Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Putovanja

17. 10. 2017. 09:43   >>  09:56

Zamislite grad, i u njemu samo dvorce... Nije bajka, to je portugalska Sintra

Zavirite u dragulj Portugala, grad bogate istorije, vrtova i spektakularnih arhitektonskih zdanja, koji se od 1995. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Na tridesetak kilometara od Lisabona nalazi se pravi dragulj smešten između planina i mora. Grad bogate istorije, obavijen čarobnim šumama i još lepšom arhitekturom. Vekovima je služio kao inspiracija mnogobrojnim umetnicima, među kojima je bio i Lord Bajron koji je za Sintru rekao da je poput "veličanstvenog edena".

Pratite nas i na Viberu!

Sintra je grad koji će vas podsetiti da su dela večna i da priroda ume da očara zavede i omađija.

Dvorac Pena (Palacio da Pena)

Zbog položaja, ali i različitih arhitektonskih stilova gradnje, dvorac Pena možda najbolje oslikava ceo grad, ali i Portugal uopšte. Zaštićena od strane Uneska, građevina je svakako jedna od najemblematičnijih primeraka romaničke arhitekture 19. veka. Dvorac Pena datira iz srednjeg veka, kada je bio kapela koja je na vrhu brda nadgledala grad. U 15. veku dvorac je bio mesto okupljanja hodočasnika da bi od kapele kralj Džon II i kralj Manuel I sagradili manastir koji je potpuno razoren u zemljotresu 1755. godine. Kralj Ferdinand je u 18. veku iz pepela sagradio dvorac od kojeg zastaje dah i koji je ubrzo postao omiljen letnjikovac portugalske aristokratije.

Zamak Regaleira (Quinta da Regaleira)

Smešten u neposrednoj blizini centralnog gradskog trga, nalazi se dragulj gotske, renesansne i manuelino arhitekture. Mistični i veličanstveni zamak Regaleira u svojim vrtovima krije mnogobrojna iznenađenja, od kojih je svakako najzanimljiviji bunar inicijacije za koji se veruje da je služio za okultne obrede. Ovaj bunar je tek skoro otvoren za javnost. Početkom 20. veka ga je izgradio Antonio Augusto Karvaljo Monteira, pa je zamak poznat i kao zamak Monteiro Milionera, tadašnjeg bogataša i veleposednika.

Nacionalni dvorac Sintra (Palacio Nacional de Sintra)

Lako uočljiv zbog svoja dva ogromna dimnjaka, dvorac se nalazi u samom centru grada i datira još od vremena kada su Potrugalijom vladali Mavari. U 20. veku dvorac je preuzela aristokratija koja je značajno izmenila izgled, pa dvorac Sintra danas predstavlja miks gotske, manuelino i mavarske arhitekture.

Izvor: nationalgeographic.rs

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari