Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Putovanja

09. 08. 2017. 10:58   >>  09:07

Zašto pilot i kopilot nikada ne jedu istu hranu pre leta?

Sigurnost putnika u avio-saobraćaju gotovo je u potpunosti u rukama osoblja, tako da piloti na komercijalnim letovima moraju poštivati određene stvari, ali na mnoge mogu i uticati.

Na primer, piloti najčešće mogu da biraju i kopilota s kojim bi hteli da lete, a pri izboru im je uvek i osoba s kojom nikako ne žele da dele kokpit. Ipak, neka pravila nikako ne smeju prekršiti, a jedno od njih govori kako pilot i kopilot pre leta ne smeju da jedu istu hranu.

Pratite nas i na Viberu!

Iako se pravilo na prvi pogled može učiniti čudnim, za njega postoje jako dobri razlozi, a oni su, naravno, sigurnosne prirode. Na primer, ako nešto pođe naopako s obrokom jednog pilota i on se otruje hranom, drugi pilot neće doživeti istu sudbinu i moći će da preume upravljanje avionom

Važno je dodati kako ta praksa nije propisana zakonom, ali je u pravilu donose same avionske kompanije kako bi što bolje zaštitile svoje putnike. Takođe, pilotima se savetuje i izbegavanje određene hrane pre leta, poput sirove ribe.

Trovanje hranom na letovima je retkost, ipak, zabeleženi su neki slučajevi. Najpoznatiji je onaj iz 1982. godine, kad se pokvarenim pudingom otrovalo čak 10 članova posade uključujući pilota i kopilota, a da stvar bude gora, reč je bila o prekookeanskom letu Njujork – Lisabon.

Ipak, čak i tada piloti su zadržali pribranost i uspeli da se vrate u Boston, a s obzirom na današnju praksu konzumiranja hrane pre leta, gotovo je nemoguće da se oba pilota otruju hranom.

Izvor: punkufer.hr

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari