Prva Srpska Televizija :: Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/rss.html Gepardi mjauču, pacovi se smeju kad ih golicate... http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/123336/gepardi-mjaucu-pacovi-se-smeju-kad-ih-golicate.html 14 zanimljivih činjenica o životinjama!

1. Gepardi ne umeju da riču i zbog toga samo mjauču i predu.

2. Mužjaci pingvina poklanjaju svojim ženkama najlepše kamenčiće kao znak svoje ljubavi.

3. Broj snežnih leoparda i belih nosoroga se povećava. Ove vrste više nisu na granici izumiranja.

4. Kada je jedan od slonova u krdu neraspoložen ili uznemiren, prilaze mu rođaci, maze surlama i ispuštaju zvuke cmakanja u znak podrške.

5. Ponekad slončići sisaju svoju surlu slično kao što ljudske bebe sisaju palac.

6. Krave imaju najbolje prijatelje.

7. Pacovi se smeju, ako ih golicate.

8. Vidre se drže za šape dok spavaju, da ih ne bi razdvojila rečna struja.

9. Na telu vidre postoji poseban tajni džep u kojem čuva svoj omiljeni kamenčić.

10. Neki pauci drže male žabe kao kućne ljubimce i štite ih od predatora.

11. Beli medvedi pre nego što padnu u duboki san, prave sebi jastuke od snega.

12. U Japanu postoji ostrvo Okunošima na kojem živi veliki broj zečeva. Ostrvo se zbog toga i zove Ostrvo zečeva.

13. Koale označavaju teritoriju posebnim sekretom koji se oslobađa iz žlezde na njihovim grudima. Upravo zbog toga se oni tako čvrsto drže za drveće.

14. Veverice nevoljno sade stotine novih stabala svake godine. One često sakriju orahe i semena u zemlji, a onda zaboravljaju gde su ostavile rezervu hrane.

Izvor: sputniknews.com

]]>
Tue, 17 Oct 2017 10:38:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/123336/gepardi-mjaucu-pacovi-se-smeju-kad-ih-golicate.html
Tužno okončana krajnje neobična ljubavna priča: Pingvin uginuo pored kartonske lutke u koju se zaljubio http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/123265/tuzno-okoncana-krajnje-neobicna-ljubavna-prica-pingvin-uginuo-pored-kartonske-lutke-u-koju-se-zaljubio.html Pingvin Grape, koji je živeo u zoološkom vrtu Tobu, u Mijaširu (Japan), uginuo je u 21. godini života pored svoje velike ljubavi: kartonske lutke Hululu.

Hululu je personifikovana verzija ženke pingvina, junakinja japanske crtane serije “Kemono frends”.

Vremešni Grape, koji pripada vrsti Humboltovog pingvina, postao je zvezda na društvenim mrežama početkom ove godine, nakon što se vezao za kartonsku figuru koja je u svrhu reklame za seriju stavljena u njegov ograđeni prostor.

Pretpostavlja se da je njegov poseban odnos prema Hululu bio posledica činjenice da ga je ženka Midori, s kojom je živeo deset godina, odbacila.

Pošto ga je kartonska Hululu privlačila, osoblje zoo-vrta odlučilo je je ostavi kod njega, iako je promocija završena pre više meseci, prenosi indy100.com.

Čuvari su viđali Grapea kako širi krila i podiže kljun uvis, što ove ptice obično rade u okviru rituala udvaranja.

Njegova naklonost prema kartonskoj lutki postala je tako jaka da se veoma uznemirio kada su je u vreme tajfuna privremeno uklonili.

Kada se razboleo, dozvolili su mu da ostane s njom sve dok nije uginuo, a vest o njegovoj smrti zoo-vrt je objavio na svom Tviter nalogu u petak.

- Humboltov pingvin Grape-kun preminuo je juče. Iskreno zahvaljujemo svima što su mu do kraja pružali podršku.

Zahvaljujemo i Hululu, koja je bdela nad njim do samog kraja.

Grape-kun, hvala ti na vremenu koje si proveo s nama.

Počivaj mirno u raju - piše u tekstu.

Grape je bio veoma omiljen, pa je vest o njegovoj smrti dočekana veoma emotivno, a fanovi su postovali mimove i umetnička dela u kojima su glavni junaci Grape i njegova ljubav Hululu.

Izvor: blic / indy100.com

]]>
Mon, 16 Oct 2017 09:26:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/123265/tuzno-okoncana-krajnje-neobicna-ljubavna-prica-pingvin-uginuo-pored-kartonske-lutke-u-koju-se-zaljubio.html
Kad je videla da je uhvaćena na delu, ova maca je pokušala da prikrije svoj nestašluk na najšarmantniji način! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/123075/kad-je-videla-da-je-uhvacena-na-delu-ova-maca-je-pokusala-da-prikrije-svoj-nestasluk-na-najsarmantniji-nacin.html Za vlasnike kućnih ljubimaca posledice njihovih nestašluka nisu iznenađenje, ali ova maca i te kako zna da sredi nered za sobom, i da se pritom, dobro zabavi!

Pogledajte šta je ova maca uradila sa rolnom toalet papira!

]]>
Thu, 12 Oct 2017 09:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/123075/kad-je-videla-da-je-uhvacena-na-delu-ova-maca-je-pokusala-da-prikrije-svoj-nestasluk-na-najsarmantniji-nacin.html
10 rasa pasa idealnih za ljude koji su ili malo lenji ili prezaposleni http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/105988/10-rasa-pasa-idealnih-za-ljude-koji-su-ili-malo-lenji-ili-prezaposleni.html Planirate li da nabavite ljubimca, pre velike odluke razmislite o rasi koja bi najviše odgovarala vašem karakteru. Ove rase pasa su kao stvorene za zaposlene i one koji vole pasivniji način života.

Engleski buldog

Ova simpatična rasa obožava ljude i radije će lenčariti pored vaših nogu nego juriti za mačkama ili lopticom. Engleski buldozi vrlo su masivni i robusni pa će im više prijati mirna šetnja nego trčanje uz bicikl.

Ši cu

Ova druželjubiva rasa dobro se slaže i sa strancima, decom i drugim psima. Maleni stas čini ga pogodnim gradskim psom, a nežna i blaga narav savršenim ljubimcem za sve generacije. Sa njim možete lagano šetati, sedeti u kafiću, pa čak i obaviti kupovinu.

Škotski terijer

Zdepasti psić ikratkih nogu vrlo su simpatični. Ali odlika ovog malog-velikog psa svakako se krije u karakteru. Neverovatno stabilna i nezahtevna rasa koja uživa u ljudskom društvu. Strpljivi su s decom i drugim psima te im nisu potrebne duge šetnje. Vole igru i vrlo su veseli, a učenje im je prava uživancija.

Baset

Simpatična rasa prepoznatljivih dugačkih ušiju, tužnog pogleda, velikog trupa i kratkih nogu. Iako je reč o lovačkom psu, vrlo su lenji i uživaju u lenčarenju pored svojih vlasnika. Vole da njuškaju i lutaju.

Pekinezer

Reč je o malenoj rasi, duge dlake koja je pravi kućni pas. Vole društvo i svoje ukućane, ali su zato prema strancima suzdržani. Ova rasa je idealna za vlasnike svih generacija, jer ne traži istrčavanje i duge šetnje već će se vrlo lako i brzo prilagoditi vašem stilu života.

Mops

Ovaj simpatičan pas voli pažnju i biće vaš uvek veran pratilac. U stanu su vrlo mirni i većinu vremena provode u krevetiću, dok će se napolju rado družiti, ali i prilagođavaće se vama i vašim potrebama. Mops se jako veže za ljude i budite sigurni da ćete pored sebe imati pravog prijatelja.

Čivava

Minijaturna rasa koja obožava kontakt s ljudima, a omiljeni kutak u domu mu je vaše krilo. Iako su mali, imaju veliko srce pa su za svog vlasnika spremni da stanu u odbranu u bilo kojem trenutku. Ova rasa ne voli duge šetnje ni hladnoću, pa će radije s vama pogledati omiljenu seriju nego se igrati napolju.

Bordoška doga

Vrlo krupna i masivna rasa koju odlikuje stabilan karakter. Iako na prvu izgleda opasno i oštro, reč je o rasi velikog i toplog srca koja voli ljude. S obzirom na masivnu građu tela ne podnose vrućine ni iscrpljujuće treninge, već će radije prošetati parkom i vratiti se u svoj dom.

Jorkširski terijer

Jorkširski terijer izrazito je društven pas, inteligentan, druželjubiv, voli sa skakuće svuda, uvek je u pokretu i jako je znatiželjan. Ali zbog sitne građe tela nisu veliki trkači, pa će se radije zabavljati pored vaših nogu i sami istrčati koliko je njima potrebno, i vrlo brzo će se vratiti u sigurnost vašeg zagrljaja.

Bernardinac

Još jedna izrazito velika rasa koju odlikuje stabilan karakter, velika kilaža i duga i gusta dlaka. Ovi psi ne podnose vrućinu pa najradije vreme provode u ležećem položaju. Njihovo zlatno doba godine su zimski meseci kada, za promenu, vole da trče po snegu. Mirni su i staloženi.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Wed, 11 Oct 2017 10:40:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/105988/10-rasa-pasa-idealnih-za-ljude-koji-su-ili-malo-lenji-ili-prezaposleni.html
Teško da ćete danas videti nešto smešnije! Čovek i mačka u agoniji kada u kupatilu zateknu miša... http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122958/tesko-da-cete-danas-videti-nesto-smesnije-covek-i-macka-u-agoniji-kada-u-kupatilu-zateknu-misa.html Ovaj video morate pogledati sa tonom, ali se bar potrudite da ga smanjite ukoliko ne želite da isprepadate ljude oko sebe!

U kupatilu je ili poveći miš, ili pacov. Samouvereni čovek se "naoružao" džogerom, i obezbedio podršk svog mačka, rešen da se oslobodi glodara.

Ali stvariće poći toliko loše...

Spremite se, počinje urnebesna jurnjava za mišem, a odmah potom i vriska koja se ne zaboravlja!

]]>
Tue, 10 Oct 2017 12:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122958/tesko-da-cete-danas-videti-nesto-smesnije-covek-i-macka-u-agoniji-kada-u-kupatilu-zateknu-misa.html
Ovih ŠEST životinja voli samo JEDNOM u životu! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/90263/ovih-sest-zivotinja-voli-samo-jednom-u-zivotu.html Maze se, češkaju, grle... I što je najbitnije vole samo jednom, istinski i do kraja života...

Ljudi vole da misle da pripadaju najvernijoj vrsti na svetu. Međutim, kada je u pitanju prava posvećenost, ljubav pa i vernost koja sa njima prirodno dolazi, neke životinje su daleko ispred čoveka. Iako su monogamija i zakoni poput „dok nas smrt ne rastavi“ retkost u životinjskom svetu, postoje životinje koje ga nenametljivo i dosledno primenjuju.

Labudovi

Ove životinje formiraju ljubavne veze koje traju mnogo godina i u najvećem broju slučajeva njihove veze traju do kraja života. Lojalnost koju pokazuju kada obmotaju jedan drugom vrat i potpuno slučajno formiraju srce, postala je simbol ljubavi. Oni se zajedno sele, traže stanište i podižu svoje mladunce.

Pratite nas i na Viberu!

Giboni

Ova vrsta primata, odnosno sestrinska grupa velikih čovekolikih majmuna, neguje jake veze sa svojim parom i pokazuje nizak seksualni dimorfizam, što mužjake i ženke čini ravnopravnim. Par vreme provodi uvek zajedno – češkajući se međusobno ili viseći na drveću.

Crni lešinari

Oni su dokaz da dobar izgled nije preduslov za nalaženje prave ljubavi. Crni lešinari poznati su i po tome što napadaju druge pripadnike svoje vrste koji imaju „ljubavne afere“.


Francuske anđeoske ribe

Nikada je nećete zateći samu! Ova stvorenje, žive, plove i love uvek u parovima! One formiraju zajednice koje traju celog života. Posebno je zanimljivo kako podeljene u parove brane svoje teritorije, odnosno ljubavna gnezda.

Vukovi

Često su prikazivani kao varalice i preveranti, ali zapravo vukovi imaju veoma razvijen i harmoničan porodični život, koji je lojalniji od većine koji uspeju da razviju ljudi. Mužjak, ženka i njihovo potomstvo ostaju zajedno sve dok mladunci ne stasaju za stvaranje svojih porodica.

Albatros

Albatrosi znaju da prelete velike razdaljine, ali će se uvek vraćati na jedno mesto, tamo gde su ostavili svog partnera. Njihove veze mere se godinama i uglavnom završavaju kada jedna od ptica ugine. Svoju zaljubljenost pokazuju šašavim, ali nežnim ritualnim plesom.

Izvor: Životinje.rs

]]>
Mon, 9 Oct 2017 11:20:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/90263/ovih-sest-zivotinja-voli-samo-jednom-u-zivotu.html
Pijani jelen demolirao kuću u Stokholmu (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122799/pijani-jelen-demolirao-kucu-u-stokholmu-video.html Ppijani jelen razbio je staklena vrata kuće na imanju u švedskoj prestonici Stokholmu i naneo je veliku materijalnu štetu.

Nesvakidašnji događaj odigrao se u mestu Roningeu, na jugu Stokholma. Agresivni jelen je, po ulasku u kuću, napravio nered u dnevnom boravku i spavaćoj sobi, javila je švedska državna televizija.

Portparolka policije Ane Vestberg je saopštila da je agresivno ponašanje životinje posledica alkoholizovanog stanja, do koga je došlo jer je jelen jeo fermentirano voće u bašti pored kuće.

Zbunjeni policajci uspeli su da isteraju jelena iz kuće, a životinja je potom pobegla u šumu.

U Švedskoj je i ranije dolazilo do incidenata sa pijanim jelenima, pa je tako ostao zabeležen i slučaj iz Geteborga, od pre četiri godine, kada je pet opijenih jelena demoliralo jednu luksuznu vilu.

Izvor: sputniknews.com

]]>
Sun, 8 Oct 2017 13:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122799/pijani-jelen-demolirao-kucu-u-stokholmu-video.html
Psi prosto ne podnose ovih devet stvari, a ljudi im to konstantno rade! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/91608/psi-prosto-ne-podnose-ovih-devet-stvari-a-ljudi-im-to-konstantno-rade.html Sigurni ste da razumete vašeg psa? Misleći da psima činimo uslugu, često ponavljamo neke greške koje se našim ljubimcima baš i ne dopadaju. Kako biste bolje razumeli vašeg psa izbegavajte da radite ovih nekoliko stvari.

Volite da razgovarate sa psom?

Iako vaš pas voli da vas sluša, gotovo ništa vas ne razume. Zapravo, psi i ljudi komuniciraju govorom tela. Oni će naučiti značenje pojedinih reči osnovnih naredbi, poziva u šetnju, ali čitaće vaš govor tela.

Naučite da prepoznate šta vaš pas želi da vam kaže položajem repa ili ušiju kako biste se bolje razumeli.

Dosada…

Većinu iritantnih stvari, poput žvakanja obuće, psi rade jer im je dosadno. Umesto kazne kvalitetno posvetite psu svoje slobodno vreme i uživajte u zajedničkim trenucima, kako pas ne bi pribegavao pravljenju nereda.

Zabranjivanje njuškanja tokom šetnje

Naši ljubimaci često njuškaju stvari koje su nama odvrtane i nezamislive, na primer tragove mokraće drugog psa. Međutim, na taj način, tokom šetnje pas iz okoline prima mnogo korisnih informacija.

Zapravo, kada tokom šetnje vlasnici vuku povodac i zabranjuju njuškanje to nervira pse. Zapamtite da cilj pseće šetnje nije isključivo obavljanje nužde.

Zabrana lajanja

Koliko god bilo logično da psi lajanjem komuniciraju vlasnici im često to zabranjuju. Ako ne laje pas ne može da upozori na opasnost, da ga nešto boli ili da vas pozove na igru.

Grljenje

Iako je grljenje jedan od načina na koji mi pokazujemo naklonost i ljubav, većina pasa to ne voli. U zagrljaju psi ne reaguju jer grljenje povezuju s nečim ugodnim. Na primer, uz zagrljaj pas često dobije poslasticu što mu stvara prijatnost. Međutim, ako nepoznata osoba pokuša da zagrli psa, on takvo ponašanje može shvatiti kao dominaciju, pa čak i napasti.

Ukoliko psu ne prija grljenje, pokazaće vam to ukočenim telom, odmicanjem glave, izbegavanjem kontakta očima, spuštanjem ušiju i mnogim drugim signalima.

Maženje po glavi, licu i tapkanje po glavi

Većina pasa jednostavno ne voli maženje po glavi i tapkanje. S druge strane obožavaju maženje po leđima i u korenu repa. Ako psa želite nagraditi ne tapkajte ga po glavi, već pomilujte po leđima i iznad repa.

Psi i nervozni ljudi

Psi osećaju kad je vlasnik ili neka druga osoba nervozna. Ukoliko osete nervozu kod ljudi vrlo verovatno će i sam postati nervozni.

Druženje sa psima i ljudima koje ne vole

Pas je društvena životinja koja poput nas ljudi ima svoje prijatelje, poznanike i neprijatelje. Naime, to se odnosi i na ljude i životinje. Inzistiranje na druženju pasa koji se međusobno ne vole vrlo lako može prerasti u tuču.

Psi ne vole izazivanje

Većina ljudi barem jednom u životu u šali zalajala je na psa. Niko ne voli da se provocira, pa tako ni psi. Iako vam je to možda zabavno ne provocirajte druge pse.

Izvor: tanjug

]]>
Sat, 7 Oct 2017 13:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/91608/psi-prosto-ne-podnose-ovih-devet-stvari-a-ljudi-im-to-konstantno-rade.html
Bernardinac Moči je slavan samo zbog svog jezika http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122841/bernardinac-moci-je-slavan-samo-zbog-svog-jezika.html Takav jezik zaslužio je da bude upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Impresivni jezik, dugačak 18,58 cm, doneo je Moči svetsku slavu, budući da je sada upisana u Ginisovu knjigu rekorda.

Moči Rikert je osmogodišnja ženka bernardinca iz Sijuks Folsa u Južnoj Dakoti, koja je krunisana za psa sa najdužim jezikom na svetu.

Moči je pomela konkurenciju i sa 18,58 centimetara dugačkim jezikom zauzela prvo mesto. Titulu najdužeg psećeg jezika potvrdili su iz Ginisove knjige rekorda.

Mo, kako je vlasnici zovu iz milošte, spasena je kada je bila vrlo mala, a na imanju kod sadašnje gazdarice Karle živi šest i po godina.

"Kada otvorimo Ginisovu knjigu rekorda i u njoj vidimo Moči, malo će nam biti lakše kada se prisetimo koliko smo vode i pljuvačke za njom pokupili svih ovih godina“, našalila se gazdarica Karla.

Izvor: NationalGeographic.rs

]]>
Fri, 6 Oct 2017 14:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122841/bernardinac-moci-je-slavan-samo-zbog-svog-jezika.html
10 najpametnijih rasa pasa! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/91014/10-najpametnijih-rasa-pasa.html Da li je i vaš pas na listi?

Neki psi su, kažu stručnjaci, inteligentniji od drugih. Ima pasa koji su privrženi vlasniku i žele da ga zadovolje pa ga zbog toga slušaju, dok ima i pasa koji su rasom predisponirani da budu inteligentni. Ipak, ukoliko nabavite psa „inteligentne“ rase, to vam ne garantuje da ćete za ljubimca imati pametnog psa. Dobar vlasnik mora da se posveti svom ljubimcu, da ga razume i polako i smireno iz njega izvuče najbolje osobine.

Pratite nas i na Viberu!

U svojoj knjizi „Inteligencija pasa“ neuropsiholog Stanli Koren za parametar određivanja inteligencije uzeo je sposobnost dresiranja pasa i tako sastavio listu od deset najpametnijih rasa pasa.

10. Australijski pastirski pas - agilan, energičan, poslušan, voli da radi.

9. Rotvajler - snažan i moćan pas koji je najsrečniji kada mu date zadatak koji bi trebalo da izvrši.

8. Papilon - mali rastom, srećan, nimalo agresivan. Rasa poznata još od 16.veka

7. Labrador - sportski i porodični pas, nežan i inteligentan.

6. Šetlandski ovčar - dugodlaki radni pas, izuzetno inteligentan. naročito je dobar za čuvanje stada.

5. Doberman - poznat po izdržljivosti i brzini, odgajan da bude čuvar i radni pas.

4. Zlatni retriver - inteligentan i željan da udovolji, idealan kao pas vodič.

3. Nemački ovčar - najpoznatiji svetski radni i policijski pas, odličan čuvar i savršen porodični pas.

2. Pudla - izuzetno pametan i aktivan pas, manje pudle koriste se kao tragači za tartufima.

1. Border koli - radoholičar, nadaleko cenjen po inteligencij, najbolji čuvar stada, ima izuzetan instikt i psi ove rase su najnagrađivaniji u svetu za svoju inteligenciju.

Izvor: životinje.rs

]]>
Wed, 4 Oct 2017 11:23:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/91014/10-najpametnijih-rasa-pasa.html
Kada papagaj klincu vadi zub, to izgleda ovako... I, nije šala! (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122505/kada-papagaj-klincu-vadi-zub-to-izgleda-ovako-i-nije-sala-video.html Anton Androščuk je dečak čija je popularnost preko noći porasla i to zahvaljujući njegovom najboljem pernatom prijatelju – papagaju. Snimak koji je klinac postavio na Jutjubu pregledan je više od 800 000 puta, a u njemu se vidi kako papagaj vadi Antonu vadi mlečni zub. Na dečakov znak, papagaj to vrlo precizno čini, a sam process traje nekoliko minuta. Ovo nije prvi put da mu njegov kućni ljubimac vadi zube.

Postoji snimak kada mu je pretposlednji put isto izigravao stomatologa... 

]]>
Sun, 1 Oct 2017 16:04:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122505/kada-papagaj-klincu-vadi-zub-to-izgleda-ovako-i-nije-sala-video.html
Psića pokušali da izbace iz gradskog prevoza, ali nije se dao... http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122430/psica-pokusali-da-izbace-iz-gradskog-prevoza-ali-nije-se-dao-.html Nedavno se u beogradskom gradskom prevozu odigrala nesvakidašnja scena. Da bi pobegao od kiše, pas je odlučio da se sakrije u autobusu. To se putnicima nije dopalo, pa ga je jedna devojka izbacila na ulicu. Međutim...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Sat, 30 Sep 2017 12:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122430/psica-pokusali-da-izbace-iz-gradskog-prevoza-ali-nije-se-dao-.html
Pre nego što upalite auto, obavezno lupite po haubi! Evo zašto! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122359/pre-nego-sto-upalite-auto-obavezno-lupite-po-haubi-evo-zasto.html Genijalan trik za hladne dane!

Leto je već prošlo, a pad temperature nas često podseća na zimu i sneg koji slede. Kada dođe zima, životinjice kojima je ulica dom, često koriste naše automobile da bi se ugrejale na niskim temperaturama.

Nakon što ugasimo motor, toplota polako isijava iz automobila, a životinjama je svaki taj trenutak dragocen kako bi se ugrejale.

Iz ovog razloga, pre nego što sledeći put uđete u svoj automobil po hladnoći, lupite blago o haubu ili bile gde po automobilu.

Tako ćete probuditi životinjicu ako drema, pa će pobeći pre nego što ponovo upalite motor, a to joj može spasiti život.

Izvor: Likemag

 

]]>
Sat, 30 Sep 2017 15:45:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122359/pre-nego-sto-upalite-auto-obavezno-lupite-po-haubi-evo-zasto.html
Šta nije u redu sa fotografijom ovog jelena? I zašto je ona postala viralni hit? http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122525/sta-nije-u-redu-sa-fotografijom-ovog-jelena-i-zasto-je-ona-postala-viralni-hit.html Fotograf Pol Tajler je nedavno zajedno sa svojim bratom posetio park u Velikoj Britaniji u kojem se nalaze jeleni, u nadi da će napraviti dobre fotke ovih fascinantnih životinja.

Verovatno mu ni na kraj pameti nije bilo da će njegova fotografija postati hit dana na društvenim mrežama i to ni manje ni više već zbog pozadine jednog "modela".

Jelen, koji deluje dosta iznenađeno na fotografiji i pogledom kao da poručuje "narušavaš mi privatnost", nije postao hit zbog poze - već zbog pozadine koja izgleda kao džinovska sova.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 28 Sep 2017 09:34:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122525/sta-nije-u-redu-sa-fotografijom-ovog-jelena-i-zasto-je-ona-postala-viralni-hit.html
Mačor Sevki ima više od metar, težak je 7,5 kg i riče http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122334/macor-sevki-ima-vise-od-metar-tezak-je-75-kg-i-rice.html Kada su Semih i Kanan, koji žive u turskom gradu Eskisehiru, udomili mačka Sevkija, nisu ni sumnjali da se radi o ljubimcu koji će u budućnosti privlačiti mnogo pažnje. Mačak je trenutno dug jedan metar i težak 7,5 kilograma.

Porodica je pre 11 godina mačka pronašla na ulici u Ankari, a s vremenom su primetili da je narastao mnogo više u odnosu na druge vrste mačaka.

Zabrinuti zbog moguće gojaznosti, odveli su ga veterinaru koji im je kazao da je reč o mačku čiji su roditelji norveška šumska mačka i ankarska mačka.

Osim veličinom, Sevki privlači pažnju i glasom. Semih Jurdakul je izjavio da je njegova supruga udomljavala mačke dok je živela u Ankari. Ipak Sevki je bio nešto posebno.

"Bio je mnogo veći u odnosu na dimenzije neke obične mačke. Veterinar nam je rekao da je reč o ukrštanju norveške šumske i ankarske mačke. Trenutno ima 7,5 kilograma. Nema nikakav problem s gojaznošću, veoma je fit. Ima krupne šape i širok trup", rekao je Jurdakul koji je dodao da ljudi sa čuđenjem gledaju njihovog mačka.

Kaže da njegov glas podseća na riku.

"Veoma je miran i strpljiv mačak. Voli da se druži s ljudima i da spava", dodao je.

Ipak, kaže kako njihov ljubimac poseduje i određeno ponašanje koje je uobičajeno za psa.

Prema njegovim rečima, mačak dolazi kada bude pozvan, a odlazi kad mu se to naredi.

Izvor: N1

 

]]>
Mon, 25 Sep 2017 14:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122334/macor-sevki-ima-vise-od-metar-tezak-je-75-kg-i-rice.html
Dribla kao Mesi, maše repom kao Lesi... http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122223/dribla-kao-mesi-mase-repom-kao-lesi-.html Slučaj da pas ili neka druga životinja ulete na fudbalski teren nije redak, što se nedavno dogodio i u Argentini.

Verovatno da utakmica i nije bila neka pa je mali četvoronožac pomislio da je bolji fudbaler od ostalih i odlučio da im ukrade loptu. Ispostavilo se da ima solidno "znanje u nogama". 
A kada je pokazao svoju virtuoznost, znatiželjni novinari su prišli da "uzmu izjavu" ali im je on oteo mikrofon i pobegao sa njim. 
Fudbalski klub San Lorenzo je potom odlučio da usvoji i "zaposli" malog psa, pa on sada, osim što ponekad pokazuje svoje fudbalske bravure, svakog dana tera golubove sa terena.

Izvor: B92

 

]]>
Sun, 24 Sep 2017 11:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122223/dribla-kao-mesi-mase-repom-kao-lesi-.html
Pametni mačak Pekan može da nauči svaki trik, ako mu date hranu http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122222/pametni-macak-pekan-moze-da-nauci-svaki-trik-ako-mu-date-hranu-.html Radoznao, strpljiv i fotogeničan, mačak Pekan spreman je na sve kako bi dobio poslasticu. Ovaj slatkiš je u dom svoje vlasnice Mišel došao 2005. godine.

Pošto je udomljen na američki Dan zahvalnosti, ime je dobio po piti sa pekan orasima, koja se tradicionalno jede u vreme tog praznika. Mišel je ubrzo shvatila da njen mačak obožava hranu, a zbog nje je spreman da trpi čak i fotografisanje i oblačenje kostima. 
Nagrade za njegovu poslušnost, naravno, dolaze u obliku hrane, a kada vidite trik koji izvod, sigurno će vas oduševiti. 
Njegova vlasnica je odlučila da Pekanovu popularnost na internetu iskoristi u plemenite svrhe: preslatkog mačka fotografiše i pravi kalendare, a svu zaradu od toga daje azilima i skloništima za životinje.

Izvor: B92

 

]]>
Sat, 23 Sep 2017 10:56:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/122222/pametni-macak-pekan-moze-da-nauci-svaki-trik-ako-mu-date-hranu-.html
Top lista najinteligentnijih životinja: Za neke nikada ne biste rekli... http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/84002/top-lista-najinteligentnijih-zivotinja-za-neke-nikada-ne-biste-rekli.html Listu je sastavio neuropsihijatar Džon Lifi i na njoj su se našle i neke čija će vas inteligencija iznenaditi....

Pčele

Džon Lif ih koristi kao simbol za rešavanje svakodnevnih problema. Pčele imaju izuzetnu memoriju, koja im omogućava da znaju koje cveće je najbolje i gde se ono nalazi. One su, pored toga, veoma dobri inženjeri – stvaraju tako složene strukture koje mogu da skladište najvise meda.

Pratite nas i na Viberu!

Hobotnice

Hobotnice umeju da imitiraju druge i komuniciraju. One brzo uče, imaju navigacione sposobnosti i umeju da koriste tehnike predatora.

Slonovi

Ove životinje su čuvene po svom pamćenju. Međutim, zapanjujuće je da slonovi svoje prijatelje i neprijatelje mogu da pamte čak i pedeset godina, u zavisnosti od zdravlja i dužine životnog veka. Pored toga, slonovi koji žive u zatočeništvu mogu postati odlični umetnici. Njihova komunikacija je razvijena i podrazumeva različite glasove, tako da slonovi mogu da komuniciraju i kada su udaljeni osam kilometara.

Mravi

Mrav je najbolji timski igrač, ali može i samostalno da ispolji svoju inteligenciju. Mravi brinu o svojoj porodici isto kao što mnogi sisari. Džon Lif dodaje da mravi čine drugo društvo na svetu (posle termita) koje je uspelo da razvije neki vid agrikulture - ovi mali ratari uzgajaju gljivice. Poljoprivreda koju su razvili ljudi je uspostavljena mnogo kasnije.

Delfini

Već godinama, delfini ne prestaju da začuđuju istraživače! Ovi morski sisari pamte komunikaciju i više od dvadeset godina. Džon Lif navodi da odmah prepoznaju i svoj odraz u ogledalu, veoma su kreativni i neprestano otkrivaju nove načine za lov. Imaju razvijene odnose kako s ljudima (neki čak smatraju da mogu da detektuju ljudsku trudnoću), tako i s ostalim stanovnicima mora, pa mogu upozoriti ribe ukoliko se nalaze u blizini mreže tako što će udarati perajima o vodu.

Vrane

Vrane su veoma samosvesne i u stanju su da broje i koriste analogiju, koju koriste za rešavanje zadataka. Džon Lif dodaje da nove studije pokazuju da su vrane u stanju da razumeju ono što ljudi nazivaju Arhimedovim principom, koji govori o potisku sile tela uronjenog u tečnost. Vrane ovo znanje koriste vranama kako bi mudro upravljale nivoom vode u potrazi za hranom.

Kakadu

Znatiželjne i željne igre, ove životinje su i neverovatno inteligentne. Lif navodi da kakadu preduzima više koraka u razrešavanju zadataka kao što je otvaranje kompleksnih brava. Lif navodi primer kakadua koji je otkrio kako da najpre ukloni zavrtanj, a potom okrene točak za 90 stepeni , pre nego što konačno pomenri rezu. Drugi kakadui koji su posmatrali ovaj postupak, veoma brzo su ga ponovili.

Gušteri

Gušteri ne dobijaju puno priznanje za svoju inteligenciju. Zelena anola može, pokazala su istraživanja, da broji, brzo uči i lako rešava zadatke, a Džon Lif dodaje da imaju i izuzetno pamćenje. Kada su izolovani, ovi gušteri mogu da savladaju tehnike koje ne koriste u divljini.

Psi

Inteligenciju najodanijeg čovekovog prijatelja često potcenjujemo. Međutim, prosečan pas nauči da razume čak do hiljadu različitih reči u interakciji s ljudima. Džon Lif ističe da su psi koji se koriste, recimo, u policiji pokazali veliku kreativnost i inteligenciju.

Kitovi

Na samom kraju liste nalaze se kitovi, koji imaju razvijenu komunikaciju. Oni, naime, sarađuju kako bi usavršili tehnike lova ribe. Kao primer Lif navodi njihovu naviku da se postroje u red i repovima stvaraju talase zbog kojih se foke sudaraju s ledom. Kitovi plivaju i ispod jata riba, dok prave mehure koji im služe kao mreže za lov.

Izvor: nationalgeographic.rs

]]>
Tue, 19 Sep 2017 13:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/84002/top-lista-najinteligentnijih-zivotinja-za-neke-nikada-ne-biste-rekli.html
Upoznajte Suki, mačku koja živi bolje od većine ljudi http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/121889/upoznajte-suki-macku-koja-zivi-bolje-od-vecine-ljudi.html Suki je bengalska mačka koja koja oduševljava korisnike društvenih mreža kako svojim izgledom tako i svojim mnogobrojnim avanturama.

Suki čak ima i svoj profil na Instagramu koji prati skoro 200.000 ljudi. 

Fotografije sa najrazličitijih mesta redovno se objavljuju na njenom profilu i zaista oduševljavaju. 

]]>
Sun, 17 Sep 2017 10:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/121889/upoznajte-suki-macku-koja-zivi-bolje-od-vecine-ljudi.html
Čoveku na samrti ispunili poslednju želju - doveli mu konja! http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/121886/coveku-na-samrti-ispunili-poslednju-zelju---doveli-mu-konja-.html Zahvaljujući divnom osoblju i dobroj volji radnika iz centra za spasavanje životinja, jedan čovek na samrti je na nekoliko trenutaka ponovo bio dete.

Patrik je bio pacijent jedne engleske bolnice, a medicinskim sestrama je stalno govorio o svojoj ljubavi prema konjima. 
Uvek je bio nasmejan, vedar i veseo. Osoblje ga je obožavalo i njegove negovateljice su odlučile da mu ispune veliku želju pre nego što se oprosti s ovim svetom. 
Kontaktirale su obližnji centar za spasavanje životinja u nadi da će pristati da jednog ponija dovedu u njihovu bolnicu. Međutim, žena koja je osnovala tu ustanovu imala je još bolju ideju - dovela je velikog konja, a Patrik je bio van sebe od sreće.

Umro je tri dana posle tog susreta.

Izvor: B92

 

]]>
Sat, 16 Sep 2017 13:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/121886/coveku-na-samrti-ispunili-poslednju-zelju---doveli-mu-konja-.html