cineplexx-delta-city-filmovi-reditelja-iz-svih-delova-sveta-od-26-februara-do-5-marta.html Cineplexx Delta City biće deo 46. beogradskog međunarodnog filmskog festivala pod sloganom „Priđi Bliže”, u periodu od 26. februara do 5. marta. U okviru FEST-a biće prikazano ukupno 16 filmova, reditelja iz svih delova sveta. Karte su u prodaji na blagajni bioskopa po ceni od 400 dinara.

U bioskopu Cineplexx Delta City će biti prikazani filmski naslovi koji su već prepoznati i nagrađeni u svetu, i to u dva termina svakog dana, u 18 časova i 20:30 časova. FEST će otvoriti film „Duhovi Sicilije” u ponedeljak 26. februara u 18 časova, dok je poslednji film „Ja,Tonya” na repertoaru 5. marta od 20:30 časova.

Filmovi ovogodišnje selekcije na više nivoa dotiču probleme, strahove i nadanja savremenog čoveka pružajući mu više mogućnosti za izlazak iz samo naizgled začaranog kruga. Najčešće bez želje za nametanjem samo jednog rešenja, autori u svoj svet kao aktivne učesnike uvode i posmatrače iz bioskopskih fotelja, stavljajući ih u dileme koje sutra mogu da postanu realnost.
Pored pomenutih filmova, na repertoaru bioskopa naći će se i: „O bubicama i herojima”, „Afera Nil-Hilton”, „Lady bird”, „Skver”, „Crni Leptir”, „Vitni Hjuston: biti svoja”, „ Neka svetlost uđe”, „Doviđenja, tamo gore”, „Zrno”, „Pravo mesto”, „Oproštaj”, „Srećnica”, „Iskušenik”, „Eva”, i „Ja Tonya”.

Karte su u prodaji na blagajni bioskopa Cinepelxx Delta City po ceni od 400 dinara. Za više informacija posetite sajt www.cineplexx.rs .

]]>
Tue, 20 Feb 2018 09:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/129858/46-fest-u-bioskopu-cineplexx-delta-city-filmovi-reditelja-iz-svih-delova-sveta-od-26-februara-do-5-marta.html
Inspirativan roman Siniše Ubovića "Moja baba zen budista" u prodaji http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/129826/inspirativan-roman-sinise-ubovica-moja-baba-zen-budista-u-prodaji.html Siniša Ubović je jedan od vodećih trenera za lični razvoj na ovim prostorima i autor inspirativnih knjiga. Nakon knjige „Jači od bola“, Laguna predstavlja novo izdanje Ubovićevog romana „Moja baba zen budista“, u kome pratimo život savremenog Beograđanina u trenutku kada mu se život raspada i koji u samo nekoliko dana dolazi do novih spoznaja i otvara vrata istine.

Prolazeći kroz turbulentno emotivno stanje, junak ovog romana bori se s različitim pitanjima o samom smislu života, sa strahom i nedoumicom, ali istovremeno i željom za spoznajom i ljubavlju. Ovaj bestseler je prvi put objavljen 2013. godine, a Ubović je knjigu posvetio svojoj babi Zorki, koja u jednom trenutku kaže: „Neću danas da mučim jučašnju muku, niti ću danas da slavim sutrašnju slavu. Današnji dan nema reprizu.“

„Bez obzira na to gde smo dosad bili i šta nam se dogodilo, ne možemo da odemo u prošlost i da izmenimo događaje koji su se dogodili. Ono što možemo jeste da donesemo odluku da nam je stalo do nas samih i da uradimo neke stvari koje će nam pomoći da se osećamo bolje“, naglašava Ubović.

Motivacioni trener, glumac i edukator Siniša Ubović pomaže nam da iskoristimo sve svoje potencijale kako bismo živeli ispunjenim i kvalitetnim životom. Roman „Moja baba zen budista“ je jedinstven na ovim prostorima jer na pitak i jasan način predočava kako možemo da sagledamo svoje kapacitete i usmerimo ih u najboljem mogućem pravcu.

Njegova vera u mudrost i sposobnost svih nas da napravimo najbolju verziju sebe toliko je snažna da će svakog čitaoca inspirisati da pronađe tog boljeg sebe. Važne motivacione poruke prate svako poglavlje i podsetnik su za negovanje svih onih misli i obrazaca ponašanja kojima bi trebalo da stremimo. U priči glavnog lika Nikole, i kroz njegov odnos sa bakom čija ga životna mudrost obasjava i pokreće na razmišljanje, svi se lako možemo prepoznati. A to i jeste smisao ove knjige.

Knjigu „Moja baba zen budista“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 10:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/129826/inspirativan-roman-sinise-ubovica-moja-baba-zen-budista-u-prodaji.html