Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Putovanja

15. 06. 2017. 12:30   >>  12:36

Ovo je najekskluzivniji pasoš i poseduju ga samo tri čoveka na svetu

Smatra se da se snaga pasoša pojedine zemlje meri brojem država koje mogu posetiti bez vize. Prema tom merilu nemački pasoš koji poseduju milioni ljudi je najsnažniji jer omogućava državljanima te zemlje da bez vize posete 176 od 218 zemalja.

Sa druge strane, pasoš Suverenog malteškog vojnog reda ne poseduju milioni, već u ovom trenutku postoje samo tri primerka, što ovaj pasoš čini najekskluzivnijom na svetu.

U svakom trenutku na svetu su postojale, postoje i postojaće samo tri pasoša Suverenog malteškog vojnog reda, čiji je puni naziv "Suvereni vojnički i bolnički red sv. Jovana iz Jerusalema na Rodosu i Malti". Ta tri pasoša poseduju tri najviša zvaničnika u tom katoličkom redu - veliki mastor, zamjenik velikog majstora i kancelar.

Kako piše Busineš Insider, pasoš potiče iz 1099. godine, a svi drugi pripadnici ovog reda morali su koristiti pasoše matičnih zemalja.

Zanimljivo je da ovaj vojni red ne poseduje sopstvenu zemlju nakon što je 1800. izgubio Maltu. Od tada njihovu "zemlju" čine dva vanteritorijalna poseda u Rimu (rezidencija Velikog meštra Palažo Malta i Villa Malta), u kojima izdaju svoje poštanske marke, valutu i pasoše.

Danas red pruža medicinsku pomoć i organizuje humanitarne intervencije širom sveta, a veruje se da broji 13 500 vitezova, dama i kapelana, 80 000 stalnih dobrovoljaca i 25 000 zaposlenih, prenosi index.hr.

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari