Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/rss.html Pržite jaja na suncokretovom ulju? Evo zašto to više nećete da radite! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/130740/przite-jaja-na-suncokretovom-ulju-evo-zasto-to-vise-necete-da-radite.html Jaja su odličan izbor za najvažniji obrok u danu – doručak! Sadrže oko sedam grama proteina i ako ih ne pripremate na mnogo masnoće, mogu da budu vrlo zdrav obrok. Promenom masnoće na kojoj pržite jaja taj obrok možete da učinire još zdravijim, ali i ukusnijim.

Suncokretovo ulje zamenite maslinovim i time ćete, osim esencijalnih antioksidansa koji su nam potrebni jer se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, osigurati i znatno ukusniji obrok.

Istraživanja su pokazala da priprema namirnica na biljnom ulju nije najbolji izbor za zdravlje jer "obična" biljna ulja zagrevanjem otpuštaju štetne sastojke, aldehide. Iako je i maslinovo ulje biljno, zagrevanjem ovog ulja ipak se otpušta manje aldehida.

Istovremeno, brže se zagreva, što čini da se jaja brže ispeku i da zadrže punoću ukusa.

Izvor: vecernji.hr

]]>
Thu, 8 Mar 2018 12:58:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/130740/przite-jaja-na-suncokretovom-ulju-evo-zasto-to-vise-necete-da-radite.html
Tiganj se lepi, šnicla je živa, kolač nije dovoljno sočan... Evo u čemu grešite dok kuvate! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/130301/tiganj-se-lepi-snicla-je-ziva-kolac-nije-dovoljno-socan-evo-u-cemu-gresite-dok-kuvate.html Čak i ljudi koji godinama, pa i decenijama kuvaju, nisu nepogrešivi za šporetom!

Ovo su neke od najčešćih grešaka u kuhinji, pa obratite pažnju na njih kad sledeći put uzmete varjaču u ruke.

- Sve kuvate sa maslinovim uljem - Ekstra devičansko maslinovo ulje jeste zdravo i osnova je mediteranske ishrane, ali ne ide u sve. Ne treba da ga koristite na visokim temperaturama, pa ono nije pravi izbor za prženje pomfrita ili bifteka, pišu Novosti.

- Merite suve sastojke u posudi za merenje tečnosti - Dok u kuvanju i nije toliko važno izmeriti sve sastojke, u pravljenju torti i testa, pravilna gramaža je osnova. Zato ne merite brašno, šećer i ostale suve sastojke u posudi u kojoj merite mleko. Najbolje je da koristite vagu ili specijalnu mericu koja dozvoljava da višak brašna otresete i tako potpuno ispratite recept.

- Stalno koristite tiganj koji se ne lepi - Tiganj sa specijalnim premazom na koji se hrana ne lepi dobar je za palačinke, jaja, tost, ali ne za sva jela.

- Stavljate hladno meso u zagrejan tiganj - Gotovo u svim receptima naći ćete podatak da pre prženja šnicli treba da zagrejete tiganj, ali retko gde piše da u njega ne smete staviti meso iz frižidera. Ako to uradite, rizikujete da spoljašnjost bude gotova, a da šnicla unutra ostane živa. I zato, neka meso prvo "odleži" na sobnoj temperaturi.

- Ne sušite povrće - Kad operete pečurke, spanać, blitvu ili neko drugo povrće, obavezno ga osušite ubrusom, pa tek onda ubacite u tiganj. U suprotnom, povrće će postati gnjecavo kad višak vode dođe u dodir sa uljem.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 15:00:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/130301/tiganj-se-lepi-snicla-je-ziva-kolac-nije-dovoljno-socan-evo-u-cemu-gresite-dok-kuvate.html
ĐAVOLJI DAH, najopasniji sladoled na svetu: Da biste ga probali morate potpisati pristanak i imati bar 18 godina! http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/129419/djavolji-dah-najopasniji-sladoled-na-svetu-da-biste-ga-probali-morate-potpisati-pristanak-i-imati-bar-18-godina.html "Respire Del Diavolo" ili "Đavolji dah" najnovija je vrsta sladoleda namenjena svim neustrašivim sladokuscima.

Ova poslastica sastoji se od čilija jačine 1.569.300 skovila, što znači da je čak 500 puta ljuća od tabasko sosa.

Osmislila ju je poslastičarnica Aldvič iz Glazgova, pred Dan zaljubljenih.

S obzirom na to da konzumacija ovog sladoleda može da prouzrokuje povredu, bolest ili gubitak života, njeni konzumenti moraju da budu punoletni, i da pre probanja potpišu ugovor kojim oslobađaju ugostitelja od odgovornosti za moguće posledice.

Da li biste imali dovoljno hrabrosti da probate ovaj sladoled?

Pogledajte video:

]]>
Mon, 12 Feb 2018 09:55:00 +0100 Kulinarske tajne http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/129419/djavolji-dah-najopasniji-sladoled-na-svetu-da-biste-ga-probali-morate-potpisati-pristanak-i-imati-bar-18-godina.html
Pre ili posle kuvanja: Kada treba soliti hranu? http://www.prva.rs/zivot/kuhinjica/kulinarske-tajne/111745/pre-ili-posle-kuvanja-kada-treba-soliti-hranu.html