Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životni prostor

06. 06. 2017. 15:17   >>  09:17

TRI stvari za kuću koje kupujete premale i jedna koju kupujete preveliku

Razmera je oblast u kojoj većina ljudi pravi greške prilikom uređenja životnog prostora. Potrebno je “iskusno” oko da bi se prostorija pravilno izbalansirala, odnosno da bi se postigao osećaj toplog doma u kojem sve izgleda onako kako i treba. Ako nemate iskusno oko, onda se pridržavajte sledeća četiri saveta.

Šta kupujete premalo?

Tepih. Veliki tepih prilično je skup, ali je činjenica da, ukoliko želite da od vaše kuće ili stana napravite ugodni kutak, onda vam je potreban i “pošten” tepih. Na kraju, ne kupujete ga svaki dan. Za maksimalnu harmoniju, većini dnevnih boravaka potreban je tepih dimenzija 250×300 cm.

Slike. Nema ništa loše u golim zidovima, ali ukoliko želite da ih ukrasite onda to radite da dobijete izbalansiran izgled. Opšte pravilo je da slika treba da zauzima pola zida ili tri četvrtine zida na kojem se nalazi, ali majstori uređenja prostora tvrde da je magični broj, zapravo, 0.57.

Na primer, ako imate prazan zid koji je širok tri metra, tu brojku pomnožite sa 0.57 i otkrićete da vaša slika treba da ima širinu od oko 1.70 metara. To znači da bi se odlično uklopila slika dimenzija 100×150 cm ili zbirka više ramova koji zauzimaju otprilike istu veličinu (uključujući i prostor između njih).

Osvetljenje. Stone lampe trebalo bi da budu dovoljno visoke da je njihovo dno u visini očiju kada sedite. Luster iznad stola (trpezarijskog ili u dnevnom boravku) trebalo bi da bude dovoljno veliki da izbalansira površinu ispod sebe – oko 30 cm manji od prečnika stola.

Šta kupujete preveliko?

Kauč. Oko nameštaja u dnevnom boravku trebalo bi da bude dovoljno slobodnog prostora za nesmetano hodanje. Mala prostorija zahteva mali kauč, bez obzira na to koliko žudite za većim. Prevelik kauč vas “tera” da ga gurate skroz do zida što znači da ne možete da ostavite prostor za kretanje između nameštaja, a što samoj prostoriji daje osećaj prozračnosti i širine.

Izvor: minimagazin

 

 

Vezani video

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari