Prva Srpska Televizija :: Info http://www.prva.rs/vesti/info/rss.html sr http://www.prva.rs/img/logo.png Prva Srpska Televizija :: Info http://www.prva.rs/vesti/info/rss.html Crna Gora u panici: Epidemija malih boginja izvesna http://www.prva.rs/vesti/info/123574/crna-gora-u-panici-epidemija-malih-boginja-izvesna.html Nakon prošlonedeljnih vesti da je na Kosovu povećan broj obolelih od malih boginja, crnogorski mediji pišu da je epidemija te bolesti moguća i u Crnoj Gori.

Podgoričke "Vijesti" navode da Crnoj Gori preti realna opasnost od epidemije malih boginja, koja je gotovo izvesna, a nadležni apeluju na sve roditelji koji nisu vakcinisali decu, posebno rođenu 2014, 2015. i prošle godine, da se jave izabranim pedijatrima.

"S obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju, kao i usled velikih epidemija u nekim zemljama Evropske unije, a imajući u vidu veoma niske procente vakcinisane dece vakcinom koja štiti od malih boginja (MMR), može se reći da je sitacija preteća i da opasnost od epidemijskog javljanja malih boginja (morbila) u našoj zemlji postoji”, kazali su za "Vijesti" iz Instituta za javno zdravlje, na čijem je čelu Boban Mugoša.

"Vijesti" podsećaju da se Kosovo ovih dana bori sa epidemijom malih boginja. Prema pisanju medija, obolelo je više od 130 osoba, a preminula je šesnaetomesečna beba. U Makedoniji nije zanemarljiv broj obolelih, dok je u Rumuniji od morbila preminulo više desetina ljudi.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja, pedijatar Nebojša Kavarić, kazao je "Vijestima" da su se, "nažalost obistinili navodi iz apela institucija crnogorskog zdravstva o mogućnosti pojave epidemije morbila u okruženju, sa početka avgusta".

]]>
Mon, 23 Oct 2017 09:49:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123574/crna-gora-u-panici-epidemija-malih-boginja-izvesna.html
Vučić na rođendanu SNS: Pobedite ubedljivo u Beogradu http://www.prva.rs/vesti/info/123562/vucic-na-rodjendanu-sns-pobedite-ubedljivo-u-beogradu.html Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija značajno bolja zemlja nego što je bila pre pet godina i poručio da želi ubedljivu pobedu u Beogradu.

"Pobedite u Beogradu ubedljivo, baš zato što misle da su već pobedili, pobedite radom, a ne lažima i krađama", rekao je Vučić u Beogradu građanima okupljenim na proslavi devete godišnjice osnivanja SNS.

Vučić je istakao da je rezultat njegovih protivnika nula i nazvao ih gubitnicima.

"Oni nisu toliko puta otišli na posao u Beogradu, koliko sam ja fabrika otvorio, o kilometrima puta da ne govorim i nemojte da ih mrzite, ne odgovarajte mržnjom, već radom i budite neustrašivi jer imate rezultate", rekao je Vučić.

On je istakao da je SNS snagu i veličinu izgradila na pobedama, ali i na porazima iz kojim je učila i menjala se.

"Pobeđujte, ali radite, menjajte se, učite", poručio je Vučič okupljenima.

Dodao je da članovi njegove stranke treba da čuvaju mir i stabilnost zemlje koja je, kako je rekao, stekla ogroman ugled u svetu.

"Srbija je zemlja koja ima svoje ime i prezime, ima svoje Ja i niko ne može da je natera da zamrzi svoje prijatelje", rekao je Vučić.

"SNS brine o svakom čoveku"

Srpska napredna stranka obeležava večeras devet godina postojanja i rada, a prisutnima se, na skupu na stadionu Tašmajdan, prva obratila lekarka Tamara Sarić, jedan od osnivača SNS koja je istakla da je one, koji su formirali ovu partiju, okupila briga o ljudima.

"Prepoznali smo u SNS brigu o ljudima, da je to stranka koja brine o svakom čoveku, koja ne razmišlja samo o svojim, već pre svega o interesima građana Srbije, to je ideja koja nas spaja, koju podržava svaki zdravstveni radnik" rekla je Sarić.

Zahvaljujući naporima predsednika stranke Aleksandra Vučića, Srbija je samo povećavala ulaganja u zdravstvo i brigu o najranjivijim kategorijama, poručila je Sarić i naznačila da se oko SNS okupljaju građani koji žele normalnu i stabilnu Srbiju.

Ona je lideru SNS poželela još mnogo godina uspeha, izgradnje zdrave zemlje i dobrog društva.

"Mi zdravstveni radnici smo tu i odgovorno ćemo obavljati važan posao pomažući da Srbija bude dobro mesto za život", zaključila je Sarić.

Učenik Matematičke gimnazije Lazar Radojević, osvajač brojnih nagrada na međunarodnim Olimpijadama znanja i drugim takmičenjima rekao je da želi da nastavi studije u Srbiji i ostane u svojoj domovini.

"Želim da svoje znanje stavim u funkciju napretka Srbije, jer mi mladi možemo da gradimo svoju budućnost ovde. Mnoge moje starije kolege otišle su iz zemlje i rade u institucijama širom sveta. I mi smo ranije imali snove da napustimo zemlju, ali danas se promene na bolje odvijaju pred nasim očima" rekao je Radojević.

U tom smilsu istakao je da se Beograd gradi i ide korak sa svetom, a đaci i naučnici imaju uslove za rad.

"Mi mladi imamo uzore koji dostojanstveno žive od svog rada", kazao je Radojević koji je još jednom poručio da će mladi ostati u Srbiji i zajedno graditi bolju Srbiju.

Penzioner Milinko Miškeljin rekao je da zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, politici mira, stabilnosti i saradnje sa skoro svm zemljama sveta a posebno sa zemljama Evropske unije, Kine, Rusije, Amerike i Turske u Srbiji raste proizvodnja i izvoz i dolazi do ekonomskog rasta i rasta BDP-a.

"Sve ovo omogućilo je smanjenje duga naše zemlje i stvorilo realne uslove za povećanje plata i penzija - to je bio signal da smo na pravom putu. Dolazi do oporavka naše privrede, Srbija staje na svoje noge", rekao je Miškeljin.

Prema njegovim recicma, danas se jasno vidi svetlo na kraju tunela - koje znači progres u svakom pogledu.

"To nam daje za pravo i obavezu da podržimo dalje reforme", poručio je on.

On je podsetio i da nikad, kao do sada nije izgrađeno toliko savremenih autoputeva i ostalih saobraćajnica, otvoreno savremenih fabrika, smajnjena stopa nezaposlenosti, da nikad nije bilo više gradilišta u Beogradu, da se grade nove klinike, domovi zdravlja, renoviraju se stari zdravstveni objekti, škole, niču nova dečija igrališta, grade se objekti za boravak penzionera.

Takođe se, kako je dodao, vrši modernizacija naše vojske, naših odbrambenih snaga najsavremenijom tehnikom, avionima

"To pre svega garantuje slobodu, mir i stabilnost našem narodu, zemlji pa i okruženju", rekao je Miškeljin.

Svi ovi koraci Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, kako je naveo, preduslovi su za rast i sveukupni razvoj što sada omogućava novo povećanje penzija i plata, viši životni standard i bolji život svih građana Srbije.

Zahvalio je svim penzionerima što pružaju podršku politci Srpske napredne stranke i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je, kako je istakao Mišeljin, svojom hrabrošću, programima, trudom i zalaganjem, poštenjem i iskrenošsću poslao poruku svima kako da se bori za svoju zemlji i svoj narod.

"SNS zna da je najbolje rešenje za Srbiju da se učlani u EU"

Srpska napredna stranka (SNS) je garant stabilnosti i prosperiteta Srbije i regiona, poručili su večeras strani gosti na obeležavanju devete godišnjice vladajuće stranke, koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kao prava evropska stranka, SNS zna da je najbolje rešenje za Srbiju da se učlani u Evropsku uniju, istakao je poslanik Narodne stranke (Partido Populare) u parlamentu Španije Ruben Moreno Palankes.

"Budući da delite sve evropske vrednosti možete da računate na našu pomoć da se Srbija učlani u evrospku porodicu naroda kojoj pripada", podvukao je on.

Španski poslanik je kazao da je neverovatno da jedna stranka okupi ovoliko ljudi na jednom stranačkom skupu, dodajući da u Španiji to nijedna stranka ne bi mogla.

"Veoma ste srećni predsedniče da imate tako divne ljude i prijatelje koji žele da rade na dobrobit zemlje", rekao je on.

Palankes je ukazao da Španija prolazi kroz teško vreme i izrazio uverenje da će Španija sačuvati vladavinu prava.

"Svi narodnjaci Španije žele čestitaju vama predsedniku Vučiću devetogodišnji jubilej", podvukao je on zaključivši obraćanje sa: "Viva Serbia".

Poslanik grčke stranke Nea Dimokratija Stavros Kalafatis preneo je pozdrave sestrinskoj stranci zbog njene požrtvovanosti u ostvarivanju zajedničkog cilja evropskih integracija i proširenja.

"Ovde sam da vam prenesem uveravanje o podršci Grčke vašoj posvećenosti evropskoj perspektivi i zajedničkoj veri u evropske ideje. Ovde sam da vas uverim da se odgovor na nove pretnje, kao što su terorizam ili verski fundamentalizam mogu dati samo kroz saradnju i posvećenost demokratskim idealima kojima je posvećena EU. Saradnja je ključ, a solidarnost su vrata kroz koja moramo zajedno proći, to je dugogodišnje iskustvo Grčke u evropskoj porodici", podvukao je on.

Grčki poslanik je na srpskom zaključio "Želim vam svaki uspeh i idemo ka boljem".

Obeležavanju devet godina postojanja SNS prisustvovali su i Zoltan Bona zamenik šefa valdajuće mađarske stranke FIDESZ, potpredsednik bosanske Partije demokratskog progresa Igor Crnadak, predstavnik Komunističke partije Kine Či Lin Čun, te i direktor Fondacije Hans Sajdel Luc Hobel i predstavnik Fondacije Konrad Adenauer Gordana Filipović, a pročitane su i brojne čestitke članica Evropskih narodnih partija, među kojima su bile čestitke vladajuće nemačke CDU, kao i lidera Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca.

Izvor: beta, tanjug, b92

]]>
Sun, 22 Oct 2017 00:35:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123562/vucic-na-rodjendanu-sns-pobedite-ubedljivo-u-beogradu.html
Raspisana međunarodna poternica za Ivicom Todorićem http://www.prva.rs/vesti/info/123555/raspisana-medjunarodna-poternica-za-ivicom-todoricem.html Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu raspisalo je međunarodnu poternicu za Ivicom Todorićem.

Dalje radnje po izdatoj poternici sprovodi policija u skladu sa zakonskim odredbama, rekla je za Jutarnji list portparolka Državnog tužilaštva Martina Mihordin.

Donedavni šef Agrokora jedini je od ukupno 15 osumnjičenih u aferi Agrokor kome je istražni sudija Zoran Luburić odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticanja na svedoke.

On je hrvatskom pravosuđu nedostupan, a pretpostavlja se da boravi u Londonu.

Istražni sudiji zagrebačkog Županijskog suda odredio je u sredu istražni zatvor Ivici Todoriću, dok je ostalim osumnjičenima, među kojima su i Todorićevi sinovi Ante i Ivan, omogućio da se brane sa slobode.

Uz Ivicu Todorića istražiteljima je nedostupan i njegov mlađi sin Ivan Todorić, dok se stariji Ante u petak vratio iz Londona i pred istražiteljima odbacio sumnje da je zajedno s ostalim osumnjičenima svom ocu omogućio pribavljanje više od 1,4 milijarde kuna nelegalne dobiti. Ante Todorić nije želeo da odgovori na pitanje novinara gde mu se nalazi otac i hoće li se vratiti u Hrvatsku.

Istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeno je ukupno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Baker Tilly, koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je u ponedeljak kada je počela akcija u slučaju Agrokor putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je ranije krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti. Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d. d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

Izvor: B92

]]>
Sat, 21 Oct 2017 16:43:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123555/raspisana-medjunarodna-poternica-za-ivicom-todoricem.html
"Veliki školski čas" - sećanje na "četu đaka"... http://www.prva.rs/vesti/info/123552/veliki-skolski-cas---secanje-na-cetu-djaka.html Komemorativna manifestacija "Veliki školski čas" održana je u Šumaricama u znak sećanja na stradanje civila 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu.

Vence su položili đaci i direktorka Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima i ambasador Nemačke Aleks Ditman. Vence su položili i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, predstavnici diplomatskog kora...

Posle polaganja venaca intonirana je himna "Bože pravde", a potom se čulo školsko zvoni i izveden dramski prikaz "Igre Brojeva" književnika Mirka Demića iz Kragujevca, u režiji Marka Misirače. Svečanost je završena puštanjem golubova i stihovima Desanke Maksimović "Krvava bajka".

U okviru komemoracije kraj spomenika u 10.30 održan je moleban koji je služio episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske.

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dečaka, čistača obuće. Najmlađe dete imalo je 11 godina.

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu.

Nemački okupator streljao je civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama 1. oktobra na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Tim streljanjem dosledno je primenjena naredba tadašnjeg generala Franca Bema od 10. oktobra 1941. godine, kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za ranjenog.

Zločin u Kragujevcu ostao je upamćen i po rečima profesora koji je sa svojim razredom izašao na streljanje i rekao "Pucajte, ja i dalje držim čas".

Osim toga, pesnikinja Desanka Maksimović nakon što je čula detalje masakra napisala je "Krvavu bajku".

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu,
umrla je mučeničkom smrću
četa đaka
u jednom danu.

Iste su godine
svi bili rođeni,
isto su im tekli školski dani,
na iste svečanosti
zajedno su vođeni,
od istih bolesti svi pelcovani
i svi umrli u istom danu.

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu
umrla je junačkom smrću
četa đaka
u istom danu.

Izvor: B92

]]>
Sat, 21 Oct 2017 13:05:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123552/veliki-skolski-cas---secanje-na-cetu-djaka.html
Spektakl "Striži" iznad Beograda http://www.prva.rs/vesti/info/123530/spektakl-strizi-iznad-beograda-.html Na Aerodromu u Batajnici povodom Dana oslobođenja Beograda uspešno je izvedena vojna vežba "Sloboda 2017".

Svečanost je počela intoniranjem himne, a zatim je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je izvršio smotru Garde Vojske Srbije, predat raport.

Na vežbi će biti predstavljena najbolja oprema i operativne sposobnost Vojske Srbije.

Na početku vojne vežbe pripadnici Vojske Srbije prikazali su kako izgleda spasavanje pilota čija je letelica oborena, kao i spasavanje talaca u avionu tokom talačke krize. Specijalno obučeni timovi koristili su cisternu za dopunu goriva kao masku, te su prišli avionu i upali avion, pošto prethodno pregovori sa teroristima nisu uspeli.

Potom su građani mogli da vide padobrance, ali i akciju jedinice "Kobre" koja je sprečila bekstvo terorista, kao i delovanje snajperista i vozila "miloš". Nakon toga, prikazani su avioni G-4 "supergaleb", avioni "lasta 95", helikopteri "gazela", "gama", Mi-17 i Mi-8.

Nakon toga, ruska akro-grupa "Striži" izvela je svoj nastup.

Posle grupe "Striži" predstavljeni su vojnici opremljeni po "Projektu 1.500", kao i padobranci, a dinamički program završen je nešto pre 14 časova.

Vežbi prisustvuje najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici diplomatskog kora.

Obeležavanje Dana oslobođenja Beograda počelo je u četvrtak Memorijalnim maršem "Korakom slobode", u kojem su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici Subnora, funkcioneri Grada Beograda i građani koji su na postavljenim punktovima mogli da pogledaju scenske prikaze borbi za oslobođenje Beograda.

Marš je počeo kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama i završio na Trgu republike, gde je održan koncert "Po šumama i gorama" orkestra Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" sa tradicionalnim pesmama iz Drugog svetskog rata.

Ove godine obeležava se 73. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Posle višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć sovjetskih saveznika oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Izvor: b92.net, tanjug

]]>
Fri, 20 Oct 2017 14:26:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123530/spektakl-strizi-iznad-beograda-.html
BG: Pucnjava na Voždovcu, dvoje teško ranjeno http://www.prva.rs/vesti/info/123518/bg-pucnjava-na-vozdovcu-dvoje-tesko-ranjeno.html Dve osobe su teško ranjene u pucnjavi u beogradskom naselju Voždovac do koje je došlo oko 11.30h, nezvanično saznaje RTS.

Još nisu poznate okolnosti incidenta u kojem su teško ranjene dve osobe.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 12:13:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123518/bg-pucnjava-na-vozdovcu-dvoje-tesko-ranjeno.html
Centar Beograda u "crvenom", Batajnica blokirana http://www.prva.rs/vesti/info/123508/centar-beograda-u-crvenom-batajnica-blokirana.html Jutarnji špic uz brojne radove na saobraćajnicama širom Beograda doneo je građanima “uobičajene gužve“.

Saobraćaj se teško odvija preko Brankovog mosta, koji se trenutno nalazi pod rekonstrukcijom, kao i na prilazima mostu, Zelenom Vencu i Terazijskom tunelu.

Gotovo je ceo centar grada u “crvenom“ – Svetogorska, Kneza Miloša, Resavska, Takovska, Makenzijeva, Nemanjina, Kralja Milana, Južni bulevar, Bulevar oslobođenja...

Velikih problema ima i na auto-putu i preko Gazele, kod Autokomande i kod Dušanovca.

Osim toga, saobraćaj od centra Batajnice do Nove Pazove, kao i isključenje sa autoputa kod Novih Banovaca ka Batajnici, zatvoreni su za privatna vozila zbog vojnog prikaza na aerodromu u Batajnici povodom godišnjice obeležavanja oslobođenja Beograda.

Zbog toga su u "crvenom" Batajnički drum, Majora Zorana Radosavljevića, Jovana Brankovića i Pukovnika Milenka Pavlovića koje se nalaze u blizini batajničkog vojnog aerodroma, a problema ima i u centralnim ulicama Nove Pazove.

Saobraćaj se u Beogradu već nekoliko meseci otežano odvija zbog brojnih radova na saobraćajnicama širom grada.

Izvor: b92.net

]]>
Fri, 20 Oct 2017 11:14:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123508/centar-beograda-u-crvenom-batajnica-blokirana.html
Prvi posetioci posle 10 godina u Muzeju savremene umetnosti http://www.prva.rs/vesti/info/123498/prvi-posetioci-posle-10-godina-u-muzeju-savremene-umetnosti.html Muzej savremene umetnosti je danas, posle 10 godina, konačno otvorio svoja vrata za posetioce koji od 10 časova u velikom broju dolaze kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Zavirite pre svih iza vrata zatvorenih deset godina

Među posetiocima su predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici, a prisutni su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevih, gradska sekretarka Ivona Jevtić... Očekuje se dolazak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Prvih sedam dana, publici će biti omogućeno da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

Kolekcija muzeja formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, sa ciljem da se što bolje predstave najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire.

Danas, kolekcija muzeja broji više od 8.000 dela i predstavlja jedinstven prikaz razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim područjima.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će MSU postati mesto hodočašća gostiju iz čitavog sveta i dodao da je to dokaz da je Vlada Srbije održala reč da će rekonstruisana zgrada muzeja biti otvorena za javnost tačno na godišnjicu, jer je Muzej savremene umetnosti otvoren 20. oktobra 1965. godine.

"Verujem da će u decenijama ispred nas to mesto na Ušću biti mesto hodočašća brojnih gostiju i posetilaca iz zemlje, regiona i iz celog sveta. Beograd se ponovo snažnim koracima vraća na mapu značajnih kulturnih lokacija u ovom delu sveta", istakao je ministar.

Zgrada MSU, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, za publiku je zatvorena 2007. kada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Obnova te reprezentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Muzej je nakon radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima. Vukosavljević je istakao da su Vlada i Ministarstvo kulture tokom dve godine za potrebe rekonstrukcije MSU-a izdvojili oko 680 miliona dinara. Prethodno je za rekonstrukciju krova dato oko 400 miliona dinara, te ukupna suma izdvojena u proteklih 10 godina za rekonstrukciju MSU-a iznosi oko milijardu dinara.

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, dok će igrači Drezden Frankfurt komanije i srpski igrači izvoditi dve koreografije slavnog Jakopa Godanija. Organizovan je i muzički program na platou ispred muzeja, uz džez kvartet Four Plus, di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje će od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobraćati do MSU-a.

Izvor: Tanjug

]]>
Fri, 20 Oct 2017 10:58:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123498/prvi-posetioci-posle-10-godina-u-muzeju-savremene-umetnosti.html
Aleksandar Vučić povodom obeležavanja 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda http://www.prva.rs/vesti/info/123464/aleksandar-vucic-povodom-obelezavanja-20-oktobra-dana-oslobodjenja-beograda.html Kao i svake godine, tako ćemo se i sutra podsetiti odlobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pripremajući memorijalni marš "Korak slobode 2017" koji će od 11h krenuti od Spomenila obešenim rodoljubima na Terazijama, proći pored palate "Albanija" i završiti na Trgu republike. Kako teku pripreme pred proslavu 73-godišnje slobode Beograđana, za Prvu televiziju odgovorio je predsednik države Aleksandar Vučić...

Pratite nas i na Viberu!

]]>
Thu, 19 Oct 2017 15:11:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123464/aleksandar-vucic-povodom-obelezavanja-20-oktobra-dana-oslobodjenja-beograda.html
Pet razloga zašto je lako kupovati Masterata karticom http://www.prva.rs/vesti/info/123410/pet-razloga-zasto-je-lako-kupovati-masterata-karticom.html Kada malo detaljnije razložite cenu komada nameštaja ili novog frižidera u nekoliko rata, kupovina na odloženo može da bude veoma jednostavna – ne morate da se odreknete stvari koje su vam potrebne za obnavljanje životnog prostora, a u nabavku polazite rasterećeniji. Čak i bez novčanika, ako sa sobom ponesete najpraktičnijeg partnera za šoping – Masterata kreditnu karticu Sosijete ženeral banke. Sa Masterata opcijama popusta i pogodnosti upoznaje vas Dejan Vučinić, izvršni direktor direkcije mreže Sosijete ženeral banke.

- Masteratom plaćate jednake mesečne rate bez kamate

Možda ne možete da odložite kupovinu nove bele tehnike, ali možete odložiti njeno plaćanje. Zato je Masterata praktična za korišćenje. „Ukoliko danas kupite proizvod ili uslugu, prva rata vam dospeva na naplatu tek posle 30 dana. Ova kartica pomoći će vam da otplatite svoja zaduženja u jednakim mesečnim ratama, bez kamate i sa rokom otplate i do 24 meseca kod određenih partnera banke“, objašnjava Vučinić.

- Masterata vam omogućava dodatne popuste

Da li ste čuli za SoGe svet? U njemu se nalaze svi partneri Sosijete ženeral banke širom Srbije kod kojih robu i usluge možete kupovati i uz dodatne popuste. U okviru SoGe sveta nalaze se, osim pomenutih prodavnica nameštaja i tehnike, veliki broj restorana i ugostiteljskih objekata, prodavnica garderobe i sportske opreme, kao i optičarske i zdravstvene ustanove u kojima su omogućeni ovi popusti. „SoGe svet nije rezervisan samo za korisnike Masterate, već za sve korisnike platnih kartica Sosijete ženeral banke“, naglašava Vučinić.

- Masterata je idealna i za korisnike koji plaćaju čekovima

Jer je princip otplate gotovo isti. „Za razliku od čekova, rate možete i prevremeno otplatiti preko mobilne aplikacije Sosijete ženeral banke, a ukoliko na dan dospeća nemate dovoljno sredstava na računu, rata će vam biti prebačena na revolving otplatu, što znači da nećete ući u nedozvoljeni minus“, kaže Vučinić.

- Masterata omogućava plaćanje na internetu i bilo gde u svetu

Potrebno je da platite avionske karte, kupite robu preko onlajn prodavnica u zemlji i inostranstvu – sve to možete obaviti Masteratom. Ova kartica omogućava plaćanje robe i usluga i van naše zemlje, što je svakako praktičnije nego da novac povlačite sa bankomata u stranim zemljama.

- Očekuje vas specijalno iznenađenje

Ukoliko do 31. oktobra popunite formular i uzmete svoju Masterata karticu, u okviru specijalne akcije dobićete besplatno održavanje Masterate u prvih šest meseci. Prijavite se za svoju karticu na sajtu Sosijete ženeral banke i plaćajte na rate od hrane i odeće, do tehnike i obuće!

]]>
Thu, 19 Oct 2017 09:00:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123410/pet-razloga-zasto-je-lako-kupovati-masterata-karticom.html
Stiže novi zakon o saobraćaju; Vozači, evo koje novine vas očekuju http://www.prva.rs/vesti/info/123390/stize-novi-zakon-o-saobracaju-vozaci-evo-koje-novine-vas-ocekuju.html Vlada Srbije trebalo bi, kako saznaje "Blic" u četvrtak da usvoji predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. U njemu vozače čeka nekoliko novina.

Smanjenje kazne za manja prekoračenja brzine, vožnja zaustavnom trakom, duže važenje probne vozačke dozvole, smanjen dozvoljen nivo alkohola u krvi, izmene u vezi auto- sedišta za decu...samo su neke od njih, saznaje taj beogradski list.

"Blic" je u današnjem izdanju napravio listu najznačajnijih novina koje će sačekati vozače kada se zakon usvoji. Prenosimo neke od njih:

- Za decu će biti obavezno homologovano sedište sve dok dete ne porats edo 135 cm, a za starije od 4 godine može se koristiti bezbednosno sedište;

- Biće dozvoljeno preticati preko pune linije, ali samo motocikle, traktore, radne mašine i sl;

- Dosadašnja granica za dozvoljen nivo alkohola u krvi biće smanjena i po novom zakonu će iznositi svega 0,2 promila. Takođe i kazne za vozače uhvaćene sa većom količinom alkohola ukrvi od dozvoljene biće izmenjene. Na primer, za onoga ko bude imao preko 2 promila sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora, zabrana vožnje najmanje devet meseci, gubitak 14-16 poena;

- Preciznije određivanje nasilničke vožnje, u koju će spadati preticanje preko pune linije, prelasci preko crvenih semafora, prekoračenja brzina - preko 90 kilometara na sat u naselju i 100 van naselja. I za nasilničku vožnju predviđene su najstrože kazne, poput vožnje u pijanom stanju;

- Velika novina je i što će vozači koji su tek položili vozački ispit ubuduće morati dve godine da koriste probnu vozačku dozvolu i pridržavaju se svih mera koje ona podrazumeva;

- Kazna za vožnju zaustavnom trakom je smanjena, a izmenjene su brojne druge kazne, poput one za nevezivanje pojasa. Kazna za taj prekršaj iznosiće 10.000 dinara;

Izvor: blic

]]>
Wed, 18 Oct 2017 12:08:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123390/stize-novi-zakon-o-saobracaju-vozaci-evo-koje-novine-vas-ocekuju.html
Zašto je ubijena "Vikiliks žena"? http://www.prva.rs/vesti/info/123316/zasto-je-ubijena-vikiliks-zena.html Novinarka i blogerka s Malte Dafne Karuanu Galiciju, čija su istraživanja bila fokusirana na korupciju ubijena je u eksploziji bombe postavljene pod automobil.

Portal Politiko je ubijenu novinarku opisao kao "Vikiliks ženu" jer je njeno delovanje izazivalo reagovanja slična onima do kakvih dovodi i rad te medijske organizacije.

Njeni blogovi su bili "trn u oku" i vladi i uticajnim figurama iz podzemlja u najmanjoj državi članici EU, a privlačili su više čitalaca nego svi drugi listovi na Malti, navodi danas "Gardijan".

Svojim najnovijim otkrićima, ona je uprla prstom u premijera Džozefa Muskata i dvojicu njegovih najbližih saradnika, dovodeći u vezu of šor kompanije, s kojima su njih trojica povezana, sa prodajom malteških pasoša i isplatom od vlade Azerbejdžana.

Ova novinarka, koja je tvrdila da nije pripadala nijednoj političkoj stranci, bavila se dugačkim nizom tema - od pranja novca uz bankarske olakšice, do veza između malteške onlajn kockarske industrije i mafije.

U protekle dve godine se u izveštajima pretežno fokusirala na otkrića takozvanih "panamskih papira", odnosno 11,5 miliona dokumenata procurelih iz interne baze podataka čevrte najveće of šor pravne firme u svetu, "Mosak Fonseka".

Ranije ove godine, u vreme kada je Malta predsedavala EU, njena otkrića su izazvala veliku zabrinutost u Briselu, navodi londonski list.

Karuana Galicija (53) poginula je nedaleko od svoje kuće, kada je aktivirana bomba postavljena ispod njenih kola, preneo je AFP.

Nemački član Evropskog parlamenta Sven Gigold izjavio je danas da je prerano reći šta je uzrok eksplozije, ali je izrazio očekivanje da će istraga biti temeljna, istakavši da "takvi incidenti podsećaju na Putinovu Rusiju, a ne na EU, i da se takvo nasilje prema medijima i povrede slobode govora ne smeju tolerisati".

Lokalni mediji javili su da je ona nedavno podnela prijavu policiji o pretnjama koje je dobijala.

Muskat je osudio njeno ubistvo i nazvao ga "varvarskim činom", a bezbednosnim službama je naredio da ulože maksimum kako bi uhvatili odgovorne za ubistvo.

"Ono što se danas dogodilo neprihvatljivo je na više nivoa. Danas je crn dan za našu demokratiju i slobodu govora", rekao je Muskat novinarima, dodavši da se neće smiriti dok se pravda ne zadovolji.

U svom poslednjem blogu, objavljenom sat vremena pre ubistva, Karuana Galicija je ponovila navode da je Muskatov šef kabineta bio lopov, koji je iskoristio svoj uticaj da se obogati, i napisala da su "lopovi svugde, a situacija je očajna".

Ubijena novinarka ostavila je iza sebe supruga i tri sina.

Nijedna grupa niti pojedinac za sada nisu preuzeli odgovornost za napad na nju.

"Gardijan" navodi da je na Malti proteklih godina bilo više ubistava automobilom-bombom i da, iako počinioci nisu identifikovani, veruje se da je nasilje povezano sa sporovima između kriminalnih gangova, a da se nijedno od tih ubistava ne smatra politički motivisanim.

Izvor: tanjug

]]>
Tue, 17 Oct 2017 09:24:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123316/zasto-je-ubijena-vikiliks-zena.html
Preživeo logor i dočekao da se posle 73 godine vrati u domovinu http://www.prva.rs/vesti/info/123337/preziveo-logor-i-docekao-da-se-posle-73-godine-vrati-u-domovinu.html Vinko Lipovec, jedan od najaktivnijih Slovenaca u SAD i dugogodišnji urednik lista "Američka domovina", najstarijih novina slovenačke zajednice u inostranstvu, vratio se u domovinu u 102. godini - 73 godine pošto su ga nacisti uhapsili i odveli u logor Dahau.

Generalni konzul Slovenije u Klivlendu Andrej Rode potvrdio je za agenciju STA da se Lipovec preselio u nedelju u svoje rodno mesto Spodnje Jarše, 15 kilometara severoistočno od Ljubljane.

Rođen 1915. godine Lipovec je proučavao istoriju i geografiju u Ljubljani. Počeo je da predaje u Tehničkoj školi u Ljubljani 1940. godine.

Četiri godine kasnije, uhapsili su ga Nemci zbog vođenja Slovenačke legije, vojne organizacije Narodne partije, jedne od najjačih političkih stranaka u Sloveniji pre Drugog svetskog rata, i poslali ga u logor Dahau.

Ubrzo po dolasku u koncentracioni logor dobio je tifusnu groznicu, a preživeo je uz pomoć drugih logoraša i, kako kaže, zbog želje "da vidi odlazak nacista u pakao".

Nakon rata, odlučio je da se ne vrati u Sloveniju jer je bio protiv komunizma. Ostao je u Nemačkoj, uređivao slovenačke novine u Minhenu i pomagao slovenačkim izbeglicama da se presele u SAD.

Godine 1949. i sam se preselio u Klivlend. Prvo je radio u fabrici dušeka, a godinu dana po dolasku u SAD je postao urednik slovenačkog izdanja "Ameriškog doma", lista koji je izlazio do 2008. godine na slovenačkom i engleskom jeziku.

Lipovec je radio kao urednik tog lista do penzionisanja 1980. godine. Prvi put je posetio Sloveniju 1992. godine, prenosi agencija STA.

Izvor: tanjug / b92.net

]]>
Tue, 17 Oct 2017 10:45:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123337/preziveo-logor-i-docekao-da-se-posle-73-godine-vrati-u-domovinu.html
Saslušana sestra pevačice, otac i brat odbili da svedoče http://www.prva.rs/vesti/info/123289/saslusana-sestra-pevacice-otac-i-brat-odbili-da-svedoce.html U okviru istrage protiv Zorana Marjanovića, osumnjičenog za ubistvo supruge Jelene, u Višem tužilaštvu u Beogradu ispitana njena sestra Teodora Krsmanović.

Ona je prvi svedok koji je saslušan u istrazi od njih devet koje je predložilo tužilaštvo.

Oko 10 časova u tužilaštvo su stigli Miloš i Vladimir Marjanović, brat i otac osumnjičenog, koji su iskoristili svoje pravo da odbiju da svedoče u ovom slučaju jer su u bliskom rodu sa osumnjičenim.

Istraga je zatvorena za javnost pa se iskazi svedoka ne objavljuju javno.

Marjanović se nalazi u pritvoru od hapšenja 15. septembra godinu i po dana od ubistva, koje se dogodilo 2. aprila 2016. godine.

Tanjug prenosi da je ubistvo pevačice Jelene Marjanović medijski najpraćeniji slučaj u Srbiji već godinu i po dana, sa raznim verzijama o identitetu izvršioca, kao i načinima i mestu izvršenja zločina.

Marjanoviću se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. On je i pre hapšenja privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 16. septembra negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji. Tada je, prema pisanju medija, rekao da je tog dana, 2. aprila 2016. bio sa suprugom i ćerkom u šetnji u Borči nakon čega je Jelena produžila na trčanje, a on se vratio sa ćekom kući oko 15-16 sati.

Nestanak supruge je prijavio oko 20 sati, a njeno telo je policija pronašla sutradan na nasipu u Borči.

Izvor: b92.net

]]>
Mon, 16 Oct 2017 11:54:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123289/saslusana-sestra-pevacice-otac-i-brat-odbili-da-svedoce.html
Austrija danas glasa, prvo mesto već rešeno? http://www.prva.rs/vesti/info/123256/austrija-danas-glasa-prvo-mesto-vec-reseno.html U Austriji su počeli parlamentarni izbori na kojima će oko 6,4 miliona Austrijanaca odlučivati o budućem političkom kursu zemlje.

Pratite nas i na Viberu!

Građani na parlamentarnim izborima biraju stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO).

Izborna mesta otvorena su u Beču u 7.00 časova i biće otvorena do 17 sati, dok će se u pojedinim pokrajinama glasati kraće - od 8 do 16, ili čak samo do 14 sati, u zavisnosti od broja birača. 

Pravo glasa imaju svi austrijski državljani koji su na dan izbora napunili 16 godina, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova to je ukupno njih 6.401.304. 

Na parlamentarnim izborima kandiduje se ukupno 10 stranaka na nivou cele Austrije, od kojih svega šest ima šanse da uđe u parlament, a to su Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca, SPO Kristijana Kerna, FPO Hajnc-Kristijana Sstrahea, Zeleni koje predvodi u izbornoj trci Ulrike Lunaček, Neos na čijem čelu je Matijas Štrolc, kao i "Lista Pilc" koju koju je neposredno pred izbore osnovao nekadašnji visoki funkcioner i poslanik Zelenih Peter Pilc. 

Pošto se, prema istraživanjima javnog mnjenja, očekuje jasan rezulat oko prvog mesta, ali zato možda "borba" za drugu poziciju, i cenzus, tih 14 odsto glasačkog tela moći će da utiče na ko će ući u skupštinu od malih stranaka, ali i ko bi mogao biti drugi. 

Na ovim prevremenim parlamentarnim izborima, koji se održavaju godinu dana pre regularnog isteka mandata vlade koju su činili Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i OVP, izdat je rekordan broj glasačkih listića za glasanje putem pošte - čak 889.193, tako da će večeras, prilikom saopštavanja preliminarnih, konačnih rezultata izostati oko 780.000 glasova, koji će biti prebrojani, kako zakon nalaže, u ponedeljak. 

Kada je reč o glasačkim listićima za glasanje putem pošte zanimljivo je da će svi birači, osim jednog moći da glasaju. 

Naime, jedan Austrijanac iz pokrajine Burgenland neće moći da glasa u nedelju, pošto mu je neko ukrao glasački listić za glasanje putem pošte. 

Pošto zakon ne predviđa izdavanje duplikata, on neće imati pravo glasa. 

Očekuje se da će prve procene austrijski mediji objaviti u 17:30, a preliminarne konačne rezultat će saopštiti Ministarstvo unutrašnjih poslova posle 19:30 časova. 

Prevremeni parlamentarni izbori raspisani su nakon što SPO i OVP nisu više, nakon dugogodišnjeg vladanja uz stalne svađe, mogle da se dogovore o nastavku vođenja zemlje. 

Odmah nakon odluke o raspisivanju izbora u OVP je došlo do potpune reforme stranke, pošto ju je preuzeo najmlađi član u vladi Sebastijan Kurc (31). 

Kurc je uslovio predvođenje stranke kompletnom reformom, koja je predviđala da se sve odluke stave u nadležnosti lidera. 

Inače Kurc je, dolaskom na čelu stranke, doneo i ogroman skok podrške OVP. 

Pre promene na čelu stranke OVP je mogla da računa da će se boriti za drugu poziciju na političkoj sceni, i to uz prednost FPO. 

Nakon što je Kurc preuzeo stranku, čak i promenio njene boje iz crne u tirkiznu, OVP je u svim istraživanjima uživala podršku od 33 odsto birača. 

Tako da se očekuje, a i prema kladionicama je to najizvesnije, da će OVP ubedljivo pobediti, i da će osvojiti više od 30 odsto glasova.

Na drugoj poziciji, prema istraživanjima je trenutno FPO sa oko 25 odsto podrške. 

Do skoro se vodila borba između SPO i FPO oko drugog mesta, ali su socijaldemokrate "pale" zbog afere oko vođenja prljave kampanje protiv Kurca. 

Naime, savetnik stranke za ove izbore, Izraelac Tal Zilberštajn, koji je u svojoj zemlji uhapšen zbog korupcije i pranja novca, organizovao je fejsbuk profile preko kojih je širio neistine o protivničkom kandidatu i to novcem stranke. 

Ta afera dovela je do pada SPO u istraživanjima, što će se odraziti na izborni rezultat, jer se prognozira da će socijaldemokrate biti treća snaga. 

U takvoj konstelaciji, a iz zbog stalnih sporova OVP i SPO, najizvesnija vlada je koalicija OVP i FPO. 

Nakon 2000., kada je tadašnji kancelar Volfgang Šisel formirao vladu sa FPO i zbog toga Austrija bila izložena bilateralnim sankcijama članica EU, 17 godina kasnije Austrija bi ponovo mogla dobiti vladu sa slobodarcima, koji se u zapadnim medijima prikazuju kao antievropska stranka i radikalno desničarska partija. 

Od prošlih predsedničkih izbora, međutim, FPO je promenio politički kurs po pitanju EU, te je i tokom predizborne kampanje Sstrahe jasno poručio da stranka nije protiv EU, već protiv njene centralizacije i da želi da se očuva Unija, kao federalna konstrukcija sa većim nacionalnim ovlašćenjima. 

Što se optužbi vezanih za koketiranjem sa nacističkom prošlošću tiče FPO nije uspela da se oslobodi članova koji i dalje maštaju o neslavnoj prošlosti. 

Inače Kurc je od početka izbegličke krize preuzeo mnoštvo zahteva koje je imala FPO, pre svega u vezi migracije, to jest oštrog kursa u zaustavljanju migracionog talasa. 

Za prelazak cenzusa ovaj put boriće se stranka Zelenih, koja se našla, pred izbore, suočena sa odlaskom ključnih ljudi, a tako i Pilca, pa je značajno opala podrška, te se ne očekuje da će zadržati dvocifreni rezultat. 

Cenzus bi trebalo da pređe i Neos, stranka koja zastupa liberalnu politiku, kao i Pilc, koji je poznat u Austriji kao poslanik koji otkriva afere.

Izvor: B92

]]>
Sun, 15 Oct 2017 09:39:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123256/austrija-danas-glasa-prvo-mesto-vec-reseno.html
Kalifornija GORI! 40 mrtvih: Ovo je horor! (VIDEO) http://www.prva.rs/vesti/info/123253/kalifornija-gori-40-mrtvih-ovo-je-horor-video.html Broj mrtvih u katastrofalnim požarima na severu Kalifornije porastao je na 40. Stotine ljudi se vode kao nestalo, a vatrogasci se i dalje bore.

Kako su naveli zvaničnici te savezne države, u Kaliforniji bukti oko 16 požara.

Više od 10.000 vatrogasaca iz cele države sporo napreduju, a zvaničici navode da su ovo najsmrtonosiji požari u istoriji Kalifornije.

“Pustoš je neverovatna, ovo je horor koji niko nije mogao ni da zamisli. Ovo je zaista jedna od najvećih tragedija koja se ikada dogodila u Kaliforniji“, naveo je guverner Kalifornije Džeri Braun. 

Uprkos velikim naporima, vatrogasci i dalje teško pronalaze način da se izbore sa vatrenom stihijom.

Požari su prema prvi procenama opustšili oko 86.000 hektara zemlje, a oko 100.000 ljudi je evakuisano, prenosi “Rojters“. 

Uništeno je oko 5.700 objekata. 

Promenljivi vetrovi šire požare, zbog čega je hiljade osoba prisiljeno na evakuaciju, u kojima je prema poslednjim podacima stradalo 40 ljudi. 

Ministarstvo šumarstva i protivpožarne zaštite te američke države saopštilo je da su vetrovi juče dostigli jačinu od 32 kilometra na sat, s naletima snage od čak 64 kilometra na sat.

Vetrovi su vatru raširili ka više zajednica, zbog čega je evakuisano još oko 400 kuća. 

AP navodi da su požari izazvali štete bez presedana u Kaliforniji, pošto je 5.700 kuća i poslovnih objekata uništeno, što ove požare čini dosad najpogubnijim u toj američkoj državi. 

Rojters navodi podatke vatrogasne službe da je ovo najteži i najsmrtonosniji požar u Kaliforniji u poslednje 84 godine. 

Na stotine ljudi se vode kao nestali, a očekuje se da će broj nastradalih rasti. 

Požar je izbio pre nedelju dana, a zbog jakog vetra brzo se proširio i zahvatio nekoliko okruga u Kaliforniji.

Izvor: B92

]]>
Sun, 15 Oct 2017 09:27:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123253/kalifornija-gori-40-mrtvih-ovo-je-horor-video.html
Brnabić povodom 100 dana Vlade: Izuzetno ponosna, gasili smo mnogo požara http://www.prva.rs/vesti/info/123257/brnabic-povodom-100-dana-vlade-izuzetno-ponosna-gasili-smo-mnogo-pozara-.html Premijerka Ana Brnabić predstavlja u Kruševcu rezultate rada u prvih 100 dana Vlade Srbije, a navela je da je izuzetno ponosna na njih.

Ona je kazala da je Vlada fokusirana na intenzivnu digitalizaciju, ulaganje u obrazovanje, kao i na ekonomski razvoj, kako bi Srbija bila lider regiona u promenama i stvaranju novih mogućnosti za sve.

“Danas podnosimo izveštaj o svemu što smo uradili. Odlučili smo da to bude u Kruševcu jer je potpisivanje ugovora sa kompanijom 'Čehoslovak grup' dokaz da je Vlada Srbije uporna i da rešava probleme. To je poruka koju želimo jasno da pošaljemo svim građanima i građankama Srbije”, rekla je ona. 

Brnabićeva je navela da je javni dug je dodatno smanjen i krajem septembra izosio je 65,4 odsto BDP-a. Samo u 2017. javni dug je smanjen za 7,6 odsto BDP-a u odnosu na kraj prošle godine, što je oko milijardu evra, napomenula je premijerka. 

Brnabićeva je podsetila da je Socio-ekonomski savet usaglasio povećanje minimalne cene rada na 143 dinara što je, kaže, značajno za 145.000 zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu. 

"Srbija je napredovala 12 mesta na globalnoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i sada je na najboljoj poziciji u poslednjih 10 godina", istakla je. 

Premijerka je navela da će od 1. januara 2018. penzije biti povećane za 5 odsto, a plate u javnom sektoru 10 odsto. 

Dodala je i da je na diplomatskom nivou došlo do velikih uspeha koji se vide i u tome što je sprečena kandidatura Kosova u Unesko i Interpol. 

Vlada Srbije utvrdila je takođe 42 predloga zakona, u Skupštini Srbije izglasana su tri sistemski važna zakona, dok je još 39 predloga zakona trenutno u skupštinskoj procedure. 

Naglasila je proces digitalizacije kao veoma značajan, te je naglasila da prvi rezultati već postoje, napomenuvši ukidanje overavanje zdravstvenih knjižica. 

Dodala je su se predstavnici Vlade u prvih 100 dana rada susreli sa mnogim liderima Evrope i sveta. 

Naglasila je i da su prvi put nakon 1987. godine nabavljeni avioni za potrebe RV i PVO Vojske Srbije i da je u cilju opremanja i modernizacije VS zaključen ugovor za nabavku šest aviona tipa MiG-29. 

Vlada je Skupštini Srbije uputila na usvajanje Zakon o elektronskom poslovanju, a završen je i rad na Nacrtu zakona o elektronskoj upravi, kao i javna rasprava, kaže premijerka koja navodi da je završen pilot projekat prekvalifikacija u IT sektoru za 100 polaznika i da su započete pripreme za drugi krug odnosno prekvalifikacije za još 900 polaznika. 

Na Elektronskom fakultetu u Nišu otvoren je Centar za inovativno preduzetništvo mladih i time završena prva faza formiranja Naučno-tehnološkog parka a otvoren je Centar digitalne poljoprivrede na Institutu Biosens u Novom Sadu. 

"Puštena je u rad i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike", kazala je premijerka. 

Ona je podvukla i da su završeni radovi na Muzeju savremene umetnosti te će posle 10 godina rekonstrukcije, biti otvoren za posetioce 20. oktobra. 

Potpisan je sporazum za podršku EU obrazovanju u iznosu od 27,4 miliona evra, koji obuhvata poboljšanje kvaliteta nastave i učenja, rekla je Brnabić koja je navela i da će kroz pilot-projekat E-prosveta, oko 200 škola širom Srbije je od 1. septembra počelo da koristi elektronski dnevnik. 

Ona je govorila i o zdravstvu i navela da su u okviru projekata obnove objekata javne namene potpisani ugovori za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za dečju kliniku “Tiršova” i ugovor za sprovođenje prve faze radova na zgradi te klinike. 

Vlada je odobrila 1.239 mesta za zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, a odobreno je i 870 specijalizacija i užih specijalizacija. 

Definisaćemo nove kapitalne projekte i prioritete i planiramo budžet i resurse, poručila premijerka na kraju obraćanja. 

"Zahvaljujem celom mom timu - Srbija napreduje - mnogo je urađeno za ovih 100 dana, dug je put pred nama i krećemo se hrabrim koracima, odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo", rekla je Brnabić. 

Ona je navela i da je za prethodnih 100 dana u saobraćaj pušteno 30 kilometara autuputa prema bugarskoj granici, da su obnovljeni mnogi objekti od javnog značaja, među njima i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, koji je zatvoren već 10 godina. 

“Napravili smo jasan put ka pravnom okviru koji će nam dati prostor da idemo napred u digitalizaciji društva. 

Ona je odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je vreme za nov pravac reforme koji podrazumeva jačanje preduzetništva, inovacija i obrazovanja, rekla da su za to postavljeni svi uslovi te da joj je izuzuetno drago zbog toga. 

"To podrazumeva da smo usvojili predlog zakona o elektronskom poslovanju i treutno je na raspravi u skupstini, završili smo predlog zakona o elektronskoj upravi, završili javnu raspravu i posle konsolidacije svih predloga krenućemo ui zvaničnu proceduru", navela je premijerka. 

To je, ponovila je, pravni okvir, a do kraja godine očekuje da budu usvojene izmene zakona o deviznom poslovanju.

Posebno je istakla završetak centra za digitalizaciju u poljoprivredi u Novom Sadu, poručila da će se rezultati toga tek videti, te da će to Srbiju staviti u centar digitacizacije u poljoprivredi ne samo u Evropi, nego u svetu. 

"To su fascinantni ljudi koji su evropski prvaci, koji su dobili evropske nagrade, mislim na institut Biosens, a imaćemo još oglednih dobara kako bi naši ljudi mogli da vide sve prednosti digitalizacije u toj oblasti", navela j Brnabić. 

Pomenula je na tom planu i studentski centar za inovacije u Nišu, jer, kako je navela, želja je da Niš ponovo bude centar elektronske industrije. 

Osim toga, taj centar je praktično kraj prve faze izgradnje naučnotehnološkog parka u Nišu, dodala je Brnabić i podsetila da već imamo takav park u Beogradu, da je počela gradnja u Novom Sadu, a da se planiraju slični objekti u Kragujevcu, Kraljevu... 

Kako je primetila, ako su uspeli ljudi u Srbiji da bez podrške države učine da se IT industrija najbrže razvija, 10 odsto godišnje, "možete da zamislite šta ćemo uspeti narednih godina, a za to imamo jasan plan". 

Brnabićeva je pomenula i da su srpski sportisti za prvih 100 dana vlade osvojili skoro 30 medalja na velikim takmičenjima. 

"Hvala građanima Srbije - živela Srbija", poručila je Brnabić. 

Premijerka je prethodno prisustvovala preuzimanju "14. oktobra" od strane "Čehoslovak grupe" u čijem sastavu posluju Tatra i AVIA. 

Na početku konferencije prikazan je kratak film o aktivnostima Vlade Srbije – "Uvek korak napred“. 

Na pitanje o eventualnoj rekonstrukciji vlade, Brnabićeva je navela da nije imala vremena da se bavi takvim stvarima. 

“Radili smo kao tim. Imali smo izuzetne izazove na početku, štrajkove, protest malinara, imali smo da gasimo puno požara i to smo završili u prve dve, tri nedelje. Uvek može bolje, zato govorim o boljoj koordinaciji“, navela je ona.

Izvor: B92

]]>
Sat, 14 Oct 2017 15:00:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123257/brnabic-povodom-100-dana-vlade-izuzetno-ponosna-gasili-smo-mnogo-pozara-.html
Na Kosovu epidemija malih boginja, oko 100 obolelih http://www.prva.rs/vesti/info/123252/na-kosovu-epidemija-malih-boginja-oko-100-obolelih.html Na Kosovu je na teritoriji Prištine i Kosova Polja posle 16 godina zabeležena epidemija malih boginja, javlja RTK2.

Do sada je registrovano 98 obolelih, dok iz Doma zdravlja u Gračanici poručuju da na teritoriji ove opštine nema obolelih.

Iz instituta za javno zdravlje u Prištini rekli su da je epidemija morbila posledica nevakcinisanja. 

I pored obavezne vakcinacije nijedna od 98 obolelih osoba nije vakcinisana protiv ove bolesti. 

Iz Infektivne klinike u Prištini kažu da je najviše obolelih predškolskog i školskog uzrasta, dok najstariji pacijenti imaju 40 godina. 

U Domu zdravlja u Gračanici nije registrovan ni jedan slučaj malih boginja. 

"Apelujem da se ljudi odazovu, pojavila se epidemija, da ne paniče, biće redovno pozvani, napravićemo prioritete i prvo ćemo pozvati decu koja nisu primila ni jednu vakcinu", rekla je pedijatar Sonja Rakočević. 

Dom Zdravlja Gračanica bavi se zaštitom dece iz Preoca, Lapljeg Sela, Čaglavice i Donje Brnjice.

Izvor: B92

]]>
Sat, 14 Oct 2017 12:45:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123252/na-kosovu-epidemija-malih-boginja-oko-100-obolelih.html
Zeleno svetlo Miškoviću, pored Hajata kula od 144m http://www.prva.rs/vesti/info/123199/zeleno-svetlo-miskovicu-pored-hajata-kula-od-144m.html Kompanija Delta Miroslava Miškovića ne odustaje od ideje da izgradi velelepni oblakoder u Bloku 20

Na placu između hotela "Hajat" i zgrade Banke Inteza, "Delta ril estejt" namerava da podigne poslovnu kulu i hotel.

U dugačkom birokratskom lancu, firma Miroslava Miškovića prvo zeleno svetlo dobila je na prethodnoj sednici Skupštine grada. Odbornici gradskog parlamenta usvojili su Odluku o izradi plana detaljne regulacije za deo Bloka 20, pišu Večernje novosti. 

Plan detaljne regulacije izradiće Urbanistički zavod Beograda, za oko pet miliona dinara. Na zapuštenom placu veličine 2,6 hektara, u Ulici Milentija Popovića, trebalo bi da se, prema prvobitnim planovima, podigne zdanje visoko 144 metra. Neboder bi imao 36 spratova. Urbanistički zavod ima 12 meseci da izradi neophodnu dokumentaciju, odnosno Plan detaljne regulacije. 

“Nacrt plana biće izložen na javni uvid u prostorijama gradske uprave, a novi nacrt dostaviće se na mišljenje i Opštini Novi Beograd”, kažu iz Urbanističkog zavoda Beograda. 

Kada stručnjaci Zavoda urade plan, posle javnog uvida, predloženo rešenje razmatraće Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, kao i Planska komisija grada Beograda. 

Završnu reč opet će dati odbornici gradskog parlamenta. Posle njihovog "amina", Delta može da pristupi planiranju objekta, a kasnije i izgradnji. Realno, zbog obimnosti posla i komplikovane procedure, to bi moglo da se dogodi sredinom sledeće godine. 

Podsećamo, ova firma je pre dve godine izgradila plan detaljne regulacije Bloka 19. Između nekadašnjih "Geneksovih" apartmana i hotela "Kraun plaza", "Delta" je trebalo da sagradi poslovnu zgradu. Zdanje, čija bi izgradnja koštala 25 miliona evra, trebalo je da bude prva "zelena" zgrada u Srbiji, sertifikovana prema međunarodnim standardima. 

Podsećamo, "Delta" je prve objekte u Novom Beogradu podigla 2003. Već 2008. godine kupljene su tri zgrade za 150 miliona evra. U tom paketu su bili "Geneks" apartmani, teniska hala i hotel "Kontinental". Posle renoviranja 2013, otvoren je kao "Kraun plaza". Sedište "Delta holdinga" 2013. prodato je Banci Inteza.

]]>
Fri, 13 Oct 2017 09:51:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123199/zeleno-svetlo-miskovicu-pored-hajata-kula-od-144m.html
Kombank arena menja naziv u Štark arena! Hrvati pobedili... http://www.prva.rs/vesti/info/123186/kombank-arena-menja-naziv-u-stark-arena-hrvati-pobedili.html Naslovno sponzorstvo Beogradske arene biće dodeljeno hrvatskoj Atlantik grupi i najveća dvorana u prestonici narednih pet godina nosiće naziv Štark arena.

Naslovno sponzorstvo Beogradske arene biće dodeljeno Atlantik grupi, nakon što su u procesu izbora Grad Beograd i Arena Beograd d.o.o doneli odluku da je ta ponuda najpovoljnija, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

U narednih 15 dana Arena Beograd će zaključiti ugovor o naslovnom sponzorstvu, kojim će se detaljnije regulisati prava i obaveze sponzora i Arene. 

"Beogradska arena će nositi naziv po poznatom domaćem brendu, i to nam je veoma važno. U ovom objektu održane su velike privredne, političke, zabavne i kulturne manifestacije i od velikog je značaja za Grad Beograd. Malo gradova u ovom delu Evrope može da se pohvali ovakvim zdanjem", rekao je gradonačelnik Siniša Mali. 

Na nama je, ističe Mali, da kontinuirano organizujemo što veći broj manifestacija i događaja, kako bi ona poslovala što bolje i bila još bolje pozicionirana. 

"Arenu očekuju velike investicije sledeće godine, a ulagaćemo u najsavremeniju opremu koja će biti spremna do Fajnal fora u maju. Ovaj objekat će imati medijsku kocku, novo ozvučenje, novo led osvetljenje", najavio je gradonačelnik Beograda. 

Potpredsednik Atlantik grupe Neven Vranković rekao je da je Štark simbol pažnje, brige i prijatelstva. 

"Atlantik grupa izuzetno je zadovoljna ishodom konkursa za glavnog sponzora Beogradske arene. Brendovi koje Atlantik okuplja u svom portfoliju imaju dugu tradiciju kvaliteta, a najdublje korene je pustio Štark - simbol pažnje, brige i prijateljstva koje predstavlja i prepoznatljivi simbol Štarkovog srca. Iste ove vrednosti ćemo promovisati i u našem partnerskom projektu Štark areni", rekao je Neven Vranković. 

Komisija za sprovođenje javnog poziva za izbor naslovnog sponzora objavila je u junu javni poziv na koji su mogla da se jave domaća i strana pravna lica. 

Sva prava koja stiče sponzor, po osnovu sponzorskog ugovora, ograničena su na period od pet godina od dana preciziranog ugovorom o sponzorstvu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: b92

]]>
Thu, 12 Oct 2017 14:58:00 +0100 Info http://www.prva.rs/vesti/info/123186/kombank-arena-menja-naziv-u-stark-arena-hrvati-pobedili.html