"Poslednja šansa": Putin završava?

Ruski analitičar tvrdi da je vojni vrh "užasnut" zahtevom Vladimira Putina za hitnu novu vojnu ofanzivu na više frontova u Ukrajini.

Izvor: klix.ba
Podeli
 EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Plaše se novog gubitka jer nove analize pokazuju da je Kremlj u ratu izgubio ukupno više od 175.000 vojnika.

Putinov zahtev da njegov ratni načelnik general Valerij Gerasimov krene u "napad u nekoliko pravaca odjednom" izazvao je duboke podele u vrhovnom štabu, smatra politički analitičar Valerij Solovej.

"Glavni štab armije se plaši instrukcija glavnokomandujućeg Putina. Ne pretvaram se. Oni se plaše. Plaše se da će izgubiti preostale oružane snage u bici u koju su uvučeni. po njegovom naređenju.. Uprkos tome što viši komandanti gube nadu u pobedu", rekao je Solovej.

On dodaje da je za mart planirana ofanziva. A Gerasimov, blizak saveznik ministra odbrane Sergeja Šojgua, navodi se kao "najsposobniji od svih ruskih generala".

Međutim, u Vrhovnom štabu strahuju da neće stići na vreme, jer bi Ukrajina mogla da dobije novo naoružanje.

"Zbog toga je ovo poslednja prilika da pokušamo da napadnemo Ukrajinu, ali ne u cilju pobede. Ovo je veoma važno razumeti. Nema više takvog cilja. Cilj je potpuno drugačiji, da se to završi na regularan način. Odnosno, da postignemo mir“, ističe Solovej i dodaje da je cilj zadržati Donbas i Krim.

Njegova analiza je daleko od javnog stava Kremlja koji insistira da Putinova vojna avantura ide po planu.

Ova vest dolazi nakon što je Telegram kanal General SVR objavio da su gubici u ruskoj vojsci veći od 126.500, što je povećanje od 20.000 u odnosu na prošlu godinu.

Pored toga, više od 44.000 boraca je ubijeno u prokremljskim privatnim vojnim snagama koje deluju u Ukrajini, pre svega Vagner grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu