Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Svet životinja

07. 04. 2018. 11:00   >>  10:56

Spavaš kao beba, bolje kažite spavaš kao mačka!

Ukoliko imate macu verovatno ste primetili koliko ona spava. A da li ste znali mačke spavaju ubedljivo najviše od svih sisara?

Sledeći put kad poželite da kažete nekom "spavaš kao beba", bolje kažite "spavaš kao mačka". Jer, ove "opasnice" spavaju između 13 i 16 sati dnevno, što znači da dve trećine života provedu u carstvu snova. One spavaju više od skoro bilo kog drugog sisara i dva puta više od prosečnog čoveka. Ima, ipak, razlika i među mačkama, pa koliko će spavati, zavisi od godina, gladi, temperature i vremena.

Kao i ljudi, i mačke više spavaju kad je dan kišovit i sumoran. Najaktivnije su pred svitanje i sumrak, a mada važe za noćne životinje, istina je da i tada spavaju, pogotovo kućne mačke.

Najveći deo vremena, tri četvrtine, provode u dremanju koje im je dovoljno da se revitalizuju. Kad su u plitkom snu, prate sve što se dešava oko njih što možete videti po ušima, koje se na svaku promenu zvuka pomeraju. Možete primetiti i da im se oči pomeraju ispod zatvorenih kapaka. Kao i ljudi, prolaze kroz REM fazu tokom koje, pretpostavlja se, sanjaju.

Izvor: novosti.rs

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari