Prva Srpska Televizija :: Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/rss.html Materijal vam se zalepio za peglu, lako ćete je očistiti http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/141194/materijal-vam-se-zalepio-za-peglu-lako-cete-je-ocistiti.html Neke žene lakše podnose, ali ima i onih koje baš ne vole obavezno peglanje. Verujemo da se svima bar nekad dogodilo da im je vruća pegla prešla preko plastičnog ili lepljivog dela odeće koji je ostao zaljepljen za ploču aparata.

Očistiti tako nešto sa pegle je prava noćna mora. Osim toga, pegla često pokupi razna vlakna i čestice prašine sa garderobe, a na dnu se nakupi i kamenac pa bi bilo dobro da se čistiti barem svakih mesec dana.

Evo kako da najbolje očistite peglu u četiri koraka. Potrebni su vam: čist peškir, soda bikarbona, vinsko sirće, topla voda, stara četkica i štapići za uši.

1. korak

Napravite pastu za čišćenje od jedne kašike sode bikarbone i dve kašike tople vode. Nanesite pastu na dno pegle i u rupice za paru. Ostavite nekoliko minuta da počne da deluje i zatim prebrišite peškirom, a rupice očistite štapićima.

2. korak

Stavite vinsko sirće u posudu, umočite u njega četkicu za zube, a zatim sa tim polako pređite dno pegle.

3. korak

Napunite peglu s vodom i uključite opciju za ispuštanje pare. Kad ispustite paru, peglu stavite na čist peškir i trljajte je dok ponovno ispuštate paru. Tako će se sa nje skinuti ostaci prljavštine koji su eventualno ostali nakon paste, kao i sirće.

4. korak

Isključite peglu i ostavite je da se osuši, a zatim je prebrišite s čistim peškirom.

Dodatan savet

Ako niste uspeli da očistite tvrdokorne mrlje sa svoje pegle, na mrlju nanesite kupovnu pastu za zube. Pustite da odstoji, a zatim istrljajte sa vlažnom krpom i sodom bikarbonom, a na kraju i sa suvom krpom. Ovaj postupak ćete verovatno morati da ponovite nekoliko puta ako se radi o zalepljenoj plastici ili sintetici.

Izvor: jutarnji.hr

]]>
Sun, 23 Sep 2018 09:40:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/141194/materijal-vam-se-zalepio-za-peglu-lako-cete-je-ocistiti.html
Operite veš po savetima iskusne domaćice, biće čistiji i sušiće se 3 puta brže! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/141191/operite-ves-po-savetima-iskusne-domacice-bice-cistiji-i-susice-se-3-puta-brze.html Australijanka Šanon Luš je ekspert u kućnim poslovima i sve domaćice jedva čekaju njene savete.

Sada je u razgovoru za Newscorp, rekla kako popularno verovanje da više deterdženta znači čistiju odeću uopšte nije tačno.

S obzirom na to da je sapun proizvod na bazi masti, prevelika količina može da ostavi tragove, zbog čega će odeća, naprotiv, izgledati prljavije.

Dodala je da ljudi često zbog “previše opranih” peškira dobijaju osip i iritaciju na koži. Razlog je jednostavan. Višak sapuna se zalepi za tkaninu i sušenjem se zagreva.

Zato peškiri iz sušilice izlaze onako meki i lepi, ali već dan posle poprimaju svoj klasičan, grub oblik.

Luš savetuje da se prilikom upotrebe deterdženta vodite devizom – manje je više.

U mašinu za veš s prednje strane dovoljno je da stavite tek osminu preporučene količine praška ili tečnosti. One koje se pune odozgo zahtevaju četvrtinu iste količine.

Ako vas zanima kako da skratite vreme sušenja veša, poslušajte njen savet o stavljanju suvog peškira u mašinu.

Ona tvrdi da će se tako mokra odeća osušiti triput brže. Mnogi su ljubitelji omekšivača jer daju stvarima lepši miris.

Ipak, ona u to ne veruje jer kaže kako jednostavno ne deluje.

“Osnova omekšivača je ulje koje se lepi za odeću u pranju. Radije stavite sirće umesto omekšivača. Verujte mi da neće biti nikakvog mirisa na kraju”, poručila je.

Izvor: Stil/Net. hr

]]>
Thu, 20 Sep 2018 10:22:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/141191/operite-ves-po-savetima-iskusne-domacice-bice-cistiji-i-susice-se-3-puta-brze.html
Otarasite se mrava http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/140969/otarasite-se-mrava.html Nekoliko dana zaredom prskate mesto gde ste primetili mrave tečnošću napravljenom od vode i alkoholnog sirćeta.

Ukoliko ste imali nesreću da vam se u domu nastane mravi, probajte da ih ne isterujete otrovima. Doskočite im prirodnim putem, a jedan od njih je da nekoliko dana zaredom prskate mesto gde ste primetili ove nezvane goste tečnošću napravljenom od vode i alkoholnog sirćeta (razmera 3:1) ili vode i limunovog soka. Komade limunove kore postavite svuda gde su uljezi viđeni.

Mravi ne podnose ni miris cimeta, nane, bibera... Efektan organski repelent je i talk. Ako živite u kući, pospite puder oko temelja, a sličan efekat imaće i boraks, sumpor u prahu i ulje karanfilića. Na meti mrava mogu da budu brašno, šećer i paprika, pa ove namirnice čuvajte u plastičnim kutijama, a u kuhinjske ormariće stavite vrećice žalfije, štapiće cimeta ili karanfilić.

Izvor: novosti

]]>
Mon, 17 Sep 2018 09:59:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/140969/otarasite-se-mrava.html
Niste ni svesni šta sve možete sa folijom! Ona čisti, riba, glanca, oštri, greje... http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/140782/niste-ni-svesni-sta-sve-mozete-sa-folijom-ona-cisti-riba-glanca-ostri-greje.html Aluminijumska folija nije samo "čuvar" toplote i svežine jela, nego ima daleko širu primenu. Da li ste znali da uz njenu pomoć možete da savršeno očistite srebro, izribate šerpu, naoštrite makaze.

Svaka domaćica je ima u kući, a da ni ne zna za šta bi sve mogla da joj posluži. Aluminijumska folija nije samo "čuvar" toplote i svežine jela, nego ima daleko širu primenu. Da li ste znali da uz njenu pomoć možete da savršeno očistite srebro? Ubacite komadić folije u tiganj, sipajte malo hladne vode i dve kašičice soli, pa stavite nakit ili escajg koji želite da očistite. Ostavite da odstoji tri-četiri minuta, a zatim predmete isperite i obrišite suvom krpom.

Ako ste shvatili da ste ostali bez žičanog sunđera za ribanje zagorelih ostataka sa dna šerpe, samo zgužvajte komad aluminijumske folije i zameniće vam potrebno "oruđe".

Ukoliko su vam makaze postale tupe, ne morate da kupujete nove. Presavijte komad folije nekoliko puta i isecite ga makazama nekoliko puta. Videćete da su oštre kao da ste ih tek kupili.

Stvrdnuti smeđi šećer možete da vratite u "peskovito" stanje tako što ćete ga zaviti u foliju i peći pet minuta u zagrejanoj rerni, na 150 stepeni.

Da bi vaši stari radijatori bolje grejali, zalepite parče deblje aluminijumske folije na karton, koji ćete staviti između zida i grejnog tela. Vodite računa da je strana sa folijom okrenuta ka radijatoru.

Izvor: novosti

]]>
Sun, 16 Sep 2018 09:30:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/140782/niste-ni-svesni-sta-sve-mozete-sa-folijom-ona-cisti-riba-glanca-ostri-greje.html
Šta sve možete da uradite sa običnim sunđerom? Iseckajte ga, pa ga isprobajte na ventilatoru, zamrznite ga, pa ga ponesite na piknik... http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/140182/sta-sve-mozete-da-uradite-sa-obicnim-sundjerom-iseckajte-ga-pa-ga-isprobajte-na-ventilatoru-zamrznite-ga-pa-ga-ponesite-na-piknik.html Sunđere obično koristimo na isti način već godinama, i ne znamo da ih možemo iskoristiti i za druge kućne poslove. I ne samo da nam u odgovarajućoj formi mogu olakšati kućne poslove, sunđeri nam mogu poslužiti i za neke druge aktivnosti.

]]>
Mon, 3 Sep 2018 09:15:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/140182/sta-sve-mozete-da-uradite-sa-obicnim-sundjerom-iseckajte-ga-pa-ga-isprobajte-na-ventilatoru-zamrznite-ga-pa-ga-ponesite-na-piknik.html
Nešto vas je "pritislo" u gostima i morate u toalet: Evo kako da brzinski osvežite vazduh http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139990/nesto-vas-je-pritislo-u-gostima-i-morate-u-toalet-evo-kako-da-brzinski-osvezite-vazduh.html Sigurno ste se nekada našli u situaciji da ste morali da idete u toalet u gostima, ali vam je bilo nelagodno zbog neprijatnog mirisa. Uz proverene trikove, ostavićete za sobom toalet miršljav i svež.

Evo nekoliko saveta kako da osvežite vazduh nakon korišćenja tuđeg toaleta:

Prvo i najbitnije, potrudite se pustite vodu što pre kako bi bilo manje mirisa. Otvorite prozor ili, ako ima, uključite ventilaciju.

Za slučaj da ste sa sobom poneli torbu, možete iskoristiti:

- mirisnu kremu ili losion;
- lak za kosu;
- osveživač daha;
- parfem.

Ako ništa od ovoga nemate kod sebe, a neprijatan miris je očigledan, proverite police u kupatilu, možda pronađete:

- sredstvo za čišćenje kupatila u spreju, ili obično;
- izbeljivač;
- belo sirće;
- sodu bikarbonu;
- tečni sapun za ruke;
- šampon ili balzam.

Sipajte nešto od navedenih proizvoda u WC šolju, kako bi ublažili neprijatan miris. Budite pažljivi i sipajte malo, jer pojedina sredstva, poput izbjeljivača, mogu biti toksična.

Ako vam nije dostupna nijedna od navedenih opcija, zatvorite vrata toaleta, a ako neko pođe u toalet odmah posle vas, upozorite ga da ne ulazi odmah.

Izvor: kolektiv

]]>
Sat, 1 Sep 2018 17:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139990/nesto-vas-je-pritislo-u-gostima-i-morate-u-toalet-evo-kako-da-brzinski-osvezite-vazduh.html
Neće vam biti dobro kada shvatite šta se sve nalazi na stolu! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/140146/nece-vam-biti-dobro-kada-shvatite-sta-se-sve-nalazi-na-stolu.html Uobičajeni predmeti za "cvetanje" bakterija su miš i tastatura, zatim mobilni telefoni koji imaju 10 puta više bakterija nego daske od wc šolje. Ali, šta je sa stolom?

Prosečan kancelarijski sto ima 400 puta više bakterija nego wc šolja, upozorava studija Univerziteta u Arizoni. A da li su neuredniji muškarci ili žene? "Pobedu" odnose pripadnici jačeg pola čiji stolovi sadrže i do četiri puta više bakterija raspoređenih po telefonu, kompjuteru, fiokama. Razlog tome je možda to što muškarci imaju veće stolove, što znači da je veća površina dostupna za razvoj bakterija. Takođe, manje obraćaju pažnju na higijenu, ističu naučnici.

Uobičajeni predmeti za "cvetanje" bakterija su miš i tastatura, zatim mobilni telefoni koji imaju 10 puta više bakterija nego daske od wc šolje. Oprez je potreban kad su u pitanju šolje za kafu jer je otkriveno da je čak 90 odsto kancelarijskih šolja prepuno klica, a na svakoj petoj su fekalni tragovi! Zanimljivo je i da su mikrobi u dve kancelarije u dva različita grada sličniji nego oni u kuhinji i kancelariji u istoj zgradi.

Dobra vest za članove biblioteka je da pozajmljene knjige nisu naročito veliki izvor bakterija.

Izvor: novosti

]]>
Fri, 31 Aug 2018 09:27:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/140146/nece-vam-biti-dobro-kada-shvatite-sta-se-sve-nalazi-na-stolu.html
Ovo alkoholno piće ubija neprijatan miris obuće! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139565/ovo-alkoholno-pice-ubija-neprijatan-miris-obuce.html Koliko puta ste doživeli neprijatnost kada se u gostima izujete pa se neprijatan miris vaše obuće rapidno proširi prostorijom? Probali ste svakave praškove za negu stopala, ali vam nijedan nije dovoljno jak. Pogledajte koje alkoholno piće otklanja miris za tili čas!

]]>
Mon, 20 Aug 2018 17:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139565/ovo-alkoholno-pice-ubija-neprijatan-miris-obuce.html
Kako urediti radni prostor vašeg mališana? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139466/kako-urediti-radni-prostor-vaseg-malisana.html Raspust i razigranost su zaštitini znak leta kada su deca u pitanju, nakon čega nas po pravilu čeka uređenje dečije radne sobe. Predstavljamo ideje za uređenje radnog prostora vašeg mališana.

Radni prostor oslobođen preteranih detalja i suvišnih elemenata pružiće dodatni podsticaj, inspiraciju i elan za kreativno razmišljanje i rad. Ovakav tip organizacije enterijera posebno se preporučuje za stanove skromnijih diemenzija, gde je uspešna organizacija prostora možda i njavažniji deo čitavog procesa uređenja.

Enterijeristi Forma Ideale kreirali su viziju radne sobe za tinejdžere koji smelo koračaju putem uspeha i velikih zadataka uz pomoć tematski koncipiranog kompjuter stola u minimalističkom duhu CT-1720 praktičnih dimenzija i stolice UMC7003 unikatnog dizajna.

Domaći zadaci i radne obaveze uskoro postaju ponovo deo dečije svakodnevnice i naše je da učinimo da ti dani budu za njih deo najlepšeg poglavlja koje pišu u svom omiljenom radnom kutku. Pažljivo odabrani detalji i nameštaj u belom dezenu, doprineće efektno zaokruženoj enterijerskoj celini. Dobitna kombinacija za uređenje prostorija manjih dimenzija je kompjuter sto BOBBY i stolica NF-901A.

Bez obzira da li uređujete radnu sobu devojčice i dečaka treba poštovati njihov stil, osećaj za lepo i potrebe kada su u pitanju raspoloživi prostor za dodatne aktivnosti, kao što su igra, druženje i odmor. Prikazani primeri ilustruju kako se svaki milimetar raspoloživog prostora može smisleno iskoristiti i upotpuniti najsitnijim detaljima koji su dragi vašem detetu.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 07:01:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139466/kako-urediti-radni-prostor-vaseg-malisana.html
Kad već ceo dan rade i troše struju, pored toga što vas hlade mogu i da pomognu da vam miriše ceo stan http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139452/kad-vec-ceo-dan-rade-i-trose-struju-pored-toga-sto-vas-hlade-mogu-i-da-pomognu-da-vam-mirise-ceo-stan.html Kako bi prostor u kom boravite i tokom letnjih meseci bio ispunjen mirisom i bez mirisnih sveća ili aparatića koji se uključuju u struju, možete iskoristiti klima-uređaj.

Postupak je vrlo jednostavan – treba vam komadić papirnog ubrusa i eterično ulje.

Ispod krilaca kroz koja struji hladni vazduh na uređaju, uz pomoć samolepljive trake zalepite komadić papirnatog ubrusa koji ste nakapali s omiljenim eteričnim uljem.

Strujanjem vazduha mirisne note će se širiti prostorijom.

Možete izabrati miris po želji, a ako želite da doprinesete opuštenoj atmosferi, izaberite eterično ulje lavande.

Vazduh će pročistiti eukaliptus i menta, dok će sva citrusna ulja te ruža podići raspoloženje.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Fri, 17 Aug 2018 15:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139452/kad-vec-ceo-dan-rade-i-trose-struju-pored-toga-sto-vas-hlade-mogu-i-da-pomognu-da-vam-mirise-ceo-stan.html
WC šolja nije na ovom spisku: Pet najprljavijih mesta u kući, a na neka od njih uopšte "ne sumnjate" http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139402/wc-solja-nije-na-ovom-spisku-pet-najprljavijih-mesta-u-kuci-a-na-neka-od-njih-uopste-ne-sumnjate.html Sve domaćice znaju – koliko god sređivali kuću ili stan, posla će uvek biti, a neke sitnice će se potkrasti čak i najiskusnijima. Ipak, postoje neka mesta u domu koja su jako prljava, a većina na njih ni “ne sumnja”.

Keli Rejnolds, biolog sa Zakermanovog koledža u Tusonu, objašnjava gde da fokusirate svoju energiju kada čistite kuću, i gde bi bilo dobro da upotrebite asepsol.

Predstavljamo vam pet najprljavijih mesta u domu!

Sunđer za pranje sudova

Sunđeri i krpe za pranje sudova redovno pokazuju pozitivne rezultate na testove na bakterije, kao što su salmonela, Eherišija koli i stafilokoka. Posle svake upotrebe isperite sunđer ili krpu u toploj vodi, iscedite i ostavite da se osuši.

Radne delove svakodnevno prskajte dezinfekcionim sredstvom, i menjajte sunđer svake dve nedelje, piše Greatist.com.

Sudopera

– U sudoperi obično ima više od 500.000 bakterija – deset puta više nego na prosečnoj toalet šolji – kaže prof. Rejnolds.

Noževi i daske za sečenje koje su u kontaktu sa sirovim mesom puni su potencijalnih patogena.

Kućni aparati

Daljinski upravljači i kompjuterske tastature nalaze se na vrhu liste “inficiranih” predmeta. Verovatno i vi često nešto jedete i grickate dok menjate tv kanale ili dok sedite za kompjuterom, ostavljajući iza sebe masnoće i bakterije koje nastavljaju da bujaju.

Tepisi

Tepih u dnevnoj sobi i predsoblju, kuda svi prolaze, može da ima i 200.000 bakterija po kubnom inču (2,5 cm). U njemu ćete naći i ćelije kože, mrvice hrane, polen, dlake od kućnog ljubimca…

Dok hodate po tepihu, ili se deca valjaju po njemu, vi, zapravo, uznemiravate ta mikroskopska bića, zbog čega velika količina njih dospeva na površinu.

Peškiri u kupatilu

Ako peškir ostane vlažan 20 minuta ili više, bakterije počinju da se razmnožavaju. Bilo bi dobro da peškire u kupatilu držite na specijalnim šipkama, a ne okačene za zakačaljke, zato što će se tako lakše provetravati i sušiti.

Izvor: dnevno.rs

]]>
Thu, 16 Aug 2018 15:45:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139402/wc-solja-nije-na-ovom-spisku-pet-najprljavijih-mesta-u-kuci-a-na-neka-od-njih-uopste-ne-sumnjate.html
Imate punu kuću paukova? Ovo je najboji način da ih izbacite napolje! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139232/imate-punu-kucu-paukova-ovo-je-najboji-nacin-da-ih-izbacite-napolje.html Ko bi rekao da pauci ne podnose ovaj miris!

Koliko god čistili i sređivali svoj dom, pauci će uvek naći način da uđu u vaš dom i pronađu mirno mesto gde će plesti svoju mrežu. Srećom, postoji prirodni i bezbolni način da ih se rešite iz kuće.

Pauci, poput većine drugih insekata ne podnose miris mente. Poznata i kao nana, ova biljka ima jak aromatičan miris koji odgovara ljudima, ali je nepodnošljiva paucima, piše britanski Sun.

Posadite mentu u male tegle i smestite u ćoškove u kojima inače pronalazite pauke i zauvek ćete ih isterati iz svog doma.

Ako niste tip koji ima biljke u kući, dovoljno je da nakon sledećeg usisavanja i čišćenja poprskate prostorije u domu osveživačem vazduha s mirisom mente ili možete i sami da napravite potpuno prirodni proizvod za uklanjanje paukova. Recept je prilično jednostavan, a sastojci lako dostupni:

Sastojci:

Šoljica i po vode
pola šoljice alkoholnog sirćeta
20 kapi eteričnog ulja nane

Postupak:

Stavite u flašu s raspršivačem vodu i alkoholno sirće pa dodajte eterično ulje. Mešavinu dobro protresite. Pošpricajte mesta iza ormara, sudopere, ćoškove u kupatilu, odnosno sva mesta na kojima se pojavljuju pauci.

Ova mešavina paukove neće ubiti, ali će ih držati daleko od vašeg doma. Postupak ponovite periodično da se ne bi vratili.

Napomena:

Umesto mente može se koristiti eterično ulje eukaliptusa. Učinak će biti jednak, ali menta ima prijatniji miris.

Izvor: 24sata.hr

]]>
Tue, 14 Aug 2018 15:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139232/imate-punu-kucu-paukova-ovo-je-najboji-nacin-da-ih-izbacite-napolje.html
Prosto, a delotvorno! Sprečite da vam muve uđu u kuću odličnim trikom http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139099/prosto-a-delotvorno-sprecite-da-vam-muve-udju-u-kucu-odlicnim-trikom.html Nema osobe koju ne nerviraju muve kojie im zuje oko glave! Sprečite ulazak muva u kuću tako jednostavnim trikom koji će vas oduševiti.

Muve sleću na razne prljave površine i zato je važno da ih terate s hrane. Muva može da prenese opasne bakterije, poput uzročnika tifusa, proliva i kolere.

Jedan od najjednostavnijih i po mnogima najdelotvornijih načina da sprečite da u vaš dom ulete muve je da napunite običnu providnu kesu (sličnu onoj za zamrzivač) sa čistom vodom.

Napunite je do pola i zavežite čvrsto.

Obesite je pred vrata ili prozore koje držite otvorene, a na njima nemate zaštitne mrežice.

Tako ćete sprečiti muve da ulaze u vaš dom. Zbog njihove strukture očiju, providne kese napunjene vodom muvama deluju kao paukova mreža, pa ne dolaze blizu.

Tvrdi se i da kesa s vodom dezorijentiše muve i stvara im neku neobjašnjivu iluziju koja ih drži podalje.

Izvor: Source.ba

]]>
Fri, 10 Aug 2018 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/139099/prosto-a-delotvorno-sprecite-da-vam-muve-udju-u-kucu-odlicnim-trikom.html
Zbog OVOGA bi trebalo da prestanete da perete veš na 60 stepeni! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/138309/zbog-ovoga-bi-trebalo-da-prestanete-da-perete-ves-na-60-stepeni.html Navikli smo da beli veš peremo na 60 stepeni Celzijusa, a šareni na 40. Međutim...

Prema novim studijama, navodno više ne moramo prati beli veš na 60 stepeni, objašnjavajući da je to sasvim nepotrebno. 

Najtvrdokornije fleke sa belog rublja možete skinuti i pranjem na 40 stepeni. Prvi i jedini razlog jeste bespotrebno trošenje energije, piše cdm.me.

]]>
Sat, 28 Jul 2018 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/138309/zbog-ovoga-bi-trebalo-da-prestanete-da-perete-ves-na-60-stepeni.html
Nikako ne bacajte omot od maslaca, jer ga možete koristiti za razne poslove u kuhinji! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/138472/nikako-ne-bacajte-omot-od-maslaca-jer-ga-mozete-koristiti-za-razne-poslove-u-kuhinji.html Kada potrošite maslac, nemojte bacati papir jer i on može biti od koristi. Zato ga, nakon što pojedete maslac, presavijte napola, smestite u kesu i odložite u zamrzivač.

Kada na omotu maslaca ostane još tragova namaza, on još uvek može da se iskoristi. Njime, po potrebi, možete namastiti plehova ili tiganje, može vam poslužiti za prženje laganih jela poput palačinki.

Rezanje torte

Pre sečenja torte, nož premažite papirom od maslaca. Lakše i lepše ćete iseći tortu, pogotovo sladoled-torte i druge kremaste poslastice.

Ravnanje mesa

Papir od maslaca možete da iskoristite za razdvajanje hamburgera, pljeskavica ili pečenih palačinki koje želite da zamrznete. Papirići će poslužiti da se lakše odvoji komad zamrznute hrane. Tako nećete morati odmrzavati sve ili se mučiti sa razdvajanjem, samo stavite papir između komada i izvadite željeni komad kao profesionalac, savetuje cdm.me.

Obloga

Papirom obložite kalupe za mafine i testo se siguno neće lepiti. Imaće dobru bazu.

Korica

Kada ispečete hleb ili bilo koje pecivo, prekrijte ga papirićima da upiju deo maslaca. Korica će biti preukusna.

]]>
Fri, 27 Jul 2018 16:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/138472/nikako-ne-bacajte-omot-od-maslaca-jer-ga-mozete-koristiti-za-razne-poslove-u-kuhinji.html
Isflekali ste garderobu ružem? Ne bacajte je! Ovako ćete fleku sigurno skinuti http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/138386/isflekali-ste-garderobu-ruzem-ne-bacajte-je-ovako-cete-fleku-sigurno-skinuti.html Jedna od takozvanih tvrdokornih fleka svakako je ona od ruža. Kada karmin sa usana završi na odeći ili u toku stavljanja padne na tepih, mislimo da je tu kraj i da se neće nikada skinuti. Ali ne budite tako sigurni...

1. Garderoba

Ruž s odeće je najlakše skinuti ako se odmah reaguje. Komadiće ruža treba pokupiti selotejpom ili malom suvom krpom. Nakon toga bitno je na fleku staviti odstranjivač fleka i oprati, piše američki "Good Housekeeping".

Nemojte da ostavite odeću s flekom od ruža da vas čeka ceo dan. Odstranjivač fleka treba da stavite odmah na mesto s ružem, a sama garderoba može da pričeka nekoliko dana na pranje, ali ako ga ne stavite, teško ćete je skinuti

U slučaju da se nakon pranja još vide ostaci ruža, potrebno je ponoviti proces.

I zapamtite, pre pranja veša obavezno proverite da vam u džepovima nije ostao balzam za usne ili ruž.

2. Tepih

Zna da se dogodi da se prilikom nanošenja ruža odlomi komadić i padne na pod. Ako padne na pločice ili na parket, nije problem obrisati, ali ako padne na tepih, koji je još i svetlije nijanse - imate problem.

Za početak, potrebno je sastrugati višak ruža sa tepiha. Najbolje je koristiti naizmenično belu suvu krpu i sunđer pomoću kojeg ćete tepih natopiti rastvorom za hemijsko čišćenje. Sunđerom natopite mesto s flekom i ne previše pritiskajući belom krpom prebrišite mesto na kojem se nalazi ruž. Postupak ponovite više puta.

Ako se i nakon višestrukog natapanja i brisanja fleka još vidi, tada u pola litre mlake vode dodajte po supenu kašiku tečnog sapuna za ruke i alkoholnog sirćeta. Umočite sunđer u mešavinu i lagano pritiskajte fleku mokrim sunđerom dok tepih ne upije mešavinu. Potom belom suvom krpom prebrišite mesto na kojem se nalazi fleka. Ako se i dalje vide ostaci fleke, polumokrim sunđerom (natopljenim u hladnoj vodi) ponovo prebrišite tepih.

Izvor: 24sata.hr

]]>
Fri, 27 Jul 2018 09:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/138386/isflekali-ste-garderobu-ruzem-ne-bacajte-je-ovako-cete-fleku-sigurno-skinuti.html
Spas za domaćice koje ne vole da peglaju! Od sada sami možete napraviti sprej koji ispravlja odeću http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/138203/spas-za-domacice-koje-ne-vole-da-peglaju-od-sada-sami-mozete-napraviti-sprej-koji-ispravlja-odecu.html Većina žena bi bez razmišljanja priznala da najviše mrze peglanje odeće i da im to oduzima mnogo slobodnog vremena. Međutim, postoji rešenje koje će postupak peglanja znatno skratiti.

Otkriven je sprej za ispravljanje odeće, a koji svaka domaćica može napraviti. 

Potrebno vam je: 

  • 400 ml destilovane vode
  • kašičica omekšivača
  • kašičica alkoholnog sirćeta
  • prazan raspršivač

U prazan raspršivač ulijte 400 ml destilovane vode u koju ćete dodati jednu malu kašiku omekšivača i jednu alkoholnog sirćeta. Sve dobro promešajte i sprej za peglanje je spreman za upotrebu. Kod ulivanja sastojaka u raspršivač dobro će vam poslužiti levak kako bi svi sastojci završili u raspršivaču, a ne pored njega.

Način upotrebe

Nakon što ste pripremili sprej, vreme je za “peglanje”. Postupak je sledeći: suvu majicu ili bilo koji drugi odevni komad poprskajte ovim sprejem, poravnajte odeću rukama, stavite na ofinger i čekajte da se malo osuši. Nakon sušenja, “ispeglana” odeća spremna je za nošenje, piše cdm.me.

]]>
Mon, 23 Jul 2018 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/138203/spas-za-domacice-koje-ne-vole-da-peglaju-od-sada-sami-mozete-napraviti-sprej-koji-ispravlja-odecu.html
Da mali stan ne bude tesan http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137902/da-mali-stan-ne-bude-tesan.html Neke „blagodeti“ velikog, bogatog razvijenog sveta, poput života u u mikro-stanovima od desetak kvadra, koje mnogi Njujorčani iznajmljuju za 1.000 i više dolara, ili onih od osam kvadratnih metara, veoma traženih u Parizu, srećom još nisu stigle do nas, pa naša prosečna četvoročlana porodica može da se baškari u svojjim „palatama“ koje jedva da dostižu pola ara.

Pola ara je 50 metara kvadratnih u koje obično „stanu“ dve sobe, dnevna i dečja, kuhinja s trpezarijom, hodnik, kupatilo i, ako imaju sreće, mala lođa. Više nego dovoljno za sve koji svoj stančić doživljavaju kao svoju oazu, svoje utočište i svoje ogledalo.

Mali stan ume da bude lepši od palate, samo ga treba pažljivo opremiti. Jeste izazov, jeste da zahteva puno kreativnosti, domišljatosti i pravilan odabir i raspored nameštaja, ali ćete upravo zbog toga biti ponosni na sebe.

Lični pečat svakom prostoru daje neodoljiv senzibilitet, regal CAMPUS - nova kolekcija Forma Ideale

Za početak, krenite od najkrupnijih komada – troseda, ugaonih garnitura, regala i ormara – a onda pređite na one manje – fotelje, otvorene i zatvorene police, stočiće – pa završite sa detaljima – tepisima, zavesama, slikama, rasvetom i ukrasima bez kojih dom nije dom. Zaboravite glomazne regale, duboke ormare i ogromne garniture za sedenje, jer će vam oduzeti previše prostora, a ništa vam neće doneti.

Male ugaone garniture su idealne za male dnevne sobe, naročito ako treba da vam služe i za spavanje. U tom slučaju, birajte one koje imaju i sanduk za posteljinu, kvalitetan mebl koji se lako održava i boje koje se lako uklapaju u ostatak prostora.

Ugaona garnitura BATON, saloni nameštaja Forma Ideale

Umesto glomaznih regala, vama su potrebne moderna, lepa i praktična vitrina i jedna komoda u koju ćete moći da smestite sve što vam je zaista neophodno. Birajte pristupačne komade koji pružaju velike mogućnosti za kombinovanje, ali imajte na umu da savremen dizajn, dominacija lak belih frontova na komodama i vitrinama sa staklenim policama i staklenim vratima unose vizuelnu transparenciju, dodatno „otvaraju“ i rasterećuju prostor, a vama omogućavaju da odložite i izložite ono što vam je važno.
Sledite ovaj novi, savremeni koncept, nećete pogrešiti.

Sistem elemenata ENZO, saloni nameštaja Forma Ideale

A sad, kada ste nabavili ono najvažnije, pustite mašti na volju i bacite se na odabir stočića, fotelja, taburea. tepiha, slika, rasvete i svih ostalih detalja koji će vašem domu dati toplinu, lični pečat i jednistven šarm.
Setite se – pravilo je da nema pravila i da je lepo sve ono što se vama dopada. Budite smeli i originalni, poigravajte se bojama, materijalima, teksturama i svetlom... Nova kolekcija Forma Ideale u kojoj dominiraju inovativne dizajnerske i enterijerske ideje nudi raznovrsna upotrebna rešenja za vaš dom i zaista je nezaobilazno mesto ako je pred vama (pre)uređenje životnog prostora.

I, na kraju finale: Uživajte sa najdražima i obavezno pozovite goste, jer u ovako opremljenom stanu ima mesta i za njih.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 07:01:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137902/da-mali-stan-ne-bude-tesan.html
Rashladite se bez klime: Probajte sa starim dobrim ventilatorom, ali na malo drugačiji način http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137811/rashladite-se-bez-klime-probajte-sa-starim-dobrim-ventilatorom-ali-na-malo-drugaciji-nacin.html Ukoliko nemate klima-uređaj, ili vam smeta, sigurno vam je potrebna alternativa za rashlađivanje.

 Probajte sa starim dobrim ventilatorom, ali na malo drugačiji način. Pre nego što ga uključite, ispod njega postavite veliku činiju sa što više kockica leda ili dve-tri flaše zamrznute vode. Uključite ga i videćete da je efekat hlađenja mnogo jači, jer će zbog leda vazduh koji struji biti hladniji. Pošto se ventilator lako premešta, povremeno ga prenesite sa jedne tačke na drugu, kako bi se cela prostorija ravnomerno rashladila.

Spas od vrućine će vam pružiti i sobno bilje, jer ono unosi kiseonik u kuću i vazduh čini svežijim. Ne zaboravite da stan luftirate samo noću i rano ujutru, a da sve električne aparate isključite iz struje kada ih ne koristite, jer su oni veliki grejači.

Izvor: novosti.rs

]]>
Sun, 15 Jul 2018 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137811/rashladite-se-bez-klime-probajte-sa-starim-dobrim-ventilatorom-ali-na-malo-drugaciji-nacin.html
Šta svaka žena mora da ima u kancelariji? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137768/sta-svaka-zena-mora-da-ima-u-kancelariji.html Ne šalimo se, ovo je spisak!

Punjače

Prvo i osnovno su sve vrste punjača za vaše uvek verne gedžete. Ne dovodite sebe u situacije moljaknja kolega za njihove punjače.

Higijenska pomagala

Slede dalje sva higijenska pomogala u onim danima u mesecu. Trčanje do apoteke će vas poremetiti u poslu.

Samolepljive papiriće

Iako sigurno imate svoj planer i alarm u telefonu ili lap topu, uvek će vam dobro doći samolepljivi papiri sa ispisanim obavezama ili idejama i to na vidljivom mestu. Nije loš izbor ni bela tabla "piši briši".

Lekove

To ne moraju biti samo analgetici ili obavezna terapija ako je uzimate. Uvek u fioci imajte multivitamin, vitamin C ili aspirin. Nikad se ne zna...

Kišobran

Zatrebaće vam bar pet puta u kišnoj sezoni. Ne morate da gledate u oblake sa molbom da sa kišom sačekaju dok stignete do kuće.

Nešto novca

Jedino je rešenje ako se desi da novčanik ostavite kod kuće. Pozajmica od kolega je jedini izlaz ako u fioci nemate ni dinara.

Konac za zube

Izuzetno koristan izum koji treba i vašoj kancelariji.

Turpiju za nokte

Bez dileme i pogovora.

Hanzaplast

Male, korisne pomoći.

Ogledalo

Ako nije na zidu, imajte onda ogledalce. Pri ruci. Uvek zatreba.

Izvor: superžena

]]>
Thu, 12 Jul 2018 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137768/sta-svaka-zena-mora-da-ima-u-kancelariji.html