Prva Srpska Televizija :: Vesti http://www.prva.rs/vesti/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Vesti http://www.prva.rs/vesti/rss.html Aleksandar Vučić povodom obeležavanja 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda http://www.prva.rs/vesti/info/123464/aleksandar-vucic-povodom-obelezavanja-20-oktobra-dana-oslobodjenja-beograda.html Kao i svake godine, tako ćemo se i sutra podsetiti odlobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pripremajući memorijalni marš "Korak slobode 2017" koji će od 11h krenuti od Spomenila obešenim rodoljubima na Terazijama, proći pored palate "Albanija" i završiti na Trgu republike. Kako teku pripreme pred proslavu 73-godišnje slobode Beograđana, za Prvu televiziju odgovorio je predsednik države Aleksandar Vučić...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 19 Oct 2017 15:11:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123464/aleksandar-vucic-povodom-obelezavanja-20-oktobra-dana-oslobodjenja-beograda.html
Pet razloga zašto je lako kupovati Masterata karticom http://www.prva.rs/vesti/info/123410/pet-razloga-zasto-je-lako-kupovati-masterata-karticom.html Kada malo detaljnije razložite cenu komada nameštaja ili novog frižidera u nekoliko rata, kupovina na odloženo može da bude veoma jednostavna – ne morate da se odreknete stvari koje su vam potrebne za obnavljanje životnog prostora, a u nabavku polazite rasterećeniji. Čak i bez novčanika, ako sa sobom ponesete najpraktičnijeg partnera za šoping – Masterata kreditnu karticu Sosijete ženeral banke. Sa Masterata opcijama popusta i pogodnosti upoznaje vas Dejan Vučinić, izvršni direktor direkcije mreže Sosijete ženeral banke.

- Masteratom plaćate jednake mesečne rate bez kamate

Možda ne možete da odložite kupovinu nove bele tehnike, ali možete odložiti njeno plaćanje. Zato je Masterata praktična za korišćenje. „Ukoliko danas kupite proizvod ili uslugu, prva rata vam dospeva na naplatu tek posle 30 dana. Ova kartica pomoći će vam da otplatite svoja zaduženja u jednakim mesečnim ratama, bez kamate i sa rokom otplate i do 24 meseca kod određenih partnera banke“, objašnjava Vučinić.

- Masterata vam omogućava dodatne popuste

Da li ste čuli za SoGe svet? U njemu se nalaze svi partneri Sosijete ženeral banke širom Srbije kod kojih robu i usluge možete kupovati i uz dodatne popuste. U okviru SoGe sveta nalaze se, osim pomenutih prodavnica nameštaja i tehnike, veliki broj restorana i ugostiteljskih objekata, prodavnica garderobe i sportske opreme, kao i optičarske i zdravstvene ustanove u kojima su omogućeni ovi popusti. „SoGe svet nije rezervisan samo za korisnike Masterate, već za sve korisnike platnih kartica Sosijete ženeral banke“, naglašava Vučinić.

- Masterata je idealna i za korisnike koji plaćaju čekovima

Jer je princip otplate gotovo isti. „Za razliku od čekova, rate možete i prevremeno otplatiti preko mobilne aplikacije Sosijete ženeral banke, a ukoliko na dan dospeća nemate dovoljno sredstava na računu, rata će vam biti prebačena na revolving otplatu, što znači da nećete ući u nedozvoljeni minus“, kaže Vučinić.

- Masterata omogućava plaćanje na internetu i bilo gde u svetu

Potrebno je da platite avionske karte, kupite robu preko onlajn prodavnica u zemlji i inostranstvu – sve to možete obaviti Masteratom. Ova kartica omogućava plaćanje robe i usluga i van naše zemlje, što je svakako praktičnije nego da novac povlačite sa bankomata u stranim zemljama.

- Očekuje vas specijalno iznenađenje

Ukoliko do 31. oktobra popunite formular i uzmete svoju Masterata karticu, u okviru specijalne akcije dobićete besplatno održavanje Masterate u prvih šest meseci. Prijavite se za svoju karticu na sajtu Sosijete ženeral banke i plaćajte na rate od hrane i odeće, do tehnike i obuće!

]]>
Thu, 19 Oct 2017 09:00:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123410/pet-razloga-zasto-je-lako-kupovati-masterata-karticom.html
Stiže novi zakon o saobraćaju; Vozači, evo koje novine vas očekuju http://www.prva.rs/vesti/info/123390/stize-novi-zakon-o-saobracaju-vozaci-evo-koje-novine-vas-ocekuju.html Vlada Srbije trebalo bi, kako saznaje "Blic" u četvrtak da usvoji predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. U njemu vozače čeka nekoliko novina.

Smanjenje kazne za manja prekoračenja brzine, vožnja zaustavnom trakom, duže važenje probne vozačke dozvole, smanjen dozvoljen nivo alkohola u krvi, izmene u vezi auto- sedišta za decu...samo su neke od njih, saznaje taj beogradski list.

"Blic" je u današnjem izdanju napravio listu najznačajnijih novina koje će sačekati vozače kada se zakon usvoji. Prenosimo neke od njih:

- Za decu će biti obavezno homologovano sedište sve dok dete ne porats edo 135 cm, a za starije od 4 godine može se koristiti bezbednosno sedište;

- Biće dozvoljeno preticati preko pune linije, ali samo motocikle, traktore, radne mašine i sl;

- Dosadašnja granica za dozvoljen nivo alkohola u krvi biće smanjena i po novom zakonu će iznositi svega 0,2 promila. Takođe i kazne za vozače uhvaćene sa većom količinom alkohola ukrvi od dozvoljene biće izmenjene. Na primer, za onoga ko bude imao preko 2 promila sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora, zabrana vožnje najmanje devet meseci, gubitak 14-16 poena;

- Preciznije određivanje nasilničke vožnje, u koju će spadati preticanje preko pune linije, prelasci preko crvenih semafora, prekoračenja brzina - preko 90 kilometara na sat u naselju i 100 van naselja. I za nasilničku vožnju predviđene su najstrože kazne, poput vožnje u pijanom stanju;

- Velika novina je i što će vozači koji su tek položili vozački ispit ubuduće morati dve godine da koriste probnu vozačku dozvolu i pridržavaju se svih mera koje ona podrazumeva;

- Kazna za vožnju zaustavnom trakom je smanjena, a izmenjene su brojne druge kazne, poput one za nevezivanje pojasa. Kazna za taj prekršaj iznosiće 10.000 dinara;

Izvor: blic

]]>
Wed, 18 Oct 2017 12:08:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123390/stize-novi-zakon-o-saobracaju-vozaci-evo-koje-novine-vas-ocekuju.html
Preživeo logor i dočekao da se posle 73 godine vrati u domovinu http://www.prva.rs/vesti/info/123337/preziveo-logor-i-docekao-da-se-posle-73-godine-vrati-u-domovinu.html Vinko Lipovec, jedan od najaktivnijih Slovenaca u SAD i dugogodišnji urednik lista "Američka domovina", najstarijih novina slovenačke zajednice u inostranstvu, vratio se u domovinu u 102. godini - 73 godine pošto su ga nacisti uhapsili i odveli u logor Dahau.

Generalni konzul Slovenije u Klivlendu Andrej Rode potvrdio je za agenciju STA da se Lipovec preselio u nedelju u svoje rodno mesto Spodnje Jarše, 15 kilometara severoistočno od Ljubljane.

Rođen 1915. godine Lipovec je proučavao istoriju i geografiju u Ljubljani. Počeo je da predaje u Tehničkoj školi u Ljubljani 1940. godine.

Četiri godine kasnije, uhapsili su ga Nemci zbog vođenja Slovenačke legije, vojne organizacije Narodne partije, jedne od najjačih političkih stranaka u Sloveniji pre Drugog svetskog rata, i poslali ga u logor Dahau.

Ubrzo po dolasku u koncentracioni logor dobio je tifusnu groznicu, a preživeo je uz pomoć drugih logoraša i, kako kaže, zbog želje "da vidi odlazak nacista u pakao".

Nakon rata, odlučio je da se ne vrati u Sloveniju jer je bio protiv komunizma. Ostao je u Nemačkoj, uređivao slovenačke novine u Minhenu i pomagao slovenačkim izbeglicama da se presele u SAD.

Godine 1949. i sam se preselio u Klivlend. Prvo je radio u fabrici dušeka, a godinu dana po dolasku u SAD je postao urednik slovenačkog izdanja "Ameriškog doma", lista koji je izlazio do 2008. godine na slovenačkom i engleskom jeziku.

Lipovec je radio kao urednik tog lista do penzionisanja 1980. godine. Prvi put je posetio Sloveniju 1992. godine, prenosi agencija STA.

Izvor: tanjug / b92.net

]]>
Tue, 17 Oct 2017 10:45:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123337/preziveo-logor-i-docekao-da-se-posle-73-godine-vrati-u-domovinu.html
Zašto je ubijena "Vikiliks žena"? http://www.prva.rs/vesti/info/123316/zasto-je-ubijena-vikiliks-zena.html Novinarka i blogerka s Malte Dafne Karuanu Galiciju, čija su istraživanja bila fokusirana na korupciju ubijena je u eksploziji bombe postavljene pod automobil.

Portal Politiko je ubijenu novinarku opisao kao "Vikiliks ženu" jer je njeno delovanje izazivalo reagovanja slična onima do kakvih dovodi i rad te medijske organizacije.

Njeni blogovi su bili "trn u oku" i vladi i uticajnim figurama iz podzemlja u najmanjoj državi članici EU, a privlačili su više čitalaca nego svi drugi listovi na Malti, navodi danas "Gardijan".

Svojim najnovijim otkrićima, ona je uprla prstom u premijera Džozefa Muskata i dvojicu njegovih najbližih saradnika, dovodeći u vezu of šor kompanije, s kojima su njih trojica povezana, sa prodajom malteških pasoša i isplatom od vlade Azerbejdžana.

Ova novinarka, koja je tvrdila da nije pripadala nijednoj političkoj stranci, bavila se dugačkim nizom tema - od pranja novca uz bankarske olakšice, do veza između malteške onlajn kockarske industrije i mafije.

U protekle dve godine se u izveštajima pretežno fokusirala na otkrića takozvanih "panamskih papira", odnosno 11,5 miliona dokumenata procurelih iz interne baze podataka čevrte najveće of šor pravne firme u svetu, "Mosak Fonseka".

Ranije ove godine, u vreme kada je Malta predsedavala EU, njena otkrića su izazvala veliku zabrinutost u Briselu, navodi londonski list.

Karuana Galicija (53) poginula je nedaleko od svoje kuće, kada je aktivirana bomba postavljena ispod njenih kola, preneo je AFP.

Nemački član Evropskog parlamenta Sven Gigold izjavio je danas da je prerano reći šta je uzrok eksplozije, ali je izrazio očekivanje da će istraga biti temeljna, istakavši da "takvi incidenti podsećaju na Putinovu Rusiju, a ne na EU, i da se takvo nasilje prema medijima i povrede slobode govora ne smeju tolerisati".

Lokalni mediji javili su da je ona nedavno podnela prijavu policiji o pretnjama koje je dobijala.

Muskat je osudio njeno ubistvo i nazvao ga "varvarskim činom", a bezbednosnim službama je naredio da ulože maksimum kako bi uhvatili odgovorne za ubistvo.

"Ono što se danas dogodilo neprihvatljivo je na više nivoa. Danas je crn dan za našu demokratiju i slobodu govora", rekao je Muskat novinarima, dodavši da se neće smiriti dok se pravda ne zadovolji.

U svom poslednjem blogu, objavljenom sat vremena pre ubistva, Karuana Galicija je ponovila navode da je Muskatov šef kabineta bio lopov, koji je iskoristio svoj uticaj da se obogati, i napisala da su "lopovi svugde, a situacija je očajna".

Ubijena novinarka ostavila je iza sebe supruga i tri sina.

Nijedna grupa niti pojedinac za sada nisu preuzeli odgovornost za napad na nju.

"Gardijan" navodi da je na Malti proteklih godina bilo više ubistava automobilom-bombom i da, iako počinioci nisu identifikovani, veruje se da je nasilje povezano sa sporovima između kriminalnih gangova, a da se nijedno od tih ubistava ne smatra politički motivisanim.

Izvor: tanjug

]]>
Tue, 17 Oct 2017 09:24:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123316/zasto-je-ubijena-vikiliks-zena.html
Saslušana sestra pevačice, otac i brat odbili da svedoče http://www.prva.rs/vesti/info/123289/saslusana-sestra-pevacice-otac-i-brat-odbili-da-svedoce.html U okviru istrage protiv Zorana Marjanovića, osumnjičenog za ubistvo supruge Jelene, u Višem tužilaštvu u Beogradu ispitana njena sestra Teodora Krsmanović.

Ona je prvi svedok koji je saslušan u istrazi od njih devet koje je predložilo tužilaštvo.

Oko 10 časova u tužilaštvo su stigli Miloš i Vladimir Marjanović, brat i otac osumnjičenog, koji su iskoristili svoje pravo da odbiju da svedoče u ovom slučaju jer su u bliskom rodu sa osumnjičenim.

Istraga je zatvorena za javnost pa se iskazi svedoka ne objavljuju javno.

Marjanović se nalazi u pritvoru od hapšenja 15. septembra godinu i po dana od ubistva, koje se dogodilo 2. aprila 2016. godine.

Tanjug prenosi da je ubistvo pevačice Jelene Marjanović medijski najpraćeniji slučaj u Srbiji već godinu i po dana, sa raznim verzijama o identitetu izvršioca, kao i načinima i mestu izvršenja zločina.

Marjanoviću se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. On je i pre hapšenja privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 16. septembra negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji. Tada je, prema pisanju medija, rekao da je tog dana, 2. aprila 2016. bio sa suprugom i ćerkom u šetnji u Borči nakon čega je Jelena produžila na trčanje, a on se vratio sa ćekom kući oko 15-16 sati.

Nestanak supruge je prijavio oko 20 sati, a njeno telo je policija pronašla sutradan na nasipu u Borči.

Izvor: b92.net

]]>
Mon, 16 Oct 2017 11:54:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123289/saslusana-sestra-pevacice-otac-i-brat-odbili-da-svedoce.html
Austrija danas glasa, prvo mesto već rešeno? http://www.prva.rs/vesti/info/123256/austrija-danas-glasa-prvo-mesto-vec-reseno.html U Austriji su počeli parlamentarni izbori na kojima će oko 6,4 miliona Austrijanaca odlučivati o budućem političkom kursu zemlje.

Pratite nas i na Viberu!

Građani na parlamentarnim izborima biraju stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO).

Izborna mesta otvorena su u Beču u 7.00 časova i biće otvorena do 17 sati, dok će se u pojedinim pokrajinama glasati kraće - od 8 do 16, ili čak samo do 14 sati, u zavisnosti od broja birača. 

Pravo glasa imaju svi austrijski državljani koji su na dan izbora napunili 16 godina, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova to je ukupno njih 6.401.304. 

Na parlamentarnim izborima kandiduje se ukupno 10 stranaka na nivou cele Austrije, od kojih svega šest ima šanse da uđe u parlament, a to su Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca, SPO Kristijana Kerna, FPO Hajnc-Kristijana Sstrahea, Zeleni koje predvodi u izbornoj trci Ulrike Lunaček, Neos na čijem čelu je Matijas Štrolc, kao i "Lista Pilc" koju koju je neposredno pred izbore osnovao nekadašnji visoki funkcioner i poslanik Zelenih Peter Pilc. 

Pošto se, prema istraživanjima javnog mnjenja, očekuje jasan rezulat oko prvog mesta, ali zato možda "borba" za drugu poziciju, i cenzus, tih 14 odsto glasačkog tela moći će da utiče na ko će ući u skupštinu od malih stranaka, ali i ko bi mogao biti drugi. 

Na ovim prevremenim parlamentarnim izborima, koji se održavaju godinu dana pre regularnog isteka mandata vlade koju su činili Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i OVP, izdat je rekordan broj glasačkih listića za glasanje putem pošte - čak 889.193, tako da će večeras, prilikom saopštavanja preliminarnih, konačnih rezultata izostati oko 780.000 glasova, koji će biti prebrojani, kako zakon nalaže, u ponedeljak. 

Kada je reč o glasačkim listićima za glasanje putem pošte zanimljivo je da će svi birači, osim jednog moći da glasaju. 

Naime, jedan Austrijanac iz pokrajine Burgenland neće moći da glasa u nedelju, pošto mu je neko ukrao glasački listić za glasanje putem pošte. 

Pošto zakon ne predviđa izdavanje duplikata, on neće imati pravo glasa. 

Očekuje se da će prve procene austrijski mediji objaviti u 17:30, a preliminarne konačne rezultat će saopštiti Ministarstvo unutrašnjih poslova posle 19:30 časova. 

Prevremeni parlamentarni izbori raspisani su nakon što SPO i OVP nisu više, nakon dugogodišnjeg vladanja uz stalne svađe, mogle da se dogovore o nastavku vođenja zemlje. 

Odmah nakon odluke o raspisivanju izbora u OVP je došlo do potpune reforme stranke, pošto ju je preuzeo najmlađi član u vladi Sebastijan Kurc (31). 

Kurc je uslovio predvođenje stranke kompletnom reformom, koja je predviđala da se sve odluke stave u nadležnosti lidera. 

Inače Kurc je, dolaskom na čelu stranke, doneo i ogroman skok podrške OVP. 

Pre promene na čelu stranke OVP je mogla da računa da će se boriti za drugu poziciju na političkoj sceni, i to uz prednost FPO. 

Nakon što je Kurc preuzeo stranku, čak i promenio njene boje iz crne u tirkiznu, OVP je u svim istraživanjima uživala podršku od 33 odsto birača. 

Tako da se očekuje, a i prema kladionicama je to najizvesnije, da će OVP ubedljivo pobediti, i da će osvojiti više od 30 odsto glasova.

Na drugoj poziciji, prema istraživanjima je trenutno FPO sa oko 25 odsto podrške. 

Do skoro se vodila borba između SPO i FPO oko drugog mesta, ali su socijaldemokrate "pale" zbog afere oko vođenja prljave kampanje protiv Kurca. 

Naime, savetnik stranke za ove izbore, Izraelac Tal Zilberštajn, koji je u svojoj zemlji uhapšen zbog korupcije i pranja novca, organizovao je fejsbuk profile preko kojih je širio neistine o protivničkom kandidatu i to novcem stranke. 

Ta afera dovela je do pada SPO u istraživanjima, što će se odraziti na izborni rezultat, jer se prognozira da će socijaldemokrate biti treća snaga. 

U takvoj konstelaciji, a iz zbog stalnih sporova OVP i SPO, najizvesnija vlada je koalicija OVP i FPO. 

Nakon 2000., kada je tadašnji kancelar Volfgang Šisel formirao vladu sa FPO i zbog toga Austrija bila izložena bilateralnim sankcijama članica EU, 17 godina kasnije Austrija bi ponovo mogla dobiti vladu sa slobodarcima, koji se u zapadnim medijima prikazuju kao antievropska stranka i radikalno desničarska partija. 

Od prošlih predsedničkih izbora, međutim, FPO je promenio politički kurs po pitanju EU, te je i tokom predizborne kampanje Sstrahe jasno poručio da stranka nije protiv EU, već protiv njene centralizacije i da želi da se očuva Unija, kao federalna konstrukcija sa većim nacionalnim ovlašćenjima. 

Što se optužbi vezanih za koketiranjem sa nacističkom prošlošću tiče FPO nije uspela da se oslobodi članova koji i dalje maštaju o neslavnoj prošlosti. 

Inače Kurc je od početka izbegličke krize preuzeo mnoštvo zahteva koje je imala FPO, pre svega u vezi migracije, to jest oštrog kursa u zaustavljanju migracionog talasa. 

Za prelazak cenzusa ovaj put boriće se stranka Zelenih, koja se našla, pred izbore, suočena sa odlaskom ključnih ljudi, a tako i Pilca, pa je značajno opala podrška, te se ne očekuje da će zadržati dvocifreni rezultat. 

Cenzus bi trebalo da pređe i Neos, stranka koja zastupa liberalnu politiku, kao i Pilc, koji je poznat u Austriji kao poslanik koji otkriva afere.

Izvor: B92

]]>
Sun, 15 Oct 2017 09:39:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123256/austrija-danas-glasa-prvo-mesto-vec-reseno.html
Kalifornija GORI! 40 mrtvih: Ovo je horor! (VIDEO) http://www.prva.rs/vesti/info/123253/kalifornija-gori-40-mrtvih-ovo-je-horor-video.html Broj mrtvih u katastrofalnim požarima na severu Kalifornije porastao je na 40. Stotine ljudi se vode kao nestalo, a vatrogasci se i dalje bore.

Kako su naveli zvaničnici te savezne države, u Kaliforniji bukti oko 16 požara.

Više od 10.000 vatrogasaca iz cele države sporo napreduju, a zvaničici navode da su ovo najsmrtonosiji požari u istoriji Kalifornije.

“Pustoš je neverovatna, ovo je horor koji niko nije mogao ni da zamisli. Ovo je zaista jedna od najvećih tragedija koja se ikada dogodila u Kaliforniji“, naveo je guverner Kalifornije Džeri Braun. 

Uprkos velikim naporima, vatrogasci i dalje teško pronalaze način da se izbore sa vatrenom stihijom.

Požari su prema prvi procenama opustšili oko 86.000 hektara zemlje, a oko 100.000 ljudi je evakuisano, prenosi “Rojters“. 

Uništeno je oko 5.700 objekata. 

Promenljivi vetrovi šire požare, zbog čega je hiljade osoba prisiljeno na evakuaciju, u kojima je prema poslednjim podacima stradalo 40 ljudi. 

Ministarstvo šumarstva i protivpožarne zaštite te američke države saopštilo je da su vetrovi juče dostigli jačinu od 32 kilometra na sat, s naletima snage od čak 64 kilometra na sat.

Vetrovi su vatru raširili ka više zajednica, zbog čega je evakuisano još oko 400 kuća. 

AP navodi da su požari izazvali štete bez presedana u Kaliforniji, pošto je 5.700 kuća i poslovnih objekata uništeno, što ove požare čini dosad najpogubnijim u toj američkoj državi. 

Rojters navodi podatke vatrogasne službe da je ovo najteži i najsmrtonosniji požar u Kaliforniji u poslednje 84 godine. 

Na stotine ljudi se vode kao nestali, a očekuje se da će broj nastradalih rasti. 

Požar je izbio pre nedelju dana, a zbog jakog vetra brzo se proširio i zahvatio nekoliko okruga u Kaliforniji.

Izvor: B92

]]>
Sun, 15 Oct 2017 09:27:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123253/kalifornija-gori-40-mrtvih-ovo-je-horor-video.html
Brnabić povodom 100 dana Vlade: Izuzetno ponosna, gasili smo mnogo požara http://www.prva.rs/vesti/info/123257/brnabic-povodom-100-dana-vlade-izuzetno-ponosna-gasili-smo-mnogo-pozara-.html Premijerka Ana Brnabić predstavlja u Kruševcu rezultate rada u prvih 100 dana Vlade Srbije, a navela je da je izuzetno ponosna na njih.

Ona je kazala da je Vlada fokusirana na intenzivnu digitalizaciju, ulaganje u obrazovanje, kao i na ekonomski razvoj, kako bi Srbija bila lider regiona u promenama i stvaranju novih mogućnosti za sve.

“Danas podnosimo izveštaj o svemu što smo uradili. Odlučili smo da to bude u Kruševcu jer je potpisivanje ugovora sa kompanijom 'Čehoslovak grup' dokaz da je Vlada Srbije uporna i da rešava probleme. To je poruka koju želimo jasno da pošaljemo svim građanima i građankama Srbije”, rekla je ona. 

Brnabićeva je navela da je javni dug je dodatno smanjen i krajem septembra izosio je 65,4 odsto BDP-a. Samo u 2017. javni dug je smanjen za 7,6 odsto BDP-a u odnosu na kraj prošle godine, što je oko milijardu evra, napomenula je premijerka. 

Brnabićeva je podsetila da je Socio-ekonomski savet usaglasio povećanje minimalne cene rada na 143 dinara što je, kaže, značajno za 145.000 zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu. 

"Srbija je napredovala 12 mesta na globalnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i sada je na najboljoj poziciji u poslednjih 10 godina", istakla je. 

Premijerka je navela da će od 1. januara 2018. penzije biti povećane za 5 odsto, a plate u javnom sektoru 10 odsto. 

Dodala je i da je na diplomatskom nivou došlo do velikih uspeha koji se vide i u tome što je sprečena kandidatura Kosova u Unesko i Interpol. 

Vlada Srbije utvrdila je takođe 42 predloga zakona, u Skupštini Srbije izglasana su tri sistemski važna zakona, dok je još 39 predloga zakona trenutno u skupštinskoj procedure. 

Naglasila je proces digitalizacije kao veoma značajan, te je naglasila da prvi rezultati već postoje, napomenuvši ukidanje overavanje zdravstvenih knjižica. 

Dodala je su se predstavnici Vlade u prvih 100 dana rada susreli sa mnogim liderima Evrope i sveta. 

Naglasila je i da su prvi put nakon 1987. godine nabavljeni avioni za potrebe RV i PVO Vojske Srbije i da je u cilju opremanja i modernizacije VS zaključen ugovor za nabavku šest aviona tipa MiG-29. 

Vlada je Skupštini Srbije uputila na usvajanje Zakon o elektronskom poslovanju, a završen je i rad na Nacrtu zakona o elektronskoj upravi, kao i javna rasprava, kaže premijerka koja navodi da je završen pilot projekat prekvalifikacija u IT sektoru za 100 polaznika i da su započete pripreme za drugi krug odnosno prekvalifikacije za još 900 polaznika. 

Na Elektronskom fakultetu u Nišu otvoren je Centar za inovativno preduzetništvo mladih i time završena prva faza formiranja Naučno-tehnološkog parka a otvoren je Centar digitalne poljoprivrede na Institutu Biosens u Novom Sadu. 

"Puštena je u rad i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike", kazala je premijerka. 

Ona je podvukla i da su završeni radovi na Muzeju savremene umetnosti te će posle 10 godina rekonstrukcije, biti otvoren za posetioce 20. oktobra. 

Potpisan je sporazum za podršku EU obrazovanju u iznosu od 27,4 miliona evra, koji obuhvata poboljšanje kvaliteta nastave i učenja, rekla je Brnabić koja je navela i da će kroz pilot-projekat E-prosveta, oko 200 škola širom Srbije je od 1. septembra počelo da koristi elektronski dnevnik. 

Ona je govorila i o zdravstvu i navela da su u okviru projekata obnove objekata javne namene potpisani ugovori za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za dečju kliniku “Tiršova” i ugovor za sprovođenje prve faze radova na zgradi te klinike. 

Vlada je odobrila 1.239 mesta za zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, a odobreno je i 870 specijalizacija i užih specijalizacija. 

Definisaćemo nove kapitalne projekte i prioritete i planiramo budžet i resurse, poručila premijerka na kraju obraćanja. 

"Zahvaljujem celom mom timu - Srbija napreduje - mnogo je urađeno za ovih 100 dana, dug je put pred nama i krećemo se hrabrim koracima, odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo", rekla je Brnabić. 

Ona je navela i da je za prethodnih 100 dana u saobraćaj pušteno 30 kilometara autuputa prema bugarskoj granici, da su obnovljeni mnogi objekti od javnog značaja, među njima i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, koji je zatvoren već 10 godina. 

“Napravili smo jasan put ka pravnom okviru koji će nam dati prostor da idemo napred u digitalizaciji društva. 

Ona je odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je vreme za nov pravac reforme koji podrazumeva jačanje preduzetništva, inovacija i obrazovanja, rekla da su za to postavljeni svi uslovi te da joj je izuzuetno drago zbog toga. 

"To podrazumeva da smo usvojili predlog zakona o elektronskom poslovanju i treutno je na raspravi u skupstini, završili smo predlog zakona o elektronskoj upravi, završili javnu raspravu i posle konsolidacije svih predloga krenućemo ui zvaničnu proceduru", navela je premijerka. 

To je, ponovila je, pravni okvir, a do kraja godine očekuje da budu usvojene izmene zakona o deviznom poslovanju.

Posebno je istakla završetak centra za digitalizaciju u poljoprivredi u Novom Sadu, poručila da će se rezultati toga tek videti, te da će to Srbiju staviti u centar digitacizacije u poljoprivredi ne samo u Evropi, nego u svetu. 

"To su fascinantni ljudi koji su evropski prvaci, koji su dobili evropske nagrade, mislim na institut Biosens, a imaćemo još oglednih dobara kako bi naši ljudi mogli da vide sve prednosti digitalizacije u toj oblasti", navela j Brnabić. 

Pomenula je na tom planu i studentski centar za inovacije u Nišu, jer, kako je navela, želja je da Niš ponovo bude centar elektronske industrije. 

Osim toga, taj centar je praktično kraj prve faze izgradnje naučnotehnološkog parka u Nišu, dodala je Brnabić i podsetila da već imamo takav park u Beogradu, da je počela gradnja u Novom Sadu, a da se planiraju slični objekti u Kragujevcu, Kraljevu... 

Kako je primetila, ako su uspeli ljudi u Srbiji da bez podrške države učine da se IT industrija najbrže razvija, 10 odsto godišnje, "možete da zamislite šta ćemo uspeti narednih godina, a za to imamo jasan plan". 

Brnabićeva je pomenula i da su srpski sportisti za prvih 100 dana vlade osvojili skoro 30 medalja na velikim takmičenjima. 

"Hvala građanima Srbije - živela Srbija", poručila je Brnabić. 

Premijerka je prethodno prisustvovala preuzimanju "14. oktobra" od strane "Čehoslovak grupe" u čijem sastavu posluju Tatra i AVIA. 

Na početku konferencije prikazan je kratak film o aktivnostima Vlade Srbije – "Uvek korak napred“. 

Na pitanje o eventualnoj rekonstrukciji vlade, Brnabićeva je navela da nije imala vremena da se bavi takvim stvarima. 

“Radili smo kao tim. Imali smo izuzetne izazove na početku, štrajkove, protest malinara, imali smo da gasimo puno požara i to smo završili u prve dve, tri nedelje. Uvek može bolje, zato govorim o boljoj koordinaciji“, navela je ona.

Izvor: B92

]]>
Sat, 14 Oct 2017 15:00:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123257/brnabic-povodom-100-dana-vlade-izuzetno-ponosna-gasili-smo-mnogo-pozara-.html
Na Kosovu epidemija malih boginja, oko 100 obolelih http://www.prva.rs/vesti/info/123252/na-kosovu-epidemija-malih-boginja-oko-100-obolelih.html Na Kosovu je na teritoriji Prištine i Kosova Polja posle 16 godina zabeležena epidemija malih boginja, javlja RTK2.

Do sada je registrovano 98 obolelih, dok iz Doma zdravlja u Gračanici poručuju da na teritoriji ove opštine nema obolelih.

Iz instituta za javno zdravlje u Prištini rekli su da je epidemija morbila posledica nevakcinisanja. 

I pored obavezne vakcinacije nijedna od 98 obolelih osoba nije vakcinisana protiv ove bolesti. 

Iz Infektivne klinike u Prištini kažu da je najviše obolelih predškolskog i školskog uzrasta, dok najstariji pacijenti imaju 40 godina. 

U Domu zdravlja u Gračanici nije registrovan ni jedan slučaj malih boginja. 

"Apelujem da se ljudi odazovu, pojavila se epidemija, da ne paniče, biće redovno pozvani, napravićemo prioritete i prvo ćemo pozvati decu koja nisu primila ni jednu vakcinu", rekla je pedijatar Sonja Rakočević. 

Dom Zdravlja Gračanica bavi se zaštitom dece iz Preoca, Lapljeg Sela, Čaglavice i Donje Brnjice.

Izvor: B92

]]>
Sat, 14 Oct 2017 12:45:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123252/na-kosovu-epidemija-malih-boginja-oko-100-obolelih.html
Zeleno svetlo Miškoviću, pored Hajata kula od 144m http://www.prva.rs/vesti/info/123199/zeleno-svetlo-miskovicu-pored-hajata-kula-od-144m.html Kompanija Delta Miroslava Miškovića ne odustaje od ideje da izgradi velelepni oblakoder u Bloku 20

Na placu između hotela "Hajat" i zgrade Banke Inteza, "Delta ril estejt" namerava da podigne poslovnu kulu i hotel.

U dugačkom birokratskom lancu, firma Miroslava Miškovića prvo zeleno svetlo dobila je na prethodnoj sednici Skupštine grada. Odbornici gradskog parlamenta usvojili su Odluku o izradi plana detaljne regulacije za deo Bloka 20, pišu Večernje novosti. 

Plan detaljne regulacije izradiće Urbanistički zavod Beograda, za oko pet miliona dinara. Na zapuštenom placu veličine 2,6 hektara, u Ulici Milentija Popovića, trebalo bi da se, prema prvobitnim planovima, podigne zdanje visoko 144 metra. Neboder bi imao 36 spratova. Urbanistički zavod ima 12 meseci da izradi neophodnu dokumentaciju, odnosno Plan detaljne regulacije. 

“Nacrt plana biće izložen na javni uvid u prostorijama gradske uprave, a novi nacrt dostaviće se na mišljenje i Opštini Novi Beograd”, kažu iz Urbanističkog zavoda Beograda. 

Kada stručnjaci Zavoda urade plan, posle javnog uvida, predloženo rešenje razmatraće Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, kao i Planska komisija grada Beograda. 

Završnu reč opet će dati odbornici gradskog parlamenta. Posle njihovog "amina", Delta može da pristupi planiranju objekta, a kasnije i izgradnji. Realno, zbog obimnosti posla i komplikovane procedure, to bi moglo da se dogodi sredinom sledeće godine. 

Podsećamo, ova firma je pre dve godine izgradila plan detaljne regulacije Bloka 19. Između nekadašnjih "Geneksovih" apartmana i hotela "Kraun plaza", "Delta" je trebalo da sagradi poslovnu zgradu. Zdanje, čija bi izgradnja koštala 25 miliona evra, trebalo je da bude prva "zelena" zgrada u Srbiji, sertifikovana prema međunarodnim standardima. 

Podsećamo, "Delta" je prve objekte u Novom Beogradu podigla 2003. Već 2008. godine kupljene su tri zgrade za 150 miliona evra. U tom paketu su bili "Geneks" apartmani, teniska hala i hotel "Kontinental". Posle renoviranja 2013, otvoren je kao "Kraun plaza". Sedište "Delta holdinga" 2013. prodato je Banci Inteza.

]]>
Fri, 13 Oct 2017 09:51:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123199/zeleno-svetlo-miskovicu-pored-hajata-kula-od-144m.html
Kombank arena menja naziv u Štark arena! Hrvati pobedili... http://www.prva.rs/vesti/info/123186/kombank-arena-menja-naziv-u-stark-arena-hrvati-pobedili.html Naslovno sponzorstvo Beogradske arene biće dodeljeno hrvatskoj Atlantik grupi i najveća dvorana u prestonici narednih pet godina nosiće naziv Štark arena.

Naslovno sponzorstvo Beogradske arene biće dodeljeno Atlantik grupi, nakon što su u procesu izbora Grad Beograd i Arena Beograd d.o.o doneli odluku da je ta ponuda najpovoljnija, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

U narednih 15 dana Arena Beograd će zaključiti ugovor o naslovnom sponzorstvu, kojim će se detaljnije regulisati prava i obaveze sponzora i Arene. 

"Beogradska arena će nositi naziv po poznatom domaćem brendu, i to nam je veoma važno. U ovom objektu održane su velike privredne, političke, zabavne i kulturne manifestacije i od velikog je značaja za Grad Beograd. Malo gradova u ovom delu Evrope može da se pohvali ovakvim zdanjem", rekao je gradonačelnik Siniša Mali. 

Na nama je, ističe Mali, da kontinuirano organizujemo što veći broj manifestacija i događaja, kako bi ona poslovala što bolje i bila još bolje pozicionirana. 

"Arenu očekuju velike investicije sledeće godine, a ulagaćemo u najsavremeniju opremu koja će biti spremna do Fajnal fora u maju. Ovaj objekat će imati medijsku kocku, novo ozvučenje, novo led osvetljenje", najavio je gradonačelnik Beograda. 

Potpredsednik Atlantik grupe Neven Vranković rekao je da je Štark simbol pažnje, brige i prijatelstva. 

"Atlantik grupa izuzetno je zadovoljna ishodom konkursa za glavnog sponzora Beogradske arene. Brendovi koje Atlantik okuplja u svom portfoliju imaju dugu tradiciju kvaliteta, a najdublje korene je pustio Štark - simbol pažnje, brige i prijateljstva koje predstavlja i prepoznatljivi simbol Štarkovog srca. Iste ove vrednosti ćemo promovisati i u našem partnerskom projektu Štark areni", rekao je Neven Vranković. 

Komisija za sprovođenje javnog poziva za izbor naslovnog sponzora objavila je u junu javni poziv na koji su mogla da se jave domaća i strana pravna lica. 

Sva prava koja stiče sponzor, po osnovu sponzorskog ugovora, ograničena su na period od pet godina od dana preciziranog ugovorom o sponzorstvu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: b92

]]>
Thu, 12 Oct 2017 14:58:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123186/kombank-arena-menja-naziv-u-stark-arena-hrvati-pobedili.html
Tanja Vojtehovski o večerašnjoj emisiji: "Dok je Amir pričao, u studiju je vladala jeza..." http://www.prva.rs/vesti/info/123135/tanja-vojtehovski-o-vecerasnjoj-emisiji-dok-je-amir-pricao-u-studiju-je-vladala-jeza.html U emisiji "Život priča" večeras gostuje Amir Reko, čovek koji je spasao Srbe tri dana pošto mu je srpska strana spalila majku i šest članova porodice. O Amiru i o nama Tanja govori za PRVA.RS.

Od Amirovog podviga prošlo je baš mnogo vremena. Ali, ljudi se sećaju. Čega se seća Amir?

- Kada budete u situaciji da nekom spasete život ili budete u situaciji da budete spaseni sigurne smrti, pitanje je da li je uopšte prošlo neko vreme od tog momenta i koliko je protok vremena u stanju da oslabi osećaj koji je nastao tih trenutaka. Amir se seća svakog momenta. I razgovora sa ljudima i kako se ko zvao, i šta su pričali... Seća se svake emocije i svoje i svojih prijatelja i emocija ovih ljudi koje je rešio da spase. Seća se i kako je doneo odluku da ih spase, kako je odbio naređenje da ih pobije, kako se nije rodila želja za osvetom.

Kakav je čovek koji je sposoban da uradi to što je uradio oficir Reko?

- Ne oblikuje situacija čoveka. Situacija samo pokazuje kakav je ko. Pa tako je i sa ratom. Rat iz ljudi istera napolje samo ono što je inače u njima. Neko postane zver, neko ostane čovek. Jer je neko i bio zver a neko je uvek bio čovek. I nije do situacije, uvek je do ljudi.

Od čega te je prošla jeza tokom razgovora sa njim?

- Ja: „Naređenje je glasilo da očistite selo…. Šta je u tim ratnim uslovima tačno značila ta komanda?“ Amir Reko: "Ja sam pitao šta znači očistit'? Je l' to znači pobiti? Je l' to znači pobiti žene i djecu? Komandant je rekao "Da". Ovo je samo jedan od momenata. Osećaj „jeze“ koji si navela je prisutan od početka do kraja snimanja.

 

]]>
Thu, 12 Oct 2017 10:51:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123135/tanja-vojtehovski-o-vecerasnjoj-emisiji-dok-je-amir-pricao-u-studiju-je-vladala-jeza.html
Ivica Dačić pevao Erdoganu "Osman agu" na turskom http://www.prva.rs/vesti/info/123031/ivica-dacic-pevao-erdoganu-osman-agu-na-turskom-.html Srpski šef diplomatije Ivica Dačić pevao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na turskom jeziku na svečanoj večeri organizovanoj u Erdoganovu čast.

Snimci Dačićevog pevanja Erdoganu objavljeni su na društvenim mrežama.

Na jednom snimku se može videti kako Dačić u blizni stola za kojim su Erdogan i njegova supruga Emina, kao i srpski predsednik Aleksandar Vučić sa svojom suprugom Tamarom, peva pesmu "Osman Aga" na turskom jeziku.

Takođe, objavljen je i snimak na kojem se vidi kako Dačić na svečanoj večeri peva "svoju" Miljacku za koju mu je beogradski muftija Mustafa Jusufspahić dao bakšiš. 
Ovo nije prvi put da Dačić uzima mikrofon i peva, isto je učinio i krajem avgusta na skupu u "srpskom" letovalištu u Paraliji gde je imao čitav program. Tada je otpevao desetak pesama, a među njima i jednu grčku i jednu rusku. 
Osim toga, Dačić je tokom svečane večere priređene za goste na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića u junu ove godine pevao "O sole mio“ pred bivšim ministrom spoljnih poslova Italije i savetnikom predsednika Srbije Frankom Fratinijem. 

Na svečanoj večeri predsednici Srbije i Turske razmenili su poklone - Vučić je Erdoganu poklonio ćilim, a Erdogan Vučiću bicikl i šah. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da Srbija oseća Tursku kao prijatelja. 
"Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Želimo najbolje moguće odnose sa Turskom, naši odnosi su značajni za interese i budućnost Srbije", rekao je Vučić. 
Turski predsednik nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji, stigao je u ponedeljak uveče, kada je bio gost predsednika Vučića, a zvanični deo njegove posete počeo je u utorak. 
Za Erdogana je prvo priređen svečani doček ispred Palate Srbije, uz postrojenu Gardu i intoniranje himni dveju zemalja, a pored predsednika Vučića, turskog zvaničnika dočekali su i članovi Vlade Srbije.

Erdogan se tokom svečanog prijema zadržao u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a na pitanje zašto Dačića nije sreo ranije po dolasku u Beograd, Vučić je odgovorio: "Dačić ne voli da ustaje rano“. 
Nakon svečanog dočeka, usledio je tet-a-tet razgovor predsednika koji je, kako se navodi, trajao duže od jednog sata, a zatim i sastanci dve delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske. 
Dvojica predsednika su potom šetala Kalemegdanom, a fotografije i video snimke toga možete pogledati - OVDE, dok su prve dame otvorile obnovljeni Dom za nezbrinutu decu Dragutin Filipović Jusa na Vračaru. 
Erdogan će u sredu posetiti Novi Pazar, koji ga dočekuje ukrašen bilbordima s njegovim likom i zastavama Srbije, Turske i bošnjačkom zastavom. 
Inače, Erdogan je u autorskom tekstu za "Politiku" naveo da su Turska i Srbija dve ključne zemlje na Balkanu, kao i da se i danas mogu videti tragovi zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji i kulturi. 
"Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama", naveo je Erdogan.

Izvor: B92

]]>
Wed, 11 Oct 2017 09:11:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123031/ivica-dacic-pevao-erdoganu-osman-agu-na-turskom-.html
Novinari Exploziva još jednom nagrađeni! http://www.prva.rs/vesti/info/122974/novinari-exploziva-jos-jednom-nagradjeni.html Alisa Oćuz :osvojila je drugo mesto u kategoriji "TV reportaža" za priču “Ovaj i onaj svet". Nemanja Stanković je treći u kategoriji "Društveno odgovorna reportaža" za reportažu “Sokaci crnih marama”, Marko Novičić diplomu za priču “Pijaca pomirenja” na Internacionalnom festivalu reportaže i medija - INTERFER Zlatna NIKA.

]]>
Tue, 10 Oct 2017 09:50:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/122974/novinari-exploziva-jos-jednom-nagradjeni.html
Stiže Erdogan! U Srbiji će ga čuvati 50 telohranitelja http://www.prva.rs/vesti/info/122920/stize-erdogan-u-srbiji-ce-ga-cuvati-50-telohranitelja.html Posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji prate izuzetno jake mere bezbednosti, piše danas beogradska štampa.

Predsednika Erdogana, koji večeras stiže u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji, čuvaće najmanje 50 ličnih telohranitelja, pišu "Večernje novosti". U velikoj delegaciji, koja stiže u nekoliko aviona, osim 185 privrednika, biće i osam turskih ministara, navodi list.

Posetu visokog gosta iz Ankare pratiće neviđene mere bezbednosti, koje on uživa u matičnoj državi, pišu "Novosti" i dodaju da će, osim Erdoganovog obezbeđenja, o sigurnosti svakog njegovog koraka u Srbiji dodatno brinuti i oko 3.000 srpskih policajaca. 

"Srpski telegraf" piše da će o bezbednosti Erdogana brinuti 60 "do zuba naoružanih Turaka", prenosi Tanjug. "Reč je o vrhunskim specijalcima koji čine prvi prsten obezbeđenja. Oni su deo ličnog Erdoganovog obezbeđenja, bukvalno je nemoguće proći kroz njih", piše list i dodaje da je, pored toga, Ankara pre desetak dana poslala timove ljudi kao prethodnicu koji imaju zadatak da provere sve lokacije i trase kojima će turski predsednik proći. 

"Turskim specijalcima od velike pomoći biće i nekoliko hiljada srpskih kolega. U ovaj posao biće uključeni i SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP i redovni sastav.

Izvor: b92

]]>
Mon, 9 Oct 2017 09:46:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/122920/stize-erdogan-u-srbiji-ce-ga-cuvati-50-telohranitelja.html
Pucnjava na Banovom brdu, povređen mladić (27) http://www.prva.rs/vesti/info/122913/pucnjava-na-banovom-brdu-povredjen-mladic-27.html Hicima iz vatrenog oružja u Požeškoj ulici kod broja 89 na Banovom brdu u Beogradu povređen je mladić (27), rečeno je jutros u Hitnoj pomoći.

Portparolka te službe Nada Macura kazala je agenciji Beta da je mladić zadobio četiri rane natkolenice u pucnjavi koja se dogodila sinoć oko 23.40, zbog čega je predat ortopedu u Urgentnom centru.

Ona je kazala i da je muškarac (69) zadobio lakše povrede u saobraćajnoj nezgodi oko 21.35 na Avalskom putu, a prevežen je u Urgentni centar. 

Ekipa Hitne pomoći tokom noći intervenisala je 106 puta, od čega je 18 intervencija bilo na javnom mestu, a pomoć lekara najviše su tražili srčani bolesnici i hipertoničari.

Izvor: B92

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Mon, 9 Oct 2017 09:17:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/122913/pucnjava-na-banovom-brdu-povredjen-mladic-27.html
Barselona na nogama: "Dosta, urazumimo se!" http://www.prva.rs/vesti/info/122904/barselona-na-nogama-dosta-urazumimo-se.html Stotine ljudi okupilo se u centru Barselone uoči protesta protiv nezavisnosti tog regiona od Španije.

Mnogi od njih nose španske i katalonske zastave, a očekuje se da će se skupu pod parolom "Dosta! Urazumimo se!" pridružiti nobelovac Mario Vargas Ljosa i bivši predsednik Evropskog parlamenta Hosep Borel.

Pre tačno nedelju dana u Kataloniji je održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao a vlada u Madridu proglasila nezakonitim. Referendum je obeležilo policijsko nasilje i velikim brojem povređenih građana i policajaca.

Većina izašlih glasala je za nezavisnost, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača.

Juče su u Barseloni, Madridu i drugim španskim gradovima održani mitinzi za jedinstvo Španije.

Sa druge strane, održan je i skup za nezavisnost Katalonije čiji organizatori su pozvali demnstrante da nose neutralnu belu odeću, bez zastava.

Izvor: tanjug

]]>
Sun, 8 Oct 2017 15:01:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/122904/barselona-na-nogama-dosta-urazumimo-se.html
Venčali se princ Filip Karađorđević i Danica Marinković http://www.prva.rs/vesti/info/122897/vencali-se-princ-filip-karadjordjevic-i-danica-marinkovic.html U Sabornoj crkvi u Beogradu danas su se, u prisustvu brojnih zvanica, na večnu ljubav zakleli princ Filip Karađorđević i Danica Marinković.

Nakon veridbe koja je proslavljena u Londonu tokom leta, danas su izgovorili sudbonosno Da Filip i Danica, drugi sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i ćerka čuvenog srpskog slikara Cileta Marinkovića.

Venčanje je održano u Sabornoj crkvi u Beogradu, poglavar SPC, patrijarh Irinej je venčao prinčevski par, a svečanosti prisustvuju brojne javne ličnosti.

Ovaj događaj poseban je po tome što je reč o prvom kraljeskom venčanju u Sabornoj crkvi u poslednjih 95 godina.

]]>
Sat, 7 Oct 2017 17:04:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/122897/vencali-se-princ-filip-karadjordjevic-i-danica-marinkovic.html
Srbija iščekuje kraljevsko venčanje, direktan prenos na Prvoj u 14.30! http://www.prva.rs/vesti/info/122896/srbija-iscekuje-kraljevsko-vencanje-direktan-prenos-na-prvoj-u-1430.html Danas će se venčati princ Filip Karađorđević i Danica Marinković,

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Filip i gospođica Danica Marinković venčaće se u subotu 7. oktobra 2017. u hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu. Venčanje će služiti srpski patrijarh, Njegova svetost Irinej", saopšeno je iz pres-službe Belog dvora.

Princ Filip je sin prestolonaslednika Aleksandra, a njegova izabranica, Danica, ćerka je našeg poznatog umetnika Milana Cileta Marinkovića.

Direktan prenos venčanja, gledajte na Prvoj od 14.30h!
]]>
Sat, 7 Oct 2017 12:14:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/122896/srbija-iscekuje-kraljevsko-vencanje-direktan-prenos-na-prvoj-u-1430.html