Prva Srpska Televizija :: Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/rss.html sr http://www.prva.rs/sw4i/thumbnail/zivot oprica 480x270.jpg?thumbId=585621&fileSize=95573&contentType=image/jpeg&lastModified=1446131417000 Prva Srpska Televizija :: Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/rss.html Život priča – Mala velika junakinja http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123350/zivot-prica--mala-velika-junakinja.html Biljana Stojković je imala samo osam godina kada joj je dijagnostifikovan najteži oblik kancera. Posle prvog šoka, straha, besa, tuge, porodica je počela borbu. Bolovi, zamena potkolenice, povratak kancera, bolovi, hemioterapije, opadanje kose, dete od osam godina koje nosi periku, povratak kancera, amputacija noge, ponovni povratak i konačna pobeda!

Biljana danas ima 13 godina. Trči, skače, jaše konja, i obožava svoju protezu za nogu. Biljanina hrabrost, način na koji govori, način na koji se borila doslovce ostavlja bez teksta.

Ono što ova 13-godišnja devojčica ima da nam kaže o životu , treba da čujemo. I da se svi zapitamo kako živimo svoje živote. Njen odnos prema problemima i životu posle pobede je lekcija koja je nužna.

Četvrtak, 19. oktobar u 22.00

]]>
Tue, 17 Oct 2017 13:45:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123350/zivot-prica--mala-velika-junakinja.html
Život priča - Čov(J)ek http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123055/zivot-prica---covjek.html Amir Reko iz sela Gudelj kod Goražda, bivši je oficir JNA, koji je spasio 45 srpskih civila iz sela Bučje od sigurne smrti, i to samo tri dana nakon što mu je srpska strana u kući spalila majku i nekoliko članova porodice.

Kada je počeo rat u Bosni, dezertirao je iz JNA, jer nije želeo da ubija svoje sunarodnike. Da prebegne u Bosnu, pomogao m je najbolji prijatelj, Srbin, Dragan Simić, koji je, rizikujući svoj život jer pomaže Muslimanu, spasao Amira od srpskih policajaca. Postaje oficir Armije BiH. Jednoga dana, ne znajući da je to Amirovo selo, kurir mu je podneo izveštaj da je srpska strana u selu Gudelj zatvorila u kuću meštane i žive ih spalila. Amir tada čuje ime svoje majke, dede, i svih iz familije koji su ostali u selu.

Samo nekoliko dana kasnije, dobija komandu da se selo Bučje, sa većinski srpskim stanovništvom, očisti. Za mnoge bi to bila idealna prilika za osvetu, ali ne i za Amira Reka, koji, mimo komande, odlučuje da ugovori predaju meštana i naoružanja i obezbedi im prolaz na srpsku teritoriju. Zahvaljujući njemu, 45 Srba je spaseno, a on je sprečio novi zločin, jer je želeo da, uprkos tragediji i boli, ostane čovek.

Četvrtak, 12. oktobar u 22.00

]]>
Wed, 11 Oct 2017 10:21:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/123055/zivot-prica---covjek.html
Život priča - Pravo na pravdu 2. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/122711/zivot-prica---pravo-na-pravdu-2-deo.html Nastavak priče o Draganu Miloševiću, mladom fudbaleru iz Kraljeva, koji je brutalno pretučen u kladinioci Olimp 21. novembra 2013. godine. Iako je postojao video snimak prebijanja, tužilaštvu je bilo potrebno 2 godine i 8 meseci da podigne optužni predlog

Posle skoro tri godine održano je prvo ročište koga se Dragan izuzetno plašio, jer je trebalo da se suoči sa onima koji su ga prebili.

Dragan nije izdržao psihički pritisak – malo posle tog ročišta izvršio je samoubistvo. Dva meseca kasnije, sud donosi presudu, koja još nije pravosnažna, a po kojoj su optuženi za prebijanje Dragana, osudjeni na po godinu dana zatvora.

Tužioci sa kojima smo razgovarali kažu da se sve slabosti našeg pravosudnog sistema ogledaju u slučaju Dragana Miloševića iz Kraljeva. Za odugovlačenje procesa, kažu, kriv je novi Zakonik o krivičnom postupku koji je doneo mnogo novina, a tužiocima niz novih procesnih radnji, zbog kojih su u nemogućnosti da rade brže.

Iako Draganovu majku problemi u Tužilaštvu suštinski ne dotiču, jer ona samo traži pravdu za svoje dete, nekoliko tužilaca za Život priča objašnjava gde je to država zatajila usvajanjem novog Zakona I zašto slučajevi poput Draganovog traju toliko dugo.

Četvrtak, 5. oktobar u 21.00

]]>
Tue, 3 Oct 2017 12:46:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/122711/zivot-prica---pravo-na-pravdu-2-deo.html
Život priča - Pravo na pravdu 1. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/122405/zivot-prica---pravo-na-pravdu-1-deo.html Mi kao građani i pojedinci se sa procedurama u državi upoznajemo tek kada se nama nešto dogodi. Ili kada se dogodi nekom drugom i slučaj dospe u javnost. Pitanje koje se postavlja, a koje ne bi smelo da bude retoričko, jeste: Zbog čega su gradjani slabo zainteresovani da se upoznaju sa procedurama i načinom funkcionisanja države u kojoj žive? Da li je potrebno da se uvek nešto dogodi, pa da se onda pitamo – a da li je to moglo da se spreči?

O slučaju mladog fudbalera iz Kraljeva Dragana Miloševića izveštavali su mnogi mediji. Većina medija je za njegovu smrt direktno optužila tužilaštvo, odnosno njihovu sporost u radu. Njegovi roditelji kažu: naše dete je ubila država.21. novembra 2013. godine Dragan Milošević mladi fudbaler kraljevačke Sloge je otišao u kladionicu Olimp. Tamo je zlostavljan i prebijen naočigled veće grupe ljudi koja je nemo posmatrala mučenje. Više od dve godine nakon prebijanja pojavio se snimak sa sigurnosnih kamera. Nepune tri godine trebalo je kraljevačkom tužilaštvu da podigne optužni predlog protiv osimnjičenih nasilnika. Za sve to vreme oni su bili slobodni. Dragan je po svedočenju svoje majke imao noćne more od prebijanja. Sve više se povlačio u sebe i ćutao. Počeo je da se leči kod psihijatra i u zemlji i inostranstvu, jer nije mogao da izadje na kraj sa traumom i strahom od napadača. Prestao je da ide u školu i da igra fudbal. Nakon nepune tri godine održano je prvo ročište koga se Dragan izuzetno plašio, jer je trebalo da se suoči sa onima koji su ga prebili. Molio je i majku i advokata da ne ide na ročište, da ih ne gone sudski jer se boji šta će biti posle. 

31 mesec nakon prebijanja održano je ročište na kome se pojavio Dragan i osumnjičeni. Nepunih mesec dana nakon suočavanja, Dragan se obesio. Imao je 22 godine.

Roditelji za njegovu smrt krive državu jer nije na vreme završila istražne radnje, podigla optužni predlog i završila slučaj. Posle Draganove smrti, doneta je nepravosnažna presuda – dvojica osumnjičenih za njegovo teško zlostavljanje i prebijanje dobila su po godinu dana zatvora.

U pokušaju da rasvetli ovaj slučaj, ekipa Život priča se obratila upravo Tužilaštvu i od njih saznala da smi mi zapravo prvi novinari koji su im se uopšte i obratili da nešto kažu povodom tog slučaja.

Četvrtak, 28.septembar u 23.05

]]>
Tue, 26 Sep 2017 11:49:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/122405/zivot-prica---pravo-na-pravdu-1-deo.html
Život priča - U raljama procedure http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/121961/zivot-prica---u-raljama-procedure.html Marija Šutulović je klinički psiholog iz Bora. Majka je devojčice od četiri godine i osam meseci koju je dobila u vanbračnoj zajednici. Presudom Osnovnog suda u Boru 2013. dobila je samostalno roditeljsko pravo dok je dve gdoine kasnije presudom utvrđen način viđanja devojčice sa ocem.

Viđanje oca i devojčice odvija se uz komplikacije i međusobne žalbe roditelja. Uključuju se i sudski izvršitelji u pokušaju da izvrše primopredaju deteta ocu. U zapisnicima izvršitelja stoji da dete plače i da neće da ide. U međuvremenu, otac je proglašen krivim za ugrožavanje sigurnosti Marije Šutulović i njene porodice i dobija zabranu prilaska na manje od 100 metara. 4. avgusta ove godine majka je prema pozivu CZR Bor dovela dete u ovu ustanovu radi ostvarivanja kontakta deteta sa ocem. Tada joj je uručena odluka CZR Bor da se dete oduzima majci i smešta u Hitan smeštaj kao i da je dete dobilo neposrednog privremenog staratelja. Radnici CZR Bor su razdvojili majku i dete, policija je Mariju Šutulović iznela iz prostorija CZR. Nakon nekoliko sati uz obezbeđenje policije, devojčica je odvezena u, tada za majku, nepoznatom pravcu. Nekoliko dana kasnije majka, na veliko iznenađenje, saznaje da poznaje porodicu u koju je smešteno dete.

Četvrtak, 21. septembar u 21.00

]]>
Mon, 18 Sep 2017 12:26:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/121961/zivot-prica---u-raljama-procedure.html
Život priča – Šta je bilo posle http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/117659/zivot-prica--sta-je-bilo-posle.html U poslednjoj epizodi u ovoj sezoni, emisije “Život priča”, pod nazivom “Šta je bilo posle” podsetićemo se svih priča koje smo videli u ovoj sezoni, i videćemo šta se dešavalo sa junacima ove emisije nakon emitovanja.

