Prva Srpska Televizija :: Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/rss.html Moćan sok od tri sastojka "guta" prolećni umor http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/96079/mocan-sok-od-tri-sastojka-guta-prolecni-umor.html Smanjeni unos vitamina i slaba fizička aktivnost tokom zimskih meseci samo su neki od uzroka prolećnog umora.

Ako ste i vi njegove žrtve, sok od pomorandža i lanenog ulja pomoći će vam da brzo vratite energiju. Jednostavni šećeri koje naglo unosimo u organizam konzumacijom slatkiša brzinsko su rešenje za podizanje energije koje traje između 15 i 40 minuta.

Dugotrajniji rezultat pružiće vam upravo pomorandža u kombinaciji s lanenim uljem. Ona je bogata vitaminom C, kalcijumom i folnom kiselinom, a ulje je tu da uspori uzlazak voćnih šećera iz pomorandže u krvotok i tako osigurava ravnomerno stvaranje energije u trajanju od nekoliko sati.

To nije jedina prednost korišćenja ove zdrave namirnice. Takođe će vam pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti pluća, a medicinska istraživanja prokazala su da redovno korištenje lanenog ulja smanjuje povišeni krvni pritisak.

Nutricionisti preporučuju da se koristi kao dodatak ishrani, ali bez termičke obrade jer bi kuvanje na visokoj temperaturi uništilo zdrave masnoće u ulju. Stoga ga dodajte u gotova jela, sosove, salate i supe.

Sok od pomorandže i lanenog ulja možete konzumirati svakodnevno, a njegova priprema je brza i jednostavna.

Sastojci:

3 oljuštene pomorandže
1 kašika lanenog ulja
1 dl hladne vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmešajte. Ako nemate blender, ručno iscedite sok od pomorandže, u njega dodajte ulje i vodu pa dobro promešajte.

Izvor: zadovoljna.hr / novosti

]]>
Sat, 17 Mar 2018 09:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/96079/mocan-sok-od-tri-sastojka-guta-prolecni-umor.html
SPAS ZA VAGINU! Morate brinuti o zdravlju vaše karlice, zato praktikujte OVU naviku... http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/131084/spas-za-vaginu-morate-brinuti-o-zdravlju-vase-karlice-zato-praktikujte-ovu-naviku-.html Trudnoća, porođaj, menopauza, prekomerna telesna težina i razne druge promene mogu da oslabe mišiće karlice. Kako bi se to sprečilo, ginekolog Arnold Kegel je još za vreme Drugog svetskog rata izumeo vežbe koje poboljšavaju zdravlje i vitalnost vaše karlice i vagine. Najviše su namenjene onim ženama koje imaju problema sa nekontrolisanim mokrenjem.

Mišići dna karlice izuzetno su važni i zato ih treba ojačati specijalnim, Kegelovim vežbama naizmeničnog stezanja i opuštanja mišića vagine. Vežbe su jednostavne, lako se uče i mogu da se rade uvek i na svakom mestu.

1. Jako stisnete dno karlice, kao da želite da zaustavite mokrenje. Zadržite kontrakciju četiri do pet sekundi i potom polako opustite mišiće. Ponovite to 10 do 15 puta dnevno. To možete da radite bilo kada i na bilo kom mestu.

2. Lezite na leđa sa raširenim nogama i opustite gornji deo tela. Uvucite donji stomak, a donji deo karlice priljubite uz pod. Koncentrišite se na mišiće oko bešike i vagine. Stavite ruku iznad stidne kosti i podignite se. Zadržite se u tom položaju dve-tri sekunde, a onda se opustite.

3. Zauzmite udoban položaj i zamislite da se vozite liftom. Kako zamišljeni lift ide nagore, tako postepeno sve jače stežite mišiće karlice, a kad "krene dole", opuštajte ih. Vežbanje mišića donjeg dela karlice uvek završite stezanjem, tako da se vratite u prvobitni položaj.

Izvor: blic.rs/miss7.24sata.hr

]]>
Thu, 15 Mar 2018 13:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/131084/spas-za-vaginu-morate-brinuti-o-zdravlju-vase-karlice-zato-praktikujte-ovu-naviku-.html
Saveti za zdravu ishranu Vanje Grbića: Svaka hrana ima svoju svrhu pa i gazirana pića http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/131056/saveti-za-zdravu-ishranu-vanje-grbica-svaka-hrana-ima-svoju-svrhu-pa-i-gazirana-pica.html "Bitno je nemati predrasude o hrani", kaže naš proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić. Kako se on hranio tokom aktivnog bavljnja sportom, šta je dobro u ishrani Novaka Đokovića i kako on savetuje mališane koji se bave odbojkom otkrio je u "Jutru sa Jovanom i Srđanom".

]]>
Thu, 15 Mar 2018 08:20:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/131056/saveti-za-zdravu-ishranu-vanje-grbica-svaka-hrana-ima-svoju-svrhu-pa-i-gazirana-pica.html
Vrlo KONKRETNO: Koliko treba šetati svaki dan da biste smršali http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130617/vrlo-konkretno-koliko-treba-setati-svaki-dan-da-biste-smrsali.html Mnogi od nas se bave sportom, idu u teretanu, drže dijetu. Međutim, niz istraživanja dokazuje da duge, svakodnevne šetnje nisu manje efikasne u borbi sa suvišnim kilogramima.

Pređeno rastojanje, vaša brzina i vaša težina su glavni faktori koji utiču na količinu potrošenih kalorija za vreme šetnje. Da biste postigli dobre rezultate treba se pridržavati plana i koristiti pedometar. Uvek ga nosite sa sobom. Tako ćete moći da izračunate ukupan broj koraka koji načinite u toku dana.

Ako dnevno prelazite velika rastojanja, a pritom ne mršavite, pedometar će vam pomoći da izračunate koliko vam je koraka potrebno da biste počeli da gubite kilograme.

Ovi približni proračuni vam mogu pomoći da napravite lični plan opterećenja (imajte u vidu da mnogo toga zavisi od osobina svakog organizma ponaosob, načina života, ishrane, zdravstvenog stanja):

100 kkal = 2 000 koraka = 1,6 km

1kg = 140 000 koraka = 7 000 kkal = 112 km

Treba imati u vidu da se dužina koraka kod istog čoveka razlikuje i varira od 40 do 100 cm. Kako biste saznali kolika je dužina vašeg koraka, možete obeležiti rastojanje od 10-20 metara i proći njime običnom, prosečnom brzinom, brojeći korake. Nakon toga podelite pređeno rastojanje u centimetrima (1 000 ili 2 000) sa brojem napravljenih koraka.

- Do 70 koraka/min.

Kod zdravih ljudi ova brzina praktično nema nikakvog efekta. Preporučuje se bolesnima, ljudima koji se oporavljaju posle infarkta miokarda ili onima koji pate od izražene stenokardije.

- 71-90 koraka/min., 3-4 km/h

Preporučuje se ljudima s kardiovaskularnim oboljenjima.

- 91-110 koraka/min., 4-5 km/h

Ovakva šetnja predstavlja osetno opterećenje na organizam i odgovara svim zdravim ljudima.

- 111-130 koraka/min.

Odličan trening za telo, ali ovu brzinu, u toku dužeg vremena, teško izdrže čak i zdravi ljudi.

- Počnite malim opterećenjem, postepeno prelazeći na duže i brže hodanje. U početku opterećenje treba povećavati u skladu s trajanjem šetnje, a tek kasnije povećanjem brzine. Opterećenje mora da odgovara vašem zdravstvenom stanju.

- Morate redovno da šetate. Jedna trening nedeljno vam neće dati pozitivan rezultat. Ako niste u mogućnosti da šetate svakodnevno, onda barem 2-3 puta nedeljno. Možete šetati u bilo koje doba dana, ali tek nakon 1-1,5 sata nakon jela.

- Važno je zapamtiti da veoma spora šetnja na kratke staze ne daje dobre rezultate, a preduga i brza, nepripremljenom čoveku, može naneti štetu.

Izvor: uspesnazena.com

]]>
Wed, 14 Mar 2018 09:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130617/vrlo-konkretno-koliko-treba-setati-svaki-dan-da-biste-smrsali.html
NOVI TREND U FITNESU! Reč je o ploggingu koji je zaludeo svet, a kada vidite zašto i vas će! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130929/novi-trend-u-fitnesu-rec-je-o-ploggingu-koji-je-zaludeo-svet-a-kada-vidite-zasto-i-vas-ce.html Šveđani su otkrili način kako da objedine zdravlje uma, tela i sredine u jednom jednostavnom treningu! Reč je o ploggingu, pojmu koji potiče od dve reči "jogging" i "plocka upp" što u prevodu sa švedskog znači pokupiti.

Plogging zapravo podrazumeva trčanje uz povremeno stajanje onda kada na putu vidite smeće koji bi trebalo da pokupite. Usput možete uraditi koji čučanj ili iskorak. 

Ukucajte samo heštag "plogging" na Instagramu i videćete da je društvena mreža preplavljena ovim novim trendom. 

Pored toga što se vežbate svoju liniju, vi pomažete i planeti. 

 

]]>
Tue, 13 Mar 2018 13:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130929/novi-trend-u-fitnesu-rec-je-o-ploggingu-koji-je-zaludeo-svet-a-kada-vidite-zasto-i-vas-ce.html
Napitak koji briše prolećni umor i budi iz zimskog sna! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130840/napitak-koji-brise-prolecni-umor-i-budi-iz-zimskog-sna.html Posle niza hladnih dana konačno nas je ogrejalo sunce. Ali, iako nam temperature oko dvadeset stepeni veoma prijaju, čini se da nisu dovoljne da bismo se osećali kao da smo u punoj snazi. Za to je krivac prolećni umor. Kako da ga se rešimo? Evo malog trika!

Ko bi rekao da lepo vreme može neretko da prati i bezvoljnost, zevanje, smanjenu koncentraciju, brzo umaranje. Ukoliko se ovih dana baš ovako osećate znajte da niste jedini. Ovi simptomi česti su tokom prelaznog perioda, kada iz hladne zime pređemo u divno proleće.

Jedan od najvećih podizača energije koji je prisutan u svežem voću i povrću je vitamin C. Osim što pomaže pri apsorpciji gvožđa, prava je riznica zdravlja. Kako biste nadoknadili potrebu za ovim vitaminom i ostalim mineralima predlažemo vam jednostavan i ukusan napitak koji budi iz "zimskog" sna.

Potrebni sastojci:
4 veća lista blitve
1 izrendana šargarepa srednje veličine
1 ceđena narandža
1 kašičica meda
2 kašičica limunovog soka
pola kašičice kurkume
nekoliko kockica sveže cvekle
malo izrendanog đumbira (po želji)
2 dl vode
nekoliko kockica limuna

Priprema:
Sve sastojke stavite u blender ili sokovnik, izmešajte i uživajte u energetskoj čaši zdravlja!

Izvor:zadovoljna.hr

]]>
Mon, 12 Mar 2018 09:05:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130840/napitak-koji-brise-prolecni-umor-i-budi-iz-zimskog-sna.html
Smršajte pomoću prolećne dijete http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/113941/smrsajte-pomocu-prolecne-dijete.html Prolećna dijeta brzo topi masne naslage, ubrzava metabolizam i poboljšava zdravlje kose i kože.

Pratite nas i na Viberu!

U ovo doba godine počinje sezona raznog voća i povrća, pa iskoristite raznovrsnu ponudu zelene salate, mladog luka, rotkvica, spanaća i ostalog zeleniša da napravite zdrave obroke.

Tokom ove dijete važno je da ne preskačate obroke i da jedete u tačno određeno vreme. Prvih nekoliko dana biće vam teško da se zasitite, ali u trenucima gladi između obroka, pojedite salatu od povrća ili neko voće po izboru. Jedite namirnice bogate belančevinama, kao što su sir, jaja i jogurt, naročito za doručak, kako biste duže održali sitost.

Nemojte da preterujete sa unosom mesa. Nutricionisti preporučuju da količina jedne porcije mesa bude jednaka vašoj visini. Ukoliko ste, na primer, visoki 180 centimetara, pojedite 180 grama crvenog ili belog mesa. Ako za ručak ili večeru jedete ribu, neka količina bude veća za trećinu. Porcije povrća nisu ograničene, važno je samo da ono bude obareno ili grilovano, a nikako prženo ili pohovano.

Za večeru se preporučuju riba ili morski plodovi. Jer osim što imaju malo kalorija, lakše se vare, pa u toku noći nećete imati stomačne tegobe.

Da bi dijeta bila što uspešnija, izbegavajte zasićene masti, ne jedite slatkiše, suhomesnate proizvode...

Umesto njih uzimajte namirnice koje sadrže zdrave nezasićene masne kiseline kao što su soja, semenke suncokreta, orasi, bademi...

Kilograme ćete lakše izgubiti ukoliko tokom dijete bar 15 minuta dnevno budte fizički aktivni, ako uzimate što više vode i svežih ceđenih sokova od citrusa.

Primer obroka:

Prvi dan

Doručak: dve integralne kriške hleba, mladi sir, čaša soka od pomorandže

Ručak: izdinstana junetina s paprikom, paradajzom, šargarepom i lukom i dva obarena krompira

Večera: pileća supa i integralni tost

Drugi dan

Doručak: đevrek i šolja zelenog čaja

Ručak: pečena ćuretina i bareni grašak

Večera: kuvano jaje, kriška mladog sira i kriška hleba

Treći dan

Doručak: dve kriške integralnog hleba s puterom, čaša soka od grejpfruta

Ručak: omlet od dva jajeta sa dinstanim šampinjonima i paradajz salata

Večera: obarena riba, salata od brokolija sa belim lukom i maslinovim uljem i limunom i kriška mladog sira

Četvrti dan

Doručak: palenta sa šoljom jogurta

Ručak: izdinstana piletina sa povrćem i bareni integralni pirinač

Večera: salata sa paradajzom, krastavcem, mladim sirom, mladim lukom i prepečenim tostom

Peti dan

Doručak: dva prepečena tosta sa džemom, šolja sojinog mleka

Ručak: čorba od povrća sa komadićima pilećeg mesa, kriška hleba

Večera: salata od krastavaca sa jogurtom i dve ili tri lanene pločice

Izvor: Novosti.rs

]]>
Fri, 9 Mar 2018 13:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/113941/smrsajte-pomocu-prolecne-dijete.html
Brzo jedete? Odmah usporite, jer... http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/102273/brzo-jedete-odmah-usporite-jer.html Ljudi koji prebrzo jedu, uzimaju velike zalogaje i brzo gutaju pa pljuvačka i enzimi ne stignu da 'podmažu' hranu i razlome je na manje delove pre nego što dospe u želudac.

Kada brzo jedemo takođe gutamo mnogo vazduha, što može izazvati gasove i nadutost.

Međutim, pre svega, posledica brzog jedenja može biti veliki osećaj neprijatnosti, problemi s varenjem i pojava refluksa, simptoma prilikom kojeg dolazi do svojevrsnog vraćanja hrane i želučanih sokova iz želuca natrag u jednjak.

- Probava počinje već u ustima i kada jedemo prebrzim tempom hrana ne stigne da se razlomi na sitnije delove i pravilno svari pa učestalo brzo jedenje može uzrokovati refluks. Hranu je pre gutanja potrebno dobro sažvakati, a koliko puta ćemo jedan zalogaj prožvakati zavisi od toga koju hranu jedemo i od veličine zalogaja. Dakle, to može biti 3, 5, 7, 10 puta - ističe profesor dr Marko Duvnjak, specijalista interne medicine i uže specijalizacije iz gastroenterologije i hepatologije.

Još jedan problem prebrzog jedenja koji može uzrokovati gojenje je taj što pojedemo više nego što nam zapravo treba da bismo bili siti. Kada hrana uđe u usta, telo šalje signal probavnom traktu da je hrana na putu, a kada pojedemo dovoljno, želudac signalizira mozgu da je vreme da prestanemo da jedemo.

Međutim, ako jedete prebrzo, propustićete te signale, ali ako usporite, mozak će imati dovoljno vremena da primi signale i da prestanete da jedete kada shvatite da ste siti. Istraživanja su takođe otkrila da ljudi koji jedu sporije unose manje kalorija i duže imaju osećaj sitosti.

Izvor: zadovovljna.hr

]]>
Wed, 7 Mar 2018 09:24:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/102273/brzo-jedete-odmah-usporite-jer.html
Nova vrsta fitnes motivacije: Aplikacija koja vređa sve dok ne odete na trening! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130399/nova-vrsta-fitnes-motivacije-aplikacija-koja-vredja-sve-dok-ne-odete-na-trening.html Ukoliko lepe reči nisu dovoljni motivatori, kladimo se da će vas ova aplikacija konačno naterati na zdrav život!

Koliko je uspešna bila vaša rezolucija, odnosno odluka da redovno vežbate? Da idete još uvek u teretanu? Trake za trčanje, tegovi, kućni bajs 'raj' za sve koji su odlučili da izgube koji kilogram viška.

Ako vas volja i snaga napuštaju, a odlazak u teretanu postaje sve ređi, vreme je da instalirate jednu sasvim posebnu i neobičnu aplikaciju na svoje pametne telefone koja će vas instantno prisiliti da se presvučete i uputiti ka teretani.

I da, nemojte da se začudite kada počne da vas vređa.

Aplikacija Abusive Gym Reminder na prvi pogled čini se kao nešto što nikada ne biste hteli, ali nemojte da se začudite kada čujete da sve više korisnika počine da je preuzima i motiviše s izjavama poput 'Kladimo se da ćete umreti sami' ili 'Ti si katastrofa'.

Ovo su samo neke od 'lepih' izjava koje će zablesnuti na vašem telefonu ako odustanete od teretane.

Izvor: cosmopolitan.rs

]]>
Mon, 5 Mar 2018 09:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130399/nova-vrsta-fitnes-motivacije-aplikacija-koja-vredja-sve-dok-ne-odete-na-trening.html
Ovaj deo ženskog tela najbrže stari, a ovom vežbom možete to usporiti! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130407/ovaj-deo-zenskog-tela-najbrze-stari-a-ovom-vezbom-mozete-to-usporiti.html Šta mislite, koji deo ženskog tela najbrže stari?

Naučnici sa Univerziteta UCLA koristili su se tehnikom biološkog sata tela i otkrili kako kod žena najbrže stare grudi!

Drugim rečima, koža na grudima stari mnogo brže nego na drugim delovima vašeg tela, a ako ne želite da dekolte oda vaše prave godine, onda ga tretirajte jednako kao i svoje lice, piše kolektiv.me.

Želite li zadržati lepotu i mladolik izgled svojih grudi, savetujemo vam da svakodnevno nanosite kreme za lice na područje dekoltea, masažu, dobar brushalter i redovno praktikujete vežbi za grudi, a evo jedne vrlo korisne u nastavku:

]]>
Sun, 4 Mar 2018 13:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130407/ovaj-deo-zenskog-tela-najbrze-stari-a-ovom-vezbom-mozete-to-usporiti.html
Novi TREND u ishrani preplavio Instagram! O čemu je reč? http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130401/novi-trend-u-ishrani-preplavio-instagram-o-cemu-je-rec.html Pored modnih trendova, Instagram je mesto gde možete pronaći i novitete u ishrani.

Jedan od njih je crvena salata od radiča, zdravog povrća koji ima beznačajne kalorije, ali i visok sadržaj vitamina C i B1, B2.

Salata od radiča je bogata kalijumom i magnezijumom, a sadrži i dragocenu gorku materiju intibin, koja povoljno utiče na verenje i kvalitet krvnih sudova.

Originalni naziv ove crvene salate je La Rosa del Veneto, a ovo neobično ime je dobila po regiji Veneto u Italiji u kojoj se najviše uzgaja ovo povrće. 

Ukus je između gorkog i slatkog, a savršeno se kombinuje sa šargarepom, paradajzom i maslinama, te savetujemo da je isprobate već danas, piše net.hr.

]]>
Sat, 3 Mar 2018 14:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130401/novi-trend-u-ishrani-preplavio-instagram-o-cemu-je-rec.html
Tip vaše građe određuje najbolji način na koji ćete skinuti višak kilograma i masti! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/112947/tip-vase-gradje-odredjuje-najbolji-nacin-na-koji-cete-skinuti-visak-kilograma-i-masti.html Postoje tri tipa građe: ektomorf, mezomorf i endomorf, izdvojio je stručnjak V.H. Šeldon. Kojem tipu vi pripadate?

Ektomorfima pripadaju vitki ljudi, tanjih kostiju. Nemaju mnogo mišićne mase, a najviše se ističu u aktivnostima kao što je trčanje i penjanje.

Mezomorfi su klasični sportski tipovi. Grčki bogovi su najbolji primer ovog oblika tela. Oni nemaju problema sa povećanjem mišićne mase i odlični su sportisti koji se ističu u svim olimpijskim distancama.

Endomorfi su zaobljeni tipovi. Imaju čvrst kostur i kao takvi imaju predispozicije da dižu tegove ili da igraju američki fudbal.

Nekim ljudima je jednostavno povećati mišićnu masu, dok je drugima veoma teško zadržati i onu koju imaju.

Kao mršav čovek koji ima poteškoće sa povećavanjem mase (ektomorf), ne morate brinuti o dobijanju viška masnoće dok ste na ishrani za povećanje mase. U stvari, mnogi ektomorfi koriste veoma jednostavnu dijetu - jedu sve što vide.

Mršavi koji žele da povećaju svoju mišićnu masu moraju povećati unos kalorija i na veći nivo od mezomorfa i endomorfa koji imaju isti cilj - debljanje.

Osim toga, mršavi ektomorf mora dizati velike težine, imajući uvek na umu pricip preopterećenja. Dakle, nije dovoljno podizanje jedne težine, ektomorf mora konstantno postavljati nove izazove, podizanjem veće težine od one sa kojom je navikao da trenira.

Ako vaš trening ne sadrži princip preopterećenja i napretka, nećete dobiti mišićnu masu. Ektomorf ne može trenirati tako često kao mezomorf. Pobrinite se da ostavite dovoljno vremena za odmor i oporavak.

Da sumiramo tri su stvari na koje ektomorf mora paziti kako bi uspio povećati mišićnu masu:

- Jesti mnogo: unositi što više kalorija

- Podizati velike težine: uvek postavljajte nove izazove sa većim težinama i intenzitetom. U suprotnom slučaju, kalorije će biti sagorene bez napretka.

- Ostaviti dovoljno vremena za oporavak: smanjiti kardio-treninge kako bi unete kalorije mogle učestvovati u izgradnji mišićne mase.

Ne brinite o vašem tipu tela. Koncentrišite se na napredak. Ako pustite da vas tip konstitucije zabrine, trošićete energiju na razmišljanje o nečemu što ne možete promeniti.

Izvor: radiosarajevo.ba

]]>
Fri, 2 Mar 2018 10:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/112947/tip-vase-gradje-odredjuje-najbolji-nacin-na-koji-cete-skinuti-visak-kilograma-i-masti.html
Da znate koja je bila prvobitna svrha kornifleksa, možda ga sada ne biste jeli http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130375/da-znate-koja-je-bila-prvobitna-svrha-kornifleksa-mozda-ga-sada-ne-biste-jeli.html Kornifleks je danas jedan od najpopularnijih tipova pahuljica za doručak, ali malo ko zna kada je nastao i koja je bila njegova prvobitna svrha.

Džon Harvi Kelog je izumitelj ovog jutarnjeg obroka koji se prvi put pojavio krajem 19. veka, a namena kornifleksa je bila da kod ljudi suzbije potrebu za samozadovoljavanjem. 

Kelog je po profesiji bio lekar i poznat kao poštovalac celibata, te je tako smatrao da seks ima negativan učinak po mozak, što je opravdavalo činjenicu da je su on i njegova supruga spavali u odvojenim sobama. Sva njihova deca su usvojena, piše australijski portal Njuz.

U svojoj knjizi “Old and Young: Embracing the Natural History and Hygiene of Organic Life”, Kelog je naveo neke od štetnih simptoma masturbacije, poput promene raspoloženja, lošeg držanja tela, pojave akni, epilepsije, lupanja srca i želje za začinjenom hranom. Zato je izumeo kornifleks kako bi sve navedene muke rešio. 

]]>
Thu, 1 Mar 2018 13:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130375/da-znate-koja-je-bila-prvobitna-svrha-kornifleksa-mozda-ga-sada-ne-biste-jeli.html
Ugrejte se hranom: Šta treba jesti kada je hladno? http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130285/ugrejte-se-hranom-sta-treba-jesti-kada-je-hladno.html Nakon dana provedenog na hladnoći, malo stvari može da vas razveseli kao vruća pileća supa ili tanjir vruće testenine.

Tokom zime jedenje više hrane ne samo da nas "greje" nego nas i čini srećnijima. Ipak, konzumiranje određenih vrsta hrane tokom hladnoće donosi više koristi.

Topla hrana

U hladnim danima, pijenje i jedenje tople hrane ili napitaka pojačava osećaj toplote. Dodatna korist je ako tu hranu kuvate kod kuće, jer vam se zagreje i dom. To čini kuću ugodnijim mestom dok je napolju hladno. Za osećaj toplote pomaže i ako hranu začinite.

Pazite da ne dehidrirate

Tokom hladnih dana poslednje što vam je na umu je konzumiranje hladne vode ili ledenog čaja. No, treba biti oprezan jer je tokom hladnoće moguće dehidrirati jednako brzo kao i leti kada je vruće. Najbolji izbor za borbu protiv zimske dehidracije je šoljica toplog čaja.

Masna hrana

Masni sloj vašeg tela štiti ga od hladnoće, ali to nije jedini razlog zašato je masnoća važna tokom zime. Vaše telo koristi masnoću kako bi lakše apsorbiralo vitamine A, E, K i D. Nedostatak vitamina, posebno D vitamina, može dovesti do depresije i naštetiti vašem zdravlju.

Izvor: N1

]]>
Thu, 1 Mar 2018 08:55:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130285/ugrejte-se-hranom-sta-treba-jesti-kada-je-hladno.html
Smuti koji smanjenje apetit http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130276/smuti-koji-smanjenje-apetit.html Nemate vremena za pripremu zdravog obroka, a ne želite da se gojite? Ovaj recept za savršeno ukusni smuti biće odlična zamena u trenucima kada ste u stisci sa vremenom, ili vas jednostavno mrzi da kuvate.

Sastojci:

1 kruška

100 ml bademovog mleka

2 kašičice posnog sira

2 kašike zobenih pahuljica

½ kašičice cimeta

1 kašičica meda

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i miksajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Sipajte u čašu i prosto uživajte!

Izvor: lepota i zdravlje

]]>
Wed, 28 Feb 2018 09:29:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130276/smuti-koji-smanjenje-apetit.html
Bivši lični trener Kim Kardašijan razotkrio tajnu njene zadnjice! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130138/bivsi-licni-trener-kim-kardasijan-razotkrio-tajnu-njene-zadnjice-.html Ono što su grudi Pamele Anderson bile u 80-im, to je zadnjica Kim Kardašijan danas.

Jedna od prvih asocijacija na Kim Kardašijan je njena zadnjica. Nema žene koja ne sanja o jednoj takvoj, ni muškarca koji ne želi da njegova devojka ima baš istu takvu zadnjicu.

Misterija zvana Kardashianska guza nikome u potpunosti nije jasna. 

S obzirom na to da je Kim još davno odbacila sva nagađanja o tome kako je njena zadnjica puna implantanta (i to na rengenu u njihovom rijalitiju), valjda je onda vežbanje zaslužno. To tvrdi i njen bivši profesionalni trener i otkriva vežbu koju je Kim svakodnevno radila.
Herli Pasternak kaže kako je hodajući iskorak glavna vežba koja najbrže i najdelotvornije oblikuje žensku guzu i da nema tog treninga na kojem se Kim nije pošteno namučila, piše miss7.24sata.hr.
Prošle godine je njena zadnjica izazvala lavinu negativnih komentara, nakon što su je paparaci uslikali na plaži i objavili fotke u bikiniju na kojima je u prvom planu bila pozamašna količina celulita. Kasnije je Kim rekla kako su fotke fotošopirane kako bi ustvari izgledala gore... Kako god, nije celulit najstrašnija stvar na svetu, a vi devojke koje želite da imate pozadinu kao Kim, znate šta vam je činiti!

]]>
Mon, 26 Feb 2018 13:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130138/bivsi-licni-trener-kim-kardasijan-razotkrio-tajnu-njene-zadnjice-.html
Zašto je dobra kora ananasa, limuna, krompira... http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/129835/zasto-je-dobra-kora-ananasa-limuna-krompira.html Navikli smo da ljuštimo većinu voća ili povrća, ali to je greška jer se dragoceni sastojci često kriju baš u kori.

Mnogi izbegavaju da jedu koru zbog pesticida, ali nutricionisti tvrde da su prednosti neljuštenja ipak brojnije jer u kori voća i povrća često ima više vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana nego u središtu. Osim toga, štedi se vreme i na pripremi obroka.

Voće - Poznato je da je kora limuna i pomorandže odlična za kolače, torte i sladolede, ali da li ste znali da možete koristiti i koru ananasa? Ovo voće sadrži bromelin, enzim koji smanjuje upale, posebno sinusa. Jedna studija je pokazala da bromelina ima najviše u kori, ali pošto je teška za sistem za varenje, možete je propržiti nekoliko minuta u tiganju ili iscediti u sokovniku. I koru banane možete ubaciti u sokovnik, prokuvati na nekoliko minuta ili propržiti na tiganju. Možete je i peći u rerni 20 minuta dok ne postane suva, a onda od nje napraviti čaj.

Povrće - Kora daje krompiru zanimljiviji ukus jer postoji kontrast između mekane unutrašnjosti i hrskave kore. I krastavac je znatno ukusniji ako ga u salatu isečete sa korom. Šargarepe i pečurke najbolje je dobro oprati, a koru ne treba skidati sa mladih tikvica i patlidžana.

Izvor: novosti

]]>
Sun, 25 Feb 2018 09:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/129835/zasto-je-dobra-kora-ananasa-limuna-krompira.html
Čaj za mršavljenje od tri sastojka koji je zaludeo svet http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/129813/caj-za-mrsavljenje-od-tri-sastojka-koji-je-zaludeo-svet.html Zahvaljujući kombinaciji blagotvornih sastojaka, ovaj napitak daje rezultate već za sedam dana. Vaš struk će biti i do 8 centimetara tanji.

Zahvaljujući sastojcima ovog napitka - zelenom čaju, cimetu i lovorovom listu, ovaj napitak savršeno sagoreva masne naslage sa stomaka, butina i zadnjice. Ujedno on ubrzava metaboličke procese u organizmu, poboljšava probavu i usled redovnog konzumiranja možete već za sedam dana primetiti odlične rezultate.

Potrebni sastojci:

zeleni čaj

cimet

lovorov list

Priprema:

1. Prokuvajte 800 ml vode, a potom sklonite sa ringle kako biste dodali štapić cimeta, 4 lovorova lista i jednu kašiku zelenog čaja.

2. Smesu ostavite da odstoji 15 minuta, procedite čaj i vaš napitak je spreman.

Način upotrebe:

Čaj je najbolje biti tri puta dnevno: ujutru, na prazan želudac, druga polja odmah posle doručka i treća pre spavanja.

Izvor: superžena

]]>
Sat, 24 Feb 2018 09:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/129813/caj-za-mrsavljenje-od-tri-sastojka-koji-je-zaludeo-svet.html
Šta NIKAKO ne treba JESTI na prvom sastanku? Spisak je poduži! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130032/sta-nikako-ne-treba-jesti-na-prvom-sastanku-spisak-je-poduzi.html Ako se spremate za ljubavni sastanak, nije samo važno šta ćete obući ili kako ćete srediti kosu... Izuzetno je važno i šta ćete jesti na dejtu, pod uslovom da on podrazumeva večeru. O tome skoro nikada ne razmišljamo, ali posle ovih saznanja, stvari će se promeniti... Evo šta sigurno ne bi trebalo da poručujete!

]]>
Fri, 23 Feb 2018 13:00:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/130032/sta-nikako-ne-treba-jesti-na-prvom-sastanku-spisak-je-poduzi.html
SMANJUJE HOLESTEROL i uklanja KANCEROGENE i TOKSIČNE SUPSTANCE iz tela: Probajte ovaj hleb odmah! http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/129894/smanjuje-holesterol-i-uklanja-kancerogene-i-toksicne-supstance-iz-tela-probajte-ovaj-hleb-odmah.html Ako želite hleb koji stimuliše prizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, koji olakšava uklanjanje kancerogenih i toksičnih supstanci iz organizma, ali i koji uklanja holesterol i prevenira dijabetes, onda bi trebalo sami da ga napravite.

Za ovaj hleb potrebno vam je: 300 g pšenice, 100 g ječmenih pahuljica, dve kašike susama, dve kašike semena lana, dve kašike jezgra suncokreva, jedna kašicica sol, pola svežeg kvasca i 50 ml vode. 

Ovaj hleb ne sadrži brašno, a jednako je nutritivan kao i drugi pekarski proizvodi, ali je bogat proteinima, vitaminima, aminokiselinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima. 

Priprema: 

Počnite tako što ćete sipati vodu preko pšenice. Pšenica treba da stoji u vodi tri dana dok ne počne da klija. Povremeno menjajte vodu da se pšenica ne bi pokvarila.

Nakon tri dana procedite pšenicu i sameljite je u blenderu. Dobićete masu sličnu testu. U tu masu dodajte pšenične ili ječmene pahuljice. Pre toga bi bilo dobro politi pahuljice sa malo tople vode kako bi omekšale. U masu možete dodati seme suncokreta, lana i susama koje je prethodno blago isprženo u tiganju.

Pratite nas i na Viberu!

U 50 ml vode rastvorite pola svežeg kvasca i kašiku šećera. Kada kvasac naraste, dodajte ga u masu i umesite ručno. Dodajte kašiku soli i dobro rasporedite so po masi, a zatim masu stavite u tepsiju za pečenje na oko 30 minuta.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pre pečenja ubacite nekoliko kocki leda kako bi se napravila para koja će omogućiti hlebu da još malo naraste. Pecite oko 45-50 minuta. Proverite da li je gotov tako što ćete ga probosti kao što to radite kada pečete kolače, piše webtribune.rs.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 08:38:00 +0100 Ishrana i fitnes http://www.prva.rs/zivot/dijeta-i-fitnes/129894/smanjuje-holesterol-i-uklanja-kancerogene-i-toksicne-supstance-iz-tela-probajte-ovaj-hleb-odmah.html