Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

12. 08. 2017. 10:32   >>  10:47

Kolaps: Prvo Slavija, sada i most za NBG

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će Brankov most zbog radova biti delom zatvoren najkasnije u sredu, 16. avgusta.

Razlog za to, kako je naveo, je što je odobrenje za izvođenje radova dobijeno tek u petak.

Prema rečima gradskog menadžera, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova dogovoreno je da radnici JKP "Beograd-put" izađu na teren sutra, kako bi se do 14. avgusta uradili prelazi sa jedne na drugu konstrukciju, saopšteno je iz gradske uprave.

"Vrednost posla je 210 miliona dinara, a planirano je da se rekonstrukcija završi krajem godine, imajući u vidu da se radi o izuzetno zahtevnoj zameni čeličnih delova konstrukcije, čije tačno stanje može biti utvrđeno tek po skidanju svake pojedinačne čelične konzole", navodi se u saopštenju.

U subotu će biti zatvoren i deo Ulice sajmište, radi postavljanja dizalice uz stub mosta sa novobeogradske strane. Tokom radova, u Ulici sajmište neće biti prekida javnog gradskog saobraćaja.

Saobraćaj preko Brankovog mosta odvijaće se tokom dana u po dve saobraćajne trake u svakom smeru, dok će tokom noćnih sati za saobraćaj dvosmerno biti otvorena desna traka mosta, iz pravca Brankove ulice ka Novom Beogradu.

Pripremni radovi na rekonstrukciji pešačke staze na uzvodnoj konstrukciji Brankovog mosta počeli su polovinom juna.

Posle početnog organizovanja gradilišta i postavljanja zaštitne konstrukcije ispod mosta na novobeogradskoj strani, izvođač je izvršio pripreme za skidanje asfalta sa pešačke staze i spojeva čelične konstrukcije, postavio skele na stubovima s obe strane reke i demontirao dekorativno osvetljenje.

Po dobijanju rešenja kojim se odobrava izvođenje radova, stekli su se uslovi da se na Brankovom mostu uspostavi režim saobraćaja koji će omogućiti izvođaču dalje radove na sanaciji pešačke staze.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda preduzeće sve kako bi se radovi izvodili u jeku građevinske sezone i što pre osposobi trotoar koji je godinama bio van funkcije, a izvodjač će uvesti i noćni rad za pojedine faze radova.

Nova staza za pešake i bicikliste biće moderna, imaće hidroizolaciju i odgovarajuću podlogu protiv klizanja, što će povećati nivo bezbednosti, kazao je Goran Vesić.

Pre tri godine urađena je detaljna analiza stanja pešačke staze i tada je konstatovano da su oštećenja čelične konstrukcije i betonskih ploča dosta teška i da se ova oštećenja ne mogu popraviti uobičajenim održavanjem, već je neophodna izrada projekta za rekonstrukciju pešačke staze na uzvodnoj strani mosta.

Projektom je predviđeno da se na dužini od 432 metra mosta zamene čelične konzole koje nose pešačku stazu sa ogradom, kao i ivičnjak izmedju pešačke staze i kolovoza. Izvođač će ugraditi nove čelične konzole i ivičnjake, dok će se ograda demontirati, sanirati i ponovo ugraditi, s tim što će biti podignuta na odgovarajuću visinu od 1,2 metra zbog biciklista koji veoma koriste Brankov most.

Takođe, servisiraće se reviziona kolica koja se pomoću točkova pomeraju duž pešačke staze i služe za održavanje spoljnih delova mosta. Biće ugradjeno oko 400 tona novih čeličnih konstrukcija, a sav čelik i prateći materijali koji se budu ugradili odgovaraće propisanim standardima.

Brankov most je obnovljen 1956. godine na stubovima ranijeg Mosta kralja Aleksandra, koji je srušen u Drugom svetskom ratu. Zbog razvoja grada na levoj obali Save, od 1974. do 1978. godine izgrađena je nova konstrukcija na nizvodnoj strani mosta koja je imala istu siluetu i statički sistem.

Na taj način Beograd je dobio moderan most sa po tri saobraćajne trake u svakom smeru, ali je posle 40 godina eksploatacije došlo vreme za rekonstrukciju njegove uzvodne pešačke staze.

Izvor: tanjug

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari