Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Putovanja

16. 12. 2017. 16:00   >>  14:38

Pariz iz ugla Koko Šanel: Pet mesta koje je obožavala

Jedna od najslavnijih Parižanki u pauzama od kreiranja volela je da provodi slobodno vreme na ovim pariskim adresama...

Na prvom mestu je svakako Ric hotel smešten na predivnom trgu Place Vendôme. U ovom hotelu iz 1898. godine, na drugom spratu, živela je Koko Šanel i to pune 34 godine.

Apartman u kome je boravila bio je u potpunosti dekorisan shodno njenom stilu koji se tada, pre skoro jednog veka, smatrao izuzetno autentičnim i odvažnim.

Raskošne lakirane tapiserije krasile su jedan deo apartmana, tu su bili i elegantni paravani sa crtežima, maske i ukrasi iz raznih delova sveta, zlatni lavovi kao simbol moći i prestiža, neizostavan kamin, bogato dekorisan luster, mnoštvo ogledala i drugih detalja koja su činili ovaj prostor upečatljiviom, baš poput i same dizajnerke.

Tokom Nedelje mode u Parizu, cena za noć u ovom legendardnom apartmanu doseže vrtoglavih 28.000 evra po noći, a da bi naglasak na ime Šanel bio još značajniji, sam hotel u ponudi ima razne tretmane lepote sa vrhunskim proizvodima brenda Šanel.

Iako najverovatnije ne možete ni zaviriti u ovu sobu, svakako možete prošetati predivnim trgom Place Vendôme.

Jedan od prvih butika dizajnerke i onaj u kome je svakako provodila dobar deo vremena takođe je vredan posete. Nalazi se u Rue Cambon 31 i star je čitav vek! Upravo na ovom mestu otpočeto je ono što je danas postalo modna istorija jer Koko je baš na ovoj adresi 1918. otvorila svoju kuću visoke mode.

Većina prostorija i dalje izgleda isto kao kada je dizajnerka ovde živela pre no što je postala poznata i preselila se u Ric. Ovde se nalazi čuvena soba sa ogledalima gde su se održale prve revije kuće, kao naravno i stepenice sa kojih je Koko posmatrala reviju.

S obzirom da je modna kuća sa imenom dizajnerke poznata po parfemu Chanel No. 5 koliko i po svojim modelima, nikako ne treba zanemariti mirisni aspekt ukoliko nameravate da pratite stope poznate kreatorke po Parizu.

To u ovom slučaju podrazumeva Marché aux fleurs ili Cvetnu pijacu koja postoji od 1800. godiine.

U ulici Rue de Rivoli nalazi se još jedno istorijski važno mesto za našu priču koje može da se pohvali brojkom 1903. To je datum osnivanja ovog kafea po imenu Angelina, predivnom mestu skoro opipljivog francuskog šarma čiji je redovan gost bila madmazel Koko.

Kafe se nalazi na nekoliko minuta lagane šetnje od njenog studija, a sigurni smo da je kreatorka ovde naručivala, ono što i mnogi drugi posetioci, božanstvenu toplu čokoladu sa šlagom, po kojoj je Angelina i poznata.

Ako vas interesuje neko konkretnije i spektakularnije mesto, koje odiše pariskim glamurom karakterističniim za dvadesete i tridesete godine prošlog veka, a koje je ujedno cenila i naša dama od ukusa, to je onda definitivno Le Grand Véfour.

U pitanju je restoran sa istorijom dugom preko dva veka i još mnogo dužom listom slavnih gostiju i značajnih imena iz sveta politike, kulture i društva generalno. Enterijer koji se diči belle epoque estetikom savršeno dopunjuje svu tu značajnost koju ovo mesto poseduje, dok je kuhinja već poseban nivo luksuza za prefinjeno nepce.

Izvor: Elle

Vezani video

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari