Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Info

11. 03. 2017. 10:31   >>  10:32

"Vodili smo računa – nijedna poslanička grupa nema većinu"

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević kaže da se pri imenovanju članova RIK vodilo računa o tome da nijedna poslanička grupa nema više od pola članova Komisije.

"Povodom nedavnih zahteva za izmenu sastava RIK zbog njenog navodnog nezakonitog sastava, ističem da je sadašnji stalni sastav obrazovan u skladu sa procedurom i pravilima propisanim Zakonom o izboru narodnih poslanika" poručio je Dimitrijević u izjavi Tanjugu.

Kako je rekao Zakonom je definisano da se članovi Komisije imenuju na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

"Našem imenovanju je prethodio dogovor svih poslanickcih grupa u Narodnoj skupštini u pogledu rasporeda mesta u Komisiji" ukazao je Dimitrijević.

"Bitno je napomenuti da se vodilo računa o tome da nijedna poslanička grupa nema više od pola članova Komisije, upravo poštujući zakonsku odredbu koja predvidja takvu zabranu. Pogrešno je povezivati sastav Komisije bilo sa predizbornim bilo sa postizbornim koalicijama, jer bi u suprotnom sastav Komisije bio podložan čestim izmenama, koje Zakon ne poznaje" podvukao je Dimitrijević.

Kako navodi predsednik RIK promena sastava Komisije tokom izbora bila bi ne samo nesvrsishodna, već i praktično neizvodljiva u slučaju vanrednih paalmentarnih izbora, odnosno raspuštanja Skupštine, što je, dodaje, još jedan u nizu argumenata protiv shvatanja da se sastav Komisije mora ceniti i prilagodjavati svakom trenutku, a ne kada to Zakon nalaže, prilikom njenog formiranja.

On je ukazao i na stav sudske prakse "iz koje takodje proizilazi da se izborna komisija imenuje na predlog poslaničkih grupa obrazovanih od strane političkih stranaka, odnosno stranačkih koalicija koje čine tu poslaničku grupu, pri čemu se vodi računa da nijedna politička stranka ili stranačka koalicija koja obrazuje poslaničku grupu ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu organa za sprovodjenje izbora".

Dimitrijević navodi da, imajući to u vidu, smatra da pozivanja na pogrešan sastav RIK-a tri nedelje pred izbore ne mogu da imaju da imaju bilo koju drugu posledicu osim ugrožavanja integriteta ne samo rada Komisije "već, što je mnogo bitnije, i celog izbornog postupka".

"RIK će odgovorno, profesionalno i u skladu sa važećim propisima okončati postupak izbora za predsednika Republike" zaključio je Dimitrijević.

Izvor tanjug

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari