Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Putovanja

08. 10. 2017. 12:08   >>  10:59

Osam tajni zaposlenih u aviokompanijama: Neke od njih vam se uopšte neće svideti!

Svaka struka ima svoje tajne, pa tako ni ona u vezi sa održavanjem i letenjem avionima nije izuzetak. Ipak, zaposleni u avijaciji nekada otkriju i nešto što ne bi trebalo, pa je portal Bright Side napravio kompilaciju letačkih "ispovest" i tajni.

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte sad pomisliti kako avion poleće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je kako se pre svakog leta detaljno proveravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne utiču na sigurnost, oni se popravljaju pri sletanju, da se ne bi gubilo vreme s odgađanjem letova.

Pratite nas i na Viberu!

Pilot i kopilot jedu različitu hranu

Pre leta pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom, pa ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne praktikuju sve avio-kompanije.

Pravi razlog zabrane pušenja

Uvreženo je mišljenje kako je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, no to baš i nije tačno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema. Pravi je razlog zapravo, ekonomske prirode, jer se vazduh u avionu konstantno filtrira, a duhanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Molimo ugasite mobilne telefone

Ne, ako mobilni ostavite upaljen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala, pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo.

Zaposleni i njihove porodice plaćaju karte jeftinije

Da, da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenima (i članovima njihovih porodica) znatno niže cene karata, a ponekad karte dele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – besplatan.

Najbolje vreme za kupovinu karata

Veruje se kako ranija kupovina karata znatno snižava cenu, ali to i nije baš tačno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, sredom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cenama.

Budite ljubazni prema osoblju

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ukoliko ste ljubazni. Tako da, ako lepo objasnite zašto ne možete da sedite do saputnika, verovatno će se za vas naći neko drugo mesto, a ako se odlučite na histerisanje i bezobrazluk, ostaćete gde jeste. Ista stvar je i s hranom i svim ostalim.

Katanac neće zaštititi kofer

Ako ste zaključali kofer katancem, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i hemijskom olovkom, tako da ćete možda nepotrebno doživeti oštećenje kofera.

Izvor: punkufer.hr

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari