Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Putovanja

14. 05. 2018. 08:46   >>  08:51

Znate li kako krivi toranj u Pizi odoleva zemljotresima?

Zgrade se ruše, a on, onako kriv opstaje. Pa kako?

Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su dokučili istraživači sa Univerziteta u Bristolu i Londonu i shvatli o čemu se radi. Istraživački tim od 16 inženjera otkriva da uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji sa mekoćom temeljenog tla kula je maksimalno osigurana, a taj fenomen je poznatiji i kao dinamička interacija zemljišne strukture, pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine.

“Ironično isto tlo koje je dovelo do toga da se kula nakrivi sada je i drži na mestu. Gradnja kule počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova koji su se dogodili“, kaže profesor Milonakis sa Univerziteta u Bristolu.

Inače, veliki je trud održan da bi se kula zadržala tu gde jeste – dvadesetih godina 20. veka njeni temelji su oštećeni u Prvom svetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posetioce zbog rizika od klizišta. Prvi put toranj je posle toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.

Izvor: B92.net

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari