Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Ljubav i seks

19. 05. 2017. 10:57   >>  11:24

Da li ste znali da ljubljenjem sa partnerom sakupljamo informacije o njemu?

Ljubljenje u usta nije oduvek imalo romantično-seksualnu konotaciju kao danas. Ono potiče iz čiste potrebe za preživljavanjem. Neki psiholozi smatraju da se ta navika razvila od deljenja hrane iz jednog usta u druga. Kao što ptice hrane svoje potomke – sažvaću hranu i gurnu je u usta svojim mladuncima.

Pratite nas i na Viberu!

Tako su funkcionisali i naši preci, s tim što se verovatno i danas praktikuje ovakva navika, ali u plemenima daleko od civilizacije.

Ljubljenje budi emocije i smanjuje nivo stresa. Nivo kortizola /hormona stresa) se smanjuje, a oksitocina (hormon ljubavi) povećava. Zato naučnici uvek savetuju što češće ljubljenje, jer ono garantuje sreću i opuštenost.

Međutim, pored samog čina ljubljenja, dolazi do razmene pljuvačke između partnera. Kako naučnici tvrde, pljuvačke sadrže informacije o osobi, pa je ljubljenje podsvesno testiranje partnera. Ključnu ulogu u tome imaju fermoni – mirisi koje izlučuje naše telo, a koji mogu razviti snažnu privlačnost između muškarca i žene.

Raznorazne studije su pokazale da hemikalije koje ispuštamo iz pljuvačke igraju ulogu hoćemo li nekome biti privlačni ili ne.

Istraživači Univerziteta Albany iz SAD otkrili su da muškarci i žene različito doživljavaju ljubljenje. U fazi udvaranja, većina žena neće pristati na seks ako se pre toga nisu ljubile sa partnerom, dok muškarcima sa druge strane poljupci nisu presudni za taj intiman čin, piše pixelizam.com.

 

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari