Prva Srpska Televizija :: Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/rss.html Oduševićete se! Evo gde vam sve može pomoći BEBI PUDER! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/26463/odusevicete-se-evo-gde-vam-sve-moze-pomoci-bebi-puder.html Pakovanje dečijeg pudera neće preopteretiti vaš budžet. Ali, bićete zadivljeni kada otkrijete za šta vam sve može poslužiti.

Rashlađuje posteljinu

U vrućim letnjim noćima pospite dečiji puder po posteljini. Ona će mirisati, a puder će upiti znoj sa vašeg tela što će vam omogućiti da se bolje naspavate.

Upija masnoću

Sledeći put kada vam nešto masno kapne na majicu ili tepih, taj deo pospite dečijim puderom. On upija ulje i osvežava tkaninu.

Osvežava knjige

Starim knjigama dajte novi izgled pomoću dečijeg pudera. Upiće vlagu i sprečiti stvaranje buđi.

Ističe trepavice

Dečiji puder nanesite na trepavice pre maskare. Dobićete puniji i gušći izgled trepavica.

Sprečava iritaciju kože

Na unutrašnju stranu bedara nanesite dečiji puder kako biste izbegli iritaciju kože trljanjem noge o nogu.

Uklanja smrad iz obuće

Pospite unutrašnjost cipela dečijim puderom i ostavite preko noći. Sledeći dan obrišite i obujte svoje cipele koje će mirisati kao nove.

'Popravlja' škripanje poda

Imate li parket koji škripi? Pospite po podu puder, a potom metlicom ispunite praznine među letvicama.

Tera mrave

Pospite puder ispred vrata ili oko prozora. Mravi će sigurno zaobići vaš dom.

Smanjuje bol kod depilacije

Napuderišite noge pre depilacije što će stvoriti dodatni sloj koji će vas zaštititi od mogućeg prevrućeg voska.

Zamenjuje puder u kamenu

Umesto skupih pudera u kamenu koje nanosite kao završni sloj kod šminkanja, na lice nanesite samo malčice dečijeg pudera i izgledaćete izvrsno.

Osvežava krevet vašeg ljubimca

Pospite korpu ili krevetić ljubimca dečijim puderom jer ćete ga tako osvežiti na najbrži mogući način.

Pomaže frizuri

Kosa vam je neposlušna? Pomešajte dečiji puder i isto toliko praška za pecivo. Mešavina koju ste napravili deluje kao suvi šampon, a kosa će vam biti zahvalna.

Miris za prostor

Ako ne volite miris dečijeg pudera, dodajte mu nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Rasporedite ga po stanu koji će potom božanstveno mirisati.

]]>
Fri, 15 Dec 2017 15:48:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/26463/odusevicete-se-evo-gde-vam-sve-moze-pomoci-bebi-puder.html
Ako su ovo i vaše navike u FRIŽIDERU, HITNO ih menjate! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126407/ako-su-ovo-i-vase-navike-u-frizideru-hitno-ih-menjate-.html Kada odlažemo hranu u frižider često ne razmišljamo kako to radimo i ako je nezdravo, ne razmišljamo o posledicama. Da bi skrenuo pažnju, stručnjak iz firme “Mitsubichi Electric” Džin-Mark Adel je za Femail, kroz tri pravila, objasnio u čemu grešimo:

1. Voće i povrće držimo zajedno

Bezbroj posebnih odeljaka u frižideru treba maksimalno iskoristiti i obavezno razdvojiti voće i povrće jer voćke ubrzavaju truljenje ostale hrane.

„Zrelo voće proizvodi etilen, koji može da ubrza kvarenje druge hrane. Koristite odeljke za smrzavanje, ladice za sireve za tačno to za šta su namenjene kako biste bili sigurni da su vaše namirnice najsvežije što mogu biti“, objašnjava Adel.

2. Meso i morski plodovi stoje na gornjoj polici

Ova praksa može da ima vrlo loše posledice na druge namirnice u frižideru.

“Šunke, kobasice, sveže meso i plodove mora treba stavljati na donje police u frižideru. Ako to ne učinite, krv s mesa može kapati na drugu hranu i tako je zaraziti salmonelom ili drugim bakterijama, upropastiti namirnice i na kraju i vas zaraziti”, objasnio je Adel.

Lako kvarljive namirnice, odnosno one kratkog roka trajanja, najbolje bi bilo držati na -3 stepena kako bi se duže održale i lako odmrzle.

3. Sve je nepregledno

Veliki problem kod spremanja namirnica jeste i način na koji ih sortiramo. Često ćemo iz trgovine bez razmišljanja kupljene namirnice samo staviti na police u prednji red ne gledajući šta ima iza, a zbog toga ćemo i često kupiti namirnice koje već imamo kod kuće, ali ih nismo videli u frižideru.

“Namirnice gurnute u zadnji red teško se vide i zbog toga imaju najveću šansu da se pokvare i uzrokuju kvarenje i druge hrane”, dodaje Džin Mark.

4. Ne razmišljamo o ostacima hrane

Nakon božićnog ručka sigurno će ostati i malo mesa i priloga, hleba i salata na koje većina ljudi zapravo ne računa.

“Previše puta se nakon celodnevnog druženja i obedovanja raznih poslastica ostaci samo odlože u frižider i na njih se zaboravi. Na taj način bacamo mnogo hrane koja je mogla da se pojede dan posle.”

Napominje da je najbolje da se ostaci odlože u posudice i čvrsto zatvore kako bi duže ostali sveži, ali i da se ne stave odmah u prvi red - na taj način je velika verovatnoća da će se pojesti, a ne baciti.

5. Zamrzivač je pretrpan

Jedan od glavnih uzroka kvarenja hrane jeste povišena temperatura koja nastaje zbog pretrpanosti namirnicama, zbog čega ni ne mogu pravilno da se ohlade.

“Nikad nemojte stavljati previše namirnica u zamrzivač, već kod kupovine razmišljajte o tome gde ćete to smestiti. Hladni vazduh treba da cirkuliše kroz njega, a ako imate mnogo staklenih flaša, tegli i narezaka, to će biti izrazito teško”, napominje Adel.

Izvor: b92.net

 

]]>
Thu, 14 Dec 2017 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126407/ako-su-ovo-i-vase-navike-u-frizideru-hitno-ih-menjate-.html
Svi bacate KESICE iz kutije za OBUĆU, a mnogo su korisne za ove četiri stvari! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126108/svi-bacate-kesice-iz-kutije-za-obucu-a-mnogo-su-korisne-za-ove-cetiri-stvari.html Primetili ste da se u svakoj kutiji obuće koju ste do sada kupili nalaze i kesice, obično bačene u ćošak. Iste takve možete pronaći i u torbama. Pored toga što služe da održe prijatan miris stvari, one imaju i druge primene:

Zarđali alat

Savetujemo vam da u kutiju sa alatom stavite dve-tri kesice siliko gela. One će upiti vlagu, koja bi inače stvorila koroziju.

Žilet za brijanje

Kesicama možete produžiti vek žileta za brijanje, tako što ćete sadržaj kesica presuti u plastičnu kutiju u koju ćete potom staviti brijač. Dajte mu vremena.

Mobilni telefon

Ako vam se pokvasio telefon ili upao u vodu, ove kesice funkcionišu po istom principu kao i pirinač. Ostavite telefon da odstoji u činiji sa siliko-gelom (pirinčem).

Šoferšajbna

Stavite nekoliko kesica silika-gela ispod šoferšajbne i ona će se mnogo manje magliti kad je visoka vlažnost vazduha, piše omgfacts.com.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 8 Dec 2017 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126108/svi-bacate-kesice-iz-kutije-za-obucu-a-mnogo-su-korisne-za-ove-cetiri-stvari.html
Kada vidite šta su napravili od KUTIJE OD OBUĆE, odmah ćete učiniti isto... (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126027/kada-vidite-sta-su-napravili-od-kutije-od-obuce-odmah-cete-uciniti-isto-video.html Potrebna je mašta i malo vremena

Ako ne možete više da gledate nered na radnom stolu, vreme je za sređivanje. 

Pustite maštu na volju, izdvojte malo vremena i od kutije za obuću napravite pregrade koje će biti idealne za rešavanje nereda.

Potrebni su vam: kutija od odeće, sprej, tapete, kolaž papir… Sve detalje pogledajte u snimku koji sledi:

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 7 Dec 2017 17:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126027/kada-vidite-sta-su-napravili-od-kutije-od-obuce-odmah-cete-uciniti-isto-video.html
Jeleni Gavrilović i Nataši Pavlović veš mašina ne treba, one znaju da peru veš i po starinski http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/125451/jeleni-gavrilovic-i-natasi-pavlovic-ves-masina-ne-treba-one-znaju-da-peru-ves-i-po-starinski.html Jelena Gavrilović, koju gledamo u seriji „Istine i laži“ kao modernu, emancipovanu, samosvesnu ženu, pokazala je u emisiji „Praktična žena“ da je upoznata sa starinskim običajima.

Ona i voditeljka Nataša Pavlović zajedničkim snagama oprale su veš na tradicionalan način i to sa pepelom koji se koristio umesto deterdženta.

]]>
Tue, 28 Nov 2017 10:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/125451/jeleni-gavrilovic-i-natasi-pavlovic-ves-masina-ne-treba-one-znaju-da-peru-ves-i-po-starinski.html
Izaberite svoju kapiju – to je vaša jedina briga http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/125309/izaberite-svoju-kapiju--to-je-vasa-jedina-briga.html Šuška se sa svih strana, i već duže vreme čujete isti savet – da je sada pravo vreme za kupovinu nekretnine.

Agenti za nekretnine tvrde da su cene na tržištu najniže u poslednjoj deceniji, bankari da su kamate na stambene kredite takođe najniže. Prelistavajući oglase, i ponuda samih nekretnina nije loša, tako da je ova godina, čini se, idealna za to.

Posebno ako se uzme u obzir i činjenica da bi i kamatne stope, ali i cene nekretnina mogle da počnu da rastu.

Stambeni kredit jeste ozbiljna odluka i jasno je da sve potencijalne rizike treba staviti odmah na sto. Najčešća polazna tačka u rešavanju pitanja krova nad glavom, dopalo se to nama ili ne, jeste kredit.

Trenutno na našem trištu možete da birate kredite indeksirane u evrima ili u dinarima. Kamate su ispod pet odsto godišnje u oba slučaja, a takvi uslovi pre nekoliko godina su bili san.

Finansijski stručnjaci će vam sigurno reći da su stambeni krediti i najbolji oblik investicije za one ljude koji ne rešavaju stambeni problem, već imaju viška sredstava.

Naravno, na listi važnih pitanja, cena je ubedljivo među prvima. Prosečna cena stana u Srbiji u trećem tromesečju 2017. godine bila je 864,7 evra, što je neznatno više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U Beogradu prosečna cena kvadarta u trećem ovogodišnjem kvartalu bila je 1.156,40 evra.

Niže cene nekretnina i niski troškovi zaduživanja u trećem tromesečju 2017. uticali su na rast tražnje stambenih kredita, što uz povećan broj izdatih građevinskih dozvola doprinosi povoljnim izgledima na tržištu stanova, procenjuju u Narodnoj banci Srbije.

Oni koji su stan u Beogradu kupili ove godine, napravili su dobar posao, jer je cena kvadrata novogradnje pojeftinila za oko 11.000 dinara u odnosu na 2016.

Ali i u prestonici se cene razlikuju. Treba uzeti u obzir i mnogo različitih elemenata kao što su uopšte cene nekretnina na tržištu, stara ili nova gradnja, a i kod uklapanja budžeta čestu dilemu predstavlja lokacija.

Beograd je, često smo imali priliku da čujemo u prethodnim mesecima, postao grad kranova. Doduše, možete se u to uveriti i svojim očima. Gradi se na gotovo svim lokacijama, i bitno je samo da znate otprilike gde biste želeli prve komšije.

Evo samo u kompleksu „Zemunske kapije“  biće izgrađeno 1.700 stanova različitih struktura.

Stanovi će biti od jednosobnih do četvorosobnih, kvadrature od 31 do 90 kvadrata, tako da možete da birate.

Objekti će imati 323 stana, 240 garažnih mesta, 62 parking mesta u parteru, a u prizemlju objekta E biće šest lokala, orijentisanih ka centralnom trgu naselja, koji su predviđeni za komercijalne sadržaje.

Kompleks će krasiti tri parka sa dečijim igralištima i prostorom za odmor i rekreaciju, dok je centralni trg unutar naselja zamišljen kao pešačka zona sa restoranima, kafićima i prodavnicama. Čini se, prava ušuškana oaza.

Završetak je najavljen za kraj 2019, a procenjena vrednost investicije je 100 miliona evra.

I važno je napomenuti da je naselje odlično povezano sa svim delovima Beograda, zahvaljujući blizini auto-puta i novog Pupinovog mosta.

Kako su najavili nadležni još letos, cena kvadrata u objektima prve faze je od 1.300 do 1.493 metara kvadratnih bez PDV-a.

Ovaj kompleks gradi se na prostoru nekadašnje vojne kasarne Aleksa Dundić u Zemunu. Izgradnja naselja se odvija u tri faze: u prvoj se grade tri objekta (C,D,E ) u drugoj dva objekta G i H, a u poslednjoj trećoj fazi tri objekta A, B i F.

I ne pričamo tek tako, jer do stana ovde možete brzo i lako. Kada smo pomenuli gorenavedene odluke, nekako nam taj kredit uvek najteže padne. Međutim, ni to ne mora nužno da bude slučaj. Mnoge banke su prepoznale potrebe potencijalnih klijenata i trude se da poboljšaju uslove i olakšaju proceduru uzimanja kredita.

Za konkretno naselje Zemunske kapije, Komercijalna banka obezbedila je brzu i jednostavnu realizaciju stambenih kredita, uz minimalnu proceduru, maksimalnu podršku i u najkraćem mogućem roku.

Stambeni krediti osigurani su kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, sa rokom otplate do 30 godina i uz mogućnost korišćenja grejs perioda do godinu dana.     

Klijenti zainteresovani za kupovinu stana u naselju „Zemunske kapije“, potrebne informacije mogu dobiti direktno od zaposlenih Komercijalne banke na telefone:

Katarina Jevtić: 065/956-7601 ili 011/333-9055.

Aleksandar Antonić: 065/956-1720 ili 011/313-0072.

Potencijalnim kupcima stanova u „Zemunskim kapijama“, na raspolaganju su sve ekspoziture Komercijalne banke, kao i ekspozitura Delta City, čije je radno vreme do 22 časa svakoga dana.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 13:29:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/125309/izaberite-svoju-kapiju--to-je-vasa-jedina-briga.html
Navukao je čarapu na usisivač i upalio ga, a kada vidite zašto učinićete isto! (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/124915/navukao-je-carapu-na-usisivac-i-upalio-ga-a-kada-vidite-zasto-ucinicete-isto-video.html Sjajan trik koji će vam spremanje kuće učiniti lakšim.

Ako vam se nekada dešavalo da tokom usisavanja doma, usisate i minđušu ili ukosnicu, onda je ovaj trik koristan za vas! Naime, jedan čovek se dosetio da preko cevi usisivača stavi tanku unihopku i tako svojoj ženi reši muke oko traženja sićušnih i dragocenih stvari po stanu. 

Pogledajte kako da trik najbrže sprovedete i sačuvate stvaričice od kutije usisivača:

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 16 Nov 2017 16:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/124915/navukao-je-carapu-na-usisivac-i-upalio-ga-a-kada-vidite-zasto-ucinicete-isto-video.html
Uzmite SUNĐER za pranje sudova, stavite ga u MIKROTALASNU i sve vaše muke u kuhinji će nestati! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/124810/uzmite-sundjer-za-pranje-sudova-stavite-ga-u-mikrotalasnu-i-sve-vase-muke-u-kuhinji-ce-nestati-.html Jednostavan trik koji će vam uštedeti vreme u kuhinji.

Koliko ste se puta iznervirali što vam je kuhinja, uvek posle spremanja mesa, prekrivena masnim flekama. I pokušavali ste bezbroj puta da je očistite raznim hemikalijama, ali to je nemoguća misija.

Zato ćete ovaj trik gledati kao dar sa neba, jer je vrlo jednostavan i kao takav lako uklanja masne mrlje sa kuhinjskog stola i elemenata.

Potreban vam je samo sunđer!

1. Stavite sunđer pod vodu dok se na ovlaži. Pazite da ne bude potpuno mokar.

2. Stavite ga u mikrotalasnu i grejte 20-30 sekundi. Budite pažljivi da se ne opečete kada budete vadili sunđer iz mikrotalasne.

3. Za vreme dok se sunđer greje u mikrotalasnoj, popraskajte mast sredstvom za čišćenje sa citrusnom bazom.

4. Uzmite vruć sunđer i obrišite masnoću.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Wed, 15 Nov 2017 15:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/124810/uzmite-sundjer-za-pranje-sudova-stavite-ga-u-mikrotalasnu-i-sve-vase-muke-u-kuhinji-ce-nestati-.html
Ovo nije Hobitova kućica već delo srpskog majstora! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123704/ovo-nije-hobitova-kucica-vec-delo-srpskog-majstora.html Srđan Čkautović iz sela Trnavci (okolina Aleksandrovca) od bačvi starih šest decenija, gabarita i do 22 000 litara, pravi kućice i letnjikovce.

]]>
Sat, 28 Oct 2017 10:02:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123704/ovo-nije-hobitova-kucica-vec-delo-srpskog-majstora.html
Devet otrovnih sobnih biljaka koje treba držati što dalje od dece http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123325/devet-otrovnih-sobnih-biljaka-koje-treba-drzati-sto-dalje-od-dece.html Informišite se na vreme i sklonite od dece sve otrovne biljke, ma koliko one bile lepe.

Kad propuze i prohodaju, deca kreću u "istraživanje terena" - istražuju sve delove stana, kuće, dvorišta, te bi tada trebalo posebno povesti računa o bezbednosti. Kako bi zaštitili mališane, potrebno je da znate koje sobne biljke su otrovne, kako bi ih uklonili iz doma. Evo male pomoći...

Opasne biljke

Od fikusa suze oči. Ako dete dotakne ovu biljku, pojaviće se iritacija na koži. Dete će da oseća peckanje i svrab. Međutim, ako proguta deo lista fikusa, osetiće peckanje u grlu, uz otežano disanje.

Klinija je izuzetno otrovna biljka. Pravi problem nastaje ako je dete proguta. Jak otrov iz lista i stablljike nadražuje sluzokožu. Dolazi do oticanja u grlu, otežanog disanja, mučnine i povraćanja. Otrov je toliko jak da u mnogim slučajevima izaziva trajna oštećenja jetre.

Ciklama, raznobojna i ljupka, lep je ukras u svakom kutku. Međutim, ukoliko se u rukama deteta nađe koren ove biljke, pa ga ono izmrvi i proguta, i sadržaj stigne do želuca - izazvaće jaku mučninu, bolove u stomaku i povraćanje.

Rododendron krase cvetovi bele, plave ili crvene boje. Retko koga ostavlja ravnodušnim, a naročito decu. Za razliku od ciklame kojoj je otrovan samo koren, kod ove ukrasne biljke svaki je deo otrovan, posebno listovi. U slučaju trovanja, dete će osetiti peckanje u grlu, mučninu i bolove u stomaku.

Difenbahija sadrži velike količine kalcijum-oksalata. Cela biljka je otrovna, naročito stabljika. Ukoliko slučajno dospe do usne, otiče jezik i javljaju se smetnje u govoru.

Filadendron takođe sadrži kalcijum-oksalat. Cela biljka je otrovna.

Iako spadaju u srednje otrovne biljke, hrizanteme mogu da izazovu lokalni dermatitis.

Narcis ima lukovicu koja je izuzetno otrovna, kao i ostali delovi biljke. Veće količine (ako se unesu u organizam) mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Oleander sadrži toksične glikozide, koji izazivaju promene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Smrtonosno je gutanje čak i jednog lista!

Izvor: yumama.com

]]>
Tue, 17 Oct 2017 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123325/devet-otrovnih-sobnih-biljaka-koje-treba-drzati-sto-dalje-od-dece.html
E ovo je stvarno dobra vest: Superpegla ispegla 12 košulja za tri minuta (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123204/e-ovo-je-stvarno-dobra-vest-superpegla-ispegla-12-kosulja-za-tri-minuta-video.html San koji sanjaju sve žene koje nerado uzimaju peglu u ruke, uskoro će se ostvariti. Stiže pegla koja sama pegla!

Majke provedu četiri meseca života u peglanju- pokazuju istraživanja, ali izgleda da će se u budućnosti vreme provedeno u ovoj, nimalo zabavnoj kućnoj aktivnosti, znatno skratiti.

Naime, britanski inovatori osmislili su Efi, peglu koja može odjednom da ispegla 12 komada odeće. Majice, košulje, pantalone, pa čak i veš, zahvaljujući jakom pritisku vodene pare, mogu biti ispeglani za samo tri minuta.

Ovaj savršeni uređaj, koji će se u prodaji naći sledeće godine, povezan je i sa mobilnim telefonom, koji će srećnom vlasniku "javiti" kada je peglanje gotovo.

Pored toga što sama pegla, Efi može i da namiriše veš - dovoljno je samo da ubacite tableticu u mali rezervoar, piše Dejli mejl.

"Svrha ovog aparata je da olakša život ljudima jer smo uvereni da niko ne voli da pegla", poručuju inovatori koji se nadaju da će Efi biti dobro prodavan uređaj, iako se procenjuje da će koštati oko 800 evra.

Izvor: yumama.com

]]>
Fri, 13 Oct 2017 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123204/e-ovo-je-stvarno-dobra-vest-superpegla-ispegla-12-kosulja-za-tri-minuta-video.html
Spremite se za kišnu jesen: Kako da vaša obuća ne propušta vodu http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/104459/spremite-se-za-kisnu-jesen-kako-da-vasa-obuca-ne-propusta-vodu.html Jesen je stigla, a sa njom i hladno, tmurno i kišno vreme. Evo saveta kako da vaše noge ipak ostanu suve...

I nije toliki problem što temperatura napolju ne prelazi 10-12 stepeni Celzijusa, već ta dosadna kiša koja je najveći nepriajtelj vašoj obući. Sem gumenih čizama, u kojima je često hladno, ni jedna obuća nije garancija da će vam noge ostati suve.

Međutim, uz ovaj mali trik moći ćete i da po kišnom vremenu nosite omiljene patike ili cipele i da bez straha gledate decu kako skakuću po baricama.

Sve što vam treba je pčelinji vosak, ili ako ga nemate, može vam biti od pomoći i obična sveća.

A postupak glasi ovako:

Svećom istrljajte cipele tako da na njima ostane beli sloj. Zatim, taj sloj otopite zagrevajući ga fenom. Sačekajte neko vreme da se sve ponovo stvrde i spremni ste za hodanje po kiši.

Jednostavno, zar ne?

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 29 Sep 2017 11:48:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/104459/spremite-se-za-kisnu-jesen-kako-da-vasa-obuca-ne-propusta-vodu.html
Kako bi trebalo da izgleda svaka kancelarija i šta je najbolje da vam bude na pozadini računara? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/121375/kako-bi-trebalo-da-izgleda-svaka-kancelarija-i-sta-je-najbolje-da-vam-bude-na-pozadini-racunara.html Kancelarija je mesto na kojem čovek provodi trećinu svog dana, a kolege doživljava kao drugu porodicu. Vrlo je važno da prostor u kojem radite učinite prijatnijim, kako bi vam posao, kojim se bavite lakše pao i stalno uznapredovao. Kako izgleda idealni poslovni prostor, zašto je važno da u njemu imate ukras u obliku sove, šta predstavlja globus u kancelariji i šta je najbolje da vam bude na pozadini računara, saznajte...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Tue, 5 Sep 2017 16:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/121375/kako-bi-trebalo-da-izgleda-svaka-kancelarija-i-sta-je-najbolje-da-vam-bude-na-pozadini-racunara.html
Sunđer za pranje sudova ne služi samo za to! Posle ovih trikova, boravak u kuhinji će vam biti mnogo lakši! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120383/sundjer-za-pranje-sudova-ne-sluzi-samo-za-to-posle-ovih-trikova-boravak-u-kuhinji-ce-vam-biti-mnogo-laksi.html Zašitita parketa, rashlađivanje torbe pred put, lepljenje nalepnica, čišćenje venecijanera... samo su neki od načina na koji vam sunđeri mogu poslužiti. Saznajte detalje kroz snimak koji sledi.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Wed, 16 Aug 2017 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120383/sundjer-za-pranje-sudova-ne-sluzi-samo-za-to-posle-ovih-trikova-boravak-u-kuhinji-ce-vam-biti-mnogo-laksi.html
Koje kuhinjske predmete ne čistimo dovoljno? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120079/koje-kuhinjske-predmete-ne-cistimo-dovoljno.html Mnogi ljudi misle da je kupatilo najprljavije mesto u kući, ali kako upozoravaju naučnici, kuhinja je pravo leglo bakterija.

Bakterije se kriju svuda u kuhinjama, čak i na mestima koja nisu toliko očigledna, poput sunđera, ponekada prljavijim čak i od daske WC šolje, rezultati su istraživanja organizacija koje se bave javnim zdravljem.

Istraživanja pokazuju da se u sunđerima za pranje sudova i kuhinjiskih površina krije ogromna količina bakterija, koje se dodatno raznosi brisanjem kuhinjskih elemenata.

U sudoperi se nalaze i tragovi fekalnih bakterija, kao i ešerihije koli, navode stručnjaci organizacije za bezbednost zdravlja NSF Internešenal.

Fioke za povrće u frižideru i odeljak za meso takođe su leglo bakterija. Često sadrže tragove salmonele i buđi, navode naučnici.

I lopatica za testo kuhinjski je predmet koji nikad ne očistimo dovoljno posle upotrebe i na kojima se zadržavaju bakterije. A jedno od mesta na kojima se nalazi najveća koncentracija prljavštine je držač za noževe, u kojem ostaju mrvice hleba i ostaci drugih namirnica i potrebno ga je temeljno prati deteržentom.

Još veći izazivači zaraza mogu biti otvarači konzervi i noževi blendera i sličnih uređaja, na kojima su takođe pronađeni tragovi salmonele, ešerijihe koli i buđi.

Bakterije se često kriju i na daskama za seckanje namirnica i plastičnim poklopcima posuda za hranu – zato ih treba redovno menjati novim.

Stručnjaci još preporučuju i da se kuhinjske površine čiste sredstvom za dezinfekciju, a ne korišćenim sunđerima.

Izvor: N1

]]>
Sun, 13 Aug 2017 11:40:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120079/koje-kuhinjske-predmete-ne-cistimo-dovoljno.html
OVO VAM MAJSTORI NISU REKLI: PVC prozori imaju zimski i letnji režim, evo kako da ih prilagodite! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120136/ovo-vam-majstori-nisu-rekli-pvc-prozori-imaju-zimski-i-letnji-rezim-evo-kako-da-ih-prilagodite.html Kada vam majstor postavlja prozor, najčešće ga ostavi u „standardnom“, odnosno srednjem „režimu“

PVC stolarija je najčešći izbor jer ju je najlakše podesiti, a i najbolje zadržava temperaturu u domu.

Ali, prilikom ugradnje, majstori vam ne govore dve vrlo važne informacije, koje mogu veoma da vam budu od koristi.
Poenta je u da je u različitim vremenskim periodima potrebno promeniti način „održavanja“ prozora.
Jednostavno otvorite prozor i pronađite šraf na strani gde se nalazi ručica, pa ga podesite pomoću inbus ključa.
Šraf koji se nalazi sa strane šarke okrećite ka unutra, pri čemu se reguliše sila potiska prozorskog okvira.
Kada vam majstor postavlja prozor, najčešće ga ostavi u „standardnom“, odnosno srednjem „režimu“.
Ako niste sigurni u kom su vam „režimu“ prozori i vrata, jednostavno prozorskim krilom pritisnite komad papira.
Ako možete bez problema da ga izvadite, namešteno je na letni “režim”, a ako se pokida prilikom vađenja onda je na zimskom „režimu“.
Nije poželjno da ostavljate prozore i vrata na „zimskom režimu“ cele godine jer se opterećenje na gumu okvira dosta povećava, pa će se brzo istrošiti.

Izvor: Byka

]]>
Thu, 10 Aug 2017 13:41:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120136/ovo-vam-majstori-nisu-rekli-pvc-prozori-imaju-zimski-i-letnji-rezim-evo-kako-da-ih-prilagodite.html
Sedam jednostavnih trikova da rashladite kuću http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/49417/sedam-jednostavnih-trikova-da-rashladite-kucu.html Meteorolozi predviđaju paklene vrućine narednih dana, pa će vam ovi saveti kako da rashladite stan biti veoma korisni.

1. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh da ulazi u dom, a ugrejani će da izlazi. Ipak, tokom "tropskih" vrućinama bolje je da ne otvarate prozore sve dok ne padne mrak, već da stan u potpunosti zamračite.

2. Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha osigurajte i plafonskim ili običnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će da pomogne hladnom vazduhu da se bolje rasprši.

Pratite nas i na Viberu!

3. Ako nemate klimu - improvizujte je tako što ćete ispred ventilatora da stavite posudu sa ledom ili sa hladnom vodom koja će da ubrza hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu.

4. Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu, pa je leti bolje da ih u potpunosti isključite. Tako ćete da izbegnete nepotrebno grejanje prostora, a takođe ćete da uštedite na računima za struju.

5. Tokom vrućina nemojte bespotrebno da zagrevate vazduh paljenjem svetla u stanu, a izbegavajte i da koristite šporet. Uživajte u svežem voću i povrću, kao i u sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko toplote.

6. Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete da smanjite za oko 5°C. Za zamračivanje će pored roletni ili zavesa da posluže ibeli venecijaneri - svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grejači su monitori i televizori, pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamenite štedljivim - kod sijalice se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.

7. Leti su lan i svila bolji od pamuka. Koristite lanenu posteljinu koja je duplo hladnija od pamučne. Možete da pokušate da premestite dušek na pod, gde je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućava da diše.

]]>
Sun, 6 Aug 2017 10:04:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/49417/sedam-jednostavnih-trikova-da-rashladite-kucu.html
Ne daj bože da vam se nešto zapali u kući, da li biste znate da upotrebite protivpožarni aparat http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119856/ne-daj-boze-da-vam-se-nesto-zapali-u-kuci-da-li-biste-znate-da-upotrebite-protivpozarni-aparat-.html Uvek mislimo da se požar dešava nekom drugom. Preko leta požari su učestali, a mogu se desiti i u vašem domu. Svaka zgrada ima protivpožarni aparat, pa bi trebalo da znate kako da ga koristite. Vrlo je lako, a kada imate znanje nećete se uplašiti vatre i dime.

]]>
Fri, 4 Aug 2017 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119856/ne-daj-boze-da-vam-se-nesto-zapali-u-kuci-da-li-biste-znate-da-upotrebite-protivpozarni-aparat-.html
Kako se zaštiti od PROVALNIKA za vreme ODMORA?! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/78844/kako-se-zastiti-od-provalnika-za-vreme-odmora.html Sezona godišnjih odmora uveliko traje što znači da mnogi stanovi i kuće ostaju prazni i postaju potencijalne mete provalnika. Kako biste svoj dom zaštitili od moguće provale i s odmora se vratili u stan onakav kakvog ste ga i ostavili, pridržavajte se sledećih pet pravila!

1. Ne objavljujte na društvenim mrežama da idete na odmor

Koliko god da vam je teško da odolite objavljivanju fotografija s letovanja na društvenim mrežama ne radite to pre nego što se vratite kući. Takođe, nemojte najavljivati svoj odlazak na odmor. Tako ćete sprečiti da provalnik preko društvenih mreža sazna da je vaš dom prazan. Ako već ne možete odoleti stavljanju fotografija, pazite da budu vidljive samo vašim prijateljima.

Ne pričajte svima da putujete i ne ostavljajte poruke tog tipa na telefonskoj sekretarici.

2. Ne spuštajte roletne do kraja

Prvi znak da nikoga nema kod kuće su spuštene roletne i navučene zavese. Zato ih nikada nemojte spuštati do kraja već ih ostavite onako kako to i inače radite.

Novac i dragocenosti ne ostavljajte u stanu, već ih odnesite na sigurno mesto, u trezor ili na čuvanje osobi od poverenja.

3. Dajte rezervni ključ osobi od poverenja

Zamolite osobu u koju imate puno poverenje da dođe da vam zalije cveće i usput proveri da li je li sve u redu. U najboljem i najpraktičnijem slučaju to bi bio komšija jer je njemu najbliže pa samim tim i najjednostavnije da obiđe vaš dom. Naravno, tu uslugu ćete mu vratiti kada on bude na putu.

Osobi od poverenja ostavite i adresu na kojoj boravite kao i broj telefona na koji vas se može kontaktirati kada ste na putu.

4. Zamolite nekoga da vam pokupi poštu u sandučetu

Provalnici 'žrtve' biraju i prema tome koliko je zatrpano poštansko sanduče. Ako se u sandučetu nakupilo pošte to je znak da je niko danima nije pokupio, odnosno da su vlasnici stana ili kuće odsutni. Uz poštu zamolite osobu kojoj verujete da pokupi i letke i reklamne prospekte zataknute na ulazna vrata ili kvaku.

5. Uložite u dobra protivprovalna vrata i dodatne brave

To neće biti investicija samo za leto nego će na taj način vaš dom, pa tako i vi, biti sigurniji i zaštićeniji cele godine.

Izvor: zadovoljna.hr

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Wed, 2 Aug 2017 10:12:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/78844/kako-se-zastiti-od-provalnika-za-vreme-odmora.html
Krevet delimo s gljivicama, prašinom i bakterijama: Znate li koliko često leti treba prati posteljinu? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119404/krevet-delimo-s-gljivicama-prasinom-i-bakterijama-znate-li-koliko-cesto-leti-treba-prati-posteljinu.html Jasno je da je redovno pranje posteljine u letnjim mesecima obavezno, ali šta tačno znači redovno?

Profesor mikrobiologije dr Filip Tijerno kaže da bi posteljinu i inače trebalo da peremo jednom nedeljno, ali ističe da je to posebno važno leti kada se više znojimo.

Tijerno kaže da naš krevet brzo postaje botanička bašta za bakterije i gljive. Drugim rečima, krevet delimo sa gljivicama, bakterijama, znojem, mrtvim ćelijama kože, dlačicama, polenom, prašinom...

Mikrobiolog naglašava da broj bakterija za nedelju dana može ozbiljno da se poveća, zbog čeka preporučuje da sedmično perete posteljinu.

Dr Tijerno ističe da je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos blizu posteljine, što znači da svu tu prljavštinu ubacujemo u organizam kroz pore.

Čak i ako inače niste alergični, moguće je da sve to izazove alergijsku reakciju", upozorava on.

Nedelju ili dve dana druženja sa svim ovim prljavštinama u krevetu, dovoljno je da se javi svrab u grlu, posebno kod onih koji imaju respiratornih problema poput astme.

A da bismo vam dočarali zašto je leti još važnije da redovno perete posteljinu, istraživanja kažu da godišnje proizvedemo u proseku oko 98 litara znoja, a veći deo toga proizvodimo leti, kada je previše vruće.

Kao što već znate, od znoja se umokri posteljina i pored vas u krevetu ubrzo počnu da se izležavaju i bakterije.

Izvor: mondo

]]>
Thu, 27 Jul 2017 11:21:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119404/krevet-delimo-s-gljivicama-prasinom-i-bakterijama-znate-li-koliko-cesto-leti-treba-prati-posteljinu.html