Prva Srpska Televizija :: Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/rss.html U ovoj evropskoj zemlji je i OTPADNA VODA ZLATO! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/123174/u-ovoj-evropskoj-zemlji-je-i-otpadna-voda-zlato.html Para na paru ide!

Istraživači sa švajcarskog Instituta tehnologije ispitivali su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švajcarske i procenili da kroz sistem svake godine prolazi 43 kilograma zlata, čija se vrednost procenjuje 1,8 miliona dolara. 

Koncentracija dragocenih metala je toliko mala da ne predstavlja nikakvu pretnju po okruženje. Ipak, u nekim oblastima kao što je Tičini na jugu zemlje, postoje dovoljne količine koje otežavaju reciklažu. 

S obzirom na količine koje bi mogle da se recikliraju, a kasnije i obnove metali iz otpadnih voda, ne čudi što pričamo o zemlji koja u proseku preradi oko 70 odsto svetskog zlata svake godine. 

Naučnici su se u početku plašili da će se ponoviti kritična koncentracija retkih metala koji se trenutno nalaze u Rajni. Međutim, analize pokazuju da je sve u granicama normale, iako Institut upozorava da se vrlo malo zna o potencijalnim toksikološkim efektima retkih metala u tragovima.

Izvor: b92.net

]]>
Sun, 15 Oct 2017 08:15:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/123174/u-ovoj-evropskoj-zemlji-je-i-otpadna-voda-zlato.html
Neotkrivene tajne jednog od najstarijih gradova: Evo šta niste znali o Rimu http://www.prva.rs/zivot/putovanja/108790/neotkrivene-tajne-jednog-od-najstarijih-gradova-evo-sta-niste-znali-o-rimu.html Ko su bili prvi Rimljani, čije su zapravo Španske stepenice i koji je prvobitni naziv Koloseuma, saznajte u nastavku teksta...

Predstavljamo vam pet zanimljivih činjenica koje možda nista znali o jednom od najstarijih gradova na svetu.

1. Prvi Rimljani uopšte nisu bili Rimljani

Strogo gledano - prvi Rimljani verovatno nisu ni postojali - ako se pretpostavi da su osnivači ovog grada bila mitska braća Romul i Rem (ili samo Romul, Rem je ubijen od bratovljeve ruke tokom izgradnje grada) davne 753. godine pre nove ere. Veruje se da su braća poreklo vodila iz grada Alba Longe, prvog suseda antičkog Rima. Sa druge strane, oblast na kojoj je nastao grad Rim, dugo je bila pod kontrolom Etruraca, severnih suseda kasnijih Rimljana, koji su ih, potom, i pokorili. Druga legenda nalaže da su preci Rimljana bili Trojanci, vođeni mitskim Enejem, jednim od preživelih Trojanaca nakon pada ovog grada.

Pratite nas i na Viberu!

2. Grad na sedam brežuljaka pokriva više od sedam brežuljaka

Čuvenih sedam brežuljaka Rima nalaze se na istočnoj obali reke Tibar. Alfabetskim redosledom, tih sedam brežuljaka čine: Aventin, Kapitol (Capitolinus Mons), Celij, Eskvilin, Palatin, Kvirinal i Viminal. Međutim, moderni Rim se, tokom svog vekovnog rasta, proširio na mnogo više od ovih, originalnih, sedam uzvišenja. Monte Mario, breg koji se nalazi severno od Vatikana, dostiže visinu od 139 metara, i najviši je od svih u gradu - ali i dalje ne nalazi svoje mesto u "čuvenoj sedmorci".

3. Španske stepenice nisu španske

Jedan od najpoznatijih spomenika centra grada, Španske stepenice, nosi pogrešan naziv. Nije tajna da su ove stepenice nastale nakon bogate donacije francuskog diplomate, a njihove arhitekte su bile dvojica Italijana - Frančesko Sanktis i Alesandro Speki, ali, kako Italija nije bila ujedinjena država sve do 1861. godine, a stepenice su nastale ranije, nije prikladno pripisivati ih Italiji. Naziv ovog spomenika proistekao je samo iz činjenice da se u dnu stepenica, tokom izgradnje, nalazila ambasada Španije.

4. Koloseum se nije zvao Koloseum

Kada je prvi put izgrađena, između 72. i 80. godine nove ere, ova arena bila je poznata pod nazivom Flavijev amfiteatar - po dinastiji Flavijevaca tokom koje je izgrađen (počet pod Vespazijanom, a završen pod Titom). Naziv Koloseum prvi put se pojavio mnogo kasnije, oko 1000. godine nove ere, ali i tad nije direktno označavao amfiteatar. Naziv se odnosio na kolosalnu statuu imperatora, verovatno Nera, koja se nalazila ispred građevine.

5. Rim je hteo da bude domaćin neodržanih Olimpijskih igara

Olimpijske igre 1940. godine nisu održane iz opravdanog razloga - u toku je bio Drugi svetski rat. Međutim, te godine, trebalo je da se održe u Londonu, ali je Rim insistirao da bude domaćin. Musolini je imao veliku želju da, nakon Berlina, njegov grad ugosti najbolje sportiste sveta. Čak je izgrađen čitav sportski kompleks, sa modernim stadionom koji je i danas u upotrebi. Rat je povkario Musolinijeve planove, a Rim je morao da čeka do 1960. godine da bi postao domaćin zastave sa pet prstenova.

Izvor: NationalGeografic.rs

]]>
Sat, 14 Oct 2017 16:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/108790/neotkrivene-tajne-jednog-od-najstarijih-gradova-evo-sta-niste-znali-o-rimu.html
Iz pristojnosti završio u zatvoru u Dubaiju: Morao je drugog muškarca da dodirne... http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122915/iz-pristojnosti-zavrsio-u-zatvoru-u-dubaiju-morao-je-drugog-muskarca-da-dodirne.html Britanski turista Džejmi Haron se lepo provodio na odmoru u Dubaiju, ni ne sluteći da će na kraju završiti iza rešetaka, i to 30 dana!

Navodno, on se neprimereno ponašao u javnosti. Haron je otišao s društvom u jedan noćni klub, a kada je počeo da se probija kroz gužvu, dodirnuo je slučajno kuk jednog muškarca kako ga ne bi polio pićem. Turista u tom trenutku nije ni slutio da će ga taj potez uvaliti u velike probleme. 

Zbog "incidenta" je uhapšen i određen mu je pritvor od 30 dana, a do sada je na sudske troškove potrošio više od 30 000 funti, prenosi Dejli mejl. 

Njegov tim advokata tvrdi da je Haron uljudno dodirnuo muškarca da ne bi došlo do guranja, a pola sata nakon toga muškarac je počeo da preti Džejmiju i pozvao policiju. 

"Pio si alkohol i neumesno me dodirivao. Deportovaću te, znaš li ko sam ja?", rekao je navodno muškarac. 

Policija je Harona odvela u zatvor Al Barša, a stigla mu je i optužnica za konzumiranje alkohola i neprimereno ponašanje u javnosti. 

Pušten je uz kauciju, ali mu sada preti zatvorska kazna do tri godine.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Mon, 9 Oct 2017 09:20:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122915/iz-pristojnosti-zavrsio-u-zatvoru-u-dubaiju-morao-je-drugog-muskarca-da-dodirne.html
Osam tajni zaposlenih u aviokompanijama: Neke od njih vam se uopšte neće svideti! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122702/osam-tajni-zaposlenih-u-aviokompanijama-neke-od-njih-vam-se-uopste-nece-svideti.html Svaka struka ima svoje tajne, pa tako ni ona u vezi sa održavanjem i letenjem avionima nije izuzetak. Ipak, zaposleni u avijaciji nekada otkriju i nešto što ne bi trebalo, pa je portal Bright Side napravio kompilaciju letačkih "ispovest" i tajni.

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte sad pomisliti kako avion poleće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je kako se pre svakog leta detaljno proveravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne utiču na sigurnost, oni se popravljaju pri sletanju, da se ne bi gubilo vreme s odgađanjem letova.

Pratite nas i na Viberu!

Pilot i kopilot jedu različitu hranu

Pre leta pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom, pa ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne praktikuju sve avio-kompanije.

Pravi razlog zabrane pušenja

Uvreženo je mišljenje kako je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, no to baš i nije tačno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog zapravo, ekonomske prirode, jer se vazduh u avionu konstantno filtrira, a duhanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Molimo ugasite mobilne telefone

Ne, ako mobilni ostavite upaljen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala, pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo.

Zaposleni i njihove porodice plaćaju karte jeftinije

Da, da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenima (i članovima njihovih porodica) znatno niže cene karata, a ponekad karte dele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – besplatan.

Najbolje vreme za kupovinu karata

Veruje se kako ranija kupovina karata znatno snižava cenu, ali to i nije baš tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, sredom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cenama.

Budite ljubazni prema osoblju

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ukoliko ste ljubazni. Tako da, ako lepo objasnite zašto ne možete da sedite do saputnika, verovatno će se za vas naći neko drugo mesto, a ako se odlučite na histerisanje i bezobrazluk, ostaćete gde jeste. Ista stvar je i s hranom i svim ostalim.

Katanac neće zaštititi kofer

Ako ste zaključali kofer katancem, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom, tako da ćete možda nepotrebno doživeti oštećenje kofera.

Izvor: punkufer.hr

]]>
Sun, 8 Oct 2017 12:08:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122702/osam-tajni-zaposlenih-u-aviokompanijama-neke-od-njih-vam-se-uopste-nece-svideti.html
Dobrodošli u Githorn, selo iz bajke u kome nema ulica! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122793/dobrodosli-u-githorn-selo-iz-bajke-u-kome-nema-ulica.html U holandskoj provinciji Overejsel nalazi se Githorn, selo koje se često naziva "Venecijom Severa".

Githorn je osnovan u srednjem veku, tačnije oko 1230. godine, kada su u ovaj deo Evrope stigle izbeglice s Mediterana, piše National Geographic Srbija.

Dugo je, na neki način, bilo prava ekološka zona jer u njemu nije bilo automobila, koji su ostajali van sela, ali odnedavno se prave izuzeci u određenim situacijama.

U starom delu sela nema ulica, već samo biciklističkih staza, a saobraćaj se uglavom odvija putem brojnih kanala (koji su ukupno dugi oko sedam kilometara), dok pešaci mogu da ga pređu šetajući preko čak 180 malih, drvenih mostova.

Posebno je zanimljivo to što je turizam imao izuzetno mali uticaj na razvoj Githorna, koji još uvek čuva svoj stari izgled.

U njemu se može videti veliki broj jednospratnica tradicionalnih izgleda, od kojih su neke stare i po dve stotine godina.

]]>
Thu, 5 Oct 2017 14:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122793/dobrodosli-u-githorn-selo-iz-bajke-u-kome-nema-ulica.html
Na ove svetske destinacije ćete morati bez foto-aparata! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122757/na-ove-svetske-destinacije-cete-morati-bez-foto-aparata.html Ako se odlučite za fotografisanje na nekima od ovih mesta, možda ćete dobiti visoku novčanu kaznu ili čak završiti iza rešetaka...

Na nekima od njih, verovatno, ćete proći samo sa mnoštvom uvreda, ali bi, u svakom slučaju, trebalo da se trudite da tamo ne vadite foto-aparat i da se "ne pravite pametni" kad ih posetite...

Amsterdam

U glavnom gradu Holandije "greh" je fotografisati u Četvrti crvenih fenjera, poznatoj po mnogobrojnim bordelima. Njihovi vlasnici preziru slikanje prostitutki u izlozima, tako da ako se odlučite na fotografisanje, a slučajno vas neko uhvati u tome, budite spremni na to da će vam neko razbiti foto-aparat ili, u gorem slučaju, možda i vas.

Južna Koreja

Zemlja u kojoj je zabranjeno slikati žene u bilo kom javnom prostoru, bez njihovog pristanka. Kršenje tog pravila može da se protumači kao seksualno agresivno ponašanje, što može rezultirati novčanom kaznom i do 7.000 evra. U najgoroj varijanti, možete biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Sjedinjene Američke Države

U zemlji "slobodnih" nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosetljiviji na slikanje privatnog vlasništva (prvenstveno nekretnina), pa bi bilo dobro dobiti dozvolu od vlasnika pre nego što se odlučite na slikanje. Najvažnije od svega je da poštujete znake zabrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Slikanje zabranjenih stvari smestiće vas u zatvor do tri meseca i olakšati vam novčanik za oko 1.500 evra. Na mnogim lokacijama zabranjena je upotreba kamere. Uz to, neka vam ne pada na pamet da slikate vladine zgrade, mostove i palate šeika. Zabrana slikanja palata je čak i zakonom propisana.

Severna Koreja

Vrlo jednostavno - bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ali, ako ste se već odlučili za posetu severnijoj od dve Koreje, budite spremni da poštujete pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole, jer biste u suprotnom mogli da snosite vrlo neprijatne posledice.

Engleska

Možete da fotografišete šta god hoćete, osim ako fotografije želite da koristite u komercijalne svrhe. Za to morate da dobijete posebnu dozvolu. Na primer, Trg Trafalgar i Parlament u komercijalne svrhe možete da fotografišete samo uz dozvolu gradonačelnika Londona.

Japan

U Zemlji izlazećeg sunca zabranjeno je fotografisanje određenih hramova i statua Bude. U nekim hramovima zabrana važi samo tokom manjeg dela godine, dok je u drugima zabrana stalna. Zato je potrebno čitati natpise.

Alžir

Prilično konzervativna zemlja, naročito njen južni deo, pa je fotografisanje moguće jedino uz dozvolu. Da biste slikali žene, morate da tražite dozvolu njihovih muževa ili očeva. Takođe, najstrože je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata.

Izvor: punkufer.hr

]]>
Thu, 5 Oct 2017 11:45:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122757/na-ove-svetske-destinacije-cete-morati-bez-foto-aparata.html
Plašite se putovanja aviona? Važno je samo jedno - ne birajte jutarnje letove! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122674/plasite-se-putovanja-aviona-vazno-je-samo-jedno---ne-birajte-jutarnje-letove.html Da li će ovo označiti kraj vaših muka?

Ne volite da letite avionom? Onda imamo korisnu informaciju za vas. Evo kada je letenje najbolje izbegavati.

Pratite nas i na Viberu!

Sudeći prema meteorologu Polu Vilijamsu, najgori deo dana za letenje je rano ujutru, prvim jutarnjim letom. On objašnjava da je to zato što se piloti oslanjaju na ranije letove i njihovu navigaciju za kretanje kroz loše turbulencije. Stoga kad nema prethodne rute, piloti se kreću „nepozatom teritorijom“.

To bi značilo da možete da očekujete poneku jaču turbulenciju.

“Prema izjavama pilota sa kojima sam pričao prvi jutarnji let je uvek turbulentan zato što nije bilo aviona pre njega koji su leteli tom rutom i pružili informacije o turbulentnim lokacijama koje treba izbegavati. Stoga je moj savet putnicima koji ne vole da lete kroz turbulencije da izbegnu prvi let jer je tokom noći putanja neistražena i generalno piloti nemaju ideju šta se desilo u atmosferi“, rekao je u jednom intervjuu.

Profesor Vilijams ističe da treba izbegavati i letove oko podneva jer se, kako kaže, Zemlja dovoljno zagrejala, a topliji vazuduh koji se podiže u atmosferu može izazvati jače turbulencije.

Izvor: b92.net

]]>
Tue, 3 Oct 2017 08:32:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122674/plasite-se-putovanja-aviona-vazno-je-samo-jedno---ne-birajte-jutarnje-letove.html
Ako na vašoj avionskoj karti piše "SSSS", to nije dobro! Spremite se... http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122531/ako-na-vasoj-avionskoj-karti-pise-ssss-to-nije-dobro-spremite-se-.html Postoji mnogo stvari koje putnici ne žele da vide na aerodromu. Jedna od njih svakako su dugački redovi za kontrolu, druga je obaveštenje o kašnjenju leta, ali najgore što možete da ugledate su četiri slova "S" na vašoj avionskoj karti.

Pratite nas i na Viberu!

Skraćenica "SSSS" na avionskoj karti (Secondary Security Screening Selection) znači da ste baš vi odabrani za dodatnu proveru. Dobra stvar u svoj toj gnjavaži je što se ova oznaka pojavljuje samo na letovima ka SAD.

Putnici s ovom oznakom za početak se prijavljuju na aerodromski šalter, gde im se postavljaju temeljna pitanja i u potpunosti se proverava njihov identitet.

Ali, tu se priča ne završava. Putnici s ovom oznakom na svakoj kontrolnoj tački prolaze kompletnu proveru, što uključuje i nekoliko otvaranja prtljaga, kao i proveru celog tela.

Ova praksa uvedena je nakon terorističkog napada u Njujorku pre 16 godina, a najčešći kriterijumi za odabir putnika koji prolaze kroz bezbednosnu proveru je putovanje u jednom smeru, plaćanje karte gotovinom i kupovanje karte nekoliko dana pred let. 

Odabir je često i sasvim slučajan.

 

]]>
Sat, 30 Sep 2017 11:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122531/ako-na-vasoj-avionskoj-karti-pise-ssss-to-nije-dobro-spremite-se-.html
Prebogato, misteriozno selo koje niko ne sme da napusti http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122416/prebogato-misteriozno-selo-koje-niko-ne-sme-da-napusti.html Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen

Kinesko selo Huaksi smešteno u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv "Selo bogataša".

Svaki od 2 000 stanovnika, koliko ih ovde zvanično živi, ima više od 143.000 dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

Ali, postoji i začkoljica. Ako selo napustite i odlučite da se preselite na drugo mesto gubite sve što imate na računu u banci i, naravno, vilu pa zbog tog pravila gotovo niko ne sme da ode jer će ostati bez ičega i završiti na ulici. Većina stanovnika radi sedam dana nedeljno pa se postavlja pitanje gde uopšte mogu potrošiti sav taj novac?

Pre 30 godina ovo selo je bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od 600 stanovnika. Ali, tada je jedan visoki partijski zvaničnik došao na ideju da donese prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Mediji su se za Huaksi zainteresovali 2004. kad je objavljeno da stanovnik sela godišnje u proseku zaradi gotovo 18 000 dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama, piše Dnevnik.

Da bi pokazale snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantni neboder na 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara.

Jasno, selo ima i prevozno preduzeće. Ali ono, kako biste očekivali, ne saobraća kopnom, već nebom. Naime, za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu da budu već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Pitanje kako je Huaksi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ovde ne mogu stupiti nogom pre odobrenja lokalnih vlasti.

Takođe, klubovi i barovi ne postoje pa se na kraju postavlja pitanje kakav je zaista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.

Izvor: N1

]]>
Tue, 26 Sep 2017 12:50:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122416/prebogato-misteriozno-selo-koje-niko-ne-sme-da-napusti.html
Laži kojima morate da se služite na putovanju! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/98515/lazi-kojima-morate-da-se-sluzite-na-putovanju.html Šta NIKAKO ne smete da priznate taksisti, a šta novopečenim prijateljima?

Lagati nije lepo, ali tokom putovanja postoje situacije kada je laž - opravdana. Turisti, a naročito solo putnici, ne treba da uvek budu iskreni, jer mogu da imaju problema. Zbog toga je najbolje neke podatke prećutati ili ulepšati.

Pratite nas i na Viberu!

PRVI PUT

Taksisti nikada ne treba priznati da ste prvi put u nekom gradu jer će dobiti "zeleno svetlo" da vas vozi okolnim putevima.

NEMAM DEČKA

Nikada na putu u nepoznatom gradu devojka ne treba da se hvali da je slobodna, niti dve prijateljice treba da ističu da putuju same jer mogu da imaju neprijatnosti. Nove drugare najbezbednije je upoznati u hotelu, na grupnoj ekskurziji ili časovima za turiste.

NE ZNAM IME HOTELA

Tokom putovanja se lako sklapaju prijateljstva, ali uvek treba biti na oprezu. Ukoliko posle izvesnog vremena novi poznanici insistiraju da doznaju ime vašeg hotela ili hostela, najpametnije je pretvarati se da ime niste zapamtili.

"NOU INGLIŠ"

U svim gradovima postoje džeparoši i secikese koji najčešće izgledaju kao prijateljski nastrojeni lokalci ili prodavci đinđuva. Najmudrije je izbegavati sumnjive ljude, a to se najbolje postiže tako što ćete reći da ne govorite engleski.

Izvor: Novosti

]]>
Tue, 26 Sep 2017 14:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/98515/lazi-kojima-morate-da-se-sluzite-na-putovanju.html
"Nebeska tema": Nemanja Radulović držao koncert u avionu! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122338/nebeska-tema-nemanja-radulovic-drzao-koncert-u-avionu.html Ko nije imao sreće da sluša Nemanju Radulovića na nekom od koncerata u zemlji ili u inostranstvu, a leteo je na relaciji Beč - Pariz, imao je ludu sreću da u vazduhu sluša uživo trenutno najpolularnijeg srpskog violinistu na svetu. Ako imamo u vidu da se karte za njegove koncerte rasprodaju mesecima unapred, onda je publika u avionu bila više nego privilegovana...

]]>
Mon, 25 Sep 2017 16:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122338/nebeska-tema-nemanja-radulovic-drzao-koncert-u-avionu.html
Osam trenutno najpopularnijih turističkih destinacija http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122108/osam-trenutno-najpopularnijih-turistickih-destinacija.html Leto se možda završava, ali to ne treba a bude razlog da ne istražite nove destinacije.

boxPluginImgSada je pravo vreme za mnoge destinacije bez gužve, po znatno manjoj ceni i umerenim teperaturama.

Ako planirate jesenje putovanje, a još uvek niste odabrali destinaciju, stručnjaci za turizam imaju svoje predloge.

Pratite nas i na Viberu!

Turistički portal American Express Travel objavio je listu najpopularnijih gradova na osnovu najvećeg broja rezervacija. Na listi su se našle destinacije sa najvećim porastom interesovanja putnika, piše "Biznis Insajder".

Ono su neke od najpopularnijih destinacija ove sezone:

Bejrut, Liban

Bejrut je nekada bio poznat kao "Pariz Bliskog istoka“. Kao jedno od najstarijih mesta na svetu, izuzetno je bitna destinacija ljubiteljima istorije.

boxPluginImg

Tel Aviv, Izrael

Na ovoj destinaciji možete uživati u svemu - opuštanju na plaži, poseti muzeju ili pak degustaciji falafela. „Tel Aviv je moderan, živahan i kosmopolitski grad“.

boxPluginImg

Kazablanka, Maroko

Stručnjaci za turizam preporučuju da obavezno posetite markete začina i majevsku arhitekturu.

boxPluginImg

Najrobi, Kenija

Najrobi je poznat kao kenijski tehnološki centar inovacija, ali se svakako mislilo i na turiste kojima je na raspolaganju safari. Ukoliko se nađete izvan grada, posetite Veliki istočnoafrički rov bogat fascinantom istorijom i geologijom.

boxPluginImg

Mazatlan, Meksiko

Mazaltan je poznat po divnim peščanim plažama. Smatra se jednim od najboljih mesta za noćni provod u Meksiku.

boxPluginImg

Belize

Ako ste ljubitelj ronjenja, ovde ćete sigurno uživati. Takođe se savetuje da probate njihove specijalitete.

boxPluginImg

London, Engleska

Britanska prestonica ne prestaje da privlači pažnju turista, pa se i ovoga puta našla među najposećenijim destinacijama.

boxPluginImg

Pariz

Važi za najromantičniji grad na svetu. Francuska prestonica je jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu.

boxPluginImg

Izvor: b92.net

]]>
Sun, 24 Sep 2017 14:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122108/osam-trenutno-najpopularnijih-turistickih-destinacija.html
Vrednost srpskog pasoša raste, evo i zašto! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122125/vrednost-srpskog-pasosa-raste-evo-i-zasto.html Ukoliko ste rođeni u nekoj od zapadnih zemalja, nećete imati problem sa svojim pasošem jer vas može odvesti gde god da poželite (naravno, uvek postoje zemlje za koje je malo teže dobiti vizu).

Sajt "Nomadcapitalist" je, međutim, objavio čiji pasoš trenutno najviše napreduje. Iznenađenje - u pitanju je srpski pasoš.

Endru Henderson u članku "Pasoš koji najbrže napreduje" napisao je da je srpski pasoš najviše napredovao zahvaljujući dobrim pregovorima vlasti sa zemljama širom sveta.

Naime, Srbija je dobila mogućnost visa-free putovanja po Evropi 2009. godine. Naša zemlja je jedna od tri zemlje (Mauricijus i Sejšeli) u kojoj građanima nije potrebna viza ukoliko žele da posete evropske zemlje, Rusiju i Kinu.

Dok pojedine zemlje imaju probleme sa dobijanjem vize za Izrael i Indoneziju, sa nama to nije slučaj.

Gde je problem da otputujemo?

Amerika, Kanada, Velika Britanije, Irska i Novi Zeland su najveći problem za naše građane, piše noizz.rs.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 21 Sep 2017 09:39:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/122125/vrednost-srpskog-pasosa-raste-evo-i-zasto.html
10 najstresnijih gradova za život http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121854/10-najstresnijih-gradova-za-zivot.html Nemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, a na toj listi, Štutgart je na prvom mestu, pokazuje najnovije istraživanje.

Ako miran i bezbrižan život podrazumeva šetnju pored stabala i cveća, pozamašnu sumu na bankarskom računu i siguran posao, onda je idealno mesto za život Nemačka.

Pratite nas i na Viberu!

Novo istraživanje pokazalo je najviše i najmanje stresne gradove na svetu u 2017. godini na osnovu faktora koji uključuju saobraćajnu gužvu, javni prevoz, procent zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje, kao i količinu sunčeve svetlosti koju grad dobija godišnje.

Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova sveta su u Nemačkoj. Štutgart je najmanje stresan, Hanover je na trećem, Minhen na petom, a Hamburg, zajedno s Gracom deli deveto mesto.

Mali, ali bogati Luksemburg, domovina manje od 600.000 stanovnika ima drugi najniži nivo stresa.

Švajcarski Bern je na četvrtom mestu, francuski Bordo na šestom, a Edinbourg na sedmom mestu. Sidnej u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Sijetl je najmanje stresan grad u SAD.

Najstresniji grad je Bagdad, a posle njega Kabul.

Tajna bezbrižnog života u Štutgartu je jaka lokalna ekonomija (Porsše, Boš i Mercedes-Benc), ali tome doprinose i mnogobrojne zelene površine u gradu.

"Mnogo zelenila u Štutgartu uveliko utiče na smanjenje stresa. Ljudi se ne osećaju ugušenim, što smanjuje anksioznost. Osećaj sigurnosti u gradu, kako finansijski, tako i u smislu lične sigurnosti takođe je veliki komfor", rekao je PR stručnjak iz Štutgarta David Mus.

Što se tiče sigurnosti Abu Dabi, a poslije njega Osaka u Japanu, najpogodniji su gradovi za život.

Iako sunčano vreme uveliko utiče na dobro raspoloženje, količina sunčeve svetlosti nije mnogo doprinela u pogledu ukupnog rangiranja "sunčanih" gradova.

Damask je na prvom mestu u ovoj kategoriji, a Bordo, koji se u ovoj kategoriji nalazi na 56. mestu, najsunčaniji je grad od prvih 10.

Gradovi Severne Amerike su najmanje zagađeni.

Glavni grad Kambodže Pnom Pen ima najmanju zvaničnu stopu nezaposlenosti. Luksemburg, Bordo i Grac su na vrhu u kategoriji gradova koji su najpovoljniji za mentalno zdravlje, a Rejkjavik je najbolji za fizičko zdravlje.

Što se tiče rasne jednakosti, prednjače američki gradovi San Francisko, Boston i Sijetl.

Lista najmanje stresnih gradova u svetu; 1. Štutgart, Nemačka 2. Luksembourg, Luksembourg 3. Hanover, Nemačka 4. Bern, Švajcarska 5. Minhen, Nemačka 6. Bordo, Francuska 7. Edinburg, Velika Britanija 8. Sidnej, Australija 9. Grac, Austrija i Hamburg, Nemačka

Lista 10 najstresnijih gradova na svetu:

1. Bagdad, Irak 2. Kabul, Afganistan 3. Lagos, Nigerija 4. Dakar, Senegal 5. Kairo, Egipat 6. Teheran, Iran 7. Daka, Bangladeš 8. Karači, Pakistan 9. Nju Delhi, Indija 10. Manila, Filipini.

Pročitajte još i:

Adrenalinsko putovanje kroz Nemačku

Izvor: N1

]]>
Sat, 16 Sep 2017 10:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121854/10-najstresnijih-gradova-za-zivot.html
Adrenalinsko putovanje kroz Nemačku http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121734/adrenalinsko-putovanje-kroz-nemacku.html Kad se povede priča o Nemačkoj, uvek mi prvo na pamet padnu veliki gradovi, ne znam da li je i kod vas takav slučaj!? Ako suzimo priču na prirodu, obavezno se setim serije “Klinika Švarcvald” koju sam gledala dok sam bila klinka.

Zašto spominjem ovo? Zato što sam pre par dana imala priliku da uživam u predelima Nemačke i da na drugačiji način doživim ovu državu. Vratila sam se sa puta puna utisaka i dobre energije, a za to su zaslužni divni zeleni predeli koje sam imala priliku da istražim.

Nemačka na raspolaganju ima više od 150 ruta i svaka predstavlja regione kroz drugu tematiku.

Nedavno sam pročitala jedan tekst koji me je inspirisao na ovo putovanje, a kaže, parafraziram: ture po Nemačkoj nude primamljivu mešavinu avantura i uživanja u vožnji. I da - tempo i dužinu, kao i tematiku putovanja, određujete sami.

Ako volite da istražujete različite predele, na raspolaganju je, na primer, nemački alpski put.

Ljubiteljima istorije preporučuje se put kraj Limesa. Zanatski proizvodi kao što su porcelan, časovnici ili staklo, takođe mogu biti obuhvaćeni rutama.

Kulinarske rute vode do regionalnih proizvoda poput vina, sireva ili špargli.

Tako sam se i odlučila da krenem na ovo putovanje. Otkrivanje Nemačke na svoju ruku, a na pravi smer će me usmeriti izletnički putevi.

Let do Frankfurta, pa vozom do Hajdelberga, prvog mesta odakle krećem svoju hajking turu. Ideja je da mnogo šetam, penjem se, vozim bicikl kroz još zeleno okruženje, koje je u ovim predelima više nego fascinantno.

Nemačka pokrajina Baden Vutemberg leži na jugozapadu zemlje. Atraktivna je zahvaljujući romantičnim gradovima, bajkovitim zamcima, zanimljivim lokalitetima, prestižnim univerzitetima i fenomenalnoj prirodi.

Grad Hajdelberg je popularno turističko mesto. Šarmantni gradić koji se nalazi u dolini reke Neckar, 78 kilometara od Frankfurta. Imao je sreće da ostane pošteđen bombardovanja u Drugom svetskom ratu pa i dalje odiše baroknim šarmom.

Istorijski centar grada prepoznatljiv je po uskim stazama, vijugavim ulicama i lepim trgovima. Sliku dopunjuje i prekrasni dvorac Hajdelberg Šlos koji se nalazi iznad grada.

Do ruševina impozantnog dvorca lako se stiže žičarom. Dvorac okružuju prelepi parkovi i vrtovi koji popunjavaju prostor između starih zidina.

Pogled sa dvorca na grad je zaista interesantan. Sa jedne od terasa grad vam se servira kao na dlanu. Pogled će vam se zaustaviti na kamenom mostu iz 18. veka, koji je izgrađen iznad reke Neckar.

Sa mosta prolazite kroz srednjevekovna vrata koja su nekada bila deo gradskih zidina i ulazite u stari deo grada.

Interesantna stvar je da se u jednom od podruma u dvorcu čuva najveća drvena bačva koja može da primi oko 221 000 litara vina.

U Hajdelbergu se nalazi i najstariji fakultet na teritoriji Nemačke. U sklopu starog fakulteta nalazi se vrlo neobičan i jedinstven zatvor za studente.

Od 18. do 20. veka studente su tu zatvarali ako se nisu ponašali kako red nalaže (većina je zatvarana zbog alkoholisanog stanja).

U jednom od muzeja koji se ovde nalazi možete videti prvi bicikl na svetu. Izumeo ga je Karl Drais, koji je takođe diplomirao na univerzitetu u Heidelbergu.

Moj hajking počinje ranom zorom. Krećem da pratim reku Nekar do Baden-Vutemberga. Reka zna da plavi i da pravi velike probleme. U ovo doba godine je nešto mirnija pa je milina i uživanje pratiti je.

Usput nailazim na veliki broj dvoraca. Nalaze sa na uzvišenjima, okruženi nestvarnom prirodom. Zelenilo prija očima, telo se regeneriše a misli vam lutaju i opušteni ste iako ima uzvišenja do kojih se nije lako popeti.

Dobro obeležena mreža staza, znakovi koji vam daju informacije i instrukcije kuda dalje treba da se krećete na vidnim su mestima. Kada je put suviše uzak i jedva i da postoji, stubovi i ograda koja je nameštena vam daje mogućnost da lakše nastavite.

Nije teško zamisliti prelepu prirodu, vodopade, potoke, filmske pejzaže…

Jedan od dvoraca koji mi se nalazi na putu, a u blizini je Nekarmuhlbaha jeste Gutenberg. Vekovima unazad, u njemu živi porodica u čijem je posedu od dana kada je sagrađen.

Trenutna vlasnica me je povela u obilazak, a jedan od najimpresivnijih prostora svakako je muzej koji se nalazi u sklopu dvorca koji je njen pra, pra, pra deda napravio. U muzeju možete videti vrlo interesantne stvari.

Ono što se meni jako svidelo je velika zbirka knjiga od drveta. Korice su od drveta koja nose naziv knjige.

Kada otvorite knjigu u njoj se nalaze plod, kora i sve što to drvo karakteriše. To mu dođe kao preteča herbarijuma na “vlastela fazon”, vrlo sofisticiran i elegantan.

Dvorac poseduje i primerke ptica (većinom grabljivice) iz svih krajeva sveta. Imala sam priliku da vidim kako ih treniraju i da pogledam predstavu u kojoj učestvuju sve ptice. Izgledaju veliko i moćno a kada rašire krila.. pa – PAZI GLAVU!

Tokom celog putovanja, gde god da sam se zadesila, hrana je bila više nego dobra. Lepe veličine porcija (ogladnite puno i brzo zbog aktivnosti), lepo dekorisane, a ukus… prste da poližeš bilo da je u pitanju supa, glavno jelo ili dezert.

Sledeća stanica uz reku mi je bila Bad Wimpfen. Grad se nalazi na uzvišenju, na brdu iznad reke Neckar i izgleda nestvarno. Stižem kasno popodne, pa zato mali odmor, super večera i šetnja sa ključarem grada u večernjim časovima, kad svi spavaju…

U svakom od gradova koje sam obilazila, turistički vodiči bili su više nego profesionalni, puni korisnih informacija koje možete da dobijete samo od lokalca. Većinu tih podataka, priča, legendi i anegdota nema šanse da nađete na netu.

Svojski se trude da vam dočaraju i da vam objasne istoriju svog mesta, da ispričaju zanimljive priče i da vam na nesvakidašnji način prezentuju istoriju. Prosto se zaljubite u njihovo gostoprimstvo, srdačnost i iskren osmeh.

Tako je bilo i sa vodičem/noćnim čuvarom grada u Bad Vimpfenu. Jednostavno, bila sam oduševljena. Šarmantni stariji gospodin koji odlično govori engleski i koji se svojom odorom uklapa u ovaj bajkoviti grad.

Prošetali smo uskim uličicama dok grad spava, prošli pored tornja koji se nalazi u srcu grada, otišli do zamka i obišli ga iznutra a, onda me laganom šetnjom otpratio do hotela.

Divno veče.

Sutradan me put vodi ka Gunzenhausenu u oblasti Bavaria. Netaknuta priroda, zdrav vazduh, kulturno bogatstvo i prijatan način života Bavaraca njen su znak raspoznavanja.

Pravi raj za ljude u potrazi za odmorom, ali i za rekreativne sportiste zbog mnogobrojnih kristalno čistih reka i jezera, nacionalnih parkova i brojnih zaštićenih prirodnih područja.

Osim toga, posetioce privlači i tradicionalna manifestacija Oktoberfest. Ja sam bila u poseti gradu dan pre nego što je manifestacija startovala (traje sedam dana) no, dovoljno za zagrevanje.

Oko grada postoji veliki broj jezera. Sadržaja za sve uzraste ima mnogo. Moj izbor je bio vožnja električnog bicikla. Prvi put sam vozila ovakav bajs. Moram da vam kažem da je jako dobar i moćan osećaj kada lako vrtite pedale, a on juri kao lud.

Dolazak u Ihštat i polako počinje da pada kišica. Manje više je bilo tmurno tokom svih dana, ali tog dana prvi put pada kiša otkad sam krenula.

Gradić je mali i sladak, stopa nezaposlenosti je 0.3%. Većina je zaposlena u jednoj fabrici automobila koja se nalazi pored grada pa mali privrednici u gradu imaju problem sa nedovoljno radne snage.

Znam, teško je poverovati ali i to postoji.

Oko grada se nalazi staza koja je samo deo mnogo duže treking rute. Opet priroda, mir i spokoj. Napunila sam baterije i nadam se da ću bar neko vreme uspeti da je akumuliram.

Poslednji na ruti pred odlazak iz Minhena za Beograd bio je Regensburg. Grad koji je od 2006. godine pod zaštitom UNESCO.

Regensburg je po mnogima najlepši srednjevekovni grad Nemačke.

Uzimajući u obzir da je izgrađen u kamenu, zgrade su zadržale autentičnost. Kulturni život u Regenzburgu je veličanstven koliko je i grad raznovrstan. Tu se spajaju tradicionalni i moderni elementi.

Staro jezgro grada je najbolje obići pešice, prošetati lepim uličicama ili sići do reke pa mostom preći preko Dunava. Srednjevekovni kameni most je ponos grada. Trenutno se rekonstruiše, pa nisam mogla da ga vidim u punom svetlu.

U starom jezgru Regenzburga, u blizini katedrale Sv. Petra, nalazi se severna gradska kapija. Katedrala Sv. Petra je pravo remek delo gotske arhitekture.

Specifična je i po tome što se u njoj nalazi statua anđela koji se smeje.

Za divno čudo, prvi put nemam šta da kažem na kraju. Ne nalazim reči da saberem utiske. Ova tura toliko je veličanstvena i neobična, puna adrenalina i spokoja, neobičnih romantičnih predela, da jedino što mogu da vam kažem jeste:

Willkommen.

Piše: Ivana Kovačević

Preuzeto sa: www.mojeputovanje.net

]]>
Wed, 13 Sep 2017 15:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121734/adrenalinsko-putovanje-kroz-nemacku.html
Ovde bi se Supermen osećao kao kod kuće: Ledena pećina koju je zabranjeno posetiti leti http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121663/ovde-bi-se-supermen-osecao-kao-kod-kuce-ledena-pecina-koju-je-zabranjeno-posetiti-leti.html Tvrđava samoće je Supermenovo tajno utočište u kojem skriva izume, otkrića i artefakte. Kako tačna adresa nije poznata nikome osim Supermenu, strip-crtači smeštali su je na različita mesta od Arktika i Antarktika do Anda i amazonske kišne šume. Možda je to fiktivno mesto nadahnuo islandski Nacionalni park Vatnajökul, odnosno Ledena pećina u Skaftafelu.

Reč je o mestu zapanjujuće, krhke lepote koje karakterišu prelepe formacije leda. Ledene pećine privremene su strukture koje se pojavljuju na ivicama ledenjaka, ali su vrlo nestabilne i lako se urušavaju.
Svake godine stvaraju se nove formacije, pa je nemoguće predvideti šta ćete videti. Jasno je samo da možete da ih istražujete tek u zimskom mesecima – od novembra do marta – kada su temperature niske, a led najtvrđi. 
Ali, čak i tada se preporučuje da ih istražujete uz lokalnog vodiča koji će vas bezbedno sprovesti kroz ledeno carstvo. 

Cena za četvorosatnu turu? Prava sitnica za islandske standarde, od oko 157 evra.

Izvor: Punkufer

 

]]>
Tue, 12 Sep 2017 14:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121663/ovde-bi-se-supermen-osecao-kao-kod-kuce-ledena-pecina-koju-je-zabranjeno-posetiti-leti.html
U ovu zemlju obožavamo da idemo na letovanje, a sigurno niste znali da je najgora za gastarbajterski život http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121610/u-ovu-zemlju-obozavamo-da-idemo-na-letovanje-a-sigurno-niste-znali-da-je-najgora-za-gastarbajterski-zivot.html Ako želite da imate pristojan radni i porodični život onda nemojte da se selite u Grčku.

Prema izveštajima “Expact Insider-a“ za 2017. godinu Grčka je proglašena najgorom zemljom za gastajbajtere, odnosno ljude koji dolaze u ovu zemlju da žive zbog posla.

Pratite nas i na Viberu!

Istrživanje je obuhvatilo 65 zemalja kako bi se došlo do odgovora koja je najbolja, ali i najgora zemlja za gastarbajtere. Prilikom analiziranja obuhvaćena su 43 faktora među kojima su kvalitet života, finansije, troškovi života, uslovi obrazovanja i zdravstvena nega.

U studiji je učestvovalo 13 hiljada ispitanika, tačnije predstavnika 166 nacija, koji su se u stranu zemlju preselili isključivo zbog posla, a Grčka se našla na dnu lestvice.

Štaviše, Grčka se ispostavila kao najgora zemlja i za porodičan život budući da je jako skupo odgajati decu u ovoj zemlji, a ni obrazovni sistem nije na zavidnom nivou.

Najbolje plasirana bila je Turska.

Izvor: b92.net

]]>
Mon, 11 Sep 2017 15:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121610/u-ovu-zemlju-obozavamo-da-idemo-na-letovanje-a-sigurno-niste-znali-da-je-najgora-za-gastarbajterski-zivot.html
10 najčudnijih gradova na svetu: Da li biste kročili nogom u grad koji "krasi" tabla: "Ovo mesto je užasno"? http://www.prva.rs/zivot/putovanja/74943/10-najcudnijih-gradova-na-svetu-da-li-biste-krocili-nogom-u-grad-koji-krasi-tabla-ovo-mesto-je-uzasno.html Ako ste mislili da je vaš komšiluk čudan, razmislite ponovo. Od krajeva grada prekrivenih đubretom do onih koji deluju kao setovi horor filmova, ovo je definitivno 10 najčudnijih komšiluka na svetu.

Manšijat Naser, Egipat

Ovo čudno naselje nalazi se u Egiptu, na obodu Kaira i broji 262.050 stanovnika. Poznat je kao grad đubreta, jer đubretari u njemu istovaraju sav otpad iz glavnog grad. Svi stanovnici ovog grada bave se reciklažom, a da stvar bude zanimljivija, oni recikliraju 90 odsto đubreta, što je čak četiri puta više nego što ijedna zapadna kompanija za recikliranje može da postigne.

Tejms taun, Kina

Ovaj napušteni grad u Kini replika je istoimenog engleskog grada. U njemu je sve uređeno u skladu sa engleskom kulturom, a nalazi se u blizini Šangaja. Iako napušten, ovaj grad je postao omiljeni među mladencima koji dolaze ovamo samo da bi napravili seriju fotografija. Grad je napravljen 2006, sa namerom da se rastereti prenaseljeni Šangaj, ali bezuspešno.

Gibsonton, Florida

Grad Gibsonton nalazi se u američkoj državi Florida i ima 14.234 stanovnika. Ono što je zanimljivo je da u ovom gradu žive penzionisani radnici cirkusa. Umesto pasa, njima po dvorištu šetaju veoma interesantni kućni ljubimci, poput slonova i majmuna. Prvi stanovnici ovoga grada bili su džin od 2.4 metra pod imenom Al i njegova žena Dženi koja je imala svega 76 centrimetara.

Zarečni, Rusija

Zarečni je poznat i kao "Zatvoreni grad" koji su u Drugom svetskom ratu zatvorili komunisti. Stanovnici su imali zabranjen izlaz iz njega u spoljni svet, a grad je bukvalno nestao sa mape. Danas, Zarečni je i dalje relikvija prošlosti i jedan od retkih preostalih zatvorenih gradova na svetu. Turisti smeju u njega da uđu samo po pozivu stanovnika, kojih ima oko 62.000. Oni žive iza žičane ograde, ali im je dozvoljeno da putuju i da se vraćaju nazad.

Ren-le-Šato, Francuska

Ovaj misteriozni francuski grad postao je turistička atrakcija zahvaljujući knjizi "Da Vinčijev kod". Ren-le-Šato posetio je sveštenik Fransoa Berenger Sonijer 1885. godine, koji se vrlo brzo obogatio i počeo da živi u ogromnoj kući. Svoj novac uložio je u pravljenje statue đavola koja je postavljena pred crkvom, a na njoj je urezano "Ovo mesto je užasno". Niko ne zna kako se ovaj čovek obogatio, a za njega se vezuju brojne teorije zavere.

Elista, Rusija

Elista je grad koji je nastao pod inspiracijom nekadašnjeg predsednika Kirsana Iljumžinova. Ovaj grad poznat je i kao Grad šaha, jer se u njemu nalazi nekoliko spomenika posvećenih ovoj disciplini. Ipak, danas je to pravi grad duhova, a Iljumžinov je tokom njegove izgradnje govorio da je to njegova sudbina i da su mu je otkrili vanzemaljci. Arhitektura grada je gotovo nestvarna, ali njen potencijal nije uopšte iskorišćen.

Noiva Do Kordeiro, Brazil

U gradu Noiva do Kordeiro živi oko 600 stanovnika od kojih su većina žene. Sam grad je 1891. godine osnovala žena koja je preoterana iz svog doma zbog preljube. Nekoliko muževa i sinova koji su navršili 18. godinu prisiljeno je da rade u drugom gradu koji je udaljen čak 100 kilometara od njihovog doma.

Najaf, Irak

Ovaj irački grad nalazi se na najvećem groblju na svetu, Vadi Al-Salamu. Oko pet miliona tela je zakopano na ovom malom prostoru, a sahrane se na njemu i dalje svakodnevno obavljaju, pogotovo sada zbog napada islamista. Ovo je zaista pravi grad iz horor filmova.

Njeft Dašlari, Azerbejdžan

Njeft Dašlari je zapravo grad izgrađen na platformama za obradu nafte i nalazi se na Kaspijskom moru. Ipak, danas je samo turistička atrakcija, jer u njemu živi manje od 5000 ljudi, a interesantno je da su neki njegovi delovi pod vodom. Zbog toga što je nafta na ovom prostoru gotovo potpuno iscrpljena, budućnost ovog grada i nije baš sjajna.

Aurovil, Indija

Aurovil je osnovan 1968. godine i u njemu živi oko 2000 stanovnika iz različitih krajeva sveta. Poznat i kao Grad zore, Aurovil je prepoznatljiv po ogromnoj zlatnoj građevini pod nazivom "Matrimandir". Ona je dobila naziv po osnivaču grada, Miri Alfasi, koja je žele da osvnuje svojevrsnu komunu. Ovaj grad zanimljiv je i zbog toga što deluje kao savršeno organizovano društvo. U njemu ne postoji novac, vlada, niti nametnuta pravila. U njemu se slave samo harmonija među ljudima svih rasa, vera i nacija. Aurovil je otvoren za posetioce, a glavni jezik kojim se govori je engleski, dok njenu ekonomiju podržavaju Indija, nevladine organizacije, itd.

Izvor: Blic

]]>
Sun, 10 Sep 2017 10:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/74943/10-najcudnijih-gradova-na-svetu-da-li-biste-krocili-nogom-u-grad-koji-krasi-tabla-ovo-mesto-je-uzasno.html
Najlepše građevine širom sveta: Sedam arhitektonskih čuda inspirisanih prirodom http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121513/najlepse-gradjevine-sirom-sveta-sedam-arhitektonskih-cuda-inspirisanih-prirodom.html Od bajkovitog Lotosovog hrama do spiralnog Heliks mosta, otkrivamo vam povezanost čoveka i prirode pretočenu u predivna arhitektonska čuda.

Arhitekte su uvek bile inspirisane prirodom, a dokazi njenog uticaja se mogu posmatrati tokom vekova, od simbola prirode u drevnoj grčkoj i rimskoj arhitekturi do radova Frenka Lojda Rajta u XX veku.

Pratite nas i na Viberu!

Od indijskog Lotosovog hrama do Heliks mosta u Singapuru, otkrivamo vam vezu čoveka s prirodom u sledećim građevinama:

1. Nacionalni stadion u Pekingu (Kina)

Ovaj stadion je osmislila švajcarska firma Herzog&de Meuron za Olimpijske igre 2008. godine, a i pre završetka izgradnje, lokalno stanovništvo mu je dalo nadimak Ptičje gnezdo.

Unutrašnjost, krov i stepenište su osmišljeni u obliku posude i integrisani su u strukturu prostorne mreže, koja je ukrašena preklapajućim čeličnim podupiračima. Prostor između njih je popunjen prozirnim membranama, baš poput praznina u ptičjim gnezdima.

Na ovom stadionu se održavaju koncerti i drugi posebni događaji, a Nacionalni stadion Peking će 2022. godine biti domaćin zimskih Olimpijskih igara.

2. Lotosov hram, Nju Delhi (Indija)

Inspirisan oblikom cveta lotosa, arhitekta Fariborz Sahba je osmislio 27 samostalnih mermernih latica raspoređenih u grupama od tri latice. Materijal za izgradnju latica je stigao sa planine Penteli u Grčkoj, iz istog mesta kao i za izgradnju Partenona.

Vrata hrama su zvanično otvorena 1986. godine, a centralna sala može da primi 2.500 ljudi.

3. Atomijum, Brisel (Belgija)

Ova zgrada je prvobitno izgrađena za Svetsku izložbu 1958. godine ili Espo 85. Atomijum je visok 102 metra i karakterišu ga devet međusobno povezanih sfera od nerđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa uveličanog 165 milijardi puta. Danas se u unutrašnjosti nalazi muzej i nekoliko privremenih eksponata.

4. Most Heliks (Singapur)

Ovaj most povezuje poznati hotel i tržni centar sa Muzejem umetnosti i nauke i baštama u zalivu. Inspiracija za dizajn mosta je bila dvostruki heliks DNK: cevaste strukture od nerđajućeg čelika povezuju dve različite spirale sa palubom mosta.

5. Sagrada Familia, Barselona (Španija)

I dok je Antoni Gaudi tokom celog svog rada bio inspirisan verom, priroda je inspirisala ovu nedovršenu rimokatoličku crkvu, koja prikazuje odnos između čovečanstva, prirode i religije.

Svako ko uđe u ovu građevinu oseća se kao da je ušao u ogromnu šumu, baš kao što je Gaudi i nameravao.

6. Kubne kuće, Roterdam (Holandija)

Uprkos svim teškim uglovima i ravnim linijama, arhitektu Pjeta Bloma je zapravo inspirisala šuma kad je pravio nacrt za holandske kuće 1977. godine.

Svaka žuta kocka se nalazi pod uglom od 45 stepeni i postavljena je na šestrostrani stub predstavljajući drvo. Iako kocke i dalje imaju funkciju privatnih kuća, radoznali turisti mogu da obiđu njihovu unutrašnjost.

7. Tajpej 101 , Tajpej (Kina)

Kad se otvorio 2004. godine, ovaj neboder koji ima 101 sprat i nalazi se na visini od 510 metara, bio je u to vreme najviša zgrada na svetu.

Poznati arhitekta C. Y. Lee ga je osmislio kao stablo bambusa. Postoji sveukupno osam segmenata koji se sastoje od osam spratova (osam je srećan broj u kineskoj kulturi), koji oponašaju segmente biljke kao i azijske pagode.

Izvor: nationalgeographic.rs

]]>
Sat, 9 Sep 2017 10:25:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121513/najlepse-gradjevine-sirom-sveta-sedam-arhitektonskih-cuda-inspirisanih-prirodom.html
Šta bi radnici avio-kompanija rekli putnicima da mogu? http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121378/sta-bi-radnici-avio-kompanija-rekli-putnicima-da-mogu.html Kako bi zadržali posao ili jednostavno očuvali mir i bezbrižnost na letu, postoje stvari koje radnici avio-kompanija ne bi smeli da kažu putnicima.

Međutim, neke od tih stvari bi mogle da budu od koristi putnicima. Business Insiderispitao je 80 radnika avio-kompanija šta je to što bi putnicima želeli da kažu da mogu, prenosi b92.net

"Uvek postoji razlog zašto kažemo to što kažemo. Ne govorimo samo zato da bismo čuli sebe kako pričamo“

"Vikanje na članove posade ne može da promeni ništa. Možda ćete se osetiti bolje, ali to ne može ništa da promeni. Mi nismo birali ništa od toga što vama smeta. I ja bih volela da je sve besplatno, prostrano i udobno“.

"Samo se opusti, diši duboko. Da li su vaša pitanja i zahtevi toliko ozbiljna koliko stres koji stvarate sebi i drugima?“

"Pazite šta radite. Ne odustajete od telike koje ste kupili na aerodromu“.

"Budite razumniji od drugih putnika. Sređivanje zuba, mazanje noktiku, glasno razgovaranje nije nešto što bi trebalo da radite dok čekate svoj let“.

"Prestanite da čekate poslednji minut. Ako se pojavite na aerodromu 20 minuta pre poletanja, možda ćete propustiti let. Nije isto što i čekanje sledećeg autobusa“.

"Nemojte skidati obuću. Ne gazite po vodi u sopstvenom kupatilu.“

"Potrebno nam je više osoblja kako bismo mogli da vam pružimo uslugu kakvu zaslužujete“.

"Prestanite da nas kriite zbog otkazivanja leta. Ne3, nemamo rezervne avione kako bismo nadoknadili let.“

"Avion nije prodavnica prehrambenih proizvoda. Na velikoj smo visini, imamo to što imamo od hrane“.

"Niste jedini... I ja se bojim turbulencija“.

"Ne zadržavajte agente sa pitanjima na koja su već odgovorili u svojim saopštenjima“.

"Mi ne kontrolišemo vremenske prilike“.

"Ne dodiruj me.“

"Ne. Putnici misle da smo nepristoji kada im odgovorimo: 'ne, ne možete da radite šta god vam se prohte'. Kažemo im 'ne' zato što moramo da poštujemo pravila kompanije, ne naša lična. Pravila postoje iz određenih razloga, a ne da bi putovanje učinila težim, već bezbednijim“.

"Nisam tvoj sluga, niti konobarica, ni bejbisiterka“.

"Potrebna ti je moja pomoć? Ponašaj se prema meni kako treba i učiniću sve što mogu".

"Ne možete da pijete svoj alkohol u avionu".

"Ne radi se sve o vama. Vi niste jedina osoba ovde“.

"Svi smo mi ljudi. Malo više strpljenja i razumevanja od obe strane“.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Tue, 5 Sep 2017 14:32:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/121378/sta-bi-radnici-avio-kompanija-rekli-putnicima-da-mogu.html