Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html Đaci iz Iriga kuvali za Stinga! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/127476/djaci-iz-iriga-kuvali-za-stinga.html Izabrali su ne bas laku profesiju. Na nogama su i po dvanaest sati dnevno, iako su još srednjoškolci. Ipak, ne odustaju, a nedavno su imali šansu života i odlično su se pokazali. Predstavljamo vam buduce šefove kuhinja najelitnijih restorana.

]]>
Thu, 4 Jan 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/127476/djaci-iz-iriga-kuvali-za-stinga.html
Dekoracija stola za slavu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/88050/dekoracija-stola-za-slavu.html Danas je Sveti Nikola, kažu najveća srpska slava. Od slavske trpeze uvek se očekuje nešto novo, pa ako ukusnim jelima i poslasticama, koje ove godine pripremate, nameravate prijatno da iznenadite goste, možete i dekorom na stolu da priuštite nov doživljaj.

Iako slava u svojoj osnovi predstavlja čuvanje porodične tradicije običajima koji se ne menjaju, dekoracija trpeze pruža mogućnost da modernim elementima oplemenite rustičnu postavku stola.
Izbor jela i ukrašavanje slavske trpeze zavise od vas. Dekor prilagodite broju gostiju i izgledu i veličini prostorije da bi sve delovalo skladno.

Za manje prostore: jednobojnost i jednostavnost. Jednobojan stolnjak, jednostavan geometrijski dizajn posuđa i čaša, escajg svedenog dizajna bez previše detalja, da biste postigli elegantan i svečan efekat vaše trpeze.

Veliki stambeni prostor: pustite mašti na volju. Na raspolaganju vam stoji veliki izbor dezena stolnjaka, dekora na stolicama, svećnjaka i posuđa.
Ipak, važno je da trpeza bude u skladu s izgledom enterijera.

Stolnjak
Stolnjak, koji je u našoj tradiciji često rustičan, može imati svedeniju šaru, a ako ste tradicionalista koji bi da se okrene savremenom načinu života, jednobojni stolnjak možete razigrati tkaninom u nekoj kontrastnoj boji, što je zanimljiv način za postizanje dinamike.

Tanjiri

Bela boja servisa u kombinaciji sa zlatnom ornamentikom biće zanimljiv pandan belom cveću. Ovakvi tanjiri uvek će se lepo složiti s kontrastnim bojama pribora ili čaša. Nije bitno samo da postavite duboki tanjir na plitki, već je potrebno uskladiti i dezen tanjira s ostatkom stola, mada to ne mora da predstavlja specijalan zadatak. Dovoljno je odabrati dve do tri boje koje će se provlačiti vašom slavskom trpezom.

Escajg

Iako se često ne razmišlja o posebnosti escajga, on može biti vrlo dekorativan, kreativan, elegantan, jednostavan ili kakav god poželite. Dizajn kašika, viljušaka i noževa može biti jedina okosnica pri postavljanju stola za slavu. Čak i kada su svi drugi detalji izostavljeni, postići ćete utisak stila odabirom lepog i neuobičajenog escajga.
Domaćice koje su romantičnog raspoloženja, klasičan pribor mogu povezati nekom ukrasnom trakom ili mašnom u boji.

Čaše

Odabir čaša zavisiće od vrste pića koje ćete služiti. Tu će se svakako naći čaše za vodu i vino. Nemojte se opterećivati time da one budu istog dizajna ili stila. Čak će spoj čaša različite obrade i oblika biti zanimljiva dekoracija na jednostavno postavljenom slavskom stolu. Poigrajte se kombinovanjem visokih i niskih čaša, uskih i širokih, obojenih i neobojenih. Uparite ih prema njihovim različitostima, ali samo u okviru jednog mesta za sedenje.

Činije i poslužavnici

Činije i poslužavnici iznose se na sto kada svi sednu, ali upravo iz tog razloga se na njih obraća najveća pažnja. Potrebno je imati na umu da bi činije i poslužavnici, na kojima ćete iznositi hranu, trebalo da budu istog dizajna i boje, jer će jedino tako uspostaviti harmoniju u svom šarenilu peciva, salata, kolača i ostalih delikatesa.

Salvete

Salvete su neizostavni praktični ukras svake trpeze. Mogu biti papirne i platnene. Iskoristite salvete za dodatno ukrašavanje vašeg stola tako što ćete odabrati odgovarajuću boju i dezen koji će se uklopiti uz sve ostale već postavljene elemente. Ukoliko niste vešti u pravljenju figura od salveta, iskoristite mogućnost da je uvežete u "prsten". Ali ako se niste pripremili za to, biće dovoljno jednostavno i uredno postaviti složenu salvetu pored tanjira.

Izvor: srbijuvolimo.rs

]]>
Tue, 19 Dec 2017 08:08:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/88050/dekoracija-stola-za-slavu.html
Spisak je poduži: Zbog čega je sve dobro jesti kiseli kupus! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/33652/spisak-je-poduzi-zbog-cega-je-sve-dobro-jesti-kiseli-kupus.html Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, čini kiseli kupus vrlo korisnom namirnicom po naše zdravlje.

Kupus kroz procese kiseljenja (fermentacijom) stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla (npr. u pršuti). Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica. 

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kog belančevine uopšte ne bi bile iskorišćene. Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu. 

Rasol

Kod nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane za probavni trakt te kao narodni lek za smanjenje oteklina na zglobovima. 

Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i lekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva. Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, rasol, je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma.Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Lekovita svojstva:

1. poboljšava raspoloženje

2. organizam čini otpornim na stres

3. aktivira razmenu materija u mozgu

4. pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

5. stimuliše rad ćelija i deluje pomlađujuće

6. pomaže kod izgradnje kostiju

7.reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi

8. jača imunitet i povećava snagu mišića

9. doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva

]]>
Mon, 18 Dec 2017 10:17:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/33652/spisak-je-poduzi-zbog-cega-je-sve-dobro-jesti-kiseli-kupus.html
Pomoć pri pravljenju ruske salate: Ogulite krompir za tri sekunde! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/71673/pomoc-pri-pravljenju-ruske-salate-ogulite-krompir-za-tri-sekunde.html Manite se noževa! Krompir se mnogo lakše guli ovako!

]]>
Sun, 17 Dec 2017 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/71673/pomoc-pri-pravljenju-ruske-salate-ogulite-krompir-za-tri-sekunde.html
Možda vaša baka pravi najbolju sarmu, ali kad muškarac spremi knedle sa šljivama... http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/126405/mozda-vasa-baka-pravi-najbolju-sarmu-ali-kad-muskarac-spremi-knedle-sa-sljivama.html Domaćice u Srbiji se utrkuju koja će spremiti bolju,tradicionalniju sarmu. Recepti za stara jela se čuvaju od davnina i nastoji se da se poštuje sve ono što su radile i naše bake. Međutim, kada se muški kuvari upetljaju u tradicionalna jela, to na kraju ispadne nešto sasvim drugačije.

]]>
Thu, 14 Dec 2017 09:10:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/126405/mozda-vasa-baka-pravi-najbolju-sarmu-ali-kad-muskarac-spremi-knedle-sa-sljivama.html
Vino sa Hilandara - nektar bogova... http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/125858/vino-sa-hilandara---nektar-bogova.html Na Savinom polju podignut je vinograd na kome su posađeni kalemovi najkvalitetnijih sorti grožđa: merlo, kaberne sovinjon i kaberne fran. Nakon primarne i sekundarne prerade grožđa dobija se crveno vino vrhunskog kvaliteta. Exploziv je krenuo putem manastirskog vina čiji ukus dugo ostaje u ustima. Ali, ne gorak.

]]>
Tue, 5 Dec 2017 08:59:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/125858/vino-sa-hilandara---nektar-bogova.html
MOJA KRAVICA JUNIOR MLEKO: Jedinstveno mleko na tržištu obogaćeno Optivita kompleksom za njihovo srećno odrastanje http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/125735/moja-kravica-junior-mleko-jedinstveno-mleko-na-trzistu-obogaceno-optivita-kompleksom-za-njihovo-srecno-odrastanje.html Roditeljstvo nije nimalo lako. Zahteva puno odricanja, energije i strpljenja. Ipak, nagrada za sav uloženi trud dolazi u vidu dečijeg osmeha u trenucima koji su neprocenjivi.

Kada dete prohoda, slatko i nespretno kao astronaut na mesecu, pružajući ruke napred.

Kada nauči da pročita i napiše svoje ime pa ide od bake do tetke hvaleći se tim remek delom na komadiću papira.
Kada tata pusti sedište malenog bicikla, koji su baka i deka kupili za peti rođendan, dok ona krivudavo prilazi, ne sluteći da vozi sama bez pomoćnih točkića po prvi put.
Kada jednog septembra stavi na leđa šareni ranac dovoljno veliki da u njemu ponese veliko znanje, ali i po neku simpatiju i užinu, pusti ruku i uđe u školsko dvorište...

A između svih tih trenutaka, svakog dana, roditelji konstantno traže najbolje načine da podrže svoje mališane u odrastanju. Stalno su u potrazi za najboljim savetom, pristupom u vaspitanju i kvalitetnom ishranom dece. Odluka često nije laka, jer postoji veliki broj različitih mišljenja i saveta – šta je to najbolje za dete.

Moja Kravica mleko decenijama unazad predstavlja prvi izbor roditelja, jer pruža hranljivu podršku svakodnevnom rastu i razvoju dece. Od sada je tu i Moja Kravica Junior mleko sa dodatkom Optivita kompleksa od 10 vitamina, koji doprinose pravilnom rastu i razvoju mališana. Kalcijum iz mleka i kompleks vitamina koji se nalaze u Moja Kravica Junior mleku doprinose pravilnom rastu i razvoju, jačanju imuniteta, poboljšanju metabolizma, razvoju jakih kostiju i zubića, krvne slike i srca, nervnog sistema i pružaju brojne druge pogodnosti.

Moja Kravica Junior mleko je nastalo iz potrebe roditelja da deci obezbede kvalitetnu ishranu za srećno odrastanje njihovih najdražih. Više informacija o proizvodu možete pronaći na Imlek sajtu 

]]>
Mon, 4 Dec 2017 08:47:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/125735/moja-kravica-junior-mleko-jedinstveno-mleko-na-trzistu-obogaceno-optivita-kompleksom-za-njihovo-srecno-odrastanje.html
Lažna Švarcvald torta koja se ne peče, tako jednostavna a tako neodoljiva http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/125195/lazna-svarcvald-torta-koja-se-ne-pece-tako-jednostavna-a-tako-neodoljiva.html Od sada ćete mnogo češće uživati u neodoljivom kremastom ukusu, jer se ova "lažna" Švarcvald torta veoma brzo i lako pravi.

Potrebno vam je:

- 500g piškota

- 425g višanja iz kompota

- ½ šolje džema od višanja

- 250ml hladne kafe

- 900ml slatke pavlake

- 1 kašika šećera

- 1 kašičica ekstrakta od vanile

- 5 dkg narendane čokolade za kuvanje

Priprema:

1. Višnje iz tegle procedite i sačuvajte sirup, potom u njega dodajte hladnu kafu i dobro promešajte.

2. Proceđene višnje naseckajte na sitne komadiće i pomešajte ih sa džemom u homogenu smesu.

3. U slatku pavlaku dodajte kašiku šećera i ekstrakt od vanile, pa umutite.

4. Pripremite pleh na koji ćete da slažete sastojke i koji će vam stati u frižider. Odvojite 6 piškota (ili po potrebi, u zavisnosti od veličine pleha) i svaku kratko umočite u mešavinu kafe i sirupa, pa je potom odložite na pleh, isto uradite s ostalih pet piškota slažući ih jednu pored druge.

5. Na piškote stavite mešavinu džema i višanja u tankom sloju potom dodajte umućenu slatku pavlaku i ponovite isti redosled slaganja dok ne potrošite piškote kojima ćete da završite desert.

6. Tortu stavite u frižider na 3 sata, potom je premažite ostatkom pavlake i obilno pospite narendanom čokoladom za kuvanje.

Izvor: stil.kurir.rs

]]>
Wed, 22 Nov 2017 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/125195/lazna-svarcvald-torta-koja-se-ne-pece-tako-jednostavna-a-tako-neodoljiva.html
Da li vi pravite omlet ili kajganu? Ako ste mislili da je to isto, grešite http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/125048/da-li-vi-pravite-omlet-ili-kajganu-ako-ste-mislili-da-je-to-isto-gresite.html Možda ste mislili da između omleta i kajgane nema razlike, ali grešite. Nije svejedno ni koliki tiganj koristite, ni na kojoj temperaturi pržite, ali ni kako dodajete jaja. Ovo su preporuke stručnjaka:

Omlet: Veličina tiganja je od presudne važnosti, ne sme da bude premali jer će omlet biti suviše debeo, ali ni preveliki. Idealan prečnik tiganja za omlet od 2-3 jaja je 15 cm. Neka se tiganj dobro zagreje, zatim dodajte ulje ili puter, pa tek onda jaja koja ste prethodno umutili u činiji. Kad ih ubacite u tiganj, više nema mešanja. Važno je znati kada da stanete, u ovom slučaju dok je omlet još živ. Donji deo treba da bude čvrst, a gornji da izgleda vlažno jer kad omlet skinete sa vatre, još će se krčkati. Za pripremu vam nije potrebno više od minut-dva. Ako dodajete omletu još neki sastojak, neka bude na sobnoj temperaturi.

Kajgana - Strpljenje je ključna reč kad pripremate kajganu. Uzmite mali tiganj i pržite na srednjoj temperaturi, u suprotnom jaja će se isušiti. Jaja razbijte direktno u tiganj, dodajte so i mutite viljuškom. A pre toga, viljušku namažite belim lukom što će kajgani dati poseban ukus, savetovao je otac moderne zapadne kuhinje Ogast Eskofer. Za razliku od omleta, kajgani se ne dodaju drugi sastojci, ali tajming je i ovde važan, smesa ne treba da bude homogena, već da se na kraju jasno vide belanca.

Izvor: novosti

]]>
Mon, 20 Nov 2017 10:19:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/125048/da-li-vi-pravite-omlet-ili-kajganu-ako-ste-mislili-da-je-to-isto-gresite.html
„Aplauz za mamu“, povikala je Helena kada je njena mama Nataša Aksentijević spremila koh http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124924/aplauz-za-mamu-povikala-je-helena-kada-je-njena-mama-natasa-aksentijevic-spremila-koh.html Nataša Aksentijević stigla je u „Praktičnu ženu“ sa ćerkom Helenom koja joj je pomagala u pravljenju kolača.

Voditeljka popularne emisije „Ko ti pravi svadbu“ otkrila je na koji je specijalitet „pao“ njen muž, a u emisiji je prikazala kako se pravi predivna poslastica – koh. Najavila je da je njen koh malo neobičan zbog novih začina. Pa pogledajte kako ga Nataša pravi za par minuta, i naravno isprobajte ga i vi.

]]>
Sun, 19 Nov 2017 13:50:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124924/aplauz-za-mamu-povikala-je-helena-kada-je-njena-mama-natasa-aksentijevic-spremila-koh.html
Otkrivena tajna homoljskog kačamaka http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124663/otkrivena-tajna-homoljskog-kacamaka-.html Exploziv je krenuo put Homolja čiji je kačamak nadaleko čuven i poznat. Dok stigne na trpezu, to zdravo, jednostavno jelo prelazi dugačak put.

]]>
Mon, 13 Nov 2017 10:01:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124663/otkrivena-tajna-homoljskog-kacamaka-.html
Nataša na motoru ušla u studio, bajkeri kuvali gulaš u "Praktičnoj ženi"! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124400/natasa-na-motoru-usla-u-studio-bajkeri-kuvali-gulas-u-prakticnoj-zeni.html Nataša Pavlović poznata je kao nekonvecionalna voditeljka, ali njen ulazak u studio i gosti koji su joj doneli cveće, apsolutno su scena koju nikad nisteb videli na nekoj srpskoj televiziji! Pardon, upravo ćete videti. na Prvoj srpskoj!

]]>
Wed, 8 Nov 2017 10:08:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124400/natasa-na-motoru-usla-u-studio-bajkeri-kuvali-gulas-u-prakticnoj-zeni.html
Zoran Pajić spremio devojci večeru, a sled događaja potpuno će vas oduševiti! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124330/zoran-pajic-spremio-devojci-veceru-a-sled-dogadjaja-potpuno-ce-vas-oduseviti.html Glumac Zoran Pajić otvorio je novu sezonu "Praktične žene" i pokazao šarmantni pristup kuvanju. Šaleći se na Natašom, Zoran je časkom spremio sočnu piletinu u jogurtu sa povrćem. Kaže, konzumirao je to jelo godinu dana i pojavile su mu se pločice na stomaku.

]]>
Tue, 7 Nov 2017 10:38:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124330/zoran-pajic-spremio-devojci-veceru-a-sled-dogadjaja-potpuno-ce-vas-oduseviti.html
Čarobni pasulj na srpski način: Pihtije od boba http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124320/carobni-pasulj-na-srpski-nacin-pihtije-od-boba.html Majstore srpske kuhinje Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića obučavali su najbolji! U prethodnih 11 epizoda Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“ obišli su razna srpska sela i mnoge tradicionalne recepte sačuvali od zaborava. U najnovijoj epizodi odlaze u Zaječar gde će ih Vera Tomić naučiti kako da naprave pihtije od boba, koje će potom i pojednostaviti kako bi stvorili što praktičniji recept za svakodnevnu upotrebu.

]]>
Mon, 6 Nov 2017 12:54:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124320/carobni-pasulj-na-srpski-nacin-pihtije-od-boba.html
Niste probali najegzotičniju srpsku čorbu?! Velika greška http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124222/niste-probali-najegzoticniju-srpsku-corbu-velika-greska.html U najnovijem gastro-serijalu Coca Cola "Nezaboravni ukusi Srbije“ pogledajte kako je izgledala Ivanova i Filipova poseta Aleksincu gde ih je ugostila Violeta od koje su naučili da prave najegzotičniju čorbu od semenki bundeve. Pogledajte takođe i na koji način je Ivan modernizovao tradicionalnu pripremu ovog jela kako bi se bolje uklopilo u našu savremenu svakodnevicu.

]]>
Fri, 3 Nov 2017 10:41:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124222/niste-probali-najegzoticniju-srpsku-corbu-velika-greska.html
Recept za vojvođanski specijalitet koji nikada nećete zaboraviti http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124087/recept-za-vojvodjanski-specijalitet-koji-nikada-necete-zaboraviti.html Recept za šufnudle s makom ili kako su ih Ivan i Filip prozvali "vojvođanske nudle", danas nam otkriva gospođa Anita uz Vršca. Kakve to ukuse krije Vršac i šta je sve novo naš duo naučio saznajte u novoj epizodi Coca Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“.

]]>
Wed, 1 Nov 2017 10:37:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/124087/recept-za-vojvodjanski-specijalitet-koji-nikada-necete-zaboraviti.html
Sarmaluk: Jelo koje cene samo pravi gurmani http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123966/sarmaluk-jelo-koje-cene-samo-pravi-gurmani.html Koje jelo ima luk, a i sarmu, ali se sarma pravi od džigerice i od crevca, pa to onda nije ona naša, tipična sarma? Ne propustite novu epizodu Coca-Cola gastro-serijala ’’Nezaboravni ukusi Srbije’’ i jelo koje, kako kaže gospođa Buba iz Leskovca, cene samo pravi gurmani, a spremaju samo odvažni majstori kuhinje, baš poput Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića.

]]>
Mon, 30 Oct 2017 11:25:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123966/sarmaluk-jelo-koje-cene-samo-pravi-gurmani.html
Na gozbi kod Ljubomira Stanišića http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123897/na-gozbi-kod-ljubomira-stanisica.html Najpoznatiji srpski kuvar na svetu otvorio nam je vrata svog restorana i bocu svog vina.

“Ko ima dobro vino, ima dobrog prijatelja”.

Portugalska poslovica

Nedavno sam boravila u predivnom Portugalu. Bila sam na različitim mestima, probala raznoliku hranu i vina. O tome bih mogla da vam pišem onoliko.

Ali, osim u svojim blogovima o putovanjima, nikada ranije nisam  imala priliku da opisujem i hranu, njene ukuse i  mirise. Volim svašta da probam i većinom sam vrlo oštra u stavu šta mi se sviđa a šta ne.

Ali harmoniju mirisa i ukusa koju sam imala priliku da probam u restoranu “100 Maneiras” (100 načina) u Lisabonu ostavila je na mene neverovatan utisak pa sad moram da vam ispričam ovu priču.

Restoran “100 Maneiras” je jedan od (trenutno) 12 koje drži naš čovek Ljubomir Stanišić. Imali smo zadovoljstvo da za nas bira hranu i da sa njim, uz laganu priču, degustiramo vina koja proizvodi.

Naravno da sam o Ljubomiru Stanišiću znala ponešto pre nego što sam dobila poziv da budem njegov gost. A kada sam mojoj mami saopštila sa kim to veče treba da se vidim, ona je vrisnula od sreće. “Pa ja sam sve njegove emisije odgledala, on je čarobnjak, on stvara magiju”, bile su reči moje mame.

Naravno, Ljubomir se nasmejao kada sam mu to ispričala. I dodao da je poslednja sezona njegove emisije na 24 Kitchen oborila gledanost. Jednom rečju, razbila.

Tih dana (početak oktobra) kada smo ugovarali susret, bio je u velikoj žurbi i jurnjavi jer je otvarao novi restoran (12. po redu).

Pored toga, već par godina o njemu se snima film pa mu i to dosta vremena oduzima.

Kaže da je u kuhinji, trpezariji i kancelariji ekipa jedinstvenih, opuštenih i istovremeno stručnih ljudi koji čine savršen spoj za rad.

Okružen je multikulturalnom i vrednom ekipom. Napulj, Bosna, Ukrajina, Hrvatska, Mozambik, Srbija, Portugal… Ujedinjeni u Lisabonu, prave magiju za svoje goste.

Ali, nije hrana jedino Ljubomirovo zadovoljstvo. Ovaj kulinarski velemajstor uživa i u proizvodnji vina.

Dok smo sedeli u njegovom restoranu u delu grada koji se zove Bairro Alto, u zgadi koja je stara više od 100 godina i dok nam je prepričavao kako je osmislio koncept svog restorana i bistro, Ljubomir otvara par različitih flaša vina koje sam proizvodi i u kojima smo uživali.

Pronalaženje veze između gastronomije i vinarstva za njega je prava stvar. Voli i uživa da pravi svoja vina. Ima vinograde po čitavom Portugalu i to su uglavnom autohtone sorte. Kaže da mu je proizvodnja vina hobi.

Jedno od vina koje smo degustirali je sa Azora. Ima specifičan ukus, Ljubomir bi rekao slan, ukus vulkana. I zaista, nikada pre toga nisamo probala nijedno slično vino.

Kaže, sledi emocionalnu struju u kulinarstvu. Ljubav prema hrani, edukacija praćena iskustvom, ali i putovanja, znatiželja, njegova energija…. čine ga najpriznatijim i najtraženijim šefom kuhinje. 

Da biste shvatili u čemu je tajna Ljubomirovog uspeha, morate da probate njegovu hranu.

Dok smo ragovarali o putovanjima, hrani, vinima stidljivo se pohvalio da je njegov restoran pre par meseci dobio nagradu Monocle Restaurant Awards 2017. za najbolji restoran. U trci za nagradu bilo je 50 restorana iz čitavog sveta.

 

 

 

]]>
Sat, 28 Oct 2017 13:18:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123897/na-gozbi-kod-ljubomira-stanisica.html
Recept za jelo koje je davalo snagu Napoleonovoj vojsci http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123866/recept-za-jelo-koje-je-davalo-snagu-napoleonovoj-vojsci.html Koja je to vojnička hrana, a da nije pasulj? Recept za jelo nastalo u doba Napoleonovih ratova, koje je bilo dovoljno da nahrani bataljone gladnih vojnika sa nama deli divna baka Rozalija iz Kovačice. U najnovijoj epizodi Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije” uz pomoć Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića naučite kako da na jednostavan način pripremite ovo čuveno vojničko jelo u Vojvodini poznatije i kao nasuvo s krompirom.

]]>
Fri, 27 Oct 2017 10:36:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123866/recept-za-jelo-koje-je-davalo-snagu-napoleonovoj-vojsci.html
Odagnajte tmurne misli i umor uz tradicionalnu pirotsku janiju http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123707/odagnajte-tmurne-misli-i-umor-uz-tradicionalnu-pirotsku-janiju.html Voditeljski tandem, kuvar Ivan Marković i radio voditelj Filip Ugrenović u novoj epizodi Coca Cola gastro serijala „Nezaboravni ukusi Srbije“ stižu u Pirot gde su naučili kako se pravi jedno od zaboravljenih starih srpskih jela – janija. U Pirotu se zna da dobra janija ima moć da popravi raspoloženje u kući, da za pet minuta odagna tmurne misli i umor i da kod onih koji je jedu, lako budi ljubav prema životu. Ivan je ovo sočno i složeno jelo prilagodio modernom i dinamičnom vremenu u kome živimo i nazvao ga je pirotski ekspres. Pogledajte njegov predlog.

]]>
Wed, 25 Oct 2017 10:05:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123707/odagnajte-tmurne-misli-i-umor-uz-tradicionalnu-pirotsku-janiju.html