Prva Srpska Televizija :: Kuhinjica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kuhinjica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/rss.html Uz ovih OSAM kulinarskih trikova, kuvanje više neće biti bauk! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/147446/uz-ovih-osam-kulinarskih-trikova-kuvanje-vise-nece-biti-bauk.html Svakom od nas nekada se desilo da previše posoli supu, da sos ispadne previše mastan, da nema leda kada nam je najpotrebniji... Zato vam predstavljamo osam odličnih, isprobanih trikova pomoću kojih ćete uspeti da spasite svoj ručak, ali i da zavidite druge svojim lukavim kulinarskim umećem. Snađite se u svakoj situaciji kao vrhunski profesionalci.

Brze kocke leda

Možda vam zvuči nemoguće, ali voda koja je proključala brže će se zalediti od vode sipane direktno sa česme. Razlog se zove "Mpemba efekat", po čoveku koji je otkrio ovu zanimljivost.

Spasite preslanu supu

Ako ste slučajno presolili supu, ne bacajte je. Rešenje je jednostavno: četvrtinu oljuštenog krompira ubacite u supu i on će pokupiti višak soli, a neće ostaviti svoj ukus. Krompir obavezno izvadite pre služenja. Kao alternativa krompiru može poslužiti i prstohvat braon šećera ili čaša vode.

Miris crnog luka

Ako vam se ruke nakon seckanja osećaju na crni ili beli luk, istrljajte ih supenom kašikom, koja će apsorbovati miris.

Recikliranje ulja

Ako želite da ponovo koristite isto ulje, ali bez mirisa i ukusa hrane koja se u njemu pripremala, sipajte ga u tiganj i zagrejte na laganoj temperaturi. Dodajte malo đumbira, neka bude potopljen u ulje oko 15 minuta. Na pravoj temperaturi, đumbir treba lagano da dobija zlatno-braon boju. Kada izvadite đumbir iz ulja, trebalo bi da je pokupio neželjene mirise i ukuse.

Višak masnoće u jelima

Ako vam je supa, sos ili saft suviše mastan, isključite ringlu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Najveći deo masnoća isplivaće na površinu. Na radnu površinu stavite nekoliko kocki leda, ali neka budu blizu šerpi sa masnoćom. Prisustvo leda u blizini uticaće da se masnoća stvrdne i biće vam lako da je izvadite kašikom. Budite spremni da je brzo uklonite, jer se kocke leda brzo tope.

Bolji šampanjac

Pre nego što otvorite flašu, isperite čaše za šampanjac sa malo belog vina. Ovo će prekriti unutrašnjost čaša i tako sprečiti izlivanje iz čaša, a ubrzaće stvaranje pene.

Uvek svež hleb

Stavite hleb u plastičnu kesu sa štapom svežeg celera i ostavite da odstoji preko noći. Vekna će polako apsorbovati vlagu iz celera, a neće uticati na ukus hleba.

Više limunovog soka

Tipičan limun sadrži oko tri kašike soka. Da biste izvukli maksimalnu količinu tečnosti, možete stiskati limun na radnoj površini ili ga vrteti između šake i radne površine, uz blagi pritisak. Usled tog pritiska, pući će sitne kesice koje sadrže još tečnosti. Takođe, možete staviti limun u mikrotalasnu na 20 sekundi. Kad izvadite, secite limun po dužini i iscedite. Dobićete tri puta više limunovog soka.

Izvor: Lepa&Srećna

]]>
Mon, 14 Jan 2019 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/147446/uz-ovih-osam-kulinarskih-trikova-kuvanje-vise-nece-biti-bauk.html
Palačinke od krompira - Pripremite ovu poslasticu na malo drugačiji način http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/147457/palacinke-od-krompira---pripremite-ovu-poslasticu-na-malo-drugaciji-nacin.html Probajte ovaj ukusni recept sa vrlo malo brašna i bez belog šećera.

Sastojci:

1 kg krompira
1 žumance
1 celo jaje
malo ulja
malo soli
brašno po potrebi
džem po vašem izboru

Način pripreme:

Oljuštite krompir, operite ga, iseckajte i skuvajte. Od kuvanog krompira napravite pire. Dodajte jedno jaje, žumance, malo ulja ili putera, so i brašno da napravite testo.

Testo ne bi trebalo da bude previše mekano. Potrebno je oko pola sata da dobro sjedinite sastojke. Što duže mesite testo, biće ukusnije i lakše za pripremu.

Napravite testo u formi hleba i podelite ga na 12 delova. Napravite oblik palačinke od svakog dela. Prilagodite veličinu vašem tiganju.

Na zagrejanom ulju pecite palačinke sa obe strane. Trebaće vam više ulja, pa ga dodajte prilikom stavljanja svake palačinke.

Namažite palačinke ukusnim džemom i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Izvor: Ženski magazin

]]>
Sun, 13 Jan 2019 14:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/147457/palacinke-od-krompira---pripremite-ovu-poslasticu-na-malo-drugaciji-nacin.html
Ne zaboravite tradiciju: Božićna česnica po starinskoj recepturi http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/29640/ne-zaboravite-tradiciju-bozicna-cesnica-po-starinskoj-recepturi.html Božićni doručak se obavezno započinje česnicom ili božićnom pogačom, koja se mesi tog jutra. Postoje razni recepti, a mi vam predstavljamo jedan veoma jednostavan.

Sastojci:

2 jaja
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so

Priprema:

1. U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

3. Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.

4. Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka.

5. Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Ukoliko imate vešte ruke, za dekoraciju napravite tvrđe testo od brašna i vode, pa napravite ukrase po želji i nalepite na božićnu česnicu. 

U zavisnosti od kraja, u česnicu mogu da se stave komadić drena, zrno žita, kukuruza ili pasulja. Pa ko šta nađe takva će mu biti sudbina naredne godine. 

Izvor: stvarukusa

]]>
Sun, 6 Jan 2019 09:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/29640/ne-zaboravite-tradiciju-bozicna-cesnica-po-starinskoj-recepturi.html
Pravo je vreme za najukusniju posnu sarmu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/147084/pravo-je-vreme-za-najukusniju-posnu-sarmu.html Možda ne možete da zamislite sarmu bez mesa, ali ovaj recept će vam promeniti mišljenje.

Potrebno je:

*listovi kiselog kupusa

*200 gr heljde

*100 gr pirinča

*1 manji celer

*1 šargarepa

*1 manji krompir

*aleva paprika

*biber, so

*1 glavica belog luka

*2 glavice crnog luka

*manji praziluk

*peršunov list veza

*2 kašike ajvara

*ulje maslinovo

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk i praziluk, dodati sitno šargarepu. Dodati celer, krompir, alevu papriku, seckani beli luk, biber, so, opranu heljdu i pirinač i seckan peršunov list.

Sve izjednačiti i zavijati sarmu i ređati uspravno u šerpu.

Izvor: Bakina kuhinja

]]>
Sat, 5 Jan 2019 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/147084/pravo-je-vreme-za-najukusniju-posnu-sarmu.html
Idealni alkoholni napici za novogodišnju noć http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/88319/idealni-alkoholni-napici-za-novogodisnju-noc.html Znate li čime sve možete da iznenadite večeras ljude oko sebe? Jedno od iznenađenja svakako može da bude i originalan zimski napitak. Uglavnom su topli, a naći će se i po neki hladni ali podjednako ugodan. Pred vama su recepti za kuvanu rakiju, kuvano crno i belo vino, rum punč, koktel logorska vatra, irsku toplu čokoladu, koktel od kokosa i ruma, a vi odaberite za večeras ono što najviše prija vašim nepcima...

Topli punč od narandže i crnog vina

Potrebni su vam:

1l crnog vina
2 pomorandže
4 supene kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
Pola cimeta
2 karanfilića
20 ml ruma
0.5l vode

Priprema:

Iscedite sok od narandže dodajte vodu, šećer, vanilin šećer, cimet i karanfilić pa kratko prokuvajte.

Procedite sok od narandže, zatim mu dodajte crno vino i opet prokuvajte. Naspite punč od narandže i crnog vina u tople čaše i u svaku stavite po kašiku ruma. Poslužite toplo.

Izvor: erecepti

Kuvana rakija

Sastojci:

1l rakije
200g šećera

Priprema:

U odgovarajuću šerpu staviti trećinu šećera da se istopi i uz mešanje dobije bronzanu boju.

Preliti šećer rakijom i dodati ostatak šećera pa kuvati dok se šećer skroz ne istopi. Sipati kuvanu rakiju u šolje i odmah poslužiti.

Izvor: erecepti

Koktel od kokosa i ruma

Za one koji ne vole topla pića, evo jednog hladnog rešenja...

Potrebno vam je:

200 ml kokosova mleka
200 ml slatke pavlake
100 ml ruma
3 kašike sirupa od lešnika
1 kesica vanilin šećera
cimet

Priprema:

Dobro izmešajte kokosovo mleko, pavlaku, rum i sirup od lešnika. Dodajte vanilin šećer i cimet po želji (ova kombinacija trpi prilično velikodušne doze cimeta pa ne morate da se bojite da ćete preterati). Stavite u frižider na nekoliko sati i poslužite posuto cimetom.

Izvor: jutarnji.hr

Rum-Punč

Sastojci 4 osobe:

400 ml crnog ili voćnog čaja
500 ml crnog vina (merlot, shiraz, šta više volite)
2 pomorandže
1/2 limuna
1 cimet
3 karanfilčića
1 zvezdasti anis
80 g šećera
50 ml ruma (može i Bacardi)

Priprema:

Skuvati čaj prema uputstvima na kutiji. Može crni ili voćni čaj mada je bolje s crnim.

Jednu pomorandžu prepoloviti i iz nje iseći na četiri tanke kriške narandže (oko 5 mm debljine) koje onda treba preseći na pola. Ostatak te pomorandže, drugu narandžu i pola limuna iscediti.

U činiji pomešati skuvani čaj, vino, isceđeni sok, izrezane kriške narandže, karanfilčiće, zvezdasti anis i koru cimeta koju prethodno slomimo na dva dela (daje bolju aromu). Stavite kuvajte, ali pazite da ne provri.

Kad je dovoljno ugrejano, skloniti s vatre. U kašiku staviti šećer, natopiti ga punčem i zapaliti. Dok gori lagano uliivati u punč.

Sve dobro promešati, ostaviti poklopljeno koji minut pre posluživanja. U svaku šolju staviti dve polovicne kriške pomorandže, preliti vrućim punčem i poslužiti.

Posluživanje:

Pri odabiru vina preporučujem malo slađe voćno vino kao što je merlot, shiraz i sl.

Možete da napravite veću količinu pa podgrevati, ali onda nakon što ste ga skuvali odstranite cimet, narandžu, karanfilić i anis jer će dužim stajanjem promeniti aromu punča koji onda može da postane pregorak ili čudnog ukusa.

Ako volite vanilu, možete je vrlo malo dodati zajedno s ostalim začinima za poseban ukus. Uživajte!

Izvor: coolinarka

Belo kuvano vino

Sastojci:

750 ml belog vina
7 kašika meda
6 karanfilića
1 kašika izrendanog đumbira
1 limun i malo cimeta

Priprema:

Vino ugrejati, dodati med, cimet, karanfiliće, đumbir, i izrendanu koru od limuna. Kada provri, skloniti s varte i dodati kašiku limunovog soka.

Pažnja: vino ne sme dugo da vri, samo toliko da bude na vatri dok ne provri! Prijatno!

Crno kuvano vino

5 dl polusuvog crnog vina
2,5 dl vode
3 kašike šećera (može i meda)
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
nekoliko kriški narandže

Priprema:

U sud stavite vodu, dodajte šećer pa zagrejte. Dodajte karanfilić i cimet kad proključa pa sipajte vino. Nastavite da grejete, ali sada ne sme da proključa.
U čaše sa ručkom stavite 1-2 kriške narandže, sipajte vino, poslužite i uživajte! 

Izvor: Nadlanu

Koktel “Logorska vatra”

Sastojci:

45 ml bourbona
malo narendanog đumbira
2 rakijske čašice bittera od naranče
15 ml svežeg soka od limuna
15 ml meda
30 ml cidera od jabuke

Priprema:

Izmešajte limun, đumbir i med, a zatim ubacite u šejker s ciderom, bitterom i bourbonom. Dobro promešajte i izlijte u čašu, a zatim ukrasite kriškom jabuke.

Irska topla čokolada

Sastojci:

50 ml Bailey`s likera
topla čokolada
slatka pavlaka

Priprema:

U šolju sipajte Bailey`s liker, a zatim pripremite toplu čokoladu i dodajte je u tu šolju. Na vrh dodajte šlag od umućene slatke pavlake i po želji pospite mrvicama čokolade. Idealno piće za one koji žele da ostanu trezni.

]]>
Mon, 31 Dec 2018 16:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/88319/idealni-alkoholni-napici-za-novogodisnju-noc.html
Novogodišnji čizkejk: Brza torta s džin-tonikom stvorena je za žurku! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146947/novogodisnji-cizkejk-brza-torta-s-dzin-tonikom-stvorena-je-za-zurku.html Za kraj godine odlučili smo da spojimo omiljenu tortu i koktel u jedan nezaboravni desert i njime "nazdravimo" 2019. godini!

Sastojci:

200 grama čajnih kolutića
100 grama maslaca
500 grama kremastog sira
25 grama šećera u prahu
50 ml džina
1 kašičica soka od limete (ili limuna)
korica 1 limete (ili limuna)
100 grama bele čokolade
300 ml slatke pavlake za šlag

Priprema:

1. Izmrvite čajne keksiće u mikseru ili valjkom za razvijanje testa dok ne dobijete prah.

2. Pomešajte mrvice od keksića s rastopljenim maslacem. Smesu utisnite u kalup za torte prečnika 20 centimetara i stavite u zamrzivač da se stvrdne.

3. U većoj posudi pomešajte kremasti sir, šećer, džin, sok isceđene limete i njenu naribanu koricu dok ne dobijete glatku smesu.

4. Na pari rastopite belu čokoladu i pustite da se malo ohladi (oko dva minuta) pre nego što je pomešate sa smesom od sira.

5. U posebnoj vanglici umutite slatku pavlaku za šlag i nežno ga umešajte u smesu od sira i bele čokolade.

6. Prelijte smesu preko baze od keksa i vratite u zamrzivač na hlađenje bar šest sati, a idealno bi bilo preko noći.

7. Poslužite uz omiljeni koktel.

Živeli i prijatno! 

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Mon, 31 Dec 2018 09:08:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146947/novogodisnji-cizkejk-brza-torta-s-dzin-tonikom-stvorena-je-za-zurku.html
Bez njih je Nova godina nezamisliva! Uživajte u mirisu i ukusu cimet keksića http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/106923/bez-njih-je-nova-godina-nezamisliva-uzivajte-u-mirisu-i-ukusu-cimet-keksica.html Da vam Nova godina bude šarenija i veselija potrebni su vam cimet kolačići. Moraćete malo da mesite, ali kada je ovaj praznik u pitanju, ništa nije teško. Kakav je recept, šta je potrebno od sastojaka, kako se prave keksići od kojih će vam cela kuća mirisati na cimet i med, saznajte.

]]>
Sun, 30 Dec 2018 09:17:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/106923/bez-njih-je-nova-godina-nezamisliva-uzivajte-u-mirisu-i-ukusu-cimet-keksica.html
Vodi kolce Anja Mit dok sprema rolat sa spanaćem i mesom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146579/vodi-kolce-anja-mit-dok-sprema-rolat-sa-spanacem-i-mesom.html Šarmantna glumica Anja Mit, koju obožavate da gledate u seriji „Istine i laži“, pokazala je svoje kulinarske sposobnosti u emisiji „Praktična žena“. Ali pre nego što se dohvatila varjače da napravi slani rolat sa spanaćem i mesom, gledaoce je osvojila sjajnim plesom i koreografijom koja je uz novogodišnju pesmu prerasla u kolce!

]]>
Sat, 29 Dec 2018 11:11:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146579/vodi-kolce-anja-mit-dok-sprema-rolat-sa-spanacem-i-mesom.html
Znate li šta sve može soda bikarbona? Ako je već nemate u kući, odmah je nabavite! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/146648/znate-li-sta-sve-moze-soda-bikarbona-ako-je-vec-nemate-u-kuci-odmah-je-nabavite.html Soda bikarbona može da se koristi u kuvanju, za čišćenje, leči neke bolesti, koristi se u kozmetici... Nije toksična, jeftina je i često je koriste osobe koje imaju alergijske reakcije na kupovne proizvode za čišćenje. Evo nekoliko saveta gde i kako možete da je koristite.

- Frižider ili zamrzivač ponovo će zablistati ako ga očistite vlažnom krpom u sodom bikarbonom. nakon toga sve isperite čistom vodom.

- "Pokupiće" i neprijatne mirise, pa je sipajte u plastičnu posudu koju ćete ostaviti u frižideru. Povremeno je promešajte i zamenite novom sodom svaka dva meseca.

- Soda bikarbona pomoći će i ako imate problem sa zapušenim odvodom. Oko 100 grama sode sipajte u odvod i potom prelijte s pola litra ključale vode. Dodatnu "snagu" daće i ako u vodu dodate alkoholno sirće.

- Sve kuhinjske površine možete lako očistiti ako nanesete sodu bikarbonu na vlažnu krpu i očistite prljave površine.

- Možete je koristiti i za pranje sudova, posebno ako inače imate alergijske reakcije na kupovne deterdžente za pranje. Dodajte je u vodu za pranje.

- Plastične posude za hranu mogu da poprime neke mirise. Njih ćete najlakše ukloniti sodom bikarbonom.

- Tvrdokorne, zapečene mrlje i mirise u rerni takolđe možete da očidtite ovom supstancom. Pospite u rernu malo sode i vode i ostavite da odstoji preko noći.

- Soda bikarbona odlično će očistiti vaš srebrni escajg, ali i nakit. napravite pastu od vode i sode u srazmeri 1:3 i namažite svaki predmet posebno. Isperite toplom i potom obrišite suvom krpom za sjaj.

- Ako vam je na pod kanulo ulje ili neki masni umak, prelijte je sodom bikarbonom i obrišite toplom vlažnom krpom.

- Zagorele šerpe možete očistiti tako što po dnu sipate sodu, a zatim je prelijete ključalom vodom. Ostavite da odstoji tokom noći.

- Za uklanjanje kamenca sa pločica, napravite pastu kao za čišćenje srebra i namažite kritične površine. Ostavite da deluje neko vreme, a povremeno proverite da li je naslaga kamenca omekšala. Za bolji učinak možete da kombinujete i alkoholno sirće.

- Ako želite da izbelite zube na prirodan način, pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabukovog sirćeta. Operite zube najpre ovom smesom, a potom običnom pastom za zube. Ovo ne bi trebalo da praktikujete više od jednom nedeljno.

Izvor: Večernji list

]]>
Wed, 26 Dec 2018 13:30:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/146648/znate-li-sta-sve-moze-soda-bikarbona-ako-je-vec-nemate-u-kuci-odmah-je-nabavite.html
Nađa Higl podjednako brzo pravi poslastice, kao što je brzo i plivala: Kejk popsi spremni su za tili čas! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146190/nadja-higl-podjednako-brzo-pravi-poslastice-kao-sto-je-brzo-i-plivala-kejk-popsi-spremni-su-za-tili-cas.html Kejk popsi prava su poslastica na dečjim rođendanima, a i veoma lako se prave. Kako tačno, pokazala nam je Nađa Higl koja je gostovala kod Nataše Pavlović u emisiji "Praktična žena".

KEJK POPSI

Sastojci:

- 150g mlevenog keksa
- 100g putera
- 100g prah šećera
- 3 kašike mleka
- 200g čokolade
- 2 kašike ulja

Priprema:
Keks, omekšali puter, prah šećer i mleko pomešati i oblikovati kuglice. Kuglice staviti na tacnu na pek papir i štapićem napraviti rupicu u svakoj kuglici. Kuglice staviti u zamrzivač na 15 minuta. Otopiti štanglicu čokolade. Uzeti kuglice iz zamrzivača i svaki štapić umakati u čokoladu i stavljati u kuglicu, a potom opet odložiti u zamrzivač na 10 minuta. nakon toga otopiti čokoladu sa dve kašike ulja i zamrznute kuglice uvaljati u čokoladu i posuti ih šarenim mrvicama.

ČOKOLADNE KAŠIČICE

Sastojci:

- plastične kašičice
- čokolada
- penaste bombone i šarene mrvice

Priprema:
Otopite čokoladu. Plastične kašičice umočite u nju i pospite ih mrvicama ili seckanim penastim bombonama. Poslužite ih uz toplo mleko. Tim kašičicama promešajte mleko i dobićete zanimljivu toplu čokoladu.

]]>
Sun, 23 Dec 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146190/nadja-higl-podjednako-brzo-pravi-poslastice-kao-sto-je-brzo-i-plivala-kejk-popsi-spremni-su-za-tili-cas.html
PLAČETE dok seckate CRNI LUK? Uz ovaj TRIK zaboravićete na suze! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/146207/placete-dok-seckate-crni-luk-uz-ovaj-trik-zaboravicete-na-suze.html Crni luk je neophodan u našim specijalitetima - čini se da je svako kuvano jelo gotovo bezukusno bez njega. Upravo zato, često posežemo za njim, ali seckanje istog nikada nije prijatna stvar.

Ne samo što nam uglavnom suze oči dok pripremamo ovo povrće, već je i vrlo teško iseckati ga na komadiće, a da nam oni ne "beže" i da luk ostane na dasci za sečenje bez "pomeranja".

No, sve ovo dešava se jer seckamo luk na pogrešan način. Navikli smo da u startu glavici luka odstranimo koren, a upravo nam to otežava posao na svim nivoima.

Čuveni britanski kuvar Gordon Remzi otkrio je kako se pravilno secka luk i videćete da je ova metoda zaista mnogo praktičnija. On savetuje da obavezno ostavite luk sa korenom, bar dok ne završite sa seckanjem, jer će u suprotnom početi da ispušta sokove, a baš to će izmamiti suze.

Potom je važno da koristite oštar i veliki nož, a onda i da prepolovite luk. Polovinu glavice držite sa tri prsta, tako da srednji bude napred. Počnite da sečete usko i vertikalno, ali ne do korena, a potom dva puta zarežite vodoravno. Onda počnite da seckate lepo i čvrsto sve do kraja, baš kako je prikazano i na video snimku.

Izvor: Žena

]]>
Sat, 22 Dec 2018 11:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/146207/placete-dok-seckate-crni-luk-uz-ovaj-trik-zaboravicete-na-suze.html
TAJNA SVETOG NIKOLE: Zašto jedni slave POSNO, a drugi MRSNO? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/107327/tajna-svetog-nikole-zasto-jedni-slave-posno-a-drugi-mrsno-.html Pravoslavni vernici danas slave Svetog Nikolu, najveću porodičnu slavu u Srbiji. Mnogi ovu slavu obeležavaju posno, ali nisu ni retki primeri porodica koje za Svetog Nikolu prave mrsnu trpezu.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu nema dileme – Sveti Nikola je posna slava! Ne treba posebno napominjati da pada u vreme Božićnog posta, zbog čega takođe nema dileme da li je posna ili mrsna.

Postoje slave, poput Đurđevdana, koje su promenljive, odnosno da li se posti ili mrsi zavisi od dana na koji padnu u tekućoj godini (posne su ako su na sredu ili u petak).

Postoji nekoliko objašnjenja kako su porodice stekle običaj da mrse na Svetog Nikolu.

Verski analitičari tvrde da je mrsna trpeza na Svetog Nikolu tradicija koja je započeta neposredno posle Drugog svetskog rata, i naročito je prisutna u Vojvodini, odnosno u Bačkoj.

U vreme kada obeležavanje slave nije bilo baš poželjno ponašanje, porodice su se dosetile da naprave okupljanje, ali da namerno pripreme mrsnu trpezu, da onaj ko bi hteo da ih prijavi ne bi mogao da dokaže da je povod bio religijski.

Nije se zbog pravljenja slave posle Drugog svetskog rata išlo na Goli otok (zatvor za političke prestupnike), ali se zbog potkazivanja u partiji lako mogao izgubiti dobar posao ili onemogućiti napredovanje u službi, zbog čega su porodice mahom krile da prave religijske obrede.

Zbog svega ovoga čak su i sveštenici SPC počeli da prećutno prihvataju mrsnu trpezu na Svetog Nikolu i osveštavaju porodicama slavske kolače, iako znaju da ne poste.

U moderno vreme mrsna trpeza na Svetog Nikolu ostala je kao posledica toga da li se poštuje Božićni post. Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obeležavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na sredu ili petak. To je na neki način posledica iz doba komunizma kada se izgubio običaj posta, a ponovo se obnovilo redovno obeležavanje slava.

Izvor: Telegraf

]]>
Wed, 19 Dec 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/107327/tajna-svetog-nikole-zasto-jedni-slave-posno-a-drugi-mrsno-.html
Posne palačinke: Bez jaja i mleka! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145828/posne-palacinke-bez-jaja-i-mleka.html Kada dođu dani posta, ponekad nam teško padne izbegavanje ukusne mrsne hrane. Ovog puta u to ne moraju da spadaju i palačinke! Ukoliko ste mislili da se palačinke ne mogu napraviti bez jaja i mleka – prevarili ste se. Ovaj recept će vam to i dokazati!

Sastojci:

8 kašika ulja
1l tople vode
1,5 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašika šećera
500g brašna
malo soli (jedan ili dva prstohvata)

Priprema:

Vodu i ulje dodajte u prethodno pomešane suve sastojke. Umućenu smesu pecite u tiganju (po mogućstvu teflonskom) koji svaki put sa novom dozom testa treba da se podmaže sa vrlo malo ulja.

Ako palačinke ispadnu krute nakon pečenja, predlažemo vam da ih ostavite poklopljene na 15-ak minuta kako bi omekšale, a zatim ih namazati džemom, medom ili posnim kremom od lešnika.

Prijatno i uživajte!

Izvor: Ženski magazin

]]>
Sun, 16 Dec 2018 09:15:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145828/posne-palacinke-bez-jaja-i-mleka.html
Posna brza pita sa prazilukom i krompirom (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145682/posna-brza-pita-sa-prazilukom-i-krompirom-video.html Fenomenalna posna pita ukusom i mirisom mami da je probate.

Potrebno je:

3 veća krompira
1 praziluk
ulje
začin, so, biber
kore gotove tanje

Priprema:

Na ulju propržiti seckan na kolutove praziluk, posoliti ga. Krompir izrendati, dodati soli ili začina, bibera i ulja.

Koru raširiti, pouljiti i nabacati malo nadeva. Saviti sa strane kore i uviti.

Svaka rolnica jedna kora. Ređati u podmazan pleh okrugli. Peći na 200 stepeni C oko 40 min. Fantastična je za doručak ili večeru.

Izvor: bakinakuhinja

]]>
Sat, 15 Dec 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145682/posna-brza-pita-sa-prazilukom-i-krompirom-video.html
Ako kuvate pirinač na ovaj način, unećete 60 odsto manje kalorija http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/145513/ako-kuvate-pirinac-na-ovaj-nacin-unecete-60-odsto-manje-kalorija.html edna šolja kuvanog belog pirinča sadrži prosečno oko 200 kalorija zbog čega ova namirnica ne spada u dijetalnu hranu. Ako ste na posebnom režimu ishrane i želite da smanjite telesnu težinu, ovaj trik u kuvanju može vam biti od koristi.

Kako su dokazali naučnici, način na koji pripremate pirinač može uticati na njegovu kalorijsku vrednost, piše Dejli mejl. 

Naime, kako biste smanjili kalorije i učinili ga dijetalnijim, trebalo bi da isprobate poseban način kuvanja, 

Sve što treba da uradite jeste da dodate malo kokosovog ulja tokom kuvanja, a postom ostavite da se ohladi. 

Uz ova dva koraka u kuvanju belog pirinča smanjujete kalorije u prirpremi jela za 60 odsto. 

Razlog zašto se dodavanjem supstance kao što je kokosovo ulje smanjuje ukupan broj kalorija je relativno jednostavan. 

Dodajući kokosovo ulje dok se kuva pirinač doprinosi smanjenju rezidentnog skroba, a i sam proces hlađenja koji bi trebao da traje oko 12 sati je ključan jer na taj način amiloza izlazi iz zrna tokom stvaranja želea.

Izvor: b92.net

]]>
Sun, 9 Dec 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/145513/ako-kuvate-pirinac-na-ovaj-nacin-unecete-60-odsto-manje-kalorija.html
Brza, jednostavna, a prelepa: Posna voćna torta http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145509/brza-jednostavna-a-prelepa-posna-vocna-torta.html Sigurni smo da će vam se dopasti ovaj prelepi recept iz bakine kuhinje.

Potrebno je:

*400 gr posnog keksa

*300 ml soka

*250 gr margarina

*200 gr prah šećera

*200 gr žele bombona

*6 bananica

*300 gr šlaga

*200 gr voća (kivi)

Priprema:

Keks izdrobiti sitno. Kivi očistiti i iseckati na kockice i dodati keksu. Žele takođe iseckati na kockice kao i bananice i to dodati keksu. U keks dodati i sok. Margarin izmiksati sa prah šećerom penasto.

Dodati u keks i sve dobro izmešati. Sipati u poslužavnik i dobro izjednačiti. Odozgo možete ukrasiti šlagom ili čokoladnom glazurom. Ostaviti da prenoći u frižideru i seći.

Izvor i foto: bakinakuhinja

]]>
Sat, 8 Dec 2018 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145509/brza-jednostavna-a-prelepa-posna-vocna-torta.html
Brza čorbica od kukuruza i šargarepe za ove hladne dane: Greje telo i dušu! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145151/brza-corbica-od-kukuruza-i-sargarepe-za-ove-hladne-dane-greje-telo-i-dusu.html Brza priprema čorbice za ove hladne dane. Lagana, prelepe boje i ukusa.

Potrebno je:

- kukuruz šećerac (zamrznut) 350 g

- 3 šargarepe

- ulje za prženje

- peršun po želji

- so po ukusu

- suvi biljni začin po ukusu

Šargarepe ogulite, pa izrendajte sitno, a onda ih propržite kratko na zagrejanom ulju. Potom ih nalijte vodom i dodajte kukuruz. Od momenta ključanja kuvajte još 15-20 minuta. Začinite po ukusu i dodajte sitno seckani sveži peršun.

Prijatno!

Izvor: recepti.zena.blic.rs

]]>
Sun, 2 Dec 2018 09:07:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145151/brza-corbica-od-kukuruza-i-sargarepe-za-ove-hladne-dane-greje-telo-i-dusu.html
Vratite starom escajgu sjaj za tili čas! Uz neki od ovih trikova zasijaće kao nov! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/145061/vratite-starom-escajgu-sjaj-za-tili-cas-uz-neki-od-ovih-trikova-zasijace-kao-nov.html Problem fleka i promene boje escajga mučio je još i naše bake, pa su one pronašle savršen recept (zapravo dva) kako da starom escajgu vratimo sjaj i blistavu boju!

Sirće i topla voda

Napunite posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju potopite escajg. Neka odstoji 30 minuta, pa ga lepo istrljajte sunđerom i temeljno izbrišite pamučnom krpom.

Napomena: Kod ovog recepta vodite računa o odnosu vode i sirćeta - vode neka bude bar dva puta više, jer bi previše sirćeta moglo još više da vam uništi omiljeni pribor za jelo.

Voda i soda bikarbona

Zagrejte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite posuđe, pa posle nekoliko minuta starom četkicom za zube uklonite nečistoće sa manje dostupnih delova; ostalo će samo spasti.

Napomena: Ako koristite hladnu vodu, ostavite escajg da stoji u njoj nekoliko sati.

Koju god metodu da odaberete, obavezno na kraju obrišite escajg suvom krpom, kako ne bi ostale flekice od vode.

Izvor: Stil 

]]>
Sat, 1 Dec 2018 11:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/145061/vratite-starom-escajgu-sjaj-za-tili-cas-uz-neki-od-ovih-trikova-zasijace-kao-nov.html
Mekane, fine i mirisne punjene krofne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144560/mekane-fine-i-mirisne-punjene-krofne.html Ima li neko ko ne voli krofne? Tim povodom evo jednog lepog recepta iz bakine kuhinje.

Potrebno je:

*300 ml mleka

*50 ml ulja

*20 gr kvasca

*oko 500 gr brašna

*malo šećera

*malo soli

*korica limuna

*1 puding od vanile

*300 ml mleka za puding

*voće iz kompota

Priprema:

Rastvoriti mleko u malo vode dodati 1 kašičicu šećera. Dodati jaje, ulje, koricu limuna, mleko, brašno soli i umesiti mekše testo. Pokriti da odmori 30 min. Skuvati puding u mleku zasladiti po ukusu. Malo ohladiti. Naraslo testo razviti i vaditi krofne. Jedne ostaju cele a druge vaditi sa manjom čašom nego prethodnom pa staviti na cele. U rupu staviti pudinga i odozgo voće. Ja sam stavila kompot od kajsija. Ostaviti da naraste, premazati po želji žumancetom.Peći na 200 stepeni C 25 min.

Može se posuti prah šećerom.

Izvor i foto: bakinakuhinja

]]>
Sun, 25 Nov 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144560/mekane-fine-i-mirisne-punjene-krofne.html
Žarko Stepanov se raspričao dok je pravio desert, i iznenada izgubio sluh kada mu je Praktična žena postavila pitanje: "Da li imaš devojku?" http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144475/zarko-stepanov-se-raspricao-dok-je-pravio-desert-i-iznenada-izgubio-sluh-kada-mu-je-prakticna-zena-postavila-pitanje-da-li-imas-devojku.html Popularni glumac iz serije „Isitne I laži“ Žarko Stepanov pravio je u emisiji „Praktična žena“ divan dezert. Mesto pored šporeta bilo mu je inspirativno, pa je priznao da se oseća Džejmi Oliver, ili Đuro iz malih kućnih.

Dok je pravio zanimljivu poslasticu - kolač od limuna sa prelivom od karamela, Žarko je pričao o svojim angažmanima u pozorištu, ali ključno pitanje „da li imaš devojku“ jednostavno nije čuo. Kako je voditeljka Nataša Pavlović na kraju uspela da izvuče od Žarka odgovor, saznajte u nastavku.

]]>
Sat, 24 Nov 2018 15:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144475/zarko-stepanov-se-raspricao-dok-je-pravio-desert-i-iznenada-izgubio-sluh-kada-mu-je-prakticna-zena-postavila-pitanje-da-li-imas-devojku.html