Prva Srpska Televizija :: Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/rss.html Kada vidite čime je ona OČISTILA svoju RERNU, odmah ćete napraviti tu smesu! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131399/kada-vidite-cime-je-ona-ocistila-svoju-rernu-odmah-cete-napraviti-tu-smesu.html Domaćice znaju kako je teško očistiti metalne rešetke iz rerne. Međutim, postoji jedan trik koji će vam pomoći da ih temeljno operete, bez po muke!

Evo šta vam je potrebno za čišćenje metalnih rešetki:

 • Peškir
 • Topla voda
 • ½ deterdženta za pranje suđa
 • Malo sode biakrbone
 • Malo limuna
Postupak:

U kadu prostrite peškir, a zatim na njega stavite rešetke. Dodajte detedžent, limun i sodu bikarbonu, a zato kadu napunite toplom vodom, toliko da prekrije rešetke, objašnjava cdm.me.

Ostavite da stoji oko 4 sata, a zatim uzmite sunđer i dobro očistite.

Sa čistom vodom isperite rešetke. Na taj način biće čiste i sjajne, kao kada ste kupili šporet. 

]]>
Wed, 21 Mar 2018 08:30:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131399/kada-vidite-cime-je-ona-ocistila-svoju-rernu-odmah-cete-napraviti-tu-smesu.html
Ove stvari ste već prali u veš mašini, ali sada kada čujete zašto nikako ne bi trebalo, odmah ćete prestati! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131387/ove-stvari-ste-vec-prali-u-ves-masini-ali-sada-kada-cujete-zasto-nikako-ne-bi-trebalo-odmah-cete-prestati.html Posle dugog i napornog dana, ženama je teško da još razmišljaju i o tome kako se pravilno pere odeća u veš mašini. Najlakše im je da sve šareno ili sve belo ubace u mašinu, podese program i stepene i gotovo! Ali postoje stavke kojih se ipak treba pridržavati, ako želite da sačuvate kvalitet odeće.

Memorijska pena

Ako ste prali jastuk od memorijske pene u veš mašini, više to nemojte raditi. Bez obzira na koji program da podesite pranje, pokretanje bubnja može oštetiti memorijsku penu. Znamo da je teže, ali najbolje je da jastuke perete ručno u  kadi ili da ih prebrišete mokrom krpom, kako biste ih samo osvežili. 

Brushalteri

Zlatno pravilo za grudnjake je ručno pranje. Koristite hladu vodu i deterdžent za osetljive materijale. Ako ih perete u mašini žice će sigurno stradati vrlo brzo, a vremenom i će korpe izgubiti oblik.

Čipka

Ako na odeći imate vez, perle ili čipku nikako takve stvari ne perite u mašini za veš. Gotovo sigurno ćete uništiti taj komad odeće. Najbolje rešenje je da takve komade odeće odnesete na hemijsko čišćenje.

Kašmir

Nežni materijali nikako nisu za pranje u mašini. Oni se najčešće deformišu i skupe posle bilo kod programa. Najbolje ih perite ručno, u hladnoj vodi i sa tečnim deterdžentom.

Takođe, kada sušite odeću od kašmira ili vune, umotajte ih lepo u peškir i stavite na sušilicu. Ako stavite džemper od kašmira da visi on će se rastegnuti i od sušenja, pojašnjava portal prevention.com. 

]]>
Tue, 20 Mar 2018 16:30:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131387/ove-stvari-ste-vec-prali-u-ves-masini-ali-sada-kada-cujete-zasto-nikako-ne-bi-trebalo-odmah-cete-prestati.html
Zbog OVOGA bi trebalo da prestanete da perete veš na 60 stepeni http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131099/zbog-ovoga-bi-trebalo-da-prestanete-da-perete-ves-na-60-stepeni.html Navikli smo da beli veš peremo na 60 stepeni Celzijusa, a šareni na 40. Međutim...

Prema novim studijama, navodno više ne moramo prati beli veš na 60 stepeni, objašnjavajući da je to sasvim nepotrebno. 

Najtvrdokornije fleke sa belog rublja možete skinuti i pranjem na 40 stepeni. Prvi i jedini razlog jeste bespotrebno trošenje energije, piše cdm.me.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 15:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131099/zbog-ovoga-bi-trebalo-da-prestanete-da-perete-ves-na-60-stepeni.html
Ima 200.000 puta više bakterija od WC ŠOLJE, a nalazi se u KUHINJI! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131012/ima-200000-puta-vise-bakterija-od-wc-solje-a-nalazi-se-u-kuhinji.html Samo danas ste to dodirnuli bar pet puta, a vrlo je verovatno da posle toga niste oprali ruke, a ešerihija koli samo je jedna od bakterija koja se tu krije...

Kao društvo smo opsednuti čistoćom. Brišemo sve površine u domu antibakterijskim sredstvima možda i više nego što bi trebalo.

Ali, čistimo li na pravi način i da li je naš dom zbog toga zaista sigurniji?

U nekim slučajevima, oprez je zaista preko potreban kao, na primer, kod rukovanja sirovim mesom. Naime, treba biti oprezan da se eventualne štetne bakterije ne bi raširile po čitavom prostoru. Zbog toga bi trebalo preispitati i staru naviku pranja piletine prie nego što se stavi u lonac, piše Jutrarnji.hr pozivajući se na BBC.

Budite zato pažljivi sa sirovim mesom i ne perite piletinu. Ali šta je s ostalim površinama u kući? Koliko dobro njih čistimo?

Da bi se dobio odgovor na to pitanje, tim BBC-jeve emisije "Veruj mi, ja sam doktor" (Trust me, I'm a Doctor) regrutovao je tri porodice i dao im mobilnu kuhinjsku radnu površinu.

Tek nakon što su učesnici temeljno prebrisali površinu antibakterijskim maramicama mogli su da počnu da njom normalno služe kao što to rade u svojim kuhinjama. Poenta je bila da se vidi koliko će dugo površine ostati čiste i bez bakterija.

Na analizu u laboratoriju su poslati brisevi površina iz raznih etapa njihovog korišćenja.

"Prvi bris uzet je oko sat vremena nakon početka korišćenja površina i već tada je moguće videti dokaze o razvoju bakterija i gljivica", rekla je mikrobiolog Lin Dover.

Drugim rečima, mikroorganizmi se na radnoj površini pojavljuju odmah nakon čišćenja antibakterijskim sredstvom.

"Uzorak uzet nakon 12 sati pokazuje dramatičan porast u broju bakterija i različitih vrsta buđi."

Zaključak je da kupovinom i korišćenjem antibakterijskih sredstava verovatno uzalud bacate novac i vreme jer ne samo da će bakterije i gljivice ponovno doći, već su neke od njih potpuno bezopasne, a druge čak i vrlo korisne za održavanje zdravlja.

U svoj toj brizi oko čistoće, često se usredsređujemo na radne površine, a zaboravljamo na neke druge delove kuhinje koji su možda i prljaviji.

Istraživanje koje je sproveo "NSF International", uključivala je 22 porodice koje su zamoljene da kroz period od 30 dana uzimaju briseve s kuhinjskih površina, mobilnih telefona, kvaka na vratima i sličnih mesta da bi mogla da se napravi analiza koja bi pokazala koja su mesta najzagađenija koliformnim bakterijama (uključujući i E. Coli). Ironično, najviše takvih bakterija bilo je na pomagalima za čišćenje poput sunđera i krpa za brisanje posuđa.

Čak 75 odsto sunđera za pranje suđa bilo je kontaminirano koliformnim bakterijama. Osim njih, te su bakterije nađene i na drugim mestima:

45 % kuhinjskih odvoda

32 % radnih površina

18 % dasaka za sečenje

Analizirane su i površine u kupatilu, a koliformne bakterije nađene su na 27 odsto držača za četkice za zube i 9 odsto ručkica ormara.

Iako većina koliformnih bakterija nije posebno opasna, njihovo prisustvo pokazatelj je generalnog zagađenja i prisustva fekalnih bakterija.

Fekalne bakterije do kuhinje ne dolaze zbog kontakta s ljudskim izmetom, već preko sirovog mesa koje je često kontaminirano takvim bakterijama.

Najveći rasadnik bakterija su kuhinjske krpe koje su najpogodnije za njihovo razmnožavanje jer su najčešće vlažne i mokre.

Doktor Čak Gerba, prosefor mikrobiologije na Univerzitetu Arizona, slaže se da su sunđeri i kuhinjske krpe među najprljavijim predmetima u svakom domaćinstvu.

Njegova studija je pokazala da prosečna daska za wc ima oko 50 bakterija na 6,5 cm2, dok na istoj površini sunđera ili kuhinjske krpe ima između milion i deset miliona bakterija.

Drugim riječima, vaš sunđer je oko 200.000 puta prljavija od wc šolje.

Izvor: Jutarnji.hr

]]>
Wed, 14 Mar 2018 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131012/ima-200000-puta-vise-bakterija-od-wc-solje-a-nalazi-se-u-kuhinji.html
Ipak nije dobro odmah ujutro raspremiti krevet http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130997/ipak-nije-dobro-odmah-ujutro-raspremiti-krevet.html Kažu da uredan dom donosi i uredne misli, a za mnoge ljude to počinje raspremanjem kreveta ujutro. Ali stručnjaci kažu da to donosi više štete nego koristi.

Svake noći vaš dušek treba upije oko pola litre vlage, uglavnom znoja", kaže Klaudia Vejland iz nemačkog saveza proizvođača dušeka.

"Važno je da se ta vlaga ponovo otpusti s dušeka tokom dana", jer se u suprotnom stvaraju idealni uslovi za pojavu stenica i ostalih jezivih sićušnih stvorenja.

Umesto raspremanja kreveta Vejland savetuje da se pokrivači slože na njegov kraju i da se dušek tokom dana provetri.

Ako vam se ne sviđa da dušek bude otkriven ceo dan, Vejland preporučuje da tako ostane barem dok ne popijete kafu i ne doručkujete.

Izvor: N1

]]>
Wed, 14 Mar 2018 10:17:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130997/ipak-nije-dobro-odmah-ujutro-raspremiti-krevet.html
Isceđen limun rasporedite po sobi: Zapanjiće vas rezultati http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130793/iscedjen-limun-rasporedite-po-sobi-zapanjice-vas-rezultati.html Limun se smatra najzdravijim voćem i to sa dobrim razlogom. Osim što je hranljiv i zdrav, on donosi neke prednosti koje vas mogu iznenaditi.

Sa visokim sadržajem vitamina A i B kompleksa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, bakra, mangana i moćnih antioksidanata, limun je ukusan, mirisan i privlači mnoge ljude svojim prednostima.

Limun je poznat po svojoj prijatnoj aromi i uvek podseća na nešto čisto i sveže. Limun je zapravo antiseptik i koristi se u mnoge svrhe, uključujući lečenje depresije i anksioznosti.

Zbog ovoga, aroma limuna u vašem domu pomoći će vam da izlečite anksioznost i depresiju koje će biti zamenjene pozitivnošću. Da li ste se pitali zašto mnogi restorani širom sveta imaju ovu aromu? Evo šta tačno morate da uradite:

Potrebno je da isečete limun i ostavite ga u sobi preko noći. Ovo će vam pomoći ako imate problema sa disanjem (astmu, prehladu ili alergiju). Narednog jutra će vam grlo i vazduh u prostoriji biti sveži i zdravi.

Limun takođe smanjuje mučninu i povraćanje, poboljšava kognitivne sposobnosti, ubija bakterije koje uzrokuju upalu pluća, olakšava bronhitis, osvežava vazduh bez jakih hemikalija koje mogu izazvati kožne i disajne probleme, ublažava bol, sprečava rast raka jetre i osvežava odeću.

Limun je toliko moćan da može da leči bolesti kao što su artritis i reuma.

Možete napraviti jednostavnu limunadu i konzumirajte na dnevnoj bazi. Na ovaj način možete se osloboditi štetnih materija i kamena u bubregu za kratko vreme.

Ne samo to, takođe možete da izlečite bolesti kao što su kolera ili malarija. Razlog za ovo je činjenica da je limun prirodno sredstvo za čišćenje krvi.

Limun vrlo brzo neutrališe hemikalije i koristi svoje sokove kao osveživač i ubica bakterija svih vrsta. Samo isecite par limunova i ostavite ih u sobi preko noći. Ovaj trik je jeftin i nema štetne materije u sebi.

Ovo neverovatno voće omogućava vašim plućima da rade bolje, a vi da dišete lakše. Ako imate astmu, prehladu ili alergiju, uverite se da često inhalirate miris limuna. Ako ovo budete radili noću, narednog jutra će vam svi disajni putevi biti pročišćeni.

Limun je deo svakodnevne ishrane, ali imajte na umu da ovo voće može da vam pruži mnogo toga i učini život lakšim i zdravijim.

Izvor: stil.kurir.rs

]]>
Fri, 9 Mar 2018 10:44:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130793/iscedjen-limun-rasporedite-po-sobi-zapanjice-vas-rezultati.html
DUVANSKI DIM se UVLAČI U DOSLOVNO SVE! Ovo su trikovi kako da ga uklonite iz odeće, bez pranja http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130549/duvanski-dim-se-uvlaci-u-doslovno-sve-ovo-su-trikovi-kako-da-ga-uklonite-iz-odece-bez-pranja.html Pušači to ne primećuju, dok oni u njihovom društvu vole da ispijaju kafu sa njima, ali redovno posle toga se osete na cigarete. I to ih izluđuje. Ako ste vi jedni od njih, znajte da ne morate odeću da perete svaki put posle kafenisanja sa pušačima, već primenite sledeće trikove:

Pesak za mačke

Ako imaš mačku za kućnog ljubimca, možeš upotrebiti i njen pesak kao neutralizator mirisa duvana. Stavi malo mirisnog peska u pepeljaru i videćeš kako će neugodan miris opušaka potpuno nestati.

Sirće i ugljen

Ugljen i sirće upijaju neugodne mirise, pa tako možete sirće da sipate u nekoliko posuda i rasporediti ih po prostoriji u kojoj se puši. Što se tiče ugljena, razmrviti ga i stavi na nekoliko mesta u stanu.

Mirisne sveće

Sijalice na lusteru malo namirišite. Kada se svetlo upali i zagreje, miris parfema će početi da se širi prostorijom i donekle prikriti smrad cigareta.

Vrećice s lavandom

Dim cigareta se uvlači u apsolutno sve – odeću, kosu, obuću, nameštaj… Da na brzinu osvežite šal, rukavice ili kapu, ostavite ih na otvorenom da se prozrače, a onda ih zamotajte zajedno sa onim vrećicama sveže lavande, koje se stavljaju u ormare, savetuje net.hr.

]]>
Tue, 6 Mar 2018 08:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130549/duvanski-dim-se-uvlaci-u-doslovno-sve-ovo-su-trikovi-kako-da-ga-uklonite-iz-odece-bez-pranja.html
Prestanite da plaćajte majstore za ono što možete sami! Pogledajte Srđanove kućne majstorije! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130387/prestanite-da-placajte-majstore-za-ono-sto-mozete-sami-pogledajte-srdjanove-kucne-majstorije.html Kasne, bolesni su, nedostupni kada ih zovete... Glava će vas tek zaboleti kada vam saopšte cifru za svoje usluge! Jedan takav slučaj, naveo je našeg šarmantnog voditelja Srđana Predojevića da ode na Jutjub! Tu je doživeo prosvetljenje i zato vam sada daje vrlo korisne savete za sređivanje doma!

Srđana ćemo od ponedeljka, 5. marta u 06.55 gledati u emisiji "Jutro sa Jovanom i Srđanom"!

]]>
Sun, 4 Mar 2018 09:18:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130387/prestanite-da-placajte-majstore-za-ono-sto-mozete-sami-pogledajte-srdjanove-kucne-majstorije.html
Kako se pere perjana jakna: Primenite ove cake i izgledaće kao nova http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/108863/kako-se-pere-perjana-jakna-primenite-ove-cake-i-izgledace-kao-nova.html Zimska perjana jakna može da se pere u veš mašini, ali sa posebnim oprezom.

Mnoge od vas poseduju ovaj komad zimske garderobe. Perjana jakna je najudobnija i najtoplija odeća u zimskom periodu. Kao i bilo koja druga vrsta odeće, vremenom se zaprlja.

Ali, ne brinite. Postoje pravila i peporuke iskusnih domaćica: kako oprati perjanu jaknu u veš mašini i osušiti je, tako, da ponovo izgleda kao nova.

Predlažem vam više dragocenih saveta. Kako oprati perjanu jaknu u veš mašini:

– Perjanu jaknu treba prati na temperaturi od 30 stepeni na režimu "ručno pranje" ili "pranje osetljive odeće"

– Najbolje ako uključite režim dodatnog ispiranja

– Pre pranja perjane jakne, obavezno zakopčajte dugmad i sve rajsfešluse

– U bubanj veš mašine stavite nekoliko teniskih loptica. Zahvaljijući njima perje se neće sabijati u jakni za vreme pranja.

– Perjanu jaknu treba cediti na minimalnoj brzini centrifuge

– Stvari, koje su napunjene perjem treba prati isključivo tečnim deterdžentom, praškasti slepljuje perje.

– Jaknu treba sušiti pored radijatora, okačivši je na poleđinu stolice, ili na terasi ako je sunčano vreme.

– Povremeno je za vreme sušenja protresite da bi se perje vratilo na svoje mesto.

Izvor: uspesnazena.com

]]>
Sun, 4 Mar 2018 09:45:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/108863/kako-se-pere-perjana-jakna-primenite-ove-cake-i-izgledace-kao-nova.html
Ovo je najlakši način da zagrejete auto zimi http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130330/ovo-je-najlaksi-nacin-da-zagrejete-auto-zimi.html Od svih situacija koje moramo da istrpimo zimi, verovatno je najgora ona kad sedimo u ledenoj automobilskoj kabini, posmatramo svoj smrznuti dah i čekamo desetak minuta da se auto zagreje.

Međutim, nasuprot ustaljenom verovanju, ovo nije najbolji način za rešenje tog problema. Zapravo, ovakav proces samo pospešuje potrošnju goriva, a time i novca, i pritom je neefikasan. Ali ne brinite! Postoji bolji način!

Zahvaljujući napretku automobilske industrije, mehaničari i naučnici su izjavili da više nije potrebno paliti motor i čekati da se auto zagreje. U eri kompjutera, koji su postali sastavni deo automobila, i zahvaljujući elektronskom ubrizgavanju goriva, biće vam potreban samo jedan minut da prilagodite temperaturu bez obzira na to koliko je hladno napolju. Zašto?

Zato što je taman toliko potrebno vremena da bi se pokrenulo i podiglo ulje sa dna motora. Kris Lagju iz korisničke podrške Partner Tire & Service iz Kolčestera kaže: “Automobili su uglavnom napravljeni tako da se lakše zagreju kada ih vozite nego kada stojite u mestu sa upaljenim motorom”.

Dakle, koji je onda najbolji način da se brzo ugrejete?

Mudri ljudi iz TipHero imaju rešenje: kada se smestite u auto, dajte kontakt, ali još uvek nemojte paliti motor. Može vam se učiniti da na taj način onemogućavate grejanje, ali je zapravo to najbolji način da brzo dođete do toplog vazduha i posle otprilike pet sekundi trebalo bi da čujete brujanje pumpe za gorivo koja napaja motor. Samo u ovakvom stanju motor je spreman da greje, tako da sada možete da upalite auto.

Ne bi trebalo odmah da uključujete grejanje, jer kada sednete u auto, motor je još uvek hladan. Kada je motor hladan, i sve drugo je hladno, uključujući i vazduh iz grejača. Hladan vazduh će takođe sprečiti da vam se motor ugreje onoliko brzo koliko bi trebalo, tako da će vaš auto, kao i vi u njemu, i dalje dugo mrznuti.

Šta onda raditi? Potrebno je da sedite u autu otprilike 30 sekundi (ili minut ako je auto starije generacije) jer će to omogućiti grejaču izbacivanje toplog vazduha. Nakon toga možete da pokrenete automobil sa uključenim grejanjem koje bi do tada već trebalo da bude prijatno.

Kada započnete s vožnjom, prvo uperite usmerivač toplote u svoje i suvozačeve grudi da biste se ugrejali što je brže moguće. Kada se ugrejete, usmerivače toplog vazduha uperite u noge. Ovde je reč o prostom zakonu fizike: podizanje toplog vazduha će učiniti da ceo auto bude topao.

Da li se ovaj metod može uspešno primeniti u svim automobilima? Da, u većini slučajeva. Naime, efikasan je kada su u pitanju svi modeli automobila proizvedeni nakon 1980. godine, odnosno oni sa elektronskim ubrizgavanjem goriva.

Izvor: uspešnažena

]]>
Thu, 1 Mar 2018 09:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130330/ovo-je-najlaksi-nacin-da-zagrejete-auto-zimi.html
Grejete, ali u domu vam je i dalje hladno! Evo saveta koji će vam pomoći da preživite ledeni talas! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130313/grejete-ali-u-domu-vam-je-i-dalje-hladno-evo-saveta-koji-ce-vam-pomoci-da-prezivite-ledeni-talas-.html Kako je ledeni talas dočekao Srbiju, mnogi se brinu kako da ugreju svoj dom. Bilo da to činite centralnim grejanjem ili onim na drva/plin, nudimo vam nekoliko saveta kako da u vašem stanu uvek bude toplo, a istovremeno i sveže.

Ulazna vrata

Na ulazna vrata u dom postavite drveni prag (lepkom, nikako bušiti pod). Ako pak ne želite da na ovaj način izolujete ulazna vrata, umesto drvenog praga sa donje strana vrata postavite čvrstu metalnu ili plastičnu traku koja se može kupiti u prodavnicama na meru. Ako vam se vrata otvaraju prema hladnom hodniku ili direktno napolje, ispred postavite zavesu od teškog i gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog vazduha.

Prekrijte stakla na prozorima

Nabavite ploče stiropora debljine dva do tri centimetra, izrežite ih precizno skalpelom tako da stiropor može lako ući između okvira prozora. 

Reorganizacija nameštaja u stanu

Pomerite nameštaj od hladnih spoljašnjih zidova i smestite ga u blizini izvora toplote, poput kamina ili radijatora. Ali ne tako blizu da ne biste blokirali strujanje toplog vazduha.

Radijatori ne smeu biti zaklonjeni zavesama i nameštajem. Sušenjem odeće na radijatoru praktično prekidate grijanje. 

Tepih

Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite telesnu toplotu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smeštenima u prizemlju.

Nabavite grejalicu

Stavite pokretnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, i smanjite temperaturu peći. Ostatak prostorija biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odevate slojevito i nosite čarape i papuče.

Roletne i zavese

Noću spuštajte roletne i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 odsto. Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, raširite zavese i roletne na prozorima kako bi sunčevi zraci ušli unutra i zagrejali stakla na prozorima, piše avaz.ba.

Svež vazduh

Redovno provetravajte prostorije, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i nameštaju te će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. 

Gubitak toplote

Tokom zime nije dobro ostaviti prozor otvoren na „kant“. Na taj način se samo hlade oni zidovi uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenziranja vlage iz zraka na hladnim površinama. Ispravno je dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minuta, što je dovoljno da se zrak brzo promeni, a da se pri tome ne ohlade podovi i zidovi.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 16:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130313/grejete-ali-u-domu-vam-je-i-dalje-hladno-evo-saveta-koji-ce-vam-pomoci-da-prezivite-ledeni-talas-.html
Ne dozvolite da vam zaleđena šoferšajbna pretvori još jedno jutro u pakao! Smućkajte ova tri sastojka i rešite sve probleme! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130213/ne-dozvolite-da-vam-zaledjena-sofersajbna-pretvori-jos-jedno-jutro-u-pakao-smuckajte-ova-tri-sastojka-i-resite-sve-probleme.html Tvrdi sloj leda na staklima kola postaje jutarnja rutina kad napolju "stisne minus". Ako ste i jutros bili nespremni, danas pripremite ovaj rastvor i uštedite sebi i vreme i živce.

Narednih nekoliko dana najavljen je minus, pa primenite ovaj recept da ne biste svako jutro trošili dodatno vreme na putovanje do posla.

U ovom receptu izbegavajte prokuvanu vodu, jer to može da izazove naprsnuće stakla, koristite toplu vodu iz kućne česme.

Takođe, preporuka je da koristite flašu sa raspršivačem - tako će efekat biti bolji nego da nanosite na krpu, pa direktno na stakla.

Potrebno je:

1 dl alkohola jačine od 70 procenata
pet kapi deterdženta za sudove
4 dl tople vode

Priprema:

U bocu sa raspršivačem sipajte alkohol, tečnost za sudove i toplu vodu.

Zatvorite, protresite flašicu i krenite u akciju.

Bićete zaštićeni od zaleđivanja, a postupak za svaki slučaj ponovite.

Izvor: b92.net

]]>
Tue, 27 Feb 2018 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130213/ne-dozvolite-da-vam-zaledjena-sofersajbna-pretvori-jos-jedno-jutro-u-pakao-smuckajte-ova-tri-sastojka-i-resite-sve-probleme.html
Pod hitno u svom domu stvorite 'negativan prostor', neophodan vam je! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130198/pod-hitno-u-svom-domu-stvorite-negativan-prostor-neophodan-vam-je.html Pozitivno reagujemo na negativan prostor u koju god prostoriju da uđemo...

Negativan prostor je mesto u kojem nema ničega - ni umetničkih dela, nameštaja, dekorativnih predmeta, lampi... i vrlo je neophodan u svačijem domu. 

Negativna strana našeg enterijera krajnje psihološki zadovoljavajuća i jednostavno volimo balans dekorativnih predmeta s jedne strane i komada nameštaja sa druge. 

Pored toga, mi uvek reagujemo pozitivnije na sobe sa negativnim prostorom iz razloga što su one lakše za kategorizaciju od strane našeg mozga. Sa druge strane, negativni prostor je veoma lakši za upotrebu i u njemu možete postaviti šta god želite u bilo koje vreme ili kreirati raznovrsne kompozicije enterijera, nalik popularnom otvorenom planu. Takođe, negativni prostor može učiniti vaš dizajn i umetnička dela istaknutijim i stvoriti prelep balans ambijenta.

Negativan prostor u dnevnom boravku

Negativni prostor u dnevnom boravku predstavlja ključnu stavku. Ova prostorija je uglavnom dovoljno velika kako bi ostalo nešto praznih površina, a kako biste je učinili vizuelno većom, prozračnijom i punom prirodnog svetla iskorsitite njen negativni prostor. Isto važi, ne samo za minimalističke enterijere, već muževne, moderne, retro i sve ostale. Prazni zidovi, uglovi i ostale čiste površine, predstavljaju sve što vam je potrebno za stvaranje harmoničnog izgleda.

Negativan prostor u spavaćoj sobi

Spavaća soba takođe zahteva negativan prostor iz razloga što je ovo jedna od prostorija u kojoj želite da se osećate opušteno i komotno, a prazne površine predstavljaju prava sredstva za dostizanje ovih ciljeva. Negativni prostor pruža vašoj spavaćoj sobi prostran i relaksirajući osećaj, omogućujući komfor i balans, što su ujedno prve dve karakteristike na listi.

Negativni prostor u kupatilu

Kreiranje negativnog prostora u kupatilu je takođe važna! Kao prvo, ovakav prostor čini da površine izgledaju veće, a kada imamo u vidu da su kupatila uglavnom male kvadrature, onda je upravo ova karakteristika nešto što bi trebalo stvoriti. Negativan prostor omogućava neometan protok svetlosti i dodaje spa osećaj našim prostorijama, piše cdm.me.

]]>
Tue, 27 Feb 2018 09:40:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130198/pod-hitno-u-svom-domu-stvorite-negativan-prostor-neophodan-vam-je.html
Higijena je pola zdravlja kaže poslovica: Da li ste znali da su ovo najprljavija mesta u stanu? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/129559/higijena-je-pola-zdravlja-kaze-poslovica-da-li-ste-znali-da-su-ovo-najprljavija-mesta-u-stanu.html Da li perete redovno spoljni deo wc šolje ili samo očistite unutrašnjost da zablista? Ako to činite, grešite, spoljašnost je takođe veoma prljava i treba je obavezno oprati, kao i četku za wc šolju i držaš četke koji je leglo bakterija. Koliko često i kako treba prati jastuke, usisivač, zavese, štekere, prekidače...

]]>
Sun, 18 Feb 2018 12:50:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/129559/higijena-je-pola-zdravlja-kaze-poslovica-da-li-ste-znali-da-su-ovo-najprljavija-mesta-u-stanu.html
Ako ovako spakujete rukavice, šalove i kape, neće vam se zagubiti! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/129436/ako-ovako-spakujete-rukavice-salove-i-kape-nece-vam-se-zagubiti.html Svake godine kada prođe zima kažete sebi da ćete zapamtiti gde ste stavili rukavice, šalove, zimske kape... Ipak, ovi odevni predmeti se obično negde zagube u ormanu i kada stigne zima, ne možete da ih prođete i uparite.

Saznajte praktičan savet kako ih spakovati da nam budu na vidiku kada nam zatrebaju.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 10:30:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/129436/ako-ovako-spakujete-rukavice-salove-i-kape-nece-vam-se-zagubiti.html
Nešto od ovih stvari sigurno završi u vašoj wc šolji, a ne bi trebalo http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/129034/nesto-od-ovih-stvari-sigurno-zavrsi-u-vasoj-wc-solji-a-ne-bi-trebalo.html Spisak stvari koje nikako ne biste smeli da bacate u odvode ukoliko želite da izbegnite majstore.

Ponekad je tako najlakše i najbrže, ali bi trebalo voditi računa i određene stvari ne bacati u odvode jer ćete samo sebi stvoriti probleme i troškove.

Ovih sedam stvari nikako ne bi trebalo da bacate u WC šolju:

1. Ulje i mast

Ulje i mast se nakon kuvanja ne bi smela da se bacaju u odvod sudopere ili u wc šolju. Nakon kontakta sa hladnom vodom masnoća će se stvrdnuti i uzrokovati blokadu i začepiti vam odvod.

2. Štapiće za uši

Ako ih bacate u šolju, doći će do njihovog gomilanja u cevima, a na njih će se onda slagati drugi, manji otpad, dlake... - i eto problema.

3. Dečje pelene

Gel unutar dečjih pelena ne može da se otopi. Umesto toga, pelena će u kontaktu sa vodom još više nabubriti i začepiti odvod.

4. Higijenski ulošci

Isto će se destiti šta i sa pelnama.

5. Vlažne maramice

Vlažne maramice se u vodi ne razgrađuju kao toalet papir, nego se nagomilavaju u odvodu sve dok ga ne začepe, a onda i sadržaj iz njega početi da vraćaju napolje iz WC šolje.

6. Talog od kafe

Mnogi ljudi soc od kafe prosipaju u sudoperu ili u WC šolju. Međutim, to nije dobra ideja jer se ona taloži u cevima i blokira protok vode.

7. Pesak za mačke

Bolja ideja je da ga prospete u smeće. U cevima mogu da se stvore grudve od mokrog peska koje se talože i prave probleme.

Izvor: 24sata.hr

]]>
Fri, 2 Feb 2018 15:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/129034/nesto-od-ovih-stvari-sigurno-zavrsi-u-vasoj-wc-solji-a-ne-bi-trebalo.html
Pre nego što ove stvari stavite u VEŠ MAŠINU, DOBRO RAZMISLITE! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/128772/pre-nego-sto-ove-stvari-stavite-u-ves-masinu-dobro-razmislite-.html Koliko god da vam je lakše, neke stvari ne bi trebalo da stavljate u veš mašinu, jer iz nje neće izaći u istom obliku kao što ste ih stavili.

Odeća za vežbanje

Odeću za vežbanje, kao i ostalu opremu koju koristite pri vežbanju (zaštitne rukavice, znojnice i slično) potrebno je prati u zaštitnim vrećicama kako bi se ti zaprljani predmeti koji su upili znoj, a neretko i neugodnog mirisa, odvojili od ostalog rublja. Odeću za vežbanje takođe je najbolje sušiti na vazduhu.

Patike 

Ne smeju se sve patike prati u veš mašini, ali one koje su tome sklone perite na temperaturi ne višoj od 40 stepeni, naravno, u zaštitnoj vrećici. Pre nego ih stavite u zaštitnu vrećicu isperite ih sapunom i vodom kako biste uklonili ostatke zemlje, blata i slično.

Ako vaša mašina ima tu mogućnost, isključite centrifugu kada perete patike. I pazite da veš mašinu što bolje napunite kako patike ne bi lupale po njoj dok se peru.

Grudnjaci i fino donje rublje

Stavljanjem grudnjaka u vrećicu sprečićete višestruku nevolju: mogućnost da vam žica iz grudnjaka upadne u bubanj mašine, da vam kukica pranja zapne za neki odevni predmet i da se grudnjak ne istroši prerano. Pre nego što ga stavite u zaštitnu vrećicu svakako pričvrstite kukice grudnjaka. U zaštitnim vrećicama perite i drugo donje rublje od osetljivijih materijala, perite ga na manjim temperaturama i s deterdžentom za osetljivo rublje.

Majice sa aplikacijama

Kada perete majice sa aplikacijama ili nekim dodacima na majici (kamenčići, veći cirkoni...) postoji opasnost da će koji kamenčić otpasti i zapeti u bubnju mašine ili oštetiti neki drugi predmet. Zato majice s aplikacijama uvek perite s unutrašnje strane i u zaštitnim vrećicama.

Ukoliko koji kamenčić i otpadne ostaće u vrećici, lakše ćete ga naći i, ako je moguće, ponovno staviti na majicu. Ovakve odevne komade takođe perite sa slabom centrifugom i na temperaturi od 30 ili 40 stepeni, piše zadovoljna.hr.

Plišane igračke  

Pre nego što plišanu igračku stavite na pranje proverite da li možete da je perete u mašini za veš. Ako sme, uvek je perite na nižoj temperaturi i sa slabom centrifugom. Preporučuje se da u jednu vrećicu stavite jednu igračku, ne više, prvenstveno zbog toga da boja s jedne igračke ne pređe na drugu. Plišane igračke koje na sebi imaju delove od kože ne bi trebalo prati u veš mašini.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Mon, 29 Jan 2018 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/128772/pre-nego-sto-ove-stvari-stavite-u-ves-masinu-dobro-razmislite-.html
Tek opran veš vam smrdi na buđ? Problem je u veš mašini! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/128656/tek-opran-ves-vam-smrdi-na-budj-problem-je-u-ves-masini.html Da li vam se nekada desilo da oprani veš ima neprijatan miris, uprkos tome što koristite omekšivač jakog mirisa? Najčešći krivac za to su gume unutar veš mašine koje se brzo nakupe neprijatnog mirisa, onog poput buđi.

Kako biste rešili slične neprijatne pojave, napravite domaći recept kao sredstvo za čišćenje i neprijatan miris će nestati. Potrebni su vam:

 • tečno sredstvo za čišćenje (ono koje sadrži hlor)
 • sunđer
 • rukavice
 • 25 grama limuntusa

Postupak:

 • Prvi korak u borbi sa buđi je brisanje običnom papirnatom maramicom unutrašnjost veš mašine da biste se rešili nakupljene prljavštine.
 • Zatim, nanesite bilo koje sredstvo za čišćenje na gumu, po celoj površini, ravnomerno ga raspoređujući.
 • Zatvorite vrata mašine i ostavite tako na dva sata.
 • Po isteku tog vremena, uključite mašinu u režimu “ispiranje”, da se ispere sredstvo za čišćenje.
 • Nakon toga u pregradu za prašak naspite limuntus, i uključite mašinu na najvišu temperaturu.

Ponovite ovu proceduru po potrebi (najbolje jednom u mesec dana) i konačno ćete se osloboditi buđi. Ne zaboravljajte da preventivno održavanje značajno produžava životni vek vaše veš mašine, piše cdm.me.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 26 Jan 2018 10:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/128656/tek-opran-ves-vam-smrdi-na-budj-problem-je-u-ves-masini.html
Saveti kako da održavate SJAJ čaša za vino http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/128554/saveti-kako-da-odrzavate-sjaj-casa-za-vino.html Desi se da čaše za vino dugo stoje neiskorišćene, zbog čega se od prašine same ispriljaju. Ako imate one sa debelim staklom a usput i mašinu za pranje sudova, stavite ih na brzi program. Međutim, ako su vam čaše tankog stakla, najbolje bi bilo da ih perete ručno, i u tom slučaju možda će vam biti od koristi neki od sledećih saveta:

 • izbegavajte da ih držite na direktnom udaru sunčeve svetlosti
 • ne koristite tvrde ili metalne pribore za mešanje pića u čaši
 • ne stavljajte ih u zamrzivač
 • prilikom odlaganja koriste najlon s mehurićima ili tkaninu umesto običnog papira
 • uvek koristite neabrazivna sredstva za čišćenje
Ako se i tada pojave mrlje, očistite ih sa pola limuna, tako što ćete ga trljati na nečisti deo. 
Generalno, čaše bi trebalo da perete uvek ručno, jer mašina za pranje sudova često ume oštetiti njihov sjaj, piše cdm.me.

]]>
Wed, 24 Jan 2018 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/128554/saveti-kako-da-odrzavate-sjaj-casa-za-vino.html
Ubacite loptice u veš mašinu i perje u zimskoj jakni se neće zgrudvati http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/128178/ubacite-loptice-u-ves-masinu-i-perje-u-zimskoj-jakni-se-nece-zgrudvati.html Kako treba prati zimske perjane jakne i džempere? Da vam se perje u jakni ne zgrudva nakon pranja, neophodno je da u veš mašini perete samo jaknu. Pored toga potrebno je da je perete na određenoj temperaturi, sa određenim deterdžentom, kao i da u mašinu ubacite loptice. Dobro ste čuli, loptice su neophodne. Kako se sve to izvodi i kako se pored perjanih jakni peru vuneni džemperi, pogledajte

]]>
Sun, 21 Jan 2018 10:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/128178/ubacite-loptice-u-ves-masinu-i-perje-u-zimskoj-jakni-se-nece-zgrudvati.html