Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Ljubav i seks

18. 09. 2013. 17:02   >>  11:00 Autor: MMA

Šta mislite, možete li da se razbolite od ljubavi?

Ako imate burnu, strastvenu vezu i patite od umora, glavobolje, povišenog krvnog pritiska i nepravilnog rada srca, moguće je da ste oboleli od ljubavne bolesti.

Parovi se svađaju otkada je sveta i veka. Jedni oko ozbiljnih stvari, drugi zbog sitnica, neki manje, neki više, ali bez čarki ne može. Za pojedine parove to je prirodno, pa oko toga ne prave dramu, dok drugi svađe vide kao nagoveštaj bolnog raskida.
Bilo kako bilo, ljubavne svađe nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Žene se od njih oporavljaju danima, dok muškarci sve zaborave posle samo nekoliko sati, tvrde američki psiholozi.
Zato preispitajte svoju vezu. Ako je burna i strastvena, a vi patite od umora, glavobolje, povišenog krvnog pritiska i nepravilnog rada srca, moguće je da imate ljubavnu bolest.

SMIRITE SE, SPASIĆETE VEZU

Objašnjenje ove teorije krije se u činjenici da žensko telo fizički reaguje na stres. Tokom istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Kalifornije psiholog Mari Morel otkrila je da muškarci i žene drugačije reaguju na konfliktne situacije u vezi, bilo da je bračna ili vanbračna.
Dok krvni pritisak žene dramatično varira za vreme svađe i ostaje veoma visok satima, krvni pritisak muškarca uopšte se ne menja jer oni mogu potpuno da se isključe iz svađe. Dr Džon Gudman s Univerziteta u Vašingtonu, vodeći svetski stručnjak za bračne odnose, potkrepljuje taj zaključak svojim istraživanjima. On je otkrio da žene u stresnim situacijama imaju brži puls od svojih partnera, a kasnije je utvrdio i da, ako se tokom svađe broj otkucaja srca u minutu drastično povećava, ta veza ima više izgleda da propadne. Međutim, ako žena uspe da se savlada i ostane pribrana, ima veće šanse da izgladi sve nesporazume sa svojim izabranikom.

NE PADAJTE U DEPRESIJU
Krvni pritisak i otkucaji srca nisu jedini pokazatelji poremećaja u organizmu. Dr Dženis Kajkolt-Glejzer s Medicinskog koledža u Ohaju merila je nivo hormona stresa kod parova koji su razgovarali o svom odnosu. Nivo hormona kod muškaraca nije se menjao, ali je zato ženski organizam lučio kortizol, hormon stresa, kad god bi se spomenuli problemi s partnerom.
Žene se, sudeći po svemu, osećaju loše i po okončanju svađe. Danima su tužne i bezvoljne, a mnoge muči i depresija. Osim toga, kortizol usporava proces zalečenja i slabi imunološki sistem. Dugoročno gledano, visok nivo kortizola negativno utiče na srce, a mnogi ga smatraju jednim od glavnih uzročnika karcinoma materice.

Simptomi ljubavne bolesti
Ako patite od tri ili više navedenih simptoma, znajte da ste bolesni od ljubavi.
- Ubrzan srčani ritam
- Česte glavobolje
- Nečista koža (ekcem ili bubuljice)
- Otežano disanje bez prethodnog fizičkog napora
- Nesanica i noćne more
- Pojačano znojenje
- Sporo zarastanje posekotina.

PRIZNAJTE BRAČNI BRODOLOM
Svi ovi rezultati do kojih su ugledni naučnici došli nezavisno jedni od drugih pokazuju da žena koja ima stresnu vezu može da oseća različite zdravstvene smetnje poput umora, glavobolje i čestih infekcija respiratornih organa. Naravno, ti simptomi mogu da se pojave i kad stres nije posledica veze.
Međutim, ako se podudaraju sa pogoršanjem odnosa s partnerom, žena bukvalno može da oboli od ljubavi. Nevolja je u tome što se uzročno-posledična veza između lošeg braka i lošeg zdravlja često potpuno prenebregava.
Čak i kada su svesne da im zdravlje zbog toga trpi, sama pomisao na to da bi mogle da ostanu same sprečava žene da priznaju bračni brodolom.

VRATITE SAMOPOUZDANJE
Psiholozi ukazuju da stresni odnosi umanjuju samopouzdanje. Istraživači iz Medicinskog centra u Ohaju ustanovili su da su negativne ljubavne veze pogubne za samopoštovanje i da je fizičko zdravlje pokazatelj kvaliteta veze. Ako žena osluškuje svoje telo, shvatiće da je izlazak iz loše veze za zdravlje važan koliko i dobra hrana, vitaminski preparati i odlasci u fitnes klub. Nažalost, za raskid je potrebna velika hrabrost i to svi znaju.

Tagovi
0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari