Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životni prostor

27. 07. 2017. 11:21   >>  09:50

Krevet delimo s gljivicama, prašinom i bakterijama: Znate li koliko često leti treba prati posteljinu?

Jasno je da je redovno pranje posteljine u letnjim mesecima obavezno, ali šta tačno znači redovno?

Profesor mikrobiologije dr Filip Tijerno kaže da bi posteljinu i inače trebalo da peremo jednom nedeljno, ali ističe da je to posebno važno leti kada se više znojimo.

Tijerno kaže da naš krevet brzo postaje botanička bašta za bakterije i gljive. Drugim rečima, krevet delimo sa gljivicama, bakterijama, znojem, mrtvim ćelijama kože, dlačicama, polenom, prašinom...

Mikrobiolog naglašava da broj bakterija za nedelju dana može ozbiljno da se poveća, zbog čeka preporučuje da sedmično perete posteljinu.

Dr Tijerno ističe da je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos blizu posteljine, što znači da svu tu prljavštinu ubacujemo u organizam kroz pore.

Čak i ako inače niste alergični, moguće je da sve to izazove alergijsku reakciju", upozorava on.

Nedelju ili dve dana druženja sa svim ovim prljavštinama u krevetu, dovoljno je da se javi svrab u grlu, posebno kod onih koji imaju respiratornih problema poput astme.

A da bismo vam dočarali zašto je leti još važnije da redovno perete posteljinu, istraživanja kažu da godišnje proizvedemo u proseku oko 98 litara znoja, a veći deo toga proizvodimo leti, kada je previše vruće.

Kao što već znate, od znoja se umokri posteljina i pored vas u krevetu ubrzo počnu da se izležavaju i bakterije.

Izvor: mondo

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari