Prva Srpska Televizija :: Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/rss.html “Ako umrem želim da se o mom detetu stara…” Da li treba omogućiti roditeljima da odrede staratelja svojoj deci u slučaju da se njima nešto desi? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144432/ako-umrem-zelim-da-se-o-mom-detetu-stara-da-li-treba-omoguciti-roditeljima-da-odrede-staratelja-svojoj-deci-u-slucaju-da-se-njima-nesto-desi.html Inicijativa za izmenu Porodičnog zakona je pokrenuta. Ono što je trenutno u fokusu je pitanje da li treba omogućiti roditeljima da za života odrede potencijalnog staratelja svojoj deci u slučaju da im se nešto desi? Ko odlučuje o starateljstvu sada, a ko bi odlučivao ako bi se promenio zakon, bila su pitanja u “Jutru sa Jovanom i Srđanom” za Vesnu Dejanović iz Unicefa, Jasminu Mihnjak sa portal Bebac i Kristinu Pavlović, advokata.

Kod nas konačnu odluku donosi Centar za socijalni rad i roditelji nemaju nikakvu mogućnost da se izjasne o tome. To ne mora da bude konačna odluka, ali roditelj treba da ima mogućnost da odredi i preporuči staratelja svom detetu, rekla je Jasmina Mihnjak. Trenutno je situacija takva da ukoliko bi preminuo samohrani roditelj, brigu o detetu preuzimaju najbliži srodnici, sve dok Centar ne donose konačnu odluku.

U svetu je situacija malo drugačija, roditeljska volja se mnogo više uvažava.

Međunarodni standardi apsolutno daju primat rešenjima da dete ostaje u široj porodici ili sa osobama koje su mu bliske, rekla je gospođa Dejanović iz Unicefa. Ovo rešenje se primenjuje u zemljama Severne Amerike, mada i tamo konačnu reč daje služba za brigu o deci, budući da uvek može doći do promene okolnosti, ili se može ustanoviti eventualna nepodobnost osobe koja je izabrana za staratelja. I uvek moramo uzeti u obzir da i dete ima pravo da izrazi svoje mišljenje, kazala je Dejanović.

Šta bi donelo ovakvo rešenje u srpskim uslovima, kakva bi bila uloga centara za socijalni rad, pogledajte u video prilogu koji sledi.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 09:30:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144432/ako-umrem-zelim-da-se-o-mom-detetu-stara-da-li-treba-omoguciti-roditeljima-da-odrede-staratelja-svojoj-deci-u-slucaju-da-se-njima-nesto-desi.html
Mladi u Srbiji beže od braka, pa idemo na veselje ocvalim mladencima http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144373/mladi-u-srbiji-beze-od-braka-pa-idemo-na-veselje-ocvalim-mladencima.html Tokom prošle godine u Srbiji je zaključeno 36.047 brakova, što je za skoro 1.000 manje nego pre dve godine, a, prema službenim podacima, pomera se i starosna granica i u brak ulazi sve kasnije. Muškarci pred matičara staju, u proseku, sa 34 godine, a žene sa 31. Samo pet godina ranije muškarci su u brak ulazili sa 33 godine, a žene sa 29, podaci su Zavoda za statistiku. Kasniji brak, kasnije i potomstvo..

Žene na jugu Srbije rađjaju prvo dete sa 26 godina, a na Vračaru, na primer, sa 33 godine. Psiholog Branka Tišma kaže da je jedan od razloga što se mladi sve kasnije odlučuju za brak ekonomska nesigurnost, ali su, primećuje i zanemarene tradicionalne vrednosti.

"Mladi kasno dobijaju posao i jako dugo žive sa svojim roditeljima. Kada bi ušli u brak, morali bi da žive sa svojim roditeljima u malim stanovima i da i dalje budu izdržavana lica. To nije zgodno", kaže Tišma.

Takođe, sve više mladih nastavlja školovanje, završava fakultete, a kada se i zaposle obično imaju klizno radno vreme i nemaju previše vremena za druženje, te veze danas lako pucaju.

"Veze su danas drugačije nego što su bile ranije. Druge norme i vrednosti su ušle u njihove živote, tako da brak nije trenutno jedna od cenjenih vrednosti, da bi tome težili. A oni koji vrednuju brak, vrlo često nisu u situaciji da ga formiraju", pojasnila je ona.

Matičar Nemanja Đurović, počeo je da radi pre 15 godina i kaže da je danas manje venčanja nego u tom periodu.

"Promenila se i starosna granica mladenaca. U ovom trenutku možemo reći da na Zvezdari mladi u brak ulaze posle tridesete godine, kada zagaze u četvrtu deceniju", kaže Đurović.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović potvrđuje, pozivajući se na analize i istrazivanja, da mladi u Srbiji odlažu brak i rađanje dece.

"I odluka o rađanju prvog deteta se odlaže", kaže Djukić Dejanović.

Ona ukazuje da ekonomska nesigurnost nije jedini razlog za taj fenomen, te ukazuje da se u celoj Evropi beleži manji broj brakova. I države blagostanja, kaže, imaju problem sa "belom kugom".

Dodaje da mladi moraju biti u fokusu lokalnih samouprava, te da je važno usklađivanje rada i roditeljstva. Kako bi finansijski pomogla parovima sa decom, država danas za svako rođeno prvo dete izdvaja jednokratno 100.000 dinara, za svako drugo 10.000 dinara mesečno - dve godine, za treće 12.000 dinara - 10 godina, četvrto 18.000 - 10 godina.

Izvor: tanjug

]]>
Mon, 19 Nov 2018 09:06:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144373/mladi-u-srbiji-beze-od-braka-pa-idemo-na-veselje-ocvalim-mladencima.html
Mitovi o trudnoći u koje i dalje verujemo http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144304/mitovi-o-trudnoci-u-koje-i-dalje-verujemo.html Kada ljudima saopštite da ste u drugom stanju, sve su šanse da će vam čestitati, a onda vas zasuti savetima koje niste tražili. Neki od tih saveta su možda dobri, a drugi su običan mit...

Ginekolozi-akušeri dr Meri Džejn Minkin i dr Rejčel Aruša su za sajt This is Insider otkrile nekoliko najčešćih mitova o trudnoći u koje mnoge žene još uvek veruju.

1. Trudnica ne sme da vežba
Dr Aruša kaže da, naprotiv, umerena fizička aktivnost može da bude veoma dobra za trudnice.

"Urađeno je nebrojeno studija na temu da li trudnice smeju da vežbaju i generalno, pokazalo se da fizička aktivnost ima dobre efekte - smanjuju se šanse za hitan carski rez i buduće mame se manje ugoje".

Pored toga, doktorka dodaje da vežbanje u trudnoći može da ublaži bolove u leđima, probleme sa konstipacijom, oštećenjem zglobova, spavanjem, cirkulacijom i bržim povratkom na pređašnju kilažu.

I u vezi sa tim, žene koje nisu vežbale pre trudnoće, trebalo bi polako i postepeno da uvode vežbanje.

"Ne savetujem ženama da počnu odjednom da trže do iznemoglosti, ako to nisu ranije radile. Ali, ako su i ranije trčale, sasvim je u redu da nastave i u trudnoći".

2. Treba da jede za dvoje
Stručnjaci kažu da trudnice treba da unose samo oko 300 kalorija više nego inače, to je sasvim dovoljno za normalan rast i razvoj bebe.

Naravno, svakome je telo drugačije i jedino doktor može da vam kaže šta je najbolje za vas.

3. Gorušica znači da će beba imati dosta kose
Studija sprovedena 2006. godine na Hopkins univerzitetu pokazala je da gorušica nema nikakve veze sa kosom bebe i da su to samo "bapske priče".

"Žene često imaju gorušicu u trudnoći jer se opušta otvor između jednjaka i stomaka. Inače, taj otvor kod žena koje nisu trudne sprečava da se kiselina vraća", objašnjava dr Minkin.

Ona dodaje da mnoge trudnice koje imaju gorušicu i da se mnoge bebe rađaju sa kosom, ali da je ukazivanje na bilo kakvu vezu između to dvoje "natezanje".

4. Ne sme da pije kafu
"Jedna do dve šolje kafe ne nanose nikakvu štetu ni mami ni bebi", kaže dr Aruša.

Stručnjaci sa Američkog koledža za ginekologiju i akušerstvo potvrđuju ovo, dodajući da "manje od 200 miligrama kofeina dnevno ne predstavlja rizik za trudnoću".

Inače, jedna šolja domaće kafe ima u proseku oko 80 miligrama kofeina.

5. Želja za hranom je pokazatelj nedostatka nutrijenata
Mnogi ljudi tvrde da na osnovu toga koje vam se namirnice jedu možete da utvrdite koji nutrijenti vam nedostaju.

"Veoma je lako da utvrdite da li vam nešto nedostaje – uradite analizu krvi", kaže dr Minkin i savetuje da ne verujete u priče da "ako vam se jede ovo, onda vam fali...".

6. Trudnica ne sme da farba kosu
Dr Aruša kaže da strah da će molekuli iz farbe za kosu kroz krvotok stići do fetusa i naškoditi mu, nije zasnovan ni na kakvim konkretnim činjenicama.

"Većina molekula u farbama za kosu su veliki i mislim da ne mogu da stignu do krvotoka. Ali, sve što stavljate na kožu može da stigne do krvotoka, a mi nemamo dovoljno istraživanja na ovu temu, zbog čega tu odluku uvek prepuštam pacijentima", kaže doktorka.

Istovremeno, Američko udruženje pedijatara kaže da farbe za kosu nisu toliko toksične i da se samo male količine apsorbuju u kožu. To znači da nema opasnosti za fetus.

Izvor: mondo.rs

]]>
Sun, 18 Nov 2018 10:10:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144304/mitovi-o-trudnoci-u-koje-i-dalje-verujemo.html
Bebu u stomaku nosile dve majke http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144194/bebu-u-stomaku-nosile-dve-majke.html One svakako nisu prvi istopolni par u svetu koji je dobio dete, ali su ove dve žene ispisale istoriju.

Beba prvo bila malo kod jedne u stomaku, a onda je prebačena u stomak druge majke!

Ešli i Blis Kolter iz Mauntin Springsa u Teksasu, ispisale su istoriju tako što su obe nosile istu bebu u stomaku. One su išle na revolucionarni tretman vantelesne oplodnje, kako bi obe imale ulogu u donošenju njihove bebe na svet.

U junu ove godine, ove dve žene su dobile svog, kako kažu, savršenog sina Stetsona.

Ešli i Blis su se inače nadale da će jednog dana imati decu, a Blis je želela bebu koja je biološki njena, iako nije želela da bude trudna. Lezbijski parovi inače obično imaju decu pomoću donorske sperme, što podrazumeva da ju jedna od njih nosi u stomaku, a druga je usvaja.

Ipak, kod ove dve žene je bilo drugačije jer su obe želele da budu uključene u trudnoću.

Uređaj koji je korišćen kao kapsula u koju je smešten embrion, pomaže da se embrion zagreje, ali i uklanja toksine i štetne gasove.

Kod "tradicionalne" vantelesne oplodnje, embrion se stavlja u inkubator pre nego što se smesti u ženinu matericu.

"Ovaj slučaj je veoma poseban jer je to prvi put da dve žene u stomaku nose istu bebu", kaže dr Keti Dudi.

Doktorka naglašava da je ovakva procedura jeftinija od tradicionalne vantelesne oplodnje, zbog toga što je vagina inkubator, pa to umanjuje jedan "korak" u laboratoriji.

U ovom konkretnom slučaju, procedura je koštala 8.500 dolara, što je dvostruko manje od cene koju plaćaju za vantelesnu oplodnju u Teksasu, gde jedan ciklus košta i do 20.000 dolara.

Izvor: mondo.rs

]]>
Sat, 17 Nov 2018 09:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144194/bebu-u-stomaku-nosile-dve-majke.html
Predlog imena za devojčice inspirisan putovanjima http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144337/predlog-imena-za-devojcice-inspirisan-putovanjima.html Ukoliko očekujete bebu, a još se niste odlučili za ime koje ćete joj dati, pokušajte da pronađete inspiraciju u putovanjima. Pogledajte naše predloge i otkrijte koja značenja imaju ova lepa imena.

Tara

Ako ste putovali Srbijom, ili možda Rumunijom ili Irskom, verovatno ste naišli na mesto, planinu ili region sa nazivom Tara.

Ovo ime je prilično popularno u različitim delovima sveta i u mnogim kulturama, a najrasprostranjenije je u određenim delovima Australije i Irske. U budizmu, Tara je ženska verzija Bude, a sama reč u prevodu znači „zvezda“.

Rio

Ime koje prvenstveno označava reku i izvorno potiče iz španskog jezika, istovremeno simbolizuje i najpoznatiji brazilski grad. Ako volite da ste okruženi vodom i verujete u njenu snagu i lekovitost, ovo je odlično ime za vaše dete.

Prema numerologiji, ljudi koji nose ime Rio teže bliskim kontaktima sa prijateljima i porodici punoj ljubavi.

Vita

Kao inspiracija za ime deteta ne moraju da vam posluže samo zemlje i gradovi. Ako ste zaljubljenik u Italiju i tamošnji način života poznat kao la dolce vita, zašto svoju princezu ne biste nazvali Vita?

Osim što će ovim zauvek biti obeležena vaša naklonost i ljubav ka ovoj zemlji, ime samo po sebi krije moćnu simboliku. Naime, Vita potiče od istoimene latinske reči koja u prevodu znači „život“.

Lucija

Još jedno predivno ime sa korenom u latinskom jeziku i u prevodu znači „svetlost“. Za sve one koji su zaljubljeni u sunce, svetlost i predivne zalaske i izlaske sunca kojima su prisustvovali za vreme putovanja, Lucija je ime koje je neobično, jedinstveno i predivno.

Zaria

Ovo ime vuče korene iz Afrike, iz istoimenog živopisnog grada, ali u ruskom jeziku simbolizuje izlazak sunca, dok se u slovenskoj mitologiji sreću varijante Zoria ili Zora, boginja izlaska i zalaska sunca.


Helena

Ime koje nosi tako mnogo simbolike u sebi, počevši od trojanske princeze Helene, Zevsove ćerke, pa sve do istoimenog grada u Montani.

Viktorija

U prevodu označava „pobedu“, pa verujte da će predodrediti pobedu vašem malom novorođenčetu sa ovako moćnim imenom. Istovremeno, mnoge geografske lokacije od Kanade do Australije nose baš ovo ime.

Izvor: crnobelo.rs

]]>
Fri, 16 Nov 2018 10:01:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144337/predlog-imena-za-devojcice-inspirisan-putovanjima.html
Ako dojite bebu, trošićete mnogo više pelena http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144103/ako-dojite-bebu-trosicete-mnogo-vise-pelena.html Ovo neobično otkriće objavljeno je u medicinskom žurnalu "Akta pedijatrika", na osnovu studije sprovedene na Univerzitetu u Lilu, prenosi "Metro".

Žene koje doje bebe, prema naučnicima, dva puta češće menjaju pelene jer njihove bebe kake više!

Utvrđeno je da bebe koje su dobijale samo majčino mleko češće "napune pelenu", ali i da je njihova stolica ređa, prenosi taj list.

Studija je obuhvatila dve grupe beba, jednu koja je samo dojena, i drugu koja se hranila isključivo formulom, tokom prva tri meseca života.

Stručnjaci navode da bi bebe u prvih šest nedelja života trebalo da imaju meku stolicu najmanje tri puta dnevno, ali su roditelji često zbunjeni time što njihov mezimac ili mezicima nemaju stolicu po nekoliko dana.

"Učestalost stolice znatno je veća kod beba koje se hrane maminim mlekom, i to u prva dva meseca života - nedeljna analiza pokazala je da između dve grupe malih ispitanika, nakon tog perioda, nema većih razlika," rekla je dr Moreti.

Izvor: mondo.rs

]]>
Tue, 13 Nov 2018 10:18:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144103/ako-dojite-bebu-trosicete-mnogo-vise-pelena.html
Koliko treba da traje veza da bi brak bio idealan? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/124528/koliko-treba-da-traje-veza-da-bi-brak-bio-idealan.html Mnogi parovi brzo uđu u ozbiljnu vezu, a početna zaljubljenost ih ponese, te bez mnogo razmišljanja stanu na "ludi kamen". U takvim situacijama, često se desi da brak ne uspe.

Pa, koliko onda parovi treba da se zabavljaju?

Jedno istraživanje, u kome je učestovalo 3000 ljudi, pokazalo je da ipak treba dobro da upoznate partnera i sačekate sa ulaskom u bračne vode.

Prema studiji, parovi koji su u vezi dve godine pre braka imaju 20 odsto manje šansi za razvod od onih koji su u vezi proveli godinu dana.

Takođe, parovi koji su u vezi proveli tri godine, pre nego što su odlučili da se venčaju imaju čak 50 odsto manje šansi za razvod.

Samim tim, zaključak naučnika je da ne verujete u bajke, te da je trogodišnja veza idealna za stupanje u brak.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Mon, 12 Nov 2018 16:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/124528/koliko-treba-da-traje-veza-da-bi-brak-bio-idealan.html
O spidu, kokainu, marihuani... Načuljite uši i dobro poslušajte tekstove pesama koje slušaju naša deca http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144019/o-spidu-kokainu-marihuani-naculjite-usi-i-dobro-poslusajte-tekstove-pesama-koje-slusaju-nasa-deca.html Ko ima milionske preglede? Ko puni Arenu? Kako su skank, ekseri, kokain našli u pesmama i da li su one najbolji PR za narko dilere? Kako ovakva muzika deluje na tinejdžere? Na ova pitanja do odgovora je pokušala da dođe Nataša Miljković u Jutru.

]]>
Sun, 11 Nov 2018 10:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/144019/o-spidu-kokainu-marihuani-naculjite-usi-i-dobro-poslusajte-tekstove-pesama-koje-slusaju-nasa-deca.html
Dete će imati više poverenja u vas ako sledite pravilo "3 minuta" http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143747/dete-ce-imati-vise-poverenja-u-vas-ako-sledite-pravilo-3-minuta.html Koliko vremena provodite sa detetom? Pored toga što mu spremate da jede, čitate mu knjigu i ušuškate u krevet, tri minuta mogu da budu ključna kada je reč o tome da li će dete imati poverenja u vas.

Psiholog Natalija Sirotić objasnila je pravilo „tri minuta“ za koje tvrdi da će učvrstiti poverenje vašeg deteta toliko da će vam verovati i kada budu tinejdžeri.

Evo o kakvom je pravilu reč.

Pravilo tri minuta podrazumeva da se sa detetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo videli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta dok ste otišli do prodavnice.

Osim toga, veoma je važno da čučnete kako biste bili u ravni sa očima deteta i da ta tri minuta zagrlite dete i pitate šta se desilo dok ste bili odsutni. Veoma je važno da ovo pravilo počnete da primenjujete kada dođete po dete u vrtić, školu ili kada se vratite sa posla.

Zašto je to neophodno

Prema rečima psihologa, tokom prvih minuta nakon što ste se videli, dete će vam reći sve informacije koje je zapamtilo.

Posledice ignorisanja pravila od tri minuta mogu se razlikovati zavisno od karaktera deteta. Neko ko nema priliku da kaže roditeljima sve kad može, neće govoriti o važnim stvarima i vremenom će mu neke činjenice izgledati potpuno nevažno da bi o njima govorio. U tom slučaju, roditelji mogu ostati uskraćeni za važne informacije.

Druga deca će pričati cele večeri, prisećajući se novih činjenica vremenom i na kraju ćete imati kompletnu priču. Roditelji takvog deteta su pod rizikom da ne čuju mnogo stvari jer će govor deteta vremenom, za njih postati samo buka u pozadini.

Dodatne preporuke

Važno je da znate da pravilo od tri minuta ne znači da bi trebalo da provedete samo 3 minuta dnevno sa svojim detetom. Ono samo znači da morate da provedete tri minuta sa njim nakon što ste se sreli kako biste čuli sve važno što ima da vam kaže. Kako biste dostigli nivo potpunog razumevanja sa detetom, trebalo bi da sledite sledeće preporuke psihologa:

– Svaki dan provedite vreme radeći nešto za šta ste i vi i dete zainteresovani.
– Neka dete čuje da ga razumete. Na primer, ponovite informaciju koju ste čuli od deteta kako biste bili sigurni da ste dobro razumeli.
– Ne pokazujte lažno uzbuđenje.
– Vratite se malo kasnije na razgovor, kako bi ono znalo da ste zapamtili o čemu ste razgovarali.
– Izbegavajte duge i beskorisne rasprave čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno za vas. Samo recite svom detetu „U redu, razumem da se ne slažeš sa mnom“.

Izvor: adme / uspesnazena.com

]]>
Sun, 11 Nov 2018 11:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143747/dete-ce-imati-vise-poverenja-u-vas-ako-sledite-pravilo-3-minuta.html
Postoji li i dalje zajednička fioka sa novcem u jednom domu ili supružnici danas imaju svako svoj račun? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143933/postoji-li-i-dalje-zajednicka-fioka-sa-novcem-u-jednom-domu-ili-supruznici-danas-imaju-svako-svoj-racun.html Nekada se znalo, oboje supružnika platu donosi u kuću, stavi se na jedno mesto i onda se sa budžetom zajednički raspolaže. Kako je danas kada se svaki četvrti brak se završi razvodom, a od mnogobrojnih razloga veoma često u prvi plan izlazi novac! Imate li vi zajednički budžet ili ljubomorno čuvate svoju platu?

]]>
Fri, 9 Nov 2018 09:27:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143933/postoji-li-i-dalje-zajednicka-fioka-sa-novcem-u-jednom-domu-ili-supruznici-danas-imaju-svako-svoj-racun.html
Najlepša srpska retro-imena za devojčice http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143891/najlepsa-srpska-retro-imena-za-devojcice.html Ukoliko ne želite da vaše dete ima mnogo imenjaka, onda biste možda mogli da se opredelite za neka stara imena koja i danas mogu da budu jednako popularna, a iza sebe kriju prelepa značenja.

Ako vam je beba na putu, a još je i devojčica, onda možda baš ovde pronađete ideju za buduće ime vaše mezimice.

Jasenka - prema drvetu jasen;

Krinka - grčko za ljiljan;

Rakita - prema nazivu vrste vrbe rakite;

Ružica- odmila Ruža;

Smiljana - prema nazivu biljke smilje;

Spomenka - prema nazivu biljke spomenak ili od osnove spomen;

Trnjina - prema nazivu drveta ili ploda trnjina;

Vidra - prema nazivu životinje vidra;

Vuka- odmila od Vukosava;

Gvozdena - prema Gvozden;

Zlatija - od osnove zlato;

Ognjana - prema muškom imenu Ognjen;

Plamenka - od osnove plamen;

Vedrana - od osnove vedriti;

Vida - skraćeno od Vidoslava, a ovo od osnove vid;

Zora - od osnove zora;

Zaga - skraćeno od Zagorka;

Anđelija - grčko, vesnik, poslanik;

Danka - od Dana, skraćeno od Danijela, Danica;

Doroteja - grčko, božji dar;

Ilinka - jevrejsko, izvedeno od Ilija, Jahve je Bog;

Rajna - od osnove raj;

Gala - stari pridev gala (crna, mrak) ili izvedeno od Galina, Gavrila, ime hrišćanske svetiteljke;

Darka - od osnove dar;

Dobrinka - od osnove dobra;

Živana - ime boginje života u slovenskoj mitologiji;

Zdravka - od osnove zdrav;

Novka - prema muškom imenu Novak, od osnove nov;

Radmila - od osnove rad i mila;

Srđana - od osnove srditi se;

Tihana - od osnove tih;

Ćirila - od muškog imena Ćirilo; Kir izvodi poreklo iz grčkog "kyros" u značenju "gospodin, gazda"

Filipa - od muškog imena Filip, potiče iz grckog "Philippos" u znacenju "ljubitelj (prijatelj) konja";

Vlatka - od osnove vladati;

Đurđica - ženski oblik muškog imena Đurđe. Varijanta grčkog imenа Georgios (Geōrgios) koje je izvedeno od "geōrgós" ili "jeorgós" (γεωργός) što znači "zemljoradnik";

Drinka - žensko ime nastalo u narodu po imenu reke Drine. Označava osobu koja je poreklom sa Drine ili je nekom anegdotom vezana za nju.

Lenka - od Lena, skraćeno od Jelena i Milena; Lenka je srpska i češka forma imena Magdalena ili Helena. U Češkoj je Lenka jedno od najzastupljenijih ženskih imena uopšte.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Thu, 8 Nov 2018 17:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143891/najlepsa-srpska-retro-imena-za-devojcice.html
Ne nasedajte na emocionalne ucene! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143876/ne-nasedajte-na-emocionalne-ucene-.html Jedan od najčešćih oblika manipulacije je emocionalna ucena, koja može da bude veoma opasna. Ona se dešava kada dete namerno ispoljava emociju za koju zna da će kod odraslih izazvati nelagodnost.

Školarci su, kaže doktor psihologije Dejvid Svonson, najveći manipulatori, pa roditelji treba da budu oprezni da ne bi bili prevarena strana. Jedan od najčešćih oblika manipulacije je emocionalna ucena, koja može da bude veoma opasna. Ona se dešava kada dete namerno ispoljava emociju za koju zna da će kod odraslih izazvati nelagodnost.

- Ukoliko mu kažete da uradi domaći zadatak, on će često reagovati ovako: "Samo hoću da pogledam nove epizode serije, pa ću onda učiti. Zašto nikada ne mogu da se malo zabavim pre domaćeg? Tebe baš briga za mene!" - navodi primer Svonson.

On kaže da je to klasična ucena i da roditelji moraju da stave detetu do znanja da neće na nju nasesti.

- Treba da mu kažete da razumete kako se oseća i da vam je stalo do njega, ali da ipak ostanete pri svom zahtevu - poručuje stručnjak.

Izvor: novosti

]]>
Thu, 8 Nov 2018 09:50:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143876/ne-nasedajte-na-emocionalne-ucene-.html
To što su se deca vratila prljava iz prirode je dobro za njihov razvoj: Kad Zoran vodi decu u šumu, ako im nisu blatnjave ruke, akcija nije uspela! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143789/to-sto-su-se-deca-vratila-prljava-iz-prirode-je-dobro-za-njihov-razvoj-kad-zoran-vodi-decu-u-sumu-ako-im-nisu-blatnjave-ruke-akcija-nije-uspela.html Statistika kaže da su krajem prošlog veka deca bila za četvrtinu vremena više u prirodi nego što su to danas. Roditeljima je danas sve preče, da im deca uče jezike, da idu na sport, a boravak i igra u prirodi gube na značaju. Čak i kada ih izvedemo napolje, činimo to po lepom vremenu, gledamo da se ne isprljaju, da ne gacaju po blatu! I tako smo došli do toga da smo decu otuđili od prirode. Zašto, pitaju se stručnjaci koji smatraju da je mnogo bitno za njihov motorni, intelektualni, opšti razvoj da bar jedan sat dnevno borave u prirodi.

Svetao primer je Zoran Raković koji pravi dečije radionice i rođendane u šumi, šeta sa njima, vodi ih blatnjim trasama, … a jednom je čak i dobio tužbu jer je s decom šetao po magli!
“Deca kad se vrate iz šume, a čista, su, bela , nemaju nijednu ogrebotinu, znači nešto nije bilo u redu”, kaže Zoran.

Pogledajte ovu zanimljivu priču, koja vam zaista može promenite gledište i doneti mnogo dobrog vašem detetu!

]]>
Wed, 7 Nov 2018 12:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143789/to-sto-su-se-deca-vratila-prljava-iz-prirode-je-dobro-za-njihov-razvoj-kad-zoran-vodi-decu-u-sumu-ako-im-nisu-blatnjave-ruke-akcija-nije-uspela.html
Roditelji, zbog ovih pet problema u vaspitavanju postali ste robovi svoje dece http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143575/roditelji-zbog-ovih-pet-problema-u-vaspitavanju-postali-ste-robovi-svoje-dece.html Danas se stvari polako izmiču kontroli kada je vaspitanje u pitanju, smatra jedna iskusna dadilja. Zabrinuta u kakve će ljude odrasti naša deca, odlučila je da skrene pažnju na pet najozbiljnih problema modernog roditeljstva.

Ema Džener, britanska dadilja i autor knjige "Budi smiren roditelj", radila je s decom i roditeljima na dva kontinenta tokom dve decenije i ozbiljno je zabrinuta zbog načina na koji se danas odgajaju deca. Evo pet problema koje ona smatra najozbiljnijim:

Bojimo se sopstvene dece

Deca imaju previše kontrole nad roditeljima, a to pokazuje jednostavan test sa šoljicom, kaže Ema.

"Ako majka sipa detetu mleko u plavu šoljicu, a ono kaže da hoće da pije iz druge šolje, pažljivo posmatram kako roditelj reaguje: U većini slučajeva požuri da prespe mleko u drugu šolju dok dete ne pobesni. Velika greška! Čega se bojite, mame?"

Ne očekujemo puno

Kad se deca loše ponašaju, bilo na javnom mestu ili u četiri zida, roditelji slegnu ramenima u stilu "Pa, takva su deca".

"Verujte mi, ne moraju biti takva", kaže Ema, dodajući da su deca daleko sposobnija nego što roditelji smatraju, bilo da se radi o manirima, poštovanju starijih, kućnim poslovima, darežljivosti ili samokontroli. "Mislite da dete nije u stanju da sedi tekom večere u restoranu? Gluposti.

Mislite da ne može da raščisti sto ako mu ne kažete? Još jedna glupost! Jedini razlog što se ne ponašaju kako treba je što ih tome niste naučili i što to od njih ne očekujete! Jednostavno je. Podignite svoje standarde i dete će im se prilagoditi."

Ne prihvatamo mišljenja i savete drugih

Nekada su vozači autobusa, nastavnici, prodavci i ostali roditelji imali "pravo" da upozore dete koje se loše ponaša. Oni su bili oči i uši roditelja koji nisu prisutni, i svi su radili s istim ciljem: podizanje pristojnih dečaka i devojčica. Oni su bili podrška roditeljima. Danas, kada se neko ko nije roditelj usudi da opomene dete, mama i tata polude. Njihovo dete je savršeno, tako da često ne prihvataju mišljenje roditelja i drugih koji misle da ono to nije.

Napašće nastavnika umesto da kazne dete koje je bilo bezobrazno na času. A nimalo ne pomaže to što danas roditelji sude jedni drugima, umesto da se podržavaju. "Kada vide da nečije dete bjesni, svi osuđuju mamu koja ga disciplinuje, a trebalo bi da kažu ‘Hej, u pravu je, postavlja detetu granice, a to ne ide lako!’", objašnjava Ema.


Oslanjamo se na prečice

"Divno je što roditelji imaju razne elektronske naprave da im pomognu tokom putovanja i kod lekara. Danas su roditelji zauzetiji nego ikad ranije, i uvek sam za to da im se olakša kad je potrebno", kaže ova iskusna dadilja. Ali ova pomagala su iskušenje za roditelje, koji počinju da ih koriste sve češće, pa deca ne nauče da se zabavljaju sama.

Dečje potrebe uvek na prvom mestu

Dobro je što su deca roditeljima prioritet. Ali danas, to je otišlo predaleko, upozorava Ema, jer roditelji zanemaruju svoje potrebe i svoje mentalno zdravlje zbog svoje dece. "Stalno viđam mame koje iznova i iznova ustaju iz kreveta da udovolje detetu. Ili tate koje sve ostavljaju da bi otrčali po piće za svoju žednu ćerku".

Sasvim je normalno da onaj tata kaže: "Naravno da možeš da dobiješ vodu, ali tek kad naiđemo na sledeću slavinu". Reći "ne" s vremena na vreme nije nimalo loše, kao ni tražiti od deteta da se samo zabavlja dok vi odete u toalet ili pripremite ručak.

"Bojim se da će, ako ne počnemo da ispravljamo greške, naša deca porasti u samožive, nestrpljive i bezobrazne odrasle osobe. To neće biti njihovom krivicom, nego našom. Nikada ih nismo učili drugačije niti smo više od toga očekivali od njih.

Želeli smo da im uvek sve bude "niz dlaku", a kad, neminovno, prestane biti tako, neće biti pripremljena", upozorava Ema i poziva: "Očekujte više. Hajde da zajedno dovedemo tu decu u red i pripremimo ih na vreme da budu samostalni i uspešni u stvarnom svetu, a ne ušuškani u onom koji smo za njih stvorili".

Izvor:zelenaucionica/Hufington post

]]>
Mon, 5 Nov 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143575/roditelji-zbog-ovih-pet-problema-u-vaspitavanju-postali-ste-robovi-svoje-dece.html
Rodila je trojke, a onda objavila fotku svog stomaka posle porođaja! Postala je hit na Instagramu! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143443/rodila-je-trojke-a-onda-objavila-fotku-svog-stomaka-posle-porodjaja-postala-je-hit-na-instagramu.html Blogerka, koja je postala hit na Instagramu jer je objavljivala fotografije svog ogromnog stomaka u trudnoći s trojkama, fanove je oduševila postavljajući fotografije koje pokazuju i kako njen stomak izgleda nakon porođaja.

Norvežanka Marija Nordo Jorštad je svoju trudnoću dokumentovala fotografijama od početka do kraja, a delila ih je na Instagramu kako bi i druge žene vide kako stvarno izgleda stomak u kom rastu tri bebe.

Norvežanka s danskim adresom, inače producentkinja dokumentarnih filmova, je pod imenom "Trojke Kopenhagena" preko društvene mreže javnost upoznala sa svojim bebama Ibenom, Filipom i Agnes, a fotografijama je hrabro pokazala kako izgleda post-trudnički stomak nakon što su u njemu devet meseci rasla tri života.

Marija, koja nakon rođenja trojki ima četvero dece, je bez imalo srama progovorila o tabuu i pokazala svoje telo nakon porođaja, pa je na Instagramu delila fotografije koje beleže faze njenog oporavka.

"Još tokom trudnoće, dok sam svakog meseca beležila rast stomaka, znala sam da ću i nakon porođaja nastaviti da obaveštavam sve zainteresovane žene o svom oporavku i o tome koliko telu treba da se vrati u normalno stanje. Mislim da je, s obzirom na to da nema toliko mnogo trudnoća s tri bebe, važno pokazati i tu drugu stranu majčinstva, onu ružniju kojoj se sigurno ni jedna buduća mama ne raduje", rekla je nakon porođaja za "Femail magazin".

Dodala je i da danas izgled nakon porođaja, ne bi više trebalo da bude tabu, ali ipak samo mali broj žena odluči da javno pokaže stomak, koji nekima predstavlja veliki problem. Ipak su, priča Marija, stvari počele da se menjaju na bolje pre nekoliko godina, pogotovo nakon "Me Too" i "Time's up" pokreta kad su žene gotovo preko noći odlučile da je došlo vreme da progovore o svemu što muči ženski rod, a što je do nedavno bilo tabu ili barem nešto "o čemu je bolje ne pričati javno."

Ova producentkinja ne krije svoje oduševljenje što živi u doba interneta i socijalnih platformi za koje smatra da otvaraju idealan prostor za deljenje i razmenu iskustava o kojima se previše ne govori, a koja neposredno zanimaju na hiljade žena, bez obzira u kojem delu sveta žive.

"I 40 dana nakon porođaja mi je stomak prilično velik što nisam ni sama očekivala. Jako se sporo smanjuje, trebaće vremena da se vrati u normalu", kaže novopečena mama trojki i dodaje da joj je zanimljivo da je to stvarnost s kojom se nakon porođaja mnoge žene moraju suočiti. Ipak, dodaje, nećete nigde naći takve fotografije.

Brojne su žene, majke i one koje to žele da postanu, zahvalile ovoj Norvežanki, a o tome koliko žene žele da znaju kako će izgledati nakon porođaja i u poodmakloj trudnoći, pogotovo višestrukoj, najbolje govori činjenica da je Mariji broj pratilaca na Instagramu s četiri hiljade koliko je imala, porastao na neverovatnih 200.000 nakon što je objavila fotografiju svog tela u 34. nedelji trudnoće.

Njene poslednje objave, na kojima je pokazala kako izgleda samo četiri nedelje nakon porođaja, komentarisalo je nekoliko stotina, a lajkovalo čak 25.000 ljudi. Mnoge žene su joj zahvalile na tome što se usudila da pokaže realnu sliku ženskog tela nakon što je "obavilo" svoju biološku funkciju.

"Hvala ti na ovome jer živimo u 'fejk' svetu gde doza realnosti dođe kao šok, pozitivan ili negativan nije važno, ali nužno potreban šok. Prelepa si bila pre i prelepa si sada", jedan je od komentara na Instagramu.

Pre nego je ostala trudna s trojkama, kaže Marija, nije poznavala ni jednu ženu s tim iskustvom. Zato je odlučila da dokumentuje svaki trenutak tog iskustva i tako svojoj deci ostaviti lepu uspomenu, i olakša majkama koje prolaze kroz slično ili isto iskustvo višestruke trudnoće i promena kroz koje telo prolazi tada, ali i dugo nakon toga.

Naime, u Danskoj godišnje manje od deset žena nosi trojke, a na Marijine postove su odgovorile majke trojki iz celog sveta s kojima se povezala pa danas putem društvenih mreža razmenjuju iskustva. To joj, kaže, daje nadu da će još žena pokazati pravu sliku sebe i svog tela nakon porođaja. Odlučila je da i dalje nastavi sa pokazivanjem svog oporavka i istrajna je u nameri da vrati telo u normalu.

"Nakon prvog porođajaa sam odmah vratila svoju liniju. Sada je to naravno teže pa jedva čekam da priroda i vežbanje odrade svoj deo posla da više ne moram da nosim glomaznu trudničku odeću", kaže blogerka koja se raduje svim izazovima koje donosi četverostruko majčinstvo.

Izvor: 24sata.hr

Foto za thumb: Thinkstock

]]>
Sun, 4 Nov 2018 12:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143443/rodila-je-trojke-a-onda-objavila-fotku-svog-stomaka-posle-porodjaja-postala-je-hit-na-instagramu.html
Najlepša srpska retro imena za dečake http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143503/najlepsa-srpska-retro-imena-za-decake.html Osim što lepo zvuče i imaju divna značenja, probudiće u vama najlepše uspomene i emocije, jer je neko od ovih imena sigurno nosio i vaš deda ili pradeda.

Arsenije - potiče iz grčkog Arsenios, nastalo iz arsen (hrabar, muževan) - onaj koji je junačan, koji je uzvišen. Od ovog imena izvedena su imena Arsa, Arsen i Arso;

Atanasije - potiče iz grčkog Atanasios, izvorno athanatos - besmrtan;

Ban - muško ime verovatno od persijske reči bajan što znači vojvoda. Drugi oblik ovog imena je Bana;

Velizar - staro srpsko ime. Potiče iz grčkog, starotračkog Belisarios, a može biti i izvornog nastanka iz grčkog belos (strela, koplje);

Vid, Vidak - staro ime, nastalo od osnove "vid";

Gordan - naš oblik grčkog Gordianos - Gordias što je bilo ime cara Frigije. Aleksandar Veliki je mačem presekao čvor koji je zavezao kralj Gordije na kolima negdašnjeg kralja Mida i proprekao da će onaj koji ga razreši zavladati svetom;

Dmitar - varijanta imena Dimitrije. Potiče iz grčkog "Demetrios" u značenju "zemljin rod";

Đurađ - varijanta grčkog imenа Georgios (Geōrgios) koje je izvedeno od "geōrgós" ili "jeorgós" (γεωργός) što znači "zemljoradnik";

Zaharije - reč je o biblijskom imenu koje vodi poreklo od starohebrejskog „zakarya“, što znači „Bog se pominje“. Takođe, to je ime biblijskog sveštenika i proroka, oca Jovana Krstitelja. Najzastupljenije je kod pravoslavnih hrišćana;

Ignjat - potiče iz grčkog Ignatios - ognjeni, vatreni, iz latinskog Ignatius, izvorno iz igneus u -oganj, vatra;

Jordan - ime reke Jordan u Palestini uzeto je za lično ime. U ovoj reci kršten je Isus Hrist;

Kuzman - kastalo od grčke reči kosmas što znači kosmos, mir. U prenesenom značenju predstavlja svet, ukras;

Krsman - nastalo u narodu od prideva krsman, onaj koji okleva;

Komnen - ime nastalo od grčkog "Komnenos" (vizantijsko carsko prezime);

Ljuban - muško ime nastalo u narodu, a nastalo je od glagola "ljubiti";

Manojlo - muško ime nastalo od grčkog imena Manouel koje je varijanta od Ennanouel, poreklom od starohebrejske reči "immanuel" što znači "Bog je sa nama";

Metodije - potiče iz grčkog Methodios, izvorno iz methodos (metod, istraživanje, teorija) – koji je marljiv, obazriv, strpljiv, brižljiv, detaljan u radu. Ime je jednog od braće (Ćirilo i Metodije), velikana slovenske pismenosti, književnog jezika, sastavljača prve slovenske azbuke u 9. Veku;

Milija, Milun - dolazi od prideva mio (milo);

Mrkša - od mrk, taman;

Naum - potiče od grčkog imen Naoum, koje potiče od starohebrejske reči nahum, koja znači učitelj;

Obren - nastalo od starog trpnog glagola bresti, što znači dobiti, naći;

Sever - ime Sever potiče iz latinskog Severus u značenju strog, ozbiljan. Postoji mišljenje da je naziv strane sveta odnosno blagog povetarca uzet za lično ime;

Sreten - staro srpskoslovensko ime, izvedeno od staroslovenske osnove "sreten", što znači "nađen" ili "dobijen". Nekada se verovalo da će dete biti bezbedno ukoliko ostane samo na raskrsnici, gde će ga krstiti prolaznik koji ga prvi sretne (nađe) i da će snaga i zdravlje prolaznika namernika preći na dete;

Svetozar - staroslovensko ime. Složeno je od osnova sa značenjem svet (zemlja) i ozariti (obasjati);

Tadej - potiče iz grčkog Thaddaios, izvorno iz starohebrejskog tadde (pohvala) – koji je velikodušan, hrabar, odvažan, srčan. Ime je jednog od dvanaestorice apostola. Od ovog imena izvedena su imena Tada, Tadija i Tadoša;

Ćirilo - od grčke reči - kiros, što znači gospodin, gazda;

Filimon - potiče iz grčkog Philemon, izvorno iz phileo - ljubiti. Oličenje je idealne osobe. Zastupljeno je u nizu evropskih jezika;

Izvor: yumama.com

]]>
Fri, 2 Nov 2018 10:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143503/najlepsa-srpska-retro-imena-za-decake.html
Opasna jedinjenja postoje u proizvodima od reciklirane plastike -šnalama, igračkama: Kako da prepoznamo da je proizvod toksičan? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143502/opasna-jedinjenja-postoje-u-proizvodima-od-reciklirane-plastike--snalama-igrackama-kako-da-prepoznamo-da-je-proizvod-toksican.html Nekoliko plastičnih proizvoda iz Srbije je testirano i rezultati su utvrdili da u proizvodi od reciklirane plastike u najvećoj koncentraciji sadrže opasna jedinjenja, koja su u proizvod dospela iz elektronskog otpada.

S obzirom da su ova jedinjenja toksična, da mogu da ometaju rad endokrinog sistema, kako je objasnila Jelena Milić, iz alternative za bezbednije hemikalije, treba ih izbegavati. Uglavnom su problematični proizvodi od crne plastike, šnale ili dečije igračke. Kako zvuči ovakva „otvorna“ plastika, pogledajte u prilogu!

]]>
Fri, 2 Nov 2018 09:53:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143502/opasna-jedinjenja-postoje-u-proizvodima-od-reciklirane-plastike--snalama-igrackama-kako-da-prepoznamo-da-je-proizvod-toksican.html
Inteligentna, mudra, nepokolebljiva... takva su jesenja deca http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143425/inteligentna-mudra-nepokolebljiva-takva-su-jesenja-deca.html Oni su inteligentni, najčešće veoma pedantni, sa izraženim osećajem da brzo i tačno rešavaju teške zadatke

Za njih kažu da uvek prvo promisle pre nego što nešto urade. Oni su inteligentni, najčešće veoma pedantni, sa izraženim osećajem da brzo i tačno rešavaju teške zadatke. Oni su deca jeseni, koja im donosi mudrost, zrelost i iskustvo.

Osobe rođene u ovom godišnjem dobu krasi principijelnost, marljivost i diplomatičnost. Kod većine preovladava jasan i uravnotežen um, spokojan i neopterećujući karakter, kao i sposobnost učvršćivanja braka. Međutim, bez obzira na sve ove dobre osobine, pripadnice nežnijeg pola se teže udaju, zbog nesigurnosti i straha od promena.

Generalno, svi vole decu i životinje. Taktični su i trude se da nikoga ne povrede. Veliki su realisti, malo kome veruju na reč, već sve sami proveravaju. Kada formiraju mišljenje o nečemu, teško podležu uticaju sa strane. Zbog karaktera koji poseduju, na njih malo šta može da deluje u negativnom smislu. Jesenji ljudi su veliki karijeristi u pozitivnom smislu i streme savršenstvu. Među njima se najčešće pronalaze glumci, filozofi, arhitekte, naučnici, sportisti...

I još nešto - bez obzira na kišu, opadanje lišća i uspavljivanje prirode, osobe rođene u jesenjim mesecima su najmanje sklone depresiji, pa shodno tome imaju i najmanji rizik za nastanak drugih mentalnih poremećaja.

Izvor: novosti

]]>
Thu, 1 Nov 2018 09:57:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143425/inteligentna-mudra-nepokolebljiva-takva-su-jesenja-deca.html
Ispovest jedne majke: Ja sam lenja, sebična i nemarna http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/74636/ispovest-jedne-majke-ja-sam-lenja-sebicna-i-nemarna.html Ana Bikova, radeći u vrtiću, nagledala se primera roditeljske preterane brige i otkrila šta ona može da uradi vašem detetu

"Ja sam lenja majka. Uz to sam i sebična i nemarna. Hoćete da znate zašto? E, pa zato što želim da moja deca budu samostalna, preduzimljiva i odgovorna. Detetu treba pružiti mogućnosti da ispolje te osobine.

Radeći u vrtiću, nagledala sam se primera roditeljske preterane brige. U sećanju mi je posebno ostao trogodišnji Slavik. Brižni roditelji su mislili da mora uvek i sve da pojede, inače će smršati. Ne znam kako su ga kod kuće hranili, ali kod nas je došao sa jasnim poremećajem apetita. Žvakao je i gutao mehanički sve što biste mu dali. Trebalo je da ga mi hranimo pošto "još ne ume da jede sam“. I tako ga ja hranim prvi dan i na njegovom licu ne primećujem nikakvu emociju: prinosim mu kašu - otvara usta, žvaće, guta. Moram reći da kuvaru u našem vrtiću kaša nije baš išla od ruke. Tog dana mnoga deca nisu htela da je jedu (i potpuno ih razumem). Slavik je pojeo skoro sve.

Pitam ga: "Da li ti se dopada kaša?"

"Ne". I otvara usta, žvaće, guta.

"Ako ti se ne dopada - nemoj da jedeš!"

Slavikove oči blesnuše od čuda. Nije imao pojma da može i tako. Isprva je Slavik uživao u dobijenom pravu da ne jede i samo je pio kompot. Potom je počeo da traži dodatak za ono što mu se sviđa, odnosno da gura tanjir s jelom koje mu se ne sviđa. Stekao je samostalnost u izboru. Nakon toga smo prestali da ga mi hranimo pošto je hrana prirodna potreba. I kad ogladni dete će i samo jesti.

Ja sam lenja majka. U nekom trenutku sam postala lenja da hranim svoju decu. Sa godinu dana, tutnula bih im kašiku i sela pored njih da i ja jedem. Sa godinu i po već su baratali viljuškom.

Prirodna potreba je, kao što znamo, i vršenje nužde. Slavik ju je obavljao u gaće. Njegova mama nam je rekla da ga na svaka dva sata vodimo u toalet.

„Kod kuće ga stavim na nošu i držim ga dok sve lepo ne obavi. "I tako je već veliko dete u vrtiću čekalo da ga neko odvede u toalet. Kad to niko ne učini, dete se upiški u gaće, pa se ne seti niti da ih skine niti da zatraži pomoć. Za nedelju dana problem je rešen. "Piški mi se", obaveštavao je ponosno Slavik celu grupu odlazeći na WC šolju.

Ja sam lenja majka. Preko vikenda volim ujutro da odspavam. Jedne subote probudim se oko 11. Moj dvoipogodišnji sin gleda crtać i žvaće medenjak. Sam uključio televizor, sam našao disk. A stariji, koji ima osam godina, već nije kod kuće. Prethodne večeri je dobio dozvolu da ide sa drugom i njegovim roditeljima u bioskop. Rekla sam mu da mi se ne ustaje tako rano. I ako želi u bioskop, neka sam navije sat i neka se spremi. Daleko od toga da se uspavao…

Naravno da sam i ja podesila telefon da zvoni, osluškivala kako se on sprema i zatvara vrata, iščekivala SMS o drugarove mame… ali dete ništa od toga nije videlo.

Još sam lenja i da proveravam školsku torbu, da sušim stvari posle bazena i da radim s njim domaći (uzgred, zasad dobija četvorke i petice). Lenja sam i da bacam smeće, pa ga baca on kad krene u školu. A imam i taj hir da ga zamolim da mi napravi čaj i donese za kompjuter. Sve mi se čini da ću s godinama postajati sve lenjivija.

No čudesnog li preobražaja kod naše dece kada dođe baka! Stariji istog časa zaboravi da ume sam da radi domaći, da podgreje jelo, da spakuje knjige i da ide u školu. Plaši se čak i da zaspi sam – mora baba da sedi pored njega! A naša baba nije lenja. Deca su nesamostalna ako je tako zgodnije odraslima.

Izvor: detinjarije.com

]]>
Wed, 31 Oct 2018 10:21:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/74636/ispovest-jedne-majke-ja-sam-lenja-sebicna-i-nemarna.html
ŠEST znakova otkrivaju da vaše dete ima visok koeficijent inteligencije http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143227/sest-znakova-otkrivaju-da-vase-dete-ima-visok-koeficijent-inteligencije.html Deca koja puno pitaju žele po pravilu puno da nauče i često imaju viši IQ od druge dece, a ovo su ostali očigledni znakovi koji to pokazuju.

Mnogi ponosni roditelji smatraju da je njihovo dete supernapredno ili da barem napreduje brže, pametnije je i nadarenije od ostale dece, prenosi "Stil".

Ali, naravno, uvek postoje izuzeci, odnosno, zaista natprosečno nadarena i inteligentna deca, a ovo su njihove odlike (prema Mensi).

1. Dete jako rano zna da čita

Da li je vaše dete počelo da čita već u dobi od četiri godine? Deca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši koeficijent inteligencije (IQ). Većina dece počinje da čitati oko šeste godine života.

2. Muzikalno je

Svejedno da li se radi o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti ka pevanju – dete koje pokazuje sklonost prema muzici i sviranju obično je vrlo inteligentno.

3. Ima dobro sećanje

Vaše dete sve zapamti i priča vam o stvarima koje su se dogodile pre nekoliko nedelja ili meseci? To je dobro! Znači da ima dobro sećanje – i visoki IQ.

4. Znatiželjno je

Prema časopisu „Harvard Business Review“ znatiželja je takođe važna kao i inteligencija. Deca koja puno pitaju žele po pravilu puno da nauče i često imaju viši IQ od druge dece.

5. Ima smisla za humor

Vaše dete stalno smišlja neke šale? Ako vam to ide ponekad na živce – smirite se i pustite ga da se zabavlja. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.

6. Rado razgovara i s odraslima

Vaše dete se ne gasi i rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro. To je takođe jedan od znakova visoke inteligencije.

Još nešto: ako vaše dete nema ni jednu (ili tek neku) od tih karakteristika, nemojte biti tužni. Još uvek može da postane genije!

Izvor. stil

]]>
Wed, 31 Oct 2018 08:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/143227/sest-znakova-otkrivaju-da-vase-dete-ima-visok-koeficijent-inteligencije.html