Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

29. 11. 2017. 10:14   >>  10:18

Pjongjang: Hvasong-15 može da pogodi bilo koji cilj u SAD

Severna Koreja je potvrdila da je uspešno lansirala interkontinentalnu balističku raketu, navodeći da mogu da pogode ciljeve bilo gde na teritoriji SAD.

Severnokorejska državna televizija je objavila da je lansirana raketa "Hvasong-15", koja je mnogo jača od prethodnih.

Pjongjang je posle dva meseca mira lansirao najsnažniju raketu do sada, a analitičari procenjuju da oružje ima domet da pogodi čak i ciljeve na teritoriji SAD, prenosi agencija AP.

Novinska agencija KCNA je prenela da je severnokorejski lider Kim Džon Un izrazio "veliko zadovoljstvo" pošto je raketa dostigla maksimalnu visinu od 3.725 kilometara i prešla 998 kilometara pre preciznog sletanja u vode u blizini Japana.

Raketa je letela oko 1.000 kilometara i pala u Japansko more, saopštio je Pentagon.

Savet bezbednosti je već uveo do sada najstrožije sankcije režimu Kim Džong Una kao odgovor na eskalaciju njegovog nuklearnog i balističkog raketnog programa, a SAD i Japan će verovatno tražiti još rigoroznije mere, navodi AP.
Ovo je prvo lansiranje od kada je Severna Koreja ispalila raketu srednjeg dometa iznad Japana 15. septembra.

"Razvoj i unapređenje strateškog oružja ima cilj da brani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje od američke imperijalističke ucenjivačke politike", navodi se u saopštenju.

Ispaljivanje rakete, ocenjuje AP, šalje jasnu poruku administraciji predsednika SAD Donalda Trampa, koja je vratila Severnu Koreju na spisak sponzora terorizma, ali i uništava diplomatske napore da se nesuglasice reše mirnim putem pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Potpredsednik SAD Majk Pens je rekao da će biti dobro za Pjongang da "ne testira rešenost predsednika (Trampa) i mogućnosti oružanih snaga SAD" i dodao da su "sve opcije na stolu".

Japanski premijer Šinzo Abe nazvao je balističku probu "nasilnim aktom" koji se "ne može tolerisati". On je rekao da tim činom Severna Koreja nije uzela u obzir "snažnu i jedinstvenu volju međunarodne zajednice da se stigne do mirnog rešenja" i dodao da međunarodna zajednica treba da se ujedini u primeni sankcija prema Pjongjangu.

Američki ministar odbrane Džim Matis rekao je da svojim lansiranjem raketa Severna Koreja ugrožava svetski i regionalni mir i "svakako SAD". Matis je rekao da to što Severna Koreja nastavlja da gradi rakete može da predstavlja pretnju za ceo svet.

Izvor: b92, beta, tanjug

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari