Prva Srpska Televizija :: Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/rss.html Tokofobija - strah sa kojim se danas bori veliki broj žena http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136792/tokofobija---strah-sa-kojim-se-danas-bori-veliki-broj-zena.html Panični strah od trudnoće i porođaja poznatiji kao tokofobija, sve češće srećemo u društu jer pogađa sve veći broj žena.

Od tokofobije danas pati oko 14 odsto žena, što nije mala brojka, iako su u nju uključene i žene koje se panično boje nove trudnoće zbog traumatičnih iskustava koje su doživele u prvoj ili ranijim trudnoćama. Međutim, taj strah češće pogađa žene koje nikada nisu bile trudne i koje veruju da možda nikada neće imati decu jer se panično boje da zatrudne.

Kakva su njihova iskustva i šta o tome kažu stručnjaci, pronašli smo na sajtu Mummypages.

"Prestravljena sam od same pomisli da bi u meni rastao neki vanzemaljac", izjavila je jedna od žena koja se bori sa tokofobijom.

Druge su je shvatile i podržale.

"Moja porodica jednostavno ne može da razume moj strah. Suprugu sam od početka pričala koliko se toga bojim, ali on se uporno nada da će me strah proći. Pokušala sam se rešiti tog straha, čak sam i prestala da pijem pilule, ali sad jednostavno izbegavam seks i razmišljam o tome da opet počnem da ih pijem, a da njemu i ne kažem jer sam paralizovana od straha da ću zatrudneti", ispričala je druga žena, a njen strah nije čak ni najgori.

"Ja ne mogu ni proći pored trudnice da se ne smrznem od straha", priznala je jedna mlada žena koja ne može videti trudnicu, ne može podneti ni razgovore o trudnoći jer se trese i preznojava od panike.

"Koliko god znam da je naše telo napravljeno da stvori još jedno biće, meni je sama pomisao da mi nešto raste između organa nepodnošljiva. Plašim se da moje telo to ne bi moglo da izdrži", iskreno je priznala još jedna.

Sve njih, osim paničnog straha kad pomisle na vlastitu trudnoću hvata i teskoba, a ona je ujedno i veza s time što sve više žena pati od ove fobije.

U današnjem stresnom svetu veliki je porast loših stanja kao što su depresije, stres i teskoba koji su okidač raznih fobija, pa i tokofobije.

"Drugi problem je strah od ponovne trudnoće. Tu je stanje nešto lakše jer je reč o strahu koji se može objasniti i ublažiti, ali ni taj strah se danas ne rešava kako bi trebalo. Puno je žena koje su iz nekog razloga proživele traume, neke u trudnoći, neke na porođaju pa je logično da se boje sve da to ponovno prežive. Puno takvih žena nikada više ne zatrudni", pojasnila je babica, na koju se nadovezala i terapeutkinja Rena Gough koja nažalost ima sve više posla sa ženama koje se boje trudnoće.

Neke pokazuju tipičnu nervozu i teskobu povezanu sa strahovima, a neke su zaista paralizovane, ali to su strahovi koji se mogu ublažiti i prevazići.

Žena koje je uspela da nadvlada svoj strah kaže da je jedan od "okidača" porasta tokofobnih žena taj što se u medijima o porođajiima uglavnom priča negativno. Stalno se govori o lošim iskustvima, a manje se prikazuju ona lepa. To je prva stvar koja bi trebalo da se promeni u celokupnoj društvenoj slici jer porođaj i trudnoća nisu laki, ali su vrlo često lepi i podnošljivi.

To je ono što žene sa tokofobijom moraju da shvate, a potom da otkriju čega se zapravo najviše plaše. Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome šta sve telo može, koje im se sve mogućnosti pružaju da bi im se olakšala trudnoća i porođaj, ali je svakako najgore onima koje okolina ne razumie.

Strah se može prevazići, ali mu se mora prići stručno i ciljano, uz puno podrške i edukacije.

Izvor: yumama.com

]]>
Fri, 22 Jun 2018 10:06:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136792/tokofobija---strah-sa-kojim-se-danas-bori-veliki-broj-zena.html
Roditelji beba prosečno noću spavaju 4 sata i 44 minuta http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136745/roditelji-beba-prosecno-nocu-spavaju-4-sata-i-44-minuta.html Roditelji novorođenčadi spavaju samo četiri sata i 44 minuta tokom prosečne noći u prvoj godini života bebe, pokazalo je britansko istraživanje. Dve trećine ispitanika kazalo je da su se zbog tog razloga posvađali s partnerom.

U prvih 12 meseci života deteta, majke i očevi spavaju 59 posto manje od preporučenih 8 sati sna po noći, a time "izgube" oko 50 noći koje je trebalo da odspavati u toj godini. Istraživanje je pokazalo da je tipičnom roditelju potrebno oko 54 minute kako bi uspavao bebu, na šta "potroše" gotovo 14 dana u toj godini, piše Independent.

Studija je pokazala da zbog nedostatka sna može doći do problema u vezama, a dve trećine ispitanika kazalo je da su se svađali s partnerom zbog buđenja tokom noći i ponovnog uspavljivanja deteta.

Istraživanje koje je sprovela kompanija Simba, pokazalo je da 23 posto ispitanika veruje da je manjak sna u prvoj godini deteta dovelo do toga da se ponašaju "pomalo čudno".

Čak 64 posto je začuđeno što su tu prvu godinu uspeli da funkcionišu kako su funkcionisali.

Izvor: N1

]]>
Thu, 21 Jun 2018 16:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136745/roditelji-beba-prosecno-nocu-spavaju-4-sata-i-44-minuta.html
TRI MAME jedna do druge: Brena blista u ljubičastoj haljini i uživa u društvu Filipove i Aleksandrine mame dok se Boba hladi lepezom http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136763/tri-mame-jedna-do-druge-brena-blista-u-ljubicastoj-haljini-i-uziva-u-drustvu-filipove-i-aleksandrine-mame-dok-se-boba-hladi-lepezom.html Prelepa slika stiže iz crkve na Bežanijskoj kosi. Tamo su sudbonosno da izgovorili Aleksandra Prijović i Filip Živojinović. U njihovoj lepoti najviše su uživale mame, Filipova, Aleksandrina ali i Lepa Brena koje su jedna do druge pratile ceremoniju.

Lepa Brena blista u ljubičastom izdanju, a mnogobrojni komentari gledalaca su da je odabrala kombinaciju koja bi odlično prošla i na engleskom dvoru.

Tik pored nje stoji Filipova mama u zelenoj toaleti dok je do nje Aleksandrina mama.

Sve to do njih posmatra Boba kojem je u jednom trenutku bilo jako vruće pa se poslužio Breninom lepezom.

Šta je Brena izjavila samo za Prvu televiziju nako crkvene ceremonije možete da pročitate ovde:

Brena EKSKLUZIVNO za Prvu: Svi smo na granici suza

Kako je izgledao prvi poljubac mladenaca pogledajte ovde:

Aleksandra i Filip izgovorili sudbonosno DA! Pao prvi poljubac i čestitke od kumova i roditelja (VIDEO)

Ekskluzivne snimke ceremonije iz crkve pogledajte ovde:

EKSKLUZIVNO Kadrovi crkvene ceremoniju Aleksandrinog i Filipovog venčanja (VIDEO)

]]>
Thu, 21 Jun 2018 14:01:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136763/tri-mame-jedna-do-druge-brena-blista-u-ljubicastoj-haljini-i-uziva-u-drustvu-filipove-i-aleksandrine-mame-dok-se-boba-hladi-lepezom.html
Prosto da ih poželite? Jutarnje mučnine u trudnoći imaju svoje prednosti http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136675/prosto-da-ih-pozelite-jutarnje-mucnine-u-trudnoci-imaju-svoje-prednosti.html Nova studija otkrila je da su mučnina i povraćanje kod žena u trudnoći zapravo dobra stvar.

Žene koje su se mučile sa ovim imale su manje pobačaja i rađale su veće i zdravije bebe nego one koje nisu imale ovih problema.

Jutarnja mučnina povezana je i sa manje defekata na rođenju i sa boljim razvojem deteta, tvrde istraživači.

Oko 85 odsto žena ima jutarnju mučninu u trudnoći, kažu istraživači. Veruje se da simptome jutarnje mučnine pokreće brz rast nivoa gonadotropina, hormona koji se luči u placenti.

U isto vreme, relativno visok nivo ovog hormona, a i verovatno drugih hormona koji nisu identifikovani, može doprineti boljem razvoju još nerođene bebe, tvrde istraživači.

Još neke manje studije pričale su o pozitivnim stranama jutarnje mučnine. Dečja bolnica u Torontu prikupila je podatke 10 različitih studija na ovu temu sprovedenih u periodu od 1992. do 2012.

U tim studijama učestvovalo je oko 850.000 trudnica. One su se bavile vezom između mučnine i povraćanja i broja pobačaja, prevremenih porođaja, beba rođenih sa malom težinom i abnormalnostima.

Rizik od pobačaja veći je za tri puta kod žena koje nemaju jutarnju mučninu. Žene starije od 35 godina, koje su i inače pod velikim rizikom od pobačaja, manje su u opasnosti ako imaju jutarnju mučninu.

Žene koje su imale jutarnju mučninu imale su i manje prevremenih porođaja, tvrde neke od ovih studija. Rizik od rođenja deteta s defektom takođe je manji za 30 do 80 odsto. Pored toga, deca čije su majke imale jutarnju mučninu imala su bolje rezultate na testovima inteligencije i ponašanja.

Uzimanje lekova za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja ne utiče na nivo hormona i ne škodi pozitivnim efektima koji se povezuju sa jutarnjom mučninom, tvrdi Gideon Koren iz Dečje bolnice i vodeći autor ovog izveštaja.

Izvor: srbijadanas.com

]]>
Wed, 20 Jun 2018 09:59:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136675/prosto-da-ih-pozelite-jutarnje-mucnine-u-trudnoci-imaju-svoje-prednosti.html
Psihijatar pojašnjava kada možemo reći da je dete postalo zavisno od video igara http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136673/psihijatar-pojasnjava-kada-mozemo-reci-da-je-dete-postalo-zavisno-od-video-igara.html Svetska zdravstvena organizacija je kompulsivno igranje video igara svrstala u mentalne poremećaje. Kritičari ove odluke smatraju da se time stigmatizuju deca, tinejdžeri, posebno dečaci koji više vremena provode igrajući video igre.

Koliko je vremena potrebno da dete provede igrajući video igre da bismo mogli da tvrdimo da je postalo zavisno od njih, objašnjava psihijatar Aleksandar Vujošević.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136673/psihijatar-pojasnjava-kada-mozemo-reci-da-je-dete-postalo-zavisno-od-video-igara.html
Kako da spasete decu od napasti zvane KOMARCI http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136574/kako-da-spasete-decu-od-napasti-zvane-komarci.html Da biste decu poštedeli muka, trebalo bi da ih pre izlaska napolje isprskate sredstvom protiv ovih "napasti"

S vrelim letnjim danima dolaze i komarci, a njihov najdraži "plen" su definitivno mališani. Da biste decu poštedeli muka, trebalo bi da ih pre izlaska napolje isprskate sredstvom protiv ovih "napasti". Ali kako njihovi napadi ne mogu uvek da se preduprede, važno je da ujedi ne prerastu u velike otoke. Stručnjaci kažu da je, ako izostane alergijska reakcija, dovoljno da se mesto ujeda previja hladnim oblozima i namaže antihistaminskom kremom. Međutim, ukoliko uz svrab i izražene otoke koji se šire dolazi do otežanog disanja, neprestanog kašlja i pomućenja svesti, obavezan je odlazak kod lekara.

Stručnjaci podsećaju i da se deca zbog svraba ponekad toliko češu da često naprave razderotine po koži, a one su "ulazna vrata" za mnogobrojne bakterije. U tom slučaju je takođe potrebno da se reaguje, a spas može da pruži antibiotska mast.

Ujedi pauka su slični onima koje prave komarci, jedino što je otok veći i tvrđi, pa traje nekoliko dana duže. Ali tretman je isti - hladni oblozi i krema brzo će rešiti problem.

Izvor: novosti

]]>
Wed, 20 Jun 2018 09:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136574/kako-da-spasete-decu-od-napasti-zvane-komarci.html
Ako dete odbija da jede povrće prevarite ga ovim trikovima http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136513/ako-dete-odbija-da-jede-povrce-prevarite-ga-ovim-trikovima.html Mnogi roditelji vode brigu o tome šta njihova deca jedu, odnosno ne jedu. Kad je hrana u pitanju, izbirljivost je često prolazna faza, ali je prilično frustrirajuća za roditelje.

Psihološkinja Kler Levelins sa Univerziteta u Londonu otkriva pet saveta uz koje će vaše dete ipak prihvatiti namirnice koje mu baš i nisu privlačne.

1. Pokušajte 20 puta

"Ako vaše dete ne voli određenu hranu ili ne želi uopšte da je proba, ponudite mu manju količinu 20 dana zaredom", govori Kler i objašnjava kako su istraživanja pokazala da ta metoda smanjuje strah i dete se upoznaje s namirnicom, pa je verojatnije da će je vremenom projesti.

2. Pojedite polovinu

Svojoj deci uvek budite primer, pa tako i kad je hrana u pitanju.

"Nepoželjnu namirnicu prepolovite. Pojedite svoju polovinu pred detetom i recite kako je ukusna a onda ponudite detetu drugu polovinu. Tako ih učite da je hrana sigurna za jelo", dodajte Kler.

3. Nemojte vršiti pritisak na dete

Kažnjavanje može imati negativan efekat.

"Ako kažete detetu da neće ići u park ako ne pojede brokoli, zapravo utičete na to da dete brokoli mrzi još više".

4. Pohvalite dete

Kod neke dece pohvale mogu biti jako efikasne.

"Osim toga što im možete govoriti bravo, možete ih nagraditi nalepnicama ili bedževima. Istraživanja su pokazala da su deca jako motivisana da se bore za nagradu".

5. Nikad ne dajte nagradu u obliku hrane

"Ako pojedeš brokoli, dobićeš sladoled" je potpuno pogrešna metoda", ističe Kler.

"Ta strategija vodi do toga da dete još manje voli hranu koju inače ne voli, a počinje da obožava onu koju mu nudimo kao nagradu, a to su obično manje zdrave namirnice poput čokolade ili slatkiša".

Izvor: index.hr

]]>
Mon, 18 Jun 2018 10:15:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136513/ako-dete-odbija-da-jede-povrce-prevarite-ga-ovim-trikovima.html
Pismo mame koje je sve rastužilo: Drage tate, ovo je važna poruka za vas! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136337/pismo-mame-koje-je-sve-rastuzilo-drage-tate-ovo-je-vazna-poruka-za-vas-.html Ova mama je poručila nešto tatama širom sveta, a evo zašto je njena nežna poruka pogodila pravo u srce mnoge roditelje!

U želji da naprave što više fotografija svojih mališana, mnoge mame često zaboravljaju na sebe. Često nisu zadovoljne svojim izgledom, ne shvatajući da vreme neumitno teče i da se neke situacije nikada neće ponoviti, piše Yumama.

Iz tog razloga, blogerka i mama troje mališana, Sindi Gejtvud, obratila se putem svog Fejsbuk profila tatama širom sveta, ohrabrujući ih da više fotografišu svoje supruge i decu u zajedničkim trenucima.

Njen post, kao i fotografiju na kojoj je sa ćerkom onog dana kada se rodila, lajkovalo je skoro 150 hiljada ljudi. Prenosimo njenu objavu u celosti:

“Drage tate,

Znam da upravo u ovom trenutku držite telefon u ruci. Verovatno vam je gotovo uvek u ruci ili makar džepu. Svima nama je. Učinite joj uslugu i fotografišite je češće.

I ne, ne mislim na printskrin smešne fotografije koju ste upravo videli na Instagramu.

Govorim o fotografijama nje. Majke vaše dece. Ljubavi vašeg života. One koja čini sve, koja radi tako naporno kako bi vaša porodica uvek bila dobro.

Fotografišite je češće.

Pre nekoliko dana, prelistavala sam fotografije na svom telefonu i shvatila da imam tonu fotografija na kojima se moj muž igra sa decom, ali samo nekoliko na kojima sam ja sa njima. I to je u potpunosti moja krivica. Ja sam uvek iza kamere ili nikada ne poželim da on mene fotografiše. Nikada nisam zadovoljna svojim izgledom, uvek mi fali malo šminke ili nije dobar ugao, jer imam sindrom društvenih mreža. Uvek razmišljam da će to biti objavljeno i da će neko videti.

Ali ne mora da bude tako. Potrebne su nam porodične fotografije koje uključuju i mene. Volim one na kojima su samo deca, naravno da volim i one na kojima je moj suprug sa njima, ali vrlo je važno da na njima budem i ja.

Zato, tate, ako imate supruge poput mene, jedne večeri kada ona leži i čita knjigu vašoj deci, izvadite svoj telefon i zabeležite taj trenutak.

Bez najave.

Bez poziranja.

Samo napravite fotografiju.

Kada je u kuhinji i razgovara sa vašim sinom o tome kako je proveo svoj dan, napravite fotografiju.

Ako se valja po podu sa decom ili im pomaže da urade domaći zadatak, napravite fotografiju.

Vreme prolazi nenormalnom brzinom i te slatke bebe će biti sve starije i starije. Pre nego što i postanemo svesvni, spakovaće svoje stvari i otići na fakultet.

Fotografišite.

Jednog dana će i ona otići i deci će ostati samo uspomene.

Fotografišite.

Fotografišite da bi videli svu ljubav koju im je uvek pružala. Fotografišite kako bi uvek pamtili koliko je blesava bila. Fotografišite da bi uvek mogli da vide koliko je lepa bila. Nema veze da li je u pidžami ili joj je masna kosa, molim vas, fotografišite.

Moja mama je umrla kada sam imala 20 godina. Sve što imam su fotografije. Gledam ih često, gledam kako me drži u krilu i smeje se nečemu. Gutam očima fotografiju i zumiram da vidim da li danas imam iste ruke kao ona tada.

Takve stvari ne možete videti na selfi fotografijama.

Molim vas, fotografišite.

Znam da ne mislite uvek na to, ali kada vam padne na pamet, ne mislite na okolnosti, samo fotografišite. Vaša deca, ali i vaša supruga, će vam biti zahvalni.”

Izvor: Yumama.com

]]>
Sun, 17 Jun 2018 16:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136337/pismo-mame-koje-je-sve-rastuzilo-drage-tate-ovo-je-vazna-poruka-za-vas-.html
Ne vole decu, i ostale zablude o ljudima koji nemaju ili ne žele decu http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136329/ne-vole-decu-i-ostale-zablude-o-ljudima-koji-nemaju-ili-ne-zele-decu.html Biti roditelj je životna odluka koju ne bi smelo da nam nametne društvo, već bis trebalo da je donesemo na osnovu sopstvenih razmišljanja, stavova i želja.

Parovi koji ne žele da imaju dete nisu ništa manje vredni ljudi od onih koji imaju decu, a nečija odluka da neće da postane roditelj treba da se poštuje i prihvati isto kao i nečija odluka da postane roditelj. Ipak, često prema parovima bez dece gajimo neka pogrešna razmišljanja, a ovih 9 zabluda su veoma rasprostranjene.

Najčešće smo pogrešno skloni da verujemo da parovi koji nemaju decu:

1. Imaju beskonačno slobodnog vremena koje često protraće.

To što neki parovi nemaju dece ne znači da ne znaju šta bi sa sobom posle posla ili vikendom. Ljudi bez dece imaju drugačije prioritete i druge interese i ljubavi u životu. I da, i njima je dan nekada prekratak i dogodi im se da ne stignu nešto da obave.

2. Ne vole decu svojih prijatelja i rodbine.

Ljudi bez dece vole činjenicu što će zajedno da ostare sa svojim prijateljima koji su roditelji i da gledaju kako njihova deca odrastaju. To što možda nekad nemaju strpljenja s decom, zar je to čudno? I roditelji nekad izgube strpljenje sa svojim mališanima, to je normalna ljudska reakcija.

3. Imaju skriveni, "mračni" razlog zašto ne žele decu.

Nepristojno je i potpuno nepotrebno stalno postavljati pitanje: "Zašto ne želite dete?" To je odluka donesena na temelju raznih faktora. Može da bude reč o nekom većem problemu ili jednostavno izostanak potrebe za reprodukcijom.

4. Nemaju pojma o brizi o detetu.

I odrasli ljudi koji nemaju svoje dete znaju kako da se brinu za dete. Stoga nema razloga da ih ne zamole da pričuvaju prijateljevo dete ili da ne budu angažovani u njihovom vaspitanju.

5. Ne znaju šta je u životu važno i što propuštaju.

Zašto bi trebalo da postoji univerzalna lestvica šta je u životu više, a šta manje važno koju bi svako trebalo da sledi? Svako ima pravo na svoje prioritete i na pronalaženje onoga što njega čini najsrećnijim i što ga ispunjuje. A to nije za svakoga roditeljstvo.

6. Nezreli su i sebični.

Nije li više nezrelo i sebičnije kad ljudi imaju decu jer se to od njih očekuje i jer to tako "treba da bude", i ne biti sto posto angažovan oko njih? Ili kad imaju dete jer su deca jako slatka? Ili zato što žele da imaju nekoga ko će se brinuti za njih kad ostare?

7. Imaju kućne ljubimce kao zamenu za dete.

Parovi bez dece nemaju psa, mačku ili drugog kućnog ljubimca kao zamenu za dete nego zato što vole životinje i žele da imaju upravo kućnog ljubimca za svog ukućanina. I ne moraju da se opravdavaju zato što svog ljubimca vole više od ičega na svetu.

8. Ne žele da ih pozivaju na dečije rođendane.

Parovi bez dece žele da budu deo života svojih prijatelja i rodbine koji imaju decu i rado će doći na rođendane njihovih mališana. To što sa sobom na rođendan neće dovesti i društvo za slavljenika ne znači da nisu gosti pogodni za tu priliku. Osim toga, neki klinci baš najviše vole svoju tetku koja nema svoju decu.

9. Sigurno će promeniti mišljenje u vezi s tim.

Nikad ne reci nikad, i mišljenje se uvek može promeniti, ali i ne mora. Zabluda je verovati da će par bez dece sigurno promeniti mišljenje jer neko drugi zna da će im tek tada život dobiti smisao. Ne možemo mi bolje da znamo što je za neku drugu odraslu i zrelu osobu dobro nego što to ona sama zna.

Izvor: Zadovoljna

]]>
Sat, 16 Jun 2018 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136329/ne-vole-decu-i-ostale-zablude-o-ljudima-koji-nemaju-ili-ne-zele-decu.html
Mila Kunis: "Mnoge stvari oko kojih sam bila nesigurna i koje su me brinule postale su nevažne" http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136321/mila-kunis-mnoge-stvari-oko-kojih-sam-bila-nesigurna-i-koje-su-me-brinule-postale-su-nevazne.html Glumica i producentkinja Mila Kunis otkrila je kako joj je majčinstvo dalo novu perspektivu.

Na samitu u Holivudu, Mila Kunis je otkrila da joj je majčinstvo pomoglo da se preispita i da shvati šta je zaista važno u životu.

"Mnoge stvari oko kojih sam bila nesigurna i koje su me brinule su postale nevažne. Sposobnost da kažem 'ne' dobila je svrhu".

Mila je postala i strastvenija kad su u pitanju projekti u koje vjeruje poput filma "Loše majke". Objasnila je kako su neke žene bežale od takvog scenarija, ali ona je kao majka dvoje dece uvidela koliko je važno prikazati ovo razdoblje u životu žene.

"Bila sam trudna i imala malo dete. Nisam uopšte razmišljala da li da se upustim u to. Nagovarala sam druge da počnemo. Verovala sam da ovaj film mora biti snimljen".

Taj instinkt se pokazao dobrim jer je film zaradio milione dolara od prodaje ulaznica širom sveta. Zbog tog projekta vjeruje da u filmskoj industriji više žena treba biti na vodećim pozicijama.

"Vidi se razlika kad radite na filmovima koje režiraju žene. Niko ni na koga ne viče. U 19 sati se kaže: Doviđenja, imam večeru s decom, bilo mi je lepo", objasnila je.

Mila i njen suprug Ešton Kučer kod kuće ravnopravno dele zadatke. Popularni glumac nema strah da prihvati izazove koje nosi roditeljstvo.

"Ako vas je ikad zanimalo kako izgleda vožnja s dvoje dece: zamislite da morate biti DJ, aparat s hranom, taksista i radnik hitne pomoći u isto vreme", napisao je Kučer na Tviteru.

Izvor:index.hr

]]>
Thu, 14 Jun 2018 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136321/mila-kunis-mnoge-stvari-oko-kojih-sam-bila-nesigurna-i-koje-su-me-brinule-postale-su-nevazne.html
On je definitivno supertata: Ovako se spasava ćerka u nevolji http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136155/on-je-definitivno-supertata-ovako-se-spasava-cerka-u-nevolji.html Javni nastupi umeju da budu veoma stresni, posebno za decu. Tako je jedna devojčica na bini doživela napad panike jer nije mogla da se seti plesnih koraka.

A onda je na scenu stupio superheroj - njen tata. On je utrčao na binu sa bebom u naručju, uzeo svoju naslednicu za ruku i napravio čudo.

Uostalom, pogledajte sami kako je to izgledalo i zbog čega je on danas omiljeni lik na internetu.

Bravo za supertate, kojih ima svuda oko nas i apsolutno zaslužuju aplauze!

Izvor: Noizz.rs

]]>
Tue, 12 Jun 2018 10:28:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136155/on-je-definitivno-supertata-ovako-se-spasava-cerka-u-nevolji.html
Sve više devojčica pati zbog fizičkog izgleda: Roditelji, vi ste na potezu! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136082/sve-vise-devojcica-pati-zbog-fizickog-izgleda-roditelji-vi-ste-na-potezu.html Više od petnaest odsto devojčica mlađih od dvanaest godina redovno stavlja maskaru, ajlajner i karmin, pati od poremećaja u ishrani, ima smanjeno samopouzdanje i komplekse zbog fizičkog izgleda - tvrdi Liz Blum, autorka knjige "Razmišljajte: razgovori za pametne žene u zaglupljenom svetu".

Ona savetuje da se devojčicama u ranom detinjstvu promeni obrazac ponašanja kako bi se izbegle posledice u kasnijem dobu. Umesto da ih pohvalite za suknju ili kikice, Liz predlaže da ih pitate kako su, šta čitaju, šta vole, a šta ne. Ukoliko su starije, pričajte sa njima o zagađenju životne sredine, promenama u školskom sistemu, sportu, filmovima...

- Suština je da se uče da razmišljaju svojom glavom, a ne da čekaju da im neko udeli kompliment na račun spoljašnje lepote - opominje autorka.

Izvor: novosti

]]>
Mon, 11 Jun 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/136082/sve-vise-devojcica-pati-zbog-fizickog-izgleda-roditelji-vi-ste-na-potezu.html
Ispovest očajne supruge i majke: Kada se rodila druga ćerka on nije mogao da sakrije razočaranje! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135839/ispovest-ocajne-supruge-i-majke-kada-se-rodila-druga-cerka-on-nije-mogao-da-sakrije-razocaranje.html Osim što je nemaran prema ćerkama, bezobrazan je i prema meni - sve vreme sam na granici da "puknem"

Godinama unazad čuveni britanski portal The Sun ima rubriku u kojoj njihova poznata kolumnistkinja odgovara na pitanja čitalaca i rešava njihove privatne probleme - od najbanalnijih do najintimnijih, piše Yumama.

Tako je i na adresu popularne Didre Sanders stiglo i pismo očajne majke dve male devojčice. U pismu su se pronašle mnoge majke ženske dece, pa je ova tužna priča veoma brzo "prešlo" granice Velike Britanije i našlo se na profilima društvenih mreža širom sveta.

Naime, kada je nesrećna žena i drugi put na svet donela devojčicu, njen život se pretvorio u noćnu moru, a ovo je njeno pismo i njena priča:

"Draga Didra,

moj suprug našu ćerku opisuje kao strašnu egocentričnu divu, a ona ima samo šest meseci. Imamo i stariju ćerku koja ima tri godine.

Kada se ona rodila, ona je bio vidno razočaran što se nije rodio dečak. Samo sam se ja budila noću da je hranim, sama sam sve radila po kući i uz to kuvala za sve nas.

Onda je izrazio želju da imamo i drugo dete i obećao da će se više truditi. Kada se i drugi put rodila devojčica, on nije mogao da sakrije razočarenje.

On ima 40 godina, a ja 37.

Osim što je nemaran prema ćerkama, bezobrazan je i prema meni - sve vreme sam na granici da "puknem".

Kada je jednom zbog posla odsustvovao dve nedelje, u kući je sve bilo savršeno.

Sada se pitam, da li treba da ga izbacim iz kuće?"

Kako je i običaj, gospođa Didra dala joj je i savet koji glasi:

Nerado kažem da bi trebalo da izbacite iz kuće oca svoje dece, ali bojim se da poruke i tenzija koju vaše devojčice upijaju nije dobra za njih. I pored sve te teskobe u kojoj živite, bojim se i za njihovu sigurnost.

Ako mu i kažete da mora da se iseli, možda će se on radikalno promeniti, ali nekako ne verujem u to.

Neće biti lako šta god da odlučite i šta god da se dogodi, stoga potražite podršku. Obratite se vašem lekaru opšte prakse da vam pomogne ili sami potražite pomoć stručnjaka.

Izvor:yumama.com; stil.kurir.rs

]]>
Sun, 10 Jun 2018 11:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135839/ispovest-ocajne-supruge-i-majke-kada-se-rodila-druga-cerka-on-nije-mogao-da-sakrije-razocaranje.html
Tatin recept za uspavljivanje bebe podelio javnost: neke majke su zgrožene, druge zahvalne (VIDEO) http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135814/tatin-recept-za-uspavljivanje-bebe-podelio-javnost-neke-majke-su-zgrozene-druge-zahvalne-video.html Roditelji su uvek u potrazi za novim načinima uspavljivanja svoje bebe, a jedan tata došao je na neobičnu ideju koja je šokirala njegovu ženu, ali i majke širom sveta.

Naime, dosetljivi tata iz Australije je odlučio da upotrebi vibrator svoje žene kako bi uspavao bebu. Postavio ga je u krevetac i oduševio se rezultatima – beba je zaspala za samo nekoliko sekundi.

Majka Laura Benti je u toku izvođenja ovog trika bila u kuhinji i prirpremala čaj, te je potvrdila da ju je ideja njegovog supruga doslovno šokirala, kao i da je beba spavala nekoliko časova pored vibratora koji je sve vreme radio.

Laura napominje da vibrator nije ranije korišćen ni za šta, te ima smisla da ga od sada upotrebljavaju upravo za uspavljivanje bebe.

S obzirom na to da je njen supurg objavio ovaj trik na svom profilu na Instagramu, video-snimak je počeo viralno da kruži, a komentari korisnika interneta su podeljeni.

Dok su jedni zahvalni na ovom triku, drugi smatraju da je neukusno i ružno stavljati seksualno pomagalo u krevetac bebe.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Sat, 9 Jun 2018 10:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135814/tatin-recept-za-uspavljivanje-bebe-podelio-javnost-neke-majke-su-zgrozene-druge-zahvalne-video.html
Prva pomoć: Kako reagovati kada se strano telo zaglavi u uhu http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135994/prva-pomoc-kako-reagovati-kada-se-strano-telo-zaglavi-u-uhu.html Dovoljan je trenutak da dođe do nezgode i da se detetu nešto zaglavi u uhu. Evo kako bi trebalo da reagujete i pomognete detetu.

Ukoliko ne odregaujete na vreme, strani predmet u uhu može da izazove bol, infekciju i gubitak sluha. Odrasli su uglavnom osete da im se nešto zaglavilo u uhu, ali mala dece često nisu svesna šta izaziva ove simptome.

Ukoliko se vašem detetu ili vama neki predmet zaglavio u uhu trebalo bi da postupite na sledeći način:

- Ne pokušavajte predmet da izgurate štapićem za uši ili vatom jer rizikujete ga gurnete dublje u uho.

- Izvadite predmet samo ako ga jasno vidite, ako je mek i savitljiv da možete nežno da ga izvučete pincetom.

- Iskoristite zakon gravitacije. Nagnite glavu na stranu kako bi predmet ispao.

- Isperite uho. Pomoću šprica i tople vode pokušajte da isperete predmet iz uha.

Napomena: ovaj način nemojte da primenjujete ukoliko sumnjate da je probušena bubna opna.

- Koristite ulje ukoliko je u uvo uleteo insekt. Nagnite glavu tako da uho u kojem je insekt bude okrenuto ka gore i nakapajte mineralno, maslinovo ili bebi ulje. Ulje treba da bude mlako, nikako previše toplo.

Napomena: ovaj postupak primenjujte samo ukoliko je u pitanju insekt. Ovaj metod se ne koristi ukoliko sumnjate da je bubna opna probušena (znaci da je probušena bubna opna su bol, krvarenje ili "zviždanje" iz uha)

Izvor: yumama.com

]]>
Fri, 8 Jun 2018 13:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135994/prva-pomoc-kako-reagovati-kada-se-strano-telo-zaglavi-u-uhu.html
Prvorođeni su gojazniji http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135910/prvorodjeni-su-gojazniji.html Metabolizam bebe ne dobija dovoljno nutrijenata, pa izgrađuje više masnih stanica kao zaštitu za buduća teška vremena.

Prvorođena deca su punija i krupnija od svoje braće i sestara - tvrde naučnici sa Univerziteta Okland. Novozelandski istraživači su sproveli studiju tokom koje su uporedili trudnoće 30.000 žena. Zaključak do kojeg su došli je da su prvorođena deca imala 30 odsto veći rizik da umru na rođenju u odnosu na braću i sestre. Upravo je ta komplikacija u trudnoći majke razlog njihove kasnije gojaznosti.

- Metabolizam bebe ne dobija dovoljno nutrijenata, pa izgrađuje više masnih stanica kao zaštitu za buduća teška vremena - objasnili su naučnici.

Oni ne negiraju i da za gojaznost prvorođene dece može da bude kriva činjenica da ih roditelji više "nutkaju" hranom, jer su prvi, pa se stalno brinu da ne ostanu gladni. Nepotrošene kalorije se tada skladište u masnim stanicama iz kojih se kasnije teško oslobađaju.

Izvor: novosti

]]>
Thu, 7 Jun 2018 09:57:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135910/prvorodjeni-su-gojazniji.html
Došao je sa ženom na porođaj, ali uskoro je morao da zbrine drugu trudnicu koja je osetila trudove http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135833/dosao-je-sa-zenom-na-porodjaj-ali-uskoro-je-morao-da-zbrine-drugu-trudnicu-koja-je-osetila-trudove.html Avgusta 2016. godine, Kejti iz Kalifornije je bila spremna da konačno na svet donese svoju ćerku. Sa porodicom je došla u bolnicu dan pre carskog reza i nervozno je čekala trenutak porođaja.

Kejlina sestra Kori takođe je u to vreme bila pred porođajem, ali je njen carski rez zakazan kasnije. Kori i njen suprug Trevis krenuli su, naravno, sa Kejti, kako bi prisustvovali događaju i usput ga slikali i snimili.

Međutim, taman kada je počeo Kejti carski rez, dogodilo se najmanje očekivano - i Kori je osetila trudove.

Lekar je rešio da se prvo pozabavi Korinim slučajem, ali ispostavilo se da će i Kejti morati odmah na carski rez, te je tak krenula sumanuta jurnjava lekara, sestara i samog Trevisa niz hodnike kako bi obilazio i ženu i svastiku.

Travis nije mogao da veruje šta mu se događa, a lekari i sestre koji su se pojavljivali iz operacione sale takođe su odmahivali glavom u neverici, dodajući da u karijeri nisu doživeli ništa slično.

Na kraju, braća po tetki Rajat i Indi rođeni su sa svega 15 minuta razlike, ili što bi rekao lekar "kao blizanci".

Snimak koji je Travis napravio u bolnici istog momenta postao je viralan, a Rajat i Indi danas su zvezde sa sopstvenim Jutjub kanalom i Instagram nalogom i prati ih oko 40.000 ljudi.

Izvor: zena.blic.rs

]]>
Wed, 6 Jun 2018 10:11:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135833/dosao-je-sa-zenom-na-porodjaj-ali-uskoro-je-morao-da-zbrine-drugu-trudnicu-koja-je-osetila-trudove.html
Ne ostavljajte dete u automobilu: Za koliko minuta toplota u vozilu postaje smrtonosna? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135704/ne-ostavljajte-dete-u-automobilu-za-koliko-minuta-toplota-u-vozilu-postaje-smrtonosna.html Ne ostavljajte decu u automobilu dok 'završavate nešto' - stalna su upozorenja lekara i medija jer za veoma kratko vreme toplota u autu može postati opasna po život!

Skoro 750 dece umrlo je u poslednjoj deceniji jer su ih odgovorni ostavili u zatvorenom automobilu koji je u nekim slučajevima čak bio parkiran u hladu. U SAD godišnje u proseku umre tridesetoro dece jer budu ostavljena sama u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u "goruće rerne".

Mediji i društvene mreže već godinama su puni upozorenja da decu ili kućne ljubimce ne treba ostavljati u automobilu dok se "obavljaju obaveze".

Naučni magazin Temperatures objavio je rad u kojem tvrdi da je za dete dovoljno da provede sat vremena u zatvorenom automobilu kako bi to bilo opasno po život.

Naime, deca su osetljivija na temperaturne promene od odraslih, lakše se zagreju i mnogo se teže ohlade. Takođe nisu u stanju da napuste automobil ukoliko im nije dobro.

Naučnici su, pomoću lekara, izračunali da je telesna temperatura od 40 stepeni Celzijusovih dovoljna da podstakne sve simptome toplotnog udara, koji zatim mogu da rezultuju otkazivanjem organa, oštećenjima mozga ili smrću.

Eksperimenti su sprovedeni pomoću tri seta različitih automobila koji su naizmenično parkirani tokom juna i jula 2014. godine u gradu Tempe u Arizoni. Beležen je porast temperature, a naučnici su se bavili scenarijima na koji način bi ta temperatura uticala na organizam deteta, odnosno životinje.

Vremenski je najduže bilo potrebno da se zagreju kombiji, a najmanje mali automobili tamnih boja. Temperatura u vozilima je u proseku nakon sat vremena iznosila 46 stepeni Celzijusovih, dok su volan, sedišta i prednji deo bili još topliji. Nakon sat vremena u hladu, temperatura je iznosila 37 stepeni Celzijusovih.

Nakon sat vremena na suncu, i dva sata u hladu, dete ili ljubimac su, ako su ostavljeni u automobilu, u smrtnoj opasnosti.

"Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u vreo automobil i ne možemo ni da dodirnemo volan. Zamislite onda kako je tek nežnom organizmu koji tamo sedi", izjavila je klimatolog Nensi Selover sa Univerziteta u Arizoni za Vašington post.

Ishod zavisi i od zdravlja i izdržljivosti deteta ili ljubimca, vrste automobila i spoljašnje temperature, piše Tajms, ali poruka je da ih nikada ne ostavljate u automobilu.

Izvor: express

]]>
Mon, 4 Jun 2018 13:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135704/ne-ostavljajte-dete-u-automobilu-za-koliko-minuta-toplota-u-vozilu-postaje-smrtonosna.html
Za srećan brak je potrebno malo, a dve stvari su presudne! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135554/za-srecan-brak-je-potrebno-malo-a-dve-stvari-su-presudne.html Najnovije istraživanje o uspešnosti braka govori da su za uspešan brak najvažniji emotivni momenti.

Istraživanje u koje je bilo uključenih hiljadu Amerikanaca govori, da je ključ uspešnog braka u rečima "volim te" i poljupcima. Istraživanje je pokazalo, da srećni parovi bar deset puta mesečno nađu vremena za emotivne razgovore.

To su ključne komponente, uz pomoć kojih ljudi grade uspešnu intimnu vezu. Prva mesta na lestvici bračnih vrednosti zauzimaju romantični gestovi, među kojima vodi iskazivanje ljubavi bar deset puta sedmično. Na drugom mestu je jednaka količina poljubaca, na trećem svakodnevno maženje. Slede: seks tri puta sedmično i razgovori o raspoloženju i osećanjima u vezi.

žena hrani muškarca Foto: Profimedia
Na spisku bitnih komponenti uspešnog braka su i zajednički obroci, koje parovi imaju bar tri puta sedmično. Zajednički izlasci najmanje dva puta mesečno i rasprave o problemima te njihovom rešavanju.

Ispitanici su naveli i male sitnice kao što su iznenađenja u bilo kakvom obliku, zajednički godišnji odmor bar jednom godišnje i hobije u kojima oboje uživaju.

Više od polovine ispitanika veruje, da je tajna srećnog braka u poverenju i potpunom prihvatanju vrlina i mana koje ima partner. Za dobru vezu je bitna i potpora partnera, priznavanje vlastitih grešaka, podela kućnih poslova i vreme koje individualno preživljavaju odvojeni jedno od drugog.

Ako se budete držali ovih saveta ključnih za dobar i uspešan brak, vaš trud će se isplatiti.

Izvor: srbijadanas.com

]]>
Sun, 3 Jun 2018 15:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135554/za-srecan-brak-je-potrebno-malo-a-dve-stvari-su-presudne.html
Kada joj je dozlogrdilo da rasprema sobe svojih ćerki tinejdžerki, preduzela je radikalne mere! Neki su je pohvalili, a neki je osuđuju... http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135424/kada-joj-je-dozlogrdilo-da-rasprema-sobe-svojih-cerki-tinejdzerki-preduzela-je-radikalne-mere-neki-su-je-pohvalili-a-neki-je-osudjuju.html Svako ko ima odraslu decu, možda može da se osvrne na njihove tinejdžerske godine i od srca se smeje, ali dok ne dođe taj trenutak - pubertetlije i adolescenti i te kako umeju da budu naporni, često i neposlušni.

Još uvek nisu odrasli, ali nisu ni deca - tinejdžeri plutaju između zavisnosti i nezavisnosti. Za mnoge tinejdžere, jedan od načina da sebi dokažu da su "odrasli" jeste i to što svoje sobe održavaju u potpunom haosu, što roditelje, najčešće majke, dovodi do potpunog ludila.

Alis Velaskez iz Indijane je jedna od takvih majki - ona ima tri ćerke tinejdžerke koje nedeljama nisu sređivale sviju sobu.

"Kažete svom detetu da očisti sobu. Potom mu to ponovite. Onda to uradite bezbroj puta. I onda sami sredite, umorni od moljakanja ", počela je priču ona.

Kada bi shvatila da su njeni apeli bezuspešni, uglavnom bi postala frustrirana i na kraju bi sama očistila i raspremile njihove sobe. Ali, onda joj je jednog dana sinula sjajna ideja.

Аlis je obišla kuću i pokupila sve dečje stvari koje nisu bile na svom mestu, potom ih potrpala u bele plastične kese i to ostavila ispred vrata njihove sobe.

"Šta da uradite kada se umorite od toga da govorite deci da srede svoju sobu kako ne bi izgledala kao stecište beskućnika? Stavite sve (da, SVE) u plastične kese i tražite da vam plate 25 dolara po vreći ukoliko isto žele nazad. U kesu stavljajte stvari nasumično, tako da sadržaj nije zagarntovan - za 25 dolara mogu da dobiju možda i vreću prljave odeće, neku vrstu đubreta, ostatke hrane, ili sportsku opremu. Nikad se ne zna šta je unutra", napisala je Alis na svom Fejsbuk profilu uz fotografiju gomilu vreća prepunih stvari.

Da sve bude još komplikovanije za ove tinejdžerke - Alis je zabranila deci da koriste novac koji već imaju da bi otkupili vreće nazad, mogli su da ih kupe samo uz pomoć novca koji uspeju da nabave od tog momenta.

Očekivano, devojčice nisu bile impresionirane ovom idejom, ali je zato ova objava postala viralna i roditelji širom svetu bili su oduševljeni.

"Objavila sam nekoliko fotki onoga što sam uradila na Fejsu, želeći da zabavim porodicu i prijatelje. Nikada nisam ni pomišljala da bi to moglo da postane viralno, niti da će me kontaktirati ljudi iz Japana, Italije, Francuske, Nemačke...", ističe Alis i dodaje da nisu svi bili oduševljeni njenom metodom.

"Zaista ludo... Bilo je onih koji su mi govorili da sam strašna, okrutna, da psihološki štetim svojoj deci, da će zvati nadležne ustanove", istakla je ova Amerikanka.

Ipak, stručnjaci tvrde da je ovo kreativan način da uspostavite kontrolu nad svojom decom.

"Dok odrastaju deca moraju da nauče da žive u zajednici i da nauče princip uzimanja i davanja. Kada živite sa ljudima - morate da pomažete, to je i vaš dom i to je ispravna stvar", ističe psihoterapeut Stejsi Kajser.

Izvor: Parentingisnteasy.co, zena.blic.rs

]]>
Sat, 2 Jun 2018 10:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/135424/kada-joj-je-dozlogrdilo-da-rasprema-sobe-svojih-cerki-tinejdzerki-preduzela-je-radikalne-mere-neki-su-je-pohvalili-a-neki-je-osudjuju.html