Prva Srpska Televizija :: Kuhinjica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kuhinjica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/rss.html Bilja Krstić VS. Nevena Božović! Čije jelo vam se više dopada? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/123485/bilja-krstic-vs-nevena-bozovic-cije-jelo-vam-se-vise-dopada.html Pevačice su spremale svoja omiljena jela za gledaoce "Exkluziva". S jedne strane imamo pohovane paprike sa sirom, dok su Neveni rekli da može da se uda jer je spremila izvanredne makarone sa povrćem. Ono jelo koje vam se više dopada napravite kod kuće...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 20 Oct 2017 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/123485/bilja-krstic-vs-nevena-bozovic-cije-jelo-vam-se-vise-dopada.html
Kesten torta koju ćete obožavati http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/31236/kesten-torta-koju-cete-obozavati.html Prava zimska torta...

Sastojci:

3 jajeta,
3 žumanceta,
300 g kesten pirea,
3 kašike mrvljenog keksa,
320 g šećera u prahu,
1 kesica vanilin šećera,
2 kašike ruma,
120 g brašna,
280 g putera

Pratite nas i na Viberu!

Priprema:

Umutiti cela jaja sa žumancima i 120 g šećera u prahu. Umešati brašno i staviti na paru. Kad se smesa zagreje skloniti sa vatre i dodati 30 g omekšalog putera. Mešati dok se ne ohladi.

U pleh premazan puterom staviti papir za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći na 200 stepeni C, oko 45 minuta.

Skuvati sirup od 200 g šećera i 6 kašika vode. Prohladiti i umešati penasto umućen puter. Zatim, dodati keseten pire, rum i vanilin šećer pa dobro umutiti.

Pečenu koru iseći na tri dela i filovati. Tortu možete ukrasiti mlevenim kesten pireom, mrvljenim keksom ili voćem po želji.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 10:17:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/31236/kesten-torta-koju-cete-obozavati.html
Zašto su buduće snaje morale da znaju ovaj recept? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123507/zasto-su-buduce-snaje-morale-da-znaju-ovaj-recept-.html Često u kuhinji tražite inspiraciju za neko novo jelo? Uglavnom se okrećete savremenom načinu pripreme hrane, po ugledu na brzu svakodnevicu koja vas okružuje. Koliko zapravo znate o starim , tradicionalnim receptima, koji se i dalje čuvaju samo u određenim domaćinstvima širom zemlje? Coca-Cola serijal „Nezaboravni ukusi Srbije“ otkriva tradicionalne recepte i vraća ih na savremenu trpezu, a ovoga puta voditeljski duo Ivan Marković i Filip Ugrenović naučiće vas kako da napravite samsu – pitu koju su nekada buduće snaje iz jednog razloga morale da znaju.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 11:10:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123507/zasto-su-buduce-snaje-morale-da-znaju-ovaj-recept-.html
Da li znate šta se desi kada Oreo keks umočite u smesu za palačinke? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/70644/da-li-znate-sta-se-desi-kada-oreo-keks-umocite-u-smesu-za-palacinke.html Fantazija!

Napravite smesu za palačinke. Ostavite je malo gušćom i ukoliko inače ne stavljate, ubacite prašak za pecivo. U nju umačite keksiće, pa ih pržite u ulju, kao krofne.

I pogledajte šta ćete dobiti!

Pročitajte i: 

Domaće piškote

]]>
Thu, 19 Oct 2017 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/70644/da-li-znate-sta-se-desi-kada-oreo-keks-umocite-u-smesu-za-palacinke.html
Očas posla: Najjednostavniji srpski specijalitet od samo dva sastojka http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123369/ocas-posla-najjednostavniji-srpski-specijalitet-od-samo-dva-sastojka.html Voditeljski duo Ivan Marković i Filip Ugrenović u novoj epizodi Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“ uputili su se u Rogljevo gde su naučili kako se pravi staro pastirsko jelo belmuž. Pridružite im se u nezaboravnoj kulinarskoj avanturi i naučite da pripremate ovaj jednostavni srpski specijalitet.

]]>
Wed, 18 Oct 2017 10:36:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123369/ocas-posla-najjednostavniji-srpski-specijalitet-od-samo-dva-sastojka.html
Ako volite srpsku kuhinju onda morate znati za ovaj recept http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123274/ako-volite-srpsku-kuhinju-onda-morate-znati-za-ovaj-recept.html Ako ni danas niste sigurni šta biste mogli da spremate za ručak možda vas inspiriše nova epizoda Coca-Cola serijala "Nezaboravni ukusi Srbije“. Voditeljski dvojac, kuvar entuzijasta Ivan Marković i radio voditelj Filip Ugrenović uputili su se u Bojnik i u novoj epizodi otkrivaju još jedno od zaboravljenih tradicionalnih jela koja su pronašli tokom svoje velike gastro avanture širom Srbije. Naučiite kako da na pripremite tradicionalnu Urdu, ali pogledajte Ivanove savete na koji način možete ovo jelo pojednostaviti i učiniti ga malo modernijim.

]]>
Mon, 16 Oct 2017 11:01:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123274/ako-volite-srpsku-kuhinju-onda-morate-znati-za-ovaj-recept.html
Nemate mikser, treba vam šlag? Imamo rešenje za vas i traje 45 sekundi! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123084/nemate-mikser-treba-vam-slag-imamo-resenje-za-vas-i-traje-45-sekundi.html Pokvario vam se mikser, a treba vam šlag? Nikakav problem!

Potrebno vam je:
- Velika tegla
- 2 dl slatke pavlake
Postupak:
Dobro rashlađenu slatku pavlaku izlijte u čistu i suvu staklenu teglu.
Teglu dobro zatvorite i počnite da je tresete što jače i brže.
Tresite je oko 45 sekundi i to bez pauze.
Kada je otvorite videćete da ste dobili kremasti šlag kao desert ili prilog uz kolač.

Pratite nas i na Viberu!

Savet:
- Ako želite da šlag ima laganu aromu, u pavlaku dodajte malo ekstrakta vanile i kašičicu šećera u prahu te zatim krenite da tresete teglu.
- Za jači efekt, teglu pre korištenja stavite na 10 minuta u zamrzivač pa je potom napunite slatkom pavlakom i tresite.
- Ako želite da dobijete vrlo gusti, čvrsti i kompaktniji šlag koji se dodaje u smesu za kolače, teglu tresite nekoliko minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću.

]]>
Sun, 15 Oct 2017 08:30:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123084/nemate-mikser-treba-vam-slag-imamo-resenje-za-vas-i-traje-45-sekundi.html
Počela je sezona nara, a ovo je trik koji morate znati kako ne biste uništili namštaj i garderobu crvenim mrljama! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122959/pocela-je-sezona-nara-a-ovo-je-trik-koji-morate-znati-kako-ne-biste-unistili-namstaj-i-garderobu-crvenim-mrljama.html I, ne, nije rešenje da ga ne jedete samo zato što se teško čisti i prlja kuću. I ne, ovo nije trik sa lupanjem varjačom!

Zdrav je, bogat vitaminima i trenutno ga ima svuda. Mnogi misle da je težak za čišćenje, ali, u ovome je fora.

Pogledajte!

Sad kad znate foru, trk na pijacu!

]]>
Sat, 14 Oct 2017 12:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122959/pocela-je-sezona-nara-a-ovo-je-trik-koji-morate-znati-kako-ne-biste-unistili-namstaj-i-garderobu-crvenim-mrljama.html
Cipovka – recept koji se prenosi s kolena na koleno http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123209/cipovka--recept-koji-se-prenosi-s-kolena-na-koleno.html Nakon što ih je u prvoj epizodi put naveo u Potpećje, Ivan i Filip su se zaputili u Belo Blato. Bogatstvo multikulturalnosti Belog Blata servira stari, jedinstveni recept, koji je veštim prenošenjem s kolena na koleno, spasio čuvenu cipovku od zaborava. Kao i u svakoj od 12 uzbudljivih epizoda gastro-serijala "Nezaboravni ukusi Srbije", tako će i u ovoj Ivan i Filip pronaći inspiraciju i pripremiti recept koji se oslanja na neki od starih recepata. Budući da je Coca-Cola odavno deo savremene trpeze i odličan pratilac hrani, voditelji su se iznova uverili i potvrdili da se osvežavajući ukus Coca-Cole idealno slaže sa tradicionalnim jelima


.

]]>
Fri, 13 Oct 2017 10:04:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123209/cipovka--recept-koji-se-prenosi-s-kolena-na-koleno.html
Tradicionalni srpski specijalitet savršen za jesenju trpezu: Posni pilav sa bundevom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123069/tradicionalni-srpski-specijalitet-savrsen-za-jesenju-trpezu-posni-pilav-sa-bundevom.html Da li ste čuli za samsu sa trljanicom ili bungur? Znate li šta je potrebno da bi se skuvao belmuž, te na koliko se različitih načina može spremiti janija? Da li su ovo egzotična jela koja još niste probali na nekom od proputovanja ili su to zapravo neka od starih srpskih jela, koja od zaborava još čuvaju ruke vrednih domaćica širom zemlje? Sve ovo, a i mnogo više otkrićete u neobičnom Coca-Cola gastro-serijalu “Nezaboravni ukusi Srbije“ kroz koji vas vode Filip Ugrenović i Ivan Marković. U prvoj epizodi naučite kako da napravite stari posni pilav sa tikvom bundeve.


]]>
Wed, 11 Oct 2017 12:29:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123069/tradicionalni-srpski-specijalitet-savrsen-za-jesenju-trpezu-posni-pilav-sa-bundevom.html
Tajne uz pomoć kojih će vam svaki kolač uspeti! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/90700/tajne-uz-pomoc-kojih-ce-vam-svaki-kolac-uspeti.html Ne morate da budete vrsna domaćica da bi vam svaki kolač uspeo. Biće dovoljno da se pridržavate ovih saveta.

1. Izbor brašna
Za dobar kolač nemojte da potcenite važnost izbora pravog brašna. Hrskave kolače, biskvite, knedle i njoke pravite od oštrog brašna. Glatko brašno koristite za pravljenje hleba, mafina i poslastica od testa sa kvascem, piše Jutarnji list.

Pratite nas i na Viberu!

2. Sobna temperatura sastojaka
Jaja, melko i puter moraju da odstoje na sobnoj temperaturi barem pola sata pre nego što počnete da pravite kolač. Ako nemate vremena, jaja možete da na kratko zagrejete iznad lonca sa kipućom vodom.

3. Pazite kako koristite mikser
Kad uzmete mikser u ruke, nemojte krenuti sa najjačom brzinom. Pametnije je krenuti sa manjom brzinom da bi vazduh ušao u smesu za kolače. Kad procenite da je masa za kolače dobro umućena, prebacite mikser na najjaču brzinu još nekoliko sekundi. Smesa za kolač biće glatka poput emulzije.

4. Završni dodir
Kad napravite smesu za kolače i sipate je u pleh, lagano ga prodrmajte par puta s visine od nekoliko centimetara kako bi se sastojci bolje povezali. Izravnajte površinu kolača gumenom lopaticom. Ovo primenjujete samo kod kolača kod kojih ste koristili prašak za pecivo, nikako ne u onim s belancima ili šlagom koji moraju da ostanu rastresiti.

]]>
Sun, 8 Oct 2017 10:58:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/90700/tajne-uz-pomoc-kojih-ce-vam-svaki-kolac-uspeti.html
Kuvari otkrivaju: Ovu hranu izbegavajte u restoranima! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/108385/kuvari-otkrivaju-ovu-hranu-izbegavajte-u-restoranima.html Sve što su ovi konobari i kuvari rekli logično je, ali lako je zaboraviti na zdravu logiku ako vam se u tom trenutku jede nešto specifično. Ovu hranu bolje je izbegavati, kažu oni.

“Koju hranu bi trebalo izbegavati u restoranima” je pitanje na koje je odgovorio veliki broj kuvara i radnika u restoranima na veb-sajtu “Quora”, piše "Dejli mejl", a prenosi radiosarajevo.

Pratite nas i na Viberu!

Evo šta kažu:

"Ako sam 30 km udaljen od mora, ne naručujem morske plodove."

"Izbegavam da naručujem odreske u restoranima koji nisu specijalizovani za njih. Razmažen sam jer sam radio u mnogima od njih i ako nisam u kući odrezaka, obično se razočaram. Takođe, izbegavam morske plodove osim ako nisam na mestu poznatom po njima ili negde gde znam da nabavljaju svežu ribu i morske plodove."

"Ako ste u kineskom restoranu, izbegavajte nekinesku hranu. S razlogom su specijalizovani. Jednom sam naručio pire-krompir i dobio sam nešto što je bilo 75 odsto belo brašno."

"Jedan od mojih šefova mentora savetovali su mi da nikad ne naručujem specijalitete kuće. Kaže da se specijaliti obično prave od ostataka stare hrane koje žele da se reše."

"Ako odete na ribu nedeljom, verovatno neće biti sveža."

I sam poznati kuvar Entoni Burdejn izjavio je da nikad ne bi jeo ribu nedeljom, jer većina vlasnika nabavlja hranu za vikend četvrtkom ili petkom.

]]>
Sat, 7 Oct 2017 12:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/108385/kuvari-otkrivaju-ovu-hranu-izbegavajte-u-restoranima.html
11 navika u pripremi hrane zahvaljujući kojima unosite bakterije u organizam http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/90221/11-navika-u-pripremi-hrane-zahvaljujuci-kojima-unosite-bakterije-u-organizam.html Od pranja do seckanja! Ove greške nikako ne biste smeli da pravite...

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama
Za pripremu sirovog i kuvanog ili pečenog mesa uvek moraju da se upotrebljavaju različiti tanjiri ili činije. Razlog tome je što bakterije iz sirovog mesa mogu da pređu na kuvano. Isto važi i za morske plodove ili živinu.

Pratite nas i na Viberu!

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči
Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smeli da odmrzavate na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jeste u frižideru, činiji s hladnom vodom ili u mikrotalasnoj pećnici.

3. Pranje mesa
Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskoj sudoperi nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoperu i okolne kuhinjske površine.

4. Hlađenje hrane pre odlaganja
Mnogi su uvereni da je hranu pre odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu da se razviju kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuvana, vruća hrana ne sme da se stavi u frižider, jer otpuštajući toplotu smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

5. Jela koji sadrže sirova jaja
Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu da imaju salmonelu ili druge štetne bakterije.

6. Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini
Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u frižider.

7. Korišćenje marinade kao sosa
Iako se činiti ekonomično koristiti marinadu kao sos, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu da zaraze vašu hranu. Marinadu možete iskoristi ako je dovedete do vrenja pre konzumiranja.

8. Nedovoljno termički obrađeno meso
Dok niko ne želi da mu se servira previše suvo meso, nedovoljno pečeno ili kuvano meso u sebi može da, još uvek, sadrži opasne bakterije. "Krvavi biftek" ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuvano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

9. Nepranje ruku
Važnost pranja ruku već je dobro poznata mera opreza. Ipak mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne praktikuju ispravno. Ruke perite sa sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

10. Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost
Ako ste među onima koji probaju mlijeko kako bi se uverili da li je istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mleka možete da dobijete zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može da uzrokuje ozbiljne posledice.

11. Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za sečenje
Čak i ako planirate da ogulite voće ili povrće pre upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi s voća mogu da se premeste na radne površine i zarazie delove isečenog voća ili povrća.

Izvor: Dnevno.hr

]]>
Tue, 3 Oct 2017 11:05:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/90221/11-navika-u-pripremi-hrane-zahvaljujuci-kojima-unosite-bakterije-u-organizam.html
OPREZ: Svi znamo da se jaja čuvaju u frižideru, ali gde?! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122631/oprez-svi-znamo-da-se-jaja-cuvaju-u-frizideru-ali-gde.html Ako ih i vi držite u vratima, eksperti imaju da vam poruče - NE, NIKAKO!

Kako vi odlažete jaja? Kladimo se kao "sav normalan svet", odnosno u vratima frižidera koja sasvim prigodno imaju i prostor za skladištenje jaja. I tu svi grešimo. Većina nas jaja odlaže baš ovako.

Pratite nas i na Viberu!

Naime, eksperti tvrde da je ovo najgore mesto koje možemo da izaberemo za jaja jer je tu pretoplo za njih. A evo i još par stvari koje sigurno niste znali:

Pri samoj kupovini jaja, otvorite karton i pogledajte da li vam je zapalo neko polomljeno. Proverite i rok trajanja, ali uzmite u obzir i to šta planirate da pravite od njih. Za kolače je često i bolje malo starije jaje, a ako planirate da ih poširate, gledajte da budu što svežija.

Dalje, kada ih donesete kući, ne vadite ih iz kartona - tako ćete ih zaštititi od lomljenja, sprečiti brzo isušivanje i blokirati neprijatne mirise koji mogu da se rašire frižiderom. Kao što smo već rekli, ne ostavljajte ih u vratima, već na najhladnijoj polici frižidera.

Obavezno dobro operite ruke nakon što završite posao sa živim jajima, a potom dobro očistite i sve kuhinjske površine.

Ako ste sumnjičavi, testirajte svežinu jaja tako što ćete ih potopiti u vodu. Sveže jaje će biti na dnu, malo starije će biti malčice podignuto od dna. A ako pluta po vodi, odmah ga bacite.

I na kraju, jaja servirajte čim ih pripremite. Toplo sobno okruženje je idealno mesto za bakterije i zato stručnjaci kažu da ako pripremljena jaja stoje duže od dva sata - bacite ih.

Izvor: blic žena

]]>
Mon, 2 Oct 2017 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122631/oprez-svi-znamo-da-se-jaja-cuvaju-u-frizideru-ali-gde.html
"Ja sam car, hoću knedle!" Budite i vi car, i napravite savršene knedle po receptu majstorice Lane! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122469/ja-sam-car-hocu-knedle-budite-i-vi-car-i-napravite-savrsene-knedle-po-receptu-majstorice-lane.html Lana je završila FON. Deset godina je radila u banci. Danas radi ono što obožava, pravi knedle sa šljivama, ustvari, knedle na milion načina! Od njenih kombinacija ukusa, kreće voda na usta...

Pred kamerama EXploziva, otkrila je jedan fantastičan recept koji svako od vas može napraviti kod kuće! Uživajte!

]]>
Sun, 1 Oct 2017 12:24:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122469/ja-sam-car-hocu-knedle-budite-i-vi-car-i-napravite-savrsene-knedle-po-receptu-majstorice-lane.html
Ana Kokić NIJE OČAJNA domaćica! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122366/ana-kokic-nije-ocajna-domacica.html "Komšinica sa Čukarice" je omiljena među svojim komšijama i ne libi se da zasuče rukave i prione na spremanje zimnice. Exkluziv je otkrio koji su pevačicini tajni sastojci i saradnici u pripremi ajvara, ali i ko je zadužen za recepturu, a ko za fizikalisanje.

]]>
Sat, 30 Sep 2017 09:14:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122366/ana-kokic-nije-ocajna-domacica.html
Ovako se pravi NAJVEĆI SLADOLED! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122434/ovako-se-pravi-najveci-sladoled-.html Deca sanjaju o ovakvom sladoledu! Mnogi tokom godine samo čekaju vašare kada imaju priliku da ih kupe. Ali, budite pravi roditelj i iznenadite svoje dete i pre vašara. Veliki sladoled mu napravite vi! Snimak koji sledi daje detaljan opis kako to da učinite u kućnim uslovima...

]]>
Fri, 29 Sep 2017 17:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122434/ovako-se-pravi-najveci-sladoled-.html
Ove tri namirnice će se pokvariti čim ih ubacite u frižider! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/89735/ove-tri-namirnice-ce-se-pokvariti-cim-ih-ubacite-u-frizider.html Namena frižidera jeste da sačuva namirnice od kvarenja. Međutim, postoje tri namirnice koje "nepodnose" frižider! Znate li koje su?

Hleb

Želite li da potraje, hleb držite dalje od frižidera. Iako je frižider napravljen da bi održavao hranu svežom, to nikako ne vredi i za ovu namirnicu.
Naime, hleb će u hlebu vrlo brzo postati suv i neukusan. Najbolje je da ga čuvate u papirnatoj pa u najlonskoj kesu, na sobnoj temperaturi.

Pratite nas i na Viberu!

Kafa

Kafa je specifična namirnica u čijoj bogatoj aromi mnogi uživaju svakog jutra. No, bilo da se radi o mljevenoj ili onoj u zrnu, kafu držite dalje od vašeg frižidera.

Razlog je taj što temperatura i vlaga u frižideru prave kondenzaciju koja utiče na miris i ukus kafe. Radije je stavite u staklenu, metalnu ili plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem.

Med

Med je ukusan i sladak dodatak jelima i pićima. Osim što je zdrav, med je jedina namirnica koja se nikada neće pokvariti i zato ga nije potrebno odlagati u frižider.

Iako mu neće direktno naškoditi, med u frižideru postaje vrlo tvrd pa je, kao takav, vrlo nezgodan za konzumaciju. Med čuvajte u špajzu ili kuhinjskom ormariću, a iz tegle ga vadite drvenom ili plastičnom kašikom, a nikada metalnom.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sun, 24 Sep 2017 09:51:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/89735/ove-tri-namirnice-ce-se-pokvariti-cim-ih-ubacite-u-frizider.html
Pažljivo sa ekspres loncem! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/103063/pazljivo-sa-ekspres-loncem.html Osim što štedi vreme i ubrzava proces pripreme, ekspres lonac takođe, čuva ukus, miris i prehrambenu vrednost namirnice.

Ekspres lonac umnogome je olakšao kuvanje jela i postao omiljena sprava u kuhinji bez koje se danas ne može zamisliti pripremanje nekih kulinarskih majstorija. Osim što štedi vreme i ubrzava proces pripreme, ekspres lonac takođe, čuva ukus, miris i prehrambenu vrednost namirnice.

Pratite nas i na Viberu!

A da bi ručak iz lonca bio ukusniji, prilikom kuvanja pridržavajte se sledećih saveta:

* Sastojci jela u loncu trebalo bi da ispunjavaju dve trećine zapremine, a namirnice koje stvaraju penu (pirinač, povrće) samo polovinu.

* Nikada ne treba stavljati prazan lonac na zagrejan šporet.

* Poklopac mora da bude dobro zatvoren.

* Vreme kuvanja se računa od trenutka kada se pojavi para na sigurnosnom ventilu (oko 10 minuta). Kada istekne vreme propisano za pripremanje neke namirnice (mahunarke 8-10 minuta, narezano povrće 5-10, govedina 9-12, zamrznuto meso 30-35...), treba sačekati nekoliko minuta da se smanji pritisak u loncu i tek onda otvoriti.

izvor: novosti

]]>
Sat, 23 Sep 2017 10:36:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/103063/pazljivo-sa-ekspres-loncem.html
Ređao je parčiće mesa jedno na drugo i na kraju dobio nešto fenomenalno! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/83716/redjao-je-parcice-mesa-jedno-na-drugo-i-na-kraju-dobio-nesto-fenomenalno.html Poželećete da ovo napravite kod kuće...

]]>
Tue, 19 Sep 2017 10:32:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/83716/redjao-je-parcice-mesa-jedno-na-drugo-i-na-kraju-dobio-nesto-fenomenalno.html