Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

26. 09. 2017. 15:08   >>  15:11

Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina!

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora pred sudom u Splitu za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković je proglašen krivim po dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Inače, Vasiljković je prošle nedelje tokom iznošenja završne odbrane odbacio sve navode iz optužnice: "Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, a niti su se oni dogodili".

On je ceo sudski proces nazvao "opsesivno fašističkim progonom", a na početku procesa prošle godine rekao je da se doživljava kao branitelj domovine Jugoslavije, a ne agresor. 

Njegova odbrana je tvrdila da pred sudom u Splitu nije imao nepristrasno i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin. 

Tužilaštvo je s druge strane tvrdilo da je u sudskom postupku, tokom kojem je ispitano više desetina svedoka, dokazalo sve optužbe, odnosno da je Vasiljković kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. 

Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja. U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili. 

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu. 

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja. 

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa, a državljanin je Srbije i Australije.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: B92

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari