Prva Srpska Televizija :: Dom i porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Dom i porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/rss.html Narodna verovanja o dobijanju željenog pola deteta: Da li želite dečaka ili devojčicu? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126244/narodna-verovanja-o-dobijanju-zeljenog-pola-deteta-da-li-zelite-decaka-ili-devojcicu.html Ako je verovati starinskim pričama, ovo su "metode" za dobijanje bebe željenoh pola.

Iako je svima najvažnije da dete bude zdravo, naklonost određenom polu i želja da se dobije dečak ili devojčica prisutna je vekovima. Još su stari Grci pribegavali nekim trikovima u krevetu, pa su, recimo, želeći da dobiju sina, muškarci tokom polnog odnosa ležali na levom boku.

Ovakve navike nisu strane ni Francuzima, koji su još u 18. veku podvezivali levi testis kako bi osigurali sebi naslednika, dok su Danci ispod kreveta stavljali makaze u želji da dobiju devojčicu.

Danas ćete retko čuti da budući roditelji stavljaju četke i makaze ispod kreveta, ali ni njima nisu strani pokušaji da dođu do željenog pola deteta, samo što oni sada koriste neke "savremenije" metode.

Poza određuje pol deteta

Veruje se da na pol deteta utiče i poza tokom odnosa. Zato, ako želite dečaka, vodite ljubav u stojećem položaju, i to otpozadi. Babe savetuju ženama koje žele dečaka da se koncentrišu na muškarčev užitak, kao i da posle seksa ostanu duže u ležećem položaju, jer će taj način "muška sperma" da pobedi. Važno je i da inicijativa za seks potekne od muškarca, jer to je još jedan način da vam stigne sin u kuću.

Ali ako želite da dečju sobu ofarbate u roze, koncentrišite se na ženino zadovoljstvo, vodite ljubav tako da je žena iznad muškarca i prepustite ženi da inicira seks.

Hrana i pol

Prema nekim verovanjima, hrana može veoma uticati na pol deteta. Zato očevi koje žele sinčića treba da jedu što više crvenog mesa, da grickaju čips i piju pića koja su bazirana na sodi.

Međutim, ako želite ćerku, jedite ribu i povrće u što većim količinama, ali i slatkiše. Čokolada svakako treba da bude neizostavni deo vašeg svakodnevnog menija.

Sve je u pravom trenutku

Međutim, ni trenutak kad vodite ljubav nije zanemarljiv. Naše bake kažu da vreme može biti presudno. Ko želi dečaka, neka vodi ljubav kada je četvrtina meseca i neka nežne trenutke ostave isključivo za noć i neparne dane u mesecu.

Ko želi devojčicu, neka vodi ljubav dok je mesec pun, neka seks praktikuje samo u popodnevnim časovima, ali treba da vodi računa da sve to bude samo parnim danima u mesecu.

Izvor: alo.rs

]]>
Sun, 17 Dec 2017 11:50:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126244/narodna-verovanja-o-dobijanju-zeljenog-pola-deteta-da-li-zelite-decaka-ili-devojcicu.html
Rođeni zimi - talentovane svađalice http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126425/rodjeni-zimi---talentovane-svadjalice.html Zima "donosi" talentovane, misleće ljude, koji su istovremeno tvrdoglavi, ponosni, ali i protivurečni. Kažu da ih je teško zbuniti i da se ne štede kada žele nešto da postignu.

Kakav ćemo karakter ličnosti i sudbinu imati, ne zavisi samo od datuma i meseca rođenja, već i od godišnjeg doba. Postoje brojni primeri obrazovanih, pametnih, umnih ljudi, koji u životu ne uspevaju da dosegnu očekivane visine iako imaju sve preduslove za to. Životni put svake osobe je trasiran i godišnjim dobom u kome su došli na svet, tvrde stručnjaci koji se bave ovom oblašću.

Šta je karakteristično za ljude rođene u zimu?

Zima "donosi" talentovane, misleće ljude, koji su istovremeno tvrdoglavi, ponosni, ali i protivurečni. Kažu da ih je teško zbuniti i da se ne štede kada žele nešto da postignu. Postaju dobri rukovodioci, a često se potvrđuju i u egzaktnim naukama. Rade na mestima gde je potrebna snaga volje, izdržljivost i istrajnost.

Kakav im je privatni život?

Za razliku od javnog, u ličnom životu se susreću sa priličnim poteškoćama. Nije im lako da žive u porodici jer su zapovednički nastrojeni pa se svađaju zbog najmanje sitnice. Muškarci su tvrdog karaktera i ne vole da se potčinjavaju. Nepredvidljivi su u postupcima, a ponekad su agresivni zbog čega i sami mogu da nastradaju. Kada popiju vole da se svađaju. S druge strane, kod žena se ispoljava kompleksan karakter u kome su prisutni i muška priroda i hrabrost.

Izvor: novosti

]]>
Sat, 16 Dec 2017 15:10:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126425/rodjeni-zimi---talentovane-svadjalice.html
Bake bi na jedan način, a mame na drugi: Kako da se bolje razumeju http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126243/bake-bi-na-jedan-nacin-a-mame-na-drugi-kako-da-se-bolje-razumeju.html Odnos između majke i ćerke, kada i ćerka postane majka, nekada se menja na bolje, a nekada se dešava obrnuto. Ponekad je to period nesuglasica, jer vaša mama ima svoje ideje o podizanju dece, a vi imate svoje, a one se nekad prilično razlikuju. Često se dešava da mama ponudi savet, a vi odlučite da ga ne prihvatite. Tada se ona može uvrediti i odbiti da prihvati vaše mišljenje o mnogim aspektima dečje nege.

U moje vreme
Kada dobiju bebu, mlade majke počinju da preispituju svoja iskustva iz detinjstva. Neke će reći: "Mislim da je moja mama baš tako trebalo da se ponaša". Ali, uglavnom je obrnuto.

Mnogi mladi parovi danas žele da se potpuno bave svojom decom i ne pristaju na pomoć baka i deka. Iako će nakon porođaja većini majki biti lakše ukoliko im pomogne i neko stariji (ponajviše mamina mama), mnoge od njih bi radije želele da ta pomoć bude u nekom kućnom poslu, a ne oko bebe. Posebno ako baka spada u onu kategoriju koja neprestano govori: "U moje vreme radilo se to i to".

Šta možete?

Povedite je sa sobom kada budete vodili bebu na kontrolni pregled kod pedijatra i dopustite da joj on objasni koliko su se saveti promenili.

Drugačiji saveti

Moderne ideje o ishrani i njenom režimu su često potpuno suprotne u odnosu na one koje su savetovali vašoj majci kada je odgajala vas, a novi proizvodi, kao što su sedišta za kola, ili sterilizatori mogu potpuno da je zbune.

Šta možete?

Pažljivo joj objasnite šta treba da radi i kako da koristi aparate sa kojima se sada prvi put susreće.

Pravo na uživanje

Učestvovanje u podizanju deteta za bake i deke je fantastično iskustvo, jer mogu da uživaju u svojim unucima i pomognu vam da sa sebe skinete veliki deo tereta.

Starije generacije još uvek imaju mnogo toga da ponude. Društvo se možda drastično promenilo, ali su potrebe male dece i dalje iste. Bake i deke žive duže, u dobroj su formi i mnogo aktivniji nego što je to bilo ranije. A imaju i dovoljno vremena da se opušteno druže sa decom.

Kurs za bake i deke

U svetu postoje kursevi za bake i deke na kojima se oni upoznaju sa novim aspektima dečje nege. Ono što neki od njih često ne shvataju je koliko su se saveti promenili, naročito oni u vezi sa ishranom. Starinska šema ishrane na četiri sata je prevaziđena, kao i savet o dojenju bebe deset minuta na svakoj strani, ili o dodavanju šećera i žitarica u flašicu. Bake i deke, takođe, treba da znaju kako se beba stavlja da spava, i da na raspolaganju imaju neke nove stvari i opremu sa kojom oni nisu upoznati.

Osnovni cilj kursa je pokušaj da se svede na minimum opasnost od davanja oprečnih saveta novim mamama.

Izvor: yumama.com

]]>
Sat, 16 Dec 2017 11:40:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126243/bake-bi-na-jedan-nacin-a-mame-na-drugi-kako-da-se-bolje-razumeju.html
Oduševićete se! Evo gde vam sve može pomoći BEBI PUDER! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/26463/odusevicete-se-evo-gde-vam-sve-moze-pomoci-bebi-puder.html Pakovanje dečijeg pudera neće preopteretiti vaš budžet. Ali, bićete zadivljeni kada otkrijete za šta vam sve može poslužiti.

Rashlađuje posteljinu

U vrućim letnjim noćima pospite dečiji puder po posteljini. Ona će mirisati, a puder će upiti znoj sa vašeg tela što će vam omogućiti da se bolje naspavate.

Upija masnoću

Sledeći put kada vam nešto masno kapne na majicu ili tepih, taj deo pospite dečijim puderom. On upija ulje i osvežava tkaninu.

Osvežava knjige

Starim knjigama dajte novi izgled pomoću dečijeg pudera. Upiće vlagu i sprečiti stvaranje buđi.

Ističe trepavice

Dečiji puder nanesite na trepavice pre maskare. Dobićete puniji i gušći izgled trepavica.

Sprečava iritaciju kože

Na unutrašnju stranu bedara nanesite dečiji puder kako biste izbegli iritaciju kože trljanjem noge o nogu.

Uklanja smrad iz obuće

Pospite unutrašnjost cipela dečijim puderom i ostavite preko noći. Sledeći dan obrišite i obujte svoje cipele koje će mirisati kao nove.

'Popravlja' škripanje poda

Imate li parket koji škripi? Pospite po podu puder, a potom metlicom ispunite praznine među letvicama.

Tera mrave

Pospite puder ispred vrata ili oko prozora. Mravi će sigurno zaobići vaš dom.

Smanjuje bol kod depilacije

Napuderišite noge pre depilacije što će stvoriti dodatni sloj koji će vas zaštititi od mogućeg prevrućeg voska.

Zamenjuje puder u kamenu

Umesto skupih pudera u kamenu koje nanosite kao završni sloj kod šminkanja, na lice nanesite samo malčice dečijeg pudera i izgledaćete izvrsno.

Osvežava krevet vašeg ljubimca

Pospite korpu ili krevetić ljubimca dečijim puderom jer ćete ga tako osvežiti na najbrži mogući način.

Pomaže frizuri

Kosa vam je neposlušna? Pomešajte dečiji puder i isto toliko praška za pecivo. Mešavina koju ste napravili deluje kao suvi šampon, a kosa će vam biti zahvalna.

Miris za prostor

Ako ne volite miris dečijeg pudera, dodajte mu nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Rasporedite ga po stanu koji će potom božanstveno mirisati.

]]>
Fri, 15 Dec 2017 15:48:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/26463/odusevicete-se-evo-gde-vam-sve-moze-pomoci-bebi-puder.html
"JEDETE MI DŽIGERICU" i druge fraze koje roditelji u Srbiji govore svojoj deci http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126487/jedete-mi-dzigericu-i-druge-fraze-koje-roditelji-u-srbiji-govore-svojoj-deci.html Ako bismo pravili listu najtipičnijih rečenica koje srpski roditelji izgovaraju svojoj deci, na njoj bi se verovatno našle fraze poput "A, ako druga deca skoče s mosta i ti bi, je li?" ili "Završi fakultet da ne bi rintao ceo život kao ja". Spisak je, naravno daleko duži, a mi smo izdvojili 13 najtipičnijih primera.

1. "Dok živiš pod mojim krovom i jedeš moj hleb..."

Čuvena rečenica. Toliko da nema potreba ni objašnjavati.

2. "Nisam ja Rokfeler" ("Misliš da pare padaju sa neba/rastu na drveću...")

Ova rečenica, naravno, odnosi se na manjak novca u kućnom budžetu, a poteže se u situacijama kao što su pregovori o džeparcu ili kupovina novih patika. Dolazi u nekoliko varijanti od kojih je, uz pominjanje američkog milijardera, najpoznatija i ona "ne rastu pare na drvetu".

3. "Pravićete me od blata"

Ako niste čuli ovu rečenicu, verovatno niste odrastali u Srbiji. Najčešće je izgovaraju mame, a ima status klasika među roditeljskim frazama. Koristi se u svim prilikama, a ima podjednako kultnu varijantu broj dva - "Da mi je da umrem, pa da vidim kako ćete onda?!"

4. "Jedete mi džigericu"

Ako pitate naše mame, deca u Srbiji najviše vole da jedu - džigericu.

Na određen način ovo je varijanta fraze broj tri, ali upućuje na to koliko deca umeju da nerviraju svoje majke. Podkategorije su i "sahanićete me", odnosno "u grob ćete me oterati".

6. "Ja sam te rodila, ja ću da te ubijem" ("Ja sam te rodila, ima da me slušaš")

Zvuči ekstremno, ali toliko je uobičajeno da na roditeljske pretnje ovog tipa, deca u Srbiji verovatno više ne reaguju. Druga, blaža varijanta, deo je još jedne roditeljske "ucene" kada su nestašna deca u pitanju.

7. "Od sledeće nedelje pasulj, previše sam vas razmazila"

Pretnje pasuljem (neretko i klot) sastavni su deo dramaturgije oko ručka, sve dok ste na maminoj kutlači. Priča, najčešće, zvuči ovako:

- Šta ima za ručak?

- Boranija od juče. (Ponekad se pre odgovora može čuti i fraza tipa: "Ne pita se šta ima za ručak, nego ima li šta")

- Nisam gladan, hvala.

- Aaaaaaa, od sledeće nedelje kuvam samo pasulj, previše sam ja vas razmazila.

8. "Ja ću da vam čuvam pare od rođendana"

Desetak dana pre rođendana, prosečan tinejdžer u Srbiji računa na prste koliko bi eventualno mogao da dobije novca od baba, deda, tetaka ili ujaka. Deset evra gore, dvadeset evra dole, danima se prave pakleni planovi kako novac potrošiti. Onda dođe mama i izgovori ono čuveno: "Ja ću da vam čuvam pare od rođendana". Da li ih je iko ikada video ponovo?

9. "Kad dođemo kući, ZAPAMTIĆEŠ ME!"

Apsolutni klasik primenljiv u svim situacijama. Bilo da ste otišli porodično na slavu kod kuma ili u onaj veliki supermarket u kraju, kod zubara, kod lekara, kod tetke na kolače, kod bebe i dede na selo... Uvek i svuda.

10. "Zašto ne možeš da budeš kao druga deca" ("Kako Maja/Ana/Nikola/Marijina deca mogu, a ti ne")

Jer... uvek su tuđa deca "bolja". Nisu naravno, ali se ovo koristi kao argument da je "Nadin (komšinica sa drugog sprata) mali završio razred sa odličnim uspehom, ima dve medalje iz fizike, trenira košarku, svira klavir i govori francuski". Naravno, Nadin mali je jedan u milion, a možda se i komšinica malo zanela hvaleći svoje dete na kafi.

11. "Ja sam išao deset kilometara po snegu do škole..."

Ok, neki stvarno jesu pre nego što su se u neka srećnija vremana skućili u Beogradu ili nekom drugom većem gradu. Ali teško je izbeći osećaj da su baš svi išli deset kilometara po snegu od škole.

Priča, najčešće, zvuči ovako: Mama/tata traži nešto od deteta. Odgovor je "sad ću", "evo" (ali se to ne desi nikad) i "ne mogu, mrzi me". Dubok uzdah kasnije.

- Šta te mrzi? Sram te bilo. Ja kad sam bio/la tvojih godina, ja sam deset kilometara išao peške do škole u jednom pravcu i to po snegu do kolena!

12. "Ako sva deca skoče s mosta, hoćeš i ti?"

Široko rasprostranjena i prepoznatljiva roditeljska fraza u Srbiji. Obično služi da se detetu ne odobri nešto što želi.

- Mama, smem li da ostanem duže napolju (smem li na more s društvom, u bioskop, na bazen, ove patike)?

- Ne.

- Ali mama, sva deca ostaju duže od mene.

- Ako sva deca skoče s mosta, hoćeš i ti?

13. "Ne zanima me što imaš 30 godina, dok živiš pod mojim krovom i jedeš moj hleb!"

Kako smo počeli, tako i završavamo. Činjenica je da u Srbiji neretko deca (iako su tada već odrasli ljudi) i sa 30 (i više) godina života žive sa roditeljima (zbog finansija naravno), pa su ovakve rečenice gotovo svakodnevna pojava. Kao što im niste previše pažnje polagali sa 15, ne činite to ni sa 30.

Izvor: blic.rs

]]>
Fri, 15 Dec 2017 13:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126487/jedete-mi-dzigericu-i-druge-fraze-koje-roditelji-u-srbiji-govore-svojoj-deci.html
Ako su ovo i vaše navike u FRIŽIDERU, HITNO ih menjate! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126407/ako-su-ovo-i-vase-navike-u-frizideru-hitno-ih-menjate-.html Kada odlažemo hranu u frižider često ne razmišljamo kako to radimo i ako je nezdravo, ne razmišljamo o posledicama. Da bi skrenuo pažnju, stručnjak iz firme “Mitsubichi Electric” Džin-Mark Adel je za Femail, kroz tri pravila, objasnio u čemu grešimo:

1. Voće i povrće držimo zajedno

Bezbroj posebnih odeljaka u frižideru treba maksimalno iskoristiti i obavezno razdvojiti voće i povrće jer voćke ubrzavaju truljenje ostale hrane.

„Zrelo voće proizvodi etilen, koji može da ubrza kvarenje druge hrane. Koristite odeljke za smrzavanje, ladice za sireve za tačno to za šta su namenjene kako biste bili sigurni da su vaše namirnice najsvežije što mogu biti“, objašnjava Adel.

2. Meso i morski plodovi stoje na gornjoj polici

Ova praksa može da ima vrlo loše posledice na druge namirnice u frižideru.

“Šunke, kobasice, sveže meso i plodove mora treba stavljati na donje police u frižideru. Ako to ne učinite, krv s mesa može kapati na drugu hranu i tako je zaraziti salmonelom ili drugim bakterijama, upropastiti namirnice i na kraju i vas zaraziti”, objasnio je Adel.

Lako kvarljive namirnice, odnosno one kratkog roka trajanja, najbolje bi bilo držati na -3 stepena kako bi se duže održale i lako odmrzle.

3. Sve je nepregledno

Veliki problem kod spremanja namirnica jeste i način na koji ih sortiramo. Često ćemo iz trgovine bez razmišljanja kupljene namirnice samo staviti na police u prednji red ne gledajući šta ima iza, a zbog toga ćemo i često kupiti namirnice koje već imamo kod kuće, ali ih nismo videli u frižideru.

“Namirnice gurnute u zadnji red teško se vide i zbog toga imaju najveću šansu da se pokvare i uzrokuju kvarenje i druge hrane”, dodaje Džin Mark.

4. Ne razmišljamo o ostacima hrane

Nakon božićnog ručka sigurno će ostati i malo mesa i priloga, hleba i salata na koje većina ljudi zapravo ne računa.

“Previše puta se nakon celodnevnog druženja i obedovanja raznih poslastica ostaci samo odlože u frižider i na njih se zaboravi. Na taj način bacamo mnogo hrane koja je mogla da se pojede dan posle.”

Napominje da je najbolje da se ostaci odlože u posudice i čvrsto zatvore kako bi duže ostali sveži, ali i da se ne stave odmah u prvi red - na taj način je velika verovatnoća da će se pojesti, a ne baciti.

5. Zamrzivač je pretrpan

Jedan od glavnih uzroka kvarenja hrane jeste povišena temperatura koja nastaje zbog pretrpanosti namirnicama, zbog čega ni ne mogu pravilno da se ohlade.

“Nikad nemojte stavljati previše namirnica u zamrzivač, već kod kupovine razmišljajte o tome gde ćete to smestiti. Hladni vazduh treba da cirkuliše kroz njega, a ako imate mnogo staklenih flaša, tegli i narezaka, to će biti izrazito teško”, napominje Adel.

Izvor: b92.net

 

]]>
Thu, 14 Dec 2017 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126407/ako-su-ovo-i-vase-navike-u-frizideru-hitno-ih-menjate-.html
Neobično iskustvo mame Danijele sa porođaja: Držala sam tuš sa toplom vodom na stomaku i nisam osećala bol! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126418/neobicno-iskustvo-mame-danijele-sa-porodjaja-drzala-sam-tus-sa-toplom-vodom-na-stomaku-i-nisam-osecala-bol.html Pročitajte priču mame koja se porodila u zemunskom porodilištu.

Hm, kako početi ovu priču... Prvu polovinu trudnoće vodila sam "državno" kod doktorke koja me je uporno savetovala da dolazim kod nje privatno na ultrazvuk. Sa već dosta istanjenim živcima, praznog novčanika i podignutog krvnog pritiska, slučajno mi je zakazan pregled u poliklinici u Zemunu, kod doktora za kog će se ispostaviti da je duša od čoveka.

Od 23. nedelje mi on vodi trudnoću - povišen pritisak u granicama normale, praćen bolničkim lečenjem i odgovarajućom terapijom.

Uglavnom, na dan termina, 30. decembra dolazim u zemunsko porodilište. Moj doktor je dežuran. Odlučila sam da se skroz prirodno porodim. Nakon obavljenog pregleda na prijemu u pola 12, pozdravila sam se sa suprugom i popela na odeljenje. Osećala sam početne, blage kontrakcije.

Odmah su me smestili u pripremnu sobu pored sale. Iiiiiii... kontrakcije počinju da budu intenzivnije. Vrlo poznat bol (da ne kažem isti bol kao kod JAKO bolnih menstrualnih ciklusa).

Doktor me obilazi, proverava koliko sam otvorena. Kontrakcije su sve jače. Pitam ga da li smem da se tuširam (jer mi je to ranije pomagalo kod bolnih ciklusa). I tako ja odem do tuš kabine i provedem tamo sat vremena (možda i jače). Verujte mi, kako sam prinela tuš sa toplom vodom na stomak, ja više nisam osetila bol. I dok god sam držala tuš na stomaku bola nije bilo. Vratila sam se u sobu, dobila injekciju i čekala.

U 15.20 mi je pukao vodenjak i prešla sam u porođajnu salu. Sve se odvijalo jako brzo i brzo sam se skroz otvorila. U 17.25 se rodio moj mili i dragi dečak. Rodila sam ga iz četvrtog napona.

Nakon porođaja sam prebačena u sobu i, mogu vam reći, da su sestre bile ljubazne (mada uvek i svugde se nađe po neki namćor).

Pošto priču pišem skoro godinu dana nakon porođaja, možda sam nešto izostavila, ali uglavnom to vam je to. Tako da, drage moje buduće mame, svima vam želim brz i lagan porođaj. I ne slušajte priče o porođaju kao da je to nešto nezamislivo bolno i strašno i da vi to ne možete. MOŽETE. Nego samo pozitivna energija, vera u sebe i slušajte doktora i babicu, sarađujte sa njima.

Srdačan pozdrav,

Daniela

Izvor: yumama.com

]]>
Thu, 14 Dec 2017 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126418/neobicno-iskustvo-mame-danijele-sa-porodjaja-drzala-sam-tus-sa-toplom-vodom-na-stomaku-i-nisam-osecala-bol.html
Hitna stanja kod dece: Prevencija i prva pomoć prilikom trovanja http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126310/hitna-stanja-kod-dece-prevencija-i-prva-pomoc-prilikom-trovanja.html Saznajte šta je slučajno trovanje, kako ga prepoznati i ukazati prvu pomoć detetu.

Deca uzrasta do pet godina, i to više dečaci nego devojčice, su populacija u kojoj se beleži posebno visok broj trovanja. U tom uzrastu, deca istražuju svet svim svojim čulima, i u toj "oralnoj" fazi sve stavljaju u usta, ne znajući da taj čin može za njih biti štetan, pa i fatalan.

Kiseli ili gorak ukus neće sprečiti dete da proguta više tableta ili kapsula nekog leka jer ga asociraju na bombone, a i sami roditelji kažu detetu za lek "uzmi bombonu".

Česti su i slučajevi trovanja dece sredstvima za čišćenje u domaćinstvu kao i kozmetičkim proizvodima, a neretko opasnost predstavljaju ukrasne biljke koje mogu sadržati otrovne supstance.

Šta je slučajno trovanje?
Pod slučajnim trovanjem podrazumeva se da je osoba, u ovom slučaju dete, slučajno iz neznanja došlo u kontakt sa toksičnom supstancom bez želje da sebe povredi. Trovanje se manifestuje oštećenjem organizma, a najčešći put unosa toksične supstance je per os, tj. gutanjem.

Ključni faktori za predviđanje ozbiljnosti i ishoda trovanja su vrsta otrova, doza, oblik, put unosa u organizam, starost deteta, ali je od značaja i istovremena izloženost drugim supstancama, zdravstveno stanje i uhranjenost deteta.

Koji su najčešći uzročnici trovanja dece?

Većina slučajnih trovanja dece dešava se u kući. Potencijalno opasne supstance su često na vidiku deteta, ispod sudopere u kuhinji ili kupatilu, iako za ove "male istraživače" nije izazov ni da se uspenju da bi dohvatili nešto što je privuklo njihovu pažnju. Mala deca nekada neverovatnom brzinom uspeju da dohvate, stave usta i progutaju lek, sredstvo za čišćenje u domaćinstvu, šampon, itd. Deca jesu brza, ali nažalost otrov ume da bude još brži!

Mnogi proizvodi u kući su potencijalni uzročnici slučajnih trovanja dece:

Lekovi: paracetamol, lekovi za ublažavanje simptoma prehlade i gripa, sirup protiv kašlja, vitamini, biljni proizvodi, antiseptici, sedativi, antidepresivi, lekovi za kardiovaskularne bolesti i dr.

Proizvodi za čišćenje u domaćinstvu-kućne hemikalije: deterdženti i sredstva za čišćenje, sredstva za izbeljivanje, deterdženti za pranje posuđa i veša, oplemenjivači rublja, osveživači prostora, dezinfekciona sredstva.

Kozmetički proizvodi: kreme, šamponi, parfemi, losioni, ruževi za usne, lakovi za nokte, sredstva za uklanjanje laka za nokte.

Ostali proizvodi: alkohol, cigarete (ukoliko se progutaju), aromatična ulja, pesticidi, lepkovi, sredstva za zaštitu drvenih površina, baterije, proizvodi za negu sobnih i baštenskih biljaka.

Otrovne biljke: oleander, datura ali i dekorativne sobne i baštenske biljke koje mogu biti privlačne deci, a sadrže otrovne aktivne principe.

Koji su simptomi trovanja?

Simptomi trovanje će zavisiti od toga šta je dete progutalo, količine koju je unelo ali i opšteg zdravstvenog stanja deteta. Neke toksične supstance, posebno unete u malim količinama, izazivaju blage i prolazne simptome, dok druge mogu izazvati jaku mučninu, povraćanje, pospanost, bol u stomaku, pa i opekotine ili oštećenja usta i ostalih delova digestivnog trakta, a mogu se ispoljiti i ozbiljni znaci trovanja, uključujući epileptične napade, prekid disanja i srčanog rada, komu i smrt.

Prva pomoć

Prekinuti kontakt sa toksičnom supstancom. Pri oralnom unosu ukloniti čvrste partikule iz usta deteta. Pri kontaktu sa kožom ili sluzokožom ispirati vodom duže vremena. Pri udisanju, dete izneti na svež vazduh. Ne izazivati povraćanje. Po potrebi potražiti savet lekara ili hitne službe.

Mere prevencije trovanja dece

Najbolja pomoć i antidot pri trovanju dece jeste prevencija, tj, da do trovanja uopšte i ne dođe. Dokazano je da su određene preventivne mere, donešene na svetskom nivou, donele napredak u smislu smanjenja broja trovanja dece.

Globalne preventivne mere su:
- Stvaranje bezbednog okruženja za dete sa držanjem svih opasnih sredstava van domašaja dece, po mogućnosti pod ključem.
Zamena toksičnih supstanci bezbednijim alternativama (npr. zamena metanola etanolom u sredstvima za čišćenje stakla).

- Zakonodavne mere i uvođenje propisa kojima se zahteva primena ambalaže sa sigurnosnim zatvaračima koje deca ne mogu da otvore, a industriji zahtev za dizajnom proizvoda koji neće biti atraktivan deci (npr. bez oznaka voća i povrća na sredstvima za pranje i čišćenje).

- Korišćenje ambalaže sa manjom količinom toksične supstance (npr. tečnost sa nikotinom za e-cigarete).

- Upotreba zvučnih monitora za praćenje koncentracije ugljen-monoksida u kućama i stanovima koji koriste plin.

- Uspostavljanje Centara za kontrolu trovanja i izdavanje tačnih i blagovremenih saveta roditeljima, negovateljima i zdravstvenim radnicima, usmeravanje na prvu pomoć gde je potrebno i upućivanje na lečenje u zdravstvenoj ustanovi kod ozbiljnijih situacija; standardizacija i sakupljanje podataka o trovanjima.

- Edukacija dece predškolskog i školskog uzrasta i njihovih roditelja i staratelja o toksičnim supstancama iz okruženja i njihovim efektima po zdravlje, kao i prevenciji trovanja.

Osim globalnih preventivnih mera broj izloženosti toksičnim supstancama se može postići i merama u neposrednom dečjem okruženju jer se najveći broj trovanja dešava upravo u kući. Odgovornost za ove preventivne mere je isključivo na roditeljima i starateljima dece. Posebno treba imati na umu da se izloženost toksičnoj supstanci javlja iznenada i obično kada se to najmanje očekuje, kao što je odlazak majke u drugu prostoriju samo na trenutak, tokom slavlja i boravka većeg broja osoba u kući i sl.

Jednostavne mere bezbednosti koje treba da primene roditelji i staratelji su najbolji način da dete ne dođe u kontakt sa potencijalno štetnim supstancama:

- Prilikom kupovine lekova, hemikalija za domaćinstvo i baštenskih proizvoda izabrati pakovanja sa sigurnosnim zatvaračima.

- Sve hemikalije sa toksičnim supstancama i lekove držati van domašaja dece, po mogućstvu pod ključem; posebno imati na umu da „privremeno“ neadekvatno odlaganje hemikalije ili leka može biti uzrok trovanja deteta.

- Sve toksične supstance držati u originalnom pakovanju i ne presipati u flaše za vodu i sok.

- Uvek pročitati etiketu i uputstvo za korišćenje proizvoda i odlaganje ambalaže.

- Držati decu dalje od mašine za pranje sudova.

- Uvek pročitati uputstvo za primenu leka namenjenog detetu; pridržavati se uputstva lekara i farmaceuta; nikada ne davati duplu dozu leka pa ni u slučaju da je propušteno vreme davanja leka; decu ne treba zbunjivati pričajući o tabletama i sirupima kao bombonama i sokićima; lekove ne nazivatii lekićima, bombonama i sokićima već objasniti deci neophodnost uzimanja leka..

- Ukoliko su roditelji i starije osobe u domaćinstvu na terapiji lekovima, poželjno je da terapiju uzimaju bez prisustva deteta, jer dete imitira starije.

- Van domašaja dece držati ručne torbe jer se u njima često nalaze i lekovi.

- Ne držati sobne biljke sa potencijalno toksičnim efektima dok su deca mala ili ih držati van njihovog domašaja.

- Treba imati na umu da je dete koje je progutalo ili bilo u kontaktu sa toksičnom supstancom spremno da to i ponovi.

Neophodno je osigurati da su sve toksične supstance u kući, garaži i bašti van domašaja dece, kao i da mala deca budu pod stalnim nadzorom roditelja ili drugih odraslih osoba.

Davanjem većih prioriteta prevenciji trovanja uz jasne poruke o upotrebi i bezbednom čuvanju kućnih hemikalija, važnosti primene ambalaže sa sigurnosnim zatvaračima, kao i povećanjem nivoa svesti pojedinca i zajednice o opasnostima od trovanja, u čemu posebnu ulogu moraju imati svi zdravstveni radnici i posebno farmaceuti. Samo na taj način ostvariće se uslovi za smanjenje broja trovanja dece kod nas i u celom svetu.

Docent dr Danijela Đukić-Ćosić i prof. dr Vesna Matović

Izvor: yumama.com

]]>
Wed, 13 Dec 2017 09:45:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126310/hitna-stanja-kod-dece-prevencija-i-prva-pomoc-prilikom-trovanja.html
Tamara Vučić o interakciji sa sinom Vukanom: “Trudim se da mu pričam, da pevam, da glumim, da plešem“ http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126264/tamara-vucic-o-interakciji-sa-sinom-vukanom-trudim-se-da-mu-pricam-da-pevam-da-glumim-da-plesem.html Već od prvog detetovog dana važno je da sa njim neprekidno komuniciramo. Dete kroz igru najviše uči i takvom interakcijom mu omogućujemo da se razvija i napreduje. O načinu na koji komunicira sa svojim petomesečnim sinom Vukanom govorila je i Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije.

„Trudim se da mu pričam, da pevam, da glumim, da plešem. Nas dvoje razmenjujemo osmehe, poglede“ rekla je gospođa Vučić u okviru UNICEF kampanje "Svaki trenutak je važan" i dodala da je takva razmena pozitivne energije izuzetno važna za bebu.


Podsećamo vas da će ove subote od 19.00 Teleton i Prva televizija organizovati humanitarnu akciju „Pozovi, pomozi“ u kojoj će učestvovati mnogobrojne javne ličnosti. Akcija će ovog puta biti usmerena na decu sa smetnjama u razvoju. Ne zaboravite da se i vi uključite i pomognete.

]]>
Tue, 12 Dec 2017 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126264/tamara-vucic-o-interakciji-sa-sinom-vukanom-trudim-se-da-mu-pricam-da-pevam-da-glumim-da-plesem.html
Roditelji, promenjen je kalendar imunizacije: Nova obavezna vakcina od sledeće godine u Srbiji http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126240/roditelji-promenjen-je-kalendar-imunizacije-nova-obavezna-vakcina-od-sledece-godine-u-srbiji.html Od 1. marta sledeće godine deca će primati još jednu obaveznu vakcinu protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka, predviđeno je Pravilnikom o vakcinaciji koji je nedavno stupio na snagu.

Vakcina, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće besplatna, odnosno biće obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

To je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca. Prema kalendaru vakcinacije deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenje izazvana Hemofilusom influence tip b.

Vakcina je dodata na spisak obaveznih još prošle godine, kada je usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali se čekala izrada i usvajanje Pravilnika kako bi počela njena primena.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine slečajeve bolesne dece.

Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od ovih bolesti morali su sami da kupuju vakcine.

Vakcina se daje u tri doze, bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

Izvor: b92.net

]]>
Tue, 12 Dec 2017 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126240/roditelji-promenjen-je-kalendar-imunizacije-nova-obavezna-vakcina-od-sledece-godine-u-srbiji.html
Ivan Tešanović, tata na porodiljskom: „Bio sam nekoliko meseci mama i bilo je sjajno“ http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126074/ivan-tesanovic-tata-na-porodiljskom-bio-sam-nekoliko-meseci-mama-i-bilo-je-sjajno.html Ivan Tešanović, novinar sportske redakcije Prve, pričao je u emisiji „150 minuta“ o porodiljskom odsustvu koje je uzeo kada mu se rodilo prvo dete.

Kako je došlo do toga da on uzme porodiljsko odsustvo, kako se snalazio kao „mama“, kakva je bila organizacija dana sa malom bebom, saznajte u prilogu.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 10:15:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126074/ivan-tesanovic-tata-na-porodiljskom-bio-sam-nekoliko-meseci-mama-i-bilo-je-sjajno.html
Verovanja naših starih: Deca rođena tokom zime treba da nose ova imena http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126022/verovanja-nasih-starih-deca-rodjena-tokom-zime-treba-da-nose-ova-imena.html U davno doba, određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u odrećenom vremenskom periodu. Neka od ovih verovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvala su se do današnjih dana. Predstavljamo vam imena koja će u našim krajevima zauvek biti vezana za zimu.


Nikola/Nikolina
Deca rođena u decembru, oko Svetog Nikole, često dobijaju ime po ovom velikom svetitelju. Ime Nikola potiče od latinskog "Nicolaus". Ovo ime u sebi sadrži dve reči "nike" ("pobeda") i laos ("narod"), pa se može prevesti kao pobednik ili onaj koji donosi pobedu.

Vuk/Vuka/Vukosava
Staroslavensko ime, u prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, davalo se deci u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zveri. Ime je po običaju davano muškom detetu u porodici gde su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobegla iz straha od "vuka". Slično, ako je dete rođeno u zimskim mesecima, ovo ime se davalo zbog zdravlja i "protiv hladnoće".

Božidar/Božidarka
Prevod iz grčkog “Theodoros” - “theos” (Bog) + “doron” (dar). Ovo ime se davalo detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa im ga napokon "Bog dao". Takođe, ime se tradicionalno daje deci rođenoj na Božić ili ovo ovog praznika, kao i na Bogojavljanje, a isto važi i za imena izvedena iz njega - Boža, Božanka, Božena, Boženka, Božimir, Božimirka, Božina, Božica...

Andrej/Andrijana
Ime potiče iz grčkog “Andreas”, u značenju “hrabar, muževan”. U raznim varijantama ime je popularno u svim evropskim jezicima zahvaljujući tome što se tako zvao jedan od dvanaestorice apostola, a u Srbiji se daje deci rođenoj oko 13. decembra kada je slava Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Stefan/Stefana
Ime grčkog porekla i varijanta je grčkog imenа "Stefаnos" što znači "venаc" ili "kruna". U prenesenom značenju ime znači "onaj koji je krunisan, koji je ovenčan". Daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Stefana, 9. januara. Varijacije kod Srba su i: Steva, Stevica, Stevo, Stepa, Stefanija...

Vasilije/Vasilija
Vasilije je srpska varijanta grčkog muškog imena koje potiče od grčke reči "basileios", što znači "carski“, "kraljevski“. Takođe može da označava i biljku bosiljak koji važi za Božiji cvet kome se pripisuju mnoga blagotvorna dejstva. Ovo ime se daje deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija (na "srpsku" novu godinu") i oko Bogojavljanja.

Jovan/Jovana
Ime potiče iz grčkog "Ioan, Ioannes" u značenju "u milosti Jehovinoj". Od starine je sveprisutno među hrišćanskim svetom. Biblijsko je i kalendarsko ime, a daje se deci rođenoj na praznik Svetog Jovana Krstitelja 20. januara.

Sava/Savka
Sava je i muško i žensko srpsko ime. Hebrejskog je porekla nastalo od reči "Saba" , što znači -preobražen, pravedan. Kod nas je vekovima jedno je od najčešćih imena zahvaljujući kultu Rastka Nemanjića, Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa čiji se dan proslavlja 27. januara.

Snežan/Snežana
Ime koje je u ovoj varijanti popularno u Srbiji , ali je poznato i među drugim slavenskim narodima u drugačijoj pisanoj formi ali sa istim značenjem. Ime je izvedeno od "sneg" i muška varijanta se uglavnom izgubila, ali je ženska i dalje prilično popularna. Daje se deci rođenoj preko zime da budu nežna, lepa, "bela kao sneg".

Kristijan/Kristina
Ime grčkog porekla izvedeno od grčkog "Χριστόc" što u prevodu znači "hrišćanin". Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu, a u Srbiji se daju deci rođenoj oko Božića. Varijacije su: Krstina, Hristina, Krstinja...

Izvor: dnevno.rs

]]>
Sun, 10 Dec 2017 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126022/verovanja-nasih-starih-deca-rodjena-tokom-zime-treba-da-nose-ova-imena.html
Ova mama viče na svoju decu i kaže: "Svake večeri odlazim u krevet obećavajući sebi da ću sutra biti bolja majka" http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125940/ova-mama-vice-na-svoju-decu-i-kaze-svake-veceri-odlazim-u-krevet-obecavajuci-sebi-da-cu-sutra-biti-bolja-majka.html Majka i blogerka, Dajana Legerman, odlučila je da javno i iskreno piše o trenucima majčinstva o kojima se ne priča, a zbog kojih nas sve grize savest...

"Osećam se kao najgora osoba ikad kad izgubim strpljenje sa svojom decom. Pretpostavljam da se i mnoge od takođe doživljavaju takve situacije", počinje svoju priču mama Dajana Lagerman za roditeljski portal roomper.com.

"Gubitak kontrole se obično javlja u momentima kada smo previše umorne, iscrpljene ili pod stresom, a ja sam često u tim stanjima od kada imam decu.

Malo iz radoznalosti, a malo da utešim sebe, pitala sam neke mame da mi otkriju da li se i njima dogodilo da izgube strpljenje sa decom, one su me upitale:

"Čekaj, misliš da se to dogodilo samo jednom?!".

Naravno, nisam bila nimalo iznenađena njihovim odgovorom. Slatko smo se ismejale kada smo razgovarale o tome koliko je zaista teško uskladiti majčinstvo sa svakodnevnim životom. Pa, nije ni čudo što se svakoj od nas dešava da niotkuda "odlepimo" i na svoju decu.

I što je najgore, nakon što se izvičemo na njih, osećamo se još gore. Zbog toga svake večeri odlazim u krevet obećavajući sebi da ću svojoj deci sutra biti bolja majka. I naravno, uprkos svim dobrim namerama i obećanjima, svakoj od nas ponovo se dešava da "poludi".

A evo i šta su mi otkrile druge majke tokom mog malog istraživanja:

Viki
"O moj Bože. Pa ja samo za jedno veče pošizim oko 13 puta!"


Violeta
"Kada poludim? Onda kada deca ne žele da jedu, kada prosipaju stvari a ne žele da ih počiste, kada razbijaju tanjire ili se previše prskaju dok se kupaju, kada su previše glasni itd. U principu, ja sam majka koja obožava tišinu i koja želi mir i red, svakoga dana. Zašto deca jednostavno ne mogu da mi dopuste da dišem?"

Ana
"Pre nekoliko dana pokupila sam svoju ćerku nakon škole i upitala je kako je provela dan i da li joj se dopao ručak. Rekla mi je da je sve bilo u redu. Najpre sam odgovorila sa 'OK.', ali sam osećala kao da nešto krije od mene - ispostavilo se da je bacila ceo ručak u kantu za smeće. Nisam mogla da se suzdržim. Vikala sam nekontrolisano, ali sam joj na kraju objasnila da me nije iznerviralo to što je uradila sa svojim ručkom, već pokušaj da me slaže!"

Monika
"Bili smo u kući prijatelja i moja ćerka nije želela da se ponaša fino ni prema kome. Ne znam zbog čega, ali sam je izblamirala pred vršnjacima i poslala je u ćošak. Kasnije sam se osećala vrlo tužno. Ne znam zašto sam toliko burno odreagovala na nju u javnosti."

Simona
"Kao novoostvarena majka, sećam se da je moj sin bio star 4 meseca kada sam po prvi put izgubila strpljenje. Konstantno je plakao i uopšte nisam spavala. Odšetala sam u drugu sobu i vrištala na sav glas oko 5 minuta, a onda sam i zaplakala jer mi je bilo žao što ne mogu da umirim sopstveno dete."

Svetlana
"Igračke, igračke, igračke - svuda! Pronašla sam Barbikine cipelice u svojoj tašni. Kada zamolim decu da srede sobu, oni se prave da me ne čuju."

Viktorija
"Jednom sam sate provela u čišćenju kuhinjskih pločica. Dvadeset minuta kasnije, okrenula sam se i primetila svoje dete koje se zabavljalo propisanjem soli po podu. Baš sam bila srećna."

Andrijana
"Ja svakodnevno imam epizode kada poludim. Dovoljno objašnjenje je to što imam 16-mesečnu bebu, 9-godišnjaka, 13-godišnjaka, muža, psa i kuću koja treba da se očuva!"

Izvor: yumama.com

]]>
Sat, 9 Dec 2017 09:57:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125940/ova-mama-vice-na-svoju-decu-i-kaze-svake-veceri-odlazim-u-krevet-obecavajuci-sebi-da-cu-sutra-biti-bolja-majka.html
Svi bacate KESICE iz kutije za OBUĆU, a mnogo su korisne za ove četiri stvari! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126108/svi-bacate-kesice-iz-kutije-za-obucu-a-mnogo-su-korisne-za-ove-cetiri-stvari.html Primetili ste da se u svakoj kutiji obuće koju ste do sada kupili nalaze i kesice, obično bačene u ćošak. Iste takve možete pronaći i u torbama. Pored toga što služe da održe prijatan miris stvari, one imaju i druge primene:

Zarđali alat

Savetujemo vam da u kutiju sa alatom stavite dve-tri kesice siliko gela. One će upiti vlagu, koja bi inače stvorila koroziju.

Žilet za brijanje

Kesicama možete produžiti vek žileta za brijanje, tako što ćete sadržaj kesica presuti u plastičnu kutiju u koju ćete potom staviti brijač. Dajte mu vremena.

Mobilni telefon

Ako vam se pokvasio telefon ili upao u vodu, ove kesice funkcionišu po istom principu kao i pirinač. Ostavite telefon da odstoji u činiji sa siliko-gelom (pirinčem).

Šoferšajbna

Stavite nekoliko kesica silika-gela ispod šoferšajbne i ona će se mnogo manje magliti kad je visoka vlažnost vazduha, piše omgfacts.com.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Fri, 8 Dec 2017 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126108/svi-bacate-kesice-iz-kutije-za-obucu-a-mnogo-su-korisne-za-ove-cetiri-stvari.html
Majka u 52. godini: „To je najlepši period mog života, radila sam posao koji volim, bila sam trudna“ http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126050/majka-u-52-godini-to-je-najlepsi-period-mog-zivota-radila-sam-posao-koji-volim-bila-sam-trudna.html Glumica Ljiljana Jakšić rodila je ćerku Dariju u 52. godini. Darija sada ima četiri godine, a Ljiljana se u emisiji "150 minuta" setila vremena kada je ostala trudna sa njom. „Nije bilo pitanje odluke, nego samo da li će se ostvariti“, rekla je glumica budući da joj je ovo bila peta veštačka oplodnja.

Kako su prolazile prethodne vantelesne oplodnje, koliko godina je imala kada se prvi put odlučila za ovu vrstu oplodnje, kako su joj prolazili trudnički dani i sam porođaj, saznajte u prilogu.

]]>
Fri, 8 Dec 2017 10:28:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126050/majka-u-52-godini-to-je-najlepsi-period-mog-zivota-radila-sam-posao-koji-volim-bila-sam-trudna.html
Kada vidite šta su napravili od KUTIJE OD OBUĆE, odmah ćete učiniti isto... (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126027/kada-vidite-sta-su-napravili-od-kutije-od-obuce-odmah-cete-uciniti-isto-video.html Potrebna je mašta i malo vremena

Ako ne možete više da gledate nered na radnom stolu, vreme je za sređivanje. 

Pustite maštu na volju, izdvojte malo vremena i od kutije za obuću napravite pregrade koje će biti idealne za rešavanje nereda.

Potrebni su vam: kutija od odeće, sprej, tapete, kolaž papir… Sve detalje pogledajte u snimku koji sledi:

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 7 Dec 2017 17:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/126027/kada-vidite-sta-su-napravili-od-kutije-od-obuce-odmah-cete-uciniti-isto-video.html
Sanja Kužet: Pobedila sam sebe, bila sam budna tokom carskog reza http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125979/sanja-kuzet-pobedila-sam-sebe-bila-sam-budna-tokom-carskog-reza.html Sanja Kužet ćaskala je o trudnoći sa voditeljima emisije „150 minuta“. Pričala je o svojoj prvoj i drugoj trudnoći koje su bile potpuno različite i između kojih je prošlo osam godina. Sa prvim detetom Sanja se prevremeno porodila, i s obzirom na to loše iskustvo tokom druge trudnoće povukla je ručnu.

Rizik je želela da smanji na najmanju moguću meru i zato se sa drugim detetom porodila carskim rezom. Ono što je njoj tada još bilo bitno jeste da bude svesna tokom tog čina. Zašto je izabrala tu opciju, i da li je tata prisustvovao porođaju, saznajte u nastavku.

]]>
Thu, 7 Dec 2017 13:30:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125979/sanja-kuzet-pobedila-sam-sebe-bila-sam-budna-tokom-carskog-reza.html
Ivan Bosiljčić otkrio šta je i zašto govorio bebi dok je još bila u Jeleninom stomaku http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125911/ivan-bosiljcic-otkrio-sta-je-i-zasto-govorio-bebi-dok-je-jos-bila-u-jeleninom-stomaku.html Glumac Ivan Bosiljčić prisetio se u emisiji „150 minuta“ dana kada je njegova supruga Jelena Tomašević bila trudna, i trenutaka sa njenog porođaja kome je i on prisustvovao.

Gledaocima je otkrio da je bitno da se bebi govori još dok je u maminom stomaku, jer to će jednog dana biti magične reči koje će je smirivati.
Šta su bile njegove i Jelenine reči umirenja, kako ih je Ivan izgovorao i zašto su se on i Jelena tome smejali, saznajte u nastavku.

]]>
Wed, 6 Dec 2017 11:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125911/ivan-bosiljcic-otkrio-sta-je-i-zasto-govorio-bebi-dok-je-jos-bila-u-jeleninom-stomaku.html
Tri načina na koja možete da ojačate vaš brak u decembru http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125870/tri-nacina-na-koja-mozete-da-ojacate-vas-brak-u-decembru.html Dok ste stalno u žurbi oko posla jer se bliži kraj godine, kupovine poklona i spremanja, vaš brak polako ostaje iza vas. Ni ne stižete da vidite jedno drugo, a kamoli da porazgovarate o svemu što vas tišti i problemima koji stoje između. Ne brinite, nije svemu kraj i ne treba da odustajete od svog bračnog partnera jer postoje jednostavni načini na koje možete popraviti vašu bračnu zajednicu tokom najlepšeg zimskog meseca.

Napravite zajedničku listu za kupovinu
Od “tetke iz Nemačke” do dragog komšije iz zgrade pored koji vam stalno pomaže kada imate problem sa kolima – napravite listu kome sve želite da kupite poklon i pokažete znak pažnje. Zajedno se dogovarajte i odlučujte o količini novca koji želite da potrošite. Neka on bude zadužen za onlajn kupovinu, a vi za obilazak radnji. Zajedničkim snagama možete sve, a ako se desi da ste nešto zaboravili – zajendo idite do prvog šoping centra i zabavite se!

Započnite jednu novu porodičnu tradiciju
Umesto što ćete se striktno držati porodičnih pravila, bolje radite ono što najviše volite i izmislite novu tradiciju za nedeljni ručak i novogodišnje veče. Odgledajte film, nosite svi isti džemper ili duks, organizujte porodične igre kod vas ili izmislite sasvim nešto drugo. Poenta svega ovoga je da budete zajedno i da uvidite koliko ne možete bez svog partnera i obrnuto. Ovakve večeri će vas sigurno zbližiti.

Jedno veče na kauču – samo za vas dvoje
Ponekad kada želite da budete sami ne možete jer se između vas smeste deca ili vam u posetu dođu prijatelji. Od danas pa nadalje izdvojite jedan dan kada će vaša deca (ako ih imate) otići kod bake i deke i kada ćete biti apsolutno sami. Provedite zajedničko vreme uz dobar film ili se samo relaksirajte u društvu partnera i zanimljive priče. Naučite da cenite slobodno vreme u kojem ste zajedno. Tople večeri uz kuvano vino ili kakao i dragu osobu nikada neće biti bolje nego sad, u decembru. I dok trepnete, već će doći 2018. godina, a vi ćete u nju ući puni ljubavi!

Izvor: zenskimagazin.rs

]]>
Tue, 5 Dec 2017 09:53:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125870/tri-nacina-na-koja-mozete-da-ojacate-vas-brak-u-decembru.html
Radikalan potez Jutjuba: Obirisano više od 150.000 video snimaka dece http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125790/radikalan-potez-jutjuba-obirisano-vise-od-150000-video-snimaka-dece.html Dosledni svojoj politici koja zabranjuje da se deca na njihovoj platformi tretiraju kao seksualni objekti, čelnici YouTuba odlučili su da se obriše nekoliko stotina hiljada snimaka i komentara.

Jutjub je saopštio da je obrisao više od 150.000 video-snimaka dece koje su pratili neprimereni i komentari pedofilskog karaktera.

Zbog takvih komentara, više poznatih kompanija odlučilo je da povuče svoje reklame sa te platforme, pa je zato Jutjub, kako bi umirio kompanije čije reklame mu donose bitan deo prihoda, ukinuo nekoliko desetina naloga, obrisao više od 150.000 snimaka i blokirao komentare na 625.000 video-snimaka.

Sve je počelo kada je prošlog petka britanski "Tajms" objavio da se reklame velikih kompanija kao što su "Adidas", "Amazon" i "Mars" pojavljuju na Jutjubu pored video-snimaka dece ili tinejdžera koji su najčešće objavljeni bez "zadnjih namera", ali koji su izazvali pedofilske komentare korisnika te platforme.

Jutjub je, takođe, saopštio da je pooštrio propise kad je reč o postavljanju video-snimaka na kojima se pojavljuju deca.

"Imamo jasnu politiku protiv video-snimaka i komentara na Jutjubu koji predstavljaju decu kao seksualne objekte ili ih iskorišćavaju i mi je strogo primenjujemo svaki put kada smo upozoreni na takvu sadržinu", rekao je portparol Jutjuba.

Izvor: yumama.com

]]>
Mon, 4 Dec 2017 09:40:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/125790/radikalan-potez-jutjuba-obirisano-vise-od-150000-video-snimaka-dece.html