Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html Suši, paelja, njoke, giros i, naravno, srpski bulgur http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123575/susi-paelja-njoke-giros-i-naravno-srpski-bulgur.html Svi znaju za suši, paelju, njoke, giros, te razna druga delikatesna jela po kojima se određene zemlje prepoznaju, ali da vas neko pita šta je bulgur, verovatno biste se zamislili? Upravo zato što je srpsko kulinarsko nasleđe veoma bogato ali ne i svima tako poznato, Coca-Cola je odlučila da kroz gastro serijal “Nezaboravni ukusi“ Srbije pronađe mnoga tradicionalna jela i spasi ih od zaborava. U novoj epizodi pogledajte kako se priprema bulgur, ali i na koji način će se Ivan Marković poigrati sa ovim jelom i pripremiti moderne bulgur burgere!

]]>
Mon, 23 Oct 2017 09:56:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123575/susi-paelja-njoke-giros-i-naravno-srpski-bulgur.html
Pet razloga da pijete kakao ove jeseni http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123519/pet-razloga-da-pijete-kakao-ove-jeseni.html Nema ništa bolje od šoljice vrućeg kakaa tokom hladnog i kišnog jesenjeg dana.

Ovo piće neće zadovoljiti samo vaše čulo ukusa, već će takođe doneti mnogo koristi vašem telu.

Kako kakao pomaže kod raspoloženja

Kakao i čokolada su veoma korisni za aktivan mentalni ili fizički rad i mnogi ih nazivaju odličnim antidepresivima. Ukoliko ujutru popijete šolju kakaa ovo piće će vam dati energiju i osnažiti vas. U večernjim satima kakao može poslužiti kao napitak za ublažavanje stresa i umora.

Pratite nas i na Viberu!

Kakao poboljšava memoriju

Flavonoidi, koje sadrži kakao mogu da smanji rizik od demencije i utiču direktno na strukturu i funkciju mozga. Ova jedinjenja štite moždane neurone od oštećenja i poboljšavaju metabolizam i pamćenje.

Kakao jača krvne sudove

Kakao pomaže da se stabilizuje ili smanji krvni pritisak, jača krvne sudove i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Lekari savetuju da ne pijete više od dve šolje kakaa dnevno, jer ovo ukusno piće sadrži šećer i zasićene masti.

Kakao pomaže kod oporavka mišića

Naučnici su dokazali da se nakon upotrebe kakaa mišići sportista oporavljaju brže. Napitak sadrži proteine koji su potrebni za regeneraciju mišića, ugljene hidrate i zamenjuju rezervu energije mišićnog tkiva. A mleko nadoknađuje snabdevanje vodom i raznim jonima kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Kakao pomaže u borbi protiv gojaznosti

Američki istraživači su otkrili zanimljiv podatak: uprkos činjenici da kakao ima više kalorija nego čaj ili kafa, on ne dovodi do gojaznosti. Činjenica je da čak i mali deo kakao izaziva osećaj sitosti, tako da ćete nakon šolje toplog kakaa pojesti manji obrok. Kakao sprečava prejedanje.

Izvor: zenskimagazin.rs

]]>
Mon, 23 Oct 2017 10:17:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123519/pet-razloga-da-pijete-kakao-ove-jeseni.html
Lijemo suze dok sečemo luk, a da li znate zašto kijamo kad udahnemo biber? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123468/lijemo-suze-dok-secemo-luk-a-da-li-znate-zasto-kijamo-kad-udahnemo-biber.html Okidači kijavice su brojni. Od prašine i bolesti, pa sve do različitih alergija. Međutim, šta ako ste potpuno zdravi, a tokom pripreme omiljenog jela dodali ste biber i odjednom počeli da kijate?

Za takvu reakciju možete da okrivite nauku. Naime, biber sadrži sastojak koji iritira nos i uzrokuje kijanje, piše sajt zadovoljna.hr.

Pratite nas i na Viberu!

Reč je o sastojku piperinu, alkaloidu koji jednom kada uđe u nosnice, iritira završetke živaca i tera nas na kijanje.

Bez obzira na to o kojoj vrsti bibera je reč (crnom, belom ili zelenom), reakcija će uvek biti ista, odnosno biber će vas uvek naterati na kijanje.

]]>
Sat, 21 Oct 2017 11:01:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123468/lijemo-suze-dok-secemo-luk-a-da-li-znate-zasto-kijamo-kad-udahnemo-biber.html
Zašto su buduće snaje morale da znaju ovaj recept? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123507/zasto-su-buduce-snaje-morale-da-znaju-ovaj-recept-.html Često u kuhinji tražite inspiraciju za neko novo jelo? Uglavnom se okrećete savremenom načinu pripreme hrane, po ugledu na brzu svakodnevicu koja vas okružuje. Koliko zapravo znate o starim , tradicionalnim receptima, koji se i dalje čuvaju samo u određenim domaćinstvima širom zemlje? Coca-Cola serijal „Nezaboravni ukusi Srbije“ otkriva tradicionalne recepte i vraća ih na savremenu trpezu, a ovoga puta voditeljski duo Ivan Marković i Filip Ugrenović naučiće vas kako da napravite samsu – pitu koju su nekada buduće snaje iz jednog razloga morale da znaju.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 11:10:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123507/zasto-su-buduce-snaje-morale-da-znaju-ovaj-recept-.html
Da li znate šta se desi kada Oreo keks umočite u smesu za palačinke? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/70644/da-li-znate-sta-se-desi-kada-oreo-keks-umocite-u-smesu-za-palacinke.html Fantazija!

Napravite smesu za palačinke. Ostavite je malo gušćom i ukoliko inače ne stavljate, ubacite prašak za pecivo. U nju umačite keksiće, pa ih pržite u ulju, kao krofne.

I pogledajte šta ćete dobiti!

Pročitajte i: 

Domaće piškote

]]>
Thu, 19 Oct 2017 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/70644/da-li-znate-sta-se-desi-kada-oreo-keks-umocite-u-smesu-za-palacinke.html
Očas posla: Najjednostavniji srpski specijalitet od samo dva sastojka http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123369/ocas-posla-najjednostavniji-srpski-specijalitet-od-samo-dva-sastojka.html Voditeljski duo Ivan Marković i Filip Ugrenović u novoj epizodi Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“ uputili su se u Rogljevo gde su naučili kako se pravi staro pastirsko jelo belmuž. Pridružite im se u nezaboravnoj kulinarskoj avanturi i naučite da pripremate ovaj jednostavni srpski specijalitet.

]]>
Wed, 18 Oct 2017 10:36:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123369/ocas-posla-najjednostavniji-srpski-specijalitet-od-samo-dva-sastojka.html
Ako volite srpsku kuhinju onda morate znati za ovaj recept http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123274/ako-volite-srpsku-kuhinju-onda-morate-znati-za-ovaj-recept.html Ako ni danas niste sigurni šta biste mogli da spremate za ručak možda vas inspiriše nova epizoda Coca-Cola serijala "Nezaboravni ukusi Srbije“. Voditeljski dvojac, kuvar entuzijasta Ivan Marković i radio voditelj Filip Ugrenović uputili su se u Bojnik i u novoj epizodi otkrivaju još jedno od zaboravljenih tradicionalnih jela koja su pronašli tokom svoje velike gastro avanture širom Srbije. Naučiite kako da na pripremite tradicionalnu Urdu, ali pogledajte Ivanove savete na koji način možete ovo jelo pojednostaviti i učiniti ga malo modernijim.

]]>
Mon, 16 Oct 2017 11:01:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123274/ako-volite-srpsku-kuhinju-onda-morate-znati-za-ovaj-recept.html
Nemate mikser, treba vam šlag? Imamo rešenje za vas i traje 45 sekundi! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123084/nemate-mikser-treba-vam-slag-imamo-resenje-za-vas-i-traje-45-sekundi.html Pokvario vam se mikser, a treba vam šlag? Nikakav problem!

Potrebno vam je:
- Velika tegla
- 2 dl slatke pavlake
Postupak:
Dobro rashlađenu slatku pavlaku izlijte u čistu i suvu staklenu teglu.
Teglu dobro zatvorite i počnite da je tresete što jače i brže.
Tresite je oko 45 sekundi i to bez pauze.
Kada je otvorite videćete da ste dobili kremasti šlag kao desert ili prilog uz kolač.

Pratite nas i na Viberu!

Savet:
- Ako želite da šlag ima laganu aromu, u pavlaku dodajte malo ekstrakta vanile i kašičicu šećera u prahu te zatim krenite da tresete teglu.
- Za jači efekt, teglu pre korištenja stavite na 10 minuta u zamrzivač pa je potom napunite slatkom pavlakom i tresite.
- Ako želite da dobijete vrlo gusti, čvrsti i kompaktniji šlag koji se dodaje u smesu za kolače, teglu tresite nekoliko minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću.

]]>
Sun, 15 Oct 2017 08:30:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123084/nemate-mikser-treba-vam-slag-imamo-resenje-za-vas-i-traje-45-sekundi.html
Počela je sezona nara, a ovo je trik koji morate znati kako ne biste uništili namštaj i garderobu crvenim mrljama! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122959/pocela-je-sezona-nara-a-ovo-je-trik-koji-morate-znati-kako-ne-biste-unistili-namstaj-i-garderobu-crvenim-mrljama.html I, ne, nije rešenje da ga ne jedete samo zato što se teško čisti i prlja kuću. I ne, ovo nije trik sa lupanjem varjačom!

Zdrav je, bogat vitaminima i trenutno ga ima svuda. Mnogi misle da je težak za čišćenje, ali, u ovome je fora.

Pogledajte!

Sad kad znate foru, trk na pijacu!

]]>
Sat, 14 Oct 2017 12:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122959/pocela-je-sezona-nara-a-ovo-je-trik-koji-morate-znati-kako-ne-biste-unistili-namstaj-i-garderobu-crvenim-mrljama.html
Cipovka – recept koji se prenosi s kolena na koleno http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123209/cipovka--recept-koji-se-prenosi-s-kolena-na-koleno.html Nakon što ih je u prvoj epizodi put naveo u Potpećje, Ivan i Filip su se zaputili u Belo Blato. Bogatstvo multikulturalnosti Belog Blata servira stari, jedinstveni recept, koji je veštim prenošenjem s kolena na koleno, spasio čuvenu cipovku od zaborava. Kao i u svakoj od 12 uzbudljivih epizoda gastro-serijala "Nezaboravni ukusi Srbije", tako će i u ovoj Ivan i Filip pronaći inspiraciju i pripremiti recept koji se oslanja na neki od starih recepata. Budući da je Coca-Cola odavno deo savremene trpeze i odličan pratilac hrani, voditelji su se iznova uverili i potvrdili da se osvežavajući ukus Coca-Cole idealno slaže sa tradicionalnim jelima


.

]]>
Fri, 13 Oct 2017 10:04:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123209/cipovka--recept-koji-se-prenosi-s-kolena-na-koleno.html
Tradicionalni srpski specijalitet savršen za jesenju trpezu: Posni pilav sa bundevom http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123069/tradicionalni-srpski-specijalitet-savrsen-za-jesenju-trpezu-posni-pilav-sa-bundevom.html Da li ste čuli za samsu sa trljanicom ili bungur? Znate li šta je potrebno da bi se skuvao belmuž, te na koliko se različitih načina može spremiti janija? Da li su ovo egzotična jela koja još niste probali na nekom od proputovanja ili su to zapravo neka od starih srpskih jela, koja od zaborava još čuvaju ruke vrednih domaćica širom zemlje? Sve ovo, a i mnogo više otkrićete u neobičnom Coca-Cola gastro-serijalu “Nezaboravni ukusi Srbije“ kroz koji vas vode Filip Ugrenović i Ivan Marković. U prvoj epizodi naučite kako da napravite stari posni pilav sa tikvom bundeve.


]]>
Wed, 11 Oct 2017 12:29:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/123069/tradicionalni-srpski-specijalitet-savrsen-za-jesenju-trpezu-posni-pilav-sa-bundevom.html
Tajne uz pomoć kojih će vam svaki kolač uspeti! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/90700/tajne-uz-pomoc-kojih-ce-vam-svaki-kolac-uspeti.html Ne morate da budete vrsna domaćica da bi vam svaki kolač uspeo. Biće dovoljno da se pridržavate ovih saveta.

1. Izbor brašna
Za dobar kolač nemojte da potcenite važnost izbora pravog brašna. Hrskave kolače, biskvite, knedle i njoke pravite od oštrog brašna. Glatko brašno koristite za pravljenje hleba, mafina i poslastica od testa sa kvascem, piše Jutarnji list.

Pratite nas i na Viberu!

2. Sobna temperatura sastojaka
Jaja, melko i puter moraju da odstoje na sobnoj temperaturi barem pola sata pre nego što počnete da pravite kolač. Ako nemate vremena, jaja možete da na kratko zagrejete iznad lonca sa kipućom vodom.

3. Pazite kako koristite mikser
Kad uzmete mikser u ruke, nemojte krenuti sa najjačom brzinom. Pametnije je krenuti sa manjom brzinom da bi vazduh ušao u smesu za kolače. Kad procenite da je masa za kolače dobro umućena, prebacite mikser na najjaču brzinu još nekoliko sekundi. Smesa za kolač biće glatka poput emulzije.

4. Završni dodir
Kad napravite smesu za kolače i sipate je u pleh, lagano ga prodrmajte par puta s visine od nekoliko centimetara kako bi se sastojci bolje povezali. Izravnajte površinu kolača gumenom lopaticom. Ovo primenjujete samo kod kolača kod kojih ste koristili prašak za pecivo, nikako ne u onim s belancima ili šlagom koji moraju da ostanu rastresiti.

]]>
Sun, 8 Oct 2017 10:58:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/90700/tajne-uz-pomoc-kojih-ce-vam-svaki-kolac-uspeti.html
Kuvari otkrivaju: Ovu hranu izbegavajte u restoranima! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/108385/kuvari-otkrivaju-ovu-hranu-izbegavajte-u-restoranima.html Sve što su ovi konobari i kuvari rekli logično je, ali lako je zaboraviti na zdravu logiku ako vam se u tom trenutku jede nešto specifično. Ovu hranu bolje je izbegavati, kažu oni.

“Koju hranu bi trebalo izbegavati u restoranima” je pitanje na koje je odgovorio veliki broj kuvara i radnika u restoranima na veb-sajtu “Quora”, piše "Dejli mejl", a prenosi radiosarajevo.

Pratite nas i na Viberu!

Evo šta kažu:

"Ako sam 30 km udaljen od mora, ne naručujem morske plodove."

"Izbegavam da naručujem odreske u restoranima koji nisu specijalizovani za njih. Razmažen sam jer sam radio u mnogima od njih i ako nisam u kući odrezaka, obično se razočaram. Takođe, izbegavam morske plodove osim ako nisam na mestu poznatom po njima ili negde gde znam da nabavljaju svežu ribu i morske plodove."

"Ako ste u kineskom restoranu, izbegavajte nekinesku hranu. S razlogom su specijalizovani. Jednom sam naručio pire-krompir i dobio sam nešto što je bilo 75 odsto belo brašno."

"Jedan od mojih šefova mentora savetovali su mi da nikad ne naručujem specijalitete kuće. Kaže da se specijaliti obično prave od ostataka stare hrane koje žele da se reše."

"Ako odete na ribu nedeljom, verovatno neće biti sveža."

I sam poznati kuvar Entoni Burdejn izjavio je da nikad ne bi jeo ribu nedeljom, jer većina vlasnika nabavlja hranu za vikend četvrtkom ili petkom.

]]>
Sat, 7 Oct 2017 12:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/108385/kuvari-otkrivaju-ovu-hranu-izbegavajte-u-restoranima.html
11 navika u pripremi hrane zahvaljujući kojima unosite bakterije u organizam http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/90221/11-navika-u-pripremi-hrane-zahvaljujuci-kojima-unosite-bakterije-u-organizam.html Od pranja do seckanja! Ove greške nikako ne biste smeli da pravite...

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama
Za pripremu sirovog i kuvanog ili pečenog mesa uvek moraju da se upotrebljavaju različiti tanjiri ili činije. Razlog tome je što bakterije iz sirovog mesa mogu da pređu na kuvano. Isto važi i za morske plodove ili živinu.

Pratite nas i na Viberu!

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči
Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smeli da odmrzavate na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jeste u frižideru, činiji s hladnom vodom ili u mikrotalasnoj pećnici.

3. Pranje mesa
Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskoj sudoperi nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoperu i okolne kuhinjske površine.

4. Hlađenje hrane pre odlaganja
Mnogi su uvereni da je hranu pre odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu da se razviju kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuvana, vruća hrana ne sme da se stavi u frižider, jer otpuštajući toplotu smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

5. Jela koji sadrže sirova jaja
Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu da imaju salmonelu ili druge štetne bakterije.

6. Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini
Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u frižider.

7. Korišćenje marinade kao sosa
Iako se činiti ekonomično koristiti marinadu kao sos, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu da zaraze vašu hranu. Marinadu možete iskoristi ako je dovedete do vrenja pre konzumiranja.

8. Nedovoljno termički obrađeno meso
Dok niko ne želi da mu se servira previše suvo meso, nedovoljno pečeno ili kuvano meso u sebi može da, još uvek, sadrži opasne bakterije. "Krvavi biftek" ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuvano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

9. Nepranje ruku
Važnost pranja ruku već je dobro poznata mera opreza. Ipak mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne praktikuju ispravno. Ruke perite sa sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

10. Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost
Ako ste među onima koji probaju mlijeko kako bi se uverili da li je istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mleka možete da dobijete zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može da uzrokuje ozbiljne posledice.

11. Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za sečenje
Čak i ako planirate da ogulite voće ili povrće pre upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi s voća mogu da se premeste na radne površine i zarazie delove isečenog voća ili povrća.

Izvor: Dnevno.hr

]]>
Tue, 3 Oct 2017 11:05:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/90221/11-navika-u-pripremi-hrane-zahvaljujuci-kojima-unosite-bakterije-u-organizam.html
OPREZ: Svi znamo da se jaja čuvaju u frižideru, ali gde?! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122631/oprez-svi-znamo-da-se-jaja-cuvaju-u-frizideru-ali-gde.html Ako ih i vi držite u vratima, eksperti imaju da vam poruče - NE, NIKAKO!

Kako vi odlažete jaja? Kladimo se kao "sav normalan svet", odnosno u vratima frižidera koja sasvim prigodno imaju i prostor za skladištenje jaja. I tu svi grešimo. Većina nas jaja odlaže baš ovako.

Pratite nas i na Viberu!

Naime, eksperti tvrde da je ovo najgore mesto koje možemo da izaberemo za jaja jer je tu pretoplo za njih. A evo i još par stvari koje sigurno niste znali:

Pri samoj kupovini jaja, otvorite karton i pogledajte da li vam je zapalo neko polomljeno. Proverite i rok trajanja, ali uzmite u obzir i to šta planirate da pravite od njih. Za kolače je često i bolje malo starije jaje, a ako planirate da ih poširate, gledajte da budu što svežija.

Dalje, kada ih donesete kući, ne vadite ih iz kartona - tako ćete ih zaštititi od lomljenja, sprečiti brzo isušivanje i blokirati neprijatne mirise koji mogu da se rašire frižiderom. Kao što smo već rekli, ne ostavljajte ih u vratima, već na najhladnijoj polici frižidera.

Obavezno dobro operite ruke nakon što završite posao sa živim jajima, a potom dobro očistite i sve kuhinjske površine.

Ako ste sumnjičavi, testirajte svežinu jaja tako što ćete ih potopiti u vodu. Sveže jaje će biti na dnu, malo starije će biti malčice podignuto od dna. A ako pluta po vodi, odmah ga bacite.

I na kraju, jaja servirajte čim ih pripremite. Toplo sobno okruženje je idealno mesto za bakterije i zato stručnjaci kažu da ako pripremljena jaja stoje duže od dva sata - bacite ih.

Izvor: blic žena

]]>
Mon, 2 Oct 2017 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122631/oprez-svi-znamo-da-se-jaja-cuvaju-u-frizideru-ali-gde.html
Ana Kokić NIJE OČAJNA domaćica! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122366/ana-kokic-nije-ocajna-domacica.html "Komšinica sa Čukarice" je omiljena među svojim komšijama i ne libi se da zasuče rukave i prione na spremanje zimnice. Exkluziv je otkrio koji su pevačicini tajni sastojci i saradnici u pripremi ajvara, ali i ko je zadužen za recepturu, a ko za fizikalisanje.

]]>
Sat, 30 Sep 2017 09:14:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/122366/ana-kokic-nije-ocajna-domacica.html
Ove tri namirnice će se pokvariti čim ih ubacite u frižider! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/89735/ove-tri-namirnice-ce-se-pokvariti-cim-ih-ubacite-u-frizider.html Namena frižidera jeste da sačuva namirnice od kvarenja. Međutim, postoje tri namirnice koje "nepodnose" frižider! Znate li koje su?

Hleb

Želite li da potraje, hleb držite dalje od frižidera. Iako je frižider napravljen da bi održavao hranu svežom, to nikako ne vredi i za ovu namirnicu.
Naime, hleb će u hlebu vrlo brzo postati suv i neukusan. Najbolje je da ga čuvate u papirnatoj pa u najlonskoj kesu, na sobnoj temperaturi.

Pratite nas i na Viberu!

Kafa

Kafa je specifična namirnica u čijoj bogatoj aromi mnogi uživaju svakog jutra. No, bilo da se radi o mljevenoj ili onoj u zrnu, kafu držite dalje od vašeg frižidera.

Razlog je taj što temperatura i vlaga u frižideru prave kondenzaciju koja utiče na miris i ukus kafe. Radije je stavite u staklenu, metalnu ili plastičnu posudu sa čvrstim poklopcem.

Med

Med je ukusan i sladak dodatak jelima i pićima. Osim što je zdrav, med je jedina namirnica koja se nikada neće pokvariti i zato ga nije potrebno odlagati u frižider.

Iako mu neće direktno naškoditi, med u frižideru postaje vrlo tvrd pa je, kao takav, vrlo nezgodan za konzumaciju. Med čuvajte u špajzu ili kuhinjskom ormariću, a iz tegle ga vadite drvenom ili plastičnom kašikom, a nikada metalnom.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sun, 24 Sep 2017 09:51:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/89735/ove-tri-namirnice-ce-se-pokvariti-cim-ih-ubacite-u-frizider.html
Pažljivo sa ekspres loncem! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/103063/pazljivo-sa-ekspres-loncem.html Osim što štedi vreme i ubrzava proces pripreme, ekspres lonac takođe, čuva ukus, miris i prehrambenu vrednost namirnice.

Ekspres lonac umnogome je olakšao kuvanje jela i postao omiljena sprava u kuhinji bez koje se danas ne može zamisliti pripremanje nekih kulinarskih majstorija. Osim što štedi vreme i ubrzava proces pripreme, ekspres lonac takođe, čuva ukus, miris i prehrambenu vrednost namirnice.

Pratite nas i na Viberu!

A da bi ručak iz lonca bio ukusniji, prilikom kuvanja pridržavajte se sledećih saveta:

* Sastojci jela u loncu trebalo bi da ispunjavaju dve trećine zapremine, a namirnice koje stvaraju penu (pirinač, povrće) samo polovinu.

* Nikada ne treba stavljati prazan lonac na zagrejan šporet.

* Poklopac mora da bude dobro zatvoren.

* Vreme kuvanja se računa od trenutka kada se pojavi para na sigurnosnom ventilu (oko 10 minuta). Kada istekne vreme propisano za pripremanje neke namirnice (mahunarke 8-10 minuta, narezano povrće 5-10, govedina 9-12, zamrznuto meso 30-35...), treba sačekati nekoliko minuta da se smanji pritisak u loncu i tek onda otvoriti.

izvor: novosti

]]>
Sat, 23 Sep 2017 10:36:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/103063/pazljivo-sa-ekspres-loncem.html
Ređao je parčiće mesa jedno na drugo i na kraju dobio nešto fenomenalno! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/83716/redjao-je-parcice-mesa-jedno-na-drugo-i-na-kraju-dobio-nesto-fenomenalno.html Poželećete da ovo napravite kod kuće...

]]>
Tue, 19 Sep 2017 10:32:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/83716/redjao-je-parcice-mesa-jedno-na-drugo-i-na-kraju-dobio-nesto-fenomenalno.html
Kajganu celog života spremamo na pogrešan način http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/121268/kajganu-celog-zivota-spremamo-na-pogresan-nacin.html Kajganu celog života spremamo na pogrešan način

Mnogo je načina da se kajgana “poboljša” dodavanjem egzotičnih začina, soseva, povrća, mesa i ostalih priloga, ali deluje da je nemoguće zamisliti drugačiji način same pripreme od uobičajena tri koraka: razbijanje jaja, mućenje jaja i prženje jaja u vrelom tiganju.

Međutim, Danijel Paterson, čuveni kuvar iz San Franciska i ponosni vlasik Mišelinove zvezdice, trudi se da inspiriše ljude da eksperimentišu u kuhinji i nudi sasvim novi metod pripreme gotovo neizostavne stavke na menijima za doručak širom planete.

Naime, Paterson je oduvek spremao kajganu na tradiocionalni način, u tiganju sa nelepljivom podlogom. Međutim, kada ga je njegova ekološki osvešćena supruga upozorila na navodni štetan uticaj teflona na hormone, prešao je na običan tiganj.

Ostatak jaja koji bi se zalepio za dno "običnog" tiganja i zahtevao naporno ribanje, Patersonu je ipak došao glave i onda je imao “eureka” momenat: Zašto ne bismo spremali kajganu u provreloj vodi?

Ako već poširamo jaja, zašto ih pre toga ne bismo umutili, zapitao se Paterson. Isprobao je novu metodu i shvatio da se jaja neće zalepiti za dno tiganja ukoliko kajganu pripremate u malom vrtlogu provrele vode.

Taj praktičan razlog nije i jedini motiv za prelazak na “barenu kajganu” jer Paterson tvrdi da vrelina vode čini jaja mekšim, pufnastijim i laganijim. Tako pripljemena kajgana ide sjajno uz razne priloge, kaže Paterson i lično preporučuje puter.

Recept za barenu kajganu

4 sveža jajeta

so i biber

nesoljeni puter

Jaja dobro umutite u činiji, oko 30 sekundi

U šerpicu sipajte oko 10 cm vode i kuvajte je na srednjoj temperaturi dok ne provri. Dodajte malo soli.

Meštajte vodu kako bi se stvorio vrtlog, i onda dodajte umućena jaja. Poklopite posudu i izbrojte do 20, a zatim sklonite poklopac.

Kajgana bi trebalo da pluta na površini vode u tračicama. Pažljivo sipajte jaja u cediljku i nežno je promrdajte nad sudoperom kako bi se kajgana ocedila.

Sipajte jaja u tanjire, dodajte so i biber i malo putera koji će se brzo istopiti na vreloj kajgani.

Služite kajganu uz tost.

Izvor: N1

]]>
Mon, 4 Sep 2017 13:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/121268/kajganu-celog-zivota-spremamo-na-pogresan-nacin.html