Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html Niste popili celu flašu vina? Znate li koliko dugo ona zaista sme da stoji otvorena? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/143842/niste-popili-celu-flasu-vina-znate-li-koliko-dugo-ona-zaista-sme-da-stoji-otvorena.html Izjava da što je starije vino, to je bolje – je mit. Često je najbolji rok trajanja vina u flaši dve godine za belo i četiri do pet godina za crveno. A šta se dešava kada flašu otvorimo?

Ponekad planiramo da popijemo vino, a ostane pola flaše. Šta se događa sa ostatkom? Da li će biti sigurno i otvoreno i koliko će se zadržati njegov kvalitet?

Kada otvorimo flašu, vino počinje da apsorbuje kiseonik, a njegov ukus i aromatična svojstva postepeno isparavaju. Inače, to se ne dešava odmah. Na primer, pola sata je čak korisno. Nakon što se otvori flaša vina, ono počinje “komunikaciju” sa vazduhom koji otkriva sve njegove kvalitete.

Ali nakon nekoliko sati, otvoreno vino će početi da gubi svoje kvalitete. Čak i ako je u frižideru, penušavo vino se može koristiti samo dan nakon otvaranja, suvo belo vino dva dana, a crveno do pet dana. Postoje posebne vrste crvenih vina koja mogu biti otvorena do dve nedelje, a da ne izgube svojstva.

Da biste spasili vino, dovoljno je da ga samo zatvorite. Najbolje je koristiti specijalne vakuumske zatvarače. Takođe, izbegavajte skladištenje vina na suncu.

Izvor: Cdm.me

]]>
Sat, 10 Nov 2018 14:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/143842/niste-popili-celu-flasu-vina-znate-li-koliko-dugo-ona-zaista-sme-da-stoji-otvorena.html
Ove TRI namirnice svi imamo u kući, a ne znamo da skidaju otrove s voća i povrća http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/143780/ove-tri-namirnice-svi-imamo-u-kuci-a-ne-znamo-da-skidaju-otrove-s-voca-i-povrca.html Ukoliko nemate sreću da sami uzgajate voće i povrće i da pritom budete sigurni da ne sadrže pesticide i druge otrove koji štete zdravlju, onda ga obavezno morate dobro oprati. Najbolje je namirnice izribati četkicom pod mlazom vode. Ipak, to nije dovoljno da biste bezbrižno mogli da jedete koru ili da je koristite za kuvanje.

Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a kupus, luk i patlidžan nalaze se pri dnu liste o štetnosti.

Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe, baš tim redosledom sadrže količinu stvari koje štete namirnicama, ali i ljudima.

Srećom, neke namirnice koje imamo u kuhinjskom ormariću skidaju dobar deo otrova. Soda bikarbona, so i limun su najdelotvorniji.

U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte dve kašičice soli, pa kada se otopi, u lonac stavite i namirnice. Potopite ih i ostavite da stoje tako 15 minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kupusa, brokolija i karfiola, ali ne i za pečurke, jer će se napiti vode.

Za delotvorno uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone. Sastojke možete da pomešate i stavite u sprej s raspršivačem. Isprskajte namirnice, pa ih isperite nakon desetak minuta.

Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produžio rok trajanja, nije dovoljno samo ispiranje. Koru treba oguliti zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom.

Izvor: punkufer.hr

]]>
Wed, 7 Nov 2018 16:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/143780/ove-tri-namirnice-svi-imamo-u-kuci-a-ne-znamo-da-skidaju-otrove-s-voca-i-povrca.html
Šest načina kako da na zdraviji način pripremite krompir http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142664/sest-nacina-kako-da-na-zdraviji-nacin-pripremite-krompir.html Krompir je vremenom počeo da bije prilično loš glas kada je u pitanju zdrava ishrana i to, moglo bi se reći, posve neutemeljeno, jer iako sadrže ugljene hidrate, krompir je prirodno zdrav za nas. Ova ukusna biljka, praktična je jer može da se pripremi na hiljadu načina, a osim toga sadrži vitamine i minerale: vitamin C, kalijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, riboflavin, cink, bor, folnu kiselinu...

Krompir težine od 100 grama sadrži oko 85 kalorija i ne sadrži ni masti ni holesterol. Dodatne kalorije nastaju nezdravim načinom pripreme. Predstavljamo vam šest načina kako da pripremite krompir na zdraviji način.

1. Ostavite koru kad god je to moguće

Verovatno ste već već informacije da je najvredniji deo krompira njegova kora, ali nije baš tako. Vitamini i hranljive materije nalaze se u samom krompiru, odnosno najviše belančevina i vitamina C nalazi se odmah ispod kore. Zbog toga je najbolje krompir skuvati ili peći u kori, koja je inače izvrstan izvor vlakana.

2. Izbegavajte prženje na ulju

Ako je moguće potpuno izbegavajte prženje krompira na ulju, jer je dobro poznata činjenica da krompir može da upije mnogo masnoća. Ako spremate salatu začinite je maslinovim ili uljem od kikirikija, lanenih semenki, soje... Izbegavajte da koristite zasićene ili hidrogenizovane masnoće, poput maslaca ili margarina, koje povisuju holesterol.

3. Izbegavajte kuvanje prethodno iseckanog krompira

Termičkom obradom krompira smanjuje se količina vitamina i minerala u njemu, a do značajnih gubitaka naročito dolazi kada se kuva očišćen i iseckan. Kada ga kuvamo s korom, gubitak vitamina je znatno manji. 

4. Dodajte ishrani više pečenog krompira, ali...

Još jedan način zdravije pripreme je da umesto kuvanog izaberete pečeni krompir, ali da ga s korom ispečete u rerni bez ulja. Isto tako, trebalo bi da izbegavate da dodajete umake, majonez, kiselo mleko...

5. Izaberite dodatke s malim procentom masti, natrijuma i kalorija

Ako ne možete da jedete samo "goli" krompir, izaberite dodatke kao što su bezmasni sveži sir, jogurt ili mleko s malo masnoća. Ili još bolje, začinite krompir mediteranskim začinima - ruzmarinom, vlašcem, timijanom, majčinom dušicom, bosiljkom, lovorom...

6. Smanjite kalorije i masnoće u pireu 

Pire pripremajte bez masnoće i s mlekom sa malom količinom mlečne masti. Takođe, mleko možete i potpuno da izbacite, pa umesto njega da iskoristite nemasnu pileću ili povrćnu supu. Ovo će krompirima dati poseban i zanimljiv ukus.

Izvor: zena.rtl.hr

]]>
Sun, 21 Oct 2018 08:30:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142664/sest-nacina-kako-da-na-zdraviji-nacin-pripremite-krompir.html
Ovako koristite rende? POGREŠNO! Postoji MNOGO lakši način posle kog je radna površina potpuno čista (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142478/ovako-koristite-rende-pogresno-postoji-mnogo-laksi-nacin-posle-kog-je-radna-povrsina-potpuno-cista-video.html Uzmete rende prislonite ga na tanjir ili dasku izrendate sir ili jabuke na primer, a onda sve što je okolo odletelo pokupite. E pa postoji mnogo lakši način da izrendate sir i to uz pomoć rendeta koji već imate, samo ga izgleda svi pogrešno koristimo.

Iako većinu kuhinjskih pomagala prate mnogobrojni dodaci, za rende će verovatno većina ljudi reći da tu nema neke filozofije, da je upotreba jasna i jednostavna.

Ali korisnica Tvitera Bea Simons iz Notingema podelila je video na kom pokazuje da rende, u stvari, treba da se drži vodoravno, a ne uspravno i priznaje da se "oseća kao budala" jer to nije znala ranije.

Njena objava privukla je mnogo pažnje korisnika ove mreže koji su bili podjednako šokirani kad su videli kako bi rende trebalo da se koristi. Beaina objava je pregledana skoro 3 miliona puta.

Pogledajte ga i vi:

]]>
Tue, 16 Oct 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142478/ovako-koristite-rende-pogresno-postoji-mnogo-laksi-nacin-posle-kog-je-radna-povrsina-potpuno-cista-video.html
Zašto vam posuđe brzo propada: 10 grešaka kojim uništavate teflon, keramiku, emajl i staklo! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142310/zasto-vam-posudje-brzo-propada-10-gresaka-kojim-unistavate-teflon-keramiku-emajl-i-staklo.html Drvenu dasku za sečenje držite podalje od vode

Posuđe vam brzo propada, čak i ono koje ste nedavno kupili? Proverite da li pravite neke od ovih 10 grešaka koje činimo potpuno nesvesno, ne znajući koliko su štetne!

Temperaturni šok

Ako stakleni poklopac operete hladnom vodom, a potom njime poklopite zagrejanu posudu, slobodno očekujte da će staklo svuda ispucati i izgledati poput paukove mreže. Generalno, tiganji, šerpe i stakleni poklopci ne podnose velike varijacije temperature, poput ulivanja hladne tečnosti u zagrejan sud, zagrevanje suda odmah nakon vađenja iz frižidera i pranja vrućih sudova hladnom vodom.

Tragovi pregrevanja

Uticaj toplote na sudovima različito se manifestuje - na nerđajućem čeliku pojavljuju se fleke u bojama duge, ali to je samo estetska mana. Sa druge strane, kada se nelepljiva površina poput teflona ošteti i počne da se ljušti, više je ne treba koristiti.

Mermerna ploča uništava noževe

Daske za sečenje od mermera divno izgledaju i dugo traju, ali zbog njih noževi brže propadaju.

Sušenje sudova na gomili

Sa sudaranjem čistih sudova, može lako da dođe i do pucanja. Osim toga, ako na gomili sušite i drvenu dasku za sečenje ili drveni pribor, gotovo je nemoguće da će se osušiti, već će se na njima nagomilavati bakterije. Mnogo je bolje da ih složite na stalak gde će svaki sud imati svoje mesto.

Miris koji ne nestaje

Zbog nekoliko razloga neprijatan miris može da se uvuče u sudove, i to nepovratno:

- Držite šerpu potpuno poklopljenu, tako da nema protoka vazduha. Najviše su ugroženi keramički sudovi;

- Sušite sudove na peškirima;

- Ne menjate često sunđere i krpe;

- Ostavljate hranu predugo u istoj posudi.

Tiganji od livenog gvožđa

Ovi sudovi su gotovo neuništivi i večni, ali najveći neprijatelj im je voda! Stvar je u tome što na sebi imaju zaštitni masni sloj koji sprečava pojavu rđe i zagorevanje hrane. Kada ih perete, pazite da ne stoje dugo u vodi i da ih ne ribate suviše agresivno, kako se taj masni sloj ne bi oštetio.

Drvena daska za sečenje - što dalje od vode

Kada je drvo dugo izloženo vodi, osim što se bakterije razmnožavaju brzinom svetlosti, pojavljuju se i fleke, pukotine, a oblik daske se menja.

Pažljivo sa kiselinom

Bilo da koristite kupovnu hemiju ili domaću mešavinu sa sirćetom, kiseline mogu potpuno da unište emajlirano posuđe, ukoliko su u dodiru predugo. Aluminijum takođe hemijski reaguje s kiselinama, pa kasnije počinje da se uvlači i u hranu, što može da dovede i do zdravstvenih problema.

Ogrebotine na teflonu

Teflon obožavamo zato što se na njemu ništa ne lepi, ali ovakvo posuđe je vrlo osetljivo - kad se jednom ogrebe, gotovo je. Evo kako sve mogu da nastanu ogrebotine:

- Sitne kosti iz mesa;

- Kašike i spatule od metala ili lošeg kvaliteta (najbolje je koristiti plastične, ali i tu treba biti pažljiv);

- Ostaci na sunđeru - čak i zrna iz taloga kafe sakrivena u sunđeru mogu da oštete teflon.

Mašinsko pranje

Kada bi sudovi mogli da govore, sigurno bi prvo rekli da ne podnose mašine! Deterdženti, visoka temperatura i tvrdoća vode loše utiču na mnogo vrsta posuđa, pa se dešava sledeće:

- Izbledelo metalno posuđe;

- Pukotine na staklenom posuđu;

- Uništene daske za sečenje (zbog previše vode);

- Rđa na sudovima od livenog gvožđa;

- Aluminijumsko suđe postaje tamnije.

Izvor: Stil.kurir.rs

]]>
Sun, 14 Oct 2018 10:03:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/142310/zasto-vam-posudje-brzo-propada-10-gresaka-kojim-unistavate-teflon-keramiku-emajl-i-staklo.html
Pečete paprike ispred zgrade ili na terasi? Ako vas uhvate sledi vam OVOLIKA kazna! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/141630/pecete-paprike-ispred-zgrade-ili-na-terasi-ako-vas-uhvate-sledi-vam-ovolika-kazna.html Kada dođe sezona pravljenja zimnice, bar ove od paprike, stanovnici gradova nalaze se u velikom problemu - gde ih ispeći. Mnogi stanari znaju da se skupe pa da zajedno ispred zgrade ili na krovu to učine, a pojedini stanari to pak rade i na svojim terasama. Najviše prijava, bar u Beogradu, dolazi iz opština Novi Beograd i Čukarica. Ukoliko i vi to radite mogli biste da platite OVOLIKU kaznu!

]]>
Mon, 1 Oct 2018 09:33:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/141630/pecete-paprike-ispred-zgrade-ili-na-terasi-ako-vas-uhvate-sledi-vam-ovolika-kazna.html
Pet trikova za savršenu picu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/74327/pet-trikova-za-savrsenu-picu.html Napravite picu kako to rade Italijani!

Jedno od idealnih jela, dobra za druženje, ali i glad, pica je već decenijama prisutna u našoj kulturi. Lepo je napraviti i domaću picu, ali pritom pazite na sledeće detalje:

Debljina testa

Nemojte da preterujete s testom. Jasno nam je da mislite da će pica biti sočnija ako testa bude više, ali to je potpuno pogrešno. Naravno, ne sme biti ni pretanka, da ne bi slučajno pukla pri pečenju, ili da vam sredina ne bi ostala u rerni...

Previše sira

Po pravilu, pica je nezamisliva bez sira. Ali znajte da ste s količinom sira preterali ako ispod njega ne vidite ostale sastojke i sos. Ako ih vidite, sve je u redu i nema razloga za brigu, ali ako ne, pomerite višak sira svakako. Nije vam ovo fondu!

Raspoređivanje namirnica

Nekad zbog žurbe na testo samo pobacamo sastojke ne razmišljajući da se zbog toga pizza možda neće ravnomerno ispeći. Zato, u kakvoj god žurbi bili, uvek pripazite kod raspoređivanja sastojaka.

Meso na pici

Naravno da su kulen i pršuta dobrodošli, ali ni slučajno ne stavljajte sirovo meso bilo koje vrste na picu, jer postoji mogućnost da se neće ispeći, a u tom slučaju rizikujete razne bolesti i bakterije poput trihinoze ili salmonele… Bolje malo prodinstajte kockice bifteka pre stavljanja.

Pet minuta

Kad se čini da je pica gotova, ostavite je još malo u rerni. Ako je izvadite odmah nakon pečenja moguće je da korica ne bude dovoljno hrskava, tako da za svaki slučaj neka odstoji još pet minuta. Takođe, i nakon vađenja je secite tek nakon pet minuta, kad se malo ohladi. Ni naknadna kap maslinovog ulja neće naškoditi...

Izvor: Punkufer.hr

]]>
Mon, 1 Oct 2018 09:15:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/74327/pet-trikova-za-savrsenu-picu.html
Primenite ovaj trik i palačinke vam više nikada neće ispasti žilave http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140863/primenite-ovaj-trik-i-palacinke-vam-vise-nikada-nece-ispasti-zilave.html Palačinke verovatno često pravite. Brzo su gotove, a smesu je jednostavno napraviti. Ipak, dešava se da kada se ispeku ispadnu žilave.

Možda je razlog to što stavljate cela jaja. Ako razdvojite belance od žumanceta dobićete mekane i ukusne palačinke.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Sun, 16 Sep 2018 09:05:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140863/primenite-ovaj-trik-i-palacinke-vam-vise-nikada-nece-ispasti-zilave.html
Ne pravite ove GREŠKE prilikom spremanja PILEĆEG MESA! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140733/ne-pravite-ove-greske-prilikom-spremanja-pileceg-mesa-.html Pileće belo meso zbog bakterija može biti pretnja zdravlju ako se ne pripremi kako treba...

Jedna od najvećih grešaka je to što pileće meso mnogi predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi. Idealni su uslovi za razvoj bakterija koji mogu poremetiti naš probavni sistem. Lekari savetuju da pileće meso treba odmrzavati na tanjiru, a zarim ga pokriti folijom i staviti na dno frižidera, a ne pri vrhu. U pojedinim delovima frižidera, temperatura varira, pa je tako ona najniža baš pri dnu.

Pileće meso se ne ispipra pre pečenja jer ćete tako bakterije sa mesa proširiti po celoj njegovoj površini. Samo ga začinite i pecite/pržite.

Prilikom spremanja mesa, nemojte se služiti daskom za sečenje, nakon što ste na njoj rezali sirovu piletinu, ako je posle niste oprali. Isto važi i za escajg.

Prilikom spremanja sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u dodir sa mesom, kako na njih ne biste preneli bakterije, piše večernji.hr.

]]>
Sat, 15 Sep 2018 10:02:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/140733/ne-pravite-ove-greske-prilikom-spremanja-pileceg-mesa-.html
Kako da sami napravite ukrase za rođendansku tortu? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139655/kako-da-sami-napravite-ukrase-za-rodjendansku-tortu.html Kupujete gotove torte najviše zbog njihove dekoracije, iako u kuhinji imate dara. Na Fejsbuku se pojavio snimak koji će mnogim domaćicama olakšati život u kuhinji. Ako volite da pravite razne torte i kolače, ovo su načini kako samostalno da ih ukrasite...

]]>
Sun, 26 Aug 2018 08:30:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139655/kako-da-sami-napravite-ukrase-za-rodjendansku-tortu.html
U Nišu se burek pravi već 500 godina, a od originala je promenjen samo jedan sastojak! Znate li koji? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139434/u-nisu-se-burek-pravi-vec-500-godina-a-od-originala-je-promenjen-samo-jedan-sastojak-znate-li-koji.html Najbolje vreme za njega je kada je vruć i na brzinu! Jedemo ga praznog, sa sirom, mesom, a od skoro i kremom i bananom... Ovo o bureku sigurno niste znali...

]]>
Fri, 17 Aug 2018 08:34:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/139434/u-nisu-se-burek-pravi-vec-500-godina-a-od-originala-je-promenjen-samo-jedan-sastojak-znate-li-koji.html
PROVERENI trikovi da UVEK izaberete slatku lubenicu, dinju i ananas! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138971/provereni-trikovi-da-uvek-izaberete-slatku-lubenicu-dinju-i-ananas.html Ovih dana jedina želja nam je da se rashladimo na najbolji mogući način, a jedan od najslađih vidova rashlađivanja jeste slatko voće. Ipak kako u moru ponude na pijacama i u prodavnicama odabrati one najbolje?

Evo nekoliko trikova uz da odaberete najbolji ananas, dinju i lubenicu. Za svaki od njih dovoljno je svega nekoliko sekundi i otvorene oči i osećaj njuha.

Više oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice

Mnogima omiljeno letnjo voće, lubenica, ovih dana je preplavila sve prodavnice. No još uvek je u moru izbora teško pronaći onu koja će imati idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti. Međutim, uz nekoliko trikova možete doskočiti i tome.

Pre svega, pogledajte ima li lubenica žutu fleku na svome dnu. To je mesto na kom je lubenica ležala na tlu u polju. Primetite li na tom području linije koje kao da imitiraju paukovu mrežu, znaćete da su lubenica oprašivale pčele nekoliko puta tokom njenog sazrevanja. Veći broj oprašivanja pridonosi veću slatkoću lubenice.

Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Naime, nikada se ne bi smela birati ni premala ni prevelika lubenica. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, veoma velike lubenice imaju tendenciju vodenastog ukusa. Zato birajte one srednje veličine.

Što se pak tiče same svežine, pratite peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput malog repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

Koji je trik da odaberete najslađu dinju i ananas pogledajte na narednoj strani...

Ne birajte zeleni ananas

Suprotno biranju banana koje možemo da kupimo i zelene pa će one u našem domu tokom nekoliko dana promeniti boju, a time i svoja hranljiva svojstva, ananas krije drugačiju priču. Naime, nikada ne bi trebalo birati zeleni ananas, već onaj na kom su jasne smeđkasto-žute nijanse. Upravo one upućuju na zrelost i slatkoću ovog voća.

Osim toga, proverite i lišće. Što se list lakše iščupa, to je ananas zreliji. Ako se list uopštee ne može da se izvadi, jasno je da taj komad ananasa nije ni blizu zrelosti.

Ipak postoji i jedan još jednostavniji trik: pomirišite dno ananasa. Naime, dno savršenog ananasa trebalo bi da odiše slatkom aromom. Osećate li bilo šta osim toga, vratite ananas i pokušajte s drugim.

Zašto je bitno da obratite pažnju na pruge dinje prilikom biranja pogledajte na narednoj strani...

Miris i kora određuju kvalitetu dinje

Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pažnju na njihovu koru. Pritom bi trebalo da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak da je određena dinja ubrana prerano. Umesto toga bolje je posegnuti za onom koja ima jednoliku nijansu bež boje.

Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju o dinju. Naime, ako kucnete o dinju i čini vam se da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Baš kao i kod ananasa, možete se oslanjati i na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vro kratak rok trajanja.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sat, 11 Aug 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138971/provereni-trikovi-da-uvek-izaberete-slatku-lubenicu-dinju-i-ananas.html
Trik da vam krompirići budu uvek savršeno hrskavi http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138325/trik-da-vam-krompirici-budu-uvek-savrseno-hrskavi.html Ako ste ljubitelj prženih krompirića onda je ovaj trik baš za vas! Kada jednom probate, krompiriće ćete uvek ovako

Ako ste pravi ljubitelj prženih krompirića i želite ih baš onako savršene hrskave, onda ćete obožavati ovaj trik. Priprema je jednostavna, ali zahteva više vremena, međutim pravi ljubitelji savršenog hrskavog zalogaja će verovatno pokušati i ovaj metod.

Kako navodi "9Honey Kitchen", vodu ugrejte do vrenja pa u nju stavite isečene krompiriće, a potom smanjite jačinu tako da se pomalo dinsta dok ne omekša. Krompir izvadite i iscedite pa stavite u frižider na dva sata.

Tada ugrejte ulje i pržite krompir na 130 stepeni pet minuta dok krompir ne postane "suv". Zatim opet stavite krompiriće na hlađenje.

Nakon dva sata ugrejte ulje na 180 stepeni, pa dodajte krompir na osam minuta dok ne poprimi zlatnu nijansu.

Izvor: večernji.hr

]]>
Sat, 28 Jul 2018 12:42:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/138325/trik-da-vam-krompirici-budu-uvek-savrseno-hrskavi.html
Par saveta kako da skuvate ukusan pirinač koji neće biti gnjecav http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137903/par-saveta-kako-da-skuvate-ukusan-pirinac-koji-nece-biti-gnjecav.html Ako od pirinča želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, treba kupiti pirinač dugog zrna. Pirinač okruglog zrna nakon kuvanja bude kašast i prikladan je za druge namene, recimo za sutlijaš.

Pre kuvanja pirinač treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.

Za fin kuvan pirinač treba odmeriti odgovarajuću količinu vode, odnos mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šolju pirinča ide 2,5 šolje vode!

Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuva, a nakon toga treba dodati oceđen pirinač. Pričekati da ponovo prokuva i onda smanjiti vatru toliko da pirinač lagano ključa.

Držati poklopljeno i bez mešanja kuvati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz pirinča ne ispari. Pirinač neće zagoreti ako ga ne mešate, a ako dižete poklopac i mešate voda će ispariti pre nego što se pirinač skuva pa će ostati tvrd ili će, ako ga ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagoreti.

I to je to, pirinač je kuvan, nije zagoreo, nije slepljen, nije kašast…

Ovo je osnovni postupak.

Evo još nekih saveta koji mogu biti od koristi kod pripremanja pirinča:

Može se dodati malo karija, da bi pirinač bio fino žućkast.

Ako stavite malo maslaca pirinač će biti sočniji.

Pirinač će se još manje lepiti ako ga i nakon kuvanja isperemo mlakom vodom. Za fini ukus može se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran pirinču daje zlatnožutu boju i fantastičan ukus.

Kinezi pirinač kuvaju tako da ga napre bace na vrelo ulje, kratko preprže, posole, i podliju odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuvaju dok pirinač ne popije svu tečnost. Zatim se skine s ringle i drži neko vreme poklopljeno da se “odmori”.

Koliko pirinča skuvati? Želimo li ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 grama zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 grama. Pirinač kuvanjem utrostruči svoj volumen.

Izvor: stvarukusa.rs

]]>
Mon, 16 Jul 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137903/par-saveta-kako-da-skuvate-ukusan-pirinac-koji-nece-biti-gnjecav.html
TRI najbolja načina da iskoristite meso od juče! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137712/tri-najbolja-nacina-da-iskoristite-meso-od-juce.html Ukoliko vam ostane šnicla ili više njih od jučerašnjeg ručka, nemojte je jesti sledeći dan jer neće biti ni približno ukusan kao kad ste ga pripemili. Mnogo bolje je da od tog mesa napravite potpuno novo jelo, podjednako ukusno...

PRIMER 1

Isecite šniclu na komadiće, prodinstajte s povrćem koje imate. Dodajte malo soja sosa i, ako imate, izrendajte malo đumbira. U kombinaciju ubacite i malo zelene salate, omiljeni sos, pa prebacite u tortilju.

PRIMER 2

Još jedna sjajna ideja biće osvežavajući tanjir salate. Na tiganju prodinstajte mladi luk, šampinjone i luk pa dodajte isečenu šniclu i sve dobro promiješajte. Umešajte sir po ukusu, pričekajte da se otopi i poslužite ohlađeno.

PRIMER 3

Umesto od svežeg mesa, brz i ukusan gulaš možete pripremiti i od ostataka. Isecite ga na komadiće i dodajte kad povrće omekša. Na isti način možete da napravite i goveđi rižoto s komadićima pečenog mesa. Prodinstajte luk i šargarepu, dodajte pirinač, kratko prepecite pa zalijte goveđim bujonom. Koji minut pre kraja dodajte komadiće mesa, začinite i poslužite.

Izvor: gastro.hr

]]>
Sat, 14 Jul 2018 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137712/tri-najbolja-nacina-da-iskoristite-meso-od-juce.html
Vanila i čokolada su prevaziđeni ukusi! Da li biste probali sladoled od tradicionalnih srpskih ukusa ajvara, sira, drenjine, mušmule, šljivovice http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137756/vanila-i-cokolada-su-prevazidjeni-ukusi-da-li-biste-probali-sladoled-od-tradicionalnih-srpskih-ukusa-ajvara-sira-drenjine-musmule-sljivovice-.html Pa ko još ne voli sladoled, a novi ukusi svakodnevno se pojavljuju. Međutim niko ne bi rekao da će jednom čoveku pasti na pamet da napravi sladoled s tradicionalnim srpskim ukusima. A evo šta za to kažu stranci...

]]>
Thu, 12 Jul 2018 11:33:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/137756/vanila-i-cokolada-su-prevazidjeni-ukusi-da-li-biste-probali-sladoled-od-tradicionalnih-srpskih-ukusa-ajvara-sira-drenjine-musmule-sljivovice-.html
Džejmi Oliver savetuje: Ovako možete iskoristiti svaki komadić hrane - ušteda je neverovatna! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/135813/dzejmi-oliver-savetuje-ovako-mozete-iskoristiti-svaki-komadic-hrane---usteda-je-neverovatna.html Sve je više pokreta širom sveta koji se zalažu protiv bacanja i bespotrebnog rasipanja hrane, pa gledaju da svaku namirnicu iskoriste u potpunosti. Uspešni šefovi iz svetskih restorana otkrivaju kako da i od otpadaka napravite ukusan obrok. Prva dva obroka, pripremio vam je Džejmi Oliver

Pire od krompirove ljuske

U jednom londonskom restoranu kad oljušte povrće, otpatke ne bacaju. Najbolji ukus cvekla, celer i šargarepa kriju zapravo u ljusci. Ovde prave i jednostavan pire od ljuske krompira: skuvaju je u slanoj vodi sa malo zeleni i začine puterom, biberom i mlaćenicom.

Salata od hleba

Čuveni šef Džejmi Oliver kaže da hleb nikada ne bi trebalo bacati. Od njega se može napraviti svašta ukusno, recimo klasična italijanska supa od hleba i paradajza ili salata.

Od bajatog hleba napravite krutone, a ako pretpostavljate da nećete pojesti celu veknu dok ne postane bajat, isecite ga na tanko i ostavite da se sam stvrdne u tost. Odlično će vam poslužiti za bruskete.

Ne bacajte masnoću od mesa

Nakon što pripremite meso, ne bacajte masnoću koja ostane. Na njoj možete krčkati povrće ili bilo koju drugu hranu, daće joj odličan šmek. Njom možete začiniti supu, pržiti jaja, a i čuvati je u tegli u frižideru i po potrebi je koristiti umesto ulja na kom mnogi kuvaju.

Kupujte pomalo i često

Kad krenete u nabavku namirnica, gledajte da kupujete pomalo, ali često. Uzimajte samo ono što vam treba kako vam ne bi ostao višak hrane koji se potom skoro uvek pokvari i propadne. Posebno pripazite na namirnice zelenu salatu, paradajz i pečurke i kupujte samo koliko vam treba za obrok.

Limunova kora kao začin

Svi mi bacimo koru limuna čim ga iscedimo za limunadu. Ipak, stručnjaci kažu da bi bilo dobro iseći je na tanko, uvaljati u so, staviti u teglu i četiri dana držati na sobnoj temperaturi. Od fermentacije dobićete divan kiselkast začin koji možete da stavljate u jela umesto limuna.

Izvor: blic.zena

]]>
Sat, 9 Jun 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/135813/dzejmi-oliver-savetuje-ovako-mozete-iskoristiti-svaki-komadic-hrane---usteda-je-neverovatna.html
Čuli ste za burek s kremom, ali ovi Pančevci prave burek sa NEVEROVATNIM nadevima i OMILJENI SU u gradu! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/134275/culi-ste-za-burek-s-kremom-ali-ovi-pancevci-prave-burek-sa-neverovatnim-nadevima-i-omiljeni-su-u-gradu.html Dobar glas se daleko čuje, a tek dobar ukus! Vodimo vas u jednu burekdžinicu u Pančevu u kojoj je uvek gužva i koja svoje proizvode do podneva sve rasproda. Oni će vam ponuditi burek sa sirom, mesom, pa i kremom, ali ostale bureke možete SAMO kod njih da probate!

]]>
Thu, 10 May 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/134275/culi-ste-za-burek-s-kremom-ali-ovi-pancevci-prave-burek-sa-neverovatnim-nadevima-i-omiljeni-su-u-gradu.html
Da li i vi grešite? Folija ima jednu mat i jednu sjajnu stranu, evo koja se okreće prema hrani http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133503/da-li-i-vi-gresite-folija-ima-jednu-mat-i-jednu-sjajnu-stranu-evo-koja-se-okrece-prema-hrani.html Aluminijumska folija ima dve različite strane. Pa dok je jedna vrlo sjana i ispolirana, druga je mat. To je rezultat procesa proizvodnje, a evo kako to utiče na pripremu hrane.

Koriste se za umotavanje hrane, održavanje njihove topline, zadržavanje topline zidova i uopšte su odlično rešenje u milion situacija u domaćinstvu. Ali, s jedne strane su sjajne, dok je druga strana mat. Da li to utiče na njihov učinak prilikom korišćenja? Evo odgovora.

Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat.

Što se tiče ishrane i domaćinstva, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači neljepljivih aluminijskih folija ističu da hrana stavljena na mat stranu i omotana njome na taj način pruža maksimalnu efikasnost.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.

Izvor: kurir.rs

]]>
Tue, 1 May 2018 09:20:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133503/da-li-i-vi-gresite-folija-ima-jednu-mat-i-jednu-sjajnu-stranu-evo-koja-se-okrece-prema-hrani.html
Ovo je tajna najboljih palačinaka! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133706/ovo-je-tajna-najboljih-palacinaka.html Za viken je u jednom banatskom mestu održano takmičenje u palačinkama. Ekipa Jutra sa Jovanom i Srđanom bila je tamo i otkrila da li najbolje palačinke prave Sose, Mađarice ili Rumunke!

]]>
Mon, 30 Apr 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133706/ovo-je-tajna-najboljih-palacinaka.html