Prva Srpska Televizija :: Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/rss.html sr http://www.prva.rs/sw4i/thumbnail/zivot oprica 480x270.jpg?thumbId=585621&fileSize=95573&contentType=image/jpeg&lastModified=1446131417000 Prva Srpska Televizija :: Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/rss.html Život priča: Kada su počeli da se dopisuju MIlena je imala 12, a Bogdan 16 godina. Prebrodili su nemoguće i danas su u braku! http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/144136/zivot-prica-kada-su-poceli-da-se-dopisuju-milena-je-imala-12-a-bogdan-16-godina-prebrodili-su-nemoguce-i-danas-su-u-braku.html Ovo je priča o online ljubavima, o ljubavima preko društvenih mreža. I ova poput mnogih drugih je počela naivnim zahtevom za prijateljstvo.

Međutim, Bogdan je imao 16, a Milena samo 12 godina.

Milena je rasla u porodici u kojoj je najvažnije bilo da postoji poverenje između dece i roditelja. Tako su njeni roditelji od početka znali za ovu dečiju igru, koja je vremenom prerasla u simpatije i želju da se vide i upoznaju.

Milenini roditelji su sve nadgledali, ona svoje dopisivanje nije sakrivala od njih, što bi se u većini slučajeva desilo.

Milena i Bogdan su se dogovorili da se sretnu. Kad je ona napunila 13 godina , Bogdan je rešio da dodje iz Makedonije, gde živi, u Srbiju. Na autobuskoj stanici ga je sačekao lično Milenin otac koji je nastavio da nadgleda njihov odnos.

Roditelji nisu mogli da zaustave razvoj ovog odnosa, ali su rešili da budu prisutni i da vode računa u kom pravcu se razvija.

Nedugo zatim, sve se zakomplikovalo.

Mladićeva majka je želela da spreči razvoj ovog odnosa, u sve se umešala policija, centar za socijalni rad, zato što je Milena maloletna, došlo je čak do toga da se poteže pitanje da se Milena oduzme od roditelja I da se smesti u hraniteljsku porodicu.
Danas su njih dvoje u braku i imaju dete.

O svemu što su prošli, pričaju sami Milena i Bogdan ali i Milenini roditelji.

Sreda, 14. novembar u 22.00

]]>
Tue, 13 Nov 2018 13:53:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/144136/zivot-prica-kada-su-poceli-da-se-dopisuju-milena-je-imala-12-a-bogdan-16-godina-prebrodili-su-nemoguce-i-danas-su-u-braku.html
Život priča: “Skidanje” sa heroina u Crnoj Reci – molitvom do izlečenja http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/143609/zivot-prica-skidanje-sa-heroina-u-crnoj-reci--molitvom-do-izlecenja.html Posle 14 godina zavisnosti od heroina i alkohola i isto toliko godina neuspelih pokušaja da se “skine” sa droge i izvuče iz svega, Božidar Dragutinović odlučuje da ode na lečenje u Crnu Reku. U to vreme u manastiru je bio otac Branislav Peranović koji je nakon izvesnog vremena počeo štićenike fizički da kažnjava.

Božidar se razišao sa Peranovićem godina pre nego što je ovaj sveštenik 2012. ubio štićenika batinama. Ali nastavio je da pomaže narkomanima i ostalim zavisnicima.

U emisiji govori o tome kako se izlečio uz pomoć molitve, kako je živeo sa spoznajom da je bio loša osoba dok se drogirao, kako izgleda suočavanje sa sobom… Božidar će takođe pokušati da odgovori na pitanja: Kakva je konekcija izmedju apstinencijalne krize i Boga? Kako molitva popunjava tu strašnu rupu u grudima koja ostane posle fizičkog skidanja sa heroina? Da li je molitva trip za “DŽ”? Kako se lečio molitvom a da nikad nije ni bio ni vernik ni religiozan.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 10:45:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/143609/zivot-prica-skidanje-sa-heroina-u-crnoj-reci--molitvom-do-izlecenja.html
Život priča: Borba za starateljstvo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/143205/zivot-prica-borba-za-starateljstvo.html Jedna Ukrajinka i jedan Novopazarac sreli su se na aerodromu u Turskoj, zavoleli se i venčali. U braku su dobili dvoje dece, prvo devojčicu u Turskoj gde su prvobitno živeli, a potom i dečaka u Sloveniji. U Srbiji nikad nisu živeli kao porodica. Bez predznaka, upozorenja ili razgovora, samo tri nedelje posle drugog porođaja, otac deteta na prevaru odvodi dete u Srbiju, i majku sa tek rođenom bebom ostavlja u Sloveniji, bez objašnjenja i novca, a ubrzo pokreće tužbu za razvod braka.

Natalija je u Novom Pazaru bila jednom, ali su život i pravo doveli do toga da za svoje dete mora da se bori upravo u tom gradu, u kom je njen muž rođen, gde poznaje svakog, a ona nikog. U borbi za starateljstvo, tvrdi da je sve odlučeno mimo nje, da nije bila pozvana ni na jedno ročište, da nije saslušana... U borbi za svoje dete nikada neće odustati, ali sumnja da će kao strana državljanka u Srbiji uspeti da ostvari svoje roditeljsko pravo. 

Za emisiju Život priča, ove srede govori Natalija Titovna, koja je na snimanje došla direktno iz Ukrajine i Alma Junis predsednica udruženja Zajedno iz Novog Pazara (udruženje koje radi sa samohranim majkama i ženama žrtvama nasilja), koja ispred ove nevladine organizacije pomaže Nataliji da ostvari svoja prava u Srbiji.

Sreda, 31. oktobar u 22:00

]]>
Mon, 29 Oct 2018 12:43:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/143205/zivot-prica-borba-za-starateljstvo.html
Život priča: Jelena razbija predrasude, ona je zvanično najbolja zavarivačica na svetu http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142804/zivot-prica-jelena-razbija-predrasude-ona-je-zvanicno-najbolja-zavarivacica-na-svetu.html Jelena je želela da bude policajka. Međutim, profesor u srednjoj tehničkoj školi u Lazarevcu, na smeru mašinski tehničar za reparaturu, otkrio je tokom prakse da je izuzetno talentovana za varenje. Podsticao je da razvija taj talenat i počeo da je sprema za takmičenje. Bez dana radnog iskkustva, Jelena je praktično kao dete otišla na svetsko prvenstvo u Kinu, gde je zajedno sa timom osvojila grupno 3. mesto, a ona sama ponela je titulu najbolje zavarivačice na svetu.

Tih dana bila je glavna vest Kineske nacionalne televizije. Svi su tražili autogram, da se sa njom fotografišu, jer na tom takmičenju je učestvovalo 39 zemalja i oko 600 najboljih zavarivača sveta.

Potom su usledile poslovne ponude iz Rusije, Afrike, Evrope, a njoj je bio san da radi u Kolubari u Srbiji

Taj san joj se od avgusta ostvario. Tamo je zimi hladno, leti toplo, u halama nije apoteka, surovi su uslovi za rad. Svaki dan, svoju lepotu poništi radnim odelom i maskom. Ona vari delove za ogromne mašine koje kopaju u basenu Kolubara i praktično sigurnost mašina počiva na varovima ove devojke za koju niko ne bi pogodio, kad je vidi, čime se bavi.

Jelena je iz skromne radničke porodice, koja je imala sluha da je podrži u njenim ambicijama i da je ne odvrati sa puta, bar klasičnim argumentima - pa nije to neko zanimanje za devojku.


Sreda, 24. oktobar u 22:00

]]>
Tue, 23 Oct 2018 14:15:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142804/zivot-prica-jelena-razbija-predrasude-ona-je-zvanicno-najbolja-zavarivacica-na-svetu.html
Život priča: Slučaj "MIlan Blagojević" u svetlu novih činjenica,iskaza svedoka, dokumenata, pretnji i protesta http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142508/zivot-prica-slucaj-milan-blagojevic-u-svetlu-novih-cinjenicaiskaza-svedoka-dokumenata-pretnji-i-protesta.html Tim emisije nastavlja istraživanje slučaja pogibije dvojice radnika Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića u fabrici “Milan Blagojević” u Lučanima, kroz prizmu novih činjenica, dokumenta i iskaza svedoka

I u ovoj epizodi će svedočiti Marko Mitrović, jedini svedok pogibije svojih kolega, koji je bio primoran da pod pritiskom menja iskaz i lažno svedoči o dogadjaju.

Mitrović u ovoj epizodi svedoči o tome da li su radnici imali adekvatna zaštitnu opremu, zašto i kako se insistira na tome da su pokojni radnici ispustili bure, kako je traženo od njega da slaže koliko je bilo baruta u magacinu, kako je direktor fabrike tužio sestru pokojnog radnika Milomira Milivojevića zbog otvorenog pisma koje je uputila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U medjuvremenu je Sindikat MB Namenska Lučani organizovao protest protiv autorke emisije Tatjana Vojtehovski i emisije “Život priča”, čak je došlo do toga da se javno traži da autorka bude uhapšena.

NUNS i NDNV su ovo ocenili kao pritisak na novinarku i televiziju Prva , dok je Ministarstvo odbrane zvanično podržalo ove aktivnosti sindikata.

Sreda, 17. oktobar u 22:00

]]>
Tue, 16 Oct 2018 15:35:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142508/zivot-prica-slucaj-milan-blagojevic-u-svetlu-novih-cinjenicaiskaza-svedoka-dokumenata-pretnji-i-protesta.html
Život priča: Novi detalji vezani za pogibiju radnika u fabrici Milan Blagojević, bivši radnik, jedini svedok nesreće govori zašto je lažno svedočio http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142174/zivot-prica-novi-detalji-vezani-za-pogibiju-radnika-u-fabrici-milan-blagojevic-bivsi-radnik-jedini-svedok-nesrece-govori-zasto-je-lazno-svedocio.html Prošle godine u fabrici “Milan Blagojević - Namenska” u Lučanima došlo je do eksplozije i požara u kom su poginuli Miliomir Milivojević i Milojko Ignjatović, radnici fabrike. Tada je u javnosti počelo da se priča pod kojim i kakvim uslovima u stvari radnici rade u ovoj fabrici.

Emisija “Život priča” je u prošloj sezoni posvetila dve epizode ovom slučaju. Pričala je porodica pokojnog Milomira, čiji je otac takođe radnik fabrike, i sin mu je izgoreo na njegove oči. Nakon tih epizoda, direktor fabrike je protiv članova porodice Milivojević podneo tužbe, uglavnom zbog onog što su rekli u ovoj emisiji.

U ovoj epizodi videćete nove detalje vezane za ovaj slučaj. Detalje koji se tiču različitih izveštaja, potpuno različitih fotografija sa lica mesta, i svedočenja radnika.

Ovog puta u studiju govori i Marko Mitrović,  nekadašnji radnik fabrike i jedini svedok same nesreće, o tome kako je pritiskan da promeni iskaz.  Pogledajte ko i kako ga je pritiskao da lažno svedoči, zašto je pristao da to uradi i šta je prelomilo da izađe u javnost i sve ispriča.

Sreda, 10. oktobar u 22.00

]]>
Tue, 9 Oct 2018 13:43:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/142174/zivot-prica-novi-detalji-vezani-za-pogibiju-radnika-u-fabrici-milan-blagojevic-bivsi-radnik-jedini-svedok-nesrece-govori-zasto-je-lazno-svedocio.html
Život priča: Čuda su moguća ako se veruje, a majka i ćerka su verovale “u nemoguće” http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/141770/zivot-prica-cuda-su-moguca-ako-se-veruje-a-majka-i-cerka-su-verovale-u-nemoguce.html Jelena Vesković je dete koje je detinjstvo provela na planini Rudniku. Igrala je folklor I trenirala karate I u obe veštine je bila uspešna. Ništa nije ukazivalo na to da će joj se život uskoro promeniti iz korena. Samo jedan ledeni, prazan pogled bio je signal majci da se nešto čudno dešava. Molila je lekare da pregledaju ćerku, da urade analize, ali je za uzvrat dobijala uveravanja da je sve u redu I da fantazira.

Ogromnom upornošću je uspela da dete odvede na ispitivanje koje je pokazalo strašnu istinu – Jelena ima tumor na mozgu veličine mandarine, koji hitno mora da se odstrani. Ili je gube. A ako ga uspešno odstrane, neće biti bez posledica – ostaće slepa ili nepokretna.

Tumor je odstranjen, a posledice ostale. Pred roditeljima je bila još teža bitka – kako devojčici od 14 godina reći da možda nikada više neće stati na noge, da će biti u kolicima do kraja života….


Neće joj to ni reći, jer su rešili da veruju u ono što je rekao doktor, da postoji mala šansa da uz veliki trud i rad jednom možda ustane i napravi nekoliko koraka. Uz godine nadljudskog napora, snage, volje i vere, Jelena je danas samostalno na svojim nogama. I ne samo to: vratila se karateu i već godinama osvaja medalje. Nezaustavljiva je, neustrašiva i veliki borac. I ogromna inspiracija svima koji veruju da su čuda moguća. Jer, Jelena je dokaz da jesu.

Sreda, 3. oktobar u 22:00

]]>
Mon, 1 Oct 2018 13:50:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/141770/zivot-prica-cuda-su-moguca-ako-se-veruje-a-majka-i-cerka-su-verovale-u-nemoguce.html
Dragan Gligić – nekad major, danas kamiondžija http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/141388/dragan-gligic--nekad-major-danas-kamiondzija.html Dragan Gligić je doskora bio major vojske Republike Srbije, a od pre par meseci je šofer, vozač kamiona. U nizu razloga koje navodi u svojoj pisanoj ostavci, između ostalog, kaže da vojnik više nije vojnik, već jedno obično piskaralo i radnik na uređenju kruga i prostorija u kojima radi. Dragan je još naveo da je prestao da se oseća kao pripadnik one silne vojske koja se snažno i junački ponela prema NATO okupatoru i koju niko nije mogao da pokori.

Sve to ga je navelo da posle više od 20 godina provedenih kao profesionalno lice vojske Srbije da ostavku i položi za vozača kamiona.

U emisiji ćete videti i šta je sve preživeo u ratnim godinama u Hrvatskoj i na Kosovu, ali i kako je sve to vreme bio samohrani otac (odgajao je ćerku od njene 4. godine). Govoriće i o tome kako je u toku noći pred 5. oktobar dobio naređenje da po svaku cenu spreči odlazak naroda za Beograd, ali da on to nije uradio.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 14:33:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/141388/dragan-gligic--nekad-major-danas-kamiondzija.html
NOVA SEZONA - Život priča: Priča o ljubavi i slobodi http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/140738/nova-sezona---zivot-prica-prica-o-ljubavi-i-slobodi.html Ovo je neverovatna priča o ljubavi kojoj se na putu ostvarenja našla politička diktatura. Ovo je priča o Rumunki Kameliji koja je živela u Rumuniji za vreme Čaušeskuove diktature, i koja se zaljubila u Jugoslovena Vladu , koji je u to vreme na rumunskoj pijaci prodavao vegete i cigarete.

Kako je Čaušesku između ostalih sumanutih odluka, doneo i onu kojom je zabranjivao brakove sa strancima, Kamelija i Vlada su morali da nađu način kako da ona pobegne iz Rumunije. Rešila je da prepliva Dunav , u novembru mesecu, a rumunska vojska je imala naređenje da odmah puca i na najmanji zvuk na obalama Dunava. Zajedno sa dvojicom potpuno nepoznatih ljudi, Kamelija je pod okriljem novembarske noći ušla u Dunav i počeli su da plivaju, gurajući traktorske gume isperd sebe… Tri dana kasnije je uhapšena… Od života pod diktaturom Čaušeskua, bilo je samo gore kada pokušaj bega iz Rumunije ne uspe i kada migrante uhapse i vrate na raspolaganje tajnoj službi Sekuritatea…

Sreda, 19. septembar u 22.00

]]>
Tue, 11 Sep 2018 15:54:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/140738/nova-sezona---zivot-prica-prica-o-ljubavi-i-slobodi.html
Život priča: Šta je bilo posle? http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/136597/zivot-prica-sta-je-bilo-posle.html U poslednjoj epizodi u ovoj sezoni emisije “Život priča” podsetićemo se priča koje smo gledali prethodnih meseci.

Napravićemo osvrt na epizode koje su emitovane V i VI sezoni, i informisati gledaoce šta se desilo sa sudbinama junaka Život priča nakon emitovanja.

U studiju će se neki od gostiju pojaviti ponovo : Slavica Burmazović ( kojoj su oteta deca i odvedena za Tursku ), Kristina iz Paraćina koja pokušava da sprovede sudske odluke u praksu i da joj bivši partner po presudi vrati maloletno dete, student medicine Milan Jevdjić; Nurdor, rodjena sestra mladića koji je izgoreo u fabrici „ MIlan Blagojević Namenska „ Lučani, sa novim informacijama i razvojem dogadjaja nakon emitovanja i po tužbi porodice protiv odgovornih…

Podsetićemo se i priča koje su ostaviile veliki utisak na gledaoce i o kojima se i danas priča u javnosti.

Sreda, 20. jun u 22:00

]]>
Tue, 19 Jun 2018 11:38:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/136597/zivot-prica-sta-je-bilo-posle.html
Život priča: Gospođa kapetan http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/136130/zivot-prica-gospodja-kapetan.html Ana Perišić je pripadnica 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, pilot borbenog aviona "Galeb 4". Oduvek je volela vojsku. Kada je slučajno saznala da te godine Vojna akademija prvi put ikada prima žene, pomislila je: "Zašto baš ja ne bih bila prva žena pilot borbenog aviona u Srbiji?" Prijemni je trajao dva i po meseca. Kada se pojavila izrazila je želju da bude pilot, međutim rekli su joj da devojke ne mogu da budu piloti. Ipak, nije odustajala. Celo leto 2007. Ana je polagala matematiku, test opšte kulture, ali i testove opterećenja, padobransku obuku i skakanje, selektivno letenje, preživljavanje u teškim uslovima. Jedan po jedan kandidat i kandidatkinja su otpadali. Ana je opstajala. Prošla je i rigorozne preglede na VMA.

U večerašnjoj epizodi Ana priča o teškim obukama i proceduri za prijemni, o tome kako je bilo na preživljavanju za vreme obuke, kako je hvatala kornjače za gulaš, kako izgledaju pripreme za padobransku obuku, kako je izgledalo kada je prva generacija žena kročila na vojnu akademiju, da li mogu da se šminkaju, kako je prihvaćena u potpuno muškoj sredini, i o tome kako se zaljubila u svog sadašnjeg supruga na akademiji...

Kapetan Perišić ima samo 30 godina, uz teške obuke, studije na akademiji, posao kojim se bavi, stigla je da se ostvari i kao majka. Ima sina od 3 godine, a u "Život priča" je došla pravo sa trudničkog, pošto trenutno čeka drugog sina.

Ana i njene koleginice postale su tri prve žene piloti, koje će samo time biti upisane u anale srpske avijacije.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 16:16:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/136130/zivot-prica-gospodja-kapetan.html
Život priča: Drugari su mu dali noge, srce da se istrči polumaraton dele već godinama http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/135776/zivot-prica-drugari-su-mu-dali-noge-srce-da-se-istrci-polumaraton-dele-vec-godinama.html Porodjajne muke mama Suzane Petrović iz Jagodine nisu bile samo puka floskula i svakodnevna metafora. Težina samog čina porođaja je odredila Aleksin život sa cerebralnom paralizom, ali I život njegove porodice.

Iza nečega što jeste teško, stoji njihovo veselje i tolika pozitivna energija, što opet, u njihovom slučaju nije samo floskula već njihova svakodnevica.
Nije im bilo lako, ali nećete ih čuti da kažu da je teško. Svoj život su sagradili na temeljima da niko nije ni pomislio šta bi bilo da je drugačije bilo. Jednostavno je tako. Iz te savršene jednostavnosti Aleksa nikad nije bio uskraćen ni za jednu životnu radost, ni ekskurziju, ni pozorište ni koncert ni žurku. Iako ne može da kontroliše ruke, našao je način i da igra kompjuterske igrice. I da pobeđuje. Školu je završio redovno, fakultet takođe.


Uradio je više od mnogih njegovih vršnjaka kojima je samo mrsko da izađu iz svoje statičnosti, iako je od rođenja dobio upravo taj teret, da se kreće samo ako mu neko pomaže. I kako je sam život predodređen da se krećemo napred, eto nam u suret ide još jedna floskula koja u slučaju Alekse Petrovića to prestaje da bude.

Odlučio se i za jednu ludost - sa dvojicom najboljih prijatelja, istrčao je polumaraton na ovogodišnjem Beogradskom maratonu. Sa rezultatom 2 sata, 36 minuta, Aleksa Petrović je ispunio uslov i zvanično je registrovan kao polumaratonac. Njegovi prijatelji su mu dali svoje noge. Srce već dele godinama.

]]>
Tue, 5 Jun 2018 12:10:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/135776/zivot-prica-drugari-su-mu-dali-noge-srce-da-se-istrci-polumaraton-dele-vec-godinama.html
Život priča: Stefan je gej koji se javno deklarisao putem novina. Iako je tada nastao haos, nije mu žao! http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/135217/zivot-prica-stefan-je-gej-koji-se-javno-deklarisao-putem-novina-iako-je-tada-nastao-haos-nije-mu-zao.html “Iako sam preživeo pakao, nije mi žao što sam se javno deklarisao. Sada sam dovoljno odrastao da znam da to što sam ,,drugačiji'' je zapravo samo dar, čast i velika privilegija. Bavim se LGBT aktivizom, a moj primer je podstrek i drugima da budu ono što jesu i da ne žive živote u strahu, u četiri zida”. Tako svoju ispovest počinje Stefan Radović iz Kuršumlije, koji je za Život priča otvorio dušu.

U porodičnoj kući se o njegovom problemu uopšte nije govorilo, sve dok Stefan nije odlučio da svoju priču obelodani u novinama. Nastao je haos. Otac ga je tada isterao iz kuće. Utočište je pronašao kod tetke koja je shvatala njegov problem na svoj način, tvrdila je da ga je neko uvukao u to, neka sekta i da treba da ga izleči.

Problemi se nastavljaju, a posle promene nekoliko adresa, Stefan donosi najvažniju odluku, da se vrati u Kuršumliju, u malu sredinu i da nastavi svoj život.

Kakve je sve poteškoće morao da prevaziđe, ko mu je pomogao i izašao u susret i, šta poručuje mladima koji se suočavaju sa sličnim problemima, saznaćete u ovoj epizodi „Život priča“.

Sreda, 30. maj u 22.00

]]>
Fri, 25 May 2018 14:39:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/135217/zivot-prica-stefan-je-gej-koji-se-javno-deklarisao-putem-novina-iako-je-tada-nastao-haos-nije-mu-zao.html
Život priča: Bivše žene istog čoveka govore o nasilju koje su doživele s njim, problemu koji ih je spojio http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/134922/zivot-prica-bivse-zene-istog-coveka-govore-o-nasilju-koje-su-dozivele-s-njim-problemu-koji-ih-je-spojio.html Ovo je priča o dve žene koje imaju decu sa istim čovekom. Obe su bivše partnerke i obe pokušavaju da urede odnose dece i oca uz pomoć institucija. Tako su se i upoznale u svojevrsnom zajedničkom problemu.

Maja Mladenović svedoči o nasilju koje je preživela u toj zajednici, o svemu što je pretrpela i kako se sa tim nosila, o tome kako je morala da stoji mirno po nekoliko sati, da dočekuje svog partnera isključivo stojeći, o tome šta se dešavalo kada je nasilje prijavila, o postupanju institucija i sopstvenom osvešćivanju da je žrtva.
U jednom momentu ove dve žene su se upoznale, tako su počele da ukršataju svoje priče i svoja iskustva sa institucijama, kao i svedočenja svoje dece koja se sada istovremeno vidjaju sa ocem, odnosno, njihovim bivšim partnerom.

Za Život priča, govore obe žene, predstavnici nadležnog Centra za socijalni rad , lekar specijalista koji je primetio da je jedna od žena zlostavljana.


Obe žene svedoče o ponašanju svoje dece koja, po njihovim tvrdnjama takodje svedoče nasilju njihovog bivšeg partnera. I obe pokušavaju da dokažu da se nisu udružile u svojim pričama, kako ih pojedine institucije optužuju. Obe pokušavaju da ukažu na to da su deca žrtve nasilja ako prisustvuju scenama nasilja i da je nužno da se razmatranje roditeljske kompetencije njihovog bivšeg partnera ne može posmatrati odvojeno od nasilja koje je vršio nad bivšom partnerkom, majkom deteta, i koje i sada po njihovim tvrdnjama vrši nad svojim članom porodice.

Pitanja koja se nameću su :
Da li se nečija roditeljska sposobnost može posmatrati odvojeno od nasilničke prirode prema partneru?
Da li je nužno i dobro da se sudski procesi koji se tiču regulisanja vidjanja dece od strane roditelja vode odvojeno od procesa za nasilničko ponašanje istog roditelja?
Da li je potrebno ujednačavanje sudske prakse kako se takvi procesi ne bi vodili odvojeno?
Da li se činjenica da je jedan od partnera bio nasilan prema drugom otežavajuća okolnost kada se nasilnik posmatra kao roditelj ili se to ne uzima u obzir?
Da li se nasilje prema majkama dece olako shvata kada se razmatra roditeljska sposobnost ?

Sreda, 23. maj u 22.00

]]>
Mon, 21 May 2018 14:09:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/134922/zivot-prica-bivse-zene-istog-coveka-govore-o-nasilju-koje-su-dozivele-s-njim-problemu-koji-ih-je-spojio.html
Život priča: Žene žrtve ratne torture 2. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/134477/zivot-prica-zene-zrtve-ratne-torture-2-deo.html I u drugom delu potresnog serijala nastavljaju se svedočenja žena o zlostavljanjima koja su preživele tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Žene koje će svedočiti su članice Udruženja žena žrtava rata iz Republike Srpske. Kada su počele svoja svedočenja, imale su priliku da se opredele da li će sakriti svoje identitete. Nisu to želele. Želele su da govore javno, da bi sačuvale istinu. Same se bore već 23 godine za donošenje zakona koji bi ih prepoznao kao žrtve ratne torture. Sve ove žene I još stotine njih, čekale su od kraja rata pa do skoro da se napravi nacrt izmene Zakona o zaštiti žrtava ratne torture, i da se usvoji. Tek krajem 2017. godine nacrt je usvojen. Neće odustati od istine i prava dok dišu.

U drugom delu svedoče:

Zora Kuljanin iz Bratunca, rođena 23. novembra 1963. Živela u Bradini, opština Konjic kada su započeli napadi u tom mestu. Zarobljena od strane muslimanskih snaga kao Hrvatica jer nije htela da oda položaje Srba. Niko od onih koji su je zlostavljali nije pocesuiran za zločine koje su počinili.

Andja Obradović iz Zvornika jedna je od onih žena koja je znala imenom I prezimenom svog mučitelja. Bio je drug njenog muža, sad živi u Americi i nikada nije odgovarao za svoja zlodela. 

Sreda, 16. maj u 22.00

]]>
Mon, 14 May 2018 13:40:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/134477/zivot-prica-zene-zrtve-ratne-torture-2-deo.html
Život priča: Žene žrtve ratne torture 1. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/134116/zivot-prica-zene-zrtve-ratne-torture-1-deo.html Ni danas se ne znaju tačni podaci o broju žena koje su preživele u ratui BiH, svaku vrstu torture. Većina ih je bila zatvorena u privatnim stanovima i kućama koju su postajali improvizovani zatvori i logori. Mnoge su zlostavljane u prostorijama javnih ustanova, kao što su škole, hoteli ili stadioni. Jedini metod utvrdđvanja istine jesu njihova svedočenja. Medjutim mnoge žrtve ćute, jer nemaju institucionalnu ili porodičnu podršku, bivaju diskreditovane čak i pred sudovima, neke su raseljene, neke umrle, a neke nespremne da svedoče zbog straha od odmazde ili stigmatizacije od strane društva.

Ove žene još nisu dočekale pravdu pred domaćim sudovima a na hašku pravdu više ne mogu da računaju. Pred haškim tribunalom niko nikada nije odgovarao za seksualno nasilje u ratu u BiH nad ženama srpske nacionalnosti. Pred sudom u BiH za ovaj zločin do sada je osuđeno samo 5 lica na ukupno 36 godina i 6 meseci zatvora.

Žene koje će večeras svedočiti su članice Udruženja žena žrtava rata iz Republike Srpske. Kada su počele svoja svedočenja, imale su priliku da se opredele da li će sakriti svoje identitete. Nisu to želele. Hoće da govore javno, da bi sačuvale istinu.

Same se bore već 23 godine za donošenje zakona koji bi ih prepoznao kao žrtve ratne torture.

Procene napravljene na osnovu popisa i kasnijih svedočenja govore da je u BiH za vreme rata, bilo 536 logora za srpski živalj.

U prvom delu svedoče:

Božica Živković Rajilić, rođena 6. janura 1962. godine u Gradišci. Početkom rata radila je kao nastavnica istorije i geografije. Živela je sama u sopstvenom stanu u Podorašju, opština Srebrenik. Provela je 322 dana u zarobljeništvu u Srebreniku. Čovek koji je zlostavljao je osuđen na tri godine zatvora. Ovih dana treba da bude pušten na slobodu.

Zora Kuljanin iz Bratunca, rođena 23. novembra 1963. Živela u Bradini, opština Konjic kada su započeli napadi u tom mestu. Zarobljena od strane muslimanskih snaga kao hrvatica jer nije htela da oda položaje Srba. Niko od onih koji su je zlostavljali nije pocesuiran za zločine koje su počinili.

]]>
Mon, 7 May 2018 16:14:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/134116/zivot-prica-zene-zrtve-ratne-torture-1-deo.html
Život priča: Srbija čeka Aleksin zakon http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/133768/zivot-prica-srbija-ceka-aleksin-zakon.html U ovoj epizodi Život priča , čućemo priče 4 porodice, koje su sve vezane za istu školu, isto odeljenje i istu učiteljicu. Sve priče se odnose na vršnjačko nasilje i otpor na koji nailaze roditelji od strane zaposlenih u školi pri svakom pokušaju da problem nasilja reše. Takodje ćemo čuti i priču bivše učenice škole i njenih roditelja koja je svih osam godina u ovoj školi ( „ Vuk Karadžić“ u Zrenjaninu ), trpela brutalno nasilje od strane vršnjaka koji su je pogotovo zlostavljali zato što je usvojena.

Ove porodice se nisu poznavale izmedju sebe, pre dogadjanja u školi.

Govoriće o svojim, vrlo sličnim iskustvima i modelima koji se u školi ponavljaju, o načinima na koje su pokušavali da se izbore sa nasiljem, o nerazumevanju ne koje su nailazili od strane prosvetnih radnika o posledicama koje njihova dece imaju zbog zlostavljanja.

Roditelji jedne od učenica će ispričati kako ih je škola, kada su krenuli u bitku pritov zlostavljanja njihive ćerke, prijavila Centru za socijalni rad sa sumnjom da oni svoje dete zlostavljaju i fizički i psihički, i šta su sve prošlli da bi na kraju dobili mišljenje Centra za socijalni rad da ne postoje sumnje da je dete zlostavljano u porodici.

U emisiji ćemo videti koliko je nepravilnosti vezano za postupanje odgovornih u školi u vezi vršnjačkog nasilja , ustanovila gradska i prosvetna inspekcija.
Ekipa Život priča se obratila i resornom ministrastvu prosvete u potrazi za odgovorom, šta će preduzeti u odnosu na sve ustanovljene nepravilnosti od strane nadležnih inspekcija.

u razmaku od godinu dana, tri devojčice su ispisane iz drugog razreda OŠ Vuk Karadžić u Zrenjaninu, od iste učiteljice, jer su roditelji doneli takve odluke nemogavši da se izbore sa problemom nasilja u školi.

Sreda, 2. maj u 22.00

]]>
Mon, 30 Apr 2018 13:18:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/133768/zivot-prica-srbija-ceka-aleksin-zakon.html
Život priča : Dobila je dete sa 15 godina, a sada se bori da ostvari svoje pravo da bude majka http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/133366/zivot-prica--dobila-je-dete-sa-15-godina-a-sada-se-bori-da-ostvari-svoje-pravo-da-bude-majka.html Kristina Blagojević pripada malom procentu devojaka u Srbiji koje iskuse maloletničku trudnoću. Odrastajući u porodici u kojoj je bila željna ljubavi i pažnje, ostaje u drugom stanju sa starijim muškarcem kad je imala samo 15 godina. Vrlo brzo shvata da mladalačka odluka nije donela očekivanu ljubav i sklad i ostaje sama sa detetom.

Osim težine posledica mladalačkih zabluda, Kristina se godinama bori sa insititucijama ove zemlje da ostvari svoje pravo da bude majka. Uprkos svim sudskim presudama da se Kristini poveri dete na brigu negu i staranje, veštačenjima i mišljenjima stručnih komisija i Centra za socijalni rad, dete i dalje živi kod oca.

U ovoj emisiji pokušali smo da odgovorimo na pitanja: Šta da rade građani sa sudskim presudama koje su samo mrtvo slovo na papiru? Kako je moguće da su pojedinci jači od sistema i sudskih odluka? Postoje li ikakvi rokovi u ovoj zemlji koji određuju koliko građani moraju da čekaju da sud izda naloge za izvršenje sudske presude? Zašto sud u Paraćinu za cele dve godine ni jednom nije izdao nalog za izvršenje? Kako institucije pritiskaju majku da radi u korist oca koji krši sve zakone i donete presude? Da li sud može da uradi nešto samo ako hoće? 

Sreda, 25. april u 22.00

]]>
Mon, 23 Apr 2018 13:21:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/133366/zivot-prica--dobila-je-dete-sa-15-godina-a-sada-se-bori-da-ostvari-svoje-pravo-da-bude-majka.html
Život priča: Rečenica "vaše dete umire" pokrenula je borbu za život male Teodore. Ona je danas živa i zdrava http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/132975/zivot-prica-recenica-vase-dete-umire-pokrenula-je-borbu-za-zivot-male-teodore-ona-je-danas-ziva-i-zdrava.html Svaki dan u Srbiji jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno dete premine. Porodica Đurović prošla je kroz tešku borbu i izborila se za život male Teodore.

Đurovići pred odlazak na more odlazi na još jedan lekarski pregled, iako su dobili mišljenje lekara da je njihova dvoipogodišna devojčica Teodora zdrava. Na Institutu za majku i dete doktor im saopštava da njihova devojčica umire.“To je osećaj kao kad vam neko zabode najveći nož u srce i vrti ga levo, desno, gore, dole”, objašnjava Marija, Teodorina majka taj osećaj kada je prvi put čula dijagnozu.

Uz odredjeni tretman I hemioterapije, doktori prognoziraju da Teodora može da izdrži osam meseci do transplantacije. Đurovići se nisu pomirili sa onim što je izgovoreno.

U traženju rešenja da dete preživi i da se spase bar jedan bubreg, porodica Djurović dobija kontakt bolnice St Jude u Memfisu, koja je jedna od retkih u svetu koja bi mogla da pomogne Teodori. Njihova odluka da, uprkos odgovaranjima naših lekara, ipak odu u Ameriku, bila je presudna.

Ova priča ima srećan kraj. Teodora je danas zdrava osmogodišnja devojčica koja se jedva seća šta je sve preživela. Ali, njena porodica ne može da zaboravi. Zato je porodica Đurović sve svoje slobodno vreme posvetila tome da pomogne drugoj oboleloj deci i njihovim roditeljima da se suoče sa dijagnozom, da se bore i da veruju da šansa za izlečenje uvek postoji.

Majka male Teodore priča o iskustvima sa dečije onkologije u Srbiji i iskustvima iz Amerike, o uslovima lečenja, odnosu medicinskog osoblja, odnosu ljudi prema deci koja izgube kosu zbog hemioterapija. O tome kako je porodica ostala na okupu uprkos svoj težini situacije u kojoj su se našli.


O tome na kakve jezive komentare ljudi su nailazili kada je počelo skupljanje novca za malu Teodoru i na kako su je karakterisali kad se vratila u Srbiju sa programom bolnice iz Amerike koja je spremna na svaku vrstu saradnje i razmene iskustava sa našim lekarima

U emisiji će biti reči i o tome - može li Srbija da promeni zakon po kome majke imaju pravo na bolovanje u trajanju od 4 meseca, uz nadoknadu od 65% plate, i da se donese novi zakon koji bi omogućio majkama čija su deca bolesna od kancera da budu na bolovanju onoliko koliko traje lečenje dece ? Jer deca u tom periodu ne mogu i ne traba da budu bez prisustva roditelja.

Sreda, 18. april u 22.00

]]>
Mon, 16 Apr 2018 15:01:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/132975/zivot-prica-recenica-vase-dete-umire-pokrenula-je-borbu-za-zivot-male-teodore-ona-je-danas-ziva-i-zdrava.html
Život priča: Kao devojčice preživele su konc logore, sada svedoče o slikama koje su im se urezale koje se nikada neće izbrisati http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/132589/zivot-prica-kao-devojcice-prezivele-su-konc-logore-sada-svedoce-o-slikama-koje-su-im-se-urezale-koje-se-nikada-nece-izbrisati.html Nezavisna Država Hrvastka je za vreme II Svetskog rata imala logore za decu. Tačan broj stradalih se nikada neće ustanoviti jer su bacani u reke i spaljivani u specijalno dizajniranim krematorijumima.

Hitlerova nacistička partija je uzdižući arijevsku rasu kao nadljude, napravila i zakonski okvir koji je ozvaničio progon, mučenje, pa i smrt ostalih koji su proglašeni manje vrednim.
Tzv “ Rasni zakon “ ili “ Nirnberški zakon” koji je u Nemačkoj usvojen 1935. godine, je kasnije usvojen i prilagodjen u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ( NDH) , te su i Srbi označeni kao niža rasa.

Preživelih svedoka stradanja u logorima je sve manje.


U novoj epizodi "Život priča" svedoče Nevenka Stanković i Jelena Radojčić rodjena Buhač.


Obe su imale 7 godina kada su završile u logorima. Jednu je od sigurne smrti, spaljivanja u krematorijumu za decu, spasao SS oficir a drugu Dijana Budisavljević, austrijanka iz Insbruka za koju se tvrdi da je je tokom II Svetskog rata spasla više od 12.000 dece iz logora.

Nevenka i Jelena, svedoče o svemu što su preživele kao malene devojčice, kroz jasne slike koje su im obema ostale urezane i koje kako kažu , je nemoguće nikada zaboraviti ni izbrisati.

Sreda, 11. april u 22.00

]]>
Tue, 10 Apr 2018 13:15:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/132589/zivot-prica-kao-devojcice-prezivele-su-konc-logore-sada-svedoce-o-slikama-koje-su-im-se-urezale-koje-se-nikada-nece-izbrisati.html