Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

27. 10. 2018. 18:15   >>  18:19

Noćas pomeramo kazaljke jedan sat unazad – da li i poslednji put?

EU je rešena da pomeranje kazaljki pošalje u istoriju i njene članice do aprila treba da odluče da li žele da zadrže letnje ili zimsko računanje vremena.

Inicijativa Evropskog parlamenta o odustajanju od režima promene vremena na zimsko i na letnje usledila ja nakon što je analizom utvrđeno da pomeranje kazaljki na satu ima negativne posledice po zdravlje ljudi.

Promena računanja vremena u šestomesečnom ritmu, kažu, ne ispunjava cilj zbog koga je bila uvedena, a to je ušteda energije.

Ona je, kako priznaje Evropska komisija, zanemariva, pa čak umesto toga ima i negativan uticaj na bioritam građana jer izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu, probleme sa koncentracijom…

Istraživanja pokazuju da gubitak jednog sata spavanja, kada se ulazi u letnje računanje vremena, dovodi do više saobraćajnih nesreća, povećanja broja srčanih udara, češće pojave depresije, čak i do više samoubistava.

Prema nekim istraživanjima, organizmu je portrebno čak četiri nedelje kako bi se adaptirao na sat promene vremena.

Zbog svega toga, Evropska komisija pitala je svoje građane šta misle o pomeranju kazaljki na satu i, od 4,6 miliona građana iz 28 zemalja EU koji su glasali u anketi, čak 84% njih je podržalo ukidanje promene vremena.

Ukidanjem promene vremena članice EU pridružile bi se zemljama kao što su Rusija, Belorusija, Turska kod kojih je pomeranje kazaljki već ukinuto.

Ipak, postavlja se novo pitanje - hoće li se ostati pri letnjem ili zimskom računanju vremena. Zemlje EU same odlučuju koje računanje vremena će ostati „večno“ što bi, ukoliko se ne usaglase, moglo da dovede do novih problema.

Anđelka Kovačević, šef katedre za astronomiju na Matematičkom fakultetu u Beogradu, za B92.net objašnjava do kakvih bi problema moglo doći ukoliko satovi ne budu usaglašeni.

“To može imati za posledicu da neki satovi koje kontrolišu kompjuteri i neke aplikacije mogu biti netačni. Ovo je veoma važno za specifične sisteme kao što su oni u bolnicama za održavanje posebnih životnih funkcija koje kontrolišu kompjuteri, ili u nekim fabričkim procesima čija dužina trajanja je takođe kontrolisana kompjuterima”, navodi ona.

Inače, prema nekim nezvaničnim informacijama, Danska, Holandija i Finska bliže su tome da zadrže zimsko vreme kao zvanično, dok Portugalija, Poljska i Kipar “naginju” letnjem računanju.

A gde je tu Srbija?

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put u martu 1983, a kazaljke se pomeraju dva puta godišnje - u martu i oktobru.

Kako za B92.net navode u Ministarstvu privrede Srbije, zakonska regulativa u našoj zemlji usklađuje se sa regulativom EU, a u ovom konkretnom slučaju to se radi u okviru Pregovaračkog poglavlja 1 u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

Ministarstvo dalje navodi da Srbija zadržava način računanja vremena koji je na snazi od 2006. Godine, kao i da ukoliko EU promeni način računanja vremena, to se neće automatski primeniti i u Srbiji. Dodaju, ipak, da će kao zemlja kandidat Srbija imati obavezu da to u najkraćem roku uradi.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je nedavno Predlog zakona o računanju vremena, zbog potrebe da Srbija donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena.

Anđelka Kovačević smatra da bi u našoj zemlji bilo pogodnije koristiti letnje računanje vremena.

“U našoj zemlji moguće je da letnje vreme više odgovara zbog većeg broja sati dnevnog svetla u popodnevnim časovima. Sa druge strane, uputstva za izbegavanje sunca dva sata od podneva postaju manje tačna u ovom slučaju. U zimskom periodu letnje računanje vremena bi imalo za posledicu da bi jutarnji sumrak bio duži. Ovo poslednje bi moglo biti nepovoljno za najmlađe koji rano ujutro kreću u školu”, navodi ona.

Za ukidanje letnjeg I zimskog računanja vremena nedavno se, u anketi na našem sajtu, izjasnilo gotovo 90% čitalaca. Ipak, dok odluka na nivou EU ne bude doneta, nećemo znati ni da li će i kakvih promena biti u našoj zemlji.

Ono što sigurno znamo jeste da će se kazaljke pomeriti za jedan sat unazad u noći između subote i nedelje i da dan koji je pred nama trajati sat duže.

Izvor: b92.net, Nataša Ivanović

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari