Prva Srpska Televizija :: Dom i porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Dom i porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/rss.html Kako je moguće da su majci oduzeli dete, a zakon je na strani oca optuženog za nasilje u porodici? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131586/kako-je-moguce-da-su-majci-oduzeli-dete-a-zakon-je-na-strani-oca-optuzenog-za-nasilje-u-porodici.html Ovoga jutra je u studiju Prve TV Ivana Stamenković Sindi pričala svoju životnu priču koja se završila oduzimanjem deteta i njegovim dodeljivanjem bivšem suprugu Nikoli Pavloviću. Tokom prve četiri godine od razvoda, dete je bilo kod majke, međutim odluka Centra za socijalni rad je opovrgnuta i dete je dodeljeno ocu. Tada je Ivana tužila bivšeg supružnika za nasilje u porodici, a kakav epilog je dobila ova priča i zašto zakon u ovoj priči nije na strani majke, saznajte...

]]>
Fri, 23 Mar 2018 12:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131586/kako-je-moguce-da-su-majci-oduzeli-dete-a-zakon-je-na-strani-oca-optuzenog-za-nasilje-u-porodici.html
Šestogodišnjak je samo jednim pitanjem spasio brak svojih roditelja... http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131526/sestogodisnjak-je-samo-jednim-pitanjem-spasio-brak-svojih-roditelja-.html Veza ili brak nekada često zapadnu u rutinu i krizu, zbog čega trpe ne samo partneri već i deca. Pitanje jednog šestogodišnjaka je navelo njegove roditelje da se zapitaju kako su dozvolili da im se brak razori.

"Mama, moram li se ja venčati?", postavio je sin svojoj majci blogerki i jutjuberki Džoani Venditi, ne znajući da šta će tim pitanjem izazvati. 

"Ne moraš se venčati. Možeš raditi šta god želiš, a mi samo želimo da ti budeš srećan", odgovorila je Džoana, na šta je on sa olakšanjem odgovorio:

"Oh dobro. Ne želim da se sa nekim sve vreme svađam".

Na svom blogu, Džoana je napisala da joj je pitanje sina izazvalo strah i preispitivanje da li u njihovoj porodici stvari loše fukncionišu i zašto. Shvatila je koliko njeno pasivno-agresivno ponašanje i njenog supruga utiče na njihovog sina. Svađaju se za svaku sitnicu i atmosfera u domu je često hladna. Zato je Džoana podvukla crtu i napravila retrospektivu njihovog zajedničkog života osvrćući se na zabavljanje, veridbu, venčanje, spontani pobačaj, probleme na poslu, zdravstvene tegobe... Sve su to zajedno pregurali, a njihova veza je trpela.

Shvatila je da se nešto odmah mora promeniti! Razgovarajući sa suprugom, odlučila je da spasu brak! Moraju ponovo da se zaljube jedno u drugo. I tako su išli na ljubavne sastanke, pretvarajući da se prvi put upoznavaju, odvajali vreme za sebe i samo njihove zajedničke aktivnosti.

"Nikada nije iščezla naša ljubav. 'Pokrpili' smo pukotine i izgradili novu vezu na tome. Naš dom više nije pun vike i svađe. Sada razgovaramo, smejemo se i pozitivno smo nastrojeni", srećno je zaključila Džoan.  

Promena u domu se i te kako osetila i za njihovog sina, koji je odlučio da će se jednog dana ipak oženiti. ]]>
Thu, 22 Mar 2018 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131526/sestogodisnjak-je-samo-jednim-pitanjem-spasio-brak-svojih-roditelja-.html
Kada vidite čime je ona OČISTILA svoju RERNU, odmah ćete napraviti tu smesu! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131399/kada-vidite-cime-je-ona-ocistila-svoju-rernu-odmah-cete-napraviti-tu-smesu.html Domaćice znaju kako je teško očistiti metalne rešetke iz rerne. Međutim, postoji jedan trik koji će vam pomoći da ih temeljno operete, bez po muke!

Evo šta vam je potrebno za čišćenje metalnih rešetki:

  • Peškir
  • Topla voda
  • ½ deterdženta za pranje suđa
  • Malo sode biakrbone
  • Malo limuna
Postupak:

U kadu prostrite peškir, a zatim na njega stavite rešetke. Dodajte detedžent, limun i sodu bikarbonu, a zato kadu napunite toplom vodom, toliko da prekrije rešetke, objašnjava cdm.me.

Ostavite da stoji oko 4 sata, a zatim uzmite sunđer i dobro očistite.

Sa čistom vodom isperite rešetke. Na taj način biće čiste i sjajne, kao kada ste kupili šporet. 

]]>
Wed, 21 Mar 2018 08:30:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131399/kada-vidite-cime-je-ona-ocistila-svoju-rernu-odmah-cete-napraviti-tu-smesu.html
Deset znakova da će muškarac biti dobar tata http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131403/deset-znakova-da-ce-muskarac-biti-dobar-tata.html U dobrim ste odnosima s partnerom, ali sumnja u njegove očinske talente sprečava vas da okrenete novu stranicu u vezi? Ovo je deset karakteristika koje pokazuju da će muškarac biti odličan otac.

1. Pomaže po kući

Možda neće u svoj planer upisati usisavanje dnevnog boravka, no, ako na sebe preuzme pripremu večere, i pritom mu ništa ne zagori, pokazuje volju za pomaganjem u zajedničkom životu. Uz to, iskustvo u obavljanju takvih zadataka sigurno će dobro doći nakon što se dete rodi, piše N1.

2. Dobar je pod pritiskom

Takav muškarac će sigurno moći da zbrine bebu u dva ujutro.

3. Prepoznaje zabavnu stranu života

Ovo pokazuje da će postati brižan tata koji će decu okruživati smehom, sigurnošću i veseljem.

4. Drži stvari pod kontrolom

Ako vaš partner štreberski prati plaćanje režija, vodi brigu da sva tehnika u kući radi besprekorno i nikad ne ide na put s nedovoljno goriva u rezervoaru, to su samo neki od znakova koji vam pokazuju da će i u očinstvu biti odgovoran.

5. Imao je psa

Ovo nije najvažniji faktor, no iskustvo u čišćenju za bićem za koje je emotivno vezan sigurno će mu dobro doći u očinskoj karijeri.

6. Brine se o vašim potrebama

Ako vaš partner pokazuje interes za vaše želje i ima nameru da ih ispuni unutar svojih mogućnosti, pokazuje požrtvovnost i spremnost ulaganja u vašu sreću. Tako će se sigurno ponašati i prema detetu.

7. Ne boji da vam se suprotstavi

Budite srećni što imate muškarca koji vas, pod cenu mira u kući, spremno vraća na zemlju. Ta će mu karakteristika biti preko potrebna kao ocu, s obzirom na to da ga čekaju slični sukobi s detetom (posebno u pubertetu).

8. Samostalan je

Iako ponekad izgleda kao da ne može bez vas, ustvari je samostalan i odgovoran muškarac koji vam ne živi pod skutama. Na njega se uvek možete osloniti kad dete dođe na svet, jer sigurno vas neće svakih pet minuta zvati da mu ponovite uputstva za presvlačenje pelene.

9. Ima veliko srce

Veliko je srce garancija zrelog i promišljenog muškarca, a uz njega je srećno detinjstvo podmlatka zagarantovano.

10. Želi da bude dobar otac

Možda nema nikakvog praktičnog iskustva s decom, no sama činjenica da želi da bude kvalitetan otac već je ogroman korak u pravom smeru. Jer ako zaista sanja o tome da ga deca vole, to će se na kraju i obistiniti. Kad ga jednom vidite kako se igra s vašim sinom ili ćerkom, rastopiće vam se srce.

]]>
Wed, 21 Mar 2018 10:45:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131403/deset-znakova-da-ce-muskarac-biti-dobar-tata.html
Ove stvari ste već prali u veš mašini, ali sada kada čujete zašto nikako ne bi trebalo, odmah ćete prestati! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131387/ove-stvari-ste-vec-prali-u-ves-masini-ali-sada-kada-cujete-zasto-nikako-ne-bi-trebalo-odmah-cete-prestati.html Posle dugog i napornog dana, ženama je teško da još razmišljaju i o tome kako se pravilno pere odeća u veš mašini. Najlakše im je da sve šareno ili sve belo ubace u mašinu, podese program i stepene i gotovo! Ali postoje stavke kojih se ipak treba pridržavati, ako želite da sačuvate kvalitet odeće.

Memorijska pena

Ako ste prali jastuk od memorijske pene u veš mašini, više to nemojte raditi. Bez obzira na koji program da podesite pranje, pokretanje bubnja može oštetiti memorijsku penu. Znamo da je teže, ali najbolje je da jastuke perete ručno u  kadi ili da ih prebrišete mokrom krpom, kako biste ih samo osvežili. 

Brushalteri

Zlatno pravilo za grudnjake je ručno pranje. Koristite hladu vodu i deterdžent za osetljive materijale. Ako ih perete u mašini žice će sigurno stradati vrlo brzo, a vremenom i će korpe izgubiti oblik.

Čipka

Ako na odeći imate vez, perle ili čipku nikako takve stvari ne perite u mašini za veš. Gotovo sigurno ćete uništiti taj komad odeće. Najbolje rešenje je da takve komade odeće odnesete na hemijsko čišćenje.

Kašmir

Nežni materijali nikako nisu za pranje u mašini. Oni se najčešće deformišu i skupe posle bilo kod programa. Najbolje ih perite ručno, u hladnoj vodi i sa tečnim deterdžentom.

Takođe, kada sušite odeću od kašmira ili vune, umotajte ih lepo u peškir i stavite na sušilicu. Ako stavite džemper od kašmira da visi on će se rastegnuti i od sušenja, pojašnjava portal prevention.com. 

]]>
Tue, 20 Mar 2018 16:30:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131387/ove-stvari-ste-vec-prali-u-ves-masini-ali-sada-kada-cujete-zasto-nikako-ne-bi-trebalo-odmah-cete-prestati.html
KAKO da sačuvamo Srbiju? Neophodno je 30 odsto više beba za pozitivan prirodni priraštaj http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131339/kako-da-sacuvamo-srbiju-neophodno-je-30-odsto-vise-beba-za-pozitivan-prirodni-prirastaj.html Sribija 27 godina unazad gubi stanovništvo i potrebne su ozbiljne promene da bi se ovaj problem rešio. "I da se sve žene odluče za rađanje trećeg i četvrtog deteta to bi samo zaustavilo negativne demografske tendencije", kaže demograg Gordana Bjelobrk. Novac je veliki problem, ali nije jedini. "Osamdeset odsto mladih živi sa roditeljima", navodi kulturolog Ratko Božović kao jedan od problema i dodaje da niko nema podatak koliko je mladih od devedesetih godina napustlo zemlju. Šta su još rekli na ovu temu u "Jutru sa Jovanom i Srđanom" pogledajte u videu...

]]>
Tue, 20 Mar 2018 12:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131339/kako-da-sacuvamo-srbiju-neophodno-je-30-odsto-vise-beba-za-pozitivan-prirodni-prirastaj.html
13 dilema koje muče svaku mamu kada je cela porodica prehlađena http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131250/13-dilema-koje-muce-svaku-mamu-kada-je-cela-porodica-prehladjena.html Kada ste prehlađeni imate validan razlog da ostanete u krevetu i date sebi malo oduška, međutim kada je cela porodica bolesna situacija je malo drugačija.

Kada ste samo prehlađeni idete po kući namrgođeni, zanovetate i ostavljate trag od papirnih maramica za sobom i nastavljate sa svakodnevnim obavezama, ili eventualno, odležite jedan dan uz omiljenu seriju.

Kada je groznica u pitanju svaki simptom je intenzivniji. Mučnina, povraćanje, dijareja, bolno i upaljeno grlo, mnoštvo poseta doktoru i manjak apetita i na kraju potpuni gubitak volje za bilo čim. Naravno, sve se dotatno komplikuje kada se razbole i ostali članovi porodice.

Jedna mama podelila je svoje iskustvo i otkrila nam o čemu sve razmišlja u tim trenucima...

1. Kako nabaviti namirnice?
Naravno da ste zaboravili da napravite zalihu supa, krekera i ostale hrane koja vam prija kada ste prehlađeni, jer niste ni bili bolesni do sada.

Sada je glavna stvar odlučiti ko će se nakaniti i otići do najbliže radnje i nabaviti sve potrepštine. Ali kako odlučiti ko će to uraditi, da li izvlačiti slamčice ili čekati dobrovoljca?

Naravno, ukolio živite u gradu uvek imate opciju onlajn naručivanja. Živeo internet!

2. Kada sam poslednji put popila lek i kada treba sledeći put da ga uzmem?
Čak i najodgovornijim osobama se desi da zaborave kada su uzeli lek ili bar da zapišu kada su ga poslednji put uzeli.

Ovo može jako da iritira pogovo kada vam nije ni do čega. I šta tada uraditi? Ukoliko ne uzmete lek može se desiti da skroz preskočite terapiju, a ako uzmete postoji mogućnost da ste uzeli duplu dozu.

Nažalost, kada su ovakve situacije u pitanju ne postoji ništa što možete uraditi. Najbolje je da ipak sačekate vreme za sledeću dozu.

3. Da li sam slučajno detetu dala pogrešan lek?

Ovo je jako česta misao koja se mota po glavama svake majke. Pogotovo ako imate dvoje ili više bolesne dece sa sličnom terapijom. Ili čak ako imate samo jedno dete a dva leka koja treba da dajete u određeno vreme.

Često ćete se zapitati da li ste mu dali pravi lek u pravo vreme ako ste paranoična (kao i svaka druga) majka.

4. Zašto je tako teško naterati decu da sama izduvaju svoj nos?
Ukoliko imate malo dete biće vam savršeno jasno u čemu je problem. Naučićete dete da izduva samo svoj nosić, međutim do sledeće prehlade će magično zaboraviti to umeće. I što je najgore od svega, nikada ne zaborave da obrišu svoj nos rukavom ali da nauče da stave ruku na usta kada kašlju je nemoguća misija.

5. Šta ako je doktor pogrešio?
Naravno da verujemo doktorima i da slušamo njihove savete, ipak, ima onaj maleni glasić u glavi koji nam kaže da su i oni samo ljudi koji su skloni pogrešnoj proceni. A nijedna majka ne voli da se zdravlje njenog deteta dovodi u pitanje.

6. Kada je ovaj toalet poslednji put očišćen?
Često su bolesti propraćene mučninom i povraćanjem. I sa svakim naletom mučnine vam je jasno da ćete i ovaj put odložiti čišćenje toaleta.

Međutim kada dođe do povraćanja i suočavanja sa wc šoljom- nećete moći a da ne priznate činjenicu da je vreme za čišćenje ipak došlo.

7. Može li dete da se uguši sopstvenom povraćkom?
Prehlade su često propraćene jakim napadima kašlja, koji se aktiviraju kada legnemo da spavamo.

Ovo ume da bude zastrašujuće jer vaš mališan može dobiti napad kašlja i povraćanja i neće moći sam da se okrene na stranu. Možda jer je pospan ili previše iscrpljen prehladom i može doći do gušenja što vi nećete dozvoliti.

Naravno da ćete ga staviti da spava sa vama dokle god malo ne povrati snagu ili najbolje dok ga prehlada ne prođe skroz.

8. Treba li ipak da odemo u bolnicu?
Da li otići ili ne?

Ovo pitanje se postavlja svaki put kada se neko u kući razboli. U većini slučajeva ljudi izbegavaju doktore dok situacija ne postane malo ozbiljnija ili se prehlada oduži. Ukoliko se situacija nakon nekoliko dana ne popravlja najbolje je biti siguran i otići kod lekara, jer na kraju krajeva - za to i služe.

9. Šta ako odlazak kod lekara samo pogorša stvari?
Odlazak u dom zdravlja sam po sebi nosi određene rizike. Na primer, postoji velika mogućnost da zakačite neki drugi, jači virus. Opet, sa druge strane to ne mora biti slučaj, ali vi kao bezbednosnu meru uvek sebi i svojim mališanima stavite masku čim uđete u bolnicu i redovno perite ruke do laktova.

10. Stvarno je krajnje vreme da ojačamo naš imunitet
Dok deseti dan sedite u kući u kojoj je svaki član zakačio prehladu, ne možete da se ne zapitate zašto su svi drugi preležali za par dana a vama i dalje nije bolje. I onda počinju planovi za poboljšanje imunog sistema. Planirate da svaki dan pravite zdrave napitke i više nikada ne dovedete svoju porodicu u ovo stanje.

Nažalost, moramo vam otkriti da 90 posto ovih planova bude zaboravljeno iste sekunde kada vas prehlada prođe.


11. Moram da dezinfikujem celu kuću!
Kako dani polako prolaze a vaša prehlada ne, počećete da gledate svaku kvaku, vrata, stolicu, sa dozom gađenja jer je sada u vašim očima sve leglo bakterija i virusa.

Iako ste u tom trenutku verovatno i dalje jako bolesni, polako ćete čistiti jedno po jedno i obećavati sebi kako ćete sve držati kao u apoteci ako vas prehlada prođe.

12. Kada će se ovo konačno završiti?
Postavljaćete sebi ovo pitanje svakodnevno, više puta u toku dana do trenutka dok ne ozdravite.

Guglaćete koliko dugo traje prehlada, čitaćete forume i nadati se da će vas zadesiti najbolji mogući scenario i sve proći za tri dana.

13. Šta ako dobijemo otkaz?
Jedan od najvećih strahova je svakako strah od gubitka posla ukoliko se već nekoliko dana ne pojavljujete na istom. Nažalost, u većini slučajeva se dani bolovanja umanjeno plaćaju i sama činjenica da ste izgubili veliki deo plate vas užasava i tera da pravite proračune kako najbolje iskoristiti ostatak para.

Izvor: yumama.com

]]>
Mon, 19 Mar 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131250/13-dilema-koje-muce-svaku-mamu-kada-je-cela-porodica-prehladjena.html
Bizarno ili ne? Majka napravila od bebine posteljice čokoladice, pojela ih i sve to snimila! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131160/bizarno-ili-ne-majka-napravila-od-bebine-posteljice-cokoladice-pojela-ih-i-sve-to-snimila.html Video je izazvao veliko interesovanje javnosti koja je podeljena oko ovog ne baš novog, ali ni retkog trenda, zbog kojeg se stručnjaci hvataju za glavu.

Dvadesettrogodišnja Amerikanka Kajli iz Džordžije, dobila je nedavno sina Samuela i odlučila je da od njegove posteljice napravi čokoladice. To joj se učinilo kao bolja opcija budući da je poželala da pojede taj čudotvorni eliksir.

Oni koji zagovaraju jedenje posteljice kažu da ona sprečava pojavu postporođajne depresije i podstiče brži oporavak nakon porođaja, u šta Kajli duboko veruje.
Čitav proces olakšala joj je žena koja je postala stručnjak za proizvode od posteljice. Ona je njenu posteljicu pretvorila u hrpu čokoladica.
Kompletan proces je i snimila: kako se posteljica isušuje, spravlja, meša u smesu od koje se na kraju dobijaju ukusne čokoladice koje je Kajli na kraju pojela.


Video je izazvao veliko zanimanje javnosti koja je podeljena oko ovog ne baš novog ali ni retkog trenda.
Neki kažu da je to bespotreban kanibalizam, drugi podržavaju ideju o isceliteljskim moćima konzumiranja posteljice, dok novija stručna saznanja kažu da jedenje posteljice ne samo da ne donosi ništa dobro nego je i potencijalno opasno, kako za mamu tako i za bebu.

"Medicinski gledano, posteljica je otpadni proizvod", objasnio je Alekes Far, glavni autor istraživanja koje je bacilo negativno svetlo na ovaj posttrudnički trend.

]]>
Sun, 18 Mar 2018 10:14:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131160/bizarno-ili-ne-majka-napravila-od-bebine-posteljice-cokoladice-pojela-ih-i-sve-to-snimila.html
7 nedoumica trudnica: Odgovori na najčešća pitanja o seksu u trudnoći http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130909/7-nedoumica-trudnica-odgovori-na-najcesca-pitanja-o-seksu-u-trudnoci.html Da li je moja beba tokom seksa bezedna? Može li orgazam da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj? Postoji li rizik od infekcija? Rešavamo najčešće dileme trudnica u vezi sa seksualnim odnosima u trudnoći.

Od trenutka kada saznate da ste ostali u drugom stanju, započinjete nov život, ispunjen brojnim promenama. One se odnose na fizički izgled, duševno stanje, odnos sa partnerom, brojna pitanja koja su pred vama…

Neke od tipičnih nedoumica se odnose na seksualni život. Mogu da vas muče pitanja, poput: "Ukoliko upražnjavam seks, da li ću da ugrozim bebu? Može li to da ima negativne posledice na trudnoću?". Naš odgovor je ohrabrujući. Ako vaša trudnoća ne spada u rizične, a lekar vam nije drugačije rekao - vi možete da imate sasvim normalan seksualni život!

Možda sada nepoverljivo podižete obrve i navodite hiljadu i jedan argument zašto je to neizvodljivo. Zamišljate svoju figuru, koja odavno liči na trokrilni ormar i podsećate na činjenicu da vam je vezivanje pertli postala neizvodljiva akrobatska veština. Međutim, pokušaćemo da otklonimo vaše nedoumice.

Nedoumica br. 1

Da li je moja beba tokom seksa bezedna?
Naravno, vaša beba je potpuno bezbedna! To majušno stvorenje je dobro ušuškano i zaštićeno, jer je okruženo amnionskom tečnošću, unutar čvrstog mišićnog zida materice. Od spoljašnjeg sveta ga odvaja i štiti sluzav čep, koji se nalazi u grliću materice, pozicioniran na bezbednoj distanci od vagine.

Nedoumica br. 2

Može li orgazam da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj?
Ne može! Fetus leži zaštićen sa svih strana u stomaku, a povremeni pokreti - poput onih za vreme orgazma, ne mogu da mu naude. Za vreme i nakon orgazma, materica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu da ugroze bebu. Čak će i bebi biti lepše, jer će uživati u ljuljuškanju izazvanom kontrakcijama, kao i zbog hormonskog talasa dobrog raspoloženja koji će da zapljusne vaš organizam nakon toga. Možda ćete primetiti da se posle orgazma beba malo primirila ili je, pak, postala živahnija nego obično. To je zbog pomenutih kontrakcija - koje na neke bebe deluju smirujuće, dok na druge deluju stimulativno.

Materične kontrakcije su stalne tokom cele trudnoće, jer su neophodne da bi se ojačali njeni mišići i da bi se dostigla snaga koja je potrebna tokom porođaja.

Ukoliko osećate nelagodnost od pomisli da vaša beba možda «čuje» šta radite, možete da budete spokojni. Ona čuje, ali nema nikakvu predstavu o tome šta se dešava. Možda vas još više uteši činjenica da bebe najveći deo vremena u stomaku provedu spavajući.

Nedoumica br.3

Postoji li rizik od infekcija?
Ukoliko ste sigurni da vaš partner nema genitalnu infekciju kao što je herpes, hlamidija ili druga seksualno prenosiva bolest, onda za bebu nema povećanog rizika od infekcije. U protivnom, upotreba kondoma je neophodna, kao i lečenje partnera.

Nedoumica br.4

Hoću li imati želju za seksom?
Ako je vaša trudnoća na samom početku i imate neugodne mučnine, može vam se učiniti malo neverovatno kada vam kažemo da trudnoća veoma podsticajno deluje na želju za seksom. Za to su, pre svega, krivi hormoni estrogen i progesteron. To potkrepljuje činjenica da telo trudnice za samo jedan dan proizvede estrogena (hormon seksa) u količini za koju je ženi, koja nije u drugom stanju, potrebno čak tri godine!

Osim toga, u trudnoći telo proizvodi 20 odsto krvi više. Ovaj povećani protok krvi kroz organizam uzrokuje da vaše usne, vagina i klitoris nabreknu, i samim tim postanu super senzitivni. Tome mogu da se dodaju i nabrekle, povećane grudi i bradavice - koje su osetljivije nego obično. Vaše telo sada funkcioniše kao jedna velika erogena zona! Zato neka vas ne čudi što osećate povećanu potrebu za seksom.

Kada se uzme u obzir činjenica da orgazam potpomaže protok krvi, a već smo pomenuli da trudnoća povećava snabdevanje krvlju, onda možete očekivati da mnogo lakše doživite orgazam, kao i da bude mnogo intenzivniji. Može vam se čak dogoditi da najbolji seks doživite u snu! Za te divne noći vrućeg seksa ponovo možete da zahvalite hormonima.

Ovo su sve pogodnosti upražnjavanja seksualnih odnosa tokom trudnoće. Međutim, odnos prema seksu je veoma individualan, pa se kreće od povećane želje do potpunog izbegavanja. U oba slučaja, potrebno je imati puno takta i razumevanja, što se tiče oba partnera.

Nedoumica br.5

Kako ću sa trbuhom?
Takozvani misionarski položaj (žena dole, muškarac gore) sigurno nije izmišljen za trudnice. Zato isprobajte druge položaje, koji će vam biti udobniji: na primer, položaj kašike, gde oboje ležite na boku - vi ispred, a vaš partner iza vas (priljubljen uz vaše telo), ili tako što ćete vi biti gore... Eksperimentišite, tražeći položaj koji vam najviše odgovara. Možda ćete početi da uživate u seksu na sasvim nov način i otkriti položaje koje ćete i kasnije rado da primenjujete.

Stomak vas sada oslobađa mnogih pritisaka koje ste možda osećali pre nego što ste zatrudneli. Više ne morate da pratite plodne dane i vodite ljubav kada je «pravi trenutak». Toga više nema. Ponovo ste u poziciji da se vođenju ljubavi prepustite radi nje same. Seks sada može da bude kao nekad, čak i bolji!

Nedoumica br.6

Šta ako nam nije do toga?
Sasvim je u redu ukoliko vam se dogodi da uopšte nemate potrebu za seksom, naročito u toku prvog i trećeg tromesečja. Nije neuobičajeno da neke žene tokom cele trudnoće izbegavaju seks. Nemojte prisiljavati sebe ukoliko osećate da vam je taj nagon potpuno utihnuo, ali obavezno pričajte sa partnerom o tome šta osećate.

Isto se može dogoditi i sa vašim partnerom. Ne možemo previše da ga krivimo zbog toga. Zamislite samo sa kakvim se on sve promenama suočava. Najpre je potrebno da se navikne na vaš fizički izgled, koji se stalno menja, a zatim i na poimanje vas u ulozi majke i ljubavnice u isto vreme. Dajte mu malo vremena, a svoju intimnost negujte na druge načine: mazeći se, držeći se za ruke... Dobra ideja je da odete pod tuš zajedno, kako bi vam pomogao prilikom kupanja. To je idealan način da ga na senzualan način upoznate sa izmenjenim oblinama vašeg tela.

Nedoumica br.7

Kada seks nije dozvoljen?
Bilo kakvo krvarenje - naravno, ne govorimo o rozikastom iscetku, jeste znak da morate da odete na pregled kod vašeg ginekologa. I to iz jednostavnog razloga - da bi se ustanovilo da li je krvarenje bezazleno ili ne. Ukoliko se radi o posteljici koja delimično ili u celosti prekriva unutrašnje ušće materice (placenta previa), onda seks nije dozvoljen.

Za seks je potrebno dvoje
Nadamo se da smo vas uverili kako je seks za vreme trudnoće moguć - od prvog, skoro do poslednjeg dana. Naravno, uz napomenu da mesec dana pred porođaj treba izbegavati «potpuni» odnos. Međutim, želja za vođenjem ljubavi može dosta da varira. Ove činjenice treba da budu svesna oba partnera. Uspešna seksualna veza uvek zavisi od dvoje ljudi koji žele da vode ljubav, bilo da je žena u drugom stanju ili ne. Ono na čemu treba stalno insistirati je emotivna bliskost i međusobno razumevanje, što se najbolje postiže otvorenim razgovorom.

Izvor: yumama.com

]]>
Sat, 17 Mar 2018 10:06:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130909/7-nedoumica-trudnica-odgovori-na-najcesca-pitanja-o-seksu-u-trudnoci.html
Rano je i strašno je: Umesto da se igraju sa lutkama, Romkinje od 13 i 14 godina udaju prisilno, ugovaranjem braka http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131187/rano-je-i-strasno-je-umesto-da-se-igraju-sa-lutkama-romkinje-od-13-i-14-godina-udaju-prisilno-ugovaranjem-braka.html Čak 85 odsto devojčica romske nacionalnosti u Kruševcu je udato do punoletstva, a 70 odsto njih je do 18 godine i rodilo prvo dete kažu istraživanja. Brakove devojčica ugovaraju roditelji, a Romkinje koje su protiv prisilne udaju smatraju da otporom neće ništa postići.

One često završavaju kao žrtve supruga i njegove porodice. Brakovi se ugovaraju za zlato, evre, kola, svinje, cigarete... A postoje i slučajevi prepodaje već kupljenih supruga.

O tome su u 150 minuta govorili Danica Jovanović, iz inicijative „Rano je“ i ginekolog dr Zoran Raović.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 16:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131187/rano-je-i-strasno-je-umesto-da-se-igraju-sa-lutkama-romkinje-od-13-i-14-godina-udaju-prisilno-ugovaranjem-braka.html
Ako dete konzumira drogu, ko je za to kriv - škola ili porodica? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131147/ako-dete-konzumira-drogu-ko-je-za-to-kriv---skola-ili-porodica-.html Đaci iz Čačka ponovo su našli drogu u dvorištu škole, a u današnjem Jutru sa Jovanom i Srđanom, pokušali smo da odgovorimo na pitanja: ko su dileri u školskim dvorištima i kako vrbuju učenike, zbog čega narkomanija postaje sve veći izbor današnjice i kako da od toga zaštitimo svoju decu? BIljana Lajević iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije i Lambe Đorejlijevski, specijalni pedagog i bivši radnik MUP, pokušali su da nam daju odgovore...

]]>
Fri, 16 Mar 2018 12:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131147/ako-dete-konzumira-drogu-ko-je-za-to-kriv---skola-ili-porodica-.html
Zbog mobilnih uređaja, deca se danas bore da pravilno drže olovku u ruci http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131159/zbog-mobilnih-uredjaja-deca-se-danas-bore-da-pravilno-drze-olovku-u-ruci.html Kada pričamo o posledicama koje moderna tehnologija ostavlja na decu, o ovom problemu najčešće i ne razmišljamo, a veoma je važan.

Pored posledica koje prekomerno gledanje u ekran ostavlja na psihološko stanje deteta koje je vezano čak i za vršnjačko nasilje kasnije kada malo porastu, stručnjaci su više nego ikad zabrinuti i zbog fizičkog zdravlja dece, a posebno ruku.

Naime, moderna tehnologija nije promenila samo način na koji današnja deca troše svoje slobodno vreme, menja i njihovu mišićnu strukturu u rukama.

Pomislite samo koliko je za vrtićku decu važno da crtaju i boje! Tim radnjama deca razvijaju mišiće ruku, razvijaju svoju motoriku, a sve im je to važno da bi jednoga dana u školi mogli pravilno da pišu, a kroz pisanje, dalje da razvijaju ruke za složenije i fleksibilnije radnje.

Moderna deca, ona koja su poprilično izložena korišćenju modernih aparata sa tačskrin ekranima, već sada pokazuju zakržljalost motorike ruku.

"Deca se danas bore da pravilno drže olovku u ruci, jer upotreba raznih "tačskrin" aparata usporava razvoj mišića u njihovim prstima", složni su stručnjaci zbog čega upozoravaju roditelje da deca ne bi trebala biti izložena telefonima i tabletima, koji reaguju na dodir u tako važnoj etapi njihovog razvoja.

Ta deca će se, kada krenu u školu, dugo boriti sa pravilnim držanjem olovke u ruci, zbog čega će im trebati jako dugo, mnogo duže nego deci nekada, da svladaju osnove pisanja i crtanja.

Glavna pedijatrijska terapeutkinja u Fondaciji Heart of England Foundation NHS Trust, Seli Pejn takođe je naglasila da sve više dece koja polaze u školu nemaju razvijene osnove veštine pokreta ruke važnog za pisanje, crtanje, ali mnoge druge precizne radnje.

Objasnila je da deci treba snažna kontrola njihovih finih mišića kako bi mogli da drže i barataju olovkom, što pre deset godina nije bio slučaj.

Problemi se pogoršavaju, pa su roditelji zamoljeni da kontrolišu vreme koje njihova deca troše na takvim uređajima i ovaj put još ozbiljnije upozoravaju da se to vreme mora ograničiti. Zbog njihove psihe i motorike ruku.

Nekoliko sati dnevno je svakako previše za dete predškolskog uzratsa koje bi u toj fazi razvoja toliko sati trebalo koristiti za crtanje i vežbanje svojih ruku.

Zato se svakako potrudite da im skratite vreme koje provode ispred ekrana, i kompenzujte ga sa povećanom satnicom crtanja.

Naravno, olovkom i bojicama po papiru.

Izvor: index.hr

]]>
Fri, 16 Mar 2018 09:56:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131159/zbog-mobilnih-uredjaja-deca-se-danas-bore-da-pravilno-drze-olovku-u-ruci.html
Zbog OVOGA bi trebalo da prestanete da perete veš na 60 stepeni http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131099/zbog-ovoga-bi-trebalo-da-prestanete-da-perete-ves-na-60-stepeni.html Navikli smo da beli veš peremo na 60 stepeni Celzijusa, a šareni na 40. Međutim...

Prema novim studijama, navodno više ne moramo prati beli veš na 60 stepeni, objašnjavajući da je to sasvim nepotrebno. 

Najtvrdokornije fleke sa belog rublja možete skinuti i pranjem na 40 stepeni. Prvi i jedini razlog jeste bespotrebno trošenje energije, piše cdm.me.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 15:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131099/zbog-ovoga-bi-trebalo-da-prestanete-da-perete-ves-na-60-stepeni.html
I zabavna i korisna za razvoj: Stručnjaci tvrde da bebe imaju omiljenu igru! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131075/i-zabavna-i-korisna-za-razvoj-strucnjaci-tvrde-da-bebe-imaju-omiljenu-igru.html Igrate je svaki dan, vaša beba uživa, ali i uči važne stvari.

Koliko puta ste bebu "prevarili" i zaustavili joj suze ili samo izmamili osmeh tako što ste prekrili oči rukama, maramom, portiklom? Ili ste se sakrili na trenutak, pa onda "iskočili" ispred nje? Ovo je definitivno jedna od najomiljenijih igara za bebe, jer stručnjaci tvrde da one obožavaju kada se igrate skrivanja, pa im na kraju otkrijete svoje lice.

Zadovoljstvo iskazuju osmehom i glasnim cikanjem. Isto se dešava i kada kasnije počnete da im sakrivate predmete, a oni ih traže, što je veoma korisno za mentalni razvoj.

Čuveni švajcarski psiholog Žan Pijaže nazvao je to "principom permanentnosti objekta", koji pomaže da deca shvate da stvari mogu da budu na nekom mestu iako ih tamo ne vidimo. Ona tokom skrivanja imaju i iščekivanje i iznenađenje, a kroz tu igru stiču i nove sposobnosti. Jedva čekaju da pronađu predmet skrivanja, a zatim, tvrde stručnjaci, uče da ga prepoznaju i kontrolišu ono što vide.

Izvor: novosti.rs

]]>
Thu, 15 Mar 2018 09:38:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131075/i-zabavna-i-korisna-za-razvoj-strucnjaci-tvrde-da-bebe-imaju-omiljenu-igru.html
Ima 200.000 puta više bakterija od WC ŠOLJE, a nalazi se u KUHINJI! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131012/ima-200000-puta-vise-bakterija-od-wc-solje-a-nalazi-se-u-kuhinji.html Samo danas ste to dodirnuli bar pet puta, a vrlo je verovatno da posle toga niste oprali ruke, a ešerihija koli samo je jedna od bakterija koja se tu krije...

Kao društvo smo opsednuti čistoćom. Brišemo sve površine u domu antibakterijskim sredstvima možda i više nego što bi trebalo.

Ali, čistimo li na pravi način i da li je naš dom zbog toga zaista sigurniji?

U nekim slučajevima, oprez je zaista preko potreban kao, na primer, kod rukovanja sirovim mesom. Naime, treba biti oprezan da se eventualne štetne bakterije ne bi raširile po čitavom prostoru. Zbog toga bi trebalo preispitati i staru naviku pranja piletine prie nego što se stavi u lonac, piše Jutrarnji.hr pozivajući se na BBC.

Budite zato pažljivi sa sirovim mesom i ne perite piletinu. Ali šta je s ostalim površinama u kući? Koliko dobro njih čistimo?

Da bi se dobio odgovor na to pitanje, tim BBC-jeve emisije "Veruj mi, ja sam doktor" (Trust me, I'm a Doctor) regrutovao je tri porodice i dao im mobilnu kuhinjsku radnu površinu.

Tek nakon što su učesnici temeljno prebrisali površinu antibakterijskim maramicama mogli su da počnu da njom normalno služe kao što to rade u svojim kuhinjama. Poenta je bila da se vidi koliko će dugo površine ostati čiste i bez bakterija.

Na analizu u laboratoriju su poslati brisevi površina iz raznih etapa njihovog korišćenja.

"Prvi bris uzet je oko sat vremena nakon početka korišćenja površina i već tada je moguće videti dokaze o razvoju bakterija i gljivica", rekla je mikrobiolog Lin Dover.

Drugim rečima, mikroorganizmi se na radnoj površini pojavljuju odmah nakon čišćenja antibakterijskim sredstvom.

"Uzorak uzet nakon 12 sati pokazuje dramatičan porast u broju bakterija i različitih vrsta buđi."

Zaključak je da kupovinom i korišćenjem antibakterijskih sredstava verovatno uzalud bacate novac i vreme jer ne samo da će bakterije i gljivice ponovno doći, već su neke od njih potpuno bezopasne, a druge čak i vrlo korisne za održavanje zdravlja.

U svoj toj brizi oko čistoće, često se usredsređujemo na radne površine, a zaboravljamo na neke druge delove kuhinje koji su možda i prljaviji.

Istraživanje koje je sproveo "NSF International", uključivala je 22 porodice koje su zamoljene da kroz period od 30 dana uzimaju briseve s kuhinjskih površina, mobilnih telefona, kvaka na vratima i sličnih mesta da bi mogla da se napravi analiza koja bi pokazala koja su mesta najzagađenija koliformnim bakterijama (uključujući i E. Coli). Ironično, najviše takvih bakterija bilo je na pomagalima za čišćenje poput sunđera i krpa za brisanje posuđa.

Čak 75 odsto sunđera za pranje suđa bilo je kontaminirano koliformnim bakterijama. Osim njih, te su bakterije nađene i na drugim mestima:

45 % kuhinjskih odvoda

32 % radnih površina

18 % dasaka za sečenje

Analizirane su i površine u kupatilu, a koliformne bakterije nađene su na 27 odsto držača za četkice za zube i 9 odsto ručkica ormara.

Iako većina koliformnih bakterija nije posebno opasna, njihovo prisustvo pokazatelj je generalnog zagađenja i prisustva fekalnih bakterija.

Fekalne bakterije do kuhinje ne dolaze zbog kontakta s ljudskim izmetom, već preko sirovog mesa koje je često kontaminirano takvim bakterijama.

Najveći rasadnik bakterija su kuhinjske krpe koje su najpogodnije za njihovo razmnožavanje jer su najčešće vlažne i mokre.

Doktor Čak Gerba, prosefor mikrobiologije na Univerzitetu Arizona, slaže se da su sunđeri i kuhinjske krpe među najprljavijim predmetima u svakom domaćinstvu.

Njegova studija je pokazala da prosečna daska za wc ima oko 50 bakterija na 6,5 cm2, dok na istoj površini sunđera ili kuhinjske krpe ima između milion i deset miliona bakterija.

Drugim riječima, vaš sunđer je oko 200.000 puta prljavija od wc šolje.

Izvor: Jutarnji.hr

]]>
Wed, 14 Mar 2018 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/131012/ima-200000-puta-vise-bakterija-od-wc-solje-a-nalazi-se-u-kuhinji.html
Ipak nije dobro odmah ujutro raspremiti krevet http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130997/ipak-nije-dobro-odmah-ujutro-raspremiti-krevet.html Kažu da uredan dom donosi i uredne misli, a za mnoge ljude to počinje raspremanjem kreveta ujutro. Ali stručnjaci kažu da to donosi više štete nego koristi.

Svake noći vaš dušek treba upije oko pola litre vlage, uglavnom znoja", kaže Klaudia Vejland iz nemačkog saveza proizvođača dušeka.

"Važno je da se ta vlaga ponovo otpusti s dušeka tokom dana", jer se u suprotnom stvaraju idealni uslovi za pojavu stenica i ostalih jezivih sićušnih stvorenja.

Umesto raspremanja kreveta Vejland savetuje da se pokrivači slože na njegov kraju i da se dušek tokom dana provetri.

Ako vam se ne sviđa da dušek bude otkriven ceo dan, Vejland preporučuje da tako ostane barem dok ne popijete kafu i ne doručkujete.

Izvor: N1

]]>
Wed, 14 Mar 2018 10:17:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130997/ipak-nije-dobro-odmah-ujutro-raspremiti-krevet.html
ŠOK Ukoliko ne promene ime bebi sud će joj dodeliti novo! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130891/sok-ukoliko-ne-promene-ime-bebi-sud-ce-joj-dodeliti-novo.html Da li ste znali da roditelji mogu da završe na sudu ukoliko detetu daju neobično ime?

Imena dece često izazivaju ozbiljne rasprave u Srbiji jer roditelji, u želji da budu jedisntveni, znaju da odu predaleko, a ime u nekom trenutku može da bude priličan problem njenom nosiocu. Takvi slučajevi zainteresuju medije onda rasprava od kućnog doma, prelazi na viši nivo.

U Francuskoj je takva rasprava došla do suda!

Naime, roditelji su želeli da svojoj devojčici daju ime Liam.

Ovo ime u Francuskoj nije toliko čudno ukoliko ga nosi... dečak. Ali devojčica? E tu dolazimo do problema.

Naime, francuska država je zabrunuta zbog sledećeg:

"Devojčicino ime moglo bi da dovede do konfuzije oko toga kog je ona pola", navode lokalni mediji, a prenosi britanski "Mirror" i dodaju:

"U interesu je deteta da se odabere drugo ime jer bi ovo moglo da šteti u njenim socijalnim odnosima u budućnosti".

Tužilac je od sudije tražio da se roditeljima zabrani da devojčicu nazovu Liam, a ukoliko ne nađu novo ime da sudija bude taj koji će joj dodeliti novi.

Roditelji su se obratili pravnicima i pokušavaju uz pomoć francuskih zakona da se izbore za željeno ime. Dok se odluka ne donese, do daljeg odlažu njeno krštenje.

Francuska je poznata kao veoma strktna država kada su u pitanju imena dece. Ranijih godina roditelji su sprečeni da deci daju ime Nutela, Jagoda i Menhetn.

Da li biste vi uveli ovakvu praksu i u Srbiji?

]]>
Tue, 13 Mar 2018 08:15:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130891/sok-ukoliko-ne-promene-ime-bebi-sud-ce-joj-dodeliti-novo.html
Snimak je oduševio mame: Evo kako da date bebi tečan lek, a da ga ona ne ispljune http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130734/snimak-je-odusevio-mame-evo-kako-da-date-bebi-tecan-lek-a-da-ga-ona-ne-ispljune.html Jedna mama je rešila na svom profilu na Fejsbuku da pokaže kako je uspela da dâ tečni lek svojoj bebi. Njen trik je oduševio roditelje širom sveta.

Kada se njen sin razboleo i morao da pije paracetamol, mama Helan Li je imala problem kako da bebi da ovaj lek, a da ga ona ne ispljune.

Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, ona je pronašla način: stavila je špric s lekom u dečju bočicu.

"Za sve mame...Poslednjih 24 sata mučila sam se kako bih naterala Alfija da uzme Calpol (paracetamol), a završilo bi se tako što je bio prekriven polovinom doze po sebi koju bi onda pljunuo na mene...Zatim sam se setila da sam videla ovaj trik. Nijedan deo nije ostao potraćen, bez suza! Molim vas, slobodno ovo podelite s drugim mamama beba koje znate", napisala je mama pored fotografije.

Nakon što je objavila fotografiju na kojoj daje bebici lek, njen trik je postao viralan, a roditelji širom sveta su joj uputili pohvale, ali i istakli zahvalnost na ovom korisnom triku.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Sun, 11 Mar 2018 16:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130734/snimak-je-odusevio-mame-evo-kako-da-date-bebi-tecan-lek-a-da-ga-ona-ne-ispljune.html
Tri bespotrebna straha roditelja i samo jedan koji treba ozbiljno da shvatite http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130693/tri-bespotrebna-straha-roditelja-i-samo-jedan-koji-treba-ozbiljno-da-shvatite.html Svaki će roditelj reći da je dolaskom bebe postao brižniji, s puno novih strahova koji se javljaju kod mnogih.

To je zato što roditelj toliko voli i zato toliko strahuje, a neki od strahova su univerzalni, iako nemaju baš neko logično opravdanje u stvarnom svetu.

1. Otmice dece

Svaki je roditelj u smrtnom strahu da bi netko mogao oteti njihovo dete, a iako stalno slušamo o takvim tragedijama, činjenica je da većina takvih slučajeva uopće ne spada u sferu klasičnih otmica kojih se bojimo. Primera radi, u Americi se godišnje prijavi oko pola miliona nestale dece, a samo 0,1 posto njih nestalo je tako kako se bojimo, tj. usled pokušaja ili otmice od strane potpunog neznanca.

Verovatnoća za bilo koji od takvih scenarija je vrlo mala. 

2. Smrt novorođenčeta

Kako nemamo podatke za nas, poslužićemo se opet Amerikom, gdje je 2016. od oko 4 miliona rođenih beba prijavljeno 3700 smrtnih slučajeva novorođenčadi, ali nisu svi povezani s tom nepoznanicom zvanom sindrom smrti novorođenčeta (SIDS). Preostali deo smrtnih slučajeva uzrokovan je slučajnim gušenjem, odnosno nepažnjom roditelja koji dete nisu stavili u siguran krevetić, bez velikih ćebadi, plišanih igračka, jastuka…

3. ADHD

Prema jednom istraživanju s Harvarda, u pojedinim delovima Amerike svojevremeno se osetila prava “pošast ADHD-a”, jer se odjednom svaki sindrom dečje nezrelosti pokušavao staviti u okvire dijagnoze hiperaktivnosti. Međutim, stručnjaci su ipak izračunali da bi tu dijagnozu trebalo da ima maksimalno 5 posto dece. Dakle, mnogo manje nego što se misli.

4. Opasnost od koje treba da strahujete

Uz ova tri navedena straha koja roditeljima širom sveta stvaraju paniku u glavi, postoji jedan strah koji očito ne muči mnoge, a trebalo bi, a to je panika vezana za količinu vremena provedenog pred ekranima.

“Da”, kažu stručnjaci i psiholozi: “Toga treba da se plašite više od ičega”.

Vreme koje deca provode pred ekranima nisu samo potraćeni sati koje su im ukrali vreme za pravu igru. Ono odmalena negativno utiče na decu koja vrlo brzo počinju da pokazuju znakove zavisnosti (samo to žele), što ne utiče samo na njihov razvoj ili socijalizaciju. Dokazano je da velika količina vremena pred obožavanim aparatima menja njihove hormone, utiče na zaostajanje u govoru, kasnije vodi do tinejdžerskih kriza, pogoršanja mentalnog stanja deteta, a o fizičkim rizicima da i ne govorimo.

Uz toliko loših simptoma i tolikog broja dece s “dijagnozom zavisnosti”, upravo su ekrani i tehnologija danas prepoznati kao najveća pretnja dečjoj sigurnosti.

“I zato se toga treba stvarno plašiti”, poručuju stručnjaci.

Izvor: Index.hr

]]>
Sat, 10 Mar 2018 10:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130693/tri-bespotrebna-straha-roditelja-i-samo-jedan-koji-treba-ozbiljno-da-shvatite.html
Isceđen limun rasporedite po sobi: Zapanjiće vas rezultati http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130793/iscedjen-limun-rasporedite-po-sobi-zapanjice-vas-rezultati.html Limun se smatra najzdravijim voćem i to sa dobrim razlogom. Osim što je hranljiv i zdrav, on donosi neke prednosti koje vas mogu iznenaditi.

Sa visokim sadržajem vitamina A i B kompleksa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, bakra, mangana i moćnih antioksidanata, limun je ukusan, mirisan i privlači mnoge ljude svojim prednostima.

Limun je poznat po svojoj prijatnoj aromi i uvek podseća na nešto čisto i sveže. Limun je zapravo antiseptik i koristi se u mnoge svrhe, uključujući lečenje depresije i anksioznosti.

Zbog ovoga, aroma limuna u vašem domu pomoći će vam da izlečite anksioznost i depresiju koje će biti zamenjene pozitivnošću. Da li ste se pitali zašto mnogi restorani širom sveta imaju ovu aromu? Evo šta tačno morate da uradite:

Potrebno je da isečete limun i ostavite ga u sobi preko noći. Ovo će vam pomoći ako imate problema sa disanjem (astmu, prehladu ili alergiju). Narednog jutra će vam grlo i vazduh u prostoriji biti sveži i zdravi.

Limun takođe smanjuje mučninu i povraćanje, poboljšava kognitivne sposobnosti, ubija bakterije koje uzrokuju upalu pluća, olakšava bronhitis, osvežava vazduh bez jakih hemikalija koje mogu izazvati kožne i disajne probleme, ublažava bol, sprečava rast raka jetre i osvežava odeću.

Limun je toliko moćan da može da leči bolesti kao što su artritis i reuma.

Možete napraviti jednostavnu limunadu i konzumirajte na dnevnoj bazi. Na ovaj način možete se osloboditi štetnih materija i kamena u bubregu za kratko vreme.

Ne samo to, takođe možete da izlečite bolesti kao što su kolera ili malarija. Razlog za ovo je činjenica da je limun prirodno sredstvo za čišćenje krvi.

Limun vrlo brzo neutrališe hemikalije i koristi svoje sokove kao osveživač i ubica bakterija svih vrsta. Samo isecite par limunova i ostavite ih u sobi preko noći. Ovaj trik je jeftin i nema štetne materije u sebi.

Ovo neverovatno voće omogućava vašim plućima da rade bolje, a vi da dišete lakše. Ako imate astmu, prehladu ili alergiju, uverite se da često inhalirate miris limuna. Ako ovo budete radili noću, narednog jutra će vam svi disajni putevi biti pročišćeni.

Limun je deo svakodnevne ishrane, ali imajte na umu da ovo voće može da vam pruži mnogo toga i učini život lakšim i zdravijim.

Izvor: stil.kurir.rs

]]>
Fri, 9 Mar 2018 10:44:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/130793/iscedjen-limun-rasporedite-po-sobi-zapanjice-vas-rezultati.html