Prva Srpska Televizija :: Kuhinjica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kuhinjica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/rss.html Kesten torta koju ćete obožavati http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/31236/kesten-torta-koju-cete-obozavati.html Prava zimska torta...

Sastojci:

3 jajeta,
3 žumanceta,
300 g kesten pirea,
3 kašike mrvljenog keksa,
320 g šećera u prahu,
1 kesica vanilin šećera,
2 kašike ruma,
120 g brašna,
280 g putera

Pratite nas i na Viberu!

Priprema:

Umutiti cela jaja sa žumancima i 120 g šećera u prahu. Umešati brašno i staviti na paru. Kad se smesa zagreje skloniti sa vatre i dodati 30 g omekšalog putera. Mešati dok se ne ohladi.

U pleh premazan puterom staviti papir za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći na 200 stepeni C, oko 45 minuta.

Skuvati sirup od 200 g šećera i 6 kašika vode. Prohladiti i umešati penasto umućen puter. Zatim, dodati keseten pire, rum i vanilin šećer pa dobro umutiti.

Pečenu koru iseći na tri dela i filovati. Tortu možete ukrasiti mlevenim kesten pireom, mrvljenim keksom ili voćem po želji.

]]>
Mon, 12 Nov 2018 10:17:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/31236/kesten-torta-koju-cete-obozavati.html
Nataša pravi laganu i kremastu - tortu pahuljicu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/128177/natasa-pravi-laganu-i-kremastu---tortu-pahuljicu.html Nataša Pavlović je napravila predivnu tortu po receptu jedne gledateljke „Praktične žene“. Fil za tortu je beo, pa nije čudo što se zove pahuljica. Napravite je i vi, vrlo je jednostavan postupak, a sigurno ćete je pojesti u slast!

]]>
Sun, 11 Nov 2018 09:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/128177/natasa-pravi-laganu-i-kremastu---tortu-pahuljicu.html
Niste popili celu flašu vina? Znate li koliko dugo ona zaista sme da stoji otvorena? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/143842/niste-popili-celu-flasu-vina-znate-li-koliko-dugo-ona-zaista-sme-da-stoji-otvorena.html Izjava da što je starije vino, to je bolje – je mit. Često je najbolji rok trajanja vina u flaši dve godine za belo i četiri do pet godina za crveno. A šta se dešava kada flašu otvorimo?

Ponekad planiramo da popijemo vino, a ostane pola flaše. Šta se događa sa ostatkom? Da li će biti sigurno i otvoreno i koliko će se zadržati njegov kvalitet?

Kada otvorimo flašu, vino počinje da apsorbuje kiseonik, a njegov ukus i aromatična svojstva postepeno isparavaju. Inače, to se ne dešava odmah. Na primer, pola sata je čak korisno. Nakon što se otvori flaša vina, ono počinje “komunikaciju” sa vazduhom koji otkriva sve njegove kvalitete.

Ali nakon nekoliko sati, otvoreno vino će početi da gubi svoje kvalitete. Čak i ako je u frižideru, penušavo vino se može koristiti samo dan nakon otvaranja, suvo belo vino dva dana, a crveno do pet dana. Postoje posebne vrste crvenih vina koja mogu biti otvorena do dve nedelje, a da ne izgube svojstva.

Da biste spasili vino, dovoljno je da ga samo zatvorite. Najbolje je koristiti specijalne vakuumske zatvarače. Takođe, izbegavajte skladištenje vina na suncu.

Izvor: Cdm.me

]]>
Sat, 10 Nov 2018 14:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/143842/niste-popili-celu-flasu-vina-znate-li-koliko-dugo-ona-zaista-sme-da-stoji-otvorena.html
Ove TRI namirnice svi imamo u kući, a ne znamo da skidaju otrove s voća i povrća http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/143780/ove-tri-namirnice-svi-imamo-u-kuci-a-ne-znamo-da-skidaju-otrove-s-voca-i-povrca.html Ukoliko nemate sreću da sami uzgajate voće i povrće i da pritom budete sigurni da ne sadrže pesticide i druge otrove koji štete zdravlju, onda ga obavezno morate dobro oprati. Najbolje je namirnice izribati četkicom pod mlazom vode. Ipak, to nije dovoljno da biste bezbrižno mogli da jedete koru ili da je koristite za kuvanje.

Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a kupus, luk i patlidžan nalaze se pri dnu liste o štetnosti.

Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe, baš tim redosledom sadrže količinu stvari koje štete namirnicama, ali i ljudima.

Srećom, neke namirnice koje imamo u kuhinjskom ormariću skidaju dobar deo otrova. Soda bikarbona, so i limun su najdelotvorniji.

U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte dve kašičice soli, pa kada se otopi, u lonac stavite i namirnice. Potopite ih i ostavite da stoje tako 15 minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kupusa, brokolija i karfiola, ali ne i za pečurke, jer će se napiti vode.

Za delotvorno uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone. Sastojke možete da pomešate i stavite u sprej s raspršivačem. Isprskajte namirnice, pa ih isperite nakon desetak minuta.

Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produžio rok trajanja, nije dovoljno samo ispiranje. Koru treba oguliti zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom.

Izvor: punkufer.hr

]]>
Wed, 7 Nov 2018 16:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/143780/ove-tri-namirnice-svi-imamo-u-kuci-a-ne-znamo-da-skidaju-otrove-s-voca-i-povrca.html
Čokoladni kolač, i to zdrav! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143381/cokoladni-kolac-i-to-zdrav-.html Ova poslastica se pravi očas posla, a ne sadrži ni belo brašno ni beli šećer!

 
Potrebno je:

3/4 šolje meda

1 kašičica vanila ekstrakta

2 šolje integralnog brašna

2 kašičice sode bikarbone

1/4 kašičice praška za pecivo

2/3 šolje grčkog jogurta

1/2 šolje komadića čokolade za kuvanje

Za glazuru

1/2 šolje naseckane čokolade za kuvanje

1/4 šolje slatke pavlake

Priprema

Uključite rernu da se greje na 160C, a kalup za kuglof podmažite. U posudi za mućenje izmešajte puter i med dok ne dobijete penastu smesu. Umešajte vanila ekstrakt, jedno po jedno jaje, zatim naizmenično dodavajte brašna sa sodom, praškom za pecivo i jogurt. Sjedinite sastojke spatulom, pa na samom kraju dodajte i komadiće čokolade.

Gotovu smesu sipajte u kalup i pecite 55 minuta. Izvadite kolač da se hladi 35 minuta u kalupu pa ga izvadite na tanjir za posluživanje. Da biste napravili glezuru sipajte pavlaku da se greje do tačke ključanja, prelijte preko naseckane čokolade, ostavite da se rastopi nekoliko minuta pa promešajte žicom da dobijete glatku glazuru. Čokoladu prelijte preko kolača.

Izvor: lifepressmagazin

]]>
Sun, 4 Nov 2018 09:51:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143381/cokoladni-kolac-i-to-zdrav-.html
Brzi doručak: Očas posla pripremite slatke kockice od starog hleba http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143315/brzi-dorucak-ocas-posla-pripremite-slatke-kockice-od-starog-hleba.html Danas većina ljudi baca stari hleb, mada ima i onih koji od njega rado prave prženice za doručak, iako postoji još mnogo recepata u kojima može da se iskoristi. Ukoliko želite da napravite nešto slatko za doručak, a da pritom ne potrošite puno vremena, imamo pravi recept za vas.

Potrebno je:

- stari hleb
- tri jaja
- tri kašike šećera
- jedan vanilin šećer
- pola šolje mleka
- ulje
- puter
- cimet

Priprema:

1. Iseckajte hleb na kockice
2. Jaja umutite s mlekom, kašikom šećera i kesicom vanilinog šećera
3. Iseckani hleb umačite u umućeno jaje i pržite na vrelom ulju uz dodatak malo putera
4. Prženi hleb uvaljajte u mešavinu jedne kašičice cimeta i dve kašike šećera

Prijatno!

]]>
Sat, 3 Nov 2018 08:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143315/brzi-dorucak-ocas-posla-pripremite-slatke-kockice-od-starog-hleba.html
Jedna stvar ne isključuje drugu - Vešti pod košem, vešti za šporetom: Ovo je basketaški meni http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143047/jedna-stvar-ne-iskljucuje-drugu---vesti-pod-kosem-vesti-za-sporetom-ovo-je-basketaski-meni.html Uigrani tim mladih basketaša, gostujući kod Nataše Pavlović u emisiji „Praktična žena“, napravio je lepu gozbu. Ova trojka pravila je piletinu sa četiri vrste sira, salatu sa krastavcima, rotkvicama i graškom i gratinirani krompir – batat. Dok su pripremali specijalitet otkrili su i neke tajne iz svog privatnog života. Pogledajte kako su se dobro momci snašli za šporetom

]]>
Mon, 29 Oct 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143047/jedna-stvar-ne-iskljucuje-drugu---vesti-pod-kosem-vesti-za-sporetom-ovo-je-basketaski-meni.html
Brzinski doručak: "Tortice" od jaja i sira koje možete da pripremite i veče pre http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/142974/brzinski-dorucak-tortice-od-jaja-i-sira-koje-mozete-da-pripremite-i-vece-pre.html Dobrih ideja za doručak nikad nije mnogo, a mis smo ovog puta sledili onu staru "Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje". Umesto kajgane, jaja na oko ili onih kuvanih, isprobajte mafine od jaja s povrćem.

Potrebno je:

6 jaja
0,5 dl mleka
170 g spanaća
prstohvat soli
prstohvat bibera 
1 crvena paprika
50 grama čedar sira

Priprema:

Dobro umutite jaja i mleko, dodajte začine, a potom ubacite i sitno iseckani spanać, papriku isečenu na kockice i čedar. Podmažite kalup za mafine uljem ili maslacem i sipajte smesu. Rernu ugrejte na 190 stepeni i pecite tortice 20 do 25 minuta. Prijatno!

Izvor: punkufer.hr

]]>
Sat, 27 Oct 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/142974/brzinski-dorucak-tortice-od-jaja-i-sira-koje-mozete-da-pripremite-i-vece-pre.html
Kolač od banana koji pravi Megan Markl sve je oduševio, a mi vam donosimo recept http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143101/kolac-od-banana-koji-pravi-megan-markl-sve-je-odusevio-a-mi-vam-donosimo-recept.html Jednostavan, a tako ukusan kolač od banana omiljen je u gotovo celom svetu, a kako se pravi, zna i Megan Markl koja je to pokazala za vreme posete Australiji sa svojim suprugom, princom Harijem. Nakon što ga je pripremila u Nju Saut Vestu, svi žele da znaju njen recept, a kako to obično biva kada je reč o članovima kraljevske porodice, potražnja za ovim kolačem je naglo porasla nakon što ga je Megan napravila po svom receptu.

Vojvotkinja, poput prave kuvarice, nije otkrila svoje tajne pripreme omiljenog kolača, ali poznato je da je uz osnovne sastojke dodala i đumbir, a kolač je obogatila i komadićima čokolade. 

Ako ste i vi poželeli da zasladite svojea nepca i iznenadite ukućane, pripremite ga sami, a možda biste mogli da "ukradete" i neke Meganine ideje.

Evo recepta za ovaj sočni kolač koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

- 3 zrele banane
- 80 ml kokosovog ulja
- 80 g meda
- 80 g kokosovog šećera
- 2 jaja
- ½ kašičice arome vanile
- prstohvat soli
- 185 g ražanog brašna
- 40 g kakaa
- 1 kašičica sode
- ½ kašičice cimeta
- 80 g tamne čokolade

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte ražano brašno, kakao, so, sodu i cimet, a u drugoj umutite jaja s kokosovim uljem i šećerom, aromom vanile, medom i bananama. Potom u posudu u kojoj ste umutili jaja, dodajte brašno sa ostalim sastojcima i varjačom sjedinite masu. Na kraju dodajte grubo naseckanu čokoladu.

Smesu izlijte u duguljasti kalup za pečenje, koji ste prethodno obložili masnim papirom. Kolač pecite 35 minuta na temperaturi od 180 °C, a čačkalicom proverite da li je pečen. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi i uživajte!

Izvor: vecernji.hr

]]>
Fri, 26 Oct 2018 10:41:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143101/kolac-od-banana-koji-pravi-megan-markl-sve-je-odusevio-a-mi-vam-donosimo-recept.html
Šest načina kako da na zdraviji način pripremite krompir http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142664/sest-nacina-kako-da-na-zdraviji-nacin-pripremite-krompir.html Krompir je vremenom počeo da bije prilično loš glas kada je u pitanju zdrava ishrana i to, moglo bi se reći, posve neutemeljeno, jer iako sadrže ugljene hidrate, krompir je prirodno zdrav za nas. Ova ukusna biljka, praktična je jer može da se pripremi na hiljadu načina, a osim toga sadrži vitamine i minerale: vitamin C, kalijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, riboflavin, cink, bor, folnu kiselinu...

Krompir težine od 100 grama sadrži oko 85 kalorija i ne sadrži ni masti ni holesterol. Dodatne kalorije nastaju nezdravim načinom pripreme. Predstavljamo vam šest načina kako da pripremite krompir na zdraviji način.

1. Ostavite koru kad god je to moguće

Verovatno ste već već informacije da je najvredniji deo krompira njegova kora, ali nije baš tako. Vitamini i hranljive materije nalaze se u samom krompiru, odnosno najviše belančevina i vitamina C nalazi se odmah ispod kore. Zbog toga je najbolje krompir skuvati ili peći u kori, koja je inače izvrstan izvor vlakana.

2. Izbegavajte prženje na ulju

Ako je moguće potpuno izbegavajte prženje krompira na ulju, jer je dobro poznata činjenica da krompir može da upije mnogo masnoća. Ako spremate salatu začinite je maslinovim ili uljem od kikirikija, lanenih semenki, soje... Izbegavajte da koristite zasićene ili hidrogenizovane masnoće, poput maslaca ili margarina, koje povisuju holesterol.

3. Izbegavajte kuvanje prethodno iseckanog krompira

Termičkom obradom krompira smanjuje se količina vitamina i minerala u njemu, a do značajnih gubitaka naročito dolazi kada se kuva očišćen i iseckan. Kada ga kuvamo s korom, gubitak vitamina je znatno manji. 

4. Dodajte ishrani više pečenog krompira, ali...

Još jedan način zdravije pripreme je da umesto kuvanog izaberete pečeni krompir, ali da ga s korom ispečete u rerni bez ulja. Isto tako, trebalo bi da izbegavate da dodajete umake, majonez, kiselo mleko...

5. Izaberite dodatke s malim procentom masti, natrijuma i kalorija

Ako ne možete da jedete samo "goli" krompir, izaberite dodatke kao što su bezmasni sveži sir, jogurt ili mleko s malo masnoća. Ili još bolje, začinite krompir mediteranskim začinima - ruzmarinom, vlašcem, timijanom, majčinom dušicom, bosiljkom, lovorom...

6. Smanjite kalorije i masnoće u pireu 

Pire pripremajte bez masnoće i s mlekom sa malom količinom mlečne masti. Takođe, mleko možete i potpuno da izbacite, pa umesto njega da iskoristite nemasnu pileću ili povrćnu supu. Ovo će krompirima dati poseban i zanimljiv ukus.

Izvor: zena.rtl.hr

]]>
Sun, 21 Oct 2018 08:30:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142664/sest-nacina-kako-da-na-zdraviji-nacin-pripremite-krompir.html
Anastasija Ražnatović zna da pravi kolače, ali ipak najviše voli da jede sarme: "Mogu da pojedem i 10 komada" http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/142724/anastasija-raznatovic-zna-da-pravi-kolace-ali-ipak-najvise-voli-da-jede-sarme-mogu-da-pojedem-i-10-komada.html Iako vrlo malo vremena provodi u kuhinji, Anastasija Ražnatović se u njoj snalazi i više nego dobro. U poslednjoj epizodi "Praktične žene" pokazala nam je kako se prave kuglice od marcipana s pistaćima i ispričala šta najviše voli da jede, šta trenutno radi i kako provodi slobodno vreme.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 16:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/142724/anastasija-raznatovic-zna-da-pravi-kolace-ali-ipak-najvise-voli-da-jede-sarme-mogu-da-pojedem-i-10-komada.html
Zasladite dan: Pita sa šljvama i crnom čokoladom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/142511/zasladite-dan-pita-sa-sljvama-i-crnom-cokoladom-.html Šljive i čokolada glavni su sastojci pite koju je pravila Natašina gošća u “Praktičnoj ženi”. Ako niste do sada isprobali ovakvu čokoladnu kombinaciju, vreme je. Kompletna priprema poslastice je u video prilogu u nastavku.

]]>
Sat, 20 Oct 2018 08:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/142511/zasladite-dan-pita-sa-sljvama-i-crnom-cokoladom-.html
Ovako koristite rende? POGREŠNO! Postoji MNOGO lakši način posle kog je radna površina potpuno čista (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142478/ovako-koristite-rende-pogresno-postoji-mnogo-laksi-nacin-posle-kog-je-radna-povrsina-potpuno-cista-video.html Uzmete rende prislonite ga na tanjir ili dasku izrendate sir ili jabuke na primer, a onda sve što je okolo odletelo pokupite. E pa postoji mnogo lakši način da izrendate sir i to uz pomoć rendeta koji već imate, samo ga izgleda svi pogrešno koristimo.

Iako većinu kuhinjskih pomagala prate mnogobrojni dodaci, za rende će verovatno većina ljudi reći da tu nema neke filozofije, da je upotreba jasna i jednostavna.

Ali korisnica Tvitera Bea Simons iz Notingema podelila je video na kom pokazuje da rende, u stvari, treba da se drži vodoravno, a ne uspravno i priznaje da se "oseća kao budala" jer to nije znala ranije.

Njena objava privukla je mnogo pažnje korisnika ove mreže koji su bili podjednako šokirani kad su videli kako bi rende trebalo da se koristi. Beaina objava je pregledana skoro 3 miliona puta.

Pogledajte ga i vi:

]]>
Tue, 16 Oct 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142478/ovako-koristite-rende-pogresno-postoji-mnogo-laksi-nacin-posle-kog-je-radna-povrsina-potpuno-cista-video.html
Zašto vam posuđe brzo propada: 10 grešaka kojim uništavate teflon, keramiku, emajl i staklo! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142310/zasto-vam-posudje-brzo-propada-10-gresaka-kojim-unistavate-teflon-keramiku-emajl-i-staklo.html Drvenu dasku za sečenje držite podalje od vode

Posuđe vam brzo propada, čak i ono koje ste nedavno kupili? Proverite da li pravite neke od ovih 10 grešaka koje činimo potpuno nesvesno, ne znajući koliko su štetne!

Temperaturni šok

Ako stakleni poklopac operete hladnom vodom, a potom njime poklopite zagrejanu posudu, slobodno očekujte da će staklo svuda ispucati i izgledati poput paukove mreže. Generalno, tiganji, šerpe i stakleni poklopci ne podnose velike varijacije temperature, poput ulivanja hladne tečnosti u zagrejan sud, zagrevanje suda odmah nakon vađenja iz frižidera i pranja vrućih sudova hladnom vodom.

Tragovi pregrevanja

Uticaj toplote na sudovima različito se manifestuje - na nerđajućem čeliku pojavljuju se fleke u bojama duge, ali to je samo estetska mana. Sa druge strane, kada se nelepljiva površina poput teflona ošteti i počne da se ljušti, više je ne treba koristiti.

Mermerna ploča uništava noževe

Daske za sečenje od mermera divno izgledaju i dugo traju, ali zbog njih noževi brže propadaju.

Sušenje sudova na gomili

Sa sudaranjem čistih sudova, može lako da dođe i do pucanja. Osim toga, ako na gomili sušite i drvenu dasku za sečenje ili drveni pribor, gotovo je nemoguće da će se osušiti, već će se na njima nagomilavati bakterije. Mnogo je bolje da ih složite na stalak gde će svaki sud imati svoje mesto.

Miris koji ne nestaje

Zbog nekoliko razloga neprijatan miris može da se uvuče u sudove, i to nepovratno:

- Držite šerpu potpuno poklopljenu, tako da nema protoka vazduha. Najviše su ugroženi keramički sudovi;

- Sušite sudove na peškirima;

- Ne menjate često sunđere i krpe;

- Ostavljate hranu predugo u istoj posudi.

Tiganji od livenog gvožđa

Ovi sudovi su gotovo neuništivi i večni, ali najveći neprijatelj im je voda! Stvar je u tome što na sebi imaju zaštitni masni sloj koji sprečava pojavu rđe i zagorevanje hrane. Kada ih perete, pazite da ne stoje dugo u vodi i da ih ne ribate suviše agresivno, kako se taj masni sloj ne bi oštetio.

Drvena daska za sečenje - što dalje od vode

Kada je drvo dugo izloženo vodi, osim što se bakterije razmnožavaju brzinom svetlosti, pojavljuju se i fleke, pukotine, a oblik daske se menja.

Pažljivo sa kiselinom

Bilo da koristite kupovnu hemiju ili domaću mešavinu sa sirćetom, kiseline mogu potpuno da unište emajlirano posuđe, ukoliko su u dodiru predugo. Aluminijum takođe hemijski reaguje s kiselinama, pa kasnije počinje da se uvlači i u hranu, što može da dovede i do zdravstvenih problema.

Ogrebotine na teflonu

Teflon obožavamo zato što se na njemu ništa ne lepi, ali ovakvo posuđe je vrlo osetljivo - kad se jednom ogrebe, gotovo je. Evo kako sve mogu da nastanu ogrebotine:

- Sitne kosti iz mesa;

- Kašike i spatule od metala ili lošeg kvaliteta (najbolje je koristiti plastične, ali i tu treba biti pažljiv);

- Ostaci na sunđeru - čak i zrna iz taloga kafe sakrivena u sunđeru mogu da oštete teflon.

Mašinsko pranje

Kada bi sudovi mogli da govore, sigurno bi prvo rekli da ne podnose mašine! Deterdženti, visoka temperatura i tvrdoća vode loše utiču na mnogo vrsta posuđa, pa se dešava sledeće:

- Izbledelo metalno posuđe;

- Pukotine na staklenom posuđu;

- Uništene daske za sečenje (zbog previše vode);

- Rđa na sudovima od livenog gvožđa;

- Aluminijumsko suđe postaje tamnije.

Izvor: Stil.kurir.rs

]]>
Sun, 14 Oct 2018 10:03:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142310/zasto-vam-posudje-brzo-propada-10-gresaka-kojim-unistavate-teflon-keramiku-emajl-i-staklo.html
Omiljeni namaz za svega 5 minuta http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/142304/omiljeni-namaz-za-svega-5-minuta.html Volite domaći kajmak i sir… Nemate trenutno gde da ga kupite? Nikakav problem, napravite sami kajmak za manje od pet minuta.

Potrebno je:

200 gr maslaca
200 gr krem sira
malo soli

Priprema

U posudu istresite maslac, sir i malo soli po ukusu. Prvo ga lepo sjedinite kašikom, a onda mikserom mutite tri minuta. Dobićete lep kremast namaz koji veoma podseća na pravi domaći kajmak.

Birajte krem sir sa većim procentom mlečne masnoće, jer će tako kajmak imati bogatiji ukus.

Izvor. stvarukusa.rs

]]>
Sat, 13 Oct 2018 09:54:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/142304/omiljeni-namaz-za-svega-5-minuta.html
Gorica Popović dala je odličan recept za turšiju: Moji gosti se "tuku" za nju kada im poslužim! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/141826/gorica-popovic-dala-je-odlican-recept-za-tursiju-moji-gosti-se-tuku-za-nju-kada-im-posluzim.html Dobro je poznato koliko je Gorica Popović dobra domaćica. Ona je bila rada da sa gledaocima Jutra sa Jovanom i Srđanom podeli jedan od svojih recepata za turšiju. Brz, lak i ukusan toliko da se Goričini gosti kako kažu "tuku" za nju... Probajte!

]]>
Sun, 7 Oct 2018 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/141826/gorica-popovic-dala-je-odlican-recept-za-tursiju-moji-gosti-se-tuku-za-nju-kada-im-posluzim.html
Kcrkavi krambl sa šljivama i cimetom. Tražićete još jedno parče! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/141833/kcrkavi-krambl-sa-sljivama-i-cimetom-trazicete-jos-jedno-parce.html U emisiji “Praktična žena” uvek saznamo za odlične I jednostavne recepte. Gošća Nataše Pavlović pravila je kolač sa šljivama, koji najviše liči na tart.

Divna poslastica, krckava pa se zato i zove kramb, a postupak pravljenja pogledajte u videu!

]]>
Sat, 6 Oct 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/141833/kcrkavi-krambl-sa-sljivama-i-cimetom-trazicete-jos-jedno-parce.html
Pečete paprike ispred zgrade ili na terasi? Ako vas uhvate sledi vam OVOLIKA kazna! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/141630/pecete-paprike-ispred-zgrade-ili-na-terasi-ako-vas-uhvate-sledi-vam-ovolika-kazna.html Kada dođe sezona pravljenja zimnice, bar ove od paprike, stanovnici gradova nalaze se u velikom problemu - gde ih ispeći. Mnogi stanari znaju da se skupe pa da zajedno ispred zgrade ili na krovu to učine, a pojedini stanari to pak rade i na svojim terasama. Najviše prijava, bar u Beogradu, dolazi iz opština Novi Beograd i Čukarica. Ukoliko i vi to radite mogli biste da platite OVOLIKU kaznu!

]]>
Mon, 1 Oct 2018 09:33:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/141630/pecete-paprike-ispred-zgrade-ili-na-terasi-ako-vas-uhvate-sledi-vam-ovolika-kazna.html
Pet trikova za savršenu picu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/74327/pet-trikova-za-savrsenu-picu.html Napravite picu kako to rade Italijani!

Jedno od idealnih jela, dobra za druženje, ali i glad, pica je već decenijama prisutna u našoj kulturi. Lepo je napraviti i domaću picu, ali pritom pazite na sledeće detalje:

Debljina testa

Nemojte da preterujete s testom. Jasno nam je da mislite da će pica biti sočnija ako testa bude više, ali to je potpuno pogrešno. Naravno, ne sme biti ni pretanka, da ne bi slučajno pukla pri pečenju, ili da vam sredina ne bi ostala u rerni...

Previše sira

Po pravilu, pica je nezamisliva bez sira. Ali znajte da ste s količinom sira preterali ako ispod njega ne vidite ostale sastojke i sos. Ako ih vidite, sve je u redu i nema razloga za brigu, ali ako ne, pomerite višak sira svakako. Nije vam ovo fondu!

Raspoređivanje namirnica

Nekad zbog žurbe na testo samo pobacamo sastojke ne razmišljajući da se zbog toga pizza možda neće ravnomerno ispeći. Zato, u kakvoj god žurbi bili, uvek pripazite kod raspoređivanja sastojaka.

Meso na pici

Naravno da su kulen i pršuta dobrodošli, ali ni slučajno ne stavljajte sirovo meso bilo koje vrste na picu, jer postoji mogućnost da se neće ispeći, a u tom slučaju rizikujete razne bolesti i bakterije poput trihinoze ili salmonele… Bolje malo prodinstajte kockice bifteka pre stavljanja.

Pet minuta

Kad se čini da je pica gotova, ostavite je još malo u rerni. Ako je izvadite odmah nakon pečenja moguće je da korica ne bude dovoljno hrskava, tako da za svaki slučaj neka odstoji još pet minuta. Takođe, i nakon vađenja je secite tek nakon pet minuta, kad se malo ohladi. Ni naknadna kap maslinovog ulja neće naškoditi...

Izvor: Punkufer.hr

]]>
Mon, 1 Oct 2018 09:15:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/74327/pet-trikova-za-savrsenu-picu.html
Zdrave Rafaelo kuglice, bez šećera http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/141629/zdrave-rafaelo-kuglice-bez-secera.html Ovo je slatkiš koji se ne kuva i ne sadrži šećer. Spremićete ga lako, a pojesti brzo.

Potrebno je:

300 gr krem-sira
50 gr meda
dve pune kašike mleka u prahu
dve kašike kokosovog ulja
120 gr kokosovog brašna
30 komada pečenog lešnika

Priprema:

Sir, med, kokosovo ulje, mleko u prahu i 100 g kokosovog brašna sjediniti u posudi.

Najbolje je to raditi rukama, jer će se sastojci potpuno sjediniti i dobićemo smesu od koje će se lako praviti kuglice. Zatim kašičicom odvajati deo po deo, unutar svakog dela staviti po jedan lešnik i formirati kuglice.

Uvaljati u preostali deo kokosovog brašna.

Izvor: superrecepti.rs

]]>
Sun, 30 Sep 2018 08:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/141629/zdrave-rafaelo-kuglice-bez-secera.html