Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Lepota

18. 09. 2017. 14:00   >>  12:01

Koliko su UV lampe za gel lak zapravo štetne po naše zdravlje?

Koja je prva stvar koju uradite kada odete na plažu? Namežete kremu za sunčanje, zar ne? Naravno, to je ono što svi rade jer se boje jakih UV sunčevih zraka.

Dakle, i pre nego što leti zakoračimo na sunce, obavezno se preventimo namažemo kremom koja u sebi sadrži određen faktor i na taj način nas štiti.

Pratite nas i na Viberu!

Međutim, u poslednje vreme, mimo leta, sve češće se priča o tome kako UV lampe, koje koriste mnogi kozmetički saloni, nisu dobro za našu kožu. Lampe u kojima nam se steže gel lak na noktima izgledaju bezopasno, zar ne? Međutim, izgleda da sa sobom nose određeni zdravstveni rizik.

Doktor Kris Adigun sa njujorškog medicinskog univerziteta tvrdi da korišćenje UV lampi, pa čak i na rukama, koži šteti isto kao i solarijum, koji mnogi koriste.

On kaže da postoji i razlog za to. Naravno da zraci ne mogu da spale kožu kao UVB zraci, ali prodirući u kožu mogu da oštete DNK i kolagen. To dalje može dovesti do prevremenog starenja i povećava rizik od raka kože.

Studija iz 2009. godine pokazala je kako su dve žene imale veoma neprijatna iskustva. Dobile su tumore kože na rukama zbog preteranog izlaganja UV lampama. Prema istraživanju objavljenom u JAMA Dermatologiji, nijedna od njih u ranijoj porodičnoj istoriji nije imala tumor kože.

Ako ste zabrinuti zbog izloženosti UV zracima ili zdravlja svojih noktiju, najbolje je da razgovarate sa dermatologom koji u tom svetu ima više iskustva.

Izvor: lepota i zdravlje

Tagovi
0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari