Prva Srpska Televizija :: Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/rss.html 7 nedoumica trudnica: Odgovori na najčešća pitanja o seksu u trudnoći http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130909/7-nedoumica-trudnica-odgovori-na-najcesca-pitanja-o-seksu-u-trudnoci.html Da li je moja beba tokom seksa bezedna? Može li orgazam da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj? Postoji li rizik od infekcija? Rešavamo najčešće dileme trudnica u vezi sa seksualnim odnosima u trudnoći.

Od trenutka kada saznate da ste ostali u drugom stanju, započinjete nov život, ispunjen brojnim promenama. One se odnose na fizički izgled, duševno stanje, odnos sa partnerom, brojna pitanja koja su pred vama…

Neke od tipičnih nedoumica se odnose na seksualni život. Mogu da vas muče pitanja, poput: "Ukoliko upražnjavam seks, da li ću da ugrozim bebu? Može li to da ima negativne posledice na trudnoću?". Naš odgovor je ohrabrujući. Ako vaša trudnoća ne spada u rizične, a lekar vam nije drugačije rekao - vi možete da imate sasvim normalan seksualni život!

Možda sada nepoverljivo podižete obrve i navodite hiljadu i jedan argument zašto je to neizvodljivo. Zamišljate svoju figuru, koja odavno liči na trokrilni ormar i podsećate na činjenicu da vam je vezivanje pertli postala neizvodljiva akrobatska veština. Međutim, pokušaćemo da otklonimo vaše nedoumice.

Nedoumica br. 1

Da li je moja beba tokom seksa bezedna?
Naravno, vaša beba je potpuno bezbedna! To majušno stvorenje je dobro ušuškano i zaštićeno, jer je okruženo amnionskom tečnošću, unutar čvrstog mišićnog zida materice. Od spoljašnjeg sveta ga odvaja i štiti sluzav čep, koji se nalazi u grliću materice, pozicioniran na bezbednoj distanci od vagine.

Nedoumica br. 2

Može li orgazam da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj?
Ne može! Fetus leži zaštićen sa svih strana u stomaku, a povremeni pokreti - poput onih za vreme orgazma, ne mogu da mu naude. Za vreme i nakon orgazma, materica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu da ugroze bebu. Čak će i bebi biti lepše, jer će uživati u ljuljuškanju izazvanom kontrakcijama, kao i zbog hormonskog talasa dobrog raspoloženja koji će da zapljusne vaš organizam nakon toga. Možda ćete primetiti da se posle orgazma beba malo primirila ili je, pak, postala živahnija nego obično. To je zbog pomenutih kontrakcija - koje na neke bebe deluju smirujuće, dok na druge deluju stimulativno.

Materične kontrakcije su stalne tokom cele trudnoće, jer su neophodne da bi se ojačali njeni mišići i da bi se dostigla snaga koja je potrebna tokom porođaja.

Ukoliko osećate nelagodnost od pomisli da vaša beba možda «čuje» šta radite, možete da budete spokojni. Ona čuje, ali nema nikakvu predstavu o tome šta se dešava. Možda vas još više uteši činjenica da bebe najveći deo vremena u stomaku provedu spavajući.

Nedoumica br.3

Postoji li rizik od infekcija?
Ukoliko ste sigurni da vaš partner nema genitalnu infekciju kao što je herpes, hlamidija ili druga seksualno prenosiva bolest, onda za bebu nema povećanog rizika od infekcije. U protivnom, upotreba kondoma je neophodna, kao i lečenje partnera.

Nedoumica br.4

Hoću li imati želju za seksom?
Ako je vaša trudnoća na samom početku i imate neugodne mučnine, može vam se učiniti malo neverovatno kada vam kažemo da trudnoća veoma podsticajno deluje na želju za seksom. Za to su, pre svega, krivi hormoni estrogen i progesteron. To potkrepljuje činjenica da telo trudnice za samo jedan dan proizvede estrogena (hormon seksa) u količini za koju je ženi, koja nije u drugom stanju, potrebno čak tri godine!

Osim toga, u trudnoći telo proizvodi 20 odsto krvi više. Ovaj povećani protok krvi kroz organizam uzrokuje da vaše usne, vagina i klitoris nabreknu, i samim tim postanu super senzitivni. Tome mogu da se dodaju i nabrekle, povećane grudi i bradavice - koje su osetljivije nego obično. Vaše telo sada funkcioniše kao jedna velika erogena zona! Zato neka vas ne čudi što osećate povećanu potrebu za seksom.

Kada se uzme u obzir činjenica da orgazam potpomaže protok krvi, a već smo pomenuli da trudnoća povećava snabdevanje krvlju, onda možete očekivati da mnogo lakše doživite orgazam, kao i da bude mnogo intenzivniji. Može vam se čak dogoditi da najbolji seks doživite u snu! Za te divne noći vrućeg seksa ponovo možete da zahvalite hormonima.

Ovo su sve pogodnosti upražnjavanja seksualnih odnosa tokom trudnoće. Međutim, odnos prema seksu je veoma individualan, pa se kreće od povećane želje do potpunog izbegavanja. U oba slučaja, potrebno je imati puno takta i razumevanja, što se tiče oba partnera.

Nedoumica br.5

Kako ću sa trbuhom?
Takozvani misionarski položaj (žena dole, muškarac gore) sigurno nije izmišljen za trudnice. Zato isprobajte druge položaje, koji će vam biti udobniji: na primer, položaj kašike, gde oboje ležite na boku - vi ispred, a vaš partner iza vas (priljubljen uz vaše telo), ili tako što ćete vi biti gore... Eksperimentišite, tražeći položaj koji vam najviše odgovara. Možda ćete početi da uživate u seksu na sasvim nov način i otkriti položaje koje ćete i kasnije rado da primenjujete.

Stomak vas sada oslobađa mnogih pritisaka koje ste možda osećali pre nego što ste zatrudneli. Više ne morate da pratite plodne dane i vodite ljubav kada je «pravi trenutak». Toga više nema. Ponovo ste u poziciji da se vođenju ljubavi prepustite radi nje same. Seks sada može da bude kao nekad, čak i bolji!

Nedoumica br.6

Šta ako nam nije do toga?
Sasvim je u redu ukoliko vam se dogodi da uopšte nemate potrebu za seksom, naročito u toku prvog i trećeg tromesečja. Nije neuobičajeno da neke žene tokom cele trudnoće izbegavaju seks. Nemojte prisiljavati sebe ukoliko osećate da vam je taj nagon potpuno utihnuo, ali obavezno pričajte sa partnerom o tome šta osećate.

Isto se može dogoditi i sa vašim partnerom. Ne možemo previše da ga krivimo zbog toga. Zamislite samo sa kakvim se on sve promenama suočava. Najpre je potrebno da se navikne na vaš fizički izgled, koji se stalno menja, a zatim i na poimanje vas u ulozi majke i ljubavnice u isto vreme. Dajte mu malo vremena, a svoju intimnost negujte na druge načine: mazeći se, držeći se za ruke... Dobra ideja je da odete pod tuš zajedno, kako bi vam pomogao prilikom kupanja. To je idealan način da ga na senzualan način upoznate sa izmenjenim oblinama vašeg tela.

Nedoumica br.7

Kada seks nije dozvoljen?
Bilo kakvo krvarenje - naravno, ne govorimo o rozikastom iscetku, jeste znak da morate da odete na pregled kod vašeg ginekologa. I to iz jednostavnog razloga - da bi se ustanovilo da li je krvarenje bezazleno ili ne. Ukoliko se radi o posteljici koja delimično ili u celosti prekriva unutrašnje ušće materice (placenta previa), onda seks nije dozvoljen.

Za seks je potrebno dvoje
Nadamo se da smo vas uverili kako je seks za vreme trudnoće moguć - od prvog, skoro do poslednjeg dana. Naravno, uz napomenu da mesec dana pred porođaj treba izbegavati «potpuni» odnos. Međutim, želja za vođenjem ljubavi može dosta da varira. Ove činjenice treba da budu svesna oba partnera. Uspešna seksualna veza uvek zavisi od dvoje ljudi koji žele da vode ljubav, bilo da je žena u drugom stanju ili ne. Ono na čemu treba stalno insistirati je emotivna bliskost i međusobno razumevanje, što se najbolje postiže otvorenim razgovorom.

Izvor: yumama.com

]]>
Sat, 17 Mar 2018 10:06:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130909/7-nedoumica-trudnica-odgovori-na-najcesca-pitanja-o-seksu-u-trudnoci.html
Rano je i strašno je: Umesto da se igraju sa lutkama, Romkinje od 13 i 14 godina udaju prisilno, ugovaranjem braka http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131187/rano-je-i-strasno-je-umesto-da-se-igraju-sa-lutkama-romkinje-od-13-i-14-godina-udaju-prisilno-ugovaranjem-braka.html Čak 85 odsto devojčica romske nacionalnosti u Kruševcu je udato do punoletstva, a 70 odsto njih je do 18 godine i rodilo prvo dete kažu istraživanja. Brakove devojčica ugovaraju roditelji, a Romkinje koje su protiv prisilne udaju smatraju da otporom neće ništa postići.

One često završavaju kao žrtve supruga i njegove porodice. Brakovi se ugovaraju za zlato, evre, kola, svinje, cigarete... A postoje i slučajevi prepodaje već kupljenih supruga.

O tome su u 150 minuta govorili Danica Jovanović, iz inicijative „Rano je“ i ginekolog dr Zoran Raović.

]]>
Fri, 16 Mar 2018 16:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131187/rano-je-i-strasno-je-umesto-da-se-igraju-sa-lutkama-romkinje-od-13-i-14-godina-udaju-prisilno-ugovaranjem-braka.html
Ako dete konzumira drogu, ko je za to kriv - škola ili porodica? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131147/ako-dete-konzumira-drogu-ko-je-za-to-kriv---skola-ili-porodica-.html Đaci iz Čačka ponovo su našli drogu u dvorištu škole, a u današnjem Jutru sa Jovanom i Srđanom, pokušali smo da odgovorimo na pitanja: ko su dileri u školskim dvorištima i kako vrbuju učenike, zbog čega narkomanija postaje sve veći izbor današnjice i kako da od toga zaštitimo svoju decu? BIljana Lajević iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije i Lambe Đorejlijevski, specijalni pedagog i bivši radnik MUP, pokušali su da nam daju odgovore...

]]>
Fri, 16 Mar 2018 12:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131147/ako-dete-konzumira-drogu-ko-je-za-to-kriv---skola-ili-porodica-.html
Zbog mobilnih uređaja, deca se danas bore da pravilno drže olovku u ruci http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131159/zbog-mobilnih-uredjaja-deca-se-danas-bore-da-pravilno-drze-olovku-u-ruci.html Kada pričamo o posledicama koje moderna tehnologija ostavlja na decu, o ovom problemu najčešće i ne razmišljamo, a veoma je važan.

Pored posledica koje prekomerno gledanje u ekran ostavlja na psihološko stanje deteta koje je vezano čak i za vršnjačko nasilje kasnije kada malo porastu, stručnjaci su više nego ikad zabrinuti i zbog fizičkog zdravlja dece, a posebno ruku.

Naime, moderna tehnologija nije promenila samo način na koji današnja deca troše svoje slobodno vreme, menja i njihovu mišićnu strukturu u rukama.

Pomislite samo koliko je za vrtićku decu važno da crtaju i boje! Tim radnjama deca razvijaju mišiće ruku, razvijaju svoju motoriku, a sve im je to važno da bi jednoga dana u školi mogli pravilno da pišu, a kroz pisanje, dalje da razvijaju ruke za složenije i fleksibilnije radnje.

Moderna deca, ona koja su poprilično izložena korišćenju modernih aparata sa tačskrin ekranima, već sada pokazuju zakržljalost motorike ruku.

"Deca se danas bore da pravilno drže olovku u ruci, jer upotreba raznih "tačskrin" aparata usporava razvoj mišića u njihovim prstima", složni su stručnjaci zbog čega upozoravaju roditelje da deca ne bi trebala biti izložena telefonima i tabletima, koji reaguju na dodir u tako važnoj etapi njihovog razvoja.

Ta deca će se, kada krenu u školu, dugo boriti sa pravilnim držanjem olovke u ruci, zbog čega će im trebati jako dugo, mnogo duže nego deci nekada, da svladaju osnove pisanja i crtanja.

Glavna pedijatrijska terapeutkinja u Fondaciji Heart of England Foundation NHS Trust, Seli Pejn takođe je naglasila da sve više dece koja polaze u školu nemaju razvijene osnove veštine pokreta ruke važnog za pisanje, crtanje, ali mnoge druge precizne radnje.

Objasnila je da deci treba snažna kontrola njihovih finih mišića kako bi mogli da drže i barataju olovkom, što pre deset godina nije bio slučaj.

Problemi se pogoršavaju, pa su roditelji zamoljeni da kontrolišu vreme koje njihova deca troše na takvim uređajima i ovaj put još ozbiljnije upozoravaju da se to vreme mora ograničiti. Zbog njihove psihe i motorike ruku.

Nekoliko sati dnevno je svakako previše za dete predškolskog uzratsa koje bi u toj fazi razvoja toliko sati trebalo koristiti za crtanje i vežbanje svojih ruku.

Zato se svakako potrudite da im skratite vreme koje provode ispred ekrana, i kompenzujte ga sa povećanom satnicom crtanja.

Naravno, olovkom i bojicama po papiru.

Izvor: index.hr

]]>
Fri, 16 Mar 2018 09:56:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131159/zbog-mobilnih-uredjaja-deca-se-danas-bore-da-pravilno-drze-olovku-u-ruci.html
I zabavna i korisna za razvoj: Stručnjaci tvrde da bebe imaju omiljenu igru! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131075/i-zabavna-i-korisna-za-razvoj-strucnjaci-tvrde-da-bebe-imaju-omiljenu-igru.html Igrate je svaki dan, vaša beba uživa, ali i uči važne stvari.

Koliko puta ste bebu "prevarili" i zaustavili joj suze ili samo izmamili osmeh tako što ste prekrili oči rukama, maramom, portiklom? Ili ste se sakrili na trenutak, pa onda "iskočili" ispred nje? Ovo je definitivno jedna od najomiljenijih igara za bebe, jer stručnjaci tvrde da one obožavaju kada se igrate skrivanja, pa im na kraju otkrijete svoje lice.

Zadovoljstvo iskazuju osmehom i glasnim cikanjem. Isto se dešava i kada kasnije počnete da im sakrivate predmete, a oni ih traže, što je veoma korisno za mentalni razvoj.

Čuveni švajcarski psiholog Žan Pijaže nazvao je to "principom permanentnosti objekta", koji pomaže da deca shvate da stvari mogu da budu na nekom mestu iako ih tamo ne vidimo. Ona tokom skrivanja imaju i iščekivanje i iznenađenje, a kroz tu igru stiču i nove sposobnosti. Jedva čekaju da pronađu predmet skrivanja, a zatim, tvrde stručnjaci, uče da ga prepoznaju i kontrolišu ono što vide.

Izvor: novosti.rs

]]>
Thu, 15 Mar 2018 09:38:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/131075/i-zabavna-i-korisna-za-razvoj-strucnjaci-tvrde-da-bebe-imaju-omiljenu-igru.html
ŠOK Ukoliko ne promene ime bebi sud će joj dodeliti novo! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130891/sok-ukoliko-ne-promene-ime-bebi-sud-ce-joj-dodeliti-novo.html Da li ste znali da roditelji mogu da završe na sudu ukoliko detetu daju neobično ime?

Imena dece često izazivaju ozbiljne rasprave u Srbiji jer roditelji, u želji da budu jedisntveni, znaju da odu predaleko, a ime u nekom trenutku može da bude priličan problem njenom nosiocu. Takvi slučajevi zainteresuju medije onda rasprava od kućnog doma, prelazi na viši nivo.

U Francuskoj je takva rasprava došla do suda!

Naime, roditelji su želeli da svojoj devojčici daju ime Liam.

Ovo ime u Francuskoj nije toliko čudno ukoliko ga nosi... dečak. Ali devojčica? E tu dolazimo do problema.

Naime, francuska država je zabrunuta zbog sledećeg:

"Devojčicino ime moglo bi da dovede do konfuzije oko toga kog je ona pola", navode lokalni mediji, a prenosi britanski "Mirror" i dodaju:

"U interesu je deteta da se odabere drugo ime jer bi ovo moglo da šteti u njenim socijalnim odnosima u budućnosti".

Tužilac je od sudije tražio da se roditeljima zabrani da devojčicu nazovu Liam, a ukoliko ne nađu novo ime da sudija bude taj koji će joj dodeliti novi.

Roditelji su se obratili pravnicima i pokušavaju uz pomoć francuskih zakona da se izbore za željeno ime. Dok se odluka ne donese, do daljeg odlažu njeno krštenje.

Francuska je poznata kao veoma strktna država kada su u pitanju imena dece. Ranijih godina roditelji su sprečeni da deci daju ime Nutela, Jagoda i Menhetn.

Da li biste vi uveli ovakvu praksu i u Srbiji?

]]>
Tue, 13 Mar 2018 08:15:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130891/sok-ukoliko-ne-promene-ime-bebi-sud-ce-joj-dodeliti-novo.html
Snimak je oduševio mame: Evo kako da date bebi tečan lek, a da ga ona ne ispljune http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130734/snimak-je-odusevio-mame-evo-kako-da-date-bebi-tecan-lek-a-da-ga-ona-ne-ispljune.html Jedna mama je rešila na svom profilu na Fejsbuku da pokaže kako je uspela da dâ tečni lek svojoj bebi. Njen trik je oduševio roditelje širom sveta.

Kada se njen sin razboleo i morao da pije paracetamol, mama Helan Li je imala problem kako da bebi da ovaj lek, a da ga ona ne ispljune.

Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, ona je pronašla način: stavila je špric s lekom u dečju bočicu.

"Za sve mame...Poslednjih 24 sata mučila sam se kako bih naterala Alfija da uzme Calpol (paracetamol), a završilo bi se tako što je bio prekriven polovinom doze po sebi koju bi onda pljunuo na mene...Zatim sam se setila da sam videla ovaj trik. Nijedan deo nije ostao potraćen, bez suza! Molim vas, slobodno ovo podelite s drugim mamama beba koje znate", napisala je mama pored fotografije.

Nakon što je objavila fotografiju na kojoj daje bebici lek, njen trik je postao viralan, a roditelji širom sveta su joj uputili pohvale, ali i istakli zahvalnost na ovom korisnom triku.

Izvor: superzena.b92.net

]]>
Sun, 11 Mar 2018 16:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130734/snimak-je-odusevio-mame-evo-kako-da-date-bebi-tecan-lek-a-da-ga-ona-ne-ispljune.html
Tri bespotrebna straha roditelja i samo jedan koji treba ozbiljno da shvatite http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130693/tri-bespotrebna-straha-roditelja-i-samo-jedan-koji-treba-ozbiljno-da-shvatite.html Svaki će roditelj reći da je dolaskom bebe postao brižniji, s puno novih strahova koji se javljaju kod mnogih.

To je zato što roditelj toliko voli i zato toliko strahuje, a neki od strahova su univerzalni, iako nemaju baš neko logično opravdanje u stvarnom svetu.

1. Otmice dece

Svaki je roditelj u smrtnom strahu da bi netko mogao oteti njihovo dete, a iako stalno slušamo o takvim tragedijama, činjenica je da većina takvih slučajeva uopće ne spada u sferu klasičnih otmica kojih se bojimo. Primera radi, u Americi se godišnje prijavi oko pola miliona nestale dece, a samo 0,1 posto njih nestalo je tako kako se bojimo, tj. usled pokušaja ili otmice od strane potpunog neznanca.

Verovatnoća za bilo koji od takvih scenarija je vrlo mala. 

2. Smrt novorođenčeta

Kako nemamo podatke za nas, poslužićemo se opet Amerikom, gdje je 2016. od oko 4 miliona rođenih beba prijavljeno 3700 smrtnih slučajeva novorođenčadi, ali nisu svi povezani s tom nepoznanicom zvanom sindrom smrti novorođenčeta (SIDS). Preostali deo smrtnih slučajeva uzrokovan je slučajnim gušenjem, odnosno nepažnjom roditelja koji dete nisu stavili u siguran krevetić, bez velikih ćebadi, plišanih igračka, jastuka…

3. ADHD

Prema jednom istraživanju s Harvarda, u pojedinim delovima Amerike svojevremeno se osetila prava “pošast ADHD-a”, jer se odjednom svaki sindrom dečje nezrelosti pokušavao staviti u okvire dijagnoze hiperaktivnosti. Međutim, stručnjaci su ipak izračunali da bi tu dijagnozu trebalo da ima maksimalno 5 posto dece. Dakle, mnogo manje nego što se misli.

4. Opasnost od koje treba da strahujete

Uz ova tri navedena straha koja roditeljima širom sveta stvaraju paniku u glavi, postoji jedan strah koji očito ne muči mnoge, a trebalo bi, a to je panika vezana za količinu vremena provedenog pred ekranima.

“Da”, kažu stručnjaci i psiholozi: “Toga treba da se plašite više od ičega”.

Vreme koje deca provode pred ekranima nisu samo potraćeni sati koje su im ukrali vreme za pravu igru. Ono odmalena negativno utiče na decu koja vrlo brzo počinju da pokazuju znakove zavisnosti (samo to žele), što ne utiče samo na njihov razvoj ili socijalizaciju. Dokazano je da velika količina vremena pred obožavanim aparatima menja njihove hormone, utiče na zaostajanje u govoru, kasnije vodi do tinejdžerskih kriza, pogoršanja mentalnog stanja deteta, a o fizičkim rizicima da i ne govorimo.

Uz toliko loših simptoma i tolikog broja dece s “dijagnozom zavisnosti”, upravo su ekrani i tehnologija danas prepoznati kao najveća pretnja dečjoj sigurnosti.

“I zato se toga treba stvarno plašiti”, poručuju stručnjaci.

Izvor: Index.hr

]]>
Sat, 10 Mar 2018 10:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130693/tri-bespotrebna-straha-roditelja-i-samo-jedan-koji-treba-ozbiljno-da-shvatite.html
Hej tata gde si, šta radiš, ja dobro, mama dobro... Da li i vi ovako razumete bebin razgovor sa tatom? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130796/hej-tata-gde-si-sta-radis-ja-dobro-mama-dobro-da-li-i-vi-ovako-razumete-bebin-razgovor-sa-tatom.html Tata nije bio kod kuće i poželeo da je se čuje telefonom sa svojom devojčicom. I ona se zaželela njega jer kada se dohvatila telefona siti su se ispričali. Pogledajte kako izgleda taj bebeći razgovor sa taticom, sigurno ćete razumeti taj jezik.

]]>
Fri, 9 Mar 2018 15:30:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130796/hej-tata-gde-si-sta-radis-ja-dobro-mama-dobro-da-li-i-vi-ovako-razumete-bebin-razgovor-sa-tatom.html
Limun, kiseli krastavčici... Logično je da posegnete za njima kada ste trudni http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130637/limun-kiseli-krastavcici-logicno-je-da-posegnete-za-njima-kada-ste-trudni.html Zašto tako mnogo žena posegne u trudnoći za ukiseljenim krastavcima? Stručnjaci su utvrdili da postoji logično objašnjenje u tim žudnjama.

Hrana koja je prirodno kisela ili je ukiseljena stimuliše metabolizam, kažu njemački stručnjaci.

Ona sadrži i mnogo vitamina C koji pomaže telu da apsorbira kalcijum i stimuliše rast kostiju - što je posebno važno tokom trudnoće.

Žudnja za nekom namirnicom možda je način da telo poruči da je ta hrana dobra za tu osobu.

Neke ukiseljene namirnice poput haringi takođe stimulišu proizvodnju neurotransmitera serotonina - prirodnog stimulatora raspoloženja.

Izvor. N1

]]>
Wed, 7 Mar 2018 09:40:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130637/limun-kiseli-krastavcici-logicno-je-da-posegnete-za-njima-kada-ste-trudni.html
Levorukost se vidi još u stomaku http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130580/levorukost-se-vidi-jos-u-stomaku.html Da li će vaše dete biti levoruko, može da se vidi još dok je u stomaku, u osmoj nedelji trudnoće

Jedna od deset osoba na svetu je levoruka, a da li će to biti vaše dete može da se vidi još dok je u stomaku, u osmoj nedelji trudnoće. Tako tvrde naučnici sa Rur univerziteta u Bohumu.

Njihova studija je pokazala da sklonost ka levorukosti počinje zajedno sa formiranjem kičme, a na ultrazvuku se može videti koju ruku beba definitivno favorizuje, odnosno koji palac sisa u stomaku. Deo naučne javnosti kaže da je to zapisano u genima, dok drugi deo tvrdi da su za to ključni faktori poput majčinih hormona. Smatra se da dečaci imaju više šansi da pišu levom rukom, na šta utiče nivo testosterona. Levorukost se primećuje najranije u šestom mesecu života, a najčešće kasnije, oko treće-četvrte godine. Budisti veruju da su levoruki mudri, dok generalno i dalje postoji neka vrsta stigmatizacije levorukih, koji moraju da se prilagođavaju većini, jer je desna ruka dominantna, pa su tako, recimo, kompjuterski miševi i kamere napravljeni za dešnjake.

Izvor: novosti.rs

]]>
Tue, 6 Mar 2018 13:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130580/levorukost-se-vidi-jos-u-stomaku.html
Iz iskustva majke petoro mališana: Po čemu je trudnoća kada nosite dečaka drugačija? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130518/iz-iskustva-majke-petoro-malisana-po-cemu-je-trudnoca-kada-nosite-decaka-drugacija.html "Kada rodite petoro dece slobodno možete smatrati sebe ekspertom za trudnoće". Mama četiri devojčice i jednog dečaka otkriva osnovne razlike u trudnoćama u odnosu na pol bebe...

Iako su trudnoće generalno slične nezavisno od pola deteta, postoje i neke razlike zbog kojih će vam se, kada nosite dečaka učiniti da se osećate kao da ste prvi put majka.

1. Bićete gladni non stop
Ne pričamo o dodatnih par zalogaja. Pričamo o tinejdžerskoj, životinjskoj gladi gde ćete pojesti pljeskavicu i imati osećaj da ste tek nešto gricnuli. U jednom momentu će vam se učiniti da jedete više i od vašeg muža i to će verovatno biti istina.

2. Bićete umorniji

Tokom svake trudnoće ste umorni i to je najnormalnija stvar. To je vrsta umora kada na kraju dana nemate snage da se odvučete u krevet.

Međutim kada nosite dečaka količina umora se višestruko poveća. Više puta se dogodilo da me muž odnese u krevet jer sam zaspala na kauču. Zbog mog nezasitog apetita i ludačke iscrpljenosti imala sam osećaj da maleni dečak u mom stomaku isisava život iz mene.

3. Nećete povraćati
Tokom svake trudnoće sa devojčicama povraćala sam od trenutka kada otvorim oči. Međutim sa dečakom sam imala drugačije iskustvo. Imala sam mučnine ali sam bila pošteđena obitavanja u kupatilu.

4. Beba je dosta aktivnija
Dečak se neprestano pomera, bilo da je noć ili dan.

Volim da osetim pokrete svog dečačića u mom stomaku ali tek sada mogu da vidim razliku u odnosu na devojčice. Njihovi pokreti su takođe snažni ali povremeni, dok je dečak neumoran.

Izvor: yumama.com

]]>
Mon, 5 Mar 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130518/iz-iskustva-majke-petoro-malisana-po-cemu-je-trudnoca-kada-nosite-decaka-drugacija.html
Ženska imena za koja roditelji misle da su stara narodna, a koja uopšte nisu srpska http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/118311/zenska-imena-za-koja-roditelji-misle-da-su-stara-narodna-a-koja-uopste-nisu-srpska.html U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu roditelji često posegnu za biblijskim vremenima i imenima iz davne prošlosti. Zato ne čudi što neka stara imena s vremena na vreme ponovo postanu popularna.Ipak, starost imena ne znači nužno da je njegovo poreklo narodno i sa ovih prostora.

U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu roditelji često posegnu za starim vremenima i imenima iz davne prošlosti. Statistika govori da u Srbiji 2017. godine novopečeni roditelji svojim naslednicima sve češće daju kratka, troslovna imena i da su pravi "hit" biblijska imena.

Ipak, starost imena ne znači nužno da je njegovo poreklo narodno i sa ovih prostora! Ako spadate u one kojima je bitna tradicija, ovo bi trebalo da znate: popularna stara imena koja roditelji sve češće daju devojčicama, a koja uopšte nisu srpska!

SARA - ime hebrejskog porekla

Sara je žensko biblijsko ime, hebrejskog porekla i znači vladarka, kneginja, žena visokog ranga. Reč "sara" na hebrejskom jeziku označava ženu visokog ranga, a prevodi se i kao princeza ili boginja ili njena visoka svetost. Sara, biblijska ličnost je bila Avramova žena i spominje se u Bibliji i u Kuranu.

IRINA - ime grčkog porekla

Irina je žensko ime iz grčkog jezika i znači mir, spokoj... Poularne su još i varijante Irena, u ruskom jeziku Rina, a u engleskom Ajrin. U srednjovekovnom srpskom jeziku bila je popularna varijanta Jerina ("Prokleta" Jerina bila je srpska vladarka, žena despota Đurđa Brankovića).

NIKA - ime grčkog porekla

Nika je grčkoj mitologiji boginja pobede. Ona je kći Titana Palanta i boginje Stiks. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Viktorija.

EMINA - ime arapskog porekla

Ime Amina je arapskog porijekla i znači verna, poštena, pouzdana i sigurna. Ovo je jako često ime među Arapima. Majka poslanika Muhameda zvala se Amina što je varijacija ovog imena.

ZOJA - ime grčkog porekla

Zoja je srpska varijanta starogrčkog imena Zoe i znači život.

ZARA - ime arapskog porekla

Zara je ime arapskog porekla i znači sjaj/bleštavilo. Na kurdskom "zara" znači "zlato". Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

MIA - ime italijanskog porekla

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Marija. U  romanskim jezicima "mia" znači "moja". Može biti i sa "j" i bez njega, kao i muško i žensko (na pr. Mija Aleksić)

DANIJELA - ime hebrejskog porekla

Ovo ime potiče iz starohebrejskog i znači "Bog je moj sudijа" . U narodnoj etimologiji, ime se vremenom vezalo za reč "dan", pa se prema narodnim običajima davalo deci koja su rođena danju. 

Pratite nas i na Viberu!

ANASTASIJA - ime grčkog porekla

Smatra se da ime Anastasija/Anastazija vodi poreklo iz grčkog jezika. Ovo ime hrišćanske svetiteljke u slobodnom prevodu znači "Ona koja je vaskrsla“. Supruga Stefana Nemanje, majka Svetog Save zvala se Anastasija.

AIDA - ime arapskog porekla

Ime je arapskog porekla i znači gost, posetilac.

Izvor: Dnevno.rs

]]>
Sat, 3 Mar 2018 10:05:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/118311/zenska-imena-za-koja-roditelji-misle-da-su-stara-narodna-a-koja-uopste-nisu-srpska.html
Nesvesne greške roditelja zbog kojih uništavaju život svojoj deci! Da li ste među njima? http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130304/nesvesne-greske-roditelja-zbog-kojih-unistavaju-zivot-svojoj-deci-da-li-ste-medju-njima.html Roditelji se ponekad previše mešaju u živote svoje dece, ali nesvesno, jer uvek imaju dobru nameru. Ali, moraju shvatiti da roditelji ne mogu da žive život umesto svoje dece. Evo koje su to stvari koje nikada ne bi trebalo da radimo umesto svoje dece. Uzmite ih u obzir i vaše dete će vam biti zahvalno.

Govorite umesto njih

Sve počinje kada našeg mališana upitaju: “Kako se zoveš?” a mi roditelji odgovorimo: “Marko”. Bilo bi dobro da ova navika prestane kada dete nauči da govori, ali ne, mi nastavljamo da dajemo odgovore umesto našeg tinejdžera svuda: u prodavnici, kod kuće, kod prijatelja. I šta imamo na kraju? Oduzeli smo svom detetu priliku da samo odgovori. Možete detetu dati nagovještaj šta da kaže kada ga nešto pitaju. Međutim, definitivno ne bi trebalo da odgovarate umesto njih.

Šta da radite? Sledeći put kada poželite da odgovorite umjesto djeteta, zaustavite se. Pustite ga da samo odgovori.

Pokušavate da budete njihov prijatelj

Mnogi roditelji pokušavaju da postanu prijatelji sa svojom decom i ne žele da deca imaju tajne ispred njih. Lako je razumeti zašto roditelji to žele, ali hajde da pogledamo malo dublje. Šta je prijatelj? To je osoba sa kojom možete razgovarati na istom nivou. Prijatelju možete reći sve. Međutim, roditelji imaju drugačiju ulogu: oni brinu o nama i vole nas. Nema potrebe da pokušavate da budete bliski prijatelji. Pustite decu da potraže prijatelje među ljudima njihovih godina. Mame i tate su tu kada je deci potrebna ljubav i podrška.

Šta da radite? Oduprite se iskušenju da im budete previše bliski. Naučite da poštujete i podržavate jedni druge.

Previše im pomažete

Dvogodišnje i trogodišnje dete već zna da se samo svuče i obuče, opere šolje i stavi prljav veš u mašinu za pranje. Štaviše, deca u tom dobu stvarno žele da to urade sama. A šta mi radimo? Oblačimo ih skoro dok se ne venčaju. Podržavamo to ponašanje rečima: “Ne zna on to sam!” Hranimo ih, ne dopuštamo da to sami rade i ne damo im da pokušaju. Kasnije se čudimo što je naš tinejdžer aljkav i ne želi da pomogne svojoj majci.

Šta da radite? Pustite dete da samo uradi što je moguće više, savetuje cdm.me.

Namećemo im sopstveni ukus

Često pokušavamo da deci nametnemo sopstveni ukus za muziku, knjige i oblačenje. To radimo sa dobrom namerom, ali tako smanjujemo individualnost svoje dece. U mnogim slučajevima, to dovodi do protesta i dete radi potpuno suprotno.

Šta da radite? Gledajte filmove i slušajte muziku koju volite sami. Razgovarajte o svojim idolima sa decom.

Brojimo njihov novac

U životu svakog deteta, dođe momenat kada ono ima sopstveni džeparac. Ne bi trebalo da ispitujete dete i pokušavate da saznate koliko mu je novca ostalo. Najgora stvar koju možete uraditi jeste da proveravate njihove torbe i džepove. Ovo momentalno ubija poverenje. Da li je zaista važno koliko je novca ostalo vašem sinu ili ćerki? Pustite ih da štede za nešto što žele.

Šta da radite? Naučite dete da se stara o svojim finansijama i pustite ga da radi šta želi sa svojim novcem.

Sebi prepisuju uspeh dece

Brižne insta-majke objavljuju mnogo slika i pišu: “Jeli smo”, “Prohodali smo!” i tako dalje. Naravno, one veoma podržavaju svoju decu, ali ipak ovo nisu majčini uspesi – već dečiji! Ko smo “mi”? Kada dete poraste, stvari postaju ozbiljnije. Mame i tate počinju da govore kako je njihovo dete završilo fakultet i pronašlo posao. To rade kao da su samo njihove zasluge u pitanju. Lako je razumeti koliko deca mrze to.

Šta da radite? Budite srećni zbog uspeha svoje dece, ali ga ne mešajte sa svojim.

Mešate se u njihov lični život

Ovo je posebno tačno za roditelje tinejdžera. Deca imaju sopstvene prijatelje i prve sastanke. To je normalno i apsolutno prirodno. Ispitivanje “Ko je taj momak?” samo će iznervirati vaše dete. Mnoga deca će sama podeliti te informacije sa roditeljima ako se osećaju sigurno.

Šta da radite? Umesto da ga ispitujete, dopustite svom detetu da ima lični prostor. Ne postavljajte previše pitanja ako vidite da ne želi da detaljiše. Naravno, nikada nemojte krišom čitati poruke svog deteta.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130304/nesvesne-greske-roditelja-zbog-kojih-unistavaju-zivot-svojoj-deci-da-li-ste-medju-njima.html
Obratite pažnju u kakvom su stanju nokti vašeg deteta, jer oni mogu ukazati na zdravstvene probleme... http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130145/obratite-paznju-u-kakvom-su-stanju-nokti-vaseg-deteta-jer-oni-mogu-ukazati-na-zdravstvene-probleme.html Prilikom posmatranja tela vašeg deteta, ubuduće obratite pažnju i na njegove noktiće, jer vam oni mogu ukazati na neke zdravstvene probleme...

Tačkasta udubljenja

Na jednom ili više noktiju primećuju se sitna tačkasta udubljenja, pa njihova površina izgleda poput one na naprstku. Polumesečasti eio na bazi nokta je crvene boje umesto bledoružičaste. Ponekad mame istovremeno primete i promene na vlasištu, uz mestimično opadanje kosice na ograničenom, okruglom području (u sredini vlasišta, ne na njegovom rubu).

Koji je uzrok?

Ako su ove dve pojave povezane, postoji verovatnoća da dete pati od emocionalne napetosti (stresa), koju mališani proživljavaju usled nekih događaja koji značajno menjaju njihov život: rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić i sl.

Poznato je da napetost negativno utiče na imunitet organizma. Umesto da sistem odbrane štiti organizam od napada stranih supstanci, on napada sam sebe. Neprijateljski se odnosi i prema korenu kose, a površina nokta gubi svoju glatkoću.

Pomorandžina kora

Na jednom ili više noktiju primećuju se sitna udubljenja koja podsećaju na pomorandžinu koru. Na koži deteta mama zapaža crvenkaste mrljice pokrivene sitnim mehurićima iz kojih izlazi bistri sadržaj. U početku se one nalaze na licu, a zatim se proširuju na nabore kože, pregibe lakata i kolena, na očne kapke i predeo iza uha.

Koji je uzrok?

Najverovatnije je reč o ekcemu. Za ovo oboljenje postoji genetska predispozicija, a posledica je anomalije u funkcionisanju imuno sistema. Takva slabost odbrambenog sistema vremenom može dovesti do pojave prave alergije. Zapravo, čest je slučaj da su i roditelji imali slične probleme u ranom detinjstvu.

Zanoktice

Na rubovima noktiju nalazi se “raščupana” kožica ili male izrasline.

Koji je uzrok?

Nekad se mislilo da ovakve promene ukazuju na nedostatak vitamina u organizmu. Međutim, ove promene kožice oko noktiju (poznate kao zanoktice) konstitucionalna su pojava i ne predstavljaju zdravstveni problem, piše cdm.me. 

Krhki nokti i umor

Nokti su lomljivi, na njima se javljaju napukline, nastaju nabori, vrh nokta se lako lomi. Dijete je blijedo, koža mu je bez sjaja, a sluznice su mu slabo prokrvljene što se najbolje može vidjeti na unutrašnjosti donjeg kapka oka. Mališan se brzo zamara, a disanje mu je ubrzano…

Koji je uzrok?

Najvjerovatnije je riječ o anemiji, iako blijedilo kože ne mora uvijek da bude znak malokrvnosti. Ipak, ovakav izgled noktića ukazuje na nedostatak gvožđa, što je najčešći tip anemije u dečijem uzrastu. Radi se o tome da dete ima manjak krvne boje (hemoglobina) koji eritrocitima (crvenim krvnim zrncima) daje crvenu boju i omogućava prenos kiseonika do svih ćelija i tkiva u organizmu. Kada je količina hemoglobina oskudna, organizmu nije osigurana dovoljna količina kiseonika. Posledica toga jesu umor, bledilo, ubrzano disanje, a nokti su osetljivi i lako se lome, piše Life Content.

]]>
Tue, 27 Feb 2018 08:30:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130145/obratite-paznju-u-kakvom-su-stanju-nokti-vaseg-deteta-jer-oni-mogu-ukazati-na-zdravstvene-probleme.html
Ova osobina zavisi od vašeg brata ili sestre http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130026/ova-osobina-zavisi-od-vaseg-brata-ili-sestre.html Možda vas ponekad nervira(ju), ali postoje brojne dobre strane zašto je super ako imate brata ili sestru.

Ne samo što u bratu ili sestri imate iskrenog prijatelja za ceo život, već ste zbog njih i bolja osoba. Ne šalimo se, a to je dokazala i nauka. Sprovedena studija je utvrdila da su osobe koje imaju brata ili sestru (ili više njih) ljubazniji i saosećajniji prema drugima.

Znate kako ti ide u detinjstvu - ponekad se posvađate, kažete jedno drugom neke ne baš lepe reči, takmičite se oko svega, pa čak i igračaka, ali sve to ima, kako se ispostavilo, važnu ulogu u razvoju dece.

Štaviše, istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu i Torontu, pokazalo je da su deca koja imaju braću ili sestre ljubazna, topla i puna podrške, saosećanja prema drugima, dok jedince baš i ne odlikuju takve osobine.

Isto istraživanje je pokazalo da je uticaj obostran, odnosno da mlađa braća i sestre čine starije saosećajnijim, i obrnuto.

"Ovom studijom želeli smo da pokažemo da nisu roditelji jedini koji utiču na detetov razvoj", kaže profesor psihologije Šeri Medigan.

U istraživanju su učestvovala 452 para braće i sestara iz Kanade, starosti od 18 meseci do četiri godine, kao i njihove majke.

Cilj je bio da se utvrdi nivo empatije na početku i na kraju studije koja je trajala 18 meseci, a za to vreme su naučnici snimali interakciju porodica u njihovim domovima, a majke su popunjavale i upitnike.

Empatija mališana merena je i posmatranjem njihovog ponašanja kada se odrasli istraživač pretvarao da je tužan ili povređen (da je povredio koleno, priklještio prst i slično).

"Iako se ranije verovalo da stariji braća, sestre i roditelji utiču na razvoj mlađeg deteta, ali ne i obrnuto, utvrdili smo da i mlađi utiču na starije i da se empatija razvija međusobno", objašnjava jedan od autora studije Mark Džembon.

Dakle, saosećajnost se međusobno razvija među braćom i sestrama bez obzira na polne ili starosne razlike među njima. Uticaj je jedino veći u porodicama gde je među decom veća razlika u godinama, pa starija braća ili sestre imaju ulogu učitelja i uzora.

Izvor: mondo.rs

]]>
Sun, 25 Feb 2018 14:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130026/ova-osobina-zavisi-od-vaseg-brata-ili-sestre.html
Želim da moj sin nauči kako se tretira žena i majka! http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130104/zelim-da-moj-sin-nauci-kako-se-tretira-zena-i-majka.html Veliki problem nas, dece koja smo rasla osamdesetih i devedesetih je taj što je postalo normalno da tata bude neveran mami, pa da čak ostavi nju i decu. Zato mnogi sinovi, u nedostatku dobrog uzora, ni danas ne umeju da budu dobri očevi i muževi jer nisu imali to od koga da nauče. Ja sam otac troje dece, od devet, sedam i dve godine i svakog dana se preispitujem. Jesam li dovoljno dobar otac, dovoljno dobar suprug?

Ono što zasigurno znam jeste da način na koji postupam prema svojoj ženi i te kako utiče na decu. Dvoje starijih veoma dobro primećuju i osećaju ako se nešto neobično dešava. Ne svađamo se često, ali kad se posvađamo, vidim kako to njih poremeti. Ponekad, u toku rasprave, ako bacim pogled na njih, vidim kako sede na kauču, pribijeni jedno uz drugo, širom otvorenih očiju, pokušavajući da shvate šta se to dešava.

Ali, još važnije je to što primećuju i one dobre stvari.

Zato se trudim da svojoj ženi kupim cveće jednom mesečno, a to mnogo utiče i na decu. Želim da moj sin vidi kako njegovoj majci kupujem cveće jer ja svog oca nikad nisam video da to čini za moju majku. Želim da moj sin nauči kako se tretira žena i majka. Želim da zna koliko je važno da majci svoje dece pokazuje ljubav, čak i posle mnogo godina braka. Želim da mu budem dobar uzor, onaj koji je meni nedostajao.

A za moje ćerke, želim da nauče da očekuju cveće. Da se udaju za nekog ko je spreman i voljan da utroši malo više vremena i novca da bi se ona nežnost i ljubav s početka sačuvala i kasnije, kada godine prođu.

Ne želim da se osete izgubljeno, kao što sam se ja osećao. Želim da vide i nauče kako treba da izgleda dobar brak. Želim da znaju, bez trunčice sumnje, da mi je njihova majka najvažnija žena na svetu i da je volim više od svega. A da bi znali, to moram i da pokažem.

I upravo tu leži stvarnost braka, ljubavi, porodice. Ljubav je imenica. Ljubav je akcija. Nije nešto što se desi na početku veze, pa nestane kad ispustite kormilo. Ljubav je neprekidno pokazivanje nežnosti. Milion poruka u kojima piše „Volim te”, poziva da se uverite da je sve u redu, toplih zagrljaja, poljubaca, zajedničkih izlazaka, sitnih gestova koji pokazuju koliko vam je stalo. Ljubav je da pripazite decu kad onom drugom treba odmor. To je pronalaženje kompromisa gde niko neće biti 100% u pravu, ali svi će biti zadovoljni.

Pokazati deci da volite njihovu majku znači i reći „izvini” kad pogrešite. Znači priznati grešku. Znači reći „Volim te”. I to sve ispred dece.
Svaki put kad svom sinu kažem da volim njegovu majku, on prevrne očima uz reči: „Znam, tataaaa.” A osmeh mu zaigra na krajevima usana. Kaže to kao da sam mu upravo rekao da je voda mokra. To je realnost njegovog života. I to me čini neizmerno srećnim. To što zna da volim njegovu majku daje mu osećaj sigurnosti. Šta god se u životu desilo, imaće porodicu koja će biti tu za njega. Kao neko ko je rastao u rasturenoj porodici, znam koliko je to važno.

Ali, ako ne pokazujete majci svoje dece da je volite, šta zapravo pokazujete? Pa, u slučaju mog oca – ravnodušnost. Izbegavanje. Tišina dvoje ljudi koji su se nekad voleli, ali su se vremenom udaljili.

Tate, sa potpunom sigurnošću vam tvrdim da vaš brak, porodica, život mogu biti bolji, lepši, topliji ako svoju ljubav pokažete delima.

To je suština zajedničkog života. To je čuvanje porodice o kom se toliko govori. A zapravo je tako jednostavno. To je ono što vaša deca moraju videti da bi se osećali sigurno i voljeno i da bi sutra umeli da stvore svoju porodicu koja će funkcionisati na stabilnim temeljima.

To je najbolja investicija koju možete napraviti. Verujte mi na reč.

Autor: Clint Edwards

Izvor: zelenaucionica.com

]]>
Sat, 24 Feb 2018 12:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130104/zelim-da-moj-sin-nauci-kako-se-tretira-zena-i-majka.html
Roditelji oprez: Vatrometu nije mestu na torti http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130044/roditelji-oprez-vatrometu-nije-mestu-na-torti-.html Svečani su i atraktivni, ali i veoma opasne po zdravlje dece.

Rođendani su odličan razlog za slavlje, a slavlja nema bez svećica i u poslednje vreme sve popularnijih prskalica.

Oduvek su nas učili da s prskalicama treba biti veoma oprezan jer se možemo opeći, mogu izazvati i požar, a retko ko spominje koliko su štetne kada ih upalite na rođendanskoj torti ili kolaču.

Nažalost, kratka zabava predstavlja pravi rizik za zdravlje. Prskalicama nije mesto na rođendanskoj torti. Kada se upale, iskrice gore u male crne čestice koje sleću na tortu, a mi ih onda konzumiramo. Upravo ti mali crni delovi sadrže toksin barijum-nitrat, koji se skuplja u telu i veoma polako razgrađuje. Čak i male količine ovog toksina štetne su po zdravlje.

Zato sledeći put, ako želite da nešto svetli na torti, radije izaberite samo tradicionalne svećice. Međutim, i s njima treba biti oprezan jer u sezoni kad virusi haraju duvanje u njih kako bi se ugasile trebalo bi zaobići.

Izvor: kurir.rs

]]>
Fri, 23 Feb 2018 09:49:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/130044/roditelji-oprez-vatrometu-nije-mestu-na-torti-.html
SZO: Evo kakve bi uslove na porođaju trebalo da ima svaka žena http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/129955/szo-evo-kakve-bi-uslove-na-porodjaju-trebalo-da-ima-svaka-zena.html Svetska zdravstvena organizacija objavila je nove preporuke u vezi sa zdravljem trudnica i porodilja, kao i savete o redukovanju nepotrebnih medicinskih intervencija.

Širom sveta u toku jedne godine obavi se oko 140 miliona porođaja od kojih najveći broj njih prođe u najboljem redu. Međutim, medicinski radnici u prethodnih dvadeset godina zabeležili su veliki porast intervencija koje su se ranije koristile samo u slučajevima komplikacija - kao što su davanje oksitocina koji ubrzava porođaj i carski rez.

"Želimo da se žene porađaju u bezbednom okruženju, u dobro opremljenim porodilištima i uz vrhunski obučeno osoblje. Ipak, uprkos našim preporukama, broj prirodnih porođaja tokom kojih je korišćena neka vrsta intervencije ili medikamenata, je u stalnom porastu", kaže dr Notemba Simelela, asistentkinja direktorke odeljenja za zdravlje porodice, dece i adolescenata Svetske zdravstvene organizacije.

"Ukoliko porođaj teče normalno, i porodilja i njena beba su u dobrom stanju, nema potrebe da uzimaju medikamente ili da se obavlja bilo kakva vrsta hirurških intervencija", dodaje doktorka.

Porođaj je prirodan proces koji se u najvećem broju slučajeva završava bez ikakvih komplikacija po mamu i bebu. Ipak, studije pokazuju da broj zdravih trudnica koje tokom porođaja uzmu neki medikament ili se izvrši neka intervencija, konstantno raste.

Novi vodič Svetske zdravstvene organizacije uključuje 56 preporuka zasnovanih na istraživanjima, a tiču se nege potrebne ženi i bebi tokom i nakon porođaja. Preporuke uključuju da porodilja tokom porođaja mora da ima odličnu komunikaciju i podršku od strane zdravstvenih radnika, kao i osiguranu privatnost i poverenje. Ženama mora da se omogući da biraju da li će sa njima na porođaju da bude partner, da li će uzeti lek protiv bolova, kao i da biraju položaj u kom će se porađati.

Svaki porođaj je drugačiji

U novom vodiču se ističe da je svaki porođaj drugačiji i da se dužina trajanja njegove aktivne faze razlikuje od žene do žene. Kod prvog porođaja obično traje do dvanaest časova, dok prilikom svakog sledećeg porođaja obično ne traje duže od deset.

Kako bi smanjili nepotrebne medicinske intervencije, u novom vodiču Svetske zdravstvene organizacije navodi se da dilatacija cerviksa od jednog santimetra na sat možda nije realna za neke žene i da nema potrebe porođaje u kojima se dilatacija dešava sporije identifikovati kao rizične. U novim preporukama se naglašava da sporija dilatacija cerviksa ne znači nužno da ženi treba dati lekove koji ubrzavaju porođaj.

"Većina žena želi prirodan porođaj bez medicinskih intervencija", kaže Jan Eskju, direktor odeljenja za reproduktivno zdravlje Svetske zdravstvene organizacije i nastavlja: "Ali i kada je medicinska intervencija bilo koje vrste neophodna, žena mora biti uključena u donošenje te odluke. Naša misija je da sve žene imaju pozitivno porođajno iskustvo."


Svaka žena mora da dobije najbolji tretman

Nepotrebne intervencije tokom porođaja su rasprostranjene praksa u svim državama širom sveta - i bogatim i siromašnim.

Sve više žena porađa se u zdravstvenim ustanovama i sve one zaslužuju kvalitetniju negu. Oko 830 žena na svetu svakog dana umre od posledica komplikacija na porođaju, a većina smrtnih slučajeva može da bude prevenirana kvalitetnijom negom tokom trudnoće i porođaja.

U mnogim zdravstvenim ustanovama širom sveta preovladava nepoštovanje žene čime se krše osnovna ljudska prava i sprečavaju žene da donose odluke tokom sopstvenog porođaja. U mnogim delovima sveta, isključivo lekari kontrolišu i odlučju o intervencijama tokom porođaja i time izlažu zdrave žene nepotrebnim medicinskim intervencijama koje ometaju prirodni proces rađanja.

Kako bismo postigli najbolji fizički, emocionalni i psihološki ishod za ženu i za njenu bebu moramo da imamo model po kom će se ponašati svi zaposleni u svim zrdavstvenim sistemima. Zdravstveni radnici moraju da ohrabruju žene da se porode prirodno, i da u fokusu budu majka i njena beba.

Zdravstveni radnici moraju da razgovaraju sa ženama, da ih upoznaju sa procesom porođaja i da im kažu da se trajanje porođaja razlikuje od žene do žene. Ali one takođe moraju da znaju da porođaj može da bude rizičan i nepredvidiv, i da su nekada, u odeđenim slučajevima, medicinske intervencije neophodne, ali one i onda moraju biti uključene u proces donošenja odluke i u potpunosti upoznate sa intervencijom kojoj će biti podrvgnute.

Izvor:yumama.com

]]>
Thu, 22 Feb 2018 09:00:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/129955/szo-evo-kakve-bi-uslove-na-porodjaju-trebalo-da-ima-svaka-zena.html
Evo kako da znate da li vam je dete obolelo od varičela ili malih boginja http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/129907/evo-kako-da-znate-da-li-vam-je-dete-obolelo-od-varicela-ili-malih-boginja.html Sezona ovčijih boginja poklopila se sa epidemijom malih boginja. Teoretski, dete može istovremeno da oboli od dve vrste boginja, zato se i preporučuje izolacija od braće i sestara.

Dok roditelji čija deca iz opravdanih razloga (zbog alergije ili drugih bolesti) nisu primila MMR vakcinu, strahuju od malih boginja, od kojih je dosad obolelo više od 1.700 dece i odraslih, u većem broju registruje se i obolevanje od varičela, odnosno ovčijih boginja, koje su i najčešće u ovo doba godine, pišu "Novosti".

Iako i jedne i druge karakteriše osip po telu, ove dve vrste boginja nemaju mnogo toga zajedničkog. Uplašenim roditeljima može da se desi da ih pomešaju, ali ne i lekarima.

Može istovremeno da se oboli i od morbila i od varičela(teorijski)

Dete može istovremeno da oboli od morbila i varičela. Infektolog dr Aleksandra Radovanović Spurnić kaže da ta mogućnost, ipak, postoji samo teoretski, ali da se naši lekari u praksi dosad nisu susretali sa takvim slučajevima.

"Ukoliko dete oboli od varičela ili morbila trebalo bi ga izolovati i od braće i sestara, upravo da bi se smanjila mogućnost dvostruke infekcije", kaže dr Aleksandra Radovanović Spurnić.

Simptomi varičele

Za razliku od malih boginja gde ospa prvo izbija na licu, varičele uglavnom najpre izbijaju po trupu. Kada se tečnost u njima zamuti to je znak da će ubrzo doći do pucanja tzv. pistula. Posle njih ostaje krasta, koja se suši i otpada. Izuzetno je važno sprečiti dete da se češe jer tako može da razgrebe ospe i da mu ostanu ožiljci.

Period inkubacije varičela traje dve do tri nedelje. To je vreme od kontakta sa zaraženom osobom do pojave prvih simptoma bolesti. Pre karakterističnog osipa, javljaju se malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje i glavobolja. Tada je organizam već zaražen, a u sledećoj etapi bolesti na telu se pojavljuju bubuljice, pune se tečnošću i nastaju vazikule.

"Na osnovu razlika koje prate stanje pre pojave ospi utvrđuje se da li je reč o morbilama ili varičelama", objašnjava doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica.

"Morbile ili male boginje najpre prati pojava visoke temperature, a može da bude prisutno i curenje iz nosa, kao i konjuktivitis. Nalaz na plućima i grlu deteta može i ne mora da bude uredan. Ukoliko je reč o morbilama, ospe će se pojaviti tri do sedam dana od izbijanja temperature. U slučaju varičela povišena temperatura može da bude znak bolesti, ali se ona ne javlja uvek, a ospe izbijaju za 15 do 20 dana od infekcije virusom".

Pratite nas i na Viberu!

Simptomi morbila

Epidemiolog dr Slavica Maris iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, takođe, tvrdi da nema zabune kada je reč o varičelama, a kada o morbilama.

U slučaju varičela ili ovčijih boginja inficirani je zarazan jedan do dva dana pre izbijanja ospi i ne duže od pet dana od njihovog povlačenja. Kod morbila zaraza se širi četiri dana pre izbijanja ospi i do četiri dana po njihovom povlačenju.

"Stanje koje prethodi malim boginjama je izuzetno visoka temperatura i iznad 40 stepeni Celzijusovih, a praćeno je i takozvanom plačnom maskom, odnosno pacijent obično ima konjuktivitis, kašalj i curi mu iz nosa", priča dr Maris.

"Nabrojani simptomi ne moraju uvek da budu prisutni, ali kod većine inficiranih jesu. Pre izbijanja ospi, morbile karakteriše i pojava Koplikovih mrlja. Sa unutrašnje strane obraza, pojavljuju se sitne bele mrlje kao "prosuti griz". Zatim se tri do sedam dana kasnije pojavljuju mrljaste ospe najpre po licu, a zatim po ostatku tela. Ospe traju četiri do sedam dana i obično se kožne promene završavaju perutanjem kože".

Komplikacije

Ono po čemu se morbile i varičele najviše razlikuju su učestalost i ozbiljnost komplikacija. Dok ovčije boginje imaju prirodniji tok, i ako se i pojavi neka komplikacija, to se odmah prepozna po tome što bolest ne prolazi, kod morbila se češće javljaju zapaljenje srednjeg uha, laringitis, meningitis, encefalitis. Učestalost komplikacija varira u zavisnosti od populacije o kojoj je reč. U našoj sredini bi se moglo očekivati da se encefalitis i druge komplikacije opasne po život jave kod približno jedne na 1.000 obolelih osoba, dok su nešto umerenije komplikacije, ali takve da i dalje zahtevaju bolničko lečenje, daleko češće, pišu "Novosti".

Naša sagovornica epidemiolog kaže da težina infekcije morbilama zavisi od toga da li je zaraženi nevakcinisan, delimično ili potpuno vakcinisan. Komplikacije se javljaju kod potpuno nevakcinisanih pacijenata, najčešće dece mlađe od godinu dana, a to su upala uha, pluća, mozga i dijareja.

"U aktuelnoj epidemiji moribila najčešće prijavljene komplikacije su upala pluća i dijareja", kaže epidemiolog Maris.

Izvor: blic.rs/novosti.rs

]]>
Wed, 21 Feb 2018 09:31:00 +0100 Porodica http://www.prva.rs/zivot/dom-i-porodica/porodica/129907/evo-kako-da-znate-da-li-vam-je-dete-obolelo-od-varicela-ili-malih-boginja.html