Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html Primenite ovaj trik i palačinke vam više nikada neće ispasti žilave http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140863/primenite-ovaj-trik-i-palacinke-vam-vise-nikada-nece-ispasti-zilave.html Palačinke verovatno često pravite. Brzo su gotove, a smesu je jednostavno napraviti. Ipak, dešava se da kada se ispeku ispadnu žilave.

Možda je razlog to što stavljate cela jaja. Ako razdvojite belance od žumanceta dobićete mekane i ukusne palačinke.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Sun, 16 Sep 2018 09:05:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140863/primenite-ovaj-trik-i-palacinke-vam-vise-nikada-nece-ispasti-zilave.html
Ne pravite ove GREŠKE prilikom spremanja PILEĆEG MESA! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140733/ne-pravite-ove-greske-prilikom-spremanja-pileceg-mesa-.html Pileće belo meso zbog bakterija može biti pretnja zdravlju ako se ne pripremi kako treba...

Jedna od najvećih grešaka je to što pileće meso mnogi predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi. Idealni su uslovi za razvoj bakterija koji mogu poremetiti naš probavni sistem. Lekari savetuju da pileće meso treba odmrzavati na tanjiru, a zarim ga pokriti folijom i staviti na dno frižidera, a ne pri vrhu. U pojedinim delovima frižidera, temperatura varira, pa je tako ona najniža baš pri dnu.

Pileće meso se ne ispipra pre pečenja jer ćete tako bakterije sa mesa proširiti po celoj njegovoj površini. Samo ga začinite i pecite/pržite.

Prilikom spremanja mesa, nemojte se služiti daskom za sečenje, nakon što ste na njoj rezali sirovu piletinu, ako je posle niste oprali. Isto važi i za escajg.

Prilikom spremanja sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u dodir sa mesom, kako na njih ne biste preneli bakterije, piše večernji.hr.

]]>
Sat, 15 Sep 2018 10:02:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140733/ne-pravite-ove-greske-prilikom-spremanja-pileceg-mesa-.html
Kako da sami napravite ukrase za rođendansku tortu? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139655/kako-da-sami-napravite-ukrase-za-rodjendansku-tortu.html Kupujete gotove torte najviše zbog njihove dekoracije, iako u kuhinji imate dara. Na Fejsbuku se pojavio snimak koji će mnogim domaćicama olakšati život u kuhinji. Ako volite da pravite razne torte i kolače, ovo su načini kako samostalno da ih ukrasite...

]]>
Sun, 26 Aug 2018 08:30:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139655/kako-da-sami-napravite-ukrase-za-rodjendansku-tortu.html
U Nišu se burek pravi već 500 godina, a od originala je promenjen samo jedan sastojak! Znate li koji? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139434/u-nisu-se-burek-pravi-vec-500-godina-a-od-originala-je-promenjen-samo-jedan-sastojak-znate-li-koji.html Najbolje vreme za njega je kada je vruć i na brzinu! Jedemo ga praznog, sa sirom, mesom, a od skoro i kremom i bananom... Ovo o bureku sigurno niste znali...

]]>
Fri, 17 Aug 2018 08:34:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139434/u-nisu-se-burek-pravi-vec-500-godina-a-od-originala-je-promenjen-samo-jedan-sastojak-znate-li-koji.html
PROVERENI trikovi da UVEK izaberete slatku lubenicu, dinju i ananas! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138971/provereni-trikovi-da-uvek-izaberete-slatku-lubenicu-dinju-i-ananas.html Ovih dana jedina želja nam je da se rashladimo na najbolji mogući način, a jedan od najslađih vidova rashlađivanja jeste slatko voće. Ipak kako u moru ponude na pijacama i u prodavnicama odabrati one najbolje?

Evo nekoliko trikova uz da odaberete najbolji ananas, dinju i lubenicu. Za svaki od njih dovoljno je svega nekoliko sekundi i otvorene oči i osećaj njuha.

Više oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice

Mnogima omiljeno letnjo voće, lubenica, ovih dana je preplavila sve prodavnice. No još uvek je u moru izbora teško pronaći onu koja će imati idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti. Međutim, uz nekoliko trikova možete doskočiti i tome.

Pre svega, pogledajte ima li lubenica žutu fleku na svome dnu. To je mesto na kom je lubenica ležala na tlu u polju. Primetite li na tom području linije koje kao da imitiraju paukovu mrežu, znaćete da su lubenica oprašivale pčele nekoliko puta tokom njenog sazrevanja. Veći broj oprašivanja pridonosi veću slatkoću lubenice.

Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Naime, nikada se ne bi smela birati ni premala ni prevelika lubenica. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, veoma velike lubenice imaju tendenciju vodenastog ukusa. Zato birajte one srednje veličine.

Što se pak tiče same svežine, pratite peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput malog repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

Koji je trik da odaberete najslađu dinju i ananas pogledajte na narednoj strani...

Ne birajte zeleni ananas

Suprotno biranju banana koje možemo da kupimo i zelene pa će one u našem domu tokom nekoliko dana promeniti boju, a time i svoja hranljiva svojstva, ananas krije drugačiju priču. Naime, nikada ne bi trebalo birati zeleni ananas, već onaj na kom su jasne smeđkasto-žute nijanse. Upravo one upućuju na zrelost i slatkoću ovog voća.

Osim toga, proverite i lišće. Što se list lakše iščupa, to je ananas zreliji. Ako se list uopštee ne može da se izvadi, jasno je da taj komad ananasa nije ni blizu zrelosti.

Ipak postoji i jedan još jednostavniji trik: pomirišite dno ananasa. Naime, dno savršenog ananasa trebalo bi da odiše slatkom aromom. Osećate li bilo šta osim toga, vratite ananas i pokušajte s drugim.

Zašto je bitno da obratite pažnju na pruge dinje prilikom biranja pogledajte na narednoj strani...

Miris i kora određuju kvalitetu dinje

Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pažnju na njihovu koru. Pritom bi trebalo da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak da je određena dinja ubrana prerano. Umesto toga bolje je posegnuti za onom koja ima jednoliku nijansu bež boje.

Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju o dinju. Naime, ako kucnete o dinju i čini vam se da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Baš kao i kod ananasa, možete se oslanjati i na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vro kratak rok trajanja.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sat, 11 Aug 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138971/provereni-trikovi-da-uvek-izaberete-slatku-lubenicu-dinju-i-ananas.html
Trik da vam krompirići budu uvek savršeno hrskavi http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138325/trik-da-vam-krompirici-budu-uvek-savrseno-hrskavi.html Ako ste ljubitelj prženih krompirića onda je ovaj trik baš za vas! Kada jednom probate, krompiriće ćete uvek ovako

Ako ste pravi ljubitelj prženih krompirića i želite ih baš onako savršene hrskave, onda ćete obožavati ovaj trik. Priprema je jednostavna, ali zahteva više vremena, međutim pravi ljubitelji savršenog hrskavog zalogaja će verovatno pokušati i ovaj metod.

Kako navodi "9Honey Kitchen", vodu ugrejte do vrenja pa u nju stavite isečene krompiriće, a potom smanjite jačinu tako da se pomalo dinsta dok ne omekša. Krompir izvadite i iscedite pa stavite u frižider na dva sata.

Tada ugrejte ulje i pržite krompir na 130 stepeni pet minuta dok krompir ne postane "suv". Zatim opet stavite krompiriće na hlađenje.

Nakon dva sata ugrejte ulje na 180 stepeni, pa dodajte krompir na osam minuta dok ne poprimi zlatnu nijansu.

Izvor: večernji.hr

]]>
Sat, 28 Jul 2018 12:42:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138325/trik-da-vam-krompirici-budu-uvek-savrseno-hrskavi.html
Par saveta kako da skuvate ukusan pirinač koji neće biti gnjecav http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137903/par-saveta-kako-da-skuvate-ukusan-pirinac-koji-nece-biti-gnjecav.html Ako od pirinča želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, treba kupiti pirinač dugog zrna. Pirinač okruglog zrna nakon kuvanja bude kašast i prikladan je za druge namene, recimo za sutlijaš.

Pre kuvanja pirinač treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.

Za fin kuvan pirinač treba odmeriti odgovarajuću količinu vode, odnos mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šolju pirinča ide 2,5 šolje vode!

Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuva, a nakon toga treba dodati oceđen pirinač. Pričekati da ponovo prokuva i onda smanjiti vatru toliko da pirinač lagano ključa.

Držati poklopljeno i bez mešanja kuvati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz pirinča ne ispari. Pirinač neće zagoreti ako ga ne mešate, a ako dižete poklopac i mešate voda će ispariti pre nego što se pirinač skuva pa će ostati tvrd ili će, ako ga ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagoreti.

I to je to, pirinač je kuvan, nije zagoreo, nije slepljen, nije kašast…

Ovo je osnovni postupak.

Evo još nekih saveta koji mogu biti od koristi kod pripremanja pirinča:

Može se dodati malo karija, da bi pirinač bio fino žućkast.

Ako stavite malo maslaca pirinač će biti sočniji.

Pirinač će se još manje lepiti ako ga i nakon kuvanja isperemo mlakom vodom. Za fini ukus može se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran pirinču daje zlatnožutu boju i fantastičan ukus.

Kinezi pirinač kuvaju tako da ga napre bace na vrelo ulje, kratko preprže, posole, i podliju odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuvaju dok pirinač ne popije svu tečnost. Zatim se skine s ringle i drži neko vreme poklopljeno da se “odmori”.

Koliko pirinča skuvati? Želimo li ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 grama zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 grama. Pirinač kuvanjem utrostruči svoj volumen.

Izvor: stvarukusa.rs

]]>
Mon, 16 Jul 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137903/par-saveta-kako-da-skuvate-ukusan-pirinac-koji-nece-biti-gnjecav.html
TRI najbolja načina da iskoristite meso od juče! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137712/tri-najbolja-nacina-da-iskoristite-meso-od-juce.html Ukoliko vam ostane šnicla ili više njih od jučerašnjeg ručka, nemojte je jesti sledeći dan jer neće biti ni približno ukusan kao kad ste ga pripemili. Mnogo bolje je da od tog mesa napravite potpuno novo jelo, podjednako ukusno...

PRIMER 1

Isecite šniclu na komadiće, prodinstajte s povrćem koje imate. Dodajte malo soja sosa i, ako imate, izrendajte malo đumbira. U kombinaciju ubacite i malo zelene salate, omiljeni sos, pa prebacite u tortilju.

PRIMER 2

Još jedna sjajna ideja biće osvežavajući tanjir salate. Na tiganju prodinstajte mladi luk, šampinjone i luk pa dodajte isečenu šniclu i sve dobro promiješajte. Umešajte sir po ukusu, pričekajte da se otopi i poslužite ohlađeno.

PRIMER 3

Umesto od svežeg mesa, brz i ukusan gulaš možete pripremiti i od ostataka. Isecite ga na komadiće i dodajte kad povrće omekša. Na isti način možete da napravite i goveđi rižoto s komadićima pečenog mesa. Prodinstajte luk i šargarepu, dodajte pirinač, kratko prepecite pa zalijte goveđim bujonom. Koji minut pre kraja dodajte komadiće mesa, začinite i poslužite.

Izvor: gastro.hr

]]>
Sat, 14 Jul 2018 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137712/tri-najbolja-nacina-da-iskoristite-meso-od-juce.html
Vanila i čokolada su prevaziđeni ukusi! Da li biste probali sladoled od tradicionalnih srpskih ukusa ajvara, sira, drenjine, mušmule, šljivovice http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137756/vanila-i-cokolada-su-prevazidjeni-ukusi-da-li-biste-probali-sladoled-od-tradicionalnih-srpskih-ukusa-ajvara-sira-drenjine-musmule-sljivovice-.html Pa ko još ne voli sladoled, a novi ukusi svakodnevno se pojavljuju. Međutim niko ne bi rekao da će jednom čoveku pasti na pamet da napravi sladoled s tradicionalnim srpskim ukusima. A evo šta za to kažu stranci...

]]>
Thu, 12 Jul 2018 11:33:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137756/vanila-i-cokolada-su-prevazidjeni-ukusi-da-li-biste-probali-sladoled-od-tradicionalnih-srpskih-ukusa-ajvara-sira-drenjine-musmule-sljivovice-.html
Džejmi Oliver savetuje: Ovako možete iskoristiti svaki komadić hrane - ušteda je neverovatna! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/135813/dzejmi-oliver-savetuje-ovako-mozete-iskoristiti-svaki-komadic-hrane---usteda-je-neverovatna.html Sve je više pokreta širom sveta koji se zalažu protiv bacanja i bespotrebnog rasipanja hrane, pa gledaju da svaku namirnicu iskoriste u potpunosti. Uspešni šefovi iz svetskih restorana otkrivaju kako da i od otpadaka napravite ukusan obrok. Prva dva obroka, pripremio vam je Džejmi Oliver

Pire od krompirove ljuske

U jednom londonskom restoranu kad oljušte povrće, otpatke ne bacaju. Najbolji ukus cvekla, celer i šargarepa kriju zapravo u ljusci. Ovde prave i jednostavan pire od ljuske krompira: skuvaju je u slanoj vodi sa malo zeleni i začine puterom, biberom i mlaćenicom.

Salata od hleba

Čuveni šef Džejmi Oliver kaže da hleb nikada ne bi trebalo bacati. Od njega se može napraviti svašta ukusno, recimo klasična italijanska supa od hleba i paradajza ili salata.

Od bajatog hleba napravite krutone, a ako pretpostavljate da nećete pojesti celu veknu dok ne postane bajat, isecite ga na tanko i ostavite da se sam stvrdne u tost. Odlično će vam poslužiti za bruskete.

Ne bacajte masnoću od mesa

Nakon što pripremite meso, ne bacajte masnoću koja ostane. Na njoj možete krčkati povrće ili bilo koju drugu hranu, daće joj odličan šmek. Njom možete začiniti supu, pržiti jaja, a i čuvati je u tegli u frižideru i po potrebi je koristiti umesto ulja na kom mnogi kuvaju.

Kupujte pomalo i često

Kad krenete u nabavku namirnica, gledajte da kupujete pomalo, ali često. Uzimajte samo ono što vam treba kako vam ne bi ostao višak hrane koji se potom skoro uvek pokvari i propadne. Posebno pripazite na namirnice zelenu salatu, paradajz i pečurke i kupujte samo koliko vam treba za obrok.

Limunova kora kao začin

Svi mi bacimo koru limuna čim ga iscedimo za limunadu. Ipak, stručnjaci kažu da bi bilo dobro iseći je na tanko, uvaljati u so, staviti u teglu i četiri dana držati na sobnoj temperaturi. Od fermentacije dobićete divan kiselkast začin koji možete da stavljate u jela umesto limuna.

Izvor: blic.zena

]]>
Sat, 9 Jun 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/135813/dzejmi-oliver-savetuje-ovako-mozete-iskoristiti-svaki-komadic-hrane---usteda-je-neverovatna.html
Čuli ste za burek s kremom, ali ovi Pančevci prave burek sa NEVEROVATNIM nadevima i OMILJENI SU u gradu! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/134275/culi-ste-za-burek-s-kremom-ali-ovi-pancevci-prave-burek-sa-neverovatnim-nadevima-i-omiljeni-su-u-gradu.html Dobar glas se daleko čuje, a tek dobar ukus! Vodimo vas u jednu burekdžinicu u Pančevu u kojoj je uvek gužva i koja svoje proizvode do podneva sve rasproda. Oni će vam ponuditi burek sa sirom, mesom, pa i kremom, ali ostale bureke možete SAMO kod njih da probate!

]]>
Thu, 10 May 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/134275/culi-ste-za-burek-s-kremom-ali-ovi-pancevci-prave-burek-sa-neverovatnim-nadevima-i-omiljeni-su-u-gradu.html
Da li i vi grešite? Folija ima jednu mat i jednu sjajnu stranu, evo koja se okreće prema hrani http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133503/da-li-i-vi-gresite-folija-ima-jednu-mat-i-jednu-sjajnu-stranu-evo-koja-se-okrece-prema-hrani.html Aluminijumska folija ima dve različite strane. Pa dok je jedna vrlo sjana i ispolirana, druga je mat. To je rezultat procesa proizvodnje, a evo kako to utiče na pripremu hrane.

Koriste se za umotavanje hrane, održavanje njihove topline, zadržavanje topline zidova i uopšte su odlično rešenje u milion situacija u domaćinstvu. Ali, s jedne strane su sjajne, dok je druga strana mat. Da li to utiče na njihov učinak prilikom korišćenja? Evo odgovora.

Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat.

Što se tiče ishrane i domaćinstva, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači neljepljivih aluminijskih folija ističu da hrana stavljena na mat stranu i omotana njome na taj način pruža maksimalnu efikasnost.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.

Izvor: kurir.rs

]]>
Tue, 1 May 2018 09:20:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133503/da-li-i-vi-gresite-folija-ima-jednu-mat-i-jednu-sjajnu-stranu-evo-koja-se-okrece-prema-hrani.html
Ovo je tajna najboljih palačinaka! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133706/ovo-je-tajna-najboljih-palacinaka.html Za viken je u jednom banatskom mestu održano takmičenje u palačinkama. Ekipa Jutra sa Jovanom i Srđanom bila je tamo i otkrila da li najbolje palačinke prave Sose, Mađarice ili Rumunke!

]]>
Mon, 30 Apr 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133706/ovo-je-tajna-najboljih-palacinaka.html
Kako sačuvati svežinu načetih namirnica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/106227/kako-sacuvati-svezinu-nacetih-namirnica.html Zelenoj salati možete očuvati svežinu u frižideru čak nekoliko dana ako na posudu stavite ubrus, a potom i zaštitnu foliju. Kako sprečiti da se na limunu koji ste isekli na pola stvori tvrda korica, ili da torta izgubi svežinu i vlažnost, pogledajte u prilogu koji sledi.

]]>
Sun, 29 Apr 2018 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/106227/kako-sacuvati-svezinu-nacetih-namirnica.html
"Uvoze krompir, prepakuju ga u ivanjički, a narod ne zna" http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133411/uvoze-krompir-prepakuju-ga-u-ivanjicki-a-narod-ne-zna.html Delimo ga na crveni i beli, upotrebljavamo na sve načine, tražimo domaći, a u većini slučajeva kupujemo uvozni. Odlukom države da krompir uvozi, srpski proizvođači su sahranjeni jer je to poskupelo domaći.

Jedan od proizvođača kaže da se krompir uvozi, da se zatim prepakuje, a prodaje kao ivanjički. Da li zaista znamo koji krompir jedemo?

Exploziv je istraživao šta se nudi u marketima i na pijaci i zašto Srbija uvozi krompir, a domaći proizvođači će svoj najverovatnije morati da bace.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133411/uvoze-krompir-prepakuju-ga-u-ivanjicki-a-narod-ne-zna.html
Zeleno povrće, cvekla i crno vino prirodno boje jaja, ali od SOKA GREJPA jaja izgledaju MAGIČNO! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132176/zeleno-povrce-cvekla-i-crno-vino-prirodno-boje-jaja-ali-od-soka-grejpa-jaja-izgledaju-magicno-.html Ako ste od onih koji vole da im jaja za Uskrs budu što šarenija, i pritom izbegavate veštačke boje, onda morate probati sok od grejpa.

Boja lavande

Želite da vam jaja budu boje lavande, stavite ih u šolju soka grejpa u koju ste prethodno dodali i kašiku belog sirćeta i ostavite ih neko vreme. Naravno, jaja prethodno morate skuvati.

Da biste ih prirodno ofarbali, poslužite se sledećim trikovima:

Crvenkasto-smeđa boja

Najpoznatija tehnika prirodnog bojanja je ljuskama luka koje jajima daju crvenkasto-smeđu nijansu. Ako želite nešto intenzivniju crvenu, u vodu s ljuskama dodajte kašiku sirćeta.

Žuta boja

Teško je postići intenzivno žutu boju jaja, ako su ona već po prirodi u boji sunca. Međutim, jarko žutu boju ćete dobiti kurkumom. Pomešajte pola kašike začina sa malo vode i ovu smesu dodajte u vodu u kojoj se kuvaju jaja. Da bi boja bila jarka, u lonac sa jajima možete staviti i malo jabukovog sirćeta.

Zelena boja

Zelenu boju jajima daje zeleno lisnato povrće poput peršina, spanaća ili koprive. Grubo ih naseckajte i kuhajte ga zajedno sa jajima.

Ružičasta boja

Jaja mogu biti i ružičasta, zahvaljujući cvekli. Isecite je na komade, dodajte je u pola litre vode sa dve kašike jabukovog sirćeta.

Plava boja

Plava boja jaja se dobija pomoću crvenog kupusa. Narežite ga, prokuvajte i u toj vodi kuvajte jaja.

Ljubičasta boja

Ljubičastu boju jajima daje crno vino, a intenzivnija je ako su jaja bela. Kuvajte ih u vinu desetak minuta, pa pustite da se dobro osuše.

U snimku koji sledi možete pogledati detaljna uputstva za farbanje jaja:

]]>
Fri, 6 Apr 2018 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132176/zeleno-povrce-cvekla-i-crno-vino-prirodno-boje-jaja-ali-od-soka-grejpa-jaja-izgledaju-magicno-.html
Korak po korak: Ovako se prave dekupaž jaja http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/70806/korak-po-korak-ovako-se-prave-dekupaz-jaja.html Ukoliko vam se učini da u prodavnici nema šarenih salveta to je zato što se dame pripremaju da prave dekupaž jaja za uskrs. Mi vam pokazujemo korak po korak kako nastaju ovako išarana jaja.

Pratite nas i na Viberu!

Ukoliko su vam dosadile sličice na jajima ili šaranje raznim listićima probajte onda dekupaž.

Ukoliko ima onih koji ne znaju, dekupaž je tehnika ukrašavanja predmeta salvetama. Ljudi idu toliko daleko da salvetama oblože čitave ormane ili garniture za sedenje. Ali o tome drugom prilikom.

Mi ćemo vam sada pokazati kako ćete ovom tehnikom ofarbati jaja.

Potrebni su vam: 

  • Jedno belance
  • Troslojna salveta
  • Četkica 
  • Barena jaja

Postupak:

Dakle neophodno je da prvo skuvate jaja. Slobodno možete i da ih obojite.

Troslojnu salvetu razlistajte i potreban vam je samo jedan sloj. Onaj na kome su slike.

Svaku sliku koju želite da se nađe na vašem jajetu isecite. Potrudite se što preciznije.

Zatim jaje premažite belancetom na onom mestu gde želite da zalepite sliku.

Na to mesto prislonite salvetu.

Preko salvete ponovo utapkajte belance dok se skroz ne zalepi.

Dok je još mokro trudite se da ga što manje dodirujete da ne biste pomerili ili pocepali sliku.

Odložite ga sa strane da se osuši. Svaka nepravilnost koju uočite nestaće sušenjem.

Pročitajte i: 

Ideje za farbanje jaja: Tufne su uvek odlično rešenje

]]>
Thu, 5 Apr 2018 14:27:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/70806/korak-po-korak-ovako-se-prave-dekupaz-jaja.html
Da jaja budu ELEGANTNA - Gorica Nešović otkrila kako se farbaju jaja u vinu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132341/da-jaja-budu-elegantna---gorica-nesovic-otkrila-kako-se-farbaju-jaja-u-vinu.html Postoje razni načini farbanja jaja, ali je do sada manje poznato da se ona mogu farbati i u vinu. Kako to da učinite otrkila je Gorica Nešović u "Jutru sa Jovanom i Srđanom".

]]>
Wed, 4 Apr 2018 14:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132341/da-jaja-budu-elegantna---gorica-nesovic-otkrila-kako-se-farbaju-jaja-u-vinu.html
Uz ovaj trik ni jedno jaje vam neće pući tokom kuvanja! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132232/uz-ovaj-trik-ni-jedno-jaje-vam-nece-puci-tokom-kuvanja.html Koliko jaja vam je prošle godine puklo dok ste ih spremali za Uskrs? Ove godine može da vam ne pukne ni jedno ako iskoristite ovaj mali trik!

]]>
Wed, 4 Apr 2018 08:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132232/uz-ovaj-trik-ni-jedno-jaje-vam-nece-puci-tokom-kuvanja.html
Pogledajte kako nastaje čuveni pirotski kačkavalj http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/131844/pogledajte-kako-nastaje-cuveni-pirotski-kackavalj.html Danilo Mašojević jutros je bio u Pirotu, a ne može se otići u ovaj grad, a da se ne proba čuveni pirotski kačkavalj! Pogledajte kako on nastaje ali i ko su ti majstori koji ga prave...

]]>
Wed, 28 Mar 2018 14:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/131844/pogledajte-kako-nastaje-cuveni-pirotski-kackavalj.html