Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Recepti

07. 02. 2018. 09:04   >>  09:33

Falafel, kuglice koje se tope u ustima

Falafel je nacionalno jelo Izraela i ultimativna ulična hrana u kojoj se uživa širom Bliskog istoka. Iako je reč o vegetarijanskom jelu u njemu uživaju i istinski mesojedi.

Falafel su pržene kuglice od mlevene lebleblije ili boba i začina koje se na Bliskom istoku jedu od 'pamtiveka', iako nije jasno poreklo ovog vegetarijanskog specijaliteta. Neki tvrde da je ovo jeftino jelo puno belančevina izmišljeno u Egiptu, i da se konzumiralo tokom posta umesto mesa.

Pratite nas i na Viberu!

Izreal ga naziva svojim nacionalnim jelom, a smatra se ultimativnom uličnom hranom u ovoj zemlji. Na izraelskim ulicama falafel se obično peče pred kupcima u dubokom ulju, a potom stavlja u tradicionalne pogače uz povrće i namaze po izboru.

Za dobar falafel je važno da kuglice budu hrskave spolja, a mekane i laganog okusa iznutra. Obično se mešaju s ukiseljenom repom i patlidžanom, isečenom paprikom, paradajzom i krastavcima, a začinjavaju sosom od sezama (tahini) ili ljutim sosom od kiselog manga (amba).

Falafel je veoma popularan među veganima i vegetarijancima jer je reč o obroku s visokim procentom proteina biljnog porekla i prehrambenih vlakana koji snižavaju krvni pritisak. Ali ne treba zaboraviti da se peče u ulju, pa bi trebalo koristiti najbolje alternative. Dobar je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka i vitamina C i B.

Ginisov rekord za najveću kuglicu falafela drži Jordan, u čijem je glavnom gradu Amanu 2012. godine ispečena 'grdosija' od 74,75 kilograma. Činilo ju je nekoliko desetina kilograma lebleblija, 5 kilograma luka, 2 kilograma svežeg peršuna i korijandera, a bila je pečena u 350 litara biljnog ulja.

Na sledećoj strani pogledajte recept...
0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari