Prva Srpska Televizija :: Dom i porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Dom i porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/rss.html Da mali stan ne bude tesan http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137902/da-mali-stan-ne-bude-tesan.html Neke „blagodeti“ velikog, bogatog razvijenog sveta, poput života u u mikro-stanovima od desetak kvadra, koje mnogi Njujorčani iznajmljuju za 1.000 i više dolara, ili onih od osam kvadratnih metara, veoma traženih u Parizu, srećom još nisu stigle do nas, pa naša prosečna četvoročlana porodica može da se baškari u svojjim „palatama“ koje jedva da dostižu pola ara.

Pola ara je 50 metara kvadratnih u koje obično „stanu“ dve sobe, dnevna i dečja, kuhinja s trpezarijom, hodnik, kupatilo i, ako imaju sreće, mala lođa. Više nego dovoljno za sve koji svoj stančić doživljavaju kao svoju oazu, svoje utočište i svoje ogledalo.

Mali stan ume da bude lepši od palate, samo ga treba pažljivo opremiti. Jeste izazov, jeste da zahteva puno kreativnosti, domišljatosti i pravilan odabir i raspored nameštaja, ali ćete upravo zbog toga biti ponosni na sebe.

Lični pečat svakom prostoru daje neodoljiv senzibilitet, regal CAMPUS - nova kolekcija Forma Ideale

Za početak, krenite od najkrupnijih komada – troseda, ugaonih garnitura, regala i ormara – a onda pređite na one manje – fotelje, otvorene i zatvorene police, stočiće – pa završite sa detaljima – tepisima, zavesama, slikama, rasvetom i ukrasima bez kojih dom nije dom. Zaboravite glomazne regale, duboke ormare i ogromne garniture za sedenje, jer će vam oduzeti previše prostora, a ništa vam neće doneti.

Male ugaone garniture su idealne za male dnevne sobe, naročito ako treba da vam služe i za spavanje. U tom slučaju, birajte one koje imaju i sanduk za posteljinu, kvalitetan mebl koji se lako održava i boje koje se lako uklapaju u ostatak prostora.

Ugaona garnitura BATON, saloni nameštaja Forma Ideale

Umesto glomaznih regala, vama su potrebne moderna, lepa i praktična vitrina i jedna komoda u koju ćete moći da smestite sve što vam je zaista neophodno. Birajte pristupačne komade koji pružaju velike mogućnosti za kombinovanje, ali imajte na umu da savremen dizajn, dominacija lak belih frontova na komodama i vitrinama sa staklenim policama i staklenim vratima unose vizuelnu transparenciju, dodatno „otvaraju“ i rasterećuju prostor, a vama omogućavaju da odložite i izložite ono što vam je važno.
Sledite ovaj novi, savremeni koncept, nećete pogrešiti.

Sistem elemenata ENZO, saloni nameštaja Forma Ideale

A sad, kada ste nabavili ono najvažnije, pustite mašti na volju i bacite se na odabir stočića, fotelja, taburea. tepiha, slika, rasvete i svih ostalih detalja koji će vašem domu dati toplinu, lični pečat i jednistven šarm.
Setite se – pravilo je da nema pravila i da je lepo sve ono što se vama dopada. Budite smeli i originalni, poigravajte se bojama, materijalima, teksturama i svetlom... Nova kolekcija Forma Ideale u kojoj dominiraju inovativne dizajnerske i enterijerske ideje nudi raznovrsna upotrebna rešenja za vaš dom i zaista je nezaobilazno mesto ako je pred vama (pre)uređenje životnog prostora.

I, na kraju finale: Uživajte sa najdražima i obavezno pozovite goste, jer u ovako opremljenom stanu ima mesta i za njih.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 07:01:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137902/da-mali-stan-ne-bude-tesan.html
Devojčica je dobila opekotine zbog tobogana: Roditelji obratite pažnju, upozorava njena majka http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137899/devojcica-je-dobila-opekotine-zbog-tobogana-roditelji-obratite-paznju-upozorava-njena-majka.html Majka četvorogodinje Azije Rajt iz Musirija objavila je šokantne fotografije svog deteta! O njima poslednjih dana bruji ceo svet.

Naime, majka Dona je želela sa javnošću da podeli nesrećan slučaj koji su ona i njena devojčica doživele, i da na taj način upozori sve druge roditelje.

Malena Azija izašla je sa majkom i sestrama u park gde je poželela da se spusti niz tobogan.

Kako je bila vrela temperatura, njena majka je prvo pipnula tobogan da vidi da nije previše vruć, te kako je shvatila da nije previsoka temperatura, dozvolila je devojčici da se poigra.

Međutim, kako je Azija krenula da se spušta, tako je usledio jeziv vrisak. Njena majka je sva u strahu dotrčala a onda se zapanjila kada je na devojčicinom telu primetila užasne rane.

Ispostavilo se da majka svojim dodirom tobogana nije mogla tačno da otkrije da je temperatura rizično visoka. Kada je devojčica sela da se spušta, momentalno je zadobila opekotine drugog stepena.

"Odvela sam devojčicu u park danas i pipnula sam sprave pre nego što je moja najmlađa ćerka došla da se igra, ali nisam shvatila koliko je tobogan vruć. Azija je trenutno u bolnici a ja bih stvarno želim da dečiji parkovi dobiju neku vrstu zaštite preko sprava na igralištu, kako ni jedno drugo dete ne bi bilo tako opečeno", napisala je mama Dona pored užasnih fotografija njene devojčice.

Izvor: stil

]]>
Mon, 16 Jul 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137899/devojcica-je-dobila-opekotine-zbog-tobogana-roditelji-obratite-paznju-upozorava-njena-majka.html
Rashladite se bez klime: Probajte sa starim dobrim ventilatorom, ali na malo drugačiji način http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137811/rashladite-se-bez-klime-probajte-sa-starim-dobrim-ventilatorom-ali-na-malo-drugaciji-nacin.html Ukoliko nemate klima-uređaj, ili vam smeta, sigurno vam je potrebna alternativa za rashlađivanje.

 Probajte sa starim dobrim ventilatorom, ali na malo drugačiji način. Pre nego što ga uključite, ispod njega postavite veliku činiju sa što više kockica leda ili dve-tri flaše zamrznute vode. Uključite ga i videćete da je efekat hlađenja mnogo jači, jer će zbog leda vazduh koji struji biti hladniji. Pošto se ventilator lako premešta, povremeno ga prenesite sa jedne tačke na drugu, kako bi se cela prostorija ravnomerno rashladila.

Spas od vrućine će vam pružiti i sobno bilje, jer ono unosi kiseonik u kuću i vazduh čini svežijim. Ne zaboravite da stan luftirate samo noću i rano ujutru, a da sve električne aparate isključite iz struje kada ih ne koristite, jer su oni veliki grejači.

Izvor: novosti.rs

]]>
Sun, 15 Jul 2018 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137811/rashladite-se-bez-klime-probajte-sa-starim-dobrim-ventilatorom-ali-na-malo-drugaciji-nacin.html
Doktor otkriva kako je mali Lazar, beba iz presađene materice http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137854/doktor-otkriva-kako-je-mali-lazar-beba-iz-presadjene-materice.html Skoro tri nedelje su prošle od kako je na svet došao Lazar, beba koju je tridesetosomogodišnja Srpkinja rodila zahvaljujući transplantiranoj materici. Matericu je donirala njena sestra, jednojajčana bliznakinja. To je, kako je za sajt B92 rekao prof. dr Miroslav Đorđević, koji je vodio ovu operaciju, bila 13. uspešna transplatacija materice u svetu i 12. rođeno dete na svetu iz transplantirane materice.

Ono što ovu transplataciju čini drugačijom od ostalih i jedinstvenom u svetu je to što je ona presađena od jednojajčane bliznakinje. Malo je reći koliki je ovo značaj za srpsku medicinu i sve žene koje žele, a ne mogu, da se ostvare kao majke.

Iako je materica transplantirana u Beogradu, beba se rodila u Bolonji 28. juna, i imao je 2.970 grama. Na svet je došla carskim rezom. Nikakvih komplikacija nije bilo, majka je, kaže dr Đorđević bila budna, a porođaju je prisustvovao i otac.

"Svi su dobro. Čujemo se redovno. Šalju nam fotografije", s osmehom na licu priča dr Đorđević.

Majka ove bebe potiče iz malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući transplantiranoj materici koja je obavljena u Dečijoj klinici u Tiršovoj.

Kako stvari stoje, ona će zadržati presađenu matericu, jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja, ona ne mora da prima imunosupresivnu terapiju protiv odbacijavanja organa.

Dr Đorđević očekuje da će se ova žena još nekoliko puta ostvariti kao majka.

"Očekujem da će biti još trudnoća. Obično te mlade majke, kada dobiju jedno dete, vrlo brzo se odlučuju da li hoće još jedno. U slučaju da želi još jedno dete, to se dešava vrlo brzo i onda se ta materica vadi da bi se prekinulo davanje imunosupresivne terapije koja može da bude štetna", rekao je dr Đorđević i dodao da ova žena može da zadrži matericu budući da ju je dobila od svoje jednojajčane bliznakinje i nema potrebe za terapijom.

A kako je sve počelo

Objašnjava da su mu se sestre još pre tri godine javile sa ovom željom. Jedna od njih se rodila bez materice i želela je da se ostvari kao majka, a druga je to već učinila i želela je da pomogne svojoj "drugoj" polovini da se oproba u najlepšoj ulozi na svetu.

"Dve godine pre same transplatacije počeli smo sa ispitivanjima, a kada smo potvrdili da se njihov genetski materijal kompletno podudara, bili smo sigurni da ovoj sestri, koja prima matericu neće biti potrebna nikakva zaštita od tog organa, jer će biti isto kao u sestri koja ga već poseduje. I to je bila velika sreća", objasnio je dr Đorđević.

Ističe i da se u to vreme krenulo sa pravljenjem embriona od sestre koja treba da primi matericu i njenog supruga. Napravljeno je 13 embriona, koji su poslati u laboratoriju u Geteborgu. Transplatacija je urađena, podseća, u saradnji sa lekarima s Univerziteta Geteborg.

"Sve je to išlo u pravcu da tu transplataciju uradimo kod nas, jer oni su naši državljani i želeli smo da u saradnji naša dva univerziteta, to uradimo upravo u Beogradu. Preuzeo sam odgovornost da sve organizujem i onda smo 26. marta 2017. godine, oko osam ujutru počeli operaciju transplatacije materice i završili sledećeg dana oko ponoći", priseća se dr Đorđević.

Operacija bez komplikacija

Tu operaciju, dodaje, bilo je neophodno uraditi besprekorno, kako ne bi došlo do povrede krvnih sudova i kako bi se materica prvo isto tako odvojila od jedne sestre i presadila u drugu.

"Operacija je urađena kako treba, nije bilo komplikacija i njih dve su nakon nekoliko dana puštene kući", ukazao je dr Đorđević.

Nekoliko meseci kasnije, tačnije u septembru, urađena je prva vantelesna oplodnja, koja nije uspela, ali zato već druga jeste.

"Žena sa presađenom matericom zbog prirode posla svog supruga preselila se u Bolonju u kojoj je nastavljeno sa praćenjem njene trudnoće i u kojoj se na kraju i porodila", istakao je dr Đorđević.

Govoreći o perspektivi u ovoj grani medicine, dr Đorđević podvlači da na ovome ne treba stati, te da treba pomoći i ostalim ženama, koje su rođene bez materice da se ostvare u ulozi majke. Procenjuje se da ima oko 30-40 mladih žena koje imaju ovaj problem.

Novi poduhvat

Dr Đorđević spreman je za novi podvig, a to je da prvi na svetu uspešno presadi muški polni organ transrodnoj osobi koja je rođena kao žena.

Kandidata već ima i nada se da će tu operaciju uraditi do kraja ove godine. Kaže i da je ta osoba već prošla kroz konverziju genitalija, a da sada čeka da dobije muški polni organ.

"Već ima transplantirani bubreg, pa je već na imunosupresivnoj terapiji", objašnjava dr Đorđević.

Piše: Branislava Gigović Grubić, B92.net

]]>
Sat, 14 Jul 2018 10:14:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137854/doktor-otkriva-kako-je-mali-lazar-beba-iz-presadjene-materice.html
Majka objavila fotografiju sa tek rođenim petim detetom: Svi je osuđuju zbog jednog detalja! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137764/majka-objavila-fotografiju-sa-tek-rodjenim-petim-detetom-svi-je-osudjuju-zbog-jednog-detalja.html Nakon osude, odlučila da oštro uzvrati svojim kritičarima

Australijska blogerka Konstans Hol našla se na udaru kritika zbog jednog detalja na fotografiji s tek rođenom bebom, svojim petom detetom.

Na fotografiji se vidi Konstans kako leži u bolničkom krevetu s limenkom pića i koristi ajfon, dok se njen suprug Denim Kuk zabavlja sa sinčićem Radžom.

Mnogim roditeljima na Instagramu i Fejsbuku nije se svidelo što Konstans koristi mobilni umesto da svaki trenutak provodi s novorođenčetom.

Jedan komentator našalio se da Konstans očigledno gugla roditeljske savete, prenosi Mirror. Konstans je uskoro brutalno uzvratila hejterima.

"Istina je da se nikoga ne tiče šta majka radi na svom mobilnom na dan kada se porodila, bez obzira da li šalje svojoj deci i majci fotografije bebe ili gugla povećanje grudi na Tajlandu, to se vas ne tiče", napisala je, dodajući da se drugih ljudi tiču samo vlastita deca ili ako je neko tuđe dete zlostavljano.

Izvor: vecernji.hr, stil.kurir.rs

]]>
Sat, 14 Jul 2018 10:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137764/majka-objavila-fotografiju-sa-tek-rodjenim-petim-detetom-svi-je-osudjuju-zbog-jednog-detalja.html
Tajne tibetanskog vaspitanja: Deca su im samostalna i poštuju svoje roditelje http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137803/tajne-tibetanskog-vaspitanja-deca-su-im-samostalna-i-postuju-svoje-roditelje.html Odavno je poznato da su ljudi sa Tibeta mudri, strpljivi, produhovljeni, a za to je najviše odgovoran poseban način njihovog vaspitanja. Deca koja su ovako vaspitana poštuju svoje roditelje i postaju samostalne ličnosti.

Osnovna pravila tibetanskog vaspitanja

Najvažnije od svega – nema ponižavanja ni telesnog kažnjavanja. Jedini razlog što neki biju decu je taj, što ona ne mogu da im uzvrate.

Prvi period - do pete godine

Prema detetu se treba ponašati "kao prema kralju". Ništa mu ne treba braniti, samo ga treba odvraćati. Ukoliko počne da radi nešto opasno, potrudite se da izgledate i zvučite uplašeno. Dete to savršeno dobro razume. U tom uzrastu formiraju se radoznalost, preduzimljivost i interesovanje za život. Dete još nije sposobno da gradi duže logičke veze. Recimo da je razbilo skupu vazu. Ono ne razume da je za kupovinu te vaze trebalo dugo raditi i zaraditi mnogo novca. Kaznu će doživeti kao savladavanje sa pozicije sile. Nećete ga naučiti da ne razbija vaze, nego da se pokorava jačem. Zar to želite?

Drugi period - od 5. do 10. godine

U tom razdoblju se prema detetu treba odnositi "kao prema robu". Postavite zadatke i tražite od njega da ih izvrši. Možete ga kazniti za neuspeh, ali ne fizički. U tom periodu se aktivno razvija intelekt. Dete mora naučiti da predvidi reakciju drugih na svoje postupke, da izazove pozitivan stav prema sebi i izbegne negativan. U tom uzrastu se nemojte ustručavati da ga zasipate znanjem.

Treći period - od 10. do 15. godine

Kako se odnositi prema njemu? Kao prema jednakom. Ne kao sa sebi ravnim, već upravo kao sa jednakim, budući da ipak imate mnogo više znanja i iskustva. Savetujte se s njim o važnim pitanjima, podstičite i ohrabrujte njegovu samostalnost. Namećite svoju volju neprimetno, "u rukavicama", putem primera, diskusija i saveta. Ukoliko vam se nešto ne dopada, usmerite se na negativne posledice, izbegavajući direktne zabrane. U tom periodu života, formiraju se samostalnost i nezavisno mišljenje.

Poslednji period - nakon 15. godine

Poštujte ga. Kasno je da ga vaspitavate i samo vam preostaje da ubirate plodove svog vaspitanja.

Kakve su posledice nepoštovanja ovih pravila?

Ukoliko do pete godine sputavate dete, ugušićete mu preduzimljivost, aktivnost, interesovanje za život i intelekt. Naučićete ga da se bez pogovora i razmišljanja pokorava gruboj sili. Učinićete ga lakom žrtvom svih nasilnika.

Ako nastavite da mu ugađate posle pete godine, dete će ostati infantilno, neposobno za rad i bilo kakve duhovne napore.

Nastavite li da štitite dete i nakon 10. godine, ono će odrasti nesigurno, zavisno od samostalnijih drugova, koji na njega možda neće uvek vršiti dobar uticaj.

Ako ne budete poštovali dete nakon njegove 15. godine, ono vam to nikad neće oprostiti i otići će zauvek, čim mu se ukaže prilika.

Izvor: uspesnazena.com

]]>
Fri, 13 Jul 2018 13:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137803/tajne-tibetanskog-vaspitanja-deca-su-im-samostalna-i-postuju-svoje-roditelje.html
Šta svaka žena mora da ima u kancelariji? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137768/sta-svaka-zena-mora-da-ima-u-kancelariji.html Ne šalimo se, ovo je spisak!

Punjače

Prvo i osnovno su sve vrste punjača za vaše uvek verne gedžete. Ne dovodite sebe u situacije moljaknja kolega za njihove punjače.

Higijenska pomagala

Slede dalje sva higijenska pomogala u onim danima u mesecu. Trčanje do apoteke će vas poremetiti u poslu.

Samolepljive papiriće

Iako sigurno imate svoj planer i alarm u telefonu ili lap topu, uvek će vam dobro doći samolepljivi papiri sa ispisanim obavezama ili idejama i to na vidljivom mestu. Nije loš izbor ni bela tabla "piši briši".

Lekove

To ne moraju biti samo analgetici ili obavezna terapija ako je uzimate. Uvek u fioci imajte multivitamin, vitamin C ili aspirin. Nikad se ne zna...

Kišobran

Zatrebaće vam bar pet puta u kišnoj sezoni. Ne morate da gledate u oblake sa molbom da sa kišom sačekaju dok stignete do kuće.

Nešto novca

Jedino je rešenje ako se desi da novčanik ostavite kod kuće. Pozajmica od kolega je jedini izlaz ako u fioci nemate ni dinara.

Konac za zube

Izuzetno koristan izum koji treba i vašoj kancelariji.

Turpiju za nokte

Bez dileme i pogovora.

Hanzaplast

Male, korisne pomoći.

Ogledalo

Ako nije na zidu, imajte onda ogledalce. Pri ruci. Uvek zatreba.

Izvor: superžena

]]>
Thu, 12 Jul 2018 13:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137768/sta-svaka-zena-mora-da-ima-u-kancelariji.html
Muški sterilitet i začeće: Šta utiče na broj i pokretljivost spermatozoida? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137734/muski-sterilitet-i-zacece-sta-utice-na-broj-i-pokretljivost-spermatozoida.html Istraživanja su pokazala da broj sprmatozoida kod muškaraca u zapadnim zemljama konstantno opada. A zbog čega se to dešava i šta muškarci treba da urade kako bu tu pojavu sprečili ili usporili,objašnjava profesor doktor Davor Ježak.

Broj spermatozoida kod muškaraca u zapadnim zemljama konstantno opada. U poslednjih 40 godina smanjio se za 50 odsto. To pokazuju rezultati studije iz jula 2017. godine koju je sa saradnicima sproveo dr Hagai Levin sa Univerziteta u Jerusalimu.

Poražavajući podaci studije kažu da se ovaj rapidni broj pada spermatozoida odnosi na muškarce svih zapadnih zemalja, uključujući i Severnu Ameriku, Australiju, Novi Zeland i Evropu. Broj spermatozoida, ističe se u studiji, trenutno je najbolji parametar za merenje muške plodnosti. Autor istraživanja dr Levin rekao je nakon objave rezultata da ih smatra šokantnim i da se nesumnjivo pokazuje kako je uticaj okoline na zdravlje pojedinca ogroman. Nažalost, ističe dr Levin, o tim uticajima još ne znamo dovoljno.

Da je stanje alarmantno i da broj spermatozoida kod muškaraca u zapadnim zemljama neprestano opada potvrđuje i prof. dr Davor Ježek, redovni profesor u Zavodu za histologiju i embriologiju i prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Prof. dr Ježek vodi i banku sperme na KBC-u Zagreb, a poznat je kao naučnik koji muškarcima obolelima od azoospermije (nedostatka sperme u ejakulatu) pomaže da ipak postanu očevi.

Ovaj vrhunski naučnik bavi se još jednim zanimljivim područjem, a to je epigenetika. Reč je novoj naučnoj disciplini koja proučava uticaj okoline i njenih delova na aktivnost gena. Rad u području epigenetike odvija se u Naučnom centru izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i upravo on pruža značajna saznanja o muškoj neplodnosti.

Kod većine muškaraca koji imaju azoospermiju, kaže prof. dr Ježek, uzrok je u činiocima iz okoline, odnosno zagađenju kom smo svi svakodnevno izloženi.

Šta je najopasnije i može najlošije da utiče na plodnost muškarca?

Plastika je definitivno najopasnija. Čovečanstvo svaki minut istovari jedan ogromni kamion plastike u more. Znamo svi koliko je razgradnja plastike dugotrajna, a njeni delovi se uvuku u naš prehrambeni lanac kroz ribe, pitku vodu, meso, voće, povrće.... I onda imamo takozvane endokrine disruptore. Drugim rečima, postoje materije u okolini koje oponašaju ženske polne hormone. To su takozvani ksenoestrogeni koji mogu da imaju različite oblike. Oni se "tuku" s testosteronom koji utiče na normalnu proizvodnju spermatozoida. Ako želimo slikovito da pojasnimo, možemo da kažemo da polni hormoni unutar ćelije imaju svoje, nazovimo ga, parking mesto za hormone koji su nužni za ćelijske procese. Ako se tu parkira nešto pogrešno, poput ksenoestrogena, dođe do blokade i ćelijski procesi se ne aktiviraju onako kako bi trebalo.

Šta još može nepovoljno da utiče na broj i pokretljivost spermatozoida?

Svi smo ljubitelji mesa pečenog na roštilju, pa mnogima neće biti drago kad čuju da je tako pripremljeno meso prepuno ksenoestrogena. Naravno, govorimo o roštiljima na ugalj. Stoga treba što češće praktikovati pečenje mesa, na primer, na plinskom roštilju, a ugalj retko i povremeno. Isto tako, industrijski deterdženti vrlo nepovoljno deluju na plodnost, a tu prvenstveno mislim na fosfate koji su kao otpad dolazili u vodu (soli fosforne kiseline koje mogu poremetiti prirodne procese u ljudskom organizmu). Srećom, industrija deterdženata ih polako izbacuje. Oni su stvarali kisele medije koji su uticali na ravnotežu oksidansa i antioksidansa koja mora da postoji u muškom semenu da bi sve funkcionisalo kako treba.

Tu su i neke bolesti i lekovi koji takođe imaju uticaja...

Tačno, i oni mogu da imaju veliki uticaj na broj i pokretljivost spermatozoida. Na primer, roditelji koji izbegavaju vakcinaciju izlažu svoju decu mogućnosti da dobiju zauške, a ova bolest kod dečaka može u tolikoj meri da ošteti testis da na kraju izazove neplodnost.

Na plodnost može da utiče i problem takozvanih nespuštenih testisa, a kod muškaraca koji se leče od neke maligne bolesti na plodnost vrlo nepovoljno deluju lekovi citostatici.

Dakle, za spermatozoide su štetni lekovi koji deluju na razvoj i rast ćelija, kao i neki lekovi za visok pritisak. Mnogi ne znaju da i previsoka temperatura u okolini gde muškarac boravi takođe može negativno da deluje. Na primer, nekad su ljudi radili u kotlarnicama i to je bilo vrlo nepovoljno za spermu. Probleme su imali i vozači kamiona koji su sate provodili na ugrejanim sedištima u kamionu. Ravnoteža potrebna za normalan rad spermatozoida će s eporemetiti, na primer, i kod upale prostate, zbog toga što leukociti otpuštaju štetne radikale.

Šta muškarci mogu da učine da bi povećali broj i pokretljivost spermatozoida? Šta treba da unose u organizam?
U prvom redu to su antioksidansi. Dakle, vitamini C i E, u kombinaciji sa mineralima i oligoelementima, poput cinka, bakra i gvožđa. Vitamina C, na primer, mnogo ima u peršunu, tako da ne moramo da ga vezujemo samo za agrume. Antioksidanse ćemo naći i u čaši crnog vina. U muškom semenu postoji ravnoteža između oksidansa i antioksidansa. Ta ravnoteža je u zdravom semenu pažljivo regulisana, odnosno, organizam sam o tome vodi računa i uz ravnotežu ne dolazi do oštećenja semena. Bez tog nužnog balansa oštećuje se ćelijska membrana spermatozoida, odnosno, dolazi do njenog bubrenja. Zbog toga spermatozoidi postaju nepomični i nisu sposobni sa tim nabubrenim delom oploditi jajnu ćeliju.

Dakle, antioksidansima, multivitaminima i ciljanom ishranom može se uticati na zdravlje spermatozoida. Naravno, kretanje i bavljenje sportom je takođe nužno.

Bavite se epigenetikom. Kakva saznanja ona donosi i kako pomaže pacijentima?
Da, svi imamo gene i epigenetski profil koji određuje hoće li neki gen biti izražen ili neće. Genetika je zapravo jedan zatvoreni trezor, gene ne možemo da menjamo, oni su takvi kakvi jesu. No zato načinom života možemo da utičemo na epigenetiku koja otvara vrata tog trezora i oslobađa ili ono dobro, ili ono štetno - u zavisnosti od toga kakav život praktikujemo.

Kroz ovu naučnu disciplinu pacijentima možemo da pomognemo i na način da muškarci koji imaju mali broj spermatozoida dobiju jasna uputstva kako kroz drugačiju ishranu i način života mogu da modifikuju svoje stanje.

Vi ste i jedini naučnik u Hrvatskoj koji muškarcima sa azoospermijom, potpunim nedostatkom sperme, omogućava da postanu očevi. Zahvaljujući metodi koju praktikujete u poslednjih pet godina je rođeno 30 beba za koje se mislilo da nikada neće doći na svet. Od čega se sastoji vaša metoda?

Od svih pacijenata sa azoospermijom polovina ima sperme u testisima i njima uspešno pomažemo da postanu roditelji. Druga polovina, nažalost, uopšte nema sperme i za njih trenutno ne postoji medicinsko rešenje, iako na tome intenzivno radimo sa američkim kolegama.

Naime, koristićemo matične ćelije koje ćemo uzgajati da dođu do stadijuma spermatozoida. Ovo još nije u kliničkoj primeni, ali nadamo se da će biti u bliskoj budućnosti. U Hrvatskoj je 2013. godine u kliničku praksu uvedena metoda kojom neplodnim muškarcima posebnom tehnikom radimo biopsiju testisa. Uzorci uzeti biopsijom pohranjuju se u tečni azot na -196°C, gde mogu da se čuvaju sledećih 15 godina. Pritom se istovremeno radi i ključna dijagnostika. Ako se ustanovi da u uzorku ima sperme, finom disekcijom (razrezivanjem) pohranjenog materijala uzimaju se spermatozoidi, pa se kasnije injekcijom umeću u jajnu ćeliju kako bi došlo do oplodnje. Do sada smo ovako lečili 180 pacijenata.

Pušenje, stres i gojaznost
Izraelska studija koja je pokazala da muškarcima u zapadnim zemljama drastično opada broj spermatozoida ne navodi konkretne uzroke zašto je to tako. No dr Levin, autor studije, kaže da je na broj spermatozoida, osim štetnih hemikalija i pesticida, značajno uticalo pušenje, stres i gojaznost kod muškaraca.

Dakle, način života zapadnog čoveka koji uključuje nekretanje, pušenje i mnogo loše hrane poguban je kada je u pitanju broj i pokretljivost spermatozoida.

Izvor: 24sata.hr

]]>
Thu, 12 Jul 2018 09:53:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137734/muski-sterilitet-i-zacece-sta-utice-na-broj-i-pokretljivost-spermatozoida.html
Eliminišite negativnu energiju: Hitno izbacite iz ormara ovu garderobu! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/120648/eliminisite-negativnu-energiju-hitno-izbacite-iz-ormara-ovu-garderobu.html Češće idemo u šoping, nego što raspremamo orman. Tako se dešava da orman bude prepun odeće i da nemamo baš puno izbora. Zato je vreme da iz ormana izbacite ovih deset komada kako biste napravili mesta za one stvari koje ćete zapravo nositi.

1. Stara pidžama

Iznošenoj i staroj pidžami u ormanu nije mesto. Pronađite novu, udobnu i kvalitetnu zamenu koja će vam dugo potrajati.

2. Haljina koju ste nosili na više od pet venčanja

Ili koju god brojku imate na umu. Dakle, vreme je da onda da mesto te haljine zauzme druga haljina ili komad koji ćete nositi u svečanim prilikama.

3. Odevni komadi bivšeg partnera

U ovom slučaju nije reč samo o komadima koji nepotrebno zauzimaju prostor u ormaru, već i uklanjanju emocionalnog tereta nakon kojeg ćete se osećati puno bolje.

4. Iznošeni grudnjaci

Većina grudnjaka izgubi svoj prvotni oblik nakon godine dana učestalog nošenja. Ipak, na vama je da procenite koliko je vaš grudnjak iznošen i kada je vreme da ga izbacite iz svog ormana.

5. Besplatne, reklamne majice

Majice s različitim logo i reklamnim natpisima koje ste dobili, ali nikad obukli možete učiniti korisnima tako što ćete ih pretvoriti u krpe za brisanje prašine.

6. Bele majice koje su požutele (ili pomodrele)

Majice najvećim delom čine našu garderobu, a bele majice ključni su komadi. No, ako su požutele ili pomodrele i ne mogu da se izbele, onda nema smisla da ih držite ih u ormanu.

7. Neodgovarajući komadi

Odeću koju čuvate već godinama, a koja vam ne odgovara i koja je neudobna izbacite iz ormana i zamenite je odećom u kojoj se osećate dobro i koja vam odlično pristaje.

8. Odeća iz "prošlog" života

Odevne komade iz srednjoškolskih i fakultetskih dana sigurno niste već jako dugo nosili, ali oni se svejedno nalaze u vašem ormanu. Vreme je da oslobodite prostor za odeću koji ćete zapravo nositi.

9. Nespareni komadi

Za nesparene čarape, rukavice i minđuše više nema mesta u garderobi. To su stvari koje su vrlo lako zamenjive stoga nema smisla da ih držite. 

10. Oštećeni ofingeri

Oštećene vešalice koje i nisu baš od neke koristi možete slobodno izbaciti iz ormara. Cene ofingera su poprilično pristupačne stoga lako možete pronaći nove i bolje zamene.

Izvor: kolektiv.me

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Wed, 11 Jul 2018 10:15:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/120648/eliminisite-negativnu-energiju-hitno-izbacite-iz-ormara-ovu-garderobu.html
Prvo nas je nerviralo, a sada nam je preslatko i presmešno: 30 rečenica koje izgovaraju samo srpske majke http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/124884/prvo-nas-je-nerviralo-a-sada-nam-je-preslatko-i-presmesno-30-recenica-koje-izgovaraju-samo-srpske-majke.html U detinjstvu su nam smetale, vređale nas, i često smo zbog njih gunđali. Ali sada, kada smo odrasli, i imamo svoju decu, razumemo da je to bio izraz ljubavi i brige naših roditelja. Ove izreke se prenose sa kolena na koleno. Rečenice koje smo čuli bezbroj puta, sada su nam simpatične i smešne... Nsročito ako ih sada kao roditelji govorimo svojoj deci.

Da li se sećate ovoga:

♦ Ko je koga rodio, ja tebe ili ti mene?

♦ Kad porasteš, samo će ti se kazati!

♦ Obuj te papuče, nahladićeš se s nogu!

♦ Upaši se, gola su ti leđa, odoše ti bubrezi!

♦ Sto puta sam ti rekla ne ljuljaj se na stolici.

♦ Tamo gde si bacio, tamo i traži.

♦ Završila sam školu pre 20 godina, i dan- danas pamtim tablicu množenja.

♦ Ja u tvojim godinama…

♦ Ne interesuju me druga deca, već ti!

♦ Zato što ja tako kažem, eto zato!

♦ Gledaj me dok pričam s tobom!

♦ Vidiš li ti koliko je sati?

♦ Ko je koga rodio, ja tebe, ili ti mene?

♦ Dobiceš ti svoje kad dođemo kući.

♦ Zatvori ta vrata, nisi rođen u čamcu.

♦ Isti otac…

♦ Razumećeš kad dođeš u moje godine.

♦ Jednoga dana i ti ćeš imati decu, pa ćeš da vidiš!

♦ Dok ti ja kupujem, oblačićeš se tako. Ako hoćeš da se modiraš, idi i zaradi svoje pare!

♦ Da te nisam čula da kažeš „neću“!

♦ Tvoja jedina obaveza je da učiš!

♦ Stišaj tu muziku! Nemoj da ti ja uđem u sobu da je stišam!

♦ Pazi kako pričaš sa mnom!

♦ Pamet u glavu!

♦ Setićeš se ti mojih reči.

♦ Imaš li ti kuću?

♦ Dok si pod mojim krovom…

♦ Da se nacrtaš za sekund ispred mene…

♦ Zaradi, pa troši!

Imate li nešto da dodate?

Izvor: uspesnazena.com

 

]]>
Wed, 11 Jul 2018 09:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/124884/prvo-nas-je-nerviralo-a-sada-nam-je-preslatko-i-presmesno-30-recenica-koje-izgovaraju-samo-srpske-majke.html
11 GENIJALNIH trikova da izbacite MRAVE iz doma jednom zauvek http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137653/11-genijalnih-trikova-da-izbacite-mrave-iz-doma-jednom-zauvek-.html Budite vi gazda u domu, a ne mravi! Rešite ih se ODMAH!

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kuću je - čistoća. Pobrinite se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane svuda. Ako je moguće, držite smeće ian kuće, u dvorištu ili na balkonu. Pazite na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

1. Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijum karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

2. Brašno mravi zaobilaze pa ga posipajte tamo gde uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom...

3. Dvostruko lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njom bi trebalo da oblepite površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje, prenosi portal lifehack.org.

4. Miris cimeta im nije ugodan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta ukoliko ih pospete s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete da staviti i u malu kesicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

5. Prirodni sprej koji mrze - Pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ipa u to ubacite malo mlevenog lovora, nane ili karanfilića. Dobro promućkajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

6. Iscedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa beže od njega.

7. Kora od krastavca - To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdj se skupljaju - pobeći će.

8. Stavite listiće lovora po uglovima kod kuće gde se skupljaju mravi.

9. Sirće je čudotvorno - Možete da ga koristitie na više načina - nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napravitie smesu sirćeta i deterdženta pa njom napunite rupe kroz koje izlaze.

10. Soda bikarbona i šećer u prahu - Ova dva sastojka potrebno je da pomešajte u jednakom odnosu pa stavite na mesta na kojima vladaju mravi.

11. Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Sve što trebate da učinite je da stavite mlevenu kafu na mesta odakle izlaze.

Izvor: 24sata.hr

]]>
Tue, 10 Jul 2018 14:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137653/11-genijalnih-trikova-da-izbacite-mrave-iz-doma-jednom-zauvek-.html
Upozorenje mame: Moje dete se povredilo zbog predmeta koji koriste milioni roditelja http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137644/upozorenje-mame-moje-dete-se-povredilo-zbog-predmeta-koji-koriste-milioni-roditelja.html Nakon što se njen sedmomesečni sin probudio u suzama i sa opekotinom na obrazu, mama Kristen je bila uplašena i iznenađena. Nakon što je otkrila uzrok, želela je da podeli sa svim

Mama Kristen Milhon bila je iznenađena nakon što se njen sedmomesečni sin probudio sa opekotinom na licu. Odmah je znala da nešto nije u redu jer se probudio plačući. Kada ga je podignula iz kreveca, primetila je opekotinu.

"Dete je imalo crveni plik veličine novčića na levoj strani lica. Odmah mi je na pamet pala opekotina od neke hemikalije. Dok sam ga pripremala za auto, pomislila sam da je možda od nečega sa čime je spavao, ali tada sam se setila da u krevecu nije bilo ničega osim cucle", napisala je Kristen.

Zapravo, nije sumnjala na cuclu jer na takvu opasnost ne upozorava nijedna knjiga o roditeljstvu pa čak ni reklame ili lekari.

"Nakon pregleda dva lekara, utvrđeno je da je opekotina nastala zbog cucle. Dok se Džek noću okretao, napravio je vakum između obraza i prednje strane cucle. Veličina opekotine i cucle se savršeno poklapaju", objasnila je Kristen.

Kako se i drugim roditeljima ne bi dogodilo isto, Kristen je poslala važno upozorenje putem društvenih mreža.

"Moje jadno, nedužno dete se povredilo zbog predmeta koji koriste milion roditelja. Dok ne pronađemo odgovarajuću alternativu, cucle više nećemo koristiti, a tada ćemo upotrebu pažljivo pratiti".

Izvor: index.hr

]]>
Tue, 10 Jul 2018 09:49:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137644/upozorenje-mame-moje-dete-se-povredilo-zbog-predmeta-koji-koriste-milioni-roditelja.html
Najverovatnije perete posteljinu na pogrešan način: Tačku četiri ne znaju ni iskusne domaćice http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137335/najverovatnije-perete-posteljinu-na-pogresan-nacin-tacku-cetiri-ne-znaju-ni-iskusne-domacice.html Kada je u pitanju posteljina, većina ljudi smatra da tu nema mnogo filozofije pa se i najiskusnijim domaćicama često potkradu ove greške.

Perete i sušite posteljinu sa peškirima

Peškiri pri pranju mogu da puste dosta trunčica, odnosno otpadaka koji će se zakačiti za posteljinu, posebno ako koristite i sušilicu. Tako vaša mekana, udobna posteljina može biti prekrivena nepoželjnim trunjem koje niko ne želi u svom krevetu.

Peškiri takođe mogu da izazovu trenje koje će smanjiti vek trajanja vaše posteljine. Zato ih sledeći put prilikom pranja razdvojite i odmah ćete uočiti poboljšanje, piše Hafington post.

Ostavljate posteljinu u veš mašini

Nameštanje kreveta svako jutro je dovoljno teško i bez napornog ispravljanja nabora koji postaju sve gori što duže veš stoji u mašini. Pokušajte da izvadite posteljinu čim se opere, da je istresete pa proširite ili stavite u mašinu za sušenje. Bićete prijatno iznenađeni rezultatom.

Koristite jak deterdžent

Korišćenje jakog deterdženta je podjednako štetno za veš kao i korišćenje previše deterdženta. Može znatno da ošteti vašu posteljinu, posebno ako je boljeg kvaliteta. Kako se posteljina ne uprlja kao farmerke ili odeća za rad, možete slobodno da koristitite slabiji deterdžent za pranje čime ćete produžiti njen vek trajanja.

Korisite previše topao ciklus pranja

Pamučna posteljina se skuplja prilikom pranja i sušenja na visokim temperaturama. Možete naknadno da je istegnete, ali ovim procesom ćete je verovatno oštetiti ili izobličiti. Kako biste sačuvali izgled i oblik vaše posteljine, perite je na nižim temperaturama i skupljanje materijala ćete svesti na minimum.

Ne perete dovoljno često prekrivač za krevet

Prekrivač za krevet bi trebalo da perete svaki put kada perete posteljinu, kako bi vaš krevet bio čist, mekan i udoban, kao vaša lična oaza mira, spokoja i čistoće svaki put kada legnete u njega.

Izvor: dnevno.rs

]]>
Sun, 8 Jul 2018 09:30:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137335/najverovatnije-perete-posteljinu-na-pogresan-nacin-tacku-cetiri-ne-znaju-ni-iskusne-domacice.html
Ne ume da hoda, ali pliva kao profesionalac! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137407/ne-ume-da-hoda-ali-pliva-kao-profesionalac.html Šta se dešava kada u veliki bazen ubacite bebu koja još ne zna ni da hoda pogledajte na ovom neverovatnom snimku

Bebe prvih 9 meseci svog života provode u maminom stomaku okružene vodom, tako da im takvo okruženje nije strano. Upravo zbog toga, sve više mama se odlučuje na porođaj u vodi.

Međutim, šta se dešava kada u veliki bazen ubacite bebu koja još ne zna ni da hoda? Da li može da se snađe u njemu i zapliva kako treba? Može, još kako! Pravi dokaz za to je devojčica sa snimka.

Pogledajte zašto je ova beba s razlogom postala hit na internetu:

Foto za thumb: Printscreen facebook

Izvor: stil

]]>
Sun, 8 Jul 2018 09:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137407/ne-ume-da-hoda-ali-pliva-kao-profesionalac.html
Provereno radi: "Začinjeni" limun stavite ispod kreveta, za komarce i muve postaćete NEPODNOŠLJIVI http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137401/provereno-radi-zacinjeni-limun-stavite-ispod-kreveta-za-komarce-i-muve-postacete-nepodnosljivi.html Komarci i muve ne posustaju, i često nam pokvare uživanje ili poremete san tokom noći.

Priznajte, koliko samo puta niste mogli da spavate zbog nesnosnih ujeda komaraca? Ipak, pored kupovnih sprejeva i preparata protiv ovih napasti, postoje i alternativna rešenja u vidu proizvoda koje možete sami napraviti.

Postoji gomila "uradi sam" trikova koji navodno garantuju da ćete biti bezbedni od komaraca, ali nedavno je jedan od njih "zapalio" Internet, a gotovo pola miliona ljudi tvrdi da je efikasan.

Veoma je jednostavan i jeftin, a sve što vam je potrebno za isti jesu jedan limun i karanfilić (začin).

Ovo je i dobar način da osvežite prostoriju.

Izvor: zena.blic.rs

]]>
Sat, 7 Jul 2018 17:00:00 +0100 Životni prostor http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/zivotni-prostor/137401/provereno-radi-zacinjeni-limun-stavite-ispod-kreveta-za-komarce-i-muve-postacete-nepodnosljivi.html
Još nije prestala da doji sina od dve godine i ne namerava sve dok može http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137465/jos-nije-prestala-da-doji-sina-od-dve-godine-i-ne-namerava-sve-dok-moze.html Beki Vijera je 42-godišnja majka iz San Franciska koja voli javno da ističe kako svog dvogodišnjeg sina i dalje doji, i to će činiti sve dok bude mogla.

Iako se smatra herojem, jer pored kuvanja i brige oko domaćinstva, savršeno brine i o svome sinu, ali su njenu odluku o produženom dojenju mnogi okarakterisali kao bizarnu.

Svakodnevno na Instagramu objavljuje fotografije na kojima se vidi kako istovremeno usisava i doji dete, ili to čini dok je u toaletu.

Beki priznaje da često oseća pritisak okoline, ali da za tim ipak ne haje i ponosna je što kao uzorna majka i domaćica sve postiže.

"Mnoge mame su mi napominjale da se bebe doje do godinu dana i da je ono što ja činim pogrešno“, priznaje Beki i dodaje:

"Kada sam prvi put dojila, osećala sam se nelagodno. Izgledalo je kao da sam mu ugurala bradavicu u usta i da je on koristi poput mehanizma rezanja olovke“.

Njenom sinu Arčeru je dijagnostifikovan sindrom kiselog refluksa, odnosno gorušica, zbog čega su lekari sumnjali da će dojenje samo pogoršati stanje.

Međutim, Arčer je sada dobro i više ne pati od gorušice, a Beki je i dalje nastavila da ga doji.

Izvor: superzena.b92.net / Daily Mail

Foto za thumb: Thinkstock

]]>
Sat, 7 Jul 2018 11:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137465/jos-nije-prestala-da-doji-sina-od-dve-godine-i-ne-namerava-sve-dok-moze.html
E da ima više ovakvih učiteljica koje đacima za raspust daju prave domaće zadatke: Pročitajte spisak, oduševićete se! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137519/e-da-ima-vise-ovakvih-uciteljica-koje-djacima-za-raspust-daju-prave-domace-zadatke-procitajte-spisak-odusevicete-se-.html Veseli žuti papir sa dugačkim spiskom u dve kolone već neko vreme kruži Internetom i oduševljava Srbiju.

Reč je o domaćem zadatku koji je jedna učiteljica zadala svojim đacima za letnji raspust. I, nećete verovati, klinci mu se raduju, a raspust im je još lepši.

Nije to ni toliko čudno, kad se uzme u obzir šta sve od njih zahteva ova kreativna i divna učiteljica.

– Svakog dana pokloni bar 3 zagrljaja; voli samog sebe, veruj u sebe i čuvaj se; nauči da radiš nešto novo; pravi često limunadu…

Ovo su samo neki od zadataka koje su dobili đaci, uz napomenu da ne moraju baš ceo spisak da “odrade” već je dovoljno da postignu i više od polovine ovih tezica.

Pogledajte šta je sve učiteljica “naredila” svojim učenicima:

Izvor: dnevno.rs

]]>
Fri, 6 Jul 2018 10:19:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137519/e-da-ima-vise-ovakvih-uciteljica-koje-djacima-za-raspust-daju-prave-domace-zadatke-procitajte-spisak-odusevicete-se-.html
Blago malim Indijcima: U škole u Nju Delhiju uvodi se kurikulum sreće http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137437/blago-malim-indijcima-u-skole-u-nju-delhiju-uvodi-se-kurikulum-srece.html Zbog toga što se u svetu nivo sreće i zdravlja u društvu smanjuje, dok sa druge strane nivo stresa i depresije raste, vlasti u Nju Delhiju odlučile su da porade na mentalnom zdravlju svojih učenika i u škole uvedu kurikulum sreće koji je osmislio Dalaj Lama.

U novoj inicijativi koja se fokusira na "holističku edukaciju" učestvovaće 800.000 učenika, od predškolskog do tinejdžerskog uzrasta, u više od hiljadu škola.

Indija je jedina država koja može spojiti moderno obrazovanje i drevno indijsko znanje, poručio je vođa tibetanskih budista i dobitnik Nobelove nagrade za mir, a prenose oni koji će kurikulum da sprovode.

Učenici državnih škola u Nju Delhiju od ponedjeljka će da uče kako biti srećan u sklopu 'kurikuluma sreće' koji je osmislio Dalaj Lama.

To je potrebno kako bi se nosili sa destruktivnim emocijama u svetu. Stoga ono što kreće u školama u Delhiju može da ima uticaj na čitav svet, dodao je Dalaj Lama.

Kurikulum se fokusira na dnevno vežbanje mindfulnessa (koncentracija) ili meditacije, moralnih učenja, mentalnih vežbi i aktivnosti kojima je cilj da nauče učenike kako da budu dobra ljudska bića, rekao je predstavnik gradskih vlasti Maniš Sisodia.

Fokus će biti na mentalnom zdravlju, karakteru i otpornosti, dodao je Sisodia i upozorio da to rade jer "se u društvu nivo sreće i zdravlja smanjuju, dok nivo stresa, teskobe i depresije rastu".

Delhi nije prvo mesto u Indiji u kom se država uključila u inicijative širenja sreće. Vlada je 2016. u središnjoj pokrajini Madhija Pradeš osnovala "ogranak za sreću", koji radi na sreći lokalnih stanovnika. Ta inicijativa je objavila da ih je inspirisala, njihova susedna država, Butan, koji od 70-ih godina meri sreću svojim indikatorom GNH.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Thu, 5 Jul 2018 09:37:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137437/blago-malim-indijcima-u-skole-u-nju-delhiju-uvodi-se-kurikulum-srece.html
I bebe u maminom stomaku sanjaju http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137375/i-bebe-u-maminom-stomaku-sanjaju.html Čak i nerođene bebe sanjaju o zvuku maminog glasa ili mutnim svetlosnim slikama koje prodiru do nje.

Novorođenče ima san o licima i oblicima koje upoznaje.

Alan Grin, profesor pedijatrije sa Univerziteta Stenford, kaže da bebama, kao i odraslima, snovi pomažu u procesuiranju proživljenog.

- Iako ne možemo pouzdano da tvrdimo šta je beba sanjala, postoje znakovi koji nam ukazuju na to da se probudila sa nekim snom. Jedan od prvih signala je raspoloženje nakon buđenja. Ako je srećna i nasmejana, sanjala je nešto lepo, a ako je nervozna i plače, u snu je verovatno procesuirala manje prijatan doživljaj - kaže dr Grin.

Naučnici nemaju dilemu da li bebe sanjaju ili ne, ali nisu sigurni da li mogu da imaju noćne more. Većina je bliža teoriji da mogu, s obzirom na to da već u prvih nekoliko meseci života imaju sećanja na neprijatne osećaje ili stanja, poput hladnoće, gladi i mokre pelene. Noćne more se, pretpostavka je, javljaju oko druge godine, jer deca tada počinju da razumeju da se u životu događaju i ružne stvari. Istovremeno, to je doba u kojem počinju da razvijaju osećaj straha.

Izvor: novosti.rs

]]>
Wed, 4 Jul 2018 10:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137375/i-bebe-u-maminom-stomaku-sanjaju.html
Najtužnija imena koja roditelji daju svojoj deci: Da li bi ih tako nazvali da znaju pravo značenje http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137312/najtuznija-imena-koja-roditelji-daju-svojoj-deci-da-li-bi-ih-tako-nazvali-da-znaju-pravo-znacenje.html Rođenje deteta predstavlja najsrećniji trenutak u životu svake porodice. Kod izbora imena za dečaka ili devojčicu roditelji se vode tradicijom, modom ili ličnim afinitetima, a ima onih i koji razmatraju i proučavaju značenje imena pre nego što se definitivno odluče.

Ako spadate u ovu poslednju grupu verovatno bi trebalo da izbegnete sledeća imena jer ona imaju tužna ili čak ružna značenja:

Tugomir/Tugomirka – ime je nastalo u narodu spajanjem reči "tuga" i "mir". U prenesenom značenju znači da roditelji toliko "čeznu za mirom" da su tužni i nesrećni.

Prodan/Prodana – staro slavenosrpsko zaštitno ime, davalo se onom detetu koje je "od Boga dato" kao zamena za starije koje je stradalo.

Jaglika – ime se davalo devojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primer, ako je otac poginuo pre rođenja deteta ili majka ne preživi porođaj.

Stadija – ime se davalo devojčicama da bi, nakon nje, prestala da se rađaju ženska deca.

Dostana – davalo se detetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gde je već bilo dovoljno dece.

Stana/Stanka/Stanija/Stanica/Stanika – slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece.

Vlasije/Vlajko – Vlasije je muško ime grčkog porekla i znači "strog", "grub", "trom".

Gorčin/Gorčilo – ime izvedeno od osnove prideva "gorko", "gorčina", "gorak". Davalo se deci da se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže verovanje, zaobilaze "gorku" decu jer im ne mogu nauditi.

Mina – veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasmina, Emina, Vilhemina… žensko ime koje u suštini ne znači ništa na srpskom jezik osim eksplozivne naprave.

Nenad – ime nastalo od glаgolа "nаdаti se", sа negаcijom, tj. "iznenaditi se". Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet "nenadano", "iznenada", kome se roditelji nisu nadali.

Najda/Najdan – ime nastalo od korena reči "nađena" tj. starog glagola "najdena". Nekada je bio običaj da se dete ostavi na putu, obično na raskrsnici, da bi se dete i porodica spasili od uroka. Dete onda kao bude tu nađeno, i tako se prekida sa bolestima i umiranjem u porodici.

Izvor: dnevno.rs

]]>
Tue, 3 Jul 2018 09:50:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/137312/najtuznija-imena-koja-roditelji-daju-svojoj-deci-da-li-bi-ih-tako-nazvali-da-znaju-pravo-znacenje.html