Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Urban korner

13. 10. 2017. 12:52   >>  13:30

Kultna predstava "Audicija" u Centru Sava od 9. novembra!

Prvi put je izvedena davne 1984. godine, a ponovo nam stiže u Beograd, 9. novembra na sceni Centra Sava.

Nastala je kao deo nastavnog procesa na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni OBALA, gde je posle izvedena 150 puta.

Samo nekoliko godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitaciju”, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”.

Nakon što je osvojila mesto u srcima Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, Haris Burina, Branko Đurić i Željko Ninčić, postaju imena koja zna cela bivša Jugoslavija.

Likovi iz ”Audicije” Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, Mima Krčić, Davor Stevanović zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidati na prijemnom ispitu na ASU, koje ih je glumačka ekipa ”Audicije” gledala, a posle uz doradu imitirala.

Godine 1986, osam od 10 gore pomenutih glumaca, potpisuju svoj prvi profesionalni ugovor sa menadžerom Rakom Đokićem koji organizuje veliku jugoslovensku turneju. Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabeleženo da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara. Predstava ”Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspelo. U sklopu jugoslovenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindakata, gde se svaki put tražila karta više.

Samo u Beogradu su prodali preko 120 000 karata, preko 70 000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i ne može proceniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu.

”Audicija” je jedini scenski projekat koji je doživeo ex-Ju turneju. Predstavu je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi.

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari