Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Kulinarske tajne

21. 10. 2017. 11:01   >>  08:42

Lijemo suze dok sečemo luk, a da li znate zašto kijamo kad udahnemo biber?

Okidači kijavice su brojni. Od prašine i bolesti, pa sve do različitih alergija. Međutim, šta ako ste potpuno zdravi, a tokom pripreme omiljenog jela dodali ste biber i odjednom počeli da kijate?

Za takvu reakciju možete da okrivite nauku. Naime, biber sadrži sastojak koji iritira nos i uzrokuje kijanje, piše sajt zadovoljna.hr.

Pratite nas i na Viberu!

Reč je o sastojku piperinu, alkaloidu koji jednom kada uđe u nosnice, iritira završetke živaca i tera nas na kijanje.

Bez obzira na to o kojoj vrsti bibera je reč (crnom, belom ili zelenom), reakcija će uvek biti ista, odnosno biber će vas uvek naterati na kijanje.

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari