Prva Srpska Televizija :: Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/rss.html "Ja sam car, hoću knedle!" Budite i vi car, i napravite savršene knedle po receptu majstorice Lane! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122469/ja-sam-car-hocu-knedle-budite-i-vi-car-i-napravite-savrsene-knedle-po-receptu-majstorice-lane.html Lana je završila FON. Deset godina je radila u banci. Danas radi ono što obožava, pravi knedle sa šljivama, ustvari, knedle na milion načina! Od njenih kombinacija ukusa, kreće voda na usta...

Pred kamerama EXploziva, otkrila je jedan fantastičan recept koji svako od vas može napraviti kod kuće! Uživajte!

]]>
Sun, 1 Oct 2017 12:24:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122469/ja-sam-car-hocu-knedle-budite-i-vi-car-i-napravite-savrsene-knedle-po-receptu-majstorice-lane.html
Ovako se pravi NAJVEĆI SLADOLED! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122434/ovako-se-pravi-najveci-sladoled-.html Deca sanjaju o ovakvom sladoledu! Mnogi tokom godine samo čekaju vašare kada imaju priliku da ih kupe. Ali, budite pravi roditelj i iznenadite svoje dete i pre vašara. Veliki sladoled mu napravite vi! Snimak koji sledi daje detaljan opis kako to da učinite u kućnim uslovima...

]]>
Fri, 29 Sep 2017 17:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/122434/ovako-se-pravi-najveci-sladoled-.html
Lekovita čorbica od belog luka http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/74077/lekovita-corbica-od-belog-luka.html Ovo jelo je odličan način da se izborite s prehladom i infekcijama. Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vašington pokazalo je da beli luk može da bude delotvroniji od antibiotika. Zbog toga vam predstavljamo recept za ukusnu, ali i veoma zdravu čorbu.

Sastojci:

50 oljuštenih čenova belog luka

2 kašike putera

2 kašike maslinovog ulja

2 glavice crnog luka srednje veličine, iseckane na kockice

kašika iseckane sveže majčine dušice

250 ml bistre pileće supe (bujona) kao osnova

sveži začini - peršun, lovor ...

5 parčića starog hleba isečenog na kockice ili 3 šolje krutona

200 ml kisele pavlake

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odsecite vrhove čenova belog luka, prelijte s malo maslinovog ulja, zamotajte ih u aluminijumsku foliju i pecite oko 90 minuta. Zatim izvadite i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.

2. U međuvremenu, zagrejte dve kašike maslinovog ulja i malo putra u dubokom tiganju na umerenoj temperaturi. Pržite iseckan crni luk oko 10 minuta. Izgnječite pečen beli luk i dodajte tiganju s crnim lukom. Dobro promešajte, dodajte malo majčine dušice, pileći bujon i sveže začinske biljke.

3. Smanjite temperaturu, dodajte kockice hlebai kuvajte još 5 minuta ili dok krutoni me omekšaju.

4. Iz tiganja izvadite sveže začine, a supu promešajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu.

5. Kremastu čorbu sipajte u šerpu, dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu i poslužite.

Izvor: Stvarukusa.rs

]]>
Sun, 17 Sep 2017 11:37:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/74077/lekovita-corbica-od-belog-luka.html
Preukusno, brzo i ne goji: Čizkejk smoothie od samo 76 kalorija! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/72118/preukusno-brzo-i-ne-goji-cizkejk-smoothie-od-samo-76-kalorija.html Ukoliko vam se jede nešto slatko, ova poslastica je idealna. Em se lako pravi, veoma je ukusan, a ima jako malo kalorija!

Sastojci:

100 ml običnog nemasnog jogurta
100 ml bademovog ili kokosovog mleka
jedna šolja smrznutih malina (ili šumskog voća)
Sve stavite u blender ili aparat za smoothie i dobro izmešajte.

Savet: u sastojke možete da dodate nekoliko kockica leda ili jednostavno zamrznite voće pre nego što ćete napraviti smoothie.

Maline po želji možete da zamenite smrznutim šumskim voćem, borovnicama ili jagodama.

Oni koji ne broje kalorije u njega mogu da ubace i dvije kašike sladoleda od vanile za potpuno zadovoljstvo.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sat, 16 Sep 2017 15:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/72118/preukusno-brzo-i-ne-goji-cizkejk-smoothie-od-samo-76-kalorija.html
Probajte pohovane šampinjone i zaboraivite na meso! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/66558/probajte-pohovane-sampinjone-i-zaboraivite-na-meso.html Želite da unesete malo inovativnosti u vašu kuhinju? Učinite to sa pohovanim šampinjonima. Kada ih jednom pripremite nećete prestati da ih spremate...

Sastojci:

400 grama prezle 
100 grama brašna
150 ml mleka
1 kašika limunovog soka
Desetak većih šampinjona
ulje za prženje
so i biber po želji
6 kašika naseckanog peršuna

Priprema:

U blenderu pomešajte sveži peršun i prezlu dok ne dobijete glatko samlevenu smesu, dodajte so i biber po želji. Peršun obavezno operite i dobro posušite pre mešanja s prezlom.

U mleko sipajte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.

Pečurke očistite i isecite na kriške debele oko jednog centimetra.

Na kuhinjsku površini u tri činije odvojeno postavite brašno, mleko s limunom i prezlu.

Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mleko i na kraju mrvice s peršunom, pa ubacite u zagrijani tiganj na oko tri minuta, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.

Pržene šampinjone poslužite uz sos na bazi majoneze u koju možete dodati kašiku senfa, komadiće kiselih krastavaca, crvenu papriku i malo limunovog soka. 

Izvor: Punkufer.hr

Pripremite i: 

Pašteta od tunjevine

]]>
Sun, 10 Sep 2017 09:10:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/66558/probajte-pohovane-sampinjone-i-zaboraivite-na-meso.html
Čokoladni kolači s mentom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/65860/cokoladni-kolaci-s-mentom.html Uz neodoljivu čokoladu fenomenalno ide osvežavajući ukus krema od mente...

Sastojci:

Za biskvit

4 šolje šećera
3 šolje brašna
2 šolje kakao praha
½ kašičice soli
2 ½ šolje putera
8 jaja
2 kašike vanila ekstrakta
Krema od mente

Šolja putera

4 šolje šećera u prahu
Kašika mleka
¼ kašičice ekstrakta peperminta
Nekoliko kapi zelene prehrambene boje

Glazura od čokolade

300 g čokolade za kuvanje
¼ šolje putera

Priprema:

Malo veću četvrtastu tepsiju za pečenje premažite puterom i obložite masnim papirom i krenite na pripremu biskvita.

U srednje veliku šerpicu stavite puter da se otopi. U posebnoj velikoj posudi za mešanje pomešajte šećer, brašno, kakao i so, izmešajte i ostavite sa strane.

Kad se puter otopio, skinite ga sa šporeta i dodajte u suve sastojke, sve dobro izmešajte.

Smesa će biti poprilično gusta. Nakon toga dodavajte jaja, jedno po jedno i vanila ekstrakt. Mešajte električnim mikserom da se svi sastojci sjedine, ne previše.

Smesu ravnomerno rasporedite u pripremljenu tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 170C 32-35 minuta.

Izvadite biskvit iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, a vi za to vreme pripremite kremu.

Mikserom mutite puter sa šećerom u prahu, ekstraktom peperminta i mlekom dok ne dobijete penastu smesu. Na samom kraju umešajte zelenu boju da dobijete željenu nijansu.

Dobijenu kremu premažite preko ohlađenog biskvita i stavite na hlađenje.

Čokoladu iseckanu na sitne komadiće pomešajte sa puterom i otopite na pari ili mikrotasnoj rerni da dobijete glatku glazuru.

Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi pa premažite preko zelene kreme i sve skupa stavite na hlađenje.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: Lifepressmagazine

Pročitajte i: 

Dezert iz snova: 5 sastojaka i 5 minuta!

 



]]>
Sat, 9 Sep 2017 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/65860/cokoladni-kolaci-s-mentom.html
Brze i jeftine knedle sa šljivama: Recept bez krompira i jaja http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/121381/brze-i-jeftine-knedle-sa-sljivama-recept-bez-krompira-i-jaja-.html Iako volimo da ih jedemo, kuvanje krompira, priprema i mešenje testa za pripremu knedli mnogima zadaje muke i oduzima puno vremena. Zato će brzi recept za koji vam ne trebaju krompir ni jaja rešiti vaš problem i skratiti vrijeme pripreme

Sastojci:

2 šolje vode
2 šolje glatkog brašna
Sveže šljive ili džem po želji 
So (po želji)
2 do 3 kašičice maslinovog ulja

Pratite nas i na Viberu!

Priprema:

1. Zakuvajte posoljenu vodu pa u nju dodajte brašno.

2. Mešajte dok se brašno i voda ne povežu i ne obazirite se na grudvice.

3. Na radnu površinu posipajte malo brašna i na njega stavite dobijenu smesu iz lonca.

4. Ostavite da se bar malo ohladi (kako bi mogli da mesite), u nju dodajte maslinovo ulje i so, pa sve zajedno dobro izmešajte rukama dok ne dobijete glatko testo bez grudvica.

5. Testo isecite na komade, u svaki deo utisnite šljivu ili kašičicom marmeladu, pa dlanovima oblikujte kuglice.

6. Dobijene knedle kuvajte u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.

7. Poslužite prelivene maslacem i prezlom, a po želji ih posipajte šećerom i cimetom.

3 dodatna saveta: 

1. Ako volite malo tvrđe knedle, u testo možete dodati jedno jaje.

2. Recept je dovoljan za četiri osobe, a ako želite da povećate ili smanjite količinu dodajte ili oduzmite po šolju vode i brašna. Od istog testa možete napraviti i ukusne njoke.

3. Ako vam ostane knedli zaledite ih sirove jednu pored druge.

]]>
Wed, 6 Sep 2017 09:10:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/121381/brze-i-jeftine-knedle-sa-sljivama-recept-bez-krompira-i-jaja-.html
Slani mafini - Odlični i za doručak i za ručak i za večeru! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/70206/slani-mafini---odlicni-i-za-dorucak-i-za-rucak-i-za-veceru.html Bilo da vam dolaze gosti ili samo želite svoju trpezu da učinite malo drugačijom, ovi mafini su odlično rešenje!

Ove slane zalogajčiće možete da prilagodite svom ukusu i ukusu svojih gostiju pa tako bez problema vegetarijanci ali i oni koji vole da jedu sve mogu da dobiju svoj personalizovani "mafin".

Sastojci:

Tost - hleb

5 jaja

Kisela pavlaka - 1 čaša

Sir, šunka, pršuta, paprika, povrće, paradajz...šta god da voliš i želiš da staviš u ovo jelo

Malo soli i bibera

VAŽNO - o količini jaja i tosta možete da odlučite i sami - nema smisla da pravite 10 mafina ako će da vas bude samo dvoje...

Postupak:

Natopite papirni ubrus uljem i dobro namastite lim za mafine. Naseckajte tost-hleb na kockice. Naseckajte sir, šunku i povrće na kockice.

Umutite pet jaja i pomiješajte ih s jednom kiselom pavlakom dok ne dobijete gustu smesu. Dodajte malo soli i malo bibera.

Pomiješajte kockice hleba sa kockicama sira, šunke i povrća i u svaku čašicu za mafine do pola stavite tu mešavinu.

Prelijte smesom pavlake i jaja.

Ubaci u rernu - 15 minuta na 180 stepeni.

UPOZORENJE - slani mafini će rasti pa pogledajte kako napreduju svakih nekoliko minuta. Neke rerne su jače, a neke slabije pa će vam možda trebati koji minut više ili manje.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte i: 

Brze mekike

]]>
Mon, 4 Sep 2017 11:36:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/70206/slani-mafini---odlicni-i-za-dorucak-i-za-rucak-i-za-veceru.html
Ukusna letnja sladoled torta po receptu Nataše Pavlović http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/116096/ukusna-letnja-sladoled-torta-po-receptu-natase-pavlovic.html Leto je pa je i idealno vreme da se zasladite sladoled tortom.

Ova torta ima tri sloja: od čokolade, jagode i vanile. Divno izgleda, a i vrlo je jednostavna za pravljenje. 

Kompletan postupak pripreme pokazala je Nataša Pavlović u svojoj emisiji „Praktična žena“. Vi pogledajte i napravite. 

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 31 Aug 2017 14:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/116096/ukusna-letnja-sladoled-torta-po-receptu-natase-pavlovic.html
Danas kuvajte brzo, ali ukusno: Ručak od tri sastojka! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/73565/danas-kuvajte-brzo-ali-ukusno-rucak-od-tri-sastojka.html I to ne bilo kakav ručak, već veoma ukusan ručak! Zato nemojte da vam vikend prođe pored šporeta. Budite brzi i ne brinite, sigurno će vam biti i više nego ukusno!

Sastojci:

500 g pilećeg filea
1 l pavlake za kuvanje
2 kesice instant supe od pečuraka

Priprema:

U vatrostalnu posudu poređajte isjeckanu piletinu, zatim pospite supom iz kesice i prelijte pavlakom za kuvanje.

Stavite u rernu na 200 °C i pecite dok ne porumeni.

Za manje od pola sata imaćete odličan ručak uz malo truda.

Izvor: Source.ba

]]>
Sun, 27 Aug 2017 09:14:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/73565/danas-kuvajte-brzo-ali-ukusno-rucak-od-tri-sastojka.html
Više nego zanimljivo... Pržena palenta uz gulaš! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/100843/vise-nego-zanimljivo-przena-palenta-uz-gulas.html Ako gulaš obično servirate uz krompir ili testeninu, vreme je da ispobate novu kombinaciju. Poslužite ga uz palentu. Ipak, i palentu možete servirati čim je skuvate posle par minuta, ali možete je učiniti još zanimljivijim dodatkom, ako je obogatite novim sastojcima i na kraju propržite. Uostalom pogledajte kako se to radi.

]]>
Sat, 26 Aug 2017 08:50:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/100843/vise-nego-zanimljivo-przena-palenta-uz-gulas.html
Vitaminska bomba za jači imunitet: Krem supa od šargarepe sa đumbirom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/90740/vitaminska-bomba-za-jaci-imunitet-krem-supa-od-sargarepe-sa-djumbirom.html Brzo se pravi, ukusna je i odlična za zaštitu od prehlada koje su česte pri oscilaciji temperature.

Potrebni sastojci:

  • 3 kašike putera
  • 700 g šargarepe
  • 2 šolje sitno naseckanog crvenog luka
  • So
  • 1 kašičica mleveneg đumbira
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 2 šolje vode
  • 3 veća komada kore narandže
  • Naseckani peršun, vlašac ili mirođija za ukras

Priprema:

U šerpu sipajte puter i stavite na šporet da se otopi, dodajte crveni luk i naseckanu šargarepu pa ostavite sve da se dinsta dok povrće ne omekša, 5-8 minuta. Posolite i nastavite sa kuvanjem. U šerpu sipajte bujon, vodu, đumbir i koricu narandže, poklopite ostavite da provri i krčka 20-ak minuta. Nakon toga izvadite kore narandže i bacite u smeće.

U blenderu, iz više navrata ili pomoću štapnog miksera ispasirajte supu da bude u potpunosti kremasta. Vratite u šerpu ili posudu za posluživanje, poslužite i pospite začinskim biljem.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: Lifepressmagazine

]]>
Sun, 20 Aug 2017 10:23:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/90740/vitaminska-bomba-za-jaci-imunitet-krem-supa-od-sargarepe-sa-djumbirom.html
Recept za neodoljivi čokoladni mus koji će umeti da napravi svako! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/90697/recept-za-neodoljivi-cokoladni-mus-koji-ce-umeti-da-napravi-svako.html Samo dva sastojka su potrebna: čokolada i voda... A ukus je neponovljiv...

Pogledajte uputstvo u videu...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Sat, 19 Aug 2017 12:54:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/90697/recept-za-neodoljivi-cokoladni-mus-koji-ce-umeti-da-napravi-svako.html
Probajte kiflice od krompir testa, oduševićete se! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/69238/probajte-kiflice-od-krompir-testa-odusevicete-se.html Jedno je sigurno, ukus će vas oduševiti!

Sastojci:

1 šolja mleka
1 šolja vrelog skuvanog i izgnječenog krompira
2/3 šolje putera
½ šolje šećera
2 kašičice soli
½ šolje mlake vode
1 kesica suvog kvasca
2 jaja
6 šolja višenamenskog brašna

Priprema:

Sipajte mleko u šerpicu i stavite na šporet da se zagreje, stalno mešajući dok ne počnu da se pojavljuju mehurići na rubovima šerpice. Mleko sipajte u činiju pa dodajte izgnječen krompir, puter, šećer i so. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i rastope.

Ostavite mešavinu sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu. Jaja lagano izmutite u maloj posudici i ostavite da se zagreju na sobnu temperaturu.

Kvasac pomešajte sa toplom vodom , ostavite da reaguje nekoliko minuta, a zatim kvasac i jaja uspite u mešavinu krompira i mleka pa sve dobro izmešajte.

Za početak dodajte dve šolje brašna, izmešajte, pa smesu ostavite da odmara sat vremena.

Nakon toga u smesu dodajte preostale 4 šolje brašna i umesite testo koje će biti poprilično lepljivo. Poklopite posudu sa nekim poklopcem i stavite u frižider na najmanje šest sati, a u frižideru može ostati i do dva dana.

Kad je testo spremno za pripremu podelite ga na dva dela pa oba dela oklagijom razvaljajte u krugove, premažite omekšalim puterom pa izrežite testo kao pizzu u više jednakokrakih trouglova. Od svakog trougla napravite jednu kiflicu tako što ćete ga urolati od šire strane prema vrhu.

Kiflice poslažite na namašćen pleh prekriven masnim papirom, pokrijte čistom krpom i ostavite da se dižu oko dva sata.

Nakon toga pecite kiflice u rerni zagrejanoj na 175C od 17-20 minuta.

Pratite nas i na Viberu!

Pripremite i: 

Brze mekike



]]>
Fri, 18 Aug 2017 11:05:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/69238/probajte-kiflice-od-krompir-testa-odusevicete-se.html
Namaz od spanaća, maslina i belog luka - i samo zamislite da ste na moru... http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/72512/namaz-od-spanaca-maslina-i-belog-luka---i-samo-zamislite-da-ste-na-moru.html Odličan doručak, ali i savršeno predjelo... Prepecite hleb i preko njega stavite ovaj namaz. Osećaćete se kao da ste na obali mora...

Aromatičan, nutritivno bogat i ukusan namaz od spanaća i maslina možete da pripremite u svakoj prilici i poslužite gotovo uz svako glavno jelo.

Pratite nas i na Viberu!

Osim kao namaz od povrća, u kojem možete uživati uz krišku integralnog hleba, možete ga iskoristiti i kao preliv za testeninu ili pirinač s povrćem.

Sastojci:

½ šolje zelenih maslina (bez koštica)
½ šolje crnih maslina (bez koštica)
1 šolja svežeg spanaća, sitno nasjeckanog
½ šolje mladog luka, isečenog
2 čena belog luka 
100 ml maslinovog ulja
sok od ½ limuna, sveže iscijeđenog
so i biber – po želji

Priprema:

U blenderu izmešajte sastojke do željene gustine, odnosno dok ne dobijete jednolično gustu smesu.

Začinite solju i biberom po želji pa poprskajte s par kapi sveže isceđenog limuna.

Izvor: alternativa-za-vas.com

]]>
Sun, 13 Aug 2017 12:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/72512/namaz-od-spanaca-maslina-i-belog-luka---i-samo-zamislite-da-ste-na-moru.html
Čokoladni nepečeni kolač sa bananom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/72500/cokoladni-nepeceni-kolac-sa-bananom.html Konačno nije toliko vruće, pa ovog vikenda možete razmišljati i o nekoj poslastici koja u sebi sadrži čokoladu. Ovo je sjajan primer takvog recepta - pomešajte sve sastojke, stavite u zamrzivač i kolač je gotov!

Sastojci:

2 velike zrele banane
100 grama krupno seckanih oraha
60 grama kakaa
100 grama omekšalog maslaca (može i kokosov)
4 kašike meda
Vanilin šećer
pola kašičice cimeta
prstohvat soli

Uputstvo:

Miksajte ili mešajte sastojke dok ne dobijete glatku masu.

Smesu prebacite u manju tepsiju ili četvrtastu posudu koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Uglačajte pomoću lopatice.

Pokrijte i stavite u zamrzivač na pola sata.

Izvadite i isecite na kockice.

Servirajte i uživajte!

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: Minimagazin

]]>
Sat, 12 Aug 2017 11:32:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/72500/cokoladni-nepeceni-kolac-sa-bananom.html
Obožavate kokos? Sada vam otkrivamo kako da od njega napravite sladoled, idealan za ovakve dane! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/119529/obozavate-kokos-sada-vam-otkrivamo-kako-da-od-njega-napravite-sladoled-idealan-za-ovakve-dane-.html Spoj badema i kokosa je dobitna kombinacija ako želite pravi letnji, osvežavajući sladolet!

U nastavku vam predočavamo šta vam je sve od sastojaka potrebno da biste ovu slatku poslasticu napravile kod kuće:

  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 grama bele čokolade
  • 100 grama mlevenog kokosa
  • 100 grama naseckanih badema

Priprema:

U posudu stavite kondezovano mleko i slatku pavlaku i mešajte ih mikserom, sve dok ne dobijete čvrstu smesu. Zatim otopite čokoladu na laganoj vatri, pazeći da se ne zgrudva. Čokoladu, kokos i mlevene madebe umeštajte u prvu smesu od mleka i slatke pavlake.

Dobijenu smesu stavite u zamrzivač i sačekajte da prenoći. 

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Sat, 29 Jul 2017 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/119529/obozavate-kokos-sada-vam-otkrivamo-kako-da-od-njega-napravite-sladoled-idealan-za-ovakve-dane-.html
Lagana letnja salata sa tunjevinom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/49648/lagana-letnja-salata-sa-tunjevinom.html Ova salata idealna je za vrele letnje dane kada baš i ne želite da palite šporet.

Sastojci:

1 konzerva tunjevine
1 krastavac
1 veći paradajz
1 konzerivica kukuruza
1 manja glavica crnog luka
3-4 lista zelene salate
10 maslina
sok od limuna
100g feta sira (još bolje ako je iz maslinovog ulja sa začinima)
2 barena jaja
so po ukusu

Priprema:

1. Operite povrće i iseckajte na kolutove (ili kockice), a salatu na rezance.

2. Pomešajte sa tunjevinom, maslinama i kukuruzom.

3. Posolite po ukusu i dodajte limunov sok.

4. Na kraju dodajte sir i jaja (da se ne bi u toku mešanja raspali). 

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Mon, 24 Jul 2017 11:37:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/49648/lagana-letnja-salata-sa-tunjevinom.html
Brza letnja torta http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/48199/brza-letnja-torta.html Jednostavna priprema i lagani osvežavajući ukus ovu tortu čine idealnom za leto!

POTREBNO:

1l mleka
3 pudinga od vanile
100 gr mlevenog keksa
2 breskve
2 banane
7 kašika šećera
125 gr margarina (putera)

 

PRIPREMA:

Pudinge i šećer izmutiti pa sipati 200 ml hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. U prokuvano mleko dodati smesu od pudinga i šećera. Dobro mešati dok se ne zgusne.

Kada se zgusne skloniti sa vatre pa dodati iseckan margarin i mešati dok se ne sjedini i margarin (ili puter) se otopi.

Od dobijene mere uzeti 1/4 pa u nju dodati mleveni keks, dok je sve još vruće. Masu izliti u okrugli kalup.

 U ostatak vrućeg pudinga dodajte iseckano voće pa i tu smesu sad istresite preko smese sa keksom.

Ostavite da se hladi nekoliko sati u frižideru, Umutite šlag, premažite tortu i dekorišite.

]]>
Sun, 23 Jul 2017 14:16:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/48199/brza-letnja-torta.html
Sedam letnjih deserta za koje vam ne treba recept http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/76009/sedam-letnjih-deserta-za-koje-vam-ne-treba-recept.html Ukusno, a lako, ima li išta bolje!

1. Jagode u čokoladi
Operite jagode, ali im ostavite peteljku. Otopite po želji mlečnu, crnu ili belu čokoladu na pari. Umočite svaku jagodu u čokoladu i stavite ju na tanjir s podlogom od masnog papira. Stavite jagode u frižider na jedan sat, kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula.

Pratite nas i na Viberu!

2. Sveže voće i puding
Napravite instant puding od npr. jagode ili vanile prema uputstvima i raspodelite ga u dve visoke staklene činije. Kad se puding ohladi, nasecite nekoliko jagoda, bananu i malo ananasa ili malina odnosno voće po želji i raspodelite ga po pudingu.

3. Voćna salata s cimetom
Iseckajte voće po izboru, na primer jabuke, banane, kivi i ananas, na kockice. Stavite ga u činiju i dodajte malo soka od narandže, suvo grožđe i malo cimeta. Poslužite uz šlag!

4. Voćni ražnjići
Svi vole hranu na štapićima, a posebno deca. Izaberite svoje omiljeno sveže voće, na primer ananas, lubenicu, grožđe, grejp, isecite voće na kockice i nabodite na štapiće za ražnjiće. Uz to možete da poslužite sos za voće - npr. jogurt od vanile ili čokoladni fonude.

5. Pečene breskve
Iseckajte četiri zrele breskve na pola. Stavite ih s izrezanom stranom prema gore na papir za pečenje u pleh i pospite svaku breskvu kašičicom šećera, cimeta po želji i kašičicom soka od limuna. Pecite 20-25 minuta ili dok breskva ne omekša. Poslužite sa sladoledom ili jogurtom od vanile.

6. Sladoled od banane
Izmiksajte dve banane u blenderu i stavite ih u činiju u zamrzivač na sat vremena. Izvadite ih, dodajte malo rastopljene čokolade i sladoled od banane je gotov!

7. Frape od lubenice ili dinje
Izmiksajte isečene na kockice i očišćene od koštica dve kriške lubenice ili dinje. Dodajte sladoled od vanile i malo ruma i sve promešajte. Ukrasite šlagom.

]]>
Sat, 22 Jul 2017 15:57:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/76009/sedam-letnjih-deserta-za-koje-vam-ne-treba-recept.html