Čućemo kako su tužilaštvo i policija reagovali na ispovest Jelene Nađ, bivše supruge proslavljenog fudbalera Alberta Nađa, koja je pričala o nasilju koje je doživela u braku i nemogućnosti da se izbori sa instituijama i naplati alimentaciju za decu po pravosnažnoj presudi. Videćemo ponovo Milicu koju je bivši muž policajac pokušao da ubije usred policijske stanice nakon višegodišnjeg zlostavljanja, Jovana matematičkog genija iz Čačka, sudbinu Sare Popčetović čije je dete obolelo od teškog oblika autizma nakon primljene MMR vakcine, šta se dešavalo u osnovnoj školi koju pohađa Gala dete leptir čija je priča izazvala veliku pažnju javnosti. Videćemo i dokle se stiglo sa slučajem otmice troje dece od Slavice Burmazović, kako su se uključili turski mediji i šta kažu institucije Turske. Podsetićemo se šta desilo sa presudama u slučaju poginulih u Kontrastu, dokle se stiglo sa suđenjem za prebijanje porodice Janković z Vranja i na koji način se sada koriste pravne rupe u sistemu. Podsetićemo se i slučaja majki koje u ekspresno kratkom roku ostaju u procesima razvoda bez dece, dok se u slučajevima pojavljuje ista ekipa sudija, veštaka i advokata. Jedna od majki koja je za “Život riča” govorila sakrivenog identiteta se ovog puta pojavljuje u emisiji i govori o svom slučaju.


Autorka emisije, Tatjana Vojtehovski, kaže da će ovu sezonu pamtiti po svim junacima emisije, pre svega jer se njihovi kontakti ne završavaju nakon emitovanja.

Sreda, 21. jun u 22.00

]]>
Wed, 21 Jun 2017 09:50:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/117659/zivot-prica--sta-je-bilo-posle.html
Život priča: I u dobru i u zlu http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/116040/zivot-prica-i-u-dobru-i-u-zlu.html Sefedin Ragipović policajac rođen u Tutinu, došao je na službu u Kraljevo. Tu je upoznao Goricu u koju se zaljubio. Ljubav na prvi pogled, između muslimana i pravoslavke, početkom 90-ih kada rat rastavlja i ljude i razum i narode i brakove.

Uprkos protivljenju obe porodice, Sefedin i Gorica odlučuju da zasnuju porodicu. Ali, umesto da grade život u miru, svi stresovi koje je Gorica preživela da bi sačuvala svoju ljubav ostavljaju traga na njeno zdravlje. Pre ćerkinog prvog rođendana ona se razboljeva od multiple skleroze. Sefedin se pored svog posla i brige o detetu obučio da brine i o bolesnoj supruzi. I tako već 20 godina, iz dana u dan. Jer oni su jedno drugom obećali – i u dobru i u zlu. I danas žvi sa svojom suprugom. Brak satkan od požrtvovanja i bezuslovne ljubavi nije poljuljan ni u trenucima kada je PU Kraljevo stan iz fonda solidarnosti koji je dodeljen policajcu Sefedinu pre 13 godina stavila na konkurs za raspodelu.

Ragipovići su kao alternativu imali jedino ulicu. A onda je jedan mejl upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova iz redakcije "Život priča" doveo do potpunog preokreta i čvrstog obećanja ministra Nebojše Stefanovića da porodicu Ragipović niko ne sme da iseljava iz stana u kome kome sada žive, dok im se ne nađe trajno stambeno rešenje.

Sreda, 24. maj u 22.00

]]>
Tue, 23 May 2017 12:09:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/116040/zivot-prica-i-u-dobru-i-u-zlu.html
Život priča: Otadžbina iznad svega http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/115598/zivot-prica-otadzbina-iznad-svega.html Ekskluzivna ispovest generala Sreta Malinovića, zamenika komandanta vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, komandanta 98. Lovačko bombardesrskog puka i brigadnog generala u penziji, nosioca dva ratna odlikovanja, dva vanredna unapređenja i medalje časti.

U svojoj ispovesti general Sreta Malinović za “Život priča” govori kako je postao ratni pilot, kako je izgledao prvi ratni let u svopstvenoj domovini, kako je imao razrađen plan za samoubistvo ukoliko ga zarobe, ali i kako je zaradio etiketu izdajnika. Videćete i zašto je 08.08.1995. dan koji je u generalovom ratnom dnevniku, čiji će se delovi prvi put videti u javnosti, označen kao jedan od najtužnijih dana u njegovom životu, težak udarac poimanju patriotizma, čojstva i profesionalne časti. Pogledajte i kako je kao vojnik za vreme rata preživljavao političke odluke, kako je postao čuven po besedi koju je izgovorio na dan bombardovanja pilotima, “Srbija nas zove andjeli moji čelični”, ali i šta je stvarno rekao u besedi koja je nepoznata javnosti. U potresnoj generalovoj ispovesti videćete i kako je u prvom letu prilikom bombardovanja izgubio najboljeg prijatelja koji je bio njegovo levo krilo. Sreta Malinović prvi put priča javno kako se 2009. godine sreo sa čovekom koji je trebalo da izda naređenje za njegovu egzekuciju. Prvi put na sud javnosti stavlja priču kako je vrh tadašnje vojske hteo da postupi prema narodu 5. oktobra.

U emisiji “Život priča” od 22h na Prvoj televiziji, general poziva da mu se javi čovek koji je trebalo da ga ubije.

Sreda, 17. maj u 22.00

]]>
Tue, 16 May 2017 14:46:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/115598/zivot-prica-otadzbina-iznad-svega.html
Život priča: Dobrota http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/115190/zivot-prica-dobrota.html Ovo je priča o mladiću koji je kao dete ostao bez oca, a neposredno posle njegove smrti majka je napustila svojih četvoro dece.

Godinama je zlostavljan od člana porodice, pa je oduvek čekao da se majka ipak vrati, te je iz tog razloga rešio da je sam potraži preko novina. U potrazi za makar nekom mrvicom sreće otišao je za Beograd gde je ubrzo postao beskućnik, uprkos svemu što je njegova porodica imala. Đorđe Janković u ovoj emisiji priča o tome kako je spavao po klupama, kako je jeo iz kontejnera, kako se ljudi odnose prema beskućnicima, i o tome kako je nalazio snagu da ostane u životu, a da nikad ne prosi, i nikad ništa ne ukrade. Sve do jednog sudbonosnog susreta koji će mu doneti ono što je najviše želeo u životu - krov nad glavom i porodicu.

Sreda, 10. maj u 22.00

]]>
Tue, 9 May 2017 16:04:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/115190/zivot-prica-dobrota.html
Život priča - Školska doza nasilja http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/114741/zivot-prica---skolska-doza-nasilja.html Šest godina nakon što je Aleksa Janković iz Niša izvršio samoubistvo zbog posledica vršnjačkog nasilja i brojnih pokušaja da se usvoji Aleksin zakon koji bi oštrije kažnjavao maloletne nasilnike ali i odgovorne u školama, zakona još nema. Vršnjačko nasilje je sve učestalije i posledice su sve teže. U epizodi emisije Život priča „Školska doza nasilja“ gosti su 13-godišnja Gala Savić, devojčica koja zbog svoje retke bolesti kože trpi vršnjačko nasilje u školi i njena majka Đorđija Aksentijević koja se bori sa školom, sistemom i insititucijama da zaštiti svoje dete.

Galu u školi šikaniraju, i iako je ona odlična učenica, druga deca pokušavaju da je izbace iz škole jer je, zbog svoje bolesti, ograničena na aktivnosti samo unutar jedne učionice. Problem nastaje i zato što škola nije na vreme upoznala roditelje druge dece sa Galinom bolešću, pa nisu mogli ni da razgovaraju sa svojom decom, niti su bili od početka upoznati sa bolešću i ograničenjima devojčice koja je u razredu sa njihovom decom. Gala i njena majka nisu imale podršku nastavnika, kao ni direktora škole, pa se stiče utisak da je deci zapravo bilo dozvoljeno da vrše nasilje nad bolesnom devojčicom.I dok Galina majka i dalje pokušava da dopisima, pismima i prijavama skrene pažnju na situaciju u školi njene ćerke, druga gošća, Vesna Stamenković uspela je da, bar delimično, pravdu zadovolji na sudu. Ona je, pošto je njen sin takodje bio žrtva vršnjačkog nasilja tužila školu i sud je proglasio školu odgovornom i odredio novčanu kaznu ustanovi. U toku je i proces pred tužilaštvom protiv trojice maloletnika koji su direktno vršili nasilje nad njenim sinom.

Šest godina nakon što je Aleksa Janković iz Niša izvršio samoubistvo zbog posledica vršnjačkog nasilja i brojnih pokušaja da se usvoji Aleksin zakon koji bi oštrije kažnjavao maloletne nasilnike ali i odgovorne u školama, zakona još nema. Vršnjačko nasilje je sve učestalije i posledice su sve teže. U epizodi emisije Život priča „Školska doza nasilja“ gosti su 13-godišnja Gala Savić, devojčica koja zbog svoje retke bolesti kože trpi vršnjačko nasilje u školi i njena majka Đorđija Aksentijević koja se bori sa školom, sistemom i insiticucijama da zaštiti svoje dete.

Galu u školi šikaniraju, i iako je ona odlična učenica, druga deca pokušavaju da je izbace iz škole jer je, zbog svoje bolesti, ograničena na aktivnosti samo unutar jedne učionice. Problem nastaje i zato što škola nije na vreme upoznala roditelje druge dece sa Galinom bolešću, pa nisu mogli ni da razgovaraju sa svojom decom, niti su bili od početka upoznati sa bolešću i ograničenjima devojčice koja je u razredu sa njihovom decom. Gala i njena majka nisu imale podršku nastavnika, kao ni direktora škole, pa se stiče utisak da je deci zapravo bilo dozvoljeno da vrše nasilje nad bolesnom devojčicom.

]]>
Tue, 2 May 2017 15:21:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/114741/zivot-prica---skolska-doza-nasilja.html
Život priča: Pojedinac jači od zakona http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/114274/zivot-prica-pojedinac-jaci-od-zakona.html Šta se događa kada pojedinac uspe da nadigra zakon i kada kontinuirano manipuliše celim sistemom, po principu – što si bezobrazniji, to bolje prolažiš? Kada nakon razvoda braka partneri ne uspevaju da postignu dogovor o starateljstvu nad decom, nadležne institucije preuzimaju slučaj i donose odluke u skladu sa zakonom i procenom situacije u porodici.

Međutim, slučajevi dve gošće u epizodi „Pojedinci jači od zakona“ jasno ukazuju na nemoć sistema i nebrojene mogućnosti da se sistem izigra.
Dve majke dobile su starateljstvo nad decom, a onda su očevi odlučili da ne poštuju odluku suda i da im ne daju decu. I ništa ih nije sprečilo u tome da se osvete bivšim partnerkama tako što im neće dati decu – ni novčane, pa čak ni zatvorske kazne.

U ovoj epizodi tragali smo za odgovorima na pitanja: koliko dugo je moguće čekati na izvršenje sudske presude? Šta su limiti sudstva i da li je moguće da se sudska odluka sprovede tek iz devetnaestog puta? I šta u tom slučaju da radi pojedinac koji se nadao da je donošenje presude dovoljno da bi pravda bila zadovoljena?

Sreda, 26. april u 22.00

]]>
Mon, 24 Apr 2017 11:23:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/114274/zivot-prica-pojedinac-jaci-od-zakona.html
Život priča: Oliver Ivanović http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/113947/zivot-prica-oliver-ivanovic.html “Sada sam u velikoj umesto maloj ćeliji, i iako i ovde važe stroga ograničenja kretanja, ovaj mi je prostor ipak topliji, moj je dom. Tu sam sa svojom porodicom i sada mi je zadatak da najmlađeg sina naučim da pliva ili igra košarku i šah”, kaže za “Život priča” jedan od najpoznatijih srpskih zatvorenika Oliver Ivanović, koji je od februara u kućnom pritvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative” Sloboda, Demokratija, Pravda” uhapšen je 27. januara 2014. godine pod sumnjom da je izvršio ratni zločin. Iako je prvostepeno bio osuđen na devet godina zatvora, Apelacioni sud je posle tri godine odlučio da ukine tu presudu I slučaj vrati na početak. Ponovno suđenje je počelo u martu, a Oliver ga prati iz kućnog pritvora.

O tome kako je uhapšen I optužen za događaje za koje ne zna ni da su se dogodili, kako se cela porodica suočila sa tim - da je čovek kojeg su sugrađani poznavali samo po dobru, koji je Albancima pomagao tokom rata, našao u situaciji da dokazuje da nije ratni zločinac, za “Život priča” govore sestra I brat Olivera Ivanovića, Nataša Ivanović Ilić I Miroslav Ivanović. Oni nam objašnjavaju ceo apsurd sudskog procesa, objašnjavaju kako su izmišljani svedoci, događaji, sve u cilju predstavljanja Olivera kao ubicu Albanaca.

Pratite nas i na Viberu!

Oliverovoj porodici pomoć su nudile mnoge ugledne ličnosti iz Ujedinjenih nacija, Međunarodne zajednice, novinari I funkcioneri koji su sa njim sarađivali tokom bombardovanja 1999. godine. Jedan od političara koji je nudio pravnu pomoć bio i je i Toni Bler, koji je na raspolaganje porodici Ivanović stavio ceo svoj pravni tim, uveren u Oliverovu nevinost. Za našu emisiju priča I Oliver Ivanović, o tome kako je izgledao život u zatvoru, kako su se ophodili prema njemu, kako je tešio očajnu porodicu da će sve biti u redu, jer je njegovo oružje istina. Oliver kaže da nikada neće odustati od borbe, ali da je ubeđen da se taj proces može završiti samo oslobađajućom presudom. Zato što je, kaže Oliver, ceo moj život i sve što sam radio upravo suprotno od onog za šta me optužuju.

Kako se javila žena Tonija Blera da pomogne njegovoj odbrani? Da li je neko nudio novac Oliverovom bratu da poprečno izadje iz zatvora? Šta se dešavalo u sudnici pri svedočenjima? Koje su sve nelogičnosti u svedočenjima na osnovu kojih je Oliver optužen? Pokušaćemo da saznamo i da li je nekom smetalo to da kosovski Srbi imaju jakog lidera pa je Oliverovo zatvaranje posledica tog plana?

Sreda, 19. april u 22.00

]]>
Tue, 18 Apr 2017 12:25:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/113947/zivot-prica-oliver-ivanovic.html
Život priča: Kontrast http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/113566/zivot-prica-kontrast.html U stravičnom požaru koji se dogodio 1. aprila 2012. u prepunoj novosadskoj diskoteci „Kontrast", poginulo je šestoro mladih ljudi. U emisiji priča Branko Miladinović, otac poginule devojke Tamare.

Branko, inače diplomirani pravnik, godinama je vršio spostvenu istragu ovog slučaja koju će izneti u ovoj epizodi. U emisiji se otvara pitanje kako čelni ljudi sektora za vanredne situacije tvrde nešto što je suporotno zakonu, ko su inspektori koji su godinama dolazili u „Kontrast" i nikad nisu izdali zabranu obavljanja delatnosti zbog svih nedostataka koje je klub godinama imao? Videćemo i taksativno navedeno šta su sve bili nedostaci ovog lokala koji je uprkos tome, nesmetano radio.

Ekipa emisije detaljno je istražila koje su nadležnosti inspektora, potom zakonske poluge i procedure, šta su sve po zakonu inspektori propustili da urade, a što je u njihovoj nadležnosti, zašto je tužilaštvo odbilo sve prigovore, prijave i tužbe oca pokojne Tamare, i kako funkcioniše pravosudni sistem Srbije koji roditelje poginulih u Kontrastu ne prepoznaje kao stranke u postupku niti kao oštećene strane.

Takođe se otvara pitanje polise osiguranja od požara objekta koja je isticala na dan kada je požar izbio i kada je poginulo šestoro mladih ljudi, a videćemo i svedočenje vlasnika diskotetke o tome kako je prvi put izbio požar u diskoteci, i kako se on plašio za svoj život da otkrije, ko je tada, te 1993. godine, „Kontrast" zapalio.

Sreda, 12.04. u 22h

]]>
Mon, 10 Apr 2017 16:17:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/113566/zivot-prica-kontrast.html
Život priča: Vakcina http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/113202/zivot-prica-vakcina.html Tema koja izaziva velike reakcije u javnosti u poslednje vreme, čak i podeljenu javnost - za ili protiv vakcinacije. Ovo je priča o prvoj sudskoj presudi u Srbiji za poliomielitis (paraliza) izazvan vakcinacijom.

Majka, koja je dobila presudu je inače medicinaska sestra koja je ceo život vakcinisala decu, govori o suočavanju sa problemima i potpunom promenom u životu nakon paralize deteta i o sudskoj borbi da se dokaže da je vakcina uzrokovala paralizu.

Pratite nas i na Viber-u!

U emisiji govori još jedna majka čije je dete nakon MMR vakcine obolelo od teškog oblika autizma i mentalne retardacije. Danas dečak ima 10 godina i od vakcinacije deteta koje je bilo potpuno zdravo, majka nije čula ni jednu reč više od njega niti ju je dete za tih osam godina poljubilo. Za emisiju i govori i prim dr Radmilo Petrović nekadašnji imunolog Torlaka. „Život priča“ u ovoj epizodi, otvara pitanje ko je u našoj državi odgovoran za posledice neispravnih vakcina - država je propisala zakon da je vakcinacija obavezna, ali nije odgovorna za kvalitet vakcina, dok proizvođač kaže da je odgovoran za kvalitet vakcina, ali nije propisao obaveznu vakcinaciju.

]]>
Tue, 4 Apr 2017 14:25:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/113202/zivot-prica-vakcina.html
Život priča: Silom protiv sedme sile 2. deo http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/112364/zivot-prica-silom-protiv-sedme-sile-2-deo.html Ovo je priča o porodici Janković koja godina trpi zlostavljanje koje je posledica sprege lokalnih moćnika, kriminala i dela policije. Tanja Janković je radila kao novinarka B92 na projektu „ B92 istražuje“ u kojem je javno apelovala na načelnika PU Vranje da se stane na put kriminalcima i divljanju po Vranju koje se ogledalo u tome da su ljudima paljena kola, da su ljudi u fantomkama divljali po gradu. Tada za porodicu počinje pakao u kome oni žive već godinama.

Sestra novinarke Janković, zet i otac brutalno su prebijeni od strane šestoro ljudi koje je predvodio policijski inspektor iz Vranja, koji nikada nije čak ni disciplinski odgovarao zbog toga. Brutalnom napadu je prethodilo otvoreno vređanje televizije B92 i njenih zaposlenih.

Sestri novnarke Janković je tom prilikom polomljen nos, ocu četiri rebra i vilična kost. Ova porodica upada u vrtlog pokušaja zataškavanja od strane policije celog slučaja, pokušaja da se sakrije snimak brutalnog prebijanja sa sigurnosnih kamera, zastrašivanja, pretnje od strane lokalnih moćnika iz Vranja koji su povezani sa policijom.

Šta su sve pokušavali, koga su od čelnika države zvali i molili za zaštitu, kako je policija pokušala da zataška ovo maltretiranje štiteći svoje, šta je nakon prebijanja preživljavala ova porodica u pokušajima da nadju pravdu na sudu i kako ih i danas ne ostavljaju na miru o tome svedoči Bojana, rodjena sestra novinarke Tanje Janković kojoj je policijski inspektor prebio, polomio nos zbog čega je dva puta operisana. 

Sreda, 22. i 29 mart u 22.00

]]>
Tue, 21 Mar 2017 11:38:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/112364/zivot-prica-silom-protiv-sedme-sile-2-deo.html
Život priča - Ostaci jedne epizode http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/112063/zivot-prica---ostaci-jedne-epizode.html Javnost je u poslednje vreme uznemirena pojavom nekoliko slučajeva u kojima se deca na sudu oduzimaju majkama u ekspresno kratkim rokovima i sa istom ekipom sudija, veštaka i advokata suprotne strane. U serijalu "Život priča" prošle godine u oktobru emitovana je epizoda "Majka na sat vremena“. Tatjana Vojtehovski tada je otvorila tu bolnu temu, a u međuvremenu se oglasilo još nekoliko majki sa istim problemom. One su na sudu u izuzetno kratkom roku gubile starateljstvo nad decom, uz veštačenje iste ekipe i advokata koji zastupa njihove bivše muževe kojima su deca dodeljena na staranje. Ova epizoda govori o tim slučajevima, bez namere da izvodi dokaze, sa željom da ukaže na model koji se ponavlja u nekoliko slučajeva...

]]>
Wed, 15 Mar 2017 10:56:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/112063/zivot-prica---ostaci-jedne-epizode.html
Život priča: Slučaj Decedra - Bez pravde i savesti http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/110786/zivot-prica-slucaj-decedra---bez-pravde-i-savesti.html Četvrta sezona emisije čije teme nikoga ne ostavljaju ravnodušnim „Život priča“, startuje u sredu, 01. marta u 22 sata na Prvoj televiziji. Emisija kojoj se veruje, nastaviće da beleži pojedinačne ljudske sudbine i priče koje su priče svih nas, slika naše stvarnosti, koordinata u kojima živimo, slika našeg društva, (ne)funkcionisanja institucija.

U prvoj epizodi videćemo priču koja je potresla i šokirala celu Srbiju. Jelica Radović je imala 19 godina kada je umrla posle rutinske operacije čukljeva u privatnoj klinici „Decedra“. Umirala je nekoliko dana, dok su njeni roditelji uzalud molili lekare i zdravstveno osoblje klinike da joj pomogne. Tužilaštvo je podiglo opružnicu protiv odgovornih zdravstvenih radinka klinike. Nakon dve prvostepene presude da su lekari odgovorni za krivično delo protiv zdravlja ljudi i da se kažnjavaju sa po 15 meseci zatvora i 2 godine zabrane vršenja poziva, druga Apelacija je donela oslobađajuću presudu. Presuda je u javnosti okarakterisana kao skandalozna.

Emisija Život priča je pokušala da da odgovore na pitanja: kako su lekari oslobođeni nakon dve prvostepene presude u kojima su proglašeno krivim? Na osnovu čega je Apelaciono veće oslobodilo lekare kada u samom obrazloženju oslobađajuće presude stoji da su lekari očigledno nesavesno postupali u slučaju pacijentkinje Jelice Radović? Zašto je Apelaciono veće odbilo stav medicinskih veštaka da su lekari mogli već na dan operacije da posumnjaju na sepsu? Čemu služi sud časti Lekarske komore i kako je moguće da se na visoke funkcije u Lekarskoj komori biraju lekari protiv kojih se trenutno vode sudski sporovi zbog sumnje na lekarsku grešku? Pokušaćemo da saznamo i kako je moguće da u Srbiji ne postoji pravilnik ko je zadužen za brigu o pacijentima u postoperativnom toku i čemu uopšte služi Hipokratova zakletva, ako se lekari pozivaju na to da nije pravilnikom odredjeno ko se brine o pacijenu.

U emisiji priča Dijana Radović, majka Jelice Radović, o svim detaljima od operacije do smrti njene ćerke, o tome kako je postupalo medicinsko osoblje, šta su sve pokušali da ih namole da joj neko pomogne, kako joj je pred samu smrt postavljena pogrešna dijagnoza koja je imala za cilj da se Jelica premesti u državnu bolnicu, kao i o višegodišnjoj borbi na sudu i svemu što su na sudu preživeli do oslobađajuće presude, po kojoj niko nije odgovoran za smrt njene ćerke.

Autorka: Tatjana Vojtehovski
Foto: Aleksandar Krstović

]]>
Tue, 21 Feb 2017 16:07:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/110786/zivot-prica-slucaj-decedra---bez-pravde-i-savesti.html
Život priča: Zaštitimo Milicu http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/106052/zivot-prica-zastitimo-milicu.html U poslednjoj priči u ovoj sezoni, gledamo potresnu priče mlade žene Milice Kostić. Posle tri godine zabavljanja, Milica se 2012. udala za kolegu iz policijske stanice Miloša Tadića. Oboje su radili u istoj policijskoj stanici, ona kao civilno lice, a njen suprug kao policajac.

Sa već jednim brakom iza sebe, u maloj sredini odakle potiče, mislila je da je konačno našla sreću i porodičan mir. Sitne nesuglasice, razmirice, i svađe, ubrzo prerastaju u teško fizičko maltretiranje, a Milica ćuti i trpi jer misli da nema izbora. Iz dana u dan, svađe i batine postajale su gotovo svakodnevne, ali se Milica plašila da ga prijavi. Takođe, sumnjala je da kolege iz policije neće ništa preduzeti protiv jednog od svojih. i bila je u pravu. On je nastavio da je zlostavlja, fizički i psihički, a na njene molbe nadležnima u policiji da reaguju, dobijala je odgovor “da će razgovarati sa njim”, da ga ne prijavljuje jer bi “mogao da ostane bez posla”, što nije dobro ni za nju. Ona je slušala starešine, i trpela teške batine, zlostavljanja I konstantne pretnje da će je ubiti. Dok jednog dana to nije i pokušao.

Policajac Miloš Tadić pokušao je da ubije Milicu u sred policijske stanice u Bogatiću i tom prilikom ranio nju i još dvojicu kolega. Ostaju nerešena pitanja? Zašto policija nije postupila po zakonu kada su znali da je Milica zlostavljana od strane njihovog kolege?

Ko je sve od policajaca i starešina u Policijskoj stanici Bogatić odgovoran zbog ovog pokušaja ubistva? Da li unifoma štiti uniformu? Zbog čega su je odgovarali od prijavljivanja nasilja? Zašto ga ni jednom nisu priveli i postupili po zakonu?
Da li će iko od policajaca ove policijske stanice odgovarati za kršenje zakona i nepostupanje u okvirima službe?

Milica Tadić, dok joj je bivši suprug u pritvoru, živi u dubokom uverenju da će on čim izađe iz pritvora pokušati da dovrši ono što je započeo.

Četvrtak, 24. novembar u 22.10

]]>
Tue, 22 Nov 2016 16:37:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/106052/zivot-prica-zastitimo-milicu.html
Život priča: Kosovka devojka http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/105743/zivot-prica-kosovka-devojka.html Ovo je priča o ženi koja je sve što je imala dala za Srbiju i daje još uvek; priča o porodici Beriša iz Kline sa Kosova i Metohije, o tri brata i tri sestre koje je otac vaspitao da je domovina ispred svega u životu.

Upoznaćemo se sa porodicom koja je odbacivana od strane Abanaca jer su ceo život bili lojalni Srbiji i odbacivani od strane Srba jer su Albanci, čućemo priču o teškim godinama života na Kosovu gde su podele završile u mržnji, o odluci oca Halila Beriše da ne da sinove za OVK, kada je OVK tražio mušku decu - po cenu svega i o tradicionalnom albanskom miljeu na Kosovu od koga je ova porodica uvek odskakala.

Ovu priču priča Hatidža Beriša - dr političkih nauka, profesorka Vojne akademije, Nacionalne škole bezbednosti, katedra strategije - žena koja vaspitava buduće oficirke i oficire Srbije. Priča o njenom večitom pitanju - ko sam ja i kome ja pripadam, priča o tome kako su je Albanci nazivali škinja, a Srbi šiptarko, priča o tome kako su joj kuću zapalili pripadnici OVK, a pretukli pripadnici srpske policije….priča o večitom dokazivanju i jednima i drugima, i Srbima i Albancima, o stalnoj borbi da pripada nekom. Priča o tome kako su članovi porodice, vaspitani da su patriotizam, domovina i služenje državi najsvetija stvar, jedan po jedan davali život za ovu zemlju i kako je Hatidža nastavljala život bez svojih najmilijih.

Četvrtak, 17. novembar u 22.10

 
]]>
Wed, 16 Nov 2016 12:56:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/105743/zivot-prica-kosovka-devojka.html
Život priča - Majstor za svetlo i mrak http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/105382/zivot-prica---majstor-za-svetlo-i-mrak.html Godine 1992. za vreme serije mitinga i skupova koje je tadašnja opozicija organizovala desio se i Vidovdanski sabor. Na platou ispred Skupštine (tadašnje) Jugoslavije skupilo se oko 150.000 ljudi koji su tražili ostavku Miloševića i raspuštanje Skupštine i formiranje Vlade nacionalnog spasa. Tada je odjednom u centru Beograda nestalo svetla na komandu voditelja protesta. Jedino što je gorelo bilo je 100.000 sveća koje su držali pobunjeni građani.

Dva dana kasnije Državna bezbednost je pronašla, kidnapovala i brutalno mučila čoveka koji je te noći ugasio svetlo u Beogradu. Nekoliko dana su ga prebijali, zlostavljali i mučili i tražili od njega da potpiše da mu je Vuk Drašković platio da to uradi. Onda su mu rekli da su mu poklali sve sinove i silovali ženu. A zatim ga je jedan od batinaša prepoznao..
Dve godine kasnije Jovan Mandić, inženjer Elektrodistribucije koji je te noći ugasio svetlo u Beogradu, sreo se sa čovekom koji je organizovao njegovo kidnapovanje i mučenje.

Jovan Mandić priča ovu filmsku priču…Jovan Mandić je čovek koji je igrao samog sebe u filmu Dušana Kovačevića „ Profesionalac“.

Četvrtak, 10. novembar u 22.10

]]>
Tue, 8 Nov 2016 15:27:00 +0100 Život priča http://www.prva.rs/program/emisija/zivot-prica/105382/zivot-prica---majstor-za-svetlo-i-mrak.html