Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html Džejmi Oliver savetuje: Ovako možete iskoristiti svaki komadić hrane - ušteda je neverovatna! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/135813/dzejmi-oliver-savetuje-ovako-mozete-iskoristiti-svaki-komadic-hrane---usteda-je-neverovatna.html Sve je više pokreta širom sveta koji se zalažu protiv bacanja i bespotrebnog rasipanja hrane, pa gledaju da svaku namirnicu iskoriste u potpunosti. Uspešni šefovi iz svetskih restorana otkrivaju kako da i od otpadaka napravite ukusan obrok. Prva dva obroka, pripremio vam je Džejmi Oliver

Pire od krompirove ljuske

U jednom londonskom restoranu kad oljušte povrće, otpatke ne bacaju. Najbolji ukus cvekla, celer i šargarepa kriju zapravo u ljusci. Ovde prave i jednostavan pire od ljuske krompira: skuvaju je u slanoj vodi sa malo zeleni i začine puterom, biberom i mlaćenicom.

Salata od hleba

Čuveni šef Džejmi Oliver kaže da hleb nikada ne bi trebalo bacati. Od njega se može napraviti svašta ukusno, recimo klasična italijanska supa od hleba i paradajza ili salata.

Od bajatog hleba napravite krutone, a ako pretpostavljate da nećete pojesti celu veknu dok ne postane bajat, isecite ga na tanko i ostavite da se sam stvrdne u tost. Odlično će vam poslužiti za bruskete.

Ne bacajte masnoću od mesa

Nakon što pripremite meso, ne bacajte masnoću koja ostane. Na njoj možete krčkati povrće ili bilo koju drugu hranu, daće joj odličan šmek. Njom možete začiniti supu, pržiti jaja, a i čuvati je u tegli u frižideru i po potrebi je koristiti umesto ulja na kom mnogi kuvaju.

Kupujte pomalo i često

Kad krenete u nabavku namirnica, gledajte da kupujete pomalo, ali često. Uzimajte samo ono što vam treba kako vam ne bi ostao višak hrane koji se potom skoro uvek pokvari i propadne. Posebno pripazite na namirnice zelenu salatu, paradajz i pečurke i kupujte samo koliko vam treba za obrok.

Limunova kora kao začin

Svi mi bacimo koru limuna čim ga iscedimo za limunadu. Ipak, stručnjaci kažu da bi bilo dobro iseći je na tanko, uvaljati u so, staviti u teglu i četiri dana držati na sobnoj temperaturi. Od fermentacije dobićete divan kiselkast začin koji možete da stavljate u jela umesto limuna.

Izvor: blic.zena

]]>
Sat, 9 Jun 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/135813/dzejmi-oliver-savetuje-ovako-mozete-iskoristiti-svaki-komadic-hrane---usteda-je-neverovatna.html
Čuli ste za burek s kremom, ali ovi Pančevci prave burek sa NEVEROVATNIM nadevima i OMILJENI SU u gradu! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/134275/culi-ste-za-burek-s-kremom-ali-ovi-pancevci-prave-burek-sa-neverovatnim-nadevima-i-omiljeni-su-u-gradu.html Dobar glas se daleko čuje, a tek dobar ukus! Vodimo vas u jednu burekdžinicu u Pančevu u kojoj je uvek gužva i koja svoje proizvode do podneva sve rasproda. Oni će vam ponuditi burek sa sirom, mesom, pa i kremom, ali ostale bureke možete SAMO kod njih da probate!

]]>
Thu, 10 May 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/134275/culi-ste-za-burek-s-kremom-ali-ovi-pancevci-prave-burek-sa-neverovatnim-nadevima-i-omiljeni-su-u-gradu.html
Da li i vi grešite? Folija ima jednu mat i jednu sjajnu stranu, evo koja se okreće prema hrani http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133503/da-li-i-vi-gresite-folija-ima-jednu-mat-i-jednu-sjajnu-stranu-evo-koja-se-okrece-prema-hrani.html Aluminijumska folija ima dve različite strane. Pa dok je jedna vrlo sjana i ispolirana, druga je mat. To je rezultat procesa proizvodnje, a evo kako to utiče na pripremu hrane.

Koriste se za umotavanje hrane, održavanje njihove topline, zadržavanje topline zidova i uopšte su odlično rešenje u milion situacija u domaćinstvu. Ali, s jedne strane su sjajne, dok je druga strana mat. Da li to utiče na njihov učinak prilikom korišćenja? Evo odgovora.

Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat.

Što se tiče ishrane i domaćinstva, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači neljepljivih aluminijskih folija ističu da hrana stavljena na mat stranu i omotana njome na taj način pruža maksimalnu efikasnost.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.

Izvor: kurir.rs

]]>
Tue, 1 May 2018 09:20:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133503/da-li-i-vi-gresite-folija-ima-jednu-mat-i-jednu-sjajnu-stranu-evo-koja-se-okrece-prema-hrani.html
Ovo je tajna najboljih palačinaka! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133706/ovo-je-tajna-najboljih-palacinaka.html Za viken je u jednom banatskom mestu održano takmičenje u palačinkama. Ekipa Jutra sa Jovanom i Srđanom bila je tamo i otkrila da li najbolje palačinke prave Sose, Mađarice ili Rumunke!

]]>
Mon, 30 Apr 2018 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133706/ovo-je-tajna-najboljih-palacinaka.html
Kako sačuvati svežinu načetih namirnica http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/106227/kako-sacuvati-svezinu-nacetih-namirnica.html Zelenoj salati možete očuvati svežinu u frižideru čak nekoliko dana ako na posudu stavite ubrus, a potom i zaštitnu foliju. Kako sprečiti da se na limunu koji ste isekli na pola stvori tvrda korica, ili da torta izgubi svežinu i vlažnost, pogledajte u prilogu koji sledi.

]]>
Sun, 29 Apr 2018 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/106227/kako-sacuvati-svezinu-nacetih-namirnica.html
"Uvoze krompir, prepakuju ga u ivanjički, a narod ne zna" http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133411/uvoze-krompir-prepakuju-ga-u-ivanjicki-a-narod-ne-zna.html Delimo ga na crveni i beli, upotrebljavamo na sve načine, tražimo domaći, a u većini slučajeva kupujemo uvozni. Odlukom države da krompir uvozi, srpski proizvođači su sahranjeni jer je to poskupelo domaći.

Jedan od proizvođača kaže da se krompir uvozi, da se zatim prepakuje, a prodaje kao ivanjički. Da li zaista znamo koji krompir jedemo?

Exploziv je istraživao šta se nudi u marketima i na pijaci i zašto Srbija uvozi krompir, a domaći proizvođači će svoj najverovatnije morati da bace.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/133411/uvoze-krompir-prepakuju-ga-u-ivanjicki-a-narod-ne-zna.html
Zeleno povrće, cvekla i crno vino prirodno boje jaja, ali od SOKA GREJPA jaja izgledaju MAGIČNO! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132176/zeleno-povrce-cvekla-i-crno-vino-prirodno-boje-jaja-ali-od-soka-grejpa-jaja-izgledaju-magicno-.html Ako ste od onih koji vole da im jaja za Uskrs budu što šarenija, i pritom izbegavate veštačke boje, onda morate probati sok od grejpa.

Boja lavande

Želite da vam jaja budu boje lavande, stavite ih u šolju soka grejpa u koju ste prethodno dodali i kašiku belog sirćeta i ostavite ih neko vreme. Naravno, jaja prethodno morate skuvati.

Da biste ih prirodno ofarbali, poslužite se sledećim trikovima:

Crvenkasto-smeđa boja

Najpoznatija tehnika prirodnog bojanja je ljuskama luka koje jajima daju crvenkasto-smeđu nijansu. Ako želite nešto intenzivniju crvenu, u vodu s ljuskama dodajte kašiku sirćeta.

Žuta boja

Teško je postići intenzivno žutu boju jaja, ako su ona već po prirodi u boji sunca. Međutim, jarko žutu boju ćete dobiti kurkumom. Pomešajte pola kašike začina sa malo vode i ovu smesu dodajte u vodu u kojoj se kuvaju jaja. Da bi boja bila jarka, u lonac sa jajima možete staviti i malo jabukovog sirćeta.

Zelena boja

Zelenu boju jajima daje zeleno lisnato povrće poput peršina, spanaća ili koprive. Grubo ih naseckajte i kuhajte ga zajedno sa jajima.

Ružičasta boja

Jaja mogu biti i ružičasta, zahvaljujući cvekli. Isecite je na komade, dodajte je u pola litre vode sa dve kašike jabukovog sirćeta.

Plava boja

Plava boja jaja se dobija pomoću crvenog kupusa. Narežite ga, prokuvajte i u toj vodi kuvajte jaja.

Ljubičasta boja

Ljubičastu boju jajima daje crno vino, a intenzivnija je ako su jaja bela. Kuvajte ih u vinu desetak minuta, pa pustite da se dobro osuše.

U snimku koji sledi možete pogledati detaljna uputstva za farbanje jaja:

]]>
Fri, 6 Apr 2018 09:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132176/zeleno-povrce-cvekla-i-crno-vino-prirodno-boje-jaja-ali-od-soka-grejpa-jaja-izgledaju-magicno-.html
Korak po korak: Ovako se prave dekupaž jaja http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/70806/korak-po-korak-ovako-se-prave-dekupaz-jaja.html Ukoliko vam se učini da u prodavnici nema šarenih salveta to je zato što se dame pripremaju da prave dekupaž jaja za uskrs. Mi vam pokazujemo korak po korak kako nastaju ovako išarana jaja.

Pratite nas i na Viberu!

Ukoliko su vam dosadile sličice na jajima ili šaranje raznim listićima probajte onda dekupaž.

Ukoliko ima onih koji ne znaju, dekupaž je tehnika ukrašavanja predmeta salvetama. Ljudi idu toliko daleko da salvetama oblože čitave ormane ili garniture za sedenje. Ali o tome drugom prilikom.

Mi ćemo vam sada pokazati kako ćete ovom tehnikom ofarbati jaja.

Potrebni su vam: 

  • Jedno belance
  • Troslojna salveta
  • Četkica 
  • Barena jaja

Postupak:

Dakle neophodno je da prvo skuvate jaja. Slobodno možete i da ih obojite.

Troslojnu salvetu razlistajte i potreban vam je samo jedan sloj. Onaj na kome su slike.

Svaku sliku koju želite da se nađe na vašem jajetu isecite. Potrudite se što preciznije.

Zatim jaje premažite belancetom na onom mestu gde želite da zalepite sliku.

Na to mesto prislonite salvetu.

Preko salvete ponovo utapkajte belance dok se skroz ne zalepi.

Dok je još mokro trudite se da ga što manje dodirujete da ne biste pomerili ili pocepali sliku.

Odložite ga sa strane da se osuši. Svaka nepravilnost koju uočite nestaće sušenjem.

Pročitajte i: 

Ideje za farbanje jaja: Tufne su uvek odlično rešenje

]]>
Thu, 5 Apr 2018 14:27:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/70806/korak-po-korak-ovako-se-prave-dekupaz-jaja.html
Da jaja budu ELEGANTNA - Gorica Nešović otkrila kako se farbaju jaja u vinu http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132341/da-jaja-budu-elegantna---gorica-nesovic-otkrila-kako-se-farbaju-jaja-u-vinu.html Postoje razni načini farbanja jaja, ali je do sada manje poznato da se ona mogu farbati i u vinu. Kako to da učinite otrkila je Gorica Nešović u "Jutru sa Jovanom i Srđanom".

]]>
Wed, 4 Apr 2018 14:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132341/da-jaja-budu-elegantna---gorica-nesovic-otkrila-kako-se-farbaju-jaja-u-vinu.html
Uz ovaj trik ni jedno jaje vam neće pući tokom kuvanja! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132232/uz-ovaj-trik-ni-jedno-jaje-vam-nece-puci-tokom-kuvanja.html Koliko jaja vam je prošle godine puklo dok ste ih spremali za Uskrs? Ove godine može da vam ne pukne ni jedno ako iskoristite ovaj mali trik!

]]>
Wed, 4 Apr 2018 08:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/132232/uz-ovaj-trik-ni-jedno-jaje-vam-nece-puci-tokom-kuvanja.html
Pogledajte kako nastaje čuveni pirotski kačkavalj http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/131844/pogledajte-kako-nastaje-cuveni-pirotski-kackavalj.html Danilo Mašojević jutros je bio u Pirotu, a ne može se otići u ovaj grad, a da se ne proba čuveni pirotski kačkavalj! Pogledajte kako on nastaje ali i ko su ti majstori koji ga prave...

]]>
Wed, 28 Mar 2018 14:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/131844/pogledajte-kako-nastaje-cuveni-pirotski-kackavalj.html
Pržite jaja na suncokretovom ulju? Evo zašto to više nećete da radite! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/130740/przite-jaja-na-suncokretovom-ulju-evo-zasto-to-vise-necete-da-radite.html Jaja su odličan izbor za najvažniji obrok u danu – doručak! Sadrže oko sedam grama proteina i ako ih ne pripremate na mnogo masnoće, mogu da budu vrlo zdrav obrok. Promenom masnoće na kojoj pržite jaja taj obrok možete da učinire još zdravijim, ali i ukusnijim.

Suncokretovo ulje zamenite maslinovim i time ćete, osim esencijalnih antioksidansa koji su nam potrebni jer se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, osigurati i znatno ukusniji obrok.

Istraživanja su pokazala da priprema namirnica na biljnom ulju nije najbolji izbor za zdravlje jer "obična" biljna ulja zagrevanjem otpuštaju štetne sastojke, aldehide. Iako je i maslinovo ulje biljno, zagrevanjem ovog ulja ipak se otpušta manje aldehida.

Istovremeno, brže se zagreva, što čini da se jaja brže ispeku i da zadrže punoću ukusa.

Izvor: vecernji.hr

]]>
Thu, 8 Mar 2018 12:58:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/130740/przite-jaja-na-suncokretovom-ulju-evo-zasto-to-vise-necete-da-radite.html
Tiganj se lepi, šnicla je živa, kolač nije dovoljno sočan... Evo u čemu grešite dok kuvate! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/130301/tiganj-se-lepi-snicla-je-ziva-kolac-nije-dovoljno-socan-evo-u-cemu-gresite-dok-kuvate.html Čak i ljudi koji godinama, pa i decenijama kuvaju, nisu nepogrešivi za šporetom!

Ovo su neke od najčešćih grešaka u kuhinji, pa obratite pažnju na njih kad sledeći put uzmete varjaču u ruke.

- Sve kuvate sa maslinovim uljem - Ekstra devičansko maslinovo ulje jeste zdravo i osnova je mediteranske ishrane, ali ne ide u sve. Ne treba da ga koristite na visokim temperaturama, pa ono nije pravi izbor za prženje pomfrita ili bifteka, pišu Novosti.

- Merite suve sastojke u posudi za merenje tečnosti - Dok u kuvanju i nije toliko važno izmeriti sve sastojke, u pravljenju torti i testa, pravilna gramaža je osnova. Zato ne merite brašno, šećer i ostale suve sastojke u posudi u kojoj merite mleko. Najbolje je da koristite vagu ili specijalnu mericu koja dozvoljava da višak brašna otresete i tako potpuno ispratite recept.

- Stalno koristite tiganj koji se ne lepi - Tiganj sa specijalnim premazom na koji se hrana ne lepi dobar je za palačinke, jaja, tost, ali ne za sva jela.

- Stavljate hladno meso u zagrejan tiganj - Gotovo u svim receptima naći ćete podatak da pre prženja šnicli treba da zagrejete tiganj, ali retko gde piše da u njega ne smete staviti meso iz frižidera. Ako to uradite, rizikujete da spoljašnjost bude gotova, a da šnicla unutra ostane živa. I zato, neka meso prvo "odleži" na sobnoj temperaturi.

- Ne sušite povrće - Kad operete pečurke, spanać, blitvu ili neko drugo povrće, obavezno ga osušite ubrusom, pa tek onda ubacite u tiganj. U suprotnom, povrće će postati gnjecavo kad višak vode dođe u dodir sa uljem.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/130301/tiganj-se-lepi-snicla-je-ziva-kolac-nije-dovoljno-socan-evo-u-cemu-gresite-dok-kuvate.html
ĐAVOLJI DAH, najopasniji sladoled na svetu: Da biste ga probali morate potpisati pristanak i imati bar 18 godina! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/129419/djavolji-dah-najopasniji-sladoled-na-svetu-da-biste-ga-probali-morate-potpisati-pristanak-i-imati-bar-18-godina.html "Respire Del Diavolo" ili "Đavolji dah" najnovija je vrsta sladoleda namenjena svim neustrašivim sladokuscima.

Ova poslastica sastoji se od čilija jačine 1.569.300 skovila, što znači da je čak 500 puta ljuća od tabasko sosa.

Osmislila ju je poslastičarnica Aldvič iz Glazgova, pred Dan zaljubljenih.

S obzirom na to da konzumacija ovog sladoleda može da prouzrokuje povredu, bolest ili gubitak života, njeni konzumenti moraju da budu punoletni, i da pre probanja potpišu ugovor kojim oslobađaju ugostitelja od odgovornosti za moguće posledice.

Da li biste imali dovoljno hrabrosti da probate ovaj sladoled?

Pogledajte video:

]]>
Mon, 12 Feb 2018 09:55:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/129419/djavolji-dah-najopasniji-sladoled-na-svetu-da-biste-ga-probali-morate-potpisati-pristanak-i-imati-bar-18-godina.html
Pre ili posle kuvanja: Kada treba soliti hranu? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/111745/pre-ili-posle-kuvanja-kada-treba-soliti-hranu.html Odgovor nije univerzalan i sve zavisi od toga šta kuvate: grašak, testeninu, pirinač, meso, krompir... Pogledajte!

So poboljšava ukus jela, nekada utiče i na vreme kuvanja. Ne treba preterivati, ali skoro nijedno jelo ne možete da napravite bez bar trunke soli. Bitno je da znate kada da je dodate, pre ili posle kuvanja?

Tportal objavio je kratak vodič, gde u zavisnosti od vrste hrane koju kuvate, imate odgovor kada treba da dodate so za savršen ukus.

Grašak - posle

Postoje nesuglasice oko toga kada se so dodaje u lonac prilikom kuvanja graška. Ako pitate nekog kuvara, reći će vam da su učeni da se so dodaje tek pri kraju kuvanja, kada grašak već omekša. Navodno, ako se doda na početku kuvanja, grašak može da ostane tvr i sporije će biti gotov.

Testenina- pre

Kada je u pitanju testenina, so je uvek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuvati testeninu. Testenina je teški skrob koji za vreme kuvanja upija određeni postotak vode kako bi omekšala. Za vreme kuhanja u slanoj vodi, testenina upija so s vodom, a rezultat je bolji ukus. Ako testeninu naknadno posolite, neće imati tako dobar ukus.

Pirinač - pre

Slično testenini, pirinač takođe solimo na početku kuvanja kako bi apsorbovai slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za pirinač potrebna manja količina soli. Takođe, nakon kuvanja pirinač postaje smesa, i ako bismo so dodali tada, kristali soli će se neravnomerno zalijepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji ukus.

Luk - pre ili posle

So izvlači vodu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga, pa je to potrebno uzeti u obzir pre kuhanja. Ako želite luk da bude zlatan i krckav, onda dodajete so na kraju prženja. Ako želite da bude gnjecav i mekan, onda na počektu, čim ga stavite u ulje. Tako neće potamneti, i ostaje mekan,

Pečurke - posle