Prva Srpska Televizija :: Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/rss.html Po ovoj hladnoći sve što nam treba je da se ušuškamo u jednom ovakvom krevetu. Evo i zbog čega... http://www.prva.rs/zivot/putovanja/144448/po-ovoj-hladnoci-sve-sto-nam-treba-je-da-se-ususkamo-u-jednom-ovakvom-krevetu-evo-i-zbog-cega.html Da li je i vama danas hladno? Dok sneg provejava mnogi maštaju o moru i toplom vremenu. Baš zbog toga bi bilo lepo da imamo priliku da se ušuškamo u jendom ovakvom krevetu i ne mislimo na zimu. Pogledajte samo ovo savršenstvo i uživajte bar u prizoru putem ekrana....

]]>
Mon, 19 Nov 2018 15:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/144448/po-ovoj-hladnoci-sve-sto-nam-treba-je-da-se-ususkamo-u-jednom-ovakvom-krevetu-evo-i-zbog-cega.html
Svako dete želi da obiđe Dizniled, ali roditelji se zgroze kada saznaju mračnu tajnu koju krije ovaj zabavni park! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/144296/svako-dete-zeli-da-obidje-dizniled-ali-roditelji-se-zgroze-kada-saznaju-mracnu-tajnu-koju-krije-ovaj-zabavni-park.html San svakog deteta, a neretko i odrasle osobe jeste odlazak u Diznijev tematski park, međutim mnogi koji su čuli šta se tamo dešava postanu vrlo skeptični...

Diznilend je zabavni park ali je ujedno i mesto gde počivaju neki od najvećih fanova Diznija.

Naime, postoji veliki broj preminulih čija je želja bila da im se pepeo prospe baš u parkovima u Orlandi i Anahajmu. Kako piše, The Wall Street Journal kompanija Dizni nije baš srećna zbog toga jer ovakvi slučajevi su sve češći.

S druge strane, rasipanje pepela na javnom mestu bez dozvole je prekršaj i gosti koji budu uhvaćeni u ovoj radnji biće pod pratnjom izvedeni iz parka.

Ukoliko zaposleni primete da neko prosipa pepeo taj deo se mora privremeno zatvoriti, a pepeo usisati.

Najpopularnija mesta za prosipanje pepela do sada su bile površine pod cvećem, grmlje, travnjaci Magičnog kraljevstva i vožnja Pirati s Kariba.

Najpopularnija je, bez konkurencije, Ukleta kuća za koju zaposleni kažu da u njoj „ima toliko pepela da to uopšte nije smešno“.

Izvor: B92.net

]]>
Sun, 18 Nov 2018 14:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/144296/svako-dete-zeli-da-obidje-dizniled-ali-roditelji-se-zgroze-kada-saznaju-mracnu-tajnu-koju-krije-ovaj-zabavni-park.html
Da li avion zaista može da se sruši ako tokom leta na telefonu ne uključite 'flight mode'? http://www.prva.rs/zivot/putovanja/144208/da-li-avion-zaista-moze-da-se-srusi-ako-tokom-leta-na-telefonu-ne-ukljucite-flight-mode-.html Osim straha od visine i straha od pada, postoje i drugi razlozi zbog kojih se mnogi ne osećaju prijatno kada putuju avionom. Jedan pilot odgovorio je na pitanja koja muče mnoge putnike. Evo šta on kaže...

Pilot australijske kompanije "Jetstar", Bret Manders, otkrio je da li zaista imamo razlog da se toliko bojimo kada letimo, ali i šta se zapravo događa iza zatvorenih vrata kokpita dok putnici sede i čekaju da sigurno stignu na odredište, prenosio Dejli Mejl. 

Da li se otpad iz aviona zaista ispušta u vazduh tokom leta?

"Ne, sav otpad, uključujući i onaj iz wc-a, ostaje u tankovima dok avion ne sleti, a potom se sav otpad čisti i prazni iz tankova. Tako da možete da budete sigurni da nakon nužde koju obavite u wc-u ništa neće završiti u atmosferi."

Zašto nas pre leta upozoravaju na sigurnosni položaj naginjanja napred u slučaju prinudnog sletanja?

"Jasno, ako dođe do neočekivanih situacija i avion mora prisilno da sleti, taj položaj će vam pomoći da izbegnete eventualne povrede od predmeta koji mogu da poispadaju prilikom takvog sletanja."

Da li postoji najbezbednije mesto u avionu?

"Ne. Sva sedišta su podjednako bezbedna."

Mogu li se vrata u avionu otvoriti ručno tokom leta?

Mnogi putnici strahuju od toga da tokom leta može da se dogodi da neko pokuša da otvori vrata, kao u holivudskim filmovima, ali Manders ističe da to nije moguće.

"To vam je kao da imate jako napumpanu fudbalsku loptu i pokušavate da je pritisnete, ali ne možete. Tako je i s vratima u avionu. Prednja vrata se prvo otvaraju prema unutra, a onda se gurnu prema spolja i zbog jakog pritiska ih ne možete otvoriti ručno."

Šta se dešava kada neko umre tokom leta?

Tokom desetogodišnjeg iskustva, Manders je imao samo jedan smrtni slučaj za vreme leta. Kabinsko osoblje je osposobljeno za takve situacije. Izolovaće preminulog putnika od ostalih uz maksimalnu diskreciju.

Da li treba da nas brinu turbulencije?

"Ne. One znaju da budu neugodne, ali nisu razlog za brigu. Ni piloti ne vole turbulencije baš kao ni putnici, zato svakako pokušavamo da ih izbegnemo. Ali, nema razloga za brigu."

Šta se zaista dešava ako ne uključite "flight mode" na svom telefonu?

"To će prouzrokovati smetnje u slušalicama pilota, poput neugodnih zvukova, posebno ako je više uređaja ostalo aktivno. Ovo pravilo za prebacivanje rada pametnog telefona na "flight mode", ne važi samo za putnike već i za pilote i kabinsko osoblje", poručuje Manders.

]]>
Sat, 17 Nov 2018 16:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/144208/da-li-avion-zaista-moze-da-se-srusi-ako-tokom-leta-na-telefonu-ne-ukljucite-flight-mode-.html
Krećete na put, a niste se još spakovali? Uz ovih nekoliko trikova pakovanje u poslednjem trenutku biće mačji kašalj! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143942/krecete-na-put-a-niste-se-jos-spakovali-uz-ovih-nekoliko-trikova-pakovanje-u-poslednjem-trenutku-bice-macji-kasalj.html Bilo da se radi o iznenadnom putovanju za koje niste imali vremena da se propisno spremite ili objektivnim razlozima zbog kojih nikako niste stizali da blagovremeno pripremite kofere, nema goreg osećaja od onog kada žurite na let i panično iz ormara vadite sve što vam padne pod ruke, nadajući se da niste ništa zaboravili.

Ustvari, ukoliko počnete da praktikujete ovih nekoliko pravila i steknete rutinu, shvatićete da je sasvim moguće spakovati kofere sat vremena pre polaska na aerodrom. Pravila mogu da se primenjuju kako na ručni tako i na čekirani prtljag i veoma se lako sprovode.

Odaberite pravi kofer

Koliko god malo vremena da vam je ostalo do leta, obavezno odvojite nekoliko minuta i odaberite pravu veličinu torbe, odnosno kofera. Logično je da ukoliko putujete na više meseci, odaberete veliki kofer, ali ako putujete na nekoliko dana, menjate dosta hotela ili idete na hajking turu, treba da se suzdržite i odaberete manju torbu u koju mogu da stanu osnovne stvari i odevne kombinacije. Najvažnije je da proverite kakva su pravila o prtljagu aviokompanije kojom letite. Ako se na aerodromu pojavite sa koferom koji je pretežak ili prevelikih dimenzija, to vas može skupo koštati, a može se desiti i da propustite let.

Ako često putujete u poslednjem trenutku, pripremite "putni paket"

Uspešno pakovanje u poslednjem trenutku ipak iziskuje nešto truda i pripreme unapred. Pasoš, polisu osiguranja, avio karte ostale bitne putne dokumente držite na jednom mestu, kako biste ih pred put brzo i bez greške spakovali. U današnje vreme, obavezno čuvajte i folder u telefonu, na tabletu ili računaru, u kome ćete imati spremne kopije i digitalne verzije dokumenata. U putni paket za hitne situacije možete staviti i rezervni punjač za telefon, vlažne maramice i slične stvari koje će vam biti neophodne tokom puta.

Napravite spisak

Uprkos žurbi, udahnite duboko i sastavite kratak spisak osnovnih stvari koje nosite. Spisak će vam pomoći da razmislite i verbalizujete šta vam je u stvari potrebno. Koliko pari čarapa, koliko veša, pantalona i svečanih kombinacija vam zapravo treba? Kada se pakujete stihijski, velike su šanse da odeću koju nosite ne prilagodite stvarnim potrebama putovanja. Dobar savet je da za ovu svrhu koristite neku od brojnih mobilnih aplikacija za pakovanje, posebno one koje vam daju mogućnost da zabeležite sve bitne aktivnosti tokom putovanja i prema njima odaberete odeću. Dobra taktika je da u telefonu uvek imate jedan osnovni spisak stvari koje vam mogu zatrebati na bilo kom putovanju, a na koji možete da dodajete stvari specifične za destinaciju, njene vremenske prilike i aktivnosti kojima tamo planirate da se bavite.

Proverite vremensku prognozu za destinaciju na koju putujete

Logično, ako putujete u grad koji želite da istražujete i obilazite, ali vremenska prognoza najavljuje kišu, ostavite lepu kožnu obuću kod kuće, a ponesite kabanicu, vodootpornu jaknu i cipele. Ovo je veoma važno, jer neadekvatan odabir odeće u najboljem slučaju može da vas košta (kupićete potrebne stvari na destinaciji), ali može i da vam potpuno upropasti putno iskustvo ili u najgorem slučaju, da dovede do toga da sebi narušite zdravlje.

Pakujte se u skladu sa pravilima o tečnostima u prtljagu

Opšte je poznato da sve tečnosti koje nosite u ručnom prtljagu moraju biti spakovane u pakovanjima ne većim od 100ml, a zatim u providnu kesu. Sve tečnosti u većim pakovanjima moraju da idu u čekirani prtljag. Zato je zgodno da uvek u pripravnosti imate putni neseser sa malim pakovanjima sredstava za higijenu i kozmetičkih preparata koje koristite. Ova pakovanja sada se mogu naći u svim većim drogerijama, a ukoliko želite, možete imati pripremljene i prazne flašice i pakovanja od 100ml, (poznate kao putni setovi, takođe se mogu naći u parfimerijama i drogerijama) koja ćete pred put napuniti svojim šamponom, gelom za tuširanje, losionom za telo i sl.

Spakujte odeću koja može da se kombinuje

Kada se pakujete, trudite se da odaberete komade odeće koji se mogu višestruko međusobno kombinovati, kako biste uštedeli na količini odeće koju nosite. Izbegavajte dramatičan dizajn i boje i držite se svedenih krojeva i nijansi. Jednostavni komadi odeće kao što su trenerka, helanke i pamučne majice, mogu da "uskoče" i kao pidžama ili, kada je hladno, kao dodatni sloj odeće. Biranje obuće je najvažniji izbor koji treba da napravite. Ona mora biti udobna (ako planirate duge šetnje), u skladu sa vremenskim prilikama i odevnim kombinacijama koje ste odabrali.

Stvari koje ćete morati da vadite na aerodromu spakujte na kraju

Neka vam sve stvari koje ćete morati da vadite na aerodromu, kao što su dokumenta, avio karte, tečnosti i elektronski uređaji budu praktično spakovani na vrhu ručnog prtljaga ili u posebnoj torbici koju ćete lako otvarati tokom aerodromskih kontrola. Ako laptop stavite na dno ručnog prtljaga, pripremite se na to da ćete morati da otvarate kofer, pomerate lepo složene stvari i vadite ga radi kontrole. Isto važi i za tečnosti, koje, kao što smo već spomenuli, morate da držite u providnoj kesi i izvadite iz kofera tokom kontrole.

Vaš kofer ne mora da bude savršeno spakovan

Danas na internetu možete da pronađete na stotine tekstova i Youtube tutorijala koji detaljno opisuju kako treba da spakujete savršen kofer. Istina je, međutim, da, kada se pakujete u poslednjem trenutku, vaš kofer ne mora da bude savršen. Potrebno je da se skoncentrišete na osnovne stvari, odnosno da spakujete ono bez čega nećete moći, a da sve dodatne stvari svedete na minimum. Najbitnije je da ponesete sva dokumenta, novac, adekvatnu odeću, osnovne preparate za higijenu i negu i elektronske uređaje i punjače koji su vam neophodni, a bez modnih aksesoara ćete već preživeti.

Izvor: Travel magazine

]]>
Mon, 12 Nov 2018 10:10:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143942/krecete-na-put-a-niste-se-jos-spakovali-uz-ovih-nekoliko-trikova-pakovanje-u-poslednjem-trenutku-bice-macji-kasalj.html
Tužili agenciju zbog trovanja na letovanju, ali nisu očekivali da policija "kopa" po Fejsbuku! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143642/tuzili-agenciju-zbog-trovanja-na-letovanju-ali-nisu-ocekivali-da-policija-kopa-po-fejsbuku.html Umesto da izvuku pare nakon lažne tužbe protiv turističkog vodiča, četvoro Britanaca sada mora da plati. I to DEBELO!

Četvoro Britanaca je ostalo bez odštete od 50.000 evra zbog posta na Fejsbuku, a sada još treba i da plate i to zbog nepoštovanja suda i lažnih optužbi.

Majkl Džejmson, Džejn Vir, Kler Elizabet Vir i Dženet Luiz Vir tužili su svog turoperatera nakon letovanja u španskom risortu Benidorm tvrdeći da im je odmor pokvarilo trovanje hranom. Prijavili su da su oni i četvoro dece patili od mučnine, grčeva, povraćanja i dijareje, što je turističku agenciju moglo da košta 50.000 evra. Ali, inspektori su pročešljali društvene mreže i otkrili da su na Fejsbuku to letovanje malo drugačije opisali.

„Ovo je bio najbolji odmor ikada, divan hotel i hrana. Nismo hteli da se vratimo kući“, napisala je 63-godišnja Dženet Luiz Vir. Njene ćerke, 38-godišnja Džejk i 35-godišnja Kler, u komentarima su napisale da su na odmoru „uživale svakog minuta“ i da bi volele da opet budu tamo. Prema medicinskoj dokumentaciji koju su priložile, sve tri su u trenutku pisanja tih objava trebale da patie od grčeva, dijareje i povraćanja. Ništa oprezniji nije bio ni 43-godišnji Džejmson, koji se provodio u kriket klubu u vreme kad je trebalo da pati od posledica trovanja hranom.

Svi su osuđeni na tri meseca zatvora, uslovno na dve godine, i morali su da plate kaznu od 900 evra. Na spornom odmoru s njima je bilo i četvoro dece.

"Mislili su da će doći do novca na lak način, a sad će platiti cenu za svoju glupost", rekao je za britanski "Mirror" Dejvid Skot, advokat iz firme koja je istraživala slučaj.

Izvor: 100posto.hr

]]>
Sun, 11 Nov 2018 16:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143642/tuzili-agenciju-zbog-trovanja-na-letovanju-ali-nisu-ocekivali-da-policija-kopa-po-fejsbuku.html
Jeste li znali da mnogi gradovi imaju svoje nadimke? Ovo su neki od najoriginalnijih! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143645/jeste-li-znali-da-mnogi-gradovi-imaju-svoje-nadimke-ovo-su-neki-od-najoriginalnijih.html Znate za Grad svetlosti i Grad stotinu tornjeva, ali znate li za Mali Beč ili možda Nevestu mora?

Kao i ljudi i veliki gradovi se rađaju, razvijaju, menjaju. I kao što tokom života svi mi dobijamo nadimak koji nas najbolje ili najšaljivije opisuje tako su i veliki svetski gradovi dobili svoje nadimke po kojima ih ceo svet prepoznaje.

Prirodne odlike i položaj, neki istorijski trenutak ili ličnost koji su obeležili grad, arhitektonske specifičnosti i još mnogo toga poslužilo je kao inspiracija u smišljanju ovih nadimaka, piše CDM.

Evo najzanimljivijih:

Višegrad je Andrićev grad zbog čuvenog dela nagrađenog Nobelovom nagradom, dok je Novi Sad pak srpska Atina. Zagreb mnogi u Evropi zbog svoje arhitekture znaju kao Mali Beč. Split je zbog velelepne palate iz rimskog doba ostao Dioklecijanov grad, a Dubrovnik je sa pravom Biser Jadrana.

Kao jedan od najlepših gradova Evrope Budimpešta je Biser Dunava, a po svojoj lepoti Bukurešt je poneo laskavi nadimak Mali Pariz. Pariz je poznat kao Grad svetlosti zbog vodeće uloge tokom prosvetiteljskog perioda u Evropi, ili Grad ljubavi jer je mnogim parovima sveta želja za romantično putovanje upravo francuska prestonica.

Od većih evropskih gradova Beč je poznat kao Carski grad dok je Prag Grad stotinu tornjeva. Venecija je Nevesta mora, a gradovi severne Evrope Briž, Amsterdam i Sank Petersburg dele nadimak Venecija severa zbog činjenice da stotine mostova preseca njihove kanale po ugledu na "pravu" Veneciju.

Rim je Večni grad zato što je uvek bio prestonica, dok je Gaudi toliko oblikovao Barselonu da je ona danas poznata kao Gaudijev grad ali i kao Grad grofova. Jasno je zašto je Jerusalim Sveti grad, Milano Svetska prestonica mode, Bordo Grad vina, a Grenobl Prestonica Alpa. Moskva je između ostalih nadimaka poznata i kao Treći Rim.

Ništa manje zanimljivi nisu ni vanevropski gradovi, zaključuje CDM.

Njujork svi znamo po nadimku Velika jabuka dok je kockarska prestonica sveta Las Vegas Grad greha. Čikago je Vetroviti grad, a Filadelfija Grad bratske ljubavi. Majami je između ostalog i Mala Kuba, a Pitsburg Gvozdeni grad.

Kanadski Montreal nosi interesantno drugo ime Veliki dim dok je aristokratski Toronto Kraljičin grad.

Australija ima jednu od najlepših svetskih luka Sidnej pa i ne čudi da ga svet zna kao Lučki grad. Melburn je pak Evropa Australije. Najjužniji svetski grad Ušuaja (Ognjena Zemlja) sa pravom je poznat kao Kraj sveta. Najveći gradovi Južne Amerike su Brazilska lokomotiva (Sao Paolo) i Američki Pariz (Buenos Ajres). Rio de Žaneiro zovu i Veličanstven grad.

Indijski Mumbaj nosi romantično ime Grad snova, Singapur je Grad lavova, Hong Kong pravi Biser orijenta, a uvek strogi Peking je Zabranjeni grad. Šangaj neki zovu i Njujork istoka.

I u Africi imamo Pariz i to onaj na Nilu. U pitanju je naravno nadimak Kaira. Adis Abeba nosi snažan nadimak Grad Ljudi, a neobičan nadimak Grad oker boje poneo je Marakeš.

Izvor: CDM

]]>
Sat, 10 Nov 2018 10:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143645/jeste-li-znali-da-mnogi-gradovi-imaju-svoje-nadimke-ovo-su-neki-od-najoriginalnijih.html
Beograd dobio još jednu kapiju - Novogodišnju! Evo kada će i zasijati... http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143660/beograd-dobio-jos-jednu-kapiju---novogodisnju-evo-kada-ce-i-zasijati.html Videli ste kuglu, lavirint, tunel, kočiju, a da li ste videli novogodišnju kapiju u Knez Mihailovoj ulici? Pogledajte kako ona izgleda i saznajte kada će zasijati u punom sjaju...

]]>
Tue, 6 Nov 2018 08:52:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143660/beograd-dobio-jos-jednu-kapiju---novogodisnju-evo-kada-ce-i-zasijati.html
Najlepša reka na svetu! Menja pet boja i zovu je "Duga koja teče" http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143255/najlepsa-reka-na-svetu-menja-pet-boja-i-zovu-je-duga-koja-tece.html Pogledajte čarobne prizore iz Kolumbije i pogled na reku koju zovu "Duga koja teče". Prirodni bazeni, pećine i voda koja menja pet boja...

]]>
Sun, 4 Nov 2018 10:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143255/najlepsa-reka-na-svetu-menja-pet-boja-i-zovu-je-duga-koja-tece.html
Nekulturno, nehigijenski? Društvene mreže gore zbog ovog snimka iz aviona! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143221/nekulturno-nehigijenski-drustvene-mreze-gore-zbog-ovog-snimka-iz-aviona.html Putnik nije mogao da veruje šta ovaj muškarac radi u avionu i ODMAH je sve snimio!

Jedan putnik ostao je u šoku kada je ugledao čoveka koji je izvadio, ni manje ni više nego aparat za brijanje i rešio da ga upotrebi tokom leta.

Ovaj čovek izgleda nije uspeo na vreme da završi svoje obaveze i sredi se pred put i nije mu bilo ni malo neprijatno da brijanje odradi u toku putovanja.

Ipak sigurno nije ni sanjao da će njegov potez snimiti jedan od saputnika i postaviti ga na internet. Video je ubrzo postao viralan. Evo i zbog čega...

]]>
Sat, 3 Nov 2018 11:27:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143221/nekulturno-nehigijenski-drustvene-mreze-gore-zbog-ovog-snimka-iz-aviona.html
Kamen kod Soko Banje intrigira meštane! Prave tri kruga oko njega, penju se i po suncu i po kiši i to sve zbog OVOGA... http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143272/kamen-kod-soko-banje-intrigira-mestane-prave-tri-kruga-oko-njega-penju-se-i-po-suncu-i-po-kisi-i-to-sve-zbog-ovoga.html Meštani i turisti kako iz Srbije tako i iz sveta koji dođu u Soko Banju obavezno posete ovaj kamen. Put do njega ne postoji već moraju da nađu nekog iz tog kraja da im pokaže kako da dođu do njega. Ono što je sigurno jeste da mnogi koji dođu do njega obiđu tri puta oko kamena pa se na njega popnu, a sve zbog toga što veruju da je taj kamen nešto posebno.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 10:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143272/kamen-kod-soko-banje-intrigira-mestane-prave-tri-kruga-oko-njega-penju-se-i-po-suncu-i-po-kisi-i-to-sve-zbog-ovoga.html
Govorili su da je najsigurniji avion na svetu, a onda je jedan juče pao. Modli: Uzrok može biti prekoračenje brzine! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143235/govorili-su-da-je-najsigurniji-avion-na-svetu-a-onda-je-jedan-juce-pao-modli-uzrok-moze-biti-prekoracenje-brzine.html Zoran Modli, bivši pilot tokom gostovanja u Jutru sa Jovanom i Srđanom pokušao je da razjasni zbog čega se desila jučerašnja avionska nesreća u Indoneziji kad aje 189 ljudi izgubilo život. "Možemo samo da hipotetički sada pričamo o padu ovog aviona", kaže Modli i dodaje da po informacijama koje je on dobio, priča se da bi uzrok ove nesreće moglo da bude prekoračenje brzine.

Avion je na 1500 metara visine postigao brzinu koja je prevelika za tu visinu, a iznosi 370 čvorova što je veoma veliko prekoračenje. Zbog čega je došlo do prekoračenja brzine, šta se dešava sa letelicom kada dođe do prekoračenja brzine i da li je kvar koji je samo dan ranije detektovan na ovoj letelici toliko ozbiljan da je on mogao da bude razlog pada ukoliko nije dobro saniran Zoran Modli je otkrio u Jutru.

]]>
Tue, 30 Oct 2018 08:42:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/143235/govorili-su-da-je-najsigurniji-avion-na-svetu-a-onda-je-jedan-juce-pao-modli-uzrok-moze-biti-prekoracenje-brzine.html
Hodate bosi u avionu? Evo zbog čega ne bi trebalo to da radite http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142884/hodate-bosi-u-avionu-evo-zbog-cega-ne-bi-trebalo-to-da-radite.html Dugi letovi mogu da budu veoma naporni za organizam i putnici koriste svaku priliku da se opuste i što udobnije smeste u svojim sedištima. Većina njih u takvim trenucima najčešće radi upravo ono na šta nas kabinsko osoblje upozorava da nikako ne bi trebalo da praktikujemo.

Kada vam ljudi čiji je posao da znaju sve, pa i one najgroznije detalje u vezi s putovanjem, kažu da nešto ne treba da radite, trebalo bi da ih poslušate.

Zato, nikada se nemojte šetati bosi po putničkoj kabini. Podovi u avionima bi trebalo da se redovno čiste i dezinfikuju, ali to se često ne obavlja detaljno (zbog nedostatka vremena), a dešava se i da se tokom leta dešavaju nezgode, pa se na podu redovno nalaze krv, urin i fekalije, a tu su i putnici koji pate od putne mučnine koji se često ispovraćaju pre nego što stignu do toaleta. Resursi za čišćenje u avionu su ograničeni, pa osim saniranja, detaljno čišćenje nije moguće. Posebno su ugrožena područja oko avionskih toaleta, u koje naravno, putnici svakako ne treba da ulaze bosi.

Kabinsko osoblje apeluje na putnike da, ukoliko već moraju da se izuvaju, obavezno ostanu bar u svojim čarapama. Takođe, mole se i da ne podižu noge na uzglavlje drugih putnika, ili između sedišta ispred sebe, jer se time krše nepisana pravila avionskog bontona.

Izvor: travelmagazine.rs

]]>
Mon, 29 Oct 2018 10:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142884/hodate-bosi-u-avionu-evo-zbog-cega-ne-bi-trebalo-to-da-radite.html
Kad je reč o putovanjima, ovih par saveta uzimajte s rezervom http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142873/kad-je-rec-o-putovanjima-ovih-par-saveta-uzimajte-s-rezervom.html Nove tehnologije unele su dosta promena u putnu industriju, pa se čini da je došlo vreme da revidiramo savete koje smo nekad dobijali. Pri planiranju putovanja, savete shvatamo zdravo za gotovo, ali neka od davno uvreženih pravila sada su već uveliko zastarela, pa bi ih trebalo uzeti s rezervom.

Ko rano rani, kupuje jeftiniju avionsku kartu

Nekada je važilo pravilo da što ranije rezervišete kartu, to će cena biti pristupačnija. Danas je ponuda letova mnogo veća i kompanije često organizuju akcije, popuste, pa čak i rasprodaje mesta i to u bilo koje doba godine. Ukoliko vam putni planovi to dozvoljavaju, ne žurite sa kupovinom karte, već sačekajte da vidite da li ćete moći da iskoristite neku promociju.

Od vazduha u avionskoj kabini možete da se razbolite

Vazduh u avionskoj kabini jeste suvlji, što može da izazove iritaciju disajnih puteva, ali većina komercijanih aviona danas ima odličnu filtraciju vazduha i pre nego što se vrati u kabinu, vazduh prolazi kroz filtere koji ga oslobađaju eventualnih virusa, bakterija i potencijalno štetnih čestica. Putnici bi više trebalo da u avionima brinu o higijeni ruku, budući da se bakterije preko njih mogu preneti sa sedišta, brava na toaletu i stočića za ručavanje.

Najbolje cene hotela nalaze se na sajtovima namenjenim putovanjima

Danas ima nekoliko sajtova preko kojih, na veoma praktičan način, možete da pretražujete smeštaj i upoređujete cene. Ipak, ukoliko kontaktirate hotel direktno, možete dobiti istu ili čak nižu cenu, ali i nešto što ovi sajtovi i turističke agencije ne nude, dodatke. U svakom slučaju, kako biste obezbedili najbolju cenu, istražite sve svoje opcije.

Ako poranite, izbeći ćete gužve na prebukiranim turističkim atrakcijama

Ako mislite da ćete se na ovaj način rešiti gužvi ispred Luvra, bazilike svetog Petra ili Vatikanskih muzeja, silno grešite. Saveti koje ste pročitali na nekom sajtu, blogu ili u vodiču, dostupni su i drugim putnicima i svi oni su došli na istu ideju kao i vi. Ako želite da izbegnete gužve, potrudite se da nađete neku od brojnih predivnih svetskih destinacija koje još uvek nisu komercijalizovane.

Pitajte lokalce, oni sve znaju najbolje

Naravno da ljudi koji žive na destinaciji znaju sva najbolja mesta za izlazak, neugledne restorane u kojima se služi vrhunska hrana i barove sa fenomenalnom atmosferom. Ipak, ne možete se osloniti na mišljenje lokalca kada su u pitanju specifične turističke situacije, kao što su jeftine ture, cena travel kartica, preporuka za jeftine i dobre hotele i slično. I jezik predstavlja izvesnu barijeru, budući da ne znate koliko ste se dobro sporazumeli sa nepoznatim lokalcem. Možda je želeo da vam da pravu informaciju, ali je pogrešno rekao ili ste ga pogrešno razumeli.

Ulična hrana je opasna

Postoje zemlje u kojima se svakako ne preporučuje probanje hrane na uličnim tezgama, ali ukoliko idete u zemlju kakva je, na primer Tajland, gde je ulična hrana deo turističkog ugođaja, bila bi prava šteta da propustite jednu od najvećih atrakcija zemlje. Vodite se zdravim razumom i kupujte na proverenim mestima, a najbolji pokazatelj da je hrana dobra je ukoliko vidite dug red lokalaca ispred tezge.

Za džet-leg je kriv nedostatak sna

Džet-leg ne izaziva nedostatak sna, već prilagođavanje vašeg tela na drugu vremensku zonu. Neki od simptoma ovog kompleksnog poremećaja, koji je srećom kratkotrajan, jesu nesanica, glavobolja, slabost, poremećaj varenja i slično. Pilule za spavanje će pomoći samo ukoliko ih uzimate da biste pratili prirodni ritam u vremenskoj zoni u kojoj se nalazite.

Izbegavajte da nosite novčanik sa sobom

Lokalci nikada ne nose vrećice sa novcem oko vrata ili čudne pojase oko struka. Ovo su zapravo sigurni znaci da ste tipični turista i bićete hodajuća meta za lopove, ali i za sve druge vrste prevara. Zato je bolje da sa sobom nosite novčanik, sa malom količinom novca dovoljnom za taj dan i kopijom putne isprave.

Izvor: travelmagazine.rs

]]>
Sat, 27 Oct 2018 15:30:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142873/kad-je-rec-o-putovanjima-ovih-par-saveta-uzimajte-s-rezervom.html
Roditelji koji putuju avionom sa bebama treba da znaju da IMAJU PRAVO ovo da unesu! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142648/roditelji-koji-putuju-avionom-sa-bebama-treba-da-znaju-da-imaju-pravo-ovo-da-unesu.html Mame i tate, da li ste znali da možete da računate na ove pogodnosti u avionima?

Ovo je najbolji savet za sve roditelje koji putuju sa decom koja imaju manje od dve godine:

Ako vaše dete ima dve godine ili manje

Za dete mlađe od dve godine, koje putuje u naručju roditelja, oni besplatno mogu uneti tri stvari: dodatak od 10 kg prtljaga, kolica ili auto sedište. Ukoliko su vam sva tri predmeta potrebna, jednu od tih stavki možete poneti kao dodatni prtljag.

Šta ako dete ima rezervisano sedište?

Ako je za dete rezervisano sedište, dozvola za prtljag od 10kg se više ne primenjuje.

Da li se auto sedište sme uneti u avion?

Ako ste rezervisali odvojeno sedište za bebu, smete da unesete auto sedište u avion. Auto sedište mora biti u mogućnosti da se uklopi između naslona za ruke i naslona za leđa, i mora se montirati prema uputstvima proizvođača sedišta.

A kolica?

Kolica možete koristiti sve do ulazne kapije, gde će onda ona biti uzeta i smeštena među ostali prtljag. Kolica se moraju potpuno složiti, pa je preporučljivo da imate zaštitni poklopac. Kolica ne smeju sadržavati druge predmete.

Da li se u avion sme uneti hrana za bebe?

Ukoliko putujete sa malim detetom ili novorođenčetom smete da unesete hranu u avion. Ako nosite hranu za decu ne primenjuju se normalna ograničenja, što znači da možete imati hranu za bebe, mleko za bebe (u obliku praha) i sterilisanu vodu u svom ručnom prtljagu.

Hrana za bebe još uključuje: sojino mleko za bebe, sterilisanu vodu (koja mora biti u providnoj flašici za bebe), mleko u prahu, kravlje mleko (posebno za bebe) i hranu za bebe u obliku kaše.

U slučaju mleka ili sterilisane vode, ograničenje od 100ml po posudi ne važi, uslov je da ukupna količina nije veća od jednog litra.

Izvor: telegraf.rs

]]>
Sun, 21 Oct 2018 11:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142648/roditelji-koji-putuju-avionom-sa-bebama-treba-da-znaju-da-imaju-pravo-ovo-da-unesu.html
Znate li u kojim gradovima se javni prevoz ne plaća novcem već PLASTIČNIM FLAŠAMA? http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142645/znate-li-u-kojim-gradovima-se-javni-prevoz-ne-placa-novcem-vec-plasticnim-flasama.html Zvuči odlično zar ne? Plastične flaše menjaju za kartu za prevoz. Možete li da pogodite koji grad je došao na ovakvu ideju?

Neki gradovi svoje građane nagrađuju kartama za javni prijevoz ako u zamenu donesu plastične flaše.

1. Peking ima posebne automate u metrou koji prihvataju plastične flaše kao metod plaćanja.

2. Kartu za autobus u nekim indonezijskim gradovima možete da platiti plastičnim flašama. U Surabaji dobijate dva sata vožnje atobusom za recikliranje flaša.

3. U Istanbulu stanovnici mogu da razmenjuju plastični otpad za kredit na kartici metroa ili nekog drugog oblika javnog prevoza.

4. Sidnej takođe ima automate za recikliranje flaša, a nakon ubacivanja plastike zauzvrat izbacuje karte za autobus ili bioskop.

Iako mnogi upozoravaju da bi ovo moglo da dovede do povećanja kupovine pića u plastičnim flašama, takve opasnosti verovatno nema jer ljudi ionako kupuju sokove i vodu, pa bolje da se flaše recikliraju nego da završe u prirodi.

Izvor: punkufer.hr

]]>
Sat, 20 Oct 2018 17:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142645/znate-li-u-kojim-gradovima-se-javni-prevoz-ne-placa-novcem-vec-plasticnim-flasama.html
Čudo u Peruu: Usred pustinje turiste privlači luksuzna spa oaza http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142700/cudo-u-peruu-usred-pustinje-turiste-privlaci-luksuzna-spa-oaza-.html Četrdesestih godina prošlog veka, Huakačina je postala popularno spa odredište za bogate Peruance koji su tu tražili spas od reume, artritisa, astme i bronhitisa. Oaza u pustinji u južnom Peruu, koja je desetak minuta udaljena od gradića Ica, odnosno pet sati od glavnog grada Lime, danas je pravi mali raj i turistička atrakcija.

Reč je o selu izgrađenom oko prirodnog jezera, za koje lokalna legenda kaže da poseduje lekovite moći, a koje je okruženo palmama i monumentalnim peščanim dinama. Ipak, samo desetak godina nakon procvata, interesovanje turista za Huakačinu počelo je da opada, zbog čega je nekoliko decenija bila napuštena. 

Početkom novog milenujuma, došlo je do ponovnog procvata turizma, kada su brojni investitori započeli ulaganja i mogućnost razgledanja ovog čuda u pustinji. Vremenom su izgrađeni brojni hoteli i restorani, a posetioci i gosti ove rajske oaze mogu da uživaju u surfovanju na pesku i fantastičnom pogledu zalaska sunca iza peščanih dina.

Upravo zbog svoje neobičnosti, Huakačinu danas posećuju turisti svih generacija.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 15:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142700/cudo-u-peruu-usred-pustinje-turiste-privlaci-luksuzna-spa-oaza-.html
Rusi u Crnoj Gori: Zakoračite u jednu od najluksuznijih vila na obali http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142706/rusi-u-crnoj-gori-zakoracite-u-jednu-od-najluksuznijih-vila-na-obali.html Vlasnici luksuzne vile Abramovič na Crnogorskom primorju otvorili su vrata ekipi Exploziva. Pogledajte kakvim raskošom odiše vila smeštena na predivnom terenu, koliko vremena porodica provodi u Crnoj Gori, kako provode vreme, ko su im gosti... Ovo je samo jedna od brojnih porodica koja je odlučila da joj Crna Gora postane omiljeno mesto za odmor.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 14:00:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142706/rusi-u-crnoj-gori-zakoracite-u-jednu-od-najluksuznijih-vila-na-obali.html
Ples aurore borealis oko Zemlje je očaravajuć (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142652/ples-aurore-borealis-oko-zemlje-je-ocaravajuc-video.html Astronaut Aleksandar Gerst napravio je potpuno neverovatan snimak. Naime on je zabeležio prirodnu pojavu poznatu kao aurora borealis ili polarna svetlost. Na snimku se vidi kako aurora borealis "pleše" oko Zemlje iz ugla Internacionalne svemirske stanice.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 08:30:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142652/ples-aurore-borealis-oko-zemlje-je-ocaravajuc-video.html
Prošla je letnja je zona i sada je IDEALNO vreme da posetite ove ČETIRI plaže! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142306/prosla-je-letnja-je-zona-i-sada-je-idealno-vreme-da-posetite-ove-cetiri-plaze.html Za sve ljubitelje vansezonskog letovanja donosimo četiri plaže koje su u ovom periodu ubedljivo NAJLEPŠE...

Putovanje van sezone donosi niz izvrsnih pogodnosti, posebno zbog nižih cena smeštaja i letova. Vreme će možda biti malo nepredvidljivije nego u sezoni, ali bez obzira da li dobijate kombinaciju plaže s knjigom i kafom u ruci ili šetnju obalom uz zvuke talasa, europske plaže vas čekaju. Uživajte u mirnom putnom iskustvu, upoznajte lokalce umesto drugih turista i pronađite svoj deo u ovom raju plaža.

Plaža Balos, Krit, Grčka


Ovu tirkiznu plažu pronaći ćete na severozapadnoj strani ostrva Krit u blizini grada Hanje. Balos je veoma popularna plaža sa hiljadam turista koji dolaze trajektima iz luke Kisamos. U off sezoni, trebaće vam malo bolje veštine pregovaranja kako bi došli na ovu plažu, ali putovanje će svakako biti jednako uzbudljivo kao i odredište. Prošećite prašnjavim putevima s pogledom na crveni pesak i tirkizne vode lagune dok putem možda uočite zaštićene retke vrste flore i faune poput ugroženih foka.

Plava Laguna, Komino, Malta

Plava laguna na ostrvu Komino na Malti je savršena plaža za kupače pošto se radi o skrivenoj uvali, smeštenoj između dva ostrva, okruženom stenama i obloženom belim peskom. Ipak, ovo nije tajno mesto, tokom leta je laguna puna šarenih bikinija. Srećom, Malta je savršeno odredište za putovanje van sezone zahvaljujući blagim temperaturama zimi i sedam sati sunca dnevno, čak i u januaru! Bez urbanih područja i automobila na ostrvu, moći ćete bez problema da se odmorite.

Plaža Mondelo, Sicilija, Italija


Smeštena na maloj udaljenosti od sicilijanskog glavnog grada Palerma, Mondelo nudi prelep kontrast gradskom životu. Područje, koje je nekada bilo prekriveno močvarama, pretvorilo se u pravi raj za sve ljubitelje plaža dok se meki beli pesak preliva obalom s pogledom na plitku tirkiznu vodu. Tokom leti, Mondelo ima reputaciju da je pretopao i pretrpan, ali van sezone radi se o mestu koje nudi egzotičan pogled na italijanski život bez gužve.

Nisi plaža, Aja Napa, Kipar


Srećnici koji su posetili ovu plažu govore kako su prirodne lepote Nisi neopisive. Velika uvala sastoji se od 500 metara čistog belog peska i plitke vode koje ne doseže vaš struk. Plaža je dobila naziv po „malenom ostrvu“ (nisi na grčkom) zbog toga što zimi i u proleće na niskoj plimi otvara se tajna staza otkrivajući put do ostrva koji letnji turisti nemaju priliku da vide. Nenaseljeno ostrvo bogato je vegetacijom te čini savršeno mesto za ostvarenje sna o miru i samoći.

Izvor: fashion.hr/cosmopolitan.rs

]]>
Sun, 14 Oct 2018 09:50:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142306/prosla-je-letnja-je-zona-i-sada-je-idealno-vreme-da-posetite-ove-cetiri-plaze.html
Majorku su pogodile velike poplave, a ono što je učinio Rafael Nadal oduševilo je ceo svet! http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142346/majorku-su-pogodile-velike-poplave-a-ono-sto-je-ucinio-rafael-nadal-odusevilo-je-ceo-svet.html Špansko ostrvo Majorku pogodile su velike poplave. Ovo ostrvo je i rodno mesto najboljeg svetskog tenisera Rafaela Nadala koji nije mogao da sedi mirno već se priključio akciji i pružio pomoć svojim sugrađanima. Njegov potez pozdravio je i naš Novak Đoković.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 09:17:00 +0100 Putovanja http://www.prva.rs/zivot/putovanja/142346/majorku-su-pogodile-velike-poplave-a-ono-sto-je-ucinio-rafael-nadal-odusevilo-je-ceo-svet.html