Prva Srpska Televizija :: Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/rss.html Ako spremite posne sarme baš po OVOM receptu, gosti će stalno tražiti još! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/61904/ako-spremite-posne-sarme-bas-po-ovom-receptu-gosti-ce-stalno-traziti-jos.html Kako je u toku Božićni post, a i Sveti Nikola, tako može da dođe na red da se prave posne sarme. Sarme punjene pirinčem i sojom. Ove sarmice su izvrsno i vegeterijansko jelo.

Sastojci za 10 sarmi:

10 srednjih listova kupusa ili 5 baš velikih prepolovnjenih na pola
100 gr integralnog pirinča
100 gr sojinih ljuspica
1 veća glavica crnog luka
1 kašika suvog začina
1 kašika crvene, sitne paprike
1/2 kašičice bibera

Priprema:

Sitno iseckati crni luk ili ga izblendirati. Za to vreme potopiti sojine ljuspice da odstoje 10 minuta u mlakoj vodi. Vode sipati da ogreznu. Pirinač po želji probariti, ali ni ne mora. Pomešati oceđene sojine ljuspice, luk, pirinač, suvi začin, crvenu papriku i biber pa izmesiti rukom. Smesa će biti dosta rastresita, mrvljiva. Uzimati po list i držati ga na dlanu pa na levu stranu staviti šaku smese i presaviti 2 cm sa leva na desno list, onda presaviti od gore i od dole list ka unutra, pa na kraju sa leva na desno uviti sarmu. Dobro stegnuti, da punjenje ostane unutra. Slagati u šerpu. Slažite jednu do druge gusto, da jedna sarma drži drugu, nikako da ima prostora jer će se odviti, ovako se drže zajedno. Naliti vode da ogrezne i kuvati na lakšoj vatri 2h. Po želji se može zapržiti. 

2 kašike brašna, 1 kašika crvene, mlevene paprike i 2 dl vode. Razmutiti i zaliti sarmu pred kraj i krčkati još 15 minuta.

100 ml ulja, 2 kašike brašna, 1 kašika crvene mlevene paprike. Zagrejati ulje, pa dodati brašno i papriku i pržiti 5 minuta i sa tom smesom zaliti sarmu pred kraj kuvanja. Krčkati 15 minuta.

Prijatno.

Probajte svakako i:

Musaka od povrća

Izvor: domaćirecepti.net

]]>
Sun, 17 Dec 2017 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/61904/ako-spremite-posne-sarme-bas-po-ovom-receptu-gosti-ce-stalno-traziti-jos.html
Kakve poslastice: Rum kasato i snikers kolač http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125816/kakve-poslastice-rum-kasato-i-snikers-kolac.html Dragana iz Sečnja napravila je u emisiji „Praktična žena“ dva divna kolača - rum kasato i snikers. Ne zna se koji je lepši i ukusniji. Pogledajte snimak koji sledi pa odlučite kojim ćete obradovati svoje ukućane i prijatelje.

]]>
Sat, 16 Dec 2017 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125816/kakve-poslastice-rum-kasato-i-snikers-kolac.html
Ruska čokoladna torta, omiljena Putinova poslastica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/126351/ruska-cokoladna-torta-omiljena-putinova-poslastica.html Šareni čokoladni kolač pravila je gošća Nataše Pavlović koja je jako dobro upoznata sa ruskom kuhinjom. Pre nego što je gledaocima u emisiji „Praktična žena“ pokazala postupak, rekla je da ovo omiljeni Putinov kolač. Pa, da vidimo kakva je to poslastica kojom se sladi ruski predsednik.

]]>
Thu, 14 Dec 2017 11:28:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/126351/ruska-cokoladna-torta-omiljena-putinova-poslastica.html
Vreme je da isprobate Anđine rkalice sa džemom od luka http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125893/vreme-je-da-isprobate-andjine-rkalice-sa-dzemom-od-luka.html U emisiji Nataše Pavlović glumica Anđelka Prpić pravila je neobičan džem od luka. Uparila ga je sa kobasicama i sve to nazvala simpatičnim imenom, kako je rekla, da zvuči nekako – rkalice sa džemom od luka.

Već na početku je objasnila da je ovaj džem vrlo izdašan, da je zgodan da se iskombinuje sa sirom kao mazalica. Ženama je poručila da ga slobodno isprobaju, jer sigurno neće mirisati na luk.

]]>
Sun, 10 Dec 2017 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125893/vreme-je-da-isprobate-andjine-rkalice-sa-dzemom-od-luka.html
Kolač od šargarepe i jabuka po receptu Maje i Nenada Pagonisa http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/126041/kolac-od-sargarepe-i-jabuka-po-receptu-maje-i-nenada-pagonisa.html Učesnik ovogodišnjeg TLZP kik bokser Nenad Pagonis i njegova supruga Maja gostovali su kod Nataše Pavlović u „Praktičnoj ženi“. Zajedničkim snagama napravili su jednostavan, a zdrav kolač od šargarepe i jabuka.

Nenad je otkrio da se i on sasvim dobro snalazi u kuhinji i da je majstor da napravi čuvenu grčki salatu Tzatziki koju pravi po originalnom receptu strica iz Grčke.

]]>
Fri, 8 Dec 2017 10:13:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/126041/kolac-od-sargarepe-i-jabuka-po-receptu-maje-i-nenada-pagonisa.html
Spojite bananu i kokos i napravite slasni zalogaj za pet minuta! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/79191/spojite-bananu-i-kokos-i-napravite-slasni-zalogaj-za-pet-minuta.html Ne mučite se sa pravljenjem rafaelo kugli! Pošećerite trpezu sličnim, ali mnogo jednostavnijim kolačima...

Sastojci:

200 grama kokosa
Dve banane
200 grama šećera u prahu
200 grama mlevenog posnog keksa

Pratite nas i na Viberu!

Priprema:

Banane ispasirajte i dodajte šećer u prahu. Sve zajedno dobro promešajte. Ubacite 100 grama kokosa i mleveni keks.

Kada dobijete ujednačenu masu, rukom oblikujte kuglice i uvaljajte u preostali kokos.

Prijatno!

Izvor:  Najbolji-recepti

]]>
Wed, 6 Dec 2017 14:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/79191/spojite-bananu-i-kokos-i-napravite-slasni-zalogaj-za-pet-minuta.html
Vreme je slava, uzmite predah uz laganu tortu od kokosa i limete po receptu Miljane Gavrilović http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125712/vreme-je-slava-uzmite-predah-uz-laganu-tortu-od-kokosa-i-limete-po-receptu-miljane-gavrilovic.html Glumica Miljana Gavrilović je trudna i trenutno izbegava "teške" kolače. Zato se opredelila da u emisiji "Praktična žena" pokaže kako se pravi jedna jednostavna, lagana poslastica od kokosa i limete. Svima će značiti, jer je ovo onaj period godine kada se obično prejedamo po proslavama i slavama.

]]>
Sun, 3 Dec 2017 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125712/vreme-je-slava-uzmite-predah-uz-laganu-tortu-od-kokosa-i-limete-po-receptu-miljane-gavrilovic.html
Gratinirani krompir po specijalnom receptu Mire Škorić http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125705/gratinirani-krompir-po-specijalnom-receptu-mire-skoric.html Pevačica Mira Škorić voli da eksperimentiše u kuhinji, pogotovo sa krompirom. Za gratinirani krompir, koji je pripremala u emisiji „Praktična žena“, biće vam potrebni pavlaka za kuvanje, kačkavalj, parmezan, i još neki začini koji krompiru daju poseban ukus. U finalu pripreme, kada krompir izvadite iz rerne biće „prste da poližete“.

]]>
Sat, 2 Dec 2017 10:25:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125705/gratinirani-krompir-po-specijalnom-receptu-mire-skoric.html
Poslastice u znaku jeseni: Rolat i kuglice od kestena http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125272/poslastice-u-znaku-jeseni-rolat-i-kuglice-od-kestena.html U ovom periodu možemo da uživamo u kestenju i da sa njim pravimo različite poslastice. Nataša Pavlović je pravila u svojoj emisiji „Praktična žena“ dva kolača - rolat sa kestenom i posne kuglice sa kestenom. Kuglice je preporučila svima koji prave posnu slavu.

]]>
Sat, 25 Nov 2017 10:21:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/125272/poslastice-u-znaku-jeseni-rolat-i-kuglice-od-kestena.html
Mirisaće vam cela kuća dok budete pravili kolač od pomorandže, a poješćete ga u slast http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/124815/mirisace-vam-cela-kuca-dok-budete-pravili-kolac-od-pomorandze-a-pojescete-ga-u-slast.html U emisiji "Praktična žena" Nataša Pavlović pokazala je kako se pravi jedan od onih kolača koje možete vrlo lako napraviti, i obradovati sebe, svoje ukućane ili goste.

Pomorandže se stavljaju u preliv, ali i u biskvit, tako da će sve mirisati na ovu osvežavajuću voćku.

]]>
Sat, 18 Nov 2017 09:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/124815/mirisace-vam-cela-kuca-dok-budete-pravili-kolac-od-pomorandze-a-pojescete-ga-u-slast.html
Za prevrnutu tortu sa rolatima i piškotama ne treba vam mnogo vremena http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/124554/za-prevrnutu-tortu-sa-rolatima-i-piskotama-ne-treba-vam-mnogo-vremena.html Baka Jela je pokazala je u emisiji „Praktična žena“ kako se pravi jednostavna poslastica od rolata i piškota. Idealna je za mlade mame koje vole da jedu slatkiše a nemaju mnogo vremena.

]]>
Sun, 12 Nov 2017 14:20:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/124554/za-prevrnutu-tortu-sa-rolatima-i-piskotama-ne-treba-vam-mnogo-vremena.html
Beogradski rižoto sa vrganjima po makedonskom receptu i to u direktnom uključenju http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/124553/beogradski-rizoto-sa-vrganjima-po-makedonskom-receptu-i-to-u-direktnom-ukljucenju.html Nataša Pavlović pravi specijalitet zajedno sa kuvarima iz Makedonije u direktnom uključenju. Situacija je sledeća: kuvar iz Makedonije daje uputstva za pripremu, a Nataša ga prati u stopu u direktnom prenosu.

]]>
Sat, 11 Nov 2017 14:19:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/124553/beogradski-rizoto-sa-vrganjima-po-makedonskom-receptu-i-to-u-direktnom-ukljucenju.html
Obradujte svoja nepca, napravite američke palačinke! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/35619/obradujte-svoja-nepca-napravite-americke-palacinke.html Dovoljno ste ih gledali u filmovima - sada zasucite rukave!

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 220 gr brašna
  • 1 jaje
  • 2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo
  • na vrh noža soda bikarbone
  • 40-50 gr maslaca

Pratite nas i na Viberu!

Za voćni preliv:

  • 150 gr višanja
  • 150 ml soka od oceđenih višanja ili vode
  • 2-3 kašike šećera
  • 1 kašičica gustina
  • 150 ml slatka pavlaka

 

Napravite prvo preliv za palačinke. Višnje preliti sokom ili vodom, dodati šećer, pa staviti na vatru da ključa. Kuvati tako desetak minuta, a onda dodati gustin razmućen u malo vode ili soka. Kuvati još 2-3 minuta (na manjoj temperaturi) da se dobije gušća masa.

Mikserom na najmanjoj brzini umutiti mleko i jaje. Maslac rastopiti, malo prohladiti pa dodati predhodnoj smesi. Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so, pa sve zajedno sjediniti. Manjom kutlačom (40 ml) stavljati smesu na zagrejani tiganj, da palačinka bude oko 10-12 cm. Kada počnu da se stvaraju mehurići, uz pomoć špatule okrenuti palačinku i pržiti i drugu stranu,ali mnogo kraće nego prvu. Sve ukupno, za jednu palačinku vam treba manje od jednog minuta.
Slažite palačinku,preliv, palačinku, preliv uz dodatak umućene slatke pavlake i poslužite odmah.

Izvor: minjina-kuhinjica

]]>
Sun, 5 Nov 2017 14:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/35619/obradujte-svoja-nepca-napravite-americke-palacinke.html
Falafel, kuglice koje se tope u ustima http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/90807/falafel-kuglice-koje-se-tope-u-ustima.html Falafel je nacionalno jelo Izraela i ultimativna ulična hrana u kojoj se uživa širom Bliskog istoka. Iako je reč o vegetarijanskom jelu u njemu uživaju i istinski mesojedi.

Falafel su pržene kuglice od mlevene lebleblije ili boba i začina koje se na Bliskom istoku jedu od 'pamtiveka', iako nije jasno poreklo ovog vegetarijanskog specijaliteta. Neki tvrde da je ovo jeftino jelo puno belančevina izmišljeno u Egiptu, i da se konzumiralo tokom posta umesto mesa.

Pratite nas i na Viberu!

Izreal ga naziva svojim nacionalnim jelom, a smatra se ultimativnom uličnom hranom u ovoj zemlji. Na izraelskim ulicama falafel se obično peče pred kupcima u dubokom ulju, a potom stavlja u tradicionalne pogače uz povrće i namaze po izboru.

Za dobar falafel je važno da kuglice budu hrskave spolja, a mekane i laganog okusa iznutra. Obično se mešaju s ukiseljenom repom i patlidžanom, isečenom paprikom, paradajzom i krastavcima, a začinjavaju sosom od sezama (tahini) ili ljutim sosom od kiselog manga (amba).

Falafel je veoma popularan među veganima i vegetarijancima jer je reč o obroku s visokim procentom proteina biljnog porekla i prehrambenih vlakana koji snižavaju krvni pritisak. Ali ne treba zaboraviti da se peče u ulju, pa bi trebalo koristiti najbolje alternative. Dobar je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka i vitamina C i B.

Ginisov rekord za najveću kuglicu falafela drži Jordan, u čijem je glavnom gradu Amanu 2012. godine ispečena 'grdosija' od 74,75 kilograma. Činilo ju je nekoliko desetina kilograma lebleblija, 5 kilograma luka, 2 kilograma svežeg peršuna i korijandera, a bila je pečena u 350 litara biljnog ulja.

Na sledećoj strani pogledajte recept...

Sastojci:

  • 250g suve leblebije
  • 4 češnja belog luka
  • 1 mali crveni luk (može i ne mora)
  • 12g svežeg lista peršuna
  • 8g svežeg lista korijandera
  • 1 čilli papričica (ako ne volite ljuto preskočite ovu namirnicu)
  • 35g brašna
  • 4g sode bikarbone
  • 5g mlevenog kima
  • 5g tucanog semena korijandera
  • 25g soli
  • 8g bibera
  • 300ml ulja

Priprema: 

Leblebije očistiti i dobro oprati pod jakim mlazom vode. Staviti ih u duboku činiju i potopiti ih u hladnu vodu, tako da voda bude iznad leblebija za barem još 3 prsta. Ostaviti ih preko noći da nabubre, najbolje 12 sati ili više.

Kada su leblebije nabubrile, istresti vodu i dobro ih isprati nekoliko puta nalivajući hladnu vodu u činiju. Zatim ih dobro procediti. 

U ovoj fazi je moguće zalediti leblebije. Kasnije ih samo odledite u vrućoj vodi i koristite za što vam trebaju.

Pravimo pastu od leblebija. Leblebije sitniti u blenderu, mašini za mlevenje oraha, kafe, i sl. Sitniti dok ne ispadne kremasta smesa koja podseća na kuvanu palentu ili pire. Ako vam se čini presuvo, dodati par kapi (4-5) vode, nikako više, i nastaviti sitniti. 

Zelenu pasta. U blender staviti naseckan sveži peršun, naseckan sveži korijander, naseckan (ili bolje - izgnječen) beli luk, naseckan crveni luk, naseckanu čilli papričicu i dve kašike paste od leblebija. Sve dobro izmiksati, dok se ne dobije pasta.

Zelenu pastu ubaciti u pastu od leblebije i dobro izmešati silikonskom špatulicom (ili kašikom), dok se ne ujednači.

U ovoj fazi je moguće zalediti smesu. Dakle, stavite je u kesicu za zamrzavanje, poravnate tako da se masa rasporedi u tanak sloj, umotate u još dve kesice kako ne bi upila mirise iz frižidera i stavite u frižider. Može trajati 3 nedelje. Kada želite da koristite, izvadite iz frižidera i ostavite da se odmrzne.

U manju posudu pomešati brašno, sodu bikarbonu, mleveni kim, izgnječeno seme korijandera, so i biber. To dodati pasti od leblebija i zeleni, pa dobro izmešati špatulom dok se ne izjednači.

Malo pokvasiti prste, uzimati mali komad smese i obikovati kuglice. Veličina treba da bude tolika da bi kuglica mogla lepo da stane u čep od flaše. Ređati kuglice na tanjir.

U ovoj fazi ih je moguće staviti u posudu koja se dobro zatvara i držati u frižideru do sutradan.

Ulje zagrejati u što manju šerpicu da bi dobili na dubini, a uštedjeli na ulju. Peći na umerenoj temperaturi. Stavljati kuglice u ulje i pržiti ih oko 3 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Kad ih tek spustite, ako se zalepe za dno šerpe, odvojiti ih kašikom. Potrebno ih je mešati, da bi se ispekli sa svih strana jednako.

Vaditi ih šupljikavom metalnom kašikom u tanjir na kome je papirnati ubrus.

Jednostavno posluživanje

Napraviti namaz mešanjem sledećih sastojaka: 3 kašike kisele pavlake, 2 kašike jogurta, nekoliko kapi limunovog soka, 1 mala kašika usitnjenog svežeg peršuna, prstohvat soli, prstohvat bibera. Uzeti pola somuna (poželjno zagrejanog) i izrezati ga, a zatim premazati gore navedenim namazom. U somun staviti 4-6 falafela i prekriti sa 2-3 lista narezane sveže salate ili sa malo narendanog svežeg kupusa.

Izvor: punkufer/ coolinarka

]]>
Sat, 4 Nov 2017 11:04:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/90807/falafel-kuglice-koje-se-tope-u-ustima.html
Kuglice sa slaninom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/79997/kuglice-sa-slaninom.html Zaintrigirajte goste ovim zanimljivim kuglicama od testa.

Sastojci:

slanina, crni luk, jaje, ulje, brašno, prašak za pecivo, mileram, osušeni paradajz, sir sa začinima, so, biber i aleva paprika.

Za 55 kuglica potrebno je: 120 g slanine, glavica crnog luka, jaje, 100 ml ulja, 250 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 250 ml milerama, 7 osušenih paradajza, 100 g sira sa začinima, so, biber i aleva paprika po ukusu.

U zagrejanom tiganju ispržite komade slanine, izvadite i ocedite, pa u istoj masnoći prodinstajte seckan crni luk. Ohladite, ocedite višak masti, a zatim dodajte kockice sira, slanine i usitnjen sušeni paradajz.

Mikserom umutite jaje, ulje i mileram, postepeno sipajte brašno pomešano s praškom za pecivo, posolite, pobiberite i začinite alevom paprikom po ukusu. U testo dodajte luk sa sirom i paradajzom i promešajte.

Kašičicom vadite kuglice testa i ispržite na zagrejanom ulju, ili ih poređajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Tue, 31 Oct 2017 09:17:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/79997/kuglice-sa-slaninom.html
Ukus koji se ne zaboravlja: Napravite slanu štrudlu sa šunkom i kačkavaljem http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/123737/ukus-koji-se-ne-zaboravlja-napravite-slanu-strudlu-sa-sunkom-i-kackavaljem-.html Preukusno i veoma jeftino predjelo koje će oduševiti vaše goste, ali i ukućane!

Poslužite toplu slanu štrudlu, ali nemojte da se začudite ako za 5 minuta tanjir bude potpuno prazan!

Slana štrudla sa šunkom i sirom

Sastojci:

4 jaja
50 g parmezana
350 g krompira
200 g šunke
200 g kačkavalj
So i biber

Priprema:

U posudu stavite jaja, prstohvat soli, bibera i parmezana, a zatim umutite dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Izrendajte krompir, pa sipajte u smesu od jaja i promešajte. Pleh obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite na 180 stepeni 30 minuta. Na dobijenu koru poređajte šunku u listićima, prekrijte je kriškama kačkavalja, a zatim umotajte koru kao palačinku. Štrudlu obloženu papirom za pečenje pecite 10 minuta na 180 stepeni. Secite na kriške i služite toplo. Prijatno!

Pogledajte kako se pravi

Izvor: Lepa & srećna

]]>
Sun, 29 Oct 2017 12:03:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/123737/ukus-koji-se-ne-zaboravlja-napravite-slanu-strudlu-sa-sunkom-i-kackavaljem-.html
Rolat od ćurećih prsa - ručak koji ćete pamtiti! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/64671/rolat-od-curecih-prsa---rucak-koji-cete-pamtiti.html Ukusan ručak za celu porodicu. Izgleda komplikovano, a zabravo biće lako čak i domaćicama sa najmanje iskustva...

Sastojci:

Oko 1 kg ćurećih prsa
Puter ili maslinovo ulje
So
Malo sušenih vrganja
Komad slanine
Pola glavice crvenog luka ili ljutike
Dve kašike sušenih brusnica
Kašičica žalfije
½ šolje hlebnih mrvica
Kašika naseckanog peršuna
3 kašike pilećeg ili ćurećeg bujona ili vode
Kašika brašna
Kašika bujona
So, biber

Priprema:

Vrganje potopite u vrućoj vodi i ostavite da stoje oko 15 minuta dok ne omekšaju. Kad su omekšali procedite ih i iseckajte.

Slaninu iseckajte na kockice i pržite na tavi dok ne postane hrskava, izvadite je na tanjir sa papirnim ubrusom da upije masnoću. Ako vam je na tavi ostalo najmanje kašika masti nema potrebe za dodavanjem drugih masnoća. Na toj masti dinstajte luk dok ne omekša zatim dodajte brusnice, žalfiju i vrganje. Promešajte i ostavite da se dinsta 2-3 minuta. Na kraju umešajte hlebne mrvice, peršun, komadiće slanine, 3 kašike bujona ili vode, sve promešajte. Ako ste dobili gustu smesu, skinite sa vatre i ostavite da se hladi.

Ćureća prsa očistite od kože i stavite između dva komada plastične folije pa ih batićem lagano istanjite da dobijete veliku šniclu. Meso prvo rasecite, ako je komad baš previše debeo.

Nožem izravnajte grube krajeve pa na meso rasporedite pripremljeni nadev, ali ne skroz do krajeva da ne bi ispao kad ga budete umotavali. Čvrsto zarolajte meso, prekrijte ga (po želji) kožom koju ste skinuali, a zatim sve zavežite uz pomoć kuvarskog konca.

Stavite rolat na tepsiju premažite puterom ili maslinovim uljem, pospite solju i stavite da se peče 20 minuta na 200C, a zatim smanjite na 160 i pecite još 10-15 minuta.

Od masti koja je ostala od pečenja napravite umak, stavite tepsiju na šporet, dodajte dve kašike putera, dodajte kašiku brašna i sve zalijte bujonom. Začinite po želji, ostavite da prokuva i zgusne se do željene gustine, pa poslužite uz pečenje.

Izvor: Lifepressmagazine

Pročitajte i: 

Mekano i sočno: Svinjski file u sosu od pečuraka

 

 

]]>
Sun, 22 Oct 2017 08:19:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/64671/rolat-od-curecih-prsa---rucak-koji-cete-pamtiti.html
Bilja Krstić VS. Nevena Božović! Čije jelo vam se više dopada? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/123485/bilja-krstic-vs-nevena-bozovic-cije-jelo-vam-se-vise-dopada.html Pevačice su spremale svoja omiljena jela za gledaoce "Exkluziva". S jedne strane imamo pohovane paprike sa sirom, dok su Neveni rekli da može da se uda jer je spremila izvanredne makarone sa povrćem. Ono jelo koje vam se više dopada napravite kod kuće...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 20 Oct 2017 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/123485/bilja-krstic-vs-nevena-bozovic-cije-jelo-vam-se-vise-dopada.html
Kesten torta koju ćete obožavati http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/31236/kesten-torta-koju-cete-obozavati.html Prava zimska torta...

Sastojci:

3 jajeta,
3 žumanceta,
300 g kesten pirea,
3 kašike mrvljenog keksa,
320 g šećera u prahu,
1 kesica vanilin šećera,
2 kašike ruma,
120 g brašna,
280 g putera

Pratite nas i na Viberu!

Priprema:

Umutiti cela jaja sa žumancima i 120 g šećera u prahu. Umešati brašno i staviti na paru. Kad se smesa zagreje skloniti sa vatre i dodati 30 g omekšalog putera. Mešati dok se ne ohladi.

U pleh premazan puterom staviti papir za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći na 200 stepeni C, oko 45 minuta.

Skuvati sirup od 200 g šećera i 6 kašika vode. Prohladiti i umešati penasto umućen puter. Zatim, dodati keseten pire, rum i vanilin šećer pa dobro umutiti.

Pečenu koru iseći na tri dela i filovati. Tortu možete ukrasiti mlevenim kesten pireom, mrvljenim keksom ili voćem po želji.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 10:17:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/31236/kesten-torta-koju-cete-obozavati.html
"Ja sam car, hoću knedle!" Budite i vi car, i napravite savršene knedle po receptu majstorice Lane! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122469/ja-sam-car-hocu-knedle-budite-i-vi-car-i-napravite-savrsene-knedle-po-receptu-majstorice-lane.html Lana je završila FON. Deset godina je radila u banci. Danas radi ono što obožava, pravi knedle sa šljivama, ustvari, knedle na milion načina! Od njenih kombinacija ukusa, kreće voda na usta...

Pred kamerama EXploziva, otkrila je jedan fantastičan recept koji svako od vas može napraviti kod kuće! Uživajte!

]]>
Sun, 1 Oct 2017 12:24:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122469/ja-sam-car-hocu-knedle-budite-i-vi-car-i-napravite-savrsene-knedle-po-receptu-majstorice-lane.html