Prva Srpska Televizija :: Kuhinjica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kuhinjica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/rss.html Zažalićete što ih niste ranije znali: Neverovatni kuhinjski trikovi koji će vas pretvoriti u pravog "šefa" http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/141133/zazalicete-sto-ih-niste-ranije-znali-neverovatni-kuhinjski-trikovi-koji-ce-vas-pretvoriti-u-pravog-sefa.html Razna kuhinjska pomagala koja nam olakšavaju i ubrzavaju pripremu hrane, i više su nego poželjna u svakom domaćinstvu. Ubrzana svakodnevica ne ostavlja nam previše vremena, a neki kuhinjski trikovi, koje mnogi možda nisu ni znali, mogu nam olakšati život.

Evo kako možete postati pravi šef kuhinje...

]]>
Sat, 22 Sep 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/141133/zazalicete-sto-ih-niste-ranije-znali-neverovatni-kuhinjski-trikovi-koji-ce-vas-pretvoriti-u-pravog-sefa.html
Primenite ovaj trik i palačinke vam više nikada neće ispasti žilave http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140863/primenite-ovaj-trik-i-palacinke-vam-vise-nikada-nece-ispasti-zilave.html Palačinke verovatno često pravite. Brzo su gotove, a smesu je jednostavno napraviti. Ipak, dešava se da kada se ispeku ispadnu žilave.

Možda je razlog to što stavljate cela jaja. Ako razdvojite belance od žumanceta dobićete mekane i ukusne palačinke.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Sun, 16 Sep 2018 09:05:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140863/primenite-ovaj-trik-i-palacinke-vam-vise-nikada-nece-ispasti-zilave.html
Ne pravite ove GREŠKE prilikom spremanja PILEĆEG MESA! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140733/ne-pravite-ove-greske-prilikom-spremanja-pileceg-mesa-.html Pileće belo meso zbog bakterija može biti pretnja zdravlju ako se ne pripremi kako treba...

Jedna od najvećih grešaka je to što pileće meso mnogi predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi. Idealni su uslovi za razvoj bakterija koji mogu poremetiti naš probavni sistem. Lekari savetuju da pileće meso treba odmrzavati na tanjiru, a zarim ga pokriti folijom i staviti na dno frižidera, a ne pri vrhu. U pojedinim delovima frižidera, temperatura varira, pa je tako ona najniža baš pri dnu.

Pileće meso se ne ispipra pre pečenja jer ćete tako bakterije sa mesa proširiti po celoj njegovoj površini. Samo ga začinite i pecite/pržite.

Prilikom spremanja mesa, nemojte se služiti daskom za sečenje, nakon što ste na njoj rezali sirovu piletinu, ako je posle niste oprali. Isto važi i za escajg.

Prilikom spremanja sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u dodir sa mesom, kako na njih ne biste preneli bakterije, piše večernji.hr.

]]>
Sat, 15 Sep 2018 10:02:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140733/ne-pravite-ove-greske-prilikom-spremanja-pileceg-mesa-.html
Čokoladni kolači s mentom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/65860/cokoladni-kolaci-s-mentom.html Uz neodoljivu čokoladu fenomenalno ide osvežavajući ukus krema od mente...

Sastojci:

Za biskvit

4 šolje šećera
3 šolje brašna
2 šolje kakao praha
½ kašičice soli
2 ½ šolje putera
8 jaja
2 kašike vanila ekstrakta
Krema od mente

Šolja putera

4 šolje šećera u prahu
Kašika mleka
¼ kašičice ekstrakta peperminta
Nekoliko kapi zelene prehrambene boje

Glazura od čokolade

300 g čokolade za kuvanje
¼ šolje putera

Priprema:

Malo veću četvrtastu tepsiju za pečenje premažite puterom i obložite masnim papirom i krenite na pripremu biskvita.

U srednje veliku šerpicu stavite puter da se otopi. U posebnoj velikoj posudi za mešanje pomešajte šećer, brašno, kakao i so, izmešajte i ostavite sa strane.

Kad se puter otopio, skinite ga sa šporeta i dodajte u suve sastojke, sve dobro izmešajte.

Smesa će biti poprilično gusta. Nakon toga dodavajte jaja, jedno po jedno i vanila ekstrakt. Mešajte električnim mikserom da se svi sastojci sjedine, ne previše.

Smesu ravnomerno rasporedite u pripremljenu tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 170C 32-35 minuta.

Izvadite biskvit iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, a vi za to vreme pripremite kremu.

Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu, ekstraktom peperminta i mlekom dok ne dobijete penastu smesu. Na samom kraju umešajte zelenu boju da dobijete željenu nijansu.

Dobijenu kremu premažite preko ohlađenog biskvita i stavite na hlađenje.

Čokoladu iseckanu na sitne komadiće pomešajte sa puterom i otopite na pari ili mikrotasnoj rerni da dobijete glatku glazuru.

Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa premažite preko zelene kreme i sve skupa stavite na hlađenje.

Izvor: Lifepressmagazine

Pročitajte i: 

Dezert iz snova: 5 sastojaka i 5 minuta!

 



]]>
Sat, 8 Sep 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/65860/cokoladni-kolaci-s-mentom.html
Bakin kolač sa grožđem: Poslastica za koju će vam svi tražiti recept http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/140116/bakin-kolac-sa-grozdjem-poslastica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept.html Sjajan voćni kolač, veoma rastresit i sočan.

Potrebno je:

5 jaja
120 gr brašna
120 gr griza
50 ml ulja
korica limuna
200 gr šećera
200 gr kisele pavlake
1/2 praška za pecivo

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i griz sa praškom za pecivo, ulje, koricu limuna, pavlaku i sve dobo izmešati.

U podmazan pleh sipati pola smese, rasporediti očišćeno grožđe pa sipati drugu polovinu pa i po njoj rasporediti grožđe.

Protresti tepsiju. Kolač peći na 200 stepeni C oko 40 min.

Na polovini pečenja pokriti folijom.

Ohlađen kolač posuti prah šećerom.

Izvor i foto: Bakina kuhinja

]]>
Sun, 2 Sep 2018 09:45:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/140116/bakin-kolac-sa-grozdjem-poslastica-za-koju-ce-vam-svi-traziti-recept.html
Ukusna letnja sladoled torta po receptu Nataše Pavlović http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/116096/ukusna-letnja-sladoled-torta-po-receptu-natase-pavlovic.html Leto je pa je i idealno vreme da se zasladite sladoled tortom.

Ova torta ima tri sloja: od čokolade, jagode i vanile. Divno izgleda, a i vrlo je jednostavna za pravljenje. 

Kompletan postupak pripreme pokazala je Nataša Pavlović u svojoj emisiji „Praktična žena“. Vi pogledajte i napravite. 

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Sat, 1 Sep 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/116096/ukusna-letnja-sladoled-torta-po-receptu-natase-pavlovic.html
Kako da sami napravite ukrase za rođendansku tortu? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139655/kako-da-sami-napravite-ukrase-za-rodjendansku-tortu.html Kupujete gotove torte najviše zbog njihove dekoracije, iako u kuhinji imate dara. Na Fejsbuku se pojavio snimak koji će mnogim domaćicama olakšati život u kuhinji. Ako volite da pravite razne torte i kolače, ovo su načini kako samostalno da ih ukrasite...

]]>
Sun, 26 Aug 2018 08:30:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139655/kako-da-sami-napravite-ukrase-za-rodjendansku-tortu.html
Slana pita od samo 4 sastojka http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/139649/slana-pita-od-samo-4-sastojka.html Najjednostavnija slana pita koja se veoma brzo pravi idealan je izbor za večeru za vaše ukućane.

Osim što je brzo gotova, sastojke za ovu pitu najčešće imate već u svom frižideru.

Potrebno je:

kore za pitu 500 g

čaša jogurta

čaša pavlake ili komadić sira

4 jaja

Pročitajte još i: Kako da vam domaća pita uspe baš svaki put

Priprema:

Podmazati pleh sa malo ulja ili ga obložiti pek papirom. Na dno tepsije staviti dve kore. Napraviti fil tako što ćete penasto umutiti jaja u koja ćete postepeno dodavati jogurt i pavlaku ili sir, malo ulja i malo soli. Kore kidate na komade i umačete u smesu od jaja i jogurta. Ređati u pleh dok se ne potroši sav fil. Odozgo staviti još jednu ili dve kore u zavisnosti od debljine. Ako volite susam možete ga posuti odozgo. Kad je sve gotovo, pitu staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni.

Ispečenu pitu pustiti da se prohladi i potom je iseći na komade i služiti uz svežu salatu.

Prijatno!

Izvor: stvarukusa.rs

]]>
Sat, 25 Aug 2018 08:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/139649/slana-pita-od-samo-4-sastojka.html
Ovo nije meso, već POHOVANA LUBENICA! Svet je poludeo za ovim receptom, a vi? (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/139569/ovo-nije-meso-vec-pohovana-lubenica-svet-je-poludeo-za-ovim-receptom-a-vi-video.html Tokom leta, lubenica je jedna od najbitnijih voćki koji se na listi za kupovinu nalazi među prvima u vrhu, jer zahvaljujući velikoj količini vode i vlakana, idealno rashlađuje naš organizam, a da li biste se usudili i probali "pohovanu lubenicu". U prvi mah izgleda kao šunka ili pečenica prekrivena sosom od karamele. Kuvar Vilijam Horovic, vlasnik prvog restorana u Njujorku u kojem se prave ovakve lubenice, želeo je da priprema lubenicu na isti način kao i meso. U snimku u nastavku pogledajte kako nastaje pohovana lubenica i kažite nam u komentarima da li vam se dopada?

]]>
Tue, 21 Aug 2018 08:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/139569/ovo-nije-meso-vec-pohovana-lubenica-svet-je-poludeo-za-ovim-receptom-a-vi-video.html
Tart pita sa tikvicama i suvom slaninicom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/139426/tart-pita-sa-tikvicama-i-suvom-slaninicom.html Fantazija ukusa, za sve ljubitelje tikvica odlična kombinacija. Ova pita je lagana, sočna, fenomenalnog ukusa i potpuno neodoljiva, a dodatak suve slaninice i kobasice daju joj posebnu aromu.

Potrebno je:

200 gr brašna
2 jaja
50 gr maslaca
malo ulja
200 gr suve slanine
nekoliko listova tanke slanine
2 manje tikvice
nekoliko listova tikvice
200 gr kisele pavlake
1 paradajz
so
biber
začin
kačkavalj

Priprema:

Propržiti slaninu seckanu na kocke, pa dodati na kocke seckane tikvice, dinstati da ispari tečnost.

Dodati soli i bibera. Od brašna i 1 jajeta i maslaca zamesiti testo. Razviti testo i obložiti podmazanu tepsiju.

Obložiti ivicu unutra i listovima slanine, a preko tankim kolutovima tikvice. Sipati izdinstanu slaninu i tikvicu. Odozgo zaliti razmućenom pavlakom i 1 jajetom. Protresti da se spusti pavlaka između tikvica.

Odozgo naseći na kocke oljušten paradajz i malo rendanog kačkavalja. Mogu se pobacati na kraju listići dimljene kobasice. Peći na 200 stepeni 45 minuta.

Izvor: bakina kuhinja

]]>
Sun, 19 Aug 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/139426/tart-pita-sa-tikvicama-i-suvom-slaninicom.html
NAJBOLJI recep za američke palačinke: Nikad brže, nikad ukusnije! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/139420/najbolji-recep-za-americke-palacinke-nikad-brze-nikad-ukusnije.html Želite neki slatkiš na brzaka? Ovo je recept za vas!

Evo odličnog recepta sa bloga proverenirecepti.com.

Sastojci:

250 g mekog, belog, pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo, 12 g
1/2 kašičice soli, oko 3 g
4 kašičice šećera, oko 20 g
1 jaje
200 ml mleka
50 ml ulja
1 kašičica soka od limuna, opciono

Postupak:

U posudi za mešenje pomešati suve sastojke - brašno, so, šećer i prašak za pecivo. U to dodati jedno jaje, mleko, ulje i kašičicu soka od limuna. Sve dobro izmešati, ručno ili mikserom da se dobije testo bez grudvica.

Dobar, nelepljiv tiganj sa debljim dnom zagrejati na 2/3 snage rignle . Kapnuti malo ulja pa malom kutlačom (od 100 ml) izlivati 3 do 4 palačinke po jednoj turi. 

Peći dok sa donje strane palačinke ne postane blago rumena, a sa gornje još uvek da je malo mokra. To obično traje oko minut i po, dva. Prevrnuti i peći sa druge strane još oko minut.

Servirati tople, sa slanim ili slatkim nadevom, po želji. Ako se palačinkice ne pojedu odmah, tanjir prekriti plastičnom folijom ili ih prebaciti u neku kesu. Ostaju meke i sutradan.

Od ove mere dobije se otprilike 15 palačinkica prečnika 8 cm.

Recept preuzet sa bloga: proverenirecepti.com

]]>
Sat, 18 Aug 2018 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/139420/najbolji-recep-za-americke-palacinke-nikad-brze-nikad-ukusnije.html
U Nišu se burek pravi već 500 godina, a od originala je promenjen samo jedan sastojak! Znate li koji? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139434/u-nisu-se-burek-pravi-vec-500-godina-a-od-originala-je-promenjen-samo-jedan-sastojak-znate-li-koji.html Najbolje vreme za njega je kada je vruć i na brzinu! Jedemo ga praznog, sa sirom, mesom, a od skoro i kremom i bananom... Ovo o bureku sigurno niste znali...

]]>
Fri, 17 Aug 2018 08:34:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139434/u-nisu-se-burek-pravi-vec-500-godina-a-od-originala-je-promenjen-samo-jedan-sastojak-znate-li-koji.html
Čokoladni nepečeni kolač sa bananom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/72500/cokoladni-nepeceni-kolac-sa-bananom.html Konačno nije toliko vruće, pa ovog vikenda možete razmišljati i o nekoj poslastici koja u sebi sadrži čokoladu. Ovo je sjajan primer takvog recepta - pomešajte sve sastojke, stavite u zamrzivač i kolač je gotov!

Sastojci:

2 velike zrele banane
100 grama krupno seckanih oraha
60 grama kakaa
100 grama omekšalog maslaca (može i kokosov)
4 kašike meda
Vanilin šećer
pola kašičice cimeta
prstohvat soli

Uputstvo:

Miksajte ili mešajte sastojke dok ne dobijete glatku masu.

Smesu prebacite u manju tepsiju ili četvrtastu posudu koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Uglačajte pomoću lopatice.

Pokrijte i stavite u zamrzivač na pola sata.

Izvadite i isecite na kockice.

Servirajte i uživajte!

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: Minimagazin

]]>
Sun, 12 Aug 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/72500/cokoladni-nepeceni-kolac-sa-bananom.html
PROVERENI trikovi da UVEK izaberete slatku lubenicu, dinju i ananas! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138971/provereni-trikovi-da-uvek-izaberete-slatku-lubenicu-dinju-i-ananas.html Ovih dana jedina želja nam je da se rashladimo na najbolji mogući način, a jedan od najslađih vidova rashlađivanja jeste slatko voće. Ipak kako u moru ponude na pijacama i u prodavnicama odabrati one najbolje?

Evo nekoliko trikova uz da odaberete najbolji ananas, dinju i lubenicu. Za svaki od njih dovoljno je svega nekoliko sekundi i otvorene oči i osećaj njuha.

Više oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice

Mnogima omiljeno letnjo voće, lubenica, ovih dana je preplavila sve prodavnice. No još uvek je u moru izbora teško pronaći onu koja će imati idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti. Međutim, uz nekoliko trikova možete doskočiti i tome.

Pre svega, pogledajte ima li lubenica žutu fleku na svome dnu. To je mesto na kom je lubenica ležala na tlu u polju. Primetite li na tom području linije koje kao da imitiraju paukovu mrežu, znaćete da su lubenica oprašivale pčele nekoliko puta tokom njenog sazrevanja. Veći broj oprašivanja pridonosi veću slatkoću lubenice.

Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Naime, nikada se ne bi smela birati ni premala ni prevelika lubenica. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, veoma velike lubenice imaju tendenciju vodenastog ukusa. Zato birajte one srednje veličine.

Što se pak tiče same svežine, pratite peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput malog repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

Koji je trik da odaberete najslađu dinju i ananas pogledajte na narednoj strani...

Ne birajte zeleni ananas

Suprotno biranju banana koje možemo da kupimo i zelene pa će one u našem domu tokom nekoliko dana promeniti boju, a time i svoja hranljiva svojstva, ananas krije drugačiju priču. Naime, nikada ne bi trebalo birati zeleni ananas, već onaj na kom su jasne smeđkasto-žute nijanse. Upravo one upućuju na zrelost i slatkoću ovog voća.

Osim toga, proverite i lišće. Što se list lakše iščupa, to je ananas zreliji. Ako se list uopštee ne može da se izvadi, jasno je da taj komad ananasa nije ni blizu zrelosti.

Ipak postoji i jedan još jednostavniji trik: pomirišite dno ananasa. Naime, dno savršenog ananasa trebalo bi da odiše slatkom aromom. Osećate li bilo šta osim toga, vratite ananas i pokušajte s drugim.

Zašto je bitno da obratite pažnju na pruge dinje prilikom biranja pogledajte na narednoj strani...

Miris i kora određuju kvalitetu dinje

Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pažnju na njihovu koru. Pritom bi trebalo da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak da je određena dinja ubrana prerano. Umesto toga bolje je posegnuti za onom koja ima jednoliku nijansu bež boje.

Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju o dinju. Naime, ako kucnete o dinju i čini vam se da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Baš kao i kod ananasa, možete se oslanjati i na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vro kratak rok trajanja.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sat, 11 Aug 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138971/provereni-trikovi-da-uvek-izaberete-slatku-lubenicu-dinju-i-ananas.html
Danas kuvajte brzo, ali ukusno: Ručak od tri sastojka! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/73565/danas-kuvajte-brzo-ali-ukusno-rucak-od-tri-sastojka.html I to ne bilo kakav ručak, već veoma ukusan ručak! Zato nemojte da vam vikend prođe pored šporeta. Budite brzi i ne brinite, sigurno će vam biti i više nego ukusno!

Sastojci:

500 g pilećeg filea
1 l pavlake za kuvanje
2 kesice instant supe od pečuraka

Priprema:

U vatrostalnu posudu poređajte isjeckanu piletinu, zatim pospite supom iz kesice i prelijte pavlakom za kuvanje.

Stavite u rernu na 200 °C i pecite dok ne porumeni.

Za manje od pola sata imaćete odličan ručak uz malo truda.

Izvor: Source.ba

]]>
Thu, 9 Aug 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/73565/danas-kuvajte-brzo-ali-ukusno-rucak-od-tri-sastojka.html
Brz nedeljni ručak: Musaka od tri sastojka, gotova za ČAS! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/138584/brz-nedeljni-rucak-musaka-od-tri-sastojka-gotova-za-cas.html Neka vam nedelja ne bude dan rezervisan za šporet već za uživanje, a u kuhinji provedite minimalno vremena. Evo recepta koji će vam to i omogućiti...

Sastojci:

Feta sir 500 g

Paradajz 4 kom

Crvene paprike 5 kom

Masline 100 g

Maslinovo ulje 3 kašike

Priprema:

Papriku ispecite na plotni, stavite je u kesu da se potpari, pa je oljuštite i očistite od semena.

Papriku potom iscepkajte na trake. Paradajz isecite na kolutove, a masline sitno iseckajte. Manju vatrostalnu posudu namažite uljem, pa složite kolutove paradajza i papriku i pospite maslinama.

Odozgo pokrijte kriškama sira, pospite listićima bosiljka i kratko zapecite na 200 stepeni, tek da sir počne da se topi.

Izvor: Blic Žena

]]>
Sun, 5 Aug 2018 08:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/138584/brz-nedeljni-rucak-musaka-od-tri-sastojka-gotova-za-cas.html
Napravite čips koji vam neće doneti ni jedan kilogram viška! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/138581/napravite-cips-koji-vam-nece-doneti-ni-jedan-kilogram-viska.html Uslišiće vašu potrebu za grickanjem, a broj na vagi neće mrdnuti!

Iskristite povrće kako biste napravili novu omiljenu grickalicu i uživajte u ukusu bez griže savesti. Jedna porcija ovako pripremljenih tikvica sadrži 61 kcal, odnosno 1, 9 g masti, 3, 8 g proteina i 7, 6 g ugljenih hidrata. Navedene količine namenjene su za četiri porcije.

Sastojci
¼ šolje domaćih prezli
¼ šolje parmezana
¼ kašičice soli
¼ kašičice belog luka u prahu
1/8 kašičice bibera
2 kašike nemasnog mleka
2 ½ šolje tanko narezanih tikvica (2 male tikvice)
Priprema
Pećnicu zagrejte na 180ºC. Pomešajte prvih pet sastojaka u jednu činiju, a drugu napunite mlekom. Uronite tikvice u mleko pa i u mešavinu začina. Komade tikvica ređajte u vatrostalnu posudu obloženu papirom za pečenje. Poslužite odmah

Izvor: zdravakrava.24sata.hr

]]>
Sat, 4 Aug 2018 08:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/138581/napravite-cips-koji-vam-nece-doneti-ni-jedan-kilogram-viska.html
Brzo, lako ukusno: Torta s malinama biće vaš omiljeni slatkiš ovog leta! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/138332/brzo-lako-ukusno-torta-s-malinama-bice-vas-omiljeni-slatkis-ovog-leta.html Ukoliko ste ljubitelj čizkejka znajte da će ovaj kolač potpuno da vas kupi!

Torta od jogurta s malinama sočna i ukusna ali i vrlo jednostavna za pripremu.

Sastojci:

- 3 gusta jogurta (oko 6oo ml)
- 120 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 6 listića želatina
- 2 pavlake za šlag (oko 400 ml)
- 2 između 400 i 500 grama malina

Priprema:

1. Izmiksajte jogurt i šećer.

2. Prema uputstvu pripremite želatin i dodajte ga jogurtu.

3. Mikserom umutite šlag, dodajte ga prethodno napravljenoj smesi i sve dobro izmešajte.

4. U željeni kalup poslažite maline, prelijte ih kremom i stavite u frižider preko noći.

Savet:

Maline možete da složite i na klasičnu podlogu za  čizkejk pre nego ih prelijete kremom. Za podlogu će vam trebati:

- 125g rastopljenog maslaca
- 250g mlevenog keksa
- 2 kašike smeđeg šećera

Mleveni keks i pomešajte sa šećerom i cimetom i dodajte otopljeni maslac. Smesu stavite u kalup prečnika 26 centimetara i pecite od 3 do 5 min na 180 stepeni.

Prijatno!

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sun, 29 Jul 2018 13:23:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/138332/brzo-lako-ukusno-torta-s-malinama-bice-vas-omiljeni-slatkis-ovog-leta.html
Trik da vam krompirići budu uvek savršeno hrskavi http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138325/trik-da-vam-krompirici-budu-uvek-savrseno-hrskavi.html Ako ste ljubitelj prženih krompirića onda je ovaj trik baš za vas! Kada jednom probate, krompiriće ćete uvek ovako

Ako ste pravi ljubitelj prženih krompirića i želite ih baš onako savršene hrskave, onda ćete obožavati ovaj trik. Priprema je jednostavna, ali zahteva više vremena, međutim pravi ljubitelji savršenog hrskavog zalogaja će verovatno pokušati i ovaj metod.

Kako navodi "9Honey Kitchen", vodu ugrejte do vrenja pa u nju stavite isečene krompiriće, a potom smanjite jačinu tako da se pomalo dinsta dok ne omekša. Krompir izvadite i iscedite pa stavite u frižider na dva sata.

Tada ugrejte ulje i pržite krompir na 130 stepeni pet minuta dok krompir ne postane "suv". Zatim opet stavite krompiriće na hlađenje.

Nakon dva sata ugrejte ulje na 180 stepeni, pa dodajte krompir na osam minuta dok ne poprimi zlatnu nijansu.

Izvor: večernji.hr

]]>
Sat, 28 Jul 2018 12:42:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138325/trik-da-vam-krompirici-budu-uvek-savrseno-hrskavi.html
Sedam letnjih poslastica za koje vam ne treba recept http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/76009/sedam-letnjih-poslastica-za-koje-vam-ne-treba-recept.html Ukusno, a lako, ima li išta bolje!

1. Jagode u čokoladi
Operite jagode, ali im ostavite peteljku. Otopite po želji mlečnu, crnu ili belu čokoladu na pari. Umočite svaku jagodu u čokoladu i stavite ju na tanjir s podlogom od masnog papira. Stavite jagode u frižider na jedan sat, kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula.

2. Sveže voće i puding

Napravite instant puding od npr. jagode ili vanile prema uputstvima i raspodelite ga u dve visoke staklene činije. Kad se puding ohladi, nasecite nekoliko jagoda, bananu i malo ananasa ili malina odnosno voće po želji i raspodelite ga po pudingu.

3. Voćna salata s cimetom
Iseckajte voće po izboru, na primer jabuke, banane, kivi i ananas, na kockice. Stavite ga u činiju i dodajte malo soka od narandže, suvo grožđe i malo cimeta. Poslužite uz šlag!

4. Voćni ražnjići
Svi vole hranu na štapićima, a posebno deca. Izaberite svoje omiljeno sveže voće, na primer ananas, lubenicu, grožđe, grejp, isecite voće na kockice i nabodite na štapiće za ražnjiće. Uz to možete da poslužite sos za voće - npr. jogurt od vanile ili čokoladni fonude.

5. Pečene breskve
Iseckajte četiri zrele breskve na pola. Stavite ih s izrezanom stranom prema gore na papir za pečenje u pleh i pospite svaku breskvu kašičicom šećera, cimeta po želji i kašičicom soka od limuna. Pecite 20-25 minuta ili dok breskva ne omekša. Poslužite sa sladoledom ili jogurtom od vanile.

6. Sladoled od banane
Izmiksajte dve banane u blenderu i stavite ih u činiju u zamrzivač na sat vremena. Izvadite ih, dodajte malo rastopljene čokolade i sladoled od banane je gotov!

7. Frape od lubenice ili dinje
Izmiksajte isečene na kockice i očišćene od koštica dve kriške lubenice ili dinje. Dodajte sladoled od vanile i malo ruma i sve promešajte. Ukrasite šlagom.

]]>
Sun, 22 Jul 2018 17:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/76009/sedam-letnjih-poslastica-za-koje-vam-ne-treba-recept.html