Prva Srpska Televizija :: Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/rss.html Dete vas laže? Ne brinite, to je dobro http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/128161/dete-vas-laze-ne-brinite-to-je-dobro.html Većina roditelja bi bila veoma uznemirena kada bi saznala da ih je dete lagalo. Svi mi pokušavamo našu decu da naučimo da nije lepo lagati i da je iskrenost moralni imperativ. Bajka o Pinokiju, kao i basna o čobaninu i vuku, jasno stavljaju do znanja šta se može desiti ako lažete.

Za decu koja rano počnu da lažu smatra se da će izrasti u problematične ličnosti. Međutim, istraživanja tvrde upravo suprotno. Laganje je ne samo normalno, već i znak inteligencije.

Deca otkrivaju laganje već u uzrastu od dve godine, pokazuju studije. U jednom eksperimentu, deca su zamoljena da ne gledaju u igračku koja je sakrivena iza njih, dok se istraživač povukao iz sobe pod lažnim izgovorom. Minut kasnije, istraživač se vratio i pitao dete da li je pogledalo.

Ovaj eksperiment, koji je osmislio razvojni psiholog Majkl Luis sredinom osamdesetih, izveden je na stotinama dece i dao je dva dosledna otkrića. Prvo je to što će velika većina dece gledati igračku u roku od nekoliko sekundi kada ostanu sama. Druga je činjenica da značajan broj njih laže o tome. Najmanje trećina dvogodišnjaka, polovina trogodišnjaka i 80 odsto ili više dece od 4 i više godina poricaće svoj prekršaj, bez obzira na njihovu pol, rasu ili porodičnu religiju.

Deca su takođe izuzetno dobra u laganju. U nizu dodatnih studija zasnovanih na istom eksperimentalnom modelu, velikom broju odraslih - uključujući socijalne radnike, nastavnike u osnovnim školama, policajce i sudije - prikazani su snimci dece koja su lagala ili su govorila istinu o izvršenju prekršaja, sa ciljem da se vidi ko može da otkrije one koji lažu. Zapanjujuće, nijedan od odraslih (čak ni roditelji dece) nije mogao uvek da prepozna laž.

Profesor Luis je otkrio da deca koja su lagala oko toga da li su pogledala u igračku imaju veći verbalni IQ od onih koja nisu lagala, i to za čak 10 poena. (Deca koja ne gledaju u igračku su na prvom mestu najpametnija od svega, ali su retkost.)

Deca koja lažu imaju bolje funkcionalne veštine

Druga istraživanja su pokazala da deca koja lažu imaju bolje funkcionalne veštine (niz sposobnosti koje nam omogućavaju da kontrolišemo naše impulse i da ostanemo fokusirani na zadatak), kao i veću sposobnost da vide svet kroz oči drugih ljudi, što predstavlja ključni indikator kognitivnog razvoja poznat kao "teorija uma" (otkriveno je da deca koja imaju poremećaj hiperaktivnosti koji karakteriše slabije funkcionalne veštine i ona sa poremećajima spektra, kao što je autizam, koji karakterišu deficiti u teoriji uma, imaju problema sa laganjem).

Psiholog Kang Li, koji već više od dve decenije istražuje dečije laži i prevare, poručuje roditeljima da ako otkriju da njihovo dete laže u uzrastu od 2 ili 3 godine, treba to da proslavi. Ali, ako vaše dete zaostaje u laganju, ne brinite: možete ubrzati ovaj proces. Obučavanje dece u funkcionalnim veštima i teoriji uma koristeći razne interaktivne igre i vežbe sa igranjem uloga mogu u roku od nekoliko nedelja pretvoriti iskrenu decu u lažove, zaključio je profesor Li. I učenje dece da lažu poboljšava njihove rezultate na testovima funkcionalnih veština i teorije uma. Laganje, drugim riečima, je dobro za vaš mozak.

Izvor: zena.blic.rs

]]>
Wed, 17 Jan 2018 09:47:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/128161/dete-vas-laze-ne-brinite-to-je-dobro.html
Da li je moje dete normalno? I još 4 pitanja koja roditelji najčešće postavljaju na Intrenetu http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/128055/da-li-je-moje-dete-normalno-i-jos-4-pitanja-koja-roditelji-najcesce-postavljaju-na-intrenetu.html Muče li i vas ova pitanja?

Dok su same kod kuće sa detetom ili njih dvoje ili troje, mame često za trenutne probleme, rešenja traže na Internetu - jer je najbrže. Sva njihova pitanja i nedoumice Internet pamti, bilo da su postavljena na Guglu, nekom drugom Internet pretraživaču ili društvenim mrežama, a to daje mogućnost da se dođe do interesantnih statističkih pdataka.

Ekipa sa portala Pure Wow, pokušala je da odgonetne šta mame ( i tate) najviše zanima, a sudeći prema njihovom istraživanju ovo su najčešća pitanja među američkim roditeljima:

1. Koliko košta dadilja?

Amerikanke, sa njihovim minimalnim porodiljski odsutvom, najviše muči pitanje koliko se plaća dadilja i kako izdržati život sa takvim troškom. Takođe, roditelji se interesuju da li dadilja treba samo da čuva dete ili i da se brine o higijeni doma...

2. Kako pomoći bebi da (bolje) spava?

Ne biste verovali, ali društvene mreže su prepune grupa za pomoć roditeljima koji imaju problema sa bebama koje neće da spavaju, a svaka od tih grupa ima pozamašan broj članova koji žele da pronađu najbolji odgovor na pitanje kako da bebe spavaju bolje i duže?

Šteta je jedino što tako univerzalno pitanje koje muči toliko mnogo mama nema i univerzalan odgovor.

3. Kako vezati maramu za nošenje beba?

Još jedno jako često pitanje u ovom modernom vremenu je kako vezati maramu, jer je nošenje beba u marami danas veoma popularno. Iako se na brojnim roditeljskim portalima i grupama može naći pregršt odgovora, mame čini se najviše veruju Jutubu na kom tutorijali sa savetima o različitim stilovima vezivanja marama imaju milionske poglede i lajkove.

4. Zašto moje dete ne želi da jede ništa osim hleba?

Ako je i vaše dete izbirljivo kada je ishrana u pitanju - onda znate zašto je ovo pitanje među najtraženijima. Zato su na društvenim mrežama sve popularniji profili i stručnjaci koji objavljuju recepte sa jelima koja su zdrava, a prilagođena dečjim težnjama.

5. Da li je moje dete normalno...?

Zbog svih modernih saveta i uputstava o vaspitanju dece, roditelji se često pitaju jedno neverovatno pitanje: "Da li moje dete normalno?".

Kako bi pronašli dokaz, istraživačima koji su ispitivali ovu temu nije trebalo puno. Kada su ovo neobični pitanje ukucali u pretraživaču jednog od najčitanijeg roditeljskog portala na svetu - BabyCenter, izašlo im je više od 1300 članaka sa naslovima "Da li je normalno da moje dete puzi unatraške?", "Da li je normalno to što moje dete želi pseću hranu?", "Da li je normalno to što moje dete stalno laže?"....

I kako kažu na portalu Pure Wow, odgovor na sva ta pitanja je isti - da, normalno je, isto kao što je i normalno da se roditelji pitaju baš to.

Izvor: index.hr

]]>
Tue, 16 Jan 2018 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/128055/da-li-je-moje-dete-normalno-i-jos-4-pitanja-koja-roditelji-najcesce-postavljaju-na-intrenetu.html
Koliko vannastavnih aktivnosti dete treba da pohađa? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/128007/koliko-vannastavnih-aktivnosti-dete-treba-da-pohadja.html Važno je da deca budu aktivna i vredna, te roditelji često decu već od četvrte godine upisuju u različite školice. Sport je uvek prvi izbor, a odmah za njim sledi učenje stranih jezika.

Koliko vremena deca treba da posvete vannastavnim aktivnostima, da li im preostaje slobodno vreme, i koliko je novca potrebno izdvojiti da bi se sve podmirilo?

]]>
Mon, 15 Jan 2018 16:35:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/128007/koliko-vannastavnih-aktivnosti-dete-treba-da-pohadja.html
"Žalim što nisam jedino dete svojih roditelja!" http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127741/zalim-sto-nisam-jedino-dete-svojih-roditelja.html Ko ima brata ili sestru (ili sve to u množini), zna koliko takav život ume da bude pakao. Iako dvoje i više dece znači da ta deca imaju doživotnog prijatelja i podršku, u nekim slučajevima, posebno kad si klinac, prisustvo brata ili sestre jednako je hororu. Društvenim mrežama kruži snimak koji će vas žestoko nasmejati da će vam bukvalno krenuti suze. Ali, ako ste neko ko ima brata ili sestru, po propisu će vas rasplakati. Od muke, naravno.

]]>
Sun, 14 Jan 2018 13:27:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127741/zalim-sto-nisam-jedino-dete-svojih-roditelja.html
Ovakva imena ne bi trebalo da dajete deci http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127716/ovakva-imena-ne-bi-trebalo-da-dajete-deci.html Kada dajete deci imena to morate odabrati jako pažljivo jer imena imaju važnu društvenu konotaciju.

Danas deca imaju mnogo problema sa dobacivanjima i mogu biti jako depresivni, a ovo su samo neka od imena koja nikada ne bi trebalo da dajete vašoj deci.

Posebno treba obratiti pažnju na ovakva imena:

- Trendi imena iz filmova ili nekih poznatih imena jer će sigurno biti mnogo takvih imena u istoj generaciji.

- Imena na koja vas je prisilila porodica.

- Ime koje se ne slaže sa vašom bebom.

- Imena koja će dovesti do nezgodnih nadimaka.

- Posebno obratite na ime koje se teško izgovara, jer takva imena mogu imati negativne posledice.

Izvor: srbijadanas

]]>
Sat, 13 Jan 2018 17:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127716/ovakva-imena-ne-bi-trebalo-da-dajete-deci.html
Ovako vaspitavajte dete i neće izrasti u nasilnika http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127907/ovako-vaspitavajte-dete-i-nece-izrasti-u-nasilnika.html Vrlo retko, gotovo nikada, roditelji se zapitaju može li njihovo dete da postane taj mali zlostavljač kojeg će se ostala deca bojati.

Pri pomisli na decu koja zlostavljaju druge u razredu svaki roditelj se zabrine jer ne želi da njegovo dete neko maltretira. No vrlo retko, gotovo nikada, roditelji se zapitaju može li njihovo dete postati taj maleni zlostavljač kojeg će se ostala deca bojati. Donosimo vam savete kako to da sprečite. Kao što mnoga deca neće odmah priznati da ih drugi maltretiraju, još je teže verovati da će tako nešto otvoreno priznati dete koje maltretira druge.

Prihvatite svoje dete baš onakvo kakvo jeste
Ne pokušavajte dete da stavite u kalup ponašanja koji vama odgovara. Deca koja moraju da poštuju mnogo pravila već od malih nogu češće postaju neposlušna i ogorčena pa svoje nezadovoljstvo iskazuju u školskim klupama.

Podstaknite detetovu samostalnost
Dopustite detetu da samo uradi sve što želi. Tako ćete podstaknuti dete da postane samostalnije, da razvija prave moralne vrednosti, samo. Tek kada primetite da ide u pogrešnom smeru, tada se smete uplesti.

Neka se dete oseća kao deo tima
Usadite detetu odgovornost tako što ćete ga učiniti aktivnim članom vašeg malog porodičnog tima. Radite i donosite odluke zajedno. Svako dete voli da radi poslove koji su samo njegovi.

Postavite realne granice
Nije dobro detetu sve zabranjivati, ali ni previše slobode nije dobro. Postavite čvrste granice kojih se cela porodica mora pridržavati. Dvostruka pravila će zbuniti dete pa je pravo vreme da budete uzor detetu. Ne očekujte da poštuje pravila koja vi istovremeno kršite.

Budite predan roditelj
Problematična deca često su ona čiji roditelji nemaju vremena za njih. Potrudite se da osigurate dovoljno vremena koje ćete posvetiti porodici. Ne očekujte da će škola vaspitati vaše dete jer vi za to nemate vremena, to je ipak isključivo roditeljski posao!

Izvor: Index.hr

 

]]>
Fri, 12 Jan 2018 10:02:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127907/ovako-vaspitavajte-dete-i-nece-izrasti-u-nasilnika.html
Ovo su najpopularinija imena u Beogradu 2017. http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127830/ovo-su-najpopularinija-imena-u-beogradu-2017.html Na osnovu poslednje analize podataka utvrđeno je koja su to imena najčešće davana devojčicama i dečacima rođenim u Beogradu u 2017. godini. Evo rezultata.

I ove godine najviše dečaka u Beogradu ponelo ime Luka, a Sofija je još ubedljivije nego prethodne godine iza sebe ostavila Dunju, piše sajt znacenje-imena.com.

Najpopularnija imena

Na samom vrhu liste za dečake nije došlo do velikih promena u odnosu na prošlu godinu. Luka je na prvom mestu, a za njim slede Stefan, Vuk, Lazar i Filp. I upravo ova petorka je i prošle godine bila vodeća. I ove godine je Vuk jedino izvorno slavensko i srpsko ime koje se našlo među prvih deset imena.

Ime Sofija je i 2017. godine uspela da oduševi najviše mladih roditelja u Beogradu, te redosled prvih pet ženskih imena izgleda trenutno ovako: Sofija, Dunja, Milica, Sara, Nina. Najomiljenije srpsko ime, Milica, se tako opet našlo u samom vrhu rang liste. Milica je naime čak u 84 opštine u Srbiji najčešće žensko ime, kako pokazuju rezultati poslednjeg Popisa stanovništva urađenog u Srbiji 2011. godine.

Prognoza za 2027. godinu

Ipak najveći uspon ove godine je doživela Mila, kako je i predvideo portal Značenje Imena pre tri godine. A ove godine smo dobili njihovu prognozu za 2027. godinu:

„Na osnovu statistike koju sad imamo i uvida u popularnosti na inetrnacionalnoj sceni predviđamo da će Đurđa do 2027. doći na samo čelo top liste. Ovo ime povezuje trend kratkih imena i trend domaćih imena, prvenstveno po svojoj zvučnosti, podsećajući na ime Đorđe.“

Ljupke devojčice i opasni dečaci

Kao i prethodnih godina, roditelji devojčica su više spremni da eksperimentišu kod nedevanja imena, dok su roditelji dečaka radije tradicionalni. Čini se da roditelji imaju opušteniji stav kad imenuju svoje ćerke, dok su veoma oprezni kad biraju imena za svoje sinove. I dok se na listi najtraženijih imena za devojčice nalaze krotke i mile Srna i Mila, na listi muških imena su veliki i strašni Vuk, Vukašin, Vukan i Lav.

Reklo bi se da roditelji, možda svesno a možda podsvesno, žele svojim sinovima da daju opasno ime dok su ćerke više poželjne kao ljupke.

Međutim postoji i drugi trend, a to su takozvana uniseks imena koja su istovremeno i muška i ženska. Imena Vanja i Saša su se naime našla na listi kako muških tako i ženskih najčešćih imena. Zanimljivo je da je broj Saša dečaka i Saša devojčica podjednak- 12 devojčica i 12 dečaka su poneli ovo ime. A ni kod Vanja nije velika razlika. Takođe ime Matea se daje i devojčicama i dečacima. A verovali ili ne, rođena je i jedna Darko ove godine.

Izvor: znacenje-imena.com

]]>
Thu, 11 Jan 2018 13:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127830/ovo-su-najpopularinija-imena-u-beogradu-2017.html
Četiri razloga da pustite decu da se svađaju bez vašeg uplitanja http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127795/cetiri-razloga-da-pustite-decu-da-se-svadjaju-bez-vaseg-uplitanja.html Iako dečije svađe grozno zvuče, postoji nešto pozitivno u njima i to bi trebalo da bude dovoljan razlog da ih pustite da svoje svađe reše na svoj način.

Ako imate više od jednog deteta tad ste sigurno doživeli ili svakodnevno proživljavate njihove male, a katkad i velike razmirice koje neretko završavaju glasnom svađom, neželjenim udarcima i uplakanim licima.

I tada ste verovatno, kao i svaki drugi roditelj na svetu koji želi da spreči svađu, odlučili da se upletete se da biste svađu rešili mirnim putem i podstakli ih da se na takav način više ne svađaju.

Međutim, čak i u takvim konfliktima, koji nekad grozno zvuče, postoji nešto pozitivno i to bi trebalo da bude dovoljan razlog da ih pustite da svoje svađe reše na svoj način.

Zašto?

Konflikti podstiču kreativnost

“Uplitanje u dečje svađe jedan je od načina da roditelji osiguraju deci miran i stabilan dom, međutim, ako deca ne budu izložena neslaganju time bismo mogli da ograničimo njihovu kreativnost, moć rasuđivanja i argumentovanja svojih želja i stavova. Svađe nisu uvek loša stvar”, naglasio je nedavno Adam Grant, profesor psihologije i menadžmenta na Writes University of Pennsylvania koji smatra da se ne bi trebalo da se bojimo običnih svađa iz dnevnog boravka jer one decu ujedno uče moćima pregovaranja, preuzimanja odgovornosti pa čak i pravljenju kompromisa, te se zbog istih tih razloga roditeljima savetuje da ih puste. Ne treba da se boje čak ni da svoje partnerske razmirice izlože otvoreno pred decom. Grant pritom navodi i jedno istraživanje koje direktno povezuje kreativnost odraslih koji su rasli u manje skladnim domovima te je otkriveno da je baš taj povremeni nesklad pozitivno uticao na njihov kasniji nivo kreativnosti.

Kad sami rešavaju svoje sukobe, postaju nezavisniji

Da se psiholozi pitaju oni bi se u dečji sukob upleli tiho, ali samo onda kad bi sukob zapretio da preraste u nasilje. S njihovim se mišljenjem slaže i Melisa L. Fenton, blogerka i majka četvoro dece koja je postala slavna nakon video posta u kom dvoje njene dece noie “majicu ljubavi” u kojoj su zajedno, da bi smirili svoju svađu i plesali u čvrstom zagrljaju.

Međutim, kako i ona sama kaže, to bi mogla biti dobra terapija za decu, ali život nam često ne ostavlja dovoljno vremena da bismo se deci posvetili lukavim terapijama i zato je zapravo bolje što pre ih pustiti da svoje svađe pokušaju da reše sami. Dokle god deci bude trebala treća strana koja će rešavati njihove sukobe, oni neće znati da ih reše sami.

Svađe ih pripremaju za veće društvo

Deca koja su navikla da se raspravljaju, traže svoje i argumentovano insistiraju nisu i neće biti šokirana kad se jednom nađu u većem društvu. Ako će roditelj rešavati sukobe svoje dece i pre nego što oni pređu u pravu bratsku svađu, takva deca neće znati da se bore za sebe jednom kad roditelj ne bude u blizini. Deca moraju što pre da nauče kakoda se izraze i kako svoje argumente da iskoriste u svoju korist. Za to nema boljeg razdoblja života od detinjstva i nema boljeg partnera za učenje rešavanja konflikata od braće i sestara”, mišljenja je Grant.

I kasniji život i poslovni svet

Moć uveravanja, argumentovanja, pa čak i muljanja u svoju korist, važne su veštine koje će decu bolje pripremiti za kandže poslovnog sveta.

Izvor: index.hr / detinjarije.com

]]>
Wed, 10 Jan 2018 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127795/cetiri-razloga-da-pustite-decu-da-se-svadjaju-bez-vaseg-uplitanja.html
7 stvari koje smo radili svi pre nego što smo shvatili da nema potrebe http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127711/7-stvari-koje-smo-radili-svi-pre-nego-sto-smo-shvatili-da-nema-potrebe.html Većina roditelja tek kada dobije drugo dete može da se osvrne i shvati koliko su preterivali sa nekim stvarima kada su dobili svoje prvo dete.

Kada dođe prva beba većina roditelja nije spremna i uvek je tu strah od nepoznatog. U strahu da se nešto loše ne desi ako ne ispoštuju ono što su pročitali u nekom priručniku o nezi bebe, često pribegavaju postupcima za koje kasnije shvate da su bile potpuno bespotrebne.

1. Terali ste dete da jede više nego što mu je potrebno

Maloj deci treba dosta manje hrane da bi zadovoljili dnevne potrebe svog organizma ali to je stvar koju većina roditelja, koji su se po prvi put našli u toj ulozi, ne shvataju.

Neretko će pribeći moljakanju ili pak kažnjavanju dok deca ne pojedu određenu količinu hrane za koju oni smatraju da im je potrebna.

Ali kada ste dobili drugo dete ili je neko iz vašeg okruženja dobio bebu, a vi ste ga posmatrali kako radi isto to -shvatili ste da kada dete bude gladno- samo će tražiti.

2. Bespotrebno ste budili dete

Da li ste se i vi sa prvim detetom slepo se držali rasporeda hranjenja ili igranja i zbog tih aktivnosti budili vašu bebu? Plašili ste se da neće zaspati tokom noći pa ste joj uskraćivali dnevne dremke? Budili biste bebu kada dođu gosto koji žele da je vide?

Kasnije ste shvatili da nijedan od navedenih razloga nije dovoljno dobar da probudite vašu bebu.

Ko želi da je vidi može to da uradi i dok ona spava a i zašto bi propustili retku priliku da na miru popijete kafu?

3. Prali ste sve što je palo na pod

U narodu se kaže da kada prvo dete pojede nešto sa poda, zabrinuti roditelji su u stanju odma da ga vode kod lekara, kada drugo dete u usta stavi nešto što je palo na pod, roditelji mu isperu usta i operu ruke, dok treće samo malo obrišu, eventualno oduvaju prljavštinu sa spornog predmeta. I ta priča nije nastala bez razloga.

Normalno je da nećete detetu dopustiti da stvalja u usta prljave stvari ili da živi u haosu, ali od malo prašine ili zemlje, ukoliko ste napolju, detetu sigurno neće biti ništa.

4. Kupovali ste isključivo organske namirnice

Na početku ste kupovali isključivo ekološke i organske kašice, domaće neprskano voće, a onda je sve organsko i neprskano polako zamenila svakodnevna hrana koju jedete i vi, koju samo izgnječite viljuškom i gledati vaše dete kako raste i razvija se sasvim normalnim tempom.

5. Prečesto ste menjali pelene

Roditelji praktično lebde oko bebe, posebno kada je u pitanju prvo dete. To podrazumeva često proveravanje i menjanje pelene čim se beba malo umokri.

Sada vam je verovatno jasno da nije bilo potrebe za tim. Pelena može malo da sačeka, nije neophodno da je menjate čim se beba upiški.

6. Kupovali ste skupu odeću

Prvom detetu obično se kupuje sve novo i, uglavnom, skupo. Kasnije shvatite da to i nisu ble najmudrije odluke.

Bebe vrlo brzo prerastu većinu odeće u uzrastu do prve godine a i stvari koje beba svakodnevno bljucka, žvaće i u kojoj puzi nema poente da budu preskupe.

7. Previše ste pazili

Kao i većina roditelja, iz straha niste dopuštali detu da skače, da se oznoji ili isprlja. Međutim, vremenom ili dolaskom drugog deteta shvatićete da "život pod staklenim zvonom" može više da šteti detetu nego da mu koristi, i postaćete opušteniji.

Izvor: index.hr

]]>
Tue, 9 Jan 2018 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127711/7-stvari-koje-smo-radili-svi-pre-nego-sto-smo-shvatili-da-nema-potrebe.html
Sada oni imaju reč: Deca iz Srbije i drugih zemalja otkrivaju šta misle o Internetu i kako ga koriste http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127652/sada-oni-imaju-rec-deca-iz-srbije-i-drugih-zemalja-otkrivaju-sta-misle-o-internetu-i-kako-ga-koriste.html Prema poslednjim istraživanjima, svako treće dete na svetu svakodnevno koristi Internet. Roditelji uvek imaju šta da kažu o tome, ali vreme je da i deca dobiju reč.

Projekat pod nazivom Global Kids Online, koji je pod okriljem UNICEF-a, sproveo je ambiciozno istraživanje o tome koji tipovi dece koriste Internet, šta tačno prate i koliko su njihova interesovanja rizična. Ispitanici su bila deca starosti od 9 do 17 godina u Južnoj Africi, na Filipinima i u Srbiji, kao i deca između 13 i 17 godina u Argentini.

"Ne oduzimajte nam Internet!"

Nema sumnje da su deca širom sveta oberučke prihvatila Internet kao deo svakodnevnog života, toliko da počinju da ga doživljavaju kao potrebu, neophodnost, a ne kao alatku.

"Odrasli smo uz Internet. On je oduvek bio tu za nas. Stariji i dalje ne mogu da se naviknu, a mi ne znamo ni kako je izgledao nekadašnji svet", navodi dečak iz Srbije.

Naravno, deca iz Južne Afrike su takođe podelila njegov entuzijazam:

"Želeo sam da naučim da sviram gitaru i to sam i učinio zahvaljujući Internetu. Mogu slobodno da kažem da je naša generacija pametnija od svih prethodnih!".

Uvek će postojati onlajn rizici, ali internet omogućuje deci i da uče i komuniciraju sa drugima. Vrlo je važno da roditelji to ne zaborave.

Pozitivna i negativna iskustva dece u vezi sa korišćenjem Interneta

Čak i deca iz različitih država imaju prilično slična interesovanja. Na Filipinima, na primer, deca vole Fejsbuk i Jutjub, a vreme na njima provode učeći nešto novo, gledajući video klipove ili igrajući onlajn igrice. Što je najinteresantije, najčešće dečije aktivnosti na Internetu obuhvataju i pretragu informacija vezanih za zdravlje, bar jednom na nedeljnom nivou.

Kada su deca upitana jesu li tokom protekle godine pronašla na Internetu nešto što ih je uznemirilo, više od polovine dece u Argentini odgovorilo je potvrdno, čak dva puta više nego deca u Srbiji i na Filipinima.

Neki od najčešćih odgovora bili su sledeći:

- tračarenje o drugim ljudima i postavljanje negativnih komentara

- rasizam i ubistva

- pokušaj odraslih stranaca da stupe u kontakt sa njima

- primećivanje nudističkih sadržaja.

"Bilo je momenata kada su devojčice iz škole krale moje slike i koristile ih kao svoje, pod drugim imenom i prezimenom", navodi 12-godišnja devojčica.

"Jednom me je stranac upitao za 'cenu' - misleći na to koliko treba da mi plati za seksualnu uslugu", govori tinejdžer od 15 godina.

Nakon razmatranja celokupnog istraživanja, trebalo bi promisliti i fokusirati se na samu prirodu Interneta. Recimo, uzmite u obzir društvene mreže: deca ih mogu koristiti kako bi ostala u kontaktu sa svojim prijateljima, ali ono što obavljaju na Internetu mogu videti i nepoznati ljudi. Dakle, uvek će postojati i pozitivna i negativna strana sajber sveta. Na vama je da naučite decu kako da pravilno i produktivno usmere svoju pažnju, ali i da postepeno kreiraju filter za sadržaje sa kojima se svakodnevno susreću.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje.

Izvor: yumama.com

]]>
Mon, 8 Jan 2018 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127652/sada-oni-imaju-rec-deca-iz-srbije-i-drugih-zemalja-otkrivaju-sta-misle-o-internetu-i-kako-ga-koriste.html
Divni običaji za Božić i praznike vezane za njega http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/63455/divni-obicaji-za-bozic-i-praznike-vezane-za-njega.html Iako je Vaskrs najveći hrišćanski praznik, praznik nad praznicima, kod Srba se Božić i praznici vezani za njega najsvečanije proslavljaju i obiluju našim lepim običajima, koji vreme od nekoliko nedelja oko Božića čine najlepšim i najsvečanijim periodom u celoj kalendarskoj godini.

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Spasitelja sveta. Ta činjenica da je to praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva očinstva i materinstva, ukrasio je kod Srba ovaj praznik najlepšim verskim običajima i obredima Svi ti običaji i obredi imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj: Umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Sve je to izraženo u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi o Božiću: "Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!"

Božiću se raduje i staro i mlado, i muško i žensko. Na nekoliko nedelja pred Božić (već od Nikoljdana) i nekoliko nedelja posle Božića (do Savindana) traje svečano praznično raspoloženje. Narod se veseli i raduje, u kućama i porodicama vlada prijatno duhovno raspoloženje, u atmosferi se oseća neko tiho praznično olaženstvo, pa se u takvim prilikama ljudi mire, praštaju jedni drugima uvrede nanete preko godine i ceo narod postaje jedna duša. U ovom periodu su najvažniji sledeći praznici: Detinci, Materice, Oci, Tucindan, Badnjidan, Božić, Nova Godina, Bogojavljenje, Jovanjdan i Savindan. Za svaki od ovih dana i praznika vezani su naši lepi običaji. Pođimo redom.

Detinci
U treću nedelju pred Božić slavi se ovaj praznik. Toga dana ujutru rano, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi. kaiš, gajtan ili običan kanap, ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu. Vezivanje na Detince, Materice i Oce, ima višestruku simvoliku. Prvo simvolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je čovek dobro u svom životu učinio.Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i "dreše" se onima koji ih vežu.

Materice
U drugu nedelju pred Božić pada ovaj praznik. Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena Toga dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detince. Majka se pravi da ne zna zašto je vezana Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se "dreši". Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima. Praznik Materica se u novije vreme svečano proslavlja i pri našim hramovima, naročito po gradovima. Bogomoljne žene u dogovoru sa sveštenikom prepreme prigodnu akademiju sa programom, u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene. One im se "dreše" poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima itd. Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao.

Oci ili Očevi
U prvu nedelju pred Božić praznuje se ovaj praznik. Toga dana, isto kao na Materice, deca vezuju svoje očeve, a ovi im se "dreše" poklonima, isto kao i majke.

Oci, Materice i Detinci su čisto porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica. Ovi praznici, i običaji vezani za njih, doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom. A zna se, da je porodica temelj jednoga društva države i crkve.

Tucindan
Na dva dana pred Božić, 5. januara, je Tucindan. Toga dana se kolje i redi pečenica za Božić. Nekada se pečenica "tukla" ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.
Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokoš. Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je verovatno iz starih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.
Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu "ne valja" tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

Badnjidan
Dan uoči Božića, 6. januara, zove se Badnjidan. Naziv je dobio po tome jer se toga dana seče badnjak i unosi u kuću. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje. Ujutro rano, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Čim svane, loži se vatra i pristavlja se uz nju pečenica. Žene u kući mese božićne kolače, torte, pripremaju trpezu za Božić.

Šta je badnjak?
Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo (u nekim krajevima, jelovo ili borovo), koje se na Badnjidan ujutro rano seče i donosi pred kuću. Uveče, uoči Božića, badnjak se preseca i zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću.

Kako se seće badnjak?
Pre izlaska sunca, na Badnjidan, domaćin sa sinovima ili unucima odlazi u šumu da seče badnjak. Bira se obično mlad i prav cerić, ako nema cerića, može i hrast. Stablo cerića treba da bude toliko, da ga domaćin na ramenu može doneti kući. Kada odabere odgovarajuće drvo, domaćin se okrene istoku, tri puta se prekrsti, pomene Boga, svoju slavu i sutrašnji praznik, uzima sekiru u ruke i seče badnjak. Badnjak se seče i zaseca sekirom ukoso, i to sa istočne strane. Po narodnom verovanju, badnjak se mora poseći sa tri snažna udarca Što sekira od tri puta ne preseče, dovršava se lomljenjem ili uvrtanjem (sukanjem). Taj lomljeni deo na badnjaku zove se brada i poželjno je da bude na svakom badnjaku. Vodi se računa da drvo prilikom pada padne direktno na zemlju. Ne sme se, dakle, zaustaviti na nekom drvetu. Iver od badnjaka se uzima i stavlja među karlice, da kajmak bude debeo kao iver. Kad se badnjak donese kući, uspravi se uz kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče.

Šta simvoliše badnjak?
Badnjak simvolički predstavlja ono drvo, koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini, kada se Hristos rodio. Badnjak nagoveštava i drvo Krsta Hristovog.

Badnje veće
Badnje veče, praktično spaja Badnjidan i Božić. Zato se u našem narodu kaže za neke osobe, koje su prijateljski bliske i vezane da su kao "Božić i Badnjidan". Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu. Pečenica se nosi na ražnju, obično dvojica nose između sebe, i jedan od njih prvo stupa desnom nogom preko praga i pozdravlja domaćicu i žensku čeljad rečima: "Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče!" Domaćica i ženska čeljad posipaju pečenicu i domaćina sa zobi i pšenicom, odgovarajući: "Dobro veče! Čestiti vi i vaša pečenica!" Pečenica se unosi u sobu gde se obavlja večera na Badnjidan i Božićni ručak, i prislanja na istočni zid, tamo gde su ikone i kandilo.
Pošto se badnjak prethodno iseče sa debljeg kraja na tri dela, veličine da može da stane u šporet ili kakvu peć, unosi se u kuću. Isto se govori i radi kao kad se unosi pečenica. Badnjak se stavlja na ognjište, ali pošto ognjišta nema više, stavlja se pored šporeta ili peći, i odmah se jedno drvo loži. Tamo gde nema peći ili šporeta, badnjak se stavlja kod pečenice.

Slama
Posle badnjaka u kuću se unosi slama. Prilikom unošenja slame domaćin i domaćica govore i postupaju kao kad se unosio badnjak i pečenica Slama se posipa po celoj kući. Domaćica u slamu pod stolom, gde se večera, stavlja razne slatkiše, sitne poklone i igračkice, koje deca traže i pijuču kao pilići. Slama simvolizuje onu slamu u pećini na kojoj se Hristos rodio.

Večera u oči Božića
Kada se unesu pečenica, badnjak i slama, ukućani svi zajedno stanu na molitvu, otpevaju tropar "Roždestvo tvoje...", pomole se Bogu, pročitaju molitve koje znaju, čestitaju jedni drugima praznik i Badnje veče i sedaju za trpezu. Večera je posna, obično se priprema prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela.

Božić
Najradosniji praznik među svim praznicima, kod Srba je Božić. Praznuje se tri dana. Prvi dan Božića je uvek 7. januara. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslaviim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja. Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima:

"Hristos se rodi!" i otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!"
Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori sve od Božića do Bogojavljenja .Kada domaćin dođe kući iz crkve, pozdravi sve ukućane sa ovim radosiim božićnim pozdravom, i oni mu otpozdrave ljubeći se međusobno i čestitajući jedni drugima praznik.

Položajnik
Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovrri sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namernik, i on se posebno dočekuje u kući, i zove se položajnik.
Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na og-Lištu, džara vatru i govori zdravicu: "Koliko varnica, toliko srećica, Koliko varnica toliko parica (novca) Koliko varnica toliko u toru ovaca, Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, A najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj".
Položajnik simvolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica posle toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek, koji na Božić, i za celu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Česnica
Rano ujutro na Božić, domaćica zamesi testo od kojeg peče pogaču, koja se zove česnica U nju se stavllja metalni novčić zlatni, srebrni ili obični, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak. Domaćin od pečenice za Božić seče najpre levu plećku, negde i glavu, deo od rebara i srce. Srce se iseče na onoliko delova koliko u kući ima ukućana, i svaki član porodice prvo pojede po parče srca Kada svi stanu za sto, domaćin zapali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda nekom mlađem kadionicu koji kadi celu kuću. Ukoliko neko zna peva božićni tropar, a ako ne, čita se "Oče naš" naglas. Kad se molitva završi pristupa se lomljenju česnice. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi. Ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana Onaj ko dobije deo česnice u kojoj je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele te godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu.

Božić u urbanoj sredini
Postavlja se pitanje kako slaviti Božić danas, u izmenjenim uslovima života, naročito u urbanim sredinama, gde nema ni vatre ni ognjišta, šume, drveća i gde je nemoguće na visoke spratove podizati veliko drvo i slamu. Srbi su Božić, isto kao i krsnu slavu, slavili u teškom ratnim uslovima u rovu, na straži, na frontu, tim pre ga je lakše slaviti u svetlim, prostranim, toplim i komfornim stanovima, u gradskim sredinama Umesto velikog drveta uzme se manja hrastova grančica, i manja količina slame. Sve se to, zajedno sa pečenicom, uoči Božića unosi u kuću i stavlja ispod slavske ikone na istočnom zidu stana ili kuće. Zapapi se sveća i kandilo što simvoliše vatru i ognjište. Kuća se okadi tamjanom, izgovore se molitve KOJS se znaju, ili se pročitaju iz molitvenika, i to veče se provodi u prijatnoj porodičnoj atmosferi uz slušanje crkvene muzike i pesama sa kaseta, ili uz gledanje filmova verske ili moralne sadržine.
Zato je veoma važno da Božić bude neradan dan državni praznik, da bi se praznična atmosfera upotpunila Samo onaj ko lično nije doživeo tu predivnu božićnu atmosferu u kojoj se duša, zahvaćena nekim unutrašnjim blaženstvom, nadima i širi u visine svemirskih prostora, kada se svi ljudi vole i sve se prašta, ne može shvatiti crnogorskog vladiku Njegoša i njegove stihove:
"Nema dana bez očnoga vida niti prave slave bez Božića!"

Božić - praznik dece
Božić je prvenstveno praznik dece. Na Božić se rodilo najlepše i najsvetije dete u istoriji ljudskog roda Zato, oni roditelji koji svoju decu, iz bilo kojih razloga lišavaju praznovanja Božića i doživljaja vezanih za taj praznik, čine prema svojoj deci neoprostivi greh. Uostalom Božić je praznik i privilegija dece u celom civilizovanom hrišćanskom svetu.

Srpska Nova godina
Ovaj praznik se praznuje 14. januara po novom kalendaru a po starom 1. januara Zato se zove Nova Godina Obnovljen je običaj "čekanja Nove Godine". Uoči Nove Godine, sprema se svečana večera, gde svi ukućani sa svojim gostima, kumovima, prijateljima i srodnicima uz veselje i pesmu čekaju ponoć, kada stiže Nova Godina Negde se to radi organizovano u restoranima, hotelima, salama i sl. U ponoć, tačno u 12 sati, svi se ljube i jedni drugima čestitaju dolazak
Nove godine sa željama za dug i miran život, dobro zdravlje i uspeh u poslu. Sutradan se odlazi u crkvu na službu. Posle službe se obavlja svečani ručak. Domaćica mesi pogaču "vasilicu" (vasilica se zove jer je toga dana praznik i Svetog Vasilija Velikog). Negde se vasilica mesi od kukuruznog brašna

Krstovdan
Ovaj praznik pada 18. januara, i praznuje se u spomen Hristovog krštenja. Taj dan je postan i to je prvi posni dan od Božića. U hramovima se toga dana vrši veliko vodoosvećenje. U nekim krajevima se pozdravljaju sa rečima: "Hristos se krsti" i "Vaistinu se krsti".

Bogojavljenje
Bogojavljenje se praznuje 19. januara Tada se po crkvama širom pravoslavlja i srpstva vrše velika i svečana osvećenja vode. Narod dolazi crkvi sa flašama i drugim manjim sudovima, uzima osvećenu bogojavljensku vodicu i nosi je u svoje domove. Ova vodica, obzirom da je osvećena na veliki praznik, ima velika duhovna i lekovita svojstva. Inače ovoga dana slavi se uspomena na Hristovo krštenje, na reci Jordanu, i javljanje Boga u vidu goluba i glasi: "Ovo je Sin moj ljubljeni, njega poslušajte".

Jovanjdan
Jovanjdan je u nizu bogojavljenskih praznika, jer je sveti Jovan Krstitelj, na reci Jordanu, krstio Gospoda Hrista. Mnogi Srbi toga dana slave. Posle Nikoljdana i Đurđevdana, ovo je svetitelj koji se kod Srba najviše poštuje i slavi.

Savindan
Ovaj praznik pada 27. januara Sveti Sava je prvi srpski prosvetitelj, duhovni otac srpske nacije i tvorac srpske crkvene samostalnosti. Zato je Savindan i verski i nacionalni praznik. To je krsna slava srpskih škola. Toga dana se u svim srpskim školama lomi slavski kolač, izvodi prikladan svetosavski program u kome učestvuju đaci sa svojim učiteljima i roditeljima. Rezanje kolača isto je kao i na dan crkvene slave. Svaka slava ima svoga domaćina, koji se dobrovoljno javlja, i svake godine se bira domaćin. Obično se na Savindan uveče u školama ili domovima kulture nastavlja narodno veselje u kome učestvuje naša omladina.

Izvor: spc-altena

]]>
Sun, 7 Jan 2018 09:02:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/63455/divni-obicaji-za-bozic-i-praznike-vezane-za-njega.html
Kako da izgledate dobro na porodičnoj fotografiji http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127461/kako-da-izgledate-dobro-na-porodicnoj-fotografiji.html Trenutak koji se više neće ponoviti - sačuvan zauvek! Eto toliko je vredna fotografija! Uspomena koju ostavljate vašoj deci i unicima i njihovoj deci... Pa naravno da vam je stalo da lepo izgledate.

Pročitajte sledeće savete i budite zadovoljne ovogodišnjom prazničnom fotografijom.

Obucite detalj u jarkoj boji
Žuta, crvena ili plava, sasvim je svejedno. Šal, cipele ili ruž jarke boje staviće fokus na taj deo tela i prikriti neke druge nesavršenosti.

Neka pozadina bude neobična
Atraktivna praznična dekoracija je savršena pozadina. Izbegavajte klasične, nameštene fotografije na kauču. Budite opušteni i izaberite najukrašeniji deo kuće za fotografisanje.

Zanimacija za ruke
Najčešće dok se fotografišemo, ne znamo šta ćemo sa rukama, a onda baš tako ispadnemo i na fotografiji - nesnađeno. Zato, zaposlite ruke. U naručje uzmite dete, ljubimca. Svi uzmite čaše ili šolje i ne zaboravite da se nasmejete.

Svako ima svoju "lepšu stranu"
Vi samo treba da otkrijete koja je vaša :) U zavosnosti od toga da li želite da sakrijete bodbradak,"manje lepu" stranu lica, podočnjake ili ruke, odredite i ugao kako ćete da se okrenete kako bi sakrili baš te delove kojima ste nezadovoljni.

Izdužite vrat
Ne sakrivajte se iza dece! Ispravite se i izdužite vrat i odmah ćete izgledati vrlo elegantno, pa makar bile i u pidžami.

Zategnute ruke
Ni od ovog ponedeljka niste krenule sa vežbanjem? Ne brinite. Izgledaće zategnutije i mršavije ukoliko ih savijete i oslonite dlanovima na kukove. U tom položaju možete i da zategnete mišiće, a niko neće ni primetiti ;)

Sakrijte višak kilograma
Ako želite da sakrijete višak kilograma važno je da ne stojite ravno kao u vojsci. U odnosu na fotografa stanite pod uglom od 45 stepeni, noge stavite jednu ispred druge, ali svu težine prebacite na nogu koju ste stavili iza.

Želite duže noge?
Prekrstite ih! Bez obzira da li sedite ili stojite, prekrštene noge uvek vizuelno izdužuju telo.

Ne zaboravite da se smejete!
Na fotografijama uvek svi prvo primete osmeh. Uvek se smejte, pa mkar to bilo i veštački. Osim što će da vam zategne bore i učini da izgledate mlađe, sigurno će vas naterati da se na kraju istinski i od srca nasmejete (makar i samoj sebi - od zadovoljstva i sreće).

Izvor: index.hr

]]>
Sun, 7 Jan 2018 09:53:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127461/kako-da-izgledate-dobro-na-porodicnoj-fotografiji.html
Stiže dan za razvode: Evo kog dana u godini parovi najčešće raskidaju http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127505/stize-dan-za-razvode-evo-kog-dana-u-godini-parovi-najcesce-raskidaju.html Posle praznika jedan da je naročito rizičan za parove, a evo kog datume ima najviše zahteva za razvod braka!

Kada prođe novogodišnja zabava i božićno okupljanje dolazi do rešavanja neraščišćenih računa, a evo kog datuma se parovi najviše razvode, piše Lepa & srećna.

Jedna od najvećih engleskih agencija za savetovanje parova dobija najviše poziva u januaru posle praznika. Poučeni dosadašnjim iskustvom, stručnjaci ističu da je 8. januar najrizičniji dan za parove i da tog dana ima najviše zahteva za razvod. Tu tvrdnju potvrđuju i advokati koji najviše zahteva za razvod braka dobiju kada se vrate na posao posle prazničnog odmora.

Međutim, ovo ne važi za stabilne parove, već za parove čiji je odnos i pre praznika bio klimav i nesiguran, a praznični stres uzrokovao je još nezadovoljstva, pa nije ni čudo zašto je baš 8. januar okidač za raskid. Takođe, mnoge prevare tokom praznika isplivaju na površinu što pokazuje i iskustvo žene koja je zahtevala razvod nakon što je stigao račin za skupocen ženski sat koji se nije našao ispod njene novogodišnje jelke. Mnogi ističu da bi razvod lakše podneli uz savete i emotivnu podršku, pa ako ne osećate da ste u nezdravoj vezi potražite pomoć prijatelja, porodice i stručnjaka.

Izvor: Lepa & srećna

]]>
Sat, 6 Jan 2018 13:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127505/stize-dan-za-razvode-evo-kog-dana-u-godini-parovi-najcesce-raskidaju.html
Samo tri dana mi je trebalo da odviknem dete od televizije http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127548/samo-tri-dana-mi-je-trebalo-da-odviknem-dete-od-televizije.html Sramota me je da ovo priznam, ali moje dete je postalo zavisno od TV-a. Počelo je sa njegovim buđenjem u 4:00 ili 4:30 svakog jutra i to je bio jedini način da ostane miran.

Savremeni način života uzima danak pa deca sve više vremena provode ispred televizora.

Gledanje televizije je omiljena aktivnost dece koja “gutaju” televizijski program koji im je postao zamena za igru i druženje, kako sa vršnjacima tako i sa prezauzetim roditeljima.

Umorni roditelj koji se na Reddit-u potpisao kao Iwanttosleep8hours (“želim da spavam 8 sati”) ispričao je kako se gledanje jedne epizode omiljene emisije pretvorilo u pravu zavisnost za TV-om kod njegovog deteta.

– Sramota me je da ovo priznam, ali moje dete je postalo zavisno od TV-a. Počelo je sa njegovim buđenjem u 4:00 ili 4:30 svakog jutra i to je bio jedini način da ostane miran. Uskoro je moj dvogodišnji sin počeo stalno da pita da mu upalimo TV i briznuo bi u plač ako bismo ga odbili.

Kleli smo se da ćemo od sutra da prstanemo da mu puštamo TV, ali svaki umoran i neispavan roditelj će razumeti kada kažem da bih uradio sve samo da moje dete bude mirno i da ja mogu da spavam.

Međutim, morali smo da smislimo neku strategiju i rešimo problem. Jednog jutra nismo mogli da nađemo daljinski i tražili smo ga desetak minuta dok on nije odustao i rešio da doručkuje. Sledećeg dana sam odlučio da sakrijem daljinski. Tražili smo ga ponovo i uskoro je on opet odustao bez svađanja. Trećeg jutra TV nije bila prva stvar koju je tražio.

Iznenađujuće je kako se brzo odvikao, kao i kako se brzo deca navuku na TV. Sada je mnogo bolji nego pre, želi da istražuje svet oko sebe i da se igra sa igračkama i ljubimcima umesto da bulji u ekran. Spavao sam do 7:00 po prvi put posle mnogo vremena, napisao je ovaj korisnik.

Budite oprezni sa decom i gledanjem televizije jer ona ima svojih čari i privlači ih. Na žalost, danas je većina roditelja prezauzeta i nemaju vremena da se igraju sa decom pa im umesto toga dozvoljavaju gledanje televizije do mile volje. Tako prave kardinalnu grešku zbog koje kasnije oni ispaštaju.

Izvor: Srbija danas

]]>
Fri, 5 Jan 2018 10:07:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127548/samo-tri-dana-mi-je-trebalo-da-odviknem-dete-od-televizije.html
Šta se desi kada mama koja "ne radi" stvarno odluči da ne radi? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127459/sta-se-desi-kada-mama-koja-ne-radi-stvarno-odluci-da-ne-radi.html Priču ovog tate pročitalo je nekoliko desetina hiljada ljudi. Mame su se slatko nasmejale, a tate... tate su ponešto i naučile.

Muž se vratio s posla i pronašao je svoje troje dece u dvorištu kuće, još uvek su bili u pidžamama.

Oni su se igrali u blatu praznim kutijama od hrane i svuda je bilo razbacano smeće. Vrata od automobila bila su otvorena, kao i vrata od kuće.

Psa nigde nije bilo. U hodniku je bilo još više haosa. Svetlo je bilo isključeno i pored zida su stajale zgužvane stvari. U dnevnoj sobi je radio televizor pojačan do kraja, a soba je bila puna igračaka i razbacane odeće.

U kuhinji je pronašao sudoperu napunjen prljavim posuđem. Ostaci doručka su bili razbacani po stolu, a vrata frižidera širom otvorena. Hrana za pse je bila razbacana po podu, a gomila peska stajala je ispred vrata. Muž je požurio uz stepenice, gazeći preko igračaka i još gomile odeće, u potrazi za svojom ženom. Bio je uplašen, da se nije nešto dogodilo s njom?

Spazio je vodu na podu, koja je curila ispod vrata kupatla. Zavirio je unutra i bio je zaprepašćen neredom: gomila vlažnih peškira, sapun, pena i opet puno igračaka razbacanih po mokrom podu. Nekoliko metara toalet papira prekrivali su WC šolju, a pasta za zube bila je razmazana po vratima i ogledalu

Uspaničen je od straha, brzim je korakom požurio u spavaću sobu! Otvorio je vrata sobe i ugledao je svoju ženu, koja je sklupčana ležala je u krevetu.

Bila u pidžami i čitala je knjigu. Pogledala je muža i blago se nasmešila.

Pitala ga je, kako mu je prošao dan. Muž je bio preplašen i zbunjen.

Upitao je svoju ženu: "Šta se ovde dogodilo?"

Ona se ponovno nasmejala i odgovorila:

"Svaki dan, kada dođeš s posla, pitaš me šta ja to radim po ceo dan u kući pa sam umorna. Da li je tako?"

"Hmmm, tako je…"

"E pa, danas nisam ništa radila", odgovorila je žena i nastavila da čita svoju knjigu.

Izvor: kurir.rs

]]>
Thu, 4 Jan 2018 09:30:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127459/sta-se-desi-kada-mama-koja-ne-radi-stvarno-odluci-da-ne-radi.html
Majke konačno otkrile neke detalje o DOJENJU, možda se iznenadite... http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127427/majke-konacno-otkrile-neke-detalje-o-dojenju-mozda-se-iznenadite.html Tokom dojenja, vaše telo može izgledati kao da nije vaše. Osećaćete se deblje, nadutije, neprijatnije, a ovo su samo od nekih promena koje dolaze pošto postanete majke:

Jako boli

Vaše bradavice su osetljive na dodir i tokom dojenja imate osećaj kao da vas prožimaju hiljade iglica. To je osetljivost nerava, jer dete jako vuče  mleko dok konačno ne dođe do stabilizacije.

Nakon prvog otežanog mlaza, polako se otpušta hormon oksitocin pa se zato osećate srećnom. Ono što ne pomaže dojenju, točnije što vas čini nervoznijima za vreme dojenja je stres, anksioznost i kofein pa bi to svakako trebalo da izbegavate dok dojite.

Gubite na težini ili ne?

Postoji teorija po kojoj žene dojenjem izgube i do 800 kalorija. Međutim, to je individualna stvar. Dešava se da se dojiljama posle porođaja znatno poveća apetit i da dobiju na težini. Ako se to vama dešava, ne paničite. Svoju vitku liniju pre porođaja ćete povratiti, samo je važno da to činite postepeno, piše miss7.24sata.hr.

Nutritivna vrednost mleka se menja

To znači da sa starenjem i rastom bebe, i majčino mleko postaje drugačije. Menja se i kalorična vrednost, gustina i ukus. Kako dete raste i razvija se, mleko postaje bogatije vrednim faktorima. Isto tako, ako se beba ili mama razbole, mleko menja okus kako bi se oboje dodatno zaštitili.

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Wed, 3 Jan 2018 13:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127427/majke-konacno-otkrile-neke-detalje-o-dojenju-mozda-se-iznenadite.html
Pazite čime se dete igra: Umalo je ostala bez ćerke, sad želi da upozori sve roditelje http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127176/pazite-cime-se-dete-igra-umalo-je-ostala-bez-cerke-sad-zeli-da-upozori-sve-roditelje.html Džejn Kilvort je nedavno prošla kroz pravu agoniju strahujući za život svoje dvogodišnje ćerke Moli.

Čitava drama, koja je vrlo lako mogla da se završi tragično, nastala je zato što je devojčica progutala bateriju iz ključeva za automobil, piše Dejli Mejl.

Radi se o maloj okrugloj bateriji koja je neophodna i za funkcionisanje većine igračaka koje će se u narednim nedeljama naći u paketićima, pa Džejn smatra da je njena dužnost da upozori ljude još veća.

Moli je bila sa roditeljima na priredbi svog starijeg brata Džozefa i nekako je uspela da rastavi ključ i domogne se baterije koju je potom progutala. Panika koja je obuzela Džejn je sasvim razumljiva kada se uzme u obzir da litijum može da potpuno sprži grlo odraslog čoveka za manje od sat vremena. Dakle, vremena je bilo vrlo malo, i odjurili su u bolnicu gde je Moli uvedena u anesteziju da bi joj lekari uklonili malu bateriju iz stomaka.

Hirurzi su joj kasnije rekli da je prava srećnica što je preživela. Da je ostala, kažu, u crevima, u vrlo kratkom roku dete bi umrlo.

"Apsolutno sam u šoku nakon saznanja koliko su ove baterije smrtonosne, a bez njih je funkcionisanje svake igračke nezamislivo. Zato obratite pažnju šta ćete spakovati deci u paketiće, i ako su uključene i baterije, pazite dok se dete igra", poručuje ova majka.

Izvor: zena.blic.rs

]]>
Tue, 2 Jan 2018 09:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127176/pazite-cime-se-dete-igra-umalo-je-ostala-bez-cerke-sad-zeli-da-upozori-sve-roditelje.html
Žene, ne treba da rađate više od dvoje dece? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127033/zene-ne-treba-da-radjate-vise-od-dvoje-dece.html Svi znamo da se telo žene promeni tokom trudnoće i nakon porođaja, a nova studija tvrdi da je najbolje da nemate više od dvoje dece, ako želite koliko-toliko da sačuvate izgled.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Poljskoj u kojoj su učestvovali i naučnici sa "Bat" univerziteta, analizirala je fotografije više od 500 sredovečnih žena. One koje imaju više dece ocenjene su kao "manje lepe".

Zašto, pitate se? Zato što su trudnoće ostavite traga na njihovim telima i povećale nivo oksidativnog stresa, hemijskog disbalansa koji je krivac za ubrzano starenje.

"Primetili smo da su sredovečne žene koje su već prošle menopauzu, a koje imaju manje dece - atraktivnije, mlađe i zdravije nego one koje imaju više dece. Atraktivnijim ih smatraju i muškarci i žene", kažu autori studije.

Ipak, ako pitate bilo koju majku, gotovo sigurno će vam reći da su promene na telu mala cena za sreću koju deca donose.

Da li se vi slažete sa ovim mišljenjem naučnika?

Izvor: mondo.rs

]]>
Mon, 1 Jan 2018 16:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/127033/zene-ne-treba-da-radjate-vise-od-dvoje-dece.html
Pustite decu da kuvaju sa vama, korisno je http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126955/pustite-decu-da-kuvaju-sa-vama-korisno-je.html Osim što će hranu koju pripreme sami sigurno pojesti, portal "Kids Cooking Activites" navodi detaljnu listu veština koje deca mogu da nauče u kuhinji...

Učestvovanje u pripremi hrane i samom kuvanju, deci daje poseban uvid u ishranu, a često im otvara želju za isprobavanje novih namirnica.

Nutricionista i zdravstveni edukator Dženi O Dea sugeriše da još dok je dete malo, dozvolite mu da kuva sa vama.

Na taj način ćete pomoći detetu da razvije zdravije navike u ishrani i ujedno podići njegovo samopouzdanje. Jer nema boljeg osećaja za njega nego da se oseća korisnim članom porodice.

Šta sve deca mogu da nauče kuvajući:

Matematiku- brojenje, oblici, mere
Rešavanje problema
Hemija i nauka - razumevanje kako se hrana menja tokom procesa kuvanja
Geografija - sa kog su podneblja određene namirnice i zašto su tamo rasprostanjene
Lekcije iz kulture - kako se hrane ljudi širom sveta
Kreativnost
Lekcije iz istorije - kako su se ljudi hranili u prošlosti
Lekcije iz oblasti zdravlja, a posebno važnost zdravih namirnica i čistoće
Razvijanje motorike kroz merenje, nalivanje, sečenje…

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Sun, 31 Dec 2017 09:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126955/pustite-decu-da-kuvaju-sa-vama-korisno-je.html
Prvo im je seks "umro" u braku, a onda se desila revolucionarna promena http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126954/prvo-im-je-seks-umro-u-braku-a-onda-se-desila-revolucionarna-promena.html Desilo im se kao i većini parova- ljubav je zatajila u njihovoj spavaćoj sobi. Ona je želela da ima vreme za sebe, kafu, knjigu, spremanje, kuvanje... seks je bio poslednja tema o kojoj je razmišljala posle šest godina braka. Novinarka i vlasnica stranice vodiča kroz Orlando na Floridi, Kristen Manieri i njen suprug Marko postigla je da oživi strast u braku tako što je postigla kompromis kojim su oboje već godinama i više nego zadovoljni.

"Vrlo brzo posle venčanja seks je nestao iz naših života. Šest godina i dvoje dece kasnije ne samo da nikad nisam razmišljala o seksu, nego me nije privlačio ni kad bi ga muž predložio. Želela sam više sna, vremena za sebe, sat vremena više za spremanje stana, priliku da dovršim roman koji sam počela da čitam. Sve to i još jedno stotinak drugih stvari bilo mi je važnije od dobrog seksa", iskrena je Kristen.

Svesna da tako brak ne može da opstane znala je da nešto mora da učini.

Slučajno je u jednom magazinu pročitala članak o dogovorenom seksu i ideja joj se odmah dopala.

"Odmah sam uvidela prednosti ovog plana. Prvo, znala bih kada će se dogoditi pa bih se psihički pripremila. I drugo, dobila sam bezrezervu dozvolu da odbijem seks bilo koji drugi put bez krivice. Naš početak je bio trapav, jer smo već zaboravili da imamo odnos", priča Kristen koja sa mužem već četiri godine ima ovakvu vrstu odnosa. Kaže i da nije erupcija strasti, ale na kraju ipak seks. Takođe, njoj kao zapsolenoj mami znači da sve isplanira, a oboje u tome uživaju.

Negativna strana rasporeda za seks je što ipak postoje trenuci kad se javi spontana želja za seksom.

"Seks, kako sam s vremenom otkrila, nije samo dodatak vezi. On je ono što nas drži u vezi. Ljubav, iskrenost, podrška, zajedništvo, ranjivost i kvalitetan razgovor sve su to karakteristike dobrog braka, ali bez seksa to je samo prijateljstvo", objašnjava za "Huffinger post" i dodaje:

"Da, udata sam za svog najboljeg prijatelja već 13 godina, ali istovremeno sam udata za svog ljubavnika i nameravam da tako bude dokle god smo živi".

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Sat, 30 Dec 2017 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/126954/prvo-im-je-seks-umro-u-braku-a-onda-se-desila-revolucionarna-promena.html