Prva Srpska Televizija :: Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/rss.html Devet otrovnih sobnih biljaka koje treba držati što dalje od dece http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123325/devet-otrovnih-sobnih-biljaka-koje-treba-drzati-sto-dalje-od-dece.html Informišite se na vreme i sklonite od dece sve otrovne biljke, ma koliko one bile lepe.

Kad propuze i prohodaju, deca kreću u "istraživanje terena" - istražuju sve delove stana, kuće, dvorišta, te bi tada trebalo posebno povesti računa o bezbednosti. Kako bi zaštitili mališane, potrebno je da znate koje sobne biljke su otrovne, kako bi ih uklonili iz doma. Evo male pomoći...

Opasne biljke

Od fikusa suze oči. Ako dete dotakne ovu biljku, pojaviće se iritacija na koži. Dete će da oseća peckanje i svrab. Međutim, ako proguta deo lista fikusa, osetiće peckanje u grlu, uz otežano disanje.

Klinija je izuzetno otrovna biljka. Pravi problem nastaje ako je dete proguta. Jak otrov iz lista i stablljike nadražuje sluzokožu. Dolazi do oticanja u grlu, otežanog disanja, mučnine i povraćanja. Otrov je toliko jak da u mnogim slučajevima izaziva trajna oštećenja jetre.

Ciklama, raznobojna i ljupka, lep je ukras u svakom kutku. Međutim, ukoliko se u rukama deteta nađe koren ove biljke, pa ga ono izmrvi i proguta, i sadržaj stigne do želuca - izazvaće jaku mučninu, bolove u stomaku i povraćanje.

Rododendron krase cvetovi bele, plave ili crvene boje. Retko koga ostavlja ravnodušnim, a naročito decu. Za razliku od ciklame kojoj je otrovan samo koren, kod ove ukrasne biljke svaki je deo otrovan, posebno listovi. U slučaju trovanja, dete će osetiti peckanje u grlu, mučninu i bolove u stomaku.

Difenbahija sadrži velike količine kalcijum-oksalata. Cela biljka je otrovna, naročito stabljika. Ukoliko slučajno dospe do usne, otiče jezik i javljaju se smetnje u govoru.

Filadendron takođe sadrži kalcijum-oksalat. Cela biljka je otrovna.

Iako spadaju u srednje otrovne biljke, hrizanteme mogu da izazovu lokalni dermatitis.

Narcis ima lukovicu koja je izuzetno otrovna, kao i ostali delovi biljke. Veće količine (ako se unesu u organizam) mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Oleander sadrži toksične glikozide, koji izazivaju promene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Smrtonosno je gutanje čak i jednog lista!

Izvor: yumama.com

]]>
Tue, 17 Oct 2017 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123325/devet-otrovnih-sobnih-biljaka-koje-treba-drzati-sto-dalje-od-dece.html
E ovo je stvarno dobra vest: Superpegla ispegla 12 košulja za tri minuta (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123204/e-ovo-je-stvarno-dobra-vest-superpegla-ispegla-12-kosulja-za-tri-minuta-video.html San koji sanjaju sve žene koje nerado uzimaju peglu u ruke, uskoro će se ostvariti. Stiže pegla koja sama pegla!

Majke provedu četiri meseca života u peglanju- pokazuju istraživanja, ali izgleda da će se u budućnosti vreme provedeno u ovoj, nimalo zabavnoj kućnoj aktivnosti, znatno skratiti.

Naime, britanski inovatori osmislili su Efi, peglu koja može odjednom da ispegla 12 komada odeće. Majice, košulje, pantalone, pa čak i veš, zahvaljujući jakom pritisku vodene pare, mogu biti ispeglani za samo tri minuta.

Ovaj savršeni uređaj, koji će se u prodaji naći sledeće godine, povezan je i sa mobilnim telefonom, koji će srećnom vlasniku "javiti" kada je peglanje gotovo.

Pored toga što sama pegla, Efi može i da namiriše veš - dovoljno je samo da ubacite tableticu u mali rezervoar, piše Dejli mejl.

"Svrha ovog aparata je da olakša život ljudima jer smo uvereni da niko ne voli da pegla", poručuju inovatori koji se nadaju da će Efi biti dobro prodavan uređaj, iako se procenjuje da će koštati oko 800 evra.

Izvor: yumama.com

]]>
Fri, 13 Oct 2017 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/123204/e-ovo-je-stvarno-dobra-vest-superpegla-ispegla-12-kosulja-za-tri-minuta-video.html
Spremite se za kišnu jesen: Kako da vaša obuća ne propušta vodu http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/104459/spremite-se-za-kisnu-jesen-kako-da-vasa-obuca-ne-propusta-vodu.html Jesen je stigla, a sa njom i hladno, tmurno i kišno vreme. Evo saveta kako da vaše noge ipak ostanu suve...

I nije toliki problem što temperatura napolju ne prelazi 10-12 stepeni Celzijusa, već ta dosadna kiša koja je najveći nepriajtelj vašoj obući. Sem gumenih čizama, u kojima je često hladno, ni jedna obuća nije garancija da će vam noge ostati suve.

Međutim, uz ovaj mali trik moći ćete i da po kišnom vremenu nosite omiljene patike ili cipele i da bez straha gledate decu kako skakuću po baricama.

Sve što vam treba je pčelinji vosak, ili ako ga nemate, može vam biti od pomoći i obična sveća.

A postupak glasi ovako:

Svećom istrljajte cipele tako da na njima ostane beli sloj. Zatim, taj sloj otopite zagrevajući ga fenom. Sačekajte neko vreme da se sve ponovo stvrde i spremni ste za hodanje po kiši.

Jednostavno, zar ne?

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 29 Sep 2017 11:48:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/104459/spremite-se-za-kisnu-jesen-kako-da-vasa-obuca-ne-propusta-vodu.html
Kako bi trebalo da izgleda svaka kancelarija i šta je najbolje da vam bude na pozadini računara? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/121375/kako-bi-trebalo-da-izgleda-svaka-kancelarija-i-sta-je-najbolje-da-vam-bude-na-pozadini-racunara.html Kancelarija je mesto na kojem čovek provodi trećinu svog dana, a kolege doživljava kao drugu porodicu. Vrlo je važno da prostor u kojem radite učinite prijatnijim, kako bi vam posao, kojim se bavite lakše pao i stalno uznapredovao. Kako izgleda idealni poslovni prostor, zašto je važno da u njemu imate ukras u obliku sove, šta predstavlja globus u kancelariji i šta je najbolje da vam bude na pozadini računara, saznajte...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Tue, 5 Sep 2017 16:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/121375/kako-bi-trebalo-da-izgleda-svaka-kancelarija-i-sta-je-najbolje-da-vam-bude-na-pozadini-racunara.html
Sunđer za pranje sudova ne služi samo za to! Posle ovih trikova, boravak u kuhinji će vam biti mnogo lakši! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120383/sundjer-za-pranje-sudova-ne-sluzi-samo-za-to-posle-ovih-trikova-boravak-u-kuhinji-ce-vam-biti-mnogo-laksi.html Zašitita parketa, rashlađivanje torbe pred put, lepljenje nalepnica, čišćenje venecijanera... samo su neki od načina na koji vam sunđeri mogu poslužiti. Saznajte detalje kroz snimak koji sledi.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Wed, 16 Aug 2017 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120383/sundjer-za-pranje-sudova-ne-sluzi-samo-za-to-posle-ovih-trikova-boravak-u-kuhinji-ce-vam-biti-mnogo-laksi.html
Koje kuhinjske predmete ne čistimo dovoljno? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120079/koje-kuhinjske-predmete-ne-cistimo-dovoljno.html Mnogi ljudi misle da je kupatilo najprljavije mesto u kući, ali kako upozoravaju naučnici, kuhinja je pravo leglo bakterija.

Bakterije se kriju svuda u kuhinjama, čak i na mestima koja nisu toliko očigledna, poput sunđera, ponekada prljavijim čak i od daske WC šolje, rezultati su istraživanja organizacija koje se bave javnim zdravljem.

Istraživanja pokazuju da se u sunđerima za pranje sudova i kuhinjiskih površina krije ogromna količina bakterija, koje se dodatno raznosi brisanjem kuhinjskih elemenata.

U sudoperi se nalaze i tragovi fekalnih bakterija, kao i ešerihije koli, navode stručnjaci organizacije za bezbednost zdravlja NSF Internešenal.

Fioke za povrće u frižideru i odeljak za meso takođe su leglo bakterija. Često sadrže tragove salmonele i buđi, navode naučnici.

I lopatica za testo kuhinjski je predmet koji nikad ne očistimo dovoljno posle upotrebe i na kojima se zadržavaju bakterije. A jedno od mesta na kojima se nalazi najveća koncentracija prljavštine je držač za noževe, u kojem ostaju mrvice hleba i ostaci drugih namirnica i potrebno ga je temeljno prati deteržentom.

Još veći izazivači zaraza mogu biti otvarači konzervi i noževi blendera i sličnih uređaja, na kojima su takođe pronađeni tragovi salmonele, ešerijihe koli i buđi.

Bakterije se često kriju i na daskama za seckanje namirnica i plastičnim poklopcima posuda za hranu – zato ih treba redovno menjati novim.

Stručnjaci još preporučuju i da se kuhinjske površine čiste sredstvom za dezinfekciju, a ne korišćenim sunđerima.

Izvor: N1

]]>
Sun, 13 Aug 2017 11:40:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120079/koje-kuhinjske-predmete-ne-cistimo-dovoljno.html
OVO VAM MAJSTORI NISU REKLI: PVC prozori imaju zimski i letnji režim, evo kako da ih prilagodite! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120136/ovo-vam-majstori-nisu-rekli-pvc-prozori-imaju-zimski-i-letnji-rezim-evo-kako-da-ih-prilagodite.html Kada vam majstor postavlja prozor, najčešće ga ostavi u „standardnom“, odnosno srednjem „režimu“

PVC stolarija je najčešći izbor jer ju je najlakše podesiti, a i najbolje zadržava temperaturu u domu.

Ali, prilikom ugradnje, majstori vam ne govore dve vrlo važne informacije, koje mogu veoma da vam budu od koristi.
Poenta je u da je u različitim vremenskim periodima potrebno promeniti način „održavanja“ prozora.
Jednostavno otvorite prozor i pronađite šraf na strani gde se nalazi ručica, pa ga podesite pomoću inbus ključa.
Šraf koji se nalazi sa strane šarke okrećite ka unutra, pri čemu se reguliše sila potiska prozorskog okvira.
Kada vam majstor postavlja prozor, najčešće ga ostavi u „standardnom“, odnosno srednjem „režimu“.
Ako niste sigurni u kom su vam „režimu“ prozori i vrata, jednostavno prozorskim krilom pritisnite komad papira.
Ako možete bez problema da ga izvadite, namešteno je na letni “režim”, a ako se pokida prilikom vađenja onda je na zimskom „režimu“.
Nije poželjno da ostavljate prozore i vrata na „zimskom režimu“ cele godine jer se opterećenje na gumu okvira dosta povećava, pa će se brzo istrošiti.

Izvor: Byka

]]>
Thu, 10 Aug 2017 13:41:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/120136/ovo-vam-majstori-nisu-rekli-pvc-prozori-imaju-zimski-i-letnji-rezim-evo-kako-da-ih-prilagodite.html
Sedam jednostavnih trikova da rashladite kuću http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/49417/sedam-jednostavnih-trikova-da-rashladite-kucu.html Meteorolozi predviđaju paklene vrućine narednih dana, pa će vam ovi saveti kako da rashladite stan biti veoma korisni.

1. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh da ulazi u dom, a ugrejani će da izlazi. Ipak, tokom "tropskih" vrućinama bolje je da ne otvarate prozore sve dok ne padne mrak, već da stan u potpunosti zamračite.

2. Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha osigurajte i plafonskim ili običnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će da pomogne hladnom vazduhu da se bolje rasprši.

Pratite nas i na Viberu!

3. Ako nemate klimu - improvizujte je tako što ćete ispred ventilatora da stavite posudu sa ledom ili sa hladnom vodom koja će da ubrza hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu.

4. Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu, pa je leti bolje da ih u potpunosti isključite. Tako ćete da izbegnete nepotrebno grejanje prostora, a takođe ćete da uštedite na računima za struju.

5. Tokom vrućina nemojte bespotrebno da zagrevate vazduh paljenjem svetla u stanu, a izbegavajte i da koristite šporet. Uživajte u svežem voću i povrću, kao i u sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko toplote.

6. Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete da smanjite za oko 5°C. Za zamračivanje će pored roletni ili zavesa da posluže ibeli venecijaneri - svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grejači su monitori i televizori, pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamenite štedljivim - kod sijalice se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.

7. Leti su lan i svila bolji od pamuka. Koristite lanenu posteljinu koja je duplo hladnija od pamučne. Možete da pokušate da premestite dušek na pod, gde je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućava da diše.

]]>
Sun, 6 Aug 2017 10:04:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/49417/sedam-jednostavnih-trikova-da-rashladite-kucu.html
Ne daj bože da vam se nešto zapali u kući, da li biste znate da upotrebite protivpožarni aparat http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119856/ne-daj-boze-da-vam-se-nesto-zapali-u-kuci-da-li-biste-znate-da-upotrebite-protivpozarni-aparat-.html Uvek mislimo da se požar dešava nekom drugom. Preko leta požari su učestali, a mogu se desiti i u vašem domu. Svaka zgrada ima protivpožarni aparat, pa bi trebalo da znate kako da ga koristite. Vrlo je lako, a kada imate znanje nećete se uplašiti vatre i dime.

]]>
Fri, 4 Aug 2017 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119856/ne-daj-boze-da-vam-se-nesto-zapali-u-kuci-da-li-biste-znate-da-upotrebite-protivpozarni-aparat-.html
Kako se zaštiti od PROVALNIKA za vreme ODMORA?! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/78844/kako-se-zastiti-od-provalnika-za-vreme-odmora.html Sezona godišnjih odmora uveliko traje što znači da mnogi stanovi i kuće ostaju prazni i postaju potencijalne mete provalnika. Kako biste svoj dom zaštitili od moguće provale i s odmora se vratili u stan onakav kakvog ste ga i ostavili, pridržavajte se sledećih pet pravila!

1. Ne objavljujte na društvenim mrežama da idete na odmor

Koliko god da vam je teško da odolite objavljivanju fotografija s letovanja na društvenim mrežama ne radite to pre nego što se vratite kući. Takođe, nemojte najavljivati svoj odlazak na odmor. Tako ćete sprečiti da provalnik preko društvenih mreža sazna da je vaš dom prazan. Ako već ne možete odoleti stavljanju fotografija, pazite da budu vidljive samo vašim prijateljima.

Ne pričajte svima da putujete i ne ostavljajte poruke tog tipa na telefonskoj sekretarici.

2. Ne spuštajte roletne do kraja

Prvi znak da nikoga nema kod kuće su spuštene roletne i navučene zavese. Zato ih nikada nemojte spuštati do kraja već ih ostavite onako kako to i inače radite.

Novac i dragocenosti ne ostavljajte u stanu, već ih odnesite na sigurno mesto, u trezor ili na čuvanje osobi od poverenja.

3. Dajte rezervni ključ osobi od poverenja

Zamolite osobu u koju imate puno poverenje da dođe da vam zalije cveće i usput proveri da li je li sve u redu. U najboljem i najpraktičnijem slučaju to bi bio komšija jer je njemu najbliže pa samim tim i najjednostavnije da obiđe vaš dom. Naravno, tu uslugu ćete mu vratiti kada on bude na putu.

Osobi od poverenja ostavite i adresu na kojoj boravite kao i broj telefona na koji vas se može kontaktirati kada ste na putu.

4. Zamolite nekoga da vam pokupi poštu u sandučetu

Provalnici 'žrtve' biraju i prema tome koliko je zatrpano poštansko sanduče. Ako se u sandučetu nakupilo pošte to je znak da je niko danima nije pokupio, odnosno da su vlasnici stana ili kuće odsutni. Uz poštu zamolite osobu kojoj verujete da pokupi i letke i reklamne prospekte zataknute na ulazna vrata ili kvaku.

5. Uložite u dobra protivprovalna vrata i dodatne brave

To neće biti investicija samo za leto nego će na taj način vaš dom, pa tako i vi, biti sigurniji i zaštićeniji cele godine.

Izvor: zadovoljna.hr

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Wed, 2 Aug 2017 10:12:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/78844/kako-se-zastiti-od-provalnika-za-vreme-odmora.html
Krevet delimo s gljivicama, prašinom i bakterijama: Znate li koliko često leti treba prati posteljinu? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119404/krevet-delimo-s-gljivicama-prasinom-i-bakterijama-znate-li-koliko-cesto-leti-treba-prati-posteljinu.html Jasno je da je redovno pranje posteljine u letnjim mesecima obavezno, ali šta tačno znači redovno?

Profesor mikrobiologije dr Filip Tijerno kaže da bi posteljinu i inače trebalo da peremo jednom nedeljno, ali ističe da je to posebno važno leti kada se više znojimo.

Tijerno kaže da naš krevet brzo postaje botanička bašta za bakterije i gljive. Drugim rečima, krevet delimo sa gljivicama, bakterijama, znojem, mrtvim ćelijama kože, dlačicama, polenom, prašinom...

Mikrobiolog naglašava da broj bakterija za nedelju dana može ozbiljno da se poveća, zbog čeka preporučuje da sedmično perete posteljinu.

Dr Tijerno ističe da je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos blizu posteljine, što znači da svu tu prljavštinu ubacujemo u organizam kroz pore.

Čak i ako inače niste alergični, moguće je da sve to izazove alergijsku reakciju", upozorava on.

Nedelju ili dve dana druženja sa svim ovim prljavštinama u krevetu, dovoljno je da se javi svrab u grlu, posebno kod onih koji imaju respiratornih problema poput astme.

A da bismo vam dočarali zašto je leti još važnije da redovno perete posteljinu, istraživanja kažu da godišnje proizvedemo u proseku oko 98 litara znoja, a veći deo toga proizvodimo leti, kada je previše vruće.

Kao što već znate, od znoja se umokri posteljina i pored vas u krevetu ubrzo počnu da se izležavaju i bakterije.

Izvor: mondo

]]>
Thu, 27 Jul 2017 11:21:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119404/krevet-delimo-s-gljivicama-prasinom-i-bakterijama-znate-li-koliko-cesto-leti-treba-prati-posteljinu.html
Da ne biste razbijali glavu pitanjem da li sam isključila šporet, peglu... primenite ovaj trik http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119344/da-ne-biste-razbijali-glavu-pitanjem-da-li-sam-iskljucila-sporet-peglu-primenite-ovaj-trik.html Ako ste od onih koji ne mogu sda prestanu da se brinu da li su isključili šporet ili peglu nakon što su otišli od kuće, vreme je da prestanete da razbijate glavu – rešenje je jednostavnije nego što mislite.

Iako danas postoje različite mobilne aplikacije, optimizacije i automatizacije, rešenje za zaboravne sastoji se od samo jednog klika.

Znači, pre nego što otputujete na zasluženi godišnji odmor, uzmite telefon i fotografišite sve uređaje za koje se najčešće pitate da li ste ih ugasili. Neka se dobro vide brojke kako ne bi bilo zabune kada se negde na pola puta do mora zapitate jeste li isključili peglu.

Budući da se zadnji sati pred odlazak na letovanje toliko razlikuju od svakodnevice, stvari se lako zaboravljaju. U tim trenucima izlazimo iz rutine, a pravilo "ključevi, novčanik, telefon" više ne važi. Sve je drugačije, od odeće koju nosimo, stvari koje imamo u rukama, da se na kraju teško možemo setiti jesmo li zatvorili prozor, ugasili peglu

Oni koji su isprobali trik, tvrde da se otkako fotografšu uređaje pre izlaska iz stana, više ne zamaraju – možda zbog toga što je to sada deo nove rutine ili zato što je radnja dovoljno složena pa mozak pamti kakva je bila slika pre odlaska, piše Zadovoljna.

Izvor: N1

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Mon, 24 Jul 2017 10:29:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/119344/da-ne-biste-razbijali-glavu-pitanjem-da-li-sam-iskljucila-sporet-peglu-primenite-ovaj-trik.html
I ne znate da vam treba: Za šta sve možete iskoristiti soc od kafe?! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118909/i-ne-znate-da-vam-treba-za-sta-sve-mozete-iskoristiti-soc-od-kafe.html Kafa je vaš omiljeni napitak, a povremeno volite i da prevrnete šoljicu s prijateljicama i pogledate šta vam sudbina "poručuje"?

Bez obzira na to da li uživate u tom ritualu, njenom ukusu i mirisu ili je služite samo gostima, talog od kafe možete da iskoristite na mnogo dobrih načina.

Pratite nas i na Viberu!

* Protiv neprijatnih mirisa u kuhinji - Prosušen talog kafe sipajte u činijicu i potom stavite u frižider ili zamrzivač i tako ćete efikasno i brzo neutralisati neprijatne mirise. Isto tako možete da istrljate ruke s njim, ako ste na primer seckali luk.

* Sredstvo za čišćenje - Pošto je abrazivna, kafa odlično čisti masne i prljave površine (može i u kombinaciji s malo deterdženta za sudove).

* Ogrebotine na drvenom nameštaju nestaće ako utrljate malo taloga kafe pomešanog s pastom za poliranje i toplom vodom. Ponavljajte postupak dok ogrebotina ne bude iste boje kao ostala površina.

* Biljke poput azaleje, hortenzije ili kamelije, kojima više odgovaraju kisela tla, biće vam zahvalne ako ih "počastite" s ostacima vaše jutarnje šoljice kafe.

* Odbija vašeg kućnog ljubimca - Da biste sprečili da vaša mačka "okupira" celu baštu kao njenu ličnu teritoriju, pospite malo taloga kafe pomešanog s korom pomorandže oko biljaka koje ne želite da dira.

* Protiv insekata - Pospite talog na mesta s kojih želite da oterate mrave, insekte, čak i puževe.

* Eliminiše neprijatan miris iz patika - Sipajte malo taloga u plastičnu kesicu i ostavite je neko vreme u patikama da "pokupi" neprijatne mirise.

Izvor: novosti

]]>
Thu, 13 Jul 2017 10:34:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118909/i-ne-znate-da-vam-treba-za-sta-sve-mozete-iskoristiti-soc-od-kafe.html
Domaćice, bićete nam zahvalne! Trikovi za čišćenje kuhinjskih predmeta i to prirodnim sredstvima! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118704/domacice-bicete-nam-zahvalne-trikovi-za-ciscenje-kuhinjskih-predmeta-i-to-prirodnim-sredstvima-.html Kuhinjska daska za seckanje, tiganj, sudopera, pločice, rerna... Koliko god se vi uporno trudili da budu čisti, često su prljavi jer još uvek niste spoznali delotvorna sredstva za čišćenje... Ovo su prirodni načini koji će vam kuhinju učiniti blistavom!

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Mon, 10 Jul 2017 12:21:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118704/domacice-bicete-nam-zahvalne-trikovi-za-ciscenje-kuhinjskih-predmeta-i-to-prirodnim-sredstvima-.html
Niste ni svesni koliko vam četkica za zube može pomoći u uređivanju doma http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118418/niste-ni-svesni-koliko-vam-cetkica-za-zube-moze-pomoci-u-uredjivanju-doma.html Toliko se mučite da izglancate kupatilo, da operete pločice i fugne na njima, očistite lanac bicikle... Četkica za zube je tu! Njome čak možete da uredite i frizuru, a kako ćete sve to uspeti, saznajte...

]]>
Sun, 9 Jul 2017 12:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118418/niste-ni-svesni-koliko-vam-cetkica-za-zube-moze-pomoci-u-uredjivanju-doma.html
Zakoračite na jednu od najlepših beogradskih terasa na kojoj raste... http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118408/zakoracite-na-jednu-od-najlepsih-beogradskih-terasa-na-kojoj-raste-.html Neverovatno mesto i to u samom centru srpske prestonice.

Obožavate cveće i biljke, ali nemate prostora da u svom domu napravite biljno carstvo. Terasa Anđelke Jovanović će vas razuveriti da za bogatu i lepu baštu nije potrebno veliko dvorište, već samo ljubav i upornost...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Sat, 8 Jul 2017 11:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118408/zakoracite-na-jednu-od-najlepsih-beogradskih-terasa-na-kojoj-raste-.html
Pet pravila za korišćenje klima uređaja koje ne smete kršiti! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/79074/pet-pravila-za-koriscenje-klima-uredjaja-koje-ne-smete-krsiti.html Kako bi što lakše podneli visoke temperature mnogi uživaju u blagodetima klima uređaja. Iako nam pomažu, ukoliko se ne koriste pravilno, ti uređaji mogu itekako naštetiti zdravlju.

Ovo su osnovna pravila za pravilno korišćenje klima uređaja:

1. Razlika između spoljašnje i unutarnje temperature ne sme biti prevelika, tačnije veća od 7 do 10 stepeni, u protivnom organizam ne može u kratkom vremenu da se prilagodi promeni temperature i dolazi do 'šoka' koji negativno utiče na zdravlje.

Pratite nas i na Viberu!

Dugotrajno izlaganje hladnoći utiče i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena pa se i sve druge aktivnosti u mišićima, krvnim žilama i nervima odvijaju sporije.

2. Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na spoljašnju temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podneo 'šok'. Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer vrlo lako boravak u klimatizovanom prostoru može dovesti do upale uha.

3. Održavanje i čišćenje klima uređaja je takođe važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni vazduh treba čistiti barem jednom godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korišćenja klima uređaja preporučljivo je i dezinfikovati uređaj odgovarajućim sredstvom.

4. Klima uređaj nikad ne sme duvati direktno u vas. Takođe, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku vazduha. Pravilnom radu ventila može smetati i namještaj u koji klima duva pa ako je potrebno, napravite razmeštaj nameštaja za optimalan rad klima uređaja.

5. Obratite pažnju na to koliko toplote uđe kroz prozor tokom dana za ekonomičnije trošenje struje. To je bitno jer što se klima 'bori' s više vrućeg vazduha, trošiće više struje. Zavisno od toga koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše toplote ušlo u prostoriju.

Tako ćete klima uređaju olakšati posao i produžiti mu vek trajanja, a i potrošićete manje struje, dakle i manje novca.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Tue, 4 Jul 2017 13:51:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/79074/pet-pravila-za-koriscenje-klima-uredjaja-koje-ne-smete-krsiti.html
Ne znate da li će cveće preživeti vaš godišnji odmor? Uz ove savete nećete morati da angažujete prvog komšiju http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118082/ne-znate-da-li-ce-cvece-preziveti-vas-godisnji-odmor-uz-ove-savete-necete-morati-da-angazujete-prvog-komsiju-.html Cveće je neizostavni deo svakog doma, gajimo ga, negujemo, i uživamo u njegovoj lepoti. Ali kako ga održavati i zalivati tokom vrelih letnjih dana, u periodu kada odemo na godišnji odmor, kada nema ko o njemu da se brine. Prave savete saznajte u emisiji „150 minuta“.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Sat, 1 Jul 2017 14:44:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118082/ne-znate-da-li-ce-cvece-preziveti-vas-godisnji-odmor-uz-ove-savete-necete-morati-da-angazujete-prvog-komsiju-.html
Kako kuhinjska krpa može da posluži kao dekoracija na trpezarijskom stolu http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118250/kako-kuhinjska-krpa-moze-da-posluzi-kao-dekoracija-na-trpezarijskom-stolu.html Pred spremanje slave, domaćice su uvek u haosu i uvek im je malo vremena da bi sve završile na vreme. Najviše se bave spremanjem hrane i kolača, a o dekoraciji doma i trpeze ni ne razmišljaju. Dajemo vam predloge kako da kuhinjske krpe iskoristite kao ukrase. I ono što je najvažnije, za kratko vreme dobićete najlepši slavski sto.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 30 Jun 2017 15:43:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/118250/kako-kuhinjska-krpa-moze-da-posluzi-kao-dekoracija-na-trpezarijskom-stolu.html
Trikovi za veće kupatilo http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/117915/trikovi-za-vece-kupatilo.html Imate malo kupatilo. Razmislite da umesto kade stavite znatno praktičniju tuš kabinu koja će značajno uštedeti prostor. Evo još nekoliko trikova koji će vam pomoći da kupatilo izgleda veće.

Belo - Najjednostavniji način da vizuelno povećate prostor je da izaberete belu boju jer ona reflektuje svetlost. Pošto se u kupatilu već nalazi dosta belih elemenata, od kade, do lavaboa, ako i ostatak, poput zidova, pločica, staza, obojite u belo, prostor će delovato prozračno i prostrano. Mnogo beline može da doprinese sterilnom i bezličnom izgledu, pa da se to ne bi desilo, igrajte se materijalima i slobodno ubacite drvo ili metalik. Ako niste ljubitelji belog, sličan efekat postići ćete i sa nijansama sive i bež koje odlično idu uz plave detalje. Sve što je u visini očiju treba da bude jednostavno, dok upečatljive detalje poput zanimljivih stazica, spustite na pod.

Ormarići - Vodite se pravilom "manje je više". Što manje ormarića imate, prostor će više disati. Viseći ormarići odličan su izbor za mala kupatila jer omogućavaju odlaganje stvari, a istovremeno ne "guše" prostor. Otvorene police takođe su dobar izbor jer nisu tako glomazne kao ormarići.

Staklo - Veliko ogledalo će značajno povećati prostor, a daje i dramatičan izgled. Umesto zavesa na tuš kabini ili kadi koje stvaraju vizuelni zid, stavite stakleni panel.

Savet plus: Osvetljenje je takođe veoma važno, pa se vodite devizom "što svetlije, to bolje", a najbolje da svetlo dolazi iz različitih izvora, na primer, sa plafona, ali i ogledala.

Izvor: novosti

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Mon, 26 Jun 2017 10:10:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/117915/trikovi-za-vece-kupatilo.html