Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Urban korner

06. 01. 2018. 11:36   >>  11:44

Živeli su svaki dan kao da je bio poslednji

Ovo nije priča o Romeu i Juliji, jer ona nikada nije ispričana do kraja. Ovo je najlepša priča o zabranjenoj ljubavi prelepe Ahmed-begove kćeri Safije i austrijskog grofa Johana. Ljubav je trajala 67 godina! Neko će reći dugo, ali za njih dvoje bilo je prekratko. Od prvog do poslednjeg trenutka voleli su se istim žarom i svaki dan živeli kao da im je poslednji.

I svaki put kada bi grof morao poslom da se odvoji od svoje voljene, dani su bili tegobni i prazni. A kada bi se sastali, dočekivali bi zore budni, pričajući o svemu, o ljubavi, o Sarajevu, o Beču, o novim putovanjima, o hrani.... Da, o hrani! Hrana ih je spajala baš kao i ljubav i nesebično prijateljstvo.

Safija je volela Beograd. Voleo je ovaj grad i njen ljubljeni Johan. Često su odsedali u tamošnjim hotelima, šetali Skadarlijom, uživali pored Dunava a večeri najradije provodili u restoranu Kovač. Oblačila bi tada Safija one svoje najlepše haljine koje je Johan donosio sa putovanja. Voleo je da je gleda kako se svaki put obraduje haljini i šeširu kao dete kada ugleda ogromnu čokoladu. I zato ih je iznova donosio. Sve birane sa ljubavlju za njegovu dragu.

Bilo je u tom restoranu Kovač uvek nešto čarobno, i zato su mu se vraćali često. Njihovi beogradski prijatelji radovali su im se, jer su znali da dolazak Safije i Johana znači nezaboravne noći.

Dah Sarajeva, tradicionalne delicije čuvene bosanske kuhinje i sjajnu muziku u izvedbi Nodivo benda i svetski poznatog Mostar sevdah reuniona doneće tako zaljubljeni par 23. januara u Kovač.

Nihad Mameledžija, verni kuvar grofice Safije će vam u Kovaču od 23. do 28. januara otkriti tajne tradicionalnih delicija koje su onomad posluživane na dvoru njenog oca Ahmed-bega.

U čemu je to lepa grofica uživala dok je živela u Sarajevu? U vrhunskoj hrani za koju je otkrila da spaja isto kao i ljubav kakvu je ona osećala prema ljubljenom grofu Johanu.

Znate li da je i grof voleo bosansku kuhinju?

A ko ne bi uživao u sjajnoj sarajevskoj mezi od uštipaka i kajmaka, do sudžuke i suvog mesa. Uz tajne svog zanata koje ljubomorno čuva, Safijin omiljeni kuvar pripremiće u Beogradu za vas i sarajevsku mezu i begovu čorbu, tarhanu od paradajza, zeljanicu, sirnicu, burek, kljukušu sa kajmakom...

Neko bi možda rekao dosta je, ali vi sigurno nećete kada vam u sahanima posluže hadžijski ćevap, šarenu dolmu, klepe, jagnjeće kadun butiće. I kako ne probati na kraju i sarajevski roštilj - čevapčiće, sudžukice, pljeskavice...

Grofica Safija sa svojom svitom stiže u Beograd 23. januara. Otkrite tajne koje donosi sa sobom! A verujte da ih ima pregršt, svaka ukusnija od ukusnije!

Muziki program:

23. januar: Belgrade Acoustic Orchestra od 20:00h

24. januar: Nihad Voloder sa svojim Nodivo bendom-od 20:00h

25. januar: Nihad Voloder sa svojim Nodivo bendom-od 20:00h

26. januar: Nihad Voloder sa svojim Nodivo bendom-od 20:00h

27. januar: Mostar Sevdah Reunion od 20:00h

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari