Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Moda

12. 01. 2019. 13:00   >>  16:15

Znate li zbog čega MORATE da se presvučete čim uđete u kuću?

Ukoliko ste od onih koji bi pre malo da odmore pa tek onda da se presvuku, posle ovog teksta potpuno ćete promeniti ovaj redosled.

Pokušajte samo da zamislite šta se sve zalepilo za vašu garderobu tokom dana, gde ste sve bili, na čemu ste sedili, jeste li bili u gužvi okruženi gomilom ljudi. Putujete li javnim prevozom ili ste sedili u nekoj čekaonici, ne možete da znate ko je sve sedeo na toj stolici pre vas, koliko brine o higijeni, koliko često menja i pere svoju garderobu.

Zato je loša ideja da kada dođete kući u istoj garderobi sednete na kauč, a još gore je da u njoj sednete na krevet na kom spavate. Preporuka stručnjaka je da se odmah nakon dolaska kući presvučete u onu "kućnu".

“Ljudi neprestano sa sebe odbacuju ćelije kože, masnoću, znoj, i još mnogo toga, a sve se to može naći na vašoj odeći. Zapravo, čovek svakog dana odbaci oko 500 miliona ćelija kože i litru znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu da prežive nedeljama, pa čak i mesecima na garderobi”, objasnio je dr Filip Tierno, direktor Odeljenja za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku.

Dodaje da čak i nova, tek kupljena garderoba, zna da bude prepuna bakterija, virusa i prljavštine.

“Sad možete da zamislite šta sve na sebi ima odeća u kojoj ste proveli 12 časova i bili u njoj svuda”, kazao je, a prenosi Readers Digest.

Važno je izuvati se pre ulaska u kuću

Naučnici Univerziteta Hjuston iz SAD-a otkrili su da se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može da dovede do dugotrajnih bolesti. Ova bakterija inače uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu.

Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do pljuvački, truleži itd.

Naučnici kažu da štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i nedeljama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem pre ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolevanja, posebno ako su u kući i mala deca koja puzaju po podu.

Izvor: banjalucke.com

1 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari