Prva Srpska Televizija :: Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/rss.html Palačinke od krompira - Pripremite ovu poslasticu na malo drugačiji način http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/147457/palacinke-od-krompira---pripremite-ovu-poslasticu-na-malo-drugaciji-nacin.html Probajte ovaj ukusni recept sa vrlo malo brašna i bez belog šećera.

Sastojci:

1 kg krompira
1 žumance
1 celo jaje
malo ulja
malo soli
brašno po potrebi
džem po vašem izboru

Način pripreme:

Oljuštite krompir, operite ga, iseckajte i skuvajte. Od kuvanog krompira napravite pire. Dodajte jedno jaje, žumance, malo ulja ili putera, so i brašno da napravite testo.

Testo ne bi trebalo da bude previše mekano. Potrebno je oko pola sata da dobro sjedinite sastojke. Što duže mesite testo, biće ukusnije i lakše za pripremu.

Napravite testo u formi hleba i podelite ga na 12 delova. Napravite oblik palačinke od svakog dela. Prilagodite veličinu vašem tiganju.

Na zagrejanom ulju pecite palačinke sa obe strane. Trebaće vam više ulja, pa ga dodajte prilikom stavljanja svake palačinke.

Namažite palačinke ukusnim džemom i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Izvor: Ženski magazin

]]>
Sun, 13 Jan 2019 14:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/147457/palacinke-od-krompira---pripremite-ovu-poslasticu-na-malo-drugaciji-nacin.html
Ne zaboravite tradiciju: Božićna česnica po starinskoj recepturi http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/29640/ne-zaboravite-tradiciju-bozicna-cesnica-po-starinskoj-recepturi.html Božićni doručak se obavezno započinje česnicom ili božićnom pogačom, koja se mesi tog jutra. Postoje razni recepti, a mi vam predstavljamo jedan veoma jednostavan.

Sastojci:

2 jaja
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so

Priprema:

1. U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

3. Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.

4. Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka.

5. Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Ukoliko imate vešte ruke, za dekoraciju napravite tvrđe testo od brašna i vode, pa napravite ukrase po želji i nalepite na božićnu česnicu. 

U zavisnosti od kraja, u česnicu mogu da se stave komadić drena, zrno žita, kukuruza ili pasulja. Pa ko šta nađe takva će mu biti sudbina naredne godine. 

Izvor: stvarukusa

]]>
Sun, 6 Jan 2019 09:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/29640/ne-zaboravite-tradiciju-bozicna-cesnica-po-starinskoj-recepturi.html
Pravo je vreme za najukusniju posnu sarmu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/147084/pravo-je-vreme-za-najukusniju-posnu-sarmu.html Možda ne možete da zamislite sarmu bez mesa, ali ovaj recept će vam promeniti mišljenje.

Potrebno je:

*listovi kiselog kupusa

*200 gr heljde

*100 gr pirinča

*1 manji celer

*1 šargarepa

*1 manji krompir

*aleva paprika

*biber, so

*1 glavica belog luka

*2 glavice crnog luka

*manji praziluk

*peršunov list veza

*2 kašike ajvara

*ulje maslinovo

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk i praziluk, dodati sitno šargarepu. Dodati celer, krompir, alevu papriku, seckani beli luk, biber, so, opranu heljdu i pirinač i seckan peršunov list.

Sve izjednačiti i zavijati sarmu i ređati uspravno u šerpu.

Izvor: Bakina kuhinja

]]>
Sat, 5 Jan 2019 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/147084/pravo-je-vreme-za-najukusniju-posnu-sarmu.html
Idealni alkoholni napici za novogodišnju noć http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/88319/idealni-alkoholni-napici-za-novogodisnju-noc.html Znate li čime sve možete da iznenadite večeras ljude oko sebe? Jedno od iznenađenja svakako može da bude i originalan zimski napitak. Uglavnom su topli, a naći će se i po neki hladni ali podjednako ugodan. Pred vama su recepti za kuvanu rakiju, kuvano crno i belo vino, rum punč, koktel logorska vatra, irsku toplu čokoladu, koktel od kokosa i ruma, a vi odaberite za večeras ono što najviše prija vašim nepcima...

Topli punč od narandže i crnog vina

Potrebni su vam:

1l crnog vina
2 pomorandže
4 supene kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
Pola cimeta
2 karanfilića
20 ml ruma
0.5l vode

Priprema:

Iscedite sok od narandže dodajte vodu, šećer, vanilin šećer, cimet i karanfilić pa kratko prokuvajte.

Procedite sok od narandže, zatim mu dodajte crno vino i opet prokuvajte. Naspite punč od narandže i crnog vina u tople čaše i u svaku stavite po kašiku ruma. Poslužite toplo.

Izvor: erecepti

Kuvana rakija

Sastojci:

1l rakije
200g šećera

Priprema:

U odgovarajuću šerpu staviti trećinu šećera da se istopi i uz mešanje dobije bronzanu boju.

Preliti šećer rakijom i dodati ostatak šećera pa kuvati dok se šećer skroz ne istopi. Sipati kuvanu rakiju u šolje i odmah poslužiti.

Izvor: erecepti

Koktel od kokosa i ruma

Za one koji ne vole topla pića, evo jednog hladnog rešenja...

Potrebno vam je:

200 ml kokosova mleka
200 ml slatke pavlake
100 ml ruma
3 kašike sirupa od lešnika
1 kesica vanilin šećera
cimet

Priprema:

Dobro izmešajte kokosovo mleko, pavlaku, rum i sirup od lešnika. Dodajte vanilin šećer i cimet po želji (ova kombinacija trpi prilično velikodušne doze cimeta pa ne morate da se bojite da ćete preterati). Stavite u frižider na nekoliko sati i poslužite posuto cimetom.

Izvor: jutarnji.hr

Rum-Punč

Sastojci 4 osobe:

400 ml crnog ili voćnog čaja
500 ml crnog vina (merlot, shiraz, šta više volite)
2 pomorandže
1/2 limuna
1 cimet
3 karanfilčića
1 zvezdasti anis
80 g šećera
50 ml ruma (može i Bacardi)

Priprema:

Skuvati čaj prema uputstvima na kutiji. Može crni ili voćni čaj mada je bolje s crnim.

Jednu pomorandžu prepoloviti i iz nje iseći na četiri tanke kriške narandže (oko 5 mm debljine) koje onda treba preseći na pola. Ostatak te pomorandže, drugu narandžu i pola limuna iscediti.

U činiji pomešati skuvani čaj, vino, isceđeni sok, izrezane kriške narandže, karanfilčiće, zvezdasti anis i koru cimeta koju prethodno slomimo na dva dela (daje bolju aromu). Stavite kuvajte, ali pazite da ne provri.

Kad je dovoljno ugrejano, skloniti s vatre. U kašiku staviti šećer, natopiti ga punčem i zapaliti. Dok gori lagano uliivati u punč.

Sve dobro promešati, ostaviti poklopljeno koji minut pre posluživanja. U svaku šolju staviti dve polovicne kriške pomorandže, preliti vrućim punčem i poslužiti.

Posluživanje:

Pri odabiru vina preporučujem malo slađe voćno vino kao što je merlot, shiraz i sl.

Možete da napravite veću količinu pa podgrevati, ali onda nakon što ste ga skuvali odstranite cimet, narandžu, karanfilić i anis jer će dužim stajanjem promeniti aromu punča koji onda može da postane pregorak ili čudnog ukusa.

Ako volite vanilu, možete je vrlo malo dodati zajedno s ostalim začinima za poseban ukus. Uživajte!

Izvor: coolinarka

Belo kuvano vino

Sastojci:

750 ml belog vina
7 kašika meda
6 karanfilića
1 kašika izrendanog đumbira
1 limun i malo cimeta

Priprema:

Vino ugrejati, dodati med, cimet, karanfiliće, đumbir, i izrendanu koru od limuna. Kada provri, skloniti s varte i dodati kašiku limunovog soka.

Pažnja: vino ne sme dugo da vri, samo toliko da bude na vatri dok ne provri! Prijatno!

Crno kuvano vino

5 dl polusuvog crnog vina
2,5 dl vode
3 kašike šećera (može i meda)
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
nekoliko kriški narandže

Priprema:

U sud stavite vodu, dodajte šećer pa zagrejte. Dodajte karanfilić i cimet kad proključa pa sipajte vino. Nastavite da grejete, ali sada ne sme da proključa.
U čaše sa ručkom stavite 1-2 kriške narandže, sipajte vino, poslužite i uživajte! 

Izvor: Nadlanu

Koktel “Logorska vatra”

Sastojci:

45 ml bourbona
malo narendanog đumbira
2 rakijske čašice bittera od naranče
15 ml svežeg soka od limuna
15 ml meda
30 ml cidera od jabuke

Priprema:

Izmešajte limun, đumbir i med, a zatim ubacite u šejker s ciderom, bitterom i bourbonom. Dobro promešajte i izlijte u čašu, a zatim ukrasite kriškom jabuke.

Irska topla čokolada

Sastojci:

50 ml Bailey`s likera
topla čokolada
slatka pavlaka

Priprema:

U šolju sipajte Bailey`s liker, a zatim pripremite toplu čokoladu i dodajte je u tu šolju. Na vrh dodajte šlag od umućene slatke pavlake i po želji pospite mrvicama čokolade. Idealno piće za one koji žele da ostanu trezni.

]]>
Mon, 31 Dec 2018 16:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/88319/idealni-alkoholni-napici-za-novogodisnju-noc.html
Novogodišnji čizkejk: Brza torta s džin-tonikom stvorena je za žurku! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146947/novogodisnji-cizkejk-brza-torta-s-dzin-tonikom-stvorena-je-za-zurku.html Za kraj godine odlučili smo da spojimo omiljenu tortu i koktel u jedan nezaboravni desert i njime "nazdravimo" 2019. godini!

Sastojci:

200 grama čajnih kolutića
100 grama maslaca
500 grama kremastog sira
25 grama šećera u prahu
50 ml džina
1 kašičica soka od limete (ili limuna)
korica 1 limete (ili limuna)
100 grama bele čokolade
300 ml slatke pavlake za šlag

Priprema:

1. Izmrvite čajne keksiće u mikseru ili valjkom za razvijanje testa dok ne dobijete prah.

2. Pomešajte mrvice od keksića s rastopljenim maslacem. Smesu utisnite u kalup za torte prečnika 20 centimetara i stavite u zamrzivač da se stvrdne.

3. U većoj posudi pomešajte kremasti sir, šećer, džin, sok isceđene limete i njenu naribanu koricu dok ne dobijete glatku smesu.

4. Na pari rastopite belu čokoladu i pustite da se malo ohladi (oko dva minuta) pre nego što je pomešate sa smesom od sira.

5. U posebnoj vanglici umutite slatku pavlaku za šlag i nežno ga umešajte u smesu od sira i bele čokolade.

6. Prelijte smesu preko baze od keksa i vratite u zamrzivač na hlađenje bar šest sati, a idealno bi bilo preko noći.

7. Poslužite uz omiljeni koktel.

Živeli i prijatno! 

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Mon, 31 Dec 2018 09:08:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146947/novogodisnji-cizkejk-brza-torta-s-dzin-tonikom-stvorena-je-za-zurku.html
Bez njih je Nova godina nezamisliva! Uživajte u mirisu i ukusu cimet keksića http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/106923/bez-njih-je-nova-godina-nezamisliva-uzivajte-u-mirisu-i-ukusu-cimet-keksica.html Da vam Nova godina bude šarenija i veselija potrebni su vam cimet kolačići. Moraćete malo da mesite, ali kada je ovaj praznik u pitanju, ništa nije teško. Kakav je recept, šta je potrebno od sastojaka, kako se prave keksići od kojih će vam cela kuća mirisati na cimet i med, saznajte.

]]>
Sun, 30 Dec 2018 09:17:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/106923/bez-njih-je-nova-godina-nezamisliva-uzivajte-u-mirisu-i-ukusu-cimet-keksica.html
Vodi kolce Anja Mit dok sprema rolat sa spanaćem i mesom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146579/vodi-kolce-anja-mit-dok-sprema-rolat-sa-spanacem-i-mesom.html Šarmantna glumica Anja Mit, koju obožavate da gledate u seriji „Istine i laži“, pokazala je svoje kulinarske sposobnosti u emisiji „Praktična žena“. Ali pre nego što se dohvatila varjače da napravi slani rolat sa spanaćem i mesom, gledaoce je osvojila sjajnim plesom i koreografijom koja je uz novogodišnju pesmu prerasla u kolce!

]]>
Sat, 29 Dec 2018 11:11:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146579/vodi-kolce-anja-mit-dok-sprema-rolat-sa-spanacem-i-mesom.html
Nađa Higl podjednako brzo pravi poslastice, kao što je brzo i plivala: Kejk popsi spremni su za tili čas! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146190/nadja-higl-podjednako-brzo-pravi-poslastice-kao-sto-je-brzo-i-plivala-kejk-popsi-spremni-su-za-tili-cas.html Kejk popsi prava su poslastica na dečjim rođendanima, a i veoma lako se prave. Kako tačno, pokazala nam je Nađa Higl koja je gostovala kod Nataše Pavlović u emisiji "Praktična žena".

KEJK POPSI

Sastojci:

- 150g mlevenog keksa
- 100g putera
- 100g prah šećera
- 3 kašike mleka
- 200g čokolade
- 2 kašike ulja

Priprema:
Keks, omekšali puter, prah šećer i mleko pomešati i oblikovati kuglice. Kuglice staviti na tacnu na pek papir i štapićem napraviti rupicu u svakoj kuglici. Kuglice staviti u zamrzivač na 15 minuta. Otopiti štanglicu čokolade. Uzeti kuglice iz zamrzivača i svaki štapić umakati u čokoladu i stavljati u kuglicu, a potom opet odložiti u zamrzivač na 10 minuta. nakon toga otopiti čokoladu sa dve kašike ulja i zamrznute kuglice uvaljati u čokoladu i posuti ih šarenim mrvicama.

ČOKOLADNE KAŠIČICE

Sastojci:

- plastične kašičice
- čokolada
- penaste bombone i šarene mrvice

Priprema:
Otopite čokoladu. Plastične kašičice umočite u nju i pospite ih mrvicama ili seckanim penastim bombonama. Poslužite ih uz toplo mleko. Tim kašičicama promešajte mleko i dobićete zanimljivu toplu čokoladu.

]]>
Sun, 23 Dec 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/146190/nadja-higl-podjednako-brzo-pravi-poslastice-kao-sto-je-brzo-i-plivala-kejk-popsi-spremni-su-za-tili-cas.html
Posne palačinke: Bez jaja i mleka! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145828/posne-palacinke-bez-jaja-i-mleka.html Kada dođu dani posta, ponekad nam teško padne izbegavanje ukusne mrsne hrane. Ovog puta u to ne moraju da spadaju i palačinke! Ukoliko ste mislili da se palačinke ne mogu napraviti bez jaja i mleka – prevarili ste se. Ovaj recept će vam to i dokazati!

Sastojci:

8 kašika ulja
1l tople vode
1,5 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašika šećera
500g brašna
malo soli (jedan ili dva prstohvata)

Priprema:

Vodu i ulje dodajte u prethodno pomešane suve sastojke. Umućenu smesu pecite u tiganju (po mogućstvu teflonskom) koji svaki put sa novom dozom testa treba da se podmaže sa vrlo malo ulja.

Ako palačinke ispadnu krute nakon pečenja, predlažemo vam da ih ostavite poklopljene na 15-ak minuta kako bi omekšale, a zatim ih namazati džemom, medom ili posnim kremom od lešnika.

Prijatno i uživajte!

Izvor: Ženski magazin

]]>
Sun, 16 Dec 2018 09:15:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145828/posne-palacinke-bez-jaja-i-mleka.html
Posna brza pita sa prazilukom i krompirom (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145682/posna-brza-pita-sa-prazilukom-i-krompirom-video.html Fenomenalna posna pita ukusom i mirisom mami da je probate.

Potrebno je:

3 veća krompira
1 praziluk
ulje
začin, so, biber
kore gotove tanje

Priprema:

Na ulju propržiti seckan na kolutove praziluk, posoliti ga. Krompir izrendati, dodati soli ili začina, bibera i ulja.

Koru raširiti, pouljiti i nabacati malo nadeva. Saviti sa strane kore i uviti.

Svaka rolnica jedna kora. Ređati u podmazan pleh okrugli. Peći na 200 stepeni C oko 40 min. Fantastična je za doručak ili večeru.

Izvor: bakinakuhinja

]]>
Sat, 15 Dec 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145682/posna-brza-pita-sa-prazilukom-i-krompirom-video.html
Brza, jednostavna, a prelepa: Posna voćna torta http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145509/brza-jednostavna-a-prelepa-posna-vocna-torta.html Sigurni smo da će vam se dopasti ovaj prelepi recept iz bakine kuhinje.

Potrebno je:

*400 gr posnog keksa

*300 ml soka

*250 gr margarina

*200 gr prah šećera

*200 gr žele bombona

*6 bananica

*300 gr šlaga

*200 gr voća (kivi)

Priprema:

Keks izdrobiti sitno. Kivi očistiti i iseckati na kockice i dodati keksu. Žele takođe iseckati na kockice kao i bananice i to dodati keksu. U keks dodati i sok. Margarin izmiksati sa prah šećerom penasto.

Dodati u keks i sve dobro izmešati. Sipati u poslužavnik i dobro izjednačiti. Odozgo možete ukrasiti šlagom ili čokoladnom glazurom. Ostaviti da prenoći u frižideru i seći.

Izvor i foto: bakinakuhinja

]]>
Sat, 8 Dec 2018 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145509/brza-jednostavna-a-prelepa-posna-vocna-torta.html
Brza čorbica od kukuruza i šargarepe za ove hladne dane: Greje telo i dušu! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145151/brza-corbica-od-kukuruza-i-sargarepe-za-ove-hladne-dane-greje-telo-i-dusu.html Brza priprema čorbice za ove hladne dane. Lagana, prelepe boje i ukusa.

Potrebno je:

- kukuruz šećerac (zamrznut) 350 g

- 3 šargarepe

- ulje za prženje

- peršun po želji

- so po ukusu

- suvi biljni začin po ukusu

Šargarepe ogulite, pa izrendajte sitno, a onda ih propržite kratko na zagrejanom ulju. Potom ih nalijte vodom i dodajte kukuruz. Od momenta ključanja kuvajte još 15-20 minuta. Začinite po ukusu i dodajte sitno seckani sveži peršun.

Prijatno!

Izvor: recepti.zena.blic.rs

]]>
Sun, 2 Dec 2018 09:07:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/145151/brza-corbica-od-kukuruza-i-sargarepe-za-ove-hladne-dane-greje-telo-i-dusu.html
Mekane, fine i mirisne punjene krofne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144560/mekane-fine-i-mirisne-punjene-krofne.html Ima li neko ko ne voli krofne? Tim povodom evo jednog lepog recepta iz bakine kuhinje.

Potrebno je:

*300 ml mleka

*50 ml ulja

*20 gr kvasca

*oko 500 gr brašna

*malo šećera

*malo soli

*korica limuna

*1 puding od vanile

*300 ml mleka za puding

*voće iz kompota

Priprema:

Rastvoriti mleko u malo vode dodati 1 kašičicu šećera. Dodati jaje, ulje, koricu limuna, mleko, brašno soli i umesiti mekše testo. Pokriti da odmori 30 min. Skuvati puding u mleku zasladiti po ukusu. Malo ohladiti. Naraslo testo razviti i vaditi krofne. Jedne ostaju cele a druge vaditi sa manjom čašom nego prethodnom pa staviti na cele. U rupu staviti pudinga i odozgo voće. Ja sam stavila kompot od kajsija. Ostaviti da naraste, premazati po želji žumancetom.Peći na 200 stepeni C 25 min.

Može se posuti prah šećerom.

Izvor i foto: bakinakuhinja

]]>
Sun, 25 Nov 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144560/mekane-fine-i-mirisne-punjene-krofne.html
Žarko Stepanov se raspričao dok je pravio desert, i iznenada izgubio sluh kada mu je Praktična žena postavila pitanje: "Da li imaš devojku?" http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144475/zarko-stepanov-se-raspricao-dok-je-pravio-desert-i-iznenada-izgubio-sluh-kada-mu-je-prakticna-zena-postavila-pitanje-da-li-imas-devojku.html Popularni glumac iz serije „Isitne I laži“ Žarko Stepanov pravio je u emisiji „Praktična žena“ divan dezert. Mesto pored šporeta bilo mu je inspirativno, pa je priznao da se oseća Džejmi Oliver, ili Đuro iz malih kućnih.

Dok je pravio zanimljivu poslasticu - kolač od limuna sa prelivom od karamela, Žarko je pričao o svojim angažmanima u pozorištu, ali ključno pitanje „da li imaš devojku“ jednostavno nije čuo. Kako je voditeljka Nataša Pavlović na kraju uspela da izvuče od Žarka odgovor, saznajte u nastavku.

]]>
Sat, 24 Nov 2018 15:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144475/zarko-stepanov-se-raspricao-dok-je-pravio-desert-i-iznenada-izgubio-sluh-kada-mu-je-prakticna-zena-postavila-pitanje-da-li-imas-devojku.html
Nevena Madžarević premijerno kuva pred kamerama: Isprobajte kaserole po njenom receptu! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144569/nevena-madzarevic-premijerno-kuva-pred-kamerama-isprobajte-kaserole-po-njenom-receptu.html Kaserola je jedan od onih recepata koje možete brzo da napravite. Gošća Nataše Pavlović u emisiji „Praktična žena“ bila je urednica Vesti Prve televizije Nevena Madžarević koja je spremajući zanimljiv specijalitet otkrila svoj dnevni meni.

]]>
Fri, 23 Nov 2018 13:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144569/nevena-madzarevic-premijerno-kuva-pred-kamerama-isprobajte-kaserole-po-njenom-receptu.html
Brz obrok na bakin način: Pljeskavice od starog hleba http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144305/brz-obrok-na-bakin-nacin-pljeskavice-od-starog-hleba.html Ostalo vam je starog hleba, a ne znate šta biste s njim? Možda su vam došli nenajavljeni gosti, a vi u frižideru nemate mnogo toga čime biste ih poslužili? Imamo pravi recept za vas. Napravite pljeskavice od starog hleba. Sjajne su, fine, hrshave spolja, sočne i meke unutra. Obavezno probajte, mogu poslužiti kao grickalica ili predjelo ili čak prilog uz neko jelo.

Potrebno je:

200 g staroga hleba
300 ml mleka
4 jaja
malo ulja 
150 g šunke
malo aleve paprike, biber, so
50 g sira
2-3 kisela krastavčića
100 g brašna
100 g prezli

Priprema:

Hleb koji ste prethodno potopili u mleko, dobro ocedite, a potom dodajte dva jajeta, na kocke seckanu šunku i krastavčice, izdrobljen sir, malo soli i bibera, malo prezli i sve dobro izjednačite. Na pek papir sipajte brašno i prezle i umutite preostala dva jajeta. 

Rukama oblikujte pljeskavice veličine koje želite, uvaljajte u brašno, jaja pa u prezle i ređajte u podmazan pleh. Pecite oko 30 min na 200 stepeni.

Prijatno!

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com

]]>
Sun, 18 Nov 2018 11:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144305/brz-obrok-na-bakin-nacin-pljeskavice-od-starog-hleba.html
Hrskava šunka i kačkavalj koji se topi: Napravite indeks sendvič kod kuće http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144308/hrskava-sunka-i-kackavalj-koji-se-topi-napravite-indeks-sendvic-kod-kuce.html Čuveni i nadaleko poznati indeks sendviči su jedna od omiljenih vrsta brze hrane. Hrskava šunka, mekana kifla i kačkavalj koji se topi su neizostavni sastojci za savršeni indeks sendvič.

Potrebno je:

*1/2 rustik baget

*150 gr šunke

*100 gr kisele pavlake

*malo zelene salate

*1 mladi luk

*manji krastavac

*1 paradajz

*kačkavalj

*majonez

Priprema:

Veknu hleba na tiganju ili roštilju podgrejati pa namazati pavlakom. Salatu, krastavce i paradajz sa mladim lukom posoliti i malo staviti ulja. Na pavlaku dodati zelenu salatu, paradajz na kolutove, krastavac na kolutove, malo majoneza i mladog seckanog luka. Na tiganju malo propeći šunku pa preko nje dodati rendan kačkavalj da se istopi. Preklopiti šunku preko kačkavalja i špatulicom prebaciti na topli sendvič i rasporediti celom dužinom. Poklopiti drugom polovino hleba.

Naš sendvić je spreman!

Izvor i foto: bakina kuhinja

]]>
Sat, 17 Nov 2018 10:00:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/144308/hrskava-sunka-i-kackavalj-koji-se-topi-napravite-indeks-sendvic-kod-kuce.html
Kesten torta koju ćete obožavati http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/31236/kesten-torta-koju-cete-obozavati.html Prava zimska torta...

Sastojci:

3 jajeta,
3 žumanceta,
300 g kesten pirea,
3 kašike mrvljenog keksa,
320 g šećera u prahu,
1 kesica vanilin šećera,
2 kašike ruma,
120 g brašna,
280 g putera

Pratite nas i na Viberu!

Priprema:

Umutiti cela jaja sa žumancima i 120 g šećera u prahu. Umešati brašno i staviti na paru. Kad se smesa zagreje skloniti sa vatre i dodati 30 g omekšalog putera. Mešati dok se ne ohladi.

U pleh premazan puterom staviti papir za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći na 200 stepeni C, oko 45 minuta.

Skuvati sirup od 200 g šećera i 6 kašika vode. Prohladiti i umešati penasto umućen puter. Zatim, dodati keseten pire, rum i vanilin šećer pa dobro umutiti.

Pečenu koru iseći na tri dela i filovati. Tortu možete ukrasiti mlevenim kesten pireom, mrvljenim keksom ili voćem po želji.

]]>
Mon, 12 Nov 2018 10:17:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/31236/kesten-torta-koju-cete-obozavati.html
Nataša pravi laganu i kremastu - tortu pahuljicu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/128177/natasa-pravi-laganu-i-kremastu---tortu-pahuljicu.html Nataša Pavlović je napravila predivnu tortu po receptu jedne gledateljke „Praktične žene“. Fil za tortu je beo, pa nije čudo što se zove pahuljica. Napravite je i vi, vrlo je jednostavan postupak, a sigurno ćete je pojesti u slast!

]]>
Sun, 11 Nov 2018 09:30:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/128177/natasa-pravi-laganu-i-kremastu---tortu-pahuljicu.html
Čokoladni kolač, i to zdrav! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143381/cokoladni-kolac-i-to-zdrav-.html Ova poslastica se pravi očas posla, a ne sadrži ni belo brašno ni beli šećer!

 
Potrebno je:

3/4 šolje meda

1 kašičica vanila ekstrakta

2 šolje integralnog brašna

2 kašičice sode bikarbone

1/4 kašičice praška za pecivo

2/3 šolje grčkog jogurta

1/2 šolje komadića čokolade za kuvanje

Za glazuru

1/2 šolje naseckane čokolade za kuvanje

1/4 šolje slatke pavlake

Priprema

Uključite rernu da se greje na 160C, a kalup za kuglof podmažite. U posudi za mućenje izmešajte puter i med dok ne dobijete penastu smesu. Umešajte vanila ekstrakt, jedno po jedno jaje, zatim naizmenično dodavajte brašna sa sodom, praškom za pecivo i jogurt. Sjedinite sastojke spatulom, pa na samom kraju dodajte i komadiće čokolade.

Gotovu smesu sipajte u kalup i pecite 55 minuta. Izvadite kolač da se hladi 35 minuta u kalupu pa ga izvadite na tanjir za posluživanje. Da biste napravili glezuru sipajte pavlaku da se greje do tačke ključanja, prelijte preko naseckane čokolade, ostavite da se rastopi nekoliko minuta pa promešajte žicom da dobijete glatku glazuru. Čokoladu prelijte preko kolača.

Izvor: lifepressmagazin

]]>
Sun, 4 Nov 2018 09:51:00 +0100 Recepti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/recepti/143381/cokoladni-kolac-i-to-zdrav-.html