Prva Srpska Televizija :: Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/rss.html sr http://www.prva.rs/sw4i/thumbnail/zivot oprica 480x270.jpg?thumbId=585621&fileSize=95573&contentType=image/jpeg&lastModified=1446131417000 Prva Srpska Televizija :: Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/rss.html Život priča: Radnička klasa 2. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/131307/zivot-prica-radnicka-klasa-2-deo.html U drugom delu epizode "Radnička klasa" pogledajte potresno svedočenje porodice Milivojević koja je u eksploziji u fabrici "Milan Blagojević -namenska" u Lučanima izgubila sina i brata Milomira.

Roditelji govore o tome kako im je direktor fabrike Radoš Milovanović u razgovoru posle nesreće priznao da je znao da u fabrici ima nepravilnosti, kao i da im je rekao da je posle nesreće kupio zaštitna odela za radnike. O nesrećama koje se već godinama dešavaju u fabrici, neadekvatnim uslovima rada, ali i o tome kako je nakon Milomirove pogibije njegovoj majci i sestri nuđeno da rade u fabrici, govoriće članovi porodice Milivojević.

Njihovu priču potvrdio je Nikola Živković, Milomirov prijatelj koji je takođe bio zaposlen u fabrici,a ugovor mu nije produžen jer je imao hrabrosti da digne glas protiv rukovodstva. Osim njih, u drugom delu emisije govori i Milan Davdović, koji je pre 20 godina u sličnoj nesreći , kada je poginulo osam radnika fabrike, izgubio suprugu Vesnu. Milan je ostao udovac, sa dvoje male dece i dan danas vodi spor sa fabrikom i institucijama Srbije. To je prvi i jedini slučaj, u kome je utvrđena pojedinačna odgovornost dvojice rukovodilaca u fabrici, kojima su, za smrt osmoro ljudi, izrečene kazne od 12 i 14 meseci zatvora.

Sreda, 21. mart u 22.00

]]>
Mon, 19 Mar 2018 14:30:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/131307/zivot-prica-radnicka-klasa-2-deo.html
Život priča: Radnička klasa 1. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/130878/zivot-prica-radnicka-klasa-1-deo.html Milomir Milivojević, 26-godišnji mladić koji je bio zaposlen u fabrici "Milan Blagojević- namenska" iz Lučana, nastradao je u eksploziji koja se u julu 2017. godine dogodila na njegovom radnom mestu.

U toj nesreći nastradao je i njegov kolega Milojko Ignjatović. I to je 20. incident u kome su poginuli ili povređeni radnici od kada se na čelu fabrike nalazi direktor Radoš Milovanović.

Porodica nastradalog Milomira sada pokušava da dokaže da njihov sin i brat, kao i njegov kolega, nisu nastradali sopstvenom nepažnjom i greškom, već da u fabrici, već dugo godina, ne postoji adekvatna procedura zaštite na radu.

Naime, fabrika "Milan Blagojević- namenska" je najveća fabrika za proizvodnju baruta u Srbiji, a radnici koji rade na izuzetno rizičnim poslovima, kao što je magacin za skladištenje barutnog otpada, nemaju protivpožarna odela. Tačnije, nisu ih imali do posle pogibije Milomira i Milojka, u julu prošle godine. Takođe, u trenutku eksplozije, u pomenutom magacinu bilo je uskladišteno daleko više baruta nego što je to dozvoljeno.

Međutim, to nije samo priča o jednoj porodičnoj tragediji i neadekvatnim uslovima rada, što u fabrikama u Srbiji nije redak slučaj. Ovo je priča i tome kako je sudbina čitavih Lučana i okoline u rukama jednog čoveka, koji se već decenijama nalazi na čelu preduzeća, u kome radi trećina stanovnika.

]]>
Tue, 13 Mar 2018 14:57:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/130878/zivot-prica-radnicka-klasa-1-deo.html
Život priča: Momak za desetke uprkos životu koji mu je zapao http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/130546/zivot-prica-momak-za-desetke-uprkos-zivotu-koji-mu-je-zapao.html Prvu emisiju nove sezone serijala “Život priča” otvara priča o Milanu Jevđiću, mladiću neverovane energije i volje uprkos životu „ koji mu je zapao“.

Milanovi roditelji su se razišli kada je imao 20 dana. Živeo je sa majkom i očuhom, ali kada je sa četiri godine dobio batine od kojih su mu popucali krvni sudovi na nogama, odlučuje da se preseli kod bake. Ona ga je podizala, doživljavao ju je kao majku. Zato mu je njena smrt, kada je imao 16 godina, teško pala. 

Tada je shvatio da više nema oslonca, da ga više niko neće pratiti I dočekivati, I da je ostao sam.

Iz Severova, gde je živeo, bez dinara odlazi u Užice sa željom da jednog dana postane lekar. Nije znao kako, ali je bio siguran da će to ostvariti.

Medicinski fakultet, koji je upisao, mu ide kao od šale, ali ono što mu teže ide, jeste da uz studije i radi i zaradi za život. Kirija, režije, hrana, odeća, obuća… Sve to mora da obezbedi. Kao I knjige za fakultet, koje su veoma skupe. Kad god može, uči u biblioteci gde postoje knjige. One kojih nema u biblioteci, pozajmljuje, snalazi se.

Trenutno živi u kući koja nema ni osnovne uslove za život. Tu dodje samo da prespava, a preko dana, kada nije u biblioteci i na fakultetu, luta ulicama, šeta… I razmišlja...

Ekipi emisije “Život priča” Milan je do detalja opisao svoj mukotrpan život, i posle svega poručio: maštajte, verujte u sebe i nikada ne odustajte, jer vam mašta daje snagu da svoje snove i ostvarite. 

Sreda, 7. mart u 22.00

]]>
Mon, 5 Mar 2018 14:53:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/130546/zivot-prica-momak-za-desetke-uprkos-zivotu-koji-mu-je-zapao.html
Život priča: Vera u Olivera Ivanovića http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/113947/zivot-prica-vera-u-olivera-ivanovica-.html Podsetimo se šta je za “Život priča” govorio jedan od najpoznatijih srpskih zatvorenika Oliver Ivanović. On je od februara 2017. bio u kućnom pritvoru u Kosovskoj Mitrovici, a juče ujutru, 16. januara 2018. je ubijen ispred svoje kancelarije u istom gradu.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative” Sloboda, Demokratija, Pravda” uhapšen je 27. januara 2014. godine pod sumnjom da je izvršio ratni zločin. Iako je prvostepeno bio osuđen na devet godina zatvora, Apelacioni sud je posle tri godine odlučio da ukine tu presudu I slučaj vrati na početak. Ponovno suđenje je počelo u martu, a Oliver ga je pratiio iz kućnog pritvora.

O tome kako je uhapšen i optužen za događaje za koje ne zna ni da su se dogodili, kako se cela porodica suočila sa tim - da je čovek kojeg su sugrađani poznavali samo po dobru, koji je Albancima pomagao tokom rata, našao u situaciji da dokazuje da nije ratni zločinac, za “Život priča” govore sestra i brat Olivera Ivanovića, Nataša Ivanović Ilić i Miroslav Ivanović. Oni nam objašnjavaju ceo apsurd sudskog procesa, objašnjavaju kako su izmišljani svedoci, događaji, sve u cilju predstavljanja Olivera kao ubicu Albanaca.

Oliverovoj porodici pomoć su nudile mnoge ugledne ličnosti iz Ujedinjenih nacija, Međunarodne zajednice, novinari I funkcioneri koji su sa njim sarađivali tokom bombardovanja 1999. godine. Jedan od političara koji je nudio pravnu pomoć bio i je i Toni Bler, koji je na raspolaganje porodici Ivanović stavio ceo svoj pravni tim, uveren u Oliverovu nevinost. Za našu emisiju pričao je i Oliver Ivanović, o tome kako je izgledao život u zatvoru, kako su se ophodili prema njemu, kako je tešio očajnu porodicu da će sve biti u redu, jer je njegovo oružje istina. Oliver kaže da nikada neće odustati od borbe, ali da je ubeđen da se taj proces može završiti samo oslobađajućom presudom. Zato što je, kaže Oliver, ceo moj život i sve što sam radio upravo suprotno od onog za šta me optužuju.

Kako se javila žena Tonija Blera da pomogne njegovoj odbrani? Da li je neko nudio novac Oliverovom bratu da poprečno izadje iz zatvora? Šta se dešavalo u sudnici pri svedočenjima? Koje su sve nelogičnosti u svedočenjima na osnovu kojih je Oliver optužen? Pokušaćemo da saznamo i da li je nekom smetalo to da kosovski Srbi imaju jakog lidera pa je Oliverovo zatvaranje posledica tog plana?

Sreda, 17. januar u 22.00

]]>
Tue, 16 Jan 2018 12:25:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/113947/zivot-prica-vera-u-olivera-ivanovica-.html
Život priča: Momak koji menja svet http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/127163/zivot-prica-momak-koji-menja-svet.html Kada je imao 15 godina, nakon što je porodica izašla iz teškog siromaštva, Jovan je jedne večeri doneo odluku da promeni svet. Priča o životu ovog dvadesetjednogodišnjeg mladića koji je iz teškog siromaštva dospeo do trenutka da njegovo predavanje slušaju ministri, predsednici i ambasadori, vođen je devizom da „čovek sa malo hleba i čašom mleka može da promeni svet”.

Odluku koju je doneo sa 15 godina počeo je da sprovodi u delo. U svoju ideju da nijedno dete ne sme da ide u školu pocepano i gladno „uvukao" je i svoje vršnjake i prijatelje. Vođen sećanjem na detinjstvo, kada je molio Boga samo da procveta trešnja u dvorištu jer će tako bar imati da jedu te trešnje, Jovan je paralelno sa školom, sada fakultetom, krenuo na svoj zacrtani put.
„Neka mi kažu da nisam normalan, ali ja smatram da mogu da promenim svet” - je jedna od njegovih rečenica koja ga vodi u životu koji će ispričati večeras.

]]>
Wed, 27 Dec 2017 11:11:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/127163/zivot-prica-momak-koji-menja-svet.html
Život priča: Beskućnik sa bogatstvom http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/126740/zivot-prica-beskucnik-sa-bogatstvom.html Dalibor Anđić ima 45 godina i više od pola života je beogradski beskućnik. Majka je napustila njega i sestru bliznakinju odmah po rođenju. Od tada, on se potucao po hraniteljskim porodicama i domovima, a kao zapušteno dete iz doma upisan je u školu za decu ometenu u razvoju, mada je od malena tvrdio da njemu tamo nije mesto. Dalibor nikada nije jeo iz kontejnera, koristio ih je kao biblioteke, gde već godinama skuplja knjige i stare novine i čita sve što mu padne pod ruku.

Sa Daiborom, koji slovi za osobu ometenu u razvoju sa manjkom obrazovanja, Tanja je razgovarala o Njutnovim zakonima, Jovanu Skerliću, socijaldemokratiji Dimitrija Tucovića, neoliberalnom kapitalizmu i društvenim uređenjima. Takođe, pričali su o njegovom prvom susretu sa majkom kada je ima 14 godina, o tome kako je nakon dečijih domova i hraniteljskih porodica završio u domu za nezbrinute odrasle ljude, o tome kakav je odnos prema beskućnicima, kako izgleda kad se 12 godina živi bez struje, vode i kanalizacije, kako je kao dete maštao da ga usvoji porodica intelektualaca, kao i o tome šta mu je najveća životna želja.

Četvrtak, 21.decembar u 22.00

]]>
Thu, 21 Dec 2017 09:55:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/126740/zivot-prica-beskucnik-sa-bogatstvom.html
Život priča - Čovek kome su ukrali slavu http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/126373/zivot-prica---covek-kome-su-ukrali-slavu.html Potpukovik Đorđe Aničić, jedan od šestorice ljudi koji je bio član tima koji je oborio američki nevidljivi avion F117a za vreme bombardovanja 1999. godine, priča o tome kako je ostao jedini oficir koji nije unapređen zbog tog podviga.

Iznoseći dokumentovane činjenice, Aničić govori o tome kako je kasnije prekrojena istorija, kako su pokušali da ga izbace sa spiska članova borbene posluge koja je oborila avion i na njegovo mesto stave drugog oficira. Aničić se izborio da istina izađe na videlo, iako i danas neki od članova borbene posluge, a pre svih tadašnji komandant 3.raketnog diviziona Zoltan Dani, pokušavaju da u javnost iznesu svoju istinu, koja glasi da Aničić te večeri 27.marta 1999. kada je oboren stelt jeste bio u kabini za rukovođenje gađanjem, ali da nije učestvovao u komandovanju, pa samim tim i ne može biti zaslužan za obaranje aviona.

U istom kontekstu, Aničić se pojavljuje i u knjizi autra Slaviše Golubovića "Pad noćnog sokola", čije je izdavanje podržalo direktno Ministarstvo odbrane Republike Srbije. Uprkos svemu tome, Aničićevi saborci, koji su bili živi svedoci tog velikog podviga naše PVO, takođe svedoče u emisiji koliko je njegov doprinos bio u obaranju F117a.

Četvrtak, 14. decembar u 22.00

]]>
Wed, 13 Dec 2017 13:56:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/126373/zivot-prica---covek-kome-su-ukrali-slavu.html
Život priča : Čovek kome su ukrali slavu http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/126289/zivot-prica--covek-kome-su-ukrali-slavu.html Potpukovik Đorđe Aničić, jedan od šestorice ljudi koji je bio član tima koji je oborio američki nevidljivi avion F117a za vreme bombardovanja 1999. godine, priča o tome kako je ostao jedini oficir koji nije unapređen zbog tog podviga.

Iznoseći dokumentovane činjenice, Aničić govori o tome kako je kasnije prekrojena istorija, kako su pokušali da ga izbace sa spiska članova borbene posluge koja je oborila avion i na njegovo mesto stave drugog oficira. Aničić se izborio da istina izađe na videlo, iako i danas neki od članova borbene posluge, a pre svih tadašnji komandant 3.raketnog diviziona Zoltan Dani, pokušavaju da u javnost iznesu svoju istinu, koja glasi da Aničić te večeri 27.marta 1999. kada je oboren stelt jeste bio u kabini za rukovođenje gađanjem, ali da nije učestvovao u komandovanju, pa samim tim i ne može biti zaslužan za obaranje aviona.

U istom kontekstu, Aničić se pojavljuje i u knjizi autra Slaviše Golubovića "Pad noćnog sokola", čije je izdavanje podržalo direktno Ministarstvo odbrane Republike Srbije. Uprkos svemu tome, Aničićevi saborci, koji su bili živi svedoci tog velikog podviga naše PVO, takođe svedoče u emisiji koliko je njegov doprinos bio u obaranju F117a.

Četvrtak, 14. decembar u 22.00

]]>
Tue, 12 Dec 2017 15:44:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/126289/zivot-prica--covek-kome-su-ukrali-slavu.html
Život priča: Demokratija nije samo r(ij)eč http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/125919/zivot-prica-demokratija-nije-samo-rijec.html Život Ćamila Jukovića, profesora fizike u penziji iz Novog Pazara, promenio se iz korena, onoga dana kada je, kao slučajni prolaznik I svedok stranačkih sukoba u predizbornoj kampanji, upucan na ulici. Pogadja ga zalutali metak, koji mu se zario u kičmu.


Iako je optužnica pokrenuta protiv trojice stranačkih aktivista, ničija pojedinačna krivica nije utvrdjena, nego je sud izrekao da je to odgovornost države, koja I organizuje javne skupove I manifestacije.
Slede godine života u konstantnim bolovima, prihvatanja situacije, borbe za lečenje I realne želje da ponovo prohoda. Ali, zbog neadekvatnih tretmana koje mu nije omogućila država, Ćamil Juković nikada nije ponovo stao na svoje noge.
Sud je presudio da mu država plati nematerijalnu štetu, ali njegovu tužbu za materijalnu štetu, koja podrazumeva sve troškove lečenja u zemlji I inostranstvu, sud je odbacio kao neosnovanu. Uz obrazloženje da, kad mu se stanje nije pogoršalo dve godine posle ranjavanja, nema pravo da se dalje leči o trošku države. Profesor danas živi u Novopazarskoj banji, piše knjige I još se nada da će jednog dana, uz Božiju pomoć, prohodati.

Četvrtak, 14. decembar u 22.00

]]>
Tue, 5 Dec 2017 15:35:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/125919/zivot-prica-demokratija-nije-samo-rijec.html
Život priča: Odluke o životu http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/125164/zivot-prica-odluke-o-zivotu.html Maja Đorđević se obraćala svim relevantinim institucijama u državi sa molbom da zaštite nju i sina od nasilničkog ponašanja Marka Nikolića, oca njenog sina Mihajla. Pisala je dopise u kojima je upozoravala da se plaši da će Marko Nikolić ubiti i nju i dete. Upozoravala je da se odluka da Marko Nikolić viđa dete van kontrolisanih uslova neće dobro završiti.

Godinama je se žalila CZR Rakovica, nadležnom ministarstvu, policiji, čak i tadašnjem predsedniku Vlade Republike Srbije. U permanentnoj panici, 4 godine je čekala da počne suđenje za nasilje u porodici, koje nikako nije počinjalo. Živela je u konstantnom strahu. Njen život i život njenog sina nije ličio na horor film. To jeste bio horor. 

12. jula 2017 godine Marko Nikolić je po odluci nadležnih institucija bio sa sinom van kontorilisanih uslova. Ubio ga je davljenjem. Mrtvog sina je doneo u CZR Rakovica i bacio ispred zaposlenih i majke Maje. Izvadio je nož i ubio i Maju Đorđević. Imala je 38 godina.

U dve epizode Život priča, detaljno smo prošli kroz celu genezu i odluke relaventnih institucija koje su donele odluku da je Marko Nikolić sposoban da provodi vreme sa sinom van kontrolisanih uslova.

Za emisiju govore: Branislava Katanić, rođena sestra pokojne Maje Đorđević koja je takodje trpela nasilje od strane Nikolić Marka i koju je Nikolić pokušao da ubije.

Kome su sve prijavljivale, kome su se obraćale, kako je Maja pokušavala celih 5 godina da zaštiti sebe i sina, kako je čitave 4 godine čekala da tužilaštvo podigne optužnicu protiv Nikolić Marka za nasilje u porodici? Kako su instutucije nakon dvostrukog ubistva prebacivale odgovornost na druge u lancu? Šta su nakon ovog zločina rekli najviši predstavnici države? Zašto se čekalo 4 godine na optužni predlog za nasilje u porodici? Zašto je tužilaštvu bilo potrebno čitave tri godine da pozove na svedočenje Majinu komšinicu Ljubicu koja je svemu prisustvovala?

Kome se sve Maja OBRAĆALA I KO JE SVE NIJE ČUO?

Nezavisni stručnjaci govore o tome da li su ovde sve institucije zakazale. Hoće li konačno doći do pojedinačne odgovornosti zbog načinjenih propusta sa teško tragičnim ishodom?

I zašto se Majina sestra Branislava odlučila da ispriča svaki detalj...

Četvrtak, 23. i 30. novembar u 22.00

]]>
Tue, 21 Nov 2017 15:18:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/125164/zivot-prica-odluke-o-zivotu.html
Život priča: Arno Gujon - solidarnost za Kosovo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/124754/zivot-prica-arno-gujon---solidarnost-za-kosovo.html Arno Šarl Gujon - mladi Francuz koji je najveći dobrotvor Srba na Kosovu gost je Tatjane Vojtehovski.

Upoznaćemo ovog čoveka i njegovu porodicu. Saznaćemo:

Kako je ispunio zavet francuske porodice Gujon, koja je pre dva veka ostala bez ičega preživljavajući samo od pomoći dobrih i milosrdnih ljudi. Kako se borba za slabije, istinu i čast prenosila kao zavet u njegovoj porodici sa generacije na generaciju. Kako su u porodici učeni da ustanu iz spirale tišine i stanu na stranu istine i pravde ma kako to ponekad bilo teško. Kako se susreo sa pričom o Srbima, kako su njegov otac i deda pričali o Srbima.

Kako se sa samo 13 godina usprotivio propagandi protiv Srba u Francuskoj.

Šta je to to, koji je to bio trenutak koji je prelomio da počne da pomaže Srbima na Kosovu, kakve su bile prve impresije o Srbiji u koju je došao prvi put kada je imao samo 19 godina... Kako je izgledao susret sa srpskim carinicima…

Kako je posvetio svoj život da ispriča celoj Evropi o Srbima koji žive u enklavama. Kako je naučio srpski, za koji kaže da samo Srbi misle da je najlakši indoevropski jezik.  Šta mu je bilo čudno u Srbiji i kako se njegova francuska ugladjenost uklapala u Srpsku neposrednost. Kako je uz pomoć neverovatne filmske  sudbine sreo u Zvorniku svoju sadašnju suprugu koja je Francuskinja…

I kako su zajedno, Arno i autorka ove emisije Tanja Vojtehovski otišli na Kosovo. 

Četvrtak, 15. novembar u 22.00

]]>
Tue, 14 Nov 2017 12:54:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/124754/zivot-prica-arno-gujon---solidarnost-za-kosovo.html
Život priča - Tata na papiru http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/124478/zivot-prica---tata-na-papiru.html Slobodan Mišić je nakod razvoda od svoje supruge pokušavao da ostvari što bolji model vidjanja svog deteta uz pomoć insititucija i zakona naše zemlje. Skoro je dve godine kako sina uopšte nije video. Četiri puta su relevantne institucije u Srbiji donele mišlje da dete treba da živi sa ocem. Međutim Sudsko veće apelacionog suda u Novom Sadu je smatralo da Slobodana treba delom lišiti roditeljskog prava i da je detetu bolje sa očuhom u stranoj zemlji nego sa ocem u Srbiji.

U emisiji Tanja Vojtehovski traži odgovore na pitanja:

Šta u stvari znači kad roditelj dobije presudu da samostalno vrši roditeljsko pravo i koji je to manevarski prostor u odnosu na drugog roditelja?

Kako je moguće da zvanične institicije daju potpuno oprečne informacije u tumačenju zakona?

Je l’ može roditelj koji nema pravosnažnu presudu da odvede dete preko granice bez pristanka drugog roditelja?

Zašto pogranična policija ne proverava da li rodtelj koji vodi maloletno dete preko granice ima odgovarajući dokumentaciju?

Kako je moguće da se sudskom presudom jedan otac delimično liši roditeljskog prava u delu da može da odlučuje gde će njegovo dete živeti?

Kako se dogodilo da sudsko veće odbaci mišljenje i Kliničkog centra Vojvodina i radnika Centra za socijalni rad a prihvati mišljenje dečijeg trenera, stranca?

Četvrtak, 9. novembar u 22.00

]]>
Wed, 8 Nov 2017 13:38:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/124478/zivot-prica---tata-na-papiru.html
Život priča - Jednostrano proglašena bol 2. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/124131/zivot-prica---jednostrano-proglasena-bol-2-deo.html U prethodnoj epizodi smo videli Dragicu Božanić iz sela Opteruša, opština Orahovac koja je bila zarobljena od strane UČK i oslobodjena iz logora i koja je izgubila sina Nemanju od 16 godina , muža i još članova porodice. U ovoj epizodi svedoči Dragičina jetrva Olgica Kostić Božanić.

Kostići su jedna od najtragičnijih porodica kosovskih Srba. UČK su kidnapovali i ubili 15 Kostića.

U nedelju 10. jula 1998. godine nestao je Jugoslav Kostić. Nedelju dana kasnije pripadnici UČK upali su u Orahovac. Na kućnom pragu ubili su Andjelka Kostića. Bio je zemljoradnik imao je 62 godine. Sve koji su se tu zatekli su zarobili. Bilo je 14 Kostića.
UČK im je rekao da imaju dva sata da sahrane Andjelka. Njegov sin Živko napravio je sanduk od jednog ćebeta i dve daske. Kopali su raku dok su pripadnici UČK držali upereno oružje u njih. Sahrana je obavljena bez sveštenika i ikakvih običaja. Posle sahrane UČK ih je vratio u centar sela i postrojio. Žene su se pozdravile sa sinovima, muževima, braćom. Nikad se više nisu videli.
Olgica Kostić udata Božanić bila je u stanu u Orahovcu kada je krenuo napad UČK i četiri dana provela zabarikadirana sa mužem i sinom.

Majka, braća i ostatak porodice bili su u selu Retimlje. Sutradan, muškarci su odvedeni u nepoznatom pravcu. Žene su odvedene u jedan od improvizovanih logora za Srbe. Nikad više nisu videle članove svoje porodice.

U emisiji govori Olgica Kostić Božanić i njena majka Petra Kostić koja je takodje bila zarobljena od strane UČK i odvedena u jedan od 144 logora za Srbe na Kosovu.

Četvrtak, 2. novembar u 22.00

]]>
Thu, 2 Nov 2017 09:25:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/124131/zivot-prica---jednostrano-proglasena-bol-2-deo.html
Život priča - Nestali na Kosovu 1. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123748/zivot-prica---nestali-na-kosovu-1-deo.html Kosovska tragedija svela se na priču o teritoriji, na unutrašnje dijaloge i spoljne pritiske, a zaboravljeni su ljudi koji tamo žive, koji su sa Kosova prognani, ali i oni koji su oteti i nestali.

Selo Opteruša, opština Orahovac, Kosovo leto 1998. Srbima je rečeno da ostanu kod svojih kuća. Rečeno im je da će biti zaštićeni. Verovali su. Oko 10. jula meštani Opteruše primetili su da se u selu nešto dešava. Primetili su sveže iskopane rovove i naoružane ljude u uniformama UČK. Niko od Srba koji su verovali u ideju da će biti zaštićeni nije slutio u kakvu će se tragediju sve pretvoriti.

Dragica Božanić je jedan od svedoka tragičnih događaja u selu Opteruša iz koga je tog jula 1998. odvedeno više desetina Srba: žena, dece, muškaraca. Do tog 17. jula živeli su u istom selu sa komšijama Albancima, delili su čak i hranu. Komšija porodice Božanić i odbornik sela Hadžim Mazreku obećao je Božanićima da će biti zaštićeni ako dođe do bilo kakvog napada. I oni su mu verovali. 17. jula počela je rafalna paljba na kuću koja je trajala čitavo popodne i noć . Ujutru su ih sve nateralali da se popnu u traktor i odvezli ih u selo Pećane. Među njima je bio i Dragičin 16-godišnji sin Nemanja. Razdvojili su žene i muškarce, koje su kasnije ispitivali i mučili. Sve žene otete u Opteruši poslali su u manastir Zočište. U manastirskoj crkvi zatekle su i žene iz sela Retimlje koje su im ispričale da su i njihovi muškarci oteti. Iz manastira ponovo su premestili žene u zgradu seoske škole, gde su proveli još jednu besanu noć pod budnim okom naoružanih stražara OVK. Nakon toga, žene i monasi manastira Zočište su pušteni iz zatočeništva i predati Međunarodnom Crvenom krstu. Muškarce iz svojih porodica više nikada nisu videli.

Dragica je, po oslobađanju identifikovala nekolicinu počinilaca kidnapovanja i mučenja. Njih petorica, među njima i komšija Mazreku, optuženi su pred sudom na Kosovu. Sedam godina nakon otmice, u blatu pećine Volujak kod Kline pronađeni su posmrtni ostaci muškaraca koji su oteti u Opteruši i Retimlju. Među identifikovanima su i Dragičin suprug Mladen i sin Nemanja. Na prostoru Kosova od 1998. do kraja 2000. bilo je 144 pokretna logora u kojima su držali otete i zarobljene Srbe.

Četvrtak, 26. oktobar u 22.00

INFO: U sledećoj epizodi koja je na programu 2.novembra o nestanku 15 članova najtragičnije srpske porodice na Kosovu – Kostića iz sela Retimlja - svedočiće Dragicina jetrva, Olga Božanić, rođena Kostić.

]]>
Wed, 25 Oct 2017 12:45:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123748/zivot-prica---nestali-na-kosovu-1-deo.html
Život priča – Mala velika junakinja http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123350/zivot-prica--mala-velika-junakinja.html Biljana Stojković je imala samo osam godina kada joj je dijagnostifikovan najteži oblik kancera. Posle prvog šoka, straha, besa, tuge, porodica je počela borbu. Bolovi, zamena potkolenice, povratak kancera, bolovi, hemioterapije, opadanje kose, dete od osam godina koje nosi periku, povratak kancera, amputacija noge, ponovni povratak i konačna pobeda!

Biljana danas ima 13 godina. Trči, skače, jaše konja, i obožava svoju protezu za nogu. Biljanina hrabrost, način na koji govori, način na koji se borila doslovce ostavlja bez teksta.

Ono što ova 13-godišnja devojčica ima da nam kaže o životu , treba da čujemo. I da se svi zapitamo kako živimo svoje živote. Njen odnos prema problemima i životu posle pobede je lekcija koja je nužna.

Četvrtak, 19. oktobar u 22.00

]]>
Tue, 17 Oct 2017 13:45:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123350/zivot-prica--mala-velika-junakinja.html
Život priča - Čov(J)ek http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123055/zivot-prica---covjek.html Amir Reko iz sela Gudelj kod Goražda, bivši je oficir JNA, koji je spasio 45 srpskih civila iz sela Bučje od sigurne smrti, i to samo tri dana nakon što mu je srpska strana u kući spalila majku i nekoliko članova porodice.

Kada je počeo rat u Bosni, dezertirao je iz JNA, jer nije želeo da ubija svoje sunarodnike. Da prebegne u Bosnu, pomogao m je najbolji prijatelj, Srbin, Dragan Simić, koji je, rizikujući svoj život jer pomaže Muslimanu, spasao Amira od srpskih policajaca. Postaje oficir Armije BiH. Jednoga dana, ne znajući da je to Amirovo selo, kurir mu je podneo izveštaj da je srpska strana u selu Gudelj zatvorila u kuću meštane i žive ih spalila. Amir tada čuje ime svoje majke, dede, i svih iz familije koji su ostali u selu.

Samo nekoliko dana kasnije, dobija komandu da se selo Bučje, sa većinski srpskim stanovništvom, očisti. Za mnoge bi to bila idealna prilika za osvetu, ali ne i za Amira Reka, koji, mimo komande, odlučuje da ugovori predaju meštana i naoružanja i obezbedi im prolaz na srpsku teritoriju. Zahvaljujući njemu, 45 Srba je spaseno, a on je sprečio novi zločin, jer je želeo da, uprkos tragediji i boli, ostane čovek.

Četvrtak, 12. oktobar u 22.00

]]>
Wed, 11 Oct 2017 10:21:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123055/zivot-prica---covjek.html
Život priča - Pravo na pravdu 2. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/122711/zivot-prica---pravo-na-pravdu-2-deo.html Nastavak priče o Draganu Miloševiću, mladom fudbaleru iz Kraljeva, koji je brutalno pretučen u kladinioci Olimp 21. novembra 2013. godine. Iako je postojao video snimak prebijanja, tužilaštvu je bilo potrebno 2 godine i 8 meseci da podigne optužni predlog

Posle skoro tri godine održano je prvo ročište koga se Dragan izuzetno plašio, jer je trebalo da se suoči sa onima koji su ga prebili.

Dragan nije izdržao psihički pritisak – malo posle tog ročišta izvršio je samoubistvo. Dva meseca kasnije, sud donosi presudu, koja još nije pravosnažna, a po kojoj su optuženi za prebijanje Dragana, osudjeni na po godinu dana zatvora.

Tužioci sa kojima smo razgovarali kažu da se sve slabosti našeg pravosudnog sistema ogledaju u slučaju Dragana Miloševića iz Kraljeva. Za odugovlačenje procesa, kažu, kriv je novi Zakonik o krivičnom postupku koji je doneo mnogo novina, a tužiocima niz novih procesnih radnji, zbog kojih su u nemogućnosti da rade brže.

Iako Draganovu majku problemi u Tužilaštvu suštinski ne dotiču, jer ona samo traži pravdu za svoje dete, nekoliko tužilaca za Život priča objašnjava gde je to država zatajila usvajanjem novog Zakona I zašto slučajevi poput Draganovog traju toliko dugo.

Četvrtak, 5. oktobar u 21.00

]]>
Tue, 3 Oct 2017 12:46:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/122711/zivot-prica---pravo-na-pravdu-2-deo.html
Život priča - Pravo na pravdu 1. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/122405/zivot-prica---pravo-na-pravdu-1-deo.html Mi kao građani i pojedinci se sa procedurama u državi upoznajemo tek kada se nama nešto dogodi. Ili kada se dogodi nekom drugom i slučaj dospe u javnost. Pitanje koje se postavlja, a koje ne bi smelo da bude retoričko, jeste: Zbog čega su gradjani slabo zainteresovani da se upoznaju sa procedurama i načinom funkcionisanja države u kojoj žive? Da li je potrebno da se uvek nešto dogodi, pa da se onda pitamo – a da li je to moglo da se spreči?

O slučaju mladog fudbalera iz Kraljeva Dragana Miloševića izveštavali su mnogi mediji. Većina medija je za njegovu smrt direktno optužila tužilaštvo, odnosno njihovu sporost u radu. Njegovi roditelji kažu: naše dete je ubila država.21. novembra 2013. godine Dragan Milošević mladi fudbaler kraljevačke Sloge je otišao u kladionicu Olimp. Tamo je zlostavljan i prebijen naočigled veće grupe ljudi koja je nemo posmatrala mučenje. Više od dve godine nakon prebijanja pojavio se snimak sa sigurnosnih kamera. Nepune tri godine trebalo je kraljevačkom tužilaštvu da podigne optužni predlog protiv osimnjičenih nasilnika. Za sve to vreme oni su bili slobodni. Dragan je po svedočenju svoje majke imao noćne more od prebijanja. Sve više se povlačio u sebe i ćutao. Počeo je da se leči kod psihijatra i u zemlji i inostranstvu, jer nije mogao da izadje na kraj sa traumom i strahom od napadača. Prestao je da ide u školu i da igra fudbal. Nakon nepune tri godine održano je prvo ročište koga se Dragan izuzetno plašio, jer je trebalo da se suoči sa onima koji su ga prebili. Molio je i majku i advokata da ne ide na ročište, da ih ne gone sudski jer se boji šta će biti posle. 

31 mesec nakon prebijanja održano je ročište na kome se pojavio Dragan i osumnjičeni. Nepunih mesec dana nakon suočavanja, Dragan se obesio. Imao je 22 godine.

Roditelji za njegovu smrt krive državu jer nije na vreme završila istražne radnje, podigla optužni predlog i završila slučaj. Posle Draganove smrti, doneta je nepravosnažna presuda – dvojica osumnjičenih za njegovo teško zlostavljanje i prebijanje dobila su po godinu dana zatvora.

U pokušaju da rasvetli ovaj slučaj, ekipa Život priča se obratila upravo Tužilaštvu i od njih saznala da smi mi zapravo prvi novinari koji su im se uopšte i obratili da nešto kažu povodom tog slučaja.

Četvrtak, 28.septembar u 23.05

]]>
Tue, 26 Sep 2017 11:49:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/122405/zivot-prica---pravo-na-pravdu-1-deo.html
Život priča - U raljama procedure http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/121961/zivot-prica---u-raljama-procedure.html Marija Šutulović je klinički psiholog iz Bora. Majka je devojčice od četiri godine i osam meseci koju je dobila u vanbračnoj zajednici. Presudom Osnovnog suda u Boru 2013. dobila je samostalno roditeljsko pravo dok je dve gdoine kasnije presudom utvrđen način viđanja devojčice sa ocem.

Viđanje oca i devojčice odvija se uz komplikacije i međusobne žalbe roditelja. Uključuju se i sudski izvršitelji u pokušaju da izvrše primopredaju deteta ocu. U zapisnicima izvršitelja stoji da dete plače i da neće da ide. U međuvremenu, otac je proglašen krivim za ugrožavanje sigurnosti Marije Šutulović i njene porodice i dobija zabranu prilaska na manje od 100 metara. 4. avgusta ove godine majka je prema pozivu CZR Bor dovela dete u ovu ustanovu radi ostvarivanja kontakta deteta sa ocem. Tada joj je uručena odluka CZR Bor da se dete oduzima majci i smešta u Hitan smeštaj kao i da je dete dobilo neposrednog privremenog staratelja. Radnici CZR Bor su razdvojili majku i dete, policija je Mariju Šutulović iznela iz prostorija CZR. Nakon nekoliko sati uz obezbeđenje policije, devojčica je odvezena u, tada za majku, nepoznatom pravcu. Nekoliko dana kasnije majka, na veliko iznenađenje, saznaje da poznaje porodicu u koju je smešteno dete.

Četvrtak, 21. septembar u 21.00

]]>
Mon, 18 Sep 2017 12:26:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/121961/zivot-prica---u-raljama-procedure.html
Život priča – Šta je bilo posle http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/117659/zivot-prica--sta-je-bilo-posle.html U poslednjoj epizodi u ovoj sezoni, emisije “Život priča”, pod nazivom “Šta je bilo posle” podsetićemo se svih priča koje smo videli u ovoj sezoni, i videćemo šta se dešavalo sa junacima ove emisije nakon emitovanja.

Čućemo kako su tužilaštvo i policija reagovali na ispovest Jelene Nađ, bivše supruge proslavljenog fudbalera Alberta Nađa, koja je pričala o nasilju koje je doživela u braku i nemogućnosti da se izbori sa instituijama i naplati alimentaciju za decu po pravosnažnoj presudi. Videćemo ponovo Milicu koju je bivši muž policajac pokušao da ubije usred policijske stanice nakon višegodišnjeg zlostavljanja, Jovana matematičkog genija iz Čačka, sudbinu Sare Popčetović čije je dete obolelo od teškog oblika autizma nakon primljene MMR vakcine, šta se dešavalo u osnovnoj školi koju pohađa Gala dete leptir čija je priča izazvala veliku pažnju javnosti. Videćemo i dokle se stiglo sa slučajem otmice troje dece od Slavice Burmazović, kako su se uključili turski mediji i šta kažu institucije Turske. Podsetićemo se šta desilo sa presudama u slučaju poginulih u Kontrastu, dokle se stiglo sa suđenjem za prebijanje porodice Janković z Vranja i na koji način se sada koriste pravne rupe u sistemu. Podsetićemo se i slučaja majki koje u ekspresno kratkom roku ostaju u procesima razvoda bez dece, dok se u slučajevima pojavljuje ista ekipa sudija, veštaka i advokata. Jedna od majki koja je za “Život riča” govorila sakrivenog identiteta se ovog puta pojavljuje u emisiji i govori o svom slučaju.


Autorka emisije, Tatjana Vojtehovski, kaže da će ovu sezonu pamtiti po svim junacima emisije, pre svega jer se njihovi kontakti ne završavaju nakon emitovanja.

Sreda, 21. jun u 22.00

]]>
Wed, 21 Jun 2017 09:50:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/117659/zivot-prica--sta-je-bilo-posle.html