Prva Srpska Televizija :: Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/rss.html Sedam letnjih poslastica za koje vam ne treba recept http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/76009/sedam-letnjih-poslastica-za-koje-vam-ne-treba-recept.html Ukusno, a lako, ima li išta bolje!

1. Jagode u čokoladi
Operite jagode, ali im ostavite peteljku. Otopite po želji mlečnu, crnu ili belu čokoladu na pari. Umočite svaku jagodu u čokoladu i stavite ju na tanjir s podlogom od masnog papira. Stavite jagode u frižider na jedan sat, kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula.

2. Sveže voće i puding

Napravite instant puding od npr. jagode ili vanile prema uputstvima i raspodelite ga u dve visoke staklene činije. Kad se puding ohladi, nasecite nekoliko jagoda, bananu i malo ananasa ili malina odnosno voće po želji i raspodelite ga po pudingu.

3. Voćna salata s cimetom
Iseckajte voće po izboru, na primer jabuke, banane, kivi i ananas, na kockice. Stavite ga u činiju i dodajte malo soka od narandže, suvo grožđe i malo cimeta. Poslužite uz šlag!

4. Voćni ražnjići
Svi vole hranu na štapićima, a posebno deca. Izaberite svoje omiljeno sveže voće, na primer ananas, lubenicu, grožđe, grejp, isecite voće na kockice i nabodite na štapiće za ražnjiće. Uz to možete da poslužite sos za voće - npr. jogurt od vanile ili čokoladni fonude.

5. Pečene breskve
Iseckajte četiri zrele breskve na pola. Stavite ih s izrezanom stranom prema gore na papir za pečenje u pleh i pospite svaku breskvu kašičicom šećera, cimeta po želji i kašičicom soka od limuna. Pecite 20-25 minuta ili dok breskva ne omekša. Poslužite sa sladoledom ili jogurtom od vanile.

6. Sladoled od banane
Izmiksajte dve banane u blenderu i stavite ih u činiju u zamrzivač na sat vremena. Izvadite ih, dodajte malo rastopljene čokolade i sladoled od banane je gotov!

7. Frape od lubenice ili dinje
Izmiksajte isečene na kockice i očišćene od koštica dve kriške lubenice ili dinje. Dodajte sladoled od vanile i malo ruma i sve promešajte. Ukrasite šlagom.

]]>
Sun, 22 Jul 2018 17:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/76009/sedam-letnjih-poslastica-za-koje-vam-ne-treba-recept.html
Ukus koji će vas opiti! Probajte KEKS TORTU s DINJOM! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/138128/ukus-koji-ce-vas-opiti-probajte-keks-tortu-s-dinjom.html Brzo, osvežavajuće idealno za leto!

Potrebno:

250g putera
200g prah šećera
3 vanilin šećera
400g dinje
400g čajnog keksa
350g pti ber keksa
300ml mleka
150g slatke pavlake

Priprema:

Puter umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati mleveni čajni keks. Mutiti dok se ne dobije homogena smesa. Dinju ispasirati i dodati u masu.

U pleh ili formu za tortu poređati polovinu pti ber keksa, potoljenog u mleko. Na njega sipati pola pasiranog krema. Poklopiti slojem keksa, pa odozgo sipati ostatak krema. Staviti u frižider da se stisne.

Umutiti pavlaku i prekriti tortu. Ostaviti u frižideru da odstoji 12 sati.

Izvor: Srbijadanas

]]>
Sat, 21 Jul 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/138128/ukus-koji-ce-vas-opiti-probajte-keks-tortu-s-dinjom.html
Napravite ukusni miš-maš http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/137786/napravite-ukusni-mis-mas.html Preukusni specijalitet preliven sosom od jaja i kiselog mleka

Sastojci: 1 tegla pečenih paprika, 100 g sira, veza peršuna, 3 čena belog luka, 2 prstohvata bibera, prstohvat soli, 2 kašike ulja, 100 g kačkavalja.

Za preliv: 3 jaja, 4 kašike kiselog mleka, 2 kašike brašna, prstohvat sode bikarbone.

Priprema: Pečene i oljuštene paprike izvaditi iz tegle da se ocede, a zatim ih isecite na trake. Poređajte ih u pleh podmazan uljem, pa preko njih stavite sir i ispasirane čenove belog luka. Odozgo začiniti sa nekoliko kapljica ulja, biberom, solju i sitno seckanim peršunom.

Umutite jaja sa kiselim mlekom i sodom bikarbonom, pa dodajte brašno. Ovom smesom zalijte paprike i pecite 20 minuta na 200 stepeni u prethodnoj zagrejanoj rerni.

Izvadite iz rerne i pospite rendanim kačkavaljem, pa ponovo vratite u rernu na 10 minuta da se zapeče. Uživajte!

Izvor: glossy.espreso.rs/, bonapeti.rs

]]>
Sun, 15 Jul 2018 09:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/137786/napravite-ukusni-mis-mas.html
Začinite malo po egipatski: Napravite koftu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/137650/zacinite-malo-po-egipatski-napravite-koftu.html Egipatska kuhinja je specifična i predstavlja spoj grčke, turske, libanske u kombinaciji sa njihovim lokalnim začinima, ukusima. Jedno od njihovih tradicionalnih specijaliteta je kofta, jelo od mesa, najsličniji našim ćevapčićima. Pogledajte kako je pravi majstor za kofte i probajte da je napravite u svojoj srpskoj kuhinji.

]]>
Wed, 11 Jul 2018 16:10:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/137650/zacinite-malo-po-egipatski-napravite-koftu.html
Torta "prste da poližeš" od tri sastojaka - gotova za 15 minuta http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/137423/torta-prste-da-polizes-od-tri-sastojaka---gotova-za-15-minuta.html Torta od samo tri sastojka sočna je i ukusna i, što je najvažnije, vrlo jednostavna za pripremu. Izdvojite vrlo malo vremena i uživajte u ukusnom, jeftinom i osvežavajućem desertu kao stvorenom za tople dane.

Potrebno je:

500 gr mlečnog keksa
500 ml. jogurta
200 gr slatke pavlake
6 banana
1 kisela pavlaka

Priprema:

Keks izlomite na komadiće, pa prelijte jogurtom i dobro izmešajte. Ostavite da odstoji oko15 minuta kako bi keks upio jogurt.

Rasporedite pola smese na poslužavnik oblikujući tortu. Preko keksa stavite oljuštene banane praveći razmak između. Stavite sada drugu polovinu keksa i ubacite u šupljine između banana pa lepo poravnajte i prekrite banane.

Umutite slatku pavlaku pa dodajte i kiselu pavlaku i prekrite torticu. Ukrasite po želji. Ostavite preko noći da lepo upije i sladite se.

Izvor i foto: Bakina kuhinja

]]>
Sun, 8 Jul 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/137423/torta-prste-da-polizes-od-tri-sastojaka---gotova-za-15-minuta.html
Obožavate lenju pitu, isprobajte je sa kajsijama http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/137421/obozavate-lenju-pitu-isprobajte-je-sa-kajsijama.html Očaravajući je ukus starinskog kolača!

Sastojci: 3 jaja, čaša šećera, čaša ulja, 2 čaše brašna, čaša jogurta, 1 prašak za pecivo, 1 kg oljuštenih i iseckanih kajsija, 2-3 kašike griza, šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Isečene kajsije prodinstajte na malo ulja da omekšaju, zajedno sa grizom i malo šećera. Umutite jaja, šećer, ulje, brašno, prašak za pecivo i jogurt u homogenu smesu.

Dve trećine smese izlijte u podmazan pleh i pecite dok se ne uhvati korica. Izvadite iz rerne, prekrijte kajsijama, a zatim i ostatkom testa. Pecite još oko 30-40 minuta, pa pečenu lenju pitu pospite šećerom u prahu.

Uživajte!

Izvor: stil

]]>
Sat, 7 Jul 2018 09:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/137421/obozavate-lenju-pitu-isprobajte-je-sa-kajsijama.html
Trešnje su nam još uvek dostupne, stavite ih u čizkejk http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/136696/tresnje-su-nam-jos-uvek-dostupne-stavite-ih-u-cizkejk.html Čizkejk od trešnje ili kremasti letnji kolač, kako god da ga nazovete uživaćete u ovoj poslastici. Specijalista za kolač je glumac Dejan Jelača, koji snima i osvaja nagrade na američkom tlu, a ovu zanimljivu i osvežavajuću poslasticu Dejan je spremao kod Nataše Pavlović u „Praktičnoj ženi“.

]]>
Sun, 24 Jun 2018 09:15:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/136696/tresnje-su-nam-jos-uvek-dostupne-stavite-ih-u-cizkejk.html
Lako se prave, a tope se u ustima: Kuglice od kajsija i kokosa http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/136694/lako-se-prave-a-tope-se-u-ustima-kuglice-od-kajsija-i-kokosa.html Manekenka Mia Mark je u emisiji „Praktična žena“ dala dva recepta za deserte. Već na početku nas je zainteresovala jer je rekla da se obe poslastice przo prave, što je vrlo važno za današnje, moderne devojke koje vole nešto jednostavno da naprave. Nataša Pavlović je isprobala i prokomentarisala: „Kako je ovo dobro, blago kiselkasto, saltko u isto vreme, sve se tako topi u ustima“. Probaćemo!

]]>
Sat, 23 Jun 2018 09:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/136694/lako-se-prave-a-tope-se-u-ustima-kuglice-od-kajsija-i-kokosa.html
Stavite mi još jedno parče: Čokoladna torta neka vam zasladi dan http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/136349/stavite-mi-jos-jedno-parce-cokoladna-torta-neka-vam-zasladi-dan.html Sočna i ukusna, ova torta će razmaziti vaša nepca, a ljubitelji čokolade će moći da na brz i lak način pripreme omiljenu poslasticu.

Sastojci:

8 jaja
200 g šećera
1 dl ulja
700 g čokolade za kuvanje
½ kesice praška za pecivo
0,5 l slatke pavlake za šlag

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih u sneg.
U žumanca dodajte šećer i izmešajte u glatku smesu. Smesi dodajte ulje i prašak za pecivo i sve zajedno dobro izmešajte.
Izmrvite 300 grama čokolade i otopite je na tihoj vatri. Kada se čokolada potpuno istopi dodajte je smesi i sve dobro pomešajte.

U smesu dodajte i sneg od belanaca, pa sve dobro izmešajte, ali ručno. Dobijenu smesu ulijte u kalup i pecite u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni.

Slatku pavlaku pomešajte s 400 grama čokolade za kuvanje i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Dobijenu smesu prelijte preko torte. Ukrasite tortu kakao prahom.

Savet:

Torta bi trebalo da se jede hladna, pa je najbolje da je napravite dan ranije i ostavite preko noći u frižideru.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Thu, 21 Jun 2018 13:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/136349/stavite-mi-jos-jedno-parce-cokoladna-torta-neka-vam-zasladi-dan.html
Kremasti mini čizkejk sa jagodama i kivijem: Na dnu crni fil, preko njega beli, a na vrhu voće http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/136348/kremasti-mini-cizkejk-sa-jagodama-i-kivijem-na-dnu-crni-fil-preko-njega-beli-a-na-vrhu-voce.html Dejan, koji je majstor za ovaj nestandardni, mini, mini čizkejk, objasnio je u emisiji „Praktična žena“ da se prvo moramo pobrinuti oko kalupa u kojem će se modelirati. On lično koristi vrlo originalno rešenje - kalupe od ventilacione cevi. Ali ako ih nemate, pustite mašti na volju. Za čizkejk se ne koristi šporet, a kako se tačno priprema, pogledajte u prilogu.

]]>
Sat, 16 Jun 2018 11:34:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/136348/kremasti-mini-cizkejk-sa-jagodama-i-kivijem-na-dnu-crni-fil-preko-njega-beli-a-na-vrhu-voce.html
Nema pečenja, a preukusna je: Osvežavajuća torta sa jagodama http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135857/nema-pecenja-a-preukusna-je-osvezavajuca-torta-sa-jagodama.html Kremasta kombinacija keksa i voća nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

kesica belog želatina u prahu
100 ml mleka
srž vanile
5 žumanaca
100 g šećera
300 ml pavlake
300 g smrznute mešavine voća
piškote 400 g
po 100 g jagoda i malina
kašika šećera u prahu
kriške pomorandže

Priprema:

1. Razmutiti želatin prema uputstvu na kesici. Skuvati mleko sa sredinom vanile. Penasto umutiti žumanca sa šećerom. Naliti mleko i neprestano mešajući kuvati na umerenoj temperaturi, dok krem ne počne da se zgušnjava.

2. Skinuti krem sa vatre, pa u njega pažljivo umešati želatin. Ostaviti da se krem ohladi. Čvrsto ulupati slatku pavlaku. Kremu dodati jagode i maline, a zatim i pavlaku.

3. Usuti sloj krema u kalup za tortu (prečnika 20 cm). Piškote stavljati uspravno uz zid kalupa. Zatim usuti i ostatak krema. Tortu hladiti najmanje 4 sata.

4. Polovinu jagoda i malina propasirati i dodati šećer u prahu. Lepše jagode i maline prepoloviti, pa njima garnirati tortu. Odozgo preliti ispasiranim voćem. Po želji, tortu mestimično ukrasiti krupno izrendanom korom pomorandže.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Sun, 10 Jun 2018 14:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135857/nema-pecenja-a-preukusna-je-osvezavajuca-torta-sa-jagodama.html
Tikvice sa sirom: Ukusan i zdrav obrok za celu porodicu! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135913/tikvice-sa-sirom-ukusan-i-zdrav-obrok-za-celu-porodicu-.html Ukusno jelo iz rerne za veliku porodicu, gotovo za čas!

Sastojci: 1kg tikvice, 200g sira, 2 supene kašike prezle, 2 supene kašike maslinovog ulja, mirođija, beli luk, so, suvi začin, 1 jaje

Uputstvo: Očistite tikvice i krupnije izrendajte. Posolite ih i ostavite da se ocede. Razbijte jedno jaje, dodajte prezle i suvi začin. Dodajte sir /izmrvljen ili izrendan. Promešajte.

Odgovarajući pleh za pečenje pospite maslinovim uljem. Sipajte smesu. Ponovo pospite maslinovim uljem.

Jelo pecite ugrejanoj rerni do 200 stepeni, dok ne dobije braonkastu boju.

Gotovo jelo pospite svežom mirođijom i belim lukom.

Prijatno!

Izvor. kurir.rsbonapeti

]]>
Thu, 7 Jun 2018 10:13:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135913/tikvice-sa-sirom-ukusan-i-zdrav-obrok-za-celu-porodicu-.html
Trk po jagode, pa pravac u kuhinju da napravite SAVRŠENU letnju tortu! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135464/trk-po-jagode-pa-pravac-u-kuhinju-da-napravite-savrsenu-letnju-tortu.html Sezona je jagoda, pa ih treba iskoristiti na sve moguće načine. U emisiji „Praktična žena“ , dve devojčice su pravile laganu tortu sa jagodama, pravu letnju sa puno šlaga, a pri tom i vrlo jednostavnu za pripremu. Nazvale su je Enina i Elenina torta. Preukusna je, isprobajte!

]]>
Sun, 3 Jun 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135464/trk-po-jagode-pa-pravac-u-kuhinju-da-napravite-savrsenu-letnju-tortu.html
Sočne palačinke sa trešnjama kojima niko neće odoleti! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135475/socne-palacinke-sa-tresnjama-kojima-niko-nece-odoleti.html Pravo slatko zadovoljstvo, koje morate da probate. Palačinke sa trešnjama, sočni, lagani i osvežavajući voćni desert ako se želite da se zasladite ili a ko treba da pripremite ukusnu poslasticu za goste.

Potrebno je:

7-8 palačinki
2 belanca
500 gr trešanja
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašika kukuruznog skroba
400 ml vode

Priprema:

Ispeći palačinke, a u trešnje sipati vodu jedan vanilin šećer i šećer po želji i kuvati 10 minuta da voda uvri polovinu.

Zakuvati kašiku skroba i skloniti sa vatre. Dodati malo cimeta. Puniti palačinke i ređati ih u pleh.

Umutiti dva belanca u čvrts šne sa šećerom. Kad ste poređali prvi red punjenih palačinki premažite ih umućenim belancima, pa drugi red i na njih ostatak rasporediti belanca i peći na 160 stepeni 15 minuta.

Izvor: bakina kuhinja, superzena.b92.net

]]>
Sat, 2 Jun 2018 09:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135475/socne-palacinke-sa-tresnjama-kojima-niko-nece-odoleti.html
Kad biste probali ovu poslasticu zatvorenih očiju rekli biste da jedete knedle sa šljivama, a ovo je zapravo brzi kolač iz kuhinje Praktične žene http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135001/kad-biste-probali-ovu-poslasticu-zatvorenih-ociju-rekli-biste-da-jedete-knedle-sa-sljivama-a-ovo-je-zapravo-brzi-kolac-iz-kuhinje-prakticne-zene.html Ako ste ljubitelj knedli sa šljivama, a nemate vremena da pravite testo, da ga kuvate, valjate po prezlama, postoji brža varijanta. Ova poslastica se stavlja u pleh i na kraju se seče na kocke. U pitanju je kolač koji ima ukus knedli.

Kako se pravi pokazala je Nataša Pavlović u svojoj emisiji “Praktična žena”.

]]>
Sun, 27 May 2018 09:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/135001/kad-biste-probali-ovu-poslasticu-zatvorenih-ociju-rekli-biste-da-jedete-knedle-sa-sljivama-a-ovo-je-zapravo-brzi-kolac-iz-kuhinje-prakticne-zene.html
Očas posla, bez pečenja: Zanimljiv desert iz kuhinje Biljane Tipsarević http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134999/ocas-posla-bez-pecenja-zanimljiv-desert-iz-kuhinje-biljane-tipsarevic.html Kreatorka Biljana Tipsarević voli da pravi ovaj slatkiš zajedno sa ćerkom. Veruje da je bitno da se deca uključe u pravljenje hrane, a ova poslastica se brzo i lako pravi, sadrži zdrave sastojke, i naravno veoma je ukusna. Ono što je posebno važno jeste nema nikakve muke oko pečenja!

]]>
Sat, 26 May 2018 09:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134999/ocas-posla-bez-pecenja-zanimljiv-desert-iz-kuhinje-biljane-tipsarevic.html
Kolač „jaje na oko“ sa breskvama iz kuhinje Nataše Pavlović http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134626/kolac-jaje-na-oko-sa-breskvama-iz-kuhinje-natase-pavlovic.html Znate da su recepti Nataše Pavlović uvek izvanredni. U svojoj emisji „Praktična žena“ pravila je kolač sa breskvama, a ono što je posebno zanimljivo jeste to da se breskve poređaju na biskvit premazan belim filom tako da izgledaju kao jaje na oko. Ovo je lagani recept koji ćete praviti svojim ukućanima čitavo leto.

]]>
Sun, 20 May 2018 11:06:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134626/kolac-jaje-na-oko-sa-breskvama-iz-kuhinje-natase-pavlovic.html
Naš mladi glumac pravi fantastičnu piletinu s mlincima, morate je probati! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134623/nas-mladi-glumac-pravi-fantasticnu-piletinu-s-mlincima-morate-je-probati.html Glumac Đorđe Stojković se odlično snalazi u kuhinji. U emisiji „Praktična žena“ kod Nataše Pavlović otkrio je sjajan i jednostavan recept - pileći file s mlincima. Vrlo ukusno Đorđe! Zato, izvolte isprobajte.

]]>
Sat, 19 May 2018 11:05:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134623/nas-mladi-glumac-pravi-fantasticnu-piletinu-s-mlincima-morate-je-probati.html
Banana kuglice - čokoladna radost za decu, ali i odrasle! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134285/banana-kuglice---cokoladna-radost-za-decu-ali-i-odrasle.html Poslastica bez premca! Brzo, lako i neverovatno ukusno!

Sastojci:

125 g margarina
125 g šećera u prahu
2 veće zrele banane
2 jabuke
sok od pola limuna
300 g mlevenog plazma keksa
100g čokolade za kuvanje
malo ulja
šarene mrvice (za dekoraciju)

Priprema:
Mikserom izraditi maslac sobne temperature i šećer u prahu, pa ostaviti sa strane. Izgnječiti banane, narendati jabuke i iscediti pola limuna. Dodati mleveni keks i sve dobro izmešati ili izgnječiti rukama. U ovu smešu dodati prethodno umućen margarin sa šećerom. Dobro izmešajte da se ujednači smeša. Ukoliko je smeša suviše meka za oblikovanje ostaviti je u frižideru 10-15 minuta da se malo stegne. Kad se smeša stegla, rukama praviti kuglice i ređati na tacnu. Ostaviti kuglice u frižider da se dobro stegnu i ohlade, najbolje preko noći, ili stavite kuglice u zamrzivač. Napraviti glazuru od čokolade. Istopiti čokoladu na pari zajedno sa uljem. Svaku kuglicu umočiti u otopljenu čokoladu, pa posuti ili umočiti u šarene mrvice. Vratiti kuglice u frižider da se čokolada stegne.

]]>
Sun, 13 May 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134285/banana-kuglice---cokoladna-radost-za-decu-ali-i-odrasle.html
Topi se u ustima: Čarobna fritata sa slaninicom i tikvicama http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134284/topi-se-u-ustima-carobna-fritata-sa-slaninicom-i-tikvicama.html Pogledajte kako se pravi i iznenadite nepca božanstvenim ukusom već danas!

Sastojci:

5 jaja
100g pančete (iseckane)
svinjski file
2 šargarepe (narendane)
1 zelena tikvica (narendana)
1 obična tikvica (narendana)
1 crvena paprika (sitno iseckana)
150g kačkavalja po izboru (narendanog ili iseckanog)
1 šolja (iseckanih) cherry paradajza
1 šolja baby spanaća
1 mladi luk (sitno iseckan)
parmezan (po želji)
so, biber, bosiljak/ruzmarin, čili, person – po ukusu


Priprema:

Uključite rernu da se greje na 200°C. U činiji umutite jaja i ostavite sa strane. Iseckajte i narendajte sve od povrća. Prvo propržite slaninu na srednjoj temperaturi. Zatim dodati svinjski file, puter, ruzmarin, morsku so i biber.Kada dostignete željeni izgled mesa počnite da dodajete povrće. Prvo dodati tikvice,jer one puste vodu. Ako hoćete da dodate krompir, isecite ga na tanke kriške, ubacite ga odmah posle mesa sa 3/4 šolje mleka. Pustite malo da se ukrčka, pa dalje stavljajte sve ostalo. Šargarepe rendate, pa onda njima treba manje vremena (ako ih seckate, ubacite ih prve, da ne bi bile tvrde). Ukoliko želite da se oseti tekstura paradajza i paprike, njih ubacite pri kraju. Baby spanać ubacite kad skinete sa vatre. Tada ubacite i kačkavalj, da tek počne da se topi!Na kraju, prelijte jajima (njih po želji možete začiniti) i pospite parmezan.Pecite 15-20 minuta.

]]>
Sat, 12 May 2018 08:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/134284/topi-se-u-ustima-carobna-fritata-sa-slaninicom-i-tikvicama.html