Prva Srpska Televizija :: Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/rss.html Oslobodite se nadutosti i gasova: ŠEST načina kako da poboljšate varenje http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147688/oslobodite-se-nadutosti-i-gasova-sest-nacina-kako-da-poboljsate-varenje.html Očigledno, rešenje ne može biti preskakanje hranljivih obroka. Umesto toga, pratite ova jednostavna pravila i saznajte kako da u najkraćem roku zaustavite iznenađujuće stomačne reakcije.

Prestanite sa žvakanjem žvakaćih guma

Zaboravite na slamčice, žvake i cigarete. U sva tri slučaja, problemi sa nadimanjem nastaju zbog viška vazduha u vašem digestivnom sistemu, kaže gastroenterolog Sofi Balzora, doktor medicine i asistent profesora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njujorku.

Preskočite veštačke zaslađivače

Veštački zaslađivači poput aspartama i sukraloze izazivaju probleme sa nadutošću, reči su Robina Foritana, registrovanog dijetetičara i nutricioniste u Njujorku. Vaše telo nije u mogućnosti da ih svari kao pravi šećer pa najčešće završe u stomaku praveći gasove i ostale digestivne probleme.

Nemojte da jedete i pijete u isto vreme

Istina je da unos vode tokom jela može da vas spreči i od prejedanja - ali se gutanjem, sa druge strane, razređuju sve važne želudačne kiseline i usporava sistem varenja, kaže Foritan. Kada je ovaj proces ugrožen, neke od namirnica su teško svarljive i transportuju se u creva, koja dalje izazivaju… aha, osećaj nadutosti. Potrudite se da za vreme jela ne konzumirate više od nekoliko gutljaja vode (30 minuta posle obroka u mogućnosti ste da je pijete i bez ograničenja).

Kuvajte povrće

Posebno ako je u pitanju povrće iz porodice kupusnjača (brokoli, karfiol, prokelj), koje je, zbog visokog sadržaja vlakana, sirova hrana prilično teška za varenje. Generalno, kuvanje povrća na pari, prženje ili grilovanje, iniciraće rastvorljivost vlakana i olakšati ceo proces.

Prilagodite smuti

S obzirom na to da su već izblendirani, smutiji i šejkovi - čak i oni koji su od povrća - manje su opasni za probavni sistem i nadimanje. Probajte da koristite bademovo ili mleko od konoplje umesto uobičajenog kravljeg (laktoza nadima mnoge ljude) i proteinski šejk od graška ili pirinča koji je lako svarljiv, prirodan i pogodan za sve. Možete takođe ubaciti malo ananasa ili papaje koji sadrže prirodne digestivne enzime za bolje varenje.

Jedite buđavu hranu

Hraniti "dobre bakterije" hranom bogatom probioticima pomaže u borbi protiv upale koja dalje opterećuje probavni sistem i prouzrokuje neprijatnu nadutost, kaže njujorški vodič za zdrav život Robin Jukilis, autor knjige "Thin From Within".

"Dodavanje fermentisane hrane svakom obroku, poput kiselog kupusa, pomoći će u razgradnji nutrijenata." Druge opcije: kombuha, jogurt i kimči (korejski fermentisani kupus).

Izvor: Cosmopolitan

]]>
Tue, 15 Jan 2019 14:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147688/oslobodite-se-nadutosti-i-gasova-sest-nacina-kako-da-poboljsate-varenje.html
Prevarite stomak ovim lakim TRIKOM i sprečite TALOŽENJE KILOGRAMA http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/109962/prevarite-stomak-ovim-lakim-trikom-i-sprecite-talozenje-kilograma.html Nećete morati da gladujete.

Svako jutro sebi obećavate da ćete početi sa novim, zdravim navikama. Posle obilnog doručka, čekate podne kako biste na poslu imali laganu užinu, međutim... U poslednjem momentu kupite pljeskavicu sa svim mogućim sastojcima. I posle svega, kukate zašto nemate vitku liniju.

Časopis "Journal of Marketing Reseach" objavio je studiju koja nudi rešenje za ovaj naš problem. Tim naučnika analizirao je više od 1.000 porudžbini za ručak, uzimajući u obzir vreme između naručivanja i odabira hrane.

Otkrili su da su oni koji su čekali i odgađali vreme ručka, najčešće naručivali hranu koja je bila preterano kalorična, dok oni koji su isplanirali svoj obrok unapred, nezavisno od vremena kada su imali prethodni obrok, naručivali su zdraviju hranu.

Naučnici savetuju da hranu priremate kod kuće, veče pred polazak na posao ili pak naručite hranu ujutro, ali da vam je dostave kasnije. To je jedan od načina da sprovedete samokontrlu nad svojim umom i telom.

Izdvojte 10 minuta dnevno i zategnite zadnjicu uz ove TRI vežbe, bez odlaska u teretanu

izvor: wall.hr

]]>
Mon, 14 Jan 2019 09:40:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/109962/prevarite-stomak-ovim-lakim-trikom-i-sprecite-talozenje-kilograma.html
Masnoće koje su dobre za mršavljenje: Ovih DEVET vrsta masne hrane pomažu u skidanju viška kilograma http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147461/masnoce-koje-su-dobre-za-mrsavljenje-ovih-devet-vrsta-masne-hrane-pomazu-u-skidanju-viska-kilograma.html Suprotno uopštenom mišljenju, masnoće nisu loše za telo. Konzumacija dobrih masnoća čuva organe, podstiče apsorpciju hranljivih stvari iz namirnica i pomaže u procesu sagorevanja kalorija. Evo koje vrste masne hrane možete da jedete čak i kada držite dijetu.

1. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, što su takozvane 'dobre' masnoće koje sprečavaju i usporavaju razvoj raznih bolesti – od dobijanja dijabetesa tipa 2 do osteoporoze, depresije i srčanog udara.

2. Nemasna junetina
Studije su pokazale da juneće meso od životinja hranjenih travom sadrži zdrave omega 3 masne kiseline koje čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Uz to, reč je manje masnom tipu mesa, pa u njemu možete uživati češće.

3. Kokosovo ulje
Ne samo da kokosovo ulje jača organizam i imunitet tela, nego su neke studije pokazale i da doprinosi topljenju masnih jastučića u predelu stomaka.

4. Tamna čokolada
Tamna čokolada može smanjiti napade gladi. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija nekoliko kockica tamne čokolade dva sata pre obroka, dovodi do uzimanja 20 posto manje kalorija u kasnijem obroku.

5. Bademi
Šaka badema je savršen izbor za međuobrok. Ovi orašasti plodovi su prepuni hranljivih stvari koje sprečavaju taloženje masnoća u telu. Takođe, reč je o odličnom izvoru proteina, koji daje preko potrebnu energiju.

6. Avokado
Ova superhrana održava struk tankim i zdravim. Avokado sadrži mnogo prehrambenih vlakana i proteina zbog čega se nameće kao odličan izbor kada želite da 'zavarate' glad.

7. Losos
Ako želite da smršate, na jelovnik uvrstite losos. Ova riba je prepuna omega 3 masnih kiselina, koje uravnotežuju nivo dobrog holesterola i čuvaju zdravlje srca.

8. Maslac od kikirikija
Konzumacija jedne kašike maslaca od kikirikija dnevno, pojačava nivo energije i pomaže da zadovoljimo glad. Isprobajte ovaj ukusni maslac u kombinaciji s jabukom i tako kreirajte neočekivani, ali učinkovit međuobrok.

9. Semenke suncokreta
Slani zalogajčići zbog kojih ćete se osećati sito i koncentrisano tokom celog dana. Semenke suncokreta sadrže mnoštvo prehrambenih vlakana koje podstiču rad probave i ubrzavaju rad metabolizma.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Sun, 13 Jan 2019 10:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147461/masnoce-koje-su-dobre-za-mrsavljenje-ovih-devet-vrsta-masne-hrane-pomazu-u-skidanju-viska-kilograma.html
Hidrira, hrani kosu i nokte, leči ispucale pete: DEVET razloga da večeras popijete čašu mleka! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147434/hidrira-hrani-kosu-i-nokte-leci-ispucale-pete-devet-razloga-da-veceras-popijete-casu-mleka.html Ukoliko ste mleko pili samo kad ste bili mali, a sada ga koristite u kozmetičke svrhe ili ga uopšte i ne koristite, mi vam dajemo razloge zašto bi ovaj napitak trebalo da uvrstite u plan ishrane, ali i u svoju redovnu negu. Dovoljno je da popijete jednu čašu nedeljno i da obezbedite svom telu razne benefite. Evo šta će se dogoditi vašem organizmu ukoliko pijete mleko:

Kalcijum neće biti problem

Nikada vam neće faliti kalcijum, ukoliko popijete bar dve čaše mleka nedeljno. Mleko je puno kalcijuma, koji nam je neophodan da bi kosti bile jake. Ukoliko sada počenete da ga pijete, nećete imati problem sa kostima u budućnosti, a može da ublaži i glavobolju.

Rehidratacija

Ukoliko ste i žedni i gladni, uzmite čašu mleka. Pored vode, mleko je jedan od napitaka koji će vas uspešno hidrirati. To je zato što mleko sadrži 95 posto vode. Dakle, umesto napitaka koji su puni šećera, za užinu ili na pauzama se osvežite čašom mleka.

Kompletan obrok

Ukoliko popijete čašu punomasnog mleka, obezbedićete organizmu sve nutrititijente koji su potrebni, bićete siti, a organizmu ćete obezbediti neophodne vitamine, minerale i energiju.

Hrani kosu i nokte

Mleko je puno proteina koji su neophodni kako bi nokti i kosa bili jaki. Dakle, ukoliko uvrstite mleko na listu svojih namirnica, nećete imati problem sa ispucalim krajevima i lomljivim noktima.

Normalizuje krvni pritisak

Mleko sadrži vitamine i minerale koji normalizuju krvni pritisak i to tako što spuštaju visok krvni pritisak i vraćaju ga u normalu.

Mleko u KOZMETIČKOJ nezi

Ukoliko niste znali mleko vam može zameniti gomilu kozmetičkih preparata na koje mesečno trošite puno novca. Mleko može da hidrira suvu kožu, smiri iritacije koje imate na koži, izbeljuje tamne fleke na koži a ukoliko ga dodate u kupku nahraniće kožu i obezbediti joj elastičnost. Ukoliko koristite mleko za negu, najbolje je da to bude punomasno kravlje mleko jer ono sadrži sve neophodne minerale.

Mlekom se umivajte

Ono poseduje sposobnost da rastvori nečistoće uz pomoć enzima koje sadrži. Utljajte mleko na lice, a potom ga očistite tuferom. Bitno je da koristite punomasno i nekuvano, dakle sirovo mleko. Ono takođe sarži i kiseline koje uspešno uklanjaju sve mrtve ćelije kože.

Leči ispucale pete

Mleko regeneriše suvu kožu, jer kao što smo rekli sadrži enzime i kiseline koji uspešno uklanjaju ćelije mrtve kože i ostavljaju kožu glatkom. Napravite kupku za stopala:

U dva litra prokuvane vode, dodajte jednu šoljicu punomasnog mleka, dve kašike kokosovog ili nekog drugog ulja. Potopite stopala u ovu kupku i ostavite tako desetak minuta. Nakon toga uklonite višak kože turpijom. Takođe možete koristiti i mleko u prahu koje je odlično za piling.

Ubrzava rast kose

Ukoliko imate problem sa rastom kose uz mleko ovo više neće biti slučaj. Nakon pranja utrljajte punomasno mleko u koren i celom dužinom kose i ostavite da odstoji tako desetak minuta, dok vi recimo čistite lice mlekom. Nakon toga dobro isperite kosu, sav višak masnoće će spasti a dlaka će upiti onoliko hranljivh sastojaka, koliko joj je potrebno.

Savet plus: Nikada na kožu ili kosu ne nanosite previše preparata, u ovom slučaju govorimo o mleku jer koža uvek upije onoliko koliko joj je potrebno, a višak može napraviti problem, tako što će se koža i kosa brzo mastiti.

Izvor: Srbija danas

]]>
Thu, 10 Jan 2019 15:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147434/hidrira-hrani-kosu-i-nokte-leci-ispucale-pete-devet-razloga-da-veceras-popijete-casu-mleka.html
12 bizarnih, ali korisnih načina da izgubite suvišne kilograme http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147313/12-bizarnih-ali-korisnih-nacina-da-izgubite-suvisne-kilograme.html Većinu vremena jedemo ne zato što smo gladni nego zbog stresa, utehe ili čak dosade. Psiholog Brajan Vansink sproveo je istraživanje na temu želje za hranom i zaključio da psiha i okolina utiču na vreme i količinu hrane koju konzumiramo, ali i da promene tih navika takođe mogu da učine suprotnu stvar i pomognu nam da izgubimo kilograme.

1. Dozvolite sebi da pogrešite 
Svi smo se našli u ovo situaciji: krenuli ste na dijetu i jedete samo voće, povrće i pijete vodu, te imate osećaj da ste uspeli i da je najgore iza vas. I tako, jedne noći se nađete ispred frižidera gde grickate čokoladu. Nemojte se osećati loše i razočarano, ali nemojte ni odustati. Vratite tu čokoladu u frižider i počnite da grickate šargarepu!

2. Pravilo od dve stvari na tanjiru
Potrudite se da na tanjuru uvek imate dve vrste hrane: meso i nešto lagano poput salate ili kuvanog povrća, tako isto i s ribom. Ova jednostavna kombinacija će vas naučiti da jedete što manje, a da ostanete siti.

3. Promena lokacije
Uzmite tanjir i obrok pojedite u dnevnoj sobi. Takođe, leti možete da jedete na balkonu ili terasi. Na ovaj način, iako ćete hteti još hrane, postoji mogućnost da će se glad smiriti dok dođete do kuhinje i uzmete novu porciju.

4. Ostavite dokaze
Nemojte da bacate ostatke hrane pre nego što završite s jelom. Tako ćete sve vreme pratiti koliko ste pojeli i znaćete kada je dosta.

5. Promenite veličinu tanjira
Istraživanja pokazuju da ljudi jedu sve dok ne "očiste" tanjir, a ne dok ne osete sitost. Jedini način da rešite ovaj problem je da koristite manji tanjir i jedete razumnije. Obratite pažnju na svoj osećaj gladi i sitosti i ignorišite to koliko je hrane ostalo na tanjiru.

6. Promenite društvo
Sami pojedemo 30 odsto manje hrane, nego u društvu. Zapravo, u situacijama kada smo na večeri s tri-četiri prijatelja, pojedemo dva puta više hrane nego kada smo sami. Zaključak? Jedite glavne obroke sami i ograničite se na međuobroke i pića kada ste u društvu.

7. Držite se spiska za kupovinu
Kada zaključite koje vam namirnice trebaju za narednu nedelju, učinite što čine iskusni kuvari: napravite spisak potrebnih namirnica – meso, žitarice, povrće i sl. Pre nego što odete u prodavnicu, proverite listu i kupite samo ono što se nalazi na spisku. 

8. Recite NE slatkišima
Pronađite najdalje mesto do kojeg se teško poseže i tamo ostavite sve svoje slatkiše. Naravno, najbolje bi bilo da ih uopšte ne držite u kući ili ne kupujete. Ipak, Vansink ističe da je tako nešto lakše reći nego i učiniti. Postoji mogućnost da ćete ih svejedno jesti kod prijatelja ili na poslu, pa je zato bolje da ih imate kod kuće, ali konzumirate razumno.

9. Prožvaćite zalogaj dovoljno puta
Studije pokazuju kako svaki griz hrane treba prožvakati minimalno 32 puta kako bi bolje smanjili apetit i dobili osećaj sitosti, a time i manje pojeli.

10. Razmislite o jutarnjem obroku
Vansinkove statistike pokazuju da četiri od 100 žena, koje su bile ispitane, nisu imale naviku konzumiranja doručka. A one s viškom kilograma priznale su da često preskaču jutarnji obrok, jer tako unose manje kalorija. Zato, pojedite i najmanju količinu hrane kako biste barem neko vreme ostali siti.

11. Jedite hranu u porcijama
Pokušajte na sto da stavljate samo tanjire s hranom i manjim porcijama. Tiganjima i loncima nije mesto na stolu, jer tako vidite manje i jedete manje!

12. Budite istrajni
Nemojte odmah da primenite sve savete odjednom. Svake nedelje isprobajte novi trik, ali budite uporni i ne odustajte.

Izvor: Ordinacija.hr

]]>
Wed, 9 Jan 2019 17:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147313/12-bizarnih-ali-korisnih-nacina-da-izgubite-suvisne-kilograme.html
Vreme je za posleprazničnu "dijetu"! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/89399/vreme-je-za-poslepraznicnu-dijetu.html Ako je jedna ov vaših novogodišnjih odluka bila “vratiti željenu kilažu”, period posle praznika je najbolji način da ovu odluku sprovedete u delo. Naime, posle novogodišnjih i božićnih praznika pokušavamo da uravnotežimo način ishrane i da regulišemo svoju kilažu.

Poželjno je da se dijeta započne odmah posle praznika, pogotovo zbog toga što višak kilograma nisu izazvale samo suvišne kalorije, već i zadržavanje vode usled preterane konzumacije šećera, soli i ugljenih hidrata.

Prvo pravilo kod dijeta nakon praznika je postepeno vraćanje regularnim, zdravim navikama za stolom. Ne preporučuje se nikako konzumacija mesa bar nekoliko dana. Dozvoljena je riba, kako bi se postigao balans u organizmu.

Unos ugljenih hidrata i slatkiša treba svesti na minimum. Hleb i testeninu zamenite voćem, povrćem i namirnicama koje su bogate vlaknima. Takve namirnice mogu brzo da vas zasite, a sadrže veoma malo kalorija. Preporučuju se mleko i jogurt sa niskim procentom masti, kao i proizvodi sa probiotskim kulturama, u slučaju problema intestinalnog trakta.

Slatkiši su jedino dozvoljeni za vreme doručka i to u znatno smanjenim količinama. Alkohol se izostavlja, jer sadrži mnogo kalorija. Takođe se ne preporučuju se slatki i gazirani napici.

Poželjno je piti dosta vode i čajeva, kako bi se organizam pročistio od toksina nagomilanih posle praznika. Da bi dijeta bila kompletna, neophodna je kontinuirana fizička aktivnost, čak i umerena.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

]]>
Tue, 8 Jan 2019 08:30:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/89399/vreme-je-za-poslepraznicnu-dijetu.html
Zimska limunada - Sprečava prehladu, jača organizam, čisti od toksina! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147079/zimska-limunada---sprecava-prehladu-jaca-organizam-cisti-od-toksina.html Treba samo nekoliko minuta da napravite ovaj odličan napitak i sačuvate svoje zdravlje od virusa.

Mnogi ljudi počnu svoj dan uz čašu tople limunade, jer limun balansira pH vrednost i detoksikuje telo u isto vreme. Ova neverovatna zimska limunada će zagrejati vaše telo, daće vam podsticaj i energiju i pomoći da se oslobodite od nagomilanih toksina iz vašeg tela.

Evo šta vam je potrebno da pripremite šolju zimske limunade:

– 1 limun,
– prirodni med,
– malo rendanog đumbira,
– topla voda.

Priprema:

Iscedite limun. Sipajte čisti sok od limuna u šolju i dodajte kašičicu meda i malo rendanog đumbira. Pomešajte dobro, a zatim dodajte toplu vodu.

Pijte vruću limunadu nakon obroka ili nakon što ustanete iz kreveta. Ukusna, zimska limunada će obezbediti vitamine i energetski podsticaj vašem telu.

Izvor: Dnevno.rs

]]>
Tue, 8 Jan 2019 10:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147079/zimska-limunada---sprecava-prehladu-jaca-organizam-cisti-od-toksina.html
Ukoliko postite, treba da znate da su ove namirnice IPAK mrsne http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147070/ukoliko-postite-treba-da-znate-da-su-ove-namirnice-ipak-mrsne.html Postoje namirnice tačnije proizvodi za koje mnogi ljudi veruju da su posne, ali IPAK to nije tako. I pre nego što posegnete za njima dobro pročitajte šta je sitnim slovima ispisano na deklaraciji, naročito kada su ovi proizvodi u pitanju.

Iako strogo pazimo šta jedemo, tokom posta se dogodi da ponekad konzumiramo nešto za šta nismo bili sigurni da li je životinjskog porekla.

Poznato je da post nije samo uzdržavanje od hrane, već i od loših misli i dela, ali mnogi vernici ne vole da dođu u situaciju da se “ogreše” hranom, naročito ako su bili uvereni da se u potpunosti pridržavaju svih pravila.

Oko nekih proizvoda postoje zablude mnogih vernika jer misle da je posna, ali je u stvari životinjskog porekla.

Danas, kada imamo šnicle i gulaš od soje, biljnu mast, sir i mleko na bazi biljnih proizvoda, posni margarin, posni eurokrem… post postaje gotovo neprimetan.

I zaista, vernici koji počnu da proučavaju, da pažljivo čitaju sitna slova sastojaka na proizvodima, zapadaju često u nedoumice, koju hranu treba smatrati za posnu i upotrebljavati je, a koja je sumnjiva i nje se kloniti. Ispostavilo se da većina tih “biljnih imitacija mrsne hrane” zapravo nije posna.

Postan je jedino sir od soje, a većina drugih koji se tako deklarišu sadrže kazein, protein koga ima jedino u mleku.

Veoma je važno da pročitate deklaraciju, jer i mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki sastojak životinjskog porekla – kazein. Ako kupujete biljni kačkavalj, proverite da li sadrži kazein.

Čokoladne bananice nisu posne, jer se želatin, koji se nalazi unutar njih pravi od životinjskih kostiju.

Isto važi i za gumene i žele-bombone.

Takođe, u mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, da bi dobili sjaj i hrskavost.

Šokantno je i saznanje da svaka riblja pašteta nije posna, pa se i tu preporučuje da se pročita deklaracija.

Mnogi misle, takođe, da je smoki kao i ostale grickalice slične smokiju posna hrana, međutim, nije. On i većina ostalih sadrže mleko u prahu i kakao maslac, a ovi sastojci nisu posni.

Dobro obratite pažnju i na napolitanke, jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaoa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

Takođe, alkoholna pića ne smatraju se posnim, naročito u danima kad se posti samo na vodi. Samo je vino dozvoljeno u danima kada i riba, a to je nedeljom i o velikim praznicima.

Sveštenici savetuju da je najbolje kad se u postu koristi sveža i neobrađena hrana, dakle sveže voće i povrće, koje ćete sami pripremiti, sa ili bez dodatka biljnog ulja, po vašem izboru. Margarin je u principu postan, kao i biljna mast i sve vrste zejtina.

Međutim, u tom traženju posne hrane treba paziti da se ne upadne u opasnost formalizma. Umesto da nam post bude sredstvo radi postizanja molitvenog raspoloženja i duhovnog usavršavanja, on prođe u cepidlačenju promila nekog mlečnog proizvoda. Jer, mnogo je važnije i koliko ćemo uneti posne hrane u organizam, nego njen hemijski sastav.

Post se sastoji ne samo u određenoj hrani, već i u uzdržavanju od prejedanja. Sam telesni post ne doprinosi duši, ako nije vezan sa nastojanjima da se čovek promeni, da suzbije svoje nagone, da obuzda svoju volju i njene prohteve, a da pojača molitvu, da razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjemu, da otvori dušu svoju za praštanje i srce svoje za pomoć potrebama.

Izvor: banjalučke.com

]]>
Sat, 5 Jan 2019 08:45:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147070/ukoliko-postite-treba-da-znate-da-su-ove-namirnice-ipak-mrsne.html
Ovih šest namirnica čine čuda kada ih dodate u vodu! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/127731/ovih-sest-namirnica-cine-cuda-kada-ih-dodate-u-vodu.html Čaša obične vode je najbolji prijatelj organizma. Ona može da postane još blagotvornija ako joj dodate začine lekovitih svojstava. Dobićete zdrav napitak koji pospešuje probavu i čisti organizam.

Napitak se može praviti i u flaši sa vodom, kako biste mogli da ga ponesete sa sobom na posao i pijete tokom dana. Biće ukusan ako istovremeno dodate dva začina — zajedno dobro idu limunov sok i cimet, karanfilić i listići nane, sok limete i sveži krastavci, a možete i sami da isprobate druge kombinacije, prenosi sputniknews.

1. Sveže ceđeni limunov sok ili sok od grejpfruta

Limun i grejpfrut su odlični izvori vitamina Ce, vrlo važnog antioksidansa koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu. Takođe su dobri prečišćivači organizma i podstiču probavu. Iscedite pola limuna ili limete u flašu vode.

2. Sveži listovi nane

Nanu možete i sami da uzgajate u bašti, na balkonu, a rašće i ako je držite unutra, samo je stavite pored prozora da bi imala dovoljno svetla. Nana, poznata još kao menta, aktivira pljuvačne žlezde i probavne enzime koji pomažu organizmu da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže i kod želudačnih tegoba.

3. Karanfilić

Osim što pomaže kod problema sa probavnim sistemom, uspešno se bori protiv parazita koji mogu da se nađu u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet celih karanfilića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kada popijete vodu, karanfilić možete da pojedete, samo pazite jer može da bude veoma ljut.

4. Koren đumbira

Đumbir se već vekovima koristi kao lek za lošu probavu, grčeve, mučnine i gasova. Uz to pospešuje cirkulaciju, deluje protivupalno i protivvirusno. Komad đumbira veličine palca nasecite na manje kockice i dodajte ih u vodu. Kao i kod karanfilića, kada popijete vodu đumbir možete da pojedete, ali pažljivo jer je takođe vrlo „aromatičan“.

5. Svež krastavac

Krastavci vodi daju fini osvežavajući ukus, a pošto plutaju možete da ih jedete dok pijete vodu. Pomažu kod uklanjanja toksina iz probavnog sistema i snabdevaju organizam vodom. Ne samo da sadrže antioksidanse i vlakna, već i pospešuju proizvodnju insulina u gušterači. Kriške svežeg krastavca isecite na kockice da biste lakše mogli da ih jedete dok pijete vodu.

6. Cimet

Odličan lek protiv gljivica i virusa, koji pomaže i kod loše probave. Poboljšava cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom probave i regulisanje glukoze u krvi, tako što usporava vreme potrebno da hrana iz želuca dođe u tanko crevo. Komadić štapića cimeta stavite u vodu i ostavite da odstoji kratko kako bi aromatizovao vodu.   

]]>
Sat, 5 Jan 2019 10:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/127731/ovih-sest-namirnica-cine-cuda-kada-ih-dodate-u-vodu.html
Snižava holesterol, topi kilograme i štiti od raka: Znate li šta još LAN čini za naš organizam? http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147051/snizava-holesterol-topi-kilograme-i-stiti-od-raka-znate-li-sta-jos-lan-cini-za-nas-organizam.html Semenke ove biljke sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, ali i nervnog sistema i uopšteno obrambenog sistema organizma. Stručnjaci preporučuju jednu kašiku lanenih semenki dnevno. Možete ih dodati u vašu zobenu kašu, salatu, čorbu, vodu, smutije…

Evo zašto bi trebalo da ih jedete:

Dobre su za mozak

Bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospešuju razvoj neurona i regulišu funkcionisanje mozga. Za celokupno poboljšanje zdravlja mozga, dovoljne su jedna do dve supene kašike lanenih semenki dnevno.

Za bolju probavu

Lanene semenke su fantastičan izvor dijetalnih vlakana, što znači da će vam probava bolje raditi, bolje će se ispirati toksini i suvišne masti iz tela. Takođe mogu da reše mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovne stolice.

Održaće vas sitim

Ove semenke su dobar izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može da podstakne mršavljenje.

Štite srce i smanjuju holesterol

Studija iz časopisa "Hypertension" otkrila je da je linolna kiselina - glavna komponenta lanenih semenki povezana s nižim sistoličkim krvnim pritiskom kao i smanjenim rizikom od hipertenzije.

Pomažu kod mršavljenja

Zahvaljujući sadržaju vlakana pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi, suzbijaju glad i pomažu kod gubitka kilograma.

Štite od raka

Nekoliko istraživanja sugeriše da je lan izuzetno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog creva. Lan sadrži lignane za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Oni mogu da pomognu u zaštiti od raka i to zato što blokiraju enzime koji su uključeni u metabolizam hormona i ometaju rast i širenje tumornih ćelija.

Izvor: Živim.hr

]]>
Thu, 3 Jan 2019 14:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/147051/snizava-holesterol-topi-kilograme-i-stiti-od-raka-znate-li-sta-jos-lan-cini-za-nas-organizam.html
Izbegnite TROVANJE HRANOM tokom praznika! Koliko mogu da stoje sarme, ruska salata, meso, kolači? http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/127038/izbegnite-trovanje-hranom-tokom-praznika-koliko-mogu-da-stoje-sarme-ruska-salata-meso-kolaci.html Tokom praznika na to najmanje obraćate pažnju, a trovanje hranom vam može pokvariti zdravlje, ali i praznični odmor i raspoloženje.

Kuvanu i pečenu hranu je bolje da držite na terasi, jer se već na temperaturi od 5 stepeni stvaraju mikroorganizmi.

Posledice trovanja hranom mogu biti vrlo neugodne, pa čak i opasne, zato obratite pažnju na pravilno čuvanje, ali i izgled i miris hrane koja se nije pojela u prva dva dana, upozorava nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

Često je teško proceniti pravu količinu hrane za celu porodicu koja se okuplja oko prazničnog stola pa najčešće preteramo. Zato je važno ostatke hrane spremiti na pravilan način kako bi ona u potpunosti bila sigurna za ponovno konzumiranje.

“Hrana je podložna kvarenju na temperaturama između 5 i 6 stepeni. Te su temperature najpogodnije za razvoj mikroorganizama pa hranu treba staviti u frižider ili zamrzivač najkasnije dva sata nakon jela”, savetuje nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

Najčešće se na prazničnom stolu nađu tradicionalna sarma, meso, nezaobilazna ruska salata, pite i okrepljujuća teleća čorba. Važno je imati na umu da je sarma najotpornija, ali svakako ima svoj rok trajanja.

Pratite nas i na Viberu!

“Sarmu je potrebno čuvati u frižideru i treba je pojesti između tri do četiri dana. Preporučuje se podgrevanje količine dovoljne za jedan obrok pa obavezno pustite da provri kako bi se sprečio rast mikroorganizama. Može se i zamrznuti pa tako čuvati do četiri meseca”, kaže Šoštarić.

Prasetinu, kao i ostalo pečeno meso, treba pojesti u prva tri dana. Riba je pak podložnija kvarenju i ne bi se trebalo jesti duže od dva dana.

Mikroorganizmi ispuštaju toksine koji se ne uništavaju termičkom obradom.

Odmrznutu hranu nikad ne zamrzavajte opet. Sve možete zamrznuti, ali taj postupak može uticati na ukus i svojstva pojedine hrane.

“Umaci mogu izgubiti svoju kremastu konzistenciju, dok će povrće izgubiti svoju boju. Lisnate salate posebno nije dobro zamrzavati, kao ni majonez – objašnjava nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

Zamrznute ostatke poželjno je potrošiti u roku od dva do šest meseci. Jednom odmrznutu hranu ne treba ponovo zamrzavati, zato pakujte ostatke na način da ih odvojite da vam budu dostupni za jedan obrok, piše cafe.ba.

“Obratite pažnju na to da sveže namirnice odvajate od termički obrađenih i ne mešajte razne vrste mesa. Ne čuvajte zajedno meso i povrće jer je veći rizik da će bakterije s mesa preći na povrće, a salatu naknadno nećete termički obraditi kako biste uništili mikroorganizme”,  savetuje Nataša Šoštarić.

]]>
Wed, 2 Jan 2019 09:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/127038/izbegnite-trovanje-hranom-tokom-praznika-koliko-mogu-da-stoje-sarme-ruska-salata-meso-kolaci.html
Zbogom nadutosti! Korišćenjem OVIH 10 namirnica osećaćete se bolje, ali i smanjiti obim struka http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146866/zbogom-nadutosti-koriscenjem-ovih-10-namirnica-osecacete-se-bolje-ali-i-smanjiti-obim-struka.html Nije lako kontrolisati želju za grešnim zalogajčićem kada pokušavate da održite težinu pod kontrolom. Ipak, nisu sve vrste hrane loše za vašu liniju. Izbegnite neke uobičajene zamke i sprečite nadutost, pa ćete tako smanjiti i obim struka...

1. Bademi su bogati vitaminom E koji je odličan za mladoliki izgled kože, a obiluju proteinima i omega 3 masnim kiselinama. Izbegavajte industrijski zasoljene bademe, jer so podstiče nadutost i ograničite unos na maksimalno 20 komada.

2. Šoljica čaja od mente, đumbira ili kamilice odličan je "rasterivač" gasova, koji se mogu skupljati u telu i vizuelno povećati obim struka.

3. Slatko voće poput jabuka i grožđa podstiče nadutost tela, pa bi bolje bilo da ga zamenite jagodama, malinama i grejpfrutom. Ovo voće sadrži vredne hranljive stvari i antioksidante koji štite telo od raznih bolesti, a sadrže i dosta vode.

4. Špargla ima "probiotički" efekat koji podstiče rad probave i čisti creva. U sto grama špargle nalazi se tek 35 kalorija, pa u ovom specijalitetu možete uživati bez zadrške.

5. Šoljica nemasnog grčkog jogurta s malo bobičastog voća fina je kombinacija za međuobrok, ali i odličan izvor probiotika koji štiti zdravlje probavnog trakta.

6. Glad "zavarajte" sa štapićem celera koji ste umočili u dve kašike humusa. Bogatstvo prehrambenih vlakana garantuju sitost i podsticanje rada probave.

7. Dijetalni proteini poput belog mesa piletine, ćuretine ili ribe, pripremljeni s malo ulja na roštilju odlični su pokretači metabolizma. Oni pomažu telu da efikasnije sagori kalorije.

8. Papaja sadrži probavni enzim koja ubrzava "prolazak" hrane kroz organizam. Ograničite unos ovog egzotičnog voća na 200 grama po obroku.

9. Kada ste gladni posegnite za polovinom avokada. Ovo voće prepuno je zdravih masti koje će vas zasititi.

10. Kad vas uhvati glad popijte čašu obične vode. Često puta jedemo jer smo zapravo žedni. Ona je nezamenljiv element u ljudskom telu jer podstiče izbacivanje toksina iz organizma, ubrzava metabolizam i probavu.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Tue, 1 Jan 2019 14:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146866/zbogom-nadutosti-koriscenjem-ovih-10-namirnica-osecacete-se-bolje-ali-i-smanjiti-obim-struka.html
Kako da preživite praznike, a da ne dobijete višak kilograma? http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/107999/kako-da-prezivite-praznike-a-da-ne-dobijete-visak-kilograma.html Evo nekoliko koirisnih saveta, i najzanimljiviji: jedite grickalice 15 minuta pre zabave!

Ako već dugo pokušavate da smršate, praznici nisu pravo doba da se time opterećujete. 

Mnogo je realnije usredsrediti se na to da održite postojeću težinu. Između dana kad jedete kaloričnije obroke imate i dane tokom kojih jedete samo lagana jela. Tako ćete moći da uživate u praznicima, a opet ćete i sprečiti da vam ostane trajna uspomena na njih u obliku višak kilograma. Samo se potrudite da tokom kaloričnijih dana ne pređete 2000 kalorija, a posnijih 1200 kalorija na dan.

Pa čak i ako niste na dijeti, tokom praznika, dobro je pojačati unos vlakana, zato što vlakna izazivaju osećaj sitosti. Vlakna pomažu pri čišćenju organizma od kaloričnih obroka. Evo još nekih saveta kako da uživate u praznicima i hrani a da ne dobijete višak kilograma.

Pripremite telo za dan masnih obroka

Na dan kad vas očekuju obilniji i masni obroci, važno ja kako ćete započeti dan i pripremiti telo za njih. Neka vam doručak bude bogat makronutrijentima, i to pre 10 sati. Naše telo treba da primi masnoće, ugljene hidrate i proteine ranije u danu kako bi se pripremilo za izgaranje kalorija posle.

Pijte beli čaj s limunom

Antioksidansi u belom čaju pomoći će vašem telu da se pripremi na šećer koji ćete uneti, a limun poboljšava sposobnost tela da koristi te antioksidante. Povećajte unos vlakana svaki dan.

Osim što nas čine sitijima, vlakna čiste organizam, normalizuju nivo šećera u krvi, snižavaju nivo holesterola, a pojačavaju metabolizam energije, pa su idealne za sve one koji su na dijeti.

Jedite grickalice 15 minuta pre zabave

Kako biste sprečili prejedanje, 15 minuta pre zabave jedite grickalice i krekere bogate vlaknima. Vlakna će usporiti apsorpciju masnoća, a grickalice (sa barem šest grama vlakana po obroku) mogu "proširiti" želudac i učiniti da se osećate sito, pa ćete pojesti manje za sam obrok.

Izbegavajte testo

Tokom praznika preskočite testo. Tako ćete pojesti barem 125 kalorija manje i oko sedam grama manje masnoća.

Pre jela pijte sirće

Popijte čašu vode sa kašičicom do dve jabukovog sirća. Kiselina u sirću pomoći će vašem telu da sniziti nivo šećera u krvi nakon obilnog obroka. Dodajte i malo jabukovog sirća u salatu koju ćete pojesti pre glavnog obroka.

Izvor: 24sata.hr

]]>
Sat, 29 Dec 2018 14:33:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/107999/kako-da-prezivite-praznike-a-da-ne-dobijete-visak-kilograma.html
Razbijamo mitove: Ovih PET stvari u vezi hrane nisu tačne! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146758/razbijamo-mitove-ovih-pet-stvari-u-vezi-hrane-nisu-tacne.html Većina mitova o hrani zaista je istinita, ali neka, vrlo popularna verovanja zapravo uopšte nisu naučno utemeljena. Predstavljamo vam pet mitova za koje ste verovatno mislili da su istiniti iako – nisu!

Organska hrana uvek je zdravija

Neki ljudi jedu organsku hranu jer veruju da je bolja za okolinu, dok ostali veruju da "organsko" znači "zdravije". Međutim, ne postoje snažni dokazi da je organska hrana hranljivija od ostale. Istraživači na američkom Univerzitetu Stanford analizirali su 240 organskih namirnica i došli do zaključka da zapravo ne sadrže značajno više hranljivih stvari. Zato, slobodno kupite one jeftinije jagode u supermarketu.

Sokovi za detoksikaciju nužni su za uklanjanje toksina iz organizma

Da li sokovi za čišćenje organizma (detoksikaciju) zaista čine čuda kao što mislimo? Budući da naše telo ima prirodne metode kojima se rešava toksina, neka istraživanja nalažu kako su sokovi za detoksikaciju potpuno nepotrebni, a učinak koji imaju poništava se već nakon nedelju dana normalne ishrane.

Drvene daske za sečenje nisu ni sigurne, a ni higijenske

Dugo se smatralo da drvene daske za sečenje pospešuju razvoj bakterija zbog pora na njihovoj površini, pa se zbog zoga savetovala upotreba plastičnih. Međutim, istraživanje s "UC Davis" pokazalo je da drvene daske za sečenje ne pospešuju razvoj bakterija. S druge strane, na plastičnim daskama se nalaze maleni prorezi na kojima se zadržavaju bakterije jer ih nije lako očistiti.

Sveža hrana uvek je zdravija od smrznute

Sveže namirnice ubrane su i transportovane u trgovački centar danima pre vaše kupovine, dok su smrznute namirnice odmah prošle proces smrzavanja. Takođe, sveže namirnice gube svoje hranljive sastojke nakon nekoliko dana, dok se kod smrznutih prirodni sastojci zadržavaju znatno duže. Dodatna prednost je i cena – smrznute namirnice često su jeftinije od svojih svežih alternativa!

Trebalo bi jesti puno malih obroka tokom dana

Mnogi su saglasni da je više manjih obroka kroz dan zdravije od tri velika obroka dnevno – na taj način ubrzava se metabolizam što dovodi do gubitka neželjenih kilograma. Ipak, iako se metabolizam nakratko ubrza tokom procesa probave, konačni efekti tih ubrzanja su zapravo jednaki kao kada pojedemo tri veća obroka dnevno. Takođe, jedenje puno malih obroka kroz dan sprečava telo da sagoreva masnoće.

Izvor: Fini recepti

]]>
Fri, 28 Dec 2018 09:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146758/razbijamo-mitove-ovih-pet-stvari-u-vezi-hrane-nisu-tacne.html
Koje vino ima manje kalorija - belo ili crno ? http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146731/koje-vino-ima-manje-kalorija---belo-ili-crno-.html Da li ćete se više ugojiti ukoliko pijete belo ili crno vino? Jedna fitnes instruktorka dala je odgovor na ovo pitanje!

Bilo da ste vinopija ili ne, bez čaše kuvanog vina teško da možete da zamislite zimu. Uzimajući u obzir da je kuvano vino još malo (čitajte mnogo) kaloričnije od običnog vina, kao enciklopedija kalorijske vrednosti vina nam je poslužila jedna slika s Instagrama. Upoređujući klasično vino koje nije kuvano, "Pinot Noir" i "Chardonnay",fitnes instruktorka Maria Brilaki je slikovito prikazala da 0,2 dl crnog vina ima sličnu kalorijsku vrednost kao belo vino. Ako se dodaje ista količina šećera u belo i u crno vino, kalorije su i dalje iste!

Uživanje u vinu je dobro i za dušu, ali je i antioksidans. Vino sadrži resveratrole, sastojke koji su dobri za srce, a ono takođe može da pomogne da se relaksirarte i kontrolišete stres.

Ipak, umerenost je bitna. Vino u blagoj meri pojačava apetit (realno, kao i svaki drugi alkohol), zbog čega ćete možda pojesti i više nego što biste pojeli ukoliko izbegavate alkohol. I samo da ponovimo zlatno pravilo - čaša vina na dan za žene je idealna. Zato koje god vino pijete, belo ili crno, pijte odgovorno!

Izvor: miss7.24sata.hr

]]>
Thu, 27 Dec 2018 14:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146731/koje-vino-ima-manje-kalorija---belo-ili-crno-.html
Kafa razbuđuje i otvara: Zašto nas obožavani crni napitak tera u toalet? http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146707/kafa-razbudjuje-i-otvara-zasto-nas-obozavani-crni-napitak-tera-u-toalet.html Taj čarobni crni napitak godi nepcima, u umerenim količinama godi i zdravlju, razbuđuje nas i – tera u toalet. Poznato je da je kafa blagi diuretik (uzrokuje povećano izlučivanje urina), ali deluje i kao laksativ, odnosno ubrzava stolicu. Ipak, da li ste se ikada pitali zašto kafa otvara? Evo odgovora...

Laksativna svojstva kafa može da 'zahvali' kofeinu koji stimuliše kontrakcije mišića u debelom crevu, a te kontrakcije slične su onima koje se u crevima događaju posle jela. Šoljica kafe može da sadrži između 80 i 175 miligrama kofeina, dok se u istoj količini Coca-cole nalazi samo 34 miligrama ovog stimulansa, što objašnjava zašto gazirani napitak nema ista laksativna svojstva kao kafa.

Osim samih zrna kafe, zaslađivači i mlečni, ali i ostali dodaci ovo napitku, mogu podtsaći probavu. Veštački zaslađivači u kafi mogu da prouzrokuju i nadutost, gasove i proliv. Mlečni dodaci poput mleka, pavlake i šlaga, sadrže laktozu, šećer koji takođe može da izazove proliv i druge gastrointestinalne probleme kod ljudi koji imaju netoleranciju na laktozu, ali i kod ljudi koji inače nisu osetljivi na mlečni šećer. To se događa zato što se sposobnost probavljanja laktoze smanjuje s godinama.

Stoga se i zbog uredne, zdrave probave preporučuje konzumacija ne više od dve šoljice kafe dnevno.

Izvor: Zadovoljna.hr

]]>
Thu, 27 Dec 2018 09:35:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146707/kafa-razbudjuje-i-otvara-zasto-nas-obozavani-crni-napitak-tera-u-toalet.html
Salo sa stomaka može se istopiti bez vežbanja i dijeta http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146646/salo-sa-stomaka-moze-se-istopiti-bez-vezbanja-i-dijeta.html Kada nemate vremena za vežbanje, a dijeta vam se naprosto ne drži, probajte ove male trikove koji vam mogu pomoći u gubljenju sala.

Pijte mnogo vode

S dolaskom hladnijeg vremena lako je zaboraviti na redovno hidriranje tela, odnosno ispijanje odgovarajućih količina obične vode. Dehidratacija izaziva nakupljanje vode u telu, a pogotovo u predelu stomaka. Smanjite dehidriranost i nastanak jastučića tako što ćete svakog dana popiti bar 1,5 litara negazirane vode.

Dobro žvaćite hranu

Svaki zalogaj hrane sažvaćite bar 10 puta pre gutanja. Telo mora da radi prekovremeno da bi razgradilo hranu iz želuca i creva, što može da dovede do nadimanja i gasova. Brzo gutanje hrane dovodi i do gutanja velike količine vazduha, koji još više nadima stomak.

Potražite pomoć probiotika

Probiotici sadrže korisne bakterije koje digestivnom traktu olakšavaju proces razgradnje hrane i sprečavaju nadimanje. Za optimalne rezultate savetuje se svakodnevno uzimanje ovih bakterija u vidu jogurta ili putem suplemenata u ishrani.

Odviknite se od žvakaće gume

Žvakanje gume za žvakanje praćeno je gutanjem velikih količina vazduha, koji se nakuplja u našem organizmu i izaziva nadimanje. Istraživači sa jednog američkog gastroenterološkog instituta tvrde da je žvakača guma uzrok velikog dela problema s nadimanjem. Ako želite da osvežite svoj dah, posegnite za bombonama od mentola.

Uzmite vitaminske dodatke

Uključite u ishranu suplemente u vidu B kompleksa i vitamina D u kombinaciji s kalcijumom. Višak hormona estrogena u telu navodi ga da zadržava jastučiće u predelu struka, a oba suplementa dokazano smanjuju prisutnost ovog ženskog hormona.

Redovna stolica

Preopterećenost i brza svakodnevica najčešći su krivci za neredovnu stolicu. Mnoge osobe moraju da odvoje tačno vreme u danu za ovu telesnu funkciju, jer u protivnom potisnu potrebu pod izgovorom da imaju važnije obaveze. A onog trena kad istrenirate mozak da nauči da odbaci te signale, svoje telo svesno vodite na put prema zatvoru i redovnom nadimanju.

Opustite se

Kada ste pod stresom, telo nagonski pojačava proizvodnju hormona kortizola, koji negativno utiče na sistem za varenje i izaziva zatvor. Povrh svega, hormon stresa zadužen je i za gomilanje masnih jastučića u predelu stomaka. Umesto nerviranja, odaberite neku opuštajuću aktivnost kojom ćete se baviti svakog dana bar 20 minuta.

Izvor: zadovoljna.hr

]]>
Wed, 26 Dec 2018 15:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146646/salo-sa-stomaka-moze-se-istopiti-bez-vezbanja-i-dijeta.html
Mitovi i istine: Evo šta sve treba da znate o doručku http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146595/mitovi-i-istine-evo-sta-sve-treba-da-znate-o-dorucku.html Postoje brojne nutricionističke teorije koje se bave pitanjem pravog vremena za doručak, a naučnici su pokušali da dođu do finalnog zaključka da li je bolje ranije ili kasnije doručkovati, kao i da li je zdravo preskočiti ovaj obrok.

Većina ljudi smatra da je doručak najvažniji obrok dana. Ako ga preskočite, kao što to navode pojedini stručnjaci, posledično može doći do pojave velikih zdravstvenih problema.

Iako se ovaj mit ustalio, u poslednjih nekoliko godina pojavila se još jedna teorija vezana za doručak.

Tačnije, pojedinci smatraju kako bi prvi dnevni obrok trebalo da bude što kasnije, a to argumentuju time da će ovakav režim ishrane doneti brojne zdravstvene koristi među kojima se ističe poboljšanje ćelijskog zdravlja i gubitak težine.

Doručak ima vrlo interesantnu istoriju. Do 19. veka ljudi nisu mnogo razmišljali o tome. Jednostavno su jeli ono što su imali, a to je obično bio ostatak hrane od večere prethodne noći. Žene su počele da se smatraju ravnopravnom radnom snagom u 20. veku, što je značilo da je potrebno da deci daju nešto brzo i hranljivo pre nego što napuste kuću. Na taj način doručak je postajao sve važniji obrok.

Studija iz 1999. godine objavljena u časopisu "Physiological Behavior" otkrila je da su pojedinci koji nisu imali doručak bili iscrpljeni do podneva i znatno su pogoršali svoje pamćenje. Slično tome, studija iz 2013. godine utvrdila je da su deca mlađa od 13 godina koja nisu doručkovala imala lošiji uspeh u školi nego deca koja su ranim jutrom jela. Takođe, rani doručak je bio i dobar regulator telesne težine.

Studija objavljena u časopisu "Appetite" pokazala je da je izostanak doručka povezan s depresijom, a studija iz 2013. godine u jednom italijanskom časopisu otkrila je da ljudi koji imaju doručak bolje iskorišćavaju hranljive materije i da imaju razvijenije kognitivne funkcije.

Nutricionistkinja Kerolin Braun rekla je da je doručak izuzetno bitan. Istakla je kako ne mora da bude velika porcija, ali da je važno nešto pojesti nekoliko sati nakon buđenja.

"Govorim svojim klijentima da doručkuju najkasnije do deset sati ujutro, a to je i moje lično pravilo. Istraživanja pokazuju da bi unos proteina ranim jutrom mogao da poboljša čovekove performanse tokom dana", kazala je ona.

S druge strane, ako kasno doručkujete, nivo šećera u krvi može drastično da vam opadne, što može da dovede do iscrpljenosti. Ipak, naučnici ističu da je potpuno izostavljanje doručka manje štetno od uzimanja hrane kasno.

Isto tako, stručnjaci kažu da je za doručak najbolje jesti zdrave namirnice i ističu da je konzumiranje mafina znatno štetnije nego preskakanje doručka. Pojedini stručnjaci takođe su istakli kako izbegavanje doručka može smanjiti vašu telesnu težinu, ali isto tako i da izazove upalne procese u organizmu.

Zaključak je da je bolje ranije doručkovati nego termin svog prvog dnevnog obroka pomeriti za podne.

Izvor: klix.ba

]]>
Wed, 26 Dec 2018 09:20:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146595/mitovi-i-istine-evo-sta-sve-treba-da-znate-o-dorucku.html
Svaka namirnica ima svoje idealno vreme: Evo kad se jede voće, a kada testenina... http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146487/svaka-namirnica-ima-svoje-idealno-vreme-evo-kad-se-jede-voce-a-kada-testenina.html Svaka namirnica ima svoje idealno vreme, a predstavljamo vam i neka pravila kojih se treba pridržavati...

Uvaženo je mišljenje da je ujutro dobro jesti voće jer ubrzava metabolizam, ali istina je drugačija.

Naime, voće i slatkiše treba uzimati kad je u telu najmanja količina insulina, a to je oko 17 sati.

Tako nećete remetiti rad gušterače, pa se u telu neće dešavati oscilacije u količini šećera i metabolizam će biti uravnotežen.

Treba voditi računa i da je količina voća dovoljna, odnosno da stane u jednu šaku.

Testeninu treba jesti oko 15 sati jer je do tada najveća aktivnost enzima koji pomažu u varenju, pa nećete nakupiti višak kilograma. Kombinujte je s mesom.

Ništa bez doručka!

Stručnjaci savetuju i da nikada ne preskačete doručak. Pijte kafu posle doručka, a možete popiti i čaj.

Između obroka napravite razmak od četiri sata, a nikada ne kombinujte proteine i ugljene hidrate, poput mesa i krompira.

Nemojte jesti ništa sat ili dva pre spavanja, a do 11 sati ujutro možete jesti šta god poželite!

Izvor: Večernji list

]]>
Mon, 24 Dec 2018 08:44:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146487/svaka-namirnica-ima-svoje-idealno-vreme-evo-kad-se-jede-voce-a-kada-testenina.html
Dodajte OVE sastojke u večeru i ubrzaćete metabolizam, a onda odoše kilogrami... http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146330/dodajte-ove-sastojke-u-veceru-i-ubrzacete-metabolizam-a-onda-odose-kilogrami.html Budimo realni, u ovo doba godine veoma je teško, a možda i nemoguće, odoleti prazničnim užicima. Nažalost, to će mnogima doneti nekoliko kilograma viška, koje nimalo neće biti lako skinuti. Ako poželite da ih se rešite, moraćete da se pozabavite intenzivnim treninzima, ali i da se prebacite na uravnoteženu ishranu, kako bi ubrzali metabolizam.

Da li ste znali da određene namirnice mogu da vam pomognu u ubrzavanju metabolizma, a samim tim i u sagorevanju kalorija?

Po tom pitanju Elisa el Hađ, vlasnica londonskog fitnes studija Form, ima nekoliko asova u rukavu.

Naime, ona preporučuje uvođenje termogenih namirnica u prehranu. To su namirnice koje doprinose sagorevanju čak 10 odsto više kalorija na dnevnoj bazi.

Konkretno, takva hrana podiže temperaturu tela, pa organizam te namirnice obrađuje znatno brže. 

Neke od njih su kajenski biber, kurkuma i đumbir, a ne bi trebalo zanemariti ni celer, karfiol, tikvice, mahune, zelenu salatu i pečurke. 

Izvor: Index.hr

]]>
Sun, 23 Dec 2018 14:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/146330/dodajte-ove-sastojke-u-veceru-i-ubrzacete-metabolizam-a-onda-odose-kilogrami.html