Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Lepota

20. 10. 2018. 09:00   >>  14:09

Primetili ste nove bore na licu? Za njih su možda krive žvake!

Često žvaćete žvake? Lice vam zbog toga nije zahvalno. Evo zbog čega...

U gotovo svakoj ženskoj torbici nalaze se žvake, kao i krema protiv bora u ormariću u kupatilu. Možda ćete se iznenaditi, ali jedno ide s drugim. Naime, žvakanje žvaka uzrokuje bore.

"Ponavljanje facijalnih eskpresija poput smejanja ili mrštenja s vremenom ostavlja trag na koži, a preterano žvakanje žvaka utiče isto tako na lice, posebno u predelu gornje usne", objašnjava dermatolog Imogen Beksfil. Ali, ovde je ključna reč preterano. Neće vas jedna žvaka dnevno pretvoriti u staricu, ali konstantno žvakanje bi moglo da vam doda koju godinu.

"Jačanje mišića vilice koji kontrolišu žvakanje moglo bi da rezultra još jednom 'nuspojavom' - izrazito četvrtastom vilicom", dodaje dermatolog Mari Lupo.

Osim toga, učestalo žvakanje žvake može da dovede do poremećaja zgloba vilice što može da izazove bol u licu. Studija iz 2015. dokazala je i da učestalo žvakanje žvake može da pojača glavobolje.

Žvakanje žvaka ima i dobrih strana - pomaže mozgu da radi, jača pamćenje i pomaže u fokusiranju pri donošenju odluka. Razlog tome možda leži u teoriji da žvakanje žvake povećava dotok krvi u mozak.

Izvor: zivotistil.rtl.hr

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari