Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Porodica

11. 09. 2013. 10:02   >>  14:49 Izvor: KLIX.BA

Tinejdžeri nisu krivi što su razdražljivi i lenji

Roditelji za tinejdžere često kažu kako su lenji, jer se izležavaju. Međutim, lenjost nije uzrok čestog odmaranja.

Eksperti kažu kako je to većim delom zbog puberteta koji crpi energiju iz mladih osoba i ostavlja ih manje zainteresovanim za sport i vežbu u odnosu na ranije. 

Teoriju je osmislio medicinski istraživač sa Ekseter Univerziteta Bred Metkalf, koji je analizirao podatke blizu 300 britanskih školaraca koje su pratili od pete do petnaeste godine. 

Podaci uključuju i informacije o nivou vežbanja, koji se prikupljaju jednom godišnje kada učenici nose uređaje za merenje pokreta. 

Prethodne studije ukazale su na to da devojčice manje vežbaju od dečaka. Analize su pokazale da nivo aktivnosti počinje da opada od devete godine kada deca ulaze u pubertet. 

Ipak, to nije zbog lenjosti, tvrdi dr Metkalf, već ima veze s rastom tela. 

Metkalf je istakao kako biološki procesi utiču na telo adolescenata i crpe energiju iz njih kako bi telo i mišići rasli. Kod devojčica se telo priprema i za buduću trudnoću. 

"Činjenica da su aktivnosti i kod dečaka i devojčica opale ima mnogo više veze s evolucijom nego s lenjošću. To tinejdžere tera da se izležavaju i odmaraju. Ostaje nada da će jednom kada prevladaju pubertet ustati iz kreveta i vratiti se vežbanju", rekao je Tam Fraj iz "Child Growth" fondacije.     

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari