Prva Srpska Televizija :: Život http://www.prva.rs/zivot/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Život http://www.prva.rs/zivot/rss.html Porodica ubijene medicinske sestre već dve godine čeka pravdu! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/128306/porodica-ubijene-medicinske-sestre-vec-dve-godine-ceka-pravdu.html Dve godine prošlo je od ubistva na radnom mestu medicinske sestre iz Šapca, Ljubinke Popović. Posle presude suda u Šapcu kojom je Vukašin Vilotić osuđen na 30 godina zatvora porodica ubijene ponadala se da će pravda konačno biti zadovoljena. Ali na njihovu adresu stigao je novi poziv za suđenje jer je apelacioni sud poništio presudu. ​

]]>
Fri, 19 Jan 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/128306/porodica-ubijene-medicinske-sestre-vec-dve-godine-ceka-pravdu.html
Koje boje karmina i sjajeva za usne će obeležiti 2018? http://www.prva.rs/zivot/stil/lepota/128266/koje-boje-karmina-i-sjajeva-za-usne-ce-obeleziti-2018.html Ruževi za usne, karmini i sjajevi su jedni od omiljenih make-up proizvoda koji u nekoliko poteza omogućuju potpunu transformaciju izgleda.

Od nežnih puderastih tonova do bogatih zagasitih nijansi, ruž za usne je make-up adut u svakoj ženskoj torbici.

Nova godina unutar beauty sveta unela je nove trendove – nakon bogatih zagasitih tonova i mat efekta koji su na usnama stvarali ruževi za usne, novi trendovi vraćaju nas nežnijim tonovima, prozračnijim i sjajnijim formula i prirodnijem izgledu.

Kao deo najjednostavnijeg i najsvestranijeg beauty izgleda kojeg krasi prirodan izgled i nežni tonovi, trend negovanih usana našu pažnju skrenuće na odlične proizvode za usne koji donose neodoljivi spoj nege i suptilnog premaza nežne roze i prozračne crvene boje.

Neutralni tonovi osim nežnih boja donose i jednostavnost i bezbrižnost u svakodnevni make up look. Nakon nude nijansi inspirisanih omiljenim ružem za usne iz devedesetih koje su se isticale naglašenim smeđim tonovima, nova godine u svet nude ruževa unosi koralnu svežinu. I dok će nežni breskvasti tonovi zameniti braon, trenutne formule i mat efekt svoje mesto će prepustiti ruževima za usne kremaste teksture.

Nakon ruževa za usne u raskošnim, zagasitim crvenim, ružičastim i ljubičastim tonovima, početak godine vraća nas najprozračnijem i najsjajnijem proizvodu za usne – sjaju!

Baš poput balzama za usne u boji, sjaj donosi nežan premaz boje i decentan izgled u njihovom najsjajnijem izdanju.

Iako je crveni ruž davno prerastao sve beauty trendove i postao jednim od najvećih, ako ne i najvećim, klasikom beauty sveta, make up trendovi za 2018. godinu još jednom su ga istakli kao nepogrešivi izbor. U klasičnoj jarkoj nijansi ili s naglašenim narandžastim tonom, crveni ruž još jednom će obeležiti godinu ispred nas.

Mat finiš je u poslednjih nekoliko godina postao novi favorit – efektan izgled najčešće se krio u tečnim formulama koje su usnama donosile izdržljivi pigment.

Ipak, okrenuvši se prirodnijem izgledu beauty svet istovremeno se okrenuo i laganim kremastim formulama. Najsvestranije izdanje kremastog ruža za usne doneće zagasita, ali još uvek nežna i prozračna nijansa roze koja će se istaći kao savršena za sve prilike.

Izvor: journal.hr

]]>
Fri, 19 Jan 2018 10:59:00 +0100 Lepota http://www.prva.rs/zivot/stil/lepota/128266/koje-boje-karmina-i-sjajeva-za-usne-ce-obeleziti-2018.html
Neki kuhinjski predmeti imaju kraći rok trajanja nego što mislite http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/109570/neki-kuhinjski-predmeti-imaju-kraci-rok-trajanja-nego-sto-mislite.html Sigurno u kući imate drvenu dasku, koju koristite već godinama. Služi savršeno i nemate nameru da je promenite. Ali ove činjenice nateraće vas da razmislite o svojim starim navikama.

Ovo su predmeti koje svi koristimo dugo, a koji zapravo imaju rok trajanja.

Drvene daske za seckanje hrane - zamenite svakih 12 meseci.

U njima je pronađeno 200 fekalnih bakterija više nego na dasci od WC školjke. U pukotinama između lepljenih daščica ostaci hrane ostaju zarobljeni, a u njima se razvijaju brojne bakterije.

Sunđer za pranje suđa - zamenite svake sedmice.

Drvene kašike - svakih pet godina.

Drvo je poroznije od plastike i metala pa je time i bolje mesto za razvoj bakterija, objasnio je Džon Oksvord, profesor virologije na Bartsu za Daily Mail. Ako drvene kašike popucaju ili potamne, zamenite ih i ranije.

Najčešće je u kuhinji prisutna ešerihija koli sa sirovog mesa, a može biti izrazito opasna.

Od predmeta koji postoje u stanu, pažnju treba obratiti i na, recimo, četku za WC, koju treba menjati svakih šest meseci.

Da je prljava i od čega poprilično je očigledno. Vlažna je i pogodno mesto za razvijanje fekalnih bakterija. Zamenite je barem svakih šest meseci.

Plastične posudice takodje treba menjati, i to na svaka tri meseca.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 09:51:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/109570/neki-kuhinjski-predmeti-imaju-kraci-rok-trajanja-nego-sto-mislite.html
Svi činimo OVE TRI GREŠKE pred SPAVANJE, a nismo ni svesni da zbog njih BRŽE STARIMO http://www.prva.rs/zivot/stil/lepota/128292/svi-cinimo-ove-tri-greske-pred-spavanje-a-nismo-ni-svesni-da-zbog-njih-brze-starimo.html Kada dođete u pozne godine, na sve načine pokušavate da zaustavite proces starenja i zadržite mladalački izgled. Ali, koliko god se trudili, ponekad praktikujete navike kojima doprinosite starenju kože, a da toga niste ni svesne.

Dermatolog Parviša Patel otkrila je za portal Women’s Health svakodnevne navike koje štetno uteču na našu kožu.

Spavanje na licu
“Gravitacija pobeđuje kad spavamo na licu”, rekla je Patel. Znakovi spavanja na licu vidljivi su odmah ujutro. Natečene oči i lice otkrivaju da spavamo na licu, a vremenom će ovo rezultirati smanjenjem kolagena koji je zaslužan za elastičnost kože. Patel savetuje spavanje na leđima, kako vam lice ne bi bilo u dodiru sa jastukom.
Ne čistite lice
Možda nekad zaboravite da pre spavanja skinete šminku ili se umijete. Ipak, ovaj korak nikako ne bi trebalo da preskačete! Čišćenje lica pre spavanja je nužno kako biste uklonili svu prljavštinu koja se na njemu nakupila tokom dana.
"Ako vežbate, pojačano se znojite ili ne skidate šminku pred spavanje, pore vam ostaju zatvorene. Ako imate masnu kožu i ne operete je pre spavanja, lice će vam biti još masnije”, rekla je Patel i dodala da svoje lice svakodnevno čisti kako bi se tokom noći iznova regenerisalo.
Pijete premalo vode
Voda nije važna samo za naš organizam, već ima bitnu ulogu i u nezi kože. Voda je važan deo kože i kad je ne pijemo dovoljno, koža gubi svoju elastičnost i čvrstinu. Takođe, suši se i stari. Patel savetuje šest čaša vode svakodnevno.
]]>
Fri, 19 Jan 2018 09:45:00 +0100 Lepota http://www.prva.rs/zivot/stil/lepota/128292/svi-cinimo-ove-tri-greske-pred-spavanje-a-nismo-ni-svesni-da-zbog-njih-brze-starimo.html
Danas je Bogojavljenje: pliva se za Časni krst, ali u kući ne smete da... http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/128315/danas-je-bogojavljenje-pliva-se-za-casni-krst-ali-u-kuci-ne-smete-da.html Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst. Vernici danas idu po svetu vodicu, a evo šta danas ne treba da radite.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Crkve koje poštuju julijanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

Širom Srbije biće organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenje je dan kada je po predanju božji glas objavio da je Isus njegov sin i veruje se da će uoči ovog dana u ponoć biti uslišene sve želje. 

Brojni vernici na Bogojavljenje idu u crkvu po vodicu kojom će se ukućani posle umit. Običaj je da na taj dan ne treba ništa u kući raditi, prati veš, a tkanje obavezno izostaviti. Nikako imati zle misli, želeti ili činiti drugome zlo. Na ovaj dan nije obavezno postiti.

U vezi sa Bogojavljanjem kod srpskog naroda razvili su se brojna verovanja i običaji. Tako se veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Običaj je bio da neudate devojke stave ogledalce pod jastuk na Krstovdan, 18. januara uveče jer se verovalo da će uoči Bogojavljenja sanjati muškarca za koga će se udati.

Nekada su mlade devojke na Bogojavljensko jutro odlazile na netaknuti izvor, bacale po koje zrno pšenice i kukuruza u njega, izgovarajući: "Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive."

Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga gde su ih čekali ostali ukućani. U nekim delovima Srbije je postojao običaj da se ovako zahvaćena Bogojavljenska voda daje ostalim ukućanima da piju preko sekire, kako bi se izbegle svađe među njima tokom naredne godine.

Od vremenskih prilika za Bogojavljenje zavisi kakvo nas vreme očekuje. Tako se verovalo da će, ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, godina biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna. Običaj je da se na Bogojavljenje izađe na neku vetrometinu, iznese malo pepela i pušta po malo iz ruku. Tako se određuje koji se vetar zakrstio (pobedio) na Krstovdan.

Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se ujutru, pre sunca obavi ritualno kupanje u reci.

Od pre desetak godina kod Srba je obnovljen običaj da se u reku baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. Krst, koji bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cele godine.

Izvor: RTS, Telegraf

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:49:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/128315/danas-je-bogojavljenje-pliva-se-za-casni-krst-ali-u-kuci-ne-smete-da.html
Ekipa filma „Patuljci sa naslovnih strana” večeras u bioskopu Cineplexx Niš, a u utorak u Cineplexxu Kragujevac Plaza http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/128332/ekipa-filma-patuljci-sa-naslovnih-strana-veceras-u-bioskopu-cineplexx-nis-a-u-utorak-u-cineplexxu-kragujevac-plaza.html Specijalna projekcija filma „Patuljci sa naslovnih strana” sa posetom ekipe filma, održaće se ovog petka, 19. januara od 20 časova u bioskopu Cineplexx Niš u STOP SHOP ritejl parku, a 23. januara od 20 časova u bioskopu Cineplexx Kragujevac Plaza. Publiku će te večeri pozdraviti glavni protagonisti filma Gordan Kičić, Jelena Đukić i Milena Radulović.

Publiku će te večeri pozdraviti glumice Jelena Đukić i Milena Radulović, kao i reditelj i scenarista filma Milorad Milinković.

Nikola (Gordan Kičić) ima četrdesetak godina i vodeća je zvezda reality programa koji se zove ’’Tri minuta slave’’. U praksi to izgleda tako što on bezobrazno vređa ljude koji se na taj šou prijave, i zbog toga je jako cenjen i odlično plaćen. Njegove zlobne i otrovne reči magnetski privlače gledalište i rejtinge dižu do nebesa. Osim toga, on smišlja i razne druge reality formate, kao i razne skrivene kamere.

Rečju, njegov život je reality program. Njegov najbolji prijatelj Zoran (Boris Milivojević) je vlasnik agencije koja se bavi proizvodnjom raznih reality formata, a žena njegovog prijatelja Mira (Tamara Krcunović) je njegova jedina ljubav iz mladosti, što, naravno, niko osim njih dvoje ne zna.

Reditelj filma Milorad Milinković navodi da je inspiraciju za ovaj film dobio posmatrajući sadašnje vreme, društvo i naravno rijaliti formate koji su zastupljeni na našim TV kanalima i veoma su gledani. „Mislim da je rijaliti, kao sociološki fenomen logičan nastavak smera u kojem civilizacija ide.

Ima jedan monolog, koji Kile (Gordan Kičić) izgovara u filmu, o tome kako su ljudi oduvek voleli da gledaju ludake jer ih je sama činjenica da nisu takvi tešila. To je, mislim, suština rijalitija. A najava za 3 minuta slave kaže: Ranije ste odlazili u cirkus nakaza, sada frikove dovodimo u vaš dom!”

Karte za specijalnu projekciju filma „Patuljci sa naslovnih strana” trenutno su u prodaji na blagajni bioskopa Cineplexx Niš.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 07:09:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/128332/ekipa-filma-patuljci-sa-naslovnih-strana-veceras-u-bioskopu-cineplexx-nis-a-u-utorak-u-cineplexxu-kragujevac-plaza.html
Nestao je seks u braku! Ove poze će vam vratiti STRAST u postelju i POVEĆATI vašu INTIMNOST http://www.prva.rs/zivot/ljubav-i-seks/128286/nestao-je-seks-u-braku-ove-poze-ce-vam-vratiti-strast-u-postelju-i-povecati-vasu-intimnost.html Kada u braku nastane rutina, među partnerima se izgubi komunikacija i bliskost, a želja za seksom nestane. Da biste spasili odnos sa partnerom, važno je da radite na svim poljima. Postoje poze koje poboljšavaju vašu seksualnu bliskost i vraćaju vam zaljubljenost.

Vi ste gore

Kada muškarac leži, a žena je na njemu, u pitanju je poza osetljiva po oba partnera, jer je sama po sebi predviđena za emotivnu intimnost. On mora imati poverenja u vaše odluke, a vi ste potpuno nage i izložene njegovom pogledu. Ova je poza idealna za puno dodirivanja i intimnog maženja.

On vas čvrsto drži

U ovoj pozi muškarac drži ženu kao da je upravo uskočila u njegov zagrljaj. Vaše noge treba da budu obavijene oko njegovog struka, a ruke oko njegovog vrata. Ova poza je pogodna za spore pokrete, strastvene poljupce i romantično ljuljanje. 

Slobodne ruke

Partner sedi na stolici, a vi na njemu okrenute licem u lce i sa stopalima na podu. Ovako ne samo da imate kontakt licem u lice, nego i maksimalan pristup za ljubljenje, šaputanje... I slobodne ruke za dodire gde god poželite.

Prekrstene noge

Ova poza nudi neverojatnu intimnost. Vaš partner sedi sa prekrštenim nogama, a vi mu sedite u krilu obavijenih ruku i nogu oko njega. U toj pozi ćete biti potpuno isprepleteni i imaćete kontakt licem u lice. Potreba za sporim, senzualnim pokretima u ovoj pozi dodaje romantični intenzitet, piše cosmopolitan.hr.

Misionarska poza na nogama

Ako okrenete misionarsku pozu za 90 stepeni da oboje ljudi stoji, dobićete položaj za intenzivan seks sa kontaktom celog tela. Mišići će ulagati dodatan napor da biste ostali u stojećem položaju. Čak i ako postoji zid ili nešto drugo na što se žena oslanja, partneri fizički zavise jedan od drugog.

Pratite nas i na Viber-u!

]]>
Thu, 18 Jan 2018 20:00:00 +0100 Ljubav i seks http://www.prva.rs/zivot/ljubav-i-seks/128286/nestao-je-seks-u-braku-ove-poze-ce-vam-vratiti-strast-u-postelju-i-povecati-vasu-intimnost.html
Kako vas drugi vide: Lavovi egocentrični, Ribe previše ćutljive http://www.prva.rs/zivot/astro/astro-zanimljivosti/94415/kako-vas-drugi-vide-lavovi-egocentricni-ribe-previse-cutljive.html Poznajete sebe, svoje karakteristike, znate ko vam odgovara, ali zvezde mnogo utiču i na utisak koji ostavljate na druge ljude.

Ovan
Imate toliko odličnih ideja, pa i energije dok su svi drugi uspavani i mislite da oni očekuju da ih upravo vi povedete. Ali i drugi ljudi povremeno imaju ideje pa bi bilo jako dobro kad biste s vremena na vreme pokazali strpljenje i saslušali ih, pa možda čak i uvažili. Šta kažete?

Bik
Previše ste tvrdoglavi. Morate govoriti da biste uopšte mogli da komunicirate sa drugima. Bespotrebno očekujete od drugih da vam čitaju misli. Naprosto, morate više razgovarati i otvarati se ljudima. Tiha durenja i neizrečena očekivanja vas neće baš daleko dovesti, samo komplikuju život ljudima koji vas vole.

Blizanci
Ako već dajete obećanje, trebalo bi bar i da ga se držite. Super ste i zabavna osoba i svi vole biti u vašoj blizini, no ponekad zaista povredite ljude osećajem da su poslednji na listi, sve zato jer želite biti dobri sa svima i što se ne znate organizovati.

Rak
Ljudima je stalo do vas, ali vi to nikako u potpunosti da shvatite i prihvatite, već sve neumorno preispitujete. Ukoliko uvek tražite loše u nečemu, naravno da ćete ga i naći, pa drugi moraju oko vas hodati kao po ljuskama jajeta. Opustite se malo.

Lav
Znamo da će vam ovo možda zvučati šokantno, ali svet se ne vrti samo oko vas. Ljudi ponekad urade nešto jer su sami tako hteli, a ne samo zato da bi vama nešto dokazali. I ne, nisu svi protiv vas niti su se svi urotili da vam napakoste. Budite malo realniji, tada će vam biti i mnogo lakše.

Devica
Previše ste kritični prema sebi, ali i drugima. Zbog toga nabijate ljudima komplekse koliko god da vam je srce zapravo veliko. Zastanite malo i pokažite ljubav, nežnost, ranjivost - ne bojte se, neće vas niko iskoristiti niti misliti manje o vama. Bićete samo manje nervozni.

Vaga
Svi oko vas cene vašu odlučnost i predanost, kao i jedinstven, gotovo dečji pogled na svet. Ali dosta više s tim pokušajima da ugodite svima. Naučite da kažete ne, zauzmite stav jer ste zbog sopstvene neodlučnosti često na ivici snage, a zbog toga pate vaši najbliži.

Škorpija
Drugima dajete toliko toga - ljubavi, motivacije, strasti, smeha - ali morate nekada popusti sa takvim ponašanjem kojim kontrolišete sve. Ne možete nadzirati sve niti očekivati da sve znate. To veoma često guši druge ljude.

Strelac
Možete li malo da usporite? Vaša potreba da se stalno krećete, nešto radite i planirate je sjajna i razlog zbog kog vas ljudi vole i vole da su u vašem društvu, ali ste najbližima nekada isuviše samo u prolazu, dođete, na brzinu nešto kažete i odete. To može da bude frustrirajuće, naročito ako ponekad drugi žele da ste tu za njih i da im se posvetite.

Jarac
Nismo svi savršeni kao vi! Jasno, to vam niko nikada neće reći u lice - ali pogledajte u ogledalo i videćete da se tako ponašate. Svi vas cene zbog vaših principa i doslednosti, ali ponekad je potrebno i malo spontanosti. Videćete koliko to zabavno može da bude.

Vodolija
Od divnog bića koje unosi smeh i život u odnose lako se pretvarate u promišljenog mučitelja koji ume da ućuti i tako nervira druge, ili pak da prosto pobegne od razgovora i problema. Zato oni koji su vam najbliži ponekad misle da biste ih vrlo lako ostavili i zaboravili.

Ribe
Tako ste posebna i originalna duša da ljudi ne mogu da veruju koliko su srećni što vas imaju u životu. Divno je što se toliko dajete i trudite oko ljudi, ali to ponekad rezultira time da budete povređeni. Ne povlačite se u sebe i ne ćutite, time kažnjavate samo one najbliže. Dajte ljudima uvid u svoje misli.

Izvor:zena.blic

]]>
Thu, 18 Jan 2018 18:30:00 +0100 Astro zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/astro/astro-zanimljivosti/94415/kako-vas-drugi-vide-lavovi-egocentricni-ribe-previse-cutljive.html
TRIK kako da vam NAJLON ČARAPE NE PUCAJU i da duže traju! http://www.prva.rs/zivot/stil/moda/128249/trik-kako-da-vam-najlon-carape-ne-pucaju-i-da-duze-traju-.html Bezbroj puta se iznervirate kada vam punku najlon čarape, a za sve ste vi krivi, jer se uvek spremate i oblačite minut pred izlazak iz stana. Da biste sprečili pucanje najlon čarapa, primenite trik koji produžava njihov vek!

Modnim stručnjacima je palo na pamet da noć pred nošenja najlon čarape odložite u zamrzivač, a ujutro ih pred oblačenje stavite na radijator da se otopi i spremne su za navlačenje!

Ovaj postupak jača vlakna u najlonkama pa postaju otpornije na oštećenja. 

Kreatorka Deniz Keldvel objašnjava kako zamrzavanje čuva najlonkama boju, sprečava stvaranje kuglica na njima i odbija dlačice koje se umeju za njih zalepiti. Osim kod klasičnih najlonki, ovaj trik pomaže i kod mrežastih najlon čarapa, otkriva The Sun.

Da bi ispitala delotvornost trika, novinarka Daily Maila Entonija Hojl je odlučila da ga isproba! Nakon uspešnog eksperimenta, Entonija je potvrdila da temperature ispod nule jačaju tkaninu, a kada se vrate na sobnu temperaturu postaju otpornije. 

Uverite se i same!

Pratite nas i na Viber-u!

]]>
Thu, 18 Jan 2018 17:00:00 +0100 Moda http://www.prva.rs/zivot/stil/moda/128249/trik-kako-da-vam-najlon-carape-ne-pucaju-i-da-duze-traju-.html
Kako da prepoznate narcisa http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/128257/kako-da-prepoznate-narcisa.html Uočiti narcisa nije tako lako, i zato evo nekoliko znakova koji će vam pomoći da primetite jednog u svom okruženju

Često ćemo za nekoga u svakodnevnom govoru primetiti da je narcis, ali "bolest" modernog doba zapravo pogađa mali procenat populacije, između 0.5 i 1 odsto. Uočiti narcisa nije tako lako, i zato evo nekoliko znakova koji će vam pomoći da primetite jednog u svom okruženju.

MANjAK EMPATIJE - Narcisa ne zanimaju tuđi životi, pa se on isključuje iz svakog razgovora koji nije o njemu. Videćete ga kako odjednom, kada više nije u foksusu razgovora, počinje da gleda u telefon, čita novine ili traži neku drugu zanimaciju. Čak nema ni potrebu da se pretvara da ga zanima ono što pričate.

MANIJA VELIČINE - Kompleks više vrednosti i superiornosti čest je kod osoba zaljubljenih u sebe. Ali to što misli da je iznad drugih, ne znači nužno da je zadovoljan sobom.

TRAŽI OBOŽAVANjE - Baš zbog suštinske nesigurnosti, narcisi traže okruženje osoba koje će ih hvaliti, deliti im komplimente. Kad im njihovo okruženje ne aplaudira, traže nove poznanike koji će im se diviti.

VOLE STATUS - Narcisi priželjkuju direktorska i druga visoko pozicionirana mesta jer vole da kontrolišu druge, dominiraju i da impresioniraju okolinu, bez želje da sa njom sarađuju.

Izvor: novosti

]]>
Thu, 18 Jan 2018 16:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/128257/kako-da-prepoznate-narcisa.html
Ima samo 26 godina, a izgleda kao STARICA! Godinama se STIDELA svoje KOŽE, a shvatićete sada i zašto (FOTO) http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/128254/ima-samo-26-godina-a-izgleda-kao-starica-godinama-se-stidela-svoje-koze-a-shvaticete-sada-i-zasto-foto.html Bile su joj potrebne godine da prihvati svoj fizički izgled. Amerikanka Sara Guerts je foto model koji ruši sve predrasude.

Boluje od naslednog sindroma Ehlers-Danlos koji predstavlja bolest kolagena, a manifestuje se kroz preteranu pokretljivost zglobova, rastegljivost kože i krhkost svih tkiva. Zbog toga, Sara, iako ima 26 godina, izgleda kao starica.

"Dok sam išla u školu, stidela sam se svog izgleda i kožu sam stalno odećom sakrivala. Kada sam odrasla, počela sam drugačije da gledam na svoje telo. Nekada sam se zbog kože osećala jako nesigurno, a sada smatram da je ona nešto najlepše na svetu", ističe Sara.

Pratite nas i na Viber-u!

]]>
Thu, 18 Jan 2018 15:00:00 +0100 Zdravlje http://www.prva.rs/zivot/zdravlje/128254/ima-samo-26-godina-a-izgleda-kao-starica-godinama-se-stidela-svoje-koze-a-shvaticete-sada-i-zasto-foto.html
Novo leto donosi NOVI MUZIČKI FESTIVAL - Dance Park Festival http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/128314/novo-leto-donosi-novi-muzicki-festival---dance-park-festival.html Ovog leta svi putevi vode u Inđiju.

Tačno na pola puta između Beograda i Novog Sada, rodila se najvažnija rejv destinacija u 2018. godini – Dance Park Festival. U Fashion Parku Inđija se sastaju dva tehno velikana – beogradski Raveolution i novosadski Green Love Festival, sa namerom da zajedničkim snagama stvore jedinstvenu festivalsku magiju na novoj festivalskoj lokaciji - Dance Park Festival Sam festival dešavaće se u večernjim satima u petak i subotu, 8. i 9. juna i biće smešten na parkingu Fashion Park Outlet centra.

Organizatori obećajvaju jedinstveni muzičko - scenski doživljaj, mega rejv na kome će gostovati najveća imena elektronske muzike. Festival će ugostiti više desetina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. Posetioce očekuju žurke pod otvorenim nebom uz najsavremenije audio-vizuelne efekte, vanserijski izvođači i organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada, kao i mogućnost boravka na lokaciji tokom oba dana trajanja festivala.

Rezervišite osmi i deveti jun za novu muzičku destinaciju - Dance Park Festival u Inđiji.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 15:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/128314/novo-leto-donosi-novi-muzicki-festival---dance-park-festival.html
Doktor Filgud: Ne smemo da budemo robovi ishrane. Za doručak može čak i burek! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/128304/doktor-filgud-ne-smemo-da-budemo-robovi-ishrane-za-dorucak-moze-cak-i-burek.html Gostujući u emisiji "150 minuta" Doktor Filgud je mnoge iznenadio svojim stavovima vezanim za zdravu ishranu. Iako je ranije govorio o „četiri bele smrti“, o tome da treba izbegavati so, šećer, brašno i masnu hranu, kaže da je kasnije shvatio da je ravnoteža i umerenost u ishrani prava formula.

Šta zaista treba izbegavati u ishrani, šta je najbolje doručkovati,  u kojim vremenskim razmacima treba imati obroke, pogledaje u prilogu.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 14:28:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/128304/doktor-filgud-ne-smemo-da-budemo-robovi-ishrane-za-dorucak-moze-cak-i-burek.html
Ako vaša zdrava beba plače svako veče bez razloga - proverite da li je u pitanju "ljubičasto plakanje" http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/128248/ako-vasa-zdrava-beba-place-svako-vece-bez-razloga---proverite-da-li-je-u-pitanju-ljubicasto-plakanje.html Preko dana vaša bebica je nasmejana, raspoložena i živahna ali kako pada veče počinje da plače i teško vam je da je umirite.

Važno da znate da bebe ponekad plaču bez razloga, i to što ne uspevate da je utešite ne mora da znači da radite nešto loše.

Sve bebe jednom prođu kroz fazu pojačanog plakanja koji se stručno naziva "ljubičasto plakanje". Intenzivno plakanje bebe nije znak nekog većeg problema. Stručnjaci smatraju da je to normalna faza u razvoju svakog deteta, a kada znate da je to normalno biće i vama lakše da se nosite sa tim, piše sajt Healthy Mom and Baby.

Šta je ljubičasto plakanje?


Ljubičasto plakanje (purple crying) ne znači da će vaša bebica postati ljubičasta od plača, već predstavlja akronim (reč nastala od početnih slova koje ga karakterušu).

-PEAK: Počinje oko druge nedelje bebinog života, vremenom se pojačava i svoj vrhunac dostiže oko drugog meseca i onda polako opada dok potpuno ne prestane

-UNEXPECTED: Totalno je neočekivano, ne postoji predvidiv početak ili kraj plakanja

-RESIST: Beba odbija da se umiri, nebitno šta vi radite plač ne prestaje

-PAIN-LIKE: Beba pravi grimase kao da je nešto boli ali ne brinite se, ništa opasno po bebu se ne dešava

-LONG LASTING: Plakanje je dugotrajno, ume da potraje od nekoliko minuta do par sati

-EVENING: Javlja se uveče, iako je do tada sve bilo kako treba

Kako se utešiti bebu koja intenzivno plače


Najvažnije je da ostanete pribrani dok smirujete svoju bebu i prvo proverite da li su osnovne stvari podmirene:

- Da li je gladna?

- Da li se upiškila?

- Da li je podrignula posle jela?

Ako je to u redu onda probajte neku metodu da je umirite:

- Okupajte bebu mlakom vodom

- Napravite kontakt koža na kožu sa bebom dok se šetate sa njom u naručju

- Izvedite bebicu u šetnju ili vožnju kolima

- Tiho pevajte vašoj bebi i smešite joj se dok je gledate u oči

Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, uzmite malo vremena za vas i napravite pauzu. Svi znamo koliko loše ovo može uticati i na vas i koliko se majke osećaju bespomoćno u ovim situacijama. Ukoliko nema nikoga sa vama kome biste mogli da ostavite bebu, stavite je u kolevku, položite na leđa dok se malo ne odmorite.

I da napomenemo još jednom- proćiće, ovo je najnormalnija stvar koju svaka beba prođe, samo je važno da budete strpljivi.

Izvor: yumama.com

]]>
Thu, 18 Jan 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/128248/ako-vasa-zdrava-beba-place-svako-vece-bez-razloga---proverite-da-li-je-u-pitanju-ljubicasto-plakanje.html
Mit u koji vlasnici mačaka najčešće veruju http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/128251/mit-u-koji-vlasnici-macaka-najcesce-veruju.html Sasvim je uobičajeno videti sliku mačke sa činijom punom mleka kraj nje. Ipak, ovaj stereotip je potpuno pogrešan kada je zdravlje maca u pitanju.

Neke mačke mogu povremeno da istolerišu pasterizovano mleko u malim količinama, ali više kao poslasticu nego kao konkretan obrok. Međutim, sa godinama one često postaju netolerantne na laktozu, i pogotovo im je teško da vare šećer iz mleka. Mnoge mačke, a naročito odrasle, nakon konzumiranja ove namirnice dobiju i dijareju.

Čak i ako mislite da vaša maca bez problema pijucka mleko, ova namirnica kao deo redovne ishrane i glavni obrok nikako nije dobra ideja. U redu je da ponekad razmazite vašu macu porcijom ovog belog napitka, ali ipak – ne preterujte. Možete joj, recimo, umesto mleka davati jogurt.

Savetujemo vam i da tada obratite pažnju na eventualne promene u njenoj stolici, koje bi mogle da ukažu na postojanje problema zbog davanja mleka.

I zapamtite, najbolja tečnost za vašu macu je obična voda. Postarajte se da joj je ona uvek na raspolaganju, i umesto problematičnog mleka ponudite joj okrepljujuću vodu. Ona vam to sigurno neće zameriti.

Izvor: N1

]]>
Thu, 18 Jan 2018 13:00:00 +0100 Svet životinja http://www.prva.rs/zivot/svet-zivotinja/128251/mit-u-koji-vlasnici-macaka-najcesce-veruju.html
Druženje sa Slavimirom Stojanovićem u Dečjem kulturnom centru Beograd http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/128310/druzenje-sa-slavimirom-stojanovicem-u-decjem-kulturnom-centru-beograd.html Utorak, 23. januar u Dečjem kulturnom centru u Beogradu biće poseban dan!U goste dolazi jedan čika koji lepo crta i dizajnira, ali je u stvari postao poznat kad je stvorio knjigu "Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“.

Za njega su tada čuli svi mališani koji su se uspavljivali čitajući o avanturama nove drugarice Singi, koja je jednog čudnog popodneva radila svoj domaći zadatak, ali nijedna olovka joj nije bila od koristi... Otkud i kako se tu stvorio dečak Felipo Bibi i kako je pomogao našoj drugarici, ako ne znate, otkrićete 23. januara u 10:30 kada u Dečjem kulturnom centru počinje druženje sa čika Slavimirom.

Pridružite se avanturi i pronađite svoju čarobnu olovku za najlepši crtež!

Pratite nas i na Viber-u!

]]>
Thu, 18 Jan 2018 12:00:00 +0100 Urban korner http://www.prva.rs/zivot/urban-korner/128310/druzenje-sa-slavimirom-stojanovicem-u-decjem-kulturnom-centru-beograd.html
U njegovom dvorištu ima svega od igle do lokomotive, ali BUKVALNO! http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/128244/u-njegovom-dvoristu-ima-svega-od-igle-do-lokomotive-ali-bukvalno.html Slobodan Milojević je čuvar starih stvari. Njegovo dvorište je pravi mali muzej na otvorenom, a šta u njemu možete da vidite, ne možete baš nigde u Srbiji.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 12:00:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/128244/u-njegovom-dvoristu-ima-svega-od-igle-do-lokomotive-ali-bukvalno.html
Sutra je Bogojavljenje: U ponoć pogledajte nebo i zamislite želju http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/128028/sutra-je-bogojavljenje-u-ponoc-pogledajte-nebo-i-zamislite-zelju.html Na dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, biće uslišene sve želje. Na bogojavljensko veče, kaže predanje, otvaraju se nebesa. Treba jasno zamisliti želju, pa u ponoć pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari.

Na taj način možete dočekati jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve. Prethodi mu Krstovdan, prvi dan posta posle božićnih praznika, a odmah za njim, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj, koji je Isusa krstio u reci Jordan. Bogojavljenje se obeležava 19. januara i nepokretan je praznik, odnosno datum se ne menja. Tog dana se, prema Bibliji, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Događaj objavljivanja Bogočoveka, navodi se u svetim knjigama, slavi se kao Bogojavljenje. Takođe, crkva je ustanovila Svetu tajnu krštenja za svako ljudsko biće. Krštenjem se postaje član Hristove crkve i duša se čisti od svakog greha. Na Krstovdan (uoči Bogojavljenja), kao i na sam praznik, posle liturgije, vrši se veliko osvećenje vode u hramu ili u porti hrama.

Ta voda se uzima i nosi kući. Čuva se kao čudotvorna sveta dragocenost jer štiti od nečistih sila. Nikada se ne kvari. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima „Hristos se javi“ a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Od pre desetak godina kod Srba je obnovljen stari običaj da se u reku baci krst, a mladi se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate.

Narodna verovanja

Bogojavljensku vodicu nekada su pile trudnice da bi se „otvorile kao nebo na Bogojavljenje,“ pa da se lako porode. Ta se voda sipa i u bunar kako bi se pročistio, a u stara vremena osvećena vodica davala se bolesnicima koji nisu mogli da odu u crkvu na pričest.

Običaj je bio da neudate devojke stave ogledalce pod jastuk, noć pred Bogojavljenje jer se verovalo da će sanjati muškarca za koga će se udati.

Nekada su mlade devojke na bogojavljensko jutro odlazile na izvor, bacale pokoje zrno pšenice i kukuruza u njega, izgovarajući: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga, gde su ih čekali ostali ukućani.

U nekim delovima Srbije je postojao i običaj da se ovako zahvaćena bogojavljenska voda daje ostalim ukućanima da piju preko sekire kako bi se izbegle svađe među njima tokom naredne godine.

Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se izjutra, pre izlaska sunca, obavi ritualno kupanje u reci.

Zato se za Bogojavljenje u reku baca Časni krst, a mladi se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. Krst, koji bi trebao da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje bogojavljanske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cele godine.

U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se na dan Hristovog krštenja operu stvari i očisti kuća jer su prošli nekršteni, to jest nečisti dani, koji traju od Božića.

Proverite kakvo će godina biti

Običaj je da se na Bogojavljenje izađe na neku vetrometinu, iznese malo pepela i pušta pomalo iz ruku. Tako se određuje koji je vetar „pobedio“ na Krstovdan.

Ako duva istočni vetar, godina će biti sušna, ako duva jugo, biće kišna, ako duva zapadnjak, biće rodna, ali i olujna, a ako je prevladao severac, biće hladna.

Izvor: Niškevesti

 

]]>
Thu, 18 Jan 2018 10:48:00 +0100 Zanimljivosti http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/128028/sutra-je-bogojavljenje-u-ponoc-pogledajte-nebo-i-zamislite-zelju.html
Šta se krije u američkoj vojnoj bazi na KiM? http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/128241/sta-se-krije-u-americkoj-vojnoj-bazi-na-kim.html Ubistvo Olivera Ivanovića otvorilo je mnoga pitanja. Među njima i pitanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji. Exploziv podeća da je na toj teritoriji smeštena najveća američka vojna baza, izgrađena posle rata u Vijetnamu, vojna baza Bondstil. Ekipa Exploziva bila je u Uroševcu da sazna šta se krije u ovom "gradu u malom" za koji važi princip eksteritorijalnosti i koji odgovara samo Pentagonu. Generali govore i o optužbama za umešanost u trgovinu drogom.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 09:38:00 +0100 Životne priče http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/128241/sta-se-krije-u-americkoj-vojnoj-bazi-na-kim.html
Jo-jo efekat je prošlost: Ovih pet pravila garantuju uspeh u dijeti http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/128234/jo-jo-efekat-je-proslost-ovih-pet-pravila-garantuju-uspeh-u-dijeti.html Ko god je bar jednom bio na dijeti zna da je najteži deo dijete ne vratititi izgubljene kilograme. Da biste ispunili svoj cilj, neophodno je da se pridržavate sledećih pet pravila.

1. Osnovno pravilo ishrane je uzimanje ugljenih hidrata u prvom delu dana, a unosproteina u večernjim satima. Kombinacija čaja za mršavljenje, i ishrane metaboličkog ritma garantovano rezultuje gubitkom kilograma.

2. Morate imati minimum tri obroka i to na način da se obroci prilagode individualno vremenu u kojem osoba ima najizraženiju glad.

3. Tokom jutra i dana (do poslepodneva) jesti nemasne ugljene hidrate – testenina, krompir, nemasni hleb ili još bolje dvopek uz voće i povrće, a za večeru povrće i proteine (posni sir, nemasno meso, riba).

4. Stroga kontrola unosa masnoća – ne samo ulja, već i onih skrivenih u hrani (npr. keks ima oko 50 posto masnoće, grickalice, sirevi…).

5. Pokušajte da biljnu hranu (sve sveže voće i povrće) jedete što više, pa je po mogućnosti uklopite u baš svaki obrok. Dobro je uvesti naviku konzumiranja salate kao predjela pre glavnog obroka u danu. Izbegavati ‘prazne’ kalorije tj. slatke tečnosti koja imaju visok energetski sastav, a ne utiču na sitost. Piti puno vode i nezaslađenih prirodnih napitaka (čajeva, limunada).

]]>
Thu, 18 Jan 2018 09:26:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/128234/jo-jo-efekat-je-proslost-ovih-pet-pravila-garantuju-uspeh-u-dijeti.html