Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Kulinarske tajne

18. 12. 2017. 10:17   >>  10:06

Spisak je poduži: Zbog čega je sve dobro jesti kiseli kupus!

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, čini kiseli kupus vrlo korisnom namirnicom po naše zdravlje.

Kupus kroz procese kiseljenja (fermentacijom) stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla (npr. u pršuti). Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica. 

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kog belančevine uopšte ne bi bile iskorišćene. Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu. 

Rasol

Kod nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane za probavni trakt te kao narodni lek za smanjenje oteklina na zglobovima. 

Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i lekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva. Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, rasol, je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma.Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Lekovita svojstva:

1. poboljšava raspoloženje

2. organizam čini otpornim na stres

3. aktivira razmenu materija u mozgu

4. pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

5. stimuliše rad ćelija i deluje pomlađujuće

6. pomaže kod izgradnje kostiju

7.reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi

8. jača imunitet i povećava snagu mišića

9. doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva

1 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari