Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

07. 01. 2018. 09:00   >>  10:31

Srećan Božić – Hristos se rodi!

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar slave Božić – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Prva.rs čestita praznik – Hristos se rodi!

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema verovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Tradicionalno, od 2002. godine, ponoćna liturgija služi se u Hramu Svetog Save oko kog se tokom večeri okupio veliki broj građana.

Praznovanje Božića počeo prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama, služio je večernju liturgiju.

Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu na Vračaru.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sa vernicima u 9 h služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama, a lomljenje česnice biće organizovano u 12 h na platou ispred Hrama.

Zvona sa Hrama Svetog Save oglasila su se sinoć oko 23.30 h kako bi pozvala vernike na liturgiju.

Prethodno je u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru u prisustvu brojnih vernika služena Sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sa vernicima na Badnje veče zapalio je Badnjake na platou ispred Hrama.

Paljenjem badnjaka i liturgijama pravoslavni vernici koji Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče.

Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Vernici koji slave Božić dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Dug je spisak narodnih običaja koji krase ovaj praznik - od lomljenja pogače pa do igara koje simuliraju tobožnje vijanje Božića.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Izvor: tanjug

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari