Prva Srpska Televizija :: Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/rss.html sr http://www.prva.rs/sw4i/thumbnail/zivot oprica 480x270.jpg?thumbId=585621&fileSize=95573&contentType=image/jpeg&lastModified=1446131417000 Prva Srpska Televizija :: Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/rss.html Život priča 26. decembar - Snežana je ispunila svoj san, ona živi na biciklu http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/146573/zivot-prica-26-decembar---snezana-je-ispunila-svoj-san-ona-zivi-na-biciklu.html Ovo je priča o ženi koja je tačno znala šta hoće od svog života. Priča o ženi koja živi svoj san. O ženi koja je, oko 40. godine shvatila da je nezadovoljna svojim životom i zapitala se - a šta sam ja uradila da ispunim svoj san?

O ženi koja već 7 godina se budi bez sata. Koja ne zna gde će zaspati uveče. Koja nema nikakvu garanciju u životu i zbog toga je srećna.

Snežana Radijičić je jednog dana prodala svoje stvari, svojih 5000 knjiga, nameštaj, garderobu i krenula, ne znajući gde ide, na put - biciklom

Za tih prvih godinu dana "pedalanja" Snežana je prošla kroz 13 zemalja, prešavši 12.932 kilometra. Provela je na biciklu 972 sata I više od 300 noći pod otvorenim nebom. Za to vreme nastalo je 10.600 fotografija, na kojima se jasno vide 4.392 sata slobode odnosno 263.520 minuta sreće.

Tako živi već sedam godina. Ne znajući gde će leći, koliko će voziti, gde će stići. I kaže da nikad nije bila srećnija u životu..

Sreda, 26. decembar u 22:00

]]>
Tue, 25 Dec 2018 12:53:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/146573/zivot-prica-26-decembar---snezana-je-ispunila-svoj-san-ona-zivi-na-biciklu.html
Život priča: Desko je heroj Stare planine - Do poslednjeg daha braniće reku koja je njegovu porodicu zavila u crno http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/146123/zivot-prica-desko-je-heroj-stare-planine---do-poslednjeg-daha-branice-reku-koja-je-njegovu-porodicu-zavila-u-crno.html Za izgradnju mini hidro elektrana, saznali smo zbog talasa negodovanja lokalnog stanovništva koji se pretvorio i u proteste. Organizacija "Odbranimo reke Stare planine", koju čine aktivisti i lokalno stanovništvo, dobija sve više pažnje i sve je glasnija. I jedni i drugi se pozivaju na zakon. I građani i investitor. S druge strane, svi mi preko računa za struju uredno plaćamo i izgradnju MHE, tako da građani plaćaju ono protiv čega se ustvari bore.

Selo Rakita postalo je poznato široj javnosti po pobuni stanovništva protiv izgradnje MHE, po snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežema, na kojima se vidi kako se meštani sukobljavaju, fizički, sa obezbeđenjem investitora.

Sa Desimirom Stojanovim Deskom, iz sela Rakita, razgovarali smo o informacijama, da su poslednjih dana selom kružili momci u džipu koje meštani označavaju kao batinaše, o tome koliko prijava imaju meštani od strane policije i za šta su te prijave, ali i o tome kako je dolazilo do toga da se meštani fizički sukobljavaju sa obezbeđenjem.

Kako je došlo do toga da on i još dva meštana sela Rakita moraju da idu u policiju na poligrafsko testiranje? Šta su ih pitali na poligrafu ?

Desko je rekao da će braniti reku i kad svi odustanu. Da će ostati poslednji da je brani. U njegovom životu, ova rešenost ima posebnu težinu. On brani reku koja mu je pre 34 godine uzela sina.

Za život priča govore i aktivisti organizacije Odbranimo reke Stare planine, Aleksandar Jovanović Ćuta i Aleksandar Panić koje smo pitali - kako smo došli u situaciju da se i aktivisti i meštani i investitor pozivaju na zakon, i da i jedni i drugi tvrde da je zakon na njihovoj strani?

Koliko će se struje proizvesti ako se izgrade sve planirane MHE u Srbiji i šta će to značiti za stanovništvo? Da li ostoji opasnost da izgradnja svih predviđenih MHE dovede do pojave ekoloških izbeglica?

Da li je javnost upoznata da svi mi, preko računa za struju finansiramo izgradnju mini hidro elektrana, odnosno povlašćene proizvođače struje?

Pitali smo EPS, koliko para su građani Srbije dali provlašćenim proizvođačima struje?

Investitora MHE Zvonce (selo Rakita) pitali smo kako je došlo do toga da se njegovo obezbeđenje fizički sukobljava sa meštanima, kao i kakva je za njega isplativost posla ulaganja u mini hidro elektrane.

Sreda, 19. decembar u 22.00

]]>
Tue, 18 Dec 2018 15:50:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/146123/zivot-prica-desko-je-heroj-stare-planine---do-poslednjeg-daha-branice-reku-koja-je-njegovu-porodicu-zavila-u-crno.html
Život priča - Majka ne može da viđa svoje ćerke uprkos odluci suda http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/145690/zivot-prica---majka-ne-moze-da-vidja-svoje-cerke-uprkos-odluci-suda.html Nataša Naletina, majka dve devojčice, treći put je u studiju Život priča. Pre više od godinu dana, nakon osam godina braka se razvela.

I ovoga puta pričaće o sprezi između sudija, jednog advokata i nekoliko veštaka koji za račun bogatih očeva uvek donose iste odluke – majke su nepodobne, starateljstvo nad decom pripada očevima.Tako je i u Natašinom slučaju sud u ekspresnom roku od samo mesec dana odlučio da deca treba da ostanu kod oca, koji ih je prethodno na prevaru uzeo od majke. Sud ni tada, ni više puta nakon toga nije uvažio mišljenje centra za socijalni rad. Psihijatri su veštačili samo oca i decu, dok majku nisu ni videli.

Majka tom presudom dobija mogućnost da viđa decu jednom nedeljno na sat vremena, pod nadzorom Centra. Posla duge i iscrpljujuće borbe, sud ipak preinačava svoju odluku, Nataša dobija mogućnost da viđa decu i vikendima, ali otac čini sve da to osujeti. Ne dovodi decu na viđanje, inscenira incidente.

Nataša je zajedno sa još šest žena podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije, jer smatraju da postoji korupcija izmedju advokata suprotne strane i veštaka.

U maju ove godine, Nataša je poslednji put videla svoje ćerke. I to tokom vikenda, kada je pri primopredaji dece, njen bivši muž iscenirao napad na sebe, pozvao policiju i prijavio Natašu da ga je tukla. Njegov advokat protiv Nataše podnosi krivičnu prijavu za nasilje. Dan nakon što je protiv nje podneta krivična prijava za nasilje u porodici, Nataša sa majkom, po privremenoj meri, odlazi po decu u stan bivšeg supruga. Tu dolazi do fizičkog obračuna sa svekrvom i svekrom, što je zabeleženo i sigurnosnim kamerama.

Iako se na snimku jasno vidi da je napad insceniran, sud je Nataši odredio meru zabrane prilaska i komuniciranja sa bivšim mužem, tako da sada ne može da komunicira ni sa decom.
Nataša se uporno obraća sudu, da sprovedu prinudno izvršenje, odnosno da sud svojim postupcima natera oca da poštuje sudsku odluku.

Sreda, 12. decembar u 22:00

]]>
Mon, 10 Dec 2018 15:53:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/145690/zivot-prica---majka-ne-moze-da-vidja-svoje-cerke-uprkos-odluci-suda.html
Život priča: Profesorke progovorile o mobingu u prosveti - Perfidni pritisci, nemogući, nemoralni zadaci, pretnje... http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/145293/zivot-prica-profesorke-progovorile-o-mobingu-u-prosveti---perfidni-pritisci-nemoguci-nemoralni-zadaci-pretnje.html Mobingom se smatra svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih kod poslodavca, koje se ponavlja, a za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja i položaja zaposlenog. Mobingom se smatra ponašanje koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu napusti posao. Kroz priču profesorki Vesne Prugić Mileusnić iz Novog Sada ( ovo je prva tužba za mobing u Vojvodini, podneta je 2010 godine i spor još traje), i Suzane Milutinović i Sunčice Ivanović iz Ćuprije u ovoj epizodi emisije “Život priča” ćemo saznati kako izgleda mobing u prosveti, šta su sve profesorke preživljavale i osetile na svojoj koži.

Profesorka Prugić Mileusnić će izneti detalje o pritiscima koje je doživljavala da zapošljava u školi bez konkursa, zbog čega je napravila presedan i samu sebe prijavila inspekciji. O zahtevima da ispuni nemoguće radne zadatke, o , kako tvrdi, perfidnim vidovima pritisaka i višegodišnjeg mobinga, zbog čega je i podnela tužbu protiv direktora škole u kojoj je zaposlena.

Dve pofesorke iz Ćuprije će izneti detalje o tome kako su neke od njih ostale bez posla, kako su se tako kao doktori nauka našli na ulici, kako je jednoj od njih direktor škole pretio, objašnjavajući da se sa svojim neprijateljima razračunava tako što im puca u obe ruke i noge.

Kroz njihove priče saznaćete o svemu što su institucionalno preduzele, o ucenama, strahovima i rešenosti da ne odustanu od iznošenja detalja i pritisaka koji se dešavaju u prosvetnom sistemu.

]]>
Mon, 3 Dec 2018 13:00:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/145293/zivot-prica-profesorke-progovorile-o-mobingu-u-prosveti---perfidni-pritisci-nemoguci-nemoralni-zadaci-pretnje.html
Život priča: U interesu deteta - Otac čiji je identitet skriven, već osam godina pokušava da dokaže da majka zlostavlja dete 2. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/144889/zivot-prica-u-interesu-deteta---otac-ciji-je-identitet-skriven-vec-osam-godina-pokusava-da-dokaze-da-majka-zlostavlja-dete-2-deo.html U drugom delu epizode "U interesu deteta" nastavlja se priča o brojnim nepravilnostima, kršenju zakona, nepoštovanju procedura i zanemarivanju interesa deteta od strane institucija, o čemu, kroz dokumentovane dokaze, govori otac, sakrivenog identiteta, večeras od 22 sata na Prvoj.​

Dete već godinama trpi majčino zlostavljanje, ali se i suočava sa potpunim nerazumevanjem i odsustvom želje predstavnika institucija da ga saslušaju i zaista i učine nešto u njegovom interesu, na koji se stalno pozivaju.

Nakon što je još jedanput pretrpelo zlostavljenje, dete je od majke pobeglo kod oca sa kojim i sada živi, iako je majka zakonski staratelj. Dete je posle tog događaja, kada je u bolnici utvrđeno da je povrede pretrpeo usled zlostavljanja kod oca izmešteno odlukom policije i tužilaštva, a protiv majke je podneta krivična prijava zbog nasilja u porodici.

U međuvremenu, ocu je izrečena kazna zatvora, zbog odbijanja da dete preda majci. 

Sreda, 28. novembar u 22:00

]]>
Tue, 27 Nov 2018 14:41:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/144889/zivot-prica-u-interesu-deteta---otac-ciji-je-identitet-skriven-vec-osam-godina-pokusava-da-dokaze-da-majka-zlostavlja-dete-2-deo.html
Život priča: Otac čiji je identitet skriven, već osam godina pokušava da dokaže da majka zlostavlja dete http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/144457/zivot-prica-otac-ciji-je-identitet-skriven-vec-osam-godina-pokusava-da-dokaze-da-majka-zlostavlja-dete.html U ovoj emisiji će svi identiteti biti zaštićeni isključivo zbog zaštite maloletnog deteta.

Ovo dete danas ima 11 godina i trenutno živi sa ocem iako je majka zakonski staratelj. Kod oca živi zato što je izmešten odlukom policije i tužilaštva. Naime, policija je podnela, protiv majke deteta, krivičnu prijavu zbog nasilja u porodici.

Dete ne želi da živi sa majkom i samo želi da ga neko sasluša od zvaničnih institucija. Sud i dalje pokušava da dete vrati majci.

Poslednji pokušaj vraćanja deteta majci se pretvorio u haos u samoj sudnici.

Zastupnici su tražili da se prekine pokušaj vraćanja deteta majci, jer se sve pretvorilo u zlostavljanje deteta od strane institucija. Otac deteta navodi da su majka i sudija, svesno i sa umišljajem izvršili krivično delo nasilje u porodici prema detetu, tako što je sudija dozvolila majci da u sudnici svojim bezobzirnim ponašanjem sprovodi psihičko nasilje nad detetom.

Sudija je odbila da se izuzme iz daljeg postupanja u predmetu iako je znala da je protiv nje podneta krivična prrijava, i da je od tog momenta u sukobu interesa, čime je počinila krivično delo Kršenje zakona od strane sudije. Sud je odbio zahtev za izuzeće sudije.

Otac deteta 8 godina pokušava kroz institucionalnu borbu da dokaže da je dete zlostavljano od strane majke. Nema kome se nije obraćao od institucija i priložio snimke kao dokaze zlostavljanja, lekarske nalaze povreda deteta, mišljenja veštaka, dokaze o nepravilnostima o radu nadležnog Centra za socijalni rad...U medjuvremenu je ocu izrečena kazna zatvora, zbog odbijanja da dete preda majci.

O brojnim nepravilnostima, kršenju zakona, procedura i zanemarivanju interesa deteta od strane institucija, kroz dokumentovane dokaze, govori otac, sakrivenog identiteta.

Sreda, 21. novembar u 22:00

]]>
Mon, 19 Nov 2018 13:01:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/144457/zivot-prica-otac-ciji-je-identitet-skriven-vec-osam-godina-pokusava-da-dokaze-da-majka-zlostavlja-dete.html
Život priča: Kada su počeli da se dopisuju MIlena je imala 12, a Bogdan 16 godina. Prebrodili su nemoguće i danas su u braku! http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/144136/zivot-prica-kada-su-poceli-da-se-dopisuju-milena-je-imala-12-a-bogdan-16-godina-prebrodili-su-nemoguce-i-danas-su-u-braku.html Ovo je priča o online ljubavima, o ljubavima preko društvenih mreža. I ova poput mnogih drugih je počela naivnim zahtevom za prijateljstvo.

Međutim, Bogdan je imao 16, a Milena samo 12 godina.

Milena je rasla u porodici u kojoj je najvažnije bilo da postoji poverenje između dece i roditelja. Tako su njeni roditelji od početka znali za ovu dečiju igru, koja je vremenom prerasla u simpatije i želju da se vide i upoznaju.

Milenini roditelji su sve nadgledali, ona svoje dopisivanje nije sakrivala od njih, što bi se u većini slučajeva desilo.

Milena i Bogdan su se dogovorili da se sretnu. Kad je ona napunila 13 godina , Bogdan je rešio da dodje iz Makedonije, gde živi, u Srbiju. Na autobuskoj stanici ga je sačekao lično Milenin otac koji je nastavio da nadgleda njihov odnos.

Roditelji nisu mogli da zaustave razvoj ovog odnosa, ali su rešili da budu prisutni i da vode računa u kom pravcu se razvija.

Nedugo zatim, sve se zakomplikovalo.

Mladićeva majka je želela da spreči razvoj ovog odnosa, u sve se umešala policija, centar za socijalni rad, zato što je Milena maloletna, došlo je čak do toga da se poteže pitanje da se Milena oduzme od roditelja I da se smesti u hraniteljsku porodicu.
Danas su njih dvoje u braku i imaju dete.

O svemu što su prošli, pričaju sami Milena i Bogdan ali i Milenini roditelji.

Sreda, 14. novembar u 22.00

]]>
Tue, 13 Nov 2018 13:53:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/144136/zivot-prica-kada-su-poceli-da-se-dopisuju-milena-je-imala-12-a-bogdan-16-godina-prebrodili-su-nemoguce-i-danas-su-u-braku.html
Život priča: “Skidanje” sa heroina u Crnoj Reci – molitvom do izlečenja http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/143609/zivot-prica-skidanje-sa-heroina-u-crnoj-reci--molitvom-do-izlecenja.html Posle 14 godina zavisnosti od heroina i alkohola i isto toliko godina neuspelih pokušaja da se “skine” sa droge i izvuče iz svega, Božidar Dragutinović odlučuje da ode na lečenje u Crnu Reku. U to vreme u manastiru je bio otac Branislav Peranović koji je nakon izvesnog vremena počeo štićenike fizički da kažnjava.

Božidar se razišao sa Peranovićem godina pre nego što je ovaj sveštenik 2012. ubio štićenika batinama. Ali nastavio je da pomaže narkomanima i ostalim zavisnicima.

U emisiji govori o tome kako se izlečio uz pomoć molitve, kako je živeo sa spoznajom da je bio loša osoba dok se drogirao, kako izgleda suočavanje sa sobom… Božidar će takođe pokušati da odgovori na pitanja: Kakva je konekcija izmedju apstinencijalne krize i Boga? Kako molitva popunjava tu strašnu rupu u grudima koja ostane posle fizičkog skidanja sa heroina? Da li je molitva trip za “DŽ”? Kako se lečio molitvom a da nikad nije ni bio ni vernik ni religiozan.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 10:45:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/143609/zivot-prica-skidanje-sa-heroina-u-crnoj-reci--molitvom-do-izlecenja.html
Život priča: Borba za starateljstvo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/143205/zivot-prica-borba-za-starateljstvo.html Jedna Ukrajinka i jedan Novopazarac sreli su se na aerodromu u Turskoj, zavoleli se i venčali. U braku su dobili dvoje dece, prvo devojčicu u Turskoj gde su prvobitno živeli, a potom i dečaka u Sloveniji. U Srbiji nikad nisu živeli kao porodica. Bez predznaka, upozorenja ili razgovora, samo tri nedelje posle drugog porođaja, otac deteta na prevaru odvodi dete u Srbiju, i majku sa tek rođenom bebom ostavlja u Sloveniji, bez objašnjenja i novca, a ubrzo pokreće tužbu za razvod braka.

Natalija je u Novom Pazaru bila jednom, ali su život i pravo doveli do toga da za svoje dete mora da se bori upravo u tom gradu, u kom je njen muž rođen, gde poznaje svakog, a ona nikog. U borbi za starateljstvo, tvrdi da je sve odlučeno mimo nje, da nije bila pozvana ni na jedno ročište, da nije saslušana... U borbi za svoje dete nikada neće odustati, ali sumnja da će kao strana državljanka u Srbiji uspeti da ostvari svoje roditeljsko pravo. 

Za emisiju Život priča, ove srede govori Natalija Titovna, koja je na snimanje došla direktno iz Ukrajine i Alma Junis predsednica udruženja Zajedno iz Novog Pazara (udruženje koje radi sa samohranim majkama i ženama žrtvama nasilja), koja ispred ove nevladine organizacije pomaže Nataliji da ostvari svoja prava u Srbiji.

Sreda, 31. oktobar u 22:00

]]>
Mon, 29 Oct 2018 12:43:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/143205/zivot-prica-borba-za-starateljstvo.html
Život priča: Jelena razbija predrasude, ona je zvanično najbolja zavarivačica na svetu http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142804/zivot-prica-jelena-razbija-predrasude-ona-je-zvanicno-najbolja-zavarivacica-na-svetu.html Jelena je želela da bude policajka. Međutim, profesor u srednjoj tehničkoj školi u Lazarevcu, na smeru mašinski tehničar za reparaturu, otkrio je tokom prakse da je izuzetno talentovana za varenje. Podsticao je da razvija taj talenat i počeo da je sprema za takmičenje. Bez dana radnog iskkustva, Jelena je praktično kao dete otišla na svetsko prvenstvo u Kinu, gde je zajedno sa timom osvojila grupno 3. mesto, a ona sama ponela je titulu najbolje zavarivačice na svetu.

Tih dana bila je glavna vest Kineske nacionalne televizije. Svi su tražili autogram, da se sa njom fotografišu, jer na tom takmičenju je učestvovalo 39 zemalja i oko 600 najboljih zavarivača sveta.

Potom su usledile poslovne ponude iz Rusije, Afrike, Evrope, a njoj je bio san da radi u Kolubari u Srbiji

Taj san joj se od avgusta ostvario. Tamo je zimi hladno, leti toplo, u halama nije apoteka, surovi su uslovi za rad. Svaki dan, svoju lepotu poništi radnim odelom i maskom. Ona vari delove za ogromne mašine koje kopaju u basenu Kolubara i praktično sigurnost mašina počiva na varovima ove devojke za koju niko ne bi pogodio, kad je vidi, čime se bavi.

Jelena je iz skromne radničke porodice, koja je imala sluha da je podrži u njenim ambicijama i da je ne odvrati sa puta, bar klasičnim argumentima - pa nije to neko zanimanje za devojku.


Sreda, 24. oktobar u 22:00

]]>
Tue, 23 Oct 2018 14:15:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142804/zivot-prica-jelena-razbija-predrasude-ona-je-zvanicno-najbolja-zavarivacica-na-svetu.html
Život priča: Slučaj "MIlan Blagojević" u svetlu novih činjenica,iskaza svedoka, dokumenata, pretnji i protesta http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142508/zivot-prica-slucaj-milan-blagojevic-u-svetlu-novih-cinjenicaiskaza-svedoka-dokumenata-pretnji-i-protesta.html Tim emisije nastavlja istraživanje slučaja pogibije dvojice radnika Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića u fabrici “Milan Blagojević” u Lučanima, kroz prizmu novih činjenica, dokumenta i iskaza svedoka

I u ovoj epizodi će svedočiti Marko Mitrović, jedini svedok pogibije svojih kolega, koji je bio primoran da pod pritiskom menja iskaz i lažno svedoči o dogadjaju.

Mitrović u ovoj epizodi svedoči o tome da li su radnici imali adekvatna zaštitnu opremu, zašto i kako se insistira na tome da su pokojni radnici ispustili bure, kako je traženo od njega da slaže koliko je bilo baruta u magacinu, kako je direktor fabrike tužio sestru pokojnog radnika Milomira Milivojevića zbog otvorenog pisma koje je uputila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U medjuvremenu je Sindikat MB Namenska Lučani organizovao protest protiv autorke emisije Tatjana Vojtehovski i emisije “Život priča”, čak je došlo do toga da se javno traži da autorka bude uhapšena.

NUNS i NDNV su ovo ocenili kao pritisak na novinarku i televiziju Prva , dok je Ministarstvo odbrane zvanično podržalo ove aktivnosti sindikata.

Sreda, 17. oktobar u 22:00

]]>
Tue, 16 Oct 2018 15:35:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142508/zivot-prica-slucaj-milan-blagojevic-u-svetlu-novih-cinjenicaiskaza-svedoka-dokumenata-pretnji-i-protesta.html
Život priča: Novi detalji vezani za pogibiju radnika u fabrici Milan Blagojević, bivši radnik, jedini svedok nesreće govori zašto je lažno svedočio http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142174/zivot-prica-novi-detalji-vezani-za-pogibiju-radnika-u-fabrici-milan-blagojevic-bivsi-radnik-jedini-svedok-nesrece-govori-zasto-je-lazno-svedocio.html Prošle godine u fabrici “Milan Blagojević - Namenska” u Lučanima došlo je do eksplozije i požara u kom su poginuli Miliomir Milivojević i Milojko Ignjatović, radnici fabrike. Tada je u javnosti počelo da se priča pod kojim i kakvim uslovima u stvari radnici rade u ovoj fabrici.

Emisija “Život priča” je u prošloj sezoni posvetila dve epizode ovom slučaju. Pričala je porodica pokojnog Milomira, čiji je otac takođe radnik fabrike, i sin mu je izgoreo na njegove oči. Nakon tih epizoda, direktor fabrike je protiv članova porodice Milivojević podneo tužbe, uglavnom zbog onog što su rekli u ovoj emisiji.

U ovoj epizodi videćete nove detalje vezane za ovaj slučaj. Detalje koji se tiču različitih izveštaja, potpuno različitih fotografija sa lica mesta, i svedočenja radnika.

Ovog puta u studiju govori i Marko Mitrović,  nekadašnji radnik fabrike i jedini svedok same nesreće, o tome kako je pritiskan da promeni iskaz.  Pogledajte ko i kako ga je pritiskao da lažno svedoči, zašto je pristao da to uradi i šta je prelomilo da izađe u javnost i sve ispriča.

Sreda, 10. oktobar u 22.00

]]>
Tue, 9 Oct 2018 13:43:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142174/zivot-prica-novi-detalji-vezani-za-pogibiju-radnika-u-fabrici-milan-blagojevic-bivsi-radnik-jedini-svedok-nesrece-govori-zasto-je-lazno-svedocio.html
Život priča: Čuda su moguća ako se veruje, a majka i ćerka su verovale “u nemoguće” http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/141770/zivot-prica-cuda-su-moguca-ako-se-veruje-a-majka-i-cerka-su-verovale-u-nemoguce.html Jelena Vesković je dete koje je detinjstvo provela na planini Rudniku. Igrala je folklor I trenirala karate I u obe veštine je bila uspešna. Ništa nije ukazivalo na to da će joj se život uskoro promeniti iz korena. Samo jedan ledeni, prazan pogled bio je signal majci da se nešto čudno dešava. Molila je lekare da pregledaju ćerku, da urade analize, ali je za uzvrat dobijala uveravanja da je sve u redu I da fantazira.

Ogromnom upornošću je uspela da dete odvede na ispitivanje koje je pokazalo strašnu istinu – Jelena ima tumor na mozgu veličine mandarine, koji hitno mora da se odstrani. Ili je gube. A ako ga uspešno odstrane, neće biti bez posledica – ostaće slepa ili nepokretna.

Tumor je odstranjen, a posledice ostale. Pred roditeljima je bila još teža bitka – kako devojčici od 14 godina reći da možda nikada više neće stati na noge, da će biti u kolicima do kraja života….


Neće joj to ni reći, jer su rešili da veruju u ono što je rekao doktor, da postoji mala šansa da uz veliki trud i rad jednom možda ustane i napravi nekoliko koraka. Uz godine nadljudskog napora, snage, volje i vere, Jelena je danas samostalno na svojim nogama. I ne samo to: vratila se karateu i već godinama osvaja medalje. Nezaustavljiva je, neustrašiva i veliki borac. I ogromna inspiracija svima koji veruju da su čuda moguća. Jer, Jelena je dokaz da jesu.

Sreda, 3. oktobar u 22:00

]]>
Mon, 1 Oct 2018 13:50:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/141770/zivot-prica-cuda-su-moguca-ako-se-veruje-a-majka-i-cerka-su-verovale-u-nemoguce.html
Dragan Gligić – nekad major, danas kamiondžija http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/141388/dragan-gligic--nekad-major-danas-kamiondzija.html Dragan Gligić je doskora bio major vojske Republike Srbije, a od pre par meseci je šofer, vozač kamiona. U nizu razloga koje navodi u svojoj pisanoj ostavci, između ostalog, kaže da vojnik više nije vojnik, već jedno obično piskaralo i radnik na uređenju kruga i prostorija u kojima radi. Dragan je još naveo da je prestao da se oseća kao pripadnik one silne vojske koja se snažno i junački ponela prema NATO okupatoru i koju niko nije mogao da pokori.

Sve to ga je navelo da posle više od 20 godina provedenih kao profesionalno lice vojske Srbije da ostavku i položi za vozača kamiona.

U emisiji ćete videti i šta je sve preživeo u ratnim godinama u Hrvatskoj i na Kosovu, ali i kako je sve to vreme bio samohrani otac (odgajao je ćerku od njene 4. godine). Govoriće i o tome kako je u toku noći pred 5. oktobar dobio naređenje da po svaku cenu spreči odlazak naroda za Beograd, ali da on to nije uradio.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 14:33:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/141388/dragan-gligic--nekad-major-danas-kamiondzija.html
NOVA SEZONA - Život priča: Priča o ljubavi i slobodi http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/140738/nova-sezona---zivot-prica-prica-o-ljubavi-i-slobodi.html Ovo je neverovatna priča o ljubavi kojoj se na putu ostvarenja našla politička diktatura. Ovo je priča o Rumunki Kameliji koja je živela u Rumuniji za vreme Čaušeskuove diktature, i koja se zaljubila u Jugoslovena Vladu , koji je u to vreme na rumunskoj pijaci prodavao vegete i cigarete.

Kako je Čaušesku između ostalih sumanutih odluka, doneo i onu kojom je zabranjivao brakove sa strancima, Kamelija i Vlada su morali da nađu način kako da ona pobegne iz Rumunije. Rešila je da prepliva Dunav , u novembru mesecu, a rumunska vojska je imala naređenje da odmah puca i na najmanji zvuk na obalama Dunava. Zajedno sa dvojicom potpuno nepoznatih ljudi, Kamelija je pod okriljem novembarske noći ušla u Dunav i počeli su da plivaju, gurajući traktorske gume isperd sebe… Tri dana kasnije je uhapšena… Od života pod diktaturom Čaušeskua, bilo je samo gore kada pokušaj bega iz Rumunije ne uspe i kada migrante uhapse i vrate na raspolaganje tajnoj službi Sekuritatea…

Sreda, 19. septembar u 22.00

]]>
Tue, 11 Sep 2018 15:54:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/140738/nova-sezona---zivot-prica-prica-o-ljubavi-i-slobodi.html
Život priča: Šta je bilo posle? http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/136597/zivot-prica-sta-je-bilo-posle.html U poslednjoj epizodi u ovoj sezoni emisije “Život priča” podsetićemo se priča koje smo gledali prethodnih meseci.

Napravićemo osvrt na epizode koje su emitovane V i VI sezoni, i informisati gledaoce šta se desilo sa sudbinama junaka Život priča nakon emitovanja.

U studiju će se neki od gostiju pojaviti ponovo : Slavica Burmazović ( kojoj su oteta deca i odvedena za Tursku ), Kristina iz Paraćina koja pokušava da sprovede sudske odluke u praksu i da joj bivši partner po presudi vrati maloletno dete, student medicine Milan Jevdjić; Nurdor, rodjena sestra mladića koji je izgoreo u fabrici „ MIlan Blagojević Namenska „ Lučani, sa novim informacijama i razvojem dogadjaja nakon emitovanja i po tužbi porodice protiv odgovornih…

Podsetićemo se i priča koje su ostaviile veliki utisak na gledaoce i o kojima se i danas priča u javnosti.

Sreda, 20. jun u 22:00

]]>
Tue, 19 Jun 2018 11:38:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/136597/zivot-prica-sta-je-bilo-posle.html
Život priča: Gospođa kapetan http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/136130/zivot-prica-gospodja-kapetan.html Ana Perišić je pripadnica 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, pilot borbenog aviona "Galeb 4". Oduvek je volela vojsku. Kada je slučajno saznala da te godine Vojna akademija prvi put ikada prima žene, pomislila je: "Zašto baš ja ne bih bila prva žena pilot borbenog aviona u Srbiji?" Prijemni je trajao dva i po meseca. Kada se pojavila izrazila je želju da bude pilot, međutim rekli su joj da devojke ne mogu da budu piloti. Ipak, nije odustajala. Celo leto 2007. Ana je polagala matematiku, test opšte kulture, ali i testove opterećenja, padobransku obuku i skakanje, selektivno letenje, preživljavanje u teškim uslovima. Jedan po jedan kandidat i kandidatkinja su otpadali. Ana je opstajala. Prošla je i rigorozne preglede na VMA.

U večerašnjoj epizodi Ana priča o teškim obukama i proceduri za prijemni, o tome kako je bilo na preživljavanju za vreme obuke, kako je hvatala kornjače za gulaš, kako izgledaju pripreme za padobransku obuku, kako je izgledalo kada je prva generacija žena kročila na vojnu akademiju, da li mogu da se šminkaju, kako je prihvaćena u potpuno muškoj sredini, i o tome kako se zaljubila u svog sadašnjeg supruga na akademiji...

Kapetan Perišić ima samo 30 godina, uz teške obuke, studije na akademiji, posao kojim se bavi, stigla je da se ostvari i kao majka. Ima sina od 3 godine, a u "Život priča" je došla pravo sa trudničkog, pošto trenutno čeka drugog sina.

Ana i njene koleginice postale su tri prve žene piloti, koje će samo time biti upisane u anale srpske avijacije.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 16:16:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/136130/zivot-prica-gospodja-kapetan.html
Život priča: Drugari su mu dali noge, srce da se istrči polumaraton dele već godinama http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/135776/zivot-prica-drugari-su-mu-dali-noge-srce-da-se-istrci-polumaraton-dele-vec-godinama.html Porodjajne muke mama Suzane Petrović iz Jagodine nisu bile samo puka floskula i svakodnevna metafora. Težina samog čina porođaja je odredila Aleksin život sa cerebralnom paralizom, ali I život njegove porodice.

Iza nečega što jeste teško, stoji njihovo veselje i tolika pozitivna energija, što opet, u njihovom slučaju nije samo floskula već njihova svakodnevica.
Nije im bilo lako, ali nećete ih čuti da kažu da je teško. Svoj život su sagradili na temeljima da niko nije ni pomislio šta bi bilo da je drugačije bilo. Jednostavno je tako. Iz te savršene jednostavnosti Aleksa nikad nije bio uskraćen ni za jednu životnu radost, ni ekskurziju, ni pozorište ni koncert ni žurku. Iako ne može da kontroliše ruke, našao je način i da igra kompjuterske igrice. I da pobeđuje. Školu je završio redovno, fakultet takođe.


Uradio je više od mnogih njegovih vršnjaka kojima je samo mrsko da izađu iz svoje statičnosti, iako je od rođenja dobio upravo taj teret, da se kreće samo ako mu neko pomaže. I kako je sam život predodređen da se krećemo napred, eto nam u suret ide još jedna floskula koja u slučaju Alekse Petrovića to prestaje da bude.

Odlučio se i za jednu ludost - sa dvojicom najboljih prijatelja, istrčao je polumaraton na ovogodišnjem Beogradskom maratonu. Sa rezultatom 2 sata, 36 minuta, Aleksa Petrović je ispunio uslov i zvanično je registrovan kao polumaratonac. Njegovi prijatelji su mu dali svoje noge. Srce već dele godinama.

]]>
Tue, 5 Jun 2018 12:10:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/135776/zivot-prica-drugari-su-mu-dali-noge-srce-da-se-istrci-polumaraton-dele-vec-godinama.html
Život priča: Stefan je gej koji se javno deklarisao putem novina. Iako je tada nastao haos, nije mu žao! http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/135217/zivot-prica-stefan-je-gej-koji-se-javno-deklarisao-putem-novina-iako-je-tada-nastao-haos-nije-mu-zao.html “Iako sam preživeo pakao, nije mi žao što sam se javno deklarisao. Sada sam dovoljno odrastao da znam da to što sam ,,drugačiji'' je zapravo samo dar, čast i velika privilegija. Bavim se LGBT aktivizom, a moj primer je podstrek i drugima da budu ono što jesu i da ne žive živote u strahu, u četiri zida”. Tako svoju ispovest počinje Stefan Radović iz Kuršumlije, koji je za Život priča otvorio dušu.

U porodičnoj kući se o njegovom problemu uopšte nije govorilo, sve dok Stefan nije odlučio da svoju priču obelodani u novinama. Nastao je haos. Otac ga je tada isterao iz kuće. Utočište je pronašao kod tetke koja je shvatala njegov problem na svoj način, tvrdila je da ga je neko uvukao u to, neka sekta i da treba da ga izleči.

Problemi se nastavljaju, a posle promene nekoliko adresa, Stefan donosi najvažniju odluku, da se vrati u Kuršumliju, u malu sredinu i da nastavi svoj život.

Kakve je sve poteškoće morao da prevaziđe, ko mu je pomogao i izašao u susret i, šta poručuje mladima koji se suočavaju sa sličnim problemima, saznaćete u ovoj epizodi „Život priča“.

Sreda, 30. maj u 22.00

]]>
Fri, 25 May 2018 14:39:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/135217/zivot-prica-stefan-je-gej-koji-se-javno-deklarisao-putem-novina-iako-je-tada-nastao-haos-nije-mu-zao.html
Život priča: Bivše žene istog čoveka govore o nasilju koje su doživele s njim, problemu koji ih je spojio http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/134922/zivot-prica-bivse-zene-istog-coveka-govore-o-nasilju-koje-su-dozivele-s-njim-problemu-koji-ih-je-spojio.html Ovo je priča o dve žene koje imaju decu sa istim čovekom. Obe su bivše partnerke i obe pokušavaju da urede odnose dece i oca uz pomoć institucija. Tako su se i upoznale u svojevrsnom zajedničkom problemu.

Maja Mladenović svedoči o nasilju koje je preživela u toj zajednici, o svemu što je pretrpela i kako se sa tim nosila, o tome kako je morala da stoji mirno po nekoliko sati, da dočekuje svog partnera isključivo stojeći, o tome šta se dešavalo kada je nasilje prijavila, o postupanju institucija i sopstvenom osvešćivanju da je žrtva.
U jednom momentu ove dve žene su se upoznale, tako su počele da ukršataju svoje priče i svoja iskustva sa institucijama, kao i svedočenja svoje dece koja se sada istovremeno vidjaju sa ocem, odnosno, njihovim bivšim partnerom.

Za Život priča, govore obe žene, predstavnici nadležnog Centra za socijalni rad , lekar specijalista koji je primetio da je jedna od žena zlostavljana.


Obe žene svedoče o ponašanju svoje dece koja, po njihovim tvrdnjama takodje svedoče nasilju njihovog bivšeg partnera. I obe pokušavaju da dokažu da se nisu udružile u svojim pričama, kako ih pojedine institucije optužuju. Obe pokušavaju da ukažu na to da su deca žrtve nasilja ako prisustvuju scenama nasilja i da je nužno da se razmatranje roditeljske kompetencije njihovog bivšeg partnera ne može posmatrati odvojeno od nasilja koje je vršio nad bivšom partnerkom, majkom deteta, i koje i sada po njihovim tvrdnjama vrši nad svojim članom porodice.

Pitanja koja se nameću su :
Da li se nečija roditeljska sposobnost može posmatrati odvojeno od nasilničke prirode prema partneru?
Da li je nužno i dobro da se sudski procesi koji se tiču regulisanja vidjanja dece od strane roditelja vode odvojeno od procesa za nasilničko ponašanje istog roditelja?
Da li je potrebno ujednačavanje sudske prakse kako se takvi procesi ne bi vodili odvojeno?
Da li se činjenica da je jedan od partnera bio nasilan prema drugom otežavajuća okolnost kada se nasilnik posmatra kao roditelj ili se to ne uzima u obzir?
Da li se nasilje prema majkama dece olako shvata kada se razmatra roditeljska sposobnost ?

Sreda, 23. maj u 22.00

]]>
Mon, 21 May 2018 14:09:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/134922/zivot-prica-bivse-zene-istog-coveka-govore-o-nasilju-koje-su-dozivele-s-njim-problemu-koji-ih-je-spojio.html