Prva Srpska Televizija :: Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/rss.html Upoznajte SUDU - neobičnu umetnicu sa Tajlanda http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/144251/upoznajte-sudu---neobicnu-umetnicu-sa-tajlanda.html Njeni prethodnici počeli su da se bave slikanjem još 30-ih godina prošlog veka i bili su prava atrakcija... Doduše u zoološkim vrtovima. Suda nepogrešivo crta portrete svoje vrste, a kao i svaki umetnik, na svom radu osim ličnog pečata, Suda se uvek i potpiše.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 16:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/144251/upoznajte-sudu---neobicnu-umetnicu-sa-tajlanda.html
15 saveta koji će vam olakšati život sa psom http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143282/15-saveta-koji-ce-vam-olaksati-zivot-sa-psom.html Ukoliko imate psa, sigurno ste se dosta puta zapitali šta da radite kada ne želi da jede granule ili kada cvili kad ostane sam kod kuće, a verovatno vam se desilo i da ne znate kako na pravi način da odreagujete kada vam izgricka stvari. Predstavljamo vam 15 saveta koji će vam olakšati život s vašim ljubimcem.

1. Vaš pas grize sve što mu dođe pod zub?
U dobro opremljenim pet šopovima nabavite sprej za odvikavanje sa ukusom gorke jabuke. Njime poprskajte područja koja pas najviše grize. Sprej je potpuno bezopasan i lako svarljiv, a njegov miris i ukus odbija pse.

2. Pas ne voli transporter
Transporter može da bude veoma koristan kada se upotrebljava na pravilan način. Nekim psima pružaju utočište i mesto na kojem se mogu da se osame i odmore.

Ako je vaš pas odlučio da odspava u njemu nakon igre, dopustite mu da to radi dokle god mu odgovara i upozorite decu da ga ne uznemiravaju. Koristan je i siguran prevoz za ljubimca, a ako želite da vaš pas zavoli transporter stavljajte mu hranu u njega.

3. Oslobodite se neprijatnog mirisa psećeg urina
Ovaj miris uklanja se sirćetom i sodom bikarbonom. Prvo papirnim ubrusima uklonite urin s mesta na kojem se pas upiškio (tepih, pod, tapacirani nameštaj). Na krpu sipajte sirće, a potom lagano i temeljno pređite njom preko čitave mrlje od urina. Nakon toga, na to mesto pospite sodu bikarbonu.

Kada se osuši, uklonite je usisivačem. Tokom čišćenja pazite da pas nije u blizini jer je štetna za njegovo zdravlje.

4. Napravite im odelce od svoje stare garderobe
Nemate para za odelca? Ne očajavajte. Iskoristite svoju staru odeću. Rukavi vaše stare majice, nogavice trenerke ili stare čarape ugrejaće vašeg ljubimca tokom hladnih zimskih dana.

5. Ne znate kako biste svog psa naterali da se vrati nazad na vaš poziv?
Isprobajte trik koji zahteva malo glumačkih veština. Odglumite pad i pravite se da ste povređeni. Vaš pas će odmah reagovati i vratiti se.

Možete i da potrčite u smeru suprotnom od njega i da ga pozovete veselim tonom glasa. Psima je u prirodi da love sve što trči dalje od njih pa će se tako i vaš pas odazvati na ovaj poziv.

6. Šetnja
U letnjim mesecima izbegavajte šetnju po vrućem asfaltu koji nije dobar ni za vas, a kamoli za vašeg psa i njegove šape. Uvek se šetajte ranom zorom ili uveče kada vrućine popuste.

7. Pas u dvorištu
Ako imate dvorište, priuštite svom psu zabavu uz pomoć dečjeg bazena. Samo ga napunite vodom, pustite ga da se brčka i nemojte mu zameriti ako povremeno otrese vodu sa sebe u vašoj blizini.

8. Pas u automobilu
Nikada psa ne ostavljajte u svom automobilu tokom letnjih meseci, jer temperatura u njemu može da poraste više od šest stepeni za samo 10 minuta. Vodite ih sa sobom ili ih ostavite kod kuće, ali nikada ih nemojte zaključavati u autu bez obzira na to koliko kratko ćete se zadržati van njega.

9. Šape
Šape su izuzetno osetljiv deo psećeg tela. Zato ih pre zimske igre u snegu obavezno namažite vazelinom koji će ih dobro štititi.

10. Strah od usisivača
Psi se uglavnom boje usisivača. Kako biste ga uverili da je to bezopasna stvar, primenjujte sistem nagrade dok se ne oslobodi svog straha. Nakon toga moći ćete da koristite razne dodatke za usisavanje dlaka ljubimaca i rešiti ih se pre nego se prošire po vašem domu.

11. Pas ne voli granule
Dodajte malo mlake vode ili pileće supe u suvu hranu ako imate starog psa ili psa sa osetljivim stomakom. Sačekajte 15 minuta da malo odstoji i onda mu dajte obrok. To će mu pomoći da lakše svari hranu i dodatno će hidrirati njegov organizam.

12. Pas prebrzo jede?
U dublju posudu sa hranom ubacite lopticu koja zauzima pola posude. Tako ćete ga usporiti jer će jesti pored loptice.

13. Psima s viškom energije treba puno aktivnosti.
Postoje prečice s kojima ih možete izmoriti. Prilikom šetnje obucite mu prsluk u koji ćete staviti po flašicu vode sa svake strane i slatke zalogaje kojim ćete ga častiti tokom šetnji. Tako će njegova fizička aktivnost postati zahtevnija, a vi nećete morati da trčite maraton s njim kako biste ga izmorili. Prsluk možete da nabavite u pet šopu.

14. Muzika
Istraživanja su pokazala da pse smiruje klasična muzika. Youtube je i vaš i njegov prijatelj, zajedno istražite da li mu se više sviđa Šopen, Betoven, Vivaldi, Štraus ili dela drugih slavnih kompozitora.

15. Vaš ljubimac ne voli kad mu perete zube?
Nanesite pastu na igračku za pse koja ima uže. Igrajte se s njim i on će povlačenjem užeta u usta i kroz njih zapravo čistiti svoje zube.

Izvor: paszavas.com

]]>
Mon, 12 Nov 2018 10:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143282/15-saveta-koji-ce-vam-olaksati-zivot-sa-psom.html
Rođeni "specijalci": Ovih 10 vrsta pasa bolje čuvaju kuću od bilo kog alarma http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143920/rodjeni-specijalci-ovih-10-vrsta-pasa-bolje-cuvaju-kucu-od-bilo-kog-alarma.html Određene vrste pasa veoma su cenjene i dobro poznate po svojoj zaštitničkoj naravi, koja najbolje dolazi do izražaja kada čuvaju svoj dom i porodicu. Ukoliko želite da pored sebe imate odanog i neustrašivog životnog saputnika koji će, ako je potrebno, moći i da zaštiti vašu porodicu, ovih 10 vrsta pasa biće nepogrešiv izbor. Ne zaboravite da će vam ovi psi biti najodaniji prijatelji, ali obezbedite im pravilan trening, kako njihova zaštitnička priroda ne bi prerasla u agresivnost.

Nemački ovčar 

Cenjeni i dobro poznati kao policijski i vojni psi, nemački ovčari su veliki čuvari i kada je reč o njihovom ljudskom "čoporu". Uzgajana za čuvanje ovaca, ova velika, inteligentna vrsta ima urođenu zaštitničku narav i lojalnost. Nemačke ovčare je lako timariti, vole da budu aktivni, ali znaju i da se opuste. Suprotno ustaljenom mišljenju, dobri su i sa decom.

Rotvajler

Jedan pogled na moćnu i mišićavu muskulaturu rotvajlera oteraće provalnika daleko od vašeg doma. Najstarija od vrsta uzgajanih za skupljanje krda, rotvajler je do kraja odan svojoj porodici i sumnjičav prema strancima sve dok ih ne upozna. Poput nemačkih ovčara i rotvajleri vole da budu aktivni, a zbog njihove kratke dlake lako se timare. Slavni su po svojoj teritorijalnoj prirodi, zbog čega će odano čuvati svoj dom od nepozvanih uljeza. 

Doberman

Ukoliko želite najboljeg psa čuvara, pametnog i snažnog, atletski građen doberman mogao bi da bude pravi izbor. U svega nekoliko minuta provedenih s dobermanom može se primetiti koliko su ti psi inteligentni i aktivni. Mnoge zastrašuje i sam izgled dobermana, ali uz pravilan trening pripadnik jedne od najopasnijih pasmina postaće vaš najodaniji životni saputnik. Dobermani su poznati i po svom dugom životnom veku.

Bulmastif

Mešanac buldoga i mastifa, bulmastif je originalno uzgojen u Engleskoj za pronalazak i svladavanje lovokradica. Ako provalnik uspe da uđe u kuću, susrešće se s masivnim, moćnim psom, koji će ga srušiti na pod i neće ga puštati dok ne stigne pomoć. Bulmastifi su slavni kao izrazito pametni, smeli i neustrašivo odani psi. 

Američki stafordski terijer

Iako možda deluje malo zdepasto i nabijeno, staford i te kako ima snage i žara da obrani svoju porodicu kada je to potrebno. Štaviše, američki stafordski terijeri u prošlosti su bili poznati i kao pseće dadilje za malu decu. Jednom kada se veže za čoveka, staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj čovek biće centar njegovog sveta.

Kuvas

Zbog svoje bele "flafi" dlake, ovaj pas možda izgleda potpuno blago i bezopasno, ali veličanstveni kuvas diči se svojom odlučnošću i izrazito zaštitničkom i teritorijalnom naravi. Činjenica da je kuvas uzgojen za teranje životinjskih predatora poput vukova i medveda, govori puno o tome koliko je ovaj pas snažan i neustrašiv. Uz pravilno vaspitanje, kuvas će pokazati i drugu stranu svoje prirode, slatku i opuštenu.

Akita

Jedna od onih pasmina koja se ne preporučuje ljudima koji nisu pre imali psa, jeste akita, koja je tih, ali vrlo zaštitnički nastrojen pas. Vrlo je snažan i treba biti pažljiv kada je u blizini dece. Akitu je najbolje uzeti kao štene i odmah početi s treningom poslušnosti. Ova japanska pasmina uzgojena za lov specifična je i po tome što u kući zna da bude tiha i neprimetna, a napolju izrazito prijateljski raspoložena, ali i oprezna. 

Divovski šnaucer

Dominantna i privržena pasmina, divovski šnaucer je pas ogromne energije koji žudi za ljudskim društvom i brzo će se pokrenuti ako treba da zaštiti svoju porodicu. Vlasnik divovskog šnaucera mora svom ljubimcu omogućiti puno fizičke i mentalne stimulacije, kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

Rodezijski gonič lavova

Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nežan div kada je sa svojom porodicom, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima preti opasnost. Rodezijski gonič lavova izrazito je dobar s decom. U Africi se ova vrsta gaji i kako bi čuvala i štitila decu dok nema roditelja.

Koli

Najslavniji koli na svetu je Lesi iz istoimenog filma, a svi znamo kakvu je odanost pokazao u tom klasiku. Koli je pas blage naravi koji retko pokazuje znake agresije, osim kada oseti da njegovoj porodici treba zaštita. Važi za jednu od najinteligentnijih vrsta pasa na svetu koju je lako trenirati. Uz to, pripadnici ove predivne i prijateljski nastrojene pasmine dobro se slažu s decom.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sun, 11 Nov 2018 15:30:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143920/rodjeni-specijalci-ovih-10-vrsta-pasa-bolje-cuvaju-kucu-od-bilo-kog-alarma.html
Smeh do suza! Prasići kao navijeni jurcaju oko mame http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143725/smeh-do-suza-prasici-kao-navijeni-jurcaju-oko-mame.html Dok budete gledali ovaj video pitaćete se da li se oni pale na dugme? I, kako se zaustavljaju?

]]>
Sat, 10 Nov 2018 15:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143725/smeh-do-suza-prasici-kao-navijeni-jurcaju-oko-mame.html
Zabranili šetnju pasa u toku dana. Ne smeju čak ni u parkove! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143885/zabranili-setnju-pasa-u-toku-dana-ne-smeju-cak-ni-u-parkove.html I dok se neki gradovi utrkuju u slobodama koje daju ljubimcima pa im tako otvaraju vrata šoping molova, prodavnica, kafića i restorana jedan grad je odlučio da im sve zabrani!

Grad na jugozapadu Kine zabranio je šetanje pasa tokom dana i uveo im zabranu pristupa parkovima, šoping centrima, sportskim terenima i drugim javnim mestima.

Propis je objavio grad Venšan u kineskoj provinciji Junan 29. oktobra i ocenjen je najrestriktivnijim u naciji gde je posedovanje pasa dugo bilo predmet strogih regulativa.

Pod komunistima kineskog utemeljivača Mao Cedunga, imati kućne ljubimce smatralo se buržoaskom sklonošću, ali je trend ponovo oživeo proteklih decenija, kada su Kinezi postali imućniji, a njihove porodice manje.

Mnogi gradovi još imaju propise o tome koliki psi mogu živeti u njihovom području, a glavni grad Peking zabranio je držanje velikih pasa u gradskom centru. Zabrana u Venšanu stroža je od ostalih, jer je njome ograničeno da psi mogu biti napolju pre 7 ujutru i posle 22 časa.

Takođe, pseći povodac ne sme biti duži od metar, a pse mogu šetati samo odrasli.

Izvor: N1

]]>
Thu, 8 Nov 2018 14:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143885/zabranili-setnju-pasa-u-toku-dana-ne-smeju-cak-ni-u-parkove.html
Ne, ovo nije obična gomila lišća! U njoj je nešto što će vas do suza nasmejati! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143714/ne-ovo-nije-obicna-gomila-lisca-u-njoj-je-nesto-sto-ce-vas-do-suza-nasmejati.html Pogledajte ovaj video, pa recite, da li biste i vi učinili potpuno istu stvar...

]]>
Tue, 6 Nov 2018 17:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143714/ne-ovo-nije-obicna-gomila-lisca-u-njoj-je-nesto-sto-ce-vas-do-suza-nasmejati.html
Čovek je spasao život lisici. Nakon sedam godina su se ponovo sreli i njena reakcija je oduševila svet! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143263/covek-je-spasao-zivot-lisici-nakon-sedam-godina-su-se-ponovo-sreli-i-njena-reakcija-je-odusevila-svet.html Zna se da kućni ljubimci mnogo vole svoje vlasnike, ali da li ste znali da su i divlje životinje veoma zahvalne ljudima kada za njih učine dobro delo. Malo ko je verovao da lisica pamti da joj je jedan čovek pre sedam godina spasao život, ali njena reakcija govori drugačije.

]]>
Sat, 3 Nov 2018 09:42:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143263/covek-je-spasao-zivot-lisici-nakon-sedam-godina-su-se-ponovo-sreli-i-njena-reakcija-je-odusevila-svet.html
Volite da se igrate sa psima? Onda je ovo posao iz snova za vas, a plata je oko 10 000 dinara na SAT! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143437/volite-da-se-igrate-sa-psima-onda-je-ovo-posao-iz-snova-za-vas-a-plata-je-oko-10-000-dinara-na-sat.html Za mnoge bi ovo bio posao iz snova!

Teksaški restoran nudi primamljiv oglas za posao: čuvanje kućnih ljubimaca dok gosti uživaju u hrani i druženju u ugostiteljskom objektu, za šta će po satu biti plaćeni sto dolara.

Među dužnostima potencijalnih zaposlenih su igra s psima i nadzor spoljnog prostora namenjenog kućnim ljubimcima izvan restorana, kao i povremeno druženje s njihovim vlasnicima, pišu britanski mediji.

Dog friendly MUTTS Canine Cantina, restoran u Dalasu zaposlenima će za navedene poslove po satu plaćati 100 dolara.

Suvlasnik restorana Kajl Nunan traži i jedinstvenu prijavu za posao putem Instagrama na kojem potencijalni zaposleni moraju 'postaviti' duhovite fotografije ili video snimke, kao i objasniti zbog čega veruju da su najbolji za taj posao.

Podnosioci molbe ne smeju biti mlađi od 18 godina i ne smeju biti alergični na životinje.

Dodatne pogodnosti su besplatan obrok i piće u MUTTS Canine Cantini.

Izvor: N1

]]>
Thu, 1 Nov 2018 13:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143437/volite-da-se-igrate-sa-psima-onda-je-ovo-posao-iz-snova-za-vas-a-plata-je-oko-10-000-dinara-na-sat.html
Ah, te kokoške! Kako samo znaju da budu dosadne... i opasne! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143348/ah-te-kokoske-kako-samo-znaju-da-budu-dosadne-i-opasne.html Ko god je od nas imao priliku da odrasta okružen domaćim životinjama, zna koliko može da bude dečje zadovoljstvo kada u ruke uzme pile staro tek nekoliko dana. Ljubav prema malom, umiljatom biću, čije paperje prosto doziva da ga mazite, u tim trenucima je nemerljiva. Ali, šta se dešava sa tim pilićima kada postanu kokoške i petlići? Neke od njih ostanu maze, ali znatno je veći broj onih koje postanu ratoborne. U to su se uverila i ova deca.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 16:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143348/ah-te-kokoske-kako-samo-znaju-da-budu-dosadne-i-opasne.html
One su pravi majstori u fiksiranju pogledom: Znate li zašto mačke zure u nas? http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143134/one-su-pravi-majstori-u-fiksiranju-pogledom-znate-li-zasto-macke-zure-u-nas.html Svima nam je poznata ta scena: maca se ukopa u mestu i u vlasnike ili u drugu mačku zuri i po nekoliko minuta. Kako stručnjaci objašnjavaju, mace su pravi majstori kad je reč o zurenju i ta njihova čudna navika nije bezrazložna. Postoji bitna razlika između toga zašto pilje u nas, a zašto u druge mačke.

Prate svaki pokret

Mačke kućni ljubimci, prirodno, veoma su zainteresovane za sve što njihovi vlasnici i drugi članovi domaćinstva rade, naročito ako te njihove radnje (ili ponašanje) mogu na bilo koji način da utiču na samu mačku. Zato će nas najčešće mačka fiksirati pogledom neposredno pre vremena za njen obrok. Kada zuri u nas, mačka pomno i nestrpljivo prati svaki naš pokret i ako se zaputimo u pravcu kuhinje, pa čak i samo da bismo skuvali kafu, počinje mjaukanje i vrtenje oko nogu kako bi dobila ukusni zalogaj.

"One su prirodno "naštelovane" na neverbalnu komunikaciju. Mačke spram naših kretnji i ponašanja odlučuju kako će se one same ponašati, a suptilnim znacima pokazuju nam i šta osećaju. Njihove oči tumače naše pokrete i namere, baš kao što bi i vlasnici trebalo da nauče da čitaju govor tela svog mezimca", objašnjava dr Ketrin Prim, koja se svrstava među najpoznatije američke veterinare i autore koji se fokusiraju na dobrobit životinja.

Pripadnost grupi/porodici

Prema njenim rečima, neretko nas mace uporno gledaju kako bismo im uzvratili pogled i tako potvrdili jaku "porodičnu" vezu i pripadnost grupi.

"Gledanje u oči maci pomaže da ojača osećaj pripadnosti i osnaži vezu sa vlasnikom, što je čini sigurnom i bezbrižnom. Ako ste vi mirni i vaša mačka će biti mirna. Ako ste anksiozni ili nervozni i vaš pogled to otkriva, onda će se i vaša mačka uznemiriti", naglašava dr Prim.

Pogled ljubavi

Takođe, maca i svoju privrženost pokazuje očima, pa kada se sledeći put zagleda u vaše, blago trepnite i tako ćete joj poručiti da je volite. Na taj način i one nama pokazuju ljubav.

A zašto zure u druge mačke?

Mace su po prirodi veoma teritorijalne životinje i neće baš blagonaklono gledati na pridošlicu iste vrste na njihovom prostoru. Ovo je naročito važno za one vlasnike koji planiraju da u svoj dom dovedu drugu mačku.

"Kada maca uporno gleda u drugog pripadnika svoje vrste, ona na taj način uspostavlja dominaciju, odnosno ispoljava agresiju prema drugoj životinji. Ako se mačke uzajamno fiksiraju pogledom i ne odustaju, to može biti siguran znak da će doći do tuče. Mace su vizuelni lovci i zbog sposobnosti da dugo ne trepnu, one sve vreme drže plen ili neprijatelja na oku", objašnjava dr Ketrin Prim.

Izvor: Magazin Mačka

]]>
Sun, 28 Oct 2018 16:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143134/one-su-pravi-majstori-u-fiksiranju-pogledom-znate-li-zasto-macke-zure-u-nas.html
Ovih SEDAM stvari nikako ne smete da radite svom psu! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143095/ovih-sedam-stvari-nikako-ne-smete-da-radite-svom-psu.html Vlasnici pasa uvek žele najbolje za svog ljubimca, ali često se dešava da zbog žurbe, sopstvene nervoze ili čak dobronamernosti, učine nešto što kod ljubimca može da izazove stres, zdravstvene probleme ili traumu sa dugoročnim posledicama.

Ukoliko ste vlasnik psa, ovih sedam stvari nikako ne bi trebalo da radite svom ljubimcu:

1.Kažnjavanje umesto rešenja

Ako primetite da je vaš pas tvrdoglav, hiperaktivan, da razvija fobije ili neki od problema anksioznosti, nemojte ga kažnjavati za neprimereno ponašanje, već radite na rešavanju problema.

2. Vezivanje na otvorenom

Ma koliko da žurite, nemojte sebi da kupujete vreme time što ćete psa tokom šetnje ostavljati vezanog ispred radnje u koju ulazite. Tokom ovog vremena psi mogu da se suoče sa izuzetno stresnim situacijama, a u blizini neće imati vas da mu pomognete.

Psi u ovakvim okolnostima mogu da postanu nervozni, pa i opasni za prolaznike ili mogu pokušati, pa čak i uspeti da se oslobode povoca, kako bi nastavili šetnju sami, rizikujući da se izgube ili nastradaju u gradskoj gužvi.

3. Zapostavljanje

Nikada nemojte da ostavljate svog ljubimca da se igra sa drugim psima bez vašeg nadzora. Koliko god proces socijalizacije podrazumevao i osamostaljivanje psa, udaljite se od njega ako želite, ali mu nemojte okretati leđa, zabavljeni razgovorom sa ostalim vlasnicima.

4. Dozivanje za kaznu

Nikada nemojte da pozivate psa na kaznu pozivom "dođi". Ako je uradio nešto loše i želite da ga zaustavite i kaznite ili kritikujete, pozovite ga drugom komandom, a komandu "dođi" sačuvajte za pohvale i nagradice.

5. Lišavanje igračaka

Ako vaš pas uništi svaku igračku do koje dođe, nikada nemojte da odreagujete tako što ćete mu oduzeti sve igračke ili prestati da mu kupujete nove. U određenim fazama razvoja, psima je neophodno da zadovolje svoju porebu za žvakanjem, kao i za igrom, a oduzimanje igračaka može samo da dovede do destruktivnog žvakanja obuće i nameštaja.

6. Zatvaranje u cilju dresure ili sopstvenog mira

Nikada nemojte da koristite kavez ili transporter kada prosto želite da sklonite psa s puta prilikom sređivanja stana ili dolaska gostiju. Takođe, ovo ne bi trebalo da bude mesto za kaznu ni prilikom dresure.

7. Zaboravljanje redovnih zdravstvenih tretmana

Nikada nemojte da zanemarujete zdravstvene potrebe svog psa. Kao što brinete o sopstvenim lekarskim kontrolama, napravite planer i podsetnike koji će vas na vreme obavestiti da je potrebno da zakažete kontrolu ili redovnu revakcinaciju svog ljubimca.

Izvor: infobrif.rs

]]>
Sat, 27 Oct 2018 17:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143095/ovih-sedam-stvari-nikako-ne-smete-da-radite-svom-psu.html
Beba pume ne želi da ustane iz kreveta, i to je nešto najslađe što ćete danas videti http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143109/beba-pume-ne-zeli-da-ustane-iz-kreveta-i-to-je-nesto-najsladje-sto-cete-danas-videti-.html Sve životinje su slatke dok su male, a naročito kada su sanjive ili pospane. Ali od ove bebe pume koja se proteže, zeva i mazi, nema ništa slađe.

]]>
Fri, 26 Oct 2018 15:30:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/143109/beba-pume-ne-zeli-da-ustane-iz-kreveta-i-to-je-nesto-najsladje-sto-cete-danas-videti-.html
Ovih 10 pasa deluju na ljude kao antistres terapija http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142840/ovih-10-pasa-deluju-na-ljude-kao-antistres-terapija.html Svaki pas, bez obzira na to da li je mešanac ili čistokrvan, na vlasnika može da deluje kao "antistres" terapija, a neke vrste poznate su po tome da na ljude deluju poput tablete za smirenje. Njihovo prilagođavanje ljudima trajalo je više od 30.000 godina i tokom tog perioda naučili su da ih "čitaju".

1. Zlatni retriver i labrador retriver

Koliko zlatni retriveri i labrador retriveri deluju umirujuće na čoveka govori činjenica da se te pasmine najčešće koriste u terapijske svrhe i kao psi vodiči i tragači. Izuzetno odani, inteligentni i laki za treniranje, retriveri su najsrećniji kada su u društvu čoveka i pravi su primer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe.

2. Bokser

Ovaj prijateljski raspoložen i veseli slatkiš slavan je po svojoj sposobnosti da može da oraspoloži svog vlasnika u svakoj situaciji. Učiniće to i tako da mu se "ponudi" za maženje kada oseti da je njegov vlasnik potišten ili tužan. Bokser jednostavno obožava ljude i od prostranog mesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji zna da mu uzvrati ljubav, zbog čega može da živi i u malom stanu.

3. Hrt

Uprkos tome što mogu da trče i do 57 kilometara na sat, ovi graciozni i elegantni nežni divovi ipak više vole da leže i odmaraju, zbog čega su poznati kao veliki "kaučari". Vrlo blage i poslušne naravi, hrtovi retko kad laju, a imaju i poseban način iskazivanja bliskosti s čovekom - dok stoji uz svog vlasnika, lagano se naslanja uz njegove noge.

4. Koker-španijel

Pripadnici ove rase obožavaju decu, a poznato je da se lako povezuju s decom s mentalnim i emocionalnim problemima. Pa čak i njihova duga, svilenkasta dlaka može da delovati umirujuće. Koker-španijele lako je trenirati, teško ih je preplašiti i izrazito su voljni da udovoljavaju vlasniku. Dobro podnose i putovanja, pa će biti odlični pratioci kada odlazite negde na odmor, a zapravo ih lako možete voditi bilo gde sa sobom.

5. Bernardinac

Ova predivna rasa bila je inspiracija za ženku psa Darling, pseću dadilju u priči o Petru Panu. I zaista, bernardinac posebno voli malu decu, a krase ga i velika želja da udovolji čoveku i visoki prag tolerancije. Mogu da se opišu kao ogromna klupka ljubavi koja su uz to i pametna, zaštitnički nastrojena i odličan izbor za porodice s malom decom.

6. Jazavičar

Samo pogled na ovog preslatkog malog veseljaka dugog tela i kratkih nogu dovoljan je da nam izmami osmeh na lice, a njegova vrckava narav oraspoložiće vas i umiriti i nakon najnapornijeg dana. Jazavičare krasi zaštitnička narav i velika želja za maženjem, a ovi psići čvrsto veruju da su ravnopravan član svoje ljudske porodice.

7. Francuski buldog

Reč je o minijaturnoj verziji engleskog buldoga koja, baš kao i njihovi rođaci, ima predivan karakter. Ovaj simpatični psić voli pažnju i biće vaš veran pratilac i prijatelj. Prilagodljivi su i staložene naravi, pa na čoveka deluju poput bensedina. Obožavaju da se igraju i pravi su veseljaci.

8. Jorkširski terijer

Prema priči, tokom Drugog svetskog rata doktor Čarls Mejo vodio je sa sobom jorkširskog terijera u obilazak ranjenih mornaričkih oficira. "Jorki" je delovao vrlo pozitivno na vojnike i podigao im raspoloženje, i postao prvi terapeutski pas. Dokazano je da jorkširski terijer pomaže i kod teskobe zahvaljujući tome što ima sposobnost stvaranja vrlo čvrste povezanosti s čovekom.

9. Mops

Neki će reći da nije tipična slatkica, ali ovaj mališan osvaja svojim šarmom, razigranošću, poslušnošću i pameću. Ovaj simpatični psić voli pažnju i biće vaš uvek veran pratilac. Mops se jako veže za ljude i budite sigurni da ćete pored sebe imati pravog prijatelja. Ko može da odoli toj ljupkoj zgužvanoj njuškici i veseloj naravi - ma, mops jednostavno zove na maženje!

10. Bernski planinski pas

Ova švajcarska pasmina uzgajana je za fizički rad što znači da ih je lako dresirati i obožavaju da čine svoga vlasnika srećnim. Najsrećniji su kada provode vreme sa svojom ljudskom porodicom i kada mogu da obasipaju ljudskog životnog saputnika odanošću i ljubavlju.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Tue, 23 Oct 2018 15:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142840/ovih-10-pasa-deluju-na-ljude-kao-antistres-terapija.html
Neki ljubimci se boje usisivača, a neki ga prosto obožavaju (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142605/neki-ljubimci-se-boje-usisivaca-a-neki-ga-prosto-obozavaju-video.html Usisivači na neke životinje, bile one velike ili male, često deluju zastrašujuće, a s druge strane, ima i onih ljubimaca koje ovi aparati čine izuzetno srećnim, jer umeju ludo da se zabave s njima. Strah se kod životinja razvija tokom godina i najčešće je to zbog neprimerenog i naglog zvuka koji ih prati. Iako nama njihove reakcije izgledaju vrlo smešne i zabavne, naši ljubimci se zapravo boje.

]]>
Sun, 21 Oct 2018 15:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142605/neki-ljubimci-se-boje-usisivaca-a-neki-ga-prosto-obozavaju-video.html
Imate psa, i u kući se oseća njegov miris. Evo kako da ga se oslobodite http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142497/imate-psa-i-u-kuci-se-oseca-njegov-miris-evo-kako-da-ga-se-oslobodite.html Miris psa nije nešto tako strašno. Svako ko ima ljubimca, pomirio se sa činjenicom da mu kuća neće baš uvek mirisati na novo, sveže i čisto. Međutim, ako u kući imate puno pasa, taj miris se može nagomilati i početi postati vrlo neprijatan.

1. Redovno čistite svoj dom

Vrlo je verovatno da to već radite, ali verovatno ćete morati da poboljšate materijale koje koristite kako biste se pravilno oslobodili mirisa psa. Takođe je razumljivo da ste prezauzeti da se bavite temeljnim čišćenjem kuće, ali možete delegirati zadatke članovima porodice kako biste olakšali sami sebi.

-Parom očistite svoj tepih za dublje čišćenje
-Možete posuti sodu bikarbonu na tepihe, nameštaj i dušeke, a zatim ostaviti preko noći da apsorbuje neprijatne mirise. Skinite soda bikarbinu sa površina tako što ćete je usisati.
-Usisavajte barem jednom nedeljno
-Svakog dana prebrišite podove. Koristite rastvor vode i sirćeta u proporciji 3:1 kako biste osvežili vaše podove.

2.Često perite sve prekrivče

Ako dozvoljavate svom psu da spava na kauču ili krevetu, onda se ovo odnosi na vas.

Menjajte i perite prekrivače i posteljinu jednom nedeljno.

3.Perite krevet/korpu vašeg psa jednom nedeljno

Koristite kombinaciju deterdženta i jabukovog sirćeta da biste osvežili mesto gde vaš ljubimac provodi najviše vremena
Investirajte u dodatnu posteljinu / pokrivače kako biste ih mogli zameniti dok se jedna serija pere i suši

4. Provetravajte kuću

Dobro je dopustiti svežem vazduhu da uđe u vaš dom svakog dana, a takođe vam omogućava da se oslobodite mirisa psa. Otvorite prozore svoje kuće kad god je to moguće.

Izvor: budoar

]]>
Sat, 20 Oct 2018 14:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142497/imate-psa-i-u-kuci-se-oseca-njegov-miris-evo-kako-da-ga-se-oslobodite.html
"Godzila se vratila": Džinovski aligator prestravio golfere na Floridi http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142594/godzila-se-vratila-dzinovski-aligator-prestravio-golfere-na-floridi.html Bio je to jedan sasvim običan dan za golfere na Floridi dok se na terenu nije pojavio Čabs! Četiri i po metra dugačak aligator prava je senzacija na Floridi!

"Nikad ne znate na šta ćete naići na golf terenu", napisao je Sejdž Stricni na Fejsbuku, ispod video snimka na kome se vidi aligator koji šeta među prestravljenim golferima, piše Index.hr

Slavni aligator je postao internet senzacija nakon što je snimljen kako luta po golf terenu pre dve godine, iako su ga viđali i pre.

"Godzila se vratila", "ovo je najveći aligator kojeg sam ikad vidio", samo neki su od komentara na društvenim mrežama.

Kako biste se vi osećali da se nađete u njegovoj blizini?!

]]>
Thu, 18 Oct 2018 10:34:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142594/godzila-se-vratila-dzinovski-aligator-prestravio-golfere-na-floridi.html
Marko se stara o 23 odbačena psa, ali ljudi nemaju razumevanja i planiraju da preduzmu mere protiv njega http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142514/marko-se-stara-o-23-odbacena-psa-ali-ljudi-nemaju-razumevanja-i-planiraju-da-preduzmu-mere-protiv-njega.html Marko je spasao više od 1000 pasa sa ulice uspevši da prvo o njima brine, a onda i da ih udomi. Međutim sve je manje ljudi koji su spremni da udome psa zato marko sada brine o njih 23. Od grada Niša u kojem živi traži samo jedno malo parče zemlje na obodu grada gde bi mogao da ih čuva, a da nikome ne smeta. Ipak, onih kojima smeta je sve više i spremaju se da preduzmu određene mere protiv njega.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 08:50:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142514/marko-se-stara-o-23-odbacena-psa-ali-ljudi-nemaju-razumevanja-i-planiraju-da-preduzmu-mere-protiv-njega.html
Ako ubijete riđeg šumskog mrava, spremite se da platite 40 000 dinara http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142465/ako-ubijete-ridjeg-sumskog-mrava-spremite-se-da-platite-40-000-dinara.html Postoje zaštićene, ugrožene vrste životinja i insekata i ukoliko ih ubijete, za taj zločin ćete i platiti.

Nisu samo zaštićene krupnije životinje, već i vrlo sitni insekti - određene vrste mrava, buba-mara, skakavaca takođe su na listi zaštićenih i treba dobro da razmislite pre nego što pokušate da ih likvidirate.

Pogledajte koje vrste smete a koje ne smete da dirate, kolika je odštetna cena za ubistvo pojedine vrste insekata, i da li se ovakav zakon s aktuelnim cenovnikom sprovodi.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 12:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142465/ako-ubijete-ridjeg-sumskog-mrava-spremite-se-da-platite-40-000-dinara.html
PRESLATKO Da li iko uživa u svojoj klopi kao ova panda? http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142219/preslatko-da-li-iko-uziva-u-svojoj-klopi-kao-ova-panda.html Panda je dobila svoj bambus i jede sa takvim uživanjem da će vam sigurno osvojiti srce!

]]>
Mon, 15 Oct 2018 09:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142219/preslatko-da-li-iko-uziva-u-svojoj-klopi-kao-ova-panda.html
Vaš pas NIKAKO ne bi smeo da konzumira ove napitke! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142313/vas-pas-nikako-ne-bi-smeo-da-konzumira-ove-napitke.html Pas ne bi smeo da jede sve što vi jedete, ali takođe ni da pije sve što vi pijete. Zato, koliko god vas molećivo i tužno gledao nikako nemojte da mu date ni da lizne neke od ovih napitaka...

Vlasnici pasa često su bolećivi prema svojim ljubimcima i ne mogu da odole ljupkom pogledu dok oni traže hranu koju jedu ljudi. Obično imamo potrebu da im damo sve što konzumiramo iz ljubavi, ali je jako važno da budemo svesni da to njima ponekad čini medveđu uslugu.

Pitanje koje se često postavlja veterinarima je šta pas zapravo sme, a šta ne sme da pije?

Odgovor je, malo toga, a evo izašto:

Mleko
Iako mleko deluje bezopasno, mnogi psi su zapravo intolerantni na laktozu. To znači da kravlje mleko može da uznemiri njihov stomak, izazivajući nadimanje, gasove, povraćanje i dijareju.

Čaj i kafa
Može vam delovati zabavno, ali jutarnju kafu ili čaj ne smete deliti sa svojim ljubimcem. Kafa i čaj sadrže kofein, koji je otrovan za pse. Znaci trovanja mogu biti povraćanje, dijareja, povišen puls i tremori. Trovanje kofeinom može biti i fatalno.

Alkohol
Ovo piće je jako opasno za pse! Njihova jetra i bubrezi ne obrađuju alkohol efikasno, a mogu se otrovati baš kao i mi. Štaviše, trovanje nastupa mnogo brže zbog toga što su toliko manji od nas. Simptomi uključuju povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, stomačne bolove, prekomerno dahtanje i balavljenje, pa čak i napade. Može biti i fatalno, posebno za pse manjih rasa.

Sokovi
Prirodni, sveže ceđeni sokovi mogu biti bezopasni u malim količinama ako samo voće koje cedite nije loše za vašeg psa. Kupovni sokovi, sa druge strane, sadrže suviše šećera, konzervanse i druge veštačke supstance koje mogu biti opasne. Bolje im dajte komadić voća koje im može prijati, a držite se vode.

Gazirani sokovi
Iako „mehurići“ sami po sebi ne moraju biti štetni, mogu dovesti do nadimanja. Sa druge strane, veštački zaslađivači, kafein, konzervansi i druge štetne supstance mogu biti opasni za vašeg psa. Držite se podalje i od kisele vode, za svaki slučaj.

Dakle, iako možda mislite da bi vašem psu prijala promena, sveža voda je najbolje piće za njega, a i jedino koje mu je potrebno.

Izvor: Infobrif.rs

]]>
Sun, 14 Oct 2018 10:06:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/142313/vas-pas-nikako-ne-bi-smeo-da-konzumira-ove-napitke.html