Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Putovanja

24. 02. 2018. 17:00   >>  22:27

Pronađeno 60 000 građevina Maja ISPOD DŽUNGLE u ovoj zemlji... (FOTO)

U svetskim medijima poslednjih dana bruji vest da je grupa arheologa, uz pomoć moderne laserske tehonologije, otkrila više od 60 000 godina građevina i ruševina iz perioda Maja i to ISPOD džungle u Gvatemali.

Pronašli su puteve, temelje kuća, dvorce i vojne bedeme, a ranija istraživanja su pokazala da je na tom tlu živelo nekoliko miliona Maja. Više od 10 i 15 miliona Maja naseljavalo je Gvatemalu, Jukatan i Belize u 16. veku. 

"Ovo je najveći napredak u više od 150 godina majanske arheologije", kazao je za BBC Stiven Houston arheolog Univerziteta Braun. 

Mnogi arheolozi tvrde da će im biti potrebno stotinu godina da pregledaju ovu džunglu u Gvatemali.

Prilikom istraživanja, arheolozi su koristili revolucionarnu tehnologiju Lidar koja otkriva arheološke lokacije skoro nevidljive golom oku. 

"Slike ove tehnologije pokazale su da je celi region bio sistem naselja čiji su obim i gustina populacije u velikoj meri potcenjeni", rekao je Tomas Garison, arheolog koledža Itaka, piše klix.ba.

Kompletno otkriće predstavljeno je u specijalnom dokumentarcu pod nazivom "Lost Treasures of the Maya Snake Kings" (Izgubljeno blago majanskih kraljeva zmija) koji je počeo sa emitovanjem 6. februara na National Geographicu.
0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari